O krčmaru, ukrug čašu, pa nazdravi piće svima; sprva ljubav k'o bi lahka, al' okruni s' teškoćama.

Kol'ko srca sad krvari nad njezinim kovrdžama, zbog mošusa što ga Saba nosi s njena čela sama. Noć rastanka puna straha, svud su vali i vrtlozi: otkud znaju kako nam je, bezbrižni na obalama. Kako bih se odmorio u menzilu put Voljene, kad svaki čas zvona zvone, da se putnik na put sprema. Pir magova ako veli, postećiju vinom zalij, jer on dobro upućen je u adete od menzila. Svojeglav sam, i po tome na loš glas sam već iziš'o. Pa kako će ostat' tajnom što s' prenosi po sijelima! O Hafize, uz Njeg budi ako žudiš prisutnosti. Kada sretneš Drago Biće, okani se ovog sv'jeta.

De pogledaj kamo sam ja, kamo odgoj svoga bića; pogledaj sad tih razlika, k'o od zemlje do nebesa. Međ' pobožnim i bohemim' postoji li kakva veza?

jer na putu zamka stoji.za ben njezin sa obraza! Daj. Srce moje. cvjetnih staza2. od Hafiza ne očekuj sna ni mira: kad on ne zna šta je trpnja. ja bih dao Buharu. ispred ovih Tvojih dvora? O Voljena. Gdje je sada hram magova. Samarkand .Kamo slušat vaz vaiza. ima li gdje čista vina? Minu doba sastajanja. ni šta mir je. čemu žurba. kamo slušat svirku lira? Hram molitve pohoditi. šta bi s onim prigovor'ma? Gdje će srce u dušmana zanijeti se licem Drage? Kamo sv'jeća je žmirkava. sakijo. reci mi. kud te vodi ova hitnja? Kad je zemlja s praga Tvoga divna surma oka moga. ostal' vina. daj. . Gdje nestade koketnosti. ni Musalle. Kad bi mi se smilovala ta Turkinja iz Širaza. bit' licemjer dodija mi. kamo svjetlost sunca jarka? Ne gledaj spram lica Drage. ostala je uspomena. gdje da idem. jer u raju nećeš naći ni obale Ruknabada1. sanka nema.

pročitaj ga! Na tvoju će poeziju nebo prosuti Plejada. O sviraču i vinu pričajte. Daj saslušaj savjet. koketne Lulijanke3.Aj. opet za te dovu činim. daj. mir iz srca razjagmiše. a šta s boja i mladeža? Iz ljepote u Jusufa5 što je svakog dana veća uznah da će ašk Zulejhu6 izvući iz čedna svijeta. što grad čitav s uma smeše. gorke riječi pristaju u ustima tvojim slatkim. ako prođeš pored one svježe bašče. Nepotpuna ljubav moja šta da divnoj dragoj znači? Šta će l'jepo lice s malja. ruža i bosiljak . Hafize. draga. Kad me ružiš i napadaš. a slavuji divnog poja primaju glas o ružama. Vjetre Saba. čempres. Mladost svježa opet šeće po mirisnim tim baščama.dotakni ih selamima. više vole od života savjet starca pametnoga. Spjevao si gazel divno. jer mladići upućeni. . za sudbinom ne tragajte! Pameću se ne rješava ova tajna zagonetna. kao Turci zlato sa trpeza4.

pa čemu onda dvori da viju se ka nebesima? O Jusufe iz Ken'ana. Ne znam šta li misliš. . Tvoj je pr'jestol od Misira.Ako tako krčmarica sad nastavi naz činiti. sad je vrijeme za odlazak iz zidina gdje je tama. izgubljena. O ti što si amber-kosu u solufim' razasula. ja ću vrata njene krčme očistiti trepuškama. sirotana. jer ta bijedna škrtica vazda dohaka gostima. ne muči me. Plašim se za one ljude što se smiju bohemima. Iz kuće sudbe odlazi i hljeba od nje ne išti. kaniš. veseli se. da će iman izgubiti svojom žudnjom za krčmama. Budi dobar s evlijama. mirisima. O Hafize. popij vina. crne lokne uvezala pa opijaš svud okolo misk-mošusom. ostaj bohem. Zadnji konak u svakoga puste je zemlje šačica. jer u lađi Nuhovoj1 je komadić tla što Tufan je za njeg kaplja presitna. zaljubljena. ali nemoj kao drugi pravit' krinku od Kur'ana.

Na pijanki jednu-dvije ti potegni. pa ti svoju zamku digni jer ovdje u tvoju zamku uhvatit ćeš samo zraka. Za zastorom što je. onda idi. smiluj se robu svome. bistrine mu i meraka. o. sufi. Iz Dženneta Adem ode kad nesta mu tu nafaka. O ti srce. šejhu Džama2 ti prenesi.murid čaše vina.Dođi. da ti vidiš rubin vina. jer to stanje ne postoji kod uglednih pobožnjaka. . sasvim čisto ogledalo od pehara. u p'janih bohema traži. makar sada u starosti ti učini dobra kakva. ne nadaj se tom užitku vječnog skupa i sastanka. tajna. Nastoj spoznat' da su plijen sve prilike koje imaš. pomiluj ga krajem oka! Hafiz . blago reci onoj nježnoj gazelici da si onaj što nas vija po planini i ravnici. đul života ne uzgoji. Dosta prava ja imadem služeći na Tvome pragu. Anka1 s' ne da uloviti. ropstvo roba sirotoga! Vjetre Saba. o jutarnji vjetre Saba. mladost prođe.

ni u zamci. pa mi pehar vina pruži. piješ vina. je li gordost Tvoja zbog ljepote ne dopušta da upitaš za slavuja ovog što te ludo voli? Pametna ulovit' možeš dobrom ćudi i nježnošću: ne hvata se mudra ptica ni u gvožđu. one što su nalik luni? Ljepota Ti nema greške. Dodaj meni čašu vina. crna oka nikog više ne poznaju.nek joj život dugo traje! ne upita za papigu tek šećerom što se hrani? Ružo. o sakijo. nevjerna si! Da Venera na nebesim' pjeva pjesme Hafizove. Ne znam zašto ljepotice čempres-stasa.Zašto moma od šećera . prisjeti se barem tada zaljubljenih što zbog tebe sad su sami. . nek ih nosi vjetar kleti. ne bi bilo ništa čudno da s' i Isa preda igri! Podigni se. Kad sa Dragom negdje sjediš. malo što se može reći: ne znaš voljet. pa ću sa svog t'jela svući ovu hrku plave boje. dnevne brige zaboravi. ni mahane kolik' truna. i što dalje je baciti.

patnjom. Ko je jednom bar vidio dragu stasa srebrenoga. ni u puku ni u plemstvu ne mogah to upoznati. što ‘no tješi.Iako je kod pametnih na zlu glasu vino piti. jedra mirna. Ne znam kom ću tajnu srca ludog svoga povjeriti. stalno saburiti. ni dobar glas. ječi. ako želiš nekad želju ostvariti. radi Boga. cilj moj sveti. možda opet Dragu vidim . dokle više vit će vjetar oholosti? Ne bilo je. tebi valja pred nedaćam'.i ne vrati. pomozite! Naša lađa je zastala. tajna bolja saznat će se. pronaš'o bih srcu mira. duše što će svakog tako prevariti! Dim uzdaha srca moga što ‘no stalno plače. hiti . O Hafize. ljude hladne uspio je zapaliti. nepomična. Daj mi vina. zapušite! . o vi srca što imate. moja žudnja. taj u lugu čempres viti više neće pogledati. neiskusne. nije slava. Evo gubim srce svoje. Sa Draganom. uze.o vjetrovi. mir i spokoj iz mog srca.

vinopije. o sakijo. u njoj će se pokazati Darijeva carstva stanje. zbog gordosti kao sv'jeću spaliće te draga što 'no kano vosak svojom rukom granit melje. ta vještina postojanja stvara Karuna od jade. to su bajke. slađe mi je od poljupca mlade djeve.1 spokojan si. za derviša zapitaj. Mir i spokoj oba sv'jeta tumače se u izreci: Plemenito s prijateljim'. s dušmanima opstanite! Ogledalo Aleksandra.Deset dana naklonosti plavog neba. daj obraduj one stare pobožnjake! Kroz ulicu što j' na namu meni proći ne dadoše. Ne gordi se. de. draže mi je. Na gozbi uz cv'jet i vino noćas slavuj divno pjeva: Budite se. zdrav si. Za vrijeme oskudice uživaj i opijaj se. dobri robe. Ljepotice iz Perzije život novi svakom daju. . prijatelji. živ si. drage ljude obradujte. ti zahvalan na tom budi. hladnog vina nam dodajte! Gorko vino što ga sufi "majkom zala" samom nazva. Plemeniti. to je jedna čaša vina. ove dane.

il' izađe. nek ne stavlja zuhda krinke. Draga. slatke usne Tvoje. opravdaj me sad drugima! Od Tvoga se lica. zamoli se. robovi smo vašeg šaha i uz vas su dove naše. glavom mu se poigrajte! Mada od vas daleko smo. možda najzad osjetit ću miris Tvoje divne bašče. mada sirot ne napunih na Tvom piru niti čaše. prijatelji. Vjetre Saba. pazi. Pošalji po vjetru Sabi s lica svoga buket ruže. možda i da probudi se. Srce ruši i otkriva. sva joj želja vidjeti Te. šejhu čista skuta. da se vrati. Kad će se ostvarit' želja prijateljski da se zbliže. nek ti traju život. bolje gledat' u ašike! Sreća m' u san utonula. učinit će. na putu na kojem smo. saslušaj je. . želje. Jezdanima1 ti prenesi r'ječi naše: ko ne štuje vaša prava. s jamice na bradi Tvojoj sva ljepota napaja se. krv po tlima svukuda je. da mi budu dosuđene medne. moj je život vašem sličan. Sudbu kletu prom'jeni. A ti.ako ti se ne dopada. jer. jer sa Tvoga sjajnog lica kap osvježi oči sreće. Draga. sjaji luna sve ljepote. pripazite! Kad pored nas hodiš. mnogi jesmo žrtve Tvoje. O krčmaru carskog pira. de. Sam od sebe ne ogrnu Hafiz ovu hrku vinsku. zaljubljenim to javite. sve što kažeš. sa vama smo iz dna duše. U nos meni duša dođe. tvoj soluf razbarušeni. misli na te upućene? Čemu zuhd je gdje caruje zavodničko oko Tvoje. Hafiz dovu čini.

Sinje more plavog neba i mlađakov brod po njemu. O sakijo. vječni život zapisan nam na starome Levh-mahfuzu. mlade djeve koketnost nek prosipaju sve dok moja čempres-draga ne pokaže svu krasotu. . de lijevaj kaplje suza iz očiju. Ej ti vjetre. pa prenesi njoj poruku: "Zašto me sad zaboravljaš. sve po mojoj želji krenu. Hljeb šejhova dozvoljeni. čistim vinom napuni mi ovu čašu. radi Boga. Koje ljubav živim čuva. U očima moje drage prava pjesma o pijanstvu. o ti koji ne razum'ješ slast što tražim je u piću. na Sudnjem danu. dadoše me zato p'jancu. da me vodi. sviraču! U biljuru čaše vina ja ugledah Drage sliku.1 Ove divne. mnome vlada. da od moje haram-vode2 neće imat vrijednost veću. u namjeri i u htijenju? Ionako nekad na nas izbrisat će uspomenu. u blagodet Hadž-Kavvama3 potpuno utonuli su. propiriš li mojoj dragoj kroz đul-bašču. hoću ovo da joj reknem. bojim se. možda ptica sjedinjenja uhvati nam se u zamku. Ti. smiluj mi se.O Vladaru sretne zvijezde. zasviraj mi. da poljubim tlo pred Tobom. takvi nikad ne umiru. što k'o nebo uzvisi se." O Hafize.