Bun – orice element al realitatii , independent de om, individualizabil si masurabil, apt sa satisfaca o nevoie.

Bunurile libere sint abundente fata de nevoi , in conditii determinate de loc si timp , si pentru ca sint abundente folosirea lor pt satisfacerea nevoilor este gratuita. Bunurile economice – au drept caracteristica raritatea , limitarea lor in raport cu nevoile, in conditii determinate de loc sit imp , ; obtnerea si consumarea lor ocazioneaza un consum de resurse, un cot si un prêt. Distinctia dintre bunurile economice si libere are un character relativ, concret se face in raport de loc si timp . Clasificarea bunurilor economice – 1 Dupa destinatie – Satisfactori (bunuri de consum ) – capabile sa satisfaca nemijlocit nevoile umane Prodfactori (bunuri de productie) – acelea bunuri economice folosite pentru producerea altor bunuri . 2 dupa forma in care se prezinta – Bunuri corporale – ( materiale ) primare , intermediare , finale Bunuri incorporale – servicii Informatii 3 dupa modul in care bunurile circula in economie – Bunuri marfare Bunuri nemarfare Bunuri mixte 4 In functie de legaturile , dependetele dintre diferite categorii de bunuri Bunuri substituibile Bunuri complementare Bunurile principale Bunurile secundare 5 Dupa relatiile ce se stabilesc intre diferite categorii de consumatori (agenti ai cererii) Bunuri publice Bunuri private 7 din punct de vedere juridic Bunuri mobiliare Bunuri imobiliare

are o functie de utilitate pe care urmareste sa o maximizeze . Pentru a intelege comportamentul consumatorului este necesara explicarea modului in care acesta isi adopta deciziile . 5 Strainatatea – (restul lumii ) – celelalte economii nationale si unitatile lor autonome cu care agentii economici nationali intra in tranzactii economice . dupa criteriul institutional 1 Firmele – functia de producere de bunuri si servicii destinate pietei . In felul acesta el isi maximizeaza bunastarea in conditiile date .Agenti=ul economic poate fi definit ca fiind o prsoana sau un rup de persoane fizice sau juridice ce indeplineste functii si roluri ine determinate in viata economica . Acesta isi ordoneaza rational preferintele. calitati si structuri determinate de bunuri economice . transformind si redistribuind disponibilitatile financiare . 4 Administratiile publice si private – functia de redistribuire a venitului si avutiei prin intermediul serviciilor nonmarfare prestate iar veniturile se constituie din varsaminte obligatorii pe care le efectueaza celelalte categorii de agenti economici . Teoria care ii studiaza comportamentul pleaca de la ipotezele : . . ceea ce se realizeaza prin consumarea unor cantitati . Preferintele consumatorului Fiecare persoana in calitatea sa de consummator isi stabileste permanent un program de consum. oferta. titluri de proprietate si din transferuri effectuate de alte sectoare 3 Institutiile financiare si de credit – agent agregat ce reuneste unitatile institutionale (private. Maximizarea bunastarii este sinonima cu – maximizarea utilitatii economice pe care consumatorul o resimte de pe urma bunurilor ce si le-a apropriat si consumat .este capabil de alegere pe baza de calcul economic si de completa informare in ceea ce priveste propriile preferinte si conditiile pietei . scopul – obtinerea profitului 2 Menaje – (gospodarii ) agent economic care exprima calitatea de consummator de bunuri personale veniturile menajelor vin din remunerarea salariatilor. Clasifiarea .consumatorul se comporta rational . publice. mixte ) a caror functie este de intermediar financiar intre ceilalti agenti economici colectind . concurenta ) urmareste sasi satisfaca nevoile . pornind de la preferintele proprii si resursele de care dispune (bugetul disponibil pt achizitii ) si de la conditiile pietei (prturile bunurilor . Teoria coomportarii consumatorului – studiaza procesul de alegere si decizie prin care consumatorul . Se considera ca deciziile se iau dupa urmatoarele axiome: Comparatia – consumatorul allege din utilizarile alternative Tranzitivitatea – posibilitatea trecerii unui consumator de la un bun la altul .

Convexitatea – consumatorul prefera combinatii echilibrate intre bunuri . adica a preturilor si veniturilo . Pe baza cererii potentiale si a restrictiilor social economice . consumatorul isi formeaza programe de consum .Insaturatia – optiunea pentru cea mai mare cantitate . astfel : . Programul de consum – reprezinta specificarea unor cantitati anumite din bunuri diferite care ii asigura consumatorului o anumita utilitate . prin ccombinarea diferitelor bunuri asigurinduse aceeasi utilitate agregata . Doua sau mai multe programe de consum sint echivalente daca fiecare ii ofera consumatorului acelasi nivel de satisfactie . daca bunurile folosite alternative au aceeasi utilitate .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful