P. 1
22538784 Asprisiasi Dan Kritikan Seni (1)

22538784 Asprisiasi Dan Kritikan Seni (1)

|Views: 115|Likes:
Published by abdhamidbinkassim

More info:

Published by: abdhamidbinkassim on Sep 20, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/15/2012

pdf

text

original

UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS 35900 TANJONG MALIM, PERAK PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN SENI (AT23

)

ASPRISIASI DAN KRITIKAN SENI (SSL 1032) KUMPULAN A TAJUK: SOALAN SISIPAN : ULASAN KARYA

NAMA PENSYARAH: DR. MOHD. JOHARI AB. HAMID HARI: RABU MASA: 9AM – 11 AM

DISEDIAKAN OLEH: COLETTE BT BARNERD BUTIT D20081030485 SEMESTER 2 2008/2009

Seperti yang kita sedia maklum. jalinan dan ruang manakala prinsip seni adalah seperti keharmonian. bentuk. Kesan warna berjaya diolah oleh beliau dengan begitu baik dan cantik serta kemas kelihatan. Karya diatas merupakan salah satu karya yang dihasilkan dengan menggunakan pendekatan baru dalam stail. Karya ini juga merakamkan keindahan dan keharmonian alam semulajadi di Sungai Pahang. Imej pergerakan sungai yang membentuk garis pepenjuru ini dikatakan olenya beliau sebagai pemecah kepada kebuntuan format empat segi bujur karya tersebut. Dari aspek kritikan amali. Warna yang digunakan juga adalah warna yang baru diperkenalkan kepada pengikut WAG pada masa tersebut dan jarang digunakan pada masa sekarang. imbangan dan pergerakan. Beliau telah menggunakan warna sewarna iaitu kumpulan warna hijau dan kuning iaitu warna semulajadi alam semulajadi. Sapuan berus warna yang digunakan oleh pengkarya adalah terkawal dengan sifat gouache yang lebih tebal. warna. teknik dan tema dengan menggunakan berus yang lebih besar dan keras serta bahan dan teknik yang lebih tebal daripad cat air. Kesan garisan membantu dalam menyampaikan rupa dan bentuk imej yang diggambarkan oleh pengkarya. Beliau juga berjaya memasukkan perasaan harmoni dalam karya ini. kesan pergerakan pada permukaan air dan kesan imbangan yang baik terhadap objek-objek yang dilukis. Gabungan kesemua elemen-elemen seni telah membantu beliau menyampaikan mesej dengana baik. Pengkarya merakamkan suatu mesej tentang keindahan alam semulajadi yang belum diganggu oleh arus pembangunan. Kadar banding diantara imej yang berada di belakang dengan imej yang berada dihadapan mewujudkan suatu ruang pemisah antara objek. Muliyadi Mahmood dalam bukunya yang betajuk Seni Lukis Moden Malaysia (2001-2004) menyatakan bahawa Peter Harris telah mengolah suatu konsep komposisi yang agak dinamik dab bernyawa terutamanya pada aliran sungai yang bersifat diagonal. Sebagai contohnya rumah rakit berada pada kedudukan yang rendah berbanding pokok kayu telah membentuk ruang . Peter Harris merupakan seorang pengasas kepada pertubuhan Wednesday Art Group (WAG) yang diasaskan pada tahun 1952. unsur seni yang terdapat dalam karya ini ialah garisan. rupa. Mereka menjadikan seni sebagai wadah ekspresi diri yang mana ahli-ahlinya kebanyakkannya terdiri daripada guruguru seni dan peminat seni.Peter Harris Rumah Rakit Sungai Pahang Gouache Tema: Realistik Karya diatas merupakan sebuah karya yang dihasilkan oleh seorang pelukis pelawat berbangsa Inggeris bernama Peter Harris yang bertajuk ”Rumah Rakit Sungai Pahang” yang dihasilkan dengan menggunakan Gouche mengikut aliran realistik dimana pelukis melukis dengan menggambarkan kenyataan yang benar-benar ada dengan menekankan suasana dari situsi tersebut dan bukannya objek.

dibahagian tengah iaitu tebing sederhana cerun dengan beberapa tumbuhan renek seperti pokok keladi. karikatur. Pada pandangan saya karya ini merupakan karya yang mempunyai perkaitannya dengan kehidupan masyarakat desa masyarakat Melayu khususnya yang sinonim dengan budaya memperlagakan ayam. Hamid dalam bukunya yang bertajuk Aspresiasi dan Kritikan Seni Visual (2008:140). walaupun Peter Harris dikatakan dalam sejarah seni Malaysia sebagai salah seorang pelukis pelawat namun kesan atau tinggalan seni yang beliau hasilkan telah menjadi sumber rujukan utama dalam mengenali sejarah seni tanah air. Tajuk „Sang Juara‟ merupakan suatu karya yang menyampaikan mesej bahawa ayam tersebut mempunyai kekuatan yang luar biasa berbanding ayam-ayam lain. Selain daripada itu karya ini juga penting bagi menggambarkan kehidupan masyarakat Malaysia terdahulu. Jaafar Taib berpendapat ini merupakan tanggungjawab beliau dalam merakamkan semula spesisspesis tersebut keatas kanvas sebagai suatu himpunan khazanah untuk tatapan generasi akan datang. Beliau mempunyai banyak karya dalam catan. Pengkarya melukiskan sang juara tersebut sedang berada di suatu tempat yang tinggi dengan suatu pemandangan alam semulajadi. Sebagai kesimpulannya. Karya realistik diatas merupakan karya yang telah dihasilkan oleh Jaafar Taib dengan tajuk „Sang Juara‟ dengan menggunakan akrilik di atas kanvas. Jaafat Taib dikatakan mula memberikan perhatian secara serius kepada spesis burung dan ayam hutan dalam karya beliau. Daripada karya ini kita dapat melihat karya yang begitu menarik apabila pengkarya berjaya menyampaikan imej tersebut pada skala yang betul. Jaafar Taib Akrilik Sang Juara Tema: Realistik Jaafar Taib merupakan seorang pengkarya yang dikatak sebagai seorang seniman yang mampu menguasai hampir kesemua genre dalam seni. Saya berpendapat bahawa sususnan imej seperti ini memberikan gambaran bahawa suatu kelompok masyarakat yang besar yang begitu bangga dan mengiktiraf sang juara ini sebagai seekor ayam yang kuat dan membawa kebanggan kepada tuannya. . potrait dan banyak lagi. Mohd Johari Ab. Menurut Dr.

Karya ini menrakamkan gambar seorang anak gadis berpakaian baju kebudayaan masyarakat korea. Karya diatas merupakan karya yang dihasilkan oleh Mohd. Mohd Hoessein Enas Cat minyak Gadis Korea Tema: figuratif Mohd Hossein Enas terkenal sebagai bapa potrait Malaysia kerana kepandaiannya berkarya dalam menghasilkan potret manusia. Pengkarya telah menggunakan warna sebenar yang ada pada seekor ayam jantan dan warna flora yang sesuai bagi menghidupkan lagi suasana tersebut. Selain daripada itu. Hossein Enas dengan menggunakan media cat minyak dan menggunakan tema figuratif sebagai tema utama. dengan menggunakan warna pengkarya mampu menampakkan bahawa ayam tersebut mempunyai kekuatan dan kelihatan sangat sihat. Kesan garisan ditimbulkkan melalui kesan warna yang disapu pada bahagian badan ayam jantan terutamanya pada bahagian ekor ayam tersebut. Seni catan potret merupakan medium yang penting sebelum wujudnya kamera untuk merakamkan diri seseorang. Karya ini kelihatan sangat menarik dan sangat bertenaga.Perkara yang sangat menarik perhatian adalah dari aspek penggunaan warna. Jika dilihat dari aspek paras rupa perempuan tersebut. perwatakan atau kedududukan seseoramng dalam masyarakat tetapi juga menjadi bahan dokumentasi visual yang mampu dijadikan rujukan dalam banyak perkara seperti potret “Monalisa” yang menjadi kajian dan rebutan kepada pencinta-pencinta sejarahwan seni masa ini. Karya yang sangat menarik ini harus diteruskan kerana karya ini bukan sahaja membantu kita mengenali alam dengan lebih dekat tetapi juga membantu kita menganalisis diri kita setakat mana kemampuan kita sebagai seorang orang seni terutamanya dalam kalangan pelajar seni. berupaya menunjukkan profesion. Kesan ton warna pada ayam jantan juga memberikan suatu kesan realistik dan membantu pelukis membezakan setiap jalur-jalur bulu ayam yang ada. raut wajah perempuan tersebut menghampiri . Mohd Hossein Enas merupakan seorang pengasas Angkatan Pelukis Semenanjung (APS) yang menjadikan potret dan landskap sebagai tema terpenting dalam berkarya. Potret bukan sahaja menjadi suatu bentuk rakaman tetapi juga dihasilkan untuk menjadi kenangan kepada pengkarya dan yang dilukis.

Karya ini mungkin juga dirakamkan oleh pengkarya dengan mengaplikasikan pakaian tradisional orang Korea keatas orang Melayu pada masa tersebut. Karya-karya Mohd Hossein Enas merupakan suatu warisan dalam seni kerana karyakarya tersebut banyak membantu sejarawan-sejarawan seni meneruskan penyelidikan mereka terhadap perkembangan seni di Malaysia khususnya. Selain daripada itu Mohd Hossein Enas juga menggunakan warana terang iaitu merah sebagai penegasan kepada mesej yang ingin beliau sampaikan melalui pakaian tradisional masyarakat Korea pada masa tersebut. Setiap garisan-garisan yang ada pada baju disampaikan dengan baik bagi menimbulkan unsur pergerakan walaupun figuratif tersebut dalam keadaan duduk untuk menampakkan ketidakkakuan dalam potret tersebut. Karya ini bukan sahaja mampu mengantikan peranan kamera tetapi juga memiliki nilai keindahan yang sangat tinggi dari segi calitan warna dan penampilan figuratif utama serta perkembangan budaya dalam masyarakat yang berbilang dengan masyarakat asing yang pernah datang ke Tanah Melayu. Pengolahan aspek kedudukan atau tatatertib duduk figura begitu ditekankan oleh pengkarya dengan mengambil kira aspek keseimbangan karya disamping menampilkan nilainilai lemah lembut dan bersopan. .raut wajah anak gadis masyarakat Melayu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->