P. 1
CAD Pe Internet

CAD Pe Internet

|Views: 181|Likes:
Published by Lili Elena

More info:

Published by: Lili Elena on Sep 25, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/22/2014

pdf

text

original

CAD pe Internet Studiu pentru comisia curiculara a UPB (C) Daniel Ioan, LMN, 15.03.

2001
e-mail: lmn@lmn.pub.ro

Document disponibil la http://www.lmn.pub.ro/~daniel/research/cad.htm

1. Ce este CAD-ul
Desenarea asistata de calculator, in engleza "Computer Aided Drawing", prescurtat CAD este impresionant de bine prezenta pe World Wide Web (Internet WWW). Folosind motorul de cautare Google apelat de Netscape, cuvantul "CAD" a fost gasit in aproape 3 milioane de pagini web din intreaga lume (din care 5270 in Romania). Mai mult, acestui cuvant i-a fost dedicata o intreaga categorie de nivel doi, sub domeniul "Computers", dar si alte trei categorii de nivel patru, sub domeniile afaceri/industrii/inginerie si stiinte/tehnologii/software. Aceste informatii evidentiaza caracterul polisemantic al termenului CAD. De altfel, el reprezinta si prescurtarea de la "Computer Aided Design", adica proiectrea asistata de calculator. In literatura anglosaxona acesata aparenta confuzie este exploatata, pentru a evidentia permanent legatura indisolubila care exista in inginerie intre proiectare si desenare. Aceasta este explicatia pentru care CAD -ul este un termen intraductibil in limba romana, pe care specialistii il folosesc ca atare. Cand este nevoie sa se evidentieze cele doua componente ale sale, cea de proiectare si cea de desenare se foloseste uneori acronimul CADD - "Computer Aided Design and Drawing". CAD-ul a devenit o adevarata industrie cu cifra de afaceri de mai multe miliarde de dolari, de care sunt legate mari firme producatoare de software, distributori, grupuri de cercetare-dezvoltare, organizatii de standardizare, centre de instruire si invatamant, editori de carti si reviste, producatori de bunuri si servicii, industrii si servicii speciale.

2. Integrarea componentelor CAE - CAD - CAM
Conceptul CAD trebuie inteles in contextul mai larg al ciclului de viata al unui produs sau serviciu:

cercetarea, inovarea si conceptia, etape care informatizate au generat domeniul "Computed Aided Engineering" - CAE si care se refera nu numai la simularea asistata de calculator a sistemelor continui sau discrete (caracterizate de sisteme de ecuatii diferentiale ordinare su cu diferente finite) ci si la modelarea corpurilor si campurilor (prin tehnici de tip "Finite Element Method"/"Finite Element Analysis" - FEM /FEA sau altele similare (FDTD, BEM, FIT, etc) utilizate in rezolvarea ecuatiilor cu derivate partiale, intalnite in mecanica, rezistenta, mecanica fluidelor, termotehnica sau alte domenii ingineresti); proiectarea si dezvoltarea de produse si tehnologii, bazata in principal pe CAD; realizarea de prototipuri si produse de serie, care prin informatizare au generat domeniul "Computer Aided Manufacturing" - CAM;

• •

In urma unui intens efort de standardizare ("drawing exchange and interoperability"), atat sistemele complexe cat si partile lor, componente relativ simple tind sa fie descrise intrun limbaj informatic unic, indiferent de etapa de viata a obiectului respectiv, ceea ce determina tendinta ca cele trei abordari CAE/CAD/CAM sa se integreze in una unica numita "Computer Integrated Manufacturing" - CIM. Trebie mentionat ca in acest context trebuie integrate si preocuparile moderne de grafica pe calculator ("Computer graphics, 3D Computer vision, Geometric modeling, Solid modeling, Virtual reality", etc. )

3. Categoriile de pachete de software CAD
Proiecterea si desenarea asistate de calculator, in sensul cel mai larg (CAD-ul), se realizeaza cu programe de calculator care se pot clasifica in urmatoarele categorii de aplicatii informatice:

aplicatii pentru modelare geometrica si desenare asistate de calculator (dintre care mentionam AutoCAD, Turbocad, KeyCAD, Design CAD, Solid Works, etc.); aplicatii pentru rezolvarea unor probleme generale de calcul matematic, utile mai ales in ingineria asistata CAE (dintre care mentionam Matlab, Mathematica, MathCAD, Maple, etc.) sau simularea unor sisteme particulare descrise de ecuatii diferentiale ordinare (cum sunt Spice - pentru analiza circuitelor electronice, EMTP - pentru analiza retelelor electroenergetice); aplicatii destinate modelarii numerice, cu element finit sau cu functii similare dedicate rezolvarii ecuatiilor cu derivate partiale, utilizate in proiectarea integrata (cele mai raspandite sunt cele de calcul structural ca ANSYS, COSMOS, NASTRAN, dar se utilizaeza si altele specializate in modelarea curgerii, incalzirii, campului electromagnetic, difuziei purtatorilor de sarcina , iar de curand cele pentru probleme cuplate - "multyphisics");

AeroCAD . Resurse Internet referitoare la CAD Mai multe situri web contin informatii si legaturi referitoare la CAD. CAD Drawings. CAD Depot [http://www. precum si resurse bibliografice [http://www.GIS.cad-forum. cu aplicatii doar in mecanica a depasit numai in SUA 5 miliarde si jumatate de dolari in anul 2000. CATIA.CAD Training. ChemCAD .proiectarea instalatiilor. CAD Software.pentru proiectare electronica. Are urmatoarele optiuni : CAD Conversation. Cadalog [http://www.proiectarea constructiilor aeronautice. cu un grad de integrare a componentelor CAE/CAD/CAM mai mare sau mai mic (dintre care mentionam I-DEAS. cu diferite nivele de integrare (PCB sau IC). CAD Stocks.• aplicatii orientate spre un domeniu particular ( PipeCAD . sisteme integrate de aplicatii. Dintre acestea cele mai complete si populare sunt: • Tenlinks . Orcad."The ultimate CAD Directory" structurat sub forma de topuri ("top 10") de legaturi la producatorii majori de soft CAD. Mentor. Sunt prezente articole in format digital referitoare la industria CAD. ArhiCAD proiectare arhitectonica.depozit de software si accesorii pentru proiectarea 3D [ http://www. Aici se pot vinde si cumpara produse si servicii CAD.com].caportal. 4.noutati CAD.com] CAD Outpost . CAD Shareware. Microcad. sunt realizate legaturi la producatori de soft CAD. CAD Book Store. Image Gallery. CAD Freeware.cadalog.tenlinks.com] portal de acces la cele mai importante situri dedicate CAD-ului. freeware si demo precum si a documentatiilor electronice (articole free) despre CAD. precum si buletine electronice de noutati din domeniul CAD. Cadence. CAD Events. care alcatuiesc un subdomeniu distinct numit "Electronic Design Automation" EDA. Buy and Sell. CAD Forum . software gratis si forum de discutii. liste de carti ce pot fi cumparate.com].pentru proiectarea moleculelor si multe altele).realizarea hartilor sau a altor documente bazate pe "Geograpfic Integrated System" . si industriile de servicii asociate. GIS CAD .com]. CAD Software Store. CAD Portal .com]depozit care pemite incarcarea de la distanta a aproduaselor CAD de tip: shareware. EUCLID. inclusiv cele de instruire.cadoutpost.[http:// www.un site interactiv prin care membrii comunitatii CAD schimba idei si experienta [http://www.caddepot. ProEngineer si SAAP). • • • • • . dar si de proiectare sau translatare. consultanta. • Pentru a intelege amploarea industriei CAD/CAM trebuie mentionat ca numai in SUA piata produselor software si servicii asociate. inclusiv on-line.

referinte. modele 3Dcomplexe (cu B- . CGM. CADKey .bentley.f2s.com.uk] T&T Tehnica si tehnologie.com] Produce instrumente pentru proiectare in mecanica pentru PC.com/CAD-History.pret.au]. Este producatorul popularului program AutoCAD dar si a altor 37 produse.comhttp://www. masini. Linia de produse CADKEY este destinata proiectantilor mecanici.NET [http://www. Firma considera ca oferta sa are un bun raport calitate . utila in educatie). prin utilizarea formatelor HTML. inginerilor de productie si ilustratorilor tehnici din industrii ca cea aerospatiala. parametrizarea automata a obiectelor neparametrice.[http://www. JPEG sau VRML.ttech. CAD History [ http://www. SVF.situl comunitatii CAD din Marea Britanie. UK Designers [http://www. Quick CAD (o versiune simpla.cadinfo.cad. 3.pagina web ce se adreseaza comunitatii CAD din Romania [http://www. In paina sa web sunt prezentate produsele sale si se poate comanda o demonstratie.com. CADServer sit britanic ce contine noutati din domeniul CAD [http://www. ca de exemplu AutoCAD LT (O versiune de pret redus. 3D Studio.baystate.com] Veteranul si liderul pe aceasta piata. 2.com] Companie producatoare de software CAD ingineresc. arhive. CAD Australia [http://www.au]situl comunitatii CAD canadiene.[http://www.• • • • • • • Situl CAD Info. articole sportive si electronice. produse de larg consum.net]. AutoCAD Mechanical. si distributorii repartizati la scara mondiala. ordonate cronologic.autodesk. Dintre caracteristicile acestui produs mentionam: includerea de imagini in pagini Web. nave.cadserver.cad. Produsul sau de baza este programul MicroStation.bozdoc. Producatori si produse software CAD Principalii producatori de soft CAD general identificati cu Netscape/Search/CAD Software sunt: 1. Canadian CADD Services [ http://www.ro] Aceasta lista nu este exhaustiva. solutii CAD si evaluari comparative de produse CAD. echipamente de calcul. interactiv si motor de cautare.cdncadd.situl comunitatii CAD din Australia ofera soft CAD gratuit.html] . In situl sau web sunt desrise: produsele sale. AUtodesk Inventor.[http://www. mobila jucarii. 5. auto.o lista a principaleleor evenimente din industria CAD. Bentley Systems . Se poate inarca un Windows demo.net] permite accesul la noutati. instruirea autorizata. produse medicale. usor de invatat).co. Autodesk .ukdesigners. etc.

imsisoft. 250 MB disk. DWF). Este disponibila o versiune educationala ("Student edition"). un browser de Internet integrat (cu facilitati de postare in HTML avand figuri JPG. Pentium CPU si CD-ROM. CDRS si ICEM iar prin translatare cu Pro/PHOTORENDER. DXF. 6. Open GL. CADDS este dedicat automatizarii proiectarii mecanice. cercuri si arce).0. IGES sau STEP si integrarea de aplicatii Java. TurboProject si FormTool. TIFF. CADAM. Pro/DESKTOP. nave. Programul TurboCAD v7 foloseste tehnologia ACIS de modelarea solidelor si suprafetelor 3D (inclusiv generarea obiectelor 3D prin interpolare NURBS a profilelor 3D). XPATCH. si care este valabila 18 luni. CGM. la care lucreaza simultan mai multi proiectanti (cateodata sute). VRML.com] Producatorul pachetulor CADDS si Pro/ENGINEER. Deasemenea sunt incluse translatoare pentru formate industriale standard. SLA. Necesita urmatoarele caracteristici minimale pentru calculator Microsoft Windows 2000. cum sunt: IGES. 3DS. 3. Visual Basic de la Microsoft. AP203. NT 4. reprezentarea LightWorks . fiind utilizat in proiectele mari de aeronave. DXF. Exista si o "licenta studenteasaca" care nu poate fi achizitionata de institutii. puncte de vedere. Pro/ENGINEER 2000i2 este un editor CAD 2D/3D.spline. PATRAN and SUPERTAB . care permite schimbul de date cu CATIA. STL.com] Sistem de proiectare mecanica si de modelare a solidelor sub MS Windows. compatibilaitate V6. aschiate. de arhitectura si pentru publicatii electronice. 4.com] Companie care dezvolta software CAD general. COSMOS/M. metode avansate de cotare (unitati multiple. DWG R14. DGN. linii ascunse. CADDS 5. compania are peste 30 000 de clienti. AP214). bazate pe conceptul de "parasplid". modelarea 3D a solidelor folosind operatii Booleene. MEDUSA (3D ascii format). texturi si materiale. la un pret de 300$ fata de pretul comercial al licentei de 14 000 $. .[http://www. (IMSI) [http://www. 64 MB RAM. VDA. DWF si 3D VRML).solidworks.0). suport pentru placi acceleratoare). 5. Parametric Technology . Pro/MECHANICA.[http://www. format de fisiere comun cu AutoCAD si MicroStation (DWG. perspectiva. forjate sau sudate. import si export in formate industriale ca DGN.fotorealista a obiectelor (inclusiv cu umbre. Interfata sa poate fi programata in JAVA. inclusiv TurboCAD.0. International Microcomputer Software. RENDER. si AutoCAD DXF/DWG. Programul foloseste atat tehnici explicite cat si parametrice pentru a creea modele 3D de solide. SET. fundal. automobile. STEP (AP202.ptc. INVENTOR. ECAD (IDF 2. WMF. Inc. 98 sau 95 cu Microsoft Office 2000 sau 97 recomandat. suprafete sau "wire-frame" pentru piese turnate. SolidWorks . vizualizare fotorealista folosind OpenGL. Genereaza tabele indicatoare de parti componente dar si imagini fotorealiste. JPEG. CGM (MILSPEC MIL-D-28003A).

popular mai ales in industriile automobilistice. 9. limbaj de programarede tip Basic. produse de SDRC si destinate automatizarii proiectarii mecanice [http://www. Xerox si alte mii de firme din lume. Licente pentru versiunea studenteasca sunt vandute deMc Graw Hill [http://www. Calculatorul trebuie sa aiba minim 486DX. operatii Booleene 2D si 3D. [http://www. 7. 2X CDROM. conversie raster spre vector (inclusiv OCR) sau alte formate (BMP.mhtml] O mai mica raspandire o au produsele: • • • • • • DataCAD . 64MB RAM. MicroStation. dar este folosit si de proiectantii de bunuri de larg consum si electronice [ http://www. Exe File: 55330K octeti. VRML). Necesarul de resurse minimale: Pentium CPU.de la SoftSource . instruire on-line.sdrc.com/catalogs/0072461659.designcad.software CAD pentru arhitecti [http://www. Microsoft IntelliMouse.com/products/dc3000. export DWG si DXF. VGA Display. Resurse recomandate: CPU Pentium. Cu cei peste 13 000 de utilizatori. 16MB RAM.datacad.htm] 8.produs de Evolution Computing FelixCAD . Windows 95/98/ME/2000/NT 4. 4X CD-ROM drive. Super VGA. modelarea solidelor (suprafete complexe. animatii si prezentari (animatii 3D "walk-through" in format AVI).tolerante. mapari de texturi. Windows 9x sau NT. Windows 95/98/ME/2000/NT 4. rezolutie display 1024 x 768.com] FastCAD . CATIA este un mediu software integrat.0. toate la un pret de sub 300$. Pachetul ruleaza pe statii grafice Unix si este folosit de Nokia. rugozitati). import DWG.com]. interfata flexibile (poate emula AutoCAD. customizare cu MS Visual C++/Basic. 64MB RAM. I-DEAS ( Integrated Design Engineering Analysis Software).com/ideas]. sau alte pachete CAD). 50MB hard disc.produs de FCAD. JPEG. chiar daca o licenta costa peste 10 000 $. biblioteca cu peste 12 mii simboluri din diferite domenii.mhhe.0. CATIA este liderul softului CAD/CAM/CAE integrat. 256 culori 640 x 480 . TIF.catia. mouse compatibil Microsoft. navale si aviatice. este o suita de instrumente software CAD/CAM/CAE integrate.distribuit de Intergraph Vdraft . DesignCAD 3000 are urmatoarele caracteristici: modelare 2D/3D integrata. instrumente avansate de construire. de instrumente ingineresti CAD/CAM produs de Dassault Systemes si distribuit de IBM. formate grafice de iesire compatibile Internet (JPG. invatareprin curs interactiv multimedia. placa grafica pe 16 biti cu accelerare. DXF. 55MB hard plus 64 MB spatiu swap. controlul paginilor de hartie (gen celule Excel). VRML). Generic CADD SmartSketch . operatii Booleene). biblioteci de simboluri si texturi. display Super VGA. IGES si HPGL.

produs de Martin Sales International.software de modelarea suprafetelor 3D produs de SRDC Interactive Product Animator . SDRC.3D CAD/CAM software Cadmatic . Applicon Bravo .de la Nemetschek Vellum Draft . produs de Immersive Design IronCAD .modelare si proiectare mecanica AutoVue SolidModel si SolidModel Pro .vizualizare si marcare 2D /3D. SolidWorks si alte medii MCAD. SolidMaster .. obiecte 3D generate din primitive folosind operatii Booleene si ansabmlari 3D. Inc.proiectare mecanica de la Unigraphic Solutions Alibre . 2D). • • • • • • • • • . convertite la 3D.modelarea parfametrica a solidelor Synthesis Professional software de modelare parametrica cecreaza fisiere AutoCAD T-FLEX Parametric . creare automata de layouturi 2D si import /export fata de cele mai populare pachete CAD si de modelarea solidelor Mechanical Power Tools .2D by Ashlar Visual CADD .instrument aditional de proiectare mecanica.modelare conceptuala produs de Gestel. produs de CADMAX SolidThinking .pachet de animatie integrat in PTC. software produs de QuickParts. produs de Solid Concepts SwissPrecision/Engineer .vizualizeaza fisiere viewing of CATIA si alte formate ( inc.modelare solide si suprafete libere precum si reprezentari 2D. pentru Windows si Macintosh de la TGS. Italy SolidView .pachet de modelarea solidelor co psibilitati de "drag-and-drop". curbe poligonale si suprafete Gordon.software de modelarea solidelor bazat pe parametrizare sau schite 2D importate. produs de CAD fx MechSoft aditional la programe MCAD MyQuote .primeste oferte de la potentiali producatori pentru piesele 3D proiectate. By Cimmetry Systems.produs de IMSI Amapi 3D modelare 3D cu NURBS.com.sistem 3D CAD/CAE/CAM pentru proiectarea navelor Imageware .• • • • • • • • • • • • VectorkWorks . C4W .

software CADde modelare 2D si 3D a solidelor EMbassy . Learn while you are designing.61% 6.Sistem CAD/CAM 3D pentru proiectare.Software MCAD al firmei Hewlett Packard. produs de Visual Engineering.95% 55. Design while you are learning.modelare solid/surprafat produs de VX (Varimetrix Corporation) Create . In urma e-sondajului realizat de Regis Le Boite.• • • • • • • • • • • • thinkdesign .32% 1.24% 4. Solid Edge. GrayTech Software . Soft CAD ce se poate cumpara electronic Folosind functia e-shoping din Nescape/Search/AltaVista la 15 martie 2001 s-au obtinut urmatoarele oferte pentru licente de pachete softwarw CAD: • Turbocad Designer 2D/3D V5. UGS .0 for Win95/98/NT $29. Parasolid and iMAN VariCAD .59% 10.modelare de suprafete si volume produs de think3.generatoare pentru Unigraphics.generatoare pentru OneSpace utile in dezvoltarea colaborativa SolidDesigner proiectare mecanica Cubulus Software GmbH . dupa 410 raspunsuri statistica preferintelor utilizatorilor arata astfel: Pro/Engineer Catia Euclid AutoCAD Microstation SolidWorks Solid/Edge CADDS 13.99 TurboCADr Designer 2D/3D Has More Ways to Learn.24% 6. EMIS .manager baza de date de modele 3D cu editor grafic (Microsoft Access in loc de DWG). documentare si productie (include GTWorks si CADX11) HP Mechanical Design Automation .modelare 3D cu scop industrial si de proiectare produs de Ashlar VX Vision .prototip virtual 3D produs de LiniusTechnologies.15% 0.modelare de solide sub Linux si Windows Vellum Solids .2% 7. .

liste. EETimes [http://www.1/95 Claiming that you can "design anything with engineered precision. DeepChip [ http://deepchip. departamente.99 IBM's TurboCAD Professional v6 it's an unbeatable value when it comes to professional. resurse. experti si comunitati dar publica si evaluari ale produselor noi. articole. ghid pentru cumparatori si legaturi la resurse. ElectronicNews Online [ http://www.isdmag. cariere.dacafe. dar si referinte la alte resurse Internet. in ordinea vanzarilor erau: Cadence. conectata la reteaua EDTN si care ofera: noutati. permitand accesul la instrumente on-line. Synopsys si Avant! • • • • • • • . informatii despre magazin. Integrated Systems Design MAGasine.com] .com] revista electronica on-line cu urmatoarele intrari: noutatea zilei. motor de cautare. and easy to use. Electronic Design." (and for under $30. scheme si circuite. Proiectarea electronica automata (EDA) Cele mai importante situri web dedicate proiectarii electronice automate sunt: • ChipCenter [http://www.edtn.com/] portal care permite accesul la informatii despre locuri de munca.electronicnews. legaturi si autoprezentare. Turbocad Professional Competitive Upgrade V6. resurse si servicii. • • 7.1/95).com] este un centru de cunostinte in domeniul proiectarii electronice.isdmag. inexpensive. noutati. note de aplicatii.• Key Cad Deluxe for Win3. arhiva. noutati.com] . produse si resurse. evenimente si numere anterioare arhivate. produse. EDAtoolsCafe -[ http://www. cu posibilitatea de abonament la buletinul electronic ESNUG.EDTN network [http://www.86 DesignCAD 2D and DesignCAD 2D Symbols Library. editoriale.0 for Win95/NT $129.0 from ViaGrafix is powerful. DesignCAD 2D v7.portal de acces la siturile EDA cele mai importante.com] sit mentinut de John Cooley. EEdesign. locuri de munca. Mentor. canale.com] revista electronica dedicata metodologiilor si instrumentelor de proiectare electronica. Pe 26 martie primele 4. for Windows version 7.0 w/ DesignCAD 2D Symbols Library $184. cu urmatoarele intrari: comunitati. evenimente. too!) the KeyCADT Deluxe (Win3.chipcenter. calendarul evenimentelor. Printre altele permite cautarea instrumentului software necesar si accesul la cotatiile NASDAC ale primelor 10 companii EDA.magazin eleictronic ce publica: noutati.eedesign. Technology & News . editorial.com [ http://www. cariere.eetimes.com] revista electronica saptamanala cu urmatoarele capitole: canale. buletine de stiri.com [http://www.

eda.• EDA Consortium [http://www.format de interoperabilitate larg utilizat.[http://www.[http://www. The Open Collector [http://opencollector. Avant!.linuxeda. 20% in Europa si 18 % in Japonia).5 miliarde de dolari anual (56% in SUA.openeda. Cadence Design.[http://www.situl asociatiei internationale a companiilor dezvoltatoare de produse software EDA. TurboSpice. • Urmatoarele produse si companii producatoare joaca un rol major in proiectarea electronica. Mentor Graphics.org] . cu licenta GPL (GNU Public License ) sau permit accesul la surse (open-source) • • • Synopsys' TAP. Acest consortiu cu peste 100 membri este organizatorul celor doua mari conferinte: Design Automation Conference (DAC) in SUA si Design Automation and Test in Europe (DATE) in Europa.synopsys.org . Sage EDA.edac.org] sit mentinut de VHDL Int. USCAD Urmatgoarele produse se distribuie gratis.eda.com] produse si instrumente EDA ce ruleaza sub Linux Open EDA .org] mentine o lista completa a instrumentelor EDA open-source • . Simucad. industria EDA a depasit cifra de afaceri de 3. Microcad. • • • • • • • • • • Ansoft.com/partners/tapin/tapin_program.[ http://www.org] este situl web al Silicon Integration Initiative (Si2) al celei mai importante comunitati ce promoveaza accesul liber la sursa. IntelliSense Corporation. dedicat standardelor EDA utilizate sau in dezvoltare. The Linux EDA site . Conform acestui sit.html] .

plasare si rutare.Documentation for VLSI Tools http://www.• Proiectul gEDA [http://www. care compilat si linkeditat cu biblioteca run-time "vvm" permite prin executie realizarea simularii. inclusiv: priectarea circuitelor electrice.fr/alliance] sistem complet de instrumrnte CAD portabile pentru VLSI (compilator si simulatorVHDL.se/~perla/EDA_Course/circuit_extraction. Rubin http://www.edu/vlsi]. Steven M.trlabs. Alliance [http://www-asim.Using the Electric VLSI Design System.tudelft.caltech. CynLib [ http://www.compaq. captura de csheme.Magic . • • • • • • Alte liste se pot gasi in paginile portalelor CAD sau la Idaho Univ.[http://www.com] este un produs GPL care ofera captura de scheme.rulabinski. Accepta surse Verilog (IEEE-1364) si poate genera cod C++ .compaq. S.html .com/cavd Computer Aids for VLSI Design. Icarus Verilog [http://icarus.edu/~cs181/doc/ .com] biblioteca de clase C++ ioferita de CynApps.reg.html .org] care ca scop dezvoltarea de instrumente EDA sub licenta GPL. care permite transformarea limbajului in unul de descriere hardware.lip6. biblioteca CMOS portabila ce contine ROM si RAM).Circuit extraction . The Electric VLSI Design System [http://www.cynapps. [ http://www. simulare.Darius Jakonis . [http://www.com/wrl/projects/magic/magic.nl/~space/short.html .A VLSI Layout System http://cas. prototipuri si productie. dar impreuna cu CAdence si NEC.research. descriere VHDL.Space: Accurate and Efficient Layoutto-Circuit Extractor for Deep Submicron Technologies http://www.seul.cs. scris initial pentru Linux.pdf .mrc.uidaho.M.com/wrl/projects/magic] instrumentul clasic de proiectare masti dezvoltat de University of California at Berkeley.systemC.ca/vlsi/electric/index.et. Alte referinte: • • • • • • http://www. compilatorul genereaza un netlist in formatul dorit. sinteza logica. verificare.org] platforma de modelare de tip C++ a sistemelor deschisa la initiativa companiei Synopsys. simulare si generare masti de circuite integrate.ifm.liu.com/eda/verilog] este un instrument de sinteza si simulare. 1944 http://www. Magic.staticfreesoft.geda. SystemC .research. Pentru sinteza.Rubin.

htm] IntelliCAD 2000 produs de CADopia este conceput ca un produs CAD adaptat cerintelor studentilor.4 MB.html .pl/vlsi/imiocad/excess/ .An Introduction to IC Design Under Linux http://www.unlp.edu/chipmunk/index.el. arhitectilor.1. desenatorilor si inginerilor [http://www. Programul utilizeaza in mod nativ formatul DWG.NET-AN Multi-Net 3D Field Solver Extraction Tool http://www. In afara produsului de baza.EDA TOOLS DEVELOPMENT at SYSTEMCOM http://www.silvaco. firma producatoare comercializeaza si un produs cu facilitati avansate.hr/amdc/ad1.com/download.S H Gerez Algorithms for VLSI Desig Automation http://www.html .oea. • • • .html .net/4design. fara translatare. educatorilor. Software CAD gratis sau aproape gratis (freeware si shareware) • 4Design .2).Un produs CAD robust pentru DOS. forma redusa (fara "layot"-uri multiple) a produsului comercial CadStd Pro produs de firma Apperson &Daugters. 95/98/NT.nl/links/gerez/cadvlsi/book.berkeley.caltech. suporta 20 formate raster si DWG/DXF (translator Autocad R13).html Maverick: Hierarchical Netlist Extractor for PC Platforms 8.pdf Benchmarks for electrostatic BEM simulations http://www. Poate rula sub Windows 3.systemcom.iqe.com/65form.html .com].4dgraphics.EXCESS II: A Circuit Extractor http://www. Produsul permite aplicatii 2D si 3D.un produs CAD complet gratis.com/applications/archive/june_98/a1/jun98_a1.1. se teleincarca in format comprimat (zip) sum forma unui fisier de 11. SUA (CA) si care este distribuit gratis pe dischete.pw.htm] CadSdt Lite v3.utwente.cadstd.edu. Producatorul il considera deplin functional si perfect pentru instruire. permitand utilizatorilor sa citeasca orice fisier produs cu Autocad.ar/~fede/revistas/lj/Magazines/LJ39/1317.html .Produs CAD pentru Windows. are un numar nelimitat de nivele undo. 98 (nu si NT).imio. care este gratis.pcmp. [http://www.com/document/netan.The Magic Home Page http://www.5 . O licenta educationala din acest produs se vinde cu 250 $ (sunt disponibile si licente de campus). proiectantilor.edu.The Chipmunk System http://bwrc. produs de FIT (Furukawa Information Technology) Inc.cadvance. [http://www.edu/Classes/IcBook/magic/ . Windows 95. dar la un pret rezonabil.ch/pel/home_pages/martinb/Publications/BEMBenchmarkRe port.iar.eecs.• • • • • • • • • http://utelnt.cadopia.html] CADVANCE v 6. [http://www.ethz. Firma FIT produce si programul comercial CADVANCE 2000 (v7.

Open CASCADE citeste si genereaza date in acord cu standardele: IGES si STEP. AuoLISP si ADS. fillets and chamfers. 64 MB RAM minim 50 MB disc. CAE.).Produsul ruleaza sub Windows 95/98 sau NT si necesita un PC cu Pentium. modulul Open CASCADE Application Framework permite dezvoltarea rapida a aplicatiilor. draft angles. inclusiv din domeniile: CAD. graphic representation of 2D and 3D objects in an Open GL-based viewer.com].Produsul are comenzile compatibile cu cele de la Autocad (permite citirea fisierelor de meniuri si scripturi Autocad . projections. etc. asigurand comunicarea cu mediile actuale integrate de proiectare (Catia. Beziers) precum si la multi algoritmi avansati de modelare geometrica (intersections. line types. In plus. Cu Open CASCADE se obtine acces la codul sursa al diferitelor obiecte geometrice 3D. blocks.opencascade. AEC. Boolean operations. . Euclid). Platformele suportate in prezent sunt Linux. Produsul de baza asigura urmataurele functii:   ActiveX support including in-place editing Drawing Explorer(TM) for managing layers. CAM. etc. hidden line removal. and more Graphical block preview Work with multiple open drawings (MDI) Real Time Pan & Zoom Right-mouse click to edit properties of multiple selected entities Script recorder Unlimited undo/redo Visual customization of menus and toolbars Photorealistic 3-D rendering Visual Basic for Applications (VBA) Raster image display        iar cel avansat are in plus:     • Open CASCADE este ce mai buna alternativa industriala deschisa "Open Source" la nucleele de mmodelare 3D comerciale (proprietare) [http://www.MNU. Windows NT si Sun Solaris. local and global properties of objects. El este destinat producerii de aplicatii grafice 3D. oferind sabloane (template) de apliccatii gata de .SCR). Mai mult. de la primiteve volumetrice la suprafete 3D avansate (NURBS. GIS. reverse engineering. Pachetul consta dintr-o biblioteca C++ de obiecte reutilizabile ce sunt disponibile in sursa.

Permite generarea si editarea suprafetelor intr-o maniera usor de folosit si de invatat.98. mirror.utilizat. Costul licentei v 4. CD-ROM drive.program CAD shareware pentru Windows 95. change color.dcad. conexiune Internet recomandata. triunghiuri. asiastenta senzitiva la context. importul si exportul datelor 2D si o instruire integrata. creeaza solide. Firma pune la dispozitie gratis inclusiv un pachet HTML de instruire asistata prin Internet . Solid Edge Origin este un instrument CAD [http://www. rotate. Mouse. deseneaza puncte. 50 Mb. dar operaeaza si in SUA. cercuri. Cu el se pot edita desene 2D care pot fi importate sau exportatae in formate standard industriale . ca elemente de baza pentru CAD 3D.com]. Germania si Italia. Firma producatoare a donat licente cu scop educational institutelor de arhitectura din Romania si Ungaria. annimatii OpenGL si texte 3D.16 Lite se distribuie gratis. Calculatorul trebuie sa aiba minim: CPU 486 DX2/66. Licenta de utilizare are pretul de 199 $ ( 99$ pentru SoftCAD 2D). sub forma de proiectii.com]este un program de modelare 3D. suprafete ascunse si sectiuni. mobilier.5 [http://www. design interior.com/Origin]. arce. produs de firma UGS. constructii si grafica. cote. scale. rendering. DeltaCad . Pachetul TurboCAD 2D este oferit gratis (incarcare pe web). peisaj. VGA graphics card. Windows 95. 98. Modelarea solidelor 3D include proiectia automata 2D. texte. dar versiunea 1. NT. peste 100 de mii licente vandute. Undo.imsisoft. calculeaza lungimi si arii. Marea Britanie. 2000 [http://www. Caracteristici: usor de invatat."Computer-Assisted Self Training (CAST) package".solid-edge. change cross-hatch pattern. un sistem complet de desenare mecanica 2D (linii. 16 MB RAM (32 MB recommended). create a • • • . Firma IMSI din SUA produce pachetul TurboCad V7. copy. dimensiuni. etc. are facilitati multiple de zoom si editare grafica (move. El include modelarea 3D a partilor componente. splinuri. patrate. Cei 50 de membri ai echipei de dezvoltare sunt localizati la Matra Datavision's Corporate in Frante. Origin permite importul si exportul datelor CAD 2D in formatele DXF si DWG.95 (comanda electronica). editare. parametrizarea modelelor si posibilitatea de a atasa atribute negeometrice la geometrii. arcr. change line weight. change line type.0 [http://www. elipse. forma limitata a pachetului complet de software Solid Edge. exporta poze in editoare. Poate fi executat sub Windows 95/98 sau NT cu spatiu de disc liber de min. contine un limbaj de programare de tip Basic pentru macrocomenzi . pachetul fiind compatibli cu Autocad. prin Internet.com]. IMSI a distribuit peste 1 200 000 licente. parametrizarea si desenarea pieselor prismatice. Utilizand pachetul Open CASCADE firma MAtra a dezvoltat pachetul CAD numit EUCLID. • SoftCAD 3D Lite v 1. in filialele din Rusia (NijniNovgorod) si Belarus (Minsk). include poze . Obiectele 3D pot fi exportate in format DXF. hasuri.softcad.BMP. sau Windows NT 4. permite creearea de simboluri personalizate. 30 MB hard disk space. editeze sau vizualizeze desene 2D sau 3D . dreptunghiuri.0 este de $ 39.). care ofera o silutie completa de proiectare oricui trebuie sa creeze. si animatie cu aplicatii in special in arhitecture. linii.

com]. Firma produce si o versiune "profesionala".es/tlinea/indexi. bmp. 10. Minos program freeware de modelarea solidelor realizat de francezul Regis Le Boite. cercuri. dezvoltat de Microform AB Suedia. pentru constructii si arhitectura sau orice alt proiect spatial.htm]. creeaza modele 3D. ce pot fi renderizate si vizualizate din diferite puncte.com/MEDIAKIT/CAD_Headlines_sample. de 6 ani saptamanal (in fiecare marti dimineata). Varkon este un sistem gratis de programe CAD sub Linux.wanadoo. • Design Workshop Lite dezvoltat de Artifice Inc.ro/revistec.DXF compatibile cu alte programe CAD. Documentatie electronica (articole si carti) Prezentare AutoCAD in limba romana: [http://www. pornind de la elemente simple ca: linii.corner.htm] contine referinte la paginile web ale celor 17 reviste de CAD (sau cu sectiuni de CAD) care apar in Romania.html].iespana. • • • 9. radius). dezvoltat in Spania.dxf si exporta formate ca . El este usor de utilizat si de invatat. rotite sau plimbate de-a lungul unei curbe pentru a forma solide. Prin combinarea primitivelor standard: paralelipipezi. etc. cu viteza mare [http://perso.htm] . creeaza lista de parti.0 este un program de desenare 2D din categoria shareware. prin email [http://www. citeste si scrie fisiers .com/free/dw_lite. extinzand facilitatile sistemelor 2D si 3D existente de tip wirefrime. wmf si dxf [ http://www.md/~autocad] 11. Tlinea v3.ournet.artifice. la un pret rezonabil [http://www.principale stiri CAD zilnice (titluri si referinte) [http://www.com/welcome. pornind de la schite de prezentare (DXF). Modele ceeate pot fi vizualizate din orice unghi. care pot fi apoi translatata. Carti si reviste despre CAD Pagina [http://www. care permite desenarea . Importa fisiere .htm] TenLinks On Line Media Kit . cilindri sau conuri se obtin forme complexe. vine cu exemple de desene si biblioteca de simboluri.fr/rleboite/minos. curbe.ttech.eZine: gratis.tenlinks. modelarea.htm].upfrontezine.varkon. Buletine electonice • • upFront. Pachetul permite proiectarea partilor si ansamblelor 3D. vizualizarea precum si parametrizarea obiectelor pentru diferite aplicatii CAD [http://www.

htm] 12.htm] Aici se gasesc legaturi referitoare la: • produse si companii o o o o o o general (ALGOR. Analiza SWOT a predarii CAD in UPB Puncte tari • Puncte slabe • Traditie valoroasa in predarea desenului tehnic si a geometriei descriptive. Asistentii. preparatorii si instructorii tineri intr-un numar • • • .ansys. ANSYS.tenlinks. Concluzii si recomandari pentru comisia curiculara si conducerea UPB A. MSC.com] alte resurse Internet 13.feaincad.saptamanal informatii despre shareware[http://www. Cadre didactice cu experienta.com/MEDIAKIT/cad_depot_newsletter. COSMOS/M.com/CAE/FEA/index. Analiza cu elemente finite Un portal important dedicat analizai cu elemente finite ca parte a CAE este Tenlinks [http://www. Patru centre autorizate Autodesk.com] si Algor [http://www.tenlinks.Nastran) structural geomecanic CFD si termic turnare electromagnetic • • • • • • • software gratis situri dedicate FEA documentatii electronice periodice referitoare la FEA consultanti FEA activitati referitore la ANSYS [http://www. Numarul studentilor care au acces la o pregatire CAD introductiva este extrem de mic.• Tenlinks On Line Kit CAD Shareware .

cresterea/scaderea numarului de specialitati determina confuzii. care au permis obtinerea experientei. Absenta unor politici coerente referitoare la CAD privind formarea/trainingul. mai ales din anii mari. • insuficient si instabil. gratuitate/plata. • Bugetul de austeritate si mai ales alocatia insuficienta pentru un student. conflicte de interese. Centre de cecetare care au sprijinit pregatirea CAD a studentilor. In ultimii ani rolul PC-urilor a scazut accelerat iar performantele lor au crescut uimitor. carti. ajungand la cifra de afaceri globala de cca 10 miliarde USD anual. mai • • • . educatia/cercetarea (inclusiv financiar). Socrates si altele). • • • • • • • Sanse • Limitari Industriile CAD/ CAE/ CAM/ EDA/ FEA/ GIS si cele asociate au avut cresteri spectaculoase in ultimii ani. dezvoltarea/utilizarea soft. Lipsa unui sistem de plata competitiva pentru salariati. neutilizarea optima a resurselor si multe alte efecte nedorite . Un numar (redus) de calculatoare si licente AutoCAD si Bentley. vizite si stagii in cadrul proiectului TEMPUS.dintre care doua foarte active. stiinta calculatorului/a calculului ciclul I/II. concurenta neloiala. Lipsa unei strategii unitare si a unui sprijin coerent din partea conducerii UPB privind pregatirea CAD. Proceduri necorespunzatoare de alocare sau atragere a resurselor financiare necesare. Lipsa comunicarii autentice intre nodurile de interes pentru CAD din UPB (chiar si comisia de analiza CAD nu a folosit comunicarea electronica in activitatea sa). despre CAD. • Lucrari cu caracter introductiv publicate de cadrele didactice din UPB. Lipsa solidaritatii centrelor de cercetare din UPB. in limba romana. Accesul la modele din strainatate (asociatii profesionale. introducere/specialitate. Resurse hardware si software total insuficiente pentru o instruire CAD decenta.

cu care s-au obisnuit si care nu solicita prea mult.• Oferta de software CAD este extrem de diversa (zeci de producatori si licente comerciale. Sansele de angajare ale unui inginer care nu are deprinderi de comunicare profesionala (redactarea cu calculatorul a documentelor cu desene si figuri incluse) sunt tot mai mici indiferent de profil. Piata muncii din Romania si strainatate are o mare cerere neacoperita de specialisti MCAD/ EDA. Interesele multor cadre didactice de a mentine organizarea actuala. • • Viteza mare de dezvoltare a tehnologiei IT face necesara "upgradarea" soft si hard anuala (schimbarea totala la 3-5 ani). si ale conducerii UPB referitoare la necesitatea reformei invatamantului. avantajele sau vor fi nevoite sa lucreze mai mult. Potentialul tot mai mare de resurse si comunicare oferite de Internet. Neancrederea in capacitatea conducerii de a organiza o competitie corecta de proiecte si oferte educationale. Teama pe care o au multe cadre didactice ca dupa reforma structurala isi vor pierde locul. Declaratiile conducerii MEN/ MEC CNCSIS/ CNFIS. Spatii disponibile limitate in UPB. in conditiile in care multe sunt singurul sprijin continuu al procesului educational. "Impozitarea" excesiva prin regie UPB a centrelor de cercetare. Motivatia unor studentii care au inteles sansele oferite de CAD. Nu toate cadrele didactice vad cu "ochi buni" pregatirea pentru CAD. privilegiile. ales pentru tineri. Procent ridicat de "analfabetism IT" in randul studentilor din anii mici si neomogenitate in pregatirea lor informatica initiala. Proiectul modernizarii pregatirii pentru CAD prin infiintarea atelierelor CAD in UPB (ACAD) . shareware si freeware). • • • • • • • • • • • B. pentru care ofera salarii atractive.

: • ACAD 2 Pe termen mediu/lung (> 1 an) Pregatirea tuturor absolventilor UPB in domeniile CAD/CAM/CAE/EDA/FEA in acord cu exigentele europene 1. pentru orice student din . Desen cu calculatorul (pentru majoritatea studentilor din UPB). FP5. suport de curs. in ipoteza liberalizarii invatamantului din UPB (prin reforma structurala. care contin desene si figuri. pentru toate facultatile din UPB. 2. transparent si eficient. Dezvoltarea curiculara (programe. Realizarea unei "retele" avand ca noduri centrele de interes MCAD/CAE sau ECAD/CAE din UPB. Desen tehnic (deprinderi de desen manual si standarde dedicate. Desen ingineresc (sau industrial) (contine elemente din toate disciplinele anterioare. cunostinte necesare oricarui student si inginer) • • • • In ciclul I ar trebui sa devina obligatorie cel putin o disciplina de pe aceasta lista. in special pentru studentii cu pregatire de tip mecanic). sau alte posiblile resurse/surse de finantare pentru invatamant si cercetare). sa fie bazate pe feedback si sa conduca la o modernizare reala a invatamantului si cercetarii din Actiuni Geometrie descriptiva (in special pentru studentii cu pregatire de tip mecanic). ce vor fi oferite pentru intreaga universitate. II si invatamant continuu. 3. atelier) a unui numar redus de discipline de cate un semestru. dar urmareste pe langa informare asupra limbajului grafic si transmiterea deprinderilor privind editarea pe calculator a documentelor profesionale. bazata pe oferte. de ex. Analiza pregatirii pentru proiectarea asistata da calculator si a domeniilor asociate. Dezvoltarea curiculara a pregatirii pentru CAD/CAE/CAM in ciclurile II. urmarind ca specializarile sa fie realizate prin trasee individuale ale studentilor si nu prin sectii de specializare ale facultatilor). 4. Adoptarea la nivelul conducerii UPB a unor noi proceduri de finantare de baza si complementare a subunitatilor care sa aiba un caracter flexibil. Grafica pe calculator (curs optionl).ACDA1 Pe termen scurt (<1 an) Obiective Pregatirea tuturor studentilor din ciclul I al UPB la un nivel minimal pentru desen cu calculatorul (introducere in CAD) 1. retea conectata la exterior si capabila sa exploateze sansele existente (BCUM. in anii mari si la studii aprofundate.

UPB. 20 GB HDD. dand satisfactie si sanse reale de cariera atat studentilor cat si profesorilor. in ipotezele: UPB. astfel incat el sa devina compatibil cu cel european. ore necesar acces la calc. Tinand cont de cursurile optionale sau cele de specialitate si de refaceri.: 4500 stud/an I x 2h/sapt = 9000. Daca acestea sunt grupate in sali cu cate 25 calculatoare conectate la un server. Ethernet 10/100. ecran color 17 inch. tastaturi si mause de foarte buna . • • Min 2h/sapt instruire pe calculator/ student Resursa de timp disponibila: 6h/zi x 5 zile/sapt = 30 h/sapt. la ridicarea nivelului calitativ al procesului de invatamant. indiferent de profil sau specializare. daca se realizeaza o programare riguroasa pe semestre. Configuratia minima a unui calculator: PC Pentium sau K7 cu min 500 MHz. la dezvoltarea resurselor umane si materiale. in rest. Identificarea surselor financiare si achizitionarea de hardware si software minimal: • Numar necesar de calculatoare si licente: 9 000 h / 30 h/sapt = 300 buc. un necesar minim realist ar fi de: 200 calculatoare PC si tot atatea licente pentru sistem de operare si pachete CAD. Numarul de calculatoare s-ar putea reduce la jumatate. 128 MB RAM. 2. se obtin: 8 ateliere CAD. intretinerea calculatoarelor si a retelei • Nr.

In prezent un astfel de sistem se poate achizitioana sub 700 USD. Nu sunt necesare CD. Dezvoltarea resurselor umane necesare proiectului. decat eventual pentru server. prin atragerea. perfectionarea si stabilizarea personalului tehnic (administratori de retea. 3. Necesar: 8 ateliere x 2 instructori/atelier x 30 h/sapt .winehq. laboranti) si a cadrelor didactice tinere care vor fi folosite ca instructori in atelierele CAD. IntelliCAD.40 USD/calculator.com) + unul din pachetele gratuite (TurboCAD2D.caliate. • • Compararea solutiilor si decizia finala trebuie realizata de o echipa restransa de specialisti. Pentru software exista 3 variante: • licente educationale ale unor pachete comerciale de larga circulatie (MS Windows + AutoCAD LT) la pretul de cca 160 USD/calculator. Solid Edge Origin. unele dintre aceste produse fiind foarte performante si complet satisfacatoare pentru obiectivul propus. imprimanta. 4 Design sau Minos). licenta GPL gratis pentru solutii de tipul Linux + Varkon sau WINE (www. audio/video. scaner sau ploter. alcatuiata cu evitarea conflictelor de interese. Key CAD sau Delta CAD) la pretul de 30 . floppy disk. CADSdt lite. licenta de pachete CAD ieftine (gen Turbo CAD.

dar cu respectarea unor principii strategice generale si transparente din partea universiatatii. prin folosirea tehnicilor de educatie la distanta (elearning).ro). respective prime in valoare de 200$/luna x 8 luni (proces de invatamant) x 20 instructori = 32 000 Calitatea si cantitatea resurselor necesare in anii mari (ciclul II si III) conduc la un buget de cel putin 10 ori mai mare. de achizitionare a echipamentelor minimale se ridica la: (700 $ hard + 150 $ soft) x 200 + 10% servere = 187 000 USD. Pentru a stabiliza instructorii competenti sunt necesare cheltuieli de personal suplimentare fata de salariul de baza. decat cel necesar pentru proiectul pe termen scurt. . pe baza unor proiecte pe facultati.pub. In aceste conditii. dar nu mai mult de jumatate.12 h norma did.lmn. Pentru intretinere si mentinere la zi a performantelor sunt necesare cheltuieli de cca 20% din investitia initiala. 2. si tinand cont de diversitatea situatiilor. deci cca 30 000 USD/an. Buget 1. 3./ pe sapt = 40 persoane Numarul lor poate fi redus. LMN poate acorda asistenta privind folosirea programului Manhattan in acest scop (vezi http://www. catedre sau laboratoare. Investitia initiale. se recomanda ca finantarea sa fie facuta descentralizat.

cu o medie putin peste 10 $/student/ciclu. deci de ordinul cheltuielilor materiale anuale. cheltuielile pentru pregatirea CAD sunt absolut rezonabile.USD/an. conduce la deprecierea calitatii invatamantului sub limite acceptabile si reprezinta o falsa "economie". . viziune si intelegere a importantei proiectului din partea conducerii facultatilor. UPB.  Finantarea proiectelor sa se faca nu pe baza meritului stiintific sau educational ci in acord cu functia sau "recomandarile" directorului de proiect. Daca cel tarziu in septembrie 2002 cele opt ateliere nu vor fi functionale. va putea determina nefinantarea sau finantarea incompleta a proiectului. organizatii financiare (preocupate fiecare mai mult de catedra sau laboratorul sau). etc). hartie. Riscuri  Absenta unui "director" de proiect care sa fie motivat sa-si asume proiectul si sa fie capabil sa lupte cu toate punctele slabe si limitarile prezentate in analiza SWOT. 4. scumpe si inutile.  Irosirea resurselor financiare prin adoptarea unor solutii neeficiente (de ex: plotere de mari dimensiuni.  Lipsa personalului de specialitate (administratori de sistem. Atelierele pot functiona foarte bine fara materiale consumabile (toner. laptopuri cu pret dublu si complet necorespunzatoare din punct de vedere al ecranului pentru CAD). In aceste conditii. instructori) datorita salariilor necompetitive. care in perspectiva sa reduca cheltuielile de personal ale universitatii. si mai bine ea n-ar fi fost convocata. calc. inseamna ca eforturile comisiei de analiza au fost irosite. minister. cu cheltuieli nule pentru consumabile. Aceasta suma ar pute acoperi inclusiv dezvoltarea unui sistem informatic (cursuri electronice).  Lipsa de sprijin. daca predarea lucrarilor se face in format electronic. Reducerea cheltuielilor sub aceasta limita (cum se intamla in prezent).

com [6] Cadalog .http://www.http://www.com [19] VARKON . calculatoarele pot fi furate.com [4] CAD Portal . deoarece acopera o necesitate reala. Webografie si bibliografie [1] Tenlinks .bozdoc.baystate. studentii nebeneficiind de ele.http://www.au [13] Autodesk .caddepot.http:// www. Inc.http://www. laboranti. calitatea relativa a invatamantului in UPB se va deprecia dramatic.http://www.tenlinks.cadinfo.The ultimate CAD Directory http://www. folosite mult sub potential sau sa capete alta destinatie.http://www. care daca nu este rezolvata in timp rapid.com [18] International Microcomputer Software.com [7] CAD Info.solidworks.com [14] CADKey .imsisoft.cadserver.cadportal.cad.comhttp://www.autodesk.http://www. In ipoteza in care se obtine finantarea sa.http://www. Nota:  Presiunile din partea grupurilor de interese industriale in favoarea instruirii pentru propriile produse si mai putin pentru o educatie solida.com.http://www.uk [12] CAD Australia . cu bugete mult mai mari decat cel propus.f2s.com [15] Bentley Systems .http://www. vandalizate.ptc. avand ca efect pregatirea neflexibila a studentilor (vezi limitarile din analiza SWOT).html [9] Canadian CADD Services . deoarece va fi dificil sa se obtina salile atelierelor.  In lipsa personalului motivat (administratori de sistem. Proiectul propus ar trebui sa aiba maxima prioritate.http://www.net [8] CAD History .http://www.com/CAD-History.com [16] Parametric Technology .cdncadd.http://www. preparatori) atmosfera din ateliere se poate deprecia (calculatoarele se viruseaza sau nu sunt intretinute corespunzator).com [2] CAD Outpost .com [5] CAD Depot .a CAD free system developed by Microform AB Sweden - .cad-forum.cadoutpost.ukdesigners. In UPB s-au desfasurat sau sunt in curs de desfasurare proiecte educationale sau de cercetare de mare amploare.http://www.com.com [17] SolidWorks .cad.net [11] CAD Server .http://www.bentley. (IMSI) .cadalog.com [3] CAD Forum .  Nereformarea structurala a UPB. existand experti in acest sens.http://www.co.au [10] UK Designers . proiectul nu este garantat de succes.net .

html [26] http://www.html [23] Free CAD software Smartdraw .htm .opencascade.com/rhino_archive/.cadvance.com [20] Turbo CAD 2D http://www.http://www.org/neacetwb/cetmsgs/439.eZine .varkon.htm [27] http://www.http://www.07127_dya0.com [35] Solid Edge Origin .tenlinks.htm [30] CadStd v3.html [25] Free CAD software (Autocad compatible) http://support.com/65form.5./http://www.dcad.com/pages/free_cad_software.1 .http://www.mcneel.com/MEDIAKIT/CAD_Headlines_sample.htm [28] 4Design .html [22] Free CAD Software http://www.turbocad.http://www.com/Origin [36] Delta CAD .cadstd.cadopia..htm [24] NEA Center for Education Technology http://www.http://www.com/download.com/drawing/free_CAD.free-cad-software.photoplotstore.where-ifind.nea.4dgraphics.http://www.com/index.html [21] IntelliCAD .http://www.html [31] CADvance v6.com/index.InteliCAD 2000 .free-cad-software.com/2dcentral.http://www.http://www.net/4design.com [33 ] Open Cascade .com/welcome.upfrontezine.htm [32] CADopia .http://www.htm [29] SMARTDRAW free CAD software http://www.ucr.http://www.solid-edge.com [34] Soft CAD .com [37] upFront.cs..softcad.edu/~ehwang/freeCAD.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->