http://saraca.orthodoxphotos.com/rugaciuni.

htm

Vecernia ( * )

Vecernia se face ca sa marim pe Dumnezeu, ca ne-a invrednicit a trece lungimea zilei si sa ajungem inceputul noptii, rugandu-L ca sa ne ierte de cele ce am gresit peste zi, ca un bun si de oameni iubitor.

Rugaciunile incepatoare :

Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !

Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !

Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie !

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi !

Cel ce pui norii suirea Ta. Amin. curateste pacatele noastre. da neo noua astazi. ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor. Intru stralucire si in mare podoaba Te-ai imbracat. si ne iarta noua gresalele noastre. Si nu ne duce pe noi in ispita. Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. 4. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Cel ce intinzi cerul ca un cort. Preasfanta Treime. precum si noi iertam gresitilor nostri. fie voia Ta. Stapane. 5. iarta faradelegile noastre. Cel ce acoperi cu ape cele mai de deasupra ale lui. Amin. Binecuvanteaza. Amin. . Doamne miluieste. maritu-Te-ai foarte ! 2. Dumnezeul meu. precum in cer si pe pamant. Tatal nostru. ci ne izbaveste de cel rau. Fiul lui Dumnezeu. miluieste-ne pe noi. cerceteaza si vindeca neputintele noastre. PSAMUL 103 1. Cel ce umbli peste aripile vanturilor. Doamne Iisuse Hristoase. 3. miluieste-ne pe noi. Doamne miluieste. Doamne.Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Doamne miluieste. Cel ce Te imbraci cu lumina ca si cu o haina. Painea noastra cea spre fiinta. Care esti in ceruri. suflete al meu pe Domnul ! Doamne. pentru numele Tau. vie imparatia Ta. Sfinte. Cel ce faci pe ingerii Tai duhuri si pe slugile Tale para de foc . sfinteasca-Se numele Tau.

Peste acelea pasarile cerulul vor locui. 17. 20. Pus-ai intuneric si s-a facut noapte. 23.6. Ca sa veseleasca fata cu untdelemn si painea inima omului o intareste. Cat s-au marit lucrurile Tale. 7. 19. 9. Se suie munti si se coboara vai. Rasarit-a soarele si s-au adunat si in culcusurile lor se vor culca. carora nu este numar. 13. acolo pasarile isi vor face cuib. Marea aceasta este mare si larga. 18. Cel ce ai intemeiat pamantul pe intarirea lui. 16. Adapa-se-vor toate fiarele campulul. asinii salbatici setea isi vor potoli. 26. 22. 10. pe care nu-l vor trece si nici nu se vor intoarce sa acopere pamantul. peste munti vor sta ape. 25. 24. Hotar ai pus. din rodul lucrurilor Tale se va satura pamantul. Cel ce trimiti izvoare in vai. Cel ce adapi muntii din cele mai de deasupra ale Tale. Locasul cocostarcului in chiparosi. Puii leilor mugesc ca sa apuce si sa ceara de la Dumnezeu mancarea lor. 15. din mijlocul stancilor vor da glas. stancile scapare iepurilor. ca sa se joace in . De certarea Ta vor fugi. 14. 12. 27. vietati mici si mari. Muntii. prin mijlocul muntilor vor trece ape. Facut-ai luna spre vremi. si nu se va clatina in veacul veacului. Cel ce rasari iarba dobitoacelor si verdeata spre slujba oamenilor. Ca sa scoata paine din pamant si vinul veseleste inima omului. cel inalti adapost cerbilor. 11. de glasul tunetului Tau se vor infricosa. soarele si-a cunoscut apusul sau. 8. acolo se gasesc taratoare. cand vor iesi toate fiarele padurii. Iesi-va omul la lucrul sau si la lucrarea sa pana seara. Satura-se-vor copacii campului. Doamne. Adancul ca o haina este imbracamintea Lui. in locul in care le-ai intemeiat pe ele. toate cu intelepciune le-ai facut ! Umplutu-s-a pamantul de zidirea Ta. cedrii Libanului pe care i-ai sadit. balaurul acesta pe care l-ai zidit. 21. Acolo corabiile umbla.

Dar intorcandu-Ti Tu fata Ta. Doamne. lua-vei duhul lor si se vor sfarsi si in tarana se vor intoarce. suflete al meu. Aliluia. Binecuvinteaza. toate cu intelepciune le-ai facut ! Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. ca sa nu mai fie. Piara pacatosii de pe pamant si cei fara de lege. Toate catre Tine asteapta ca sa le dai lor hrana la buna vreme. 28. Dumnezeul nostru Aliluia. slava Tie. canta-voi Dunmezeului meu cat voi fi. Aliluia. 35. Doamne miluieste. Aliluia. deschizand Tu mana Ta. toate se vor umple de bunatati. . 36. 30. Canta-voi Domnului in viata mea. Aliluia. Aliluia. Fie slava Domnului in veac ! Veseli-se-va Domnul de lucrurile Sale. pe Domnul. Dumnezeul nostru Aliluia. 34. slava Tie. 32. Amin. slava Tie. Aliluia. Aliluia. se vor tulbura. Doamne miluieste. pus-ai intuneric si s-a facut noapte. Si iarasi : Soarele si-a cunoscut apusul sau. iar eu ma voi veseli de Domnul.ea. Dumnezeul nostru Doamne miluieste. 29. Cat s-au marit lucrurile Tale. Dandu-le Tu lor. Placute sa-i fie Lui cuvintele mele. Cel ce cauta spre pamant si-l face pe el de se cutremura. 33. 31. Cel ce se atinge de munti si fumega. Trimite-vei duhul Tau si se vor zidi si vei innoi fata pamantului. vor aduna.

7. Certa-ma-va dreptul cu mila si ma va mustra. cand strig catre Tine. 9. Varsa-voi inaintea Lui rugaciunea mea. Sa nu abati inima mea spre cuvinte de viclesug. ia aminte la glasul rugaciunii mele. Amin. PSAMUL 141 1. risipitu-s-au oasele lor langa iad. Auzi-se-vor graiurile mele ca s-au indulcit. auzi-ma. Cadea-vor in mreaja lor pacatosii. ochii mei. ferit sunt eu pana ce voi trece. jertfa de seara. strigat-am catre Tine. imprejurul buzelor mele. 10. Doamne. 5. Caci catre Tine. PSAMUL 140 1. 3. cu glasul meu catre Domnul m-am rugat. 8. sa nu iei sufletul meu. iar cu oamenii cei ce fac faradelege nu ma voi insoti cu alesii lor. iar untdelemnul pacatosilor sa nu unga capul meu. Sa se indrepteze rugaciunea mea ca tamaia inaintea Ta. Pune.Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. 6. Cu glasul meu catre Domnul am strigat. . Ca o brazda de pamant s-au rupt pe pamant. necazul meu inaintea Lui voi spune. ca inca si rugaciunea mea este impotriva vrerilor lor. Doamne. Pazeste-ma de cursa care mi-au pus mie si de smintelile celor ce fac faradelege. Doamne. spre Tine am nadajduit. 4. Prabuseasca-se de pe stanca judecatorii lor. straja gurii mele si usa de ingradire. 2. ridicarea mainilor mele. 2. ca sa-mi dezvinovatesc pacatele mele. Doamne.

PSAMUL 116 1. 6. Si El va izbavi pe Israel din toate faradelegile lui. Fie urechile Tale cu luare-aminte la glasul rugaciunii mele. 4. In calea aceasta in care am umblat. pana ce-mi vei rasplati mie. Doamne. cine va suferi ? 4. 2. Ca la Tine este milostivirea. Cand lipsea dintru mine duhul meu. 7. zis-am : " Tu esti nadejdea mea. Nadajduit-a sufletul meu in Domnul. Doamne. PSAMUL 129 1. 5. Ia aminte la rugaciunea mea. ca m-am smerit foarte. Doamne ! Doamne. . Scoate din temnita sufletul meu. De Te vei uita la faradelegi. 6.3. Ca la Domnul este mila si multa mantuire la El 8. Izbaveste-ma de cei ce ma prigonesc. asteptat-a sufletul meu spre cuvantul Tau. auzi glasul meu ! 2. 5. Te-am asteptat. Laudati pe Domnul toate neamurile. 3. Luat-am seama de-a dreapta si am privit si nu era cine sa ma cunoasca. Doamne. Strigat-am catre Tine. Doamne. Din straja diminetii sa nadajduiasca Israel spre Domnul. Ca s-a intarit mila Lui peste noi si adevarul Domnului ramane in veac. laudati-L pe El toate popoarele. Doamne. 7. din straja diminetii pana in noapte. ca s-au intarit mai mult decat mine. partea mea esti in pamantul celor vii ". Pierit-a fuga de la mine si nu este cel ce cauta sufletul meu. Tu ai cunoscut cararile mele. Pe mine ma asteapta dreptii. ca sa laude numele Tau. Dintru adancuri am strigat catre Tine. ascuns-au cursa mie. Pentru numele Tau.

asa sunt ochii nostri catre Domnul Dumnezeul nostru. ca prea mult ne-am umplut de defaimare. Cel de dai viata. precum sunt ochii slugilor in mainile stapanilor sai. Cel ce locuiesti in cer. Bine esti cuvantat.Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Doamne. precum sunt ochii slujnicei in mainile stapanei sale. lumineaza-ma cu indreptarile Tale. Lumina lina a sfintei slave. dupa cuvantul Tau. Doamne. Dumnezeu. pe Fiul si pe Sfantul Duh. a Sfantului. in pace. Amin. . Tie se cuvine lauda. a Tatalui Ceresc. Tie se cuvine cantare. lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau Israil. Bine esti cuvantat. vazand lumina cea de seara. Iisuse Hristoase. Tie slava se cuvine: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor. laudam pe Tatal. libereaza pe robul Tau. Bine esti cuvantat. Stih II : Miluieste-ne pe noi. invata-ma indreptarile Tale. intelepteste-ma cu indreptarile Tale. Doamne. pana ce se va milostivi spre noi. Prochimenul zilei si. Acum. Stapane. pentru aceasta lumea Te slaveste. Dumnezeul Parintilor nostri si laudat si preaslavit este numele Tau in veci. acum si pururea si in vecii vecilor. indata: Invredniceste-ne. venind la apusul soarelui. precum am nadajduit in Tine. Fericitului. prea mult s-a umplut sufletul nostru de ocara celor ce sint indestulati si de defaimarea celor mandri. Stapane. ca vazura ochii mei mantuirea Ta. Celui fara de moarte. Iata. Doamne. vrednic esti in toata vremea a fi laudat de glasuri cuvioase. in seara aceasta fara de pacat sa ne pazim noi. Doamne. Bine esti cuvantat. lucrurile mainilor Tale nu le trece cu vederea. Amin. Fiul lui Dumnezeu. Amin. mila Ta este in veac. LA STIHOAVNA Stih I : Catre Tine am ridicat ochii mei. miluieste-ne pe noi. Sfinte. Fie Doamne mila Ta spre noi.

ca ai nascut pe Mantuitorul sufletelor noastre. Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. precum si noi iertam gresitilor nostri. miluieste-ne pe noi. curateste pacatele noastre. Fiul lui Dumnezeu. . ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor. fie voia Ta. iarta faradelegile noastre. Stapane. Sfinte tare. Doamne miluieste. sfinteasca-Se numele Tau. Sfinte tare. vie imparatia Ta. Domnul este cu tine. Sfinte tare. pentru numele Tau. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor.Sfinte Dumnezeule. Doamne. Doamne miluieste. Sfinte fara de moarte. precum in cer si pe pamant. Care esti in ceruri. Doamne miluieste. cerceteaza si vindeca neputintele noastre. bucura-te ceea ce esti plina de har Marie. Si nu ne duce pe noi in ispita. Painea noastra cea spre fiinta. Nascatoare de Dumnezeu Fecioara. Binecuvintata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau. da neo noua astazi. miluieste-ne pe noi ! Sfinte Dumnezeule. Tatal nostru. Sfinte fara de moarte. Amin. Doamne Iisuse Hristoase. Sfinte. ci ne izbaveste de cel rau. si ne iarta noua gresalele noastre. Amin. Preasfanta Treime. miluieste-ne pe noi ! Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. ( si o metanie ). miluieste-ne pe noi ! Sfinte Dumnezeule. miluieste-ne pe noi. Sfinte fara de moarte. Amin.

Sfinte fara de moarte. Sfinte tare. vino si Te salasluieste intru noi. miluieste-ne pe noi ! Sfinte Dumnezeule. ci din primejdii ne izbaveste pe noi. Sfinte fara de moarte. Botezatorule al lui Hristos. iarta faradelegile noastre. Sfinte. Sfinte tare. ca sa ne izbavim de primejdii si de necazuri. Sfinte Dumnezeule. Bunule. Sfintilor Apostoli si Sfintii toti. miluieste-ne pe noi ! Sfinte Dumnezeule. sufletele noastre. miluieste-ne pe noi. Amin. Rugati-va pentru noi. a te ruga pentru noi. Preasfanta nascatoare de Dumnezeu. Rugaciunile noastre nu le trece cu vederea in nevoi. ca pe voi calzi folositori catre Mantuitorul v-am castigat ( si o metanie ). Nascatoare de Dumnezeu. pe noi toti ne pomeneste. Care pretutindenea esti si toate le implinesti. miluiestene pe noi ! Imparate ceresc. Duhul adevarului. Amin. una curata si una binecuvantata. Preasfanta Treime. cerceteaza si vindeca neputintele . Stapane. miluieste-ne pe noi ! Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste. Sfinte tare. Sfinte fara de moarte. ca sa ne izbavim de faradelegile noastre. Doamne. curateste pacatele noastre. Sub milostivirea ta scapam. Vistierul bunatatilor si datatorule de viata. ( si o metanie ).Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Mangaietorule. Si acum si pururea si in vecii vecilor. ca tie s-a dat har.

ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor. Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. precum si noi iertam gresitilor nostri. Tatal nostru.noastre. Doamne miluieste. vie imparatia Ta. duhul trandaviei. Care esti in ceruri. Si nu ne duce pe noi in ispita. ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Painea noastra cea spre fiinta. ci ne izbaveste de cel rau. . al rabdarii si al dragostei. Metanie una. Doamne miluieste. si ne iarta noua gresalele noastre. Metanie una. da neo noua astazi. Doamne Imparate. Doamne Iisuse Hristoase. RUGACIUNEA SFANTULUI EFREM SIRUL Doamne si Stapanul vietii mele. precum in cer si pe pamant. Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Metanie una. Asa. daruieste-l mie. departeaza-l de la mine. Amin. al grijii de multe. Fiul lui Dumnezeu. Amin. miluieste-ne pe noi. al gandului smerit. pentru numele Tau. Doamne miluieste. fie voia Ta. daruieste-mi ca sa imi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu. slugii Tale. sfinteasca-Se numele Tau. al iubirii de stapanire si al grairii in desert. Amin. Iar duhul curatiei.

Dumnezeule. Iar duhul curatiei. Asa.Si dupa rugaciunea aceasta. mantuieste-ma. departeaza-l de la mine. Si pe urma iar rugaciunea Sfantului Efrem. al grijii de multe. Inchinaciune una. pacatosul. slugii Tale. al gandului smerit. milostiv fii mie pacatosului. Cel ce m-ai zidit. Doamne Imparate. Dumnezeule. Amin. curateste-ma pe mine. al iubirii de stapanire si al grairii in desert. duhul trandaviei. toata cu o metanie mare : Doamne si Stapanul vietii mele. cu 12 inchinaciuni. in trei stari. daruieste-l mie. zicem aceste patru stihuri. al rabdarii si al dragostei. . Inchinaciune una. daruieste-mi ca sa imi vad greselile mele si sa nu osandesc pe fratele meu. ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Fara de numar am gresit. Doamne. Inchinaciune una. Inchinaciune una. Dumnezeule. iarta-ma.

cari Ti-au placut in veac. Amin. Apoi zicem cu evlavie aceasta rugaciune a Marelui Vasile : Stapane. Ci. Ocroteste-ne cu Sfintii Tai Ingeri. dupa multimea milei Tale. cu pace. Doamne. Bine esti cuvantat Stapane Atottiitorule care ai luminat ziua cu lumina de soare si noaptea ai stralucit-o cu raze ca de foc. cele de voie si cele fara de voie. in care pe lemnul cel de viata facator fiind rastignit. urmand poruncilor Tale. Hristoase Dumnezeul nostru. Stapanului nostru si Facatorului de bine. pe . fara de pacate. intru cel nou sa ne imbracam si Tie sa vietuim. intrare in rai i-ai facut si cu moartea pe moarte ai sfaramat. curateste-ne pe noi pacatosii si nevrednicii robii Tai. Amin. fara nalucire in toate zilele vietii noastre. fara sminteala. Mantuieste-ne de toata primejdia. iarta noua pacatele noastre si omoara gandul nostru cel trupesc. si nu suntem vrednici sa ridicam ochii nostri si sa privim la inaltimea cerului. Care ne-ai invrednicit a trece lungimea zilei si a ne apropia de inceputurile noptii. Apoi: Ceea ce esti mai cinstita decit Heruvimii si mai marita fara de asemanare decat Serafimii. pentru ca am lasat calea dreptatii Tale. asculta rugaciunea noastra si a tot poporul Tau si ne iarta noua tuturor pacatele noastre. Doamne Iisuse Hristoase. Ca lepadand pe omul cel vechi. intr-armeaza-ne cu armele dreptatii Tale. Cel ce indelung ai rabdat pentru greselile noastre. desavarsit sfanta. Dumnezeul nostru. acum si pururea. Care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut. Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu ale tuturor Sfintilor. de tot viclesugul celui potrivnic si ne daruieste si aceasta seara cu noaptea ce vine. ca am gresit si faradelegi am facut. si am umblat in voile inimii noastre. ca s-au stins in desertaciuni zilele noastre. Ca Tu esti cu adevarat veselia cea adevarata. Si asa. ne rugam neasemanatei bunatatii Tale. la odihna cea vesnica sa ajungem. Pazeste-ne cu puterea Ta. si ne mantuieste pe noi pentru Sfant numele Tau. talharului celui binecunoscator. si pana la acest ceas de acum ne-ai adus pe noi. si in vecii vecilor. si bucuria celor ce Te iubesc. Scoate-ne pe noi din mana potrivnicului.Metanie una. ingradeste-ne eu adevarul Tau. Primeste rugaciunile noastre cele de seara si trimite multimea milei Tale si a indurarilor Tale peste mostenirea Ta. unde este locasul tuturor celor ce se veselesc. iarta-ne pe noi. si Tie slava inaltam impreuna si Parintelui Tau Celui fara de inceput si Preasfantului si Bunului si de viata facatorului Tau Duh.

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri. Amin. miluieste-ne pe noi.tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marim. Fiul lui Dumuezeu. Doamne Iisuse Hristoase. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful