P. 1
39691935-7-konsep-muzik

39691935-7-konsep-muzik

|Views: 33|Likes:
Published by X

More info:

Published by: X on Sep 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/13/2013

pdf

text

original

1. Irama Diaplikasikan kepada semua yang berkaitan dengan unsur masa dalam muzik. a.

Muzik bergerak kepada beat/bunyi yang stabil. b. Setiap beat dan rehat mempunyai nilai sama ada panjang / pendek. c. Kumpulan beat membentuk tanda masa / meter. d. Beat-beat mempunyai tekanan. e. Gabungan not / beat membentuk corak irama yang berlainan dan atau berulang-ulang. Simbol Verbal : Irama detik not dan tanda rehat irama,ostinato,rentak. Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid akan dapat : 1. Merasa nadi/detik sesuatu lagu/muzik 2. Membezakan panjang pendek sesuatu nilai not dalam corak irama. 3. Merasa tekanan / accent pada sesuatu lagu. 4. Membezakan irama/rentak yang sama dan tidak sama. 5. Mengenal pasti meter sesebuah lagu yang dimainkan/dinyanyikan/didengar. meter tekanan corak

2. Melodi Susunan pic secara melintang. a. Terdapat pic tinggi,rendah dan sederhana b. Pic dalam melodi boleh bergerak menuju ke arah tinggi,rendah dan mendatar. c. Pic dalam melodi bergerak secara bertangga atau melompat. d. Ton-ton dalam satu siri pic yang ada kaitan antara satu sama lain membentuk satu kumpulan atau rangkaian pic.

Antara melodi dan iringan. Gabungan beberapa rangkaian pic membentuk sebuah melodi lagu. Sesuatu bunyi-bunyian itu mempunyai mutu yang berlainan dan memberi satu gambaran atau idea yang tersendiri. 3. alto . 2. kordofon dan idiofon. tenor dan bes Keluarga alat muzik . Warna Ton Bunyi-bunyian yang dihasilkan oleh pelbagai sumber mempunyai ciri-ciri yang tersendiri. Mengenal psati bunyi-bunyian yang didengar di sekeliling mereka. g. Pic-pic yang berkaitan antara satu sama lain boleh membentuk sebuah melodi lagu. Nada sesebuah lagu yang dimainkan/dinyanyikan 3.manusia.alam semula jadi dll. cerah . perkataan deskriptif ton . Hasil dan mutu sesuatu bunyi itu adalah disebabkan oleh alat itu sendiri dibuat daripada bahan-bahan tertentu dibuat. Menghasilkan pelbagai bunyi yang didengar.cara dibuat dan dibunyikan. Simbol Verbal: Alat suara .soprano .minor. aerofon . Pic tinggi.membranofon. Simbol Verbal : Melodi skel (major. 4.kenderaan.gelap .e. Pic boleh disusun secara berurutan.diterokai / eksperimen dll.tengah dan mendatar.pentatonik) frasa lagu / melodi sekuens nada Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid anak mendapat mengenal pasti dan membezakan : 1.binatang. garau . 2. 5. Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid akan dapat : 1. padat . Skel yang dimainkan. f. Pic yang melompat dan berulang. . kasar suara .

koda Objektif P & P : Pada akhir pembelajaan murid-murid akan dapat membezakan dan mengenalpasti : 1. a. 5. Intro dan koda sesebuah lagu atau muzik. b. 4. c.padatgarau dll. Bentuk Satu paten/corak boleh dihasilkan melalui gabungan beberapa pic/ton.rekoder.kasar. Rangkaian frasa boleh dicantumkan untuk menghasilkan satu idea muzik yang lebih besar.3.rangkap ABA . Segmen muzik seperti intro dan yang akhir boleh diadakan. 2. Gabungan siri-siri pic menghasilkan satu idea.rendah. Membezakan dan mengenal pasti bunyi-bunyian yang lembut. d. Gabungan 3 atau lebih pic dimainkan secara serentak. Dua pic boleh dibunyikan serentak. berulang. 3.seksyen) boleh diulang dan dipelbagaikan.trumpet. d. Simbol Verbal : Motif frasa seksyen.gong.Segmen muzik (motif.koras. Hasil gabungan 2 pic atau lebih disusun secara menengak dan dinyanyikan/dimainkan serentak. Rangkaian lagu berangkap da korasnya. Dua atau lebih rangkaian melodi boleh digabungkan dan dibunyikan serentak. Harmoni.frasa. c.Mengenal pelbagai jenis alat muzik seperti piano. Frasa yang sama dan yang lain melalui lagu-lagu yang dinyanyikan/mainkan.tinggi.dram. b.violin dll. Iringan kord pada melodi boleh menghasilkan bunyi harmoni. a. 4. Simbol Verbal : .kontras intro.

lambat mud . Memahami bahawa pada tempat-tempat yang tertentu dalam sesebuah lagu/muzik boleh beransur. 6.cergas.Harmoni jeda homofoni Objektif P & P : triad tonik/kord round. Satu sekuen/siri bunyi boleh dikuatkan atau dilembutkan secara beransur-ansur. Memahami bahawa sesetengah lagu/muzik boleh dipelbagaikan dengan bunyi pendek. 2.legato.cemas. b.mud. Sesuatu siri/sekuen bunyi boleh dicepatkan atau dilambatkan. Sesuatu bunyi itu boleh menjadi kuat atau lembut. a.kaunter melodi kord iringan Pada akhir pembelajaran murid-murid akan mendapat : 1. Mengenal pasti antara lagu/muzik satu suara dan muzik/lagu dua atau lebh dua suara. Menyanyi lagu pusingan . Sesebuah lagu/muzik mempunyai ciri-ciri tersendiri . c.riang.dilicinkan dan dipendekkan atau dilembutkan secara beransur.terputus-putus dan lain-lain lagi.round.polifoni. . Membezakan antara melodi (rangkaian pic) dan harmoni (himpunan pic-pic . Objektif P & P : Di akhir pembelajaran murid-murid akan mendapat : 1.lembut.ansur menjadi kuat atau perlahan.tenang.berkembar dan lagu-lagu yang mengandungi kaunter melodi dan deskan. 3. Membeza dan mengenal pasti di antara bunyi pada sesebuah lagu dan muzik yang kuat dan lembut. Ekspresi Satu gabungan semua elemen deskriptif termasuk tempo. 2.panjang. Sesuatu bunyi itu boleh dilanjutkan. d. e.dinamik yang mengandungi satu ekspresi ide muzik. Simbol Verbal : Dinamik Volume cerscendo diminuendo susutain.iringan).ansur. 3.deskan.staccato cepat.

homofoni dan polifoni.7.dua atau lebih. Membezakan bunyi yang bercirikan monofoni. Simbol Verbal Solo duet trio quartet Objektif P & P : Pada akhir pembelajaran murid-murid akan dapat : 1. Tekstur ditentukan oleh pembentukan harmoni. a. b. Mengenal pasti samada lagu/bunyi yang didengar itu dinyanyikan/dimainkan oleh seorang. 2. Tekstur / Jalinan Tekstur ditentukan oleh pelbagai kombinasi atau gabungan bunyi yang didengar. orkestra monofoni homofoni polifoni . Sesuatu bunyi yang didengar boleh memberi bunyi yang nipis atau satu / teba atau banyak.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->