You are on page 1of 33

AFI Palace COTROCENI

ANEXA 4

Manual de amenajare

Page No.-1 -

Tabla de materii:
1. Introducere: 1.1. Filosofie 1.2. Scopul manualului 1.3. Criterii de proiectare 1.4. Definiii ale condiiei la rou 2. Faada 2.1. Scopul proiectului 2.2. Geamurile faadei 2.3. Instalarea fatadei 3. Sistem de intrare 3.1. Scopul proiectului 3.2. Iluminat 3.3. Ui de nchidere si de intrare. 4. Ui 4.1. Ui de serviciu ale chiriaului 4.2. Marcajul uii 5.Expunere 5.1. Scopul expunerii 5.2. Iluminat 7. Ceas programator 8. Pardoseala 8.1. Generalitati 8.2. mbinarea diferitelor pardoseli 8.3. Detaliu pentru pardoseala buctriilor 8.4. Materiale pentru pardoseli 8.5. Rosturi de dilatare 8.6. ncrcri utile 9. Stlpii de construcie 10. Perei 10.1. Perei exteriori 10.2. Coridor de serviciu 10.3. Perete despritor 11. Plafoane 11.1. Inaltimi plafoane 11.2.Acces la plafoane 11.3. Deviaii de la linia de nchiriere cu plafoanele 14. Chiriasii zonei de alimentaie 14.1. Proiect ghieu 14.2. nchidere frontala magazin 14.3. Marcaje spatii comerciale din zona de alimentatie 14.4. Deschidere magazin 14.5. Compartimentare interna 14.6. Plafoane 14.7. Iluminat 14.8. Gaz 14.9. Hota de evacuare 14.10. Zona de edere 14.11. Steaguri si banere 15.Steaguri si banere 16. Ghid instalaii electrice, comunicatii si alarma incendiu 17. Ghid H.V.A.C 18. Ghid instalaii apa 19. Cereri si aprobri

6. Semnalizare 6.1. Scopul semnalizrii 12. Mezanin 6.2. Tipuri de semnalizri 6.2.1. Primul tip de semnalizare 13. Chioc 6.2.2. Al doilea tip de semnalizare 13.1. Dimensiuni generale 6.2.3. Semnalizare cu panouri 13.2. Materiale 6.2.4. Semnalizare iluminate interior 6.3. Directive generale de semnalizare 6.4. Semnalizri interzise 6.5. Aprobarea semnalizrii

Page No.- 2 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


1.1 Filosofie Amplasat central, n inima sectorului 6 al Bucuretiului, centrul comercial Cotroceni Park ofer o experien inegalabil n activiti comerciale i de divertisment. Centrul Comercial ofer o mare varietate de destinaii pentru petrecerea timpului liber cum ar fi un excepional teatru tridimensional I-MAX, complex cinematografic i un parc unic de distracii interior. In plus, vizitatorii vor descoperi o gam de atracii, evenimente, meniuri fine precum i via de noapte, ce pot fi gsite n parcul acoperit din Centrul Comercial. Conceput ca un parc nconjurat de cldiri nalte de birouri, Cotroceni Park este destinat sa devin un centru de afaceri activ i o adres de prim importan n cadrul ariei metropolitane a Bucuretiului.

Tenant fit-out

Imaginea i spiritul Centrului Comercial vor fi definite prin colecia sa de chiriai de clas i prin contribuia i angajamentul fiecrui vnztor pentru realizarea unei imagini de o nalt calitate, mult deasupra nivelului existent pe piaa actual. Pentru a realiza si menine cel mai nalt nivel de calitate, este esenial ca fiecare faada de magazin, fiecare marcaj si design interior al chiriaului sa fie deosebit de creative in estetica ca si in implementarea obligatorie standardelor de proiectare precizate in acest manual. 1.2 Scopul manualului Manualul de amenajare Cotroceni Park cere chiriasilor sai precum si proiectanilor acestora sa mearg dincolo de ceea ce se cere in prezent pieelor operatorilor de comert cu Page No.- 3 amanuntul pe pietele Europene.

Cotroceni Centrul Comercial manual


Scopul acestui manual este de a ilustra toate cerinele obligatorii ale proprietarului si de ajuta la crearea unor faade atragatoare meninnd in acelai timp conformitatea cu specificatiile directoare ale manualului. nelegerea deplina a acestui manual si a specificaiilor referitoare la centrul comercial sunt imperative pentru evitarea oricror ntrzieri si costuri inutile de reproiectare. Se recomanda o atenie deosebita acordata procesului de predare si a standardelor de design a magazinelor. Acest manual de standarde de executie nu descrie neaparat toate solicitarile proprietarului pe care trebuie sa le implementeze chiriaul.

Tenant fit-out

1.3 Criteriile de proiectare Creativitatea i abordarea original a proiectului faadelor i marcajelor sunt ncurajate de ctre managementul centrului comercial. Chiriaii sunt ncurajai s diversifice faadele lor proporional att n plan cat i n profil, dar faadele nu trebuie s fie simetrice sau s includ elemente ieite n relief n cadrul lor. Realizarea unei continuiti ntre zona de circulaie publica si spatiul interior al magazinului trebuie sa fie un element cheie in designul fiecarui spatiu inchiriat din cadrul centrului comercial.

Page No.- 4 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


1.4. Definiii ale condiiei la rou Spaiul nchiriat va fi predat Chiriaului la rou, dup cum este descris n continuare. Pardoseala: Plac de beton situat cu 5cm sub cota pardoselii finite a spaiilor publice. Perei: Faa interioar a zidurilor exterioare: beton ne-tencuit, plci de gips, blocuri tip Ytong sau altele, conform indicaiilor arhitectului . Coridorul de serviciu: plci de gips ne-finisate sau blocuri tip Ytong, conform indicaiilor arhitectului. Pereii despritori ntre magazine: structur metalic cu plci de gips pe fiecare fa sau altele, conform indicaiilor arhitectului. Stlpii cldirii: Beton ne-tencuit, ne-zugrvit. Faad: Se desfoar de la limita inferioar ne-finisat a grinzii orizontale pn jos la placa ne-finisat de beton. Ui: Nu vor fi furnizate ui de ctre Proprietar.

Tenant fit-out
Tavane: Prorpietarul nu va furniza tavane n spaiul nchiriat. HVAC: Conducte de alimentare i evacuare. Pompele de cldur vor fi furnizate, instalate i conectate de Proprietar, pe cheltuiala chiriaului. Alimentare cu ap, canalizare: Conexiunea la ap rece i la canalizare, la limita spaiului nchiriat. Electrice i comunicaii: Un singur cablu de alimentare electric la limita spaiului nchiriat. telefonie: un cablu de comunicaii furnizat la limita spaiului nchiriat. CATV/TV: numai cabluri pentru serviciul CATV/TV ntre panoul secundar de comunicaii i limita spaiului nchiriat. Detectoare i protecie la foc: Sistem de sprinklere de baz, instalat pentru a corespunde reglementrilor unui spaiu liber. Stratul de baz/ primul strat de detectoare de fum pe tavanul de beton, conectat la Sistemul de Siguran la Foc al Centrului Comercial.

Page No.- 5 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


2. Fatade 2.1 Scopul proiectului Pentru a realiza un aspect atragator pentru cumparatori se cere ca toate faadele sa pstreze un nalt grad de transparenta prin includerea unor suprafee vitrate ca ui, ferestre si traverse. Vitrina pe toata lungimea faadei va fi proiectata sa fie deschisa, luminata si sa permita vizibilitatea magazinului din zona de circulatie pietonala in timpul orelor de lucru. Aceste indicatii sunt valabile pentru fiecare dintre fatadele unui magazin. 2.2 Geamul faadei Este recomandat Chiriasilor sa foloseasca geam transparent pe toata inaltimea magazinului lor si in acord cu specificul magazinului. Acest manual este destinat uzului tuturor chiriailor, inclusiv al acelora care au un design unitar al faadei recunoscut pe plan naional si internaional. Pentru a asigura un aspect modern se vor instala geamuri mbinate la cap si panouri mari astfel incat colturile si seciunile de mbinare sa nu aib rame sau elemente despartitoare pentru separare sau susinere (vezi schia 1).

Tenant fit-out

Page No.- 6 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


Geamul va fi tratat termic pentru rezisten mecanic sporit si de o grosime minima de 7 mm. Geamul colorat sau reflectorizant este interzis. Toate geamurile trebuie sa aib muchiile slefuite si rotunjite. Materialele si instalaiile trebuie sa se conformeze normativelor si reglementarilor in domeniu. 2.3 Instalarea faadelor Zona faadei magazinului se ntinde de la partea inferioara nefinisata a grinzilor orizontale furnizate de proprietar pana la placa de pardoseala de beton neacoperita si trebuie sa se alinieze sistemului separator vertical pe ambele laturi ale spatiului inchiriat. Toate elementele de faada vor fi proiectate, fabricate si instalate de ctre chiria pe cheltuiala sa. Pentru toate detaliile de executie a faadelor este necesara aprobarea managementului Centrului Comercial. Toate elementele de ncadrare a faadei trebuie sa constituie un element structural independent/adiacent de grinzile si plintele spatiului inchiriat. Imbinarile de dilatare ce taie fatada trebuie sa fie integrate in proiectul de fatada pe cheltuiala chiriaului si aprobate de managementul Centrului Comercial.

Tenant fit-out

Schita 1: DETALIU COLT FATADA & CORIDOR DE SERVICIU

Page No.- 7 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


3. Sistem de intrare 3.1 Scopul proiectului Toi chiriaii sunt obligai sa includa un sistem de intrare in proiectul lor de faada, definit de elemente arhitecturale precum: coloane, pilatri, portale sau frontoane. Un sistem de intrare tridimensional, proiectat pe faada vitrata, va fi utilizat ca principala sursa de identitate. Suprafaa superioar a tuturor elementelor de faada ieite in relief trebuie realizata dintr-un material conform cu finisajul faadei si va fi aprobat de managementul Centrului Comercial. Lungimea intrrii in magazin va fi nu mai mare de 30% din lungimea faadei. Intrarea poate fi retrasa. Maxim 50% din lungimea totala a fatadei magazinelor din zona High fashion & family poate depi pe limita spatiului ctre zona de circulatie publica, dar fara sa depaseasca 60 cm de la linia initiala de delimitare a spatiului comercial inchiriat. (vezi schita 2) Toate depirile faadelor trebuie aprobate de ctre managementul Centrului Comercial. 3.2 Iluminare Iluminarea interna a faadei este obligatorie pentru toi chiriaii Centrului Comercial. Nivelul de iluminat (LUX) al faadei trebuie proiectat intre 0 si 3500 lux, cu nivele mai nalte de iluminare utilizate numai ca accent. Cnd se folosete lumina alba, temperatura de culoare trebuie sa fie 3000K (Kelvin). Se vor folosi surse de lumina corespunztoare inclusiv metal ceramic halid, halogen de joasa tensiune, fluorescent compact, fluorescent liniar si LED. Consultantul chiriaului in ceea ce priveste iluminarea spatiului comercial inchiriat trebuie sa furnizeze detaliat toate datele pentru o aprobare cat mai rapida a proiectului. 3.3 Usi de intrare/iesire si inchidere nchiderea fatadei magazinului cu bare sau storuri este strict interzisa. Toi chiriaii isi vor lua toate masurile de protecie necesare, conform regulamentelor lor interne.

Tenant fit-out

SCHIA 2: VITRINA SPAIULUI COMERCIAL NCHIRIAT Page No.- 8 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


Usile de intrare trebuie sa fie retrase integral in interior in cadrul incintei magazinului pentru a mpiedica intersectarea zonei publice a Centrului Comercial cnd sunt deschise (vezi schita 3). Consultati schitele de la 3.1. la 3.6 pentru optiunile de design ale vitrinei. Toate partile pliabile ale faadei frontale vor fi amplasate intern in cadrul limitelor liniei nchiriate cum ar fi: feronerie, balustrade, dispozitive suspendate, mecanismul de alarma, inchizatoare, etc.

Tenant fit-out

3. Retragerea uii CONDITIA USII RETRASE

SCHITA 3: FATADA SI SECTIUNE TIPICA DE MAGAZIN

Page No.- 9 -

Cotroceni Centrul Comercial manual

Tenant fit-out

Page No.- 10 Sketch 3.1: Sectiune orizontala si elevatie a unei fatade tipice

Cotroceni Centrul Comercial manual

Tenant fit-out

Page No.- 11 Sketch 3.2: Sectiune orizontala si elevatie a unei fatade tipice

Cotroceni Centrul Comercial manual

Tenant fit-out

Sketch 3.3: Sectiune orizontala si elevatie a unei fatade tipice

Page No.- 12 -

Cotroceni Centrul Comercial manual

Tenant fit-out

Sketch 3.4: Sectiune orizontala si elevatie a unei fatade tipice

Page No.- 13 -

Cotroceni Centrul Comercial manual

Tenant fit-out

Sketch 3.5: Sectiune orizontala si elevatie a unei fatade tipice

Page No.- 14 -

Cotroceni Centrul Comercial manual

Tenant fit-out

Sketch 3.6: Sectiune orizontala si elevatie a unei fatade tipice

Page No.- 15 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


4 Ui 4.1 Uile de serviciu ale chiriasului Toate uile de serviciu amplasate langa coridorul de urgenta vor fi retrase. Limea uii si direcia de deschidere nu trebuie sa ia din spaiul de ieire de urgenta. Chiriasul trebuie sa susin structural cadrul uii si sa l ancoreze corespunztor de zidurile laterale. Limea uii si amplasarea trebuie sa corespunda normativelor si reglementarilor in vigoare. Toate uile in spaiul chiriasului trebuie sa fie proiectate si instalate in conformitate cu reglementrile de siguran i protecie la incendiu si aprobate de managementul Centrulului Comercial. Tipul uilor de serviciu va fi selectat din lista de ui aprobata de managementul Centrului Comercial.

Tenant fit-out

Toate uile de intrare retrase vor menine o inaltime minima de 320 cm deasupra pardoselii finisate (vezi schia 3). Schita 4: USA DE SERVICIU RETRASA 4.2 Marcajul uii Usile de serviciu ale chiriasului vor avea un semn de usa cu numele chiriasului si numarul magazinului. Aceste marcaje vor fi furnizate si instalate de catre proprietar pe cheltuiala chiriasului.

Page No.- 16 -

Cotroceni Centrul Comercial manual

Tenant fit-out
Tavanul de deasupra zonei de expunere va fi realizat din placi de gips carton sau alte materiale rezistente. Inaltimea pana la plafonul zonei de expunere nu va depi 380 cm deasupra pardoselii finisate. Plafoanele de tip casetat sunt strict interzise in aceasta zona. 5.2 Iluminarea zonei de expunere Iluminarea zonei de expunere cere instalarea unui sistem de iluminare reglabil de tip comercial destinat special si specific vitrinelor. Sursa de iluminare trebuie instalata astfel incat sa mpiedice luminarea direct ctre zona de circulaie a Centrului Comercial.

Schita 5: LIMITA ZONEI DE AFISARE 5. Expunere 5.1 Scopul expunerii Toate faadele din centrul comercial sunt proiectate sa atrag atenia cumparatorilor spre zona lor de expunere ntr-o maniera promoionala placuta. Zona de expunere include suprafaa de 120 cm de la linia de nchiriere, n spatele faadei si intre limitele spatiului inchiriat. (vezi schia No. 5) Nici un fel de amenajri destinate activitii comerciale nu se vor realiza in cadrul zonei de expunere. Toate tipurile de finisaje ale pardoselii, inclusiv suprafeele platformelor ridicate in zona de expunere, vor fi realizate cu materiale de nalta calitate. Este strict interzisa folosirea oricarui tip de mochete/covoare in aceasta zona.

6 Semnalizarea spatiilor comerciale

Page No.- 17 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


6.1 Scopul semnalizrii spatiilor comerciale Semnalizarea magazinului constituie un mijloc important in crearea unei imagini comerciale si are un impact semnificativ asupra aspectului general al centrului comercial. In consecina, proprietarii magazinelor sunt indrumati sa utilizeze un design de calitate si sa implementeze specificatiile din manualul de amenajare. Imagini pentru marcare. Acest manual reglementeaza proiectarea si instalarea tuturor semnelor instalate de chiriasi in orice moment. Interpretarea data de proprietar acestui manual este finala si hotrtoare. 6.2 Tipuri de semnalizri 6.2.1 Tipul de semnalizri principale - include semne sub forma de benzi, copertine, semne lucioase care sunt limitate la un marcaj pe o faada si nu pot depi 50 cm in inaltime. Copertine Este permisa integrarea de semne cu nscrisuri si logouri individuale in designul copertinelor. Literele vor fi de maximum 40 cm in nltime. Semne cu litere individuale Literele individuale trebuie sa fie de maximum 45 cm in inaltime si 10 cm n adncime. Literele vor fi construite din rin turnat, metal sau lemn. Inscrisurile iluminate vor fi realizate din litere cu canal invers sau litere cu canal deschis cu neon expus, iluminate printr-un tablou de comand ncorporat n faad , sau printr-un element decorativ inclus n designul faadei. Este strict interzis folosirea literelor cu suprafaa acrilica iluminate intern.

Tenant fit-out

Image 6: SCHITA MARCAJELOR

Page No.- 18 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


6.2.2 Tipuri de marcaje secundare - includ semne mici semne pe geamul ferestrelor sau semne pe accesorii. Semne lucioase pentru faada Literele si logourile pot fi aplicate direct pe zonele vitrate de pe faada. Tehnica de aplicare include folierea, gravarea si sablarea sau litere individuale aplicate pe faada vitrata. Literele vor fi de maximum 30 cm inaltime cnd sunt folosite pentru marcajele principale si de 15 cm pentru marcajele secundare. 6.2.3 Marcaje pe panouri Inscrisul trebuie sa apar pe panouri care au un design particular. Literele nu vor depi 50 cm inaltime. Construcia de baza a panoului consta in litere si desene individuale tridimensionale care sunt aplicate pe un panou de lemn sau de metal avnd o grosime minima de 2 cm.

Tenant fit-out
Sunt permise, cu aprobarea managementului Centrului Comercial, panouri cu design realizat din litere cu o adncime minima de 5 cm si folosind materiale ca rina turnat, lemn sculptat si metal decorativ. Pentru iluminarea semnelor de pe panouri se vor folosi: lumina ascunsa, litere iluminate din spate, neon vizibil sau surse decorative de iluminat. 6.2.4 Marcaje iluminate din interior Marcaje cu neon vizibil Se vor aplica pe suprafee opace de pe faada spatiului comercial inchiriat. Semnele cu neon vizibil pot fi deasemenea incorporate in structura cadrelor metalice ale copertinelor, numai cu aprobarea Proprietarului. Neonul vizibil, cnd este incorporat ntr-un element grafic, trebuie sa fie aplicat pe un material de fond. Marcaje din interior cu neon Neonul ofer posibilitatea amplasrii unor semne suspendate n spatele vitrinelor de la faad. Toate marcajele trebuie sa fie fixate la minimum 15 cm in spatele faadei vitrate. Toate elementele si mecanismele de susinere ale marcajelor trebuie ascunse vederii publicului. 6.3 Directive generale privind marcarea spatiilor comerciale Coninutul cu caracter informativ sau de reclama al marcajelor Chiriaului se vor limita la literele ce desemneaz numele comercial al chiriasului. Emblemele si logourile pot fi permise dar nu vor conine instrumente de reclama, sloganuri sau alte simboluri. Reclama sau numele productorului marcajului sunt strict interzise.

Page No.- 19 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


Este strict interzis ca numele firmei sa apar mai mult de o data pe fiecare faada. Marcajele aplicate direct pe partea frontala a magazinului vor fi montate la minimum 2 cm n faa suprafaei finisate a faadei. Toata marcarea de pe faada, inclusiv sigle si copertine iluminate vor fi conectate la circuitul electric al chiriasului, comandate de un temporizator, programat la orele stabilite de proprietar. Sunt de preferat siglele si marcajele iluminate din interior. Sunt preferate tuburile catodice reci, cu o varietate de culori pentru evidentierea si accentuarea marcajelor. Nu sunt permise casetele luminoase. Cablurile electrice si alte accesorii tehnice vor fi ascunse. Daca un ntreruptor de sigurana va fi necesar pentru iluminartea cu neon sau catod rece, acesta va fi amplasat in afara magazinului si va fi de un tip standard ales de conducerea Centrului Comercial. Este strict interzis sa se instaleze semne pe muchiile faadei magazinului.

Tenant fit-out
Toate semnalizrile luminoase vor fi fabricate si instalate in conformitate cu reglementarile tehnice in acest domeniu.

6.4 Marcaje interzise Urmtoarele tipuri de marcaje sunt interzise: Litere individuale cu suprafaa acrilica (iluminate sau nu), semne folosind hrtie vopsita luminiscent sau semne de carton, stickere sau colante. Semne in carcasa cu fundal acrilic iluminat translucent si litere din vinil. Litere din plastic formate prin vacuum. Marcaje ce implic urmtoarele elemente vizibile: canale de cabluri, ballast boxes, transformatoare sau conducte. Litere sau logouri din vinil de orice fel.

Este strict interzis sa se foloseasc lumini intermitente i/sau lumini de intensitate prea mare.
Este strict interzis sa se foloseasc hrtie, carton, vinil sau materiale asemntoare, acest lucru fiind posibil numai in situatii exceptionale cu aprobarea managementului Centrului Comercial.

6.5 Aprobarea marcarii Chiriasilor li se cere sa supun aprobrii managementului Centrului Comercial urmtoarele: Desenul de faada generala a magazinului si schita semnalizrii faadei la scara 1:20 care include sectiuni detaliate, plan si o seciune tipica. Schitele vor include o scurta descriere si lista detaliata de materiale si finisaje care se vor folosi. Schitele se vor fi predate spre aprobare nu mai trziu de 100 de zile nainte de deschiderea magazinului.

Page No.- 20 -

Cotroceni Centrul Comercial manual

Tenant fit-out
Un design de faada care va fi executat fara o aprobare completa a documentatiei va fi dezafectat pe cheltuiala chiriasului. 7. Ceas programator Un ceas programator pe apte zile calendaristice a 24 de ore va fi furnizat de catre chiria pentru iluminarea faadei magazinului chiriaului, zonei de expunere, marcarii pe durata orelor stabilite de Proprietar. 8 Pardoseala 8.1 Generalitati Proprietarul va preda chiriaului placa de beton la 5 cm sub nivelul pardoselii finite a Centrului Comercial. In cazul unor retrageri ale limitelor zonei nchiriate fata de linia initiala, suprafata de beton ramasa libera se va completa cu o pardoseala finita asemanatoare celei din zona de circulatie publica, pe cheltuiala chiriaului. 8.2 Trecerile de pardoseala Toate trecerile intre spaiul inchiriat si zona de circulatie publica vor fi montate de catre chirias la acelasi nivel. Daca materialul de pardoseala al chiriaului cere un substrat mai neted, pot fi folosite pe cheltuiala chiriasului sape autonivelante.Pe linia de trecere a zonei de circulatie publica unde se termina pardoseala magazinului, se va utiliza un profil de trecere corespunztor (metal, PVC, etc.) pe cheltuiala chiriasului. Daca nivelul finisajului pardoselii magazinului este mai nalt dect nivelul pardoselii finisate a zonei de circulatie publica, se va executa o rampa de trecere gradata (in locul unei schimbri brute de cot care poate genera accidente).

Schita 7: PLAN TIPIC DE PARDOSEALA

Page No.- 21 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


8.3 Detaliu de pardoseal pentru buctrii Buctriile pentru fast food, restaurante, etc. vor fi amplasate pe o platform nlat cu o treapt ntreag fa de nivelul finisajului pardoselii spaiilor publice. Platforma va include toate utilitile necesare funcionrii buctriei i va fi executat de Proprietar pe baza indicaiilor Chiriaului, pe cheltuiala Chiriaului. Schema platformei este indicat mai jos. Racord de ciment
Ciment hidraulic 4kg/sqm

Tenant fit-out
face o cerere scrisa Proprietarului pentru aprobare. Proprietarul poate aproba sau respinge cererea fara justificare. 9. Stalpi de construcie Spatiul inchiriat cuprinde stalpii de beton asa cum este prevazut in planul spaiului furnizat de Proprietar. Stalpii vor fi de forma rectangulara, ne-tencuii si ne-vopsiti. Este strict interzisa agatarea oricaror sarcini suplimentare pe stalpi sau modificarea integritii acestora fr aprobarea proprietarului. Finisajul stalpilor se va realiza conform proiectului chiriasului ce necesita aprobarea proprietarului. 10. Ziduri 10.1 Ziduri exterioare Centrul Comercial va fi acoperit la interior cu beton netencuit, panouri de gips carton sau blocuri tip Ytong, la discreia Proprietarului. 10.2 Coridorul de serviciu Peretele chiriaului limitrof coridorului de serviciu va fi din panouri de gips carton nefinisat sau blocuri de tip Ytong. Toate lucrrile de finisare ale pereilor in interiorul spatiului inchiriat vor fi efectuate pe baza proiectului aprobat al chiriaului, pe cheltuiala chiriaului. Pereii nu vor fi concepui sa susin nicio greutate i nici nu vor fi intariti pentru a susine etajere sau alte echipamente agatate. 10.3 Perei despartitori Pereii despartitori intre spatiile comerciale inchiriate vor avea o structur metalic cu placaj uscat. Pereii se vor ntinde de la placa de beton la acoperi sau la placa de beton a nivelului superior. Pereii de beton, pereii de crmida sau orice ali perei de zidrie vor fi fara tencuiala. Etajerele chiriaului sau alte echipamente nu se vor agata de pereii despritori ci vor fi autoportante. Page No.- 22-

Strat impermeabil bitumat similar cu FlexpazH Strat Geo-Tech


Pardoseala chiriasului Beton

Umplutura de BCA Utilitatile chiriasului Pardoseala chiriasului

8.4 Materiale de pardoseala Chiriaii pot folosi produse pentru uz comercial dup cum urmeaz: Placi ceramice porelanate sau granit Parchet de lemn Mochete comerciale Beton colorat i sigilat Orice alte materiale vor necesita aprobarea expres a Proprietarului.
8.5 Rosturi de dilatare Chiriaii vor instala toate profilele necesare in rosturile de diltare din zona magazinului lor conform cerinelor specificaiilor structurale si arhitecturale. 8.6 Sarcini pe pardoseala Sarcina pe pardoseala proiectat pentru zona de magazin este de 500 kg/metru ptrat. In cazul in care se cer sarcini mai mari cum ar fi case de bani, frigidere grele, exponate grele, etc., chiriaul va

Cotroceni Centrul Comercial manual


11. Plafoane 11.1 Inaltimea plafoanelor Toate plafoanele din interiorul spatiilor comerciale inchiriate vor fi realizate de catre chiria. Plafoanele vizibile publicului general trebuie construite din gips carton sau sistem de plafon suspendat cu suprafaa dura. Chiriaul va executa plafoanele suspendate in magazin conform proiectului aprobat. Inaltimea plafonului suspendat nu va fi mai mica de 400 cm deasupra pardoselii finisate si nici nu va depi inaltimea inferioara a grinzilor de structura sau orice alte instalaii ale Proprietarului. 11.2 Accesul la plafon Chiriasul va furniza un acces la instalaiile cldirii deasupra plafonului chiriaului, pe cheltuiala sa. 11.2.1. Un panou de acces cu dimensiuni de 60cmX120cm va fi amplasat sub pompa de caldura (W.S.H.P), dupa indicatiile continute in proiectul aprobat al chiriasului. 11.2.2. Pentru lucrarile de intretinere ale sistemelor publice ce strabat magazinul la partea superioara va fi furnizat un panou de acces cu dimensiunea 60cmX60cm in apropierea stalpilor de pe fatada magazinului, in pozitia indicata mai jos.

Tenant fit-out
In cazul n care inaltimea spaiului de deasupra plafonului suspendat este mai mare de 80 cm, este necesar un al doilea strat de sprinklere si detectoare de foc. Proiectul de plafon si execuia sa trebuie sa fie in conformitate cu reglementarile si normativele specifice din Romnia. Toate materialele plafoanelor vor fi necombustibile. 11.3 Deviaiile liniei de nchiriere la plafon In cazul in care intrarea in magazin sau zona vitrinelor de prezentare este retrasa de la linia de nchiriere initiala, Proprietarul va instala pe cheltuiala chiriaului restul suprafeei pentru a se conforma proiectului plafonului adiacent al Centrului Comerciali. 12. Mezanin Chiriailor nu le este permis sa construiasc mezaninuri in incintele nchiriate de ei. 13. Chioc 13.1 Dimensiuni Generale Inaltimea ghiseului chiocului nu trebuie sa depaseasca 100 cm si trebuie sa fie suspendata minimum 5 cm n afara structurii metalice. Casete de prezentare din sticla transparenta pot fi incorporate inaltimea maxima a casetei 120 cm. Este recomandat sa se proiecteze un iluminat ascuns deasupra panoului. 13.2 Materiale In continuare se prezint o lista de materiale indicate a fi folosite la construcia unui chioc: Marmura, granit, sticla (tipul poate fi transparent, colorat, gravat) Lemn din esena tare lustruit in fabrica, placaj furniruit cu lemn din esena tare lustruit. Aluminiu acoperit cu pulbere, inox lefuit sau periat, folie de metal perforat. Page No.- 23 Finisaje prevopsite special in condiii de fabrica.

Zona de circulatie publica Limita de inchiriere

Schita 11.2.2: Pozitia panoului de acces

magazin Panou de acces

Cotroceni Centrul Comercial manual

Tenant fit-out

Schita 8: PLAN ZONA ALIMENTARA

Page No.- 24-

Cotroceni Centrul Comercial manual


14. Chiriaii zonei alimentare 14.1 Ghieu Faada ghieului frontal" va fi deschisa integral si va atinge plafonul la 400 cm de la pardoseala finisata. Plafonul chiriaului va fi parial construit de chiria conform detaliilor furnizate de Proprietar. (vei schia #10) Proiectul si instalarea ghieului vor fi in sarcina chiriaului conform instruciunilor arhitectului Centrului Comercial si vor trebui aprobate de Proprietar. 14.2 nchiderea faadei magazinului nchiderea magazinului se va face cu un oblon rulant coborat peste ghiseu, asa cum este indicat in seciunile anexate. Chiriaul va instala nchiderea conform manualului de amenajare.

Tenant fit-out

Schita 9: SECTIUNE PRIN ZONA ALIMENTARA

Page No.- 25 -

Cotroceni Centrul Comercial manual

Tenant fit-out

Schita 10: chirias ZONA ALIMENTARA SECTIUNE & ELEVATIE

Page No.- 26 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


14.3 Marcajul pentru spatiile comerciale din zona de alimentatie Marcajul chiriaului va fi amplasat pe grinda, inaltimea totala a marcajului nu va depi 65 cm. Limea marcajului poate ocupa limea totala a ghieului. Pentru marcarea spatiilor comerciale din zona de alimentatie, chiriaii se vor raporta la seciunea referitoare la marcaj din acest manual. 14.4 Deschiderea magazinului Deschiderea magazinului este cuprinsa intre cei doi stlpi despartitori laterali si linia buiandrugului superior. 14.5 Compartimentarea interioara Chiriaii trebuie s realizeze o compartimentare interioar care s constituie o barier vizual intre zona de preparare i depozitare a alimentelor i zona de servire. Se va instala o u in peretele despritor pentru a asigura accesul ctre zona de preparare. Panourile cu meniul trebuie deasemenea susinute de peretele despritor, la minimum 210 cm de la pardoseala finisat. Toate suprafeele vizibile in zonele de servire vor fi finisate cu plci decorative, aprobate de ctre Proprietar. 14.6 Plafoane n food court Toate plafoanele din spaiul comercial inchiriat vor fi executate de chiria. Plafoanele vizibile publicului trebuie realizate din placi de gips carton i vor avea o inlime de 320 cm de la pardoseala finisat. Plafonul suspendat se va ntinde pe toat suprafaa dintre pereii despritori, peretele frontal si peretele buctriei. Daca un astfel de perete nu exista, plafonul se va ntinde peste tot spaiul chiriaului.

Tenant fit-out
14.7 Iluminarea
Se vor utiliza numai lumini incandescente retrase directionate n jos, lumini decorative suspendate sau lumini pe sine montate in plafoanele zonei de servire. Iluminarea fluorescenta nu este permisa. Scafele de lumina Proprietarul a inclus in construcia de baza a peretelui frontal o scafa de lumina, pentru a genera o accentuare vizuala suplimentara pentru faade. Chiriailor li se cere sa instaleze tuburi fluorescente de nalt randament linear T5 (16mm diametru) in scafa de lumina. Tuburile se vor instala pe o singura linie suprapunandu-se minimum 50mm si maximum 150mm pentru a asigura o distribuie egala a luminii si o iluminare uniforma. Fiecare scafa trebuie msurata local si se vor comanda tuburi fluorescente de mrimi si numr corespunztoare in vederea realizarii suprapunerii cerute. Temperatura de culoare trebuie sa fie 3000K (Kelvin), aceasta este culoarea fluorescenta 830 Alb cald. Amplasarea lmpilor nu va permite o linie directa de vedere a dispozitivelor de montaj si trebuie decalata pentru a evita formarea de umbre. 14.8 Gaz Toate utilitile de gtit, nclzit si pregtire a mncrii trebuie sa functioneze numai electric. Proprietarul nu va furniza linie de gaz . 14.9 Hota de evacuare Tot echipamentul mecanic inclusiv hotele de aerisire trebuie ascunse in spatele peretelui despritor si trebuie integrate in proiectul general. Tipul de hota va fi conform normelor si specificaiilor Proprietarului, va dispune de dispozitive pentru retenia scnteilor, filtru si rezervor de ulei i va avea protecie la flam. 14.10 Zona de edere Zona de activitate este poziionata in centrul zonei de atrium. Aceasta zona va gzdui evenimente, promoii si alte

Page No.- 27 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


activitati conform programului organizat de catre Proprietar. Aceasta zona va fi nconjurata de o gama variata de restaurante si cafenele avand o fntna care creaza punctul principal. Chiriaii restaurantelor cu zone de edere in afara liniei spatiului comercial inchiriat vor fi analizai si aprobai individual de catre Proprietar.

Tenant fit-out
un racord cu proporional cu suprafaa nchiriata, dup cum urmeaz: pana la 100 m 3x 25 Amp. pana la 200 m 3x 40 Amp. pana la 300 m 3x 63 Amp. pana la 400 m 3x 80 Amp. pana la 500 m 3x100 Amp. pana la 550 m 3x125 Amp.

15. Steaguri si bannere


Pentru a-si promova identitatea un chiria poate adauga elemente colorate cu caracter festiv la marcajul de pe faada. Mesajul grafic al steagurilor si bannereleor se limiteaz la logo- ul chiriailor sau imagine grafic. Exemplare tiprite pot fi permise in cazuri deosebite. Chiriaii sunt ncurajai s angajeze un designer recunoscut pentru proiectarea steagurilor si bannerelor.Toate steagurile si bannerele se vor limita la o proiecie maxima de 180 cm de la faada si nu pot fi montate mai jos de 240 cm de la pardoseala finisata. Toate elementele grafice aplicate pe pnz trebuie s fie tiprite sau cusute. Materialul trebuie sa fie o pnz uoar ce se ncadreaz n parametri acceptai de normele de protecie la foc. 16. Ghid pentru instalaiile electrice, comunicaii i alarma de incendiu 16.1Generaliti 16.1.1 Fiecare chiria va primi un singur cablu electric de alimentare la limita spaiului nchiriat. 16.1.2 Centrul Comercial va fi echipat cu o bar de distribuie proiectat pentru racordarea chiriaului. Proprietarul va furniza Chiriaului, pe cheltuiala acestuia,

A. Fast Food pana la 100 m - 3x 40 Amp. B. Zona nchiriata pentru acest domeniu este considerata aria neta intre pereii despritori exteriori. C. Este responsabilitatea chiriaului sa verifice mrimea racordului si sa proiecteze instalaia conform acesteia. Chiriaii care au nevoie de un racord mai mare dect cel menionat mai sus vor cere acordul scris al Proprietarului in acest sens. Aprobarea va fi condiionata de capacitatea totala electrica a sistemului. Proprietarul are dreptul sa refuze cererea chiriailor fara explicaii.
In cazul in care Proprietarul aproba cererea chiriaului de majorare a puterii racordului electric, chiriaul va plti costuri suplimentare Proprietarului. Toate circuitele electrice vor fi proiectate sa lucreze la 70% (aptezeci la suta) din sarcina electrica. Proiectul electric si instalarea cablurilor i a panourilor electrice vor avea in vedere o rezerva viitoare de 25% (douzeci si cinci la suta).

Page No.- 28 -

Cotroceni Centrul Comercial manual

Tenant fit-out
in care Chiriaul nu respecta contractul de nchiriere si regulamentele interioare aplicabile in Centrul Comercial.
16.2. ILUMINARE

Factorul puterii energiei electrice in instalaie (cos) nu trebuie sa depaseasca 0.95. Nu se va acorda nici o aprobare pentru un racord de Tensiune Medie sau Tensiune nalta in cadrul Centrului Comercial. Instalarea tabloului electric si lucrrile aferente in cadrul Spaiului nchiriat vor fi efectuate de ctre Chiria si vor primi energie electrica de la un tablou electric local al chiriaului, aflat in cadrul Spaiului nchiriat. Aceast precizare nu se refer la spatii inchiriate cu suprafae mai mici de 10 mp (ex.: chiocuri si standuri). Toate lucrrile electrice din spaiul Chiriaului, inclusiv amplasarea tabloului, trebuie aprobate de ctre proprietar in versiunea finala a proiectului, naintea instalrii. Sistemul de Contorizare a Energiei Electrice va fi instalat de catre Proprietar, pentru fiecare Spaiu nchiriat, in tablourile publice. Chiriaul va achita taxele relevante pentru consumul de energie electrica in interiorul Spaiului nchiriat, conform cerinelor furnizorului de energie electrica.

A.Corpurile de iluminat ale vitrinelor din Spaiul nchiriat vor fi in concordanta cu Corpurile de iluminat din spatiile nconjurtoare din Centrul Comercial. Corpurile de iluminat din vitrine trebuie aprobate de ctre Proprietar. B.Corpurile de iluminat din vitrine trebuie instalate de ctre Chiria si trebuie sa respecte toate standardele si cerinele. Corpurile de iluminat si locaiile desemnate ale acestora trebuie aprobate de ctre Proprietar. C.Iluminarea nsemnelor care vor fi instalate de ctre Chiria poate fi numai sub urmtoarele forme: Semne cu lumin pe fundal. Iluminare ascunsa la marginile semnelor. Utilizarea de semne din neon. D. Nu sunt permise lumini intermitente. E. Semnele din neon sau corpurile de iluminat din neon catodic vor fi echipate cu comutator manual de incendiu, amplasat pe faada Spaiului nchiriat, n exterior. Locaia exacta trebuie aprobata de ctre Proprietar naintea instalrii. F. Nivelul de iluminare al corpurilor de iluminat de avarie este de 10 lux. Toate ieirile de incendiu trebuie sa includ corpuri de iluminat care sa indice ieirea, cu baterie de rezerva. Corpurile de iluminat in caz de avarii trebuie sa fie anti-panica in conformitate cu CSN EN 1838, ex. operare garantata in caz de urgenta pentru cel puin 60 minute. G. Proprietarul nu va furniza magazinului un circuit electric de urgen.

Dup finalizarea lucrrilor, Chiriaul va furniza Proprietarului o schita electrica Conform cu Executia a Spaiului nchiriat si o copie a Formularului de Inspecie semnat. Acestea vor trebui furnizate cu cel puin 15 zile naintea deschiderii Centrului Comercial.
Proiectul electric, semnat de ctre un verificator extern autorizat, este o condiie pentru racordarea Spaiului nchiriat la sursa de energie electrica principala. Proprietarul va avea posibilitatea de a ntrerupe aprovizionarea cu electricitate a Spaiului nchiriat in orice situaie

Page No.- 29 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


16.3.Telefon/ Internet

Tenant fit-out
17. H.V.A.C. DE CATRE PROPRIETAR

A, Proprietarul va furniza un cablu de comunicare in 6 perechi la limita Spaiului nchiriat. Spatiile nchiriate cu o suprafaa mai mare de 300 mp vor fi aprovizionate cu un cablu de comunicare in 20 perechi. B. Chiriaul va realiza toate instalaiile interne, conform Specificaiilor Furnizorului de Telefonie. C. Chiriaul va comanda conexiunile liniilor de la Furnizorul de Telefonie, prin intermediul proprietarului. D. Chiriaul va plati toate facturile telefonice conform facturilor Furnizorului. 16.4.CATV/TV A. Numai structurile pentru servicii CATV/TV, intre panoul de secundar de comunicare si limita Spaiului nchiriat, vor fi furnizate de ctre Proprietar. B Chiriaul va comanda conexiunile CATV/TV de la Furnizorul de CATV/TV, prin intermediul Proprietarului. 16.5. Protecia mpotriva incendiilor A. Detectoarele de fum din reteaua principala superioara, sub tavanul de beton al Spaiului nchiriat, vor fi realizate de catre Proprietar. B. Detectoare suplimentare conform proiectului magazinului Chiriaului vor fi realizate de ctre Proprietar pe cheltuiala Chiriailor SAU vor fi inmanate Chiriasului (pe cheltuiala acestuia), care le va monta si programa conform instructiunilor si normelor in vigoare. Scenariul final va fi comunicat in timp util. C. Detectoarele de fum din Spaiul nchiriat vor fi racordate la Sistemul de Protecie mpotriva Incendiilor al Centrului Comercial. D. Chiriaul va preda Proprietarului schiele proiectului intern si specificaiile cu privire la toate materialele de finisare, nsoite de dovezi ale faptului ca acestea respecta normele in vigoare din Romnia.

17.1.1 Incalzire si rcire Pentru a asigura ncadrarea n standardele de calitate i coerena sistemului, Proprietarul va furniza, instala i conecta pompele de cldur din fiecare magazin, pe cheltuiala chiriaului. Unitatea va include compresor, evaporator, ventilator, condensator cu rcire cu apa si comenzi. Rcirea este efectuata prin expansiunea directa a gazului. nclzirea prin inversarea ciclului gazului. (pompa de cldur) Racordarea necesara la ciclul de apa de condensare pentru nclzire sau rcire este inclus. Proiectul sistemelor va fi conform urmtorilor parametrii: Temperatura exterior proiect pe timpul verii D.B+36c Temperatura exterior proiect pe timpul verii W.B+23c Temperatura exterior proiect pe timpul iernii -20.6c Temperatura interior proiect pe timpul verii+23 c 1c (umiditatea nu este controlata) Temperatura interior proiect pe timpul iernii +19c 1c (umiditatea nu este controlata) Calcule ale sarcinii la nclzire / rcire: calculele sarcinii la nclzire / rcire in magazine vor fi efectuate conform urmtorilor parametri. LUMINI W/M2 = 40, M2/PERSOANA = 6 AER PROASPAT PE PERSOANA L/sec = 5.6. Daca datele chiriailor sunt diferite, vor trebui efectuate calcule revizuite in mod corespunztor si trebuie furnizat echipament adecvat noilor calcule. 17.1. 2 VENTILATIE aprovizionarea cu aer proaspt, numai nclzit si filtrat, pana la un punct fix la limita spaiului. furnizarea punctului de racord, la limita spaiului, pentru a permite racordul pentru evacurile toaletelor, ventilator pe acoperi. furnizarea punctului de racord, la marginea buctriilor, in spaiul fast food sau restaurante, pentru a permite racordul hotelor si unitatilor de filtrare.

Page No.- 30 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


17.2. H.V.A.C DE CATRE chiria 17.2.1 Chiriaul va racorda unitile W.S.H.P la difuzorul de aer si termostat. Trebuie sa asigure chepenguri de acces in tavanul suspendat pentru a permite accesul ctre unitile W.S.H.P. 17.2.2 Chiriaul va conecta sistemul de ventilaie a toaletelor in spatiile sale la coloanele principale furnizate de proprietar, inclusiv conductele de aer si grilele de ventilatie. 17.2.3 In buctriile restaurantelor si unitarilor fast food chiriaul va instala hote de evacuare, conducte de aer si unitati pentru filtrarea aerului (conectate cu vane de aer pentru a evita circulaia invers) la sistemul de conducte instalat de proprietar. Nivelul de filtrare va fi conform reglementarilor in vigoare. 18. Manualul Tehnic al Chiriailor 18.1. Apa, Drenaj si Canalizare 18.1.1 Proprietarul va pune la dispoziia Chiriaului o conducta pentru aprovizionarea cu apa rece, la marginea magazinului, in vederea racordarii de chiuvete si rezervoare de toaleta. In spatiile din unitile Fast Food si din Restaurante, Proprietarul va furniza si instala un contor de apa. Unitile Fast Food si Restaurantele vor plati consumul de apa aferent Spaiului nchiriat, conform tarifelor furnizorilor de apa avand la baza citirea contoarelor de apa.

Tenant fit-out
Ali Chiriai vor plti consumul de apa aferent Spaiului nchiriat conform tarifelor furnizorului de apa si in conformitate cu citirea contorului general de apa, ca fiind raportul dintre suprafaa Spaiului nchiriat si suprafaa totala de nchiriat relevant n acest caz. 18.1.2 Nu va exista aprovizionare cu apa calda. Chiriaul va procura si va instala propriile boilerele electrice pentru apa calda in funcie de nevoile proprii. Proprietarul va furniza boilere electrice pentru apa calda chiriailor unitarilor Alimentare si/sau Restaurantelor respectiv cate un boiler electric de 150 l la fiecare 50 mp din spaiul magazinului chiriaului. 18.1.3 Proprietarul va furniza Chiriaului accesul la o conducta de canalizare pentru racordarea scurgerilor chiuvetei si a condensului aparatelor de aer conditionat. Locaia va fi in principal n lungul peretelui din spatele magazinului. Chiriaii vor plti taxe pentru canalizare sau evacuarea apelor uzate, conform facturilor aferente activitilor de evacuare si in conformitate cu citirea contorului general, ca raportul dintre suprafaa Spaiului nchiriat si suprafaa totala de nchiriat relevant n acest caz. 18.1.4 Proprietarul va asigura Spatiilor de nchiriat aferente unitilor Fast Food si Restaurantelor o conducta suplimentara pentru evacuarea grsimilor (la Bazinul de Colectare), si pentru racordarea chiuvetei si sifoanelor de pardoseala. In unitile Fast Food si in Restaurante, Chiriaii vor proiecta si instala sifoane de pardoseala ce urmeaz a fi racordate la Bazinul de Colectare. Chiriaul va adapta proiectul Spaiului Page No.- 31 nchiriat la schiele Proprietarului.

Cotroceni Centrul Comercial manual


Chiriaii vor plti taxele pentru evacuarea grsimilor conform facturilor aferente golirii Bazinului de Colectare si conform citirii contorului general, tinand cont de raportul dintre suprafaa Spaiului nchiriat si suprafaa totala de nchiriat relevant n acest caz. 18.1.5 Proprietarul va pune la dispoziia Chiriaului o conducta de canalizare pentru racordarea grupului sanitar. Locaia va fi in principal de-a lungul peretelui din spate al magazinului. Chiriaii vor plti taxele de canalizare aferente Spaiului nchiriat lor conform facturilor aferente serviciilor de canalizare si conform citirii contorului general, tinand cont de raportul dintre suprafaa Spaiului nchiriat si suprafaa totala de nchiriat relevant n acest caz. In restaurante Chiriaul va proiecta si va instala grupuri sanitare pentru public conform reglementarilor in vigoare. 18.1.6 Chiriaul va executa toate lucrrile de instalaii interioare si va efectua racordurile la conductele asigurate de ctre Proprietar. Toate proiectele lucrrilor trebuie sa fie aprobate de ctre Proprietar in prealabil. 18.2. Sistemul de Sprinklere 18.2.1 Proprietarul va instala sistemul de sprinklere in Spaiul nchiriat conform reglementarilor privind un spaiu liber (ex. sprinkler ascendent, un minim de retele de distributie).

Tenant fit-out

SCHIA 11: DIAGRAMA SISTEMULUI DE INSTALAII

Page No.- 32 -

Cotroceni Centrul Comercial manual


18.2.3 Chiriaul va obine avizele necesare de la departamentul de pompieri si/sau Autoritatile competente in domeniu cu cel puin 2 saptamani nainte de deschiderea Centrului Comercial. 18.2.4 Orice cerina suplimentara privind protecia mpotriva incendiilor, solicitata de ctre departamentul de pompieri sau de ctre societatea de asigurri a Chiriaului sau a Proprietarului va fi ndeplinita de ctre Chiria si coordonata cu Proprietarul. 19. Predri si aprobri 19.1. Proprietarii de magazine vor primi in timp util descrirea PROIECTULUI DE AMENAJARE si calendarul procesului de aprobare a proiectelor. Proiectele de amenajare vor contine cel putin urmatoarele: Planul Magazinului, planul plafonului, faada magazinului vedere i sectiune, desfurri ale spaiului nchiriat i seciuni relevante, toate piesele la scara 1:50, cu indicarea tuturor finisajelor, detaliilor i elementelor necesare. Schia marcajului plasat pe faada Magazinului, la scara 1:20, care include proiecii verticale detaliate, plan, o seciune principala si finisajele ce urmeaz a fi folosite. Proiect de instalatii (sisteme electrice, telecomunicatii, ventilatii, aer conditionat, apa, canalizare, sprinklere si altele)

Tenant fit-out
19.2. Desenele vor fi predate la momentul specificat n contractul de nchiriere, in patru exemplare legate. Documentatia predata trebuie sa demonstreze clar compatibilitatea solutiilor propuse cu cerintele manualului de amenajare in ceea ce priveste: Inaltimile si incarcarile pentru pardoseli si tavane Sarcina electrica Apa si canalizare Certificate pentru materiale si produse ce necesita avizare Propunere de programare a lucrarilor de amenajare 19.3. Aprobarea de catre Proprietar a documentatiei Chiriasului nu va insemna acceptarea exceptiilor fata de regulile Manualului de amenajare, daca exceptiile nu sunt indicate explicit. 19.4. Orice lucrare din interiorul spatiului inchiriat, executata fara documentaie completa si fara aprobare, va fi dezafectata pe cheltuiala chiriasului. 19.5. Interpretarea Proprietarului va avea caracter definitiv si decisiv.

Proiectul trebuie sa includ o scurta descriere si o lista detaliata a finisajelor si materialelor utilizate, prezentate pe plansele desenate sau intr-un set A4 legat.

Page No.- 33 -