P. 1
PENILAIAN PENGALAMAN PEMBELAJARAN(BMM 3103)

PENILAIAN PENGALAMAN PEMBELAJARAN(BMM 3103)

|Views: 802|Likes:
Published by Bllack Stuff

More info:

Published by: Bllack Stuff on Sep 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/09/2014

pdf

text

original

. sikap dan kepribadian murid.kegiatan untuk mendapat informasi tentang pencapaian dan kemajuan belajar peserta didik dan mengefektifkan penggunaan informasi tersebut untuk mencapai tujuan pendidikan.satu kaedah untuk mengetahui perkembangan hasil belajar. dan menyeluruh tentang proses dan hasil dari pertumbuhan dan perkembangan yang telah dicapai oleh murid melalui program kegiatan belajar. intelegensi.  Penilaian dalam pembelajaran adalah suatu usaha untuk mendapatkan berbagai informasi secara berkala.Definisi  Penilaian. berkesinambungan. hubungan sosial. minat.  Penilaian .

iaitu: • Pergantungan secara positif .  Kaedah jigsaw menekankan 5 perkara dalam perlaksanaannya melalui perbincangan dalam kumpulan kecil (Hafizah Husain et al. 2006). • Penilaian kendiri secara berterusan .Ciri – ciri Penilaian pengalaman Pembelajaran A) KAEDAH JIGSAW  Satu kaedah pembelajaran yang dapat memupuk semangat berpasukan dalam kalangan pelajar. • Tanggungjawab • Interaksi secara terus (bertentang mata) •Mempraktikan kemahiran interpersonal mengikut kesesuaian.

B) KRITIKAN TERBUKA  Membabitkan kemahiran pengucapan awam pelajar. pelajar akan dipilih secara rawak untuk berucap selama 5 minit kepada rakan-rakan sekelas. atau mengenai tugasan yang telah diberi. .  Pelajar akan diberi topik yang mudah untuk dibincangkan seperti apa yang telah diajar sebelum itu. dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris sebagai memenuhi keperluan PBH bagi melengkapkan kitaran (closing the loop).  Pada penghujung kelas.

pelajar dapat meningkatkan kemahiran komunikasi awam dalam kalangan para pelajar. seorang panel penilai akan memberi markah atas ucapan yang diberi. Semasa ucapan pelajar. .  Dengan adanya kaedah kritikan terbuka ini. Pelajar akan diberi markah berdasarkan lima perkara: intonasi dan kejelasan suara keyakinan diri di khalayak ramai kelancaran bahasa penampilan Maklum balas terhadap soalan yang diterima.

 Antara aspek-aspek yang dapat diukur adalah seperti:  tahap kepimpinan  kerja secara berpasukan  komitmen pelajar dalam menyiapkan kerja kursus.  Kaedah PRK ini amat berkesan dilakukan untuk menilai kerja kursus secara berkumpulan. .C) PENILAIAN RAKAN KUMPULAN  merupakan satu kaedah penilaian yang digunakan sebagai alat pengukuran secara terus oleh rakan-rakan pelajar yang bekerja dalam kumpulan yang sama.  Kaedah PRK dapat digunakan bagi menilai aspek-aspek tertentu berkaitan kemahiran dan pengetahuan pelajarpelajar.

. Rumusan  Penilaian Pembelajaran merupakan suatu kegiatan yang dilakukan untuk mengetahui sejauh mana kemampuan siswa dalam memahami pelajaran yang telah disampaikan guru.

SEKIAN TERIMA KASIH…… .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->