Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword or section
Like this
7Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
ČASOPIS STOMATOLOG 76

ČASOPIS STOMATOLOG 76

Ratings:
(0)
|Views: 2,822|Likes:
Tema broja
Komora?
Donošenje Statuta stomatološke komore Srbije SADRŽAJ

3

Stručni radovi
Cirkularni karijes – etiologija, prevencija, terapija 7
Dr Verica Stefanov, prof. dr Mirjana Ivanović, prof. dr Dejan Marković

Efikasnost i kontaminacija cetkica za zube
Asist. dr Tihana Divnić, dr Bojana Vučetić, Doc. dr Zoran Aleksić

13

Aktuelnosti
Retencija donje totalne proteze
dr Darko Stamatović

16

Izvod iz knjige “Povrede zuba”
Prof. dr Dragan Beloica

19

IDS 2007 - Keln
Najveći Sajam stomatolo
Tema broja
Komora?
Donošenje Statuta stomatološke komore Srbije SADRŽAJ

3

Stručni radovi
Cirkularni karijes – etiologija, prevencija, terapija 7
Dr Verica Stefanov, prof. dr Mirjana Ivanović, prof. dr Dejan Marković

Efikasnost i kontaminacija cetkica za zube
Asist. dr Tihana Divnić, dr Bojana Vučetić, Doc. dr Zoran Aleksić

13

Aktuelnosti
Retencija donje totalne proteze
dr Darko Stamatović

16

Izvod iz knjige “Povrede zuba”
Prof. dr Dragan Beloica

19

IDS 2007 - Keln
Najveći Sajam stomatolo

More info:

Published by: Dragana Šarović Pufahl on Sep 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/20/2013

pdf

text

original

 
1Stomatolog
   S   A   D   R    Ž   A   J
Tema broja
Komora? 3
Donošenje Statuta stomatološke komore Srbije
Stručni radovi
Cirkularni karijes – etiologija, prevencija, terapija 7
Dr Verica Stefanov, prof. dr Mirjana Ivanović, prof. dr Dejan Marković
Efikasnost i kontaminacija cetkica za zube 13
Asist. dr Tihana Divnić, dr Bojana Vučetić, Doc. dr Zoran Aleksić
Aktuelnosti
Retencija donje totalne proteze 16
dr Darko Stamatović
Izvod iz knjige “Povrede zuba” 19
Prof. dr Dragan Beloica
IDS 2007 - Keln 24
Najveći Sajam stomatološke opreme u Evropi
Cervikalni sindrom 26
Često oboljenje u stomatološkoj profesijiDoc.dr sc med Lj. Konstantinović
Minimalno-invazivni tretmani u stomatologiji 28
Naučni skup
Info
34
 
2Stomatolog
Uvodna reč
Časopis “Stomatolog”, je časopis koji se isključivo bavistomatološkom strukom, i iza sebe ima tradiciju od 14uspešnih, mada turbulentnih godina. U periodu kada seu stomatološkoj struci dešavaju značajne transformacije,“Stomatolog” je pred novim izazovima: privatna praksasve više dobija na značaju i postaje dominantan subjekt ustomatološkoj zdravstvenoj zaštiti, osniva se stomatološkakomora Srbije koja će imati vodeću ulogu u oblikovanjuu definisajnu naše struke u budućnosti, kontinuiranaedukacija postaje obavezna za sve stomatologe, svebrojnije tehnološke inovacije materijala, savremeni pristupii procedure lečenja u stomatologiji, sve veći broj kursevai seminara… Stoga, uloga našeg stomatološkog časopisadobija na značaju, tako da, sada u podmladjenom sastavu,“Stomatolog” je spreman da zajedno sa vama prati, ali istvara put kojim će se kretati naša struka u budućnosti.Lista prioriteta, smatramo, počinje sa osnivanjemstomatološke komore Srbije, tako da vam u ovom brojudonosimo najnoviji predlog statuta stomatološke komoreSrbije, izjave članova statutarne komisije ali i drugih kolega,njihove vizije u vezi sa modalitetima funkcionisanja budućekomore. Stručna rasprava je u toku, a mi ćemo pokušati davam prenesemo i približimo različita mišljenja o tome kakobi komora trebalo da izgleda i čime će se baviti. Nadamo daćemo pokrenuti i veći broj stomatologa koji će se uključiti uovo, za stomatološku struku, pitanje od krucijalne važnosti.
StomatologStručno-izdavački časopisIzdavač:Komora privatnih doktora stomatologije SrbijeGlavni i odgovorni urednici:Dr Milan UzelacDr Đorđe MiketićRedakcioni odbor:Prof. Dr Dragan Kuburović, Prof. Dr Miodrag Kosovčević,Dr Miodrag Barjaktarević, Dr Toma Živanović, Dr Veroslav Dabić,Dr Danka Milosavljević, Dr Tatjana Guljcev-StamatovićSekretar:Irena KovačevićDizajn:Milan Josimov, Ivana KoprivicaAdresa redakcije:Beograd, Kneza Miloša 9/I (kancelarija114)Telefon/fax: 011/32-31-397e-mail: casopis.stomatolog@gmail.comwww.komdent.comOdlukom Ministarstva za nauku i tehnologiju Srbije (akt broj 413-00-29/96-01) od 13.06.1996 godine na ovu publikaciju se ne plaćaOpšti porez na promet
Od skoro je naš sajt
www.komdent.com
dobionov izgled i novu formu, redovno se ažurira, tako damožete naći sve informacije, najave dešavanja ili namabitne zakone u vrlo kratkom roku. Uskoro počinje daradi i forum, sa namerom da se na jednom mestu odvijadiskusija o svim aktuelnim pitajnima u stomatologiji. Zasve informacije, pitanja ili predloge smo uvek otvoreni.Pišite nam
casopis.stomatolog@gmail.com
Dr Đorđe MiketićDr Milan Uzelac
 
V
eć dugo vremena stomatološka javnost u Srbijiočekuje osnivanje Stomatološke komore Srbije. Pričao osnivanju komore počela je pre više od dvadesetgodina. Sa legalizacijom privatne prakse pojavila se ipotreba za osnivanjem strukovnog udruženja. Tokom tihgodina razvijala se ideja kako bi Komora trebalo da izgledai koje bi poslove komora trebalo da obavlja. Inicijativa zaosnivanje komore je poticala sa različitih strana ali je tek sa donošenjem Zakona o komorama Republike Srbijeformiranje komore definisano kao obavezno.Problemi sa kojima se struka suočava su mnogobrojnikako u društvenom tako i u privatnom sektoru. Očekuje seda će Komora rešiti veliki broj problema ali veći deo stručne javnosti nije siguran za rešavanje kojih problema će bitizadužena. Očekivanja su različita a veoma je bitno reći da sesa formiranjem Komore neće rešiti svi problemi sturke. Štadobijamo njenim osnivanjem i koliko će nas to sve koštati još uvek nije jasno.Konstitutivna sednica skupštine Stomatološke komoreSrbije je održana 23.09.2006 u Kragujevcu, imala je dvetačke dnevnog reda:verifikacija mandata članova Skupštine i konstituisanjeSkupštine stomatološke komore Srbije kao najvišegorgana Komore;Izbor komisije za izradu statuta i komisije za izbororgana Stomatološke komore.Za članove statutarne komisije su izabrani:Branislav Vidović, Novi SadĐurica Parabućski, SuboticaDobrivoje Petković, NišMila Stojanović, KraljevoŽivković Slavoljub, Beograd.Nakon konstitutivne sednice statutarna komisija jezapočela sa radom a kao prvi rezultat pojavio se predlogstatuta čija je osnovna odrednica bila jedinstvenaSkupština. Razvila se javna rasprava, internet forumi isuočavanje stavova. Uočeni su mnogobrojni nedostatcitakvog statuta a prevelika ovlašćenja direktora, mogućnostpreglasavanja, nadležnosti suda časti, proces oduzimanajalicence su samo neki od njih. Kao odgovor uslediopredlog statuta koga određuje postojanje dva veća unutarSkupštine SKS kojim se pokušalo nadomestiti nedostatciprvog. Na sednici statutarne komisije 27.02.2007 usvojen jepredlog statuta koji određuje postojanje dva veća unutarskupštine. Slede primedbe članova skupštine a zatim iodržavanje sednice skupštine koja će odlučiti o sudbini tognacrta.Ovim putem smo hteli da vam predočimo različitestavove koji su pratili izradu statuta i formiranje Komore.Razgovarali smo sa dr Zoranom Stamatovićem, prof.drSlavoljubom Živkovićem, dr Sofijom Grgar, dr ĐuricomParabućskim i dr Branislavom Kardaševićem. U ciljupotpunijeg uvida u problem osnivanja Komore prenećemovam njihove stavove u vezi sa ključnim pitanjima kao ikonačan predlog stauta.
P
rof. Dr Slavoljub Živković je član komisije za izradustatuta Stomatološke komore Srbije. Kroz odgovoreprof. Živkovića na sledeća pitanja želeli smo da vampribližimo njegove stavove o najvažnijim pitanjima vezanimza osnivanje Stomatološke komore Srbije.
Koji jekonačanpredlog Statutakoji statutarnakomisija SKSpredlaže naglasanje?
Konačanpredlog usvojoj osnoviima jednuSkupštinu sadva veća (zaposlenih i privatnika) i predložen je za raspravuna sednici statutarne komisije 27. februara 2007. Poreddogovora za izmenu predloga Statuta i dalje smatrampredlog statuta sa jedinstvenom skupštinom kao praktičan,u smislu lakšeg funkcionisanja Komore SKS.
Tokom javne rasprave na dosadašnje predlogeStatuta SKS uočava se da stomatolozima nije jasnoza koja će pitanja Komora biti nadležna i kojeprobleme će rešavati.
Prevashodni zadatak Komore uspostavljanje kvalitetastomatološke struke kroz procese licenciranja, odnosnokontinuirane edukacije i rešavanje konfliktnih situacijau odnosima lekar-pacijent odnosno lekar-lekar.Ostalenadležnosti komore su definisane zakonom o komorama.Od inicijative članova komore i predstavnika u SkupštiniSKS zavisiće i mogućnosti afirmacije interesa stomatološkestruke u Srbiji.
“Stomatolog” je postavio pitanje da li su izvedeni
   T   E   M   A   B   R   O   J   A
3Stomatolog
Komora?
Donošenje statuta stomatološke KomoreSrbije

Activity (7)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
maksiii liked this
Jovana Bobicic liked this
Goran Janjic liked this
Jelena Miljkovic liked this
Dejan Likic liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->