Documentele de la Qumran

Povestea fascinanta a Manuscriselor de la Marea Moarta incepe in 1947 cu Mohamed el Dib, un tanar pastor beduin caruia i se ratacise o capra. Cautand-o, el descopera intr-o grota cateva ulcioare mari din argila pline cu suluri de piele scrise in ebraica veche. Dintr-o bucata de piele isi confectioneaza sandale, restul le vinde pentru cativa dolari unui negustor de antichitati din Ierusalim. Un an mai tarziu, Statul Israel le va cumpara contra unui milion de dolari!1 Evreii au declansat marea vanatoare dupa manuscrisele ascunse cu doua milenii in urma in grotele de la Qumran, inca din zilele Razboiului de Independenta. Creatorul Statului Israel, David Ben Gurion, l-a chemat la Statul Major al Armatei pe tanarul ofiter de informatii, profesorul E.L. Sukenik si l-a insarcinat cu o misiune aventuroasa, care nu era militara: sa faca si imposibilul ca sa puna mana pe sulurile de piele si papirusurile din grotele de la Marea Moarta. La acea vreme, dealurile cu grote din regiunea vestica a Marii Moarte se aflau sub stapanirea regatului iordanian. Toate cele 7 suluri descoperite de tanarul beduin in 1947 au ajuns astfel la Universitatea Ebraica din Ierusalim. Ele proveneau din grota denumita de arheologi 4Q; dar dealurile prapastioase din Pustiul Iudeei mai ascundeau zeci de grote in care misterioasa secta a evreilor esenieni ascunsera peste 15.000 de manuscrise/suluri intregi scrise pe piele, papirusuri si suluri din arama sau fragmente de manuscrise de o valoare inestimabila pentru istoria Bibliei si a credintelor religioase. In decursul anilor 1949, 1951, 1956 si 1958 si dupa Razboiul de sase zile din 1967, arheologii israelieni, iordanieni, francezi, belgieni si americani au sapat si au scormonit regiunea, descoperind mii de fragmente manuscrise, olarie, mici obiecte din metal si tesaturi - resturi ale unei civilizatii biblice apuse. 2 Cartile biblice descoperite in grotele de la Qumran apartin, toate, Vechiului Testament si au fost srise in ebraica si aramaica. Ele au o uriasa importanta pentru istoria Bibliei. In plus, au fost descoperite scrieri biblice necunoscute de o factura sectara (din punct de vedere religios), regulamente de viata a colectivitatii eseniene, organizarea sectei etc. De o
1 2

E.-M. Laperrousaz, Manuscrisele de la Marea Moarta, Ed. Meridiane, Bucuresti, 1997, pag. 6 Idem, pag. 7-8

1

in primul rand.3 In partea de text pastrata s-au gasit 35 de cantece. in al doilea rand. Antet. fasiile de pergament pe care este scris textul fiind asezate in pachete. Textele cu coduri disciplinare. apocrifele la Vechiul Testament. manuscrisul se gasea intr-o stare deplorabila. L. Sukenik de la un anticar. Manuscrisele de la Marea Moarta. Amusin.4 Deoarece autorul utilizeaza frecvent persoana intaia singular. pag. carora le sunt insa inferioare din punctul de vedere al calitatilor poetice. O calatorie fascinanta catre sursele primordiale ale Crestinismului. pag. In ansamblu.D. probabil. Ed. pag. 32 3 2 .”. Documentul de la Damasc. ascunderea s-a facut. ceea ce dovedeste ca.. Bucuresti.5 Sulul Imnurilor. toate incepand cu cuvintele: „Multumescu-ti tie (sau te laud) Doamne. 1993. plangandu-se la tot pasul de persecutarea celui drept de catre pacatos. Aceste imnuri se apropie in multe privinte de psalmii canonici. 85 5 Athanase Negoita. Dascalul Dreptatii.importanta uriasa sunt manuscrisele "Razboiului Fiilor Luminii impotriva Fiilor Intunericului". asadar texte anterioare activitatii iesivoturilor (scolile rabinice) si contemporane cu nasterea crestinismului. manuscrisul este alcatuit din 13 coloane. unele continand 15-20 de randuri. cercetatorii manuscriselor de la Marea Moarta cred ca in majoritatea cazurilor acesta n-ar putea fi altul decat intemeietorul sectei. Testamentele celor 12 Patriarhi. Ele difera de Biblia ebraica. pastrat in I. conservate mai mult sau mai putin bine si aproximativ 100 de fragmente de diferite marimi. In pachete. Dimensiunile fiecarei parti variaza intre 61 si 45 cm lungime si 31-32 cm inaltime. fragmentele sunt asezate dezordonat. in mare graba. inca de la data ascunderii lui. Spre deosebire de celelalte manuscrise din prima pestera. altele doar litere izolate. dintre care unul a putut fi desfacut cu multa truda.. inrautatita si mai mult de trecerea timpului si de rozatoare si ca. Rugaciunile de multumire sau imnurile Manuscrisul Imnurilor au fost descoperit in prima pestera si cumparat de E. Ed. 84 4 Idem. ceea ce i-a permis lui Sukenik sa intituleze intregul manuscris „Cartea imnurilor de multumire sau de lauda”. textul canonizat de sinodul rabinic de la Iavne in secolul VI. Stiintifica. el nu fusese rasucit in forma de sul. Manuscrisele eseniene de la Marea Moarta.

pentru a fi adaptate la situatii nebanuit de variate. eu repet poruncile sale si cat voi trai. unele exprima suferinta unui invatator respins. dar adesea ele imbraca o noua forma. Recunosc judecata Lui pentru caderile mele. Gandirea este exprimata in stihuri. Bucuresti. Nicio regula fixa nu determina lungimea acestor stihuri. ce constituie ceea ce am putea numi in limbaj modern „versuri”. Campbell.T.7 Imnurile sunt ca niste descarcari ale sufletului. cit.primul rand sub forma documentului 1QHa. Gandirea autorului este in intregime inspirata din Biblie. decat cantari obstesti. si bucuria victorioasa cand se gandeste la viata eterna si fericita in tovarasia ingerilor. In toate zilele ma voi sprijini de mila Lui si voi recunoaste ca in mana Lui se afla indreptatirea tuturor vietuitoarelor si toate lucrarile Lui sunt Jonathan G. care atesta un real talent literar. In timp ce majoritatea ar fi putut fi folosite de orice membru al comunitatii. cand inceteaza ziua si noaptea. Dam mai jos doua versete din imnurile quamraniene pentru a vedea modul in care autorul lor isi exprima sentimentele: ”Cu inceperea zileisi a noptii.6 Ele sunt scrise intr-un stil destul de amplu. deja cunoscut in V. Formulele biblice izbucnesc din pana sa in mod spontan si ele constituie canavaua unui curios stil antologic. pag. op. parandu-se chiar ca o cunoaste pe dinafara. care variaza dupa inspiratia autorului. uneori cam prolix. de iubire fata de El si de ura fata de Belial descurajarile si trezirile la incredere totala. rand pe rand. Alte sase copii sunt disponibile dupa descoperirea lor in Grota 4. 2005. cuprinde aproximativ 24 de poeme de multumire lui Dumnezeu pentru mantuire si pentru cunoasterea pe care acesta o aduce cu sine... intru eu in Legamantul lui Yahweh. Deslusirea sulurilor de la Marea Moarta. Uneori formulele sunt reproduse aproape ad litteram. Ed. pag. isi exprima sentimentele sale de ascultare de Yahweh. zbuciumul sau cand se gandeste la sfarsitul apropiat al lumii. 114 7 Athanase Negoita. 32 6 3 . Procedeele poetice aplicate de autorul acestor imnuri par sa formeze un sistem coerent. Ii voi multumi pentru toate lucrurile sale cele minunate si-L voi sluji pentru atotputernica Lui. ca si in poezia moderna. unde autorul. iar greselile mele vor fi inaintea mea (recunoscute) dupa Legea Lui cea scrisa In clipa inceperii torturii si a necazului si pe locul durerii si al deznadejdii. adesea bogat in repetitii. completat cu 1QHb. ele vor fi granitele din care nu voi iesi. eu il voi binecuvanta. Hasefer. Poemele sunt mai degraba imnuri de multumire rostite individual.T. si utilizat in N.

si ne permite sa includem Imnurile in categoria literaturii apocaliptice.adevarul. Tu m-ai facut parinte al tuturor copiilor evlaviosi si dascal al propovaduitorilor. 19-23)8 Cartea Imnurilor are o mare importanta pentru elucidarea ideologiei si a istoriei comunitatii. Cand durerea va incepe. cit. Ei au deschis gura lor ca niste prunci si se bucura ca niste copii pe genunchii celor ce le dau de mancare. 9). cit. Principalul ei continut rezida in fundamentarea ideii predestinarii absolute a tot ce se petrece pe lume si a nimicniciei omului. In numeroase alte pasaje autorul ii multumeste lui Dumnezeu pentru ca l-a izbavit de toate nenorocirile si de persecutiile din partea dusmanilor. ce-i drept.”(Col.. pag. in unul dintre imnuri se arata ca.. Intre altele. 1QHa 18:14-16 este reprezentativ: 8 9 Athanase Negoita. eu voi lauda si voi canta eliberarea lui (pentru mine)”. pag. Aceasta parte a sulului are o puternica rezonanta apocaliptica. op. datorita uneltirilor ”celor ce cauta inselaciunea” autorul a fost alungat din tara: ”Ca pe o pasare din cuibul ei m-au parasit. Ca aceste imnuri ar fi opera Dascalului Dreptatii. In imnuri se gasesc multe aluzii. se vorbeste despre chinurile facerii lumii noi (folosindu-se imaginea metaforica a unei lehuze) si a nasterii lui Mesia in momentul apoteozei necinstei. Dintre cele dintai. Amusin.D. referitoare la diferite amanunte din viata autorului. 13).. unele exprima suferinta unui invatator respins. greu de inteles. VII.. Intr-un alt imn autorul vorbeste despre inalta sa menire: ”Si tu ai facut din mine flamura alesilor credintei (sau dreptatii) si talcuitorul (mlys) celor ascunse in tainele uimitoare” (II. pare sa reiasa dintr-unul din psalmii lui: ”Tu m-ai destinat slujbei Legamantului Tau.9 Poemele sunt mai degraba imnuri de multumire rostite individual. fondatorul prezumtiv al sectei quamranite.. 32 I. Datarea manuscrisului Imnurilor este strans legata de datarea celorlalte lucrari ale comunitatii si depinde de rezolvarea complexei si dificilei probleme a ”invatatorului dreptatii”. In timp ce majoritatea ar fi putut fi folosite de orice membru al comunitatii. op. intr-un pasaj a carui lectura prezinta mari dificultati de interpretare. ca pe un vas spart”(IV.. 85 4 . decat cantari obstesti. In coloana a treia.

”Binecuvantat fii Tu. Cantecele Jertfei de Sabat (Sirot 'Olat ha-Sabat). Acestea sunt atribuite regelui David. cuplate cu psalmii 151-154 (cunoscuti anterior de Septuaginta si Biblia Siriaca) si cele trei piese asemanatoare cu psalmii. 4Qapocryphal Lamentations A-B cuprinde doua lucrari inspirate de cartea biblica a Plangerilor.. Astfel 11QApocryphal Psalms A si 4Qapocryphal Psalms B sunt colectii ebraice ale psalmilor 1-150. necunoscute inainte de 1947: aceste colectii coincid. dar nu vom sti sigur niciodata. 10 Exista mai multe alte documente cu caracter poetic care isi au probabil originea in afara sectei de la Qumran. In orice caz. dar sunt 10 Jonathan G. Am putea deci conchide. dupa cum sugereaza recuperarea uneia dintre copii la Masada. potrivit 4QShir Shab 20. Campbell.m]inunilor si slaviti-L.. desi 4Qapocryphal Lamentations B pare sa utilizeze acest limbaj cu privire la dusmani mai recenti ai evreilor. ca cel putin 4Qapocryphal Lamentations B este un text sectant. destinate practicarii in comun a cultului. si se face o larma de laude” Ardere de tot este un termen pentru jertfa. concentrandu-se asupra Templului din cer si a tronului divin. caci Tu mi-ai facut cunoscuta[intelepciunea Ta incat voi povesti] faptele Tale minunate. 115 5 . exista in mai multe copii. [Laudati pe Dumnezeu. nici [noaptea]!”. [se aude] o voce soptita Divina.. Doamne. in general. 21-22: ”Pentru Stapan. ipotetic.[Heru]vimii se pleaca Inaintea Lui si binecuvinteaza. imaginile sunt cele ale distrugerii Templului de catre babilonieni si ale exilului poporului lui Iuda. ii. Ca atare. pag. cit. Dumnezeu al indurarii [si al belsugului de] iertare. ele dau impresia ca reproduc cultul celest al primelor treisprezece sabaturi ale anului. aceste cantece par sa fi avut de fapt o circulatie larga. Cei care rosteau aceste cantari vor fi crezut ca astfel vor putea participa la cultul celest corespunzator calendarului divin. op. fara sa tac nici ziua. Cantecul arderii de tot al celui de-al doisprezecelea [S]abat [pe douazeci si unu al lunii a treia]. Cand se ridica... iar heruvimii sunt creaturi supranaturale. Considerate pana recent a fi sectante. cunoscute ca 4Qshir Shaba-h si 11QShir Shab. imaginile sunt o reflexie a cartii Ezechiel.

11 Bibliografie: 11 Jonathan G. Limbajul acestor manuscrise deteriorate este apropiat de cel al psalmilor biblici. opiniile cercetatorilor sunt impartite in ceea ce priveste identitatea acestui personaj. Cu totul. Toate acestea le-a dat la iveala prin harul prorocirii ce i-a fost dat intru Cel Preainalt. cand l-a intemnitat regele Asiriei. 11Qapocryphal Psalms A 27:4-11 spune: ”[David] a scris 3. Campbell. Oricare dintre acestea s-ar dovedi finalmente a fi cea corecta. si 52 cantece pentru jertfele de Sabat. cantecele pe care le-a dat la iveala erau 446 si 4 cantece de cantat in folosul celor coplesiti (de duhurile rele) Cu totul. Fie pacea lor.” Cum am remarcat mai sus. asupra regatului Tau! Fie numele Tau binecuvantat!” Manuscrisul fiind dat publicitatii abia in 1991. cit.050. pentru toate zilele anului. 4QApocryphal Psalm and Prayer contine inca o copie a psalmului 154. atribuite unor personaje din vechime.600 psalmi si 364 cantece de cantat inaintea altarului pentru jertfa zilnica permanenta. Astfel. asemanatoare cu psalmii. op. de post si pentru Ziua Ispasirii.”. Ionatan Macabeul sau Alexandru Iannaios (al carui nume ebraic era Ionatan). pag. precum plina de pocainta ”Rugaciune lui Manase. cantecele de exorcizare mentionate in acest pasaj ar putea fi cele patru piese consemnate in 11QApocryphal Psalms C. a tuturor. care se afla in cele patru colturi ale cerului. desi se lamureste ca reprezinta numai o fractiune din repertoriul sau.distincte de cotinutul documentul regelui David. erau 4. regele lui Iuda. si 30 cantece pentru zilele de Luna Noua. impreuna cu un poem de lauda pentru ”Regele Ionatan”: ”Oras Sfant pentru Regele Ionatan si pentru toata obstea poporului au Israel.. absenta terminologiei comunitare sugereaza ca poemul provine din afara sectei de la Qumran. 4QNon-canonical Psalms A-B cuprinde doua manuscrise necunoscute anterior. 116 6 .

Athanase Negoita. 2. Presses Universitaires de France. Editura Stiintifica.-M. Bucuresti. Manuscrisele de la Marea Moarta. Editura Antet. 3. Bucuresti. Laperrousaz. E. Manuscrisele de la Marea Moarta. 2005. traducere de Ion Peleanu (”Deciphering the Dead Sea Scrolls”) 7 . 1997. 1993. Editura Haser. traducere de Anca Calangiu (”Les Manuscrits de la Mer Morte”. 4.1.. 130 pag. I.. Jonathan G. Bucuresti.. 396 pag. Campbell. Editura Meridiane. O calatorie fascinanta catre sursele primordiale ale Crestinismului. Bucuresti. 216 pag. Amusin. 1961). Deslusirea sulurilor de la Marea Moarta. Manuscrisele eseniene de la Marea Moarta.D.

8 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful