INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS IPOH 31150 HULU KINTA PERAK DARUL RIDZUAN

PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN DENGAN KEPUJIAN
PENGAJIAN PENDIDIKAN PEMULIHAN AMBILAN JANUARI 2009

NAMA AHLI KUMPULAN:
MUHAMMAD IZLA BIN ABDUL MAJID TENGKU AHMAD SAFWAN BIN TENGKU ABDULLAH NUR FATIN BINTI ZULKIPLI SITI HASWANI BINTI KASBI KELAS: PISMP PEMULIHAN - G7 PENSYARAH: ENCIK NASARUDDIN BIN MD ROSUL

PENGURUSAN GERKO (OLAHRAGA - LONTAR PELURU) SIDANG AKADEMIK 2011 – Semester 5

Fasa Gelungsuran 3.FASA-FASA DALAM LONTAR PELURU Terdapat Empat Fasa Lontaran dalam acara Lontar Peluru iaitu : 1. Fasa Lontaran 4. Fasa Pemulihan FASA PERGERAKAN DALAM LONTAR PELURU . Fasa Persediaan 2.

. Peluru disokong dengan tiga jari tangan tengah.FASA PEGANGAN PELURU (GRIP) (i) (ii) (iii) Cara memegang peluru boleh dibahagikan kepada dua. Cara memegang dengan lima jari. Ibu jari dan jari kelengkeng menyangga peluru. Kelima-lima jari digunakan untuk memegang peluru. Cara memegang dengan tiga jari.

. Contoh fasa lontaran bahagian 2 Dalam fasa lontaran kedua ini pula objektif utamanya ialah untuk memindahkan daya kelajuan yang dihasilkan oleh pelontar ke sasaran. FASA LUNGSURAN (GLIDE) Tujuan fasa ini adalah untuk membantu mewujudkan daya tolakan yang kuat dan menyediakan posisi badan untuk fasa lontaran di peringkat akhir. FASA LONTARAN (DELIVERY PHASE) Contoh fasa lontaran bahagian 1 Dalam fasa lontaran yang pertama ini ianya membantu mengekalkan kelajuan lontaran dan menyediakan posisi untuk lontaran.FASA LAKUAN SEDIA (PREPARATION) Tujuan utama fasa ini adalah untuk persediaan memasuki fasa lungsuran.

Contoh fasa lontaran bahagian 3 Dalam fasa ini objektif yang sama seperti di bahagian dua di mana dalam fasa ini pelontar melengkapkan pergerakan tangan hingga selesai. .

FASA PEMULIHAN (RECOVERY) Contoh fasa pemulihan Dalam fasa ini tujuan utama pergerakan akhir pelontar ialah untuk menstabilkan posisi dirian setelah lontaran dibuat. Fasa pulihan ini juga membantu mengelak pelontar dari terbatal. .