P. 1
Diploma - Www.tocilar.ro

Diploma - Www.tocilar.ro

|Views: 367|Likes:

More info:

Published by: Buliga Floris-Sergiu on Sep 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/08/2013

pdf

text

original

Sections

  • 1.1.IMPORTANTA IMPOZITELOR DIRECTE SI INDIRECTE LA FORMAREA
  • 1.2. TVA ABORDARE TEORETICA
  • 2.1.ORGANIZAREA CONTABILITATII PRIVIND TVA – DOCUMENTE
  • 2.2.SISTEMUL DE CONTURI UTILIZAT PENTRU EVIDENTA TVA
  • 2.3.1. EXEMPLE NUMERICE PRIVIND INREGISTRARILE CONTABILE CU
  • 3.1. PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI
  • 3.2 ASPECTE JURIDICE PRIVIND ORGANIZAREA SI FINCTIONAREA
  • 3.3 RESURSELE UMANE NECESARE DESFASURARII ACTIVITATII

Vizitati www.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome, cursuri si referate postate de utilizatori.

Analiza fenomenului contabilitatii operatiunilor cu TVA

INTRODUCERE

Conceptul de contabilitate poate fi folosit usual in sensuri diferite. Intr-o prima acceptiune el desemneaza tehnicile prin intermediul carora se consemneaza,se culeg si se prelucreaza informatiile referitoare la situatia economicafinanciara a unui sistem(agent) economic si la schimbarile care intervin asupra sa. O a doua acceptiune vizeaza stiinta care are ca obiect fundamentarea principiilor,metodelor si tehnicilor de obtinere,prelucrare,analiza si control a acelor informatii. O a treia acceptiune este cea a compartimentului functional din cadrul structurii organizatorice a unui agent economic,compartiment in interiorul caruia se deruleaza activitatea legata de evidenta contabila. Obiectul contabilitatii il constituie patrimoniul.Nu orice patrimoniu este insa,in mod obligatoriu obiect al contabilitatii.Pentru ca un patrimoniu sa fie evidentiat contabil,trebuie neaparat sa fie angrenat in activitatea economica.Bunurile patrimoniale trebuie sa fie folosite pentru obtinerea de bunuri si servicii destinate schimbului sau sa satisfaca nevoi concrete ale societatii. Lucrarea de fata prezinta un model aplicat TVA-ului la S.C. PORTO-ROMAN S.R.L..De asemenea se explica cateva notiuni despre modul de impozitare si clasificarea impozitelor in Romania.Lucrarea prezinta trei capitole din care reies succint notiunile de impozit,TVA,exigibilitate, reforma fiscala,accize,termeni specifici cu care s-a analizat lucrarea. Referitor la TVA s-au scris si se vor mai scrie multe,insa ceea ce este de retinut este faptul ca este un impozit indirect,care se aplica la cumpararea bunurilor de catre cumparator.Diferitele cazuri prezentate in lucrare explica si persoanele exceptate de la plata TVA-ului,precum si persoanele straine care isi desfasora activitatea in Romania,carora li se aplica TVA in functie de activitatea desfasurata.

Pagina 1 din 48

Vizitati www.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome, cursuri si referate postate de utilizatori.

Tema atestatului reflecta cu fidelitate modul de operare al TVA-ului in contabilitate,aceasta putand fi urmarita in capitolul 2.3.1.,care prezinta si balanta de verificare. In concluzie,contabilitatea isi propune cunoasterea in expresie a circuitului capitalului sub forma bunurilor economice si a raporturilor de proprietate,in care se afla elementele patrimoniale,inclusiv rezultatele obtinute prin folosirea acestor elemente. CAPITOLUL 1. ROLUL TVA IN FORMAREA RESURSELOR FINANCIARE PUBLICE Nevoia de resurse financiare publice creste mai repede decat posibilitatea de recuperare a acestora.Resursele financiare,ca toate felurile de resurse,au un caracter limitat.Ele sunt folosite pentru acoperirea consumului,pentru formarea bruta de capital,pentru stimularea exporturilor de bunuri si servicii.Resursele pot fi clasificate astfel: resurse materiale; resurse valutare; resurse financiare; resurse informationale; resurse umane. Resursele financiare reprezinta totalitatea mijloacelor banesti necesare pentru realizarea de obiective economico-sociale la un timp dat.Resursele financiare sunt ale societatii si sunt resurse financiare publice care sunt ale administratiei de stat,centrale si locale,ale asigurarilor sociale de stat si ale diferitelor institutii sociale publice.Resursele financiare ale societatii au un caracter mai larg deoarece cuprind in ele atat resurse financiare cat si resurse private. Resursele financiare au un rol important,iar cele constituite la nivel national cuprind resurse financiare ale autoritatilor publice si ale institutiilor publice,resurse financiare ale intreprinderilor publice si ale intreprinderilor particulare,resurse financiare ale institutiilor nonprofit,ale diferitelor organisme fara scop lucrativ si resurse financiare ale populatiei. Resursele financiare se constituie si gestioneaza intr-un sistem unitar de bugete:bugetul de stat central,bugete locale,bugetele asigurarilor sociale de stat,bugetele fondurilor speciale,ale trezoreriei statului si ale institutiilor autonome. Volumul resurselor financiare depinde de PIB(produsul intern brut) si de finantarea externa.Aceste resurse financiare se constituie din impozite, taxe,contributii,venituri nefiscale,resurse financiare externe.
Pagina 2 din 48

Vizitati www.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome, cursuri si referate postate de utilizatori.

Resursele financiare publice sunt numai o parte a resurselor financiare ale societatii.Se impune a se realiza un raport optim intre resursele financiare piblice si cele ale societatii,acest raport fiind apreciat ca fiind corespunzator daca asigura satisfacerea cerintelor consumului la nivel maxim. Resursele financiare publice au un caracter fiscal deoarece provin din anumite prelevari obligatorii,din resursele trezoreriei,din diferite imprumuturi publice ca si din emisiuni de moneda fara acoperire. STRUCTURA RESURSELOR FINANCIARE PUBLICE Structura resurselor financiare publice este influentata de forma statala: Bugetul de stat consolidat: exista 4 categorii de resurse financiare: resurse financiare ale bugetului central; resurse financiare ale asigurarilor sociale de stat; fondurile speciale; fondurile unitatilor administrativ teritoriale locale. Ritmicitatea incasarii resurselor: resurse ordinare; resurse extraordinare. Provenienta resurselor: resurse interne; resurse externe. Dintre factorii care influenteaza cresterea resurselor financiare publice amintesc:factorii economici-cresterea PIB determina si sporirea veniturilor si cresterea impozitelor,taxelor si diferitelor contributii;factorii monetari-dobanda,creditul,modificarea masei monetare;factori demografici-cresterea sau scaderea populatiei;factori de natura politico-militara-influenta productiei civile;factori sociali: redistribuirea veniturilor nationale cu implicatii asupra dezvoltarii unor sectoare: invatamant, sanatate, cultura, arta; factori financiari-deficitul bugetar pentru a putea fi acoperit este nevoie de resurse financiare suplimentare. 1.1.IMPORTANTA IMPOZITELOR DIRECTE SI INDIRECTE LA FORMAREA VENITURILOR PUBLICE CONTINUTUL SI ROLUL IMPOZITELOR
Pagina 3 din 48

Vizitati www.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome, cursuri si referate postate de utilizatori.

Instituirea de impozite este un drept al statului care se realizeaza prin parlament si organele locale.Obligatiile fiscale ale agentilor economici sunt numeroase ca diversitate si chiar apasatoare,dar intr-o economie de piata sistemul de impozite reprezinta parghiile fundamentale de realizare a intereselor statului in domeniile:economic,social,cultural,etc. Continutul impozitelor Impozitul este o forma de preluare a unei parti din venit sau avere a persoanelor fizice si juridice la stat. Impozitul are un caracter obligatoriu, se constituie prin lege si se impune pentru toate persoanele fizice si juridice care obtin venituri dintr-o anume sursa sau au un fel anume de avere. Impozitul are un caracter nerambursabil, este definitiv, nu are un contraserviciu facut de catre stat in valoare egala sau apropiata cu impozitul respectiv. Impozitul este o plata baneasca generala, obligatorie, definitiva, nereciproca si fara o contraprestatie directa si imediata. Rolul impozitelor Practica internationala arata ca impozitul poate sa fie folosit fie ca mijloc de influenta a activitatii economice, fie ca instrument de procurare a venitului bugetului statului central, local. Aceste doua aspecte depind de politica fiscala promovata de statele respective, dar nu exista in practica sa se foloseasca numai unul din cele doua aspecte. Impozitele au un rol important in plan economic, social ,financiar. In plan financiar, impozitul reprezinta mijlocul principal de procurare a veniturilor la bugetul statului. Acesta reprezinta sursa principala de venituri pentru stat. In plan economic, impozitul este mijlocul prin care statul intervine in sensul stimularii sau ingradirii activitatii economice. Pe timp mediu este nevoie de crearea unui sistem modern de impozitare care sa asigure stimularea muncii, economisirii si investitiilor si sa asigure un regim de echitate generala. In plan social, impozitul este un mijloc de redistribuire a PIB intre clase, grupuri sociale,persoane fizice si juridice.Prin aceasta se apreciaza ca se pot atenua inegalitatile dintre venituri;sursa impozitului o reprezinta venitul sau averea persoanelor fizice si juridice. Taxele reprezinta platile catre stat pentru serviciile facute de persoanele fizice si juridice.Statul efectuaeza anumite servicii in mod direct si imediat.Marimea taxelor depinde de felul serviciilor si de costul lor. Termenul de plata al acestor taxe il reprezinta momentul efectuarii serviciilor respective(se poate si dupa efectuarea serviciilor).
Pagina 4 din 48

cifra de afaceri). fondul pentru agricultura.Totusi trebuie retinut ceva:intre resursele statului central si local. de transport.tocilar. cursuri si referate postate de utilizatori. taxe de timbru. altele: impozite locala. unele se retin angajatilor. taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat.Vizitati www. impozitul pe dividende la societatile comerciale. alte impozite directe: impozitul pe vanzarea activelor proprietate de stat.stiut fiind ca incasarea nejustificata de impozite si taxe reprezinta infractiune fiscala si se pedepseste conform legii. impozitul pe salariile personalului stopat la sursa. In legatura cu reflectarea lor in contabilitate s-a aratat deja ceva.altele se suporta din rezultate(din profitul brut inaintea impozitarii. taxe de participare la targuri si expozitii.cand trebuie incasat. Si pentru impozite si pentru taxe este nevoie de reglementari juridice care sa stabileasca marimea impozitului. fondul de pensii si asigurari sociale pentru agricultura. fondul de risc si accidente. din fondurile constituite de agentii economici. colaboratorilor.ori platit de unitati pentru depasirea fondului de referinta. taxe vamale. etc.ro ! Arhiva online cu diplome. etc. Clasificarea impozitelor: Impozite directe: impozitul pe profit (venituri. prin sistemul stopajului la sursa si apoi se achita bugetului. actionarilor. TVA. alte fonduri.).sesizand cateva formatiuni clare:unele se imputa cheltuielilor(de obicei de exploatare). In aceasta diversitate si regimul lor de suportabilitate este diferit.din profitul ce ramane agentului. Contributii la fondurile speciale ale statului: fondul central de cercetare-dezvoltare. impozitul pe cladiri de la persoanele juridice. Impozite indirecte: impozitul pe circulatie si accizele.doua detin pozitii ferme: impozitul pe profit si Pagina 5 din 48 . fondul pentru sanatate.

de facilitatate fiscala.dar sunt considerate bifunctionale sub aspectul soldului final.taxe si varsaminte asimilate. 448-alte datorii si creante cu bugetul statului. iar cauzele care au determinat aparitia acestora: cresterea cheltuielilor publice. Impozitele directe sunt nominative. TVA.tocilar. Toate acestea functioneaza dupa regulile conturilor de pasiv. Pagina 6 din 48 .scutiri si exceptari de la plata obligatiilor fiscale. IMPOZITELE DIRECTE Reforma fiscala a stabilit care sunt pilonii principali ai sistemului fiscal: impozitul pe venitul global. Aceasta reforma fiscala trebuie sa stimuleze intreprinderea sa obtina profit si totodata sa inlocuiasca sistemul de impunere care a fost si s-a stabilit ca fiind un sistem complex.precizeaza si se cunosc marimea acestora.la termenele prevazute de lege. nevia de venituri la nivelul statului.In afara acestora mai sunt cateva categorii de impozite indirecte si asimilate lor pentru evidenta carora (sub aspectul colectarii si decontarii) sunt rezervate alte conturi : 433-impozitul pe circulatie si accizele. 444-impozitul pe salarii.La inceputul secolului XX apar impozitele personale pe venit (salarii.termenul de plata. TVA si accize(taxe de consumatie).Ele se aplicau pe cladiri.Acestea s-au aplicat inca de la 1437. impozitul pe profit.platind impozite si muncitorii si functionarii. profit.ro ! Arhiva online cu diplome.Vizitati www.miscarea capitalului banesc.greoi de administrat. Au fie sold debitor si arata impozitele varsate in excedent fata de data certa.Ele se crediteaza cu impozitele calculate si datorate bugetului national in contrapartida cu contul care arata maniera suportabilitatii acestora si se debiteaza pe masura varsarii lor efective.fie sold creditor si arata datoria de impozit nevarsata inca. Ca forme impozitele directe sunt impozite reale.sunt mai echitabile si se cunosc din timp. Impozitele directe reprezinta cea mai veche forma de impozitare. renta) si impozitele pe avere-circulatia averii sau pe sporirea acestei averi. rezultand impozitele indirecte: TVA si accize. cursuri si referate postate de utilizatori.Chiar si cu aceste impozite nu se acopera nevoile statului.generator de coruptie. 446-alte impozite.etc. Aparitia in secolul nostru a impozitelor directe personale a reprezentat o largire a bazei de impozite-o crestere a numarului platitorilor de impozite.

Formele impozitelor directe pe venit: 1.Impozitul pe venitul persoanelor fizice.Acesta trebuie sa informeze corect firma unde lucreaza despre situatia personala economica. Deducerile personale si suplimentare au rolul de a usura sarcinile fiscale pentru marea masa a contribuabililor cu venituri mici. accidente. In cel de-al doilea caz.ro ! Arhiva online cu diplome. Venitul persoanelor fizice se impoziteaza in doua moduri: fie se impoziteaza separat fiecare venit obtinut de persoanele fizice.tocilar.Acestia impoziteaza produsul brut sau produsul mediu prognozat. Impozitul pe salarii se impune cu cote intre 18-40%. asigurarile sociale. pentru a se aplica impozitarea globala.Ele dau posibilitatea intr-o masura mai mare a aparitiei evaziunii fiscale.73/1999. cursuri si referate postate de utilizatori.impozitul apare sub forma unui impozit unic pe venit. avantajeaza pe marii producatori pentru ca acestia obtin venituri peste medie.Conform acestei ordonante.din activitati desfasurate in strainatate se supun impozitarii venitului global. Impozitele directe reale cuprind numai o parte din materia impozabila. Veniturile obtinute numai din salarii se impoziteaza determinandu-se un impozit lunar conform OG nr.iar incepand cu anul 2001 au fost impozitate si veniturile din agricultura.aplicate la transe lunare de venituri.nu sunt considerate venituri impozitabile ajutoarele.din inchirieri. fie se utilizeaza sistemul impunerii globale a venitului persoanelor fizice. In cadrul primei forme.Trebuie sa dovedeasca cu acte justificative situatia pe care el o declara. indemnizatiile si alte forme de sprijin: ajutoarele materiale care provin de la bugetul statului. care stabileste impozitul pe venitul global. fondurile speciale sau bugetele locale. Impozitul pe venitul global Pagina 7 din 48 . sume fixe pentru ingrijirea invalizilor de gradul I si alte sporuri. despagubiri pentru calamitati naturale. noul sistem de salarii stabilind obligatiile pentru fiecare salariat. risc profesional.Vizitati www.se cumuleaza toate veniturile obtinute de persoanele fizice indiferent de sursa de obtinere a acestor venituri.Salariatul are dreptul la anumita deduceri personale. trebuie sa informeze despre aceasta.Pensiile care depasesc 2 milioane lei se impoziteaza.Veniturile obtinute in anul 2000 din salarii.Prin noul sistem de impozitare se va restrange sfera muncii la negru.Nu se impoziteaza anumite sume incasate sub forma de asigurari de bunuri.din activitati independente. Impozitul pe salariu: incepand cu anul 2000 este reglementata legea care instituie impozitul pe venitul global. Daca in timp el obtine si alte venituri suplimentare.

ro ! Arhiva online cu diplome.Aceasta legislatie prezinta anumita avantaje: legea este mai transparenta in ceea ce priveste baza de impunere. veniturile din inchirieri. Impozitul retinut este impozit final.tocilar. In cazul dividendelor distribuite. Noua legislatie impune in mod legal sarcinile contribuabililor.in vederea impunerii si sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii.Aceste fise vor simplifica impozitarea. Impozitul pe dobanda Veniturile sub forma de dobanzi sunt venituri obtinute din titluri de creante de orice natura si orice fel de sume cuvenite pentru folosirea banilor imprumutati. colectarea impozitelor si relatia dintre contribuabil si organele de fisc. In sistemul impunerii pe venitul global au fost cuprinse salariile. Obligatia calcularii.persoanele fizice care prestau anumita activitati independente aveau dreptul sa faca anumite deduceri.suplimentare pentru primii doi copii-un indice. Veniturile sub forma de dividende distribuite. Se cuprind in aceasta categorie de venit.deoarece pana la aceasta lege. termenul de plata al impozitului pe dividende este pana la data de 31 decembrie a anului respectiv. din profitul stabilit pe baza bilantului contabil anual si a contului de profit si pierderi. precum si din titluri Pagina 8 din 48 . dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat bilantul contabil.Fisele fiscale sunt apreciate ca fiind un pas inainte in relatia dintre contribuabil si administratia financiara. veniturile din activitati independente. cursuri si referate postate de utilizatori. Impozitul pe dividende Dividendul este orice distribuire facuta de o persoana juridica. promoveaza mai bine principiul echitatii impunerii.Aceste deduceri reprezinta un mijloc de protectie sociala. fiind dimensionate in functie de constrangerile bugetului de stat.in favoarea actionarilor sau asociatilor.pentru urmatorul-alt indice. Cota de impozit pe venitul global este intre 18-40%. Legislatia a unificat toata legislatia din domeniul impozitarii veniturilor. precum si sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii se impun cu o cota de 5% din suma acestora. La calculul impozitului pe venitul global se acorda deduceri personale.in bani sau in natura.Prin aceste deduceri se realizeaza o personalizare a impozitului in functie de situatia fiecarui contribuabil.Vizitati www. retinerii si virarii impozitului pe veniturile sub forme de dividende revine persoanelor juridice odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. in functie de situatia economica.

cursuri si referate postate de utilizatori.414/2002 privind impozitul pe profit.dintr-un an fiscal. de catre persoanele juridice romane si straine. datorat bugetului de stat. ale Agentiei Nationale pentru Locuinte si ale altor entitati emitatoare de obligatiuni care vizeaza constructia de locuinte. 2-5% pentru competitii sportive. dobanzile aferente titlurilor de stat. precum si obligatiunile municipale. Dobanzile aferenta depunerilor la casa de ajutor reciproc sunt asimilate dobanzilor aferente depozitelor la vedere. Sunt considerate venituri de aceasta natura: dobanzi obtinute din obligatiuni. distractive.7/2001 privind impozitul pe venit. 5%. suma primita de detinatorul de titluri de participare la fondurile deschise de investitii.Vizitati www. dobanzi obtinute pentru depozitele la termen. Determinarea venitului impozabil din dobanzi: veniturile sub forma de dobanzi se impun cu o cota de 1% din suma acestora. potrivit prevederilor OG nr. etc. Impozitul pe venitul persoanelor juridice Impozitul pe profit Impozitul pe profit este reglementat prin legea nr. aprobata si modificata prin legea nr. alte venituri obtinute din titluri de creanta Sunt scutite de impozit. sportive. 10% pentru veniturile obtinute din premii. inclusiv la certificatele de depozit. de videoteca. suma primita sub forma de dobanda pentru imprumuturile acordate. stabilita ca diferenta intre pretul de rascumparare si pretul de cumparare. Profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate pentru realizarea acestora. Dubla impunere internationala Pagina 9 din 48 .493/2002. 20% pentru jocuri de noroc (suma fixa neimpozabila este de 6800000 lei conform Ordinului Ministerului Finantelor Publice nr. Impozitul pe spectacole Platitorii acestor impozite sunt persoane care organizeaza cu plata anumite activitati artistice. Impozitul pe profit este un impozit direct.tocilar. din care se scad venniturile neimpozabile si se adauga cheltuielile nedeductibile. de participare la fonduri deschise de investitii pentru care pretul de rascumparare este mai mare decat pretul de cumparare. depozitelor la vedere. Cota care se aplica asupra incasarilor care provin din vanzarea biletelor: 15%.ro ! Arhiva online cu diplome.1754/2002 privind stabilirea baremului lunar pentru impunerea veniturilor din salarii si pensii). 2.

Ele se incaseaza la vanzarea bunurilor. de avere.ro ! Arhiva online cu diplome.De aceea s-a trecut la impozitare indirecta suportata de populatie prin intermediul preturilor pe care le platesc la bunurile de consum. Ambele aspecte solicita o foarte mare rigoare. a.tocilar. se incheie anumite conventii fiscale care urmaresc evitarea dublei impuneri. Exista preocupari pentru editarea dublei impuneri internationale. TVA este un impozit neutru si unic. la prestarea serviciilor( nu se acorda facilitati ). Se practica si anumite metode de evitare a dublei impuneri internationale: scutirea de impunere pentru anumite venituri. cursuri si referate postate de utilizatori. monopoluri fiscale. dovedind ca impozitele indirecte nu sunt suficiente pentru ca statul sa-si indeplineasca anumite functii. Principalele forme ale impozitelor indirecte sunt: taxe de consum: TVA si accize. Este un impozit indirect modern generat de consum. taxe vamale. se iau masuri legislative unilaterale.Dubla impunere internationala are legatura numai cu impozitele directe. Acesta a inlocuit la noi in tara si in statele UE impozitul pe cifra de afaceri sau pe circulatia marfurilor. IMPOZITELE INDIRECTE Impozitele indirecte au fost impuse datorita insuficientei impozitelor directe determinate de stari de criza. corectitudine in elaborarea diferitelor conventii fiscale. Procedurile folosite de state pentru a evita dubla impunere sunt : atribuirea dreptului de impunere asupra unei materii impozabile acordat unuia dintre state sau partajarea dreptului de impunere intre state pentru anumite categorii de venituri.Vizitati www. taxe de inregistrare si de timbru. Aceste preocupari constau in incheierea intre state de acorduri bi si multilaterale. Formele acesteia sunt: dubla impunere economica (impunerea acestor mase impozabile de mai multe ori in acelasi stat) si dubla impunere juridica (impunerea se realizeaza de doua ori in state diferite). Astfel impozitele indirecte reprezinta impozite de consum. cota aplicandu-se tuturor agentilor economici indiferent de forma de proprietate. de inflatie. TVA-ul este o taxa de consum care afost introdusa in iulie 1993 in peste 70 de state. Dubla impunere internatonala reprezinta supunerea la impozitare a materialelor impozabile de doua ori in acelasi timp in autoritati fiscale din diferite tari.Se caracterizeaza prin unicitate –cota de TVA este aceeasi indiferent de numarul Pagina 10 din 48 . de somaj.

Legislatia in ceea ce priveste accizele trebuie sa fie aliniata la legislatia UE. preferentiale-se aplica in baza acordurilor. tutun. Monopolurile fiscale de stat evidentiaza dreptul statului de a produce si comercializa cu ridicata sau cu amanuntul anumite marfuri. TVA este abordata pe larg in capitolul 1. datorita necesitatii de functionare a pietei unice. carti de joc.2. Taxe vamale speciale-pentru unitatile de masura.Acestea se calculeaza printr-o cota aplicata asupra pretului de vanzare sau poate fi o suma fixa.Veniturile realizate cuprind in ele o parte din profitul obtinut la activitati din domeniul respectiv si o parte din impozit inclus in pret si care se incaseaza de la cumparator. export si tranzit de marfuri. exportate. Tariful vamal trebuie sa inregistreze o tendinta de scadere care este legata de integrarea Romaniei in UE. sare. cursuri si referate postate de utilizatori. Felurile taxelor vamale: ad valorem-presupun aplicarea unui anume procent asupra preturilor marfurilor care au fost importate.Vizitati www. b. Tariful vamal reprezinta o lista detaliata a marfurilor si taxelor vamale care constituie si un obiect al intelegerilor bi si multilaterale intre state. Este un mijloc de a percepe un impozit indirect aplicat pentru anumite cheltuieli. etc. Pagina 11 din 48 . In ceea ce priveste impozitarea. Sunt parghii fiscale care influenteaza marimea preturilor. Taxe vamale complexe-prin combinarea primelor doua feluri de taxe.tocilar. a programelor speciale. c. etc.ro ! Arhiva online cu diplome. Monopolurile fiscale: se percep pentru anumite categorii de bunuri: alcool. este suportata de ultimul consumator (tara de unde se consuma marfa respectiva).Este impozit transparent stiindu-se cat este de mare si termenul de plata. Accizele reprezinta taxe speciale de consum sau contributii indirecte. a tarifelor. de societati comerciale prin care trece materia prima pana ajunge produs finit. protocolurilor intre tari in curs de dezvoltare. se percep pentru import. s-au stabilit doua categorii de tarife vamale: conventionale-sunt stabilite in baza regimului clauzei nationale celei mai favorizate. Taxele vamale se platesc de toti agentii economici indiferent de forma de proprietate. Monopolul fiscal de stat poate fi deplin cand statul produce si comercializeaza si cu ridicata si cu amanuntul anumite produse si partial cand statul produce si comercializeaza cu ridicata sau cu amanuntul unele produse .

Pagina 12 din 48 . indiferent daca bunurile sunt expediate sau transportate de furnizor. 1.Au un caracter obligatoriu si sunt nerambursabile. succesiune.Vizitati www.2. Taxe de inregistrare si de timbru reprezinta plati efectuate de persoanele fizice sau juridice pentru anumite servicii prestate de institutiile publice sau particulare.ro ! Arhiva online cu diplome. Exista mai multe categorii de taxe de timbru: taxe juridice –pentru anumite actiuni juridice. locul unde se gasesc bunurile in momentul cand are loc livrarea.tocilar. d. FAPTUL GENERATOR SI EXIGIBILITATEA Faptul generator reprezinta faptul prin care sunt realizate conditiile legale pentru exigibilitatea TVA. fie in suma fixa. Taxele de timbru sunt plati efectuate catre primarii. sunt folosite de Ministerul de Justitie pentru a imbunatati functionarea institutiilor din subordinea sa. in cazul in care bunurile nu sunt expediate sau transportate. cursuri si referate postate de utilizatori. TVA ABORDARE TEORETICA LOCUL OPERATIUNILOR IMPOZABILE Locul unei livrari de bunuri se considera a fi in Romania atunci cand este situat pe teritoriul Romaniei. Locul livrarii bunurilor pentru importator se considera a fi situat in Romania in cazul in care locul de unde a pornit expeditia sau transportul se afla in afara Romaniei. Se considera a fi locul livrarii: locul de unde a pornit expeditia bunurilor sau transportul catre beneficiar. se percep fie ca procent aplicat la valoarea bunului respectiv. taxe consulare –pentru vize. taxe administrative –pentru eliberarea de permise si autorizatii. pentru autentificari de acte intre persoane vii. organe judecatoresti. taxe notariale –se platesc pentru anumite servicii legate de acte de stare civila. partaj. pentru transferul de proprietate. de beneficiar sau de terti. Livrarile si importurile de bunuri pentru care locul operatiunii se considera a fi in Romania se supun regimurilor de impozitare. Ministerul de Justitie a solicitat ca anumite taxe de timbru pentru actiuni judiciare sa poata fi platite si prin intermediului CEC-ului. pentru testamente. insa destinatia finala este in Romania.

garantii de buna executie la lucrari de constructii montaj – cel mai devreme (data procesului verbal de receptie definitiva. derogare –la constructia de imobile antreprenorul general poate opta pentru amanarea exigibilitatii la livrarea bunului. Exigibilitatea – TVA devine exigibila cand autoritatea fiscala devine indreptatita sa solicite TVA de la platitorii de TVA. cheltuielile de ambalare. b. daca prin lege nu se prevede altfel. Cazuri speciale (derogari de la regula generala): prestatorul este in strainatate – plata TVA se face la data primirii facturii. a. Exceptii de la regula sunt urmatoarele: livrari/prestari continue decontate succesiv – momentul expirarii perioadei la exigibilitatea este anticipata faptului generator si intervine la: data cand este care se refera decontarea/plata. beneficiarului sau a unui tert. data incasarii sumelor). din tot ceea ce inseamna contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta de furnizor ori prestator din partea cumparatorului. indiferent de legea care stabileste data platii.tocilar. Nu se cuprind in baza de impozitare urmatoarele: Pagina 13 din 48 . exclusiv TVA. in lipsa acestora. pentru livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii. decontate cumparatorului sau clientului. leasing extern – plata TVA se face la data ratelor din contract data platii in avans. cursuri si referate postate de utilizatori.Vizitati www. livrari. prestari continue – data documentelor pentru stabilirea cantitatii. inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiunu. data incasarii avansului inaintea livrarii/prestarii. momentul livrarii/prestarii. plata in rate si leasing intern – data ratelor din contract. exclusiv TVA. importul de bunuri – data cand se genereaza dreptul de import. pretul de cost determinat la compensatia. preturile de achizitie sau.ro ! Arhiva online cu diplome. impozitele. emisa o factura fiscala inaintea livraruu/prestarii. Regula generala: faptul generator si exigibilitatea TVA intervin la data la care are loc livrarea de bunuri sau prestarea de servicii. Sunt cuprinse in baza de impozitare: transport si asigurare. taxele. TVA – BAZA DE IMPOZITARE Baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este constituita din : a. b. data platii in avans. dar nu mai tarziu de sfarsitul lunii urmatoare livrarii/prestarii. c. cheltuielile accesorii cum ar fi: comisioanele.

donatii cu caracter umanitar. b. deconteaza acestuia.tocilar.cercetari. Se acorda scutiri de TVA pentru urmatoarele importuri: bunuri dobandite prin succesiuni testamentare. prin schimb. Importul de bunuri si servicii Sunt supuse impozitarii cu TVA urmatoarele operatiuni de natura importului: operatiuni privind transferul proprietatii bunurilor si prestarii de servicii numai daca se realizeaza de agentul economic in cadrul activitatii sale profesionale. vanzari cu plata in rate. materiale pentru probe. ajutoare. in situatia in care reducerile de pret prevazute mai sus sunt acordate conform in cazul in care cumparatorii returneaza ambalajele in care s-a expediat marfa. solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale. dobanzile percepute pentru: plati cu intarziere. in conditiile prevazute in contractele incheiate. fara operatiuni de leasing. Baza de impozitare se reduce corespunzator: a. reclame publicitare din import. materiale. bunuri reparate. remizele. d. e. sumele achitate de furnizor sau prestator in contul clientului si care apoi se ambalajele care circula intre furnizorii de marfa si clienti. bunuri revenite in tara din cauza unor expedieri eronate. bunuri straine care devin proprietate de stat. pentru ambalajele care circula prin facturare. sconturile si alte reduceri de pret acordate de furnizori direct clientilor in vederea stimularii vanzarilor.ro ! Arhiva online cu diplome. experimentari. penalizarile precum si sumele reprezentand daune-interese stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva. c. in cazul refuzarilor totale sau partiale privind cantitatea. rabaturile. a. facturare. mostre. Pagina 14 din 48 . contractelor incheiate dupa livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor. bunuri aduse in tara de membrii unor misiuni diplomatice acreditati in Romania. inlocuite de parteneri in perioada de garantie. b. cursuri si referate postate de utilizatori. risturnile. c. preturile sau alte elemente cuprinse in facturi ori in alte documente legal aprobate precum si in cazul retururilor de pana la 15% din presa scrisa.Vizitati www.

operatiuni supuse TVA.tocilar. prestari servicii. operatiuni de export si asimilate exportului cu cota zero.ro ! Arhiva online cu diplome. inclusiv semiconserve si conserve. b. orez. aparatura de tehnica medicala. Pentru export. Cota de 9% se aplica pentru produse animale. cumparari de aur de catre BNR. malai.Vizitati www. transportul pe parcurs intern al marfurilor importate. chirurgicale. reparatii de nave efectuate in strainatate. ca si asupra vanzarilor de bunuri catre persoane fizice rezidente in Romania. nu in momentul in care se produc. prevazute in normele legale. transportul Pagina 15 din 48 . plante medicinale. catre beneficiari cu sediul in Romania. TVA are cota zero. alte bunuri destinate exclusiv utilizarii in scopuri medicale. faina. dentare sau veterinare. gris. oua de pasari din specii domestice. exclusiv icre. articole de imbracaminte si incaltaminte pentru copiii sub 1 an. direct de catre vanzatori sau prein intermediari. cu exceptia bunurilor supuse cotei 9% si a celor scutite de TVA. cota 9%. cota 19%. Se percepe TVA pentru unele bunuri importate scutite de taxe vamale. uniforme pentru copiii din invatamantul prescolar primar. Exportul de bunuri Sunt incluse: livrarile de bunuri. peste si produse comestibile din peste. Principiul care sta la baza TVA este: bunurile sau serviciile sunt supuse TVA in momentul in care se consuma. medicamente de uz uman si veterinar. transportul de marfuri si persoane. cat si cel de sosire se afla pe teritoriul Romaniei. uleiuri si grasimi comestibile. cursuri si referate postate de utilizatori. c. importul de bunuri mobile si vanzarea lor catre beneficiar. paste fainoase. cum ar fi importul de metale pretioase si materiale aduse la prelucrare de catre societati cu capital strain. Din punct de vedere al cotelor de aplicare a TVA. operatiuni supuse TVA. expedierile sau transportul in afara Romaniei. zahar. cand atat punctul de plecare.\ vanzari de bunuri mobile si imobile efectuate de persoanele fizice sau juridice Cota de 19% se aplica asupra: autorizate. exista trei categorii de operatiuni: a. deci. substante farmaceutice. in favoarea persoanelor fizice sau juridice: prestari aferente bunurilor de natura imobiliara situate in Romania. cand acesta nu a fost inclus in valoarea in vama. proteze si produse ortopedice. biscuiti.

cu exceptia publicatiilor cu profil de reclama si publicitate precum si a agentiilor de reclama si publicitate. telefon. cursuri si referate postate de utilizatori. a oficiilor consulare si a reprezentantelor internationale interguvernamentale acreditate in Romania. expediate sau transportate in strainatate de catre cumparatorul care nu are domiciliul sau sediul in Romania. etc. in conditiile stabilite de Ministerul Finantelor pe baza de reciprocitate. bunurile cumparate din expozitiile organizate in Romania. consignatii.Vizitati www. livrarea de manuale scolare si carti. in conditiile stabilite de Ministerul Finantelor. realizarea.96% (9 : 109) x 100= 8. ingrasaminte chimice si minerale. posta. insecticide. in comun urban de calatori. etc) preturile sau tarifele practicate cuprind si TVA. efectuat prin curse regulate de agentii economici autorizati precum si prestarile de servicii legate direct de acesta. astfel: (19 : 119) x 100= 15. instrumente financiare).tocilar. lucrari agricole si imbunatatiri funciare. cu indeplinirea formalitatilor de export. intre Romania si statele vecine. bunurile si serviciile in favoarea directa a misiunilor diplomatice. etc. dreptul de a intra la muzee. reviste. Cota zero se aplica pentru urmatoarele bunuri si servicii: exportul de bunuri si prestarile de servicii legate direct de exportul bunurilor. materialele. efectuate de agentii economici cu sediul in Romania. Pentru bunurile comercializate in comertul cu amanuntul (magazine comerciale. inchirierea de bunuri imobile cu exceptia cazarii in hoteluri. precum si pentru unele prestari de servicii (transport. de marfuri si de calatori cu mijloace de transport fluvial specializate. accesoriile si alte bunuri care sunt introduse din teritoriul vamal al Romaniei in zonele libere. parcare.fungicide si erbicide. precum si din reteaua comerciala. transportul international de persoane in si din strainatate. prestarile de servicii efectuate in porturi si aeroporturi.25% Pagina 16 din 48 . trecerea mijloacelor de transport. servicii bancare si financiare – indiferent de persoana care le presteaza(acordarea si negocierea de credite.ro ! Arhiva online cu diplome. difuzarea si/sau retransmisia programelor radio/TV. In aceste cazuri TVA se determina pe baza cotei recalculate asupra sumei obtinute din vanzarea bunurilor si din prestarea serviciilor. emisiunea si transferul de valori mobiliare. asigurari si reasigurari. care sunt organizate si functioneaza ca persoane juridice distincte. unitati de alimentatie publica sau alte unitati care au directa legatura cu publicul ). inclusiv cel care parcurge si o distanta in afara urbanului. precum si a personalului acestora. telegraf. gestiunea fondurilor comune de plasament. activitatile de reclama si publicitate efectuate prin ziare. cazarea in sectorul hotelier.

Baza de impozitare este formata din conravaloarea in lei a bunurilor executate. 3 – verde ) si serveste ca : . CONTABILITATEA OPERATIUNILOR CU TVA 2. document de incarcare in gestiunea patrimoniului. asupra carora se aplica cota de taxa. cursuri si referate postate de utilizatori. CAPITOLUL 2. In cazul in care factura nu se poate intocmi in momentul livrarii marfurilor respective. jurnal pentru cumparari. Deci TVA nu se include in pret. pe baza dispozitiei de livrare. fiind inscrisa ca pozitie distincta pe facturi.document pe baza caruia se deconteaza contravaloarea marfurilor prelucrate.ORGANIZAREA CONTABILITATII PRIVIND TVA – DOCUMENTE Aceste documente sunt urmatoarele: factura. document justificativ de inregistrare in contabilitatea furnizorului si cumparatorului. avizului de insotire a marfii sau a altor documente care atesta executarea lucrarii sau prestarea serviciului.Vizitati www. serviciilor prestate. Factura are trei exemplare (1 – albastru. serviciilor prestate. document de insotire a marfurilor pe timpul transportului. ca document de baza la intocmirea facturii si ca document de primire in Pagina 17 din 48 . al carui numar se trece ulterior pe factura.ro ! Arhiva online cu diplome. dispozitia de livrare. aviz de insotire a marfii. acestea sunt insotite de avizul de insotire al marfii. chitanta fiscala. Avizul de insotire al marfii – serveste ca document de insotire al marfurilor pe timpul transportului.1. borderou de vanzare-incasare. 2 – rosu.Serveste ca document pentru eliberarea valorilor materiale din gestiune in vederea vanzarii si ca document pe baza caruia se intocmeste avizul de insotire a marfii si factura. jurnal de vanzari. Dispozitia de livrare – este un document care circula numai la furnizor.tocilar. Factura se intocmeste de compartimentul desfacere sau de alt compartiment.

Jurnalul serveste compartimentului financiar-contabil pentru inregistrarea in conturile contabile pentru confruntari. gestiunea cumparatorului. centralizatoarelor vanzarilor pe ospatari. fiind intocmit la acelasi compartiment pe baza documentelor tipizate privind vanzarile de marfuri si prestarile de servicii. a notelor de plata.ro ! Arhiva online cu diplome. etc. la inregistrarea vanzarilor in registru pentru vanzari si la stabilirea TVA colectata. ca document de stabilire lunara a TVA deductibila.2. in conditiile in care nu se intocmeste factura si ca document justificativ de inregistrare in contabilitate. unul ramane la furnizor. 2. receptia serviciilor efectuate de terti. Chitanta fiscala – serveste ca document justificativ privind cupararea unor produse sau prestarii unor servicii. se intocmeste si ramane in contabilitate. pe baza monetarelor sau borderourilor bonurilor de vanzare. ca document de stabilire lunara a TVA colectata. Similar registrului pentru vanzari. Documentul se intocmeste intr-un singur exemplar. Ea se intocmeste in doua exemplare de actre vanzator pentru produsele livrate.tocilar. 4424 → TVA de incasat (A). ca document de control pentru operatiunile de vanzari inregistrate in contabilitate. cursuri si referate postate de utilizatori. ca document de control al operatiunilor de aprovizionare. Pagina 18 din 48 . respectiv serviciile prestate in situatia in care dispozitiile legale nu prevad obligatia fiscala de emitere a facturii. Se intocmeste si ramane la compartimentul financiar-contabilitate. iar celalaltpleaca cu marfa la cumparator. borderoului de decontare a prestatiilor. El ramane in acest compartiment.Vizitati www. centralizatorului revanzarilor cu plata in rate. Jurnalul pentru cumparari – serveste ca registru lunar auxiliar pentru inregistrarea cumpararilor de valori materiale si a serviciilor prestate de terti. Se intocmeste intr-un singur exemplar. Se intocmeste in doua exemplare. cu pagini numerotate in care se inscriu zilnic fara stersaturi si spaii neutilizate elementele necesare determinarii TVA colectata. inregistrate in contabilitate. Jurnalul de vanzari – serveste ca registru jurnal auxiliar pentru inregistrarea vanzarilor de valori materiale sau prestarii de servicii. la compartimentul financiar-contabilitate. Borderoul de vanzari (incasari) este utilizat ca document de inregistrare zilnica a vanzarilor realizate de unitate.SISTEMUL DE CONTURI UTILIZAT PENTRU EVIDENTA TVA Contabilitatea TVA este organizata cu contul sintetic de gradul I 442 – TVA care este dezvoltat pe 5 sintetice de gradul II: 4423 → TVA de plata (P).

TVA colectata se preia din facturile emise de unitate. Se debiteaza cu ocazia inregistrarii cumpararilor. 4426 → TVA deductibila (A). Soldul contului este debitor si reflecta creanta unitatii fata de bugetul statului pentru TVA de incasat. 4428 → TVA neexigibila (bifunctional). Contul 4426 – tine evidenta TVA aferenta facturilor emise de catre furnizori. Se crediteaza cu ocazia recuperarii banilor de la buget prin debitul contului 5121 sau cu ocazia compensarii sumelor de incasat cu sumele de plata aferente TVA prin debitul contului 4423. Se crediteaza la sfarsitul lunii cu diferenta intre TVA colectata mai mare decat TVA deductibila prin debitul contului 4427. cursuri si referate postate de utilizatori. Contul 4427 – reflecta TVA aferenta vanzarilor. Pagina 19 din 48 . Se mai crediteaza cu TVA neexigibila devenita colectata in luna curenta prin debitul contului 4428. Se crediteaza la sfarsitul lunii cu TVA deductibila mai mare decat TVA colectata prin debitul contului 4424. achizitiilor. Soldul contului este creditor si reflecta obligatia catre buget privind plata TVA. Se debiteaza la sfarsitul lunii prin contul 4426 si 4423. prin conturile 401 „Furnizori” si 404 „Furnizori de imobilizari”. 4427 → TVA colectata (P). De regula nu are sold.Vizitati www. Contul 4423 – tine evidenta TVA pe care unitatea o are de platit la bugetul de stat. TVA deductibila se preia din facturile furnizorilor pentru aprovizionarile facute de unitate. Se debiteaza cu ocazia achitarii obligatiei fata de buget prin creditul contului 5121. Contul 4424 – tine evidenta TVA de recuperat sau de incasat de la bugetul de stat. aferente vanzarilor (sau din chitante fiscale). Se mai debiteaza prin creditul contului 4428 „TVA neexigibila” devenita deductibila in luna curenta. Se debiteaza la sfarsitul lunii cu diferenta dintre TVA deductibila mai mare decat TVA colectata prin creditul contului 4426. prestatiilor de servicii efectuate de unitate catre clienti. TVA de plata se calculeaza ca diferenta intre TVA colectata mai mare decat TVA deductibila. Se crediteaza la sfarsitul lunii cu TVA preluata din facturile emise de unitate prin debitul contului „Clienti”. TVA de incasat se calculeaza ca diferenta intre TVA deductibila mai mare decat TVA colectata.tocilar. cat si cumpararilor si vanzarilor cu plata in rate. TVA neexigibila este aferenta cumpararilor sosite fara factura respectiv vanzarilor fara factura. De regula nu are sold.ro ! Arhiva online cu diplome.

CONTABILITATEA OPERATIILOR CU TVA 2. 2.tocilar.74 + + + D C D 346.00 4426 65.74 301 346.ro ! Arhiva online cu diplome. Contul 4428 – tine evidenta vanzarilor si cumpararilor in rate.74 P D 411.) SC PORTO – ROMAN SRL se aprovizioneaza cu materii prime in valoare de 346 lei.) Se face plata furnizorului dintr-un credit pe termen scurt.74 65.00 411. Se debiteaza TVA aferenta cumpararilor in rate prin creditul conturilor 401 si 404. Soldul debitor reflecta TVA neexigibila aferenta vanzarilor. TVA 19 %. 401 519 P [401=519] 411. prestari de servicii pentru clientii pentru care nu s-au intocmit facturi prin debitul contului 418 „Clienti – facturi de intocmit”.74 b. cursuri si referate postate de utilizatori.Vizitati www. Se mai debiteaza prin creditul contului 4427 pentru TVA aferenta vanzarilor in rate sau fara facturi devenita exigibila in luna curenta. Se mai debiteaza prin creditul contului 408 „Furnizori facturi nesosite”.74 + C 411. cat si vanzarilor si cumpararilor fara facturi.74 Pagina 20 din 48 .1. EXEMPLE NUMERICE PRIVIND INREGISTRARILE CONTABILE CU TVA a.3. Se crediteaza cu ocazia livrarilor de bunuri. Se mai crediteaza pentru vanzarile cu plata in rate prin debitul contului 411 si se mai crediteaza prin debitul contului 4426 cu TVA neexigibila devenita deductibila in luna curenta. 301 401 4426 A P A % = 401 411.3.

00 4426 15. Se inregistreaza obligatia de plata a consumului de energie electrica pe baza facturii primite de la furnizor in valoare de 79 lei.Vizitati www.07 + D C 124. TVA 19 %.07 c.01 605 79.01 a. 408 404 P [408=404] 777.01 Pagina 21 din 48 . cursuri si referate postate de utilizatori.01 15. TVA 19 %. 408 212 4428 P A A % = 408 777.07 4426 4428 A A [4426=4428] 124.00 4428 124.07 + C 777.07 P D 777.07 212 653.07 653. 605 401 4426 A P A % = 401 94.) Se plateste furnizorului de imobilizari P D 777.00 124.07 124.) Dupa trei zile se primeste factura de la furnizorul de imobilizari.07 b.ro ! Arhiva online cu diplome.07 + + + C D D 777.00 94.07 + + + D C D 79.) Se inregistreaza intrarea in patrimoniu a unui mijloc fix. pe baza Avizului de Expeditie. Valoarea de intrare este de 653 lei.tocilar.

00 + C C 800.07 a.00 A C 952. 418 411 A [411=418] 952. cursuri si referate postate de utilizatori. Scaderea din gestiune: 345 711 A P [711=345] 520.tocilar.00 b.Vizitati www.00 + C 777.00 520.00 Inregistrarea veniturilor: 418 701 4427 P P 418 = % 952.00 + D 952. suma pe baza unui efect comercial.07 Pagina 22 din 48 .00 C D 520.) Societatea vinde produse finite pe baza Avizului de Expeditie avand in vedere: pretul de inregistrare 520 pretul de vanzare 800 TVA 19 %.00 4427 152.) Dupa doua zile se inregistreaza intocmirea facturii.00 A + D 952.ro ! Arhiva online cu diplome.00 152. 404 405 P [404=405] 777.00 701 800.

00 5121 476.Vizitati www.00 a. cu termen de decontare peste trei saptamani.00 6. 413 5121 A - C 476. iar pentru diferenta primeste un efect comercial.27 701 33. cursuri si referate postate de utilizatori. c.tocilar.00 476.00 A [5121=413] 476. 411 5121 413 A - C 952.00 + + D D 476.00 A A % = 411 952.27 + + + D C C 39.) A doua zi societatea a incasat de la banca efectul comercial.27 Pagina 23 din 48 .27 33. 411 701 4427 A P P 411 = % 39.00 413 476.00 4427 6.ro ! Arhiva online cu diplome.) Dupa o saptamana incaseaza 50 % din suma datorata.00 + D 476. TVA 19 %.) Societatea vinde produse finite la un pret de vanzare de 33 lei.00 d.

27 - C 39. 413 411 A + D 39.ro ! Arhiva online cu diplome.70 1930. 461 7721 4427 A P P + + + D C C 2296.tocilar.4846 667 0.4846 0. cursuri si referate postate de utilizatori.) Unitatea primeste de la un client un efect comercial cu termen de decontare peste trei saptamani.27 A A % = 413 39.27 5121 38.00 366.70 Pagina 24 din 48 .27 A [413=411] 39.27 c.) Societatea cedeaza un mijloc fix la un pret de vanzare de 1930 lei.) Unitatea inmaneaza bancii efectul de primit a doua zi si de aceea acorda bancii o taxa de scont calculata prin aplicarea cotei de 2 % asupra sumei de incasat.7854 a. b. 413 5121 667 A - C 39. TVA 19 % .7854 + + D D 38.Vizitati www.

) Societatea achizitioneaza materii prime in valoare de 680.Vizitati www. 461 = % 2296.) Pentru stingerea datoriei societatea inmaneaza furnizorului un efect comercial . 461 413 A [413 = 461] 2296.20 b.70 A C 2296.70 7721 1930.tocilar.00 lei. 300 401 4426 A P A % = 401 809.00 4426 129.00 4427 366.ro ! Arhiva online cu diplome.20 + + + D C D 680.) Dupa doua zile primeste de la cumparator un efect comercial pe care il incaseaza la scadenta. P D 809.20 300 680. TVA 19 %.00 809.70 a.70 Pagina 25 din 48 . cursuri si referate postate de utilizatori.20 129.70 b.20 + D 2296.

lei. valoarea facturii fiind 2 mil. pret de vanzare 10 mil lei plus TVA. cursuri si referate postate de utilizatori.lei plus TVA.00 95.a.tocilar.1. Societatea se aprovizioneaza cu materiale de la diversi furnizori. % = 404 357.00 4426 57. TVA deductibila 38.20 - C 809. TVA 19 %. ALTE EXEMPLE NUMERICE PRIVIND INREGISTRARILE CONTABILE CU TVA.Vizitati www.00 57. 411 = % 1190.) Societatea emite in luna curenta facturi pentru vanzarea unor produse finite.00 212 300.00 Pagina 26 din 48 .00 c. Pret = 200 TVA = 38 Total factura = 238 % = 401 238 301 200 4426 38 Concomitent se inregistreaza in jurnalul pentru cumparari.) Tot in luna curenta societatea cumpara un calculator de 3 mil.00 4427 190. 401 413 A [401 = 413] 809.ro ! Arhiva online cu diplome. 1.00 b.00 701 1000.20 Exemplele numerice prezentate mai sus prezinta si balanta de verificare in anexa nr.

dar a incasat de la clienti TVA de 195.00 371 500. Societatea realizeaza in cursul lunii de referinta urmatoarele vanzari si cumparari: .00 772 200.00 .00 57. TVA colectata 190.00 247. lei plus TVA. lei plus TVA 411 = % 119. lei plus TVA 411 = % 238.) Tot in luna curenta societatea presteaza un serviciu pentru un tert pentru suma de 30.00 4427 38.70 TVA de plata catre buget.00 Pagina 27 din 48 .70 TVA colectata > TVA deductibila 195.ro ! Arhiva online cu diplome. 4424 = % 195.70 704 30.00 4427 19. cursuri si referate postate de utilizatori.00 4423 100.00 = 100.Se inregistreaza o factura pentru cumparare de marfa.00 4426 95.70.00 .00 lei plus TVA. 411 = % 35.00.Vinde marfuri la pret 2 mil.Vizitati www.70 – 95.tocilar.Vinde o licenta la valoarea de 1 mil. pret de cumparare 5 mil. Concomitent se inregistreaza in jurnalul pentru vanzari.00 772 100.00 4427 5. % = 401 595.70 4426 95.70 Se deschide contul 4423 care se debiteaza in momentul achitarii obligatiei fata de bugetul statului. deoarece in cursul lunii societatea a platit TVA in valoare de 95.00 d.

se regleaza situatia TVA: TVA deductibila > TVA colectata 95.nr.45 min. cursuri si referate postate de utilizatori.R.L.PORTO-ROMAN S.22. Regimul de lucru: activitatea se desfasoara in 3 schimburi a cate 8 ore fiecare.00 4427 57.. Adresa: Str. CONTABILITATEA TVA LA SOCIETATEA COMERCIALA PORTO-ROMAN SRL 3. Dupa confruntarea jurnalelelor de vanzari si cumparari. 4423 = % 76.04. Ploiesti. Loc..45 min. Targovistei.00 = 38.45 min.1.00 – 57.00 CAPITOLUL 3. PORTO-ROMAN S.1992 avand un capital social de 2700000 lei.C.14. Date generale: Denumire: S. se compenseaza TVA de incasat din luna de referinta cu TVA de plata din lunile urmatoare.C.ro ! Arhiva online cu diplome.80 5121 38.00 4424 3. Jud.00.tocilar. % = 4426 95. s-a infiintat la data de 8. In acest sens societatea are doua posibilitati de reglare: emite cerere de rambursare catre fisc si bugetul ii restituie suma respectiva.Prahova Obiectul de activitate: productie si distributie produse de panificatie afanate chimic (napolitane cu arome).00 valoare TVA de incasat de la buget.R.00 lei. Forma de proprietate: societate cu raspundere limitata. inregistrandu-se la Registrul Comertului cu numarul de inregistrare j29/1202/080492. Pagina 28 din 48 .00 si a incasat 57. rezulta ca ramane de recuperat suma de 38. Deoarece in luna respectiva societatea a platit indirect catre buget suma de 95.00 Debitul contului 4424 ne arata suma pe care unitatea este in drept sa o primeasca de la buget.L.Vizitati www.p. cu incepere de la ora 6..00 4424 38. PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI S.

1998. Exercitiul financiar incepe la 1 ianuarie si se incheie la 31 decembrie al fiecarui an. Administrator Director general Director economic Director tehnic si de Zona in care se desfasoara activitatile Numarul de lucratori aferent fiecarei activitati 1 2 3 4 Ploiesti Ploiesti Ploiesti Ploiesti 1 1 1 1 Pagina 29 din 48 . incheiat cu S. Electrica S.C. Distrigaz S. Dizolvarea si lichidarea societatii se face in conditiile prevazute de legea 31/1990 privind societatile comerciale.198 din 12. asigurarile sociale se fac conform legii. Plata salariilor. Transporturi Auto S.04.C.C. Litigiile societatii sunt de competenta instantelor de judecata.2001 pentru S. Ploiesti. Transporturi Auto S.C. PORTOROMAN S. Nr. Evidenta contabila se tine in lei si se intocmeste anual bilant si contul de beneficii si pierderi avand in vedere normele metodologice elaborate de Ministerul Finantelor.Vizitati www.10. cursuri si referate postate de utilizatori. cu Regia Autonoma de Apa.L. Date specifice activitatii: Prezentarea activitatii: activitatea este supusa autorizarii din punctul de vedere al protectiei mediului si consta in fabricarea de produse de panificatie afanate chimic si depozitarea acestora in vederea distribuirii catre clienti.R. Canal si Fond Locativ si acordul de subconsumator din 6. Crt. Functii specifice activitatii desfasurate de fiecare lucrator in parte. Alimentarea cu gaze s-a realizat cu S. Incadrarea salariatilor se face pe baza de contract de munca cu respectarea prevederilor Codului Muncii si regimului de asigurari sociale.A. Energia electrica este distribuita de S. prin contractul nr.A. Mai exista instalatii de alimentare cu gaz metan si cu apa.ro ! Arhiva online cu diplome.04. Instalatiile electrice de iluminat au putere masurata de 220W si forta 380W. Ploiesti cu aceasta.A.2/006 din 6.2000 incheiat de S.C.tocilar. Alimentarea cu apa si evacuarea apei uzate s-a realizat prin contractul nr. Materialele constau in materii prime si materii auxiliare.A. Durata societatii este nelimitata. impozitul.

45. 22.45 lunea si sfarsind sambata la ora 23. personalul este incadrat astfel:9% studii superioare.00.45. 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 productie Director comercial Contabil Jurist Operator facturare Muncitori direct productivi Gestionar Manipulanti Paznici Agenti de vanzari Agenti de vanzari Agenti de vanzari Agenti de vanzari Agenti de vanzari Soferi livratori Soferi livratori Soferi livratori Soferi livratori Soferi livratori Receptioner Soferi Coordonator transporturi rutiere Conducator atelier mecanic Mecanici Inginer Personal intretinere Sursa: Date preluate de la firma Ploiesti Ploiesti Ploiesti Ploiesti Ploiesti Ploiesti Ploiesti Ploiesti Ploiesti Iasi Bacau Focsani Constanta Ploiesti Iasi Bacau Focsani Constanta Ploiesti Ploiesti Ploiesti Ploiesti Ploiesti Ploiesti Ploiesti 1 1 1 3 48 1 4 3 7 5 2 4 6 7 3 2 4 6 2 4 1 1 3 1 1 Din totalul personalului. cooperarea in activitate.ro ! Arhiva online cu diplome.33% liceul. normarea muncii.cel direct productiv reprezinta aproximativ 51%.Vizitati www. Organizarea activitatii are loc in toate compartimentele firmei avand la baza urmatoarele elemente:diviziunea muncii. cursuri si referate postate de utilizatori.Schimbul are durata de 8 ore cu incepere 6. economic. In functie de studii. In sectiile de productie munca se desfasoara in 3 schimburi incepand cu ora 6.asigurarea disciplinei. 14.administrativ aproximativ 49%. iar 58% studii medii.alte specialitati. asigurarea de conditii de munca Pagina 30 din 48 . studiul factorilor de mediu.tocilar.45.iar cel tehnic.

tocilar.Astfel societatea are in vedere acest lucru. Conducerea intelege cerintele salariatilor. previziune. Conducerea firmei formuleaza exigent in privinta cantitatii si calitatii muncii sustinute tinand seama de anumite restrictii si in respectul pentru obiectivele comune. productia. evita supraincarcarea cu sarcini deoarece acestea pot genera stresul si pot paraliza intreaga activitate.De aceea este important ca aceasta sa poate indeplini cele 5 functii ale conducerii : organizarea.In aceasta societate se tinde mereu catre perfectionarea organizarii activitatii astfel incat productivitatea muncii sa creasca. Motivarea personalului se bazeaza pe imbinarea intereselor generale ale societatii. organizarea. O rationala normare a muncii a asigurat dimensionarea corespunzatoare a personalului astfel incat se evita supraincarcarea cu sarcini. evaluarea si promovarea lui. activitatile oamenilor si compartimentelor. sanctionarea materiala a personalului de la 5 – 10% din salariul net incasct.Are un caracter complex implicand motivatii moral spirituale prin stimulente moral spirituale.Se discuta despre organizarea relatiei responsabil-salariat. antrenare. Cointeresarea materiala are la baza renumerarea personalului. un salariat ce realizeaza zilnic anumite sarcini. Cea mai mare importanta in firma o are managerul general.Normarea muncii este componenta principala a organizarii muncii. asteptarile si satisfactiile sale. astfel incat ambele parti sa fie castigatoare. birouri.C PORTO S. repartizarea profitului. individuale ale fiecarui salariat si de grup ale unitatii. rezultatele previzionate si satisfactiile pe care le poate avea. si instaureaza ceva fundamental: comunicarea in firma.ro ! Arhiva online cu diplome. stabilirea sistemului informational.Vizitati www. corespunzatoare.Superiorul ierarhic cunoaste astfel punctul de vedere al salariatului.Cu cat comunicarea este mai buna cu atat creste responsabilitatea si reactivitatea personalului.R.Intretinerea cu salariatul este foarte importanta la S.Un astfel de dialog permite fiecarui salariat sa cunoasca mai bine munca pe care trebuie sa o desfasoare.comertul.Astfel. calitatea sa conditionand substantial efectele activitatii desfasurate de fiecare salariat. servicii. despre calitatea informatiilor primite si transmise. cercetarea dezvoltarea.Organizarea de ansamblu a societatii si cea la nivelul principalelor componente ale acesteia influenteaza modul cum sunt stabilite structura organizatorica. deoarece prin dialog conducerea poate observa comrortamentul fiecaruia precum si componentele lor.L.R. echipa.sanctionarea morala. punctele sale forte si slabiciunile sale. personalul.De el depind deciziile de moment si viitoare ale societatii. cursuri si referate postate de utilizatori.Astfel.L Pagina 31 din 48 . el creaza munca eficienta. va trebui conform noilor exigente sa modifice atat tehnologia de lucru cat si organizarea locului de munca. contabilitatea.Comunicarea la S.C PORTO-ROMAN S. coordonare si control evaluare.

sa-si insuseasca si sa respecte tehnologia stabilirii pentru fiecare faza si operatie.combustibili. folosirea integrala si eficienta a timpului de lucru pentru indeplinirea responsabilitatilor postului de munca. pastrarea integritatii bunurilor existente in dotarea locului de munca.energie sau functionarea utilajelor utilajelor si instalatiilor. indeplinirea responsabilitatilor prevazute in fisa postului. sa foloseasca materii prime. cursuri si referate postate de utilizatori. partajarea obiectivelor comuae. conform normelor si a consumatorilor specifice stabilite. lucrul in schimburi. a unei culturi. materiale.’’ Specialistul in recrularea personalului la S.energia in mod rational.C PORTO-ROMAN S.ro ! Arhiva online cu diplome. a valorii firmei.adolescenti si copii. are urmatoarea deviza: „incredere. dificultati sau lipsuri in aprovizionarea cu materii prime. El verifica centrele de interes profund ale candidatilor inaintea angajarii si integrarii in firma. asigurarea ordinii si instiintarea in mod util a sefului ierarhic imediat superiorpre existenta unor nereguli. durata si modul de acordare a pauzelor de masa si odihna. sa respecte succesiunea tehnica in efectuarea operatiilor tehnologice.pauzele speciale pentru femei. sa foloseasca masinile. la proiectarea si asimilarea in fabricatie a unor produse noi cu caracteristici tehnico-economice superioare corespunzatoare cerintelor pietei.L.Vizitati www.a normelor si normativelor de munca. Disciplina organizatorica presupune ca fiecare angajat la postul sau si in relatiile sau raporturile de serviciu cu cei de pe acelasi nivel ierarhic sau de pe nivel inferior ori superior sa respecte anumite prescriptii organizationale.tocilar. programul de munca in ceea ce priveste ora inceperii si incheierii. de prevenire si combatere a incendiilor.numai astfel va putea utiliza componentele viitorului colaborator.poate alege fara sa greseasca acel candidat care pare cel mai motivat la ocuparea postului care a fost mentionat. este juristul si are urmatoarele abilitati: prevede comportamentul viitorului angajat.R. sa respecte normele tehnice de protectie si securitate a muncii a celor privitoare folosirii echipamentelor de protectie si de lucru. Principalele indatoriri ale personalului sunt : sa contribuie la elaborarea si perfectionarea tehnologiilor de fabricatie. Pagina 32 din 48 . transmiterea unei viziuni comune. materiale. utilajele si instalatiile la parametrii de functionare prevazuti in documentatia tehnica.

EVOLUTIA CIFREI DE AFACERI Nr. cat si in preturile comparabile. se prezinta atat prin prizma inregistrarilor contabile incheiate la sfarsitul fiecarui exercitiu financiar.2. 3. Lei) 6354.0110 8825. iar in anul 2001 o crestere cu 40% fata de anul 1999.0195 Cifra de afaceri realizata in 1999 a fost considerata cs totalitatea veniturilor din activitatea de baza si din alte activitati.4 INDICATORII ECONOMICO-FINANCIARI IN CARE REFLECTA 2000-2001 ACTIVITATEA FIRMEI PERIOADA Tabel nr. respectarea normelor si valorilor orgazitionale privind climatul inter-personal.0995 6457.7454 4.4679 22. nerespectarea normelor legale si a regulilor interne ale firmei cu privire la caracterul confidential a unor documente si informatii la care angajatul are acces in timpul indeplinirii sarcinilor sale de serviciu.Vizitati www.4741 7117.3. Tabel nr.0937 1999 6430.ro ! Arhiva online cu diplome.3541 4. Crt 1 2 3 4 VENITURI Venituri din exploatare Venituri financiare Venituri exceptionale TOTAL VENITURI Analiza efectuata in decursul a 3 ani de functionare a societatii.1000 2000 8231.tocilar. cursuri si referate postate de utilizatori. ANALIZA VENITURILOR Nr. neparasirea locului de munca pana la sosirea schimbului acolo unde se lucreaza fara intrerupere si anuntarea sefului ierarhic in cazul neprezentarii la lucru a schimbului.5845 2001 11523.8958 5.ea reprezrntant 98.5835 11554. In anul 2000 veniturile din exploatare arata o crestsre cu 28% fata de anul 1999. 3. 3.7625 8258.8% din totalul veniturilor din Pagina 33 din 48 .2551 22. Crt 1 2 3 ANII 1999 2000 2001 CIFRA DE AFCERI (mil.5402 24.

ro ! Arhiva online cu diplome.2700 8.9247 7837.9869 = 848.De aceea este necesar prezentarea principalelor cheltuieli ale acesteia.9% fata de 2000. in cadrul veniturilor din productia stocata. care in anul 1999 au fost considerate ca neproducatoare de venit alaturi de productia de imobilizari.6477 75.1097 CHELTUIELI 1999 2000 2001 Pagina 34 din 48 . ANALIZA PROFITULUI Analiza profitului este analizata pe baza rezultatelor obtinute din activitatile desfasurate de firma.4% din totalul veniturilor din exploatare in 2000. Aceste ponderi mai scazute fata de anul luat referinta se datoreaza aplicarii noului plan contabil.In anul 2001 o crestere cu 24% fata de 2000. cursuri si referate postate de utilizatori.3841 8.tocilar.cifra de afaceri detine o pondere de 86.0149 74.4 PRINCIPALEL E CHELTUIELI Nr. in anul 2001 cifra de afaceri reprezinta 76.5167 6614.8573 7932. 3. 1 Cheltuieli pentru 2 3 4 exploatare Cheltuieli financiare Cheltuieli exceptionale TOTAL CHELTUIELI ANALIZA PROFITULUI IN ANUL 1999 REZULTATUL DIN EXPLOTARE =VENITURI DIN EXPLOATARE – CHELTUIELI PENTRU EXPLOATARE =6430.Astfel.6587 5581.8255 86.3908 5664. rezulta urmatoarele: Tabel nr. marcand o scadere cu 9. Crt.9869 6530.5% din veniturile din exploatare.Vizitati www.7454 – 5581.70. exploatare.Conform bilanturilor contabile incheiate le sfarsitul fiecarui exercitiu financiar.7585 REZULTATUL FINANCIAR = VENITURI FINANCIARE – CHELTUIELI FINANCIARE = 4.2700 = .2551 – 74.6917 8.4% fata de 1999. aceasta scazand cu 12.

4523 Rezultatului brut i se aplica cota de impozit de 25% obtinandu-se impozitul pe profit: IMPOZITUL PE PROFIT = 0.9247 = 1700.3841 = .0995 – 8.ro ! Arhiva online cu diplome. cursuri si referate postate de utilizatori.1131 REZULTATUL NET = REZULTATUL BRUT – IMPOZITUL PE PROPFIT = 792.25 * 1643.25 *762.7590 – 410.4679 – 75.4523 = 198.4294 Pagina 35 din 48 .9869 +74.5167 = 14.6477 = 792.7436 REZULTATUL EXCEPTIONAL = VENITURI EXCEPTIONALE – CHELTUIELI EXCEPTIONALE = 22.5845 – 6614.1 – 5664.3541 – 6530.tocilar.75900 Rezultatului brut i se aplica cota de impozit de 25% obtinandu-se impozitul pe profit: IMPOZITUL PE PROFIT = 0.8192 ANALIZA PROFITULUI IN ANUL 2001 REZULTATUL DIN EXPLOATARE = VENITURI DIN EXPLOATARE – CHELTUIELI PENTRU EXPLOATARE = 8231.4679) – ( 6530.Vizitati www.2551) – ( 5581.3392 ANALIZA PROFITULUI IN ANUL 2000 REZULTATUL DIN EXPLOATARE = VENITURI DIN EXPLOATARE – CHELTUIELI PENTRU EXPLOATARE = 8231.3841 ) = 1629.9398 REZULTATUL NET = REZULTATUL BRUT – IMPOZITUL PE PROFIT = 1643.4294 REZULTATUL FINANCIAR = VENITURI FINANCIARE – CHELTUIELI FINANCIARE = 4.9247 =1700.1131 = 594. REZULTATUL CURENT = ( VENITURI DIN EXPLOATARE + VENITURI FINANCIARE) – (CHELTUIELI PENTRU EXPLOATARE + CHELTUIELI FINANCIARE) = ( 6430.7625 -8.70.3541 – 6530.5132 REZULTATUL EXCEPTIONAL = VENITURI EXCEPTIONALE – CHELTUIELI EXCEPTIONALE = 22.7590 = 410.2458 REZULTATUL BRUT = VENITURI TOTALE – CHELTUIELI TOTALE = 8258.7087 REZULTATUL BRUT = VENITURI TOTALE – CHELTUIELI TOTALE = 6457.3908 = 13.3541 +4.9398 = 1232.4523 – 198.8255 = 1643.9162 REZULTATUL CURENT = ( VENITURI DIN EXPLOATARE + VENITURI FINANCIARE) – (CHELTUIELI PENTRU EXPLOATARE + CHELTUIELI FINANCIARE) = 8231.9247 + 75.7454 + 4.2700) = 778.

8192 ANALIZA PROFITULUI IN ANUL 2001 REZULTATUL DIN EXPLOATARE = VENITURI DIN EXPLOATARE – CHELTUIELI PENTRU EXPLOATARE = 11523.3841 ) = 1629.1097+86.tocilar.7590 = 410.9398 = 1232.3541 + 4.5402) – (7837.4679 – 75.25 * 3621.1097 = 3686.6917 = -81.3402 = 2716. 3.3608 – 905.6346 REZULTATUL EXCEPTIONAL = VENITURI EXCEPTIONALE – CHELTUIELI EXCEPTIONALE = 24.7590 – 410.3841 = -70.5835 -8.5 ANALIZA REZULTATELOR Pagina 36 din 48 .9398 REZULTATUL NET = REZULTATUL BRUT – IMPOZITUL PE PROFIT = 1643.8958 +5.5167 = 14.8255 = 1643. cursuri si referate postate de utilizatori.9162 REZULTATUL CURENT = (VENITURI DIN EXPLOATARE + VENUTURI FINANCIARE ) – ( CHELTUIELI PENTRU EXPLOATARE +CHELTUIELI FINANCIARE ) = ( 8231.3608 = 905.7625 – 8.7861 REZULTATUL FINANCIAR = VENITURI FINANCIARE – CHELTUIELI FINANCIARE = 5.0206 Tabel nr.5132 REZULTATUL EXEPTIONAL = VENITURI EXCEPTIONALE – CHELTUIELI EXCEPTIONALE = 22.4676) – ( 6530.9247 + 75.5845 – 6614.6917) = 3605.3608 Rezultatului brut6 i se va aplica cota de impozit de 25% obtinandu-se impozitul pe profit: IMPOZITUL PE PRIFIT = 0.6587 = 3621.7262 REZULTATUL BRUT = VENITURI TOTALE – CHELTUIELI TOTALE = 11554.ro ! Arhiva online cu diplome.25 * 1643.1515 REZULTATUL CURENT = ( VENITURI DIN EXPLOATARE + VENITURI FINANCIARE )( CHELTUIELI PENTRU EXPLOATARE + CHELTUIELI FINANCIARE) = (11523.7590 Rezultatului brut i se va aplica cota de impozit de 25% obtinandu-se impozitul pe profit: IMPOZITUL PE PRIFIT = 0.8573 = 15.5402 -86.8958 – 7837.2458 REZULTATUL BRUT = VENITURI TOTALE – CHELTUIELI TOTALE = 8258.Vizitati www. REZULTATUL FINANCIAR = VENITURI FINANCIARE – CHELTUILI FINANCIARE = 4.0195 -7932.3402 REZULTATUL NET = 3621.

Vizitati www. Profitul ramas in urma acoperirii platilor fata de bugetul de stat si anume profitul net. in anul 2001 profitul obtinut a fost in modernizarea retelei de calcul a societatii. stimularea angajatilor. o parte din profit a fost acordat pentru investitii in reinnoirea unor baze tehnologice vechi. cursuri si referate postate de utilizatori.9% fata de anul 1999. pentru dep[ozitarea resurselor de zahar si faina.2%. Rezultatul financiar a fost realizat in pierdere. iar in anul 2001 cu 10. Rezultatul curent a fost stabilit ca fiind in crestere in anul 2000 fata de 1999 cu 109. avand in perspectiva construirea unui depozit in suprafata totalt de 900mp. in anul 2000 profitul a avut destinatie pentru construirea unor depozite pentru stocurile de materii prime.prin care se realizeaza obligatia fata de bugetul statului. in anul 1999. cea mai mare inregistrandu-se in 1999 datorita cheltuielilor mari cu dobanzile.ro ! Arhiva online cu diplome.Astfel.3% fata de 1999 si in 2001 cu 116.8% fata de 2000. urmatoarele destinatii:acoperirea in avans a cheltuielilor facute ca investitii prin operatiuni de regularizare.2% si tot in crestere in 2001 fata de 2000 cu 121. acordarea de parti sociale.alte activitati. Crt 1 2 3 4 5 6 REZULTATELE 1999 Rezultatul din 8487585 exploatare Rezultatul financiar Rezultatul curent Rezultatul exceptional Rezultatul brut Impozit pe profit Rezultatul net -700149 7787436 137087 7924523 1981131 5943392 2000 17004294 -709162 16295132 142458 16437590 4109398 12328192 2001 36867861 -811515 36056346 157262 36213608 9053402 27160206 Analizand rezultatele in cei trei ani de functionare se observa:rezultatul din exploatare a crescut in anul 2000 cu 100. vazandu-se astfel ca societatea are o activitate benefica. Nr. are in cadrul SC PORTO-ROMAN SRL.Asupra acestora se aplica cota de impozitare de 25%. Rezultatul exceptional inregistreaza la randu-i o crestere astfel: in anul 2000 a crescut cu 3. Pagina 37 din 48 .3% fata de intregime pierderea financiara din fiecare an analizat.tocilar.3% in anul 2001 fata de 2000. Rezultatul brut inregistreaza cresteri cu 107.constituirea de fonduri pentru anii viitori:pentru investitii.4% in anul 2000 fata de 1999 si cu 120.

cursuri si referate postate de utilizatori.4523/6354.011) *100=23.1306/8258.759/7117.04% RATA RENTABILITATII = (PROFIT NET/VENITURI) *100 (in functi de venituri) R=(491.5% RATA RENTABILITATII = (PROFIT NET/CHELTUIELI)*100 (in functie de cheltuieli ) R= (491.5)*100 = 0.5845)*100=12.3204/6557.5)*100 = 0.ro ! Arhiva online cu diplome.4741) * 100 = 12.34% RATA RENTABILITATII=(PROFIT NET/CHELTUIELI)*100 (in functie de cheltuieli) Pagina 38 din 48 . ALTI INDICATORI ECONOMICO FINANCIARI DE MASURARE A ACTIVITATII FIRMEI In 1999: RATA RENTABILITATII =(PROFIT BRUT/CIFRA DE AFACERI) ( in functie de cifra de afaceri ) *100 R=( 792.09% RATA RENTABILITATII = (PROFIT BRUT/CAPITAL PERMA NENT)*100 (in functie de capitalul permanent) R=(1643.4523/1871722.3204/5664.47% RATA RENTABILITATII=(PROFIT BRUT/CAPITAL PERMA(in functi de capitalul permanent) R= (792.6568 In 2000 RATA RENTABILITATII=(PROFIT BRUT/CIFRA DE AFACERI) (in functie de cifra de afaceri) *100 R = (1643.759/1871722.Vizitati www.67% PRODUCTIVITATEA MUNCII =VENITURI/NR SALARIATI Wm = 6457.08% RATA RENTABILITATII = (PROFIT NET/VENITURI)*100 (in functie de venituri) R=(1019.1 / 125 = 51.1)*100 = 7.tocilar.6477) * 100= 8.

cursuri si referate postate de utilizatori.0687 In 2001: RATA RENTABILITATII=(PROFIT BRUT/CIFRA DE AFACERI)*100 (in functie de cifra de afaceri) R=(3621.6587)*100= 28.0195/125 = 92.Vizitati www.2473/11554. conducerea societatii poate fi caracterizata ca dinamica si experi.03% RATA RENTABILITATII = (PROFIT BRUT/CAPITAL PERMANENT) ( in functie de capitalul permanent) *100 R= (3621.3% PRODUCTIVITATEA MUNCII = VENITURI/NUMAR SALARIATI Wm = 11554.40% PRODUCTIVITATEA MUNCII = VENITURI/NUMAR SALARIATI Wm = 8258. Ca urmare a calculului acestor indicatori se pot remarca punctele tari si punctele slabe ale societatii.8255)*100 = 15.845/125 = 66.3608/1871722. ceea ce ii da posibilitatea sa se bucure de incredere partenerilor ei.3608/8825.0937)*100=41.4322 SC PORTO-ROMAN SRL este o societate care se caracterizeaza printr-o situatie economico-financiara buna.tocilar. Punctele tari: traditie indelungata in ramura moraritului si panificatiei. Pagina 39 din 48 .ro ! Arhiva online cu diplome.solvabila. In privinta aprecierii rentabilitatii societatii. existenta unor centre proprii de distributie si tendinta extinderii.specializarii si profesionalismului.entata din punct de vedere al vechimii.2437/7932. a dus la cresterea rentabilitatii activitatii sale.politica de investitii promovata.1306/6614.0195)*100 = 19.19% RATA RENTABILITATII = (PROFIT NET/VENITURI)*100 (in functie de venituri) R= (2245.43 RATA RENTABILITATII = (PROFIT NET/CHELTUIELI)*100 (in functie de cheltuieli) R= (2245.5)*100= 0. caracterul foarte diversificat al sortimentului de morarit si panificatie aflate in fabricate.avand autonomie financiara pe termen lung. R=(1019.

2 ASPECTE JURIDICE PRIVIND ORGANIZAREA SI FINCTIONAREA FIRMEI Pentru crearea unei firme viabile s-a respectat un ansamblu de conditii pentru a putea fi pusa in functieune si pentru a-si asigura functionarea in conditii de rentabilitate. PORTO – ROMAN S.ROMAN S.130/1999 – masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca.6/1992 – conditiile de odihna. Ordonanta Guvernamentala nr. cursuri si referate postate de utilizatori.L. 31/1990.L.213 alin.04. conform legii nr. Puncte slabe: relativa depedenta a aprovizionarii societatii fata de furnizorul principal de grau.1 din legea nr. insuficienta preocuparii pentru promovarea produselor la extern.14/1990 privind respectarea limitei minime de salarizare prevazute de lege. In concluzie. conform legii nr.tocilar.R. 3. Pagina 40 din 48 . legea nr. 26/1990.1992 conform legii 31/1990. acordarea tichetelor de masa se face numai la muncitorii direct productivi. uzura medie relativ avansata a mijloacelor fixe din dotare.C PORTO.cu un bun management si cu perspective de dezvoltare. S.2 din legea salarizarii nr. Art. mediu concurential activ.R. Astfel.Vizitati www.142/1998 legea nr. se stabileste obligatia acesteia ca inainte de inceperea comertului sa ceara inmatricularea la Registrul Comertului.76/2002 – sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.ro ! Arhiva online cu diplome. 330/2002 cere alcatuirea de formalitati administrative privind organizarea si functionarea activitatii comerciale.4 alin. existenta noxelor la un numar insemnat de locuri de munca. S. avand un echilibru financiar.31/1990.salariul si incadrarea salariatilor se face pe baza de contract de munca cu respectarea prevederilor Codului Muncii si a regimului de asigurari sociale: legea nr. privind angajarea salariatilor in functie de competenta si art. privind infiintarea societatilor comerciale.2 din legea nr. este o societate rentabila. s-a infiintat la data de 8. gradul de utilizare reativ redus a unor capacitati de productie.2 alin. tendinta scaderii volumului de desfacere la unele produse.C. Societatea respecta art.

105/2001.tocilar. Apararea impotriva incendiilor este aprobata prin legea nr.Societatea are obligatia de a lua masurile necesare pentru a elimina riscul de contaminare sau degradare a produselor si transformarea acestora in produse improprii consumului uman.212/1997.44/1997 modificata prin legea nr.nr.Lucrarilor de functionare este PUBLICE obtinuta si Locuintei : nr.113 din 15. Productia de produse de panificatie afanate chimic se desfasoara in conditiile prevazute de O. produsele trebuie sa fie insotite de certificate de calitate si conformitate. legea nr.U.19/2000 – sistemul public de pensii si asigurari sociale.G. Conform H.90/1996 – proterctia muncii.345/2002.40/2002.depozitarea si transportul produselor.3/1994.nr.Produsele care nu corespund cerintelor legale in Pagina 41 din 48 . manipularea. caiete de sarcini.nr.Vizitati www. autorizarea efectuarii transporturilor rutiere de personal si marfuri fiind realizata prin Ordinul Autorizatia Ministerului sanitara Transporturilor. Taxa pe valoarea adaugata este de 19%.In caz de dubiu asupra calitatii produselor sau asupra documentelor care insotesc declaratia de conformitate.196/2001.Tot in baza acestei ordonante societatea isi desfasoara activitatea numai in baza licentei de fabricatie acordata de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei.O.955/1995.108/1998. Transporturile rutiere se desfasoara conform O. beneficiarului sau organelor de control abilitate de lege pot efectua verificari in laboratoare acreditate.iar etichetarea alimentelor este realizata conform H.184/2001.nr.G.1996.82/1991.08.1995.42 din 29.G. in caz contrar nefiind admise pentru utilizare sau comercializare pe piata interna.G. in vigoare. Protectia mediului este indeplinita conform legii protectiei mediului nr. legea nr.specificatii tehnice.114/2000 si legea nr.Circulatia rutiera se evidentiaza prin decretul lege nr.nr. conform O. Contabilitatea este tinuta conform prevederilor legii nr.12.ro ! Arhiva online cu diplome.Societatea si-a putut desfasura activitatea in domeniul productiei de produse fiind apte pentru consumul uman si cu respectarea conditiilor de calitate si tehnice prevazute in standarde.M.106/2002. satisfacerea necesitatilor de consum ale tuturor categoriilor de consumatori si respectarea conditiilor de igiena si de mediu la fabricarea.08.1995 aprobata prin legea nr. este pusa in viguare prin Ordinul Ministerului si Protectiei Sociale nr.modificata prin O.G. norme sanitare si sanitar-veterinare. urmarind in principal protectia vietii.G. cursuri si referate postate de utilizatori.nr.nr.137/1995.518/2001.629 din 5.G.S. sanatatii populatiei si a mediului inconjurator. conform legii nr. Recuperarea arieratelor bugetare s-a infaptuit potrivit O.328/1996.nr. legea nr.

1998 si prin cetatenii in calitatea lor de consumatori. nr. care ar putea pune in pericol viata si sanatatea consumatorilor. pe care le respecta si societatea analizata.178 din 09. astfel incat decizia pe care o adopta in legatura cu acestea sa corespunda cat mai bine nevoilor lor. sa tinut seama de legislatia romana care a adoptat o serie de reguli obligatorii pentru protectia consumatorilor. comercializeaza produsele sale numai in cadrul termenului de valabilitate. fiindu-i interzisa modificarea acestuia inscrisa pe eticheta. sanatatea sau securitatea. sa asigure in productie conditii igienicosanitare conform normelor in vigoare. de a fi informati corect.2. in comenzi sau in alte acte comerciale nu sunt admise in utilizarea. asigurand cadrul necesar accesului neingradit la produse. PORTO – ROMAN S. complet si precis asupra caracteristicilor esentiale ale produselor.G.C PORTO – ROMAN S.7 din prezenta ordonanta. Protectia consumatorului In desfasurarea activitatii de comert intreprinse de S.avand ca scop prevenirea si combaterea practicilor abuzive.precum si conditiilor de calitate prevazute in contracte. urmand a fi distruse sau inapoiate furnizorului.Conform art.care sa respecte conditiile calitative prescrise.C. societatea este obligata sa:puna pe piata numai produse sigure. precum si de a fi educati in calitatea lor de consumatori.R.21/1992. in scopul apararii intereselor lor.Vizitati www. Existenta pe piata a unor produse care ar putea afecta viata. sa opreasca livrarile si sa retraga de la beneficiari produsele la care organele abilitate de lege au constatat ca sunt periculoase sau nu indeplinesc caracteristicile calitative prescrise. S. sunt: de a fi impotriva riscului de a achizitiona un produs care ar putea sa le prejudicieze viata. cursuri si referate postate de utilizatori. de a fi despagubiti pentru prejudiciile generate de calitatea necorespunzatoare a produselor. de a se organiza in asociatii pentru protectia consumatorilor.tocilar. Princicipalele drepturi ale consumatorilor relevante in prezenta ordonanta. vigoare..ro ! Arhiva online cu diplome.1 ORGANIZAREA SOCIETATII Pagina 42 din 48 .L.10.Conform O. modificata prin legea nr.L. sanatatea si securitatea consumatorilor. a determinat institutiile consumatorilor sa actioneze prin activitati de control.R. 3.nr. folosind in acest scop mijloace prevazute de lege.

se evalueaza calitatea procesului managerial prin examinarea gradului de indeplinire a diferitelor functii manageriale: previziune.L.Societatea este conduse de un comitet de directie format din trei directori. pastreaza documentelor justificative. maniera de concepere si operationalizare a managementului. coordoneaza activitatile acestora si colaboreaza cu fiecare dintre ei in realizarea sarcinilor specifice domeniului condus. precum si valorificarea rezultatelor acestuia. DIRECTORUL ECONOMIC are in subordinea sa serviciul contabilitate.C.tocilar. serviciul prognoza – planificare – dezvoltare. valorificarea maxima a rezervelor interne si sporirea acumularilor.R.Colaboreaza cu ceilalti membrii ai echipei in vederea corelarii productiei cu nivelul cererii si cu resursele materiale. serviciul preturi si analize economice. DIRECTORUL COMERCIAL coordoneaza activitatile comerciale ale firmei – aprovizionare.ro ! Arhiva online cu diplome. antrenare. membrii detin urmatoarele functii: ADMINISTRATORUL este organul de conducere al societatii care decide in toate problemele privind organizarea si functionarea societatii.propunand Pagina 43 din 48 . ia masuri pentru eliminare pierderilor si cresterea rentabilitatii. DIRECTORUL DE PRODUCTIE fundamenteaza deciziile privind nivelul productiei fabricate in fiecare luna.Contabilul sef asigura conditiile necesare pentru intocmirea documentelor justificative. control. precum si functionalitatea si eficienta acestuia. organizeaza si efectueaza inventerierea patrimoniului. cursuri si referate postate de utilizatori. directonare. care isi desfasoara activitatea pe baza componentelor si raspunderilor stabilite de administrator. ia masuri pentru efectuarea la termen si in cuantumul stabilit a varsamintelor cuvenite bugetului de stat.Directorii actioneaza impreuna sau independent conform imputernicirilor si exerciteaza orice act care este legat de administrarea societatii in interesul acesteia in limita dreptului care li se ofera. In cadrul echipei manageriale. DIRECTORUL GENERAL al societatii este subordonat administratului unic si are urmatoarele atributii principale:repartizeaza sarcinile echipei in functie de posturile pe care le detin.desfacerea. firma fiind puternic dezvoltata in urma managementului puternic calificat. PORTO – ROMAN S. In cadrul structurii manageriale a S. organizare.coordonare. asigura corecta determinare a costurilor. registrele si bilanturile potrivit legii. marketingul – si fundamenteaza direct deciziile privind strategia in domeniul comercial si cele referitoare la vanzarea produselor. asigura si raspunde de colaborarea lucrarilor privind inlocuirea bugetului de venituri si cheltuieli. Comitetul de directie este organul executiv de conducere a societatii cu caracter deliberat.Vizitati www. financiare si umane necesare realizarii productiei.

aptitudinilor si deprinderilor personalului.3 RESURSELE UMANE NECESARE DESFASURARII ACTIVITATII O reflectare directa a importantei deosebite care se acorda resurselor umane o reprezinta conturarea activitatilor de selectie si incadrare a personalului.In functie de selectia personalului si incadrarea acestuia se dovedeste calitatea resurselor uimane. decizii specifice functiunii juridice: rezolvarea reclamatiilor.T. 2.C.deoarece efectuarea acestuia num ai in fazele finale poate constata abaterile si rebuturile fara insa a le preveni.T.C este subordonat directorului tehnic si de productie. in vederea descoperirii in timp si in faze cat mai initiale a factorilor care pot determina aparitia defectelor.T.tocilar.firmei un raport asupra calitatii produselor si activitatii desfasurate de organul de control pe baza caruia vor stabili masuri.C.T. etc. standarde.C sunt subordonati numai cadrelor ierarhic superioare din cadrul C. are si un caracter preventiv. cunostintelor. fise tehnologice. al departementelor functionale ale societatii.C participa la analiza si stabilirea cauzelor defectelor aparute . precum si a muncitorilor se pot observa din organigrama societatii prezentata in anexa nr. desfacerea contractelor de munca.ro ! Arhiva online cu diplome. SERVICIUL JURIDIC ( JURIST) fundamenteaza deciziile specifice functiunii de personal: angajarea de personal. sunt: planuri de operatii. contracte economice. a promovarii cuceririlor revolutiei tehnico – stiintifice. instructiuni. C. metodologia si instrumentele folosite. 3. incheierea de contracte.T. etc.certificatul de calitate emis de unitate angajeaza raspunderea acesteia potrivit legii.Vizitati www. Pagina 44 din 48 . SERVICIUL C. Documentele folosite de C. in documentatia tehnica se indica volumul de control ( integral sau prin sondaj).T. si nu depind de administratia sectiilor sau altor servicii ale firmei.contractelor economice. prezinta periodic conducerii. cursuri si referate postate de utilizatori. Lucratorii C. Dispunerea personalului de conducere. C.T.C. O atentie deosebita se acorda calitatilor. calificarea muncitorilor. masuri pentru cresterea eficientei economice a societatii.C este membru al comitetului de directie. ca urmare a crestsrii gradului de pregatire generala. asigura si raspunde de exercitarea controlului financiar preventiv si controlul gestionar de fond asupra gospodaririi mijloacelor materiale si banesti.Seful C.

R. Selectionarea muncitorilor se face prin teste. teste. recunoscut de catre piata.capata valente deosebite. prin prizma activitatilor consumatoare de resurse si producatoare de venituri. probe practice. CONCLUZII In cadrul economiei nationale.al produselor.R. PORTO – ROMAN S.precum si evidentierea rezultatelor obtinute. Pagina 45 din 48 .In felul acesta. PORTO – ROMAN S. atat pentru aprecierea eficientei activitatii trecute. selectionarea personalului prin probe de examinare scrise si oral.In felul acesta contabilitatea se dovedeste a fi un instrument util la indemana conduceri manageriale a unitatii.1. cunostinte. media de varsta fiind 30 ani. executarea de lucrari. vechime in productie. obtinerea unui beneficiu. contabilitatea este un instrument de baza pentru cunoasterea. chestionare. fiecare intreprindere trebuie sa combine cat mai rational factorii de productie astfel incat pretul de vanzare. dar si la dezvoltarea de ansamblu a societatii. Avand in vedere necesitatea obtinerii unor rezultate pozitive. sa permita. aptitudini si se face prin teste. Pentru a rezista in conditiile dure ale economiei de piata.C. discutii. post detinut anterior.responsabilitatea celor care organizeaza si tin contabilitatea. cat si pentru orientarea activitatii in viitor.tocilar. Referitor la lucrarea de fata se remarca urmatoarele concluzii: . probe practice. cunostinte.L cuprinde 125 salariati. experienta.L. cursuri si referate postate de utilizatori.ro ! Arhiva online cu diplome. Personalul angajat al S.impozitul este un drept al statului care se realizeaza prin parlament si organele locale. Elementele pe care se bazeaza S. prestarea de servicii care sa satisfaca cerintele pietei. al lucratarilor sau serviciilor sa acopere costul de productie si. in acelasi timp. isi desfasoara activitatea o multitudine de intreprinderi care au drept obiectiv principal obtinerea de produse. intreprinderea va contribui la propria dezvoltare. dupacum reiese din tabelul nr.Vizitati www.C. lucrari scrise. gestiunea si controlul patrimoniului. in selectia si incadrarea personalului sunt: studii atestate de diplome sau certificate.Selectionarea personalului de conducere vizeaza determinarea principalelor calitati. deprinderi si aptitudini.3. In acest context.

tocilar. Sub aspectul tehnicii contabile lucrurile sunt evident dure.obligatiile fiscale ale agentilor economici sunt numeroase ca diversitate si chiar apasatoare. cresterea cifrei de afaceri din activitatea de baza s-a relizat prin sporirea Pagina 46 din 48 . scutit de plata. ce se realizeaza ca marfa si atunci i se va aplica si cota de TVA.Este impozit transparent stiindu-se cat este de mare si termenul de plata. Despre TVA s-au scris multe si se vor mai scrie. bun de plata. Practica internationala arata ca impozitul poate sa fie folosit fie ca mijloc de influenta a activitati economice. Functionalitatea lor este unica dar cuantumurile si momentele depind de ipostaza in care se afla agentul economic:cumparatoa.totul depinde de cleritatea cu care legea notifica multitidinea fenomenelor si proceselor economice cu care se intalnesc fiecare firma. vanzator. Si pentru impozite si pentru taxe este nevoie de reglementari juridice care sa stabileasca marimea impozitului. insa ceea ce este important de retinut este faptul ca este un impozit indirect modern generat de consum.Aceasta a inlocuit la noi in tara si in statele UE impozitul pe cifra de afaceri sau pe circulatia marfurilor. In ceea ce priveste indicatorii economico. care se desfasoara pe conturi de gradul II. dar intr-o economie de piata sistemul de impozite reprezinta parghiile fundamentale de realizare a intereselor in domeniul economic. cursuri si referate postate de utilizatori. este suportata de ultimul consumator( tara unde se consuma marfa respectiva) . . intreprinderea si-a sporit in fiecare an volumul vanzarilor. amanat la plata. stiut fiind ca incasarea nejustificativa de impozite si taxe reprezinta infractiunea fiscala si se pedepseste conform legii.TVA este un impozit neutru si unic. fapt explicabil in conditiile unei inflatii intr-un procent anual de doua cifre.cultural. dar ritmul a inregistrat o scadere.financiari analizati referitori la activitatea firmei s-au observat urmatoarele : in perioada analizata intreprinderea a dus o politica de majorare a preturilor de vanzare. cont cu functionalitati complexe. cota aplicandu-se tuturor agentilor economici indiferent de forma de proprietate.Aceste doua aspecte depind de politica fiscala promovata de statele respective.etc. In vederea reflectarii cat mai corecte a diverselor stari si ipostaze in care se poate gasi taxa pe valoarea adaugata. in planul general de conturi s-a prerezervat contul 442 – TVA. local.Se caracterizeaza prin unicitate – cota de TVA este aceeasi indiferent de numarul de societati comerciale prin care trece materia prima pana ajunge produs finit.In ceea ce priveste regimul financiar – fiscal de taxare a valorii adaugate.Vizitati www.dar nu exista in practica sa se foloseasca numai unul din cele doua aspecte. fie ca instrument de procurare a venitului bugetului statului central. cand trebuie incasat.social. Consumul intern productiv nu poate fi considerat valoarea adaugata si de taxare.ro ! Arhiva online cu diplome. deoarece el se regaseste in volumul final al veniturilor productiei.

TVA. o asemenea situatie se aprecieaza favorabil. Lucrarea prezinta trei capitole din care reies succit notiunile de impozit.care prezinta si balanta de verificare. insa ceea ce este de retinut este faptul ca este un impozit indirect.Vizitati www. Pagina 47 din 48 . inclusiv rezultatele obtinute prin folosirea acestor elemente. Tema atestatului reflecta cu fidelitate modul de operare al TVA. In concluzie. ca urmare a extinderii activitatii si marirea productivitatii muncii. precum si persoanele strine care isi desfasoara activitatea in Romania.ului in contabilitate.tocilar.Diferitele cazuri prezentate in lucrare explica si persoanele exceptate de la plata TVA-ului. firma marindu-si cota de piata si in acelasi timp creand premisele necesare recuperarii in totalitate a fondurilor investite. accize. consecinta imbunatatirii structurii mijloacelor fixe productive prin investitii a acesteia. cursuri si referate postate de utilizatori. Lucrarea de fata este elaborata pe baza prevederilor Legii contabilitatii.ului de recuperat.3. termeni specifici cu care s-a analizat lucrarea. contabilitatea isi propune cunoasterea in expresie a circuitului capitalului sub forma bunurilor economice si a raporturilor de proprietate..1.ro ! Arhiva online cu diplome. reprezinta operatii curente in contabilitatea oricarei intreprinderii. influentand asupra gradului de valorificare a productiei fabricate si implicit a cifrei de afaceri. MEMORIU JUSTIFICATIV Am ales aceasta tema deoarece operatiunile privind Taxa pe Valuarea Adaugata. reforma fiscala. Taxa pe valuare adaugata are o importanta deosebita constituind o datorie de plata catre bugetul statului sau o creanta de incasat in cazul TVA. carora li se aplica TVA in functie de activitatea desfasurata. aceasta putand fi urmarita in capitolul 2. cantitatii de produse fabricate. in care se afla elemente patrimoniale. care se aplica la cumpararea bunurilor de catre cumparator.Referitor la TVA s-au scris si se vor mai scrie multe.exigibilitatea.

Pagina 48 din 48 .Vizitati www. cursuri si referate postate de utilizatori.tocilar.ro ! Arhiva online cu diplome.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->