P. 1
KEMPEN SKILLMALAYSIA

KEMPEN SKILLMALAYSIA

|Views: 76|Likes:
Published by Khairi A.Rahman

More info:

Published by: Khairi A.Rahman on Sep 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/14/2012

pdf

text

original

KARNIVAL Kempen

TERENGGANU ‘ Mengarusperdanakan latiham kemahiran’
ANJURAN : DENGAN SOKONGAN KERJASAMA :

Pengenalan :
SkillsMalaysia telah diumumkan oleh YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 11 Januari 2011 sebagai salah satu daripada 19 projek permulaan (EPP) dalam Program Transformasi Ekonomi (ETP). Kerajaan telah mengambil inisiatif untuk mentransformasikan pendidikan teknikal dan latihan vokasional (TEVT) melalui penjenamaan SkillsMalaysia dengan tagline ”Mengarusperdana Latihan Kemahiran” sebagai pemangkin ke arah mencapai matlamat Wawasan 2020. Penjenamaan ini merupakan usaha kerajaan untuk meningkatkan kesedaran dan menonjolkan peluang latihan kemahiran sedia ada kepada lepasan sekolah dan meningkatkan keupayaan pekerja kurang mahir. Justeru, Karnival Kempen SkillsMalaysia Terengganu anjuran Gagasan dengan kerjasama Kementerian Sumber Manusia (KSM) ini adalah bertujuan untuk meningkatkan kesedaran umum terhadap latihan kemahiran yang boleh diperolehi dan memberi peluang kerjaya ke arah membina masa depan berpendapatan tinggi, di samping menjadikan latihan kemahiran sebagai pilihan utama kepada lepasan sekolah khusus dikalangan belia Melayu dan secara tidak langsung ke arah membantu orang Melayu memiliki pendapatan tinggi sebagaimana sasaran ETP.

Objektif pelaksanaan karnival kempen
1. Meningkatkan kesedaran umum terhadap latihan kemahiran yang boleh memberi peluang kerjaya ke arah mencapai ekonomi negara berpendapatan tinggi. 2. Menjadikan latihan kemahiran sebagai pilihan utama kepada lepasan sekolah. 3. Membantu para belia merancang membina masa depan yang lebih cemerlang menerusi latihan kemahiran.

KOMPOSISI KARNIVAL
1. Pameran Kaunter Institut Latihan Kemahiran Awam. 2. Pameran Kaunter Pusat Latihan Kemahiran Swasta. 3. Pameran IPTS yang menyediakan kemudahan pembelajaran Latihan kemahiran. 4. Klinik Resume & Kerjaya. 5. Taklimat Skim Latihan 1 Malaysia.

SASARAN PROFIL KARNIVAL.
1. Tarikh Pelaksanaan : Ogos @ Okt 2011.. 2. Lokasi : TTC @ Dewan Tunku A.Rahman.

3. Tempoh Masa : 3 hari (Bermula Khamis – Sabtu).
4. Penyertaan Pameran : 30 Penyertaan. 5. Bil. Pelawat : 10,OOO pengunjung. 6. Pengunjung : Para Belia, Lepasan SPM, Ibubapa & Pelajar Sekolah. 7. Yuran Penyertaan : Booth 2mx2m = RM600.00 Raw Space = RM6 skp (minima 100skp).

KERJASAMA PENGANJURAN DENGAN

KEM.SUMBER MANUSIA

ANGGARAN IMPLIKASI KEWANGAN.
BIL 1. 2 3. 4. ITEM PERBELANJAAN SEWAAN TEMPAT (3HARI X RM2,000) – TTC BOOTH PAMERAN (30 UNIT X RM250) PROMOSI MAJLIS PERASMIAN KOS 6,000.00 7,500.00 15,000.00 5,000.00

5.

LAIN-LAIN PERBELANJAAN & KONTIGENSI
JUMLAH

3,000.00
36,500.00

CADANGAN PERMOHONAN BANTUAN KEWANGAN. 1. KERAJAAN NEGERI. 2. YAYASAN TERENGGANU. 3. KEM.SUMBER MANUSIA. 4. ECER. 5. YPM.
ANGGARAN PEROLEHAN YURAN PENYERTAAN: 15 Penyertaan daripada IPTS = RM9,000.00.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->