P. 1
Chestionarul de Maturizare Emotional A Empatica - Manual

Chestionarul de Maturizare Emotional A Empatica - Manual

|Views: 675|Likes:
Published by Grecu Dianna

More info:

Published by: Grecu Dianna on Sep 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/08/2014

pdf

text

original

CHESTIONARUL DE MATURIZARE EMOTIONALA EMPATICA - M.E.E. - Manual Empatia - denumită şi simţire, intuiţie simpatetică (H. Bergson), identificare afectivă (Th.

Lipps), transpunere - este un fenomen psihologic semnalat de reprezentanţii romantismului german (Novalis, Jean Paul) şi interpretat teoretic de Th. Lipps. Acesta consideră cunoaşterea ca o imitaţie internă a obiectului cunoaşterii şi îndeosebi a persoanelor, însoţită de proiectarea propriilor stări interne asupra acestora, subiectul trăind astfel în sine viaţa altuia, tinzând să fuzioneze, să intre în consonanţă afectivă cu altul. Spre deosebire de simpatie, care este o stare emoţională conştientă constând în " a simţi cu" ( a simţi împreună cu cineva, a fi alături de el), empatia are următoarele caracteristici: - este un proces complex perceptiv, intelectual, afectiv; - se poate dezvolta la mai multe nivele pe traiectoria inconştientconştient; - este un proces general uman, implicat în adoptarea rolului social, în cunoaşterea psihologică empirică, în orice act de comunicare interumană ( senzitivitate interpersonală); - constă în " a simţi în" ( a simţi ca şi când ai fi în interiorul cuiva, în intimitatea percepţiilor, gândurilor, trăirilor sale). Abilitatea empatică - de a identifica şi prezice dispoziţiile şi actele psihice ale unei persoane (J.P. Guilford) - este un factor diferenţial ( de cunoaştere a oamenilor prin comparare). În abilitatea empatică o mare pondere o are imaginaţia dirijată. Concret, demersul empatic constă în trei etape: a.- sunt percepute gesturile şi expresiile altuia de la ele pornindu-se în intuirea stărilor lui subiective; b.- cu autorul imaginaţiei subiective (G. Allport) o persoană empaticăş îşi declanşează (introectează) aproximativ aceleaşi trăiri cu ale celuilalt; c.- respectivele trăiri - copii sunt transferate apoi (proiectate) asupra celuilalt, constituind un fel de cale de acces în descifrarea şi înţelegerea psihismului său (A. Koestler). Aşadar, empatia constă din modelarea în propriul Eu - prin gândire, simţire sau acţiune - a Eului altcuiva (persoană prezentă sau imaginară - vezi personajele de teatru, film, literatură) urmată de expulzarea acestui Eu construit şi proiectarea sa asupra aparţinatorului real ca o cale de intrare subiectivă în intimitatea lui. Metaforic vorbind, prin empatie se copiază o cheie, iar cu cheia falsă se revine la uşa pentru care a fost făcută, se descuie şi se află ce este dincolo.

E. 20. faţă de un model de comportament uman. 30. . 24. empatia devine o însuşire proprie condiţiei umane". 5. 25. 16.Se calculează suma celor 33 de răspunsuri. 32. 7. 2. 26. conştientă şi inconştientă. 33. 3. COTAREA CHESTIONARULUI M. 19. 8. 18.Se schimbă semnul la întrebările: 2. 23. 12. aparentă şi inaparentă. 17. 10. 15.. 21.. 31. 9. 13.E. facilitând un act de cunoaştere.S. 6. 28. 14.Se păstrează semnul la întrebările: 1.. 4. 1. 11. 27. 3. 29. de comunicare interumană cu valoare predictivă ca şi un act de identificare afectivă. 22. Marcus consideră că "manifestată ca o conduită participativă.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->