BEBANAN TUGAS GURU

Jawatankuasa dalam organisasi  Guru yang menjawat jawatan penting sekolah dan guru yang terpaksa bertugas selepas waktu kelas seperti jurulatih sukan utama sekolah, ketua koperasi dan sebagainya. Masalah pentadbir sekolah mengejar populariti, guru yang rajin dan berkebolehan akan dibebani dengan pelbagai tugas tanpa memikirkan kebajikan guru tersebut. Pengkhususan mata pelajaran 

Bilangan waktu mengajar • Jadual Waktu Guru Pemulihan Khas Agihan masa guru Pemulihan Khas adalah seperti berikut: o Masa mengajar – 990 minit o Masa untuk persediaan dan panduan – 120 minit (dimasukkan ke dalam JW) o Masa luang (free period) sama seperti guru-guru lain.

Guru diberikan opsyen lain semasa disekolah. Walaupun perkara ini tidak sepatutnya berlaku, bagi seorang guru perlulah redha kerana kekurangan guru menyebabkan perkara ini berlaku. Jika guru memilih opsyen untuk mengajar, apa akan jadi kepada anak murid kita kelak yang kurang mendapat bimbingan terhadap mata pelajaran yang kritikal (BI) yang biasanya kurang guru yang mahir.

14

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful