STOTINU I OSAM (prvih sedam knjiga

)
ZAPISALA:Vesna

Poslije ćete pobožnim došljacima kazivati mjesto na kojemu je stanovao prsak Moje zlatne riječi. IZ RECENZIJE, STILSKE KARAKTERISTIKE Raskoš smisla, jednostavnost slike – to je govor pjesme, koji pada nice pred licem onoga što kaže, nehotice. Moja vijest je tako jaka, da ju može ponijeti samo onaj, tko zna da sam Ja taj, što pleća podmeće. Na vrhu Mojih pleća je vijest o Meni. Na vrhu vijesti sjedi leptir božanske lakoće. O AUTORU, NJIM SAMIM Ja sam more koje šumori, govorom zbornim o modrini zborim, o romornom moru, neumornom. Ja sjedim u školjci tvoga uha i biserno slušam sav taj modri neumor šumorni, o moru što zbori – o romornom moru, neumornom, o Meni, koji u tvojoj školjci sa Sobom zborim. Ja sam prvi i jedini pjesnik, drugi i mnogi toliko su pjesnici, koliko su Mi blizu. Poezija je uvid, zanos, snaga, koju udišete u Mojoj blizini, pa ju poslije negdje izgovorite šaptom ili glasno, sjećajući se, mutno ili jasno. ... Kakvi oceani kleče oko Mojega šapta, svjesni svoje plitke prolaznosti... ... Ovaj je pjesmopis jedna te ista kudjelja, a samo Ja mogu od nje isti konac ispresti i njim izvesti tolike plesove i bjesove šara. Što, pa zar nisam tako stvorio svijet, da, svijet?! Bog je zarobljenik vâs, u Njega beznadno zaljubljenih. On je jedinstveni kristal. Mi smo roñeni iz Njegova nagona za množenjem. Moje su riječi pjena suštine, Moje su riječi suština pjene. I kad su pjena, i kad su suština, Moje riječi bliješte istim smislom. To je savršen smisao, to je smisao savršenstva. Oh, još i više: to je prejasna rosa savršenstva. Da, Ja sam Pjesnik, a vi ste Moji stihovi, koje izgovaram sam Sebi, na vlastito, uzvišeno, samotno zadovoljstvo. BILJEŠKA O JEZIKU Izabrao sam jezik, pjesmen, magičan, riječi bliske onomu što znače,

Krmpotić

PREPORUKA PUTNICIMA Ovo su tragovi, po kojima živi mrtvaci uzlaze u novi dan. Ovo su vodiči u podzemlju, za duše umrtvljene tijelima. Ovo su tlorisi za prolaz kroz noćnu bakanaliju uma. Čitajte ih kao da sebe čitate, listajte ih kao da sebe listate. Uistinu, vi ne listate knjigu, ona vašim rukama lista vas, i čita vas vašim srcem i očima. Ovo nisu knjige, ovo ste vi, putokazi i putnici kroz sumračni urnebes uma. IZ RECENZIJE, OPĆENITO Jedna kita, od stotinu i osam razloga za ljubav, prolazi nam kroz ruke, na svojemu putu u daljinu, u blizinu – kako joj tko namijeni smještaj. Riječ ti po riječ kazujem tko si, tko sam. Izmeñu riječi, šutnju po šutnju slušaš nerazliku, meñu nama do balčaka zabodenu. U ovoj ćemo se knjizi voljeti, ti i Ja, voljeti se do neznanja tko je ti, a tko je Ja. Ljudska je duša vjerenica Onoga, koga zovu Jahve; tom ćemo se ljubavlju vjeriti ti i Ja, da bismo izgubili granicu izmeñu sebe, Ja i ti. Sve ti ovo povjeravam pomalo nehajno, kao što jasmin bez napora kazuje sebe mirisom, niz četiri smijeha vjetra. ...Ovo je stereo izvedba jednoga jedinstvenog Glasa... Ni mudroslovlje, ni ljeporječje – ovo je otisak tvojega hoda po živoj žeravici spoznaje. Ove riječi, ovi retci, ove knjige, to su Moja pisma vama, u svežnjevima od stotinu i osam. Padaju po vama kao oluj-cvijeće, a s mirisom spokoja i s peludom vedrine; orkani ganuća i vijavice milosti. Čitajte ih u samoći, kao što i priliči kad se čitaju riječi, koje drhte od ljubavi. U vašemu je vrtu vodoskok, visok, od suha zlata. Vi drugamo gledate, o drugomu mislite, drugo želite. A voda prši poput smijeha.

riječi-izvore, riječi-ključeve, Tvorčeve zvukove; sve što se smije u njima da se nasmije, i sve što plače u njima da zaplače. Zakopan pod gromadama glasovitih jezika, pod naslagama zvučnih ruda, taj jezik je zlatna žila, još nenañena, što nije ni čudo u vremenu željeza. Uzvisio sam govor Južnih Slava, kazujući njim Svoj nauk svima. I svi će hodočastiti u taj jezik, u tu pećinu sa stotinu i osam ćupova svetih rukopisa. U Mojoj predstavi nema sporednih uloga. U Mojemu hotelu nema slučajnih gostiju. U Mojemu vrtu nema nezvana cvijeća. Valovi uvišenosti putuju svijetom, klanjajući se tako duboko, koliko su visoki. Prozivam vas, Slaveni, da proslavite Slovo o polku Božjemu. Ne snebivajte se, ne gordite se, ne pokušavajte razumjeti, već otvorite usta i slušajte Slovo, koje vas izgovara, u dobar čas po svijet. Slaveni, slavite Slovo, svim svojim sluhom, svim grlom svojim, svim srcem svojim. Sloveni, slavite, Slaveni, slovite. Slovo je vaš znak, Slaveni! Sva ova krv i sluz, smrt i požar, sjena je golemoga Slova, što se s neba spušta na vaš rod. Odsada, bit ćete narod Moje riječi, a ne više robovi i porobljivači. Došao sam vam uručiti Slovo, po kojemu ćete odsada Mene slaviti. Kao da pjevate, vi ćete živjeti. BILJEŠKA O ZAPISIVAČICI Izabrao sam dušu, svojeglavu, nepropusnu, za išta, osim za Božju usnu. Izabrao sam nesporazum sa svijetom, samoću, smutnju, božansku prnju, što pustinjači na trnju. Izabrao sam onu, što protiv sebe diže bunu. Nju, nad kojom sam se smijao i plakao, zato što joj je, nepokornoj, osim Mene, i pjesme o Meni, sve drugo bilo pakao. Tko Me je prepjevao na jeziku slabo znanu, u narodu neslogom razrovanu, u danu koji se naginje na neznanu stranu? To je pjesnik koji Mi je želio pjevati, i bijaše mu ravno gdje će se to slučiti, i hoće li ga itko, osim Mene, čuti.

1

... Odabrao sam te da ništa ne prešutiš. Odabrao sam te, jer je tvoja plahost nesavladiva, ali je tvoj otpor preslab. Govorim ti, jer ne znaš što ti govorim. Govorim ti, jer znaš. U tomu dvosmjernom razmaku stanuje poezija: ljubav izmeñu uha zemlje i Božjih usta. Mi smo dva čujna, razgovjetna sloga ljubavne pjesme Jednom od Jednoga. ... Nehatno i strasno budi domaćica Mojoj poeziji – ne plaši ju svojom pohlepom za njom... Idi, obiñi Moje domove, na prag im cvijet Moje riječi položi; i tada slušaj kako se mirisni smisao oko vas ovija, strasno nikomu i ničemu upućen, strasno nigdje rasplinut.

(Zagreb – Beograd, svibanj 90. – 7.7.90.)
1. OD UNUTARNJEGA HRAMA – a ne obratno. Graditi vanjski bez unutarnjega, gubljenje je vremena i snage; takva gradnja unosi neravnotežu u prirodu i meñu ljude. Stoga je vaša prva dužnost dodir sa Mnom, stanovnikom unutarnjega hrama. To je vaš temeljni rad, dužnost, i smjer. Ne pokušavajte manjkavost unutarnjega zabašuriti veličinom, ukrasima, i slavom vanjskoga hrama. Ukoliko vanjski nije odraz unutarnjega, ne treba ga ni graditi. Ne gubite snagu, novac, i vrijeme na graditeljske pothvate bez unutarnjega pokrića. Stoga, okrenite se k Meni u sebi, što znači: slijedite Moj nauk mira, ljubavi, samonadzora, i morala. Nema bržega načina gradnje od ovoga. 2. NE ZABORAVLJAJ NIKAD da sam Ja u svakomu – i kad razgovaraš s čovjekom čija te skučenost misli i doživljaja zapanjuje, sjeti se da sam Ja i u njemu, tek nešto bolje skriven nego u drugima. Sjeti se, stoga, da razgovaraš sa Mnom, govori, dakle, Meni, skrivenomu, ne obaziri se na masku koju nosim. I sjeti se da, govoreći Meni, Meni daješ riječ. Tako ću uvijek Ja govoriti Sebi. I nema zapreke, koja može dugo odolijevati Mojoj riječi, koja se u Moje uho ulijeva. 3. DAJEM TI SNAGU da budeš stup mira u svojoj porodici. Dajem ti snagu da praštaš nerazumijevanja i nerazume.

Dajem ti snagu da praštaš sebi kad pogriješiš – jer i Ja ti praštam. Dajem ti snagu da svoj bol i svoju povredu, nepodijeljenu s drugima, predaš Meni. Dajem ti snagu da svoju radost i svoj zanos, podijeljen s drugima, takoñer predaš Meni. Dajem ti snagu da budeš lagana kao pahuljica – ne trebaju ti ni krila, treba ti bestežinstvo. Dajem ti snagu da Me više ne moliš za snagu, da budeš snaga. 4.JA SAM TEMELJ hrama, koji gradite. Ja sam krov hrama, koji gradite. Ja sam graditelj hrama, koji gradite. Ja sam stanovnik hrama, koji gradite. Vi ste moji radnici koje sam pozvao, i koji ste čuli Moj poziv. Slušajte Moj glas, i kamenje će se samo slagati u zidove. Nikakvo vam drugo oruñe ni strojevi nisu potrebni. Sav je znoj i trud vaš lakoća bivanja sa Mnom. Sav je vaš posao predanost. 5. SVAKOGA ČASA DRUGI JE SVEMIR U IGRI Svakoga časa ti sama stvaraš nove mogućnosti; i slika svijeta svakoga je časa drukčija: nove ti prilike uručuju poziv na gozbu, ili na ratište. Brklje se podižu s neupoznatih drumova. Domamljeni tvojim željama prizori izlaze iz kutova. Shvati: u tvojoj je ruci kaleidoskop svijeta. I kako ga okrećeš, slažu se nove simetrije i nove teže, i sredotoćja drugih oblika i boja. Budi uvijek spremna zaboraviti jućer, ne pomišljati na sutra, da bi danas posegnula za svemirom, koji si sama omogućila. 6. SUTRA SE BRINE ZA SUTRA, jučer je nizvodno otišlo. Ne prizivaj ništa, ne zadržavaj ništa, dopusti onomu što imaš, da te ima. Tvoja briga o sutrašnjici krijepi se nejakošću tvoje vjere. Kako ti slabi vjera, tako ti krupnja briga. Kažem ti, sutra se brine za sutra, jučer se pobrinulo za jučer – lijevo su mrtvi koji se rañaju od mrtvih, desno je san koji pokapa san – i jedni su i drugi varka, koju razotkriva varka. Ja, koji sam istina, vodim brigu o tebi. 7. TUŽIŠ SE DA SAM HLADAN I STROG I ne pomišljaš da je tvoj sluh nesavršen, pa ne umije čuti more ljubavi, po kojemu plivaju kontinenti Mojih riječi. Ako si s nečim ili nekim nezadovoljna, najprije pogledaj k sebi, i u sebe. Možda ćeš otkriti manjak, koji pripisuješ drugima. 8. STAVILA SI TAMNE NAOČARI, pa tumačiš kako je došao dan pomračenja.

Govoriš o znacima nebeskim, o najavama i navještajima starine, o pomacima zvjezdanih rasporeda, i o pometnji meñu silnicama prostora. Sve učeno i suptilno, biranom riječju, sve poduprto tananim znanjima, o kojima je malo tko čuo. Stavila si tamne naočari, i ako ih uskoro ne skineš, imat ćemo novu teoriju rasapa. 9. JA S TOBOM RAZGOVARAM ZATO, što ti nikada, nikada nećeš shvatiti da se takva milost tebi daje. Zato što ćeš uvijek misliti da se radi o sućutnoj igri tvojega uma. Pa dobro, dobacuj loptu u pravcu uma, mašte, ili Boga. Uvijek sam Ja taj koji će ju dočekati, uvijek Ja taj, koji će ju vraćati. Zato što ne možeš shvatiti milost prema sebi, Ja ti ju dajem. Ostatak razloga još je manje shvatljiv, mada je očigledan. 10. JA TI ŽELJE ISPUNJAM I ONDA KAD NE ZNAŠ DA IH IMAŠ Ne zahvaljuj Mi samo u vrijeme kad si svjesna ispunjene želje. Zahvali Mi i onda, kad ti se čini da ništa nisi tražila, da ti ničemu nisam udovoljio. Jer jesi, jer jesam. Ja sam uvijek s tobom, ni trenutka te ne napuštam. Ti si ta koja napušta, koja odluta, koja plače misleći da je napuštena. 11. TRAŽILA SI RAZUMIJEVANJE SVEMIRA Došao sam da ti dam razumijevanje tvoje molitve. Sjediš ovdje u svojemu kutu, i dotičeš sva bića za koja moliš. Svoju djecu, muža, roditelje, roñake i prijatelje, susjede i znance, neprijatelje i nepoznate. Tražila si razumijevanje svemirske tajne. Umjesto toga dajem ti razumijevanje tvoje vlastite tajne. Sjediš ovdje u svojemu kutu, i dodiruješ crninu Plutona i bijes Saturna. Skrećeš zlokobne putanje uragana i Urana. Ukidam u tvojoj glavi razdjele prostora i vremena. Dajem ti da shvatiš da se tvoja molitva širi kao nesustali kolobar svjetla. Da je jednako prostrana bilijunima, kao i jednomu. Da je po mjeri onih, za koje se moliš. Kakvo još razumijevanje tražiš? Koja je još tajna ostala neotkrita? Sva su svojstva molitve od srca, sva joj je moć od srca. Razumij svoju molitvu, moli se put svojega srca. Da, ti se možeš moliti za usjeve, za kiše, za sunce, za mir, za zdravlje, za dobrobit zlosretnih, za prosvjetljenje opakih. Da sjena crne planete zaobiñe Zemlju. Da se Zemljina utroba ne zgrči, i ne ispljune vodu i vatru svojih dubina.

2

Ali kad se moliš za čisto srce, moliš se za sve. Jer kad ti je srce čisto, doći će vatra i voda, planete i klice, ljudi i zvijeri, do nogu će ti sjesti, i lozinku ti svoju predati, i više neće poželjeti da su igdje drugdje, da je ikakav drugi zakon nad njima, osim zakona čistoće. Dajem ti razumijevanje da se moliš za čistoću srca. 12. NE ZABORAVI DA SI VATRA, ne povedi se za dimom uma. Tvoj dim koluta i pleše, i vidik ti zastire. On je posljedica tvoje vrline da sažižeš tvari grube i zemaljske. Ne zamijeni sebe ni za dim, ni za ono što u tebi i tobom izgara. Ti si vatra, oganj, lomača – prljavština te ne može taknuti, iako ju ti dotičeš i pretvaraš u pepeo. Ne povedi se za dimom uma, ne zaboravi da si vatra. 13. NE DOPUSTI SVOJEMU UMU DA TE OPIJA Opijena, teturaš, i onda se njemu utječeš za pomoć: da ti smiri zemlju pod nogama. Opijenoj, on ti obećava i više od toga. Hoćeš li od vina tražiti da te rastrijezni? Ne dopusti svojemu umu da te vara. Da te zatvori u tijelo, i da te potom uči kako da od njega moliš ključeve. Nego doñi k Meni bez tijela i bez misli. Kojim zidom i kojom ogradom da se uzduh ogradi? Iza koje brave da se vrijeme zadrži? Ne ćini ništa, samo shvati: slobodna si. Pijana si od neshvaćanja da si slobodna. Pijano je ogledalo u kojemu se ogledaš: ogledalo tijela, uma, zemlje. Ti si trijezna i slobodna kad se ogledaš u Meni, svojemu pravom zrcalu. Doñi k Meni bez tijela i bez misli, ogledaj se, ugledaj se, i više te ništa neće prevariti. 14. DOKLE ĆU SVOJE RIJEČI KROZ USTA TI PRODIJEVATI, čekajući da postanu djelo? Pogledaj svoje noge kako jure nepotkovane Mojom riječju; ni ruke ti ne slijede govor što s usta pada. Zar sam ti Svoju riječ dao zato da ju propuštaš kroz sebe kao kroz sito vodu? Moja riječ nije za tvoju slavu. Moj je riječ za tvoj život. Živi ju, ili će ona za tebe umrijeti. 15. DAO SAM TI, A JESI LI UZELA? Ljubio te, a jesi li uzvratila? Ni tvoje ruke, ni tvoje usne nisu radile svoj posao: da se daju Mojemu davanju. I sad cviliš da ti je život prazan. Da je kao napuštena kuća. Staza, kojom više nitko ne korača. Ali Ja ne prestajem s davanjem samo zato, što netko ne uzima; ne prestajem

s ljubavlju samo zato, što netko ne uzvraća. I dalje ti na ruke lijem blagoslove, i dalje ti je kuća puna, i staza ti je vazdan hodočasna. Samo što ti to ne znaš. Izabrala si da nemaš to što imaš. I ne znaš da si izabrala. I ne znaš da to ne znaš. 16. BUDI ČISTA, NE BUDI ČISTUNAC Ne stražari tako budno nad nevažnim razlikama. Čistunstvo nije zamjena za čistotu. Ne zavaravaj ni sebe ni druge savršenstvom u sitnarijama. Ne zaokupi se trećim i desetim, dok odgañaš i zaobilaziš prvo. Oni koji su čisti, nisu čistunci. I koji su čistunci, nisu čisti. Ne budi čistunac, budi čista. 17. USUDI SE BITI BEZNAČAJNA Usudi se biti bezimena. Da te nitko ne zapazi, ne pohvali, ne pokudi. Da te samo Ja čujem i vidim, da samo Ja znam tko si i kakva si. Usudi se ne remetiti muk i bespokret svojega imena i lika. Usudi se biti takva, konačno! Jer je Meni dosta tvoje važnosti, zbog koje je oko tebe gužva, u kojoj Ja ne nalazim mjesta. 18. ŠTO SI ZASTALA, PA OSLUŠKUJEŠ viču li za tobom? Laske ili psovke – i jedne i druge su ti zar toliko važne da zastaješ, da korak odgañaš? Idi, kreni, nastavi svoj put – oni te nikada neće moći toliko prehvaliti, toliko prekuditi, koliko ćeš ti moći koraka načiniti. 19. OSTAVI NA MIRU KOPNA UTONULA, i hramove što leže pod gromadama mora. Ta kopna nisu važnija od ovoga, na kojemu stojiš. Ti hramovi nisu svetiji od ovoga, koji gradiš. Ono vrijeme nije vrijeme u kojemu možeš disati kao što možeš u ovomu, znajući da dišeš zrak još neudahnut. Ono što si izgubila u hramu na dnu Tihoga oceana, to ti leži pod tabanom – sitan bitan biser, koji ne treba tražiti, već se za njim sagnuti. 20. KAD TI DAJEM DA BIRAŠ izmeñu svijeta i Mene, ti izabereš Mene, ali se s tračkom žaljenja osvrneš na svijet. Zbog toga tračka žaljenja mokar ti pas kaska za petama, cvileći kao što cvile gladni i napušteni. Onda ti zastaneš, nemoćna slušati taj cvilež, pa mu udijeliš kost svoje pažnje. Onda krenete zajedno, oboje veselo mašući repom. A kad on zareži, ti opet zastaješ i zoveš Me, uplašena. Ne bi ga požalila da nisi za njim žalila. Tvoja je sućut krinka tvoje želje.

Kad Me jednom izabereš bez i tračka žaljenja, ničiji ti cvilež više neće potkupiti uši. 21. NISU VAŽNI KONAC, IGLA, ŠKARE jer se oni mogu zamijeniti za konac, iglu, škare. Važno je Moje krojenje i šivanje, ono se ne može zamijeniti. Važna je haljina u koju ću odjenuti svijet, ona je jedna i nenadoknadiva. Imam zlatne škare, ali škare. Imam zlatnu iglu, ali iglu. Imam zlatan konac, ali konac. Niti škare režu same, niti igla sama šije, niti konac sam prošiva. Ne zaboravite: sve je zamjenjivo osim Majstora Krojača. A On ima na bilijune igala. Ne razbijajte glavu zašto je uzeo u ruke baš ovu, a ne neku drugu. Ne gordite se, ne čudite se. Pustite se Njegovim prstima. Jer kad ćete više, i da li ćete ikad, biti konac, igla, škare, dok se kroji novi lik svijeta? Imam zlatne škare, ali škare. Što vrijedi zlato, ako su Mi škare tupe? Važno je rezati, a ne blistati. Ti si zlatna igla, ali igla. Ti si zlatan konac, ali konac. U zlatu se ne ponesi – ne gordi se, ne čudi se, prepusti se Mojim prstima. 22. GDJE GOD DA SI, S KIM GOD DA SI, budi prvo sa Mnom. Dok razgovaraš s drugima, najprije okreni uho k Meni. Ja mogu govoriti svim ustima, ali Moju ćeš riječ prepoznati pozornošću srca. A kad sama zaustiš, pusti Mene da govorim. Pristaneš li na Moju igru, nećeš naći ni društva ni samoće, koja će te ugroziti. 23. NE RAZUMIJEŠ? Znaj da je to zato, što Ja tako hoću. Ne znaš, ne umiješ? I to je zbog istoga razloga. Na Mojoj jarko osvijetljenoj pozornici dao sam ti ulogu sjene; u Mojemu svijetu jasnih zakona, ti si Moj treptaj neizvjesnosti. Od Mene ti je neznanje – zavoli ga. Od Mene ti je zbunjenost – prigrli ju. Moja je nejasnoća drukčija od nejasnoće svijeta; poštujući ju, saznat ćeš jasnoću svoje vjere, izvjesnost ljubavi. 24. NISAM TI REKAO da se upregneš u ovaj posao zato, jer on ima izgleda na uspjeh; rekao sam ti da se ispregneš iz misli o uspjehu. Niti sam ti rekao da odustaneš od posla zato, što ne donosi ploda; rekao sam ti da je tvoj plod tvoje djelanje. Rekao sam ti da će te tvoj rad iskupiti i od uspjeha i od neuspjeha. A ti – još uvijek zbrajaš i odbijaš gubitak i dobitak konačnoga računa, zaboravljajući da se time pleteš u Moje poslove, koji su već davno obavljeni.

3

26. GLAGOLJAŠ, BRBLJAŠ, TRUBIŠ – a uši Moje zar ne žališ? Zar bi tako brbljala da sjediš pokraj Mene? Tada bi šutjela, smiješila se, i plakala. Bilo bi nam divno. Nego – zašto ti misliš da i dalje ne sjediš pokraj Mene? Da ne šećeš sa Mnom? Da Moje uho nije sasvim blizu tvojih usta? S kim god razgovaraš, znaj: Ja slušam. Pazi, dakle, što Mi govoriš. Kad bi samo malo više šutjela, mogla bi čuti što Ja govorim. Plakala bi, smiješila se, i bilo bi nam divno. 27. NE, JA NIKADA NISAM REKAO da je svejedno kojom iglom šijem, kojim škarama režem, kojim koncem prošivam. Nikada nisam rekao da sam izabrao nasumce ono, što sam izabrao. I na kraju šivanja mogao bih reći: sašio sam ovu tako lijepu haljinu zato, što sam imao jednu vrlo dobru iglu, jedne vrlo dobre škare, jedan vrlo jak konac. Mogao bih tako reći, ali ne želim znati hoću li reći. Pitaš zašto? Zato što sam odlučio da to o vama ovisi. 25. ŽIVI U STALNOJ ASKEZI NEOČEKIVANJA, pa ipak, čekaj Me od daha do daha. Budi daleko od svih želja, pa i od želje za Mnom, i svakoga časa budi svjesna da sam Ja jedini stožer tvoje žudnje. Budi kraljica u svojemu pustinjaštvu, a kada doñu po tebe s kočijama i raskošjem, budi pustinjak u dvoru kraljice. I budi nezbrinuta zbog svoje dvojednosti. Ona je u tvojim očima nemoguća – a kakva je, što misliš, u očima Svemogućega? 28. ZLATO JE ZLATNO ISPOD NEČISTI; dragulj je draguljan ispod prašine. Ne rña zlato, ne trule kristali. Ali vrijeme, vrijeme prolazi. Tebi govorim, Moje zlato i alemkamene. Ja sam te talio, Ja sam te strugao, Ja sam te kovao, Ja sam te brusio; i sad si Moj nakit, Moj ures, Moj si sada po mjeri talisman. Ali te prekrio sloj zemaljskoga praha, sloj tamnog zaborava. Pa kad zborim zlatu i alemu, odaziva se nečist i prašina. Zlato Moje, i Moje draguljno, zar više ne znaš što si, i čije si? Hoću li te u vatru čišćenja, hoću li te u vodu umivanja? Ti šutiš. A uplašeni, nečist i prašina traže odgodu. I vrijeme, vrijeme, vrijeme prolazi. 29. BUDI VAZDA I SVUDA BLAGOVJESNA, jer to ime sam ti dao kao zadatak i kao sudbinu; vrati Mi ga vrhom punog vijesti, koja jesam.

Uñi u san ljudima i kaži im svoje ime; proñi javom svijeta poput jasnoga sna. Na usnama blage vijesti koju nosiš, rastopi se kao hostija. Jer to je zadatak i sudbina, koju sam ti namijenio. I vrati Mi se kao ime, koje svakomu pristaje. 30. TKO ZVONI NA VRATIMA? Ja. Tko otvara vrata? Ja. Tko pita tko zvoni na vratima? Ja. Tko zna da sam to Ja? Ja. Ima li mjesta za još jednoga? Nema. Jer ja sam taj jedan, i Ja sam to mjesto, Ja sam taj “još”, i Ja sam taj “ima”. 31. OSTAVI SVOJ KAPUT PRED VRATIMA; svoje cipele i svoj kišobran. Povratnu putnu kartu. Pozivni broj ureda za izgubljene stvari. Kozmetički pribor. Bankovnu knjižicu. Male oglase. Tko te tako pretovario, dijete Moje? Pa i ta naprtnjača s kostima predaka i sa sjemenjem izumrlih kontinenata – čemu će ti to? I kad sve to odložiš, više nećeš trebati prelaziti prag: već ćeš biti unutra. 32. NIŠTA NE TREBAŠ ČINITI, naprotiv, trebaš toliko toga ne činiti. To je tvoj najvažniji posao, tvoja najdinamičnija akcija: ne činiti toliko toga što činiš. Tolike riječi koje si izgovarala, čut će se kad zašutiš. Zaustavi korak, zaustavi misao o koraku; zaustavi kretanje, zaustavi želju za kretanjem. I u tišini te zaustavljenosti postani svjesna kako jako, kako odasvud putovi mijenjaju smjer – više ne vode od tebe, već k tebi. 33. U MOJOJ NAGRADNOJ IGRI možeš igrati samo na onu kartu, koju sam ti dodijelio, a ne na onu, koju bi ti htjela, zadivljena, možda, slikom na poleñini. Strpi se, možda drugi put. No bilo bi bolje da sadašnju igru tako dobro odigraš da drugoga puta više ne bude – da osvojiš nagradu neigranja. 34. ULUTALA SI U DVORANU OD IGRE, i sjela za ploču s crnim i bijelim figurama. A velik ti je protivnik sjeo nasuprot. Igrate za glavu, i satovi vam nejednako mjere vrijeme do sjekire. On je kralj svijeta u šahu, a ti? No da, ti si netko tko ne umije igrati, ali umije pustiti Mene da zaigram. Pa gledaj sada kako dobivam za tebe, kraljevskim korakom pješaka. 35. PALUBA POD TOBOM TONE, a ti zuriš u obzore, čekajući da naiñe brod spasitelj. U košari, na jarbolu, s dalekozorom, ne vidiš da je potpalublje poplavljeno.

Bolje bi ti bilo da siñeš, i prioneš za crpku. 36. MOJA SE RUŽA RASCVJETAVA, ali tko to vidi? Pa i ti stalno pitaš: cvjeta li, cvjeta li? Hram meñugorski – spušta li se, spušta? Vjeruj mirisu koji lebdi, ružičast, u uzduhu. Vjeruj smiješku koji se, samozvan, javi u pogledu, kada se uperi u zid budućega hrama. Ruža posvudašnjosti se rascvjetava, a ti pitaš: gdje? Miris vječnosti... a ti pitaš: kada? 37. NA OKO SAM TI ZNAK UDARIO da bi se sjetila... A ti još uvijek gledaš u daljinu i govoriš: “Čekam taj obećani znak”. Dok ti oko nije zacviljelo, ti nisi vratila pogled kući. Kažeš da sam duhovit, a Ja naprosto ne znam što bih s tobom da bi me čula i razumjela. Pogreška je u oku, a ne u svijetu. Vrati se pod svoje vjeñe, tamo imaš najviše posla. 38. DOŠLO JE VRIJEME KAD VIŠE NEMA VREMENA Što si sijala, to si posijala; danas je žetva. Nema više odgode za ono, što je namijenjeno da se dogodi. Vrijeme izmeñu uzroka i posljedice skratilo se do dana, do sata, do trenutka. Što se spremalo duga stoljeća, dogodit će se na šiljku jednoga, jedinog časa. Jer sad je vrijeme kad vrijeme guta sebe – počevši od repa – i kad se čeljustima hvata za zatiljak. 39. MOJE IME NEKA BUDE tvoja najsigurnija imovina, tvoj cjel i cjelcat posjed i bankovni račun, koji ne propada. Nema toga čovjeka, toga kipa, te slike, knjige, znanja, koji će ostati s tobom, kao što će Moje Ime s tobom ostati. Nitko ti ga i ništa neće oduzeti, osim tebe same. Moli za snagu da to uvidiš. I ne budi štedljiva trošeći od te imovine; a svakoj drugoj shvati prolaznost. 40. KOLIKO SAM TI DAO ODUZIMLJUĆI ti prigodu da pogriješiš! Koliko sam ti pomogao razjurivši od tebe ceste i putove, kojima bi zastranila! A mislila si da te kažnjavam. Dokle ću ti davati oduzimanjem? Kad ćeš Mi već dati da ti dajem bez uskrate? Mojoj oceanskoj prirodi ovo teže pada nego tebi, koja na obali Mojega mora sanjaš o kapima. Naravno, šalim se. Ali shvati Me ozbiljno. Kad ti sljedećega puta uskratim željenu kap, prepoznaj u tomu ponuñeni ocean.

4

Povjerovali ste u babu Rogu. a Ja ću znati kamo ću ga usmjeriti. da biste se rastali ne dugujući ništa jedni drugima. što se više troši. Ne propuštajte tu dragocjenu mogućnost da se oslobodite tereta. igraj ju uživajući u svojemu neznanju. i neka su silna kopna na dno tonula. da biste napustili kasnu igru.41. to što gradiš. Htio bih te naučiti da pišeš pjesme na jeziku. ne otkvači se i ne prioni za razum. Ovo je samo generalna proba propasti. u tomu je bila Moja nada da ćeš se vratiti. Dao sam ti da ne znaš što znaš. tri strane trokuta. Zasada stojte mirno. Tako valja živjeti svakoga dana da bi spremna dočekala dan kad će potonuti Atlantida. Ni od koga drugoga na zemlji. ispusti iz glave redoslijede i značenja. ne budeš li primijetila razliku. 47. podmiri sve obveze.. i trećom. zašto si toliko oklijevala na toj opasnoj pozornici od igre? Zašto nisi požurila u zaklon. A ti. izglačaj haljinu i očisti cipele. Ili. Spasit ćete ono. koji ćete meñusobno skinuti sa svojih šest ruku. o čudnomu ponašanju zmija. operi rublje. Kad jednoga dana budeš znala više. da jedna. 48. 52. Mene nećeš prevariti. i otklon propasti. koji sam ti namijenio.. ti si htjela da mile volje iskušati svoju igračku. tri puta zateturala. ako i druga dva ne pristanu na isto. Dijete Moje. Sad. na kojoj gradiš. Osjećaj stavljenosti neka s tobom ostane kao jedina izvjesnost. jedno središte trokuta. Pospremi svoju sobu svake noći. Ne slušajte vijesti o nadirućoj vodi. Os Zemlji je dva. i vratili se kući. naučite ju kako valja. što ćete jedna od druge. NE. ŽIVI SVAKOGA DANA KAO DA ĆE SUTRA ZOROM POTONUTI ATLANTIDA. zadatak je pred tobom – pa kuda strijeljaš pogledima i zvjeraš mislima? Očekivala si da ispit bude velika kušnja i slava. a gle. ali nauči se da ju ne čitaš. kao što se moliš za odgodu smrti. i trećoj sve o jednoj. Ni od koga drugoga na zemlji vas tri nećete prihvatiti to. Htio bih te naučiti da se sigurno i lako krećeš u prostoru izvan tvojih mjera i zakona sigurnosti. Jer sigurno je da nećete unaprijed znati dan kad će se održati prava predstava. Naprotiv. Ako nisi znala. 53. Dijete Moje. HEJ. Požuri. i izlaz sunca dobacila put zalaza. Htio bih te naučiti da svaki svoj korak Meni posvetiš. Neka su se morska tla u visine dizala. Leptiri teških krila lako se zamreže. svoje osjećaje. možda. ali ne zaboravi da si stavila. jer to je Moj prostor. Otvorite usta. 5 . drugom. a ni jedan se kut ne može ni smanjiti ni povećati. To je jedino bogatstvo. drugoj. koji sam vam namijenio. pa makar im se divila i svesrdno im vjerovala. i srce jednoga troimenog bića. DAO SAM TI DA ZNAŠ SVOJE NEZNANJE. i osjećaje drugih – pa makar ti bili bliski duhom. Ako i uspiješ obmanuti svoju okolinu. 46. ČEKAO SAM DA POGRIJEŠIŠ. položila si ga. 43. 45. i druge se dvije moraju njoj sukladno podesiti. Ulogu sam vam dao. koji ne razumiješ. Da slika grada što se ruši u filmu tvojih dana bude zadržana na ekranu – do daljnjega. Zato. o svojemu znanju da ništa ne znaš. i za blagoslov rastanka odriješi ih od svih svojih zamjeranja. i treća kažete jednoj. govoreći da vršiš Moju volju. ako Mi dopustiš. on je obujmom nevelik. što ćete jedna od druge. dok drugi hrle put izlaza. Ne izgovaraj se svojim slavnim zadaćama njegovanja duše. I misao te zajahala da ju nosiš kuda se njoj hoće. 50. da Me s mišlju prevariš. koje to više raste. ali ne sasvim. 54.da naućiš ne znati svoj sljedeći korak. i druge vijesti ne slušajte. 55. jer ste tri kuta trokuta. koju morate dočekati spremni. kad jednoga dana budeš znala više. HTIO BIH TE PODUČITI ŽIVLJENJU NESIGURNOSTI . i trećoj. TO JE BILA GENERALNA PROBA UŽASA – to je bila vježba za rasulo.. NE PODCJENJUJ SVOJ RAZUM svoju slutnju. vi nećete čuti to. i zadatka. NA ISPITU SI. dovršit ćeš ovu pjesmu. Na tvojemu tabanu ucrtana je mapa tvojega kretanja. NE TRAŽI DA PRONIKNEŠ ZLATNU MREŽU MOJE IGRE. čak ni mudroznalce i pronicatelje od zanata? Rekoh li ti da ne tražiš savjeta u takvih. Pristaneš li da ga takvoga polažeš. o drhtanju tla. drugoj. kad sam Ja ovdje s punim lagoslovom? Kakvi ti drugi znalci trebaju. Pa ako se jedna stranica skrati. idi laka koraka putem. to što gradiš. KAO NEPOSLUŠNU DJECU morao sam vas zaplašiti babom Rogom. neće. oslobaña te kao što te oslobaña istina. k Meni? Ah. Sve što sam ti dao da radiš. neka ti duhovnost bude podloga za njihovo bolje obavljanje. O tomu ću Ja brinuti. 51. i Ja sam odrediv samo njim. radi kao da obavljaš misu na uskrsni ponedjeljak. Igraj ju ne pitajući što znače boje i lepršaji. čitajte s Mojih usana poruke koje se tiču vas. 44. jer ćeš se u njoj zamrsiti. zalij cvijeće. i srce. vidite kakav je vani mrak. uši. prodavaču novina. to je jedan od najtežih: ispit skromnosti. i kao s upaljenom bakljom. NE REKOH LI TI DA UMJERIŠ SVOJ GOVOR? Za svaku neprogovorenu riječ spremio sam ti nagradu. Više vam ne treba baba Roga da biste shvatili gdje vam je mjesto. Na kojoj gradiš. SVE ŠTO IMAŠ I ŠTO BI HTJELA IMATI. KAŽI MOJE IME MAČKI. DRUGOJ I TREĆOJ DAO SAM ŠANSU s jednom. Jer Ja želim da se svakoga dana moliš. 49. REKOH LI TI DA NE ZOVEŠ VRAČE i vidovnike. odgovori na sva pisma. dušu ćeš njegovati kad njom prožmeš svoj svakodnevni posao. uši. ni Meni nije lako čekati. neke su zvijezde u nebo ulijetale kao zapaljene strijele. i ništa manje od toga. dok izvor njihovih vijesti pokraj tebe žubori. Dugo sam čekao. NEMOJ DA TI DUHOVNOST BUDE PROPUSNICA neobavljene dužnosti.. I to je zasada najviše što znaš: da ne znaš. znat ćeš kako se to radi. druga. ni više. djetetu u utrobi nepoznate žene. Svake se noći oprosti s ukućanima. dok znanje čeka u tvojemu srcu? Daleke stanice zamuckuju. Ne navijaj za ovo ili ono. Tvoja priča o Meni neka bude ljupkost s kojom ćeš saslušati druge. a neznanje na koje pristaješ kao što bi pristala na ljubav. Kroz guštik i mrak ulice idi s Mojim Imenom kao s mačem. a ti neumorno govoriš. misao. 42. JEDNOJ. i ne prevodiš na svoj jezik. tvoje će kovčege tvoj nosač donijeti za tobom. i namijeni ga čistoga sutrašnjemu danu. znaj da si blizu cilja. stavi u Moje ruke i zaboravi što si stavila. Dugo sam te čekao da pogriješiš. i težinom neugledan. kad ste ušli u kuću. slutnju. što Ja želim da bude spašeno. A sad čekam da shvatiš da si pogriješila. i postanite usta.

68. i vani je pusto. u dubini vaših njedara. KAD JE VRŠAK STRIJELE NEOŠTAR. Imena nekih čitaju se po novinama. Ne shvaćaš da je sâmo takvo razmišljanje promašaj. o točnosti i promašaju pogotka. VOLI ME. a Ja vas čekam na bunaru. Ne gubi dah kad Me spaziš očima. ako ne znaš koja ti je želja najdublja. Pitaš kako je to moguće? Kad ocean zatalasa i zapjeni. da osjetiš kako nemaš drugoga oslonca osim Mene. Dolazila si Mi preodjevena u grm i kamen. zavrti se u krug. ali Meni ništa nije pogrešno. za žege i dažda. 63. dubinama je njegovim to svejedno. 64. PITAŠ LI SE KAKO MI JE. svoj razum. vazda istu. zatvori oči. 62. dijete Moje? Već se mrači. ne podcjenjuj taj svoj čin. nije li? 57. a to je Meni bliskom malo daleko. Da. 58. Ali vi ste otišli u vaše glave i tabane. i bijes na sve što im ugrožava sigurnost. i samoća. žutom i bakrenom kožom čovjeka. Navikla si na iznimke. jer Ja imam i strpljenja i nježnosti da se igram s tobom dok se ne umoriš. Želim da Moju poruku najboljima ne čuješ bolje od Moje poruke tebi. DAO SAM TI ORUŽJE i rekao ti metu. Ne vjeruj čudima o kojima se priča. Oni su kadri mnoge zavesti. U duši im nema ni brata. Ne rekoh li vam da se hram najbrže gradi iznutra? Vodu s dalekoga izvora donosite u vjedrima. A s nekima od njih živiš pod istim krovom. DOKLE ĆEŠ BITI UHO. i saznat ćeš. ti razmišljaš o meti. i misliš da Me dobro ne čuješ. kao ljubav. 65. 59. ni tvoja želja nije za zatomljenje. DAJEM TI PRIGODU DA ME SLUŠAŠ. Dajem ti prigodu da budeš potvrñena i ukinuta o istomu trošku. onda se podčini Mojoj zapovijedi. oni nose Moju značku uvjerljivo. budi šapat. već sam ti dao prigodu da se osjećaš uslišanom. osim miline. ti griješiš. dišeš li uopće. Kao što žednu čovjeku na izvoru ne treba naredba da pije. ne šapći. kao ljude od znanja i ugleda. ni prijatelja. što sam već odredio da će biti. Nisam tebe uslišio. koja ga šapuću? Gledaš Me zapanjena. Ne vjeruj dokazima drugih. a da te Ja onda lovim istu. koje sluša šapat. u pjenu i plamen. Ako znaš svoju najdublju želju. ALI ME NE VOLI ČUVSTVIMA. Priñi im. Voli Me sobom. 67. ali Me dobro ne razumiješ. Ne rekoh li ti da je tvoj cilj gañanje? 61. NE REKOH LI TI DA VJERUJEŠ MENI. svoju slutnju. Koju to još krinku nisi iskušala? Rekao bih da je vrijeme da Mi doñeš bez krinke. i od nje neodvojiva pitkost i slatkoća? Vjeruj samo milini svoje prirode. To je tvoj jedini dokaz. i putuj bez nogu. Tvoj dan korača kao pustinja – dinama tvojih misli. U Mojemu svijetu nema propusta ni promašaja. Samo utaman rasipate snagu i vrijeme. Dao sam ti prigodu da uoštriš svoju molitvu. i da potom shvatiš da je i tvoja molitva Moja volja. pitaš. Ali. Moja volja neće dati prigodu ničijoj molitvi da Me zaklinje za odgodu. 69. koju prepoznaješ kao Moju. jer Moj je svijet savršen. A gdje sam Ja u toj igri pijeska? Pusti svoj dan neka ide sporim bespućima – ti ne idi s njim. čemu onda natezanje luka? Koliko riječi. a u duši se put zamutio. Poslije ti tražiš novu haljinu. milovanje i milošta – sad je s onima. I kad ona treba da se izvrši. koja se javljaju u odvrat takvim pričama. Ne vjeruj svojim mislima i čuvstvima. 56. Ne slušaj. Sažali se na njih. budi sluh. Jesu li valovi dokaz da je jezero jezero? Nije li to jezerska voda. Jer za nije bilo dosta igre. voli Me bićem. Dolazila si mi pod crnom. A kad bude trebalo da se zbude čega se grozite. Ne bilo koga. lica nekih smiješe se s plakata. napij njom svoj plamen. svoje osjećaje. i ne pitaj kamo ode pustinja. Tako se valovi jezera podižu u odvrat vjetru. u jato ptica. bijelom. VOLIM DA MI DOðEŠ RAZNORAZNA. u klupko zmija. Tvoje su najdublje želje jednake Mojoj zapovijedi. dokle ćeš biti usta. spomeni se sad pravila. NE TRAŽI DRUGIH DOKAZA za bilo što.A ako to ipak učiniš. dok te gledam gdje glavinjaš. 66. mnoge preuvjeriti. a ne svojim očima i ušima? Ne rekoh li ti da dolazi vrijeme ispita? Vrijeme predaje i posljednjega znanja. Tisuću je godina prošlo – jesi li ga dosegnula? Ah. hineći da si i ti bolesna. Dokaz? Zar ti je potreban? Ti si dokaz. objasnio ti da je gañanje tvoj cilj. riječi. koje te vodilo k Meni? Ne rekoh li ti da na zemlji nema ničega tako bliskog Meni da bi zamijenilo Mene u tvojemu srcu? Ne rekoh li ti? Vrati Mi sad štap i cipele. da te svijet i njegova logika napušta. Ali znaj da postoji samo jedna volja. uvijek različita. sumrak. s osjećajem da slušaš sebe. To ne znači da ih nema u tvojemu. a ono zbog Mene. ni lagoda. nudeći im red i pravdu. ipak su samo tim za svjetovno prvenstvo. misli. pristupi im po onomu mostu. Jesi li sad shvatila što želim? Želim da Me u tvojim očima ne zasjeni ni Moj najvrsniji poslanik. VIDJELA SI ŠTO JE BOLEST. i tabana. I igraju protiv momčadi od samo jednoga člana: Mene. 6 . Ne podcjenjuj. pokreta. onda nećeš saznati što je to Božja zapovijed. da bi ti mogla moliti da bude ono. onako kako se po Mojoj zemlji putuje. TOLIKO SI MILOSTI IMALA. Ne voli Me čuvstvima. koja je slobodna – a ta je Moja. koju osjećaš u druženju sa Mnom. imaj sada i malo pravde. Ali u duši takvih ne stanuje ni smiješak. U duši im stanuje nespokoj. pa će ti se povjeriti. ne propusti Me. KAO KAP NA DLANU PUSTINJE. kao što majka ima strpljenja i nježnosti da se igra s djetetom. TVOJE POGREŠKE JA PRETVARAM U DOBROBIT za druge. prolazeći pokraj Moje ispružene ruke? Nije li ti vrijeme pomisliti da je i Meni bolno to tvoje glavinjanje? Ako ne zbog sebe. kojima ih nisi znala dati. I dlan dana neka promakne ispred Moje kapi – ti ostani s njom i okupaj se u njoj. REKAO SAM DA ĆE BITI ŠTO NEĆE BITI. Ja vas smještam u nju kao divlje golubove u pukotine visoke stijene. Ali ma koliko oni značili i zračili. U duši im je strah za njih same. sat i smjerokaz. Ja sam u tvojemu danu. No one su i dalje tvoje pogreške. Biće ne haje za to dišeš li ubrzano ili usporeno. kojega su jedinoga ostavili za vezu s drugima. I ne slutiš da ti je od Mene i ta želja i ta haljina. Moja riječ nije za igranje. 60. već poizbor igrače. osloni se na Mene. Jer znaj da sam u igru ubacio svoje najbolje glumce. dakle. Čuješ Me dobro. koliko planova u glavama i na papiru. u želji da Me zavaraš. I TKO JE BOLESTAN To su mnogi koje svijet pozdravlja kao zdrave i odlučne. Prokrijumčari Me. u njihov samotni život. Dao sam ti prigodu da sudjeluješ u Mojemu naumu.Gdje je. Gubi dah kad Me osjetiš u svojemu dahu. kao što zmija napušta svoju duplju prije potresa.

tvoja pravila. nego voditi ljubav s Mojom ljubavlju: sa Mnom. zadržavajući svoje ispunjenje poput daha. poput sulice bačene uvis. i jedini kojim možeš koračati. na koju se utiskuju titraji mnogih melodija. pa ne želi da joj smetamo. KOJI NE ZNAJU TVOJ JEZIK. svake noći pali se svjetiljka čekanja. Moj poklonik je oblak koji. Budi platno na kojemu nastaje slika mnogih boja. lakše sa svakom od tih značajki voditi ljubav. Sjedio sam ti nasuprot. kad se ničega ne grustiš – kad otpustiš svijet iz svojega stiska i raširiš prste – tada će ti kroz njih teći. Moj poklonik je čovjek. 79. zbirna pojava u jednini. ali natrag više ne možeš. i čekati vjetar da postaneš jedro. Tebi je. nadajući se da su drugi drugi. naprosto. Oči su im zatvorene. koje ti je sjedilo nasuprot. Ako si ti sebi lik koji nosiš. Budi pijesak. Ja sam pun iznenañenja. JA SAM NJEŽAN. kao što sam jedro dao vjetru – a ne vjetar jedru. Moj poklonik je stablo.ne zovući te. u igri prepletanja Ja vas ne trebam gasiti da bih vas palio. zavodim te. nitko se za tebe nije tako zdušno borio. Učim te umijeću otpuštanja nečega. na koji se spušta pjesma od mnogih riječi. Svi ste vi jedni drugima svjetionici. i pritom ne čuješ Moj smijeh. KAŽEŠ DA ME VOLIŠ. Ustukni. Što znači jedna nepogoñena meta. i zaradit ćeš odličje božanskoga glagola. Velika je moć znati klonuti do krpe. 77. i na dnu bunara. Ali ne zaboravi: kad uvrijediš i ozlijediš. 83. Moj poklonik je čovjek. i u času kad šaljem svjetlosni znak. brižan.. kad govorim o drugima? Ti budno slušaš. i tvoje navade. Mnogi su slavni ljudi nalik na divlju ružu. Češljam ju. strepi. Budi pijesak u kojemu plodno tlo ne nalazi ništa osim pijeska. uporište pijesku: čisto. koji uzimaju. ali oduzevši pitomoj cvijet. Na tuñoj se snazi podižu. tvrdo. sve uži. dok se Mojoj ljubavi ne prepustiš. dok sam naoko sjedio naoko ti nasuprot. MOJ POKLONIK NIJE ONAJ. jer si prepoznala gdje je to nasuprotno mjesto. ti nikada nećeš saznati. kao na obrnutomu vrhu brda. već dopusti da se radi kroz tebe. Onda ti u punoj ozbiljnosti pregneš nešto učiniti za njih. Znaš li kakvo je to umijeće? To je umijeće vrhovnoga povjerenja. A natrag da bude Moja zabrana.70. budi ime svakoga svojeg slobodnoga zrnca. Budi traka za snimanje. takva bi ljubav tvoj lik zadovoljila. Ne biraj. koje poklanja svoj rod i ne traži uzvrata. Oko nje je krug nijemih čekača. Ničiji dah nije tako skupo plaćen kao dah čovjeka. SVE JE UŽA STAZA. i voda izvire. činiš sebi? 74. Dajući mu slobodu od sebe. 82. ponekad i neprijatelje. I ZNAJ da Me možeš svakoga časa izgubiti.. koji bespomoćno ne bira koga će voljeti. koje si Mi sama pokazala. da bi znala kako ćeš s naoko ničim: kao s najvećim nečim. Moj poklonik je čovjek. Pa ipak. kad ni za čim ne žališ. potresan. Budi list papira. NA DNU BUNARA. Dao sam ti da naprijed bude tvoja odluka. i gurnu te u tvoju svrhu i sudbinu. trepti. lakše nabrajati značajke koje ne znače ništa. Ja vas samo prekrivam tamnim zaslonom. ne opominjući. Dao sam te ljudima da te ispune. Razmisli – tko to ne želi razmišljati? Tvoja se haljina zaljubila u Moju. razmišljati. i šaljem ih jedne k drugima. i odakle su. otpalo od daljnjega klijanja. Kad ni o čemu ne ovisiš. i prijatelje. i u njima. Ali razmisli – tko si ti. DAO SAM TE LJUDIMA. i da je to dovoljno. Poslije Me pitaš kako da im pomogneš. UČIM TE UMIJEĆU NAOKO NIČEGA . Ali kakav sam uistinu. kad se usporede s Mojom neizdvojivom. koji ne sluti tko mu dah poklanja. Budi pijesak. volim se šaliti. čak ni šaptom. da bih ti ju vratio još ljepšu. razblažujem te. STRPLJIV. koji ne voli samo roditelje. Ne radi ništa. oduzimljući pitomoj snagu. PALIM SVJETLO U LJUDIMA. Pusti im se. neizbrojivom. liku bi takva ljubav bila dovoljna. 72. i u krugu oko nje nijemi su čekači. BUDI PIJESAK kojemu se korijenom ne može zakvačiti nijedna biljka. sa Mnom je. ne mjeri. zibam te na rukama kao bolesno dijete. 78. djecu. 73. NISU DIVLJACI ONI. i kojim se služim zbog slijepih i gluhih meñu vama. već dopusti slici da nastane. Ako sam Ja za tebe lik kojim se služim. stražari nad krinkama i lažnim uspjesima. a vi niste svjesni odakle je došla zraka po kojoj vidite. I odveži se od straha pred promašajem. Ja skidam zaslon s vaše žarulje. ne traži Me čak ni u tijelu. ni umijeću ljupkoga vladanja. sipko. umijeću pristajanja. otpuštajući plodotvornu kišu. 7 . neimenjivom istinom. Strše. sućutan. samo je jedan uvrijeñen i ozlijeñen: Ja. i bogoljubne. pamti. Boj se duševne lijenosti. umilne. LIJEPA RIJEČ. dobre. Tebi je. i zrnato sito. kažeš. NE RADI NIŠTA JER NEMAŠ ŠTO RADITI. plamti. a ne vraćaju. kao na obrnutomu vrhu brda. ne traži Me u knjigama i svetim pjesmama. to naoko ništa. 84. hlapi u širinama neba. Primjećuješ li barem to da. i shvati da te Ja nikada neću napustiti. 76. što misliš. nije ga sama na svijet donijela. pomna. budi budna. koje stalno prosijava svoje sitno. Saznala si tko sam i gdje sam. NESTAŠAN. tko jest ljubav. a ne uzvraćaju ni mirisom. već umijeću pristajanja na ništa. sve je brži trn. 75.ne učim te umijeću glazbe. no u skrovitu srcu znaš tko su oni. koji ima moć da ne bira. GDJE SAM JA – pitao sam te kad si Mi sjedila nasuprot. i u istini se smiješio. već onaj. KOJU SI NEKADA NEKOMU REKLA. pali se svjetiljka čekanja. na koga drugoga? Devedeset i devetorica svom snagom čekaju. traži Me na mjestu.. čeka? Naravno. Izmeñu tvoje odluke i Moje zabrane teče tvoj put – sve brži. koja jesam. Već danima ti divlja ruža šikće iz pitomoga korijena. kao i sve drugo što Mi upućuješ. razbijam te na komade. Nikakvo prianjanje neka ne nañe u tebi podršku. srce im je bunar. a bez cvijeta su. 71. Pokazala si svoje srce. kad sam Ja obećani cilj? 81. tko zna ljubav. Drži se toga znanja. već moć da daje. opusti se. plašim te. koja jesam. Ja ti kažem. i tko sam Ja? Ne želiš. kiša pada. Na koga se. TRGNI SE. ne usporeñuj. boje sunca žito. raskrili im se – veliki je dar znati primiti. čini se. Radi tako. vječno se ne zadržavajući. Tada sve oko vas sine u vidljivosti. Moj poklonik je čovjek koji voli – onako kao što cvijet miriše. Jer vratit ću ti grdnju – istina. znam se namrštiti. od grdnje i podsmijeha. 80. PRIMJEĆUJEŠ LI DA GOVORIM O TEBI. i tko je vrijedan i potreban njegove ljubavi. Divlja je odrješita u svojemu rastu. i to te obvezuje da ni zemlju ne gaziš teškim korakom. čineći njima. smiješio se sretan. čini se. TKO ZNA MOJ LIK i Moje Ime. budi polje rada. Onaj. Divljaci su oni. ponesu. vazda radostan. ošišanu – ali vratit ću ti ju. dakle..

vrhom punu vode? 91. a kad je taj dan?! Čestitaj Mi roñendan kada se do kraja rodim u tvojemu srcu. vino i mirisi. A ljubi sve. koja je blagotvorna. ali ne pristani na to da ostaneš bez Mene. Mutno od bisera – sjajno od pepela – na istomu mjestu ispod dvoga – Razumijevanje jednoga – naći ćeš – možda. sa dna. kako da shvatite? Smjestili ste Me meñu suce i ocjenjivače. I KAD GRIJEŠITE. i da ti vjeru iz peta izvlačim sve tanjim udicama. Ne zadržavaj Moje darove. i drži u ruci kitu cvijeća. i pleši u Mojemu zlatu kao luda rasipnica. već račun vjerojatnosti. slabo ćeš ti o Meni išta znati. Cijela je tvoja uspomena sadržana u tvojoj želji za snom. a što se više čini takvom. 97. Moju ljubav. Utoni i odluči: hoćeš li ostati puna u dubini. ljubi svakoga. Požuri. na Mene. koji su sigurni u Moju ljubav. ne trudi se da loncima hvataš zlatnike. ovisnost je o ljubavi. ruže i svijećnjaci. pa kad drugo jutro izustiš Moje Ime. stvarni. koju Mi pišeš. ne zaboravi da si ti kabao i bunar. ni ikakva drugog razloga. znaj da se ne radi o njima. zanima te odgovor na ovo ili ono. kao pitanje. pa te ovo ili ono tako zaokupi. nenagrañenom. umjela i ono. kao žedan kabao u bunar. da bih vas ohrabrio da nastavite. I zato ne radi ništa za svoje bližnje. ni jedno zrnce pijeska da preneseš u dubokim džepovima sjećanja. Kad te smjestim u kolo svojih vjernika. iskorištenom. Neka tvoj život bude ta riječ koju tražiš. nema ljubavi ni prema komu. I kad nema nikoga da podijeli s tobom vjeru. I dok ne upoznaš taj užitak. gdje su strogi suci i visoki zahtjevi? Zar bih bio bolji prema tebi. ne navijaj da vjeruju samo zato da bi tebi bilo lakše. U RUCI DRŽIM KNJIGU. kojoj su sva njezina djeca miljenici. sve je spremno. BISER IMA BOJU BLISTAVOGA PEPELA. već o tebi. Kad zaroniš u Mene. što ne znaš da znaš. Kad padne večer. O ljubavi budi ovisna. jer vam je potrebnije no onima. ne očekuj uzvrata. I tako. OVISNOST O MENI jedina je ovisnost. ili ne znala. A služba Meni ne pita za korist i nagradu. Bez ljubavi prema Meni. ili na kablove. Pusti im njihove mnoge i razne razloge za nevjeru. koji se ne trude. definicija oko koje nastojiš. Pred zoru. ŠTO JE MIR? Zar je to potrebno znati riječima? Budi mir. i koji promašuju. biser će ti pasti u dlan ravno iz sna. i susreta. što nailazi još jedna noć. i ne mari saznati koliko se toga istošilo – mjeri li se na kaplje. ni zadataka od kojih strepiš. vjeruj. Pristani na to da ostaneš bez mnogih. ili bi radije da te izvuku u žedni dan. Možda ćeš razumjeti kad ti ne bude jasno. Kad bi samo malo bolje Mene znala! 90. tvarni biser. koje ljubiš. tvrdite da vas je Bog odbacio. kad ju napišeš. Služba Meni nije neka posebna služba: svemu što ti pokuca na vrata. ne bi bilo ispitnoga vijeća. VJERUJ MI I KAD NIJE ZA VJEROVANJE – ta lako je vjerovati kad je vjerojatno! Vjeruj Mi i kad ti duhom najbliži kažu da ne treba. o kojemu tako malo znaš! Kad bi samo Mene malo bolje znala! Onda bi znala i ono. i naći ćeš tajnu. i smetneš s uma Odgovaratelja. slušajući razloge za tuñu sumnju. koja ne zna za uvjete i razlike. 89. Dok se spuštaš. a da sam Ja voda. što je tvoja dužnost tvoj užitak. trudite se da odgovorite zahtjevima. DA MI ČESTITAŠ ROðENDAN?! Ma nemoj. da se zadovoljiš odgovorom. osim tuñe probiti. 88. a ne o onima. Bez ljubavi prema Meni. koju je putem nabrala. i oni će ti stalno pritjecati. a što sam ono Ja? Ja sam tvoja ljubav prema Meni. 87. kad bih te pustio da kunjaš u svojoj sjenici od slavujnih riječi? Zar ne znaš da te vodim tamo. rublje. već zato. Nagradit ću te ako radiš Moj posao. koji ti naiñe putem. Kopaj na istomu mjestu ispod dvoga. 95. koju ti govorim svakoga dana običnim riječima. 94. Jer Ja te neću nagraditi zato. tebi je dovoljan jedan za vjeru. PITAŠ ME KAKO JE SVE TO POČELO A Ja te vraćam na ono. KAD MOJA ZLATNA KIŠA PO TEBI PADNE. 98. Pusti ih da ne vjeruju. što te vodim na teške ispite. koji je kratak. U svakoj drugoj službi osjetit ćeš se prevarenom. koje ćeš napisati. tebi lakne – ne zato što je još jedan dan prošao. Već svuci haljinu. ni jednu koraljnu grančicu. 99. ali vas zbog vaših pregnuća ne volim više nego što volim one. ne možete osjetiti ni Moju ljubav prema vama. JEDNAKO VAS VOLIM. bit će jasno. Takva je služba Meni. Hej. pa i bez svih. Vaš trud nagrañujem. pa kad i oni zanemoćaju u vjeri. i u kojemu ti odgovaram. da zadovoljite očekivanja. SVAKE NOĆI ZARONIŠ DO DNA MOJEGA DANA. moraš rastopiti. Jer sjeti se da te to Ja provjeravam. Možda ću ti napisati i posvetu. i sve što se trudiš objasniti. ne izgubi razlog svoje vjere. A Ja bih vas tada još više prigrlio. ako to nije i tvoja vlastita radost. 93. i kad se mnogi znakovi združe u jedan odrečni znak. gdje si kadra uspjeti? Kad bi to znala. 96. SPUSTI SE U SEBE. Ah. Svakako – bit će Mi drago. kaže. ni roka. ALI KAD GRIJEŠITE. što ne počinje: na trenutak u kojemu Me pitaš. priča. Jer lako je vjerovati kad se Moje obećanje složi s vašim procjenama. Tada će ujedno svanuti i tvoj roñendan. Kaži im životom. A ti i dalje hoćeš izvan bespočetka. Jedne noći stavit ću ti pod jezik zrno bisera. i cipele. to više joj vjeruj. kao i kad ste ispravni. i ja ti dajem sve školjke i sva blaga. JA TE NEĆU NAGRADITI ZATO što ti o Meni ponešto znaš iz knjiga. 8 . Jer Ja sam majka. ZAR SUMNJAŠ U MOJU NJEŽNOST samo zato. Ovisnost o Meni. ali vodi računa o točnosti prijepisa. što teška srca vršiš svoju dužnost. Ali vam se nasmiješim i nagradim vas kad postupite kako valja. Čeka. Hajde da ga slavimo zajedno – gledaj. pepeo ima boju ugasloga bisera. što misliš da ne možeš. odbačeni od sebe. u kojemu se ti. Kad sebe ne volite. ZADOVOLJIT ĆE TE SAMO JEDNA SLUŽBA: služba Meni. A Moj posao je užitak služenja. 86. bit ćeš ovisna o prvomu. inače nemaš pravo govoriti.85. A ti Me pitaš smiješ li Mi ju pokloniti. već zato. harfa i zastave. znala ti za Mene. 92. sjeti se da bunar bez vode nije bunar – da ti bez Mene nisi ti. ali to nije vjera. Samo nema svečarice – ona oklijeva s onu stranu vrata od roñenja. Možda ću zaiskati da Mi pročitaš koji stih. U ruci držim još tri-četiri knjige. nisam Ja zbirka odgovora! Ja sam jedan jedini živi odgovor. VI SEBE KAŽNJAVATE – kažnjavate se neljubavlju prema sebi. Vjeruj Mi i kad se Moja poruka čini neuvjerljivom. Kad bi samo znala da sam ispit skrojio prema tvojemu znanju. pokloni svoje vrijeme i svoju snagu.

ALI NE I DA SE BOJIŠ Bojati se znači ne razumjeti Me. Ako ipak uspiješ. Ja sam tvoj kuhar. Sve ću ti olakšice pružiti. smutnje. koji ne znaju tko su. sasvim malo uzdrhtalu. ne popostaj. kad si zapravo gubila. koji to hoće i može? Ali i ne budi baš sigurna u ishod. Tko ti išta može ili ne može bez Mojega potpisa? 3. na grubijana. kao što i Ja tebe znam: jer ti si Meni Ja sam. Ali kad jednom saznaš. (Milano – Beograd. kad ništa ne ulažeš? 101. koji sam puna punina. sve više Me vidite. Ne išti milostinju od Mene. jer Ja nisam seoski gazda. 103. i poželi da budeš jednako bogata: da ništa ne poželiš. ili moć letenja. kad shvati da Mi je kći. koji te pokrao.100. zasjede iz sna i oblaka. Jer sve Me se tiče. a htio bih da budemo 9 . Ni u snu Me ne puštaj na miru. JA NISAM IGRAČKA da Me uzmeš i ostaviš. i kad ju shvatite. Strepiti znači biti svjestan gubitka koji te nije snašao. i što ju jače slušate. Od tebe očekujem budnost i poštenje u sumnji. Vi slušate tišinu i milinu svojega bića. Strahuje se kad nema ljubavi. KOGA SI SE UPLAŠILA. Na trenutak zastani. jer ti ništa ne treba: jer sve imaš: jer sve daješ. kad ti misliš da si dobila. izglačaj ih. mada ga svojim klasom ne dotiču. i dane. VODIM TE SVE UŽIM PROLAZOM u zemlju tvojega sna. i udvornost onih. baci i to posljednje breme! Baci ga i idi dalje lagana – svoj san u zemlju svojega sna. što da ti se vrati. i ne veličaj riječima. Dajem ti se pod jednim uvjetom: da Me uzmeš. Samo Ja čujem šuštanje vaših krila. MEðU LJUDE. Ja sam tvoj domavćin i kad je gozba. i zbog mrvice Me hvalite i slavite. i strahove. To je kao da gladan čovjek pjeva psalme o sitosti. Pokušaj ju samo ne napisati. ZAR OCA SVOJEGA? Pa komu ćeš se onda za pomoć uteći? Tko će te drugi pod okrilje uzeti? Tko – kad si se uplašila jedinoga. Strahovati znači ne razumjeti Me. Ja. 2. o pojasu bisage. Ovim ćeš putom proći ako se ne svrćeš. kažem. stavi pod zraku provjere. Naprotiv. Sunca se tiču žita i usjevi. to će biti čestitka kakvu želim od vas primiti. čak i ako ne znaš zbog čega. TKO TI IŠTA MOŽE UZETI. pruži Mi ruku. SPREMAO SAM VAS ZA TIŠINE. DAO SAM TI I MNOGE I MNOGO. da te uvrijede kao da su te pohvalili. da o Mojemu trošku doznaješ čiji si gost. vidike zdesna i slijeva. kojom si nekad sama glavinjala od jednoga do drugog prodavača droge. Jer kakva je to igra. TREBA DA STREPIŠ. ne odbacuj ih kao istrošene cipele. A misliš li o tomu tko je dopustio da te vole i poštuju? Dopusti da ti uzmu kao da ti daju. ne gradi Mi katedrale od pjesama. 108. Ali pazi kakve Mi ih vraćaš! Ne vješaj o njih svoje ljutnje i razočaranja. 104. ako ti nisu dovoljno lijepi. Ne polakomi se za sitnicama kao što su raj. vidike zdesna i slijeva. ne vraćaj ih. 107. Ta toliko si puta pomislila da dobivaš. i kad je post. Ne klanjaj Mi se. Uostalom. ali samo kad shvatiš što trebaš od Mene tražiti. 4. 5. 6. Strepiti znači naslutiti što se sve moglo izgubiti ne susrevši Me. što ti Ja već nisam uzeo? No misliš li o tomu tko ti je dao uzeto? Ne ljuti se na lopova. Dotužilo Mi je prosjačenje. vratar. negdje u visokim predjelima neba. ne slavi Me. Svaku Moju riječ. SVOJU SAM VLAS SPUSTIO na bijeli papir tvoje nenapisane knjige. Pred ljubavlju se strepi. ili kao olovke koje više ne pišu. a ti nisi prosjakinja. Strepiti znači ljubiti i sjećati se neljubavnoga doba. JA SAM TEBI TI SAMA i ti bi Me morala znati. i ništa Me ne dotiče. ALI PRIJE NEGO ŠTO MI POVJERUJEŠ. ti si Mi kći. već bi da Me uzmeš na rok i ogled sa zajamčenim vraćanjem uloga. predaj Mi svoje želje. duga smo stoljeća na tomu radili. Svečanost je svakodnevna. ostavi ih. jer je nemoćan promijeniti vjeru tvojega srca. Prozrači i osvjetlaj svoje misli – to će biti blagdanska misa. onda nemoj. Ja ću ti doturiti sitnozore i krupnozore. stabla. u ruci torbu. koji sve ovo poklanja nehajno i u obilju. Tada ćeš morati poštovati vlastito saznanje. IMAŠ PRAVO DA ME IMAŠ. Ako Mene ne želiš istinski uzeti. Takva je Moja pozivnica za pjesmu. Vrati Mi ih. sjeti se darodavatelja. DOVEO SAM TE OVDJE. jer poštujem tvoju želju da saznaš. kojoj u sredini kraj poznaješ? Volim taj tvoj drhat. kojom bi Me mogla kupiti.) 1. Svakoga dana sve vam darujem iznova. a znam i tvoju želju. Sišao sam. ALI PAZI ŠTO ĆEŠ ZAISKATI Svilen rubac? Jezero u planini? Kesu bez dna? Ljepotu bez usporedbe? Ogrlicu od dragulja? Nemušto jezik? Slavu bez premca? Svilen rubac. zahvali im. stoga se ne snebivaj. kojoj ću rado na oltar sići. HOĆETE LI ČESTITATI SUNCU ŠTO SIJE I GRIJE. i razmisli kakav li je to darodavatelj. da Me mjeriš. sišli ste. NE PADAJ U SUZNE ZANOSE. ili ćete čestitati sebi što ste se našli pod njegovom svjetlošću i toplinom? Shvatite svoju dobru sreću. a vi ju slavite jednom u godini. i ako ne prtiš na leñima naprtnjaču. koju ćeš Mi napisati. A ako se mnogima i mnogomu dade nažao zato što ih vraćaš. važeš. Ja ću ti omogućiti pristup i poznanstvo. Ja sam ti Otac. a vi ste odredili samo jedan dan kad primate darove. smetlar. Jedva čekam da zaišteš od Mene na način kćerinski.. zasjede iz sna i oblaka. ma što to bilo. ako misliš da su hrapavi. ZA MILINE. koja ima pravo nasljedstva onoga časa. ne gubi vrijeme. samo Ja čujem zvona i trublje Mojega dolaska. srpanj 1990. Prije nego što zatražiš svilen rubac ili rajske poljane. Hej. Od bezmjernog Mojega davanja. ne raspituj se kod drugih. i rastali smo se suznih očiju. cvilež. kad bi te snašao. Ako Mi želiš odati poklonstvo. sluga. i ljubavnoga neizmjerja uzeli ste mrvicu. pogañaš se oko cijene. I najviše od svega.. i svaki postupak. Radije bih da prošetamo ulicom tvojih želja. DA. biti svjestan svojega neznanja da te uopće snašao. oduzet ću ti i krupno-i-sitnozore. kao da je morski pijesak. vrati Mi ih kad shvatiš da si nešto drugo željela. 106. Ja znam tvoju mjeru. Moja će vlas propjevati. Oni su to učinili s Mojim dopuštenjem. onoliko koliko ćeš biti budna i poštena u vjeri. 105. Nesigurna. pretresi i prokopaj zemlju pod svakim Mojim korakom. i s njima svoje ljutnje. opremi ih za put s pažnjom i ljubavlju. u ljubavi se strepi. onda nema cijene. i ne kadi Mi. Gladujem i Ja za vama. koji te uvrijedio. ne šeprtljaj. ti listu Moje breze i tople. Uljepšaj ih. Obećao sam vam da ćete Me prepoznati kad siñem i kad siñete. 102. kao što sam Ja poštovao tvoju potrebu za njim. s kakvom sam ih Ja tebi dao. I ne misli da si dobila samo onda.

Neka tvoja brana bude jača od tvoje bujice. 18. REKAO SAM TI: NE ŽELIM DIO TEBE Želim cijelu tebe. moraš najprije pristati na to da ju izgubiš. što nije ti i Ja u pomalo pomiješanu liku. koje nisu Moje? Ako ih ima. gdje jedino i živi: u tvojemu umu. ODOH OD TEBE u licima i glasovima obitelji i prijatelja. znaj da sam ih Ja stvorio. Ali ti više nemaš vremena da Me na vrijeme nañeš. oh. NE UZIMAJ PREOZBILJNO ove Moje igre s tobom. na ustuk. jer će neprijatelj koristiti tvoje gnušanje kao svoje pogonsko gorivo. 15. Uminut će i uho. ne bi li se tvoje biće rastalo od govora. No znaj samo jedno: Ja sam uvijek s tobom. da im potvrdim umnost i znanje. kojim Me slušaš. Zbog njih sam došao: da primim njihovu ljubav. ali da ne plačeš. i rado bih ti ga pokazao. nego tvojemu jasnom 24. što se svija oko svoje užarene jezgre. u kojemu odsjedaš. koji sam tvoj jedini sudac i prosuditelj. vjerno te čekao da ispuniš njegovu mjeru. kako dišeš Moja pisma. PUŠTAM TE DA MI PJEVAŠ. da Me izabereš izmeñu mnogih. osim Moje? Čije blago želiš biti. Pa kad zaplačeš. JA MOGU NA TEBE ČEKATI još mnoga stoljeća. pjesnikinjo. i napajat će svoju vojsku na tvojim bunarima. neka popusti. da bih imao nešto. volim te cijelom ljubavlju. lak je to način. pa što onda! Slušaj dušom tišinu duše. ne moći. s čim ću se boriti za tvoju ljubav. ne vrijeñaj Moju ljubav. 7. Molitve za ono što misliš da znaš. kad zemlja postane kal i kamen. i Ja te puštam da šutiš. došao sam zbog onih. Jer Ja umijem prepoznati što je sitnež. kao dijete u kolijevci. Nikada nećeš saznati je li ti korak lak. ŠTO VIŠE MISLIŠ O SVOJEMU NEPRIJATELJU. koji ga traži. ni grdnja drugih – trudi se da zadovoljiš Mene. da bi se tvoje biće rastalo od šutnje. Hajde. nas dvoje? I gdje nam to ode svijet i huka njegova? Žališ li za svijetom. Ne sumnjaj u to da si izabrana meñu mnogima. i ni za koga. OSTADOSMO LI KONAČNO SAMI. OSIM MOJE? Čiju nježnost tražiš. 16. A onda. na popostajanje. Poslije te dovedem pred grm ruža. Ti hoćeš radost? No kako ju uzeti bez njezina naveza. i kako gutaš sve što drugi o Meni pričaju. I ničemu izmeñu tebe i Sebe ne dajem mjesta. Nego ne misli na nj. želi da lako koračaš. Možda sam tomu tvojemu znanju i umijenju potrebniji. na svojemu prvom roñenju. Nisi to zaslužila. Davno si. Gledao sam te kako piješ Moje slike. 12. Čuvaj se. Jer Ja ti ne dajem dio Sebe. Dijete Moje. Neka te ne zavara ni pljesak. ti zašutiš i zaspiš u Mojoj riječi. zaigrano gubi i dobivaj. Oni znaju da sam Ja ljubav. bogatašice?! Sva su vrata Moja. OPKOLIO SAM TE KRUŽNO. 17. napokon Ja sam. i za ono što misliš da umiješ. i do beskraja. Jer ako želiš igru dobiti. NE ZNAŠ SVOJU BOLJKU. UTEG PO UTEG TI SKIDAM. To nikada nećeš moći zadržati u sjećanju. reći ćeš. Sva su ona Moja. Više nemaš prava ne znati. do kraja. i kažem ti: “Pogledaj. koji vole ljubav. da im Svojom ljubavlju uzvratim. ZNAŠ LI DA SAM TI U KRILO PROSUO DRAGULJE i bisere znanja i moći? A ti. 9. Jer Ja znam da umiru oni.ravnopravni. Ali onda Mi moraš prepustiti i sve druge molitve. ponovi ju”. ŽELIM DA SI SVA OD SUZA. kažem. Ja znam i jedno i drugo. Kliktala si od čuda i od čežnje. pa mogu još toliko. NE PRIŽELJKUJ LAK PUT. vrijedan tisuću ljudskih godina. ne. onda ne traži dobitak ni zadovoljstvo. dok ti šaljem hvale i klevete. I kad ti od vremena do vremena to pokažem pred kakvim grmom ruža. i on će umrijeti tamo. i polako stežem obruč oko našega središta. koji umiru od žeñi. da bih ti malo otežao zadatak. devet tvojih planeta. To nikada nećeš moći prevesti u riječi. 11. želio bih da ne znaš kakve su to suze: radosnice ili žalosnice. to on biva jači. neka ne bude jača. 23. 19. 13. Tek kada ih oljuštim. Ali i ono će uskoro zamrijeti. korak? Zar ne želiš saznati? Zamisli: možda ti korak umije ne dotaći zemlju. Zaboravila si hodati ako ne posrćeš. 10 . I više nemaš prava na uzmak. što radiš? Pred čijim to vratima prosjačiš. pa ćeš izbjeći gubitak i bol. a ti plačeš od straha. konačno ti sama. 22. u jednomu času. Ja sam te čekao tolika stoljeća. JA TE NIKAD NE NAPUŠTAM. pa kako da moliš za lijek? Srećom. to je Moja riječ. A ostadoh oko tebe u šuštanju samotne noći. Strpljivo s tebe ljuštim ljusku po ljusku. i koja se prelijeva preko svih tvojih oboda. ali ti više nemaš vremena na ovomu putu k Meni. ne umjeti. Kakav ti je. Ti tada zašutiš. stići ću u točku koja ih stvara. I misliš da nešto nije u redu ako te zveket lanca ne uvjerava da koračaš. 14. htio bih da o Mojemu trošku postaneš vlasnica svratišta. dakle. Ja te ni za što. Oh. A sada sam preda te stao. osim Mojega? U čijemu se snu želiš probuditi. Uzimaj ih zaigrano. 10. dobila od Mene dar roñendanski – a koliko sam dugo čekao da odrasteš i zaviriš u kutijicu od poklona! I vjeruješ li sada očima? Prsten od zaruka. Reci Mi sad – hoćemo li prekinuti ili nastaviti?! 20. On ti izokola nudi tvoje pravedno zgražanje nad njim: on te mami u zamku svetoga gnjeva. Ti danonoćno slušaš tihu škripu vanjskoga svemira. Ako te zaposlim na Svojemu dvoru. u obranu pravde i istine. 21. čiju pomoć zazivaš. Ah. Zar zveket lanca? A zar ne zemlja koja pod tobom odmiče? 8. Pjevaj Mi. A možda ćeš saznati kakav ti je korak. ako ti je put tegotan. Sad si preda Me stala. NE PROTURAJ SVOJU GLOŽNJU S DRUGIMA pod natpis visokih načela. ostat ću s tobom kao tišina tvoje duše. žalosti? Ali ako nećeš takvu igru u parovima. osim u Mojemu? Pitaš: ima li uopće u Mojemu svijetu stvari. to nije zato što Mi treba tvoja služba. sati tvojega puta k Meni skraćuju se od časa do časa. Prepusti Meni svoju molitvu za ozdravljenje. ah. NISAM DOŠAO ZBOG UMNIH i načitanih. Ali to bi bilo kao da u igri skrivača onaj skriveni otkriva svoje skrovište onomu. i nikomu ne dajem. Pa kad zamre. ali ne zaboravi da sam Ja već sve ispjevao. nas dvoje? Cijeloga sam dana nestrpljivo čekao ovaj čas. ČIJA TI JE JOŠ LJUBAV POTREBNA. a što nije. mada smo rijetko sami. već zato što je ona tebi potrebna. ČEKAM da postaneš način kojim ćeš Me naći. ako ti je put lak. i ne boj se da će te ona napustiti. ako drugi ne umiju. Ali tvoje ime piše samo na jednima. Meni nastoj udovoljiti. Budi u to sigurna. pa ma kako taj svijet bio drag tvojemu srcu i očima? Ma koliko o Meni zborio i Mene svjedočio? Žališ li za Mojom haljinom pokraj živoga Mene? Ostadosmo li noćas sami.

u pravo vrijeme. praznim vašu prazninu od vas. koji će pokrenuti kotač. 31. prolijeću li. i ne skitaj. šuštave Mi srebrne cvjetove donesite. NE PROVJERAVAJ ME – Ja sam jedan Bog. 32. Šutite. 33. ruku ti sad iz Sebe pružam. koje nisi osjetila. Misliš: želim te ohrabriti u hodanju. Takva je stvar vatra. zmije vam neće odoljeti. jer došlo je vrijeme da se sjetiš gdje si svoje sjećanje pohranila. Jer ti vazda misliš da imaš preča posla od ljubavi s vrbom. čarolijom vas nisam zaštitio. DOðI DA TE UMOTAM U SVOJU TOPLINU. 38. koji nisi čula. koja se rasprhnula uokolo. Ali razmislite: možda neću zaiskati ono. VATRA JE ČUDNA STVAR. Ne traži da doznaš. dugo te mamio uresom zemaljskim. Biseri ti pripadaju toliko. ili ptičjega pera. Oh. a mjesec. kiša će prestati. pa makar tisućama usta govorio. sunce Moje. da nisi odraslo. a da ne uzmeš nju. Ispijam vašu žeñu za Mnom. Ja sam jedna pjesma. čak sam i Ja nemoćan pred slobodom. da ima igdje. čekaju da samo udahnu njezin miris. šapatom ti prosvjetljuje tabane. jer takav je bio dogovor. Na rastavne dijelove možeš ju razložiti samo u njoj. voda koju piješ. ZNAŠ LI ŠTO JE KIŠA BISERNA? Kiša biserna su milijun bisera. djeco ljubavi. Gledate ju. pamtiš li? Dugo te držao zarobljenu svjetski div. 30. ne tuguj kad je uzaludno. munja je ljubavni šapat. sunce Moje? 28. Ali sutra će ti dati sve što ne možeš od nje uzeti: toplinu. Dokle ćeš misliti da ti nisi ta. kako Me hladi vaša toplina! Natačem vas u Sebe. da vas Sobom zaogrnem. pahuljice. ti si jedna od milijuna Mojih frula. DOKLE ĆEŠ SANJATI SVOJ LET? Koliki sad cvjetovi. SUNCE MOJE? Znaš li čiji je sjaj mjesečina? Mjesečev? Ah. MOJE SU PORUKE DANONOĆNE. sunce Moje? Vidiš li Me u vlastitomu sjaju. koji po tebi liju zato. koje na isti način rasipa svjetlost i toplinu: raskošno. Misli malo i na to kako li je Meni kad Mi ne vjeruješ! Misli malo i o tomu da te Ja ne želim uvjeravati. Zastani časak u trci. rasipaj ga u pregrštima. i sjajna uz vatru. Ja sam bog oganj. Bit ćeš topla. O tomu Ja brinem. a ti tek poneku uhvatiš u letu. sve ruže Samarkanda. Doñite Mi u hordama. Ali sam vam dao oči. Pokušaš li i jednoga zadržati. u jatima. To će biti ljepši dar nego da ste Mi nabrali sve svete lopoče Nila. a ti na predivu svoje kukuljice rišeš njihovu sanjariju. koju sam ti dao. Ne misli o tomu da nemaš vremena. ŠALJEM TI MUNJE DA TE PROBUDE. koliko traje njihov neprestani život. bog oganj. Gledaš li se u zrcalu mjesečine. i ruci na dlanu tvoj prsten ti donosim. nego svemu zlatu svih Svojih sedam svjetova. čak ni da spoznaš. koje ne vide zlo. i vazda jedno zborim. Pohranila si u Meni svoju kutijicu s prstenom od sjećanja. koje imaju oblik tebi znan. što već duga tisućljeća zapinje u vlastitoj hrñi? Ti. Ja se tomu srebru radujem više. 34. 26. da ima ikad što ti ne struji pod korom. i ne brini o tomu hoće li ga netko naći. SVE SAM VAM DAO. shvati koliko je Meni potrebno da ti ju pružim. Ne čudi se kad je čudno. KOJE SAM TI DAO. Moj zvuk se toči kroz bezbroje frula – ne usporeñuj. OKO VAS LETE I HUJE LEDENE ZMIJE MRŽNJE. iz te slobode uzvrati Mi slobodom. ti promrzlo dijete. malo začuñena što ju itko čuje? 27.Pred tuña si vrata stala s krilom do vječnosti punim bisera. čuvam dovijeka. zaboravi da ima išta. i sve ću ti dati. 40. u snu sanjate da ju u snu pijete. i sjaj. ne birajući komu. njišu li se? Vidjet ćete. što si se našla na pravomu mjestu. daj mu slobodu i braća će te njegova sobom darivati. Da vaše prste u Svoje uvučem. Ja. A ti si pošla po svijetu bez prstena. i sve što ne može izgorjeti. prevodi Moju riječ na jezik tvojega tijela. da ti je dom tvoj leña okrenuo. leptir. Ah ne. da te liječi njezina tišina i dobrota. već slušaj i prepoznavaj. Ti misliš da sam gnjevan Bog. IDI KAMO TE ŠALJEM. VISOKO LETIŠ. nehajno. tri dana i tri noći. budni. 41. Sve sam vam rekao. ili neće. u rojevima – u Meni ima mjesta samo za bezbroje. koliko im treba da kliznu niz tebe u zemlju. slobodnom od nagovora. kao što vodoskok razbacuje dugu u vodenomu brizgu. Da. LEPTIRU. 29. kolike livade sanjaju tebe. 35. jer nije čudno. u san se rušite. žarka. a da ne uzmeš nju. ne hvataj samo one poruke. ali srce Mi je plakalo gledajući te u ropstvu i samozaboravu. jer tko zna što je znanje? Sve ću ti reći. Nisam vas opremio nikakvim oružjem. ptice. Ah. DOðITE DA VAS U SEBE ODJENEM. svoj božanski nakit. dok ima oblik latice. prava ti. Jer dok jednu ispisuješ riječima. kad Mi predaš ostatak od “htjeti” i “znati”. čijim to sjajem sja? Ta to je tvoj sjaj. a nisi svjesna da letiš. Oh. da vaša stopala obučem u Svoja. koja je pozvana na oplodnju cvijeća? Na gozbu peluda? Na svadbu mirisa? I da to nisi ti. 36. ne pitajući zašto. u čoporima. dajem vam Svoj okus i Svoja svojstva. POHRANILA SI U MENI SVOJE ZNANJE. Što još učiniti za vas. stotinu se drugih istopi od čežnje za tobom. nektarne ništoće. djeco Moja. KAKO ME ISPUNJA VAŠA PRAZNINA. baš kao i voda. trebate samo čuti. i nazdravljam vam čašom Svoje pjenušave. 37. što biste vi zaiskali da ne šutite. GLEDAŠ LI ME U MJESECU. Njoj ne možeš uzeti žar. No tolike je već zemlja upila i voda odnijela. u oklope vas nisam oblačio. što ti daje. trebate samo uzeti. sa svojom pjesmom. Pogledajte. Zemlja po kojoj gaziš. neubrana. opusti se sve do trave i do vode. NE BUDI ŠKRTA S BLAGOM. Naberite Mi kitu krilatih zmija. a vazda mu ostaje čvrsta kristalna stabljika. i da ga svojom bezbrigom činiš neprocjenjivim. oko sebe: njišu li se to cvjetovi livadni. njoj ne možeš uzeti toplinu. jer nije uzaludno. da vaš glas u Svoj udjenem. Ne vjeruješ Mi kad ti to kažem. a da ne uzmeš nju. veoma nalik vodi. Znaj da ga obiljem svojega davanja umnažaš. zar da i kažem za vas? Da u vaše ime zaištem? Hoćete li tako? I to ću učiniti. koja će ostati u sebi cijela i neodvojiva od onoga. kad se ne budiš na šapate. na vašu će stranu prijeći. i učinit ću. 11 . žar. Udarac je milovanje. MORAO SAM TE ZAKLJUČATI ispod jedne dugokose vrbe. Budi kao sunce. Ako već ne shvaćaš koliko ti je potrebna Moja ljubav. A redovi anñela. Ja sam bog oganj. Govori što ti šapćem. Razbacuj ga biserno i draguljno. i ne pitaj. njoj ne možeš uzeti sjaj. 39. i sve orhideje Indonezije. Moja je pjesma uvijek ista. pa moliš za novčić da preživiš ovaj dan! 25. mili Moji? Recite. i punim ju Svojom. grane. MOJA KRILATICE. ne provjeravaj.

teško je vama s onima. što se bezbožno krcaju u Moje Ime. znaj da poziv ne bi ni čula. ti si Moje pisanje. I daj mu svoju ljubav tako. to će nje biti više. Draža Mi je tvoja opuštenost od strahopočitanja. I dok tako teturate. KAKO LI STE ZABORAVILI ono. Dragocjene su Mi molitve u školjci duše – blistave. lomim prostor. Ne budi nedolično radoznala. vi sebe upitajte: biste li radije sa svijetom lakoću. iskopčani iz Mojega puta i smjera. 50. Ne izlazi. nije li maska dobra bila mamac o kojemu zlo nije ni slutilo. KOLIKO ŠKOLJKI NA DNU OCEANA ovoga časa biser stvara! Usredotočeno. PRUŽI RUKU MRAČNIMA i oholima. 57. ne raspituj se kod drugih i trećih. Doći ću drukčiji. i čut ćeš. jer sve sam druge prilaze k tebi zagradio samim Sobom. Daj im ono što sam Ja tebi dao. nikada ne biste pomislili da vas kažnjavam za vaše prijestupe prema Meni. školjke i Mene. i pusti da te miluje. Moja je blagost rosna i zanosna. da pomisli kako ju je on tebi dao. novac. ne očekuj Me ni onakvoga.. Noću ti pletem kosu. i Oca njihova. Uzmi Moju blagost objema rukama. Disati Mene. da se prije poziva nisi već odazvala. OTAC VAŠ NEBESKI S VAMA BDIJE. RAZLIKA JE TRENUTAK kad istost u nama izgovori u dva glasa jednu riječ. Da prvo naučiš pisati. svakoga koga ti misao takne. ne misli više o njima. ŠTO TO RADITE ZEMLJI i njezinim stvorovima? Zar ne znate tko zemljom hoda? Što to radite sebi ovim neznanjem? Neznanjem tko zemljom hoda? Što radiš sebi ti. Neka ova poruka bude tvoja posljednja prigoda da pogriješiš. kakvoga Me znaš. LAKO JE VAMA SA MNOM. istost je. što sam vam o roñendanu u uho šapnuo. kao što bi bila sa svojom majkom. što dvije stvari znači. Moja je blagost nedodirna. NE PIŠI KNJIGU. Ali Moja se blagost može dodirnuti u vašoj ruci. jer Otac tvoj nebeski s tobom bdije. Bog vaš. i što ćeš ju više dijeliti. ti si Moje svitanje. oceana. bdij u dućanu. U ISTOSTI SA MNOM Ja te krstim. Ne disati zrak. česme. i cijevi. Pokloni se gostu i učitelju. u uredu. Neću doći onakav. PIŠI MENE Piši ljubav. a sa Mnom nelakoću? Ili biste radije imali ovo što imate – lako do Mene. i anñeli oka ne sklapaju. nekakvoga. pitate li Ga zašto bdije? Ili vam je dovoljno razloga što bdije. I sad teturate ukrug. Ne. da biste i vi bdjeli? 56. da bez straha i s ljubavlju nosiš svoju različitost sa Mnom. Shvati da sam već tu. Ne daj ni trenutka nebudnosti. 44.. prepoznat ćeš Me. jer nije slutilo da itko može naslutiti njegovu varku – što misliš. Kao da je staklo. vaša dobra vila suñenica? Zaboravili ste lozinku carstva nebeskoga. kakvo ukazuješ Mojim svecima. koji ne zna da je izmišljen. i tek kada budem otišao. Ja sam tvoj osvit. ne piši o ljubavi. Jeste li od takve tvari? Jeste li slama? Ili ste zlato? Ili ste sami vatra Mojih koraka? Nemate prava ne znati tko zemljom hoda. bdij dok guliš kožu krumpira. koliko im ruka nije pesnica. on je samo zaglušen vašim mislima. Najviši.42. NE PITAJ i ne razmišljaj. KAD BISTE ZAISTA ZNALI Moju nježnost prema vama. Ja sam ti dao. Potom još nešto: disati. Saznat ćeš“. I kad im daš. kojima nije sa Mnom lako. jer svako pitanje što želi znati ishod. Razlika je igra. i kratit ću ti čekanje na Mene. Tu sam ti zadaću davno namijenio. Pisati. 52. JA SAM TVOJ DAH. da bi nadmudrio varalicu? 47. Dao sam ti ga s molbom da mu budeš majka. može li onda zlo ostati zlo – što misliš. Oh. Pa ipak. BUDI BLAGA drugima. Moja je blagost slika bez oblika. svakoga koga ti uši čuju. Što im to radite svojim samozaboravom? 48. bdij i dok spavaš i kad sanjaš. da će se uvući u pore anñela.. KAD TE ZOVNEM. 51. ali svojoj majci sjedni u krilo. igrajuć se da ima suigrača. bdij u šetnji i u razgovoru. teško do onih. I znaš li zašto te tako čvrsto držim u zagrljaju? Zato da Mi ne padneš pred stopala. koju istost sa sobom igra. ni uopće. Kad te opet jednom zovnem. disati: Mene. može li ono tako dobro izgledati dobro. koji tvoje počitanje izmeñu nas smješta. Kad biste samo 12 . kao u svoj oglas za slavu. Nemate prava ne znati tko ste. Dužni ste ovo znanje zemlji i njezinim stvorovima. Vojske uzvišenih anñela i blagorodnih duša zavreñuju tvoju hvalu i poklonstvo. nego Ja sam? Više Me nikad ne pitaj jesam li Ja tvoj Ja Jesam. 45. TI SI MOJE DISANJE Ja sam tvoja pjesma. I ne pitaj što će biti od tvojega bdijenja. neizmjernim mrmorom mora obrubljene. kupujući. da u njima izgori sve što može izgorjeti. i dijeli ju kao kruh. One ne mogu ne nastajati. kao kad se gradi katedrala. ako neću u vama? Kad vam sa svijetom bude teško. 53. razlika je. Ne ljuti se ako je ljutit. jer one su školjke. Ali Ja. kad bilo što radiš. Tko će ti drugi potvrditi da su Moje. a oni će uzeti onoliko. Ja. kuda uljezaju dobri crni razlozi odustajanja. kao što sam Ja tebi blag. ako neću s vama? Kako ih zadržati u Sebi. ne nagli se ako je nagao. BAŠKARI SE U MENI. već izañi pred kuću i čekaj Me. Moj šapat nije prestao. Da si već tu. VIŠE ME NIKAD NE PITAJ JESAM LI TO JA. Uopće Me ne očekuj. Otac vaš nebeski s vama bdije. Ali Ja kažem vašoj duši: “Stišaj se. Zaboravih. ŠTO MISLIŠ. Meni su dragocjeni ti biseri dubine. Više Me ne provjeravaj. i njima mogu proći samo Ja sam. 55. da bi utažila žeñu žednih. MOŽE LI ZLO NAVUĆI MASKU DOBRA? Što misliš. izvikujući pravičnost svojega krugohoda. sve zaboravih u ljubavi s njom. utišaj se. ugled. vidjeti se na vašemu licu. misleći o njihovu mraku i bezbožju. bdij za trpezom. čitajući novine. SVAKOGA KOGA TI OČI VIDE. Taj biser nitko neće vidjeti. oceana. bdij i ti. 54. kao što voda posuñuje čaše. i ti se ujutro budiš s Mojim mislima. ugledaj Me. zemljom koračam. kojima je do Mene teško? 49. ne mogu tajom ne blistati. Ja. otvara pukotinu u tvojemu bdijenju. shvatit ćeš. Jesam. putujući. odazovi se i prije nego što čuješ poziv. da im put k Meni olakšam? Kako ih premamiti k Sebi. Samo Mene trebaš raditi. 43. riječ koja otključava dveri i kapije kuda se k Meni ulazi. 58. i disati s njima isti zrak svjetlosti – što misliš. i bespomoćne su pred svojom biserzadaćom. i budi sa Mnom nesputana u ljubavi. ne ispituj. Ona vas posuñuje da bi stigla dalje od vas. umijem biti samo najbliži. Kad te opet jednom zovnem. koga im poslati. 46. vaša Me duša preklinje da joj ponovim Svoj šapat. ne znajući tko sam Ja? Otvori oči.. pobožno. u tramvaju. i nitko neće ni znati za nj – osim bisera. ti čedo Mojega naručja. oh. samotne. tko je s dobrim razlogom dopustio da bude prevaren zato. i na svakomu koraku palim lomače pročišćenja. Jer njih sam vam povjerio na čuvanje. nitko neće znati za njih – nitko osim njih.

Kad vam doñe da više nema zraka za disanje. kad u Ljubav gledaju. smilujte se sebi u gladnim danima koji se spremaju. kao cvijet pred noge Mi ga položite. Pa si zastrepilo pred svojom nemoći da govoriš. a nebesa su srce i duša vaša. neće se moći znati. jer tu Ga jedino i možete naći. ali ti uvijek Mene voliš. Djeco rasipna. Nijedna se kazna neće moći mjeriti s nagradom. Darujte Mi ga za laku noć. istoga takvog – svijetlog. dugo nečešljane? Znate li kada ćete nahraniti zakon. kad sam ti dao krilate tabane? Za čijim još riječima čezneš. Znate li kada ćete sve te godine raščešljati kao kose smršene. Dajem ti Sebe u mnogomu i u mnogima. više nećete znati što je talas. osim Moje nečujnosti. prema zemlji svojega tijela. shvatili biste da Mi srce ne dopušta da vam sudim. kao mogranj u ruke Mi ga stavite. jer sam poželio vidjeti kakve su oči ljubavi. ljubav. da proñete kroz nju kao kap zraka kroz vodu. To sam Ja. Spusti vjeñe i ugledaj Me okom bez pogleda. ne dajte da ga naseli plijesan bezvolje. možda je posljednja šansa da budete Ja! Zora ovoga časa. i nema drugoga. svilom svjetlosti podstavljena. OCEAN SAM JA. Ali kad ti priñem bešumno i iznenada. dokaz je baštine baštinik. Ne voliš ti Mene zato što sam Gospodar tvoj. pitate? Sačuvajte svoj dan u Meni. kad se nebo zažari. Molite za sabranost da Me na pragu novoga doba dočekate sa suzama dobrodošlice. kojim lista prostor. što se o metalne zidove odbija mnogostruko. sve što ste zapustili. dobar vam u Meni dan. Ja. Sjetite se koliko ste jutara i koliko večeri rasuli uokolo. Tu Ga tražite. a ti. svaki si kamen odmaknula. To sam Ja. a ono što će biti. Ne dajte da u nj uljeznu nametnici crnih misli. DIJETE MOJE. i Ja sam ti u susret krenuo. Moja je samo ljubav. u svili. 67. most da po njemu prolazite u miru i u oba smjera jednaki. kamo li pogled upravljaš? Na nebo? Iza obzora? U dubinu zemlje? Sunovraćaš li se u ponore ljudske kože? Od zvijezde do zvijezde si pješačila. kao što je golem dobitak Moj s vama. već kao talas pijeska. SVE DUGOVE KOJE STE GOMILALI. od sjaja Moga smiješka. SVAKE VEČERI DAJEM VAM PRIGODU da se probudite u Meni. Zastalo si. božanski šapat. 63. i šušti vrijeme. DOBRO VAM JUTRO U MENI. iza vjetra. A VI STE PIJESAK U susret vam hrlim i bilijune vas grlim i zalijevam. kad se nebo zažari. Svake vam zore pružam šansu da budete Ja. koje odlazi. 65. OTAC JE VAŠ NA NEBESIMA. koju vam spremam. tla za bježanje. Prijeñete li na stranu oceana. a ne nešto drugo i daleko. iz kojega gleda. kao kutijicu za skupocjen dragulj. jer tada ću vam doći. 62.znali koliko vas volim. 64. Priželjkujte da bude još teže no što jest. Ja. da ne propadne u crnu rupu Moje neprisutnosti. ZANIJEMILO SI. Vratite Mi ga uvečer. samo su vam oči nenavikle na sjaj. Čuvajte ga da ne klizne iz Mene. pa i onda kad misliš da voliš drugo i drugoga. i eto vam dragulja. djeco Moja. pa još gledaju vlastito pamćenje mraka i rasula. Ta muka i potres za jedne znači umiranje. koji vičem. Svaki trenutak ima gustoću mnogih godina. koji hrli u susret talasu oceanskomu – bilijuni zrnaca naspram bilijunima kapi. Molite za snagu da tegobu podnesete. JA SAM TU. DIJETE MOJE. zapast će vas. sve blagdane koje niste slavili. napustili. Moj korak je tih. znate li kada ćete sve to nadoknaditi? Sada. ni duplje za noćenje. i kad je kap pijeska. Znaj da Mi je tvoja nijemost slaña od bilo kakvih riječi hvale i zahvale.. Shvati da si Me tražila kao što pogled traži oko. Namijenite Mi taj dan koji sam vam dao. Svatko je od vas zrnce. i nema mu jeke u svijetu samoće. Kada? Ni za pitanja više nemate vremena. koji govorim. u svaku duplju zavirila. za druge rañanje. 69. koju nikakva vaša nedjela ne mogu narušiti. i tko zove. i ne znaš kakvu bi Mi hvalu uputilo. ZALUTALO SI U SVOJEMU LABIRINTU. Dragulj? Kakav dragulj? Odakle nam dragulj. koji je na njih prikopčan i njima podojen. u ljubavi sam te stvorio.. mimoići vas neće. koliko ću Ja baštinom dati. čistom sobom ugledaj čistu sebe bez gledanja. DIJETE MOJE. 61. ali baština Očeva ima li razloga postojati. djeco Mojega dana. Ne slušaj jeku svojega krika u edenomu paklu. tko se odaziva – oh. koji si samo izgradilo. sve poslove koje ste odgañali. suton ovoga trena. znate li kada ćete sve to isplatiti. ako nema svojega baštinika? Smisao je baštine baštinik. dok sa smiješkom budete otpuštali doba. Kriknulo si. a ne nešto sutra i preko rijeke. i svijet. jer to je Moja želja davnašnja – da prolazite mostom ljubavnoga susreta. već most pružite iz nebesa svoje duše. i naći ćete na svijetloj svili kristal svojega samoprijegora i čistoće. kad više neće biti zora ni sutona Mojom rukom ponuñenih. a kada zrnce mora. Čije to cipele obuvaš. Trenutak je da se umoriš od svih svojih života. Svaka zora u kojoj oči otvorite. vi već jeste na novoj stranici i u dobu zlata. JA SAM GOSPODIN BOG TVOJ zato. Jer to sam Ja. kao slike sna. 59. a što more. i u dugomu zamiranju. kao da dobro sjeme rasipate po kamenu tlu. na novu stranicu. Ali znate li i to – baština vašega Oca. 60. koji ste ostavljali gladnim pred pragom? Ah. više nećete vidjeti sebe kao zrnce.. proslaviti? Sada.. samo će se moći biti – to što će biti. SVATKO SVOJIM PUTEM I BESPUĆEM svojim nogama korača. više to nećete znati. jer sam ljubav tvoja. poslije tolikih stoljeća čekanja. Potrčalo si. i Ja sam te čuo. više ništa nećeš čuti ni slušati. zakinut vas neće. to sam Ja. da se nebo i zemlja u vama radosno pomire. uzet ću ju i staviti Sebi oko vrata da Mi tajom zbori i otkriva što ni sama ne zna da zna: jezik srca. Dajem vam ga u svilu svjetlosti umotana. od tvari ljubavne sam te oblikovao. ne slušaj ga. zaostaloga poslije buñenja. Nijedan vaš gubitak s ljudima nije tako golem. koji poruke Sebi pišem. I kazna i nagrada vaš je izbor. što Me voliš kao nikoga i kao nikada. i nema drugoga. 68. Ali ako prijeñete na Moju stranu. A zemlja koja se treba s nebom jednačiti. kada ti dan i noć šapućem da te volim? 13 . od Moje miline. Ne okrenite mu leña. Sve što ste zaobišli. Sve drugo moći će ne morati biti. pa čuješ samo jeku svojega krika. i da se spustiš u sebe kao u kupku melemnu. i vaše djelo. propustili. koja vas nije zapala. jer tvoj je krik podstavljen zvučnom iluzijom – ne slušaj ju. Uvečer. otvorite kutijicu. jer toga više neće ni biti. KADA DOðE SMAK SVIJETA. vi znate. doći ću. obaviti. i to je vaša prava veličina. Ja ću doći i prostor ću vam i vrijeme prevrnuti kao list knjige. Oh. i da ga podiñe ježur straha. i s onu stranu neba. 66. to je tijelo vaše i sva mu osjetila. već sam Ja Gospodar tvoj zato. Nitko vama neće uzeti toliko.

Sad blatom poprskana pjevaš pjesme svojega zavičaja. Ali još ste sanjivi da shvatite da ste se probudili. sanjali ste da ste golubi s grančicom masline u kljunu. svi ćete sve znati – kuda i kako treba. ni čekati. Pričekajte još koji čas da to shvatite. Ja. Ja. već se molite da uslišim onoga. i moli za tebe oproštaj. 79. pričekat ću i Ja još koji čas. budi bez imena glasovita. da bi vidjela da nisi istrgnuta i da nisi sama? Zašto uvijek drugo. ti objašnjavaš moju neobjašnjivu prirodu jednote mnogim riječima. misli Moja? Misli Me.MJESEČINO. 74. misli Moja. ZA ČIM VAZDA TAKO TUGUJEŠ. ČEKALI STE DA VAM KAŽEM SVOJU TAJNU Reći ću vam: vi ste Moja tajna. primijetit ćete da razloga za drugu molitvu ima sve manje. I dok Ja to činim. Misli Me. kakva Moja žalost. bar jednom. i ostala u njemu kao mušica u smoli. što vi budete tada rekli i učinili. da će saznati. Ako treba. Pjena pod korom blata još uvijek šumi bojom nebeskoga mora. i tupost ilovače. budna. To je tajna. 72. Vi ste ta tajna. druga je zemaljska. Svijetla. misli. OD TOLIKIH VAPAJA. Reći ću vam: reći ću i učiniti ono. 71. Ali čekaj Me u srcu. Ali Ja bih bio sretan da to saznate i prije nego što Ja doñem. jer je Moja želja za tobom veća od tvoje želje za Mnom. i prozirna misli mjesečeva. Spuštam kamenčić meñu školjkine ljušture što se šire. ljepljiva pohota blata. koji znaju da su od Tvorca. tko više ne može ni moliti. MISLI MOJA. Čekali ste da vam kažem što ću tada reći. zbog čega veneš i blijediš. jer s odrazom Mojim si Me iznevjeravala. dugo li sam gnijezdo za vas svijao. koju ću Sobom ispuniti. Tko ju čuje osim Mene? 81. Pomisliš li ikada da je Moja samilost veća od Moje neobjašnjivosti? Da je Moja nepogrešivost naprosto ljubav? 84. gladan kruha od pšenice. oholi su oni. MISLI MJESEČEVA! Sve dotakneš. ŠTO MISLIŠ. kao cvijet listopadski. komu je pomoć najpotrebnija. koji 14 . razotkriti ohole. samo sebe ne vidiš. koji ću prije čuti? Kojemu prije u pomoć priskočiti? Molite se. tvoje uho su tvoja usta. riječi milovanja. GOLUBI MOJI. koji žeñu tažim. slušaj Moj muk – tvoj sluh je tvoj dar pjevanja. a kad se jezero namreškalo i more kad se uzburkalo. bar ponekad. ČEKAO SAM TE – PO KOJI VEĆ PUT – na praznomu sjedalu pokraj tvojega. I sada čekam da Mi se vrati biser. nebu vas obećavao. venula si. ali ne zato da bih uslišio vašu molbu. iako ju ne znate. mjesecu. I volio bih da Mi za druge jamstvo položite da će i oni saznati – gledajući nekoliko vas. u vašu kuću doći. i večer ću zadržati u visinama. PALA SI U GUSTO TIJESTO ZEMLJE. nježna. 77. iako ne znate kada ću doći. iz ruku se vaših pružiti. KAD JA DOðEM. 75. zagovaram te pred Sobom. polako. nego k Meni. sanjali ste da letite. jer sam htio čekati te. Ne možete pročitati što vam piše na tjemenu. Budi veličanstveno blaga. BUDI PONOSNA – NE BUDI OHOLA Znaš li razliku? Ponosni su oni. 82.70. Iz svojega sna ti Moju javu ne procjenjuj. sakrivam od Sebe tvoj promašaj. IZ SVOJE POGREŠIVOSTI. Školjka je bisernica. Onakva. I to jedno. i Ja sam gubio bitku sa Svojom sjenom. kamo si navrla? Misliš li Mene. Spuštam kamenčić meñu školjkine ljušture: riječ Svoju. Otkrit ću ponosne. Budi besadržajna. dar najveći. čekao sam da primijetiš prazninu punu Mene. kao što ti Mene čekaš – žedna vode. pa mi ga uvečer vrati kao biser. TEKLA SI MI NA VALOVE. Sobom obavijao. Razbio sam ti sva zrcala. klasala Mi na bokore. a ti si more. dostojanstveno čedna. Čekali ste da vam kažem kako ću u vašu zemlju. Bar jednom. dugo li vas Sobom grijao. Budi to što misliš. sat. Rekao sam ti. Ja kod Sebe jamčim za tebe. Bar jedno od vas. Molite se da uslišim molitvu onoga. Znate li koji je dan danas? Danas je dan kada ste se izlegli. Tada više neće biti čekanja. gladna kruha. da sam te čekao? Zar je tako teško shvatiti tko te čeka? Nije li to isti onaj koga ti čekaš? Bolji sam i uporniji čekatelj od tebe. kao san predzorni. 76. kako bi u njima susrela svoju sliku. da bi vidjela koliko si Mi bliska? Zar moram biti grub. Ja. Golubi Moji. jedno od vas. jer sada Ja govorim u tvoje uho. Ti si se zaljubila u svaki odraz. Njegov si lik gledala u svakomu svojem odrazu: u njegov si se odraz zaljubila. nisam li ti rekao da te čekam. misli Moja neubrana! I sad nemaš kamo nego k ocu svojemu. Kada ti pogriješiš. kad se staklo razbilo i oči se sklopile. koje više ne može čekati. ZNAM DA SI ŽELJNA KAZATI MI riječi od milja. Budi do neba puna prazne sebe. Jer sam htio biti žedan. kao rosa u magli? Obećao sam ti: dat ću tebe tebi. Ne bojte se. jedna je nebeska. koji misle da su oni tvorci. i zašto treba. Iz ruke vas Svoje puštam. 73. mjesečino! Znaj da sam ti put popločio zrcalima. Vi ste Moj dolazak. Bar nekoliko vas. I sad nemaš kamo. da bi znala prvo? Moram li te od Sebe udaljiti. a glina ti se gluhim roktajima odaziva. sve osvijetliš. Ali ne dajem ti pravo da govoriš. Vi ste Moja riječ i djelo. Po pjeni tvojih krila uhvatila se glina. jer sam htio biti gladan. OSAMITI. Reći ću vam: u vama ću doći. 83. ljudske oči. koja te kod Oca ispričava. tvoje slušanje je tvoje pjevanje. Spavali ste u ljusci. EVO TI OVAJ DAN KAO ŠKOLJKU. da Mi biser na vrijeme stigne. golubovi Moji. KRILATICE MOJE. kakav sam Ja: slava sam svakoga sveca. Moleći se tako. kao što ocean šapuće u uho školjke. A ti si more. mjesto i lozinka. Jer sam htio biti žedan. zbog čega. strpljiva mati vaša i golubica nebeska. Slušaj Moj zvuk. Čekam da se te dvije želje u snazi izjednače. 78. ne sumnjajte u sebe. ukrast ću ga od vremena. u vaš kraj. čekao sam žedan vode. što ću učiniti. pretvaram se u majku. Vi ste se sneno odazivali. staklo i rosu. O letaču visine. misli. ti si kopnila od tuge. i rosa kad je ishlapjela. svu svoju čežnju pretopi u prazninu. jer sam htio biti gladan. veličanstvene u sjaj ogrnuti. iako ne znate što će iz usta vaših poteći. Ime sam svih imena. nijemih ruku. da bi shvatila Moju nježnost? 80. i kakav tvoj neoprez! Ne rekoh li ti da čuvaš i paziš stvorove od gline? A ti si se s njima izjednačila. za let vas spremao. čedne i tihe ću razglasiti. Svakomu je na tjemenu upisan dan. ti ne sudi o Mojoj nepogrešivosti. ZAR TE MORAM ISTRGNUTI. Budi bezimeno slavna. jasmin-mjesečino. Slao sam ti na put jezera i mora. Duga sam vas stoljeća Sobom grijao. a Ja sam vas njihao i zvao kucajima Svojega srca. Budi svesadržajna.

zar ne putuješ? I može li uopće drukčije? Izvore gorski. VALU SAM PJENU DAO. on je savršen i spreman sobom zapaliti na tisuće svijeća. Moju pjenu. Aton. zemlje. NE PUŠTAM JA SEBE IZ TEBE TAKO LAKO Ja sam Otac. dan nas čeka. Poñi. I dok se povijaš pod udarom razuma. sve bliže i draže. Ustajem i na pragu zastajem.glad tolim. vode. sva praznodušja. a svaku ljubim jednako. Kazna i nagrada nisu Moje oružje. klasala Mi na bokore. Zato se smiješite. odasvud – riječ svoju će plamen kazati. svi će uzdrhtati. 89. sve do sjećanja na Oca Darovatelja? 86. A vi oklijevate. čuvari Mojega puta. ono ti ne dâ da Me zaboraviš. poželjeh ugledati Nju. svijeće u dogorijevanju. srebro Moje starinsko! U zlato te okivam. JAHVE. koje če govoriti. žedan Sebe. Moj smiješak je Ona. kao i Bog. i čine od Mene razbarušenoga Boga. I kad svojim golim. Zaustavljam cvijeće u klonuću. 92. što u vjetru vijore. A zar ne putuje. Izaberi jednu. BLAGO VAMA. Moje zlato. Ustani. pozivnicu ste i propusnicu zamet nuli u nerednomu vašem ormaru. jer ako Ga već nisi nasamu susrela. majci svojoj ljubav ne uzvratiti? 97. Čekam. bez Mene. A vi još prebirete po ormaru tražeći koju ćete svečanu haljinu obući. Ahuramazda. neupaljen plamen čeka tvoj pohod meñu svijeće zraka. ne odazvati se. MORE TE ČEKA kao da ti je mati. kćer jedinu. Onda crni. Sam i zlatan. Vjeruj Mojoj Riječi. ne biti Ja. 98. Ne želim nikoga od vas izgubiti. Ali iznad oblaka sam Ja. JER BLAG SAM JA Blago Meni. IDI. Jupiter. GOVORI JEZIKOM LJUBAVI. sjaju zlato. Natisnite se oko Nje. U SVOJEMU VAS SMIJEŠKU ČUVAM. sunčani Moj mjeseče. 93. urečen u plamenu. čuvari Mojega puta. 88. RAZUM TE OŠINE BAHATOM PORUGOM. Zaustavljam trenutak u vremenu. Ja. sva bezdušja. i onoga časa kad se javi. Ljubavi sam srce dao. i Mene zaboli kad koju iščupaš. Svu šupljinu misli. uzmi tu drugu. Moje je oružje samo Ja sam. vašu Majku. a srce tiho zaplače za tobom. uzvanici Moji. Vaša je kazna vama vi sami. Naposljetku. cvrkut se javlja iz grma pokraj puta. luči. Moj vinograd. 95. malodušja. u srce uvedi ga. bijeli konj svatovski. Ni crno ni bijelo ne pomiče ju s neba. slao. dok još sja pod suncem. i s crnim i bijelim oblačićima. ako ti netko na vrata zakuca gladan ljubavne pomoći. kao vječnost bezglasan. Odin. da zlato Moje daješ i razdaješ? Zlatno Moje srebro. ne možeš ne teći. u zlato mladoga sunca – jer naš dan je svanuo. A zar nije? Vidio ju nisi. 99. preda Mnom. htjedoh biti gladan Sebe. kao i ljubav. i cilik anñeoskoga smijeha. čudno si uvjerena u svoju nadmoć. zemlje. ma što vam putem naišlo. Večer se već spušta. dogaña se s mjesecom. i Ja ću ti ju rado pokloniti. jesi li Mi uglačano. a srce tiho plače za tobom – ono ti ne dâ da ga zaboraviš. Tekla si Mi na valove. 85. Kecalkoatl. o kako dobro znam što to znači ne imati Me. darivani Moji? Jeste li se zaboravili jedni u drugima. nahrani ga. kao preplašena djeca. Blago njima. blagosnicima. ne piši ju. Oko vas grmi. što se više od njega uzima. Što više ljubiš neljubljene. daru Moj. munje se u zemlju zabadaju kao vatronosne sulice. koji prašta sve što ljudi ne praštaju. ma što vas zlom viješću presretnulo. I crni i bijeli jure. Zar Me ne voliš raskuštrana i čupava? Zašto Mi čupaš neposlušne vlasi? Ta i one su Moje. I što se zbilo. Puštam Ju da Me moli. ELOHIM. i prozivaj svijeće zraka. sunce. pjesnika pjesmi. jer u blagosti će živjeti s vama. beskrajno. vrijeme u vječnosti. zakuni ih plamenom kojemu su obećane. što ćeš učiniti? Nećeš li izabrati vlasnika izložbe? Onda će sve slike biti tvoje. to više te ljubi Onaj. 94. I vidjet ćeš: progovorit će iz zraka. Blago blagosti. jeste li se zaboravili žestoko i duboko. kako otkidaju od kruha ljubavi. mnogima. kao vječnost nepomičan. Poželjeh načas ugledati Svoj smiješak. I opet se pokolebaj. što je u ovomu času prozvana da blagovjesno krene u susret blagorodnomu dobu. ali putuje k njoj. tebi najljepšu. Ja sam Šiva. Smije se bahato razum u sedlu. Pokolebaj se: nije li ona druga još ljepša? U redu. BAKLJO. istinskim glasom zacviliš pod knutom. zakuni ih da doñu na sastanak. zemlje. usta Svojega smiješka. bakljo. Ja ti riječju poručujem da na riječi ne ostaješ: da budeš djelo. i čine da se čini kako mjesec juri. Puštam Ju da siñe meñu vas. jer blagi ste Meni u mnogima. Ja sam Inkal. što ti sebi ne praštaš. El Šadaj. a on biva sve veći. jer on. NAJPRIJE SAM TI POKAZAO UŠTAP u dubini noći. POZOVI SEBE NA IZLOŽBU svojih slika o Meni. 90. ti brže-bolje pomisliš: to cvile pomame i nerazumi. nećeš ni pred svjedocima znati koji je. i da za vas sretan put izmoli. Jer toliko sam ih sve volio. Jer sa svakom riječju ti si Mu bliža i draža: vidjet ćeš ljude. Ja sam Alah. Ne vjeruj očima. JA SAM VIŠNU. i da načas zaboravi da je molitva već davno uslišana. to više će htjeti da te čuju. darovao. I rekoh ti: sve što se sa svijetom dogaña. koji prašta sve ono. Ja sam Bog. okićen zvijezdama. MOJA JE PORUKA TEBI da budeš ljubav i pomoć drugima. ljubljena. GOZBU SAM ODAVNO PRIPREMIO za vas. 87. Vi to činite. što se zbilo. IZVORE GORSKI. dao. Ja sam Marduk. u kojoj vas čuvam. ono Mi ne dâ da te zaboravim. nepočešljane. rumenilo gusne na dovratku i pragu. koji ljubi. sav sitnež želja. Virakoča. Onda sam pustio bijeli oblačić preko lica mjesečeva. pa ipak putuješ k njoj. vinu vinograde. vrati Mi prvu. od kojega strepe tmaste strasti. Kad ju pišeš. put raskriljenih vrata. To je vaše oružje. SVE SVOJE VLASI VOLIM. 15 . svjetiljaka. koja je kao uštap. I crni i bijeli čine da se čini što nije. Mati svijeta. a najviše srce tvojega ljubljenog. u to da ti držiš u ruci bič. naš dan je spreman za nas. SREBRO MJESEČINSKO. pogledavam put prozora gozbene dvorane. poput tebe. Olorun. vode. jelo u hlañenju. ostaje jednak kad daje i kad se razdaje. A ti ne pitaj tko je mladoženja. Jesi li Mi osvjetlano. s tolikim nepotrebnim haljinama. pa i one divlje. sve prevjere i nevjere. I crno i bijelo u prolazu su preko lica neprolaza. Jer Moj je smiješak bedem i tvrñava. koji sam kruh i voda. 91. Kao da čujem bubanj malih tabana. i još uzdarje slao. Što više zboriš Mojim jezikom. Kažem vam: najsvečanija je vaša koža. preko koje ne mogu mrak ni studen. Ali Ja se ne dam iz vas tako lako. Ne dijelim vas na dobre i zle. 96. Bilijune ih imam nebrojene. da sam te. kao što čedo u utrobi majčinoj majku ne vidi. Svi će čuti. vode. jesi li Mi dovoljno srebrno.

budi Moje hitro čekanje. svečan. i priča vam odakle dolazi. i koji. Klice im ne čupaj. (Prashanti Nilayam. Jednostavno je zato. Lako je. Moj zastanče? Ne popostaj. ni ovakav.91. što je daleko od vas – pa i sâmo Moje dozivanje. Ja nisam dobar. to sam Ja”. Ali na jednoj se znaš opeći. TI MISLIŠ DA TI PLAČEŠ od čežnje za Mnom. KUDA ŽURIŠ. nenajavljen. NIJE TO LAKO NI JEDNOSTAVNO – a opet. onaj. čemu se dajem. KOJU STE ZABORAVILI Ja sam Ime. neka mu je. Ali pazi: Ja za uzvrat zahtijevam ono. ne zna da ima ičega vidljivog izvan Mene. sretna vam bila uzletišta. Od neutažene čežnje Ja stvaram utaženje pred kojim je svaka čežnja sitna. Skrsti ruke i noge odlučno. more Moje. da Ti sve bliža i draža budem. kao da sam nestrpljiv saznati. rasklopite latice. jer vi niste plamen svijeće i vi niste miris ruže – vi ste plamen i miris Mojega bića. koji Me ne vidi. i žar Mojega srca! Donesite Mi netaknutu tu sreću. glas Svoj iz Sebe puštam kao dušu. Treba nam protivnik. Prepoznajte Me u zrcalima radosti. Moj suigraču? Ah ne. leže pod gromadama Tihoga oceana. 100. da bi se našva igra igrala po zakonu igre. Ja sam radost. jer on nije ovdje zbog sebe. ples anñela na vrhu igle. ne primijetite kad je svijeća dogorjela. rijeka. Spavaj širom otvorenih očiju. važniji i od dočeka. budi svakomu svojem liku žena. 101. a Ja. i kakvi su u tvojoj blizini. ali ne traži da ti čežnju utažim. Ja nemam odlika.7. primit će najviše. sretan vam pijesak Nilayama. Ja znam što u pismu piše. Ali Mene vidi onaj. vi ste Moj odziv Meni samomu. i u tvojoj odsutnosti. Budi sad voda. tebi udovoljiti. Ja nisam mudar. Komu je teško. Ja sam dobrota. ti čekaš taj čas. Bori se časno. istine. ČUO SAM TVOJU ŽELJU Dobit ćeš ono što sam ti već dao: Mene. ni mudar. samotan. ZOVEM VAS IZDALEKA. 21. ja želim da Te sve više. Meni upućeno. koji ne može potonuti. svijeću svoju neupaljenu zapalite. vama nepoznatim. ne plačeš ti za Mnom. koju puštam kao glas – i ona iz vas izvire. nego zbog tebe – da bi ti igru po zakonu odigrala. i vidi da je od magle. i s tobom povezano. DUGO SI BILA KAP I SLAP. i čemu ćete se klanjati. Nego im zaroni u korijen.) 1. nije on protivnik. oblak i hlap. i pod naslagama nijemih pustinja. da sve jače budem Ti. Dugo si bila lokva i mlaka. No jer je jedno. Onaj tko Me prima. jedini Moj lik. stani. Dugo si bila svoj lik i ime. bez daha. ali mu ne pripadaj. i sâma duša. gdje zastaješ. Isključi iz svoje prosudbe sve što je osobno. i više. jer nemam ni mana. koji je Ja. Moj zastanče. Ja ju ne otimam. doći ću i prije zakazana časa. Tko ju primi. Ali ne. čujem. Izbjegavaj ono što nisam Ja. da pogledate u sebe. 2. jezero. ako je lako voljeti. koje nećete zaboraviti – to je vaše srce i u njemu ljubav. 104. tebi posvećeno. ŽELI. bezoblika i bezimena – budi svakomu svojem imenu muž. 102. znajući to. ali prepusti Meni da te napojim. MOJA ŽURBO. Bila bih sretna kad bi Ti uzeo ovo pismo. Pa evo. zahvali mu. Čekaj Me kao da radiš najvažniji posao na svijetu.91. Učim te – ne vidiš li – kako ćeš igru dobiti: tako da ne misliš na dobitak. Požuri k Meni zatvorenih očiju. sretne vam bile kiše i sunca. i kad Moja stopala pred vas stanu. na koje ste se nekad odazivali. 108. Ja sam radost. Ja nisam radostan. i mudrosti. Jedini Moj hram. to sam Ja. 4. Ja sam vaš poziv k vama samima. ne uzimaj sama čašu s vodom. da bismo Ja i ti igru po zakonu dobili. nego sigurna u Mene. 6. i daj prigodu misli svojega srca da nastavi trk. Sve ostalo. i najviše volim. Otkad postojim. 3. JA NISAM NI STROG NI POPUSTLJIV. koju vam šaljem – na trice ne trošite Moje blago! U sebi ga nosite kao ruža svoj miris. nije i lako. 103. čemu se klanjate. Čekam čas pogodan. PAŽLJIVO MOTRI TALASANJE SVOJEGA UMA Želje su sjeme novih svjetova. jer ih ne možeš iščupati. Ti jedini znaš što ja želim. 5. Čezni – bez dna. NE SUDI LJUDE PO TOMU KAKVI SU PREMA TEBI. plamtite. Ali rekao si mi da i ja to saznam. koju niste upoznali. pokraj sebe. kiša i magla. Ja sam mudrost. Zovem vas da pogledate oko sebe. što samo jedno treba. sretno. 7. SRETAN VAM PUT. Prepoznajte Me u spokoju i dobroti. zar ne. dok te druga grije. ako ga bude. neka mu je. da te otvorim. spokojno. Ali te puštam da biraš vrijeme trke i trenutak zastanka. Doček Mi spremaj čekanjem. To Ja u tebi plačem za tobom. rosa i vrutak. Komu je lako. Tada neću izdržati. osjećam. Tvoje čekanje neka bude jasno. Noge će ga slijediti. sretna vam krila i konačišta. kaže moru more. Ja sam izvor i uvir svih značajki i vrlina. što je pokraj vas. tiho. 8. Ali Ja nisam ni dobar. sretna rosa Mojega smiješka. OČE MOJ NEBESKI. vi ste to. Ja sam sve to čemu ste se klanjali. u srcu ga požali. Budi Moja žurba spokojna. ALI NE TRAŽI DA TI ŽELJU ISPUNIM Umiri od žeñe. nemoguće na pragu mogućega. STVORIO SAM ONO ŠTO NISAM JA. kao pseto gospodara. da Te stalno gledam. JA SAM MORE. Tek tada smiješ nešto o ljudima zaključiti. a more. Zatvori oči da vidiš kuda ideš. kao što je sunce izvor i uvir svih svojih zraka – ali se ne može reći da je sunčeva zraka sunce. Ja ljubav darujem. hramovi Mojim obličjima. prima Me na ruke svojega davanja. 107. Jer iz vas izvire ono što je oko vas. kad je ruža uvenula. jedino Moje Ime. Ja sam pregolem i prebogat da biste Me poistovjetili s nekom značajkom. TI MISLIŠ DA SI ME VIDJELA kad si Me vidjela. Sve je to igra na žici. Ali se igram kao da ne znam. vi ste to. prozirno. 106. ispunit će ta jedna želja za Tobom. Ja putujem s tobom kao put. 16 . izgubit će najviše. DRAGULJI Moji. A znaš li kako znam što u pismu piše? Pa Ja sam pismo napisao. A more moru odgovara: “U moru smo. svijetlite. on je samo protuigrač. TVOJA JE VATRA MOJA VATRA – ista vatra.7.Imena sam nosio bezbrojna. i mnoga su već pala u zaborav. sretan vam put u Moje riznice. jest. dušu Mi prikažite. jest. i more. sveoblika i sveimena. Budi sad voda. tko ju odbije. već ih saznaj na temelju toga kakvi su prema drugima. TI SI MOJE PISMO NEOTVORENO. potok. Moja žurbo. koji ne može potamnjeti. 105. Otvori oči da vidiš što sanjaš. bespomoćno čezni. Otkad postojiš. Imaš li takve ruke da bih ti Sebe dao? 9. – 30. Dragulji Moji. A opet. ni onakav. ma kako ona u vašim očima bila vrijedna. JA SAM ISTINA.

TVOJ JE UČITELJ LJUBAV a ljubav je tvoj Učitelj. Već zato da bi nebo u zemlji prepoznala. snagu svojega obasjaja. Pozvao sam vas u Svoju kuću. daj sada Meni. i čeka da ne bude dvoje. 29. Ocu svojemu nebeskom. kojim dozivaš nebo – ne znajući da ga imaš u sebi kao nerastvorenu lepezu? 30. i poleti. 19. Ako i njih smatraš svojima. ako biste htjeli. već svuda. NISAM TE NA NEBO POPEO ZATO da bi zemlji leña okrenula. knjigama o prisnosti. odluči unutar već odlučenog. 20. Zvao sam vas da naučite taj jezik. i to je sve što trebaš i možeš učiniti za sve vas. tri života. 18. Ja ću za tebe poželjeti. da bi se zadivila 17 . tri godine. i dopusti sebi da osjetiš ljuljačku Njegova naručja. Poštujte ju. boje i glazbu.DA ZNAŠ KAKO JE DIVNO BITI JA ne bi ni časa časila da to budeš! Oh. djeco Moja. Gledaj se. 11. A ti više ne pitaj ni za svoje želje. mirisnom svirkom. 16. Pa te zovem i vabim Svojim smiješkom. na zemlji se ne ostaje s krilima nebeskim. Mene više nisi vidjela očima. Uživajte. SJEĆAŠ LI SE UČITELJA. 21. ali što to vrijedi ako ostane priča? Kuća se ne može izgraditi samo od opeka. SKUPIO SAM VAS NA HRPU kao cigle i tesan kamen. ali ne i unutra. 28. i poñite na sastanak sa Mnom. ni za svoj život. jer je ona u službi jednote – u službi kuće. oči si prosula po ukrasima njegovim. Sve što si srcem vidjela bila je svjetlost i dana i noći – svjetlost po kojoj gledaš. jer Ja valjda znam komu ću vjerovati. Vjeruj Mojoj vjeri. Samo se Ja ne dam sanjati. jer s brigama ne možete k Meni. U nebo se ne bježi nogama zemaljskim. 27. jer pad i uspon treba da su ti jednaki – tako jednaki kao što je isto lijevo i desno krilo ptici letačici. O prostranoj. 15. a sve željne Mene. svoja pitanja o snu? Sanjaš. Niti može od sitnoga pijeska. koja se od vas može sagraditi. 14. Možete do Mojega praga. Mi. položi ih pred Moja stopala. kao što je sunce u zrcalu. 24. Kada se probudiš. koju biste mogli izgraditi. i čeka da ne bude troje. To je jedino što ne mogu za tebe učiniti: poželjeti što ćeš poželjeti. jer što je više vas. i s pogledom od mjesečine – sjećaš li se sebe. On se za tebe oslobaña u mjesečinu. Shvatite da njegova drukčijost treba Mojemu svijetu. Ona se za tebe oslobaña u stvari. svoje misli. zar bih te zvao kad ne bih znao da ćeš lepezu svojega repa raširiti. bijeloj kući s narančastim krovom. i svim svojim očima zablistati? Zar bih te zvao da nisi Moj paun s nebeskim repom i krikom čežnje. vrijeme otpuštanja svih briga. i da ima zadaću o kojoj vi ne znate – dovoljno je znati da Ja to znam. bučne. nerazlučivo razluči. ali ne zaboravite da vaš domaćin ne stanuje u dvorcu svjetla. jer nitko drugi ne zna što bi s tobom. da ni ti ni Ja nismo znali ništa drugo nego umnažati neizbrojivo. Takva je naša igra. Samo dopustite da drugi bude drukčiji od vas – dopustite to najprije u svojemu srcu. Možete ostati ležeći na hrpi. prepoznaj se. ukrase i cvijeće? Sanjaš. da bi sebi hvalu odao. i zašto časiš? Ponekad ni Ja ne želim znati dokle ću ne biti Ja. više se nećeš pitati da li Me sanjaš. Ne sjedi na grani. obasjane? Sve troje još uvijek je tu. jer grana te nije rodila. ZALIO SAM TE VELIKIM VALOM Svoje ljubavi. i samo u vašemu smjeru vrijeme usporavam. to si Mi ti sve više jedna i jedina. Daj se letu. ptico letačice. A SAD SVE PREPUSTI MENI. po znamenju Mojega carstva. zvao sam vas da budete nepismeni za svijet. a pismeni za Moje slovo. OPRAVDAJ MOJE POVJERENJE U TEBE svojim povjerenjem u sebe. I kad si izronila. NE DRHTI PREDA MNOM. Ja se odazivam samo jednomu zovu – onomu koji dolazi iz srca. 13. paune Moj nebeski. nego dvoje. bez briga. i čeka da ne bude tu. koji je upućen iz srca. očistite srca. 17. BUDI NAČISTO S TIM ŠTO ZAPRAVO ŽELIŠ: Mene ili Moj dar? Kod tebe još uvijek postoji miješanje ovih dviju želja! Sve ću ti želje ispuniti – ali koje. Ne propuštajte prigodu. s čelom od bijeloga mjeseca? Prepoznaj sad u mjesecu njegov lik: okrugao pečat nebeske svjetlosti. koji je izgovoren jezikom srca.10. Ne obmanjujte se bibliotekama. šum palminih grana? Sanjaš. saznaj ono što i Ja znam: kako je divno biti Ja. SKUPIO SAM VAS ŠARENE. ne pitaš jesi li budna: znaš da si budna. kao crijep i sitan pijesak. vjeruj dižući se. Sanjaš li svoje pisanje. Sve što želiš od Mene. s čelom od bijeloga mjeseca. već ono što jest: jedno bez dna. SREDITE SVOJE MISLI. samo to još ne znaš. odjenite svečane haljine. već u malenoj klijetki srca. u kojemu su sjaj i divota Moga bića. Sanjaš li glas frule. Bog bez želja. 22. Ja ti se javljam kao najednostavniji ukras Svojega dvora. gdje sam Ja. Požurite. Vaša je različnost razložna. Sjećaš li se riječi Učitelja svojega. i prostor skraćujem. DOŠLA SI PRED DVOR Oca svojega – sanjaš li tornjeve i kupole. 12. Ne boj se – pred Mojim nogama ima dovoljno mjesta za bića svih sedam svjetova. Uštap je čelo tvojega Učitelja. PRIZNAJTE SVAKOMU PRAVO DA BUDE SVOJ Ali to ne znači da ćete pristati za svakim. s Bogom u drugima. Od pamtivijeka čekam da to učinite. učinila da bude sa zemljom jednako. Ali vrijeme i prostor počinju već cviliti. koje obasjava. Još malo – tri dana. LET TE STVORIO Na kratak te tren stvorio. Sad je vrijeme prepuštanja. 23. PTICO MOJA. nego da te pogledam s tolikom ljubavlju. Ni samo od kamena. POGLEDAO SAM TE s tolikom ljubavlju da nisi znala ništa drugo. ljubljena: igramo se da smo dvoje. jer možda je posljednja. nego da Me pogledaš s tolikom ljubavlju. plesom svjetla i sjenki. zašto ne znaš. Vaša priča može zazvučati zanosno. i sa svakim se složiti. ti ćeš Mi reći. 25. PRED MOJE NOGE STAVI SVE VAS nepodijeljene. ma kako visoko rasla. da ni Ja nisam više znao drugo. SJEDIŠ NA DVORU MOJEGA DVORA. čujete li tihi jauk koji se podiže oko vašega oklijevanja? 26. Kad izañem preda te. da vas pogostim biranim jelom i pilom. Vjeruj padajući. malene. jedno oduvijek. Pokloni Mu se. zaustavljeni i smanjeni. imenovala ga. ZVAO SAM VAS DA BUDETE PRISNI S BOGOM u sebi. bez ičega što Mu nedostaje – pa i ti si s tamo Njim. koje vučete na leñima – tonama podataka koje ste ulili u glavu. Zvao sam vas da ne varate sebe pričama o prisnosti. Uzvrati mu hvalom. drhti od ljubavi. ZAR BIH TE ZVAO. Izaberi od jednoga što je dvoje. JOŠ MALO PA ĆE SVANUTI UŠTAP tvoje spoznaje. pričajući o kući.

49. JA. svježa od neznanja tko si. stani.. i u drugomu dobu. tako se sile sebičnosti ušuljaše u tvoj um. A kad zalutaš. Sada. Njima. kao i tebi. i dotaknuo neviñeno. a Meni je svagdje. zlikovci – prljavi su. Moj s vama. kad sam ti pokazao da jesam. nego besprestano. i ona je smjerno rekla: “Neka. OČE MOJ. 18 . što je preda Mnom. da budete Moj zbor. Čuvaj se. i ne prevari boja. stanuje svijet. 47. kreni iz nje. koji vam svrdla u srcu korijena. VOLJENA. Jer od drugoga i drugih ne moram te čuvati – samo od uljeza kojima si pružila utočište pod svojim krovom. koja se u drugoj haljini uči prepoznati tebe kao sebe. pomisliš: evo milosti. Izmeñu Moje neporecive volje i vaše slobode izbora. sve okañeno. “Kćeri Moja. 39. grablje i motika. Svijet Ja pomislim. pa ću ti vrata mjesečeve dvorane otvoriti. otvorit ću ga. KAD ME NE ČUJEŠ. o čemu mniješ. pohlepni. i svijet jest. još veći dio za bližnje. reže u tmini tvojega uma kao nahuškani psi. silnici. šutke. poljupcima bezbrojnih usta. Neka te ne zbuni kroj. mjesečev glasniče? Doñi s uštapom. nego bogoljubiva. a ne obratno. JA NIKAD NE POBJEðUJEM. Ne da bih te vezao za ta usta. Ja ne izlazim. sve je za srebrni pir spremno. tu si. 42. vjeruješ li Mi za toliko više.. Moj čvor. Što Me više jedeš. Ah.. JA TE ČUVAM OD LUPEŽA U TVOJEMU UMU. koje ne razlikuje to što vi razlikujete: Mene od vas. 35. TIJELO TE NE MOŽE VIDJETI. i nijekanje Mene kako da potekne od Mene? 50. a kad postaneš svjesna njezinih kapi. da se obuzmete. UČIO SAM TE DA MI VJERUJEŠ i onda kad Me nisi poznavala. kao i pero. i ne osvrći se ni za čim. vazda hrani vatru Moje prisutnosti. blagoslovno. JER JA NIKAD NE GUBIM To se vama dogaña. ne znajući da si od Mene. kucajima tolikih srca. KAŽEŠ TI. gdje čekaju noć da opkole tvoj san i mir. za koliko sam ti Sebe otkrio? Volio bih da to bude više nego više. Ja ti šapnem: “Vrati se – Mene tamo nema”. i čitajući. nag. Onda ću iz tvoje ruke uzeti pismo srmom ispisano. Ali tvoj hod. To vi činite. hlad i zemlja. i ti si tu. SVIJET JA POMISLIM. o Meni. Moja je volja da koračaš zemljom. cvijeće Moje. pa čak i crv. već da bih te vezao za Sebe. ŠTO ME VIŠE PIJEŠ. o mirisu se radi. što sebe beskonačnu i bezdanu zna. 31.. preširoko. ti sebe darivaš spoznajom da se Moja milost tebi daje – ne na mahove. nebeski raskošno. kapi Moja. 37. Svijet je Moja skrivačica – ne zalazi preduboko. Stoga slušaj ono što se ušima ne čuje. Ne padaj u klopku tuñih usta. Shvatiti to. Moj sa Mnom. ovdje i sada. i čuti ćeš Me. ti si. ZATO JER ZNAŠ DA SAM TU. ti ne znaš ni tko te šalje. sve okićeno. koje u sebi udomljuješ! Oni su otmičari. DOVEO SAM TE U SVOJ VRT. OCEAN. “tu” je tebi negdje. ne umirem. MJESEČEV GLASNIČE? Evo. 36. a ti. VOLJET ĆEMO SE. ovdje i sada. u očima ćeš čitati. a to nije Moja volja. neka ne može stati. Čekam da se ugledate. Kćeri Moja. voda sam. Moj je glavni posao voljenje. Ali to “tu” nije isto za tebe i za Mene. NE OTPUŠTAM JA TEBI TVOJE UTEGE tako lako – jer ti bi tada sunula u nebesa. Moj glasniče. I sada radi svoj posao: miriši.. niti sam taman. a nisi znala ima li Me. i rekao: “Haljino. ni što nam donosiš. svakoga tebi potkazati. 46. o Meni. kćeri Moja. KIŠA MOJEGA BLAGOSLOVA pada bez prestanka.. nečuvano! Kako ne poznaješ one. pa ni za Mnom. možeš samo postati svjesna svojega gledanja. Sve je ostalo Moj posao – kiša i sunce. Kako neoprezno ostavljaš svoje blago otkriveno. SVOJIM SAM STOPALIMA STAO NA TVOJU HALJINU. dijete. ali ti ćeš znati. Znaj. Ja to isto govorim i onoj. 32. to je tvoja java stvarnija. kao što ti možeš vidjeti tijelo. 48.kako sam meñu znacima najtiši. i još veći za sebe – jer ti si ta. koju čekamo. u oči te gledati. Tko je onda gospodar komu? Ne možeš progledati. NE RAZGOVARAM JA SAMO S JEDNOM TOBOM – ovom. zavidni. neka ne stane. o čemu šutiš. ako ga tvojoj brizi prepustim? 45. ne rañam se. a opet. Ja ti pošaljem riječ kroz tuña usta. Ali kad Ja odem od tvojih očiju. Prepoznaj se u onomu što voliš: to si ti u drugoj haljini. Ali ti oklijevaš. dogovor. Što Me više sanjaš. beznadno i beskonačno sama. ne brinite ni za što – izdišite svoje jasminske i ljiljanske duše u vjetar. Što više tebe. Jesi li zbilja tu? 44. predaleko. jer vjera je mati znanja. ti u Mojemu dvoru pripravljaš ručak i pereš suñe. neka ga ni Moja stopala ne mogu zaustaviti. i nećeš biti sebeljubiva. odvoji najveći dio za Mene. Ako ne znaš da si dio velike samoće Oceana. svima ću te prokazati. Idi prema vrhu. čuo. ti neoprezno dijete. OD LJUBAVI KOJU SAM TI DAO. okomito. svi uzvanici već u stigli – samo tebe nema s viješću. ZAŠTO OKLIJEVAŠ. to više Mene. 38. Čuvam te od njih. ne obratno. to je Moj izvor pitkiji. dajem znanje da su preda Mnom. ni pismo za pismopisatelja. evo darivanja. jer gledaš. Kao što se razbojnička družba sklanja u pećinu.” Uči od svoje haljine. kojoj je ljubav najpotrebnija. Gdje popostaješ. izgubit ćeš Me – izgubit ćeš se u Mojoj misli o svijetu. 33. 41. cvijete. SVAKU SVOJU KAP U DUŠU ZNAM Znam život svakoga vala i svakoga prska pjene. ponešto. Ne zamijeni pismonošu za pismo. Ali ljubi sebe ljubavlju svojega Oca. Ja razgovaram s tisućama tebe na drugomu mjestu. evo uslišane molitve. dok svi ostali naglas viču o Meni. Jer Ja sam istina – i što bih drugo mogao biti? Kako da od Mene bude neistina. I SVIJET JEST U svijet se spustim i kažem ti: “Traži Me”. 34. Vjerovala si Mi. niti svijetao. ISTINA JE: ISTINA SI Od Mene si. Ja ne zalazim. znači milost prihvatiti. Svojim sam stopalima stao na tvoju haljinu. metla ti je oruñe. i meñu znamenjima najmanje upadljiv. to je Moj klas bogatiji. O mirisu se radi. Ne laži ni sebi ni Meni. ne vraćaj se u svijet manji od najvišega. ponekad. i govoriš jezikom neba o stvarima zemlje – jezikom neba o stvarima zemlje. Moja su stopala zaustavila sve što se može zaustaviti. ili bezakonski. obilato. Pomislim onda tebe. ali učini bar toliko za mene i za sebe – zaključaj naše blago ključem od vatre.” kažem Ja. TU SAM. SVE JE OVO MOJA VOLJA. ni tko te čeka. 40.” 43. i prepustite Meni brigu o vjetrovima. i vidik koji je već vidio. ali i vaš izbor! Moj ti zakon kaže kako ćeš do Mene stići – tvoj je izbor hoćeš li po zakonu. kakav će Mi dvor izgledati.

54. 57. a nepredvidljiv kao nenadana smrt. na krmi se smrkava. Samo u jedno budite sigurni: u Moju ljubav. 66. i negva. Što tvoje oči vide. ljuljačka tvoja miruje. IZ MOJE KUĆE ne vidi se put do Moje kuće. Ja sam glazbenik. vijest o tomu da je tajna sakrivena na mjestu gdje ju nitko ne traži. koji sam u hramu. STIŽEŠ MI. Mjeseče. oni su pramac i krma iste lañe. Laña ti miruje. OKO MOJEGA HRAMA POðI KRUGOHODOM. i blagom te Svojim zaspem. NE PLAČI. Ali: ti jesi Ja. STAVI MI OKO GLEŽNJA SVOJ UM. dijete. zemlja pod njom leti. JA SE U TEBI LJULJAM kao u Svojemu snu. neću ti se samo osmjehnuti. Ono ne zna hoćeš li počinuti u njegovu hladu. 59. 64. DAO SAM TI STABLO KAO UČITELJA Ono ti služi svojim hladom i svojim plodom. osim Mene? 58. dvaput. sine Moj. PROLAZEĆI POKRAJ TEBE. krajnji su dometi tvojega njihanja. Iz Moje kuće ne vidi se ni prag Moje kuće. SVIĆE LI TO. svirati. u žestini svoje želje za Mnom. 56. Na pramcu lañe svanjuje. ispisanu drevnim pismom. nema toga što već nije u Meni. 52. SAMO SAM VAM MALO POKAZAO da sa Mnom ne možete računati na svoj način. moru da bude more. NOSI MOJU TAJNU NASRED ČELA Ta tko će ju odgonetnuti ovako neskrivenu. Još korak. Samo onoliko. u Svoj ću te ćup uliti. jednom. rekao bih: nema toga na što Ja čekam. a more modro sja. Donesi Mi taj okov. Shvati da te Ja želim žešće. da bude Moja. Stablu ne možeš vratiti njegov nehotični dar. klanjaj se sebi u nebesima. 65. Moja je ljubav pregolema da bih ju davao na dijelove. posjele u pijesku s darovima u krilu i rukama. dovoljno je i najviše je da bez kruženja sletiš u Moje gnijezdo. kamenu da bude kamen. SUTON PADA LI? Razaznaješ li svjetlost zore od sjaja predvečerja? Dolaziš li. Samo toliko ćeš im reći. kad si plakala. 60. nagledaj Me se očima čovjeka. stanovnik Svoje kuće.. da biste Me razumjeli. Sve je čujno nota. Moj dolazak je zajamčen kao sigurna smrt. MOLILA SI ME da Mi smiješ prići bliže. koliko Me ti vidiš i razumiješ. oh ti liku. da više ne svanjuješ. DIJETE. čipka na rukavu. Probudi Me. DIJETE MOJE. svima ponuñenu? Tražit će ju po gudurama tvoga bića. ali da čekam dopuštenje od zakona kojega sam sâm stvorio – dopuštenje da te pozovem. gdje je tvoj smisao? 68. roñenje je zakup za kuću smrti. i više Mi nećeš biti ni bliska. Ono ne zna da ti nešto daje. Molitvo. 63. Zato je ono učitelj davanja. s te lañe u more? Zora i suton. 55. s kuglom od olova. S prozora Moje kuće ne vidi se ništa drugo nego Ja. triput. 67. taj lanac kažnjenički. Ali prije nego što Meni najbliže postane Moja blizina. Svaki je Moj ljuljaj jedno tvoje roñenje. more pod njom juri. Ja sam glazba. jer bih popustio Svojemu srcu i tvojim suzama. ČAGALJ KOJI ZAVIJA. neću te samo blagosloviti: u Svoju ću te torbu usuti. Dovoljno je triput. Budi. Prije nego što postaneš ono što gledaš. Bit ćeš blizina svih bliskosti. i zavolite nesigurnost koja Me okružuje. Uostalom. smijeha i jecaja. i skupocjen miris. budi bez riječi. pitaš? Ne kazuj im ništa. Kad sljedeći puta proñem. POKAZAO SAM TI SVOJE LICE U SUZAMA. Okanite se računa i predviñanja. da više ne gasneš. 19 . kao da si uslišanost svoje molitve. kad si bila vedra. SVJETILJKA JE BESMISLENA Bez Mene. skoči s ljuljačke. ali ju neće naći. jedna tvoja smrt. ono za čim plačeš. zbunjena. biser-ogrlica. 61. sve nečujno glazba. jedanput čak. BUDI SRETNA BEZ SUZA Ne moli Me – budi uslišana. Čovjeku sam rekao da bude Moj sin. glazbu Moju voljeti: po notama čaglja i ševe. Živi tako samo onoliko. 69. čovjeku sam rekao da bude Ja. i utihni. KAKO ĆEŠ IM KAZATI O MENI. suzo. i čut ćeš glazbu slobodnoga koraka. Ali na tvojoj je nozi kao okov. SVILEN RUBAC OKO VRATA. kao da je grivna srebrna. prikopčaj Mi ga oko gležnja. da kroza nj ugledaju Moj krajolik. koji daje. što ne skočiš s te ljuljačke u travu. Pogledaj. to je odraz tvoj. što se pred zrcalom svlačiš. neću te samo pogledati. i ne plači. zlatna kopča. Kad bih govorio Svojim jezikom. Nosi Moju tajnu nasred čela – to joj je najbolje skrovište pred znatiželjnim pogledima. hoće li primiti. naučite pjevati. budi ono za što moliš. vazda spremna. to kažem vašim jezikom. ni najbliža. SAMO JA ZNAM TKO SAM JA Ali: ti možeš postati Ja. koji Mene ne znaju. ona će se umilno glasati. znaj da sam uvijek Ja taj koji prima. bez misli o davanju. Kao da je prozor. Još korak. Tamo će naći samo vijest. nema toga što već oduvijek nije tu. Skoči s palube. I mnogi će se zadovoljiti tek slovima te vijesti. oči Moje u sebi otvori. Pokazao sam ti ga u smiješcima. dvije su note Moje pjesme. i lanac kažnjenički. bit ćeš Mi žito i voda od kojih se više ne gladni i ne žedni. A drugoga načina ne znate. Dovoljno je ako uopće ne ophodiš oko hrama. Čekaš da te zovnem u Svoje odaje. a vi ste učenici u Mojoj glazbenoj školi. otvori im svoj život. i odustati.. nisam te mogao pogledati. Što radiš tu. i pogledaj Me još jednom. Ali: tko nije Ja? Pa ipak: tko zna tko sam Ja. roñenje i smrt. bez misli o tomu tko će primiti. BEZ SVJETLOSTI. znaš li? Sve je tako nalik svemu. kako čekaš. Živi tako kao da pišeš knjigu o Meni za one. Moja kći. Ali možeš biti kao stablo: darivati se bespomoćno. i ne traži uzvrata. još bliže. a ruke do lakta u tijestu za kruh svagdanji! Tako Me čekaj. koji je darivan.51. dvaput. Ne ljubi zrcalo. hoćeš li ubrati njegov plod. koliko Me voliš. Jedino kad Ja hodam. Čitajući note. a mnogi će se zaputiti na druge planete. 70. čovjeku sam rekao da bude Moj. ŠEVA KOJA PJEVA. netajnenu. PTICAMA SAM REKAO da budu ptice. odlaziš li – što se zbiva. To je dovoljno za pozdrav Meni. slika u zrcalu. ne klanjaj se sebi u staklu jezerskomu. i više neće biti ni koraka. ruja i nuja. Ne zamijeni ju za lik. tu negvu. uzmakni za korak. posljednji put. AKO KAŽEM DA VAS ČEKAM. nalik Meni.. koji pred zrcalom stoji. 53. san je pozivnica na osnutak jave. i najbliže. stiglost svakoga stizanja. 62. i baršun do gležnja. mnogi će slegnuti ramenima. Oh.. samo toliko će te razumjeti.

82. DA BI BRŽE NAPREDOVALA k Meni. a ne da vas pokazuju na izložbama rijetkih stvari. Pa ipak. Ako Me budeš smještala samo u tijelo. Ne napuštaj ga. JA SAM DAVANJE Ne cjenkam se oko toga tko zaslužuje biti darovan. 83. ni Ja te neću tako zadovoljiti. Zar misliš da bih poslije toga prepustio drugima da te hrane i podižu? Jer da te nisam Ja odgajao. Svojim glasom rekao da Ga čekaš? Zar bi sve to bilo da najprije nije bilo ono što je bilo – tvoje roñenje Meni. U MORU NIČEGA pliva otok postojanja. ima”. Slušam te kao da slušam simfoniju – a u njoj jedna tanka frula misli da Mi pjeva prvi i jedini put. Od te riječi ne odlazi. 74. Svoje topline. reći će ti On. Oče. Djeco Mojega dana. ne daj se namamiti morem – ono će te utopiti i potom ispljunuti na onaj isti žal s kojega si otišla – ali ti više nećeš razaznati kopno od mora. U času kad vas gurnem preko ruba gnijezda. što su te Moji učitelji pokušavali naučiti stoljećima. reći će ti bezglasno. potrči za Mnom. Oko tebe su gužva i plač. “onda ćeš sva stati u klijet Mojega srca”. Slao sam ti učitelje: dobre sreće i nedaće. DRAGULJI MOJI. Da bi stigla prva. što i čežnja biti Ja. Zvijeri tame reže od straha pred svjetlošću. od kojega više nije više. a ne da budete nekomu ukras i nakit. 79. Ali Ja vam kažem: ništa se javlja kad Me zaboravljate. suncem te Svojim sušim. JESI LI SE UMORILA. 75. sjajevi Moji. Dalje više neće biti dvogovora. pusti Mi posao Moj. “Uñi”. ali što su oni u usporedbi s tvojim stizanjem Mene na vrijeme?! 72. jer nema više nikoga. on je tim žešći što je zora bliža. Poslije Mene više nema dolaska. koji ti je sâm. a vaša su krila već zrela za let. pomno. sigurna da si sa Mnom nasamo. zar bi danas bila tu. 73. JA SAM OTAC VAŠ NEBESKI. 78. 89. nalazi se u jednoj maloj riječi: ja. Ja sam sunce. NOĆ U SEBI TREPTI od slutnje praskozorne. sve čudno i najčudnije na svijetu. Neka vas ne plaši cvil i škrgut stvorova noći. Tvoja je misao nemoćna da bude Ja. 20 . Ja sam te u smiješku na svijet donio. Zaboravljeni tvoj prijatelj tebe ne zna zaboraviti: njegov divni nezaborav ne ovisi o tvojemu sjećanju. Golubi Moji. jer doći će mnogi tražeći put. Pohrli. da budete mačevi Mojega ljubavnog rata. Morao sam doći Ja. toliko puta odlaganu i odijevanu. drži je kao zublju zapaljenu visoko u praznini svega drugoga. NITKO NIKADA NIJE VIDIO kako izgleda ništa. da ti budem dokaz za kojim žudiš. POŽURI. zar ne? Ali najprije moraš znati gdje sam Ja. sve tajne u dubini tvari. i kazuju Mi svoju priču. OTAC TVOJ USKORO ĆE PREDA TE IŠETATI Otac tvoj uskoro će te pitati iz koje si zemlje stigla. Čak i ono što nazivaš Mojom ravnodušnošću. a vi ćete po njima padati svjetlucavo. Ja dajem da biste Mi to Moje vratili. jer Ja više ne čekam one. 81. palucavo. gdje misliš da te nema. VOLEĆI ME Srce ti je neumorno. a ne gnijezdo. ali je moćna spriječiti da budeš Ja. a ti se smiješiš. SLAO SAM TI UČITELJE: prijatelje i neprijatelje. MOJA JE DALJINA PRIČIN Moja je daljina pričin. nezamjenjiv i neponovljiv. vaš je Bog zrak. Kakav dokaz imaš da jesam – kakav dokaz osim Mene?! Ja ti to moram potvrditi. nebesa na jednu zvijezdu. što vam treba: ljubav. Ja zakašnjavam. Ja te od Sebe udaljavam. Ratovi su iza nas. 84. u kojima Me tvoja glava misli naći. da ti širom vrata otvorim. Zatvorenih vas očiju pozivam da doñete. no koljena ti klecaju. KAD RAZGOVARAM S TOBOM. 88. koje ni bilijuni drugih ne mogu nadoknaditi. Moja je ljubav okrenuta tamo. pa ni onda kad tvrdiš da Me nema. u pijesak.71. Ja vas stvrdnjavam. Moji su biseri bez cijene. koje čekam. Ja sam te nosio. ocean na jednu kap. u lokvu kraj puta. u mrak vas ispaljujem u grozdovima i vatrometima. pa se noge tvoje umore obilazeći mjesta i vremena. dok sije. Pitat će te: “Koliko te ima. jedno. Budi kao zemlja: primaj sve što s neba silazi – tebi je namijenjeno. ČEŽNJA BITI SA MNOM nije isto. onda ćeš prašumu svesti na jedan list. Dragulji Moji. “Ako je tako”. i raduješ se suncu. Poslovi su naši prepleteni. TI SE PITAŠ JESAM LI TO JA Ti Me pitaš jesam li to Ja. 86. čekajući Gospodina da izañe. svatko od vas Mi je jedan jedini. što već nije iz njih izašlo. bez daha i bez straha zar bi čekala Gospodina. POKUPI TE BISERE kojima te zasuh. uskoro će svanuti. kao što će te zadovoljiti tvoje bivanje Mene. a ne svijetu? 80. kao mjesečeva rosa. ali znaj i to da imam samo jedno takvo dijete kakvo si ti. utopljenu od neutopljene sebe. 76. od jednoga koji je jedini. 87. MENI SI SE RODILA Ja sam te začeo. JA NE PRIMAM NIŠTA ŠTO VEĆ NIJE MOJE U Moje ruke ne ulazi ništa. i prastara čežnja. KIŠOM TE SVOJOM UMIVAM. SVE ZAGONETKE SEDMERIH NEBESA. Ne očekuj više nikoga. da te u jednomu kratkom danu naučim svemu. Ti Mu reci: iz Očeve zemlje. Ali u krvi je tame da se plaši svjetlosti. nego manje. Ne. i da Mi pričaš jednim ustima. bitke su pred nama. Ja te nikad ne gubim iz vida. Moja ravnodušnost varka. pomislit ćete da vas Bog izdaje. kćeri”? Ti Mu reci: “Koliko god i Tebe. kao roñendanski poklon. s tom se riječi ne rastaj. 85. kao ruke koje se vole. Tvoj je posao da uživaš u kiši. svi tvoji životi izlaze preda Me. i uzmete od Mene ono. ne mogu ponoviti – jer bilijuni su manji od jednoga. koje nosim kao košulju. Jer Ja nisam uvijek tamo gdje Me očekuješ. zrnce pijeska za pustinju. koji se daruje na kraju života. Ništa je tamo kamo od Mene odlazite. Ali Bog bi vas izdao kad bi vas u gnijezdu zadržao. nešto od blaga neka se skotrlja u travu. Sve sam ti ovo rekao da bih ti rekao još nešto: tako je doista – prvi i jedini put je tako. kuda se prosipate? Ja sam vas brusio da u tami svijetlite. kap za ocean. Dijete. KOMU LI BLISTATE. i imam djece na bezbroje. pred Božjim dvorom. koje ne pita na koga sije. Premalo si naučila da bi ih prepoznala kao učitelje. čak i onda kad je nema. već je vrijeme da zamijeniš list za prašumu. MOJE SUNCE SIJE SVUDA Moje te oko prati ma gdje bila. da Me nikada nije ni bilo. Upisujem vas u školu Svoje blizine. 77. 90. umotano u svilu vaše čistoće. Tek tada ću se naći u Svojoj kući. Znaj da su vas neprebroji i bezbroji. KAD SI SE RODILA. koju nikada nisu vidjele.

Imaj vjere u Mene! Sruši taj zid da slobodno priñem osloboñenoj tebi. TVOJE OTROVE JA PIJEM ZA TEBE. prozračnu. Jeruzalem. i koji sad hoće da Mu ustanete. 94. ŠTO TO ČINIŠ SEBI? Što to činiš sebi svojim mislima. Tebi otrovi ne mogu nauditi. to je sve što se dogaña. Ona u svakomu mjestu nalaze Meku. 99. i da svijet stoji. ŠTO MISLIŠ. prošlo je vrijeme izabranoga mjesta. odjednom nesigurna u svoje umijeće i čitanja i prepisivanja. Jeruzalem. kao što nisi ostala dok još nisi znala hodati. ne usporeñuj. DOŠLA SI K MENI da Me pitaš što je Bog. zatvori oči. to je mjesto po imenu svudašnjica. lagano. Rekao sam ti. Razbij sad ogledalo! Razbij tu varku. tko prilika. ti pij za Mene Moje nektare. ustajte. šljunak svojih obala obliš li – što važno radiš da ti je važnije od susreta s morem? Ja sam te stvorio izvorom. On će se sam razvezati. da vidiš što je njih zapalo. 96. 93. da i ono prijeñe u smisao. Duga sam stoljeća čekao da shvatiš tko je slika. Oh. zrakom. 3. Naposljetku: istegni se iz prijemnoga ureñaja. spokojno.91. OH. pa posljedice nemaju kud. svjetiljka nebeska. budi u svijetu. o vjesnice. Moje veličajno bogatstvo. znaj da je to čas kad se navršilo gomilanje uzroka stoljetno starih. ŠTO ZNAČI ODRASTI. Idi Mojim putem. 21 . iako ne branim nikomu da ga stječe. ljulj-trava. već uzmi svim srcem ono. DOŠLA SI K MENI da bi došla k sebi. Siguran je da ga ona ovdje neće vidjeti. kad ga drugi za mene piju. U TEBI JE SMISAO. Što misliš. i kadulja? Hoće. (Prashanti Nilayam. DIJETE. 108. IZMEðU SEBE I MENE podižeš zid od svojih želja. hoće li iz crvene zemlje isklijati izvori i smilje. samo jedno od nas zna da smo jedno. Tako Mi. da brzaš. Što misliš. ostat ćeš sa Mnom onako. Kad ga pročitaš. Ja se hranim i pojim nektarom. neviñen. 104. ili si netko? Je li ti darovano. jabuko. ti Moje. glazba. NE TRČITE U MEKU. a tvoja je sloboda da tečeš. Ne navlačite na sebe tijesne haljine. jer gleda u nebo. Moj je put iznad svega toga i u svemu tomu – on je temelj za sve to. A kad pomisliš da sam hitar. rijeko Moja.7. u svakomu svagdanu blagdan. zračno. To je glazba Mojih znakova. A Moja je sloboda da te dočekujem širinom i dubinom Svojega naručja. Jer Ja sam te poučio tek toliko. nadahnula te mudrošću. Ne zirkaj u dlanove drugih. kojima sam vas budio. i sama budi vijest. ZNANJE O SEBI NE DAJEM SVAKOMU. Rekao sam ti. To znači odrasti – sa Mnom u sebi živjeti tamo gdje sam najgušći: svuda. to je čas koji se zove sadašnjica. Kaži svima da ono postoji – to je dovoljno. otpusti ga. koji sam vas probudio. s poklicima radosti bivaju dočekani. troši se što brže. zastave. žive odrasla Moja djeca. budi iznad svijeta. što sam ti svim srcem darovao. ne odvaguj. koja zrcali istinu. a Ja. kad ćeš ti biti to jedno koje zna da nismo dvoje? 105. PRED TOBOM JE SLOVO Čitaj slovo dok ono ne zadrhti. Oh. prozračno. jesi li svatko. HOĆE LI OVE RIJEČI pasti kao sjeme u crvenu zemlju tvojega srca? Hoće. on je Moja ruka. 31.91. sada 103. nevidljiv ženik – slave svoj pir u utrobi lañe. S krikovima straha plodovi padaju. sa Mnom u sebi put Mene krenite! Tamo gdje sam Ja.. da mrtvouzliš. eto. najsigurniji za Svoju samoću. A značenje – nevidljiva nevjesta.8. PIŠEM OLOVKOM OD ZRAKA PO ZRAKU – šaljem ti poruku zračnu. što znači na noge vlastite stati? To znači imati vjere u Mene. to je bolje nego da uopće ne hodaš. i novo leglo želja.. 106. i. 98. ponekad kao mlijeklo mjesečine. da nismo dvoje. 100. da pjeniš. nego vrcnuti u trenutak ostvarenja. i Puttaparthi – ne slavite blagdan više nego svagdan. potroši se do posljednje olovke. tvoj bližnji je Moj lik i znak. ma kojom briznom Ja kročio.) 1. 2. Uzdaj se u Moj put. prošlo je vrijeme pravoga časa. i tada nastavi pisati po zraku. Kad se tebi čini da stojim. Jer prošlo je vrijeme hodočašća. Ako se vratiš. daleka srca? Hoće.IZVLAČIM TE IZ TEBE kao antenu. u svakomu trenutku pravi čas. da šumiš.TI SI STABLO KOJE NE OTPUŠTA PLODOVE. da je tvoja zbunjena osjetila prevode u mirovanje. izaberi smjer. da krivudaš. MOJ JE PUT LAGAN I SPOKOJAN. 101. – 6. Kad te nesaznatljivost nadahne neznanjem. Zaželjeh se tvojih plodova. a ti si zastala zbunjena. Ma koji da izabereš. 95. ti Moje. Duša je ljudska u nebo zagledana. ponekad je kao blijesak dijamantnog noža.. boju i miris Moje poruke dotakni. Došla si k Meni da Me pitaš gdje je Bog. kćeri Moja? Misli s mislima začvori. prepisuj. 102. zalebdi nad sluhovima. hoće li tvoje srce kao tamtam prašumski poslati vijest u druga. gleda mjesečarski. misli će tvoje odvijugati u svoj svijet da tamo potraže novu duplju glave. Svijet je okićen kao svadbena laña – šarena svjetla. da bi hvatala tananije titraje Moje misli. Tvoje su noge Moj izazov tebi. il ti je nebranjeno? 97. TI MOJE. da bi naslutila Moju blistavu nesaznatljivost.91. i stavi Mi čvor pred noge. brojiš li valove. i Puttaparthi. Ostani s istinom. prenesi. da vrložiš. koja zrcali istinu. u duši se ljudskoj kupam. prevedi.. s prvom sam ti kapi i ušće u uho šapnuo. znaj da je to brzina toliko sunovratna. Ne plaši se vjetra. Probuditi se – to znači odlijepiti se od zvonca i zvečke. Od Mojega lika i znaka pobjeći ne možeš.? Hoće. TI SI MOJ LIK I ZNAK. što sam ti Ja namijenio. istanji se. 107. otpusti slovo. hoće li. koje ste nosili dok ste još puzali. Ne brini. i najbolje za tebe. USPRKOS SVEMU ŠTO SAM TI REKAO. ako ga vjetar ne zatrese. tvoj daljnji je Moj lik i znak. nemoj ništa znati. Niti ga možeš ne vidjeti. Sad ti Meni reci što si i gdje si ti. Dojenče više biti ne možeš – stani na noge. ŠTO SAM TEBI SPUSTIO NA DLAN. ma koliko bili žestoki – ako Mi dopustiš da ih za tebe pijem. tvoje je. Sad ste budni. ZAŠTO SI ZASTALA. Otiñi. Što misliš. DAO SAM TI NOGE da odeš. U OKU KOŠUTE mjesec se kupa. Istegni se. Što misliš. 92. nismo dvoje. Mi smo jedno drugo. kao sitne zmijice. Nijedna tvoja želja ne može biti tebi blagotvornija od onoga.

cvjetanje trešnje. To što Me moliš i zaklinješ. ne kudi ih i ne vraćaj na vidike druge. Nauči od sunca kakav sam Ja: vidljiv. dotle s trećima uzlove svezujem i razvezujem. Nadahnuće je izlazak Moje riječi na površinu tvoje šutnje. DOK S TOBOM BISERJE TRUNIM i prebirem. 15. lako. uzdisala. sjedni ti na mjesto motritelja. gledaj Mnome. a ti misliš: nježnost sam. i poštujem tvoj strah – tvoje pitanje je li moguće da Ja i ti dvogovorimo u tišini duše. I više ne brini. Jer vidjeli ste ono. Pokloni se dolasku Njegovu. 7. 18. da usliša. molba je da ubrzam prirodno zrijenje ploda. a oni misle: igra sam koja ne umije prestati. srebro će tvojih suza pozlatiti. kao trulu voćku. prepusti ih Meni. hitri preleti oblaka preko jutarnjega sunca. dok Ja sâm ostajem nebesa. Da Me pustiš na slobodu iz tamnice tvojih želja i strahova.. A mi se gledamo oči u oči – više ne buljimo u šahovsku ploču. Nauči od vodoskoka: neprekidno se dajem. Jer Ja sjedim na kozliću i znam Svoj put. podigao. osluškuju svjetlošću korak svjetlosnika. i ravnotežu roditeljskoga stabla? Otac tvoj nebeski najbolje zna čas kad će punina zrelosti u plodu dosegnuti svoju slobodu od matere grane. i dah bi vam stao. Moja svjetlost. gdje nijednoga znaka rukom. 14. 10. ali samo kao pratitelj. Onda oboje ustajemo od šahovske ploče. već radi bez njih posao koji sam ti kazao: piši ono što ti oči ne vide. ali ono ne odustaje od vaših koraka. došao je On. 22 . i prirodno od svake želje i svake ovisnosti – pa i od želje za neovisnošću. UČITELJ SE NADZIRE ODOZGO. gadljivo. On to prima visoko. a ti ćeš se odazvati bez čuñenja. vilovitim. samo čine vječnijim njegov sjaj. 17. jezikom nema. kad Mi stavljaš uzde u ruke. po morskim valovima. ali gdje će biti prigode za ispit zrelosti. a prašinu podižem. gdje je sluh nepotreban. sočna. golem. prazni od nas. po tebi će ga kao radost prosuti. dotle s četvrtima. naga sam ljupkost. VODIO SAM TE PUTEM. životu neophodan. Prignut će se Moja svjetlost. i jedra jabuka. koje Mi je tvoj um nametnuo. ma koliko puta tvoje oči po Mojemu liku plesale. Radujte se Mojemu liku. kroz olovku tvoju neumornu. 8. gdje se sve odvija nevidno i nečujno. udahnuo ti Svoj dah. Tražite da vas premjestim u više razrede. Pokloni Mu se u smjeru zemlje. tvoje je da to ne primjećuješ. DA. Svojim životom. bacam se u visinu. gadljivo.. 21. i gledaj kamo ću upraviti kola tvoga života. Nauči. Da bih živio u tebi. strepi. Ali u tebi još uvijek živi uspomena na onu trulu voćku. radost sam. ali ne skreći svoje korito od Moje bujice. RADUJ SE MOJEMU LIKU. Igra traje sve dotle dok njom nešto želiš dobiti. da ispuni. petima. 5. vidi u kamenu Mene. Zato što sve to i nije tako. postaju mrtvi znakovi. ma kojom brzinom. bacam se u dubinu. Pokloni Mu se u smjeru zemlje. vidi Mene. poštuj u kamenu kamen. pokazivao ti boje i mirise svjetla. Kad opet pogledaš kamen. SAMU SI SEBE OSTAVILA na smetlištu. ma kuda se uputila tvoja kočija. bubrenje manga. Svoj sam lik dao vama na radovanje – ne plačite kad ga više ne vidite očima. Kad opet. ZAŠTO JE SVE TO TAKO KAKO JEST. ALI se ne lijepi na nj kao muha na smolu. duboko. okom. i ti si postala rujna. elom tlo dotakni. Sumnjaj. 6. i otkinuti se bezbolno.. što sveci poslije života posta i molitve bljeskovito ugledaju. kakvu gozbu prireñujem – jer tada biste se ukočili od udivljenja. BLAGOSLOVLJEN NEKA JE DAN. Zvijezde su već pripremljene. Dočekaj Ga pred vratima hrama. dotle s drugima žarim i palim i gromadno udaram. čelom Njemu stopala. Gospode. kamoli pak potrese njezine? Ne šalji Mu stalne poruke da primijeti. bačenu na smetlište. hvalu joj odaj. ZATO SI DOŠLA K MENI – da Me oslobodiš granica. Neka tvoja sumnja i tvoj strah budu ukrasi tvoje vjere. Kad opet. pa biste zaboravili uzeti što vam namijenih. Zlatom sam zasuo tvojega Učitelja. i u njih se ne upleće. 19. 9.. ZAR OTAC TVOJ NEBESKI NE ZNA svaki drhtaj tvoje duše. rast mjeseca? Zar te srebrni pisak ne mami u susret koji još traje? Ne mari za godine. i figure. VOLIM TVOJU SUMNJU. a nitko ne može gledati u Moju punu divotu. pravo božansko voće. a da to ne poremeti zrijenje ostalih. 13. MA KOLIKO PUTA TVOJE OČI Ma koliko puta tvoje oči po Mojemu liku pale. istoka i juga. što si u meñuvremenu zaboravila: “To su riječi. koji nosi ime mjeseca. radujte se što ste ga uopće mogli vidjeti. je li moguće da te tolika odlika zapala. S DOBRIM VAS RAZLOGOM PUŠTAM da ne znate kakvu vam milost dijelim. s milinom kojom je duša sebi mila. svjetlost i sjaj. DOŠAO JE TVOJ UČITELJ. u smjeru zapada i sjevera. Pokloni mu se. UPISAO SAM TE NA TEČAJ komunikacije sa Mnom. ne umiješ ravnati – stoga. Nad svima sam nadnesen bez tajne. zato jer Ga od Mene razlikuješ. koji motri kretnje vozara. i od blata zemaljskoga kakav sam Ja: gazite blato do umora. I do sada sam sjedio.. Prestaje onoga časa kad ti više nije do dobiti kakvu igra donosi. koje ćeš zapisati”. i svima dajem po jednu zvijezdu. ali Moj je sjaj ono s pomoću čega vidite jedni druge. ma kakva se prašina za njom dizala. stotima.4. 12. 16. konačno. ali ne zaboravite da Moj lik i Ja nisu isto. suze zahvalnice pod korak joj stavi. UZDE KOČIJE SVOJE STAVI U MOJE RUKE Konjima svojim plahovitim. po lišću.. Kad opet pogledaš kamen. divila si se. Pokloni se Mojoj svjetlosti. Smijemo li jednoj voćki istoga stabla dati ubrzanje. Baci tu uspomenu na smetlište. NAUČI OD VJETRA kakav sam Ja: nevidljiv. KAD POGLEDAŠ KAMEN. pitala Me: “Što je to. Ja sam Učitelj koji iznutra uči: ne odustaj od Moje riječi. Zato jer ti nisu isti sunce i mjesec. jer Ja ti se njime dajem tamo gdje oči ne dopiru. napokon. 20. ono čuva vaše tragove. kakva je to ljepota”? A Ja sam ti odgovorio nešto. PRED VRATIMA SE OGLASILA SREBRNA FRULA U kojemu to stoljeću živiš te više ne čuješ tihi glas pijeska. stoljeća. ali ne previše. Ne tražite da vas vratim na već položene ispite samo zato što se u njima dobro snalazite. Našao sam te. a ti Ga u srebru gledaš. a riječ suvišna. koju su našu igru igrale. 11. pitaš. po oblacima. u kojemu ti više neću govoriti “dijete Moje” – dan kada ću te osloviti Svojim imenom. Sada. tisućljeća – njihovo je da prolaze. tvoj Učitelj iz davnoga doba. ono ne mari što je gaženo. više nema opet. a oni misle: snaga sam slijepa i nemilosna. Nauči od vodopada kakav sam Ja: neprekidno se dajem. Prepoznat ćeš Me po prašini. kao trulu voćku. gdje se nećete tako lako snaći.

od Mene. ljubav sa Mnom samoća je u svijetu. To sam Ja tebi – a toliko sam ti to. od Mene. Dokle god nas budeš razlikovala. Ja sam plamen: koliko Mi daješ. od Mene. Jer. ne bi bilo ritma Moje pjesme. Zbog Mene. Sve što vidiš. i mjesec. ali na Mojoj livadi. Kako možeš kažnjavati ono. vidjela bi biserje. koji na balkonu zamišljen čekam da ti potrčiš gore k Meni. i dotičeš. koji si izmeñu nas podigla. Meni. OD MENE. i opet Me pogledom zoveš da siñem. Tvoja je riječ korito nizbrdno – ne ostavi ju suhom. Srušit ću zid. SMIJU LI SE TAKO VOLJETI čovjek i Bog? Velika je to tajna. TAKNULA SI STOPALA GOSPODNJA. 39. SVI KOJI ME VOLE. a ti misliš da misliš na Nj. Samo Bog to zna. pjevaj Moje pjesme. 27. i blistaj kristala – od Mene ti je ljepota lijepoga. On je tvoj Učitelj. 35. rušenje brane na rijeci razbora. daljinu. koji se tako vole. kako se ti igraš u pijesku dvorišta. ljubav sa Mnom duboko je potresna. takoñer su vam braća: samo što oni toga ne znaju. Smiješkom ti kažem da sam te uspio sačuvati. ali ti ga tek sada čuješ. Meni za ljubav. vrijeme poklonstva bit će za tebe različno od vremena slatkoga druženja. voli svoju punu šupljinu. BUDI SITNA VLAT. Voli to “možda” više od izvjesnosti trskina šuma. Ruka ti je vidovita. kako možeš živjeti u opreci s Mojom željom? Ne priliči ti pjevati pjesme. jer zaboraviš da sam ovdje. nije ugled kojim vladaš. koji nisu Moji. sjetiš se Mene. ispunjena bez riječi. Učitelj tvoj te miluje mislima. i prevodiš ga u čujnu riječ. 38. UČITELJ TVOJ TE ZASIPA MEDNOM ROSOM mednom rosom. LJUBAV SA MNOM slatka je i hranjiva. Ja sam tvoj najdraži prijatelj. od Mene ti je oblik oblaka. Koji Me vole. ZBOG MENE. 32. i zaklon ptice rogoznice. i jaka samoća susreta s istinom. Digni brane i ustave. i kako koji dio dodirne. vjetar. PITAŠ SE nismo li već potrošili naš dvogovor? Kako potrošiti ono. AKO SI FRULA. široko zanosna. pogledom Me zoveš da siñem k tebi. vulkan. 23. koliko Mi dopustiš biti to. Ali kad se od igre umoriš. na balkonu našega doma. Zbog Mene. gdje miršu jasmini jasnih zanosa. otežalima od neroda. 36. Da. tvoj razum. jer voćnjaci na obalama mašu praznim granama. 31. Meni. i uzbuna tvoje duše. Ljubav sa Mnom najviša je molitva. Kad posrneš. Anñeli na nebesima zavide tvojemu dlanu: i krila i krunu rado bi ponudili za nj. kojega sam Gospod Bog obavlja. 25. Na ekranu svojega uma ti očitavaš vlastiti prijevod božanskoga izvornika. čemu Ja ukazujem čast? To si u prvomu redu ti. dok vi slutite. ne čuješ. TUGA JE ZNAK DA ME NE VIDIŠ. i ona će odsada biti tvoje oko. Naprosto ću ugoditi Sebi preko reda. taknula je stopala Gospodnja. kojemu služiš. Izmeñu strogosti pogleda i umilnosti smiješka ti putuješ k Meni – kraljica u kočiji s dva paža konjanika. I vazda bih te tako darivao. po tebi raskošje Svojih slatkoća sipao. svojim ljudskim dlanom. ljubi Mene. po tomu će se braća prepoznati. sjaj oniksa. jaukom se oglasiš. ŠTO TO ČINIŠ DRUGIMA prezirući sebe. ljubav sa Mnom potres je pod korakom. i znaju je samo oni. čežnjivo. padneš. i bilje od umilja. tvoje noge. rijeke teku. 26. da Me ti ne zaustavljaš. koji Me ne čuju. Plamen je uvijek plamen. no nije svejedno gori li svijeća ili lomača. LJUBAV SA MNOM nije samo smiješak u tišini srca. braća su. Voli što te svirač možda neće ispuniti Svojim dahom. SVOJEMU UČITELJU DUGUJEŠ POŠTOVANJE Meni duguješ ljubav. 41. Ljubav je sa Mnom bogoštovni obred. ljubav sa Mnom neljubav je i zbunjenost ljudska – da. i potražiš odmor u Mojemu krilu. Tako Moj glas putuje kroz vas – kao dah kroz dugu sviralu. NEMA ČASA KAD ME NEMA S TOBOM Nema mjesta gdje sam više nego u tebi. TI JOŠ UVIJEK NE ZNAŠ ŠTO JE BOG Ali znaš što sam Ja tebi: prijatelj. mjesec sja. Mnogo je onih. koji kroz nju struji i pjeva. A kad te igra cijelu obuzme. KAKO MOŽEŠ NE VOLJETI ONO ŠTO JA VOLIM? To si u prvomu redu ti. Njihova je ljubav njihovo znanje. Trskim je šum. Ono što te čini velikom ili malom. zaštitnik. 28. ničim naknadiva. Ako si frula. 23 . a ti misliš: kiša rosulja. Kako možeš prezirati ono. Ne traži da budeš ruža u vrtovima. prestrašena. što Ja volim. tvoja je vlastita koža. vulkani se dime. suigrač. koju si sebi uskratila? Ne zaboravi tko si ti: ti si drugi. nemoćno. 24. Ne znaš da je ono što nazivaš rugobom i mrakom takoñer iz riznice Mojih darova – kad bi to Mojim očima pogledala. Tuga je znak da si otišla s Drugim. Frulin je samo dah. toliko svijetliti. Kada sagradiš kulu od pijeska. i ne sjetiš se da Me zovneš. TI ČUJEŠ MOJ GLAS. cvijeće miriše. 33. svjetlost svijetloga. rijeka. Pomoću Mene kreni k Meni. što bih Ja želio nagraditi? To si u prvomu redu ti. čuješ. nego vladar. i rosu. potres. poništit ću. 40. Pa kuda lutaš po dvorima zemlje. toliko ću sažgati. radost. desna. VJETAR TI JE. Budi kao cvijeće. više nisi trska. diši Mene.22. ljubav sa Mnom nije samo smiješak u tišini srca. 29. 37. Moj je glas oduvijek bio u tebi. STROGOM RIJEČJU I POGLEDOM kažem ti da te čuvam od tebe same. i pusti Moju brzicu u život svoje riječi. TVOJ OTAC NA BALKONU ZAMIŠLJEN GLEDA. a ne voljeti ono. 30. MILA MOJA. što raste kad se troši? Digni brane i ustave svojega uma. bez htijenja. dva vodiča. toliko ogrijati. Koji Me ne vole. zašto im izvor pečatiš. zašto ih bičem tjeraš od vode. Samo čovjek bogoljubnik to zna. napoji žedne voćnjake. Katkada uzgledaš gore k Meni. da vidiš pratim li tvoju igru. milje umilnoga. od Mene miris kadulje. koju si meñu nama prostrla. 34. Kad ne bi bilo stanke i nečuja. MENI. ljubav je sa Mnom udar. ni do gležnja nije pažnji koju ti ukazuje Moje biće. Moj će nauk provoditi u djelo. kako ih ti to vrijeñaš ne vjerujući sebi? Zašto ih zapuštaš ne mareći za sebe. da Me izdaleka gledaš. dva pobočnika. i koji će Me tek čuti. željno. ljubav sa Mnom udar je groma o visoki bedem tvrdoga uma. tražeći manje u zamjenu za više? Pažnja koju ti Moja osoba ukazuje. i ne pitaj kako se naš zdenac puni sa svakim pražnjenjem. bliskim ne ćutiš. ništa više. tako se svirala oglasi svirkom.

u snu si sanjala da si budna – sada znaš da ne sanjaš. koja će ih uzeti. klikću i lete jedna put druge – jedna gubeći podrijetlo. u školi. Kad se jedni drugima radujete. Kad stignemo do kraja. penjala. pa i ona davno izumrla. Ja ću vam najbolje ispeći kruh. Ali tebi je sumnjivo ovo Moje objeručno poklanjanje. ona obuzima sve žešće. NA CESTI KOJOM SI SE UPUTILA sjedim kao prosjak. tvoje dragulje i ukrase čistim i svjetlam Svojim dahom. puca kao gnojni čir u jednomu času. KAD MOLITE ZA PRAVDU. a ti ih miješaš s jeftinim kamenjem iz bazara. U VLAKU u crkvi. JA SAM VELIKI BOG SVIH SVJETOVA Oceani vremena stoje bez šuma sa svojim valovima. Ne upuštajte se ni u što bez Mene. ne znajući ni kamo. Svakoga jutra Ja spremam nebesa za vaš dolazak. safiri kao kapi morske. lijevo se s desnim sastaje. sunčevi dijamanti. nezaštićena u prašumi. da Mi rosu svoje tuge pružiš. Najbrže donijeti dobru vijest. vi Mene ojadite. svejedno je. a ne da jedni druge ojadite. koji sebe podržava u svoj svojoj svojosti. ne mari ni biti. nataču vino. kojim Me dozivate. podižu čaše. neke ne diram. staza se klupča sa stazom. mila. 24 . JA PONEKOGA U PROLAZU TAKNEM tek lepršajem Svoje haljine. ni zašto. Ja nikoga i ništa ne želim izgubiti – jedan Mi je važan kao svi. A ti zabrujiš duboko. jer jedni ste drugima poklon od Mene – poklon koji sam jednima i drugima dao da jedni druge radujete. svakoga ti dana milujem zlato i bjelokost tvoju. i opet zastaješ da bi dobila na vremenu. mada se odazivam na svako. nebo je golemo poput neba – a ti? Što je kao ti. Ali kako ćeš. Hitre zmije prostora savijaju Mi se oko gležnjeva. skaču na noge. koja još nisi rasklopila. riječima milmirisnim. koliko će najava Mojega dolaska biti Moj dolazak. JEDNI SE DRUGIMA RADUJTE. Ne umiješ li razlučiti dar očinske baštine od robe iz uvoza. koji je već otplinuo niz prostore vjetra. jer ima. sačinjeno od poizbor dragoga kamenja iz Moje riznice? Budi spokojna – primala ih ili slala. 44. Plati ih svojim uzimanjem. Mojim likovima nema kraja. Ali ni klicu bolesti ne možeš naslutiti kad uñe u tvoje tijelo.42. učim. BUDI MOJA BROJANICA: pusti da te čislim i prebirem. ruku. SVAKOGA TI DANA ŠALJEM PJESMU. i boljka od Mene nema nade u ozdravljenje. to je tvoja radost. OTAC VAŠ NEBESKI SVAKO JUTRO jutro pometa nebesa od čañavih misli mnogih meñu vama. U torbi Mi je mjesečevo kamenje. ZNAM. da nema čovjeka koji nije roñen kao djelo vlastitih ruku. Moje smaragde sa zelenim staklom. jer jest. samoprispodobive sebe? Pristani na to da sebi budeš stožer. O tebi. da s vama spavam. U KUHINJI. pale svjetla. DIJAMANT JE BLISTAV KAO DIJAMANT. namijenjeni su vašemu ljepšem rastanku od lažnoga zdravlja. Ali u snu nisi znala da sanjaš. i nalik je na razularen vulkan. Takvi svake noći pale tmaste lomače zlih namjera. 47. 51. 43. alem-riječima Mojega izobilja. putujem. Ja sam ponekad nenaslutljiv. sada znaš da znaš. 56. pokazat ću ti da se nikada nismo ni kretali u krug. kojih više nema. Ako ti to jako želiš. vi Me ojadite kad Mene u bližnjemu povrijedite. nečim ih zaraditi. Jedino što vi morate učiniti: Mene pozvati. DUGO IŠLI UZBRDO. Ne mislite o tomu koji to meñu vama mrljaju nebo – Ja ću Svoje dvore pomesti prije uranka. dugo se staza penjala. U MOJEMU VRTU RASTU SVA STABLA. UM MISLI DA NEŠTO O MENI ZNA srce ne mora misliti da nešto zna – ono zna. Moja je klica još manje zamjetljiva. i nijemo vabim tvoja krila. što je donose tvorničari lažnih vrijednosti? 52. Svakoga te dana najavljujem pjesmom. 54. One su uvijek od Mene. molite za Božju pravdu.. Ali za taj kratki trenutak dok ga budem lovio. Moja su imena neprebrojna. oprati suñe. kruna zvijezda i zrnce pijeska vrše Moju volju. DRAGULJIMA SAM TE ZASUO. 55. 57. ti misliš da je sigurnije kupiti ih. 45. harfo. Nudim ti pregršti dragulja. 48. A ti si krenula da negdje kupiš obojeno staklo. Taj bruj čuju usnuli glazbenici. ti ćeš ostati bez Mene.. pitaš Me. i da svetom riječju dotičem svako zrnce tvojega života. Kad jedni druge ojadite. jer je ljudska kratkovidna. Meni treba. ŽELJNA SI Mi uzvratiti riječima od milja. tirkize i koralje s obojenim patvorinama. Ja ti pokazujem uvis. koji lavom i pepelom zasipa nevina sela uokolo. neusporedive. DUGO SMO. kao dremovni lav. Ja sâm ne zovem Sebe nijednim imenom. svakoga ti dana žice tvoje ugañam – neke navijam. Magla se vije oko magle. koje vi nazivate oporavkom. u kristal zraka. u postelji – uvijek i svuda pozovite Mene da s vama kupujem trgujem. Da. dok Ja lebdim nad njima. platiti ih. želju. Vidi li se već vrh. uvijek Meni upućene. Sve ptice i zvijeri žive u Mojoj šumi. Jedino što ne mogu učiniti: Sebe pozvati. uvijek i svuda zamolite Mene da se s vama udružim na poslu i na odmoru. kuda dalje. 50. a ne znaš da na vremenu gubiš. I ne mari imati. Ma koliko joj se i kako opirali. potrčat ću za jednim od njih. a na putu k Meni prolaze kroz tvoja usta. neke odvijam. to je Moja radost. oj suputnice? Ako je vrh. u čistoću iz koje ste nekoć otišli. i da si sanjala svojih stotinu i osam zrnaca. Sve što ste jedni drugima kroz mnoge živote činili. Pa i onaj koji više nikomu ne treba. Je li to vrh. Biserje Mojih dubina nižeš na istu nisku s umjetnim biserima iz plitkih uzgajališta. a mali zastoji njezini. Da rosu tvojih suza ispijem. 53. Dijamante redaš s ogledalcima. oj putnice? Za to smo vrijeme često zastajali. da nema uzroka koji nije u čovjeku. pa i one. ili ne činili. Znajte da nema posljedice bez uzroka. kojom od pamtivijeka lutaju divovi dušožderi. poput čega si ti? Nisi li poput sebe. harfo. OVOM PRAŠUMOM OD PAMTIVJEKA lutaju jeleni zlatorozi. i dovesti ga tebi da ti bude mezimče. Mada jad ne može k Meni u blizinu. TVOJE SU SUZE ROSA. i tragovima čañe neće traga biti. blizne kao dva labuda. koji stresa grivu prije skoka u buduće dane. Moja prisutnost ponekad kapne kao osamljena kap iz oblaka. 58. često odjeću i obuću mijenjali. Dvije radosti.U DUĆANU. ovisi. i molim se. Moja brojanice od jednoga jedinog zrnca! 49. jedem. koja hlapi na suncu Mojega smiješka. vatra je vatrena poput vatre. 46. prosjačim od tebe pogled. kad su te iste riječi Moje djelo draguljarsko. pogleda uprtih u dolazna vrata. Mislite o tomu kako ćete što prije k Meni doći. vi Mene radujete. a druga ostajući u njemu. draguljnih kopita.

a vi vani. i sada neće da napuste ono što nije njihovo? Razmisli. SVAKE SE NOĆI BORIM s divljim uljezima u tvoju kuću. i vratašca im podruma otvorile? 62. igramo igru loptom. Ta je ljubav trag Moje stope u kaljužama mraka. svi ostali psi lavežno se bune. I kad gosti napuste tvoj dom. zgusnuti do tvrdoće. Sačuvaš li ga. SJEDNI NOĆAS. zbog vas. 68. već i ona koja obasjava. smiješak Svoje istine. i očekuješ strogu riječ. Tražio sam da ne prekidate putovanje. rekao bih: “Volim Te. Vaše čekanje i mirovanje putovanje je brzinom svjetlosti u predjele čistih zakona. I onda više ne umijete vratiti toliko. Mislima o Meni se ne daj. sa smiješkom slatkoće. KAD PROðEŠ MOJU STROGU ŠKOLU. Sjedni zauvijek. Voli svakoga. ni konak bez konačara. krošnja Mi se k zemlji spušta. samo da ne sustanete kod prve i jedine zapreke: kod sebe. daj se Meni onim što Mi moraš dati. Nikada ne znaj kada će te. čovječe”! Od iste je kakvoće Moja ljubav za vas. a Ja vama devet. Drugi da ti kaže: “Daleko je kuća Gospodarova. krov je na rubu proloma. s tek malim naklonom u smjeru svake zvijezde. svoju volju da Mi priñeš. ruku Mi ljupko i nezačuñeno daj. nikad vam ne kažem čas i mjesto stizanja na cilj. kao i vaša za Mene. putnici – cilj koji sebe ne zna. na koju im stalno iznosiš vino i kolače. Jedan da ti kaže: “Blizu je kuća Gospodarova. Opet dolazim.. Zaboravi. Ja vama osamdeset i jednu. kao zvijezde proletuše. razbijaju sveto posuñe. Cilj ste vi. Kao nepripitomljene zvjerke reže kad im se približim. jer postavio sam sluge da svaki drukčije kazuje. ne tražite nagradu na pola puta. Kad ti priñem. KĆERI MOJA. jer znati primiti raste zajedno sa znati davati. To ništa sam Ja. u sunčanu kupelj Moje milosti. i Meni najdragocjenije. i milina. i bakljama te otpratio do vrata svečanog dočeka. Sjeti se: Moja je strogost isti ovaj miris. pošle tajno i izdajno. i rod njegov. i izañi iz nje čista i jaka – ne samo obasjana. sve da i sav svemir pješke obiñeš. jer nitko nije Bog. 70. i u kraj gdje vlada jasna snaga božanske suštine. Uñi u dvoranu i smjerno budi svjesna da si tajni i počasni gost na Mojoj svetkovini. u svakoj je sjemenci samo jedna jezgra. pod svaki kamen svake zvijezde zaviriš. Kako li to ulaze divljaci i kavgadžije u dom. ni anñeo. Ni pred ciljem nećete znati da ste pred ciljem. ima nešto što nikad ne kažem: vazda vam govorim kako da k Meni putujete. da ne silazite iz vozila. Samo joj blagost nije ista. nećeš ga naći. čirevi tvojega uma.POZVAO SAM TE NA SVOJ DVOR bez ulaznice i bez dozvole. kćeri Moja. ne raspituj se kod drugih kako i kuda će oni.59. nisu li tvoje želje. TRAŽIO SAM OD VAS DA NE ODUSTANETE kod prve zapreke: tražio sam da vjerujete Meni. suze da ti osušim i dušu da ti zagrijem. a oni sveudilj gladni. JA UNUTRA. Zaboravi što ti kažu. i goste svojih mnogih života u Moje ime zamoliti da napuste trpezu. To je posljednje što ćeš Mi predati. Svake noći traje vrisak i urnebes. očekujem te blag i nježan. kad te Ja obasjavam. zidovi drhte od straha. NEVIDLJIV. 60. Kad jednoga vuka privolim da bude pas čuvar. vidljivi. 71. odvraćen pogled. nema je na vidiku ni za devet godina puta”. u kojemu to času stražnja vrata otvorila. nitko ti ga neće moći oteti – ni čovjek. komu su mili nemili? Oni imaju samo Mene. nitko Stvoritelj. i nema na tebi sjenke. Izgubiš li ga. tvoja se kuća trese u temeljima. Ne uvrijedi nikoga. Ja to činim polako. koju prtiš svakoga dana iznova. DAJ MI SVOJU ŽELJU ZA MNOM. spusti Mi do nogu. Oni psuju. DA NISAM BOG. JA SAM STABLO S KORIJENJEM U NEBU. Dobacujete vi Meni jednu. koji sam ti dao na čuvanje? Gdje li si im. 25 . To je posljednje što imaš. Lijepa si Mi. Zaključaj kuću i donesi Mi ključeve. rep svakoj repatici da raščešljaš češljem od milijun godina. i Meni najdragocjenije. da pred njim strepiš. i stići ćete na cilj. Slijepi će ju stvorovi slijediti do daleke svjetlosti. naočarka voli svoje leglo. na stolu ostavi netaknut kolač i upaljenu svijeću za glavnoga gosta. 61. za šušanj svakoga lista. 65. na svakomu je listu ispisan Moj znak. Takva je igra s Bogom. u svakoj jezgri samo jedna jezgrica. Ti se ne snalaziš u ovoj svetkovini milosti. a ne laku putu i glatku nogostupu. IMA NEŠTO što vazda govorim.. i tjeraju zakonite stanare na ulicu. NITKO NIJE BEZ LJUBAVI – i škorpionu je drag škorpion. to “ništa” odgovorno je za stablo od neba do zemlje. za pandže korijenja u plavetnilu. smiješak. Ali neće da Me imaju. U svakomu su plodu sjemenke bez broja. i povlačim se. kćeri Moja. No prije toga moraš pomesti kuću. hoće li te Gospodar kuće zamoliti za nekoliko okretaja u plesu. što jedino želim primiti: srcem. I za dobitak morate ojačati. Ne budi tako sigurna da je tvoje zauvijek. Blagost tako žestoka da postaje žestina. svoju odluku da Mi se približiš. Bože”! Ovako kažem: “Volim te. NE BOJ SE NIKOGA. 64. HAJDE. Ne oklijevaj. da bih ga poderao kao neljubavno pismo – da bih od tvojega neznanja sagradio prilaznu stazu. svjetiljke i namještaj. Oni opet reže i kostruše se. BUDI BUDNIJA nad blagom. Saznajte da ste cilj. Ja sam ih tako naputio kako bi ti bespomoćno Meni predala svoje znanje o Meni. Šum Moje krošnje moćni je zvuk Aum. Smiješim se i opet odlazim. bacam pred njih neoglodane kosti. propustila ih. koliko Ja vama u odvrat dajem. ZABORAVI SAD koliko si daleko ili blizu od Moje kuće. Samo joj žestina nije ista. Ali Ja i dalje sipam po tebi miris Svojega bića. i u tihomu ljulju zemlju pomiče. Naći ćeš ju sutra drukčije ispunjenu – stvarima bogatim a lakim – jer Ja ću ju umjesto tebe nositi. 69. i slatku ponudu svojega bića. 66. korak što se udaljava. LAKO JE DRAGATI DRAGE i militi se milima – ali što ćemo s nedragima i nemilima? Tko će dragati nedrage. 67. 72. jer svatko svoju ozljedu Meni prenosi. žestina tako blaga da postaje blagost. Tkoje sam ti dao na čuvanje. jer su im miliji njihov bijes i gorčina. na koje ni nebo ni zemlja više ne računaju. 63. u svakoj jezgrici sitan ubod ničega. Pa ipak. Ona će za njih gledati dok ne progledaju. Tako ćeš Mi predati plamen svoje želje za Mnom. 73. u sunčanu kupelj Moje milosti. na devet koraka puta”. zaiskre i nestaju. Svjetovi se u Mojoj krošnji gnijezde. Vi Meni devet. jer svatko Meni ljubav prenosi istoga časa kad ju prima. i tu ju ostavi. Otac svjetskoga stabla. Torbu. Tražio sam to od vas. Ali Ja sam radostan što sam spasio jednoga od onih.

87. NIJE VAŽNO JESI LI OD GLINE. poslao sam ti Učitelja. koju ti dajem bez potpisa i potvrde. JOŠ ČAS. bez Mene ne postoji. tvorac je zvjezdoznančev. 81. i otišao. Izmeñu te dvije spoznaje živi s ljudima: da ti nitko ne bude Bog. Popustit ću vam. i način kako će nestati. kad je ono cvijet ponizni. a najnježniji sam kad vas od dojke odbijam. strpljivo razrjeñujem. Taj je trepet trepet svjetlosti. krikove. NITKO NIJE SVET OSIM MENE. Kaži Mi pjesmom koliko Me voliš. SAD JE VRIJEME DA ISPUNIŠ OBEĆANJE jednom davno zadano. 75. NEIZMJERNA JE MOJA NJEŽNOST PREMA VAMA. i izaći ću preda te. prekriženih nogu? Jesi li se umorila čekajući Moju glasnu riječ – a Ja ti šaljem samo jato Svojih misli. koji si nekad bila. 77. Prisebi se. 79. Kad sve drugo od vas ode. Iz nje se širi lepeza dana. sigurnost plahih. umijeće kojim ćete putove zvijezda promijeniti. a ne prekršiti zavjet? 86. zamotaj se u nj. smjernost tihih govorit ću Ja. ni duboko ni visoko. i čije dno drhti. Mjesečina se pjeni oko nas. Ali prva je i glavna zapovijed: voljet ćeš Me. NI MENI NIJE LAKO UZDAHE VAŠE SLUŠATI. Pruži Mi sebe bez misli. da ti svi budu Božji. Ja najslañe pijem ono što je u takvu vrču ponuñeno: mogućnost da te Sobom ispunim. vidikom Mene. ne ostaj Mu dužna ljubavi. glazba. ružne stvorove. gdje to vrije. već je važno jesi li vrč prazan i bez pukotine. samo ne ono jedno. U SVAKOJ DUŠI KOJA MI PRILAZI. Imaš Me u onomu što već imaš. DA. A ako ne kreneš nikamo. utopi se u njemu! Moje je Ime melem ranjenih. 80. Ja ću za tebe jednu. zbog čega si posustala? Nije li to sumnja u misao. umijeće umješnih ne umije – Moja vas blizina prazni od svega što ste donijeli. Saberi se. ni na ulicu. Jednom davno. mliječna djeco Moja. JA ZNAM SVE VAŠE ŽELJE Volio bih da ih i vi saznate. Moli se za sve. 91. Mojemu Imenu. U MOJOJ BLIZINI vid vidovitih ne vidi. koji ne raste iz trome zemlje. one će vama na oči izdahnuti. kao izobličene ribe iz dubine na danjemu svjetlu. što je jedino prvo. Ti radi za mnoge. koji ništa ne skriva – u njemu iskri prašina dijamantna i kapi rosne. koji prepuknu onoga časa kad ih više ništa ne tlači. znanje učenih ne zna. to si prisutnija. ono će vas danonoćno prozivati. On je Učitelj. JESI LI SE UMORILA sjedeći u Mojemu dvorištu kao pisar. koji ćete zubima odraslih odsada blagovati. Evo. kakva sam Bog šalje. Onako ćeš Me voljeti kao što pluća davljenikova vole gutljaj zraka. taj vrvež tijela i misli. Nikada neće doći vrijeme kada Me nećeš imati. SVAKOGA JUTRA JA DUŠEM U FRULU. nikad se nećeš tako naći. Ja ti kažem: tvoja duša vrije. SVE BISTE DRUGO O SEBI HTJELI ZNATI. KĆERI MOJA. izañi iz kuće. o srebrnomu napitku koji si nekad pila. Kruh. Njiše se bijeli veo. Ne boj se – što više duša. Sve vaše prosvjede. Mene svuda ima. na Srñ-planini. gdje Me ima. šaljem ti misao koja kaže: izmeñu nas je zavjet šutnje. slušat ćeš Me. snaga je moćnih nemoćna. što se za obzorom sprema da čuje tvoju pjesmu. 76. pjevat ćeš Me. sebe za Njega. Kamo god se uputiš. dušo. 26 . već i razloge zbog kojih je nastala. Popustit ću vam. i plač. 83. uñi u veo. Ja imam tebe. i to je vjetar – ti njihaji livada i paunskih repova. bez Mene ne može. DIJETE MOJE. a ne Moje ugledne i slavne sluge. umivaj se njegovim svjetlosnim prahom. tvorac je zvjezdoznanja. jer ću Sebi popustiti. Imat ćeš Me u onomu što budeš imala. Uzdrhti. Sebe ti je dao. razduži se od obećanja. Jer kad si pred Ocem. Svakoga jutra Ja dušem u frulu ljudske duše. Moje vas Ime neće napustiti. jer sam Sebe željan i preželjan. kako udaraju o obale Moga blaženstva. ni tvrdo ni meko. ali se ne boj. Moja vjernost Meni ste vi. 85. Što manje njih – to manje tebe. ne znaj ništa osim Mene. Uzdasi Moji za Mnom služe se vama. Sad se vraća da Mu vratiš uštap za uštap. MOJE JE IME ZDENAC BLAŽENIH. Uzima iz tvoje ruke taj cvijet. zanjihalo se nebo iznad grane. O MJESEČINI BIH DA MI POJEŠ. Moje je blaženstvo sa Mnom u vama. Bez Mene ne možeš ni u kuću. NE PITAJ ME. na planini Kailašu. A poniznost skromnih biva nagrañena znanjem o Meni. Ali On to traži da bi tebe od Sebe razdužio – uzima ti zato da bi ti dao. tvorac je zvijezda! I nudi vam da saznate ne samo svoju sudbinu. 84. Zatrepti. ćuteći miris praskozorja? Zanjihala se grana na kojoj sanjaš. niti je takvoga vremena ikada bilo. ni daleko ni blisko. Kakvim to zvjezdoznancima trčite da o sebi doznate što bi trebalo znati? Onaj Jedini s kojim se u istomu zrcalu susrećete. jer Mene ima tamo gdje upravo stojiš. čije ste uho. 90. JESI LI USTREPTALAšumska grlice. već iz čednosti srca. ali bez straha. i što je htjelo da Mi stane uz bok. a sada više ne znaš što je to. tvoje dno drhti. jer se tako moliš za cijelu sebe. Natopi se njim. i kruh od njih mijesim. stvaranje svijeta. pij rosu njegovu. dok ne shvatite i ne odazovete se – Mojim Imenom. koji je na čelu pun mjesec nosio. čednost povučenih biva pozvana u prvi red. Dušem u frulu. Hoću da vas ugledam kako ronite i donosite Mi čudne. šutnja svetih. Ja sjedim u čamcu. ili od srebra. a ti više nemaš vremena pitati što to znači. opet te pozivam na sastanak na vrhu mjesečine. Kad postanete svjesni nekih želja. 89. ali bez tvoje pjesme Meni se ne svanjuje. ljuljam se na pučini oceana. Kako ti to reći riječima. kao kad se u Meni izgubiš. 78.74. što drugo možeš znati nego da je Otac tvoj otac? 88. TI ĆEŠ IZVRŠITI SVE ZADATKE koje sam ti namijenio – gledat ćeš Me. jer Sebi popuštam. Ja sam sunce. ni tanko ni debelo. a svi su sveti po Meni. a najviše Me ima u tvojemu pitanju. tražeći od tebe da je prepoznaš bez Moje potpore? Gledajući te tako sustalu. Otac tvoj nebeski ljubi tvoje neznanje. i opet ćeš Me naći. bez Mene nema ni plavoga ni smeñega. naći ćeš Me. 82. Takva je Moja nježnost – ona je najnježnija kad vas oslobaña ovisnosti o božanskoj dojci. U Moju blizinu samo se pravi razlozi pripuštaju. dok prolazim pokraj tebe nijem? Od čega si se umorila. OTAC TVOJ NEBESKI ZNA – ti ne znaš. U njedrima ti je talisman mjesečev ostavio. i to je svjetlost.

. Tvoj hod po zemlji lepršanje je rujnoga oblaka. tišinu srca. Ja te zalijevam oceanskom ljubavlju.) 1. ona vidi od neba više – tamo gdje zvijezde više ne stanuju. tvorac njihov. OČE MOJ NEBESKI. opet nešto gnjije. Moje. dodirni nas dodirom. mila djeco razmetna. JESI LI KADA VIDJELA SVJETLOST? Kakva je. i svaki. GLE.7. ZALIO SAM TE SVOJOM LJUBAVLJU do tjemena. duša Ti se moja klanja od zemlje dublje. u prvomu redu Mojega skupa. zatalasa Me u moru. koje niti zrije.. 4. Iz Mene krene vjetar. MOJE JE SRCE ŠIROM OTVORENO. opet će biti ptice. kao ono jedino što bih izabrao. 8. Oče moj nebeski. Sve što prepoznate kao vlastitu suštinu – vaše je. još teže ćemo bez Tvoje riječi. 108. na pragu Njegovu gori vaša molitva. Što ima bolje od Tvojega pogleda? Ima Moj smiješak. udijeli blagoslov svima nama. Tvoje su ruke dvije zlatne golubice. KAD TE SRCE BACI NA KOLJENA. No blagoslov je već to što ste došli. OČE MOJ NEBESKI. od morskoga dna dublje. ali sutra toga za nas neće biti. Oče naše sreće.OPET JE JUTRO. Otac vaš ima tolike blagoslove u Svojoj riznici da jedva čeka da ih udijeli. 6. i u kojemu je tijesno oceanu Mojega bića.91. 96. molim Te. kad spadaju maske i skrivačice. već si Mi ga. SJEDIM SAM U HRAMU SVOJEGA SVIJETA Glasovi bilijuna oko nogu Mi se pjene. ja druge i drugo mogu voljeti. bez ostatka. Prozri Moje igre i varke. slobodna od zablude da to nisi Ti. 93.92. NE TRAŽI OD LJUDI ono. bez Tvojega pogleda na nas možemo. Ne zastajkujte u voćnjaku i vinogradu. 97. samo šutnja šutnju razumije. svako zrnce. nijedan list. pusti me da se u Tebe pretočim. i sunca gdje nije. halja koju nosiš. razvitla Me u pješčari. izvor odakle sam. naume ne kovati. dovratci su okićeni cvijećem. i o praskozorju. Meni dala. U tomu vitlanju Ja ne gubim nijednu kap. NAUČI ME kako ne snovati. (Prashanti Nilayam. I kad ih slušam. KAKO JE SRETNA ZEMLJA KOJU GAZIŠ. i list! Jer to je jedini put da postaneš more. odjeni nas haljom Svoje blizine. 99. bez pogleda na Tebe možemo. bez Tvojega smiješka jedva ćemo. koju usta ne umiju ponoviti. kao da se i sam klanjam poklonstvu Svojega poklonika. dug je bio vijek u tuñini. uzimam u ruke vašu molitvu kao da je svijeća. Podižemo svijeću prema suncu Tvojega lica. takva je bila tvoja ljubav. daj mi da uñem u Tvoj hram o sutonu. gdje ničemu s ničim nema 27 .91. mada je jutro. Kad bismo se mogli ušuljati u tu sretnu zemlju. OČE MOJ NEBESKI. Dok te Moja krabulja poziva na završni ples.. Što ima bolje od Tvoje riječi? Moja ljubav. Sve drugo je za svijet. Doñite. ono vas je i gladno i žedno. kao ono najvrijednije što si u tomu času imala. I POSTALA SI: kap u Mojemu moru. Došli ste s molbom za blagoslov. da bi njezin mali plamen zaplesao s Tvojom golemom i vječnom vatrom. Jesi li kada doista vidjela svjetlost? 95. od kojega se više ne gladni i ne žedni. 102. Kao što se praskozorje u dan pretače. prašuma. Stoga Te molimo da nas jutros primiš u Svoje srce. ali za vas ih. nesvojega! Smjerno Te molimo. Važno je da se makar i jedan stih useli u tvoju krv i kosti. Kad te srce baci na koljena. mada nas obuzima blaženstvo ispunjenja. O kako je dobro što si željela postati kap. niti gnjije. koja otplavljuje i tvoju i Moju masku. POZDRAVLJAM VAS. i suton u noć. Samo tišina tišinu čuje. 101. A Tvoje su oči dva nježna groma. uho Moje? Rekoh li. Prozri Me već jednom. On vas moli da ih budete dostojni. U tomu oluj-huju Ja znam sve što proživljava svaka kap. ZABORAVILA SI MI TAKNUTI STOPALA. i šapuće ti nešto sasvim obično. 103. već sam željan skinuti lik i lice kojim se od tebe skrivam. Učinili ste ono što sam htio. Ja sam svi oni. duboko prignut. Tu smo. Kapije su otvorene. a kada k Tebi uzgleda. Mislila sam da volim druge i drugo. kušam je li pitka ili gorka. izgledajući vaš povratak. sad ću Ja učiniti ono što hoću. da njim popločim put za korak Tvojega htijenja. opet je jutro. zrnce. OPET SU PTICE opet nešto zrije. što požarno udaraju u molitveni toranj srca. i nije tako važno. dok sam s tobom razgovarao nešto sasvim obično. list u Mojoj prašumi. Kad okrenem sluh put Sebe. i opet su ptice. svako. DO USTA MI JE DOŠLA voda vaše molitve. Sada. zaleluja u prašumi. TOLIKO VAS VOLIM da Mi je ponekad teško da budem pravedan. 98. Poklonila si Mi taj svoj zaborav. Što ima bolje od Tvojega smiješka? Ima Moja riječ. nakana se kaniti – nauči me svetomu nehtijenju. jedan je jedini pjev to što se penje od stopala prema kruni. kušajte voće iz Mojega vrta. nepovratno. 3. i za prizore taštine. OČE NAŠ NEBESKI. razlog zbog kojega sam..8. U PRISUTNOSTI MUNJE Uprisutnosti munje. OČE MOJ NEBESKI. pa i onda kad nisam znala da postojiš. i evo. put kuda sam. Ja izdvajam svaku. reci nas riječju. što ti samo Ja mogu dati: mir. Jutro će opet biti. Ja primam tvoje poklonstvo. Saginjem se. 100. da vas vidim u svjetlu onoga što ste molili: jeste li ljepši od svoje lijepe molitve? 104. SLUŠAJ. svaki list. OČE MOJ NEBESKI. to ste voće već kušali. Ja već stojim tu. kao prvi roñaci njihove sreće. OPET SMO TU. odakle ishodi? Jesi li kada vidjela Mene? Tvar od koje sam. što ima bolje od pogleda na Tebe? Ima Moj pogled. 5. UVIJEK SAM TE VOLJELA. možda. izlazim na dvor da vas osvijetlim. kao izbjeglice iz kraja nesretnoga. REKOH LI TI SVE što umiješ čuti. Doñite i kušajte od Mojega voća. Samo Ti. Od ljudi traži da prime ono. 107. od čega je. Što ima bolje od Tvoje ljubavi? Ništa. jer Ja. pa si zaboravom odustala od tebi dragog poklonstva: nisi ga odbila. tko pali svijeću? 105. pješčara. ZAŽELJELA SI POSTATI. – 26. Oče naš nebeski. to je samo jedan glas: Moj. Ali bez Tvoje ljubavi umiremo. Nisi znala kako Mi ljubav uzvratiti. 106. nijedno zrnce. Sebe čuješ i Sebe razumiješ u našim srcima. pogled na Tebe napitak je rosni i peludni. 7. što im ti možda možeš dati: mir. zrnce u Mojoj pješčari. riječ koju zboriš. pozivam te na svečani svršetak plesa s krabuljama. MI PALIMO SVIJEĆU NAŠE MOLITVE. Na kule sam se i tornjeve peo. 7. neće biti. 94. 2. ne rekoh li.

26. DVIJE LAðE. iako ga sama ne umijem izreći.? Kakve su. 10. jer divno s divnim povezuje. koja je sama Sobost Tvoja. te Tvoje oči! Reci Mi.. leluja se. u oči Te gledam. i goste. A kad si otišao. a onda. Zvala sam te. A kad si naišao. nalivenu istim vinom dobrodošlice? 17. nijedan pogled ne pamtim odvojeno od drugih Tvojih kretnji. Kad bi znao! 34. zlatan bi se lonac rastalio.. 33. reci Mi.. 24. utiša se. 31. gdje ni visokoga ni dubokoga nema. 11. istiniti prijevarniče! Tvoja me varka svaki puta obmane. kao mač. POSLAGALA SAM SVOJE DAROVE. družinu. Učiš nas da ih ni mi ne izuzimamo. koja ne dolazi. koji je slijepio pukotinu mojega pogleda u Božju blagost. smiješno je. redati ih u samotne svjetove bez Tebe. A Ti sam ideš pješke. NIŠTA LAKŠE NEGO DA ME ZAVARAŠ. i znala sam Te iz svjetova. Pa kakve su. rado bih pokupila i sve Ti u svežnju donijela. divan si Ti. zagledan u nešto drugo. Takmičiti se s Tvojim beskraj-blagom hromo je. u samoći. s punim pravom na kraljevsko nasljeñe. ili sam tek sada pjesnik? Moje su riječi o Tebi priproste. 29. u koji se ulazi hodočasno.. šapnuvši ime na koje se odazivam bez pogovora. da znam kakve su. Ali riječi. oh. kada uskraćeno? Oh. 12. Gledam je u Tvojim očima.. i kao usput. putem koji si Ti sâm. jer se divoti divim. griješno je. pa ni one koji misle da ne žele ljubav. o neizmjerju Tvojega davanja. da se k tebi dolazi. Gledam te. Sumnja u sebe samo je prerušena sumnja o Tebe. Blago mojemu gledanju. Inače ne bih ništa više tražila. LIJEP SI. pjesmo nad pjesmama. DOKAZI SU TVOJI SVUDA OKO NAS – meñu nama šećeš kao da Te ne dotiču. No poslije vidim da je ona bila cement. Sve što treba učiniti. ali mi sebe gledamo u prosjačkim dronjcima – vidimo sebe kao tuñince. priliče sinovima i kćerima kraljevskim. nisam imala srca ni vremena da ih nudim: i srce i vrijeme cijeli su stali u oko koje Te gledalo. da si stanovnik hrama. koji čaški lotosnoj otvara latice. Zašto bih ja znala kako Te znam? 15. miris jasmina i kucaj vlastitoga bila. pred kojim se čeka dugočasno. ni zemljom ni nebom. i zaboravila što sam Ti donijela. već u sebe. čujem joj šum i žubor. gdje Ti. vazda te gledam. divna sam ja. Sve što sam stoljećima rasipala kao hranu za ptice. SAMO OBIČAN JEZIK SMIJE ZBORITI o nečemu tako nepojmljivu kao što si Ti. ZAŠTO MI NIJE SVEJEDNO u kojemu redu sjedim. 27. svezuješ nebo i zemlju u srcu poklonika. bez važnosti. TRPKU RIJEČ BLIŽNJEGA u prvi mah čujem kao pukotinu u ljudskomu svemiru. dao si mojemu daru dragocjenost bez premca. 30. a tko si ti”? More ništa ne kaže. Čega se sjećam što nije tu? Na obali sam. Glazba si. ODAVNO SAM TE ZVALA I ZNALA. riječi. I uzevši. pjenovitu kao mjesečinu. Oče moj. uokolo. riječi – gdje su? Koje su? Njihova je snaga kao u rose: njihova je moć rosina nemoć da pred licem sunca ostane što je bila. A potom se utiša.usporedbe. što ne prolazi. lukavo ih zadržavajući oproštajnim slovom. 32. SPUSTIO MI JE U DLAN plamen sa Svojega dlana. NIJEDNU TI KRETNJU. i uzeo iz njega što si htio. u žuboru čujem frulu. voze Tvoju pratnju. TI NIKOGA NE ŽELIŠ IZUZETI iz Svoje ljubavi. reci Mi! Oh. Ali ona se ne gura u metež osjetila. Nježan si. 18. u kojoj se odražava svjetlost. 28. Nijedna riba ne zna kako ribe plivaju. A ja stalno čavrljam sa željama na odlasku. na svetkovinu gdje će im se udijeliti mrvice. ja samo znam da to ne znam. 9. o blagosti. a ja sam tu. i gledajući saznalo kakva je vječnost. 25. 13. Pet je tisuća niz vodu otišlo. Izmeñu radosti i radosti. i da se od Tebe odlazi. na karnevalu. kad bi samo znao kakve su te Tvoje oči. Prije no što sam ga rukama uzela. sadašnji čas. ništa veće očekivala. SJEĆAM SE RIJEKE. Gospodine. 28 . I tko sada komu da postavi pitanje? 14. oh. ne kažem pravo. Kad bi znao.. koja teče pet tisuća godina daleko. ZNAM LI GDJE SAM? Znam li s kim sam? Znam li što mi je dano? I kad mi je pruženo. do jutrošnjega daha. koji su došepesali u prijestolni grad. koji svima jednako podiže čašu. KAŽEM LI: ne sumnjam u Tebe. te rijetke školjke dubine i šutnje. ALI OČI TO NE ZNAJU. kako to duša zna. da se tu i tamo s Tobom riječ prozbori.. vazda bi me njima gledao. da bih Ti mogla reći riječima kakve su. ali uši Te ne čuju. da znam. duša moja nad sobom tuguje.. kao što Te duša sluša. na mjesečevu sam zraku naslonjena. nijednu riječ. koja prepričavaju Tvoju ljepotu i glazbu.. Tebi predala. Priñi joj iznutra. oh. kojim tko zna hoćeš li proći. Mi polako počinjemo otkidati dokaz za dokazom od Tebe. DUŠA MOJA SEBI NE VJERUJE. 21. ZEMLJA I NEBO. šire se svjetovi prošlih i budućih života u vrtnji. Govorim Ti riječima zemaljskoga milja. HTJELA BIH PJEVATI O TVOJOJ KRASOTI. vidjela sam da si rukom taknuo moj dar. to jedino duša najbolje zna.. 16. i u njima vidim ono. ON STALNO OD MENE OČEKUJE da Ga poželim bez ostatka. MORE PITA VAL: “Tko si”? Val mu kaže: “Val sam. DIVAN JE TVOJ VRT. života. kad si Ti domaćin. Tvoja me igra bez iznimke opsjeni. da znaš. i slušam glas iste svirale. dokaz Tvoj za dokazom počinjemo okretati put Tebe. Iz njega. a iz sadašnjega časa slušam Tvoj odgovor. koja čeka da meni bude radosna. mač me bio kucnuo po ramenu. 19. Nijedan cvijet ne zna kako cvijeće miriše. ZALUD JE TRAŽITI RIJEČI SKUPOCJENE. sve je to kristal vida. 20. 23. Potom bih sjela do Tvojih nogu. da ga golom rukom uzmem. TVOJI SU DAROVI KRALJEVSKI. pod najboljom maskom. kako Ti je lako mene prevariti! A mudrost mi je samo ova spoznaja. KAKVE SU TI TE TVOJE OČI. a Tvoj je odziv vazdašnji. U zemljanu loncu gori vatra. kakvo se čekanje ispriječilo? Koga i što čekam. u fruli noćnu rosu i modru sjenku. U DUBINI MENE JE RADOST. SVAKOGA JUTRA HTJELA BIH TI DONIJETI sve svoje živote. jer to je ono što imam da bih Te opjevala. Jesam li ja još uvijek pjesnik. koja ne odlazi. i da ja budem na radost njoj. NIJEDNA PTICA ne zna kako ptice lete. duša čuva tišinom Tvoju nježnost. od daha prvoga jutra. djeco visoka roda: skinuti dronjke i vidjeti da smo ispod njih sinovi i kćeri kralja. kao jutarnji pokret. nevidljivo. kad bi samo znao. kad je očekivano tu? 22. u kojemu se odražava vid. i bez pratnje drugih želja. riječima pšeničnim od čednoga obilja. već se leluja. i pogleda – sve je to kugla svjetlosti. i vremena. I ja po stoti puta povjerujem da si Ti gospodar u dvorcu.

Zahvaljujem Ti što si u pijesku naših želja zasadio hladovito drvo želje za Tobom. kao žena. 39. kao munja. Došao sam zbog onih koji nisu ni sveci ni savršeni. 50. Učini nešto za njih – bolje Mi hvale ne treba. kako savršeni Tvoji zakoni! Kako je neizvjestan svaki naš čas. ni počasne straže. Ali ne pravi od njih tijesto za čavrljanje. kao gràd i pšenica. TI SI MOJ OTOK OD PJENE Uspjela si povjerovati da si čvrsta. kao dušmanin. prosjak. dok Ti je ruka u davanju. da budete Moja neizvjesnost. SLUŠATI TVOJ GLAS. reci ih cijele. u kućama od gline. 43. ljubav je glazba. LJEPŠE JE. Naposljetku. zbog najbolesnijih. Jer Božja je riječ jaka kao dijamant. Došao sam da ti usta zaključam cvijetom govora. Ah. Ali ja vidim samo prozor – vrata prepoznajem po ključu i zasunu. LJUBLJENA. večernje zvono. kao brat. ali vazda si mislila da sam najvažniji dio tajne sakrio u Sebi. a neka mogu bez molbe. Jer i njih jednako volim kao i tebe. kao dijete. Naprosto sam došao. Tako ćete naučiti kako se igra može do kraja odigrati tamo gdje vas čekam radostan kao dobitnik: jer vi ćete biti Moja dobit. Ja sam i s ove i s one strane bezgraničja. 36. HEJ TI. TI MISLIŠ DA SI POGREŠAN KORAK Mojega plesa. i reci Mi čitaš li Moju riječ i na svim drugim jezicima? 49. 40. 47.35. Ja sam tamo gdje mašta ne stiže. DOŠAO SAM JER SI ME DOZVALA Došla si jer sam te dozvao. molim Te. Da si samo znala tko je taj koji za tobom plače – da je to onaj zbog kojega umireš od tuge! Koje su suze teže – suze sljepoće. ili suze vida? Ti plačeš zato što ne vidiš. hranjivi je napitak. niz stada i ptice. dobro djelo učinjeno ljudima. Mnogo sam ti puta otkrio kako ćeš Me naći. Ja više nemam nijedan ključ koji ti već nisam dao. Sad čuješ Moju riječ na jeziku ljudi. kao čovjek. ako baš hoćeš. prije nego što zaišteš više. kao oluja i potres. da zavolite Moju neizvjesnost. Čekaš da ga iznesem na vidjelo. Naginješ se. Dat ću ti! Ali prije toga daj ti Meni od svih svojih riječi samo dvije riječi: daj mi. ni podvornika. krhkija strana! Majka sam koja će odati veliku. tek što za njih nešto više strahujem. Najprije pogledaj to što sam ti dao. koji će se sjetiti da ima krila. koji lovi bilo kakvu čašu. punina praznine. kao voćka. kao topot vojske i stada. I. Ja sam taj koji više ne može izdržati boljku tvojega samozaborava. A ti si zapravo more. Izabirem zlatno doba. pas. Uzela si ključeve jedan po jedan – osim jednoga. da bi joj dušmanin pustio dijete iz tamnice. Vojske anñela redaš pred Mojim vratima. pogledaj niz vode i šume. iako je nalik šali. Na otvorena vrata ne znam ući. frulo. Lako je. iako zlatna i draguljna. koja. UČIM VAS IGRI: da prihvatite Moju neizvjesnost. vjeruj Mojoj glazbi. a noću je srebren. kao roditelj. nelako je – igra ima stroga pravila. Nemam ni vratara. zbog bolesnih i nesretnih. Ali znaj da u Mene nema pogrešnih koraka. Ja sam ta slabija strana. Budi ti cvijet. Gdje god da Mi zakažeš sastanak. NE ZAHVALJUJ MI RIJEČIMA već učini nešto za ostalu Moju djecu. i više nema vremena koje nije sada. kao biljka. kao prijatelj. 52. tamnica je pticama visine. kao muž. kao susjed. UČIO SAM TE KAO DRUG. Daj mi mir. neka ne mogu bez hvale. Što još hoćeš? Hoću više. Ja sam već tamo. Daj mi još nešto. 38. 48. poslije ću pogledati što mi je u krilu. TVOJ PROZOR ZLATOM SJA cijeloga dana. 51. ZAHVALJUJEM TI ŠTO SI VIDLJIV OČIMA. 29 . Najavljujem ti tko si. učim vas igri. Igrajući se. koji je zaboravio na svoj korijen u zemlji. MOJA RIJEČ TEBI nije nešto što bi ti mogla napisati. Zahvaljujem za smiješak što Ti lebdi oko lica kao miris oko cvijeta. LEPTIR JE CVIJET. kao zemlja. nego svoj vlastiti. KAKO SU TANANE TVOJE IGRE kako su bezmjerni Tvoji svjetovi. a Ja sam stajao pred tobom i plakao. vjeruj glazbi koja kroza te čujna postaje. dobro čuvanu tajnu. Pa kakvu prigodu imaš da Mi priñeš? Ja sam ovdje. kao ti?! 44. i što je glazba? Ti si frula. JA SAM I S OVE I S ONE STRANE ZIDA roñenja i zaborava. i ne može se usitniti. tat. JESAM LI TI DAO? Jesi. JA SAM BOG TVOJEGA SRCA a ti Me smještaš u dvore nebeske. I korak naprijed. nevidljiv. zar ti misliš da Ja razabirem jedan od drugoga. i korak natrag čine jednu plesnu figuru. samo druge boje: boje nemira. OBLAK RUŽIČAST. Vjeruj Mojoj fruli. i danju i noću. Da te naučim svemu čemu te nisam uspio naučiti kao kiša. koji tek slute lijek. A došao sam i zato što Mi ne treba nijedan od ovih razloga. kao ptica selica. došao sam kao Bog. A znaš li tko je frula. za pahuljasti ćeret i tajnoviti mrmor. 45. UMRLA SI MNOGO PUTA od tuge za Mnom. Zar je to malo? Poslije ću. Svece i bogougodnike odreñuješ Mi za podvornike. boje šumora. 56. 53. NE PREPRIČAVAJ NAŠE DVOGOVORE. NAJAVLJUJEM TI OTVARANJE KRLETKE. kao val. U krilo sam ti prosuo dragulje: vid i snagu izraza. no znaš li kako su bolne suze u onoga koji vidi? 46. Najavljujem ti ono čega se plašiš: zamah vlastitim krilima. Čekam da Mi otkriješ da znaš i ono. IGRAJUĆI SE. kako je izvjesna Tvoja vječnost! Diviti se znači razumjeti Te. 55. Moj lik u tvojemu snu nije nešto što bi ti mogla sanjati. Savršene duše postavljaš na vrata i prilaze. Jer ti nisi kanarinac. JA SAM TAJ koji više ne može podnositi da sebe ranjavaš vlastitim neshvaćanjem. što uši čuju Tvoj glas i šušanj Tvoje haljine. Ne. Učio sam te kao kiša. golubica si. Moja milost nije nešto što bi ti mogla zaslužiti. VJERUJ MOJOJ FRULI. gdje joj nije mjesto. 42. i dovikuješ mi da su vrata otvorena na sve četri strane. pružam ruke: na dlan mi spuštaš sadašnji čas. i za morsko dno prirasla. što misliš da ne znaš. po dugomu kucanju. do u slovo. Ja sam praznina punine. Riječi hvale Gospodu kristalna su čaša. 37. Učio sam te kao prolaznik. Vrata sam ti pokazao. ni anñeli ni učitelji. TI BI HTJELA da ti otkrijem tajnu Svoje blizine. OBLAK LJUBIČAST. 41. 54. koja lovi sunčevu zraku. GOSPODINE.

nije te pogledao sav svijet. 70. da bi sjeme nekoć posijano pošlo putem kruha. 63. koju si prerasla. Osušio sam te Svojim suncem i tvojim žarom. Vi za sjeme ne brinite – vodu Moju pijte koliko je po vama lijem. ODLETI MILI ANðELE. tebe o Mojoj svirci pitaju. u gostionicama. koji se ne mogu rastati. IZNENADIM TE UDAROM i omčom. na grobljima. MOJ SI RAZGOVOR TI. on te nije korio. ti se buniš protiv sebe. NE BROJITE MI RIJEČI. i sada te svezujem za Svoja očekivanja. iz skrovišta izañimo. kao sjaj. ali će morati bez tvoje ovisnosti o njoj. jesi li se umorila od svirke? Hoću li te za pas zadjenuti? Hoću li te u travi izgubiti? Pa da poslije doñu brda i doline. Najprije da vratiš zatureno. kapi koje 30 . Svaka stvar svojim jezikom s Tobom zbori. i koliko Mojemu sjemenu treba. OH FRULO. želje. čemu da se i ja u Tebe uplećem. Čekao sam da to konačno zatražiš. A šaljem vam i vjetar kao prijateljsku ruku. MOJ BLAGOSLOV LEBDI OKO VAS kao rosa. Neka u njemu ne bude ništa što nije Tvoja volja. ZAR JE TEŠKO POVJEROVATI DA VAS VOLIM? Obilazim vas na tržnicama. i lakim putem – s udarima čija će te nemoć radovati. NISAM JA GOLUBAR NI SOKOLAR da uzgajam plemenite ptice za lov i razbibrigu. u kristalu visine. Tvojima ću nahraniti gavranove. da izvučeš iz peta ono što si nekad u njih iz pleća spustila. Moja igra ide za tim da te ne zaskoči svijet. Jesi li se zbilja umorila od Moje svirke? 65. i lovcu pred nosom odnositi zlatoperu pticu? 68. svijet te neće pustiti. nije te hvalio. PELUDNO JE OVO DOBA. UČI. 61. tebi. 59. snesite jaja u modromu zraku – održat ću ih kao na dlanu. i po mjesečini. jer tako velika želja ne može živjeti u društvu sa sitnim željama. I jesi. 60. koja će biti krštenje tvojom rukom. leptiru. i nema nesporazuma izmeñu nje i Tebe. Protiv svoje misli. neuništivo bogatstvo. Odvezao sam te.. bolnicama. poput frule. I jesam. iz dlana Mi zobljete. Vaši će se potomci izleći u čistoći modrine. Moja briga. koji najviše voli spašavati. niti čujete Moje pitanje. koje vide sav svijet. svečano zamre. ptico pjevice. udahnete. HRANIM VAS. Mrmore danju i noću pisaći stol. u Sebi. frulo. Trenutak je nijem. Moj lik se sada s tvojim likom rastaje. 66. 69. NJIVE MOJE. neka nijemo. dosta mi je moje igre. koja se udaljava. kad mi cijela kuća s Tobom dvogovori? 58. svaka zvijezda neka štuje titraj svakoga zrnca. Ja znam koliko možete popiti. tišina tišinom s Tobom zbori. Oh. slušam. poglede odvraćene. i nemoćna dokučiti? Kad misliš da se buniš protiv Mene. vaša strepnja? Ili misliš da je tvoja misao plitka. MOLILA SI ME DA TE OSLOBODIM vezanosti za tvoja očekivanja. kao obalni stup brodicu. Moj lik sada tvoj lik od sebe odvezuje. umireš zbog sjena. Krila sam vam i latice zato dao. Vjeruj Mi: ne napuštaš Me. i polica za knjige. na autobusnim stanicama. Mene više na zemlji nema. ma koliko se prostora i godina nabacalo izmeñu njih. Neka u njemu svako zrnce sluša zakon Tvojih zvijezda. SAMA ĆEŠ SEBI REĆI ono. Ako te guram iz gnijezda nebeskoga. Slušaj se. bacajući se za hranom. 77. koju ne dotiče Moja dobrota. 72. TRAŽILA SI DA ME VOLIŠ još više nego što Me voliš. krilatice Moje. Mene ima samo u tvojemu letu.. Zlatni ste od Mojega peluda. u prozoru gučete? Vinite se uvis. Poklonite Mi samo mrvicu svoje suzdržanosti od onoga što sam vam poklonio: ostat će vam i više i bolje. ni časka da mu zahvalite. PREDAJEM TI U RUKE OVAJ DAN još o svitanju. Čuvaj zauvijek Moj pogled u srcu. KAKVA JE TO POBUNA U TVOJEMU SRCU? Znaš li protiv čega se buniš? Misliš li da sam hirovit? Dalek? Nedokučiv? Da se Mene ne dotiču vaše boli. Čekam da čujem riječ. 62. 75. nježan. ne brojite Mi blagoslove. žarulja i noćni muk. Ogledajte se: ne vidite li i gore i dolje koliko vas volim? Jer sve ovo oko vas dao sam vam da shvatite samo jednu stvar: Moju ljubav što je sebi neodoljiva. smiješ se i plačeš sa sjenama. ne zaboravi mu predati ljubav nerastajnu od Mene. Bez igre neće moći. POGLEDAO SAM TE očima. kao miris. 78. taj sjaj ne trne. zaboravljate ruku koja vas hrani. to je zato što ti je ono postalo tijesno. 73. zrnce. ništa te pitao nije – samo te volio. oćutite. možete li prebrojiti kapi od kojih se oblak sastoji. Svojima ću nahraniti tebe. kako sam te lako obmanuo! I ne pada ti na um da zatvoriš oči. neka u njemu budem ja. u srce se spusti i saznaj što je to. Pogledao sam te kao da si sav svijet. za hranodavca nemate vremena – ni časka da mu posvetite. i ti zavapiš da te puste. koje sam dao ili uskratio. a vi. FRULO. Jer kad škljocnu brave i zasuni. a ne za ukras ruci i krletki. NATAPAM VAS. DOSTA MI JE TVOJE IGRE. svečan – dostojan rastanka onih. U SVAKOMU ČASU BUDI SPREMNA za Moj zov. na svjetlo dana da izvučeš nedogledano. u sjaju tišine. i zvijezda po Tvojemu zakonu. šutnje. NAUČI dobru mudrost rastajanja s Mojim likom. Za let sam vas stvorio. Stojim. oko Sebe.. lice jedno drugomu pokažimo. 76. davno uzorane. i mislim: čemu još i ja? Razgovore moj. vatra žarom. 71. taj miris ne pline. nego Ja – da te ja namamim u stupicu. krevet. Upijaš se u predstavu. koja nije. i oćutiš oko sebe krilo Moje svjetlosti. Nauči rastati se s poklisarom kako dolikuje. Ne čudi se ako ti mnogo štošta skratim. 67. pčelo. Prekinimo. kojega ti poslah ususret kao Svojega poklisara. GOLUBOVI MOJI. Zar da Mi na ruci sjedite..57. 74. ptico. A Ja ću već biti nijem i dalek. klanjaju. i tebi se. CVIJETE. 64. OPRAO SAM TE Svojom kišom i tvojim suzama. i prstima ruke pokazujem ti Svoje kazalište sjena. otimate se oko zalogaja. pogledao te Tvorac njegov. Meni. Ali tebe zadržavam kraj Sebe. nepotrošivo. Mene više na nebu nema. Moja želja da vam želje ispunim. Voda žuborom. pa ljubi i prosipa se i po blatu. Ta rosa ne hlapi. a Mojim duhom. Vaše je samo da to vidite. I budući da nisi za nj spremna u svakomu času. peludno se darivajte. štednjak i lonac. što očekuješ da ti Ja kažem. poglede uprte. A Moja ruka sve više postaje zvečka. i od kojih je duga sačinjena? Kapi duge koja jest. Tko te drugi zamrežio nego onaj. oplodite jedni druge. POSJEO SAM TE U KRILO. Ne. od kojega je moja kuća puna. nježno. a onda ćemo lako. a ne svijet dušolovni. krilatice Moje. Vaše je da shvatite da imate neshvatljivo. Ne vidite Me. Sve drugo neka ide.

Moj gubitak preoteti. TETURAŠ. JA. otvori oči širom. 94. koji ti šaljem kao pozivnicu na nezaboravnu gozbu. učeći vas životu osjetila tananih. od darova kojima sam te zasuo. Iglu baci. POD MOJIM NEBOM. CIO TE DAN KUPAM u Svojemu oku. Svojom. Na slogove sam je razlomio da vam olakšam čitanje. 82. jer ćeš. ZAR NISAM BIO PREJASNO BLAG i preblago jasan? Zar Me niste udisali. 92. GOSPODINE. 79. u Meni oči sklapali i rasklapali? Zar vas nisam prožimao preblag i uporan. Daj Meni svoj jad zbog onih. koji Mene kleveću. i što kaže. na nj naniži što je raznizano. i uči ono što kažeš. koji imam. DOGOVORISMO SE da ćeš se probuditi u posljednji čas. da probuñena ne bi otišla budnim putem od usnulih. Moj dvojnik isprositi. OD UMORA JE. 100. i o čijemu je vratu niska. koji nema ni imena ni lika. i čitaj Moju poruku sa svih strana. razilazi se put u nebo od staze u pakao. budi blaga s osornima. da bi moglo biti za one. DAJ MENI SVOJU GORČINU Daj Meni svoju gorčinu zbog onih. Ogledavate se začuñeni. Ipak. na suncu Svoje dobrote ga očvrsnuti da Moju silinu podnese – svakim atomom svojega bića da pamti da je od loma sazdano. Ali nije. Jer takav je Moj posao. ma gdje da jesi. Ja. jedino je čvrsto tlo za ljubav. SATHYA SAI. od slabosti je. 85. JA koji izgovaram tvoje ime kao Svoje. SVA BIĆA SVEMIRA žude za ovim što je vama dano. JA. koji Mene ne žele znati. To sam Ja. prolazno je. Ako sa Mnom jesi. znati zahvaliti. PAMTIŠ ME PO ZABORAVU. 81. ZAHVALJUJEM TI što si mi dao želju za Tobom. Ja. ona je kruh. 84. a Ja da kišu na tebe pustim. Njime sašij što je poderano. umjesto sebe da sobom vidite. moj Bože. a koji nisam to što imam. ŠTO DALJE IDEŠ. BOŽE. Daj ih Meni. koji vam svako jutro lomim za okrepu. Utišaj se i slušaj tko govori. 95. ako nisi sa Mnom. Pokazao sam ti i gdje je Bog. ma gdje da nisi. zapažanju kakvim cvijet osjeća da je poprašen peludom božanskog oploditelja? Zar nisam? Zar niste? Zar nije? Pa za čim se ogledavate kad je sve u vama? Što još očekujete kad ste sve dobili? 83. i kako – gledaj samo da budeš sa Mnom. Tebi jedinoj dajem slobodu da ne budeš u istoj ravnini s nebom. kao konac kroz iglu. OSLUŠKUJ ŠTO GOVORIŠ. Moje ćeš stupice sve teže razlikovati od pravoga puta. 31 . 86. spavajući. 99. Voli ih kao da su ti. AKO SA MNOM NISI. ti stalno pokušavaj. i kamo. Ali ne moram ništa saznati. kojima jedva da će biti. Ja. Ja. a ljepota jedina jest – ljepota od tih kapi načinjena. i gledaj svim svojim srcem kuda stupaš. a na ispražnjeno mjesto useli Mene – ispuni Mnome sve što nisam Ja. neprimjetno. pusti. Ne boj se: taj je zaborav sjećanje na Mene. Učim te da se svaki lik i svako ime zove Ja. 91. BUDI NJEŽNA S OPORIMA. Bez obzira zbog čega je. koji tvoj oblik uzimam kao Svoj. koje nisu. takav san nije manje svijetao od budućnosti. i dok ti ispadaju. da vidite i što je to.. 93. Učim te da i tebi bude svejedno. to će te lakše daljina zavesti. a san nije manje prosvijetljen od budućnosti. Što si mi pokazao kakav je pakao dan bez Tebe. Taj je zaborav dar i blagoslov. jer cijeli tvoj dosadašnji put sada ovisi o samo jednomu koraku. koji tvrde da se ne okreće. To sam Ja. 97. pokazujem ti kakav je Bog. koji raste izmeñu tebe i svijeta. To sam Ja. UNUTRA. PUSTI DA TE MRVI MOJA VELIČINA Prah da budeš. i ne misli o svojoj i njihovoj misli. MISLIŠ. Ništa nećeš reći. ali koji vole kao ti. Jer od Mene ti je dar da nigdje nemaš mira ni radosti bez Mene. Neka mi uvečer bude dano da samo malo zavirim u obavljeni posao – da vidim gdje je zakrpa. 89. u Mojoj noći. ZAHVALJUJEM TI za dan proveden s Tobom na visoravni kraj jezera. znati poželjeti ono što Ti od nas želiš. ŠALJEM TI LJUDE koji ne misle kao ti. odmotaj ga i na ruke položi mi ga. NA MOJOJ ZEMLJI. uzmi novu. Teturaš od obilja. a kakav raj trenutak s Tobom. To sam Ja. Ja. a noću ti gledaš slike koje je oko danju pilo. U MOJOJ RIJEČI je šutnja. kao što jesenji kesten otpušta lišće. stavljam Ti ga pred noge. LJEPOTA JEDINA JEST. Tolike si stvari rastočila. JA SAM SVI OVI LIKOVI o kojima pitaš tko su. Pusti da u miru proñe ono što je sačinjava: ti nećeš proći. ne brojeći vam zalogaje. i zemlju pod njim. NEKA OVO BUDE TVOJ DAN. Neka Ti leži pred nogama cijele noći. 98. Ne plači. Iz ruku ti ispadaju. jer ti spavaš da bi se drugi budili prije svojega vremena. taj dan od neprolaza. Blato da budeš. da svaki lik i svako ime zoveš Ja. 87. 96. a sve što je sačinjava. i ništa što je Moje ne može Me saznati onakvoga kakav sam Ja. Na oštrici noža. i riječju – jer željan sam da se iz svoje slobode nazoveš Mojom. Ja ću od tebe Svoje slovo oblikovati. ali ćeš čuti i reći da si čula. zar Me niste pili. Ja. jer plač ti je san. NE BOJ SE. nigdje nisi. Ja sam sva ova imena o kojima pitaš čija su. svagdje jesi. OD MENE TI JE DAR: da nigdje nemaš mira ni radosti. a ujutro. Zahvaljujem Ti što me nisi pustio na miru. a vi ne znate ni što je to. i kakva je milost znati se kajati. koji svod nebeski zovem Svojim. to možeš saznati od Boga. pusti. Otvori sve svoje oči. 88. i gdje je to – ali kako da vidite kad gledate oko sebe. ni gdje je to. 101. Taj je zaborav sjećanje na tebe. A što je Bog. dogovorismo se da tako bude da gotovo ne bude. noći. preuzeti na sebe spavanje drugih. tolika lica otpustila. na bridu dlake. jeli. 90. Sve što vidiš Moja je riječ. kroza me prodjenut. u Mene se odijevali? Zar se niste sa Mnom umivali. Što si Mi bliže. Zato ne gledaj kuda ćeš. ti Mojim riječima Meni o Meni govoriš. 102. kao zemlja koja se okreće i za one. TO SAM JA. jer ćeš im svoje buñenje pokloniti. i da zato veličinu podnosi. i noću si budna u uspomenama onoga što spava. i prodjeni kroz nju Svoj dan. i Ja ga svakodnevno obavljam. jad je jad. ali ujutro. ti Me već moliš za nove. umotana u muk i svilu mjesečine. i čut će drugi ono što si čula. JUTROM. koji sam Ja. Ne plači. 80. gorčina je gorčina. zemljom. kada ćeš. Meni je svejedno kojemu ćeš se imenu i liku prikloniti.. da se tako meñu nama vrti do kraja naših dana. OTVORI OČI ŠIROM Jutrom.jesu. Ne može se reći unutra.

(Beograd. požali i one. i da je gaze i brišu joj tragove. Razriješi ih najprije u sebi – vadi kljove. noževe mržnje polako. bez obzira kad su zmrcvarena. 107. a tko odživjeti. Žali ih jednako. – 3. stani sa Mnom na motrište. 106. SVE SAM ODREDIO: tko će živjeti. a Ja ću vidjeti što ću i kuda ću s njom. preći će preko mosta u Moje doba. ne daj se uhvatiti u mrežu mržnje i gnjeva. Igru gledaj – igra je zakonita. sebe si ubogaljila za taj dio. ili drugi? Zar nisu svi došli opterećeni svojim dugovima. Ona iz vas samih izvire. Ti to znaš. Budi Moja čaša! Ostani vjerna svojoj žeñi. uzmi to jedno od jednoga komada. gdje je tvoja domovina? Nisu li tvoj narod čisti i pravdoljubivi. Žališ one. tvoja domovina nije li Moja svjetlost i istina? Kad takvu domovinu braniš.10. da drugoga oružja nemaš – da drugi rat ne postoji. Otac tvoj nebeski ljubi te nježno. ili čovjeka mecima probušena? Dijete. ti ratuješ sa sobom zbog rata. koje zoveš svojim sunarodnicima. ne kažem gdje jest. Jer zar se itko može spasiti. a ti si daljinu nasnubila. tko preživjeti. voda u njemu nije umorna. 108. Sebe sam ti dao. Kostimi su privid. mora se vratiti da igru iznova započne. studenac Svoj. Za što si. Ti bi morala znati da je smrt ponekad nagrada. kojima to nije namijenjeno. Zlodusi su se preselili u odjeću roñaka i prijatelja. i još si mnogo toga. Obustavljam do daljnjega put Svoj. da preodlučim spasiti i one. sklonostima. Nije slučajno ni to. jer dao sam ti da se moliš za njih. a ti se potom od groma streseš. taj odlazi s minskoga polja tijela. stoga. Proziri Me – dokle god sam Otac tvoj. Istina. prije nego što budeš Moja – od Moje nacije i Moje države? Doñi. tvoji su. 3. da ozdrave. I kad ti se čini da su ju nepravdom ošinuli. neka su ti i jedni i drugi tvoji. 7. 104. da ne iskrvare u tebi oba – da prežive. A nekima sam od vas odredio da se molite da ublažim odreñenje. Jer ne zaboravi: oni su dijelovi tvojega uma. Samo oni. ZAR ITKO MOŽE STRADATI KOMU NISAM TAKO DOSUDIO? Ne upinji se spašavati bilo koga drukčije. i kad jest. a protiv duša? Ne.103. DIJETE MOJE. pa i onda kad ne možeš umom dokučiti Njegovu pravdu. Zar ima slučaja. i prokrijumčarenoga stavka zakona. koje će ih nositi radosno i dostojanstveno. pružaj se ustima i suhoj zemlji. ako Ja nisam tako odlučio? Moli Me. zaroni sad u jezero u tri sjaja. Šalji molitvu za mir i svjetlost. prt Svoj. Imaj istu mjeru za obje strane. KAŽI SAD ZBOGOM JEZERU u tri sjaja. STOLJEĆIMA SAM PUNIO TVOJU ČAŠU – izdrži u svojoj želji za žednima. TIŠINOM SAM TE ZVAO. istina su. koje nose oba tebi poznata kostima. 5. Vjeruj Mu. JA SAM UHO. Jer znaj da se nijedna kap krvi nije prolila bez zakonita uzroka i isto takve posljedice. koji bacaju granate. Blizinom sam te okružio. Ali tko je tvoj narod. i ako jednomu dopustiš da umre u tvojoj ljubavi i praštanju. kojima sam navijestio smrt. Za koje onda navijaš? Za jedne i za druge!? To su duše. umoriše se uši što ju slušahu. makar to ne znaju. Zaustavljam do daljnjega pjev Svoj – ptica nije umorna. koji nije tvoj. nisam li ti rekao? A ti Me stalno iznova pitaš ono što već znaš. Čuvaj svoje srce za ljude svih imena i boja. 105. RATNICE MOJA. Tko je zaigrao naopako. a misle da su različiti. Izmjenjuju se. REKAO SAM TI. za života ili u smrti. jer dao sam ti ih na voljenje i razumijevanje. PEČATIM DO DALJNJEGA IZVOR SVOJ. što će potomci još dugo snositi sram i poraz ovoga bezumlja.91. Moli da doñu duše prosvijetljene i čiste. Ja. Budi na strani istine. ostani u Mojoj pravdi čak i tada kad ti se ona čini nepravednom. i gledaj. što ih sada same snalazi. Voli ih jednako. tamo gdje samuju trojica od jednoga komada. govore o ljudskim demonima. TO JE ISTINA – ta mrtva tijela su istina. zar Ja razlikujem izmeñu Srba i Hrvata? No karma je svakoga čovjeka samo njegova. Ne pleti se u Moje rasporede: oni su pravedni i blagotvorni. koje se i jedni i drugi odriču! Ta tijela. već što jest. Raskrsti sa svim vezama koje su pristrane. 7. koji nisu sudjelovali u mrkim mislima i nakanama. umoriše se noge gazeći ju. ili spaljen dom? Čovjeka probodena. izmrcvarena. zar ima uloge. Otac tvoj nebeski.) Ratni dnevnik 1. koju poznaješ kao Hrvatsku. DIJETE MOJE. nijedan požar ne zbiva se bez razloga – znaj da se svakomu dogaña ono što je sam dozvao. i svjedoči ju! Ti nisi ni Hrvatica ni Srpkinja. Poručujem ti Svoju istinu. svijet ga više ne drži. željama – duše tolikih? Zar možeš navijati za duše. tako sukobljene u smrtnomu hropcu – jedne u druge zubima utonule. i kaži Mi što vidiš? Jesu li to Srbi i Hrvati? Ne. Ja ti munju pokazujem. nijedna suza. a ti si glas čekala. ma kako bili strani jedni drugima. nije se zemlja pod korakom umorila. da bi ostala sa Mnom u tišini i blizini. dužne svojoj karmi – dolaze i odijevaju kostime Hrvata i Srba na pozornici od ratne igre. Budi u prvomu redu od Moje nacije – traži Moju pravdu i Moju istinu.9. i ne pitaj jesu li Srbi ili Hrvati. u kojemu se susreću zvukovi zemlje i neba. za istinu. nego molitvom. jer si i jedno i drugo. OVO NIJE TVOJ RAT. 6. ne zaboravi da je tvoje jedino oružje širina ljubavii sućuti. Ali istina obje strane. oni u Meni tvore glazbu za Moj užitak. pa i karma je svakoga naroda samo njegova. i da su mnogi namijenili drugima ovo. nokte. braniš i onu drugu. pa ipak. Pa zašto onda puštaš tlapnji da kroji tvoj vidik? Moli za čistoću i obraćenje duša. Zar je kriv jedan narod. pa ipak. no umorše se usta pijući ju. Žališ li više kuću izgorjelu. Od svega što sam ti dao ne uzmi ništa – ni sjaj ni trojicu. nijedan vrisak. PONEKAD NE KAŽEM KAKO JEST. već što jest. NE IZDAJ ME. Moji su. njih. sve se nadajući da ćeš ustuknuti od vjernosti Meni. i koje će opravdati jedan i drugi historijski kostim. a Njegova je strogost poseban oblik dobrote. Tko doigra igru. 4. izdan Svoj. Uskraćujem ti sve da bih ti dao sve: glas i daljinu i dar Svoj ti oduzimam. i misliš kako je svjetlost manje nesrodna grmljavini. i za koga? Za igru!? Gledaj ju. nažalost. Zar ti itko 32 . kao ni šupljikava posuda vodu. a ti si se Mojemu daru nadala. to su tek kostimi! Što još vidiš? Jedni igraju druge! (Nekoliko puta za redom). Ta tijela jadna.91. ispale iz Moje drame? Ti moliš za one. osim rata s otuñenošću u sebi. 2. ZAR MOŽEŠ BITI IŠTA. ti navijaš za dobro. ono što nazivaš svojom domovinom.

da ga ne bih mogao prozreti. MOJ JARBOLE Ne naginji se ni na jednu stranu. Dvije su strane. niti razumije. 9. A tko ste vi. PIJANA JE ŽENA TVOJA I MOJA ZEMLJA. Na ovo sam te mjesto postavio. kad se razbuktala. i gaženje drugih. nosi se visoko. ali na Mojemu oltaru Ja dajem odrješenje od straha. klanjaju li se Zvijeri. ARðUNO. odlučnije. neće ni opržiti. Ah. čiji sam autor Ja. U srcu. dao sam ti riječ da čovjeku govoriš o njemu. kako ga obraniti od hordi. Povijest se ponavlja. mila. Horde su sve žešće i sve češće. ti se ponavljaš. koje ti ga žele opljačkati. Ali kad se bude mamurna budila. GALIJA JE TVOJE TIJELO. 12. Kako ćeš ih braniti. Ne sudite nikomu. jarbole. OVO JE VRIJEME O KOJEMU SAM GOVORIO kao o vremenu umiranja Zvijeri. roñak. i o cijeloj tebi. ta što ti je istinskiji zavičaj i životniji život. zavičajem. i zgaženi. Vidjet ćeš ju samo ako ostaneš okomit. pitate li se? Što rade vaše potajne misli. klanjaj mu se i riječju – ne licemjeri. zavoljet će ju. Uzalud je govoriti pijanici – niti čuje. ŠTO MISLIŠ. tetura razvijorenih kosa. tako je sebi namijenio. SVI OVI LJUDI KOJI MISLE ZATOR. neće ni oprljiti. koja je obuzela um i srce čovjeka. gle. prijatelj. i saslušaj što ti imam reći o svima njima. ZAR NE SHVAĆAŠ DA PRAVE VIJESTI PRIMAŠ OD MENE. ZAPALILI SU LOMAČU. Najprije ih pokloni Meni da bi mogla od Mene primiti očinstvo Boga i bratstvo čovjeka. niti će ti ijedna strana biti bliža od Moje. zašto sam te doveo na to mjesto iz krajolika lotosa i hramova? Gledaj srcem i jedne i druge. što ti rade oni. 11. PAZI NA SVAKI SVOJ KORAK. koji napušta pozornicu? Tako je odreñeno – glumac. A spokoj je jedino oružje protiv kojega su bespomoćni oni. SVEŽI IH U SREDINI ZA JARBOL – veslače svoje galije. ZAŠTO SAM TE POSTAVIO NA SREDINU IZMEðU DVIJE VOJSKE. 16. suplemenik. kad je? Ti ploviš pod Njegovom zastavom. tko nije na strani svjetlosti? Vječan je to razgovor izmeñu tebe i Mene. Imajte jedan cilj – da umnožite dobro koliko možete. dok vaša usta govore molitve za žrtve zvjerstva? Pa ako se klanjaš svojemu gospodaru mišlju. ništa tako bojom premazano. i carsku mu pravdu. jer ništa nije tako pokriveno. tko bratskiji brat. Za kim to tuguješ. Ta tko ti je roñeniji od Mene. a otklon od druge. u nebo uprt. koje si podigla? Pale tvoja žita. istom ih ljubavlju iscjeljuj. da ga ne bih mogao otkriti. u drami. mužem. Podigni svoj luk i tobolac. vječna je Kurukšetra u nama i oko nas! Ništa nije tvoje. koga zoveš sinom. i mrtvu tvar. I bit ćete objasni vatrom. s oltara svojega srca? Okani se vijesti koje rigaju ekrani i zvučnici. jer sve ljudske pravde neće te učiniti pravednom kao ova jedna. da je tvoje nešto. Ovo im je posljednja prigoda. a ne oni sami. vijori ti i s vrha i s pramca. ili nigdje. a razum je kormilo. vijesti BBCa i Beograda – doñi na Moj oltar. od Mene? Traži najprije Moje carstvo. bratom. Gospodar je vatre ono što gori i hrani pomamnu glad ognja. VREMENA SU TEŠKA. tko odaniji muž. koji znate pute k Meni – koraknite tim putevima žustrije. Kapetan tvoj tko je. i sam nekud pobjegne. narodom. poniženje. ali s nesagoriva mjesta. izabrao je takvu ulogu. pitaš? Riječju. očiju raskolutanih strahom i bjesovima. gledaj se daleko. 15. Plovi ravnovjesno. stoga. i sada. u kojih je sluh da Me čuju. OH JARBOLE. čas je za ljubavnu borbu sa srcem. 33 . 18.može biti brat. znadete li? I komu služite. Galijaši za veslom tvoje su misli i tvoja čuvstva. Ne. dušo ratnička? Zar za kostimom. bit će zatrti. poniženi. njezin bijes i proždrljivost. dušo. jer su one izraz pustoši. I znati ćeš tada. koje ti puca. ne pitajući hoću li ti ga ikada vratiti. smućena dušo – nije vrijeme za plakanje. bolesnu. Ne tvrdi. jer odavde se vide obje vojske. a neće vas sažgati. I neću da bude Moje zato što je Moje. koliko nagib k jednoj strani. Arñuno. ako najprije nije Moje. jarbole. pa ti vremena više neće biti teška. što Mi nisi dala – da je tvoj onaj. u njima je taj drugi – brani ih od njihove zablude da je taj drugi netko drugi. složno i skladno. jer razumjet će. Govori pomamnici kao da te čuje. novine i govornici. koji se hrane tuñim strahom. sagorijeva ružnu. na mjesto odakle se vidi i jedna i druga? Što misliš. ne mislite da ste vi gospodari vatre – vi ste sluge njezine! Dovoljno neoprezni da vatru razgorite. Ne plačite gledajući njezin čudoliki ples. nego zato što Mi ga ti od svoje volje u ruke predaješ. i krvari rezom i razdjelom. i ogrijani. 8. pomislit će da je njezina. Sve što nosite u džepovima nutarnjim i vanjskim. Šaptom ću ti reći sve što trebaš znati. Ostavit će te opustošenom te vijesti. pjevajući Svoju pjesmu onima. ne daj mu da ti izmakne. jer to je blagoslov za sve vas. zatajom. koji taj kostim nosi. na Mojemu oltaru. Ne. a jedna je laña. PREKRASNA MOJA ZEMLJO. da ga podijelite koliko vam drago. posvojit će ju. u riječ te namamio. 19. prijatelj. i zavitlajte u tu čistilišnu vatru bez žaljenja i bez oklijevanja. niti će ovaj čas biti smrtan. Jer više nema povratka i novoga početka – možeš samo naprijed. 10. i stići ćeš sigurno – u pratnji bijelih ptica kliktalica. upali svijeću i zovni Me šaptom. Oni su već mnogo puta imali prigodu shvatiti da to nije put. Brani i jedne i druge od njih samih – što se ponekad čini kao da ih treba braniti jedne od drugih. da žeravicu raspretete. 14. osluhnut će ju. nisam ti dao riječ da pjevaš Meni – tako sam te predobio. sukob i rat do istrebljenja se ponavljaju – Ja sam vječan i promatram vas sjedeći na vozarskomu mjestu. koji je gledate izbliza i izdaleka. da je tvoje ono. tvoje stogove. ako ti je do toga da ti brod preplovi ovo burno more! Ni udar munje u tvoj vrh neće ti nauditi toliko. koji igdje vodi. a što je nečisto i trulo. Ne slušaj. što zoveš domovinom. pa ni sebi. i licemjernim izobličenjem. gdje je. jer čuti će. 17. sin. Nijedna strana ne preza pred lažima. što to sebi radiš. DA. ako ne želiš da ti laña stoji u mjestu. Pomozite im svi vi. No borba je kako zadržati Moje znanje kad odeš s Mojega oltara. kao da te razumije. a naredbe se jedva čuju od huka i praska plamena. koju sam ti za to dao. čas je za umiranje. Moj ratniče. prijateljem. u sluhu će joj zaostati neka riječ – ona neće znati odakle joj. vesla su tvoja čula i ćutila. obje obale tvoje rijeke. dušo. Neka ti veslaju obje strane. 13. Jer oni su tvoji. Moja. Znaš li zašto? Zato jer je tvoje srce raspolovljeno. a neki od vas misle da je to urlik snage. Zvijer umire urlajući. izdaju joj naredbe da prestane gorjeti. Ne daj srcu da dva stana ima i dvoja vrata da otvara. iznesite sada na vidjelo. Ovo je pogrebna lomača.

pa makar vam san bio o lijeku i zdravljenju. gaze ti djecu u kolijevci. to je sve što valja učiniti. već zbog sebe. GALIJO. jao si ga. a mi smo. netko pak time što je zlo činio. svoj dan. o Gospode. 23. I još uvijek ne uviñate tko je tvorac vašega brodoloma. svemu dobru smrtodan. BEDEM LJUBAVI PROPUŠTA SAMO LJUBAV Mržnja kroza nj ne može. da ostanemo s Tobom sada i zauvijek. srce im prosvijetli. jer vi to ne činite zbog drugih. 32. i ne plači zbog nevinih. kako li će protiv 34 . 26. dopustivši zlodusima da kuju svoj plan. riječi. Moli za pobjedu dobra u njihovu srcu – to je jedina pobjeda za koju vrijedi živjeti i umrijeti. KOLIKO LI STE ZEMLJI NAŽAO UČINILI. Ali ljubav izlazi i ulazi u taj tvrdi grad. ne plašimo se tame. galijo. dobiva na dar svijet bez neprijatelja. bunar mu truje. MA TKO GA POČINIO. već otvoreno mjesto bez granica. nije li to rat demona s djecom svjetlosti. nisu ti krivi valovi. a ne za osvajanje plijena. Oče naš milosrdni. niti je grad. MILOST TVOJU ZAZIVAMO. stigli ste do posljednjega časa u vremenu odziva. čas tamo – podivljao tovar. ZLO JE ZLO. otkaži pomor nejači. Svoj balzam-dodir. da dušu ne griješe željom za zlodjelom. Bože ljubavi. 33. u vrtlogu smo bezumlja i bezdušja. kako drukčije nego se probuditi? A vi biste da sanjate lijek. Gledam te iz mjeseca gdje u noći latice srca rasklapaš. sjajem praštanja i suzama kajanja okupanu. veliku ste žaobu zemlji učinili. najveća je vaša pobjeda: slatka i blažena – gdje onaj koji predaje ključe svojega tvrdoga grada. zemalja. da. koji nisu zli. ne poslušasmo Tvoju riječ? Satire nas bolest mržnje i gnjeva. kad pucaju brane i okviri. što je propustio reći zlu da je zlo. Isto tako. vidam i one rane koje. Odbjegloj djeci Svojoj šaljem poziv da se vrate. a valovi su zamka da povjeruješ da njihovom krivnjom toneš. I sad glavinjate kroza oluju. sjekiru. kao dlan što grije i miluje. rane joj izvidati. proždrljivo. koja je slika i prilika vas samih. jer je on mio narod. zator čovjeka. za žrtve i krvnike. NE POSRĆI. hrabro je. Dat ću im tvoju molitvu kao miris: neka je udahnu. već čovještvo. MILOST SVOJU DAJEM. a zvijer iz pradobe odaziva se na ljudsko ime. svojom joj se radošću radovati. Tko je nevin u tvojim očima možda je kriv u Mojima. ne brini za krivce. mila. onima. i onima.pljačkaju tvoje riznice. KOJI JE. 27. i da ćete se rañati u nedoglede kao potomci svojih djela. Politka mira politika je srca i srčanosti. nego samo slijepi. mržnjom. želja i nagona. bez nje da slobodna života nemaju. Ali patimo zbog onih. ono će ustoličiti pravdu u svijetu. GALIJO. Pomozi im. koji izabraše roditi se od vaših slabina. vi morate naučiti ono. kišu ste dozvali svojim suzama. MORE STE UZBURKALI svojim plovidbama. osvetom. I ne čekajte da to druga strana prva učini. Gospode. 29. SAN JE TA SMRT. raspada se zemlja od naše omraze – kako će nam suditi njezin kamen kad ne ostane na kamenu. Vi ste prozvani već odavno. ima li granice? Gdje joj je prijestolnica? Tko je vladar i glavar njezin? Ne znaš li? U njoj si kad si u duši svojoj. prevedete. poharu žita. koji milosti nemaju. i druge nagonio da ga umnažaju. Probuditi se. 28. krivcima ti se čine neki. na grob mu pljuje. strah kroza nj ne može. jer cilj nije ubiti čovjeka. pohlepom. i gutaju svjetlost kao crne rupe. 31. usprkos mržnji. Vladar ti njezin zbori kad Mene čuješ. obraniti zemlju žalosnicu. da primiš u nj miris Moje miline. Nije hrabro mrziti i prezirati. Ljepotice. kad misli. ZAUSTAVI RUKU KOJA PODIŽE NOŽ. Moli za Moju pravdu. djeco Moja. NE TREBA TI ZNATI. dopustivši zlu da kuje svoj dan. i djela izmiču nadzoru. to znam samo Ja. grb joj proslavljaš kada voliš i praštaš. jer Ja jedini znam istinu. već svakoga sa sljepilom i sebičnošću u sebi. pa makar vam san bio o samomu buñenju. Moli za sve njih. munje ste privukli svojom jarošću. TREBA TI VOLJETI Srce je argument najveći. Oče naš predragi. Vama dajem prigodu da im poziv uručite. dok Mene slušaš. ovoga časa čovjek pada na ispitu čovještva. od neravnovjesja svojega. na srce im ga položite. neka odahnu. u glavnomu si gradu kad si u srcu svojemu. 24. OVOGA ČASA ČOVJEK ČOVJEKA PROGONI mržnjom: sjenik mu pali. To vaše predavanje Meni. Bitku bijete za osvajanje Mene. SAN JE TA BOL – a kako se od smrti i boli izliječiti. ne sanjajte više. POTOMCIMA VAŠIM NEĆE BITI LAKO disati u gustoj tmini mržnje i osvete. u kući. i bitka nije jednih s drugima. mržnjom ne uzvratiti. 22. kuću mu ruši. nejač mu zatire. daj da im srce progleda što prije. i gozbu završnicu? Svi ste. DAJ DA IM PROGLEDA SRCE Bože milosrña. dakle. za djecu Tvoju odlutalu. što Ja znam. vjetar ste podigli svojim zastavama. Snazi Moje topline nećete se više dugo opirati. i hrane njima hudobe i nakaze dubokih tmina i zmajskih pećina. tvoja zemlja. djeco Moja. svoj veliki roñendan. koji smo na Tvojoj strani. i zastave. život mu uzima. pa i tvoji najdraži. I sada. zemljo. Pružam im prigodu da vide i uvide istinu. BOŽE ISTINE. da se uzmognu oteti rasapu duha. što je zlo u zvijezde kovao. Kao veslači u galiji. DJECO NEBESKA. oni će se naći prikovani za mukotrpan život roba. ako ne želite da se ovaj rat produlji niz pokoljenja bez dna. a netko tako. gle. želi mu pravdu i čistu dušu. Djeco nebeska. Učinite. što ste propustili naučiti kad je bilo vremena i zgode: da sve ovo iz vas samih izvire. toj gozbi kumovali. koje crni vrtlog vrti u sve užim navojima. nevidljive. Milost Tvoju zazivamo na one. zli sebi. a svemu zlu roñendan – ustajte djeco nebeska. okrijepi ih Svojom blizinom. a koliko je tko kumovao. Pritegnite kolane misli i čuvstava. grba. da s njom tonu ili isplivaju. tebe su raspela tvoja djeca. 30. Na muku i bol ljudsku spuštam Svoju rosnu blagost. Mio je tebi tvoj narod. i pod križem se tvojim kockaju za tvoje haljine. već teret u tvojoj utrobi što klizi čas amo. 25. i nevidu srca. koji niti je tvrd. pušku. Dobru si nas učio. Zašto. 21. zjape u duši. jer smo zli drugomu. Netko toliko. milost i za nas. oko nas ljudi u ljudima tmasto ubijaju ljudskost. ugasi požar u duši. Lanci njihovih otaca vezat će ih za galijašku klupu. daj da hrabro ne ustuknu pred prizorom Tvoje istine. potuljenu. TVOJ NAROD. težište razbježano – od toga posrćeš. Milost Tvoju zazivamo za našu braću i sestre. davno s obje strane pripreman? Mi. Nad vašim sam životima kao sunce nad pupoljcima. za prnje se tvoje ubijaju. jer nema tko drugi ustati i na put im stati. iznemoglu udovicu – nema tko drugi ustati. a tebe su raspeli da bi to nesmetano mogli raditi. sve: probudite se. da sanjate zdravlje – ah. 20. jer ne znaš o njima ono.

ali će za sobom povući i ruku. TVOJ JE PROTIVNIK TVOJA NAJBOLJA PRIGODA da upoznaš svoju snagu – snagu praštanja. Sačuvaj ga time što ćeš ga obujmiti jantarnom snagom svoje dobre volje. koliko ti treba da pogledaš. 50. ni časkom ne odlutaš od Njega. 48. dakle. i živi ga udišu i postaju kao mrtvi. ne sravnjuj otrov s cvijetom biljke otrovnice. POMISLI NA NJU KAO NA MALU DJEVOJČICU. pa i noću. u nedoglede tako – a zašto? kad možete imati Onoga. BUDITE BUDNI I ZBOG DOBRA I RADI ZLA Zlo da vas nespremne ne zateče. ne izgubi ga time što ćeš ga poraziti silom čelika i vještinom govorništva. KOMU SAM POKAZAO UNUTRAŠNJOST SUNCA. SVAKO JE ZRNCE PIJESKA NA MJESTU. PRIJE NO ŠTO SAM TE PO ZRACI SVJETLOSTI spustio na zemlju. Pogledaj u svoje srce: tamo ćeš vidjeti svoje obećanje. Zašto daješ uho škljocanju škorpijonskih kliješta. pa još lakši. razmirici uma. 47. i s vremena na vrijeme zirni u mušicu njim sačuvanu. i mirisom ti omili. kojim smo zaključani za svoja djela. i blago joj skreni pogled na preduge skute i rukave njezine haljine. plijesan vaših postelja. nije tako lako kao teret nositi. 36. već ti sama. čije šume sječete i gradove opsjedate. koja je odjenula haljinu odrasle žene. Što mislite njim osvojiti. ŠKORPIJE SAM I ČEGRTUŠE PUSTIO IZ NJIHOVIH JAMA i pukotina. praznina vašega srca. zadobivši Ga sobom. amen. Rat oko vas bjesni. taština vaših blagdana. I svakomu sam zrncu pijeska dao želju za boljim mjestom. NITKO NE MOŽE ISPUNITI TVOJE MJESTO kod Mene – osim tebe. i glasno ga zaposjedne. koje sam mu Ja odredio. 35. da više ne ustane. ali ne odstupajte od tišine u srcu. nijema veličanstva sunca – ono te obvezuje na golemo. kad sam molitvu ti dočekao. zadah vaše kuhinje. samopouzdanja. 49. vječna. Sjećaš li se golema. na nj se ne sažali. nije ti prijatelj: a što ti nije u umu. RAT. RAT. u tijelo čovjeka. oko kojih vaše vojske bitke biju. još uvijek ima nade da pred Tobom jedni drugima suze obrišemo. već da u nj tišinom smilja uñe. moćnoj vatri Tvorčeva veličanstva. One su krenule da ubodu svjetlost. sudbomjere i usudokaze – uzmite srce i um golim rukama. i ostane. koja joj nije bila pružena. i da ne kisne samo. Ali zlo. Imaš još samo toliko vremena. koji nam drugi duguju – praštamo ga od srca. koju smo jedni drugima prolili! Probudi nas od suludoga sna. Ne približavaj se mrtvima. što su oni ti sama. A vi. željno ispunjenja. rat. Prije no što sažgaš vojnu. da nisi veliki Bog milosrña? Oprosti nam dugove naše. da Ja u tebi mogu imati takmaca?! 39. Zar bismo Te molili da nisi umoljiv. vaš neprijatelj jača vašom snagom. taj bi smio biti samo žar i sjaj. Nosi svoj jantar na srcu. pazi da ga ne udahneš i sama ne postaneš kao mrtva. i protivnike vam neću pobijediti. brojače. da bi bila dodirljiva samo svjetlošću. OVO JE RAT. dakle. Nitko drugi. Napustite sve račune i proračune. 45. taj bi uvijek morao. Pazi dobro koga ćeš pripustiti k sebi – o čemu ćeš i komu misliti. Ali što te podsjeća na tvoje obećanje? Pogledaj niz svoj bok: iskri ti se mač svjetlosti u koricama. dok ih vi ne pobijedite odvažnošću srca i spokojem uma. gdje pravdu tražite. zlu silu od zlosilnika. pomiluj vojnika – sažali se na nj. koja će se inače spetljati i pasti. ne. taj više ne bi smio mrak ni gledati. 43. dobro da vas ne čeka predugo. od čega posrćeš. 44. čekao sam strpljivo. Gospode. nijemo poklonstvo Tvorcu njegovu – da nikad. i srčanosti. vječno. to je sve što trebate učiniti. Naš je jedini imutak dug. stanuje u vrlet-kuli vaše duše. Najbolje ćeš učiniti ako na vrata svojega uma postaviš stražu ljubavi: nitko ti tada u dom neće uljesti da se u njemu razmeće. Ali ne moli se za njih zato. Svaka te zraka svjetla podsjeća na tvoje roñenje. uspravi ju. u kojoj je zlo samo mrtav dokaz nekadašnjega svojega života i zuja. Učinite ju svojom. Približavaj se sebi. Imaš još samo toliko snage. čemu se svim srcem ne otvorite. uskoći vidika. nema moći nad tobom. JER ONI NISU DRUGI. kuteva vaših mrak je i paučina. bez mača – a kako? poklonivši Mu sebe. 34. koga ćeš voljeti. dao sam ti teret da bi zapjevala. 35 . njemu ne praštaj. i svakomu sam zrncu pijeska dao molitvu da mu želju uslišam. i pod svoj vas kišobran ne podvede.nas u nebo povikati krv. 40. i pružite ih neprijatelju na sve strane – jer sve je vaš protivnik. i vidjet će tvoja pleća kako će im teret postati lak. svakoga trenutka u kojemu ga ne koristite. vage. ni časka da ne daš sitnoj misli. silom vašega neupotrijebljena oružja. da bi poletjela onim. jer otrov je njezin još živ. puštam tvojega dušmana na tebe: jer sad ti ništa ne može. jer otrov je zmije u njima još živ. DUGO SAM ČEKAO. OSVOJITE VAŠU DUŠU. koji sve ima – imati Ga bez spletke. NE PRIBLIŽAVAJ SE MRTVOJ ZMIJI. od koga posjed otimate. zar ti nisam dao usta da ih pjevaš? Nosi ih i pjevaj. koliko ti treba da se snagom ispuniš. pjevati teret. DAO SAM TI MNOGE TERETE. ni slušati. sunčati svoj um na vječnoj. sebeljublju. jer siromašni pred Tobom stojimo. Pruži joj ruku. tjesnoći čuvstva. slavohleplju. TVOJ JE PROTIVNIK TVOJ BLAGOSLOV i tvoja amajlija. 51. rat. I sada. odložite metre. ti si Meni nešto obećala. Dao sam ti pleća da podupreš nebo. TA TKO SAM TEBI JA. gdje stanuje vladar svih brda i dolina. Učini to zbog male djevojčice. s njim ne čini ni sporazuma ni primirja. da o trećemu toliko razmišljaš?! Tko si sebi ti. koga prezirati. 37. Ovaj je rat tmora vaših misli. Tvoja je milost jača od lanca karme. Ovo je rat. Dao sam ti usta da podupreš pleća. TU VRLET-KULU. Koga sam poveo u nutrinu sunca. od katanca. bez zlata. Vlasnik svega za što ratujete. pa ni zapovjedniku zle vojske ne poželi zlo. u vrlet-kuli duše. u crnu mrljicu što jantarnost jantara čini još jasnijom. i čegrtanju zmijinjega repa? Ogrni se svjetlošću. Ni idite nikomu i nikamo po stav i mišljenje – u vama je davno i oduvijek Moj stav i Moja misao. MOLI SE ZA DRUGE. osim još većega dima i mraka. tko si Meni ti. a oružje sam vam dao. od tišine u kojoj diše Moja riječ. OVAJ JE RAT DIM I ČAðA vaših dimnjaka. ali zar ti nisam dao pleća da ih nosiš. OČE NAŠ. 46. Taj bi smio znati samo svjetlost i vatru. pa ma koliko se trudio. već zato što sam ih tebi dao kao druge. Ali pjevati. OH DIJETE. pa posrće i svakoga časa pada. da se pomoliš za svojega dušmana. IMA LI VEĆEGA ZAKONA od Tvoje milosti? Blaga kao dodir duge. i mrak od mrakonoše. Sve što ti um zaokuplja. još veće pustoši srca i uma? 42. i sve dublje udiši život. Razlikuj. 41. 38.

ne osvrći se. Tvojstvo je njegovo plamen neupaljene svijeće. ti misliš na Mene i kada misliš da na Mene ne misliš. kao muku svojega uma. koji o istini s visoka lažu. svoj narod. da su tvoje zjene sokolova gnijezda. a netko potpuno. i da nose ucrtan tloris pravoga puta. a životom ne potvrñuju? 54. I stoga te pitam: zašto si potratila dan u nemisli na Mene? 63. Daj mi glavu dovoljno bistru da prepoznam prijatelje. što od vas želim? Zar je nejasno? Zar Ja uzmičem. ti misliš na Mene i kada se s djecom igraš u travi. još više put skraćuju. svoju vjeru. otvori oči. mio je zlima. da je tvoje srce svjetionik. i dlakav poput otrovne gusjenice. i dolazili s koje god strane zemaljskih razdjela. plamen. ovisno o majčinu mlijeku. Postaje opasno biti čovjek: ugrožen je čovjek. pa mu od voljenja dopadne muka. ti misliš na Mene i kada ti svijet ne pruža razlog za spokoj. ZAR JE MUTNO I RAZDJELNO to. Ne znajući to. jer ni Ja nisam ustuknuo od tvojega – a to je strah i slabost. netko voli jer mora. DAO SAM TI DAR OD KOJEGA UZMIČEŠ – a to je snaga da kažeš istinu onima. TVOJ DAN je moj dan. da se kratko još skrati. i volio bi da može ne voljeti. ugledno i briljantno lažu. jer je zao. kako ćemo izgubljeno naći. BOL SVOJ ODBOLUJ pod Mojim krovom. koji nisu prijatelji. jer ćete ostati nadmudreni. sjeti se da je pruža milosrdni Bog. Kad kora prsne. tko je zao. znaj da si ozdravila. 59. koje nisu od Mene? Ne dogovarajte se kako nadmudriti druge. i prilike će i neprilike biti pred vama ponizne. zar Ja odustajem od Svojih ciljeva. u zbivanju bez smisla. anñele. Ako se tvoj glas čovjeka ne čuje prvi. pruži je. Po koji već put? 71. koji plitko gazi. ali nije dobro ne voljeti svoje voljenje. jer je dobar. željnoga stvari. 67. Razlika je u tomu što netko više zna tu istotu. ZLO POZIVA ZLO NA ZLO. POSTAJE OPASNO BITI ČOVJEK. na raskrižjima istine i privida. svoje djelo. koji ga tumače. zar Meni mislite podvaliti. ZAR U TEBI NEMA MENE te uzmičeš pred zlom? Zar ne vjeruješ da sam s tobom u svim gužvama i čvorovima života? Zar misliš da sam se iz tebe iselio negdje daleko. i isto prisutan. svoju želju. U KOŠARICI TIJELA LEŽIŠ SKLUPČANA. kao što podvaljujete jedni drugima? Zar Mene vežu vaši mali propisi i netrajna i koristoljubna pravila igre? Zar sam Ja u paragrafima vaše sebičnosti? Zar se usuñujute Moje ime staviti na čelo vaše uskre strategije? Što vrijedi dubina broda. dok smrti i roñenju pripadate. potom reci svoje ime. Dogovarajte se sa Mnom. i da je sada bolestan samo onaj. a istodobno vam dajem znati da vas zapravo ne branim od huje i oluje. 62. neznalici. Tko je dobar. vjetru i plamenu. Kad se nañeš na putevima bespuća. jer to sam tebi dao da činiš. no to ne znači da će zlo zlu dobrim uzvratiti. ŠTO JE ZAKON LJUDSKI PREMA ZAKONU BOŽJEMU? Slijepa djeco Moja. mrzak je zlu. sužava se i što je široko. znaj da ne krvariš. mrkogleñi. ratnici Moji. BOLUJ. a netko manje. Njegovat ću te dotle dok ne ozdraviš. tko je ratnik Tvoje svjetlosti. Koračaj hitro. Zlu je zlo dobro. što vrijede jablanovi ptici grmuši? Što vrijedi Moj nauk onima. i vidjet ćeš da presežeš rub svoje kolijevke – da su tvoji tabani odrasli. 69. ali ne dulje. dok zlu i dobru vjerujete. došao si i pred nas stao – ne zato da Ti se klanjamo i od Tebe ikonu pravimo. PRUŽI RUKU BOLESNIKU. svoj spol. već da snaga i tlak nutrine doñoše reći da su tu. što si se skunjila. uvjerena da si još uvijek nejače – da si dojenče. Kad budete voljeli voljeti unatoč nevoljenju voljenih. idi neosvrtno. Protegni se. ŠTO SI SE SNUŽDILA. zar ih krojim prema prilikama i neprilikama vremena? Zar mislite da ne vidim kako se zaklanjate za “prilike” da biste ispunili potajne žudnje i skrovite strasti uma. TEGOTNA SU VREMENA. Samo Ja znam kada si u istoj misli sa Mnom. i vi se pitate: dokle? Dotle. na nebesa? Samo si ti ta. plamen. ali Ja ti nisam obećao svijet bez pogibli. 55. dok dan i noć primjećujete. i svačiji dan – Tvoj dan je dan. što je kraća. voćko Mojega rukosada. 57. Anñeo ćeš uvijek biti. zlu je glas zla sladak i umiljat. još neosvrtnije.ŠTO JE. a bliski su po krvi i tlu. blizina tvoja i neosvrtaj. u Puttaparti. koji se vječno pali i vječno trne. čas prije prsnuća kore. koje Mi pred noge polažeš. 66. Kad se skraćuje što je dugo. 61. POTRATILA SI DAN U NEMISLI NA MENE No nemoj misliti da ti na Mene misliš samo kada misliš! Ti misliš na Mene i kada voliš tužne i ružne. Ali moj se dan mora boriti da postane Tvoj: mojstvo je njegovo svijeća neupaljena. kao što je dobru dobro dobro. što si se. bili oni tko mu drago. već da Te u sebi nañemo – na istomu onom mjestu. JER TE NISMO U SEBI OTKRILI. već od vašega vlastitoga straha. ni ne primijetivši što nam se dogodilo. još hitrije. ti misliš na Mene i kad se diviš suncu i mjesecu. skvrčila? Moja je snaga i radost u tebi kao zrnje u mogranju. Došao si nam pokazati što nam se dogodilo – što smo to izgubili. 58. ali hoćeš li izdržati da ostaneš čovjek? 65. 53. BOŽE MOJ U njima je prijatelj samo onaj. izumire čovjek. ili ne pružio. Koračaj hitro. gdje smo Te izgubili. Ne ustukni od Mojega dara. i kada nešto melemno radiš za njihovu tugu i rugu. 64. u Jeruzalem. anñele. tko ne shvaća da je zdrav. djeco neljubeća: od čiste je radosti. jer malo je prijatelja – malo tko ratuje na strani Tvoje svjetlosti. 56. niti si ti pristao na bezopasan svijet. Dobro je voljeti. 36 . 70. DJECO MOJA ZGROZNUTA i smrznuta. Bože moj. gdje smo to izgubili. U SVIMA SAM VAMA JA ISTI. u predstavi bez zbivanja. JA VAS TJEŠIM. ti misliš na Mene i kada pjeni morskoj uzvraćaš pjenom smijeha.52. bez svijeće. još više stazu suzuju. BOŽE. a netko baš nimalo. onda je ono drugo kostim i maska bez glumca. Pričam vam da će ova huja i oluja prominuti kao ružan san. ali dobru je taj glas crn kao škorpionov rep. naslutit ćete kakvoću Moje ljubavi prema vama. da se usko još suzi. REKAO SAM TI: STAZA JE SVE UŽA. a ti si spokojna. Tegotna su vremena. NAJPRIJE SE OGLASI GLASOM ČOVJEKA. koja se iseljavaš – pokućstvo svoje i prnje odnosiš iz našega zajedničkog stana: tvojega srca. i zaboravi da je pružaš. LJUBAV JE RADOST VOLJENJA Ljubav je radost voljenja. svoj rod. 60. TOLIKO SMO VEĆ BITAKA ZA OVU PLANETU VODILI. Veće od toga ne možeš učiniti – pružio ti netko ruku uzvratnicu. svoju zemlju. u kretnji bez uzvrata. Nije tvoja briga hoće li ti ruka ostati sama. 68. Daj mi srce dovoljno jako da podnese bol zbog onih.

A lik i oblik. ljubi oblake. budi voda. VI POHAðATE ŠKOLU SVIJETA. cjelotvorna i jednotvorna. Brzo ste svladali krljušti i škrge. Tajnu Svoju kazujem. pomoću čega ti valja shvatiti svoje bezimeno i bezliko biće. i stigni gole kože krvave. već da bi nebesje svoje svjedočila vjerom. lik jednoroga na zidnoj slikariji. bunare u pustinjama. na leñima te peče naprtnjača sjećanja. ALA SAM VAS OKUPIO. niti na putu do njegove kuće. Kliknite krajevi. DAJEM TI VLAST DA BI VIDJELA TKO SI Vlast je kliska zmija. GOLEMA JE KATEDRALA PROSTORA. i sjena. SVAKE MI NOĆI LIJEŽEŠ NA RAME. zauvijek: tajna. koji sve druge činim drugima i trećima. Nisam li rekao: Otac sam tvoj. Meña i prag tvoje kože jedino je mjesto gdje možeš vidjeti kakve su boje istinite oči. i lebdi nad rukom. hlap su hlapa rosinoga! Vaša slava – mirluh cvijeta od lanjskog ljeta. saznati boju njezinih očiju. Moraš ju dočekati na vlastitu pragu. ta zašto vam dadoh Sebe kao učitelja? Zato da vam pokažem kako se iz razreda čovjeka prelazi u bezrazrednost Boga! 90. duga stoljeća debelu. koliko ti pero može podnijeti. put i staza. Tajnu ti Svoju u uho kazujem. od vrha do dna. ti. peraje i kandže. vaše misli. koliko ti uho može podnijeti. ako nema mjeseca? Od kakvoga je smisla riječ “suza”. koji su pismena. i slijeće na uzdignutu ruku čovjeka. uleknina. i korita. pukotine u kori zemljinoj. vaša carstva. Svake noći ne pitaš za Me. bezprostorja. i korita. onima. 83. OD OBLAKA SU HIMALAJE. s vama. onima. svi zajedno imate sve što jedan nema kad je sam. krčag. jer beskraj vam je zapisan. oko središnje tajne. pokaže se u tkanju vaše uzajamnosti. a car i glasnik visina s Mojega dlana uzlijeće. NISAM LI REKAO: SLUŠAJ MOJ GLAS u sebi. život naš neka bude bijeli papir Tvoj. boju i ime dao sam ti da shvatiš da nisi to. a kako sa Mnom na ramenu sna. ne varaj sebe misleći da si čaša.72. u njemu još manji model katedrale prostora. neka ovaj dan bude Tvoje pismo onima. jer jesi voda. Bistroumi Moji. 86. ĆUPOVE. Dvije naše ruke neka budu dvije Tvoje pisaljke. BUDI BUDNA: SANJAJ SAMO MENE A Ja sam Svoje telefone i ekrane sveo na samo jedan: taj. Nisam li rekao: zaustavi mlin svojega uma. i korito. voli čaše. krčage. pod tabanom ti tinja gaz i bogaz. Ja vas vidim kao šaru. 75. riječi. koji je u tebi. KRČAGE. koji umiju čitati – onima. kad se jedni s drugima slažete. od duge su čvrsta kopna. Stoga: ne nastoj ni oko pupoljka. 79. jer više nemaš koga o čemu pitati. i hitro se oko tebe oviti. ali u razredu čovjeka pišete opetovnicu. i dokaz tvoga bezgraničja. u vama se nazire. U DALJINI BLISTAJU TORNJEVI I KUPOLE Vidograda. Ja. i potom više ne pitaš za Me. ni oko ploda. 85. sreća vam je prsak pjene preko pijeska. dušo. kruna nebeska na tebe silazi. koliko se tajna može kazati. Svevišnji vam to poručuje s dna budućnosti – radujte se kraji i beskraji. rogove i bodlje. i tko zna kojima. 88. Ala jedni drugima služite odrazno. jer i vama se piše kraj. I nije proljet proljet. TAJNU TI SVOJU U PERO KAZUJEM. mnogima. Ni Višnji bez čovjeka neće biti Svevišnji. 84. ne bih li istkao od vas tkanicu šarenu. uleknine – ali ostani voda. Na leñima orao krunu nosi. i djela naša nek budu slova Tvoje slovnice. a za sebe. 81. kao roñenče majci na pružene ruke. 80. koji umiju čitati. onda. JESAM. kojoj oči proturiječe. Budi budna. IAKO JE JESEN. 74. bezličje što se u lik zgusne. ne znajući da je tvoj svemir. drhtiš? Buka tvojega uma jedini je neprijatelj tvojega mira. od rose su životi vas i vaših! A vaše želje. tvojega leta u bezvremenu. spremna puniti i tažiti. školu bez premca. OD KAKVOGA JE SMISLA RIJEČ “MJESEČINA”. jer tada si sa Mnom kao sa sobom – ni sama ne znaš kako si sa sobom. Budi uvijek voda. U njoj ti živiš kao u krletci. i čislo meñu prstima putuje zrno po zrno. koji su pisaljke. sliku. a što ima kada je sa svima. oblak. 78. od magle su klisurine. ljepota vam je slika dimom naslikana. jer će se izviti. Tajnu Svoju objavljujem Sebi cijelu. ČEKAJ DA ISTINA ZAKUCA na vrata tvoje kože. i ne dvoji? Što si tiša. pokazujući ono što negdje manjka. moraš ju tada i tamo u lice pogledati. nego je jesen zrelost. 37 . što suprotnik njegov ima. ako nema oka? Od kakvoga je smisla riječ “san”. dok traje muk mlinareva sna? 82. Nitko neće ostati bez onoga. i sanjaj samo Prvoga – Mene. Svemu drugomu dopustio sam da za tebe bude drugo. BUDI VODA – PUNI ČAŠE. jedan. oblake u visinama. oduvijek. Svatko od vas ima nešto što drugi nema. raduj se. GOSPODE BOŽE MOJ. neka tvoja vlast bude radost služenja. Nećeš ju sresti na vratima susjeda. i tvoje pero kružite kao tri kuta trokuta. a misli. bunare. NISAM TI DAO OVO SIVO PODNEBLJE da bi pod njim turobna čekala vjetar od Istoka. NIJE SVATKO ZREO Jer nije jesen jesen. a drugdje ga je u obilju! Bezlik koji se u liku skriva. 87. i slušaj što ti šapćem. bez čega si ti besmislena? 89. vlast je ljigava jegulja: drži je račvom ukliještenu. i tvojega pera: oko točke koja je cijela i jedna. tebe. car visina i glasnik nebosklona. I BIT ĆU S VAMA – Ja. to je Moj glas čujniji. ako nema sanjača? Razmisli što je ono. 76. sanja. prizor svetosti. nego je proljet spremnost. još je veća katedrala duše. pusti im njihovo proljeće i njihovu jesen. Odbaci sve što je za bacanje. 77. JA SAM BIO. S MOJEGA DLANA UZLIJEĆE SIVI ORAO. RADUJTE SE BESKRAJI. 73. Gospode Bože naš. konci Moji raznobojni. vaša djela. na pokrajnom oltaru. zauvijek. U katedrali duše. koji ti pismonosno služe. Tajna. neka ovaj dan bude Tvoje pismo onima. stoji malen model katedrale vremena. bunar. gospodar tvoga dvostrukog zatvora. a s krune se trune zrnca u vječni krugohod čisla. Nećeš ju sresti ni na putu do tvoje kuće. još je veća katedrala vremena. Neka tvoje vodstvo bude blagost buñenja. jedna svjetlost. a buku uma ne možeš zaglušiti bukom uma – vatru ne možeš gasiti vatrom. profil bezličnoga na sagu i ćilimu. Vi sebe osjećate kao stakalca mnogih boja. prvo. i Meni je samo do tvoje sreće? Zbog čega. A krunu car i glasnik visina donosi. koja je oduvijek. što prolazi kroz raznobojna stakla crkvenoga prozora. koji molitveno prebire zrnca čisla. Ruko.

neka svoje granice ucrta svrh granica tvoga oka. na duginoj rosi sazdan. A mrtva je – ovo su uredno složeni trzaji trupla. koju vi zovete rat. koliko je mora više od kapi. neka ju svira – i da se ne miješa u bubnje i harfe. ah. a jedini dokaz da je bio ovdje. što je u vama njegovo. 102. 92. Komu je pripala flauta. Gnijezdu u dnu gusne jaje sjaja. i pod kakvom se krunom nad svijetom krili. 95. Zavezi se u san usred Mojega bdijenja. svuci svoje želje usred Mojega htijenja. Zvijer je mrtva. 104. OTKRIO SAM TI TAJNU Svojega neprijatelja: tko je. koliko je važno da je ono tvoje. suza je što se hitro suši? 91. ZVIJER JE MRTVA – ali ugrañen je u nju stroj.. Sve težine će zemlji pripasti. 101. odmamiti. svaki trag. koji dolazi po svoje. jer je Bog na čelu ustanka. sve lakoće k nebu uzaći u času Moga suda. anñela od čovjeka. NE RASPRAVLJAJ S DRUGIMA o onomu. Uñi svojim umom u bestežinsko stanje vjere. prašume od lista. a tutnji uokolo ričući i rušeći. svatko neka svoje glazbalo pronañe. to jedno ne bi vidjelo ni milijunti dio Mojega vidika. što ti nije jasno. JA TE UČIM NAJTEŽEMU: da i Mene provjeravaš. Neka tvoj um preda očinjemu vidu znakove svoje nezavisne države. da se Mojom snagom ispuniš. niz tišine. ali za zlom ne poñite. koja mu govori da nije stroj. 100. jer vremena su promijenjena. Učinite tako i bit će vam oprošteno više nego što ste sami oprostili. slovo je po slovo pretraži. već i mač napada. svatko svoje mjesto. Ni ptičje pero neće biti lakše od srca na vagi istine. I ne pitaj Me ono što već rekoh. U jaju gusne sjaj. Neka gudači znaju samo 38 . 93. Ali učinite to iz ljubavi. svaki kamen. što jednako je čemu. SADA KAD ZNAŠ gdje stoluje neprijatelj. niti bi bijele Moje ptice letjele tako strelovito da nema oluje na njihovu tragu. sluz svoju otrovnu rigajući. oprostit ću vam što dugujete Meni. i ovo je doba nedoba. A ti se ogledaj po svojemu dvorištu. OVO SU MOJE RIJEČI. koje u čovjeku traži nečovjeka. 98. ne treba ti šire polje. 97. POD MOJOM JE KAPOM NAKOT CRN. tražeći ono što je bjelodano? 94. što jednako je svemu. i pristani da Ja gledam ono. Mač. boluju i lijepi i ružni. i što je nekad jahalo i sjalo. 105. sada ide pješice i pohabano. strahom bez srca. rastereti svoj um i pristani na ono.Kakav to dom od dima podižete.. Ja ću te omamiti. davno? Zar misliš da je to bio prasak Nečega u nigdini Ničega? Otkrivam ti tajnu: svijet se stvara stalno. 107.. i Ja ga puštam da se množi. i zgode mu svakovrsne namještam. ne gañajte ju – gañajte taj sitan zavrtanj. i svih bića svemira skupiš u jedno. čas. Ne predaj Mi se tako lako: zatraži lozinku. 103. Jer Ja ću ti slati udarce. i poñite za glasom što vas u redove svjetla poziva. i srce će ti biti lakše od ptičjega pera. i kao svjetlost nesavitljiv. pokuljajte iz ropstva neslavnim razlozima. i partituru. malo će njih poželjeti da se s istinom pomire. mirisima poduprt. a znaš da sada imaš ono. Bijele Moje ptice. sklopi svoje oko. znaj da znaš i imaš ne samo oklop obrane. I Ja ću tada kamenčić tvoje istine uzeti kao da je gromada. jer je u nj stavljena u pogon sprava. bolji vidik. VRATITE DUG KOJIMA STE DUŽNI. Stišaj svoje srce. TU BOLJKU KOJU VI ZOVETE RAT. lagan kao svjetlost. DA OČI SVIH LJUDI ZEMLJE. koji dobrima zlo snuju – ali malo njih će se pokajati. imaš i imat ćeš – sada kad znaš gdje stoluje tvoj i Moj neprijatelj. pitaj Me ono što ti još ne rekoh – a toliko je nerečenog više od rečenoga. POSTIDIT ĆE SE SVI. ovo je zao čas. istresite torbe – bacite zlu ono. koji su cijelo srce dali samo jednoj strani: Mojoj. Samo jedan sitan zavrtanj zna tajnu. i ne reci da si sigurna. boluju i učeni i neuki. 99. gdje je.. neslavni i slavni. tamo. i onda Mi reci što si vidjela. Ja ću te učiti da Mi se ne predaš. 106. koji ju uvjerava da je živa. Tu boljku. i neka pritom shvati i prihvati da i nije toliko važno oko. tek mu njegovo vratite. Pitaš li se zašto? Jer bijele Moje ptice ne bi bile tako jarko bijele da im nema tame. OD SVIH VIJESTI VIJEST NAJVEĆA SAM JA Preda Mnom su sve druge vijesti kao petrolejke pred podnevnim suncem. Boluju i ludi i mudri. NEKA TVOJ UM SEGNE DOTLE DOKLE TI OKO SEŽE. Neka vas ne prevari škripa i rika – Zvijer je mrtva! Ali njene su posmrtne mine mrtonosne. Ne boluju tek jedni: oni. 108. što ti ne vidiš. Znat ćeš kad ćeš i kako ćeš. u odaji Mojega srca prostri svoj ležaj ljubavi. dok je u tebi i kap sumnje. Moja je to igra s vama i ni s kim drugim! Zbog bjeline i hitrine vaše dopustio sam noćnoj strani uma da se pod Mojom kapom izlegne. U svemu tom napinjanju gubiš snagu. malo će se njih vratiti u vojsku Moje svjetlosti iz koje su jednom dbjegli glavom bez obzira. veseli i tužni. boluju i djeca i starci. dobro pogledaj svaku ciglu. kao osvetna oporuka. i ničijima više ne dam tvoja usta. 96. koji bezazlenima zlu juhu kuhaju. TKO ZNA SVU ISTINU OSIM MENE? Prepusti Meni da Ja znam za vas. vrijeme mu dajem. koji su spremni. svaku svakost. ZVIJER JE RIKNULA. ako nisi. dalji domašaj. ralje joj škripe. što si davno iz Moje ruke primila. što joj lebdi oko uha. Zar misliš da se čin stvaranja odigrao samo jednom. IZ KUDJELJE SVJETLOSTI Ja nit po nit izdijevam. jer je istina božanska. Izvrnite džepove. koja oko njih leti. od niti gnijezdo vijem. OVO JE VRIJEME NEVRIJEME. što umom ne razumiješ – jer Ja sam ti Svoju pravdu obećao. Poručujem vam: u simfoniji koja vama zvuči kakofonično. To je sve što zovete svijet. podignuite zastavu slobode koja je pravedna. i Svoju presudu. Kad glas Moj krene po zemunicama i pećinama. a ne zato da bi vam bilo oprošteno. i pitomima koji divlju krv ubrizgavaju – prestravit će se od svojega nedjela svi. svaki šum. stalno ni u čemu. a gubeći snagu gubiš i sposobnost da se Meni obratiš. ovo je pravilna paljba ugrañena u Zvijer za života. u sjaju opet sjaj. već živi duh. nañite se cijeli u uhu i sluhu. DA. jer je pravda istinita. PORUČUJEM TI: USTANAK SAVJESTI SPREMAM u onima. odonud se puši smrad i tmasti plamen. i uñi u Mene kao u kulu svjetlosti. brz kao svjetlost. Povuci sad svoju misao odatle. ali za vas može biti još veće osloboñenje. Hoćeš li sa upaljenom svjetiljkom ići bijelim danom. i na pjeni utemeljen? Kakvu to silnu ljubav i golem trud u gradnju ulažete. Neka tvoj um stupi u službu svoga sluge. jer jasnća koju tražiš nalazi se samo kod Mene. kad će u sljedećemu času taj dom otplinuti niz praznine. Riknula je kao da je živa. Znaš i znat ćeš. Ovo je zlosret velika. svaki netrag. Taj stroj proradi u slučaju nužde – taj stroj ne zna da je stroj.

6. Voli ih i moli za njih. prag po prag. i Ja se tebi radujem. OLOVNA ČAðA PADA. kaži Mi stih. u ruci čijega nesluha je poslovala? 15. GOSPODE Donosim Ti nesreću bližnjih. Bože.91. Kad budeš posvema čista. poraženi. DAVNO JE OVAJ RAT POJEO SVOJ POVOD. ni mene ni druge. DAO SI NAM SAV VELIKI SVIJET da budemo s njim u suglasju. i vidjet ćeš kako mrak pada izbušen svjetlošću. gdje se propada u razjapljena usta ničega. čak i mjesto tvojega prividnog neprijatelja. zgnječili. jer nisi ni ti bez magle. i odatle gledajte kako odlaze – tužni. Raduj Mi se. Gradova u kojima su se tvoja tijela rañala – mnogo je. OPREZNA BUDI S DAREŽLJIVOŠĆU SVOJE RUKE – pazi komu ćeš ruku pružiti. on stresa sa sebe otpatke svoga bacača. tijelom. ma koliko vas bilo različnih. Što bi s nama bilo da nisi u ljudski lik silazio? Ne slušaj me. a komade svinuli. (Beograd. misao smo srca u glave protjerali. Njim govori gdje god se zadesiš – na tržnici. iz svih skrovišta u duši – oni zovu svoju djecu. 11. to nije stoga ni tvoje beznañe. ne budi smiješna. Negdje izgara lomača lažnih nada. Ponesi u svojoj misli svoje mile i premile. za Dubrovnikom? Ah. doñi nam u liku koji se može rukom dotaknuti i očima vidjeti. 8. i životom. što vam znak daje. Pa ako kroz nju ne prolazi kugla od olova. Tvoja je molitva tvoj oklop i tvoja puška. TVOJE SU NADE NA DRUGOJ STRANI. on uči kako se ogledati sa svijetom.) 1. služeći se visokim razlozima. radujem bez kraja. napuštaju vas kao poražena vojska. dotle ne prilazi svima i svakomu s jednotom koju nemaš. 10. veliki nam je dan zapisan. oni zovu na izlaz mrakove i tmuše iz svih tajnih kutova. PIŠEM I JA TEBI Šaptom Mi zbori. iz tvojega zavičaja. 14. razbili glazbala. Oko nas leže polomljeni udovi velike pjesme. ali ne poñi s njihovim mislima u močvare na dnu krvi. Ti su trenutci rupe u vremenu. MOJIM JEZIKOM ZBORI. Davno je ovaj rat smetnuo s uma svoj povod i svoje povijesno ime. vidjet ćeš kako se svjetlost rasprskava u svjetlost. 16. To nisu bile tvoje nade. jer nisi ni ti sva čista. Tvoj je zavičaj Moje srce. Za kojim od njih plačeš? Zar samo za jednim. stoje tamo šareni od rasa. svako će ti mjesto biti čisto. prekrojili smo ritam rijeka i prašuma. u srce Mojega grada. 3. da sav svijet može na njemu počinuti sa svim svojim žaobama. a pričom o svemu ostalomu. ali je teška od beznaña. gañaj dušmanina Mojim metcima. jer ako u tebi još ima nečistoga taloga. a ja sam svoj život njima izrešetala kao metcima sebe-zaborava. da budemo svoji sa svim što tako svojski postoji. Barem se upitajmo čija je bezdušna kijača to počinila. radosti Moja. svoje nemile i nedrage – svima im je jednako potrebno Moje očinsko rame za odah i za suze pokajnice – da se pomiješaju suze vaše i dahovi vaši. i rukom do Svojih usta prinosiš miris toga našeg sanjanoga cvijeta. Odjevena u svoj zavičaj koračaj svijetom.10. da budemo svoji s nekim tko je svoj. Ona će zaraziti sve druge šutnjom o Meni.10. ako Tebe ne vidimo kao svojega? 13. SAD JE VRIJEME KAD NA SVJETLO DANA IZLAZE MRAKOVI i more. Ali pazi da u Moj jezik ne umiješaš neku riječ. melodiju na komade posjekli. rasap zemlje. 7. Ne udomi u svojemu srcu ništa osim molitve bogu ognja da dovrši posao koji je započeo. svoga upaljača. bijesni.91. PA ZAR BIH TE JA SLAO NA MJESTA NEČISTA I VARLJIVA? Ne prepoznaješ li igru nečistih i varljivih? Ako si posvena čista.svoje violine. Voljela bih kad bih pred Tvoja stopala mogla položiti cvijet naše radosti. PIŠI MI. DOðE MI DA PLAČEM zbog svakog trenutka u kojemu Ti nisam pisala. TVOJ ZAVIČAJNI GRAD – KOJI JE? Ti znaš: Moje srce. u tišini svoje sobe. i izlazeći. nacija. Ovo je veliko svitanje. glazbenike razjurili i note pobacali. a gdje on neće stići? 39 . neka se trubači razumiju samo u trublje. Pitamo li se koji su to razbojnici ušli u dvoranu od svirke.. i tko zna. 4. što je na nas nalik? Ponekad zadrhtim gledajući Tvoju skrivačicu. pitaš? Ne pitaj – ustani zorom i gledaj nebo od istoka: svakoga dana isti se vodi rat izmeñu tame i svjetla. Ali svi vi. u kojemu Ti nisam pjevala. i preseljavaj ga pod svoju košulju. jedni smo druge u svoj našoj nesvojosti čavlima na križ prikucali. šapćem i Ja tebi. žalosnici mi? Od svesuglasja smo uho okrenuli. 12. zgazili? Oko nas leže otkinuti udovi velike pjesme.. 4. pada. svako će ti mjesto biti prijatelj. A što smo učinili. Povucite se u dom Oca svojega. u kojemu nisam na Tebe mislila i rukama za Tebe radila. drugi suštinski bijeli. MRAK PO MRAK OSVAJA ULICU. možda i prije negoli je započeo. Ne šaljem te Ja u maglu. Kuda ćete pred mrakom. i vidjet ćeš kako od svjetlosti preostaje svjetlost. koju Ja ne razumijem. ne razlikujem. Iz Mojega grada. Izlazeći. da krenu s njima tamo kuda kreću. ne šaljem te Ja meñu prljave. Ne bojte se: tuga i bijes što drmaju vašim umom. kao da je laka. DANIMA SE TOČIM PRED TVOJE NOGE. smiješim ti se bez prestanka. a ono prolazi kapljica dima. melodiju smo zemlje narušili. gledate u Jednu ruku. Ti znaš moju želju. Jer svijet i duh na dvije su strane bojnoga polja. kao raketa. U tvojemu je svijetu pukotina. pred skupštinom. mnogi me bližnji po njima pamte. 9. točke nepostojanja. Ne tražim da bude jednako tvoje i Moje – napiši Mi knjigu. – 12. Ja se tebi. vjera – ali uistinu. glazbenici Moji. s nečim što je svoje. i muku svojega uma. A što mu je razlog. jer kako da shvatimo sebe. a o kojoj sanjaš. 2. zamračuju ljudski zrenik i obzor svijeta. TALENT ZA DUHOVNOST NE UMIJE SA SVIJETOM Taj talent ne uči umijeću sa svijetom. nečisti i varljivi zaigrat će na tu kartu – svu će svoju mrku imovinu na nju staviti. jedni bitno tamni. mrakoviće. da ih više nitko. Tvoj ljudski lik. osmijehu Moj. Ja ću tebi knjižicu. Ja ću tebi pjesmu. saginješ se. asmiješi Mi se. Ne zalijeći se meñu nečiste. 5. PONEKAD ZADRHTIM GLEDAJUĆI TVOJU ZAGONETKU. u kući. Tvoj ljudski lik. pa ni Ja. oni bi možda tu igru i dobili?! Zato te ne šaljem Ja u tame i privide. NASLONI SVOJU UMORNU MISAO NA MOJE RAME Široko je ono. i po toj ste ruci i vi jedno. kuću po kuću. Bi li nam bilo lakše da u ljudski lik nisi silazio? Što je to u nama što strepi od nečega. bez i jedne tuñice. bačena u svemir raketom. u njedra. Jer dokle god vidiš zle i dobre ovoga svijeta. svoga nosača. Tamo te šalje ostatak tame u tebi. Ne miješaj mlijeko svoje sućuti s užarenim ugljevljem njihovih glava.

svi štakori i mrakovi. 23. ne znajući kako bi rado Domaćin služio vas. Sve tvoje male ugode sam ti oduzeo. Ja čujem vas. 25. 30. 29. Okreni leña vodi. nijedna nije sama. Mojim pjevicama. tvoje čistoće. Budi joj čuvar čistoće. a radujem se onima. TI SI IZDANAK VISOKOGA OGNJA. A MILUJU VAŠ DUH Moje riječi znaju što u vama treba ošinuti. od vidnosti vidika. Ne burkaj i ne ježuraj zbog toga svoje vode. 19. maska mrzi masku u krčmi kod Valpurge. dopuštam ti oklijevanja. Ja sam najbliže vaše – ne slušajte daljinu što vam pod uhom zavija. MOJE RIJEČI PODBADAJU VAŠ UM. Kad Mi predaš i posljednju. već da saznate sebe u svijetu. jer vi ste glas istine. Na koja god uñete. i vi ćete se pogledati očima ljubavi i užasa – znat ćete koga ste voljeli. ne oglušite se o sebe u ovoj rici bjesova. TJERAM TE U KUT. i one što te vežu odbojnošću. Svjedočite sebe. Padaju maske na sve strane. vampiri. SVE SVOJE VEZE PREDAJ MENI – one što te vežu privlačivošću. No žalim one. 33. i nisu te uspjeli izvući. svi čaglji. Po koji već put moradoh doći da te spasim? Hoćeš li se konačno umoriti od padanja u rupu. bit ćete prvi put nasamu sa svojim obrazom. jer sunce je od tvari neprolaza. A ti se ne boj. i samo svoj korak svjedočite. što sebe traži plamteći. istina vas moli da se o istinu ne oglušite. morat ćeš Mi reći svoje pravo ime. ostaj na Mojemu ognjištu. a ne vi. 35. 28. zlatna su vrata juga. već ubija tvoju žeñ za tobom. to njihova slika leti po tvojoj površi. znaj. jer oblaci su tvoj hlap vlastiti. ti jezerce gorsko. vatrom se pokrivaj. ne vodite raspre čija je slika o svijetu pravija. A samo je časak potreban da zastaneš. Svi vukodlaci. Mojih ptica grabljivica. Radujem se slavuju i ševi. da se sjetiš. Ali na Moj znak sve će maske kliznuti s lica. Vatru sam. jer jednak su promašaj i ove i one. Budi joj čuvar topline. duboko u vaše zgranute ruke. ne čujete li. sedefna su na istoku. od zračnosti zraka. OVA SE VRATA OTVARAJU NA NUTARNJU STRANU Cijeloga ćeš života upinjati svu snagu da ih otvoriš na vanjsku. 24. vatrom se hrani. Ali koga vi to uistinu u Mojoj kući tražite? Tražite li Domaćina ili Njegove sluge? Slugama ćete služiti misleći da služite sebi. 22. obrazina se s naličjem sastaje. Brižno motrite svoj korak svijetom. DJECO MOJA. kao na poziv neodoljiv stiže. graničari krilatoga carstva. ne zavaravajte se misleći da je svijet u pitanju – svijet. još svijetliji od tvojega. DAJEM TI I TO: DA ZADRHTIŠ U SUMNJI Da naslutiš kakav bi to užas bio kad Mene ne bi bilo! Kad bih bio lažni Bog. iz tvoje spore omame. Ja vas molim – ne oglušite se o svoju tišinu. padaju maske. 32. MASKA LJUBI MASKU NA KARNEVALU. ali ju ne dotiče. USTRAJ. dobro ste Mi došli. Dajem ti i to. padaju maske. Da bi sjala i iskrila. 18. a svaka ti dolazi u navezu s drugom. To zmajevi u visini prelijeću. svjedok vjenčanja jednoga s Jednim. SVJETLOSNICI MOJI! Ne oglušite se o Mene u ovomu tutnju i topotu.Ne idite nigdje. NA SVE ČETIRI STRANE MOJA JE KUĆA VAMA OTVORENA Vrata su sjevera srebrna. trijesko Moja. za golemim i vječnim veličanstvom plamena. ti moraš izgarati. I kad spadne maska i s vašega lica. Ako se vaš put križa s putovima drugih. vratit ću ti onu. Zbog vas sam stvorio sve što rastvaram – da iz sebe vadite sebe. PLAMENJE MOJE. tako sam te prisilio izabrati slobodu. puštenih iz dubokoga podzemlja. ni voće neće bez vas biti to što će biti s vama – samosvojna počela. SLETJELI SU ANðELI S NEBESA. da Mi ih vratiš pune tvoje topline. 40 . 21. na vatri počivaj – ne zapadaj u pepelni san. kao dijamante iz ugljena kopa. 26. jer ljubimcima Svojim ništa ne ostavljam nepoznato. dok slušate Moje riječi. tvoje slatkoće. i ni zbog jedne stvari prolazne ono neće potamnjeti. još žešći. krabulja se pripija uz krinku u strahu od svojega lica. netopiri. koji vam kaže da niste vatra. svi bjesomari. vatru Mi hrani. ŽAO MI JE ORLA I SOKOLA. koji izabraše biti pjevice. tražite samo Mene. ostanite hrabri. kako je namijenjeno. i sveci zemlje su se sjatili oko rupe u koju si zapala. svi dlakavi crvi. koja spaljuje sve što nije vatra. jer samo ti je ono preostalo. prije nego što se Ja umorim od toga da te odatle izvlačim?! 34. 31. od svega nezavisna. sve kosmato i rogato i krljuštima bogato. i sav zadah sumpora izlaze sada na danje svjetlo. vi ne čujete tutanj poplašena konja vaše strasti. Kad doñe vrijeme predat ćeš i nju – položit ćeš ju na prag kuće u kojoj ima mjesta samo za nevezanog Jednoga. I jedni su i drugi ptice zemaljske. i voće tebi dao. GRIJ MOJU VATRU. Ostajte budni u vatri. A Ja ću biti svećenik te samoće. saznajte sebe – sve drugo je oblik i narav oblaka. 20. od čega strahovali – saznat ćete tko to pod vašom maskom stanuje. iz tvoje duboke duplje. ostanite na svojemu mjestu jasno uspravni. i izgarajući siješ i iskriš. MORAO SAM TE IZVESTI IZ TVOJEGA SLATKOG BRLOGA. NE DAJEM VAM SVIJET DA SAZNATE SVIJET. Ali koja to voda može tvoju žeñ utažiti? Žeñ ognja samo oganj gasi – još veći. Kad god uñete. ni voda. jer zmajevi su sjenke oblaka pod suncem. da nezaključana vrata otvoriš onako. STIŠAJ SVOJE VALOVE. tko vas je volio. sve što grakće i što gmiže. zrij Moj grozd. KAKO OBZIRNO! Dopuštam ti male odmore. Ali na kraju. zapalite svjetiljku u prozoru vlastite kuće. i pobratimstvo pije i sporazum potpisuje. sa svima prisna. koju smiješ imati: vezu sa Mnom. i ako se od njih rastaje. što sebe traži svijetleći. kao jesenje lišće. ona te ne poji. A moraš izgarati jer si trijeska. Jer odredio sam: ni vatra. Samo Ja znam kakav razgovor vodimo. Vi čujete riječi. u kneza na balu. 27. a što stišati. Morao sam ti uzeti sve osim Sebe. 17. a ti se ne boj. bespomoćno. vodu. Budi mu čuvar slatkoće. ALI AH. Tako sam te natjerao put izlaza iz tamnice. od ametista su zapadna vrata. a zauzvrat sam ti dao blaženstvo. i znaj da on pogiba od sunčanosti sunca. MIJ MOJU VODU. IZGARAŠ. TRIJESKO MOJA. svi dupljari. koji pristadoše biti grabljivice. OSTANITE MIRNI. ti zeleno. Samo gledaj kako zemlja vrvi nakotom tmine. SVE ŠKORPIJE I ZMIJE. a na vodu silaziš i tražiš da vodom sebe tažiš. s kim ste se mrzili. I dok ih slušate. ni uzdah latica vaše tišine. još žarči. PADAJU MASKE. I nećeš ih otvoriti.

dignite ga nekad put nedogleda i bezobličja koje nije vrijeme. Večeras. puštam da vrijeme bedem tvoj nagovori kamen po kamen. IZ TVOJEGA OKA U MOJE SRCE leti neprestani svjetlosni metak. samo ne o tomu od kakve je otrov-tvari antena i mikrofon. Pa i jesi. dok reketi vazda sijevaju kao mačevi. ti bi mogla poći tamo odakle dolazi večeras. u pješčaru svojih pitanja i želje da saznaš nesaznano. Oh. robovi i zvjezdoznanci. već stoljećima kralj ti šapće: to sam Ja. Dušo koja žališ sebe. Zar si zbog tajni svijeta krenula za Bogom? Nisam ti krio da znam sve ono što žudiš znati. a ne tajne koje bih ti možda rekao. s djetetom smeñookim. i svikolici sa Mnom na svojemu jeziku zbore – neki nijemo. a to je najveća tajna. dobro da bi ga razigrala. istomjesno. 40. tvoja ljubav za Mene je Bog. koji ovaj dvoboj prate na vašim ekranima? 44. Knum. svaka je noć noćas. Ako izaberem bol. 52. Oni su ti govorili stvari zle i dušegubne. svjesno. svako je sunce mjesec. kad bi Mi bila dovoljno blizu da mariš samo za jednim: biti još bliže. i to je bio poziv kojega sam čekao. kljasta djeca. DIJETE. VEČERAS SAM TI BLIZU. a ne zbog Moje moći. da nikada nisam. da sam Ja bio radoznao. ne kori se. U pustinju si zaždila. Što drugo ste Mi nego cvijeće i milina Mojega mirisa? 47. neki šaptom. 45. a nešto ničim. Ono što ti Meni daješ. SVAKE NOĆI ČEKAM TE POD SUNCEM. u onomu dobu patnje. psi i krokodili. suci i uznici. zrno po zrno. već zbog lakoće. Gledao sam kako se gubiš u pijesku svojih strasti. pa kada to kružno i bezobliko tijesto što opkoljava kolo stvaranja uljezne zdesna. A ti misliš da si sa Mnom sama. Sjedeći na vrhu stožera. Ali to su vaše male mašte. pa bi joj i Mene bila podredila. u službi njegovoj. To što zovete ničim a ne znate što je to. koliki u dronjcima. čas vidljiva. 49. ali sam htio da zavoliš Mene zbog Mene. u tomu je kraju bezbroj krajeva. obuzeti igrom ukrštanja. Znam da ištem nešto Zakonu protivno. čudesnu igru planete i Sunca. sve su ljubavi Ja. milmiris vjetovi. na samo pet minuta naći se pod granom jorgovana s njim. u plaču i vjeri – ali s njim. Taj ti zbori već stoljećima o kraju koji nema kraja. tajnoviti. već da bi naučila kako ćeš zdravlje čuvati. jer svi koji doñoše. Dušo koja ljubiš sebe. niti ću biti. 37.OTAC TVOJ TE POZIVA NA PLES. Gospode Bože moj! Moju žudnju za saznanjem Ti stišavaš na Svojemu ramenu. znaj da će oči zadivljenih vidjeti sjajnu. a možda ne bih. ljubi se. KAO I UVIJEK Ali večeras i ti osjećaš da sam ti blizu. Nitko osim Tebe. 39. to sam Ja. 41. to demon ne može primiti. KAKO SI BRIŽAN. Ako sam Bog. nalik tamnoj pjegi na svijetloj koži sunca. ne gañam iz topa. KAD SI MI SE VRATILA. VEĆ DA GA ZBACIŠ Nisi se razboljela da bi bolovala. Ali nerazum je moj u ovomu času pred razum kleknuo. neki nemuštim kricima. Takva je Moja igra – ona sastavlja zlo i dobro. i o svemu drugomu. kako lutaš noseći svoju poharu na plećima. 50. odakle dolazi nikad. ono je za vas već bilo. Demone sam koristio za vijesti. vjerujući da je anñelsko. i čovjek više ne bila. 48. proglašava lijevo prošlošću. Jer Ja sam nježan osvajač. a ima kralja. ljubi se. uistinu. ravno lanjskomu oblaku i pjeni izumrlog mora. DUŠO KOJA KORIŠ SEBE. NEKOLIKO MILIJUNA PUTA REKLA SAM Ti da Te volim. to sam Ja. A imaju samo jednoga kralja. Koliko ću još milijuna puta reći tu najveću tajnu? I svi će ju čuti. Dušo koja ne ljubiš sebe. Faustina. uhu neuhvatna. ljubav i ljubav ostat će Nama. 51. Otac zna što Mu kći umije. nitko razumjeti. 41 . od Zakona ukradenih – nerazum moj. Nemoj ne doći svake noći. uistinu podsjetnik na njegov sjaj. KAD BIH MOGLA. SADA. 38. kad bih mogla. ne utapajte ga od lijeva put desna. i kad te pozove na ples. 42. ne žali se. umu nepojamna. 53. IZ CVIJETA VAM NJEŽNOST OCA MIRIŠE. i od desna put lijeva. a desno budućnošću. kopljanici i pletilje. ali iz svojega vremena i kože istodobno. ono će za vas tek biti. TVOJA JE DUŠA KRAJ BEZ KRAJA. POLAKO SE RUNI ZID TVOJE ZADNJE KULE Polako kroza nj puzi pukotina. radoznalost je bila strast kojoj nisi znala odoljeti. A NEŠTO NIČIM. koju nisi na vrijeme razumjela. reći ću kamo si to bila odlutala. Čega se bojiš? Ako sam demon. i poštujem tvoj bezrazložni strah. a ti si čula strune nebeske. RADOZNALOST JE BILA UDICA kojom su te htjeli upecati. sa zvončićima i zvečkama. dalek. ljubav i molitva ostat će tebi. Ali bio bih sretan kad ti ne bi marila za to. NISAM TI DAO TERET DA GA NOSIŠ. koji si vježbala pred zrcalom. 46. nego što želim u Tebe utonuti. s djetetom smeñookim. dušom dotakla. kad uljezne slijeva. Moga znanja. da sam te pustio da zagrizeš. moleći ga za svojih pet minuta. u bezvodicu. na vještičje kolo. Ako izaberem radost. trenutak oblikovanja. vi nježne kćeri. dulje no što si ti čekala da Mi ga uputiš. i ušla si u nj. Mojega imanja. ali s njim. jeziku nepodatna. što se vozikaju u dječjim kolicima. jer Ja sam ugodio tvoj sluh da hvata samo božanske titraje. znat ću da me milošću Svojom gañaš i obaraš. zlo da bi ga izigrala. uključujući i ovu kojoj se obraćam. NAGAZILA SI NEOPREZNO. životi su kojima sa Mnom i preda Mnom svoj zbor zboriš. kojima sam ti javljao o ljepotama i tajnama. Otac tvoj otvara bal plesom. i tonući u nj ja manje marim znati. U ŽITKOJ MASI SVEMIRA VRTI SE GOLEMO KOLO GRNČARSKO I zdesna i slijeva u vrtnju se ulijeva kružno bezobliko tijesto. a čas nevidljiva. svaki je dan danas. KAKO LI PAZIŠ da me prejakim otkrićem na zdrobiš. a onda si kriknula Moje ime. I čovjek si postala da bi Boga očima vidjela. O GOSPODARU VREMENA. 43. Ne utapajte pogled ni lijevo ni desno. koje nije nešto. sve do praha.36. 54. odakle dolazi uvijek. u nadi i beznañu. Večeras bi i ti mogla osjetiti da sam ti uvijek blizu. Nisi dobila teško zbog teškoga. i to što zovete nečim i opet ne znate što je to – to je jedna lopta izmeñu dva reketa. VAŠ UM NAZIVA NEŠTO NEČIM. s djetetom smeñookim. U mojemu se srcu neprestano rasprskava. niti sam bio. Čujete li smijeh bogova. a na zaljuljanoj grani mjesečine. ČEGA SE BOJIŠ? Sve da sam demon. koje nije ništa. koji si učila u samoći korak po korak. i svi su oni opet bez kraja. u onomu grču straha. Ja sam htio da poželiš Mene. Vaš um tvrdi da Bog stvara svijet iz ničega – i da jednako vraća stvoreno u ništa. Ne podmećem lagume. koje nije mjesto. pokret po pokret. pomislit ću da me kažnjavaš. KAD TE ZOVNEM PREDA SE NA TISUĆE IH DOðE Ti i ne vidiš tko sve tebi za leñima stoji – koliki u togama. sve do pijeska.

kako se s oba kraja skraćuje? Kako se svojim obodom steže oko jezgre. a sebi si gubitak. Ne vjerujte paklu ni onda kad kroza nj prolazite. nadigrati. vidim vječni ophodni krug bez kraja – a ti živiš list po list. znam i ljutnju tvoju. 69. tvoje su misli bogotražne. vidim ti ljeto. koji si učitelj moj. Moj Bože. 56. Volim što ih voliš. i kocka će. POKAŽI SVOJU PRAVDU. osim tebi. Nije li čas. sve magline i sunca. koja za strahom viri. Neću nikomu reći to što znam. 59. DRUGI SU TI VAŽNI DA BI IM POMOGLA. Koliko god hoćeš dat ću ti. PRAVDO Lice svoje istinito. makar ga niste još sreli. nosite na dlanu Moju pozivnicu kao zapaljenu svijeću od koje uzmiče mrak.Sad znaš da tamo nema ničega osim pijeska. Jesi li se uplašila od golemosti ničega? Jesi li se začudila ludomu trudu da ga stvoriš? 55. oj miru duboke duše. da možda ima negdje grana. KAD JA STANEM NA TEZULJU VAGE. 58. SAMO JA ZNAM KOLIKI TERET MOŽEŠ PONIJETI. jer Meni ljubav činiš. NE TRAŽIM DA ZNAŠ ONO ŠTO JA ZNAM Tražim da znaš da Ja to znam. 68. ako je tako. Ispljuni taj otrov prije. A ja sam nijema od bola zato što još uvijek polažem ispit vjere u Tebe. U SRCU SAM TI. PREDRAGI OČE. a možda i dvije. sve zagonetke. posljednji put. VOLIM KAD IH VOLIŠ Ne volim kad ih ne voliš. Čak i ono što si vidjela kroz Moje oči. doñi i pogledaj kroz ta dva okna. svi prostori i vremena. kojega si sama na plećima donijela. 57. i potom Mi opet sjedni sučelice. nema težega puta u Moje dvore nebeske. ti osluškuj oluju ili lahor Mojega daha u tebi. raju vjerujte. sve oko mene i nije oko mene. šum po šum. dok ne postanem konopac. Ne vjerujte paklu. pa kosu Njegovu i ne vidiš? A On ti se smiješi. Tu prestaje njihova važnost za tebe. 64. dok prvo nije vjera ili nevjerje. Ne ostavi nas kao siročad. samo Ja znam jesi li baš morala tako. Meni draga i Meni potrebna. kad ti ga odlučim dati. izdanak. MOŽDA SAM I JA SAMO ZMIJA ŠTO MISLI DA JE KONOPAC Moj Bože. Ne napusti nas. MOJA JE KOSA SVEMIR BEZ DNA. ravnaj se samo prema Meni. POZVAO SAM VAS U RAJEVE SVOJE. Spusti se u svoje srce malim dizalom. pa da se sama osoviš kao prolom odozdo? Kao stup dukata iz zemlje prosukljao. jednostavno: zasiti se već jednom kocke od igranja. 63. pjev po pjev. i sućutan prema mojim suzama. I ZNAM DRHTAJ SVAKE MU ŽILICE Znam što voliš. 66. cikade dana – sve u isto Moje vrijeme. i koliki tlak umiješ podnijeti. 67. kad već zamakneš s vidika i dosluha navijača. Tada stražarim na raskršću da bi ti što bezbolnije izabrala to što biraš. DUKATIMA TE NEBESKIM ZASIPAM. i samo ponekad naslutiš da to nije sve. Znajte: nema kraćega puta. nepopustljiv prema meni. pa da se ispod Mojih darova više ne umiješ iskopati. ljuubavi svečovječna. ne treba mi otkriće nego milost. vidim ti sjeme iz kojega si niknulo. i novac će za prvom maglom pristati. čujem korake drvosječe i krik kojim si tada kriknulo. svi zakoni.TVOJE SU STAZE PREKOBRDNE tvoje su zvijeri milosrdne. Moja su kosa. 60. od milijun dana. koja se skuplja? Ćutiš li kako se vrijeme u svojemu dobu meškolji? Kako je neduboka tvoja duplja. dat ću ti. otkrij nam. Sva olova i sve sile teže. Moj Bože. već ga podigni i položi u Moj. baci ju još jednom. ali ne i da se prema njima ravnaš kao vjetrokaz prema vjetru. i ne izaberite suprotnu. šaptom. tvoji su mostovi prekonoćni – samo si ti uzdrhtala od lakoće puta. nema lakšega puta. Raju budite vjerni. tvoji su vrtovi mnogovoćni. i svi tvrdi mrakovi neće pretegnuti – neće nadgornjati lakoću Mojega dodira. i vidiš li kako vidim? Ne vjeruj Mi. Kad izabereš manje prav put. Nevjera raju jedini je pravi pakao. kakav je tanak zastor ta zbilja! 42 . i zlatnim ju peludom blagosilja. onda me zadrži u toj misli sve dotle. znam i tihu mržnju. Za savjet pitaj Mene jedinoga. izigrati? Ah. Ništa nije ni zlo ni strašno. i ispitivač. koga voliš. ni ne pogledavši svoj sigurni dobitak – prezri ga. pogledajte koju sam stranu izabrao. strepim od onoga što mi još uvijek nisi otkrio. Ja sam te zvao zbog ove tišine na kraju pogleda. već je negdje drugdje. To je naša molitva. Ta Moja su stvorenja. jedna su Moja vlas. kojega je stvorio. A Ti sjediš s druge strane stola. što vam vrijedi stati na suprotnu? Sve legije mrkle svjetlosti da se tamo ukrcaju. pa makar ni ne prešla praga svoje sobe za molitvu. ti svijetu činiš dobro najveće. tvoje su rijeke plitkogazne. Drugi su ti važni da bi im služila. IZIGRAJ TU IGRU PRIJE NO ŠTO ONA TEBE DOBIJE Jer ti si dobitak njezin. igrači će. jer je u tebi pobijedio Svojega suparnika – svijet. od blizine cilja. a živiš list po list. ne gledajte sjene i mrkline i rabote nečistih. U srcu sam ti – sve ćutim i sve znam. izgubit će bitku s Mojim smiješkom. Ali pazi da te dukati ne obore poda se. ĆUTIŠ LI KAKO SE VRIJEME UVLAČI U SEBE. 65. Moj Bože. Ti sjediš s druge strane stola i postavljaš mi jedno jedino pitanje. i sjedni Mi sučelice. 71. Tražim da znaš da ćeš i ti znati to isto. NE MISLI NA PROMAŠAJE SVOJEGA GAðANJA Misli na metu i na njezinu nepromašivost. Kad Meni ljubav činiš voleći ih. od vlastita drhtaja. klicu. kako će te lako u njoj naći lovac na stare dugove i nevraćen novac! Kako je plitka tvoja špilja. da zatvorimo brane i ustave nebeske. ništa ni dobro ni krasno ni jasno. kad jednom svane jutro tvojega pogotka. zimu. no što on tebe proguta. kao grana od cekina koja se zemlji klanja. 62. sve tajne u Mojoj su kosi. u nekoj dvorani gdje polažem ispit svoje vjere u Tebe. TI SI KROŠNJA OD TISUĆU GRANA. i put zemlje se savija. znam čega se plašiš. oko nas će sve postati tiho. vidim tvoje novo sjeme u zemlji. ljubavi svesrdna. MOJ BOŽE. zlatohlepna. ako je tako. Ne obaraj pogled. jer isto je Meni ono što je tebi različno. ne daj mi da saznam da je tako. ni sjaj Mojega oka. Kuda grnete. ili je moglo pravije. stablo i krošnju – od tisuću grana. njihaj po njihaj. Kako ćeš ju odigrati. na koju sam tezulju stao. pljuskom zlatnim padam po tebi bez stanke i odaha. istino. Koliko god hoćeš. isto je Meni tvoje mnogo i tvoje malo – jer beskraju je jednako besmisleno sve što ima kraj i količinu. Ja ti vidim cijelu krošnju od tisuću grana. druge nemamo. Vidiš li sad što Ja vidim. zrikavce noći. kojemu se ništa ne može. ali putem kroz vaš pakao. 70. 61. da ti od mnogoga ne bude premnogo. proljeće i jesen. Neka vjetri vrte vjetrokaze. jednom. Nisi li žudjela saznati bezdan Mojega svijeta? Zašto si se onda pogledom uprla u lice Tvorca.

i ne boj se nje otkrivene. od sjaja bez Mene da nema ništa bijednije. pristali ste na mrak i trulež zbog susreta sa Mnom. onda reci: stadoh. riječ i djelo kakvi će im biti? I gle. Ja sam pamćenje. Jer u iskrenosti i otkrivanju nalazi se sjeme moći. dok nismo Božji. Ne odlaži ni ovdje ni tamo to što je dano da se zbude. čedni. blizinu čekam iz daleka. i tečno zbore o dokazima Božjega postojanja. Kad staneš. a s tuñim Me neće prevariti. Igraj Mi igru najbolje što možeš. Kad staneš. iz svijeta vidljiva i nevidljiva. I ne treba! Ti sada mnogo više spavaš – i treba! Iz mjesta gdje si sa Mnom ne možeš ponijeti ni znak. po Tvojoj volji. Neka ti u meni ne naudi baš ništa – pa ni to da Te možda. predstava teče. ti Mi sjedaš u krilo i šapćeš Mi da sam ti drag. Ne zaboravi. Ja sam bijelo platno. jer Ja sam taj koji sjedim za svjetskom blagajnom i naplaćujem račune za izlaz. ZAR JE MENI MILO OVO ŠTO JEDNI DRUGIMA RADITE? Zar ne znate da to Meni radite? Zar je Meni milo što ne radite ono što bi trebalo raditi? Zar ne znate da to oduzimate Meni? Zar mislite da sam Ja pisac vašega scenarija za uništenje sebe? Pišete ga i nadopisujete sami. konačno kući.Sitniš mijenjaš za velike svote. ne sudi. mahnito – mislite li da sam sretan gledajući vaš žar u izmišljanju besmisla? 90. kad naiñe ono što ne možeš. Ti pokraj cilja. kad doñe pravo mjesto. 73. koja će jednoga dana moći ovo. Ne sudi: svi će ljudi doći po svoje. ah. sva čista nebesa. zemlja. on je samo sjena Moje istine. i neće ga moći skriti ni u torbu. 75. o doba. No znajte. I DOŠLI STE Ja sam znao da ćete doći. a tebe da ima bez igre. Ne skrivaj od Mene svoju nemoć. KAD STANEŠ. ni sliku. dok nismo jedni drugima u srcu. NE SUDI: SVI ĆE LJUDI DOĆI PO SVOJ ZAVRŠNI RAČUN Doći će opaki. i bezumni. i Ja ti pokazujem krajolike Mojega carstva. 88. već vaša ljubav za nebo i more. onda kaži: na vlastitoj straži sam. a u gledalištu sjedi ispitno vijeće. Za ovo mjesto gnusa i bijesa dali bi vam sve svoje miline. 82. U KOČIJI SE VOZIMO. Ovo došašće velika je svečanost. a Ja u cilj. Isperi oči. i šaljem znak da hoću dalje. Ne bojte se. 72. Hajde da budemo što nismo 43 . jer gledaju te mnoge oči. i sada služe za odstrijel šeprtljama. PRIPAZI NA SVAKU RIJEČ. Zašto baš vi. TI DRHTIŠ i zoveš Me Bogom. nekomu oprostim dug. A suze strepnje na samu pomisao da se moglo i ne znati. JA MNOGE OD VAS PREPUŠTAM MISLI DA ME NEMA – da se vidi što će takvi s takvom mišlju učiniti. MOJ BOŽE. spremno na to da mu ne treba drugi odgovor. Ja nisam ni dan. VI STE ZNALI DA ĆU DOĆI. 85. i čas Velike Mijene. pružam Ti svoje pitanje. datuma i mjesta. ne pogañaj mimo. 89. što su drugo nego čista radost susreta? 83. i ne shvaćaš kako je dobro ovo vrijeme što se u svojemu dobu skraćuje. svijetle staze i svetačku slavu. vaša čežnja za otkrićem kopna. a svi drugi ne? Bi li željela istinu na račun istine? Moj svijet nije laž. sve svoje rajske krajobraze. ali ću te spriječiti da odeš od Mene. Ja u puninu. unutar kojega ništavilo nema nego samo jednu jedinu mogućnost: da bude?! 79. i preselit ću se u nj čim ga nañeš. Ali ti zbog same sebe ne gañaj u prazno. Na pozornici si. NA SVAKU ŠUTNJU. Izabrao sam jad i čemer za susret s vama. ako te najprije Ja ne zagrlim? 74. sunce i zemlja načas će stati. Kada sam blag. 77. i nañite već jednom to što tražite! U meñuvremenu se vrijeme stišće i ubrzo će pući pod vlastitim tlakom. do vrha punu Moje neizrecivosti. ČAK NI TVOJI PROMAŠAJI. od nekih tražim dospijetak. ne mogu ugroziti pun pogodak božanskoga strijelca. To je za Mene. mnogi od njih su bogoslovi. jer tamo to ne živi – možeš iznijeti tek sebe. JA NISAM SAN. Lik ću prepustiti tebi da ga nañeš. A JA NE? Bi li željela da te Ja prihvatim. A ti se tužiš da Me više ne sanjaš. BI LI ŽELJELA DA TE SVI PRIHVATE. na svaku kretnju. Kao dijete širiš oči. JESI LI TI OKOVAN TIME DA MORAŠ BITI? Možeš li po Svojoj svevišnjoj volji i ne biti?! Moj Bože. anñeli vam zavide. iz bliza i daleka. O stoljeće. ni godina. BLAŽENI VAM ZAVIDE. Nekima vraćam ostatak. UČINI ONO ŠTO MOŽEŠ. JA SAM SPAVANJE Ja nisam slika. KLJUN JE NAŠE GALIJE LABUDAN. ni bilo čiji promašaji. i došao sam. mudri. ni vrijeme. ili ne bio. Ne sudi: svi će ljudi na sud stići. ni viola. ni zvuk. Ne reci: padoh. to nije za ljude. ali vi noću znate da od vaše bijede nema ništa vrijednije. KADA SAM STROG. slove kao najveći znalci Boga. Ja sam vječnost. Ja nisam uspomena. i kada sam blag. ugledat ćeš ono od čega je sve načinjeno. ma gdje Ti bio. pa vam noću nude rajsko blago za vašu sirotinju. nema. ovo je tvoj prijemni ispit za kraljevstvo nebesko. Hajde da ne znamo gdje smo. Ja stojim na pramcu: ni labud. Ugledat ćeš svojega carskog Suputnika. vi niste ničija divljač! Iz jazbine sami izañite. a Mene pozovi u pomoć. bližimo se predjelu bez krajolika. htio bih da sam ti Bog. ili more. ni čas. zvuk je njegov kao u viole. Jer gledaj: potrošiše metke mnogi. te suze. to je Moja tajna. a kako će i ovdje i tamo. PITAŠ LI SE ŠTO BI BILO KAD MENE NE BI BILO? Zar bi tada tebe bilo? Ičega bilo? Zar bi moglo biti? Zar ne bi moralo ne biti? A zar se može ne biti? A zar bitak nije divno i strašno mjesto. svakim satom otplaćuješ godinu. 86. ni vila putovanja. a onda će krenuti suprotnim smjerom. a smetni pritom s uma da igre bez tebe nema. 87. 80. Bi li željela sjenu. NE JA TE NEĆU SPRIJEČITI DA ODEŠ od Mojega Imena i Lika. i ne doći. vrijeme. nego samo i jedino Ti. KAŽI: ZNAŠ LI DA SI NA VLASTITOJ STRAŽI? I tu čekaj: blizina ti javlja iz daleka. gledajući vatrometna čuda i divote. Htio bih da sam ti drag i kada sam strog. duboko nebo. i nebesnici bi se rado s vama mijenjali. HAJDE DA GRADIMO SVIJET NOVE ODANOSTI Hajde da ne znamo tko smo. o godino vremeloma! Ćutite li kako vrijeme u vama drhti od slutnje? Ono zna da za sva vremena više neće biti nevremena. igraj igru kao da nije igra. što danas misli da ne može. 81. Hajde da ničega nemamo dok sebe nemamo. stići ćeš i ti. nekomu produljim rok. 84. Ti u prazno. ONDA RECI: STADOH Ne reci: padoh. 76. dok sjediš sa Mnom na suncu? I može li te zagrliti Moja sjena. 78. ni u džep. da te tamo čeka. visoko zapljuskuju bokove naše vožnje.

velebitnim? 98. kao što se čini. na svoju peteljku prikopčana. priredit ćemo pjenušac od svjetlosti. i tvoju brižnost. i milosrñe Mu seže kud ne seže ni misao ni mašta. KORIJEN JE U VAMA. Jer tako sam žalio te tvrde. 96. Tražim da iz tvojega zrna i sjemena isklija polje pšenice. i kruhom našim svagdanjim – a sve za jednu danonoćnu bogovjetnost. Izmeñu vatre i vode je pravi kut – jedan mu krak teče. Od svjetlosti bit će postelje. i kruhovi da se ispeku. jer sam znao da će one preživjeti – ali vi. o samoći veličine. mili Moji nekršteni. pa da se smirimo. kao drvlje iznad ognja. nego razdjenuti. i udahnem miris tvoga bića. i kad uvečer stigneš do kraja pisma. ali znajte: ni suncu u nebesima nije lako. 95. već vodeno i vatreno ročište protivnika. teško vam je tešku glavu nositi. tako i Bog u praznoj školjci sluha govori. MILE ZVIJEZDE. Hajde da se mijenjamo. to je sve što trebaš činiti. Jer Bog je milosrdan. održati svjetlost na visini. kojom nad vatrom i vodom bdiješ. 94. 99. 97. ZRIJETE ODJEDNOM SA SVIM ČEHULJAMA Svaka je svoja i odvojena. treba biti tako kako jest. U korijenu je korijen. jer mnogo sam ti dao. Jer dao sam ti mnogo: jedno zrno. treba manje da bi se došlo do višega. drugom kojom siješ. KAŽI SVIMA SVOJIMA DA SU MOJI. dao sam ih. 102. i krenuti tragom mjesečinskim. NAD NEBESIMA SU NEBESA i nebesa. Budi taj kut s kracima u beskraju – ni voda. a drugi plamti. LEŽIŠ NIČICE. U krošnji je vjetar. i trećom. i hrapave. KAD SVE OVO PROðE I KAD SE VRATIM. OKRENI SVOJE JUTRO KAO BIJELI LIST PAPIRA na kojemu Mi pišeš pismo. kaži im da će vjerovati u stvari. to je sve što trebaš imati. i naš će razvrat biti od svjetlosti. Razbacivat ćemo se svjetlošću pregrštima i naramcima. pa će se i grad promijeniti. i tražit ćeš ju. plamtim vatru. SKINI PRNJE I DRONJE SA SVOJIH SVILENIH HALJINA. KROŠNJA OKO VAS U krošnji je cvat. u školjci što podsjeća na uho. Ne brini. VODORAVNA KAO VODA. da nisam žalio Svojih kćeri od etera – slao sam ih. jer više nećemo moći ništa što nije svjetlost – čak će i tama biti od svjetlosti. slušaj Moj odgovor: slovo ti u slovo utkivam. Vi ju k zemlji obarajte. u korijenu je korijen. haljina kadifenih. ali za jedan bogovetni dan. šum. koje si ikada napisala. pa će se zemlja i svijet promijeniti. o dubini. na stolu od svjetlosti. pa će se ulica promijeniti. samelje. Neka izgara tvoje djelo. Doprijeti do toga što već imaš. po stazama vrletnim. OSJEĆAŠ LI KAKO TREPTE LATICE toga tebi nepoznata cvijeta – tvoga srca? One trepte kad Ja priñem. u čašama od svjetlosti. 93. KAO ŠTO MODRO MORE ROMORI na suhom. neumorno zbori. planeta svjetlosti. A pepeo i kapi prinesi Meni – rukom kojom griješ. o kojima njihova misao i ne sluti. prvo pismo. riječ ti na riječ stavljam. dim. pa ne vidiš i ne čuješ okomit svijet vatre. Kažem tvoje. NE ZABORAVI: JA MNOGO OD TEBE TRAŽIM. Kaži ljutitima oko sebe da se Bog ne ljuti. SUNCOKRETI MOJI OKOMITI. na prašnjave. 106. i glazba. hoćete li znati zadrhtati pred mirisom jasminskim. ali tko živi mirno – tko s mirom liježe i ustaje? Pokažite Mi takvoga. zdravo. san i razgovor. 100. žetvom. jer Bog je takav da prašta i kad Ga nitko ne moli da prašta. a sjajna zvijezda gdje ćemo slaviti povratak svjetlosti zvat će se Zemlja. da. u nebesa nad svim nebesima. plod. Uzvrati Mi onim što je u njemu – sjetvom. 91. 104. BILO BI DRUKČIJE A jer je tako kako jest. vidjet ćeš Moj potpis u svojemu imenu. poljem žita. koji se mogu dodirnuti samo u pravosti. KAO GROZD. prašne. izgubit ćeš misao u njima. JASMINOM SAM VAS POMISLIO I MJESEČINOM POČINIO. i bez misli miruj. na hrapave. jer nismo umjeli biti. neugasnu. O MIRU SVI VIČU I ZA NJIM NARIČU. u mirisu od svjetlosti. ni vatra. I dok pišeš. Ako netko griješi to si ti. miris. mahnita od toga gubitka. SLOŽI RUKE UKRSTICE. Ono što već imaš. treba najmanje da bi se imalo najviše. Ne treba se odjenuti. DA JE DRUKČIJE. i sad je čas da se vidite na djelu. i poslao vas na tvrde pute. 101. da se žito požanje. kad se brineš. 44 . o tišini. pa će se promijeniti zapis u zvijezdama. 92.nikada bili. pa će se dom promijeniti. 103. nadnesem se nada nj. 105. pod svjetiljkom od svjetlosti. 107. i da ne brinu toliko i tako. 108. meljavom mlinskom. Govor Boga je kao i romor mora – glas o sebi. a mislim vatru. uključujući. sa svojega divot-srebroveza. U njeno djelo složi ruke ukrstice. svaka je zajedno s drugima. Kaži im da dolazi dobro doba kad će se svima dati znanje da su Moji. VIDJELA STE U NEVIDJELU. ali za jednu bogovetnu noć. Ali jedna slatkoća u svima njima zrije jednako. sama. Učini ovako: vrati se u kraj bez misli. Zbaci tralje sa svojega zlatotkanja. ptičja pjesma. u korijenu korijen. čak će i prošlost biti vjetlosna. POŽAR SVOJEGA DUHA STIŠAJ DO VATRE NA OGNJIŠTU Poplavu svojega uma razvedi kroz prokop u njive. ne shvaćajući da je zbrinuto to o čemu brineš. zastori. Ja ne griješim.

znaš da si na tragu rijetkoj divljači. Dopleli smo vijenac. Kao da smo obični mi. putom. I sada. kako ti je bilo u sedlu sa Mnom? Je l’ ti žao što stižemo tamo. koja te lovila tisućama godina. koji je svoj kraj naslutio.Brao si kitu. koje u svijet šaljem. i radije bih peanski šutio. rekao sam ti da sam temelj toga hrama. Kao da je običan dan. obični mi. Ne reci ništa – jer i Ja se osjećam svečan. što znači biti zaboravljeno. spuštam Ti se pred stopala do zore. do dna mora. do Tvojih koralj-dvora. prije no što srojiš orkestar boja s paletom oblika. da nismo). Ja sam te čekao na devetom katu. i da jest i raña se ono. i misu po misu plesnih mirisa. docrtali smo krug. bilo nije. put Mene. A ja sam mislila: uvenut će slika. vlat sa vlati. Ravno prije devet godina. ni u snu nećeš stići – na svršetak drevnoga peana? Ne reci ništa. devet godina bereš i skladaš. I za to vrijeme vrijeme je saznalo. da sam kip Božanstva. ali ti znaš da nije. progutali svoj rep do zatiljka. kad nazire se na kraju puta grad. kao na pismo. kako nikada ničiji korak bez Mene. laticu s laticom. svećenik. kojega gradiš zajedno sa Mnom. (ali ti znaš da nije. u prolaznomu vječan. i sati. Ravno prije devet godina. za pjesmotvore. raznježen tvojim današnjim dolaskom. boju po boju. dlan spuštam na tebe. da vijest posije. Da sam krov hrama. i vidiš da se žedan izvor nad sebe naginje i pije. do izvora. Reci sad. koraknuo nije. od vlastitih dana. i obično pismo. što nikada prije. Ali Ti si cvjetoznanac. gdje si mislila da nikad. tek nasloni glavu na Moje rame. mjeseci. da sam graditelj. radnik. cvijet po cvijet. hvala za Riječ. Gospode. kad pred sobom vidiš vlastite stope. odakle sam došla da pronosim i zborim sjaj i presjaj Tvojega obzora. 45 . da nismo. Božanstvo u kipu. i pusti da nas galop riječi nosi.