SINOPSIS TEMA PERSOALAN WATAK & PERWATAKAN PLOT TEKNIK PLOT NILAI PENGAJARAN .

SINOPSIS BAB 1 BAB 2 BAB 3 .

iaitu seorang raja di kayangan telah meminta kebenaran untuk turun ke bumi Kepada Betara Guru.Betara Angkasa Indera Dewa . Betara Guru tidak membenarkannya tetapi selepas 3 kali Betara Angkasa bertemu dengan Betara Guru. akhirnya baginda berjaya juga. . Betara Angkasa Indera Dewa turun ke bumi dengan ditemani oleh isterinya. Tujuan baginda adalah untuk melihat temasya raja-raja di dunia. Dewi Kenchana.

Mereka tinggal di negeri Anta Beranta yang diperintah oleh Maharaja Indera Dewa. . Bentara Angkasa dikenal sebagai Si Miskin. manakala Dewi Kenchana dikenal sebagai isteri Si Miskin.Betara Angkasa Indera Dewa dan isterinya turun ke bumi dalam keadaan yang amat daif. Di bumi. Si Miskin dan isterinya telah dihina dan dikasari oleh penduduk di negeri tersebut.

Selepas tiga bulan. iaitu anak kepada Bentara Karma Jaya. . ketupat dan tebu itu berasal dari kayangan juga. mereka bertemu dengan sebiji ketupat basi dan sebuku tebu. Sebenarnya. Ketika mereka sedang mencari makanan dalam timbunan sampah.Mereka tiada rempat tinggal. isteri Si Miskin pun hamil. hanya berteduh di bawah pokok ketika waktu malam.

Isteri Si Miskin gembira kerana dapat makan buah tersebut. Si Miskin dengan rasa rendah diri meminta buah tersebut daripada Maharaja Indera Dewa.Selepas tiga bulan. . isteri Si Miskin pun hamil. Isteri Si Miskin mengidam buah mempelam dan buah nangka di taman maharaja. Maharaja berasa kasihan dan memberikan buah tersebut kepada Si Miskin.

Isteri Si Miskin melahirkan seorang bayi lelaki yang diberi nama Marakarma. Si Miskin menjumpai tempayan yang berisi emas ketika sedang menggali lubang. Marakarma mempunyai rupa paras yang sangat elok. Hal ini menyebabkan kehidupan mereka sekeluarga berubah dalam sekelip mata. Pada suatu hari. .

Si Miskin pun memerintah kerajaan yang bernama Puspa Sari. . sekiranya anak itu adalah keturunan dewa-dewa.Si Miskin berdoa kepada Allah. Si Miskin telah menukar namanya kepada Maharaja Indera Angkasa dan isterinya bernama Tuan Puteri Ratna Dewi. Dengan izin Allah. jadikanlah sebuah negeri di dalam hutan rimba itu. jadilah sebuah negeri.

Maharaja Indera Angkasa mengadakan sambutan besar-besaran di negri Puspa Sari. Sempena kelahiran tersebut. . Tuan Puteri Ratna Dewi melahirkan seorang anak perempuan yang diberi nama Tuan Puteri Nila Kesuma.Selepas itu.

TEMA .

TEMA Ketabahan hati sepasang suami isteri yang berasal dari kayangan menempuh dugaan dan kesengsaraan hidup di bumi. .

PERSOALAN .

Kemurahan hati seorang pemerintah dalam memenuhi permintaan rakyatnya yang hidup serba kekurangan Kesabaran ketika berdepan dengan pelbagai ujian dan masalah. .

Kemurahan hati seorang pemerintah dalam memenuhi permintaan rakyatnya yang hidup serba kekurangan Maharaja Indera Dewa memberikan buah Kesabaran ketika berdepan mempelam dan buah nangka kepada Si dengan pelbagai ujian dan Miskin yang datang menghadapnya masalah. . semata-mata kerana ingin menunaikan hajat isterinya yang mengidam buahbuahan tersebut.

Kemurahan hati seorang Si Miskin dan isterinya sabar ketika pemerintah dalam memenuhi mereka dibaling batu dan kayu oleh orang ramai sehingga badan mereka bengkakpermintaan rakyatnya yang bengkok danserba kekurangan hidup berlumuran darah. Kesabaran ketika berdepan dengan pelbagai ujian dan masalah. .

Kesaktian yang tidak dimiliki oleh manusia biasa. Kasih sayang seorang suami kepada isterinya .

Kesaktian yang tidak dimiliki oleh manusia biasa. Kasih sayang seorang suami Betara Karma Jaya menukar anak lelakinya menjadi ketupat dan anak kepada isterinya perempuannya menjadi tebu supaya mereka berdua tidak terpisah dan dihantar ke bumi. .

nangka di taman maharaja kerana isterinya ingin mengidam buah-buahan tersebutt. Kasih sayang seorang suami kepada isterinya .Si Miskin menyembah Maharaja Indera Kesaktian yang tidak dimiliki Dewa memohon buah mempelam dan oleh manusia biasa.

WATAK & PERWATAKAN .

BETARA ANGKASA INDERA DEWA (SI MISKIN) DEWI KENCHANA (ISTERI SI MISKIN) MAHARAJA INDERA DEWA BETARA GURU MARAKARMA TUAN PUTERI NILA KASUMA .

Dewi Kenchana Turun ke bumi menjadi Si Miskin BETARA ANGKASA INDERA DEWA (SI MISKIN) Tukar nama kepada Maharaja Indera Angkasa Menjumpai tempayan yang berisi emas ketika sedang menggali lubang .Gagah & berani Maharaja di kayangan Sayang akan isterinya.

Isteri kepada Si Miskin Mengidam buah nangka dan buah mempelam di taman maharaja ketika hamil anak pertama. Mengikut suaminya turun ke bumi DEWI KENCANA ( ISTERI SI MISKIN) Sayang akan suaminya Tukar nama kepada Tuan Puteri Ratna Dewi Setia kepada suaminya .

Memberikan buah mempelam dan buah nangka kepada Si Miskin Raja di negeri Anta Beranta MAHARAJA INDERA DEWA Pemurah .

BETARA GURU Ahli kayangan yang menurunkan Betara Angkasa Indera Dewa bersama isterinya ke bumi .

Anak kepada Si Miskin dan isteri Si Miskin Berasal dari kayangan MARAKARMA Diturunkan k bumi menjadi ketupat dan dimakan oleh isteri Si Miskin .

Berasal dari kayangan Adik kepada Marakarma Anak kepada Bentara Karma Jaya TUAN PUTERI NILA KASUMA Anak kedua kepada Si Miskin dan isterinya Diturunkan ke bumi menjadi tebu dan dimakan oleh isteri Si Miskin .

PLOT .

.

Selepas sembilan bulan isteri Si Miskin melahirkan seorang putera bernama Marakarma. manakala Dewi Kenchana dikenal sebagai isteri Si Miskin. Bentara Angkasa dikenal sebagai Si Miskin. Isteri Si Miskin hamil. .Betara Angkasa Indera Dewa turun ke bumi dengan ditemani oleh isterinya. Dewi Kenchana. Si Miskin dan isterinya telah dihina dan dikasari oleh penduduk di negeri tersebut. Isteri Si Miskin mengidam buah mempelam dan buah nangka di taman maharaja. Maharaja Indera Dewa berasa kasihan dan memberikan buah tersebut kepada Si Miskin.

Sempena kelahiran tersebut. Tuan Puteri Ratna Dewi melahirkan seorang anak perempuan yang diberi nama Tuan Puteri Nila Kesuma. Maharaja Indera Angkasa mengadakan sambutan besar-besaran di negeri Puspa Sari.Si Miskin menjumpai tempayan yang berisi emas ketika sedang menggali lubang. Hal ini menyebabkan kehidupan mereka sekeluarga berubah dalam sekelip mata. .

masyghulnya .…seperi orang hendak mati •Bahasa istana.kaus.Taala •Bahasa klasik. tuanku.tajau. murka •Bahasa Arab.patik. bermohon. bertitah.Gaya bahasa • simile.

masyarakat di kayangan. negeri Anta Beranta.negeri kayangan. masyarakat yang setia kepada pemerintah-masyarakat feudal . negeri Puspa Sari •Latar masyarakat. masyarakat bumi.zaman dahulu.Latar •Latarmasa. pagi hingga malam •Latar tempat.

NILAI •KASIH SAYANG •PENGORBANAN •KESETIAAN •MURAH HATI •BERSIMPATI •KETABAHAN HATI •KEADILAN .

PENGAJARAN •Kita hendaklah tabah menghadapi pelbagai dugaan •Kita hendaklah bersyukur dengan nikmat yang diberikan Tuhan •Kita janganlah bersifat kedekut dan bangga diri .

Siapakah nama adinda Marakarma? 2. 4. Nyatakan tiga latar tempat yang terdapat dalam prosa traditional Hikayat Marakarma 5. Sekiranya anda mempunyai kesaktian. bagaimanakah anda gunakan kesaktian tersebut? 6. Andaikan anda Dewi Kencana. Prosa Traditional ini mengandungi beberapa perkataan bahasa klasik. Apakah yang menyebabkan isteri Si Miskin hamil? 3.Jawab soalan-soalan di bawah: 1. Adakah anda akan mengikut suami anda turun ke dunia dan menjadi manusia biasa? Mengapa? .Nyatakan maksud bagi perkataan tajau dan masyghulnya.

Kumpulan 1 akan membuat pembentangan bagi tajuk Prosa Traditional Hikayat Marakarma dan Kumpulan 2 akan membuat pembentangan bagi tajuk Prosa Traditional Budi Seorang Bapa Angkat.19 Sept 2011). Pembentangan akan dijalankan pada minggu hadapan (ISNIN. Tidak dibenarkan sama sekali menunda pembentangan tersebut kerana cikgu akan ambil markah Penilaian Lisan Berasaskan Sekolah (PLBS) .Tugasan tambahan: Bentuk dua kumpulan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful