P. 1
ICOANA PE STICLĂ ÎN TRANSILVANIA slide

ICOANA PE STICLĂ ÎN TRANSILVANIA slide

|Views: 27|Likes:
Published by Cristian Hideg

More info:

Published by: Cristian Hideg on Sep 23, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/11/2013

pdf

text

original

ICOANA PE STICLĂ ÎN TRANSILVANIA

Prof. CRISTIAN ANDREI HIDEG Liceul Teoretic “PAVEL DAN”, Câmpia Turzii

I ICOANA PE STICLA IN TRANSILVANIA 1.APLICATIVITATEA EI LA CLASA II TEHNICA APLICATA CU PARTICIPANTII LA ATELIER III EXPOZITIA .ISTORIA SI APARITIA ICOANEI 2.

cu un duh aparte. Icoana pe sticla este o Marturie de teologie populara. tinerei generatii. . ca un imbold de reintoarcere la origini intr-o lume moderna plina de miraje ale occidentului.III EXPOZITIA DE ICOANE PE STICLA Scopul acestei expozitii este conservarea. unic si un mesaj profund. inconfundabil. prin simplitatea sa. promovarea si transmiterea culturii traditionale transilvanene.

Lancram caracterizata printr-o cromatica restransa in care predominant este verdele cu un desen usor mai realist. si scoala de la Nicula. nu se pierd. tocmai pentru a arata ca frumusetea lor spirituala si mesajul profund duhovnicesc. . Noutatea acestei expozitii consta in supradimensionarea icoanelor pe sticla. particularizata printr-o naivitate stilistica si o dominanta cromatica a complementarelor rosu-verde.In abordarea stilistica si cromatica s-a pus accentul pe Scoala de la Alba. se accentueaza si transmit un aer de grandoare. ci .dimpotriva.

I ICOANA PE STICLA IN TRANSILVANIA 1. unicate creatii in care autorul si-a pus tot sufletul. fiind preluata din Europa centrala. icoana pe sticla asociaza uneori. Istoria si aparitia Icoana pe sticla a aparut in Transilvania in sec. . reprezentarile religioase cu elemente laice legate de viata si preocuparile taranesti.Boemia. XVII-XVIII. Din punct de vedere tematic. sunt singurele icoane ortodoxe. iar apoi practicata de taranul roman din Transilvania. precum si unele inspirate din folclorul local.Austria . pe filiera Bavaria . Aceste picturi pe sticla din Transilvania.

Pentru gimnaziu . Linia si Tratarea Decorativa Clasa a 6. Punctul.2.a : Contrastele complementarelor sau compozitia statica Clasa a 8.a : Particularitati de expresie ale portretului si corpului omenesc     . va crea in constiinta elevilor conditiile necesare pentru receptionarea mesajului si valentelor majore ale creatiei populare. Pata. Aplicativitatea icoanei pe sticla la clasa Intalnirea cu pictura taraneasca in cadrul religios si in muzee.Educatie Plastica Clasa a 5.a : Elemente de limbaj plastic.a : Compozitia decorativa Clasa a 7.

care se organizeaza de obicei in preajma marilor sarbatori crestine.a : Mestesuguri populare.a : Artele textile si artele focului. expozitii nationale si internationale. . iar cele mai bune lucrari vor fi trimise la alte concursuri.Sticla Clasa a 11.a : Imaginea bi-dimensionala Clasa a 10.a si clasa a 12. Patrimoniul Mobil.   Pentru liceu – Educatie Artistica Clasa a 9.a.Icoana pe sticla s. Elevii vor fi stimulati prin expozitii in scoala si in alte centre si institutii.

Icoane reprezentative .

.

.

.

.

.

1 sau 2 (Milan.TEHNICA TEMPERA CU OU PE STICLĂ Materiale necesare:  Hartie de calc Sticla subtire (2 mm sau 3 mm) Pensula nr 0.a) Solutie de curatat geamuri sau spirt sanitar (pentru degresarea sticlei) Tuş negru şi alb (Rotring) Lac transparent cu uscare rapida ( şe Lac ) Tempera sau goache Emulsie de ou (1 galbenus de ou la 50 ml apa)        . Pelikan s.

şelac.Icoana pe sticla .3 ore. In a doua ora vor pune culoarea pe sticla III. In prima ora de Icoana elevii va trebui sa transpuna desenul pe sticla . 1 Tus Negru.aplicare la clasa   Timp necesar. 1 Tus Alb. spirt. sticlele si ramele. II. In a treia ora vor finaliza lucrarile (se ve termina de pictat si se vor inrama)  . I. Pentru a simplifica lucrurile se va aduna un fond de bani din care se va cumpara la comun. Pentru acasa elevii vor avea tema sa-si faca desenele pe calc.

VĂ MULŢUMESC PENTRU ATENŢIE ! .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->