You are on page 1of 51

Kisebbsgek egy varratmentes Eurpban

A hatron tnyl egyttmkds szerepe az etnokulturlis soksznsg fenntartsban Nemzetkzi konferencia Budapest, 2009. szeptember 15.

Kisebbsgek egy varratmentes Eurpban


A hatron tnyl egyttmkds szerepe az etnokulturlis soksznsg fenntartsban Nemzetkzi konferencia Budapest, 2009. szeptember 15.

Tartalom
5 7 12 20 41 45 51 55 59 65 69 74 Kiadja a Miniszterelnki Hivatal Kisebbsg- s Nemzetpolitikrt Felels Szakllamtitkrsga Felels kiad: Gmesi Ferenc 1055 Budapest, Kossuth tr 4. Budapest, 2010. 78 Bajnai Gordon miniszterelnk ksznt levele Knut Vollebaek, az EBESZ nemzeti kisebbsgi fbiztosa
Francesco Palermo, az EBESZ nemzeti kisebbsgi fbiztosnak jogi ftancsadja Rechnitzer Jnos, az MTA Regionlis Kutatsok Kzpontja Nyugat-magyarorszgi Tudomnyos Intzetnek tudomnyos tancsadja Ludmila Sfirloaga, az Eurpa Tancs Helyi s Regionlis Hatsgok Kongresszusa Rgik Kamarjnak elnke Alan Phillips, a Nemzeti Kisebbsgek Vdelmrl szl Keretegyezmny Tancsad Bizottsgnak elnke Vesna Crni-Groti, a Regionlis vagy Kisebbsgi Nyelvek Eurpai Chartja Szakrti Bizottsgnak alelnke Gerhard Stahl, az Eurpai Uni Rgik Bizottsgnak ftitkra Trzsk Erika, az Eurpai sszehasonlt Kisebbsgkutatsok Kzalaptvny elnke Udvardi Pter, az IsterGranum Eurpai Terleti Egyttmkdsi Csoportosuls igazgatja Susanne Reichrath, Saar-vidk tartomnyi minisztere Kaba Gbor, Zsombolya polgrmestere Gazda Lszl, az szak-alfldi Regionlis Fejlesztsi Tancs elnke

84

Fggelk sszefoglal a Kisebbsgek egy Varratmentes Eurpban cmmel megrendezett nemzetkzi konferencirl Hovanyecz Lszl

Bajnai Gordon miniszterelnk ksznt levele


Tisztelt Fbiztos r, Miniszter Asszony, Elnk Urak s Alelnk Asszony, Ftitkr r, Tisztelt Jelenlvk! A Magyar Kztrsasg miniszterelnkeknt kszntm a Kisebbsgek egy varratmentes Eurpban A hatron tnyl egyttmkds szerepe az etnokulturlis soksznsg fenntartsban cm nemzetkzi konferencia eladit, rsztvevit; az EBESZ,1* az Eurpa Tancs, az Eurpai Uni kpviselit, szakrtit; a Budapestre akkreditlt diplomciai kpviseletek vezetit; a mr mkd s a mg elkszletben lv regionlis egyttmkdsek szervezit. Szerettem volna szemlyesen is megismerkedni prezentciikkal s meghallgatni vlemnyket a hatron tnyl egyttmkdsi formkrl, de egyb kormnyfi elfoglaltsgaim ezt sajnlatos mdon nem tettk lehetv. Ezrt engedjk meg, hogy ebben a formban osszam meg nkkel gondolataimat. Rendkvl plasztikusan foglalja ssze trsgnk s az itt l npek viszonyrendszernek alakulst az a megllapts, melyet Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbsgi fbiztosa, a mai konferencia f eladja 2008 jniusban fogalmazott meg. Pontosan 360 ve annak, hogy a vesztfliai bkvel a kisebbsgi jogok a nemzetkzi rdeklds kzppontjba kerltek, s hogy azokrl vitk indultak. A nemzetllami rendszer ltrejtte ta az egyes llamok kisebbsgi kzssgnek helyzete gyakran kelti fel egy msik, tbbnyire szomszdos llam rdekldst. Az elmlt vtizedek alatt megfigyelhet nvekv globalizci rvn az llamok egyre inkbb multinacionliss vlnak, mg az etnokulturlis s politikai hatrok csak ritkn esnek ebbe bele. ppen ebbl a tnybl kvetkezen bennnket, Kzp-Kelet-Eurpban lket azok a trsadalmi-gazdasgi folyamatok, amelyek talaktjk trsgnket, nehz s gyakran vratlan kihvsok el lltanak. Tbbsgi s kisebbsgi szerepeinkben egyarnt. A trsadalom s gazdasgi let szerepli igyekeznek lni a hatrok tjrhatsga, a hatrokon tvel fejlesztsek, egyttmkdsek adta j lehetsgekkel. Ezzel szemben a politikai kzbeszd gyakran nem a megolds, hanem a problma rsznek tekinti a kisebbsgeket. Az ltalam vezetett kormnynak, valamint nekem is az a szemlyes meggyzdsem, hogy a mlt folyamatos jrartelmezsn alapul vagy szk rszrdekeket szolgl konfliktuskeress helyett ms megkzeltsre van szksg. Konstruktv, eurpai rtkeken nyugv s hossz tv stabilitst biztost megkzeltsre. 2009-ben nnepeljk az Eurpa Tancs ltrejttnek 60. vforduljt. Az eurpai egyttmkds nagyon sokat ksznhet ennek a szervezetnek. Elg csak arra utalni, hogy az Eurpa Tancs vette elszr napirendjre a hatrokon tvel egyttmkdsek krdst. Br az Eurpai Biztonsgi s Egyttmkdsi Szervezet mandtuma elssorban az llamkzi bke s biztonsg garantlst szolglja, nem szkl le a kisebbsgi jogok vdel1 * Eurpai Biztonsgi s Egyttmkdsi Szervezet a szerk.

Knut Vollebaek
mre, a szervezet kisebbsgi fbiztosai ajnlsaikkal nagyban hozzjrultak a kisebbsgi jogok helyzetnek javulshoz. A mai konferencia szempontjbl kln is kiemelend a kisebbsgek llamkzi kapcsolatokban betlttt szerepe. A trsgnkben vgbement trtnelmi vltozsok nyitottk meg az utat az eltt, hogy a kisebbsgi kzssgek ignyeire rzkeny, egyttmkd, ugyanakkor az eurpai elvekkel sszhangban ll politikt alakthassunk ki. Ennek a trekvsnknek ksznhet, hogy a magyar kzssgek nyelvi s kulturlis nazonossguk megrzse mellett a trsgi folyamatok aktv szerepli lehetnek. A hatr menti fejlesztsek is j szemlletet kvnnak meg nemzeteinktl. E programok sikernek alapvet felttele a loklis rdekeken fellemelked, tvlatos tervezs, kzs gondolkods. Most alkalom van arra, hogy nagy rszben unis forrsokbl, a helyi erfesztsek segtsgvel jjszlessenek a trsgnkben l npek sikere szempontjbl alapvet fontossg, mestersgesen sztszaktott kapcsolatok. Ezek az j egyttmkdsek llthatk szembe a kirekesztsre trekv politikai nzetekkel, az jraled nacionalizmussal. gy gondolom, trsgnk valamennyi llamnak be kell ltnia, hogy mikzben az eurpai integrci lebontja a fizikai s jogi korltokat, politikai vagy egyb okbl senki sem emelhet j jogi vagy nyelvi korltokat, nem diszkriminlhat egyenjog unis polgrokat etnikai vagy nyelvi alapon. Az elmlt vekben trekedtnk arra, hogy ahol lehetsges, az unis fejlesztsek a szomszdos orszgok hatr menti rgiinak felzrkzst is szolgljk. Ennek jegyben hangoltuk ssze fejlesztsi terveinket, rszben ezrt tartunk egyttes kormnylseket, amelyeknek kiemelt tmja a regionlis egyttmkds, a kisebbsgi kzssgek ltal is lakott trsgek fejlesztse. Megtisztelnek tartom, s egyfajta visszaigazolsnak tekintem ezrt, hogy a hatron tnyl egyttmkds etnokulturlis soksznsg fenntartsban betlttt szereprl ppen Budapesten kerlhet sor egy konferencira. Annak remnyben kszntm a mai konferencia rsztvevit, hogy kzs gondolkodssal meghaladhatv vlik az elmlt vszzad srelmeibl fakad politizls logikja, hogy a rgik egyttmkdsnek elsegtsvel valban jra varratmentess vlhat Eurpa. Sikeres munkt kvnok nknek! Budapest, 2009. szeptember 15.

Az Eurpai Biztonsgi s Egyttmkdsi Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbsgi fbiztosa


Tisztelt Hlgyeim s Uraim! Engedjk meg, hogy elszr is megksznjem, hogy erre a rendkvl fontos konferencira eladknt meghvst kaptam. rlk annak is, hogy ismt itt lehetek Magyarorszgon. Magyarorszg mr rgta a kisebbsgi jogok biztostsnak lharcosa az Eurpai Uniban s annak hatrain tl is. A kls szemllk tbbsge valsznleg nincs tisztban azzal, hogy Magyarorszg azon orszgok egyike volt, amelyek a legersebben ragaszkodtak hozz, hogy az eurpai alkotmny s a lisszaboni egyezmny a kisebbsgek jogaira vonatkoz kitteleket tartalmazzon. Az utbbi hsz vben elspr vltozsoknak lehettnk szemtani Eurpban. Hsz ve Eurpa hatrai mg al voltak aknzva, szgesdrt s kutys hatrrk vlasztottk el egymstl az orszgokat. A hatrllomsokon rzett gyomorszort flelmet a hatrnl bsan szll felhkrl, a csendbe burkolz rideg vidkrl szl npszer szovjet dalocska is megrktette. Ma Eurpa nagy rsze egyetlen egsz s szabad. A vasfggnyt felhztk. Az ersen vdett hatrok kultusza mr a mlt. Az sszes EU-s hatr nyitva, szerepk pusztn nvleges. Nha mg szrevesszk ket, ahogy elhajtunk a kzti jelztblk mellett, vagy ahogy megllunk valamilyen csemegrt egy falusi vagy vrosi boltnl, a msik oldalon, ha sorban llunk benzinrt a szomszdban, mert ott olcsbb. S valban, Eurpa lassan varratmentess vlik. Kevs jobb pldja van ennek, mint a magyarorszgi Esztergomot s a szlovkiai trovt/Prknyt sszekt Mria Valria hd feljtsa. A vltozs szele azonban j problmkat is hozott magval: virgzik az emberkereskedelem, a kbtszer-csempszet s a nemzetkzi bnzs. Ugyanez a szl ugyanakkor korbban soha nem ltott lehetsgeket is hozott arra, hogy a huszadik szzad sebeit begygytsuk. A hatron tnyl egyttmkds mind a kisebbsgi, mind pedig a tbbsgi trsadalom szmra elnyket kpes biztostani, s segthet Eurpa gazdag etnokulturlis rksgt megrizni. A Keretegyezmny a nemzeti kisebbsgek vdelmrl preambuluma egyrtelmen sszekapcsolja a hatron tnyl egyttmkdst a tolerns s virgz Eurpval.

Bajnai Gordon

A Magyar Kztrsasg miniszterelnke

Tisztelt Hlgyeim s Uraim! Eurpa szilrd jogi alapokon ll a hatron tnyl egyttmkds megvalstsa tekintetben. Az Eurpa Tancs 1980-as madridi keretegyezmnye kikvezte az utat a hatron tnyl egyttmkds eltt. Ez a forradalmi dokumentum Eurpa-szerte szmtalan kzssgnek segtett mr. Segtett optimalizlni a hatr menti folyk vidkn alkalmazott terlet-felhasznlsi gyakorlatot, a hatron tnyl parkok kialaktst s kezelst, valamint az rdekelt nkormnyzatok kztti kapcsolatok polst. A madridi egyezmny egy hatron tnyl, iskolk kztti egyttmkdsrl szl mintaegyezmnyt is tartalmaz. Ez a dokumentum a hatr menti kzssgek barti kapcsolatainak kiptse szempontjbl klnsen fontos. Cljai nemcsak nemesek, hanem ambicizusak is: a partnerorszgok nyelvrl s kultrjrl rendelkezsre ll ismeretek terjesztse, szemlyes kapcsolatok kialaktsa, a szemlyes tapasztalat- s informcicsere elsegtse s az oktatsi rendszer korai ktnyelvsgnek bevezetse. Az egyezmny jegyzknyvei mg ennl is messzebbre mutatnak. Lehetsget biztostanak hatron tnyl hatsgok ltrehozsra, mr j nhny hasonl intzmny sikeresen mkdik Eurpban. Az Eurpai Terleti Egyttmkdsi Csoportosulsrl szl 2006-os EU-szablyozs a hatron tnyl egyttmkdsi erfesztseknek tovbbi lendletet adhat. A szablyozs feljogostja a helyi s regionlis hatsgokat, hogy a fvrosok kztti gyakran nehzkes trgyalsok vgkimenetelt meg nem vrva magukhoz ragadjk a kezdemnyezst. Ez az j s innovatv eszkz megknnyti a helyi kzssgek szmra, hogy az unis Strukturlis Alapokhoz forduljanak tmogatsrt, hogy javtsk letkrlmnyeiket. Ez vgeredmnyben mind a tbbsgi, mind pedig a kisebbsgi trsadalom szmra gazdasgi s trsadalmi elnyket hozhat. Rendkvl fontos vezrelv hzdik meg e dokumentumok mgtt: a sokkal inkbb terleti, mint etnikai alap egyttmkds elsegtse. A cl, hogy egy adott terleten a teljes populci jl jrjon, fggetlenl az ott lk etnikai hovatartozstl. A hatr menti rgik etnikai alap egyttmkdse gyant breszthet egyesekben a kapcsolatpts igazi motivciival kapcsolatban, s klnsen kisebbsgek lakta terleteken adu sz lehet azok kezben akik a hatron tnyl egyttmkdst irredenta akcinak ltjk. Ugyanilyen veszlyeket hordoz, ha a hatr menti rgikban lk etnikai alapon jutnak elnykhz, lveznek juttatsokat. Etnikai alapon kivltsgosakra s kevsb kivltsgosakra osztani a szomszdos llamokban lket rendkvli magas biztonsgi kockzatokkal jr. Vlemnyem szerint az ilyen lpsek magukban hordozzk annak kockzatt, hogy az az Eurpa, amelyet mr szeretnnk magunk mgtt tudni, jraled, a puskaporos hord, amelyet egykor Eurpaknt ismertnk, jbl felrobban.

Hlgyeim s Uraim! Br a jogi keretek adottak a hatron tli egyttmkdsre, eredmnyeink ezen a terleten mg igencsak szernyek. Ennek egyik oka ppen a hatrokban keresend. Mikzben Eurpa legtbb hatra ma mr szabadon tjrhat, bizonyos eurpai nemzetek kvl kerltek a kzs eurpai tren. A schengeni egyezmny szmos kzssg szmra felgyorstotta s elsegtette, msok szmra viszont rendkvli mdon megneheztette a hatron tnyl kapcsolatok polst. Pldul sokkal nehezebb lett a Fehroroszorszgban l litvn s lengyel, illetve az Ukrajnban l lengyel s magyar kisebbsgek szmra a kulturlis s oktatsi kapcsolatok polsa az anyaorszggal. Szerencsre vannak j hreink ezen a terleten is. Tudom, hogy Magyarorszg s Ukrajna vzummentes beutazst biztost a hatr kt oldaln l magyar s ukrn nemzetisgiek szmra, tven kilomteres krzetben. Hasonl megllapods szletett nemrg Lengyelorszg s Ukrajna kztt. Trgyalsok zajlanak Fehroroszorszg s szomszdai, valamint Oroszorszg s Norvgia kztt. Ezek a terleti alapon nyjtott elnyk nagyszer pldi: a hatr menti rgikban l sszes etnikai kzssg lett megknnytik. A vzummentes utazsi lehetsgen tl j tlet volna a nem eurpai unis llamok s az unis tagllamok helyi s regionlis hatsgai kztti egyttmkdst intzmnyesteni. Azt azonban nem tudom pontosan, hogyan lehetne ezt a gyakorlatban megvalstani. Taln az jonnan indtott Keleti Partnersg megfelel mechanizmusokat nyjthat majd hozz. Egy dolog biztos azonban: ez sok, az Eurpai Uni peremn l kisebbsgi csoport sorst javthatn. A sikeres hatron tnyl egyttmkds msik meghatroz eleme az egyttmkds gazdasgi letkpessge. Szmos tanulmny rmutatott mr, hogy a hatron tnyl egyttmkds ott a leghatkonyabb, ahol annak nyomn a helyi lakossg kzzelfoghat gazdasgi elnyket rzkel. Erre plda az IsterGranum Eurorgi. Itt az vszzados nyelvi s kulturlis kapcsolatokat ers gazdasgi ktelkek erstik a magyarorszgi Esztergom s a szlovkiai trovo/Prkny kztt. A szlovkiai oldalon lk kzl pldul sokan jrnak t dolgozni az esztergomi Suzuki-gyrba. A hatron tnyl egyttmkds gazdasgi eleme szorosan sszefgg a kulturlis soksznsg megrzsnek ltalunk hajtott cljval. A hagyomnyos mestersgek, a regionlis lelmiszergyrts vagy az etnokulturlis turizmus a hatr menti rgikban hozzjrulhat e cl elrshez s ahhoz, hogy ezek a tevkenysgek hossz tvra jvedelmet biztostsanak az itt lknek. A hatron tnyl egyttmkds sikere azon is mlik, hogy sikerl-e a lakossg sszes szegmenst bevonni, vagy sem. Gyakran megesik, hogy az adott llamban l nemzeti tbbsg a hatron tnyl egyttmkdsre az anyaorszgi kapcsolatok polst segt kisebbsgi dologknt tekint. Nem tudom elgg hangslyozni a tbbsgi trsadalom

rszvtelnek fontossgt. Akr labdarg mrkzsrl, akr iskolk kztti knyvtrltogatsrl van sz, a cserecsoportoknak idelis esetben kellen tbbnemzetsgnek kellene lennik. Ez klnsen igaz a nyelvtanulsra. A ktnyelvsg a hatron tnyl egyttmkds alapvet, elengedhetetlen eleme. A hatr menti rgik idelisan olyan ktnyelv terletek, ahol a tbbsg s a kisebbsg ismeri egyms nyelvt. Vgezetl az orszgok kztti ktoldal kapcsolatoknak rendkvl jelents hatsuk van a hatron tli egyttmkdsre. A kisebbsgi krdsek miatt kialakult rosszindulat vitk s feszltsgek megfojtjk a hatron tnyl kapcsolatokat s interakcikat. ppen ezrt fontos, hogy politikusaink a fvrosban igyekezzenek a nzeteltrseket a barti s jszomszdi viszony jegyben megoldani. Fontos, hogy ekzben a nemzetkzi emberi jogi dokumentumokban lefektetett alapelvek szerint jrjanak el. E vitk feloldsban klnsen kvnatos volna a kln erre a clra kialaktott tbboldal mechanizmusok alkalmazsa. Hlgyeim s Uraim! A legtbb sikeres hatron tnyl projekt alulrl ptkezik. Amint korbban emltettem, a fvrosban dolgoz politikusaink feladata volna az llamok kztti barti viszony kialaktsa s megrzse. Ezutn ezek a projektek bernek, s kzzelfoghat eredmnyeket hoznak a helyi hatr menti rgiknak s az ott l kisebbsgeknek. A ktoldal egyezmnyek a kzponti kormnyok kulcsfontossg eszkzei. Az ilyen egyezmnyek elszr s elssorban nagy vonalakban hatrozzk meg az llamok kztti jszomszdi s barti kapcsolatok kereteit, s gyakran a kzs rdekek teljes spektrumt szablyozzk. Mindemellett az ilyen egyezmnyek tartalmazhatnak mg a nemzeti kisebbsgek vdelmrl szl kitteleket is. s valban, az olyan nemzetkzi megllapodsok, mint a keretegyezmny vagy az EBESZ kisebbsgi fbiztos bolzani ajnlsai arra sztnzik a tagllamokat, hogy ktoldal egyezmnyeikbe foglaljanak bele ilyen s ehhez hasonl kiktseket. Az ajnls azon az alappillren nyugszik, hogy a ktoldal megllapodsok s mechanizmusok segtik a tagllamokat abban, hogy informciikat s agglyaikat megosszk egymssal, kzs rdekek s tletek mentn egyttmkdjenek, s tovbbra is vdelmezzk kisebbsgeiket, melyeknek szksgk van annak az llamnak az elismersre, amelynek a polgrai. Rviden: az ilyen megllapodsok enyhtik azokat az agglyokat, melyeket szomszdos llamok polgrai a rokon kisebbsg kezelsvel kapcsolatosan sok esetben reznek. Segthetnek eloszlatni a gyant, hogy a kisebbsgi krdsek cmn msok kls nyomst gyakorolnak egy nemzetre. Segthetnek kidolgozni s kialaktani a vits krdsekre megoldst knl, hatkony mechanizmusokat is. A ktoldal egyezmnyeket nemzetkzi kisebbsgi jogi szablyokra kell pteni. Semmikppen nem lehetnek gyengbbek a mr ltez ktelezettsgeknl s vllalsoknl, s

nem veszlyeztethetik azokat. Fontos tovbb, hogy a megllapods kidolgozi kerljk az egyes kisebbsgek pozitv megklnbztetst a trsadalom ms csoportjai vagy szemlyei krra. Vgezetl: az egyezmnyeknek a politikai prbeszd mechanizmusait s/ vagy kzs bizottsgok kialaktst is tartalmazniuk kell, amelyek az egyezmnyek betartst s rendeleteit nyomon kvetnk. Ezzel lenne biztosthat, hogy az egyezmny szellemisge fennmarad. A ktoldal egyezmny termszetesen nem csodaszer, gy nmagban nem kpes a hatron tnyl egyttmkds akadlyait elmozdtani. Nem helyettestheti a soksznsggel kapcsolatos integrcis hazai politikt. Nem rhat fell nemzetkzi szablyokat. Ugyancsak fontos, hogy az ilyen egyezmnyek rendelkezseit senki ne hasznlja fel az llamok belgyeibe val beavatkozsra. A ktoldal egyezmnyek nem helyettesthetik a tbboldal mechanizmusokat, amelyeknek elengedhetetlen ismrvei a fggetlensg, trgyilagossg, s prtatlansg. Ha kisebbsgi krdsben vitk merlnek fel, a ktoldal egyezmnyek tbb-kevsb hasznlhatatlanok. A felek gyakran ellenttes llspontot vallanak, vagy politikai slyuk sszeegyeztethetetlen. Rviden: nem lehet mindent ktoldalstani. Hlgyeim s Uraim! Az eurpai trtnelem sorn a hatr menti rgik s az ott lak kisebbsgek sokat szenvedtek. Hborban ezek a vidkek kegyetlen hadszntrr vltoztak. Bkeidben a fvros mindig nmi gyanval tekintett rjuk, s az ott lket asszimillni kvnta. A rgiknak nemegyszer csak a magra hagyottsg s a gazdasgi feleds jutott osztlyrszl. Az utbbi vekben azonban hatrozottan megvltozott a hatr menti rgik sorsa. Az eurpai integrci, a kisebbsgi jogok tern elrt eredmnyek s az j politikai lgkr segtett az j helyzet stabilizlsban. Ami egykor kirekesztett perifria volt, ma mr a nvekeds, a foglalkoztats s a trsadalmi fejlds pldja. St az eurpai integrci s rokona, a hatron tnyl egyttmkds segt megrizni a hatr menti rgik kisebbsgeinek identitst, valamint csillaptani az llamok kztt lappang vitkat s feszltsgeket. Senkinek sem repl szjba a slt galamb. A hatrokon tvel egyttmkds magtl nem fog felvirgozni, mkdni. Van mg tennival. A jogalkotk ktelessge az alulrl jv kezdemnyezsek felkarolsa az egszsges ktoldal kapcsolatok polsa s a szilrd jogi keretek megalkotsa rvn. Br vannak j pldink a hatron tnyl egyttmkdsre, tovbbi j pldkra van szksgnk. Csak ekkor valsulhat meg az az lom, hogy a kisebbsgek ne a helyi torzsalkodsok forrsai legyenek, hanem hidat alkossanak az llamok kztt. Ksznm a megtisztel figyelmet.

10

11

1* Francesco Palermo*

Az EBESZ nemzeti kisebbsgi fbiztosnak jogi ftancsadja Bevezets


A regionlis s a helyi hatsgok hatrokon tnyl egyttmkdse s az etnikai soksznsg kztti sszefggs vagy msknt, a hatrokkal elvlasztott npessg kapcsolatainak elmozdtsra vgzett hatrokon tnyl tevkenysg az egyik ltfontossg mozgatrug a hatrokon tnyl eurpai ksrletek kezdettl kezdve. Szmos hatrokon tnyl tevkenysg kialaktsnak s fejlesztsnek igazi lendletet adott.2 Az utbbi idben a hatrokon tnyl egyttmkds egyre htkznapibb jelensg, mennyisgi s ami ennl sokkal fontosabb minsgi szempontbl egyarnt. Tbb figyelemre mlt nemzetkzi s nemzetek feletti rendelkezs, gy pldul az Eurpa Tancs madridi keretegyezmnye kiegszt jegyzknyveinek,3 illetve az eurpai terleti egyttmkdsi csoportosulsrl szl EK-rendelet4 elfogadsval ez a jelensg ma mr inkbb szably, mint kivtel. Ami azt illeti, az Eurpai Unin bell jelenleg szinte valamennyi hatrokon tnyl terletre vonatkozik valamilyen hatrokon tnyl egyttmkdsi megllapods, amelyet regionlis vagy helyi hatsgok ktttek. ppen ezrt azonban szmos tagllam potencilis problmt lt abban, hogy e tevkenysg sszefgg az etnikai soksznsggel, klnsen azokon a terleteken, ahol a tbbsg vagy a npessg egy jelents llekszm kisebbsge etnikai szempontbl megegyezik a hatr msik oldaln l npessggel (illetve annak tbbsgvel). A nemzetisgiek hatrokon tnyl egyttmkdst, klnsen az olyanokt, amelyeknek tbbsgi (anya) nemzete a hatr msik oldaln l, gyakran (leegyszerstve) az llam terleti egysgt s a kisebbsgek sajt llamuk irnti lojalitst fenyeget potencilis veszlyknt rzkelik.5
* A szerz A hatrokon tnyl egyttmkds mint az etnikai s kulturlis soksznsg fenntartsnak eszkze. Korltok s lehetsgek cmmel tartotta meg eladst. A tanulmnyban kifejtett llspontok a szerz vlemnyt tkrzik, az EBESZ, illetve a fbiztos nem felttlenl rt egyet velk. 2 Lsd Examples of Good Practice of Transfrontier Co-operation Concerning Members of Ethnic Groups on the Territory of Several States. Council of Europe, Strasbourg, 1995. 3 A terleti nkormnyzatok s kzigazgatsi szervek hatrokon tnyl egyttmkdsrl szl eurpai keretegyezmny, ETS 106. sz. (1980.), az 1. (1995.) s 2. (1998.) kiegszt jegyzknyvvel. A harmadik kiegszt jegyzknyv munklatai folynak. 4 Az Eurpai Parlament s a Tancs 2006. jlius 5-i 1082/2006/EK rendelete (HL L 210., 2006.7.31., 19. ) 5 Kijelenthetjk, hogy a nemzetllamok akkor ltjk integritsuk potencilis fenyegetst a hatrokon tnyl egyttmkdsben, ha az az etnikum homogeneitsra, nem pedig diverzitsra irnyul. Amennyiben a hatr kt oldaln l lakossgaik etnikailag eltrnek egymstl mrpedig az egyelre nemzetllam uralta kontextusban ez a feltett szably , a hatrokon tnyl egyttmkds nmagban vve is az etnikai soksznsg kezelsnek, az azonos gondokkal kszkd klnbz populcik kztti kapcsolat elmozdtsnak egyik formja. Ezt azonban soha nem tekintik problematikusnak, inkbb ltalnosan a lehetsges egyests, kultrk kztti csere, a funkcionlis egyttmkds s egyk pozitv kvetkezmnyek egyik elemnek. A gondokat inkbb akkor szlelik, amikor a lakossg tbbsge az egyttmkdsi hatr mindkt oldaln etnikailag egysges, mivel ilyen esetben az egyttmkdst gyakran (vagy felsznesen) az irredentizmussal kapcsoljk ssze. Lsd pl. Bruno Luver: Oltre il confine. Euregio e conflitto etnico: tra regionalismo europeo e nuovi nazionalismi in Trentino-Alto Adige, Bologna, 1996; Stefan Wolff: Disputed Territories. The Transnational Dynamics of Ethnic Conflict Settlement. London, 2003. Ezzel meglehetsen ellenkez llspontot kpvisel Fried EsterbauerGuy HraudPeter Pernthaler (hrsg.): Fderalismus als Mittel permanenter Konfliktregelung, Wien, 1977.

A helyzet paradoxona, hogy egyrszt a hatrokon tnyl egyttmkds megnvekedett lehetsgei az etnikai s kulturlis soksznsg fenntartsnak s elmozdtsnak fontos csatornit nyitjk meg azzal, hogy tbbek kztt az etnikai s kulturlis rokonsgon alapul j eszkzket biztostanak a hatrokon tnyl egyttmkdshez. Msrszt ugyanezek a lehetsgek valsznleg ellenllst vltanak ki a nemzetllamokbl, amelyek gy vlik: egy ers etnikai vonst is hordoz hatrokon tnyl egyttmkds a szuverenitsukat fenyegeti. Elfordulhat, hogy ez az ellenlls a tbbinl jobban megnehezti a hatrokon tnyl egyttmkdst a jelents szm kisebbsg lakta terleteken, elidzve ezzel a kisebbsgi csoportok kzvetett diszkrimincijt. Hogyan tarthatja fenn, st nvelheti a hatrokon tnyl egyttmkds az etnikai soksznsget anlkl, hogy a hatrokon tnyl nemzetisgek kztti egyttmkds ellen hatna? Ebben a tanulmnyban kifejtem, hogy a hatkony hatrokon tnyl egyttmkds bizonyos felttek betartsa mellett risi segtsget nyjthat a kisebbsgeknek, mikzben megnyugtathatja az llamokat is: 1) a hatrokon tnyl egyttmkdst megfelelen kell rtelmezni; 2) terletekre, nem pedig csoportokra kell sszpontostani; 3) alulrl felfel kell ptkezni; 4) az rintett terleteknek megfelel szint nrendelkezst kell biztostani; valamint 5) az nrendelkezssel felels mdon kell lni.

Fogalmi hibk kivdse: jobb sztvlasztani a klnfle fogalmakat, mint kombinlni ket
A hatrokon tnyl egyttmkdssel szembehelyezked llspont fknt abbl ered, hogy sszemossk ms fogalmakkal s eszkzkkel. A legtbb modern nemzetkzi okirat megllaptja s vilgosan kifejti a hatrokon tnyl egyttmkds s a kisebbsgi jogok kztti sszefggst. Az els olyan dokumentum, amely a kt fogalmat egyrtelmen sszekapcsolta, az Eurpai Biztonsgi s Egyttmkdsi rtekezlet (EBE) koppenhgai dokumentuma volt 1990-ben: a 32. bekezds 4. pontja kimondja, hogy a nemzeti kisebbsgekhez tartoz szemlyeknek jogukban ll akadlytalan kapcsolatot [] kipteni s fenntartani a hatrokon keresztl ms llamok olyan llampolgraival, akikkel kzs etnikai s nemzeti szrmazsuk, kulturlis rksgk vagy vallsi meggyzdsk. Ezt a rendelkezst tkrzi az Eurpa Tancs Nemzeti kisebbsgek vdelmrl szl keretegyezmnye is, amelynek 18. cikke kimondja: Adott esetben a Felek megfelel intzkedseket hoznak a hatrokon tnyl egyttmkds btortsra. A kisebbsgi krdsekrl ksbb szletett ktoldal megllapodsok rendezik a hatrokon tnyl kapcsolatokat is: gyakorlatilag ez a helyzet Kzp-Kelet-Eurpban mindentt.6 Ez egyrtelmen mutatja, hogy a nemzeti kisebbsgeket, valamint az etnikai s kulturlis soksznsget rint hatr menti egyttmkds szervesen hozztartozik a nemzetkzi kisebbsgjogi szabvnyokhoz s ktelezettsgekhez: ezrt az llamok ktelesek elsegteni, nem pedig gtolni az egyttmkds e formjt.
6 Lsd R. Hoffmann: Introduction to Special Focus: Crossborder Cooperation and Minorities in Eastern Europe. Still Waiting for a Chance? European Yearbook on Minority Issues, Vol. 6. 2006/7, 140.

12

13

E rendelkezsek gyakorlati jelentsge azonban korltozott. Ennek egyik oka az, hogy a hatrokon tnyl egyttmkds tlsgosan gyakran teljesthetetlen elvrsokat tmaszt: ez trtnik, amikor az olyan eszkzket, amilyen a hatrokon tnyl egyttmkds is, sszetvesztik ms fogalmakkal s eszkzkkel, pldul a ktoldal kapcsolatokkal s a kisebbsgek vdelmvel (s azok helyett alkalmazzk). A hatrokon tnyl egyttmkds sorn az rintett lakossgok s helyi hatsgaik kzsen kezelnek a hatr mindkt oldaln fontos, konkrt krdseket. Ez a terleti igazgats regionlis/helyi szint eszkze. Ezrt alapveten eltr a ktoldal kapcsolatoktl, amelyek llamok kztt jnnek ltre. A hatrokon tnyl egyttmkds a hatr mentn, brmelyik oldalon fekv terletek egyttmkdse. Hasonl mdon, a kisebbsgek vdelme a hatrokon tnyl egyttmkds fontos kvetkezmnye lehet, m aligha llhat annak kzpontjban, vagy lehet annak egyetlen oka. A hatrokon tnyl egyttmkds, a ktoldal kapcsolatok s a kisebbsgvdelem fogalmai kztti egyrtelmbb klnbsgttelt fogalmaz meg az EBESZ kisebbsgvdelmi fbiztosa a nemzeti kisebbsgek llamkzi kapcsolatokban betlttt szereprl szl 2008. vi bolzani ajnlsaiban. A 16. ajnls elszr is a kisebbsgi krdsekkel sszefgg ktoldal kapcsolatokat rendezi: Az llamoknak barti ktoldal s sokoldal kapcsolatok keretben s sokkal inkbb terleti, semmint etnikai alapon kell megvalstaniuk az orszghatrokon tnyl egyttmkdst. Ugyanez az ajnls a tovbbiakban hangslyozza a helyi s regionlis hatsgok, valamint kisebbsgi nkormnyzatok kztti hatrokon tnyl egyttmkds szerept a toleranciban s a boldogulsban, valamint a kisebbsgi krdsekben folytatott prbeszd sztnzsben. A rendelkezsre ll eszkzkrl, hasznlatukrl s kvetkezmnyeikrl alkotott vilgosabb kp az etnikai szempontbl knyes terleteken a hatrokon tnyl egyttmkdsben rszt vev llamok, rgik s csoportok segtsgre lehet a fogalmi s gyakorlati tfedsek elkerlsben, s ezzel elejt veheti a hatrokon tnyl egyttmkds ellen jra meg jra fellngol tiltakozsoknak.

A terleti elem: a hatrokon tnyl egyttmkdstl a terleti egyttmkdsig


A hatrokon tnyl egyttmkds fkuszpontja s lnyege sokkal inkbb a terlet, mint az ott l csoportok. Pontosabban: a hatrokon tnyl egyttmkds annyiban szolglja a csoportok javt, amennyiben a terlet egsznek elnyre vlik. Ami azt illeti, a fentiekbl kiderl, hogy a hatrokon tnyl egyttmkds nem azonos a kisebbsgekhez tartoz szemlyek vdelmvel: a kisebbsg vdelmt ms eszkzk, kztk az adott krdsekrl szletett ktoldal megllapodsok szolgljk.7
7 Lsd klnsen A. BloedP. van Dijk (eds.): Protection of minority rights through bilateral treaties: the case of Central and Eastern Europe. The Hague, Kluwer, 1999, s E. LantschnerR. Medda-Windischer: Protection of National Minorities through Bilateral Agreements in South Eastern Europe. In European Yearbook of Minority Issues, Vol. 1, 2001/2, 535561.

A hatrokon tnyl egyttmkds nem csupn azrt terleti, mert etnikumtl fggetlenl ki kell terjednie az adott terleten l sszes csoportra, s azok javt kell szolglnia, hanem azrt is, mert terleti szinten kell vgrehajtani, minthogy alulrl felfel, s nem fellrl lefel ptkez feladat.8 Amikor a hatrokon tnyl egyttmkds nemzeti mreteket lt, a legtbb potencilis lehetsgt elveszti, az rintett csoportok pedig gyakran az llamkzi kapcsolatok tszai maradnak. Ebben az sszefggsben a vlekeds ppen annyit szmt, mint a valsg, esetenknt mg tbbet is. Amikor a hatrokon tnyl egyttmkds (vals vagy vlt) flrertseket okoz, vagyis ha gy tnik, hogy etnikai, s nem terleti feladatrl van sz, az egsz folyamat knnyen megrekedhet, a kisebbsgek pedig elesnek azoktl az elnyktl, amelyekhez a hatrokon tnyl egyttmkdssel juthatnnak. Ezt pldzza az egyik legsikeresebb s legbksebb kisebbsgvdelmi rendszer, amely Dl-Tirolban kedveztlen kimenetelv vlt amiatt, hogy a hatrokon tnyl egyttmkds megkzeltse nem volt kellkppen egyrtelm. Az 1990-es vekben Tirol egykori koronatartomny (a jelenlegi Tirol Osztrk Tartomny, Dl-Tirol Olaszorszgi Autonm Tartomny, valamint Trentino) regionlis parlamentjeinek rendszeres gylsein felmerlt egy eurorgi gondolata. Az olyan elemek azonban, mint a terlet javasolt neve (Tirol Eurpai Rgi, amely e trsgek trtnelmi egyeslsnek gondolatt vltotta ki), illetve a fellrl lefel ptkez s ersen intzmnyes megkzelts, komoly tiltakozst vltott ki a fvrosokban.9 Ennek kvetkeztben a hatrokon tnyl egyttmkds kb. egy vtizedre lnyegben lellt mg egy olyan terleten is, ahol az nrendelkezs s a kisebbsgi jogok magasan fejlettek , olyan alapvet flrertsek miatt, amelyek a hatrokon tnyl egyttmkdst egy felttelezetten posztvesztfliai krnyezetben a rgi Tirol Koronatartomny jjszervezsre prbltk hasznlni, vgs soron pedig amiatt, hogy a kapcsolatokat inkbb etnikai, semmint terleti alapra kvntk helyezni. Csak a legutbbi idkben, egy hegyiment-szolglat kultrk kztti tevkenysgbl alakultak ki az egyttmkds sokkal inkbb szakmai, mint politikai szempont j formi: ma mr a kt fvrosra is kiterjed bizalom lgkre az eurpai terleti egyttmkdsi csoportosuls esetleges fellltst is lehetv teheti a terleten. Nagyon sok idt elvesztegettnk azonban azzal, hogy

8 Lsd U. Beyerlin: Transfrontier Cooperation between Local or Regional Authorities. Encyclopedia of Public International Law, Vol. 6, 350. 9 Az eset rszletes lerst lsd F. PalermoJ. Woelk: Cross-Border Cooperation as an Indicator for Institutional Evolution of Autonomy: The Case of Trentino-South Tyrol. In Z. A. Skurbaty (ed.): Beyond a One-Dimensional State. An Emerging Right to Autonomy? Raoul Wallenberg Institute Human Rights Library, Nijhoff, Leiden/Boston, 2005, 277304. Lsd mg P. PernthalerS. Ortino (eds.): Europaregion Tirolo - Euregio Tirolo. Le basi giuridiche ed i limiti della sua istituzionalizzazione. Trento, Regione Autonoma, 1997.

14

15

egy etnikai szempontbl knyes terleten nem a megfelel hozzllssal kezdtnk neki a hatrokon tnyl egyttmkds kialaktsnak.10 Terleti szempontbl a hatrokon tnyl egyttmkds lnyege a szakszkincs kialakulsban tkrzdik. A szakszkincs ezen a szakterleten nem kvetkezetes, tbb leheletnyi eltrst tartalmaz kifejezs is hasznlatban van: hatrokon keresztli egyttmkds, hatrokon tnyl egyttmkds, orszghatrokon tnyl egyttmkds, rgik kztti egyttmkds, terletkzi egyttmkds, terleti egyttmkds, nem is beszlve az egyttmkds helysznl szolgl terletekre hasznlt klnfle kifejezsekrl (amelyek az eurorgitl a munkakzssgig terjednek).11 Jllehet mg maguk a nemzetkzi szereplk is eltr szakkifejezseket hasznlnak,12 rdemes megjegyezni, hogy a legutbbi instrumentumok mr sokkal inkbb az egyttmkd terletekre helyezik a hangslyt a hatrok helyett. Az Eurpa Tancs madridi keretegyezmnynek harmadik kiegszt jegyzknyve beszl euroregionlis egyttmkdsi csoportosulsokrl, mg pontosabban: az 1082/2006/EK rendelet hatrozza meg az eurpai terleti egyttmkdsi csoportosulst (kiemels F. P.). Ez fontos jele annak, hogy valjban mr nem a hatr szmt (amely gyakran trtnelmi sebhely), hanem a terlet, amely kt vagy tbb llamra is kiterjedhet, s klnfle etnikai s kulturlis csoportokat lelhet fel.

Egyttmkd terletek mint a perifria j centrumai. Tnyleges terleti nrendelkezs s megfontolt alkalmazsa
A hatrokon tnyl egyttmkds fogalma, szakszkincse s a vele kapcsolatos legutbbi szablyozsi fejlemnyek a terleti jelleget dombortjk ki,13 az etnikai elemet s a hatrvonal kzpponti szerept pedig a lehet legkisebbre cskkentik. Ez azonban azt is jelenti, hogy az etnikai s kulturlis soksznsg megrzsnek s nvelsnek elsegtsre alkalmas hatkony egyttmkds rdekben az egyttmkd terletek megfelel szint nrendelkezst lveznek, s autonmijukat felels mdon alkalmazzk (a tanulmny elejn sszefoglalt 4) s 5) felttelekben foglaltak szerint).
10 Tgabb sszefggsben ez a plda arra hvja fel a figyelmnket, hogy az etnikai szempontbl knyes terleteken annl hatkonyabb a hatrokon tnyl egyttmkds, minl ktetlenebb a kezdeti szakaszban. A hivatalos rendelkezsek rnykban zajl terleti egyttmkds a bizalompts kezdeti idszakban meglehetsen hasznos lehet. Az ilyen kezd, ksrleti fzist kveten a terletek s csoportok rdekeit erteljesen vdelmezni kell, ez pedig csak ersebb (llami) jogi garancik mellett trtnhet, feltve, ha az intzmnyes integrci felgyorstsra van szksg. Ami igazn szmt azonban, az egy jelkpes tlcsordulsi hatr megllaptsa funkcionlis eszkzk segtsgvel, mivel ez az egsz nem irnyulhat msra, mint egy hatkonyabb s sokkal inkbb funkcikra sszpontost igazgatsi forma ltrehozsra. Lsd F. Palermo: Trans-Border Cooperation and Ethnic Diversity. In J. Khl, M. Weller (eds.): Minority Policy in Action: The Bonn-Copenhagen Declaration in a European Context 19552005, European Centre for Minority Issues s Institut for Graensregionsforskning, Syddansk Universitet, 2005. 161185.. 11 Lsd tovbb A. Engl: Future Perspectives on Territorial Cooperation in Europe. The EC Regulation on a European Grouping of Territorial Cooperation and the Planned Council of Europe Third Protocol to the Madrid Outline Convention concerning Euroregional Co-operation Groupings, EDAP-tanulmnyok, 3/2007 (elrhet a http://www.eurac.edu/ documents/edap/2007_edap03.pdf cmen). 12 Az Eurpa Tancs ltalban a hatrokon tnyl egyttmkds kifejezst hasznlja. Ez az oka annak, hogy ebben a tanulmnyban ltalnos hivatkozsknt szintn ezt a kifejezst hasznljuk. 13 R. Toniatti: How Soft Is and Ought to Be the Law of Interregional Transborder Cooperation? In R. Kicker, J. Marko, M. Steiner (eds.): Changing Borders. Legal and Economic Aspects of European Enlargement. Frankfurt, Lang, 1998, 43.

Kimutattk, hogy a hatrokon tnyl egyttmkds j perifrilis centrumokat alakt ki, ezzel olyan tnyleges hatst kelt, amilyenre a fvrosok kptelenek: azt a potencit, amely abbl fakad, hogy vszzadok ta els alkalommal vlik egy helysg kzpontiv. A hatrokon tnyl egyttmkdst terleti s nem etnikai alapon kell mkdtetni, a mgtte ll erket pedig a flrertsek elkerlse rdekben fel kell fedni. Arra is szksg van, hogy a terletek eslyt kapjanak r, hogy hatkonyan s nyitott mdon mkdhessenek. Ms szval: ahhoz, hogy elkerljk a hatrokon tnyl egyttmkds etnikum-orientlt formjt, a terletek teljessge szmra a hatr msik oldaln lkkel egytt gyakorolhat jogosultsgokat kell biztostani. Ms megfogalmazsban: ahhoz, hogy a hatrokon tnyl egyttmkds hatkony legyen, bizonyos mrtk terleti nrendelkezs szksges, legalbb helyi szinten.14 Ha a terleti nrendelkezs nem elg fejlett, a hatrokon tnyl egyttmkdst vagy a fvrosok irnytjk (ilyen esetben, ha vegyes etnikum terletrl van sz, aggodalomra adhat okot, hogy a fentiek szerint a kisebbsgeket esetleg egy msik llam tdik oszlopaiknt hasznljk), vagy pedig rtelmetlenn vlik, mivel az rintett hatsgoknak nincsenek kzsen gyakorolhat jogaik. ppen mivel a hatron tnyl egyttmkdshez terleti megkzelts szksges, erteljes terletekre s bizonyos fok autonmira van szksg: a fvrosbl irnytott hatrokon tnyl egyttmkds az rintett terleteket perifrilis ltre krhoztatja. A terleti autonmia hinya akadlyozza a hatron tnyl egyttmkds meglv nemzetkzi eszkzeinek teljes kifejldst, klnsen Kzp- s Kelet-Eurpban, ahol a terleti autonmia krdst ers gyanakvssal fogadjk.15 Tulajdonkppen minden nemzetkzi dokumentum a legkisebb kzs tbbszrs mdszert alkalmazza, ami azt jelenti, hogy csak ott lehet hatkony a hatron tnyl egyttmkds, ahol a helyi vagy regionlis nkormnyzatnak jelents ereje, hatskre van. A hatron tnyl egyttmkds vgs soron a terlet sajt erejnek kivettse: ahhoz, hogy hatkony legyen, minden jogi rendszerben az szksges, hogy az autonm terlet egyttmkdjn s ne konfrontldjon a kzponti kormnyzattal, amelynek megvan a hatalma ahhoz, hogy brmilyen lpst meghistson. Ms szval: az autonminak meg kell lennie, azt retten s konstruktvan kell alkalmazni, teljes sszhangban a kzponttal. Ezt a trendet ersti meg az EGTC-krl nhny ve, 2006-ban elfogadott EK-rendelet. E jogszably egyfell egyrtelmen megersti a terleti paradigmt, ezltal alkalmas arra, hogy a hatrtrsgek fejldsnek egyik alapvet eszkzv vljon. Msfell ms hatlyos jogi eszkzkkel sszehasonltva az llamoknak sokkal ersebb pozcit biztost, mint amit a hatron tnyl egyttmkdsben valaha is elrelttak. Lehetv teszi pldul, hogy maguk is rszt vegyenek az eurpai terleti egyttmkdsi csoportosulsban (3. cikk),
14 B. GroP. Schmitt-Egner: Europas kooperierende Regionen. Rahmenbedingungen und Praxis transnationaler Zusammenarbeit deutscher Grenzregionen in Europa. Baden Baden, Nomos, 1994. 15 E megkzelts kritikjt s tovbbi rszleteit lsd F. Palermo: When the Lund Recommendations are Ignored. Effective Participation of National Minorities through Territorial Autonomy, International Journal of Minority and Group Rights, (16), 2009 (megjelens alatt).

16

17

amit az Eurpa Tancs madridi keretegyezmnynek jegyzknyvei nem engednek meg. Mi tbb, az eurpai terleti egyttmkdsi csoportosulsrl szl rendelet 4.3. s a 13. cikke az llam ltalnos rdekeivel kapcsolatos ltalnos fenntartsokat is megfogalmaz, amelyek rgyknt hasznlhatk az eurpai terleti egyttmkdsi csoportosulstl val tvolmaradsra vagy az abbl val kilpsre. Az pedig, hogy az eurpai terleti egyttmkdsi csoportosulsrl szl rendelet nem teszi lehetv pldul egyesletek, nem kormnyzati szervezetek rszvtelt, egyfajta etatista megkzeltsre vall. Ezrt az eurpai terleti egyttmkdsi csoportosuls hatsa egyrszt azon mlik, milyen mrtk nrendelkezst lveznek az rintett terletek, msrszt azon, mekkora a kapacitsuk arra, hogy tnylegesen egyttmkdjenek fvrosaikkal, amelyek egybknt minden velk szsze nem hangolt kezdemnyezst lellthatnak.

Kvetkeztetsek A hatron tnyl egyttmkdsrl szl tfog eurpai jogi szablyozs fel: ennek legfontosabb vonsai s a kisebbsgek kulturlis soksznsgvel kapcsolatos kvetkezmnyei
A mai Eurpban a hatrokon tnyl terleti egyttmkds, idertve a kisebbsgi kultra szempontjbl rzkenyebb terleteket is, inkbb szably, mint kivtel, mind menynyisgi, mind minsgi szempontbl. A jogi keret nem teszi lehetv, sem nemzetkzi, sem helyi szinten, hogy a hatrokon tnyl egyttmkdst szkre szabott kivtelnek tekintsk. Valjban a terleti egyttmkdsrl szl, jelenleg mg formld trvnyben a hatron tnyl kzs tevkenysgek lelki vonatkozsak, korltozsukat kell kivtelnek tekinteni. A jogi keret kialaktsa, klnsen nemzetkzi s nemzetek fltti szinten, jelentsen megnvelte a hatrokon tnyl egyttmkds lehetsges jogi forminak krt. Kijelenthetjk, hogy jelenleg a nemzetkzi jog s a prhuzamosan zajl fejlemnyek olyan szertegazak ezen a terleten, hogy a terleti egyttmkds minden ga szmos lehetsg kztt vlaszthat abban az rtelemben, hogy pldul, mennyire lesz intzmnyestett a konstrukci, mely terletekre terjed ki az egyttmkds, vagy a kzponti kormnyok milyen formban vesznek benne rszt. A kisebbsgi krdsek tgabb kontextusba gyazottak s nem vlaszthatk el tle: minl hatkonyabb az tfog vezets, annl tbb forrs ll a kisebbsgek rendelkezsre, s annl kisebb annak a valsznsge, hogy a kisebbsgi jogokat elhanyagoljk, s mg ennl is kevsb valszn, hogy a kisebbsgi krdsek miatt konfliktusok alakulnak ki. A legtbb, amit a hatrokon tnyl egyttmkds a kisebbsgek kulturlis soksznsgnek megrzsrt s fejldsrt tehet, hogy egy adott trsgben az ltalnos irnytst s az ott lk letkrlmnyeit javtja. Ha jl fejldnek a hatr kt oldaln fekv trsgek, az minden ott lnek kedvez, s cskkenti a kisebbsgek kztti feszltsgeket. Fordtva is igaz: ha nem gy trtnik, az elszr a kisebbsgeket rinti kedveztlenl.

A hatrokon tnyl egyttmkds olyan eszkzkezelsi mdszer, amely kzvetve elnyt kovcsolhat az adott terlet etnikai s kulturlis diverzitsbl (mivel pluralistbb teszi a terletet), s elsegtheti a terlet etnikai s kulturlis soksznsgnek fennmaradst (azzal, hogy kzpontibb teszi s ezzel emeli az letsznvonalat, valamint a terlet sikert). Terleti dimenziit tekintve a hatron tnyl egyttmkds annl hatkonyabb, minl fejlettebb s kialakultabb a terleti nkormnyzat. Vgl pedig, ha ezeket az elemeket megfelelkppen vesszk figyelembe, a hatrokon tnyl egyttmkds s a kisebbsgek vdelmnek kombincija segtsget nyjthat mind a terleti egyttmkds, mind pedig az etnikai s kulturlis soksznsg fejlesztsben. Ez azonban mindig is knyes tevkenysg marad, olyan, amelyet jra meg jra egyenslyba kell hozni, folyamatosan figyelemmel kell ksrni, s amelyhez rendkvli szocilpolitikai rzkenysggel kell kzelteni.

18

19

1* Rechnitzer Jnos*

Az MTA Regionlis Kutatsok Kzpontja Nyugat-magyarorszgi Tudomnyos Intzetnek tudomnyos tancsadja A vlasztvonal: a hatr
A hatron tnyl egyttmkdsek vizsglatnl, mintegy bevezetskppen, szksges nhny gondolatot ejteni a hatr fogalmrl, ennek tartalmi vltozsairl, jelentsgrl a nemzetllamok s terleti szerkezetk szempontjbl. Kezdjk az llamhatr meghatrozsval. Az llamhatr olyan kpzeletbeli vonal, amely az llamok terlett egymstl, illetve az llami felsgjog alatt nem ll terletektl elvlasztja. A hatr teht mindig klnbz nemzetkzi jogi helyzet terleteket hivatott egymstl elklnteni. A nemzetkzi jognak nincsenek anyagi, jogi szablyai arra vonatkozan, hogy egy konkrt esetben hol vonjk meg a hatrt. A trtnelem folyamn a hatrok kijellsnl az llamok klnbz elvekre hivatkoztak. Ilyen volt pldul a termszetes (fldrajzi) hatrok elve, a trtnelmi hatrok elve, a nemzetisgi elve s a npek nrendelkezsi elve vagy egyszeren a gyz elve a legyzttek felett. Ebbl a defincibl is ltszik, hogy a hatrok az elvlaszts s az sszekttets lehetsgt egyarnt magukban hordozzk. Tbbfajta funkcijukat, szerepket a gazdasgfldrajzban hasznlt csoportosts mg inkbb kiemeli. Eszerint a hatr rtelmezhet elvlaszt trelemknt vagy szrznaknt ez inkbb az elvlaszts jelleget ersti , peremznaknt, illetve sszekapcsol trelemknt val rtelmezse az sszekttetst, a kapcsolds feltteleit kpviseli.2 A trtnelem folyamn, egszen a legutbbi idkig a hatr politikailag meghzott vonal, illetve katonailag szigoran rztt terlet volt kt nemzet kztt. Olyan szimbolikus jel, s egyben az elklntst kifejez vals terlet, ahol egyik llam hatskre kezddik, egy msik pedig vget r. A hatrokon bell az llam mint a nemzetllami funkcik kizrlagos birtokosa s rzje jelenik meg. Az llampolgrok vdelme ma is fontos rsze az llam funkciinak, mely a hadsereg irnytsban, a hatrok vdelmben, kiadatsi egyezmnyek meghatrozsban, klfldn tartzkod llampolgrok vdelmnek szavatolsban lt testet. A hatrok teht az egyes nemzetek szuverenitsnak jelkpei. Az elmlt vszzadok folyamn inkbb elvlaszt, semmint sszekt szerepk rvnyeslt. A II. vilghbor utn Nyugat-Eurpban a militarizci megsznsvel s a rekonstrukci, megbkls eljttvel fokozatosan megnylt a lehetsg az egyes hatrterletek kzti egyttmkdsre, ezzel prhuzamosan a hatrok elklnt, elvlaszt jellege gyenglt, inkbb az egyttmkdst segt, nemzeteket, gazdasgokat s kultrkat sszekt szerepk kerlt eltrbe.
* A szerz Az orszghatron tnyl trsgi egyttmkdsek sajtossgai cmmel tartotta meg eladst. 2 Nemes Nagy J.: A tr a trsadalomkutatsban. Budapest, 1998. Hilscher Rezs Szocilpolitikai Egyeslet. /Ember, Telepls, Rgi/.

A hatrok feloldst a hetvenes vekben robbansszeren megindult globalizci is fokozza. A hatrok akadlyoztk a tkeramlst, az j technolgik terjedst, az ruk trbeli ramlst, de a kommunikcis hlzatok sztterlst, az j fogyasztsi modellek s egyben a vilggazdasg nemzetek felett ll rendszereinek s intzmnyeinek rvnyeslst. A globalizci a hatr menti egyttmkdsek kialakulsnak egyik mozgateleme, hiszen az USA, illetve Japn vilggazdasgi hatalomtvtele s az egyre ersd verseny az egysgesls fel knyszertette Eurpt. A Kzs Piac ltrejttvel, az eurpai integrcis folyamat ersdsvel megindult a hatrok fokozatos lebontsa, az egysges Eurpai Gazdasgi Tr kialaktsa. A regionlis kereskedelmi tmbk ltrehozsnak ideolgiai megalapozst az Egysges Eurpai Aktban megfogalmazott hatrok nlkli Eurpa koncepci, valamint a szupranacionalizmus eszmjnek terjedse sztnzte. Ezzel prhuzamosan a hatr fogalma, jelentsge talakult. A hatr menti trsgek, a hatrrgik szerepe megvltozott: stratgiai terletknt, az integrci s a gazdasgi szinergia znjaknt jelentek meg. A hatrrgik szmos esetben az orszgok periferikus trsgei voltak. Nehezen elrhetk a kzpontokbl, gazdasgi szerkezetk egyoldal, a teleplshlzat hinyos, az infrastrukturlis felszereltsg gyenge, kedveztlenebb, mint az orszg bels trsgeiben, a npessgerzi is gyorsabb, hiszen a kedveztlen helyzet inkbb az elvndorlst erstette. A hatr menti trsgek szmos esetben azonos terleti sajtossgokat mutattak, klcsnsen pltek le, ppen az elzrtsg kvetkeztben. A piacok teht megszakadtak a hatrrgikban, azokat integrlni kellett az orszgos, de a nemzetkzi gazdasgi trbe is, gy fejlesztsk, felzrkztatsuk a regionlis politika egyik szntere lett. A hatr menti kapcsolatokat a kt szomszdos orszg viszonya is erteljesen befolysolja. A hatr menti viselkeds az adott llam bels politikai s trsadalmi-gazdasgi adottsgainak a szomszdos llam hasonl adottsgaihoz val viszonyaknt, msrszt az llam kifel val specifikus lehatrolsaknt rtelmezhet.3 A sok esetben klnbz npek, eltr kultrk tallkozsa, a gazdasgi egyttmkds elsegtheti a hatrmentisgbl fakad elnyk klcsns kihasznlst, a nyitott hatrok nvelhetik az egyttmkdsi kszsget s a szomszd orszg jobb megismerst. Ugyanakkor a politikai ellenttek miatt az llamok elzrkzsa htrnyos helyzetet is teremthet. E vltozsok elsknt Nyugat-Eurpban jtszdtak le (a hbor utni vtizedekben, egszen a legutbbi idkig), ahol legmlyebb az integrci, s a korltozsok szma is rohamosan mrskldtt. Itt hoztk ltre az els szervezeteket, a leghatkonyabb hatron tnyl egyttmkdseket. Kelet-Kzp-Eurpt a hideghbor veiben ersen reduklt, nemzetllamok ltal meghatrozott kapcsolatok jellemeztk. Az egysges politikai rendszer ellenre az elklnls lnyegben ugyanolyan ers volt, mint az ellensges ideolgij s eltr gazdasgi jelleg orszgok irnyban. A keleti tmb zrtsga nemcsak kifel Eurpa irnyban volt hatrozott, hanem a tmbn bell is, az orszgok llampol3 W. Aschauer: Hatron tlnyl magatarts s a hatrhelyzet tudatossga az osztrkmagyar hatr trsgben. Tr s Trsadalom 1995. 3-4. sz. 157179.

20

21

grai vagy gazdasgi egysgei csak meghatrozott csatornkon keresztl rintkezhettek. Ezek a csatornk bvltek a nyolcvanas vekre, de vals hatr menti egyttmkdsekrl nem beszlhettnk, azok dnten a politikai demonstrci eszkzei voltak.

Egyttmkdsek a rendszervltozs eltt


Magyarorszg ht orszggal hatros (Ausztria: 356 km, Szlovnia: 102 km, Horvtorszg: 355 km, Jugoszlvia: 164 km, Romnia: 453 km, Ukrajna: 137 km, Szlovkia: 679 km, sszes hatrhossz: 2246 km), ez egyttal azt is jelenti, hogy kis orszg ltre relatve sok a hatrznja. Az orszg terletnek 31,3%-a szmt hatrrginak,4 a lakossg 26%-a (kb. 2,6 milli f) l ezeken a terleteken. Teleplsllomnyunknak jelents hnyada, 43%-a esik kzel a hatrhoz, ami dnten annak ksznhet, hogy az aprfalvas trsgek nagy rsze is a hatrterletekbe tartozik. A hatr menti terleteket a vrosok vonzskrzetnek behatrolsval jellemezve azt az eredmnyt kapjuk, hogy az orszg 150 kistrsgbl 46 hatr menti fekvs, vagyis a magyar vrosok 30%-a van kzel a hatrhoz. A hatr menti terletek periferikus jellege (fleg az llamszocializmus idszakban) Magyarorszgon is jellemz volt, ugyanakkor a bels terletekhez mrt relatv elmaradottsg mrtke hatrterletenknt vltoz, s igen ersen fggtt a trtnelmi esemnyektl, a politikai s a gazdasgi rendszer vltozsaitl. Az llamszocializmus idszakban a kzpontostott llami gazdasgirnytsi modell helyi vagy kzpszinten nem tette lehetv, hatron tnyl kapcsolatok ltestst, polst, mg a testvrorszgokkal, a szocialista blokk orszgaival sem. Egyes vrosok, fleg a megyeszkhelyek felsznes, protokollris testvrvrosi kapcsolatain tl helyi szint kapcsolatptsre kevs plda volt. Az egyttmkdsek kiptse, a kapcsolat felvtele szigoran meghatrozott forgatknyv szerint trtnt. A vrosoknak, megyknek inkbb ms volt szocialista orszg azonos terleti egysgvel jttek ltre testvrvrosi, -megyei kapcsolataik,5 hatr menti terletek vagy ppen a szomszdos orszgok magyarlakta teleplsei, megyi azonban nem szerepeltek kzttk, A kevs hatr menti kapcsolat a kvetkez modell szerint mkdtt:6 az egyik megye vezeti elhatroztk, hogy a hatr tloldaln lv megyvel, vrossal kulturlis kapcsolatokat kvnnak kipteni. Szndkukat az orszgos prt- s kormnyzati frumok el terjesztettk. Amennyiben a kzponti hatalmi szervek a kezdemnyezst jnak tartottk, diplomciai ton megkerestk a szomszd orszg prt- s kormnyzati vezetst a kapcsolat felvtele gyben. Ha k is gy gondoltk, hogy a kezdemnyezs tmogatand, akkor a szomszdos llam vezet szerveinek rtestse utn a sajt megyjk, vrosuk vezetinek is megadtk az engedlyt a kapcsolatok felvtelre. Mikor az rintett megyk,
4 Hatrrginak tekintjk azokat a vroskrnyk-krzeteket (KSH-kistrsgeket), amelyek az orszghatrral rintkeznek, azzal kzvetlen kapcsolatban (lland, idszakos, vagy korbban mkd hatrtkel) llnak. 5 A kapcsolatokra a magyar vrosok laktelepeinek elnevezsbl lehet kvetkeztetni, hiszen politikai divat volt a testvrvros, megyrl elnevezni az j laktelepeket 6 Tth J.: A Krpt-medence s a nemzetkzi regionlis egyttmkds. In Hatron innen hatron tl. Nemzetkzi Fldrajzi Tudomnyos Konferencia. Szerk. Pl . Sznokyn Ancsin G. Szeged. 1996. JPTE. 2227.

vrosok a hatr mindkt oldaln megkaptk az engedlyt a kzponttl, nagy protokollris procedrval kezdett vehette a testvrmegyei, testvrvrosi kapcsolatok kiptse. Ezek azonban mindvgig alapveten a kt llam viszonytl fggtek, gyakran megesett, hogy a kapcsolatokat szneteltettk, letiltottk. Az egyes hatr menti terletek llamszocializmus idszaka alatti helyzete a kvetkezkpp jellemezhet: Magyarosztrk hatr A hatvanas vekig holt hatrnak lehetett tekinteni, hiszen a hatrrgikban lakossgi s gazdasgi kapcsolatok lnyegben nem lteztek. Az enyhlst a hetvenes vek jelentettk, amikor fokozatosan megindult a turizmus, ezen bell az vtized vgre a bevsrl turizmus. lnkltek a gazdasgi kapcsolatok, az intzmnyek kztti egyttmkdsek is bontakoztak. A nyolcvanas veket mr pezsdls jellemezte, dinamikuss vltak a lakossgi kapcsolatok, egyre tbb gazdasgi egysg ltestett termelsi koopercit, megkezddtt az illeglis munkaer-ramls. 1989-ben felszmoljk a kt orszgot elvlaszt drtkertst, s a vilgtlevl bevezetsvel j korszak kezddik az osztrkmagyar hatrrgi trtnetben.7 Magyarcsehszlovk hatr Ez volt a leghosszabb hatrterlet Magyarorszgon, 679 kilomtert tett ki. 1945 ta tbbszr vltozott, a II. vilghbor vgt kvet deportlsok, erszakos kiteleptsi akcik kvetkeztben a csehszlovk hatsgok mintegy 40 ezer magyart teleptettek ki a Felvidkrl. Az akcik kvetkeztben pedig tbb mint 100 ezer f kltztt t magyar terletre. 1948-ig a megmaradt magyar kzssget llampolgri jogaiban korltoztk, gy hatr menti kapcsolat az tvenes vek vgig nem volt. A kooperci ezt kveten viszont lass fejldsnek indult. A hatrterlet adottsgai alapjn kt rszre oszthat: Duna-trsg, kelet-szlovk hatrzna. Duna-trsg: potencilis kzlekedsi s fejldsi zna, iparostott terlet. A munkaer szabad mozgsa jellemz a hatr e szakaszn (pldul gyri textilipar, Duna-menti iparvidk), ami elgg egyedlll volt ebben az idszakban. A kooperci msik fontos eleme a bsnagymarosi vzlpcs nagyberuhzs volt, mely a nyolcvanas vektl a kt orszg politikai ellenttt idzte el, s egyben a rendszervltozs egyik meghatroz szimbluma lett Magyarorszgon. Rendszeresek voltak a gazdasgi egysgek, fleg a mezgazdasgi szvetkezetek kztti kapcsolatok (pldul betakartsi segtsgnyjts az rsi idszak eltrseinek ksznheten, egyttmkds a mezgazdasgi gpgyrtsban, klcsns dltets), de intenzvnek volt tlhet a bevsrlturizmus (hatr menti vrosok) s a turizmus (Balaton, Ttra) mindkt relciban. Kelet-szlovk hatrzna: Periferikus agrrkarakter trsg, egyes terletein viszont a
7 Rechnitzer J.: Nyitott hatr. A gazdasgi s szellemi erforrsok innovci-orientlt fejlesztse az osztrk-magyar hatr menti rgikban. Gyr, 1990. MTA RKK NYUTI.

22

23

nehzipar (kohszat, gpgyrts) tlslyban volt. Tny, hogy a mltban ez elsegtette, st sztnzte dnten az zemek kztti koopercit. Ez a terlet megmaradt potencilis egyttmkdsi znnak, elssorban Miskolc s Kassa kzpontok kztt. A tbbi bilaterlis kooperci ms vrosok kztt csak a bevsrlturizmusban volt szmottev. A magyarszlovk hatr menti kapcsolatok az llamszocializmus idszakban intzmnyesltek. 1971-ben a kt orszg lland munkabizottsgot (Regionlis Fejlesztsi Munkabizottsg) hozott ltre, mely 1977-ben kzptv fejlesztsi koncepcit ksztett a kzs hatrra (19771990), ennek nhny eleme megvalsult (pldul vzgyi kooperci, kzlekedsszervezs: plyafeljts, rendezsi tervek sszehangolsa stb.). Vgrehajtst azonban a vzerm s duzzasztgt elleni politikai s krnyezetvdelmi tiltakozsok, valamint a gazdasgi nehzsgek s az adssgvlsg akadlyoztk.8 Magyarszovjet hatr A gazdasgi, politikai s katonai szvetsg ellenre (fleg egyes idszakokban) majdnem olyan zrtnak szmtott, mint a magyarosztrk hatr. Ennek oka dnten az volt, hogy Krptalja kiemelt stratgiai szerepet jtszott, magas volt a hader-koncentrci a trsgben. A szovjet katonai jelenlt br nem kzvetlenl Magyarorszg ellen irnyult termszetesen megbntotta a hatr menti prbeszdet, amit rengeteg egyb tnyez is akadlyozott. Ezek legfontosabbika a magyar agitcitl val flelem volt, mivel 200 ezres magyar kisebbsg lt a szovjet oldalon. Ennl a hatrnl egyetlen hatrtkel mkdtt, Zhony, mely kzti s vasti tkel is volt. Kiszolglta a nagyobb regionlis kzpontokat, de egyben trakod centrumknt is mkdtt, hiszen itt trtnt a szles nyomtv vasti szerelvnyek traksa a keskeny nyomtv vastra, gy a Nyugat-Eurpba (dnten Ausztriba, Nyugat-Nmetorszgba) irnyul szlltmnyok egy rszt is Zhonyban raktk t. Magyarromn hatr A hivatalos propaganda ellenre (a romnmagyar hatr a bartsg s a kooperci terlete, pldartk a szocialista testvrek kztt) klnbz attitdk gy a kisebbsgi jogok folyamatos megsrtse, a permanens ellensgeskeds htrltattk a valdi egyttmkdst. Szegnyes ktoldal kapcsolatok voltak nemzeti szinten is. Ezek a mindennapos kapcsolatokat is korltoztk, annak ellenre, hogy a periferikus helyzet a koopercit logikusan ignyelte volna. A magyar nyelvterlet elvileg a hatr menti egyttmkds megalaptsnak alapja lehetett volna, de legfbb gtjv vlt. A romn kormnynak fontosabb volt, hogy megvltoztassa a terlet etnikai karaktert, minthogy engedje, btortsa a hatr menti koopercit, hatron tlp kapcsolatokat. Nagyon szigor adminisztratv intzkedsekkel korltozta a civil relcikat is.

Magyarjugoszlv hatr Holt hatr volt az tvenes, hatvanas vekben, hiszen a jelents politikai szembenlls kvetkeztben a kapcsolatok sszes formja sznetelt. A hetvenes vektl enyhlt a helyzet. Lehetv vltak a gazdasgi egyttmkdsek (pldul mezgazdasgi termnyfeldolgozs), illetve a magyar hatr menti nagyvrosok (Nagykanizsa, Pcs, Szeged) s tbb hatr menti kisvros is egyre jelentsebb szerepet kapott a bevsrlturizmusban. Egyre jelentsebb lett a magyar bevsrlturizmus is, a hatr menti jugoszlv vrosokra koncentrldva. A hivatalos kapcsolatokban sem volt egysges a hatrrgi, Zala megye s Szlovnia kztt lnk egyttmkds alakult ki, a horvt szakaszon viszont inkbb a vrosvros kapcsolatok (pldul EszkPcs), a szerb (vajdasgi) szakaszon az intzmnyi egyttmkdsek dominltak (a tbbsg magyarlakta terlet). Az llamszocializmus idszakban a hatr menti helyzet nem jelentett elnyt, st kimondottan htrnyos volt a kzponti tmogatsok elnyersben. A hatrrgik egyttmkdse alapveten politikai sznezet volt, dnten a propagandt szolglta, mgtte sem jelents gazdasgi, sem trsadalmi, emberi tartalom nem volt. A hatrrgikat teht elmaradott s egyben htrnyos helyzet trsgeknek lehetett tekinteni a politikai s a gazdasgi rendszer vltozsig.

j tpus egyttmkdsek a kilencvenes vekben


Az 1989-ben megkezddtt politikai s gazdasgi talakuls ersen hatott az orszg trszerkezetre, s azon bell a hatrrgikra. Jl illusztrlja a rendszervltozsra val gyors reaglst az 1989-ben lehetv vlt vilgtlevl kivltsnak terleti szerkezete. A legtbb tlevelet a fvrosban, az osztrkmagyar hatr mentn, a nagyobb nemzetkzi hatrtkelk trsgben, valamint a frekventlt turisztikai rgikban s a nmet nemzetisg, illetve azok leszrmazottai ltal lakott trsgekben vltottk ki. A hatrrgik lakossga teht azonnal lt a szabadd vlt utazs lehetsgvel. Ez dnten gazdasgi tnyezkre vezethet vissza: minl nagyobb szmban igyekeztek kihasznlni a szomszd orszg rszerkezetben meglv eltrseket. De egyttal megkezddtt a hatr menti helyzetbl kvetkez htrnyok oldsa is. A hatrrgik kztt azonban egyre nagyobb klnbsgek alakultak ki. Az alapvet okok a centrumperifria viszonyra, a nagyobb s kisebb trszerkezeti mozgsokra,9 valamint a hatrok kt oldaln rintkez trsgek gazdasgi s trsadalmi jellegben rejl klnbsgekre10 vezethetk vissza. A centrumperifria viszony esetben a nagycentrumok vagy az azok vonzskrzetben lv hatrrgik gyorsabban tudtak alkalmazkodni a vltozsokhoz,11 szlesebb foglalkoztatsi knlattal, kisebb-nagyobb zkkenkkel ltk t az tmenet idszakt. A trszerkezeti vltozsok sorn jelentsen lertkeldtek bizo9 Ruttkay .: Hatrok, hatrmentisg, regionlis politika. Comitatus, 1995. december, 2335. 10 Rechnitzer J.: Eurorgi vzlatok a magyarosztrkszlovk hatr menti trsgben. Tr s Trsadalom 1997. 2. sz. 2958. 11 Golobics P.: A hatr menti trsgek vrosainak szerepe a regionlis egyttmkdsben. Pcs, 1995. /Kzlemnyek a JPTE ltalnos Trsadalomfldrajzi s Urbanisztikai Tanszkrl. 3. /

8 Hajd Z.: A magyarhorvt hatr menti egyttmkds dilemmi. In Hatron innen hatron tl. Nemzetkzi Fldrajzi Tudomnyos Konferencia. Szerk. Pl . Sznokyn Ancsin G. Szeged, 1996. JPTE. 306313.

24

25

nyos hatrrgik (pldul a volt szovjet, jelenleg ukrn hatr), a modernizcis folyamatok elkerltk ket. A kisebb centrumok nem voltak kpesek az innovcik fogadsra, gy a szerkezeti vlsgok tovbb mlyltek, a kapcsolatok dimenziiban az illeglis elemek (feketegazdasg, bnzs, embercsempszet, KGST-piacok) bukkantak fel. S vgl azok a hatrrgik vltak az tmenet nyerteseiv, amelyeknl nem perifria rintkezett perifrival, azaz a hatr nem tartsan htrnyos helyzet trsgeket vlasztott el, hanem ahol mindkt oldal valamilyen fejlesztsi energit tudott nyerni a msik fltl (pldul befektetsek, bevsrl- s szolgltatturizmus, munkaer, ruszllts s -feldolgozs, kulturlis s intzmnyi kapcsolatok stb.). Ma fleg azok a hatrznk szmtanak perifrinak, amelyek az orszg elmaradott terleteinek, rgiinak a szln helyezkednek el, gy tulajdonkppen ketts perifrinak is nevezhetk (a perifrik perifrii). Ilyen az ukrn, a kelet-szlovk s rszben a romn hatr mente. Tapasztalhatk a klnbsgek az egyes gazdasgi jellemzkben is. A cgsrsg mutatiban kiemelkedik az osztrk, a nyugat-szlovk hatrrgi, amely lnyegben a Duna menti trsgeket fogja t, s rszben egybeesik a BcsGyrBudapest innovcis tengelylyel. A jugoszlv hatr mentn a magas rtkszmot a Szegeden s trsgben alaptott, dnten a jugoszlv hbor (19921996) alatti s utni idszakban ltrehozott gazdasgi szervezetek jelentik, amelyek szmos esetben az zleti s a szemlyi vagyon kimenektsre szolgltak. A nagyvrossal rendelkez hatrrgiknl (Gyr, Sopron, Szombathely, Szeged) igazolhatk azok a megllaptsok, hogy a centrumok jobban alkalmazkodtak az tmenethez, mint a nagycentrummal nem rendelkez hatrrgik. A htrnyos helyzet rgikban a munkanlklisgi rta tlagot meghalad rtkhez (ukrn hatrterlet: 13,0%, kelet-szlovk hatrterlet: 13,4%) trsul mg, hogy az orszgos tlagnl jval kevesebb az egy fre jut jvedelem, illetve alacsony a vegyes vllalatok arnya. Mindez magval hozza a gazdasgi kooperci lehetsges sszefggseinek hinyt. E periferikus hatrrgikban az rintkez trsgek nem tudnak fejlesztsi erforrsokat tvenni egymstl, a gazdasg komparatv tnyezi kztt jelents klnbsgek nincsenek, illetve nem kompatibilisek az intzmnyrendszer elemei. Pldul: mindkt oldalon van szabad munkaer, de nincs munkahely; vannak termelsi erforrsok (mezgazdasgi termkek a magyar oldalon, termszeti erforrsok a szomszdoknl), de tkehiny miatt nem hasznosthatk. A kommunikci szk keresztmetszete (kzlekedsi kapcsolatok, elrhetsg, hatrtkelk szma, eloszlsa, az tlpsek brokratikus jellege) akadlyozza az rintkezseket. S vgl az eltr jogi, intzmnyi keret s nem utolssorban a gazdasgi helyzet (instabil nemzeti valutk, magas inflci) alapveten fkezi az egyttmkdseket, a befektetseket. Tekintsk t hatrrginknt az tmenet sajtossgait, hiszen ezzel rzkeltethetjk a jelents klnbsgeket, de egyben a beavatkozsok irnyaira is utalhatunk.

Osztrkszlovn hatrrgi Az tmenet sikerrgijnak s egyben egyik nyertesnek tekinthet. A fldrajzi fekvs felrtkeldtt, gy a gazdasgi szerkezet talakulsa gyorsan megtrtnt (gyors privatizci, jelents klfldi befektetsek), a korbbi nagyipari szerkezet folyamatos megjtsa alapveten a klfldi tke rszvtelvel valsult meg. A fordista tmegtermelsben mg a brmunka dominl, lassan jelennek meg a kis- s kzpvllalkozsok. Erteljes viszont a szolgltat szektor terjedse, szerkezete egyre diverzifikltabb. Kedvezek a jvedelmi pozcik, gy a helyi s regionlis piac lnk, ezt ersti a rendszeres s szerkezetben is vltoz bevsrl-szolgltat turizmus. A hatr menti kapcsolatok intzmnyesltek, megalakult 1998-ban a West/Nyugat Pannnia. Az egyttmkds keretei s forrsai tisztzottak, szmos lehetsg knlkozik mg a hatrrgi egyttes fejlesztsre.12 Szlovkmagyar hatrrgi; Duna-trsg A BcsPozsonyGyrBudapest innovcis tengely hatsait a kilencvenes vek utols harmadban hasznost trsg. A korbbi nagyipari bzis egyik elemnek (bnyszat) leplse hossz tmenetet eredmnyezett, mg msik elemcsoportjnak (Duna menti iparvidk) megjtsa lassan, de megkezddtt. Fokozatos stabilizlds s lass trendezds jellemzi a hatrrgit, ahol a centrumok funkcii mg nem bvltek, gy a szolgltat szektornak csak egyes elemei mutathatk ki. A hatr menti kapcsolatok dnten a lakossgi szfrban intenzvek, s koncentrldnak az tkelsi pontokra (Komrom, Esztergom), de intzmnyes formt nem ltttek. Az rintkezsi pontok szmt (Esztergom-hd) s minsgt szksges lenne fokozni, erre minkt oldal teleplsein szmottev fogadkszsg van, azonban orszgos szinten ppen a politikai kapcsolatok trendezdse miatt csak vatos elmozduls figyelhet meg.13 A Duna-trsgben a gazdasgi aktivits jelentsnek mondhat az elmlt vekben. Hrom centrum formldott ki (Gyr, Komrom, Esztergom), amelyek a kapcsolatokat koncentrltk, de mellettk egyre hatrozottabban rvnyesl a szlovk fvros vonzsa. Kelet-szlovk hatrrgi A korbbi nagyipari kzpontok vlsgba kerltek, gy jelents s tarts a foglalkoztatsi feszltsg. A gazdasgi szerkezet talakulsa rendkvl lass, a mezgazdasgi termels adottsgai kedveztlenek, a szolgltat szektor megjelense nem szmottev, a npessg erzija (elregeds, cigny npessg egyre magasabb arnya) nvekszik.14 A szomszdos keleti hatrrgikban is hasonl helyzetrl lehet szmot adni. sszefgg, tbb kelet-eurpai orszgot (Lengyelorszg, Szlovkia, Magyarorszg, Romnia) tfog, azonos jegyeket mutat, tartsan periferikus helyzet nagyrgi jegyei ismerhetk
12 Rechnitzer J.: Eurorgi vzlatok a magyarosztrkszlovk hatr menti trsgben. Tr s Trsadalom 1997. 2. sz. 2958. 13 Rechnitzer J.: BcsPozsonyGyrBudapest innovcis tengely s a magyar terletfejlesztsi koncepcik. Kzirat. Gyr, 1999. MTA RKK NYUTI. 14 Dank L.G. Fekete .: Az orszghatron tnyl gazdasgi kapcsolatok s ezek klcsnhatsa a terleti fejldsre szakkelet-Magyarorszgon. Kzirat. Miskolc, 1996. MTA RKK szak-magyarorszgi Osztlya.

26

27

fel.15 Ennek kvetkeztben a szomszdos orszgokbl nem lehet gazdasgi s trsadalmi megjtsra szmtani. Biztat, hogy az Ipoly mentn egyre lnkebb vlnak a hatr menti teleplstelepls tpus s kistrsgi kapcsolatok, amelyek hozzjrulhatnak a kzs gondok megoldshoz. Ennek eredmnye, hogy 1999 prilisban, ppen a DunaIpoly Nemzeti Park terlett magban foglal trsg teleplseinek polgrmesterei s fontosabb nonprofit szervezetei ltrehoztk az Ipoly Eurorgi Hatron tnyl Interregionlis Egyttmkdst. A keleti szlovkmagyar hatrszakasz esetben perifria rintkezik perifrival, gy jelents gazdasgi aktivits nem tapasztalhat a trsgben, st nvekszik az elmaradottsg, a leszakads, a htrnyos helyzet rtegek koncentrcija a magyar szakaszon. Ukrn hatrrgi Lnyegben azonos problmk jelentkeznek, mint a kelet-szlovk hatrrgiban, s ezek a jelensgek jellemzik dnten a magyarukrnromn hatrtrsget is. A trsg mindig is peremvidknek szmtott Magyarorszg s Erdly kztt, ezt a pozcit a jelents magyar terletfejlesztsi tmogatsokkal sem sikerlt megvltoztatni. A XX. szzadban vgrehajtott tbb terletkorrekci miatt a hatrtrsgek mindhrom orszgban feszltsgekkel terhesek. A potencilis ellentteket az 1993-ban alakult Krptok Eurorgi Interregionlis Szvetsg (az els kelet-eurpai hatron tnyl egyttmkds) mg nem volt kpes oldani. Szksges lenne az sszehangolt multiregionlis fejleszts (pldul a hatrllomsok teresztkpessgnek fokozsa, j tkel nyitsa). m az eltr kzigazgatsi szintek s kompetencik, valamint az rintkez orszgok alapveten ms problmi miatt a kzponti, de regionlis szintek sem tudnak kell figyelmet, illetve fknt erforrst biztostani az egyttmkdshez. A trsgben tapasztalhat aktv lakossgi mozgs fleg a bevsrlturizmust, annak ltestmnyeit ersti (KGST-piacok) a nagykzpontokban. Jelenleg ez az illeglis tevkenysgekkel (pldul aut- s embercsempszet, bnszvetkezetek) legjobban fertztt hatrszakasz.16 Jelents vltozsok nincsenek, a schengeni hatrnyits nem rintette a rgit, st nagyobb szigorts tapasztalhat, de a nagy letsznvonalbeli klnbsgek tovbbra is a feketegazdasgot sztnzik. Romn hatrrgi A hrmas hatr nagyrgis sajtossgokat tkrz, itt is jellemz a periferikus helyzet, de mindkt oldalon tbb nagykzpont egyre hatrozottabban aktivizldik. Az szakkeleti hatrrgiban ppen a nagyobb szm magyar npessg miatt a romn oldalon jelentsebb aktivits tapasztalhat, ami az egyre soksznbb gazdasgi kapcsolatokban is megjelenik, mikzben lnkebb vlnak a teleplstelepls trsgi egyttmkdsek.17 A dlkeleti (Bks, Csongrd) hatrrgiban mr tbb nagykzpont tallhat, amelyek
15 Gorzelak, G.: Regional and Local Potential for Transformation infrastruktur Poland. European Institute for Regional and Local Development. Warsaw. 1998. /Regional and Local Studies. 14./ 16 Sli-Zakar I.: A Krptok Eurorgi szerepe a hatrokon tnyl kapcsolatok erstsben. Comitatus, 1997. jnius, 3044. 17 Dancs L.: Hatron tnyl kapcsolatok az szakkelet-Alfldn. szakkelet-Magyarorszg s a hatrok. Kzirat, Szerk. Baranyi B. Debrecen. 1999. MTA RKK Alfldi Tudomnyos Intzete Debreceni Csoport. 329371.

egyms versenytrsai lehetnek a jvben (Szeged, Bkscsaba, Temesvr, Arad), a gazdasgi kapcsolatok viszont lassan formldnak.18 Ltrejtt 1998 szeptemberben a Duna TiszaKrsMaros Regionlis Egyttmkds, amely sszehangolhatn a trsg kzs gyeit, a szervezet mkdst azonban a koszovi hbor htrltatta. Megfigyelhet, hogy hatrozott szndk van a teleplstelepls trsgi kapcsolatokra, azonban a hatrtkelk szma, leterheltsge s nem kell terleti eloszlsa nem segti a sokoldal egyttmkdsek megteremtst. Megfigyelhet, hogy Romnia eurpai unis tagsgval a nyugati orszgrsz gyorsabb fejldsnek indult. Kvetkezmnyeknt gyors vltozs tapasztalhat a hatr kzeli romn nagyvrosokban (Arad, Temesvr, Nagyvrad, Szatmrnmeti), munkaer-vonskrzetk ntt a magyar trsgek irnyba, illetve a magyarorszgi nagy- s kzpvrosok jelents versenytrsai lettek. Szerb hatrrgi Fokozatosan dinamizld trsgnek tekinthet az Alfld peremn. Elrhetsge a keleti hatrrgik kzl taln a legkedvezbb. Szeged nagykzpont s Baja kzpvros ers hatst gyakorol a hatrrgira, de szmos megjtsban aktv kisvros is tallhat itt. A kapcsolatok jelenleg a magnszfrban, azaz a lakossgi utazsokban ltvnyosak, de a korbbi jugoszlv hbor alatt ltrejtt gazdasgi szervezetek aktivitsa szmottev, illetve jelents tapasztalatok gyltek ssze a hatr menti egyttmkds szrke gazdasgnak mkdtetsre.19 A szerbiai konszolidci illetve a vajdasgi autonmia elnyerse esetn nagy az eslye annak, hogy a hatrrgi gazdasgi s egyttmkdsi aktivitsa fokozdjk, s szmos tevkenysg legalizldjon. Horvt hatrrgi A Dunntl dli perifrija, amelyhez a msik oldalon egy lnyegben centrum nlkli perifria kapcsoldik, s a fldrajzi hatr (Drva) thidalsokkal nem rendelkezik. A tarts horvtszerb politikai feszltsg (Baranya hromszg) egyes hatrszakaszokat kiiktatott a kapcsolatokbl, mg msutt jelents s lnk bevsrlturizmus mkdik (Barcs, Csurg, Nagykanizsa, Zalaegerszeg). A hatr menti egyttmkds intzmnyi formi lassan ismerhetk fel. Az egyttmkds klnfle kezdemnyezseit a msik fl (klcsnsen) nem tmogatta (pldul a horvt gyurgyevci vzlpcs vagy a magyar DunaDrva Nemzeti Park). llamkzi szinten jelents tervek szlettek a kzlekedsi kapcsolatok lnktsre (RijekaZgrbBudapest autplya), megvalsulsukkal a kt orszg kztti kapcsolatok ersdnek ugyan, de ez nem nveli a hatrrgi aktivitst.

18 Lengyel I.: Hatrtalan lehetsgek? Bks megye gazdasga s hatr menti kapcsolatai. Kzirat. BkscsabaGyula, 1996. Krsi Csoma S. Fiskola, Kzgazdasgi Intzet. 19 Pl .: Dl-alfldi hatr menti teleplsek trsadalom-gazdasgfldrajzi jelentsge. In Hatron innen hatron tl. Nemzetkzi Fldrajzi Tudomnyos Konferencia. Szerk. Pl .Sznokyn Ancsin G. Szeged. 1996. JPTE. 181191.

28

29

Az elmlt hsz esztend tapasztalatai


Egyrtelmen megllapthat, hogy az elmlt hsz esztendben jelents vltozsok zajlottak le Magyarorszg hatr menti kapcsolataiban. A hatrtrsgek fejlettsgben nagy klnbsgek figyelhetk meg, ami meghatrozza helyzetket, de jvbeli fejlesztsi irnyaikat is. A hatr menti egyttmkdsek terletfejlesztsi hatsa dnt. Az Eurpai Uni regionlis politikjban egyre nagyobb hangslyt kap e specilis trsgek kezelse s tmogatsa, kialakult az rdekrvnyests intzmnyrendszere. Magyarorszg lehetsgei szerint bekapcsoldott ezekbe a szervezetekbe, illetve a Phare-program keretben elrte, hogy nemcsak az eurpai unis s magyar, hanem a ms (magyarszlovk, magyarromn) hatrszakaszokon is kezddjk meg a tervszer egyttmkds kiptse az eurpai unis tmogatsok alapjn. A magyar regionlis politika dokumentumai (Orszgos Terletfejlesztsi Koncepci, 1998) kiemelik a hatr menti egyttmkdsek fontossgt, a hatrtrsgeket mint specilis terleti egysgeket hatrozzk meg. Az eurpai unis tagsg segtette a hatrrgik kapcsolatainak bvtst, m jelents, tt vltozsok nem voltak tapasztalhatk, ami mgtt nem a tmogatsok hinya, hanem az orszgok ms s ms szemlleti, intzmnyi krnyezete, illetve egyms megtlse ll. A kvetkezkben sszefoglaljuk a hatr menti egyttmkdsek eddigi eredmnyeit s hinyossgait a klnbz fejlesztsi szinteken, majd ajnlsokat fogalmazunk meg a lehetsgek bvtsre, a kapcsolatok fejlesztsi irnyainak szlestsre. Nemzetpolitikai szint Magyarorszg 1997-ben (XXIV. tv.) csatlakozott a Terleti nkormnyzatok s Kzigazgatsi Szervek Hatr menti Egyttmkdsrl szl, 1980. mjusban, Maridban elfogadott Eurpai Keretegyezmnyhez, amely megadja a hatr menti egyttmkdsek elvi vzt. A helyi nkormnyzatokrl szl 1990. vi LXV. tv. 1 6. (bek.) c.) pontja kimondja, hogy a helyi nkormnyzat szabadon trsulhat ms helyi nkormnyzatokkal, rdekeinek kpviselete s vdelme cljbl terleti, valamint orszgos rdekkpviseleti szervezetbe tmrlhet, feladat- s hatskrben egyttmkdhet klfldi helyi nkormnyzatokkal, belphet nemzetkzi nkormnyzati szervezetekbe. Az nkormnyzati trvny szszhangban a Kztrsasg Alkotmnyval egyrtelmen biztostja a helyi s a terleti nkormnyzatoknak a klfldi kapcsolatok ltestsnek lehetsgt, gy a hatr menti egyttmkdsek megteremtst. A szomszd orszgokkal kttt llamkzi szerzdsekre jellemz, hogy csak rintlegesen, de foglalkoznak a hatr menti egyttmkdsekkel, illetve az nkormnyzatok lehetsges kapcsolatfelvteleivel. A vltoz intenzits s tartalom az orszgok kztti politikai kapcsolatokra vezethet vissza, m e szerzdsek nem akadlyozzk eleget tve a nemzetkzi ktelezettsgeknek is a hatr menti egyttmkdsek ltrehozst s mkdst.

A hatr menti egyttmkds jelents szerepet kapott az Eurpai Uni ltal indtott modernizcis seglyprogram, a Phare clkitzseinek megvalstsban. Az osztrk magyar hatr menti egyttmkds volt az a sikeres program, ahol kzel t esztendn keresztl tbb mint 40 milli euro tmogats realizldott, s a programok jelentsen hozzjrultak a hatr kt oldala kztti kapcsolatok szlestshez, egyben elkezddtt az eurpai unis tmogats megismersnek s feldolgozsnak tanulsi folyamata. A programot kisebb volumenben kiterjesztettk a magyarszlovk s a magyarromn hatrtrsgben is, m mrtke miatt ez csak zeltnek szmtott az egyttmkdsek lehetsges irnyainak meghatrozshoz. Elkezddtt teht a felkszls az Eurpai Uni regionlis politikjban megfogalmazott hatr menti egyttmkdseket segt programok kidolgozsra, politikai elveinek, eszkzeinek fogadsra, illetve az intzmnyrendszer mkdsi kereteinek kiptsre. Az els eurpai unis tmogatsi korszakban az Interreg-program keretben folyatdtak a hatr menti egyttmkdsek, jelents ttrsek nlkl. A hatr menti egyttmkdsek bvlst, illetve a ltez keretek megjtst szmos tnyez akadlyozza. A szomszdos orszgokkal kialaktott politikai kapcsolatokat rzkeny krdsek szvik t: trtnelmi sajtossgok, kulturlis klnbsgek, nemzetisgek krdsek, krnyezetvdelemi gyek, eltr gazdasgi s intzmnyrendszer, ms s ms pozci az eurpai unis csatlakozsban s a nemzetkzi szervezetekben, makroregionlis (Kzp-eurpai Kezdemnyezs) szervezdsek gyenge mkdse. Kzlk hol ez, hol az bukkan fel, s akadlyozza a trsgben a tarts nyugalmat vagy pontosabban: az sszefogst. Ezek a hektikus alapveten a szomszdos llamok j nemzeti tudatt megtestest politikai akaratok ersen befolysoljk a hatr menti egyttmkdseket. Magyarorszg a nemzetkzi illeglis migrci egyik clterlete, ami szmos nemzets kzbiztonsgi krdst felvet, vagy ppen srgeti azok gyorstott rendezst. De egyrtelmen rendezni kell a szomszdos orszgokkal, klnsen az els krben az Eurpai Uniba be nem kerltekkel az utazsi feltteleket (Szerbival ppen napjaikban rendezdtek az utazsok a vzum eltrlsvel, egyedl Ukrajna esetben nehzkes a beutazs.). A problmt slyosbtja, hogy a szomszdos orszgok hatr menti trsgeiben jelents szm magyar nemzetisg l, amely jogosan ignyli az anyaorszghoz fzd kapcsolatok tartssgt s biztonsgt. A nemzetpolitika szintjn nem fogalmazdott meg egyrtelmen a hatr menti kapcsolatok fontossga, a bennk rejl egyre szlesed lehetsgek. A hatron tli magyarsggal kialaktand politiknak egyrtelm rendszere van, keretei, intzmnyi felttelei mr vilgosak, viszont ezeknl jval sszetettebb a hatr menti egyttmkdsek gye. Fel kell ismerni, hogy Magyarorszgnak lehetsge knlkozik arra, hogy Kzp-Eurpban (a terleti lehatrolst a Krpt-medencre rtjk) az egyik meghatroz llam legyen, ezt a pozcit nemcsak a nemzetkzi szervezdsekkel, hanem az azok fontos rszt alkot hatr menti egyttmkdsekkel is segtheti, formlhatja. A hatr menti egyttmkdsek sok ezer szla ltal megteremtett kapcsolati rendszerek (j kifejezssel: hlzatok) az or-

30

31

szgok kztti egyttls stabil, biztos vzt kpezhetik, amellyel ezek az orszgok nemcsak egymst, hanem az egsz nagytrsg pozcijt is ersthetik (pldul eurpai unis csatlakozs, biztonsgpolitika, nemzetkzi megtls stb.). A frontier-tr, vagy msodlagos integrcis tr problmjra Hajd Zoltn hvja fel a figyelmet, vlemnye szerint az eurpai unis csatlakozssal egytt kialakulhat egy tmenti tr Kelet-Kzp-Eurpban, s klnsen rvnyes ez Magyarorszgra. A frontier vagy msodlagos integrcis tr azt jelenti, hogy az egyre intenzvebb hatr menti kapcsolatok kvetkeztben, illetve a nemzeti-kulturlis ktds miatt sajtosan helyzet jn ltre a magyar s az Eurpai Unihoz els lpcsben nem csatlakoz orszgok hatrtrsgeiben. Szmos ok kvetkeztben (pldul mint a nagy szm magyar kisebbsg a hatr menti trsgekben, a kulturlis azonossg stb.) ms irny egyttmkdsek kialaktsa szksges, mint az Eurpai Uni bels vagy tovbbi kls hatrainl. A magyarorszgi hatrszakaszok nem kerlhetnek a schengeni zr al, mert ennek kvetkeztben ezek a tradicionlis egyttmkdsek megszakadnak, egyben jelents politikai-trsadalmi problmk lpnek fel. tmeneti megoldsok szksgesek a szemlyforgalomban, az ruforgalomban, a gazdasgi kapcsolatokban, a foglalkoztatsban, az intzmnyek ignybevtelben, ugyanakkor nvelni kell a szomszdok elrthetsgt, jobb megkzeltst. Tartsan szmolni kell a fokozott hatr menti kapcsolatokkal, amelynek fontos intzmnyei s megvalsti az eurorgik, illetve az egyttmkds ms formi (teleplstelepls, trsgtrsg kapcsolatok, illetve az intzmnyi egyttmkdsek). A hatr menti egyttmkdsek sajtossga az eurpai gyakorlat szerint, hogy alulrl, a terleti szervektl indulnak ki, hiszen a trsgek rzkelik a problmkat, a periferikus helyzetkbl kvetkez meghatrozottsgokat, vagy ppen a fejlesztsi lehetsgeket. Ugyanakkor vannak olyan (pldul gazdasgi, infrastrukturlis, intzmnyi-jogi, szablyozsi, finanszrozsi, stb.) feladatok, amelyeket a helyi vagy a terleti szervek nem kpesek megoldani, ezrt a kzponti kormnyzathoz rendelendk. Nem egyrtelm, st egyltaln nem tisztzott, hogy a hazai llamigazgatsi rendszerben ki s milyen mrtkben foglalkozik a hatr menti egyttmkdsekkel, e krdskr llami szint segtse s egyben sztnzse melyik minisztrium vagy hatsg hatskre. A hatr menti egyttmkdsnek vannak klpolitikai, nkormnyzati s kzbiztonsgi, nemzetbiztonsgi, nemzetpolitikai s stratgiai, infrastrukturlis, terletfejlesztsi, gazdasgi s foglalkoztatsi, krnyezeti, nemzetkzi seglyezsi s termszetesen a hatron tli magyarsgot rint krdsei. rzkelhet a felsorolsbl is, hogy a hatr menti egyttmkdsek komplex feladatot jelentenek, soksznek, gy knnyen elsikkadnak a tbb llami feladat kztt, ami aztn nem ersti, hanem ellenkezleg, mrskli a lehetsg slyt, gtolja rvnyeslst. Hasznos lenne teht rendszerbe foglalva tgondolni a hatr menti egyttmkdsekbl kvetkez feladatokat, s azokhoz az llamigazgatsban megfelel kpviseletet rendelni.

Regionlis s loklis szint Ma nincs Magyarorszgnak olyan hatrszakasza, ahol ne lennnek intenzv egyttmkdsek, ne lennnek a szomszdos trsgek, a teleplsek vagy ppen a terletfejleszts szerepli kztt rendszeres, szervezett formlis vagy informlis kapcsolatok. Az elmlt hsz esztendben risi vltozsok mentek vgbe, gy a halott hatrok felledtek, msutt a korbbi lnk bevsrlturizmus visszaesett vagy ppen kialakult, de ltrejttek halott, st hbors helyzettel veszlyeztetett hatrszakaszok. sszessgben teht vltoz, llandan formld trsgi jelensggel llunk szemben. Ennek kvetkeztben a hatrtrsgek terleti folyamatai is nagy klnbsgeket mutattak, s egy hatrszakaszon bell is jelents klnbsgek keletkeztek. Nem lehet azt mondani, hogy a hatrtrsgek mindegyike az elmlt tz esztendben megnyl hatr menti kapcsolatok nyertese volt, de azt sem, hogy a vesztese lett. Fizikai korltok jellemeznek tbb hatrszakaszt, ami azt jelenti, hogy az egyik vagy ppen mindkt oldalon hinyos az infrastruktra: kiptetlen a kzlekedsi hlzat (vagy mkdtetse nem rentbilis), hinyoznak vagy nehezen elrhetk a hatrtkelk, gy a teleplsek szmra az orszghatr kzelsge egyrtelmen htrnyt jelent. A fizikai korltok oldsa az esetek tbbsgben nem terleti s nem is teleplsi hatskrbe tartozik, hanem egyrtelmen a szomszdos llammal trtn kormnyzati szint megllapodsokon alapulhat. Az eltr rdekek s finanszrozsi felttelek kvetkeztben nem mindig a legszksgesebbnek tn fizikai korlt felszmolsa trtnik meg, de a hatr menti trsgeknek folyamatosan jelezni kell a feszltsgpontokat, s feloldsuk eszkzeit rvnyesteni szksges. Trszerkezeti korltnak azt tekintjk, ha perifria rintkezik perifrival, elmaradott terletek rintkeznek egymssal. Tbb volt szocialista orszggal rintkez, hatrvonzssal rendelkez trsgben magas a munkanlklisg, nem trtnt meg a gazdasgi szerkezetvlts, a teleplshlzat mindkt oldalon kzel azonos, vagy aprfalvas, vagy elaprzott a teleplsrendszer. Funkcihinyosak a kiskzpontok, a hatr menti elsdleges vrosvonalban ezek a kisvrosok dominlnak, a msodlagos vrosvonalban mr a nagy- vagy kzpvrosok tallhatk, gy rthet, hogy az ezek kztti egyttmkdsek a meghatrozk. Azonban a nagycentrumok mg nem rendelkeznek olyan gazdasgfejleszt erforrsokkal, amelyek tarts szvst lennnek kpesek kifejteni a sajt rgira vagy a hatr tloldalra. Felismerhet, hogy a magyar trsgek nagycentrumai, gy a regionlis kzpontok, megyeszkhelyek, megyei msodlagos kzpontok mr rendelkeznek tbbletenergival, gy kpesek lehetnek hossz tvon (t-ht esztendn bell) szerepet vllalni a hatr menti egyttmkdsek szervezsben, alaktsban. Msrszt felismerhet a verseny a centrumok kztt, fleg a befektetsekrt, a klfldi telephelyi knlat alaktsban, vagy ppen meglv, de jelents modernizcit jelent kzlekedsi infrastruktra hasznostsban (pldul regionlis repltr, vasti csompont, hlzati kapcsolat megteremtse, stb.). A trszerkezeti korltok feloldsban nagy szerepet jtszhat a trsgi s centrumteleplsek

32

33

terletfejlesztsi koncepciinak megismerse, a hatr menti kapcsolatokat alakt elemek sszehangolsa s mindezek alapjn kidolgozott, egyttes programok sszelltsa. A finanszrozsi korltokon azt rtjk, hogy jelenleg nincsenek vagy jelentktelenek a hatr menti egyttmkdsek tmogatsnak hazai forrsai, a hatr menti egyttmkdsek egyrtelm sztnzse nem jelenik meg llami alapokban (kivtel a Gazdasgfejlesztsi Clelirnyzat /19982006/, a kis- s kzpvllalkozsok hatron tnyl kapcsolatainak segtse). A megyei s regionlis fejlesztsi forrsok felhasznlsban nem szerepel tmogatand clknt a hatr menti egyttmkds, a helyi-terleti (nkormnyzati) forrsok vgesek, csak bizonyos akcik szervezsre s lebonyoltsra elgsgesek. t kell gondolni a hatr menti egyttmkdsek finanszrozsi bzisait, ezt a kapcsolati rendszert, illetve feltteleinek kiptst a terletfejlesztshez is ktd kormnyzati programokban, illetve a megvalstsukat szolgl elirnyzatokban hangslyozottan rvnyesteni kell. Az eurpai unis forrsok felhasznlsnl sztnzni kell, hogy nvekedjk az egyes hatrszakaszokra jut forrsok nagysga, felhasznlsi krk bvljn, illetve jabb hatrszakaszok (horvt, jugoszlv, ukrn) rszesljenek a tmogatsokbl. A finanszrozsi forrsok jelentsen sztnzik a helyi-terleti egysgek kapcsolatainak kialaktst, amelyek aztn a terletfejleszts tbbi szereplinek szlesed egyttmkdst megalapozhatjk. Kompetenciakorltnak azt nevezzk, amikor a helyi-terleti szervek a hatr kt oldaln eltr hatskrkkel s jogkrkkel rendelkeznek, aminek kvetkeztben tartalmas s folyamatos kapcsolatok nem alakulhatnak ki. Elemzsek kimutattk,20 milyen klnbsgek vannak az egyes orszgok terleti szervei kztt, a finanszrozstl kezdve az intzmnyi kapcsolatok tmogatsn t egszen a fejleszts tervezsig s megvalstsig. Az egyttmkdsek kidolgozsnl a minimlis kompetencia elvt kell kvetni: azokat a kapcsolati formkat s programokat kell tmogatni, amelyekben mindkt fl eredmnyeket tud elrni, illetve amelyekben rdekeit a magasabb dntsi szint nlkl (terleti egysg, kormnyzat) rvnyesteni tudja. A helyi-terleti kompetencik arnynak hossz tv nvekedsvel lehet szmolni, gy az egyttmkdsi keretek bvlhetnek, azaz rdemes s szksgszer fenntartani s tmogatni a hatr menti kapcsolatok minden formjt, szervezdst. A hatrgazdasg idszakos vagy tarts feszltsgei is lehetnek az egyttmkds korltai: a piaci viszonyok alakulsa, a nemzeti gazdasgok teljestkpessge, az r- s adrendszerek vltozsai, illetve a nemzeti valutk rtkelse kvetkeztben megvltozhatnak a msik orszggal ltrejtt s kimondottan a hatrtrsgre koncentrl kapcsolatok. A vltoz piaci krnyezet s a nemzeti gazdasgpolitika egy-egy vagy tbb centrumra jelents idleges (egy-kt hnap) vagy tarts (egy-kt v) hatst gyakorolhat. A hatrgazdasg idszakos s tarts feszltsgei slyosan rinthetnek teleplseket s centrumokat, feloldsuk azonban alapveten llamkzi megllapodsokkal lehetsges, gy a helyi-terleti szervek a problmkat csak kzvetthetik. Tarts megoldst jelenthet a kzp-eurpai
20 Rechnitzer J.: Orszghatr menti egyttmkdsek, mint a terletfejleszts j stratgiai irnyai. In: Hatrok s rgik. Nemzetkzi fldrajzi konferencia, Szeged, 1999. november 2930. Szerk.: Sznokyn Ancsin G. Szeged: JATE Press, 723. p.

gazdasgi egyttmkdsek stabilizldsa, fejlett s mkdkpes intzmnyrendszereinek kiplse. A politikai, gazdasgi, trsadalmi s egyb feszltsgforrsok kre igencsak szles lehet, s kutatsaink szerint az is. Szmos tnyez neheztheti a kapcsolatokat, teremt trsadalmi feszltsgeket. Nem fontossgi sorrendben, csupn felsorolsknt: megoldatlan krnyezeti krdsek (BsNagymaros, Gyurgyevc), a hatrteleplsek nvekv krnyezeti terhelse, az idszakos hatrnyits magas kltsge,21 az utazsok s az ruszllts jogi korltozsa,22 brokratikus beutazs, rossz kzbiztonsg s tovbbi szmos nha tletszeren jelentkez korltozs. Nem meghatrozhat a politikai, gazdasgi, trsadalmi s egyb feszltsgek feloldsnak mdja, ezek negatvan hatnak a hatr menti egyttmkdsekre, idszakosan korltozzk ket, de a folyamatokat lefkezni nem kpesek. A tarts trsgi szint egyttmkdsek stabilitst jelentenek, gy kpesek az idszakos feszltsgeket kompenzlni vagy ppen a politikai rdekrvnyestssel feloldani. Intzmnyes kapcsolatok A hatr menti egyttmkdsek intzmnyi keretei a kilencvenes vek utols harmadban konkretizldtak, ltttek szerzdses formt. Napjainkra megfigyelhet, hogy korbbi egyttmkdsi kezdemnyezsek talakulnak, jraszervezdnek vagy rszekre esnek. A terleti szintek igencsak vltozatos szerkezete formldik, gy gyakori a kzpszintek kapcsolata, de terjednek a vrosvros, vagy a kistrsgkistrsg szerzdses formcik, mikzben egyre lnkebbek a teleplstelepls szint szervezdsek. A vegyes a klnfle terleti szintek egymsmellettisgt kpvisel hatr menti kombincikrl sem feledkezhetnk meg. A sokoldal s tartalmban roppant sznes, szervezett s egyben intzmnyestett hatr menti kapcsolatok rendszerezse nem knny feladat, taln nem is idszer, hiszen ez az j egyttmkdsi forma lnyegben csak a madridi dokumentum elfogadsa utn (1997) futott fel. gy valjban nem lehet az eredmnyeket rtkelni, nem lehet egyrtelmen llst foglalni a szerzdses formk mellett vagy ellenk, teht mg hagynunk kell rleldni, kiforrni a hatr menti kapcsolatok szervezeti rendszert. Az eurorgik laza szervezeti s egyttmkdsi formt jelentenek, vltozatos aktivitssal. Az Interreg-programok csak 2007-tl indultak be igazn, ezek keretet nyjtanak a mlyebb, dnten infrastruktrra alapozott kapcsolatoknak. A programok elkszltek, de tnyleges megvalstsuk lassan halad. Az Eurpai Terleti Egyttmkdsi Csoportosuls jelenthet ttrst a kapcsolatokban. Erre van mr plda (IsterGranum Eurorgi), de a vals mkdsrl, annak eredmnyeirl mg nem szmolhatunk be. rdemes viszont rendszerezni azokat a szempontokat, amelyek mr ebben a felfut szakaszban is anomlikat hordoznak, akadlyozzk az egyttmkdseket, az elkpzelt clok megvalstst, vagy ppen segthetik a meglvk megjtst. Elterjedt formnak, megnevezsnek tekinthet az eu(ro)rgi mint a nyugat-eurpai
21 Gyakorlati plda: kt hatrr, kt vmos minimlis kltsge 4x6500 Ft/ra, 12 rs hatrnyits esetn 312 ezer Ft. 22 Belpsi illetk Jugoszlviba (eltrltk); ru-behozatali korltozsok, pl. Horvtorszg (mrskeltk); ember s llategszsggyi ellenrzs: pl. Romnia; thasznlati dj autbuszoknl: pl. Szlovkia.

34

35

tpus hatr menti egyttmkdst nevben is vllalni kvn szervezet, ahol a kezdemnyez dnten a kzpszint, illetve az azzal egyenrang nagyvrosok. Jelenleg az orszg mindegyik hatrtrsgben tallhatk n. eu(ro)rgik, a szmuk gyarapszik, a szervezdsek befogta npessg 11 milli ftl nhny szzezer fig terjed, vannak tbb orszgot is rint kezdemnyezsek, a tbbsg azonban kt orszg rintkez trsgeit fogja t. A cljaik elremutatk, a hatr menti helyzet egyttes javtsa, a kzs rintkezsi pontok: gazdasg, infrastruktra, kultra, krnyezet, oktats fejlesztse, terletfejlesztsi tervezsek sszehangolsa, azaz a hatr helyzetbl kvetkez elnyk kihasznlsa, a htrnyok lekzdse. A szerzdsek mg nem hoznak jogalanyisgot, azaz nem jn ltre nll jogi szemly, csupn az egyttmkdseket nyilvntjk ki, garanciit maguk a felek vllaljk. Az egyttmkdsek klnfle formban mkdtetnek intzmnyt, jellemz a bizottsgi szerkezet, nem gyakori mg az nll titkrsg vagy gynksg. Az eu(ro)rgik kialaktsnl s mkdsnl a kvetkez nehzsgekkel kell szmolni: Az egyttmkdsek irnytsa, szervezse nem megoldott, a bizottsgok mkdse rendszertelen s vletlenszer, a magyar terleti s nagyvrosi nkormnyzatok appartusa nincs felkszlve a rendszeres nemzetkzi egyttmkdsek mkdtetsre, sem szakembereik, sem pedig tapasztalataik nincsenek. A nagy- s kzpvrosok, megye- s rgikzpontok rszvtele s bekapcsoldsa az esetek tbbsgben nem megoldott, holott a vals kapcsolatok ezekben a centrumokban jnnek ltre, mikzben a hatr menti nagyvrosok is megktik az egyttmkdsi szerzdseiket. A szervezetek megsokszorozsa, prhuzamossga felismerhet, a nagyobb eu(ro)rgin bell kisebbek szervezsre vagy tovbbi terletek bevonsra kerl sor, ezzel jabb kombincik jnnek ltre. Az egyre nvekv szervezeti burjnzsok rontjk a mr meglv kezdemnyezsek hitelt, a clok ismtldnek, gy elaprzdnak az akciterek, a programok. Nem megoldott a hatr menti egyttmkdsek s az adott orszgok terletfejlesztsi rendszerei, intzmnyei kztti kapcsolat, hiszen a megyei s a regionlis terletfejlesztsi tancs feladata a terletfejleszts, mg a megyei nkormnyzat a hatr menti kapcsolatok kezdemnyezje s bonyoltja (s ezzel pldul a programok kidolgozja). Alapvetn eltr az egyes orszgokban a terletfejleszts intzmny- s eszkzrendszere, tbbsgben kzpontostottak, gy a terleti szinteknek nincs hatsuk a vals fejlesztsekre (pldul nincsenek terletfejleszts koncepcik s programok a szomszdos orszgokban), gy a dntsek kormnyzati szinten trtnnek, ami viszont mr llamkzi dimenzit kpvisel. A jogi szablyozs hinyos, nem egyrtelm. A jogalanyisg (jelenleg csak Krptok Eurorgi s SajRima Eurrgi mondta ki, hogy jogi szemlynek tekinti a szervezetet) az Eurpa Tancs 1981-es hatrozata alapjn csak akkor biztostott, ha az rintett orszgok llamkzi szerzdsben szablyozzk az ilyen jelleg koopercik jogi kerete-

it. Magyarorszg s a szomszdos orszgok llamkzi szerzdsei nem szablyozzk az nkormnyzatok ltal ltrehozand egyttmkdsek formjt, azokat teht nem lehet nemzetkzi jogalanyisggal felruhzni, csupn trsgi nemzetkzi egyttmkdseknek tekinthetk. gy nllan nem plyzhatnak nemzetkzi forrsokra, nem vehetnek fel klcsnt, s nem rendelkezhetnek nll vagyonnal. Mindez azt is jelenti, hogy nll trsg- s gazdasgfejlesztst nem folytathatnak. Lpsek trtntek arra (Helyi s Regionlis nkormnyzatok lland Konferencija, 1993; az Eurpa Tancs Miniszteri Tancs, 1995 egyrtelmen llsfoglalsval), hogy a hatr menti egyttmkdsek jogi kereteit reformljk, kijelenve az nkormnyzat jogt a nemzetkzi szerzdsek ktsre (rszleges nemzetkzi jogalanyisg) mind hasonl nkormnyzatokkal, mind ms nemzetkzi szervezetekkel. Nyugat-Eurpban a hatr menti egyttmkdsek szervezeti rendszereinek, az eurorgiknak a jogalanyisga de facto ltezik, a kelet-kzp-eurpai orszgokban viszont ppen a nemzeti nllsg erstse miatt mg az egyttmkds e laza formi is problmkba tkznek. A vrosvros, teleplstelepls s a kistrsgi szint hatr menti egyttmkdsek fontos frumoknak tekinthetk, az akcik e dimenzikban konkrtak, dnten az intzmnyekre vonatkoznak, nem kvnnak nll szervezetet, a gyakorisguk nagyobb, s szlesebb szerepli kr fognak be. A terletfejlesztsi hatsok csak kzvetetten rvnyeslnek (pldul vrosok kztti kzlekedsi kapcsolatok javtsa, egyttes infrastruktrafejleszts, tkelk biztostsa), de a fejlesztsi koncepcik megismertetsre, bizonyos elemeik sszevetsre s sszehangolsra is tallunk pldkat. A teleplsi s a trsgi dimenziban a gazdasgi s a trsadalmi terek egyre tbb csatornja nylik meg, amelyek egyben stabilizljk a kapcsolatokat, megteremtve azok ers hlzatt. A terleti/helyi szint hatr menti egyttmkdsek az utbbi idben terjednek el. Clszer a mr mkdk tapasztalatait tvenni a szerzdsekre, az intzmnyes formkra s a mkds mdjaira vonatkozan. Nem tancsos, hogy tl nagy terletet, sok szereplt, jelents feladatvllalsokat definil szervezetek jjjenek ltre, mert mkdsk koordinlsa nehzkes lesz, az eltr szablyozsok s krlmnyek miatt akadlyokba tkzik. Fontosnak tartjuk a terletfejlesztsi elkpzelsek egybevetst, gy a regionlis, a megyei s a kistrsgi koncepcik s programok megismertetst az orszghatron tli fllel. Szksges tovbb azok fellvizsglatnl, kiegsztsnl a szomszdos orszg kapcsold terleti egysgnek fejlesztsi irnyait is figyelembe venni. Ajnlatos tanulmnyozni az Eurpai Uni hatr menti kapcsolatokra vonatkoz plyzatait, illetve sikeres programjait, mert j mintknt szolglnak az egyttmkdsek tervezsben, a program meghatrozsban. Az egyttmkdsek tereit minl szlesebbre kell nyitni, a szervezds ne csak a politikusok eu(ro)rgija vagy venknti tallkozja legyen, a dominns terletfejleszts szereplk s intzmnyek is rezzk maguknak a hatr menti kapcsolatokat. A nagyobb gazdasgi nyitst a trsgi s helyi tmogatsi programokkal lehet elmozdtani (pldul kzs vllalkozsok tmogatsa, oktats-kpzs, foglalkoztats, loklis infrastruktra s

36

37

programok, killtsokon, vsrokon val rszvtel stb.), a trsadalmi terek kapcsolatt rdemes sztnzni, s mindehhez elengedhetetlen a terleti/helyi mdia bevonsa. Szksges tartjuk, hogy az llamkzi vegyes bizottsgokban a mkd hatron tnyl regionlis egyttmkdsek kpviseli is helyet kapjanak, hogy kzvetteni tudjk a trsgi problmkat, akaratokat, egyben minl szlesebb informcihoz jussanak az adott orszgok kztti kapcsolatokrl.

Stratgiai irnyok az egyttmkdsekben


Tth Jzsef 1996-ban rt tanulmnyban Magyarorszg trszerkezetnek elemzse alapjn ngy stratgiai esetenknt tfed irnyban jelli meg az orszghatr menti egyttmkdsek jvbeli helyzett, s egyben az orszgnak a Krpt-medencben betlttt kzponti fekvsbl add kedvez lehetsgeinek hasznostst. A szerz felttelezi s ezzel azonosulunk , hogy az eurpai unis csatlakozs utn Magyarorszg hatrainak kzel 80%-a (1788 km) nem lesz unis hatr. A szomszdos ngy, vlheten nem unis orszgnak (Ukrajna, Romnia, Horvtorszg, Jugoszlv Szvetsgi Kztrsasg) egyedl Magyarorszg lehet az rintkezsi pontja az eurpai integrcival, mg Szlovkia kt potencilis (Lengyelorszg, Magyarorszg) eurpai unis orszggal lesz hatros. A hatr menti vrosok Komromtl keleti irnyban egszen a nyugati peremen lv Szentgotthrdig j fejldsi aranypatkt alkothatnak, hiszen a magyar hatrrgik vrosai az Eurpai Uni kapujt fogjk alkotni. Ezek a kzpontok nemcsak informcis pontok lesznek, hanem egy ms gazdasgi tr rintkezsi, trakodsi terei, gy azokon keresztl (is) trtnik a csatlakozni szndkoz orszgok polgrainak kommunikcija az eurpai gazdasgi-politikai integrcival. Ezltal teht az uni elvrsainak, ignyeinek, st az ltala megtestestett politikai, trsadalmi s kulturlis rtkeknek kzvetti lesznek. A hatr menti aranypatkt alkot vrosok fejldse j dimenzikat kaphat. Az erre val felkszlst (infrastruktra, szolgltat funkcik, a hatr menti vrosok s a regionlis kzpontok kapcsolatnak javtsa) minl elbb meg kell kezdeni, hiszen nemcsak tudatostani rdemes a helyzeti energiban rejl lehetsgeket, hanem hardver oldalt is biztostani szksges. Megfigyelhet, hogy szmos magyarorszgi szkhely, magyar vagy klfldi tulajdon nagyvllalat megkezdte a terjeszkedst a szomszdos orszgokban.23 Felismerhetk azok a regionlis multinacionlis vllalatok, amelyek ppen a kzp-eurpai trsgben fejtik ki tevkenysgket. Mivel erre a sajtos piacra szakosodnak, egyre fontosabb vlik szmukra a trsgen belli kapcsolatok erstse, a zkkenmentes mkds feltteleinek biztostsa. Szmos multinacionlis vllalat azrt teleplt meg Magyarorszgon, hogy Kelet- s Kzp-Eurpban ltrehozott egysgeit innen irnytsa, vagy egyszeren figyelje a gazdasgi lehetsgeket a szomszdos orszgokban (pldul a privatizci elrehaladsa, a gazdasgi krnyezet mkdse, versenytrsak, intzmnyrendszer stb.). Ennek
23 rva L.Diczhzi B.: Globalizci s a klfldi tkeberuhzsok Magyarorszgon. Budapest, 1998. Kairosz Kiad Nvekedskutat.

kvetkeztben felrtkeldnek a hatrrgik nagykzpontjai, azok lehetnek az irnyt s megfigyel, gazdasgszervez tevkenysgek a fhadiszllsai. Nlklzhetetlen a fvros s a nagykzpontok, illetve azokon keresztl a hatrrgis centrumok elrhetsgnek javtsa, illetve a hatrtkelk korszerstse, hogy a gazdasgi kapcsolatok fizikai akadlyai legalbb a magyar oldalon mrskldjenek. Nem elhanyagolhat az a szempont sem, hogy a Magyarorszggal szomszdos orszgok hatr menti trsgeiben kzel hrommilli magyar anyanyelv s magyar nemzetisg llampolgr l. Szmukra a htkznapi kapcsolatot az anyaorszggal a hatrrgik jelentik. Ugyanakkor a gazdasgi, trsadalmi s kzssgi egyttmkdsek kzvetti lehetnek, hozzjrulhatnak szmos (kulturlis, nyelvi, intzmnyi, szervezeti, mentlis stb.) akadly lekzdshez. A gondot az jelenti, hogy az eurpai unis csatlakozs utn a hatrszakaszokon a schengeni egyezmny szablyait kell alkalmazni, ami tbb szomszdos orszg esetben a vzumknyszer visszalltst jelentheti. Ez htrnyos helyzetbe hozhatja a magyar nemzetisg klfldi llampolgrokat. E problma kedvez megoldsa nagyban hozzjrulhat a hatrrgik egyttmkdsnek kiszlesedshez. S vgl az Eurpai Uni stratgiai trsgnek tekinti Kzp-Eurpt, a Duna-menti s az Adria trsgt, amire vonatkozan sszehangolt fejlesztsi elkpzelseket dolgozott ki ppen e trsg orszgainak bevonsval.24 A politikai, gazdasgi, trsadalmi s transznacionlis terletfejlesztsi szempontok egyttesen arra sztnznek, hogy Magyarorszg hatr menti trsgeinek egyttmkdsi rendszert minl tudatosabban gondoljuk t s dolgozzuk ki, s tegyk a nemzeti stratgia szerves rszv. A stratgiai kapcsoldsi irnyok kzl a nyugati (osztrkszlovnmagyar hatrrgi) megfelel szervezeti s intzmnyi keretben mkdik. Egyrtelmv vlt napjainkra, hogy a nyugati hatrrgiban nem egy egysges szerkezet kialakulst kell sztnzni. BcsPozsony trsgnek hatsa erteljesen rvnyesl az orszg szaknyugati rgiiban, gy fokozatosan formldik a BcsPozsonyGyrSopron vrosi egyttmkds, amelyhez aztn szervesen kapcsoldik a BcsBudapest innovcis tengely. A krlmnyek megvltoznak az eurpai unis tagsggal ebben a hatrrgiban, gy mr most el kell kszteni a kooperci hlzati elemeit, azok intzmnyrendszert s szereplit. A nyugati hatrrgiban nagy eslye lehet a SzombathelyZalaegerszegGrazMaribor vrosrgi szervezdsnek, amelyhez szmos kzvetlen hatr menti kistrsgi egyttmkds is kapcsoldhat. Az szaki stratgiai kapcsoldsi pont (szlovkmagyar hatrrgi) tovbbra is kt csompontbl ll. Az egyik lehet ppen a DunaIpoly trsge, ahol elsdlegesen a hatr menti kzel azonos adottsg vrosok s kisebb trsgek egyttmkdse hozhat ltre j kapcsolatokat. A MiskolcKassa trsgre pl, szintn a kzvetlen hatr menti akcikat sztnz kapcsolatok nyjtjk a msik egyttmkds kereteit. Ebben a dimenziban szintn gyelni kell arra, hogy a nagy v szervezeti rendszerek ltrehozsa mellett a
24 A kzp-eurpai, a Duna menti s az Adria trsg integrlt terletfejlesztsi stratgija. Tr s Trsadalom, 1999. 12. sz. 195-251.

38

39

kistrsgtelepls tpus rintkezsek vagy ppen kapcsoldni kvn vrosszvetsgek jjjenek ltre. Ezen a hatrszakaszon de a keleti s rszben a dli hatrrgikban is hasonl nagysg, szerepkr, korbban egymst jl kiegszt vrosgyrk tallhatk a hatr kt oldaln, ezeknek hlzatba szervezse elsknt az infrastrukturlis rendszerek megjtsval nagy lendletet adna a hatr menti egyttmkdseknek. A keleti stratgiai kapcsoldsi pont a szlovkukrnromnmagyar hatrrgikat foglalja magban, dnten a vrosvros kapcsolatok alapjn, s ennek intzmnyi keretet adott a Krptok Eurorgi, amely, mint korbban hangslyoztuk, szmos problmval kszkdik. Megkezddtt a kisebb, tlthatbb s egyben mkdkpes j egyttmkdsi formk szervezdse, amiben mr a kzvetlen kistrsgtelepls kapcsolatrendszer a mozgat- s szervezer. A magyarromn hatrszakasz szaki vezeteiben a tervezett hatrtkelk megnyitsval vlheten egyre intenzvebb teleplstelepls szint kapcsolatok szervezdnek, bennk az ottani nagyvrosok meghatroz szerepet kaphatnak. A romnmagyar hatrrgi dli rszben szintn tallhatk nagykzpontok, amelyek egymssal kedvezen mkdhetnek egytt. gy Szeged, Bkscsaba, Arad, Temesvr olyan adottsgokkal rendelkezik, amelyek alkalmass teszik ket hlzati rendszerek kiptsre s jszer kooperci fogadsra. Ezt a trsget fogja be a DunaTiszaKrs Maros Eurgi, amely hasonl nehzsgekkel kzd, mint az elz multiregionlis egyttmkds, azzal a klnbsggel, hogy az egyik alapt tartomny (Vajdasg) helyzete a belpolitikai feszltsgek miatt bizonytalan, gy az intzmny gyakorlati mkdse akadozik. A dli hatrrginak az adriai s balkni kapcsolatrendszer fejlesztse miatt van jelentsge. A szerbiai politikai helyzet rvid tvon mg nem teszi lehetv, hogy jelentsebb erforrsok koncentrldjanak a szerbmagyar hatrrgiban, de a gyors vltozsokra rdemes felkszlni. Ugyanakkor a horvtorszgi hatrrgiban mr mutatkoznak az elmozduls jelei, az rintkez periferikus trsgek miatt viszont inkbb az infrastrukturlis rendszerek (kzlekedsi kapcsolatok) alaktsa jrulhat hozz az egyttmkdsek megalapozshoz, amelyeket clszer a jvben intzmnyes rendszerbe szervezni. *** Kivl lehetsgek rejlenek a hatr menti egyttmkdsekben. Ezek j fejlesztsi forrsokat knlhatnak a hatr mindkt oldaln, de hozzjrulhatnak Magyarorszg politikai s gazdasgi pozciinak trendezshez a Krpt-medencben. Az egyttmkdseket tudatosan kell szervezni, azok pljenek be a nemzeti fejlesztsi stratgikba, legyenek a terleti politika irnymutat elemei. Ugyanakkor kszljenek a szomszdos hatrrgikkal kzs fejlesztsi koncepcik, melyekre egyttes programok pljenek, hogy a partnersg s az egyenrangsg elve ne csak kapcsolatok irnyainak kidolgozsakor rvnyesljn, hanem gyakorlati megvalsulsuk sorn is.

Ludmila Sfirloaga
Az Eurpa Tancs Helyi s Regionlis Hatsgok Kongresszusa Rgik Kamarjnak elnke
Szeretnm megksznni Bajnai Gordon miniszterelnk rnak s az sszes szerveznek, hogy az Eurpa Tancs Helyi s Regionlis Hatsgok Kongresszust meghvtk erre a fontos esemnyre. Nagyon rlk, hogy ma n kpviselhetem a Kongresszust. A kisebbsgek, a hatron tnyl egyttmkds s a terleti nkormnyzatok a Kongresszus szmra elsdleges fontossgak. Mindig is azt tartottuk, hogy a szubszidiarits elve hozzjrulhat a nemzeti kisebbsgek vdelmhez, s hogy a jelenleg Eurpban l kisebbsgek vdelmnek eszkzt a helyi s a regionlis nkormnyzatok jelenthetik. A Kongresszus mindig is a kisebbsgek ltal lakott terletek legitimcijnak elismersrt, az ilyen terletekre vonatkoz kln jogszablyok elfogadsrt s azrt kzdtt, hogy a helyi s regionlis hatsgok a hasonl hatsgokkal sszefoghassanak. Ugyanakkor mindig is tmogatta a hatron tnyl egyttmkdst mint a hatrokkal elvlasztott kisebbsgek vdelmnek egyik eszkzt. A trtnelem nha elvlasztotta az egy nyelvet beszl s azonos kultrj npeket, de a hatron tnyl egyttmkds kpes cskkenteni a geopolitikai megosztottsgot azltal, hogy megtallja a hatrokon tli kzs megoldst a kzs ignyekre, illetve adminisztratv tmogatst nyjt s kzs struktrkat alakt ki az azonos gyker s kultrj npek szmra. Mindez vilgosan megfogalmazdik az Eurpa Tancs egyezmnyeiben s legfkpp a Kongresszus kezdemnyezsre kidolgozott egyezmnyekben. (Az emberi jogok eurpai egyezmnye 14. cikke tiltja a megklnbztetst, klnsen a nyelvi s nemzeti kisebbsghez tartozs alapjn.) A nemzeti kisebbsgek vdelmrl szl keretegyezmny magban foglalja s tmogatja a nemzetkzi s hatron tnyl egyttmkdst. Az egyezmny szerint a tolerns s virgz Eurpa kiteljesedse nemcsak az llamok kztti egyttmkdstl fgg, hanem hatrokon tnyl egyttmkdst kvn a helyi s a regionlis kzssgek kztt, termszetesen az egyes llamok alkotmnynak s terleti integritsnak srelme nlkl. Ugyanez a keretegyezmny hangslyozza, hogy a nemzeti kisebbsgek (illetve a kisebbsghez tartoz egynek) jogainak s szabadsgnak vdelme az emberi jogok nemzetkzi vdelmnek szerves rsze. A kisebbsgvdelem a nemzetkzi egyttmkds szerves rsze teht. A terleti nkormnyzatok s kzigazgatsi szervek hatr menti egyttmkdsrl szl eurpai keretegyezmny sztnzi s elsegti a helyi s a regionlis hatsgok kztti hatron tli megllapodsok megktst. Ezek a megllapodsok gyakran regionlis fejlesztsekre, krnyezetvdelemre, a kzigazgats javtsra vonatkoznak, s esetenknt a terleti hatsgok hatron tnyl egyesleteinek s konzorciumainak ltrehozsra is kiterjednek. Ez az egyezmny szmos mintaegyezmnyt is tartalmaz, ami mind a helyi s

40

41

a regionlis hatsgoknak, mind pedig az llamoknak lehetv teszi, hogy a hatron tli egyttmkdst a sajt ignyeik szerinti legclszerbb keretek kztt hatrozzk meg. Az egyezmny alapjn az alrk vllaljk tbbek kztt, hogy keresik a megoldsokat a hatron tnyl egyttmkds eltt ll nehzsgek s akadlyok lekzdsre, valamint hogy megadjk a nemzetkzi egyttmkdsben rszt vev szervezeteknek mindazon eszkzket, amelyek pusztn orszgos keretek kztti mkdsk esetn megilletnk ket. Az egyezmny jegyzknyveinek clja az egyezmny megerstse a terleti kzssgek hatron tnyl egyttmkdshez val jogainak bizonyos felttelek melletti elismerse, a hatron tli egyttmkdsi megllapods keretein bell meghozott dntsek rvnyessgnek a hazai trvnyekben trtn rvnyestse s az ilyen megllapodsok alapjn ltrejtt egyttmkd szervezet jogi szemlyisgnek elismerse rvn. Az egyezmny ktsgtelenl segtheti a kormnyokat abban, hogy sajt nemzeti kisebbsgeiket a hatron tnyl egyttmkds rvn megvdjk. Vgezetl az egyezmny eredeti szvegezsnl mr jelen lv Kongresszus szmra a legfontosabb, hogy a regionlis vagy kisebbsgi nyelvek eurpai chartja megersti a Tancs elktelezettsgt a nyelvek soksznsgn s gazdagsgn alapul eurpai kulturlis rksg megrzse s npszerstse mellett, s sztnzi a hatron tli egyttmkdst. A charta szerzd felei vllaltk, hogy tbboldal megllapodsokat hoznak ltre az ugyanazon nyelvet beszl llamok kztt. Az llamok is ktelesek olyan megllapodsokat ktni, amelyek az egyazon nyelvet beszlk kztti kapcsolatok polst clozzk a kultra, az oktats s a tjkoztats tern. Az alr llamok ezen kvl vllaltk, hogy elsegtik a hatron tnyl egyttmkdst a regionlis s a helyi hatsgok kztt klnsen ott, ahol a hatr kt oldaln ugyanazt a nyelvet beszlik. A Kongresszus 1984-ben kezdemnyezte a vgl 1992-ben alrsra megnyitott charta elksztst, amely t llam ratifikcijt kveten 1998-ban lpett hatlyba. Ekkor lpett mkdsbe a vgrehajt s ellenrz rendszer. A ratifikcis eljrs rszeknt az alr felek a menrendszerben felsorolt vllalsokbl aszerint vlasztanak, hogy mi felel meg legjobban az adott helyzetben az adott nyelvi csoport ignyeinek. A kiadott jelentsek alapjn a Szakrti Bizottsg s az Eurpa Tancs Miniszteri Bizottsga a nemzeti kormnyok szmra ajnlsokat fogalmazott meg. A chartban megfogalmazott legfontosabb ktelezettsg a regionlis vagy kisebbsgi nyelvek oktatsnak s elsajttsnak biztostsra vonatkozik. A Kongresszus a kezdetektl fogva gy vli, hogy az oktatsnak rendkvl fontos szerepe van a kisebbsgi nyelvek megrzsben. Ugyanakkor azt is fontosnak tartotta, hogy egy olyan eurpai tr kialaktsa fel haladjon, ahol a regionlis s kisebbsgi nyelvek oktatsa szisztematikus s kvetkezetes. ppen ezrt 2006-ban elhatrozta, hogy a nemzeti jelentseket (ppgy, mint a Szakrti Bizottsg jelentseit) elemzi annak rdekben, hogy kzs clokat s minimumszablyokat alaktsanak ki a regionlis s kisebbsgi nyelvek oktatsban s elsajttsban. A charta menrendszere vllalsokat tartalmaz az vodai elltssal, az ltalnos s kzp-

fok oktatssal, a szakoktatssal, a felsfok s felnttoktatssal, a tanrkpzssel s a tanfelgyelettel kapcsolatban. A charta vgrehajtsnak elmozdtsa rdekben a Kongresszus gy hatrozott, hogy lerja azt a felttel- s szablyrendszert, amely a kisebbsgi nyelv oktats legalapvetbb kereteit biztostja. gy 2007-ben elfogadta a regionlis s kisebbsgi nyelvek oktatsra vonatkoz ajnlst. Az ajnlsban a Kongresszus a regionlis s kisebbsgi nyelvek oktatsi modelljrl rszletes lerst nyjt, ezzel kvnva segteni, hogy a charta alkalmazsa gyakorlatibb legyen, s a regionlis s kisebbsgi nyelv oktats megersdjn s fejldjn. Elg hossz ideig eltartott, amg olyan jogi kereteket sikerlt megalkotni, amelyek kontinensnkn a kisebbsgek vdelmt biztostani kpesek. Br a kisebbsgeket vd s a hatron tnyl egyttmkdst tmogat legfontosabb egyezmnyeket nem minden orszg rta al s ratifiklta, ezeket mgis az Eurpa Tancs alapdokumentumaiknt tartjuk szmon. A Kongresszus, amely egybknt jelen volt az egyezmnyek tbbsgnek megalkotsnl, vgrehajtsukat folyamatosan sztnzi. Azonban tovbbi erfesztsekre van szksg: az Eurpa Tancs jogi dokumentumait minden tagorszgnak ratifiklnia s alrnia volna szksges; fontos volna ktelez erej ktoldal llamkzi megllapodsokat ktni a kisebbsgi krds ltal rintett orszgok kztt annak rdekben, hogy a hatron tnyl egyttmkdst stabil alapokra helyezzk, s ezzel jvbeni fejldst lehetv tegyk; az egyes nemzeti kormnyoknak az egyezmny keretein is tlmenen sokkal kzvetlenebb erfesztseket kellene tennik a megllapodsok megktsre s bizottsgok, eurorgik s ms hasonl, hatron tnyl egyttmkdst segt struktrk kialaktsra. Ez lehetv teszi a helyi s regionlis kormnyok szmra a hatkony egyttmkdst a hatrokon tl. vgezetl: fontos volna trgyalsokat kezdemnyezni az rintett orszgok kztt a vzummentessg bevezetsrl, mert a jelenlegi vzumktelezettsg a hatron tli egyttmkds kialakulst slyosan akadlyozza, klnsen ott, ahol a hatr mindkt oldaln ugyanaz a nemzetisg l. A kisebbsgi krds s a hatron tli egyttmkds az Eurpa Tancs mandtumnak kezdetn nehz tma volt. Eurpban mindentt gondot okozott a nyelvi s kulturlis soksznsg megrzse s a kisebbsgek elismerse (s egyes tagllamokban mg mindig ez a helyzet). Gyakran s sokszor ok nlkl a nemzeti egysget fenyeget tnyezknt tekintettek a kisebbsgekre. Sok nemzet volt fltkeny a kisebbsgek szuverenitsra s nemzeti egysgre, s tartott attl, hogy a hatron tli egyttmkds olyan helyzeteket teremthet, ahol a hatrok jrarajzolsa ismt napirendre kerl. Azonban lassan egyre vilgosabb vlt, hogy elengedhetetlen a helyi s regionlis kormnyok decentralizlt szerveinek felhatalmazsa a hatron tli egyttmkdsre. Orszgaink szorosabb egyestsnek clja ahogy azt az Eurpa Tancs alapokmnynak els cikke elrevetti realitss vlt.

42

43

Engedjk meg, hogy azt is elmondjam: ma Eurpban millik lnek olyan orszgokban, ahol az etnikai s nyelvi csoportok nem alkotnak tbbsget. A 800 millis Eurpban mi mindannyian kisebbsgek vagyunk: nincs egyetlen egy csoport sem, amelyik tbbsgnek tarthat. Ahhoz az Eurphoz, amelyet fel szeretnnk pteni az eurpai integrciban, a soksznsg elfogadsa rtkknt (s nem akadlyknt) elengedhetetlen. Vilgos, hogy a kisebbsgi flelmek kezelsnek legjobb s leghatkonyabb mdszere valsznleg a kisebbsgekkel kapcsolatos nyitott politika s a hatron tli egyttmkds megvalstsa. Ksznm a figyelmet.

Alan Phillips
Az Eurpa Tancs Nemzeti Kisebbsgek Vdelmrl szl Keretegyezmnye Tancsad Bizottsgnak elnke
Miniszterelnk r, Fbiztos r, Hlgyeim s Uraim! Elszr is engedjk meg, hogy megksznjem a Miniszterelnki Hivatal meghvst, azt, hogy a Tancsad Bizottsg elnkeknt ma itt nk eltt beszlhetek a nemzeti kisebbsgek vdelmrl szl keretegyezmnyrl. Egy idben gyakran utaztam Budapestre, lvezve a hatron tnyl egyttmkds e formjt, de legalbb ilyen rmet okozott a magyar Parlament pletnek s az nk csodlatos kulturlis rksgnek sszehasonltsa a hazmval. Nagyon rlk ennek a mai tancskozsnak, amely lehetsget ad a vilgos s mlyensznt prbeszdre, a hatron tnyl egyttmkds s az etnokulturlis soksznsg minden egyes fontos krdsnek megvitatsra. n a kisebbsgi jogok irnybl kzeltem meg a krdst a keretegyezmny jogi norminak felhasznlsval. Amellett rvelek, hogy a keretegyezmny s az ltala megvdeni kvnt jogok nemcsak a kisebbsgek szmra elnysek, hanem a tbbnemzetisg llam s rgi minden tagjra nzve is. A keretegyezmny 1. cikke kimondja, hogy A nemzeti kisebbsgek s ezen kisebbsgekhez tartoz szemlyek jogainak s szabadsgainak vdelme az emberi jogok nemzetkzi vdelmnek szerves rszt kpezi, s mint ilyen, a nemzetkzi egyttmkds keretbe tartozik. A keretegyezmny fenti s ms cikkei (mint pl. a 2., 5., 6., 15. s a 17.) kzvetlenl a hatron tnyl egyttmkds tmjt rintik. A 15. cikk pldul a hatkony rszvtel, illetve az autonmia trgyval kapcsolatos krdseket trgyalja. Eladsomban ugyanakkor a 18.2 cikkre fkuszlok, amely a hatron tvel egyttmkdsrl s a nemzeti kisebbsgekrl szl. A keretegyezmny a tagllamokat ktelezettsgvllalknak, a kisebbsgeket pedig jogtulajdonosoknak lttatja. Ennek a kt kulcsfontossg rdekcsoportnak kell jhiszemen egyttmkdnie a megrts s a tolerancia jegyben, az Eurpa Tancs s ms szereplk tmogatsval, ahol ez lehetsges. Magtl rtetdik, hogy rendkvl fontos az llamok s a kisebbsgek kztti klcsns bizalom kialaktsa, mikzben az orszgok, a kisebbsgek s ms szereplk is ktelesek a jszomszdi kapcsolat elvt, valamint az llamok kztti barti viszonyt s egyttmkdst tiszteletben tartani. Mindenkinek tiszteletben kell tartania a kisebbsgek jogait, mikzben a kisebbsgeknek maguknak is tisztelnik kell msok, gy ms kisebbsgek emberi jogait. A keretegyezmny elsdleges clja, hogy a nemzeti kisebbsgek vdelmvel kapcsolatban konkrt jogi szablyokat nyjtson. Egyetrts szletett abban, hogy a nemzeti kisebbsgeket tiszteletben kell tartani s vdelmezni szksges, mert ez hozzjrul a bke

44

45

s a stabilits megrzshez. A keretegyezmny olyan jogi elveken alapul, amelyek a nemzeti jogalkots s kormnyzati intzkedsek rvn hajthatk vgre, ahol az egyni jogokat egynenknt s msokkal kzsen gyakoroljk. A keretegyezmny bevezetjben rmutat arra, hogy hogy az eurpai trtnelem megrzkdtatsai megmutattk, a nemzeti kisebbsgek vdelme alapvet fontossg kontinensnk stabilitsa, demokratikus biztonsga s bkje szempontjbl. Leszgezi, hogy a tolerns s virgz Eurpa kiteljesedse nemcsak az llamok kztti egyttmkdstl fgg, hanem hatrokon tnyl egyttmkdst kvn a helyi s a regionlis kzssgek kztt, az llamok alkotmnynak s terleti integritsnak srelme nlkl. Engedjk meg, hogy szljak nhny szt a bizalom szereprl a kisebbsgi jogok rvnyestsben. A 2. cikk kikti, hogy a keretegyezmny rendelkezseit jhiszemen, a megrts s a trelem szellemben, valamint az llamok kztti jszomszdi, barti kapcsolatok s egyttmkds elveivel sszhangban kell alkalmazni. A 21. cikk hangslyozza a nemzetkzi jog alapvet elveinek fontossgt, klnsen az llamok szuvern egyenlsgt, terleti integritst s politikai fggetlensgt. Amikor hatron tnyl egyttmkdsrl s etnokulturlis soksznsgrl beszlnk, fontos figyelembe vennnk a 6. cikk szvegt, amely kimondja, hogy A Felek btortjk a tolerancia s kultrk kztti prbeszd szndkt, valamint hatkony intzkedseket hoznak, hogy elmozdtsk minden terletkn l szemly kztt klcsns tiszteletet, megrtst s egyttmkdst. Ezek az alapelvek elengedhetetlenek a keretegyezmny 17. s a 18. cikknek az rtelmezshez. E kt cikk kifejezetten a hatrokon tvel kapcsolatokra s a hatron tnyl egyttmkdsre utal.

Hatron tvel kapcsolatok


A keretegyezmny 17.1 cikke szerint a nemzeti kisebbsgekhez tartoz szemlyek nem akadlyozhatk azon joguk gyakorlsban, hogy szabadon s bksen hatrokon tnyl kapcsolatokat hozzanak ltre s tartsanak fenn olyan szemlyekkel, akik trvnyesen tartzkodnak ms llamokban, kivltkppen olyanokkal, akikkel etnikai, kulturlis, nyelvi s vallsi identitsukban osztoznak, vagy kulturlis rksgk kzs. Az Eurpai Uni j hatrai klnskppen sok problmt okoztak a nemzeti kisebbsgeknek, fggetlenl attl, hogy a hatr melyik oldaln lnek. Engedjk meg, hogy nhny pldt hozzak erre. A Tancsad Bizottsg arra sztnzi Albnit, hogy erstse hatron tli kapcsolatait, klnskppen Grgorszggal; javasolta, hogy a vzumelrsokat ne csak a kisebbsgek szmra enyhtsk az anyaorszg irnyba, hanem az sszes nemzetsgi kisebbsg, gy a romk szmra is (133. bekezds). sztorszgot arra sztnzi, hogy tovbbra is vezessen be olyan kezdemnyezseket, amelyek az sztorszg s Oroszorszg kztti a kapcsolatok fejldst elsegtik, s a nemzeti kisebbsg tagjait ktnyelv programokba vonjk be. A Litvnirl szl vlemnyben aggodalmunknak adtunk hangot a fehroroszorszgi csaldok Mindszentekkor tett ltogatsuk sorn felmerl vzumkltsgeivel kapcsolatban, az els, 2000-es szlovkiai vlemnyben pedig kifejtettk, hogy az vtizedes mlt hatron tvel kapcsolatokat Ukrajnval a hatrellenrzsrl szl elcsatlakozsi megllapodsok, illetve az Eurpai Uni acquis communautaire-je akadlyozza. Az Eurpai Unin kvli orszgokbl szrmaz nemzeti kisebbsgek esetben is merltek fel problmk; Romniban pldul az ott tanul romn nemzetisg, Ukrajnbl szrmaz kisebbsgi dikok szenvedtek htrnyokat. De rtk htrnyok az Eurpai Unin bell l kisebbsgeket is. A szlovk hatsgokat felhvta a Tancsad Bizottsg, hogy igazoljk: nincsenek indokolatlan akadlyok a szlovkiai ltalnos iskolkba hvott, kisebbsgi nyelvet tant klfldi tanrok diplominak elismerse tern.

Nemzetkzi jogi okmny


39 llam (kztk Magyarorszg s szomszdai) ratifiklta a keretegyezmnyt, amely nemzetkzi jogi okmny, vgrehajtst az Eurpa Tancs ellenrzi, az az Eurpa Tancs, amelynek Miniszteri Bizottsga a Tancsad Bizottsg ajnlsait kri ki. A Tancsad Bizottsg 1998-ban kezdte meg munkjt, amikor a keretegyezmny hatlyba lpett, s legels vlemnyt 2000-ben fogalmazta meg a keretegyezmny vgrehajtsrl a tagllamokban. Azta a Tancsad Bizottsg befejezte a mind a 39 orszgra kiterjed ellenrzs els krt s a msodik kr nagy rszt. Jvre a Tancsad Bizottsg Magyarorszgon, Szlovkiban, Romniban s Ukrajnban folytatja az ellenrzst. pp ezrt nem volna helyes, ha itt brmilyen mdon minstenm a keretegyezmny vgrehajtst ezekben az orszgokban.

Kt- s tbboldal megllapodsok


A 18.1 cikk arra sztnzi az llamokat, hogy kssenek kt- s tbboldal egyezmnyeket ms llamokkal, kivltkppen a szomszdos llamokkal, annak rdekben, hogy biztostsk az rintett nemzeti kisebbsgekhez tartoz szemlyek vdelmt. Magtl rtetdik, hogy e megllapodsoknak kvetnik kell a keretegyezmny s a nemzetkzi jog rendeleteit s szablyait. A Tancsad Bizottsg szmos ilyen egyezmny megszletst dvzlte, klnsen a Romnia, Szlovkia s Magyarorszg ltal megkttt megllapodsokat, akr egyms kztti, akr ms llamokkal ltrejtt egyezmnyekrl volt is sz. Ugyancsak rmmel s klns figyelemmel fogadta az 1998-as belfasti (vagy ms nven a nagypnteki) meglla-

46

47

podst, valamint a 2007-es St. Andrews-i megllapodst, amely egy egsz sor szereplt, kztk Nagy-Britannia s rorszg kormnyt is tmogati kztt tudta. Engedjk meg, hogy most kifejezetten a keretegyezmny 18.2 cikkre fkuszljak, amely kikti: Adott esetben a Felek megfelel intzkedseket hoznak a hatrokon tnyl egyttmkds btortsra. Az adott esetben kifejezs megengedi az llamoknak, hogy sajt hatskrben rtelmezzk, mi tartozik ide, mg a megfelel intzkedst hoznak ktelez jellege kifejezetten ersnek tnik. Szmos llamban a nem kormnyzati szervek s a rokonllamok fontos szerepet jtszanak a nemzeti kisebbsgek kulturlis tmogatsban. Ezek a klfldi forrsok tbbek kztt olyan clokat szolglhatnak, mint iskolai tanknyvek kiadsa s ingyenes eljuttatsa a dikokhoz, a kulturlis s mvszeti tevkenysgek pnzgyi tmogatsa. Kormnyzati hatsgok szmos esetben szmoltak be a Tancsad Bizottsgnak ms llamokkal kialaktott gymlcsz kapcsolatokrl (pldul Moldova egyebek mellett a Bulgriban, Oroszorszgban, Trkorszgban s Ukrajnban l kisebbsgek tmogatsrl). Ezek az orszgok egyttmkdnek nyelvi s kulturlis tanfolyamok szervezsben, tanr- s dikcsereprogramokban. A moldviai Oktatsi Minisztrium ajnlsa alapjn megfelel kisebbsgi nyelv tanknyveket bocstanak a kisebbsgek rendelkezsre. rmnyorszgban az llam nem alkalmaz semmilyen aktv oktatsi politikt a nemzeti kisebbsgek javra, s alig vagy egyltaln nem tmogatja az ilyen irny oktatsi kezdemnyezseket. A nemzeti kisebbsgek kpviseli rmutattak arra, hogy a hatsgok sokszor a kisebbsgek szerepvllalsra s az anyaorszg tmogatsra hagyatkoznak, olykor tlsgosan is. s bizony tudjuk, hogy egyes llamok nem nyjtanak kell forrsokat a nemzeti kisebbsgek jogainak biztostsra. A Tancsad Bizottsg mikzben dvzlte azokat a kezdemnyezseket, amelyeket az anyallamok klcsns megllapods alapjn s jhiszemen indtottak , arra az llspontra helyezkedett, hogy a kormnynak magnak is elktelezettsget kell mutatnia a hatrain bell l nemzeti kisebbsgek irnt. Tovbbi intzkedseket kell tenni, s nem szabad tlsgosan a polgri trsadalom kezdemnyezseire vagy a rokoni tmogatson keresztl klfldrl szrmaz, hatrokon tnyl egyttmkdsre hagyatkozni. A nemzeti kisebbsgek aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy egyes llamok jelentsen tbb forrst helyeznek ki, s nagyobb figyelmet fordtanak klfldn l nemzeti kzssgeikre, mint hazai nemzeti kisebbsgeikre (pldul Litvniban). A helyzetet slyosbtotta az Eurpai Uni llampolgrainak a tz j tagllam 2004. vi belpse ta zajl, nagyobb mrtk vndorlsa. A Tancsad Bizottsg ezzel szemben dvzlte a jhiszemen bevezetett s vgrehajtott szimmetrikus megllapodsokat. Az rmnyek vlemnykben megjegyeztk, hogy rmnyorszg s Ukrajna kztt a hatkony egyttmkds mindkt orszg szmra lehetv tette a ktnyelv kiadvnyok megjelentetst az rintett kisebbsgi kzssgek szmra.

Vgl hadd trjek t egy fontos tmra: arra, milyen szerepet jtszik a hatrokon tnyl egyttmkds a gazdasgi fejldsben. A fbiztossal s munkatrsaimmal egytt gy vljk, a terlet kulcsfontossg, de jrszt elhanyagolt. Szmtalan informlis ismeret birtokban vagyunk, de a Tancsad Bizottsg kevs szisztematikus jelentst kapott e trgyban az llamoktl vagy msoktl. 2008-ban a Tancsad Bizottsg kiadta a nemzeti kisebbsgek hatkony rszvtelrl szl kommentrt, amely jelents slyt helyezett a gazdasgi s trsadalmi letben betlttt szerepkre. A kommentr tbbek kztt utalt az elszigetelt hatr menti terletek elmaradott trsgeire s nemzeti kisebbsgeire, s megjegyezte, hogy a hatrokon tnyl kereskedelem s egyb gazdasgi tevkenysgek klcsns elnyket rejthetnek. A hatr menti terletek klnsen fontosak lehetnek a nemzeti kisebbsgek gazdasgi s trsadalmi fejldse szempontjbl. A kommentr hangslyozta, hogy a hatrokon tnyl egyttmkdst nem szabad semmilyen indokolatlan eszkzzel akadlyozni. Bizonytkok vannak arra, hogy a nemzeti kisebbsgek jelentsen hozzjrulhatnak az llamok kztti kereskedelmi s gazdasgi egyttmkdshez, nemcsak fldrajzi helyzetk, hanem szemlyes kapcsolataik, a beljk vetett bizalom, valamint interkulturlis neveltetsk rvn is, mivel tbbnyelvsgknek s tbbfle nevelsi hagyomnyaiknak ksznheten mindkt kultrt ismerik s megrtik. A Tancsad Bizottsg megfigyel cl ltogatsai sorn gyakran zajlottak rvid megbeszlsek arrl, hogyan mozdtjk el a kisebbsgek a hatrokon tnyl kereskedelmet, m errl vajmi kevs dokumentum ll rendelkezsre. Hallottuk, milyen rtkes szerepet jtszottak a nemzeti kisebbsgek Romniban, Bulgriban s Albniban a rokonaik llamaival folytatott kereskedelem lnktsben, hogyan segtettk el a befektetsek ramlst s az j vllalkozsok ltrehozst valamennyi kzssgben. Az Albnibl gyakran kisebbsgi kzssgekbl szrmaz alkalmi munksok pldul fontos szerepet tltttek be Grgorszg szaki rszn az aratsok idejn, mikzben jelents pnzkldemnyeket is juttattak haza Albniba. Az szak-rorszgi bkeszerzdsek ta a kereskedelmi s kulturlis csere virgzik. Tavaly lehetsgem nylott arra, hogy rszt vegyek egy zenei fesztivlon Rostrevorban, Down megyben, szak-rorszg egy nagyobb terleti egysgn, amely a kisebbsgi kultra nnepe volt, s nem csak rorszgbl vonzott turistkat, hanem Eurpa ms rszeibl, st hatrain tlrl is, bevtelt teremtve. Mozgalmas programjban a hagyomnyos s kortrs npzene, a bkeprbeszd s a kzssgek kztti bkltet esemnyek egytt szerepeltek. Szmos ms eset is van br ezeket egyelre szisztematikusan nem tekintettk t , amikor a kisebbsgi kzssgeket is rint idegenforgalom, kereskedelem s pnzkldemnyek ptik a stabilitst, s nvelik mindannyiunk jltt mg napjaink nehz gazdasgi krlmnyei kztt is. Sajt szememmel lttam ezt Horvtorszgban, Szerbiban, Macednia volt Jugoszlv Kztrsasgban, Moldovban s Ukrajnban. Ezekben az esemnyekben a romk gyakran jtszanak kreatv szerepet, br kpessgeiket s kapcsolataikat

48

49

a gazdasgot tervezk gyakran figyelmen kvl hagyjk. Ez arra is utal, hogy sokkal tbb munkra van szksg ahhoz, hogy meggyzen bemutassuk, hogyan lehetnek a nemzeti kisebbsgek a gazdagods s a gazdasgi stabilits forrsai valamennyi kzssg szmra.

1* Vesna Crni-Groti*

A Regionlis vagy Kisebbsgi Nyelvek Eurpai Chartja Szakrti Bizottsgnak alelnke


Elszr is ksznm a szervezknek, hogy a konferencia napirendjbe iktattk a nyelvi chartt, valamint hogy lehetsget adtak, hogy arrl a jogi s gyakorlati szereprl beszljek, amelyet a charta a hatron tnyl egyttmkdsben potencilisan betlthet. Az 1992-ben alrt egyezmnyt mra 24 llam ratifiklta; legutbb, 2009-ben, Lengyelorszg. Sajnlatos mdon a charta elfogadsa az Eurpa Tancs tagllamaiban meglehetsen lassan halad, mintha az llamok dzkodnnak a benne megfogalmazott ktelezettsgek vllalstl. Szeretnm rviden bemutatni nknek a chartt. Van j nhny olyan sajtos vonsa, amely megklnbzteti ms, hasonl tmj egyezmnyektl. Kulturlis cllal jtt ltre, hogy az eurpai kulturlis gazdagsg fontos alkotelemeit, a regionlis s kisebbsgi nyelveket megrizze. A nyelvi soksznsg megrzse eredmnyeknt az rintettek szksgszeren alapvet emberi jogoknak minsthet jogokat is lveznek (pldul a sajt anyanyelvi oktatshoz val jog vagy a kisebbsgi nyelv hasznlata brsgokon). A charta kt f rszre oszthat. II. rsze felsorolja azokat a clokat s alapelveket, amelyek kvetst a csatlakoz llamok a sajt terletkn beszlt regionlis s kisebbsgi nyelvekkel kapcsolatban vllaljk, s amelyek a charta 1. cikkben szerepl meghatrozsnak megfelelnek: olyan nyelvek, amelyeket valamely llam adott terletn l nemzetisgek hagyomnyosan hasznlnak, s amelyek klnbznek az llam hivatalos nyelvtl/nyelveitl. A charta kifejezetten kizrja az llam hivatalos nyelvnek dialektusait s a bevndorlk ltal beszlt nyelveket. A gyakorlatban azonban addnak kisebb nehzsgek: nha nehz eldnteni, hogy egy nyelv melyik tpusba sorolhat. A tagllamok maguk hatrozzk meg, hogy a terletkn beszlt nyelvek kzl melyek felelnek meg a defincinak, vllaljk azonban, hogy figyelembe veszik az adott nyelvet hasznl csoport kvnsgaikat. Egyes esetekben nmi zavar keletkezett a regionlis vagy kisebbsgi nyelvek helyzetvel kapcsolatban, mivel egyes llamok a charta II. rsznek alkalmazsi terlett flrertelmeztk. A charta II. rsze 2. cikknek 1. bekezdse szerint a chartt az adott fl a terletn hasznlt regionlis vagy kisebbsgi nyelvre alkalmazza, de egyes llamok ezt csak az adott orszgon bell, adott terleten beszlt msodik hivatalos nyelv(ek)re vonatkoztattk. A Szakrti Bizottsg azonban gy rtelmezi, hogy ez a rendelkezs az sszes, a charta 1. cikkelyben kifejtett definciinak megfelel regionlis vagy kisebbsgi nyelvre kiterjed, s fenntartja, hogy az egyezmnyt alr feleknek sajt politikjuk, jogalkotsuk s -gyakorlatuk kialaktsakor figyelembe kell vennik e nyelveket, ahogy arrl a II. rsz rendelkezik is. A charta III. rsze az gynevezett menrendszeren alapul: eszerint a felek szabadon
* A szerz Az Eurpa Tancs regionlis vagy kisebbsgi nyelvek eurpai chartja s a hatron tnyl egyttmkds cmmel tartotta meg eladst. Az eladsban megfogalmazott nzetek kizrlag a szerz vlemnyt tkrzik.

Kvetkeztets
Ez a prezentci nem trta fel teljes mlysgben egyetlen kisebbsg helyzett sem, s szndkosan nem foglalkozott azokkal a krdsekkel, amelyek napjainkban fontosak abban a trsgben, ahol a Tancsad Bizottsg a kzeljvben vizsglja majd a keretegyezmny vgrehajtst. A keretegyezmnyben azonban egyrtelm a tekintetben, hogy a rszt vev llamok amennyiben valamennyi fl jhiszemen jr el, s egyttal tiszteletben tartja az llamok szuvern egyenlsgt, terleti egysget s politikai fggetlensgt elvben s gyakorlatban is ktelesek intzkedseket tenni (ahol indokolt) a hatrokon tnyl egyttmkds sztnzsre, a nemzeti kisebbsgek teljes kr s tnyleges rszvtele mellett. Tisztelt Elnk r! Az Eurpa Tancs s Tancsad Bizottsga tmogatja, hogy az llamok jogi ktelezettsgket teljestve a hatrokon tnyl egyttmkdst elmozdtsk.

50

51

vlaszthatjk ki a 8.-tl a 14. cikkig terjed ktelezettsgek kzl azokat, amelyeket a terletkn beszlt regionlis vagy kisebbsgi nyelvek valamelyikre vagy mindegyikre kiterjeden teljesteni kvnjk. E cikkelyek a kzlet klnbz terleteit fedik le az oktatstl az igazsgszolgltatsig s a kzigazgatsi hatsgokig, a mditl a kultrig, a trsadalmi s gazdasgi letig. Az egyes rendelkezsek elktelezettsgi szintje ms s ms; a ktelezettsgvllalsok eltr szintje lehetv teszi a felek szmra, hogy az egyes nyelvek aktulis helyzetnek figyelembevtelvel hatrozzk meg vllalsaikat. Nem minden llam kvnt ezzel a lehetsggel lni: sokan azonos szint ktelezettsget vllaltak a terletkn beszlt sszes nyelvre vonatkozan. A ratifikcis okmnyaikban az alr llamok szmos, mretben s helyzetben eltr, a III. rsz hatlya al es nyelvet jelltek meg, ami annak a jele, hogy az sszes regionlis vagy kisebbsgi nyelv valamilyen fok tmogatsra s vdelemre szorul. A hatron tnyl egyttmkdsre a charta II. rsze tr ki, az llamok ltal kvetend clok s alapelvek kztt. A charta elsegti a regionlis vagy kisebbsgi nyelvet hasznl csoportok kztti kapcsolatok megrzst s fejlesztst (7. cikk, 1. bekezds e) s i) pontja), fggetlenl attl, hogy az adott nyelvet a csoport tagjai egyazon vagy klnbz orszgokban beszlik-e. Sok nyelvet kt vagy tbb orszgban is beszlhetnek: egy vagy tbb orszgban ltalban kisebbsgi nyelvknt (pldul a magyar nyelvet Horvtorszgban, Romniban, Szlovkiban, Szlovniban, Szerbiban s Ukrajnban), mg egy msikban hivatalos nyelvknt. Egyes nyelveket azonban kizrlag regionlis vagy kisebbsgi nyelvknt beszlnek; ezek a nyelvek egyetlen orszgban sem mkdnek hivatalos nyelvknt. Ilyen pldul a rutn, amelyet a legtbb kzp-kelet-eurpai orszgban beszl ugyan a rutn kisebbsg, de mg az anyallamban, Ukrajnban is csak az ukrn nyelv egyik dialektusaknt ismerik el. Miutn tudjuk, hogy a kisebbsgi nyelvekre jelents mrtkben hat az adott orszgban beszlt tbbsgi nyelv hasznlata, s ezrt az anyaorszgban beszlt nyelvtl eltren fejldnek, az egyazon vagy hasonl nyelvet beszlk kztti kapcsolatokra a charta a nyelvek megrzsnek s gazdagtsnak eszkzeknt tekint. A Charta Magyarz Jelentse szerint: Fontos, hogy az llamok felismerjk ezen kapcsolatok ltjogosultsgt s ne az adott llamban l nemzetisgek llampolgri elktelezettsgnek megkrdjelezseknt, illetve az adott llam terleti egysgre potencilis veszlyknt tekintsenek ezekre a kapcsolatokra. Egy adott nyelvet beszl csoport knnyebben integrldik egy llamba, ha nyelvileg nll csoportknt elismerik, s a szomszdos kzssgekkel polt kapcsolatait nem akadlyozzk. Br a charta kifejezetten ki is tr erre, magtl rtetdik, hogy e kapcsolatok az ENSZ chartjnak alapelveivel ellenttes clokra nem hasznlhatk. Azt a tnyt, hogy valamely nyelvet egy msik orszg bizonyos rszn beszlnek, nem szabad gy rtelmeznnk, hogy ez az anyaorszgnak brminem terleti igny formlsra jogot adhat. A krds, remnyeim szerint, az egyeslt Eurpban elveszti relevancijt.

Az llamok azonban szabadon dolgozhatjk ki a hatrokon tnyl kapcsolatokra vonatkoz legmegfelelbb megoldsaikat. A charta III. rsze a 7. cikkben megfogalmazott elkpzelseket fejti ki s gondolja tovbb, illetve a 14. cikkben tovbbi, konkrtabb ktelezettsgeket fogalmaz meg. Az a) bekezds kt- s tbboldal megllapodsokrl szl, melyek azzal a cllal jttek ltre, hogy az azonos nyelvet hasznlk kztti kapcsolatokat elsegtsk a kultra, az oktats, az informci, a szakkpzs s a tovbbkpzs terletn olyan orszgokban, ahol ugyanazt a nyelvet azonos vagy hasonl formban hasznljk. A szmos egyttmkdsi lehetsg lefedi mindazon terleteket, amelyeket a charta elirnyoz. Monitorizlsi tevkenysgnk sorn megllaptottuk, hogy az llamok kztti egyttmkds leginkbb az oktats vagy a kultra, valamint az rott s az elektronikus mdia terletn rhet tetten. Nagyon gyakori a tananyagok cserje, a tanrkpzs, valamint a dikok szomszdos llam terletn trtn oktatsa klnsen ott, ahol kisebb a kisebbsgi nyelvet beszlk szma, s kevsb fejlett az oktats infrastruktrja. A hatrokon tnyl egyttmkds rvn a rsztvevk egy msik orszg terletn a sajt nyelvk tbbsgi helyzetnek elnyeit lvezik. Knnyteni szksges a diplomk elismerst az anyaorszgokban, hiszen ez lehet a charta ltal a kzlet ms terleteire vonatkozan megfogalmazott ktelezettsgek teljestshez vezet egyik t (pldul az adott kisebbsgi nyelven folykonyan beszl orvosi szemlyzet segthet a 13. cikkben megfogalmazott, gazdasgi s trsadalmi letet rint vllalsok teljestsben). Az ilyen tpus egyttmkdsben azonban egy ltens veszlyforrs rejlik: az anyaorszgban tanul dikok nem mindig trnek vissza a szlfldjkre. Ez az egyik legfontosabb oka annak, amirt a kisebbsgek vonakodnak ettl a megoldstl. A kultra terletn a kapcsolatok kiptst s polst sztnzik pldul szni trsulatok vagy kiadk kztt, s nagyon hasznosak lehetnek az sszes rintett fl szmra az rott sajtval s televzis kzvettsekkel kapcsolatos kzs projektek, hiszen az adott kisebbsgi nyelvet beszlk csoportja gy az anyaorszgbl rkez sajthoz s televzis msorokhoz fr hozz, az llam pedig jelents megtakartsokat r el azltal, hogy immr nem szksges erre a clra llami forrsokat fordtania. Egyes orszgok klcsnssgi alapon ktnek ilyen megllapodsokat. Fontos azonban, hogy ez ne pusztn tvmsorok sugrzst jelentse az egyik orszgbl a msikba, miutn a legtbb ember a sajt kzssge, sajt krnyezete esemnyeirl kvn a hradsokban tudomst szerezni. Kzs projektek esetn az sszes rintett csoport rdekt szem eltt kell tartani. Van plda ilyen tpus egyttmkdsre a skandinv llamok kztt, bizonyos szmi nyelv tvmsorok esetben. A 14. cikk b) bekezdse ms tpus egyttmkdst szablyoz. Az rintett felek megknnytik s/vagy tmogatjk a hatrokon tli egyttmkdst, klnsen annak a terletnek a regionlis vagy helyi szervei kztt, ahol ugyanazt a nyelvet azonos vagy hasonl formban hasznljk. Ez klnsen igaz azon llamokra, ahol a hatr mindkt oldaln ugyanazt a regionlis nyelvet beszlik, ahogy ezt oly gyakran tapasztaljuk Eurpa orszgaiban.

52

53

E vllals mgtt termszetesen az az alapgondolat hzdik, hogy a kzs nyelv rvn az llamok kztti klcsns megrtst elsegtsk. Ezzel a lehetsggel j nhny, a charthoz csatlakoz orszg l, br nem annyi, mint szeretnnk. Ha j gyakorlatokat keresnk, elg megnznnk, milyen mdon segtik el a szmi nyelvek megrzst a skandinv orszgokban. A hatron tnyl egyttmkds gyakori a szmik kztt, klnsen Finnorszg, Svdorszg s Norvgia hatrvidkein, ahol a nyelvet beszlik. A finn, svd, s norvg szmi parlamentek tbb terleten is sikeresen egyttmkdnek. Mindegyikk fellltotta sajt szmi nyelvi tancst. A nemzeti nyelvi tancsok egyttmkdnek az oroszorszgi szmikkal a kzs Szmi Nyelvi Tancsban. A klnbz nyelvi tancsok egyik fontos feladata a szmi nyelvek kzs szablyzatnak kialaktsa, pldul a ngy orszgban beszlt nyelvjrsok s a klnfle szakterletek terminolgijnak harmonizcija. A nyelvek fejldsnek krlmnyei nagyon gazdag szkincs kialakulshoz vezetettek a mindennapi tevkenysgek sorn hasznlt nyelvben, ugyanakkor gyakori a helytelen terminolgia alkalmazsa bizonyos j mszaki szakkifejezsek esetn, vagy a jog s trsadalomtudomny terletn. Igaz ugyanakkor az is, hogy az j szmtstechnikai terminolgia kialaktsa sok nyelv szmra jelent kihvst, fggetlenl az adott nyelv helyzettl. A Torne-vlgyi finn Torne s a svd Haparanda telepls kztti egyttmkds a hatr menti kooperci j pldja lehet. A ktoldal egyttmkdst a Torne hatrfolyrl szl Adminisztrcis Megllapods szablyozza; a kt npcsoport kztti kommunikci nyelve a menkieli, Svdorszg egyik hivatalos, a finnhez sok tekintetben kzel ll kisebbsgi nyelve. Dnia s Nmetorszg ugyancsak j pldval szolglnak: az 1955-s BonnKoppenhgai Nyilatkozat hossz tv egyttmkdst alapozott meg a hatr kt oldaln l, nmet s dn nyelvet beszl kisebbsgek javra. 1997-ben ltrejtt a Snderjyilland/ Schleswig hatr menti rgi a dniai Snderjyilland megye, a nmetorszgi Flensburg, valamint a Schleswig-Flensburg s Nordfriesland megye kztt. A megyk kztti egyttmkds olyan tevkenysgeket lel fel, mint a hatrokon tnyl oktatsi s kulturlis projektek vgrehajtsa, a nmet ajk kisebbsg pedig kzvetlen kpviselettel rendelkezik a megyei tancsban. Amikor Dnia 2007-ben hozzltott a kzigazgatsi reformok vgrehajtshoz, s a meglv nkormnyzatokat nagyobb kzigazgatsi egysgekbe tmrtette, gondosan gyelt arra is, hogy a dl-jutlandi nmet ajk kisebbsg jogai ne csorbuljanak. Az ilyen pldk jelzik, hogy a nyelvek megrzse s vdelme knnyebben valsthat meg ott, ahol az rdekelt llamok jszomszdi viszonyban lnek. Azonban ennek az egyttmkdsnek nem ez az egyetlen pozitv hozadka. Ennl nagyobb s jelentsgteljesebb eredmny, hogy Eurpa bkjt s stabilitst erst kapcsolatok plnek ki Eurpa npei s llamai kztt. Ksznm megtisztel figyelmket.

Gerhard Stahl
Az Eurpai Uni Rgik Bizottsgnak ftitkra
Tisztelt Hlgyeim s Uraim! Elszr is szeretnk ksznetet mondani Bajnai Gordon miniszterelnk rnak, amirt lehetv tette e rendkvl rdekes s nagyon fontos konferencia megrendezst. Engedjk meg, hogy elszr nhny kisebbsgi krdssel kapcsolatban kifejtsem az llspontomat. Ezutn az eurpai terleti egyttmkdsi csoportosulsrl mint j jogi eszkzrl szlnk nhny szt. Ami az Eurpai Uniban l kisebbsgeket illeti, fontos megrtennk, hogy a mlt nehzsgei a jv nagy lehetsgeit rejtik magukban. A mltban a kisebbsgi krds egyes orszgokban az elszakadstl val flelemmel jrt egytt; a kisebbsgi csoportok tagjai gyakran tartottak attl, hogy a kormnyok megprbljk ket a tbbsgi nemzettestbe erszakkal asszimillni. Az Eurpai Uniban a helyzet merben ms: mindannyian eurpai polgrok vagyunk. Ennek ksznheten ma mr sokkal kevsb fontos az egyes emberek szmra, hogy az EU-n bell mely nemzet tagja, mint a konfliktusokkal terhes mltban volt. A rgiknak immr lehetsgk van arra, hogy a megvltozott krnyezetben s viszonyok kztt kialakult elnyket kihasznljk. Az etnikai s kulturlis kisebbsgek az llampolgrok kztti megrtst nvelhetik, s hatkonyan jrulhatnak hozz egy integrltabb Eurpa kialaktshoz. Nagyon sok tagllamban tallunk kisebbsgeket, s sok helytt merlnek fel kisebbsgi krdsek (pldul a spanyolorszgi baszkok, az Egyeslt Kirlysgban l sktok, vagy a tiroli nmet ajk olaszok krdse). Azt gondoltam, taln rdekes lehet egy olyan konkrt eset bemutatsa, amely a legjobb gyakorlat nagyszer pldja. Az eset szorosan kapcsoldik a Balti-tengeri egyttmkdshez, amely a svd EU-elnksg egyik kiemelt feladata. A nmetdn hatr menti rgik kztti egyttmkdsre utalok. Szztven ve a nmetdn hatrvidk mg szak Koszovja volt. Lnyegben egy idben kt polgrhbor dlt a vidken. A rgiban lk kzl sokan rszt vettek a harcokban, sokakat rintettek a vesztesgek. A dnok s a nmetek viszonyt genercikon keresztl a gyllkds s bizalmatlansg jellemezte. Dnia elvesztette Schleswiget a poroszokkal s Ausztrival szemben. Ennek kvetkeztben a szoksos bizalmi s integrcis nehzsgekkel terhelt kisebbsgi kzssg alakult ki. A dnok s nmetek kztti hatron tnyl kapcsolat mg a msodik vilghbor s tbbves politikai bartsg utn is igen gyenge maradt. Hrom vig a SchleswigHolstein rgiban dolgozhattam az els Interreg-program sorn. A kt rgi kztti mindennapi kapcsolat unis tmogatssal s az j Interreg irnyelvek szellemben egyre szorosabb vlt. Sokat javtott a helyzeten, hogy a trvnyek a kisebbsgek szmra konkrt jogokat szavatoltak. A schleswig-holsteini regionlis parlamentben pldul egy kpviseli hely garantlt a dn kzssg kpviseletre, s volt id,

54

55

amikor a kormnyz tbbsg a rgiban a dn kpvisel tmogatstl fggtt. A kisebbsgi garancik a dntshozatalban arnytalanul nagy befolyst biztostottak. A politikai garancik az eurpai integrci ltal generlt gazdasgi fejldst felgyorstottk, ami sikeres egyttmkdssel prosult a kultra s az oktats terletn. Nzznk egy egyszer gyakorlati pldt: Dnia egyik legbefolysosabb zletembere elhatrozta, hogy tmogatni fogja az egyik dn iskolt a SchleswigHolstein rgiban. Miutn anyagi segtsgvel javtottk az oktats minsgt, ma az intzmnynek szmos olyan nmet tanulja van, akinek nincs semmilyen dn ktdse. Ebbl jl lthat, hogy a kisebbsgi nyelv is lehet vonz ott, ahol van gazdasgi fejlds. A kisebbsgi nyelveket ltalban az a veszly fenyegeti, hogy a tbbsgi nyelv kiszortja ket, m egy gazdasgilag sikeres hatr menti rgiban a kisebbsgi nyelv is rejthet magban mindenki szmra lvezhet elnyket. Azrt hozakodtam el ezzel a pldval, amely egy hossz s gyakran fjdalmas mltat zrt le, hogy rmutassak: a sikeres egyttmkdshez kt dolognak kell egybeesnie. Egyrszt kell egy megfelel nemzeti politika, amely a kisebbsgeknek bizonyos jogokat szavatol, msrszt szksg van gazdasgi fejldsre, amely a peremrgit visszahozza a kzppontba. Errl szl az Eurpai Uni. Azok a hatr menti rgik, amelyeket a nemzetllamok sokig figyelmen kvl hagytak, az Eurpai Uniban most j eslyt kapnak. Kzelebb kerlnek a kzpontokhoz, ugyanis az infrastruktra folyamatosan fejldik. Az eurpai gazdasgi s monetris uni a legtbb tagllam szmra azt jelenti, hogy a hatrok ellenrzse mr a mlt, s a hatrvidkek visszanyerik gazdasgi erejket s jelentsgket. Nagyon gyakori manapsg, hogy az emberek a hatr egyik oldaln dolgoznak, m a msik oldaln laknak. Azrt mg vannak igen fontos megvlaszoland krdsek: mg mindig nehzkes pldul a hatron tnyl egyttmkds az egszsggy, a tmegkzlekeds s a seglyszolgltatok terletn, ugyanis a szocilis jogalkots, a jogi szablyozs nagy rsze az adott tagllam intzmnyi szerkezettl fggen nemzeti vagy regionlis hatskr. Az EU npessgnek kb. tz szzalka valamilyen szempont szerint kisebbsgnek tekinthet. Lteznek trtnelmi kisebbsgek, pldul azok, amelyek vitatott hatrok mentn lnek, de vannak jabb kelet kisebbsgek is. Brmelyik modern eurpai vrosban, legyen az Malm, Brsszel, Frankfurt vagy Birmingham, lenygz a soksznsg: a vilg minden pontjrl szrmaz embereket ltunk. Egyes vrosokban ez integrcis nehzsget okoz, a kisebbsgek negyedekbe tmrlnek, s gyakran a kirekeszts ldozatv vlnak, marginalizldnak. A kisebbsgek mindkt tpusval foglalkoznunk kell. Olyan politikt kell kidolgozunk, amely mindenki szmra lehetv teszi a trsadalmi rszvtelt, szrmazstl fggetlenl. Most szeretnk rtrni az j jogi eszkzre, az Eurpai Terleti Egyttmkdsi Csoportosulsra, az EGTC-re Az EGTC olyan eszkz, amelynek ltrehozsban az ltalam kpviselt intzmny, a Rgik Bizottsga (Committee of the Regions CoR) fontos szerepet jtszott. Nyugodtan mondhatom, hogy az Eurpai Parlament s a Rgik Bizottsga nlkl az EGTC soha nem jtt volna ltre. A Rgik Bizottsgt megilleti a dicsret: az EGTC

ltrehozst megelz j nhny vben a CoR szakrti csoport srgette egy olyan j jogi eszkz kialaktst, amely a hatr menti s a rgik kztti egyttmkdst megnehezt problmkat orvosolja. A Bizottsg az ignyre reaglva vgl megfogalmazott egy jogi szveget. Ezt kveten, az EP tmogatsnak elnyerse utn, a javaslatra mr a Tancsnak kellett reaglnia. Az osztrk EU-elnksg ragadta maghoz a kezdemnyezst. Az osztrk CoR-tagok az ausztriai rgikban, ahol mr garantlt volt a bels dntshozatali folyamatokban val rszvtel, ltek a befolysukkal, s megszereztk az gyhz az osztrk elnksg tmogatst, olyannyira, hogy az osztrk elnksg kiemelt feladatnak tekintette az gy kpviselett. Az Ausztria ltal vezetett trgyalsok sikerrel jrtak: a tagllamok az EGTC-vel kapcsolatban egyetrtsre jutottak, gy jtt ltre teht ez az j jogi eszkz. A szablyzat kimondja, hogy a CoR feladata az EGTC-k bejegyzse. Ezzel kapcsolatban rmmel jegyzem meg, hogy mr j nhny j, hatron tnyl s rgikzi egyttmkdsi megllapodst vettnk nyilvntartsba. Remljk, hogy ez a tendencia folytatdik, s a jvben az egyttmkdsi kezdemnyezsek ilyen mdon tovbb fejldhetnek. Most szeretnk nhny szt szlni azokrl a lehetsgekrl, amelyeket az EGTC mint j jogi eszkz, knl. Elszr is lehetv vlik olyan sajt kltsgvetssel s szemlyzettel mkd szervezetek megalaktsa, amelyek kifejezetten a hatron tnyl s rgikzi egyttmkdst hivatottak segteni. Az EGTC-k nagyobb jogi slyt adhatnak a hagyomnyos hatron tnyl egyttmkdseknek, ugyanakkor lehetsget nyjtanak arra, hogy olyan szervezetek jjjenek ltre, amelyek tagjai kztt a kzszfra kpviseli s kzszolgltatsokat nyjt egyb szervezetek is megtallhatk. Az EGTC-kel lehetv vlik nemcsak a regionlis s helyi hatsgok, de a kzponti kormnyzatok s szervek, egyesletek vagy Kereskedelmi Kamark rszvtele is. A szereplk alrnak egy megllapodst, dntenek a bels szablyzatukrl, a dntshozatali eljrsrl s a szervezet igazgatsrl. Minden egyes EGTC ltrehozshoz legalbb kt tagllam rszvtele szksges, de az egyttmkds az EU kls hatrain tl is bvthet. Az EGTC-k szmos terletet lelnek fel. A legels nyolc-kilenc megalakts eltt ll EGTC-t vizsglva azt talljuk, hogy az egyttmkds egymstl tvol es terleteit fedik le (kzlekeds, egyetemi kutats, vagy a seglyszolgltatok mkdtetse). Mr ma, az els EGTC-k megalakulsakor ltjuk, hogy segtsgkkel a ltez hatron tnyl egyttmkdseket sokkal szilrdabb alapra helyezhetjk. Az EGTC-k ltrehozsval olyan rgikzi s makro-regionlis egyttmkdsi intzmnyek alakthatk ki, mint pldul a Balti-tengeri Stratgia. Eddig tbb mint hetven szervezet s egyeslet lteslt azzal a cllal, hogy ezen az egy terleten az egyttmkds kialakulst segtsk: egyebek kztt gy jtt ltre a Balti Kereskedelmi Kamara, valamint balti egyetemek, balti vrosok, balti szakszervezetek s balti kulturlis szervezetek kztti egyttmkdsek. A rgiban lk szmra ma mr nem az a fontos, hogy dnok, nmetek, lengyelek vagy svdek-e, hanem az, hogy mindannyian egy kzs balti rksg birtokosai, mindannyian ugyanazon kzs identits hordozi. A plda nem egyedi, s nem csak az Eurpai Uni e terletre jellemz. A makrorgik kialakulsa az Eurpai Uni

56

57

klnbz rszeit gyorsan elri ott, ahol a fldrajzi kzelsg alapjn s a nemzeti hatrokra val tekintet nlkl gazdasgi rdekek s j identitsok alakulnak ki. A mediterrn rgi mr erre a modellre pl, s sz van egy Duna-rgi ltrehozsrl is. A Rgik Bizottsga tovbbra is tmogatja az j lehetsgek kiaknzst a legklnbzbb terleteken. Az egyik szakrti csoportunk a mr ltez EGTC-k ltal felhalmozott tapasztalatokat prblja sszegyjteni, mi pedig egy olyan platform ltrehozsn munklkodunk, amely az rdekldk szmra lehetv teszi a gyors informcicsert, a tancsadst s egy remnyeink szerint mindenki ltal hatkonyan hasznlhat tudsbzis kialaktst. Tmogatjuk s elsegtjk az j eszkz egyik fontos cljnak elrst is: az Eurpai Uni egysgesebb s kiegyenslyozottabb fejldst. Ha egyetlen szval szeretnnk az EU-t meghatrozni, akkor ez a sz a kohzi, amelynek az eurpai kontextusban hrom dimenzija ltezik: gazdasgi, trsadalmi s terleti. Ez a megkzelts taln tlontl szakmainak tnik, m valjban kifejezetten politikai: a kohzi hrmas cljnak megfogalmazsa valjban gret az Eurpai Uni rszrl a kiegyenslyozott nvekeds s fejlds elsegtsre. A hatrrgikban s a kisebbsgek kezelsben az EU ezt az gretet eddig egyrtelmen betartotta. A periferikus rgik fejldse rendkvl gyorsan megindult. Azt gondolom, ktelessgnk ezt az gretet a jvben is megtartani. A Rgik Bizottsgban tagjaink tbbsge elktelezett az Eurpai Uni kohzis clja mellett. Ez garancit jelent arra nzve, hogy a jelenleg gyengbbek tmogatst kapnak, hogy megersdjenek; az EGTC-k e munka szerves alkotelemei lehetnek. Az j EGTC-szablyzat mrlegelse, rtkelse folytatdik. A Rgik Bizottsga 2010ben jelentst kszt az eddigi tapasztalatokrl. Ez lehetv teszi az Eurpai Bizottsg szmra, hogy eldntse, szksges-e mdostani az EGTC-t mint jogi eszkzt, avagy sem. Ksznm megtisztel figyelmket.

* Trzsk Erika1* Az Eurpai sszehasonlt Kisebbsgkutatsok Kzalaptvny elnke


Pontosan 360 ve annak, hogy a vesztfliai bkvel a kisebbsgi jogok a nemzetkzi rdeklds kzppontjba kerltek, s hogy azokrl vitk indultak. A nemzetllami rendszer ltrejtte ta az egyes llamok kisebbsgi kzssgeinek helyzete gyakran kelti fel egy msik, tbbnyire szomszdos llam rdekldst. Az elmlt vtizedek alatt megfigyelhet nvekv globalizci rvn az llamok egyre inkbb multinacionliss vlnak, mg az etnokulturlis s politikai hatrok csak ritkn esnek egybe.2 Ebbl a tnybl kvetkezen azok a trsadalmi-gazdasgi folyamatok, melyek az eurpai integrci sorn ezeket a trsgeket talaktjk, nehz s vratlan kihvsok el lltanak bennnket, Kzp-Kelet-Eurpban lket. gy felmerl a krds, hogy az 1990-tl indul integrcis folyamatok valban megteremtik-e, megteremthetik-e az llamszocializmusok buksa utn a varratmentes Eurpt (seamless Europe). Vajon 1990 felfoghat-e mint ksrlet Eurpa hrom trtneti rgija, Nyugat-, Kzp- s Kelet-Eurpa integrcijaknt? Vajon az llami s nemzeti hatrok elklnlt volta eurpai keretek kztt olddik Kzp-Kelet-Eurpban, vagy a nacionalizmusok, politikai hisztrik jabb jelensgei ersdnek fel? Vagy taln igazat kell adnunk a francia Jean Monnet-nak, az egysges Eurpa egyik atyjnak, aki halla eltt azon kesergett, kr, hogy az uni megteremtst nem a kultrval kezdtk, hanem a gazdasggal. Mint mondta: ersebb ktelk lenne. Megtlsnk szerint a tapasztalatok azt mutatjk, hogy az integrci sikernek szksges, de nem elgsges felttele: ha a folyamatok olyan fejldsi ritmusban zajlanak, melyben a kumulatv vltozs struktravltst, j kultrt is eredmnyez a rgebbi s j rintettek krben (az j tagllamok EU-keretek kz kerlse cskkenti az EU megosztottsgt, teret adva az innovativitsnak s nvelve ezzel Eurpa versenykpessgt); ha olyan struktrk jnnek ltre, melyek magukban hordjk nmaguk meghaladsnak feltteleit (ami mindig is az eurpai fejlds lnyege volt), ezltal nvekszik a globalizcis versenyben Eurpa eslye; ha a Sztlin, Churchill s Roosevelt ltal megrajzolt, Eurpt megoszt hatrok nemcsak fizikailag, hanem mentlisan is meghaladhatv vlnak az itt l emberek szmra.
Az integrcit htrltat tnyezk

Kzp-Kelet-Eurpa fejldse hossz vszzadokon t Nyugat- s Kelet-Eurpa ketts hatsa kztt folyt; Eurpa bels hatrainak vltozsai, a trsg tbbszri trendezdse s trtkelse
* A szerz Itt s mst. j tpus integrcis formk az Eurpai Uniban cmmel tartotta meg eladst. 2 Idzet Knut Vollebaek EBESZ nemzeti kisebbsgi fbiztos 2008. jnius 26-n, az EBESZ lland Tancsa eltt elmondott beszdbl. Ld. www.osce.org/hcnm.

58

59

a XX. szzad sorn az itt lket klcsnsen gyanakvv tette egyms irnt; a kzp-kelet-eurpai trsadalmak egyenslytalansgai, egzisztencilis flelmei; a trsadalom s az llam sztvlasztsnak, illetve az ideolgiai s a politikai szfra sztvlasztsnak megksettsge; a XX. szzad trsadalom-talakt ksrletei (a jobb- s baloldali diktatrk) elmlytettk a klnbsgeket Eurpa hrom trtneti rgija kztt. (Nyugat-Eurpban jlti llamok, Kelet-Kzp-Eurpban llamszocialista trsadalmak, hinygazdasgok, KeletEurpban kemny, birodalmi diktatrk jttek ltre); a kzp-kelet-eurpai trsadalmak tagjainak alulinformltsga a nagy gazdasgi s trsadalmi folyamatokkal kapcsolatban, illzik s csaldottsg az 1990-s rendszervlts utn.
A tnyleges helyzet

A pnzhiny vrhatan felrtkeli a gazdasgi egyttmkdst, az alternatv gazdasgi modelleket. Felttelek: a fizikai hatrok megszntetse mellett a mentlis hatrok oldsa; a provincilis, bezrkz megkzelts, a hagyomnyos gazdlkods helyett tudsalap, korszer, kolgiai szemllet, komplex gazdlkods , fejleszts kialaktsa; a trsg abszorbcis kpessgnek nvelse az unis forrsok hatkony felhasznlsa rdekben; olyan kormnyzati munkt kell folytatni, amely a multinacionlis cgek szablyozott krlmnyek kztt val mkdst garantlja mindkt oldal rdekben, biztostva a kiszmthatsgot, tlthatsgot, tvlatossgot; Fontos annak tudomsul vtele, hogy a nemzetllami reakcik, a protekcionizmus lthatan nem megolds. Ltni kell, hogy az elmlt idszakban az EU-ban felersdtek a harmonizcis trekvsek (is).
Paradigmavlts a magyar nemzetpolitikban

A tnyleges helyzetet Kornai Jnos szavaival az talakuls vlsga jellemzi. Mirt? Azrt, mert 198990 utn, az llamszocializmus sszeomlst kveten a rgik fejldse hatalmas eltrseket mutat. A nyugati vilg szelektv piacvdelme Nyugat-Eurpt alkalmass tette a szabad versenyre, ugyanez a politika Kzp-Kelet-Eurpa drmai gazdasgi visszaesst eredmnyezte: a mezgazdasgban 50%-os, az iparban 25-30%os a hanyatls; illetve ki- vagy bekerls a vilg gazdasgi vrkeringsbe. A kzp-kelet-eurpai trsadalmak jlti vrakozsval szemben gazdasgi hanyatls kvetkezett. Berend T. Ivnt idzve: Eurpa [rgii] kztti szakadk szlesebb vlt, mint brmikor a trtnelem sorn: 1973-ban a trsg orszgainak egy fre jut jvedelme a nyugati szintnek mg 48%-t rte el, 1990-re 38%-ra sllyedt, a szzad vgre pedig mr csak 26%-t tette ki.
A 20082009-es pnzgyi s gazdasgi vilgvlsg hatsa

Az j trtnelmi helyzetben (20042007-tl) az EU trsgbeli kibvlsvel sszefggsben j koncepcit alaktottunk ki. Vilgoss vlt, hogy a kisebbsgi ltbl ered htrnyok oldsra j tpus egyttmkdsek generlsval kell vlaszolni. Nem folytathat a polgri ntudat kialakulst s mindenfle civiltrsadalmi szervezdst gtl feudlbolsevik, paternalista (anyaorszg kisebbsgek) gyakorlat. 2006-tl bevezettk a nemzetpolitika j elemt, a fejlesztspolitikt. j diskurzust knlunk: Itt s mst! A varratmentes Eurpt. A koncepci lnyege a kisebbsgi kzssgek s a trsgfejleszts sszekapcsolsa.
A krds specifikuma:

A vlsg megtrte a trsg orszgaiban az j felttelek kztt megindult gazdasgi s trsadalmi fejlds folyamatt, az egyms fel fordul rgik revitalizcijt. A roml gazdasgi mutatk s nvekv munkanlklisg a Kzp-Kelet-Eurpban ltensen mindig is jelen lv nacionalizmusoknak j tptalajt nyjt (pl. nyelvi nacionalizmus).
A vlsg mint lehetsg

A globlis pnzgyi s gazdasgi vlsg trsgeinkben is vltozst fog hozni. A centrumperifria viszony trendezdhet, a depresszis trsgek revitalizldhatnak. A vals szksgletek kielgtsre j tpus egyttmkdsek alakthatk ki. Ennek eszkzei: az innovci, a fejleszts az adott kzssgekben s rdekben; a sajt erforrsok hatkonysgnak menedzselse az egyoldal fggsgi viszonyok elkerlsre; j, kzs vidkfejlesztsi politika kialaktsa a vidk nll problmamegold kpessgnek nvelsre.

a fejlesztspolitika, a terleti egyttmkds nem etnikai alap, de a fejlesztsek valamennyi ott l kzssg letlehetsgeit javthatjk; vagyis nem a rgikat kell etnicizlni (nem lehet ellltani a svjci kantonrendszert), hanem az etnikumokat kell regionalizlni; a trsgfejleszts sikere rdekben el kell mozdtani a rgik s az etnikumok kztti egyttmkdst, ersteni kell a kommunikcit s a koordincit.
A paradigmavlts clja a magyar nemzetpolitikban

Az j felttelek kztt a kulturlis identits, a nyelv, az intzmnyrendszer megrzse, fejlesztse kzsen! nem csupn a hagyomnyos tmogatspolitikval.

60

61

Eszkzei: az egyms fel fordul rgik gazdasgi kohzijnak erstse; trsgi szemllet kialaktsa: a hatrok megsznsvel keletkez prhuzamossgok megszntetse, a helyzet racionalizlsa az egzisztencilis lt feltteleinek megteremtse az j felttelek kztt; j logisztikai trkpek kialaktsa, melyek az elz vtizedek knyszerplys fejlesztsbl add redundancik oldst lehetv teszik. Tarthatatlan, hogy egymstl 20-40 kilomteres tvolsgra mkdjenek replterek (amelyek nem lehetnek nyeresgesek), felsoktatsi intzmnyek (amelyek lasszval fogjk a dikokat), ugyanakkor egszsggyi intzmnyek csak nagy tvolsgokra s kerlvel legyenek elrhetk. A vltoztatshoz az egyms fel fordul rgik egyik fejlesztsi forrsa az ETE (eurpai terleti egyttmkds) unis forrsa. Az eurpai terleti egyttmkdsi forrsok hatrszakaszonknt: Szlovkmagyar hatr mentn 176 milli Ukrnmagyar hatr mentn 68,64 milli Romnmagyar hatr mentn 230 milli Szerbmagyar hatr mentn 50,1 milli Horvtmagyar hatr mentn 52,4 milli Szlovnmagyar hatr mentn 29,2 milli Osztrkmagyar hatr mentn 82,3 milli .
Kisebbsgi kzssgek s fejlesztspolitika

A fejlesztspolitikai tma megjelense a nemzetkzi kisebbsgi dokumentumokban javtja a lehetsgek realizlst, s oldja az egymssal szembeni tradicionlis gyanakvsokat is. Az EBESZ kisebbsgi fbiztosnak 2008. jniusi ajnlsai a nemzeti kisebbsgek llamkzi kapcsolatokkal sszefggsben felmerl krdseirl, illetve az n. bolzani ajnlsok szerint: Az llamok kztti, a nemzetkzi hatrokon tnyl egyttmkdsnek a barti, ktoldal s multilaterlis kapcsolatok keretei kztt, valamint terleti alapon, semmint etnikai alapokon kell folynia. A helyi s regionlis hatsgok, valamint a kisebbsgi nkormnyzatok kztti, hatrokon tnyl egyttmkds elsegti a tolerancit s a fellendlst, ersti az llamkzi kapcsolatokat, s sztnzi a kisebbsgi krdsekrl foly prbeszdet.
Az EGTC mint j lehetsg

Az j koncepci megvalstsnak els lpsei: az eurpai terleti egyttmkds generlsa. Az EGTC 2008/2009-tl mint EK joganyag jelent meg. Az EGTC keretben a terleti egyttmkds minden formja a hatrokon tnyl, a transznacionlis, a rgik kztti egyarnt megvalsthat Elzmnyek: A terleti egyttmkdsek nem voltak hatkonyan megvalsthatk a szablyozs hinya, az eltr tagllami szablyozs miatt. A Rgik Bizottsga kezdemnyezte az j eszkz bevezetst, az j jogintzmnyt a 1082/2006/EK rendelet hozta ltre. Az EGTC elnyei: nll jogi szemlyisg; az els kzssgi szint jogi eszkz; tbb tagllamot rint gy, hogy bels viszonyait nem a nemzetkzi jog, hanem az EU jog szablyozza; nem clja az eddigi eszkzk kivltsa, j alternatva; a lehetsges tagok szles kre tbb tagllam rsztvevinek autonm testlete sajt kltsgvetssel, sajt szervezettel, sajt szerzd kpessggel; biztostja a tagok egyenl s demokratikus kpviselett. tagllamokon tvel clok megvalstsra (min. 2 tagllam), de lehet 2 tagllam, 1 nem EU-s orszg is hatkonyabb forrslehvs, szervezettebb egyttmkdsi keret, egyenl rdekrvnyests, az EGTC a forrsokra nllan plyzhat.

Az j koncepci megvalstsnak els lpsei: a kzssgi szereplk bevonsa; az informcihiny lekzdse 2007-tl, melynek sorn az informci s tuds tadsa rdekben a szomszdos orszgok magyarlakta terletein az EU-s forrsok felhasznlsra kzsen ltrehozand intzmnyekrl, ezek mkdsrl, a rszvtel lehetsgeirl tbb tucat frumot rendeztnk, illetve kpzseket folytattunk s folytatunk Magyarorszgon; informcis napok sorozatval vittk s visszk be az rintett rgikba, vrosokba a srlt trsadalmi szvet revitalizlsra azt a szellemi tkt, amelyet a XX. szzad viszontagsgai elpuszttottak a klnbz npcsoportok zsidk, nmetek kiirtsval, kiteleptsvel, a magyarokat is rint lakossgcserkkel; a forrslehetsgek feltrsval s bemutatsval a helyi trsadalmakat bevonjuk a fejlesztsi folyamatokba; megksreljk sszehangolni a fejlesztsi koncepcikat a szomszdos orszgokkal a forrsok minl eredmnyesebb hasznosulsa rdekben.

62

63

Gyakorlati elnyk: lobbi az EU-nl eurpai szereplknt lphet fel a regionlis s kohzis politikban; tbbfajta szervezeti formban valsulhat meg cltl fggen; hossz tv, kzs stratgiai fejlesztsek megvalstshoz keretet ad. Lehetsges modellek: terleti egyttmkdsi programok (ETE programok);. kzs finanszrozs projektek (terleti egyttmkdssel sszefggsben a Strukturlis Alap keretben); egyb, EU-tmogatssal megvalsul egyttmkdsek (a terleti egyttmkds sszefggsben); nem EU-tmogatssal megvalsul egyttmkdsek. Bejegyzett EGTC: IsterGranum Bejegyzs alatt ll EGTC: Banat-Triplex Confinium Tervezett EGTC: Gmr/Gemer, Nyregyhza-Szatmr, Szigetkz-Zitny Ostrov (Csallkz), UngTiszaTr. A fejlesztspolitika egy eszkze: a www.regions.hu Rgis Interaktiv Trinformatikai Rendszer, amely a tervezshez, a lehetsges fejlesztsekhez a legfontosabb adatokat, indiktorokat tartalmazza. Elsegti a stratgiai gondolkodst, mely nem ll meg a hatroknl, hanem az egyes, eddig hatrokkal szigoran elvlasztott trsgek kzs hagyomnyaira, rtkeire pt egy j kultra, az egyttmkds kultrjnak megteremtse remnyben.

Udvardi Pter
Az IsterGranum Eurpai Terleti Egyttmkdsi Csoportosuls igazgatja
Hlgyeim s Uraim! Ksznm szpen a szt s meghvst is egyttal. Megprblom rviden sszefoglalni, hogyan jtt ltre az IsterGraum EGTC. Igyekszem rviden bemutatni a rgit, felvzolni, hogy indult az egyttmkds, hogy alakult ki a szervezet. Bemutatok nhny projektet, plyzatot, illetve szeretnk beszlni arrl is, mik a tervek a kvetkez idszakra. Ez a kis trsg a Duna kt oldaln, ktezer ngyzetkilomternyi terleten fekszik, krlbell ktszzezer ember otthona. Terletnek s taln a lakossgnak is ktharmada Magyarorszghoz tartozik, egyharmada viszont az szaki tagllamhoz, Szlovkihoz, a Duna tls oldaln. Kzpontja Esztergom vros, illetve a msik parton Prkny vrosa. Ha a kt terlet adottsgait sszehasonltjuk, rviden annyit mondhatunk, hogy az szaki oldal, a szlovkiai rsz inkbb vidkies jelleg, kevsb iparosodott, a magyarorszgi viszont, fleg a dorogi s az esztergomi trsgnek ksznheten, gazdasgilag nagyon ers, s nagy fejldsi lehetsgekkel rendelkezik. De ms pldt is tudok mondani. Prknyban annak ellenre, hogy nincs igazn ers ipar, ott tallhat a rgi, a trtnelmi Csehszlovkia msodik legnagyobb teherplyaudvara, a magyarorszgi oldalon viszont nagyon hinyzik az egyes iparvllalatok szmra megfelel logisztikai kapacits, teht az utak a szllts, a behozatal s a kivitel szmra. A legfontosabb dolgot, ami sszekti a kt partot a rgi kzpontjban, a Mria-Valria hd, amely 1895-ben plt, s a msodik vilghbor utn utolsknt plt jj. 1944-ben felrobbantottk a visszavonul nmet katonk, s a kvetkez vtizedek sorn, tvenhat ven keresztl nem jtottk fel. A magyar s a szlovk kormny megllapodsa rtelmben, illetve az Eurpai Uni trsfinanszrozsval vgre 2001-ben megplhetett jra, s elkezddhetett a kt trsg sszekapcsolsa. Ezt megelzen csak egy szemlyszllt, illetve gpkocsik szlltsra korltozottan alkalmas komphaj mkdtt. Miutn megplt a hd, tzszeresre ugrott a hatrforgalom, s a negyvenszeresre az tvonul autk, illetve a kzlekedsi eszkzk szma. Rviden az IsterGranum nvrl. Kt foly latin nevt kapcsolja egybe, az Ister a Duna, a Granum pedig a Garam foly neve volt. Ezt a nevet vlasztottk az eurorgi alapt lsn, s az EGTC is ezt vette t. 2006. jlius 5. volt az a trtnelmi dtum, amikor az EGTC, ez a kzs szablyozsi jogi keret letbe lpett, s lehetv tette, hogy olyan csoportosulsok jjjenek ltre, amelyek a rendeletben megadott, megszabott clokkal sszhangban vannak. Jelenleg kilenc be-

64

65

jegyzett eurpai terleti egyttmkdsi csoportosuls ltezik az Uniban. Jogi szemlyisggel rendelkez szervezetek, nagyon fontos vonsuk, hogy kialakthatnak tovbbi szervezeteket, akr nonprofit vllalkozsokat a trsg fellendtse rdekben, amelyek sokkal knnyebben plyzhatnak, konkrt projekteket valsthatnak meg. 2007. augusztus 1-jn hatlyba lpett a magyarorszgi nemzeti szint szablyozs, 2008. mjus 5-tl hatlyos a szlovkiai nemzeti szablyozs. Az 1990-es vek vgre tizenegy euroregionlis kezdemnyezs indult el a szlovkmagyar hatrszakaszon. De valjban nem tudott egysges lenni, teht minden esetben volt egy szlovkiai s egy magyarorszgi rsz. Vagyis nem volt arra lehetsg, hogy egy szervezetknt, egy struktrval, egy finanszrozssal, teht egysgknt mkdjn. Mindig is esetlegesen, az egyik oldalon s a msik oldalon, elssorban nkormnyzatok, nhny esetben civil szervezetek bevonsval mkdtek az eurorgik. Hinyzott a szablyozs, amely a rendelet elfogadsval megteremtdtt, s megersdtek az eurorgik, s azt hiszem, hogy nagyon komoly eszkzt kaptak a hatr kt oldaln az egyttmkdst keres intzmnyek. Meg kell emlteni mg, hogy a kzssgi finanszrozs szempontjbl is egy nagyon fontos, hogy az EGTC-k elindultak. Az IsterGranum rgin belli mrfldk az 1999. december 8-n kialakult regionlis szint egyttmkds volt, mg a hd megptse eltt. Ezt szndknyilatkozat s alapt okirat kvette 2000 szn. 2001-ben a Mria-Valria hidat nneplyesen tadtk a rginak s a szles kznsgnek. R kt vre megalakult 102 telepls egyttmkdsvel s 100 telepls alrsval az eurorgi. jabb kt v mlva elkszlt a rgi fejlesztsi stratgija, melyet az Eurpai Parlamentben, Brsszelben prezentltak a munkatrsak s az eurorgi kpviseli. s ezutn nem egszen hrom vvel sikerlt ltrehozni az EGTC-t ebben a rgiban. Az eurorgi fldrajzi rtelemben mkdik tovbb, de a szervezs, az adminisztratv munka az EGTC keretein bell folyik. Az IsterGranum az Uni msodik EGTC-je, de azt hiszem, hogy taln az elsknt bejegyzett EGTC. Az alaptk kztt 47 magyarorszgi telepls s 39 szlovkiai telepls mkdik egytt. Sajnos elg sokig, kzel hat hnapig tartott, amg a Fvrosi Brsg nyilvntartsba vette, mivel Magyarorszgon is az els ilyen tpus jogi szervezdsrl van sz. A szlovk oldalon a szlovkiai ptsi s rgifejlesztsi minisztrium hagyja jv a tagok kapcsoldst. Az egyttmkdsi csoportosulst mkdtet struktra az albbi szintekbl pl fel: operatv szint, dntshoz szint s tancsadi szint. Ebbl elssorban a dntshoz szintrl beszlnk. A kzgyls vlasztja a szentust, az igazgatt s a tovbbiakban a szakbizottsgokat is mkdtet elnkket. Az igazgat az operatv szinttel van kapcsolatban. Fejlesztsi gynksg jelen pillanatban mg az esztergomi oldalon, illetve a prknyi oldalon mkdik, s ebben a hrmas felllsban trtnik az operatv gyintzs. Az EGTC intzmnyei mg az elkvetkez, ltrehozand intzmnyek, errl mg ksbbiekben ejtek pr szt, illetve megemltenm a szolidaritsi alapot, amely mg kurizum Eurpban, s nagy rdekldsre tartott szmot ms helyeken, ha beszltnk rla.

Esztergom vrosa az iparzsi ad egy szzalkt sznta arra, hogy a rgi teleplsein a klnfle kisebb fejlesztsi projekteket tmogassa. Sajnos a gazdasgi vlsg megtorpanst okozott. Ha lehetsges lesz, a jvben tovbb kell haladnunk ezen az ton. Azt hiszem, egy-egy kisebb teleplsen a kis segtsg is nagyon hatkony tud lenni. A rgira egybknt jellemz, hogy nagyon sok az olyan telepls, ahol a lakossgszm tszz alatt van. Mg a rgifejlesztsi tancsrl szeretnk pr szt mondani. A kvetkez idszak feladata, hogy sszehozzuk azt a rgifejlesztsi tancsot, melyen bell paritsos mdon, teht hat-hat-hat fvel jelen lenne az nkormnyzati, a vllalkozi s a civil szfra. A kvetkezkben hrom olyan projektet mutatok be, amelyek a legutbbi plyzat nyertesei lettek. Kt plyzat az idegenforgalmi terlet fejlesztsvel foglalkozik, a harmadik az energiagazdlkods terletn szeretne valami jat hozni a rgiba. A Hatrtalan desztinci cm plyzat elsdleges clja, hogy a rgiban rejl lehetsgeket kihasznlja, s az infrastruktrt, a szervezeti htteret megteremtse. Informcis kioszkok, tblk kihelyezse, kiadvnyok megjelentetse s egy turisztikai portl kialaktsa a cl. Szeretnnk kialaktani ezzel az els olyan intzmnyt, amely az EGTC gisze alatt jn ltre. A kvetkez plyzat a trsg hinyos kerkprtjait szeretn bvteni, kiptolni. Tbbek kztt egy 12 kilomteres kerkprt-szakasz megptst tzte ki clul, s az EGTC tagteleplsei kztti kerkprutat is ki akarja pteni. Selmecbnya s Budapest kztt egy komolyabb-hosszabb kerkprt sszektst is szeretn megoldani. A harmadik plyzat, amint emltettem, az energiagazdlkodssal foglalkozik. Az elsdleges cl, hogy ltrejjjn egy kzs energetikai gynksg, egy-egy irodval a magyarorszgi s a szlovkiai oldalon. Mriahalom s Kblkt kzsg biztostan a helysznt. Ez gynksg elssorban azt vllaln, hogy korunk egyik legnagyobb kihvsval nz szembe: az elfogy s drgul energit ptoln, elssorban az nkormnyzatok ltal mkdtetett intzmnyek szmra, vagy segten a megoldsokat. A ksbbiekben a rgik szlesebb clkznsgnek, a magnszemlyeknek, akr vllalatoknak is segtsget nyjthatna. Mindenkpp szeretnk mg emltst tenni egy kvetkez projektrl, amely mr folyamatban van. Egy franciaorszgi, prizsi szkhely llami intzmnnyel egytt, illetve tovbbi hat partnerrel indult el, melynek szintn az EGTC a mozaikneve, csak kicsit mst jelent. Elssorban az ikervrosok tapasztalatait szeretnnk megismerni, illetve a mi tapasztalatainkat msokkal is megosztani. Teht itt elssorban a Prknyhoz s Esztergomhoz ktd konurbcik kialaktsa s a problmik, gondjaik feltrkpezse a cl. A kialaktand kzs intzmnyek kztt mg megemltenm az IsterGranum Vllalkozsi Logisztikai vezetet, tekintettel az elg nagy klnbsgre, az ipar s az thlzat lehetsgeire. A mr emltett turisztikai desztincis menedzsmentet, az energiagynksget szeretnnk megalaktani, s tovbbiakban szksg lenne kzs egszsggyi rendszerre, ezen a tren is nagyon sok hinyossg van a trsgben. Ugyangy elg slyos akadly a mai napig az integrlt tmegkzlekeds hinya is. Ltezik az esztergomi, illetve a prknyi oldalon televzi, rdi, de az EGTC szeretne egy kzs ktnyelvt kialaktani.

66

67

Rviden ennyit szerettem volna elmondani. Valszn, hogy mg nagyon sok feladat vr az IsterGranum EGTC-re. Bizonyra ehhez forrsok is kellenek majd. Sajnos az elmlt idszakban annak vagyunk tani, hogy a bels forrsok elapadtak, teht elgg kevs az a forrs, amely helyben megadatott. Mindenkppen nemzeti forrsokhoz kell folyamodnunk, illetve az Eurpai Uni forrsaihoz. Bzunk benne, hogy msok szmra is pldval szolglhatunk, llok rendelkezskre. Ksznm a figyelmket!

Susanne Reichrath
Saar-vidk tartomnyi minisztere
Tisztelt Elnk r, Hlgyeim s Uraim! Elszr is engedjk meg, hogy megksznjem a meghvst, a lehetsget, hogy bemutathatom nknek a SaarLorLux Nagyrgit. A terlet a hatrokon tnyl terleti egyttmkds kivl pldja, s megmutatja a Nagyrgi elnyeit s a benne rejl lehetsgeket. A SaarLorLux Nagyrgi olyan transznacionlis terlet, amelyet a kvetkez t, hatron tnyl rgi alkot: a Luxemburgi Nagyhercegsg, kt nmet llam, a francia Lorraine s a belga Vallnia. A terleti egyttmkdsben ngy eurpai llam s hrom hivatalos nyelv: a nmet, a francia s a luxemburgi szerepel. A hatron tnyl egyttmkds hossz mltra tekint vissza ezen a vidken, ugyanis mr 1960-ban ltrejtt s intzmnyeslt itt egy politikai, gazdasgi s trsadalmi egyttmkdsi hlzat. Tizenegymillis lakossgval s 65 ezer ngyzetkilomternyi terletvel a SaarLorLux Nagyrgi a legnagyobb hatrterletek egyike. A rgira jellemz a magas npessg s az ezzel egytt jr 170 ezer ingz. 170 ezer embernek kell teht megkzdenie a hatrvidkek, a hatrtjrs mindennapi problmjval. A terlet a hatron tnyl munkaer-ramls tekintetben Eurpban az els helyen ll; a Luxemburgba s a Saar-vidkre rkez hatron tli ingzk szma elri a napi szzezret, az llsok 43 szzalkt klfldiek tltik be. A SaarLorLux rgi ms eurpai rgik szmra pldartk lehet. Rengeteg gyakorlati tapasztalattal rendelkeznk a rgikzi s a hatron tnyl egyttmkdsek tekintetben, mondhatnm, egyfajta eurpai laboratrium vagyunk. Schengen vrosa, melyet olyan sokszor emltnk a schengeni egyezmny kapcsn, nos, ez a kisvros is a SaarLorLux rgiban fekszik. Engedjk meg, hogy bemutassam az egyttmkds szerkezett. Hallottuk az eddigiekben is, hogy a j egyttmkds elfelttele a politikai akarat. Mint ltjuk, itt kt kln politikai testlettel van dolgunk: egyrszt vannak a nmet, francia, luxemburgi s belgiumi kormnyzati bizottsgok, msrszt az interregionlis struktrk. A Regionlis Bizottsgokat az t rgi politikai vezeti alkotjk, akik msfl vente cscstallkozkon trgyalnak egymssal. Az idn zajlott le a nagyrgis cscstallkoz. A cscstallkoz operatv vgrehajti szintjt tizenegy lland munkacsoport s j nhny operatv szerv alkotja. Emellett tallunk mg zleti s trsadalmi partnereket, akik tancsokkal segtik, tmogatjk a politikai bizottsgok munkjt. Engedjk meg, hogy nhny szt szljak a jogalkotsrl. A rgikzi parlamenti tancs az t rgi parlamenti kpviselinek egyfajta kongresszusa. Tovbbi elemeket is meg kell mg emltennk: van pl. egyetemi charta s iskolai partnersg, melyekre ksbb mg viszszatrek.

68

69

Gazdasgi s szocilia bizottsg (Nagyrgi, tancsad)

Lotaringia

Vallnia

Saar-vidk

Luxemburg

Rajna-vidkPfalz

Kormnyz testlet
Rendszeres hatr menti ingzkkal foglalkoz munkacsoport Saar-vidk

Vgrehajt testletek
Nemzetkzi Interregionlis Regionlis Bizottsg Politikai dntshozi szint Kormnyzati bizottsg
SaarLorLux Nagyrgis cscstallkoz

Tovbbi testletek
Regionlis/hatron tnyl

zleti s szocilis partnerek


Tancsad: interregionlis gazdasgi s szocilis bizottsg Interregionlis Kzmves Kamara Ipar- s Kereskedelmi Kamara Szakszervezeti testlet

Vezetk
Adminisztrci Alkalmazott 1 Alkalmazott 2 Alkalmazott 3

Helyi
EuRegio SaarLorLuxRhein Eurodistrikt Saarbrcken Moselle-Est
(kialakts alatt)

Kzs nmet francialuxemburgi kormnyzati bizottsg lland (klgyminisztriumok) munkacsoportok

Operatv vgrehajti szint


Operatv szervek Munkapiaci megfigyel kzpont Kulturverein Groregion e.V.

Interregionlis

Regionlis
Regionlis gazdasgi s szocilis bizottsg Trsadalombiztostsi gynksgek Munkaadi szervezetek, szakszervezetek Munkagyi kamara Munkagyi kzpontok

Hatr menti kzs helyi testletek

Trvnyhozi
Interregionlis parlamenti tancs

Tovbbi
Egyetemi charta Iskolai partnerprogramok ...

Interregionlis munkapiaci meggyel kzpont

EURES tancsad kzpontok llampolgri kpviselk zleti kamark

A magas npsrsg terleteken igen magas az ingzk arnya, nekik naponta kell a hrom (nmet, francia, luxemburgi) nyelvbl add nehzsgekkel megkzdenik (br Luxemburgban a tbbsg beszli mindhrom nyelvet). Emltettem, hogy ebben a rgiban az egyttmkdsnek nagy mltja van, egszen 1960-ra nylik vissza; mindazonltal az egyttmkdsnek lland hajterre van szksge, ami viszont lland clokat s jvkpet ignyel. Ezrt a 2003-as cscs kimondta, hogy fontos a jvkp kialaktsa, a komoly clok kitzse, ennek rdekben egy vezet eurpai politikus, Jacques Santer elnksge alatt elkszlt a Vision 2020 program, amely a jvre nzve hrom f tmt jell meg: identits s letvitel a rgiban, kompetencik a rgiban s a rgi pldaszerepe a hatron tnyl egyttmkdsben. Ezeken kvl a program nyolc kulcsfontossg terletet hatroz meg: a kultra, az oktats s szakoktats, az egyetemi s kutatsi let, a kzlekeds s szllts, a gazdasg s a munkaerpiac, a szocilis hlzatok, a krnyezeti s fldrajzi alap fejlesztsek, valamint az intzmnyi ignyek kielgtse. A jvkpet a hatron tnyl egyttmkds referencia-projektjeknt fogadta el az Eurpai Bizottsg a regionlis elrejelzsi tevkenysgek kutatsi tervrajzhoz. Tallunk az anyagban plyzatokat, az egyik ppen a fldrajzi alap fejlesztsek

Interregionlis statisztikai szolglat

Interregionlis szakszervezetek Interregionlis intzetek

tmakrt trgyalja, ezen bell a hlzatok ltrehozst, valamint a hatr menti agglomercik s a hatr menti vidki hlzatok irnytst tartja a legfontosabbnak. A hatron tnyl munkaerpiac regionlis cscsok ltal segtett hatkonyabb integrcijhoz szksges a kultrk kztti tapasztalatok rvnyestse s alkalmazsa. Olyan rgi vagyunk, ahol a kisebbsgi krds nemigen van jelen, ezrt risi lehetsgek rejlenek az interkulturlis tapasztalatok felhasznlsban. A nyelv s a szomszdok ltal beszlt nyelvek rendkvl fontosak, ezrt nlunk a Saar-vidken pldul mr az ltalnos iskolban tantjk a szomszdos orszg nyelvt, a francit, amelyet Luxemburgban s Vallniban is beszlnek. Luxemburg, Franciaorszg s a Saar-vidk kztt megllapods szletett az ltalnos iskolai tanrok klcsns cserjrl. Vannak nmetfrancia, gynevezett kt tannyelv ltalnos s kzpiskolink is, kt tannyelv osztlyaink a normlis

70

Tudomnyos tancsad testlet (Nagyrgi Egyetem)


71

Hangslyozom, hogy a nagyrgik cscstallkozjt a klnbz rgik politikai vezeti alkotjk. Ltni fogjuk, hogy alakulban van egyfajta kiegszt struktra, de a rgikon vagy orszgokon belli politikai dntshozkat ez a cscstallkoz hozza ssze. Emltettem mr, hogy ez a rgi a hatron tnyl munkaer-ramls szempontjbl Eurpa llovasa. Igen, tny, hogy risi a transznacionlis mobilits s mozgs. Azt hiszem, ez eurpai sajtossg. Azt a clt tztk ki magunk el, hogy integrljuk a munkaerpiacot, ennek rdekben kiptettnk egy munkacsoportot, amely a feladat megvalstst a rendszeresen ingz csoportok elemzsvel, konzultcival s megoldsi javaslatokkal segti, a rgis csccsal is egyttmkdve.

Nagyrgis cscstallkoz

tanterv iskolkban, s kt ve l az gynevezett Saar-vidki s luxemburgi kzpiskolai egyestsi program, amelynek keretben az iskolt a kt orszg finanszrozza s tartja fenn, s a dikok nemcsak a kt nyelvet tanulhatjk meg, de olyan bizonytvnyt kapnak, melyet mind Luxemburgban, mind pedig a nmetorszgi Saar-vidken elfogadnak. Mg csak kt ve kezddtt a program, de az iskola mr most sokkal nagyobb, mint kezdetekkor vrtuk volna. Hrom-ngy osztlyban gondolkodtunk vfolyamonknt, de ma mr hat-ht osztlyunk van, ami azt bizonytja, hogy a rgiban lknek fontos ez az oktatsi forma. Ugyancsak fontos, hogy elismerjk egyms szakiskolai bizonytvnyait. Ezt a problmt mg nem oldottuk meg, de azt gondoljuk, hogy az eurpai kpestsi keretrendszer ezen is segt majd. Figyelembe vve a rgi nagyszm ingzjt, az sszes eltr rendszer ismert szmunkra, ami azt jelenti, hogy mr a kzeljvben tovbb tudunk lpni ezen a tren. Szeretnm hangslyozni a rgikzi tanulmnyok s diplomk fontossgt. Kialakult a harmadfok kpzs intzmnyi hlzata. Ezen bell lehetsg van a tanulmnyok folytatshoz klnbz orszgokban vagy rgikban, gy pldul a dikok nemcsak mondjuk fizikt tanulnak a diplomjuk megszerzshez, hanem a rgi nyelveit is, mgpedig gy, hogy vrl vre msik egyetemen vgzik a tanulmnyaikat, s a vgn olyan diplomt kapnak, amelyet az sszes orszgban hasznlhatnak, ahol tanultak. Hadd emltsem mg meg az EURES-t (EURopean Employment Services), az eurpai llskzvett rendszert s az EURES-guidance programot, az interregionlis szakmai szvetsgeket s kamarkat. Ez csak nhny kiemelt plda a kzelmltbl. Nemcsak a hossz mltra visszatekint egyttmkdsnkre lehetnk bszkk, hanem a mr kzel szz ktoldal s tven tbboldal, immr a megvalsulsi fzisban lv kzs projektnkre is. J nhny ve ltezik mr a hatron tnyl srgssgi betegellts, valamint a hatron tnyl tzelhrts s veszlykezels. Kidolgoztuk az Interreg szubvenci kzs kezelsnek mdjt, s szndkunkban ll egy EGTC kialaktsa a szubvenci kzs kezelshez. s igen, van kzs PR politiknk. Vannak a kzlekedst clz plyzataink, korbban az egyik elad emltette, hogy a fvrosok volnnak a f kzpontok, m a kzlekeds javtsra vonatkoz plyzatok azt igazoljk, hogy a hatr menti rgikban is ers az igny a kzlekeds fejlesztsre. Nmely plyzati anyag a felsoktatst s a kutatst clozza: egyikk a Nagyrgi virtulis egyetemt kvnja megvalstani. A program egy ve kezddtt, s mr a vgs szakaszba jutott. A nyolc egyttmkdsi prioritsi pont kzl az egyik a kultra, mint emltettem. A kul-

trn bell pedig szinergikus hatsok alkalmazhatk s kulturlis kompetencik aknzhatk ki. Pldaknt a legjobb gyakorlatra megemltem, hogy 2008 prilisban intzmnyestettk a Nagyrgi Kulturlis Ternek Szvetsgt annak rdekben, hogy erstsk a hatron tnyl egyttmkds pozitv hatsait. gy az egyttmkds eltt a kvetkez feladatok llnak: a kulturlis politika kzs stratgijnak kidolgozsa, nemzetkzi kulturlis projektek s szakmai hlzatok sztnzse, kialaktsa s tmogatsa, a turizmus s a kulturlis oktats kztti kzs tevkenysgek sztnzse. Ezek kz tartozik tbbek kztt a rgiban a kzs SaarLorLux zenekar, a SaarLorLux krus, emellett szmos kzs killtst is rendeznk. Tovbb ezt segtik el a szlesebb rgiban rejl mvszeti lehetsgek. s ez mg csak a kulturlis egyttmkds eljele. A szvetsg tbb partnerrel ll kapcsolatban; mkdst a rgik finanszrozzk. Tizenkt intzmnyi partnernk van. Munknk egyik els gymlcse a Plurionet, a Nagyrgi kulturlis portlja, amely egyben, azt hiszem, az EU-ban az els kulturlis portl. A Nagyrgi 3500-4000 tervezett kulturlis esemnye mind megtallhat a portlon. Naponta frisslnek az informcik, a kulturlis hrek, llsajnlatok s a nemzetkzi jegyvsrlsi lehetsgek. Az emberek a rgiban tudjk, hogy ha pldul a Saar-vidk egyik pontjrl t kvnnak menni Luxemburgba sznhzba vagy valamely nagyobb esemnyre, akkor a jegyet otthonukban is knyelmesen megvlthatjk. Ebben a hatron tnyl hlzatban hat regionlis adminisztrtor dolgozik a kormnyzati kulturlis igazgatsban, illetve van mg egy irnyt iroda Luxemburgban. A tartalmat terleti szinten kezeljk. Sikerlt j partnersgi viszonyt kialaktanunk a nyolc kulturlis adminisztrtorral. A tevkenysgeket s a munkt kzs kasszbl finanszrozzuk, m a portl irnytsa decentralizlt. A munkt az utbbi idben segtette, hogy az Interregnek ksznheten a terleti kohzi a hatron tnyl egyttmkdst helyezte a kzppontba. Mint mr emltettem, kiptettnk egy parlamenti kpviselkbl ll hlzatot. A kldttek a Nagyrgi ltal szervezett tallkozkon folytatnak rendszeres eszmecsert. Ugyanezek a szemlyek a Rgik Bizottsgban is helyet kapnak, a nmetorszgi, franciaorszgi, belgiumi s luxemburgi kpviselk egytt szerepelnek ebben a hatron tnyl egysgben. Vgezetl, hadd mondjam el, hogy ez a hatr menti rgi rendkvl sok tapasztalatot szerzett, de mg fontosabb taln, hogy van jvkpnk, rengeteg eurpai kompetencink, az eddigi egyttmkds sikerre tmaszkodva elre tekintnk, s kt eurpai terleti egyttmkdsi csoportosuls kialaktsn is dolgozunk. Ha a rgirl s a rgiban zajl tevkenysgekrl bvebb informcikat szeretnnek megtudni, krem, ltogassanak el a kvetkez weboldalakra: www.europa.saarland.de, www.saarlorlux.saarland.de, www.kulturraumgr.de, www.plurio.net. Ksznm megtisztel figyelmket.

72

73

* Kaba Gbor1* Zsombolya/Jimbolia polgrmestere


rmmel mondhatom, hogy egy trtnelmi s kulturlis szempontbl egyedi vrosban lek Romnia nyugati rszn, mely egykor a Bnt Gyngye elnevezssel dicsekedhetett. Zsombolya els emltse 1332-bl val. Az 1766-os beteleptsig Chumbul, Chombol, Csomboly, Zsomboly nven ismert. A Mria Terzinak ksznhet nmet beteleptsekkel egyidejleg vette fel a Hatzfeld, majd 1924-ben a Jimbolia nevet. A betelepts hossz tvra meghatrozta a vros gazdasgt s a lakossg gondolkodsmdjt is. Ma a kb. tizenktezer lakos Zsombolya valdi multietnikai s multikulturlis vros. Ami nem vltozott vek hossz sorn t, az e sznes etnikai paletta egyenslya: a bks egyttls. A zsombolyai lakos hrom nyelvet beszl folykonyan, de valsznleg rti a negyediket is. A romn lakossg jelenleg hetvenhat szzalkot tesz ki, a magyarsg csak tizenngy, a romk ht szzalkot kpviselnek, a nmetek pedig mr alig kt szzalkot. Kisebb arnyban mg szerbeket s ms nemzetisgeket is tallunk. A klnbz vallsokbl, npcsoportokbl, szoksokbl sszell ll mozaik olyan lakossgot gazdagt, amely tkletes sszhangban s klcsns tiszteletben l egymssal.

A romk
A romk Zsombolya lakossgnak kb. ht szzalkt teszik ki. A polgrmesteri hivatal mr lebonyoltott egy PHARE-plyzatot, melynek ketts clja volt. A program egyrszt biztostani igyekszik e npcsoport knnyebb integrldst a kzssg letbe, msrszt kpzst biztost a szmukra. Szabs-varrs, valamint ptipari szakkpzsben vettek rszt harmincten, tizent roma fiatal megtanult szmtgppel bnni, ami j perspektvt nyitott szmukra. E plyzat keretben a zsombolyai romk egyesletet alaktottak, szkhelyet a polgrmesteri hivatal biztostott szmukra. Egy msik plyzat (Egytt sikerlni fog) clja a polgrmesteri hivatal s a roma kzssg kztti partnerkapcsolat megszilrdtsa volt, keretben negyven roma hztartst bektttek a gz- s vzhlzatba.

A magyarok
A magyar kzssg a lakossg kb. tizenngy szzalkt kpviseli, s komoly rszt vllal a vros letben. A helyi nkormnyzat mellett a zsombolyai RMDSZ tmogatsval a magyar egyesletek szocilis s kulturlis esemnyeket szerveznek, melyeken minden alkalommal rszt vesznek romnok, nmetek s romk. Az let egyeslet a magyar nk sajtsgos problmi fel fordul, a Csekonics egyeslet a mezgazdszokat tmogatja. Annak rdekben, hogy az itteni magyarok mlyebben megrthessk gykereiket, s a romnok, nmetek s msok megismerkedhessenek a magyar trtnelemmel, immr kt ve kirndulsokat szerveznk pusztaszerre, amelyen mr tbb mint ktezer ember vett rszt.

A nmetek. Mlt s jelen


A nmet hagyomny komoly rtk mg most is vrosunknak, annak ellenre, hogy 1990 utn tbb mint hromezer nmet kivndorolt. A helyi nkormnyzat szoros kapcsolatot tart a nmetorszgi svbok szervezetvel, amely tmogatja a zsombolyai kulturlis, nevel- s sporttevkenysget, egyttmkdsi kapcsolatot tart fenn a Zsombolyai Nmet Demokratikus Frummal. A kt szervezet Szent Wendelin napjn minden vben megtartja a bcst. Az etnokulturlis soksznsg jelkpeknt a zsombolyai polgrmesteri hivatal a kivndorolt svboktl s Magyarorszgrl jtt tmogatssal hrom klt (Mihai Eminescu, Peter Jung s Petfi Sndor) mellszobrt lltotta fel a vros kzpontjban, velk szemben pedig pr v mlva hrom hres zeneszerzt (George Enescu, Emmerich Bartzer s Bartk Bla). Itt fontos megemlteni, hogy a statisztika szerint a vros weboldalnak vendgknyvbe tbb mint tven szzalkban nmetek rnak, ami vilgosan jelzi az l kapcsolatot a kivndorolt svbok s az itt maradtak kztt. Jelentsgteljes az a tny is, hogy taln a romnnmet Petre Stoica kulturlis alaptvny a legaktvabb kulturlis szervezet, amelynek kezdemnyezsre Zsombolyn ltrejtt a Romniban s Kzp-Kelet-Eurpban is egyedi Sever Bocu sajtmzeum.

Banat Ripensis
2001-ben alakult meg a terletfejlesztsi egyeslet, mely tizenegy helysget lel fel Romniban, s rtallt a hasonl magyar egyesletre, a Csand Mikro-trsgi Terletfejlesztsi nkormnyzati Trsulatra. Fontos hangslyozni, hogy az egyeslet alapszablya clknt fogalmazza meg a multikulturlis s multietnikai jelleg esemnyek rendezst a mikrorgi lakossga szmra a helyi nkormnyzatok s hasonl (romniai vagy hatrokon tli) nonprofit egyesletek rszvtelvel. Az etnokulturlis soksznsg fenntartsban fontos szerepet jtszik a zsombolyai polgrmesteri hivatal is, mely tevkenysgvel elsegti a klnbz npcsoportok klcsns megismerst, szoksaik, letmdjuk megbecslst.

* A szerz Etnokulturlis soksznsg Zsombolyn cmmel tartotta meg eladst.

74

75

Az eddig szervezett esemnyek: 1. Nemzetkzi alkottborok: kermia, festszet, szobrszat, fajtk kszts, multimdia 2. Dlibb magyarromn nptnctbor 3. Mezgazdszok tallkozja 4. Ltogatsok pusztaszerre 5. Szegedi mzeumok ltogatsa 6. Kikindai mzeumok ltogatsa 7. Zsombolyai vrosnapok 8. Jimbo Blues Nemzetkzi Bluesfesztivl 9. Nemzetkzi bllrverseny Szent Ignckor 10. , te szp feny karcsonyi hagyomnyok, npszoksok. A kulturlis esemnyekkel hagyomnyt teremtettek, tbb kzlk turisztikai clpont lett az vek sorn. Ezek az esemnyek hatron tnyl egyttmkdsi kezdemnyezsekknt indultak, de most mr nagy szerepet jtszanak az etnokulturlis soksznsg megrzsben ppgy, mint az egyttmkdsi kapcsolatok fenntartsban, s segtik a kapcsolatok kibontakozst a gazdasgi letben is.

zatai: egy schengeni orszg, Magyarorszg kt kistrsgi rgija (Homokht Mrahalom kzponttal s Mak s trsge); egy unis, de mg nem schengeni orszg, Romnia; egy csatlakozs eltti eurpai orszg, Szerbia vajdasgi nkormnyzatai. A ltrehozand EGTC teleplseiben kb. ktszzezer ember l. A nyr elejn Mrahalmon tallkoztak a teleplsek polgrmesterei, s sikerlt megllapodni az EGTC nevben: Banat Triplex Confinium (Triplex Confiniumnak nevezik a szerb romnmagyar hrmas hatrkvet); az EGTC szkhelyben (Mrahalom polgrmesteri hivatala biztost szkhelyet). Vglegestettk a csoportosuls egyezmnyi szvegt s az alapszablyzatot. Szvegegyeztetsek mg most is folynak, hogy a csoportosulsi egyezmny s az alapszablyzat mindhrom orszg trvnykezsnek megfeleljen. A kzgyls sszehvsa eltt llunk. Remljk, hogy v vgig sikerl a Romn Fejlesztsi Minisztrium jvhagyst megkapni, a 39 romn nkormnyzat testleti hatrozatait jvhagyni, s az v vgig bejegyeztetni mint jogi szemlyt. s remljk, hogy a Banat Triplex Confinium lesz az els olyan EGTC, amelyben romn nkormnyzatok is rszt vesznek.

Zsombolya gazdasgrl
Zsombolya gazdasgra most csak az etnokulturlis soksznsg szempontjbl trek ki: a nmet tradcinak s a vros bartainak ksznheten a legnagyobb befektetsek nmet cgektl erednek: Halm, Herzog, Faulhaber, Kabelsystem Hatzfeld s a legnagyobb, ezer alkalmazottal a Vogt Romnia. Az a tny hogy, Zsombolya lakossga ltalban hrom (magyar, romn, szerb) nyelvet beszl, nemcsak gazdasgi, hanem szociokulturlis szempontbl is nagy jelentsg. Remlem, sikerlt felvzolnom egy fejld vros kpt. A fejldsben nagyon nagy szerep jutott a klnbz npcsoportok szerencss keverknek, annak, hogy vszzadok ta bkben lnek egymssal. Zsombolyn, st Bntban sem tudunk pontos etnikai hatrt hzni, ez viszont nem azt jelenti, hogy az itt l emberek etnikai hovatartozst nem lehet knnyen megllaptani. Bnt etnikai soksznsge az EGTC keretein bell j hazra tall. Nyugodt szvvel llthatjuk, hogy itt etnikai hovatartozs miatti megblyegzssel egyltaln nem vagy nagyon ritkn tallkozunk. Meggyzdsem hogy, az EGTC keretein bell az eddigi egyttmkdsi formk nvelni fogjk rtkket, j lehetsgeket nyjtva itt, e multietnikus hatrrgiban arra, hogy e terleteken lk a hatrokon tnyl egyttmkds j formit megismerjk, s hogy az eddigi tevkenysgek simbb jogi krlmnyek kztt j szintre emelkedjenek. Egy ve kezdtk el az EGTC ltrehozst hrom klnbz eurpai orszg nkormny-

76

77

* Gazda Lszl1* Az szak-alfldi Regionlis Fejlesztsi Tancs elnke


Elnk r, Hlgyeim s Uraim! Az szak-alfldi Regionlis Fejlesztsi Tancs elnkeknt eladsomban az elmlt tz v egyttmkdsi kezdemnyezseit szeretnm bemutatni a magyar s a romn hatrtrsgben. Amikor a hatr menti egyttmkdsekrl, terleti egyttmkdsekrl beszlnk, mindig egy nagy magyar r, a Kassn szletett Mrai Sndor gondolatai jutnak eszembe a Bibliban rtakrl. A Bibliba rva vagyon, hogy Isten ht nap alatt teremtette a vilgot, a hetedik napon htradlt s lt, hogy jl van. Mrai szerint Isten ezt nem mondhatta. Ezek lehetnek egy kisiparos szavai, aki megteremti a maga termkt, s miutn ltja, hogy remekl sikerlt, ennen hast veregetve htradl, s azt mondja: jl van. Isten tudja, hogy sosincs elg jl. ppen csak, hogy van, s mr ez is j. A harminc-harminct ves, kzigazgatsban s terletfejlesztsben szerzett tapasztalatom alapjn mondhatom, hogy a hatr menti egyttmkdsek, klnsen a teleplsi egyttmkdsek mgtt iszony emberi erfesztsek llnak. Ugyanakkor a hatr menti egyttmkdsben, klnsen hatkonysgban nagyon keveset tudtunk elrelpni az elmlt vtizedekben. gy vlem, a kvetkez generciknak is sokat kell mg tennik annak rdekben, hogy a hatr mentn igazn jelents fejldsek menjenek vgbe.

Az szak-alfldi rgi terlete Magyarorszg terletnek 19,1 szzalka (17729 km2), npessge az orszg npessgnek 15 szzalka (1514000 lakos). A rgi munkanlklisgi rtja 2007-ben 10,8 szzalk, egy fre jut GDP-je a magyarorszgi tlag 63,1 szzalka, az EU25 tlagnak 42 szzalka. 119 hatr menti teleplsnk van, 207,4 km EU-s, 136,6 km EU-n kvli hatrszakasszal. A msodik vilghbor utn itt hossz vtizedeken keresztl a hatr elvlaszt jellege rvnyeslt. Hatrtrsgeink a perifrin helyezkednek el: szmos elvndorlssal, elnptelenedssel, akut munkanlklisggel s infrastrukturlis hinyossgokkal kzd, htrnyos helyzet trsg tallhat az szak-alfldi rgiban. Ezek a trsgek a nagy trsgi infrastruktrk hinya miatt messze esnek a kzpontoktl, kereskedelmi kapcsolataik beszkltek. A hatrokon megszakad kzlekedsi tvonalak sokszor okoztak emberi tragdikat. A rgi kivteles helyzet rszei elssorban az utols tz-hsz vben lnk hatrforgalmat bonyolt trsgek. A trkpen a leghtrnyosabb helyzet kistrsgek szerepelnek sttkk sznnel, ahol 25-30-40 szzalkos a munkanlklisg. Szmuk a hatr menti trsgekben jelentsebb. Szabolcs-Szatmr-Bereg megyben pldul tizenegy kistrsgbl hat tartozik ebbe a kategriba.

Ahhoz, hogy megrtsk, mit jelent hatr menti rginak lenni, meg kell ismernnk a rgi gazdasgi mutatit. Abban a sajtos helyzetben vagyunk, hogy hrom klnbz sttus llammal Szlovkival (egy schengeni EU-s tagllammal), Romnival (egy Schengenen kvli j tagorszggal) s Ukrajnval (egy EU-n kvl orszggal) vagyunk hatrosak.
* A szerz Egyttmkdsi kezdemnyezsek a magyarromn s a magyarukrn hatrtrsgben cmmel tartotta meg eladst.

Melyek a hatron tnyl egyttmkdsek jellemzi? Elmondhat, hogy a hatron tvel kapcsolatok elssorban alulrl ptkeznek. Ltrehozsukban s polsukban fknt a teleplsek, nkormnyzati trsulsok vllalnak aktv szerepet. Sajnlatos, hogy a regionlis operatv programokban nem kap szerepet a hatr menti egyttmkds s a vidkfejleszts, ezrt aztn nagy jelentsge van a szemlyes kapcsolatoknak. Ezek azonban nem elegendk a hossz tv egyttmkds fenntartshoz, hiszen a politika alakulstl fggen a szemlyek vltozsval egytt jra kell pteni a kapcsolatokat is, optimlis esetben az elrt eredmnyekre ptve.

78

79

Az egyttmkdsek ltalban kulturlis, testvrteleplsi, sport vagy oktatsi jellegek. Azok a gazdasgi kapcsolatok azonban, amelyekkel jra lehetne teremteni vagy fel lehetne pteni a termszetes gazdasgi ertereket, hinyoznak az egyttmkdsekbl. A kzs munkt neheztik a nagytrsgi korltok, amelyek abbl addnak, hogy Szlovkiban, Ukrajnban, Romniban a terletrendezs-terletfejleszts intzmnyi s jogszablyi keretei klnbzek. Magyarorszgon a legnagyobb problmnak a valdi decentralizci hinyt ltom. A regionlis fejlesztsi tancsok csak a regionlis operatv programok s akcitervek elksztsnek korltos lehetsgvel brnak, a plyzatok elbrlsnl azonban nincs dntsi kompetencijuk. A fejldst gtolja az is, hogy Magyarorszgon a rgiknak nincs sajt pnzgyi eszkzk, gy nem tudjk az eurpai, a nemzeti forrsokat regionlis forrsokkal kiegszteni. Szmos nyugat-eurpai plda mutatja, hogy azok a rgik, tartomnyok tudnak sikeresen elrelpni, amelyek sajt bevtellel, szabadon felhasznlhat kerettel rendelkeznek, valamint ahol a decentralizci megvalsult s elmlylt. Fontosnak tartjuk, hogy segtsk azokat a kezdemnyezseket, melyek eurpai partnersgi kapcsolataink fejlesztseit tmogatjk. Rgink tagja szmos hlzatnak s eurorginak, ahogy az albbi tblzat sszefoglalja: Eurorgi/hlzat neve
Krptok Eurorgi DunaKrsMarosTisza Interrgi BiharBihor eurorgi NEEBOR Keleti Hatrrgik Hlzata Vrosok, Falvak Szvetsge Kulturlis Rgi UngTiszaTrSaj Eurpai Terleti Egyttmkdsi Csoportosuls

Megalakuls ve
1993 1997 2000 2002 2005 2007 2008

Kt kezdemnyezsrl szeretnk kln szlni: A Krtptok Eurorgirl s a NEEBORhlzatrl (Network of Eastern External Border Regions). Az 1993-ban, teht mr tizenhat ve alakult Krptok Eurorgi 15,4 milli ember, ngy orszg szmos rgijnak s megyjnek egyttmkdse. Olyan kzs projektet pldul nagytrsgi infrastruktrafejlesztst nem sikerlt azonban kidolgoznia, amely sszektn a tagjait, gy ez a fajta egyttmkds szks anyagi erforrsai miatt kifulladt. gy ltom, az eurorgik alaptsa helyett j egyttmkdsi formk vannak kibontakozban, ilyen pldul az EGTC vagy a NEEBOR-hlzat. Az szak-alfldi rgi az Eurpai Uni keleti hatrn elhelyezked rgikat tmrt,

NEEBOR-hlzat alapt tagja, amelynek cljai kz tartozik, hogy tagjai hidak szerept tltsk be az EU s keleti szomszdai kztt. A hlzat tagja 12 orszg 63 rgija, Ciprustl Finnorszgig. Fontos clja, hogy a hatrok mindkt oldaln aktivitst bresszen a tbbcl egyttmkds megvalstsa rdekben. A hlzat nhny tagrgija sszefogsval indult el tavaly a NEEBOR-projekt az Eurpai Uni Interreg IVC pnzgyi eszkznek trsfinanszrozsval. Mivel a trsgben vgzett felmrsek szerint a sikeres kis- s kzpvllalkozs-fejleszts s innovcis tevkenysg alapja e rgikban a nem EU-tag szomszdos orszgokkal folytatott hatron tnyl egyttmkds, a finanszrozsi forrsokhoz s az informcihoz val hozzfrs, ezrt a NEEBOR-projekt tfog clja is, hogy a fenti hrom terleten j gyakorlatokat cserljen s aknzzon ki egy versenykpesebb s innovatvabb KKV-szektor ltrehozsa rdekben, mikzben n a KKV-kat rint regionlis politikk hatkonysga. J kezdemnyezsnek tartom a Szabolcs-Szatmr-Bereg megyei nkormnyzat s Nyregyhza vrosa ltal a Klgyminisztrium hathats tmogatsval s magyar kltsgvetsi keretekkel ltrehozott EuroClip-EuroKapocs Kzalaptvnyt. Nagyon jl mkdik, 2008-ban harminc projektet tmogatott. Clja a hatr menti egyttmkds fejlesztse s a jszomszdi partnersg erstse Ukrajna, Moldova s Fehroroszorszg irnyba. Vannak sikeres projektjeink, eredmnyeink krnyezetvdelmi, termszetvdelmi, kzlekedsi, valamint kpzsi terleten is s a gazdasg olyan kis szegmensein, mint az inkubci. Az egyttmkdsek clja a hatrok elvlaszt jellegnek cskkentse, a hatron tnyl infrastruktrk s egyttmkdsek fejlesztse, valamint a hatr menti kzssgek kapcsolatainak erstse. Az elmlt vtizedben mindenfle rangsorols nlkl az albbi programokat, projekteket sikerlt elindtani, megvalstani: Mtszalkn inkubtorhz s kpzsi kzpont plt, elindult a Regionlis Eurpai Kpzsi Akadmia, elektronikus munkaer-piaci adatbzis kszlt, killtsokra, vsrokra, zletember-tallkozkra kerlt sor (pldul BiharBihor Expo). Az oktats terletn pldartk az egyttmkds a Nyregyhzi Fiskola s a beregszszi II. Rkczi Ferenc Krptaljai Magyar Tanrkpz Fiskola kztt. Nagyon fontos fejlemny, hogy rvzfigyel rendszerek pltek ki a Tiszn. Olyan klnfle kulturlis, irodalmi, kisebbsgi, gasztronmiai programok, kezdemnyezsek is szletnek a rgiban, amelyek sszehozzk az embereket, kzelebb hozzk az egyms mellett l kultrkat, megismertetik egyms hagyomnyait, nyelvt. gy vlem, ezek j alapot teremtetnek a tovbbi egyttmkdsekhez.

80

81

Kisebbsgek kultrjnak bemutatsa (pldk)


Az Ukrn Kisebbsgi nkormnyzat s a nyregyhzi Szabolcs Nptnc Egyeslet kzs glamsora Ukrn Gasztronmiai s Mvszeti Ht programsorozatot MagyarUkrn Kulturlis Napok programsorozat Nyregyhzn Tarasz Sevcsenko Napok Irodalmi emlkestek Nyregyhzn. Romn Napok (Velnk l kisebbsgek 4.), Debrecen, (2009. szeptember 2229.) Killtsok, nemzetkzi gasztronmiai s kulturlis fesztivlok a rgiban XII. Nemzetkzi Halszlfz Verseny, Tristvndi (2009. augusztus 1920.)

A rgi szmra is elrheti finanszrozsi forrsok s keretsszegek a 20072013-as idszakra:


MagyarorszgRomnia Hatron tnyl Egyttmkdsi Program MagyarorszgRomniaSzlovkiaUkrajna ENPI Hatron tnyl Egyttmkdsi Program Dlkelet-eurpai Transznacionlis Egyttmkdsi Program Kzp-eurpai Transznacionlis Egyttmkdsi Program Interreg IVC Interregionlis Egyttmkdsi Operatv Program EGT s Norvg Finanszrozsi Mechanizmus 224 474 935 EUR 68 638 283 EUR 206 691 645 EUR 298 295 837 EUR 302 000 000 EUR 542 699 488 HUF

VIII. Nemzetkzi Difesztivl Milota (2009. augusztus 2930.) A programok kzl a MagyarorszgRomnia Hatron tnyl Egyttmkdsi Program 20072013 az eredmnyeit szeretnm bemutatni. Az els plyzati felhvs eredmnyeirl elmondhat, hogy 90 plyzatot hagyott jv 2 a Kzs Irnyt Bizottsg, a sikeresen plyzk sszesen, kzel 13 milli eur ERFA* tmogatst kapnak. A msodik felhvs keretben 120 projektkoncepci jutott tovbb a msodik fordulba, ezek mintegy 185,5 milli eur kzssgi forrst ignyeltek. Hisszk, hogy az szak-alfldi rgi kedvez geostratgiai helyzetre, a kutatsi s humnerforrs-bzisra, illetve erssgeinkre (pldul a megjul energiaforrsokra, a feldolgozipari vllalkozsokra, a termlvzkincsre) koncentrlva, kiaknzva a hatr menti egyttmkdsben lv lehetsgeket a dinamikusan fejld trsgek kz tartozhat a jvben.

XVII. Eurpai kisebbsgek Nemzetkzi Folklrfesztivlja, Jszberny (2009. augusztus 6.)

Hatr Menti Vilgzenei Fesztivl, Panyola (2009. jlius 2425.)

* Eurpai Regionlis Fejlesztsi Alap. - A szerk.

82

83

Fggelk
Kisebbsgek egy varratmentes Eurpban1*
A Miniszterelnki Hivatal 2009. szeptember 15-n nemzetkzi konferencit szervezett Kisebbsgek egy varratmentes Eurpban cmmel, A hatron tnyl egyttmkds szerepe az etnokulturlis soksznsg fenntartsban alcmmel. A konferencia aktualitst az EBESZ Kisebbsgi Fbiztosa ltal 2008-ban kiadott Bolzani Ajnlsok adjk, amelyek szerint Az llamoknak a nemzetkzi hatrokon tnyl egyttmkdsket a barti bilaterlis s multilaterlis kapcsolatok keretein bell, s inkbb terleti, semmint etnikai alapon kell kiteljestenik. A helyi s regionlis szervek, valamint a kisebbsgi nkormnyzatok hatron tnyl egyttmkdse hozzjrulhat a tolerancihoz s jlthez, megerstheti az llamkzi kapcsolatokat, s sztnzheti a kisebbsgi gyekkel kapcsolatos prbeszdet. A tancskozst Gmesi Ferenc, a Miniszterelnki Hivatal kisebbsg- s nemzetpolitikrt felels szakllamtitkra nyitotta meg, aki tolmcsolta Bajnai Gordon dvzlett. A miniszterelnk rmt fejezte ki, hogy a konferencia megrendezsre haznkban kerl sor. Megllaptotta: Magyarorszg olyan trsgben fekszik, amelyben a kisebbsgi problmk trtnetileg hossz ideje terhelik a szomszdsgi kapcsolatokat. Az Eurpai Uniban megnylik a lehetsg arra, hogy a problmk elnykk vljanak. A hatron tnyl egyttmkds soha nem ltott eslyt jelent az egyms mellett l npek gondjainak megoldsra, hangslyozta a miniszterelnki dvzlet. A konferencia megnyit eladst Knut Vollebaek, az Eurpai Biztonsgi s Egyttmkdsi Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbsgi fbiztosa tartotta. Bevezetl emlkeztetett a hsz vvel ezeltti esemnyekre, amelyekben Magyarorszg fontos szerepet jtszott. Felidzte, hogy kt vtizeddel ezeltt Eurpt vasfggny vlasztotta kett. Mra a hatrok eltntek Nyugat-Eurpa s a kontinens keleti llamainak j rsze kztt. Ennek eredmnyeknt ma Eurpa jelkpesen szlva varrat nlkliv vlt. A vltozs persze j problmkat is elidzett. Ilyen az embercsempszet, a kbtszer-kereskedelem, a nemzetkzi bnzs. Az egyes orszgok koopercijban azonban soha nem ltott lehetsgek nyltak meg. Ezek kzl az utbbi idben egyre nagyobb figyelmet kap a hatr menti egyttmkds lehetsge. Az Eurpai Tancs 1980-as hatrozata teremtette meg az alapot ehhez. Ez a nagy jelentsg dokumentum sok kzssgnek segtett Eurpa szmos terletn, annl inkbb, mert egy modellszerzdst is tartalmazott a hatr menti egyttmkdsrl. Alkoti vilgosan hatroztk meg a clt: tmogatni a partnerorszgok nyelvnek s kultrjnak megismerst, lehetsget teremteni szemlyes tapasztalatszerzsre, az oktatsi rendszerben trekedni a korai ktnyelvsg megvalstsra. A 2006-ban megszletett, az Eurpai Terleti Egyttmkdsi Csoportosulsokrl (EGTC-krl) szl
*

A cikk az Eurpai Tkr 2009. vi 10. szmban jelent meg.

rendelet tovbbi sztnzst ad a hatrokon tnyl egyttmkdsnek. Felhatalmazza a helyi s a regionlis hatsgokat, hogy kezdemnyez szerepet jtsszanak a kooperci kibontakoztatsban. Ez megknnyti azt, hogy a helyi kzssgek a korbbinl nagyobb esllyel plyzzanak a strukturlis alapoknl elrhet pnzekre, amelyek sokban javthatnak helyzetkn. Vollebaek hangslyozta, hogy a hatrokon tvel egyttmkdssel kapcsolatos valamennyi unis dokumentum alapelve, hogy a tmogatsok terletiek, s nem etnikaiak. A lnyeg az, hogy a hatrterletek egsz lakossga lvezze a kzssgi tmogatssal jr elnyket. Ez annl inkbb fontos, mivel a hatrterletek etnikumai kztti egyttmkds nmelyekben ktelyeket breszthet a trekvsek valdi motivciit illeten. Tny, hogy az etnikai alap elnyk veszlyeket rejthetnek magukban: privilegizlt s nem privilegizlt kzssgek jhetnek ltre a szomszdos orszgokban. Ez pedig biztonsgi kockzatokat idzhet el. Mrpedig nem volna j, ha mint a trtnelem sorn oly sokszor a szban forg terletek ilyen-olyan okok folytn puskaporos hordv vlnnak. Meghatroz tulajdonsga kell legyen a hatrokon tnyl egyttmkdsnek a gazdasgi sikeressg. Ilyen szempontbl pldamutatnak nevezte Vollebaek az IsterGranum EGTC mkdst, amely Esztergom s trovo (Prkny) rszvtelvel alakult. Mltatta annak jelentsgt, hogy a hatr szlovkiai rszrl nagy szmban jrnak t dolgozni a munkaerhinnyal kzd magyar oldalra. Ugyanakkor kiemelte, hogy nagyon fontos clja az egyttmkdsnek a kulturlis sokflesg megrzse. Nagymrtkben fgg a siker attl is, hogy bevonjk-e a kooperciba a lakossg minden rtegt. Gondot okozhat azonban, ha az etnikai tbbsg a hatron tvel egyttmkds krdst tisztn kisebbsgi krdsknt kezeli. Nem lehet elgg hangslyozni, hogy a tbbsgi nemzet bevonsa elengedhetetlen a megfelel koopercihoz. Ennek a zloga pedig a ktnyelvsg. Ugyanis a hatr menti egyttmkds idelis esetben kt nyelven zajlik. Az a j, ha tbbsg s kisebbsg egyarnt ismeri egyms nyelvt. Knut Vollebaek kiemelte az orszgok kztti bilaterlis kapcsolatok jelentsgt a hatrokon tnyl egyttmkds szempontjbl. Ha a szomszdos llamok kztt kisebbsgi gyekben rosszindulat-rosszhiszem vitk zajlanak, azok akr meg is fojthatjk a hatr menti kapcsolatokat. Ezrt az egymssal szomszdos orszgok politikusainak ssze kell hangolniuk a tevkenysgket s a vits krdseket korrekt mdon kell rendeznik. Ha gy cselekszenek, tetteiket a nemzetkzi emberjogi dokumentumokban megfogalmazott elvek irnytjk. Az volna kvnatos, hogyha kimondottan az erre a clra ltrehozott multilaterlis mechanizmusok segtsgvel keresnk a megoldst. A ktoldal szerzdsek kulcseszkzk a kormnyzatok kezben, hangslyozta Vollebaek. Ezek a megllapodsok j alapot jelentenek a megfelel llamkzi viszonyok szmra. Ezek alapozzk meg a j-szomszdi viszonyt. E szerzdsek tartalmazhatnak olyan cikkelyeket, amelyek a nemzeti kisebbsgek vdelmvel kapcsolatosak. Ezeknek az alkalmazsra sztnznek az EBESZ Kisebbsgi Fbiztosa ltal 2008-ban kiadott Bolzani Ajnlsok. Ezek a jogi eszkzk eloszlathatjk a gyant, hogy a kisebbsgekkel val foglalkozs a belgyekbe val beavatkozssal

84

85

volna azonos. m a ktoldal szerzdseknek a kisebbsgi jogok nemzetkzi szablyain kell alapulniuk. A szerzdsek nem emelhetik egyes kisebbsgek rdekeit msok vagy a tbbsgi rdekek el. A ktoldal szerzdsek nem helyettesthetik az integrcis belpolitikt sem, tovbb nem rhatjk fell a nemzetkzi rendelkezseket. Vgl: a ktoldal szerzdsek nem helyettesthetik a multilaterlis mechanizmusokat, amelyeknek lnyeges vonsuk a fggetlensg s a prtatlansg. Eurpa trtnelme sorn a hatrterleteken l kisebbsgek gyakran s sokat szenvedtek, llaptotta meg Knut Vollebaek. Az utbbi idben azonban dnt fordulat krvonalazdik a hatr menti rgik sorsban. Az eurpai integrci, a kisebbsgi jogok terletn vgbement fejlds s az j politikai klma egyre inkbb stabilizlja ket. Egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy az olyan terletek, amelyek egykor perifrinak szmtottak, most meglep fejldst mutatnak. E fejldsen tl az is mindinkbb lthatv vlik, hogy a hatron tnyl egyttmkds segt megrizni a kisebbsgek identitst s segt elkerlni az llamok kztti civakodst, gyanakvst. m egy magyar kzmonds szerint nem szabad arra vrnunk, hogy a slt galamb a sznkba repljn. Vagyis nem szabad azt hinnnk, hogy a hatrokon tvel egyttmkds magtl ltrejn. Sok a tennival, klnsen ami a politikai dntshozkat illeti. Az feladatuk, hogy tmogassk az alulrl jv kezdemnyezseket, hogy egszsges bilaterlis klmt s szilrd trvnyi kereteket teremtsenek az egyttmkds szmra. Csak ilyen krlmnyek kztt vrhat el, hogy a kisebbsgek a hd szerept tltsk be a szomszdos orszgok-llamok kztt s ne ellenttek forrsai legyenek. Francesco Palermo, az EBESZ nemzeti kisebbsgi fbiztosnak jogi ftancsadja hozzszlsban elssorban arra hvta fel a figyelmet, hogy a hatron tnyl egyttmkds s a kisebbsgvdelem fogalmt nem szabad sszemosni. Az orszgok hatrn lv terletek koopercija olyan trsgek kztt folyik, amelyek marginalizlt helyzetben vannak, s feladat pp a periferikus llapotbl val kiemelkeds elsegtse. Ezek a terletek az jfajta egyttmkds eredmnyeknt akr centrumm is vlhatnak. Azokat a folyamatokat, amelyek ezt elsegtik nem lehet a fvrosokbl irnytani. Ha nincs megfelel helyi autonmia, akkor kudarcba fulladhatnak a hatron tnyl egyttmkdsre irnyul trekvsek. A kisebbsgi krdsek szlesebb kontextusban jelentkeznek. Ezek kezelsben eredmnyesebb az gynevezett lgyabb megkzeltsekre trekedni. Ezt bizonytjk a nmetlengyelcseh hatr menti egyttmkds pozitv tapasztalatai. gy tetszik, e hrom orszgban tisztban vannak vele, hogy nem a jelkpek a fontosak: nagyon vatosan bnnak a nemzeti szimblumokkal. Itt ltszik meg, hogy mennyire fontos a kzponti kormnyzattl val fggetlensg. Rechnitzer Jnos, egyetemi tanr, az MTA Regionlis Kutatsok Kzpontja Nyugatmagyarorszgi Tudomnyos Intzetnek tudomnyos tancsadja a hatr menti egyttmkds lehetsgeirl s korltjairl tartott eladst. A gyri egyetem professzora meg-

llaptotta, hogy 1990 ta szmos olyan regionlis fejlemny kvetkezett be trsgnkben, amilyen korbban elkpzelhetetlen lett volna. gy pldul a BcsPozsonyBudapest hromszgben kialakult egy rendkvl dinamikusan fejld rgi, amely egyebek kztt az eurpai autipar nagy jelentsg egysge lett. Hogy mekkora lehet a hatrokon tnyl egyttmkds szerepe haznk letben, azt az adatok mutatjk. Magyarorszg ht orszggal hatros, az orszghatr hossza 2246 kilomter. Ez arra utal, hogy kis orszg lvn, haznk szmra igen jelents a hatr menti kooperci jelentsge. Az orszg terletnek 31,3 szzalka minsthet hatr menti terletnek, ahol a lakossg 26 szzalka (2,6 milli ember) l. Teleplsllomnyunk 43 szzalka helyezkedik el ebben a rgiban, ami jelzi, hogy nagy itt az aprfalvak szma. Mg egy lnyeges adat: A 150 kistrsgbl 46 szmt hatr mentinek. A 2246 kilomteres hatr klnbz szakaszai igen klnbz kpet mutatnak. Az osztrk-szlovn hatrszakaszon sikeres egyttmkdsekrl lehet szmot adni. Ms a helyzet a leghosszabb, a magyar-szlovk hatrszakaszon. Ennek nyugati rsze, a BcsPozsonyGyr hromszg, a Duna-trsg sikeres innovcis trsgknt rtkelhet. Itt sem zavartalan azonban a helyzet. Elssorban politikai okok miatt jelenik meg idrl-idre a bsiszigetkzi problma, amelynek megoldsa nagyban segten a magyar-szlovk kapcsolatok rendezst. Ami a kelet szlovkiai hatrszakaszt illeti, ott a hatr mindkt oldaln marginlis helyzet terleteket tallunk. Ebben a rgiban ennek megfelelen gyenge a kooperci. A folytats ha lehet mg kevsb vigasztal. A magyarukrn hatrszakasz mindkt oldaln vlsg-trsgek helyezkednek el, igen gyenge kapcsolati hlval. A romn hatrrgi is vltozatos kpet mutat. Jellemz a perifrikus helyzet is, de tbb nagykzpont mindkt oldalon egyre hatrozottabban aktivizldik. Az szakkeleti hatrrgiban jelentsebb aktivits tapasztalhat, ami az egyre soksznbb gazdasgi kapcsolatokban is megjelenik, mikzben lnkebb vlnak a telepls-telepls, trsgi egyttmkdsek. A dlkeleti (Bks, Csongrd) hatrrgiban mr tbb nagykzpont tallhat, amely egyms versenytrsa lehet a jvben (Szeged, Bkscsaba, Temesvr, Arad), a gazdasgi kapcsolatok viszont lassan formldnak. Megfigyelhet, hogy hatrozott szndk van a teleplstelepls, trsgi-trsgi kapcsolatokra, azonban a hatrtkelk szma, leterheltsge s nem kell terleti eloszlsa nem segti a sokoldal egyttmkdsek megteremtst. Indul multiregionlis egyttmkdsnek tekinthet az 1998-ban ltrejtt DunaTisza KrsMaros Regionlis Egyttmkds, amely hrom orszg (Magyarorszg, Romnia, Jugoszlvia) rintkez terleti egysgeire terjed ki 77 500 km2 terleten s kzel 6 milli ft rintve. A cl a hatr menti kapcsolatok lnktse a gazdasg, a kzlekeds, s hrkzls, a krnyezetvdelem, az idegenforgalom, a tudomny, a kultra s civil szervezetek vonatkozsban. Elhatrozs szletett egy egysges fejlesztsi koncepci kidolgozsra, illetve lland titkrsg s kzs pnzalap megteremtsre. Fokozatosan dinamizld trsgnek tekinthet a szerb hatrrgi. Az Alfld peremn helyezkedik el. Szeged nagykzpont s Baja kzpvros ers hatst gyakorol a hatrrgira, de szmos ms, funkcikban s megjtsban is aktv kisvros tallhat itt. A kap-

86

87

csolatok jelenleg a magnszfrban, azaz a lakossgi utazsokban ltvnyosak, de a korbbi jugoszlv hbor alatt ltrejtt gazdasgi szervezetek aktivitsa szmottev, illetve jelents tapasztalatok gyltek ssze a hatr menti egyttmkds szrke-gazdasgnak mkdtetsre. A hatrrgi elrhetsge taln a legkedvezbb a keleti hatrrgik kzl. Szerbia konszolidcija illetve a vajdasgi autonmia elnyerse esetn nagy az eslye annak, hogy a hatrrgi gazdasgi s egyttmkdsi aktivitsa fokozdik, s szmos tevkenysg legalizldik. Horvt hatrrgi: a Dunntl dli perifrija, amelyhez lnyegben a msik oldalon egy centrum nlkli perifria kapcsoldik s a fldrajzi hatr (Drva) thidalsokkal nem rendelkezik. A tarts horvt-szerb politikai feszltsg (Baranya hromszg) egyes hatrszakaszokat kiiktatott a kapcsolatokbl, mg msutt jelents s lnk bevsrl turizmus mkdtt egy idben (Barcs, Csurg, Nagykanizsa, Zalaegerszeg). A hatr menti egyttmkds intzmnyi formi lassan ismerhetk fel. Az egyttmkds klnfle kezdemnyezsei a msik flnl nem talltak tmogatsra (pldul horvt oldalrl a gyurgyevci vzlpcs, magyar oldalrl Duna-Drva Nemzeti Park). llamkzi kapcsolatokban jelents tervek szlettek a kzlekedsi kapcsolatok lnktsre (RijekaZgrbBudapest autplya). Magyarorszg teht affle kapu-orszg, hossz hatrral. S a hatr tls oldaln szmos olyan (volt magyar) nagyvrost tallunk, amely az utbbi idszakban igen gyors fejldst produklt. Ez arra utal, hogy intenzv verseny van kialakulban Magyarorszg s a vele hatros orszgok kztt. A versenyre, mint sztnz tnyezre kell tekintennk. Olyanra, amely serkenti a hatron tnyl egyttmkdst. Ha pldul megnzzk Romnia s Magyarorszg hatrvidkt, mindkt oldalon dinamikus vrosfejldst tapasztalunk. A trkpre tekintve azonban fel kell tennnk a krdst, hogy mindkt orszg az EU tagja lvn vajon Kelet-Magyarorszgon kell-e nagykapacits replteret ltesteni. A vlasz valsznleg az lesz, hogy clszerbb volna Temesvron. Rechnitzer professzor sok egyb mellett arra hvta fel a figyelmet, hogy a hatron tnyl tevkenysgek gyarapodsban Schengen utn risi lehet a spontaneits szerepe. Egynek szabad mozgsnak, vllalkozsnak munkavllalsnak, kltzsnek ingatlanvsrlsnak lehetnk tani. Igen tanulsgos pldt is emltett a kutat: hogy a gyri kereskedelem nem roppant ssze a mostani vlsg slya alatt, abban elsrend szerepe volt annak, hogy az jonnan bevezetett eur vsrlrtknek stabilitsa nyomn tmegesen jelentek meg a szlovk llampolgrok Gyrben, ahol olcsbban jutottak a megfelel rucikkekhez, mint odahaza. Ezek, a mdit meg sem rint esetek olykor jobban jelzik, milyen eslyei vannak az egyttmkdsnek, mint a nagy visszhangot kap tervek. Ludmila Sfirloaga, az Eurpa Tancs Helyi s Regionlis Hatsgok Kongresszusa (CLRAE) Rgik Kamarjnak elnke azt emelte ki, hogy a kisebbsgek vdelme felttelezi a hatrokon tnyl egyttmkdst. Fontosnak nevezte az egyes EU-tagorszgok kztti ktoldal egyezmnyeket, mert mint mondta, szmos olyan, a kisebbsgeket rint egyezmny van, amelyet nem minden orszg rt al. Ezrt is trtnhet, hogy tlzottan sok krds

kerl az EU Bizottsga el, ugyanis j nhny orszgban belgynek tekintik a kisebbsgi krdseket s mindjrt irredentizmust sejtenek mgttk. A gyanakvs eloszlatsban igen nagy szerepet jtszhatnak a hatron tnyl, sikeres egyttmkdsek. Alan Phillips, az Eurpa Tancs Nemzeti Kisebbsgek Vdelmrl szl Keretegyezmnye (FCNM) Tancsad Bizottsgnak elnke az ltala vezetett intzmny tevkenysgrl szlva megllaptotta, hogy a keretegyezmny olyan intzkedseket irnyoz el, amelyeknek vgrehajtsa a nemzeti kormnyok feladata. Azt is jelezte, hogy a bizottsg, amelyet irnyt, rvidesen haznkban, Szlovkiban, Ukrajnban s Romniban vizsgldik, ezrt ez alkalommal ezeknek az orszgoknak a viszonyairl nem ll mdjban nyilatkozni. Szv tette ugyanakkor, hogy az llamok hajlamosak r, hogy ms orszgokban l kisebbsgeiket tmogassk, mg a sajt terletkn l ms kisebbsgek gyeit negligljk. Mivel igen sok monitoring-munkt vgeznek, gyakran tapasztaljk, hogy az adott orszgban elvben-szban messzemenen egyetrtenek azzal, hogy a kisebbsgek fontos szerepet jtszanak a nemzetkzi kapcsolatokban, a valsgban azonban ennek az egyetrtsnek kevs a jele. Alan Phillips hangslyosan szlt a romkkal kapcsolatos problmkrl, amelyekkel kapcsolatban mint mondta alapveten rosszak a tapasztalatai. Vesna Crni-Groti, az Eurpa Tancs Regionlis vagy Kisebbsgi Nyelvek Eurpai Chartja (ECRLM) Szakrti Bizottsgnak alelnke elmondta, hogy a Charta 1992-ben szletett, 1998-ban fogadtk el vgrvnyesen, de mig sok llam nem ratifiklta. Legutbb Lengyelorszg tizennegyedikknt rta al. A Charta f feladata a kisebbsgi nyelvek vdelmezse, de ezen keresztl maguk a beszlk is vdelmet kapnak, gy az emberi jogok is. Ennek rtelmben mindenki mindenhol a sajt nyelvn beszlhet. Ugyanakkor mr maga a nyelv defincija is nehzsgekbe tkzik. Krds, minek minsthet az emigrnsok nyelve vagy az egyes dialektusok. Montenegrban pldul a montenegrit minstik hivatalos nyelvnek, de az lehet a szerb, a horvt s az albn is. Ugyanakkor ismeretes, hogy a montenegri maga is szerb nyelv. Szlovniban viszont a bosnykot, a szerbet s a horvtot dialektusnak minstik. Ugyanezt teszik a szlovnnel a horvtok. A Charta lehetsget ad minden tagllamnak, hogy megnevezze azokat a nyelveket, amelyeket beszltnek tart az orszgban. Ezzel azonban nem elgszik meg. Meg kell hatrozni, hogy hol vannak az orszg terletn a szban forg nyelvek hadllsai. Mindez nagyon pontosan krlrt ktelezettsgekkel jr. Nem elg csodlatos trvnyeket alkotni, bizonytani is kell tudni, mi a valsg pldul egyegy nyelv oktatsban. Ennek ellenre nehz igazn j pldkat felmutatni. A skandinv orszgokon kvl alig van olyan hely, ahol megfelelkpp megoldottk a kisebbsgi nyelvi problmkat. Gerhard Stahl, az Eurpai Rgik Bizottsgnak ftitkra a mltat felidzve jelezte, hogy korbban a kisebbsgekkel kapcsolatos f trekvs az asszimilci volt. Mra vi-

88

89

szont az Eurpai uni keretei kztt a htrnybl elny lett. Pldaknt a nmet-dn viszony vltozsait emltette. Amint mondta, szztven vvel ezeltt a nmet-dn hatrrgi volt szak-Eurpa Koszovja. Mg a msodik vilghbor utn is mutatkoztak problmk. m Dninak az Eurpai Unihoz trtn 1973-as csatlakozsval gykeres fordulat kvetkezett be. A dnok olyan jogokat kaptak Schleswig-Holsteinben, amelyek pldaadak lehetnek. Ennek gazdasgi vonatkozsban is meg lett az eredmnye. Valjban az EU egyik sikertrtnetrl van sz. Tanulsga: a megfelel kisebbsgi politika szmottev gazdasgi fejldssel jr egytt. Gerhard Stahl megllaptotta, hogy az, hogy az Eurpai Uniban a hatrok elvesztik jelentsgket, hatalmas gazdasgi, infrastrukturlis lehetsgeket rejt magban. Jelenleg az Uni lakossgnak 10 szzalka kisebbsgi. A trtneti kisebbsgek mellett azonban megjelentek a nagy eurpai vrosok migrns kisebbsgei is. rtelemszer, hogy olyan trvnyeket kell alkotni, amelyek segtenek a beilleszkedsben. A Lisszaboni Egyezmnyben sok garancia tallhat, amely a kisebbsgek szmra fontos. m a 2006-ban megszletett, az Eurpai terleti Egyttmkdsi Csoportosulsokrl (EGTC-krl) szl rendelet, amely jellegzetesen eurpai unis jogszably, s igen nagy jelentsg a tovbblpsben. Ez az j jogi eszkz arra sztnz, hogy olyan j csoportosulsok jjjenek ltre, amelyek jogi szemlyisgknt mkdnek kzre a hatrokon tnyl egyttmkdsben. Az EGTC-k szmtalan terleten elmozdthatjk a koopercit a kzszolgltatstl kezdve a felsfok kpzsig, a kzlekedstl az egszsggyi (pldul ment-) szolgltatsokig. Az EGTC-k mkdsnek hatkonny vlsban a legnagyobb problmt a nemzeti jog jelentheti. m a hatrrgiban lknl, a hatrokon tnyl egyttmkds nyomn hamar kialakulhat egy j azonossgtudat. Schleswig-Holstein pldja azt bizonytja, hogy a makrorgik igen nagy mrtkben meghatrozzk az identitstudatot. Ez persze mshol is megfigyelhet. gy pldul a mediterrn trsgben. Olasz-francia s spanyol-francia rgik kzsen kpviselik rdekeiket Brsszelben. Mint ismeretes, az jonnan csatlakozott orszgokban nagy a periferikus helyzetben lv rgik szma. Ezek kzl tbben dinamikus fejldsnek lehetnk tani. Ez is hozzjrul ahhoz, hogy az jonnan csatlakozott llamok gazdasgi fejldse gyorsabb, mint a rgiek. Stahl hangslyozta, hogy noha a technikai innovci rendkvli jelentsgv vlt napjainkra, a trsadalmi innovcinl nincsen fontosabb. Az EGTC-k ppen ezt serkentik. sztnzsvel j struktrk, j trsadalmi lehetsgek szlethetnek. A stabil partnersgnek ksznheten szmos, ma mg periferilisnak szmt rgi lehet sikeres. A ftitkr jelezte, hogy az Eurpai Uni Rgik Bizottsga 2011-ben kszt jelentst az EGTC-k mkdsrl s remnyt fejezte ki, hogy mr ekkor eredmnyekrl szmolhatnak be. Trzsk Erika, az Eurpai sszehasonlt Kisebbsgkutatsok Kzalaptvny elnke eladst trtnelmi visszatekintssel kezdte. Kornai Jnosra hivatkozva llaptotta meg, hogy az llamszocializmus sszeomlst kveten a rgik fejldse hatalmas eltrseket mutatott. A nyugati vilg szelektv piacvdelme Nyugat-Eurpt alkalmass tette a szabad

versenyre, ugyanez a politika Kelet-Kzp-Eurpa drmai gazdasgi visszaesst eredmnyezte. A trsgben l trsadalmak jlti vrakozsaival szemben gazdasgi hanyatls kvetkezett. Berend T. Ivnt idzve mondta. Eurpa rgii kztti szakadk szlesebb vlt, mint brmikor a trtnelem sorn: 1973-ban a (a kelet-eurpai) trsg orszgainak egy fre es jvedelme a nyugati szintnek mg 48 szzalkt rte el, 1990-re 38 szzalkra sllyedt, a szzad vgre pedig mr csak 26 szzalkt tette ki. A jelenlegi pnzgyi s gazdasgi vilgvlsg klnsen rzkenyen rinti trsgnket. Megtri az j felttelek kztt megindult gazdasgi s trsadalmi fejlds folyamatt, az errefel mindig is jelen lv nacionalizmusoknak kedvez tptalajt teremt. (Pldul a nyelvi nacionalizmusnak.) mde a vlsgnak lehetnek kedvez hatsai is. trendezdhet a centrum-perifria viszony, depresszis trsgek revitalizldhatnak. j tpus egyttmkdsek bontakozhatnak ki, j, kzs vidkfejlesztsi politika kialaktsra, a vidk nll problmamegold kpessgnek nvelsre nylik lehetsg. A pnzhiny felrtkelheti a gazdasgi egyttmkdst. A vlsg megmutatta, hogy a protekcionizmus nem jelenthet megoldst, ennek is betudhat, hogy az EU-ban felersdtek a harmonizcis trekvsek. A magyar nemzetpolitikban az elnk asszony szerint mr a vlsg eltt paradigmavlts trtnt. Az EU-ba val 2004-es felvtelnkkel j trtnelmi helyzet alakult ki. Ez j koncepci kialaktsra serkentett, amely szerint a kisebbsgi ltbl ered htrnyokat j tpus egyttmkdsek sztnzsvel kell oldani. Ennek megfelelen a nemzetpolitika j elemv vlt 2006-tl a fejlesztspolitika. Mgpedig olyan fejlesztspolitika, amelynek alapelve: nem a rgikat kell etnicizlni, hanem az etnikumokat regionalizlni. Ennek az alapelvnek a helyessgt mi sem tmasztja al jobban, mint az, hogy haznk 19 megyjbl 16 hatrmegye. Ennek megfelelek a nemzetpolitikban megvalsul paradigmavlts cljai: az egyms fel fordul rgik gazdasgi kohzijnak erstse, trsgi szemllet kialaktsa, a hatrok megsznsvel keletkez prhuzamossgok racionalizlsa. Az adatok azt mutatjk, hogy most elszr llnak rendelkezsre olyan eurpai terleti egyttmkdsi forrsok, amelyek remnyt adhatnak a korbbi llapotokbl val kimozdulsra: 1. Szlovkmagyar hatrmente 176 milli eur. 2. Ukrnmagyar hatrmente 68,64 milli euro. 3. Romnmagyar hatr mente 230 milli eur. 4. Szerbmagyar hatr mente 50,1 milli eur. 5. Horvtmagyar hatr mente 52,4 milli eur. 6. Szlovnmagyar hatr mente 29,2 milli eur. 7. Osztrkmagyar hatr mente 82,3 milli eur. Trzsk Erika alhzta, hogy a kisebbsgi krdsekkel foglalkoz nemzetkzi kisebbsgi dokumentumokban j elem a trsgi egyttmkds, a fejlesztspolitika tmjnak megjelense. Az EBESZ Kisebbsgi Fbiztosnak 2008. jniusi bolzani ajnlsai plasztikusan fejezik ki, mirl is van sz: Az llamok kztti, a nemzetkzi hatrokon tnyl egyttmkdsnek a barti, ktoldal s multilaterlis kapcsolatok keretei kztt, valamint terleti alapon, semmint etnikai alapokon kell folynia. A helyi s regionlis hatsgok, valamint a kisebbsgi nkormnyzatok kztti, hatrokon tnyl egyttmkds elsegti a tolerancit s a fellendlst, ersti az llamkzi kapcsolatokat, s sztnzi a kisebbsgi krdsekrl foly prbeszdet.

90

91

A 2006-ban megszletett, az Eurpai Terleti Egyttmkdsi Csoportosulsokrl (EGTC-krl) szl rendeletet j lehetsgknt rtkelte az elnk asszony. Elnyei kzl nhny: 2008-2009-tl a terleti egyttmkds minden formja megvalsthat az EGTC keretben: gy a hatrokon tnyl, a transznacionlis s a rgik kztti egyttmkds. Az EGTC jogi szemlyisg, az els kzssgi szint jogi eszkz, tbb tagllamot rint gy, hogy bels viszonyait nem a nemzetkzi jog, hanem az EU-jog szablyozza, a lehetsges tagok szles kre tbb tagllam rsztvevinek autonm testlete, biztostja a tagok egyenl s demokratikus kpviselett. Gyakorlati elnyk: az EGTC lobbi lehet az EU-nl, eurpai szereplknt lp fel a regionlis s kohzis politikban, tbbfajta szervezeti formban valsulhat meg, keretl szolglhat hossz tv, kzs stratgiai fejlesztsek megvalstshoz. Az EGTC lehetsges modelljei: terleti egyttmkdsi programok, kzs finanszrozs projektek, egyb, Eu-tmogatssal megvalsul egyttmkdsek, nem EU-tmogatssal megvalsul egyttmkdsek. Jelenleg egy mkd EGTC van Magyarorszgon: az IsterGranum. Tervezettek: Banat-Triplex Confinium a magyarromnszerb hrmas hatr trsgben. Gmr/Gemer NgrdBorsod s a velk szomszdos szlovk trsgben. SzigetkzZitny Ostrov (Csallkz) GyrMosonmagyarvrBsDunaszerdahely trsge. UngTiszaTr a magyarszlovkukrn hrmas hatr trsge. Udvardi Pter, az IsterGranum (DunaGaram) EGTC igazgatja az EsztergomPrkny (trovo) szkhely szervezetet mutatta be rviden. Elmondta, hogy a 2000 ngyzetkilomteres terleten krlbell 200 ezer ember l. A szlovkiai rsz inkbb vidkies, mg a magyarorszgi ersen iparosodott. A legfontosabb sszekt a kt terlet kztt a 2001-ben plt Mria Valria hd. Elzmnyek: 2000-ben ktttek egyttmkdsi megllapodst az Esztergom s Nyergesjfalu Kistrsgi Terletfejlesztsi Trsuls, a Prknyi Dli Rgi, valamint Tokod s Tokodaltr. Az egyttmkdshez tbb tucat telepls csatlakozott, amely 2003. november 17-e ta hivatalos, intzmnyestett formban, mint eurorgi mkdik. Szervezeti struktrja 2004-ben nyerte vgleges formjt. A magyarorszgi teleplseket az Ister Granum nkormnyzati Trsuls fogja ssze, a szlovkiai teleplsek pedig a Dli Rgi nkormnyzati Trsulsba tmrlnek. A kt trsulst egy egyttmkdsi megllapods kapcsolja ssze. A rgi 2005 szeptemberben az Eurpai Parlamentben mutatta be fejlesztsi stratgijt, amelynek megvalstsa 2006-ban meg is kezddtt. Az eurorgi fejlesztsre elnyert plyzati tmogatsok sszege megkzelti a 3 milli eurt. A teleplsek fleg kulturlis, kzlekeds-fejlesztsi (kt j Ipoly-hd ptse) s egszsggyi tren mkdnek egytt. A kisrgi a 2007-2013-as EU-s kltsgvetsi idszakban mintegy 30 milli eur rtk beruhzst szeretne megvalstani. A tizenngy projekt tartalmazza egy regionlis bort s

egy regionlis idegenforgalmi tjkoztat rendszer kiptst, valamint az egszsggy s a katasztrfaelhrts integrlst. A IsterGranum Eurorgi Fejlesztsi gynksg Kht. kezdetben a vroshza pletben mkdtt. Miutn az nkormnyzat megvsrolta az egykori zsinaggt, oda kltztt t az intzmny. 2008 janurjban a rgi vrmegyehzba kerlt a rgi kzpontja. 2009. mjus 14-n, egy prknyi lsn mondta ki a kzgyls a rgi megsznst, mivel az eurorgis formt az azonos nev EGTC (European Grouping for Territorial Cooperation) vltotta fel (Eurpban msodikknt), ami sokkal szorosabb egyttmkdst tesz lehetv, illetve ebben a formban a trsuls tud intzmnyeket fenntartani. A rgi vezet testlete a Kzgyls. Tagjai a teleplsek polgrmesterei, akik teleplsk nagysgtl fggetlenl egyenl szavazati joggal rendelkeznek. A Kzgyls munkjt elksztik a szakbizottsgok s az elnksg elterjesztsei, amelyekre vonatkozan a Kzgyls hoz vgs dntst. A testlet minden msodik hnap els szerdjn lsezik Esztergomban. Nyolc szakmai bizottsg hivatott az Eurorgi fejlesztsi terveinek szakmai elmozdtsra. Tagjai olyan, orszgos kitekintssel rendelkez szakemberek, akik valamilyen mdon ktdnek az Eurorgihoz, szrmazsuk vagy plyafutsuk egy szakasza rvn kzelebbrl ismerik a trsget s szvesen vesznek rszt venni a jv elkpzelseinek kidolgozsban. A bizottsgi elnkk kzl ngy szlovk s ngy magyar polgrmester, akik a Kzgyls eltt rendszeresen szmot adnak a bizottsgban foly munkrl. A szakbizottsgok tagjai nem tagjai ugyan a testletnek, de egy-egy tmra vonatkoz elterjesztsnl meghvott vendgknt gyakran rszt vesznek a kzgylsen. A legnagyobb elrelpsek a rgi letre hvsa ta az egszsggy terletn trtntek. A regionlis krhz szerept az esztergomi Vaszary Kolos Krhz ltja el. Mivel a szlovk oldalon a legkzelebbi krhz rsekjvron tallhat, az esztergomi krhz fogadja a szlovkiai teleplsek lakit is, illetve sok szlovkiai nvr dolgozik a krhzban. A rginak 2004-ben sajt borrendje alakult, a Vinum IsterGranum Regionis Borlovagrend. 2007-ben a prknyi helyi televzi s az Esztergom Televzi leraktk egy regionlis tvcsatorna alapjait. Az IsterGranum EGTC jelenleg kt idegenforgalmi s egy energiagazdasgi plyzata kedvez elbrlst remli az EU-tl. Susanne Reichrath, Saar-vidk tartomnyi minisztere, a SaarLorLux Rgi mkdsrl szmolt be. Igazi eurpai nagyrgirl van sz, amely a nmetorszgi Saar-vidket s Rajna-Pfalz tartomnyt, a franciaorszgi Lotharingia megyt (Lorrain), Luxemburgot, valamint Belgiumbl Vallnit foglalja magban. A ngy orszg hatrterleteit sszefog nagyrgiban 64 ezer ngyzetkilomteren 11 milli ember l. Az eurorgi szletse 1969re datlhat, nmet-francia kezdemnyezs nyomn. A hatron tnyl egyttmkds itt teht ppen ngy vtizeddel ezeltt kezddtt, fejlett terletek kztt. Mra a fejldsnek

92

93

ltvnyosak az eredmnyei. Naponta 170 ezer ember lpi t a hatrokat munkavgzs cljbl. Ilyen mret, hatrokon tnyl munkaerpiac nincs tbb Eurpban. Az intenzv rintkezsi formk magtl rtetdv teszik, hogy az emberek termszetesen beszlnek hrom nyelvet: a nmetet, a francit s a luxemburgit. A kisebbsgi problmt ennek megfelelen alig ismerik. Mivel az ltalnos iskolk ktnyelvek, a tanrcserk termszetes dolognak szmtanak. A felsfok tanulmnyokat vgzk hrom orszg diplomjt kapjk meg. 2003-ban kidolgoztk a terlet fejlesztsnek 2020-ig rvnyes tervt. Ebben kiemelked szerepet kaptak olyan tmk, mint az eurpai identits s letmd, illetve az az elkpzels, hogy modellszerepet kvnnak jtszani az eurpai rgik szmra. Mindez termszetesen megfelel intzmnyi struktrt ignyel. Az Interregionlis Parlamenti Tancsban pldul valamennyi orszg terletileg illetkes orszggylsi kpviselje rszt vesz. Az t rgi vezeti msfl venknt tartanak cscstallkozkat. Ezeken dntenek a legklnbzbb, hatrokon tnyl fejlesztsekrl, amelyek egyre inkbb integrltt teszik a ngy orszgban fekv terleteket. Hovanyecz Lszl

94

Miniszterelnki Hivatal, Budapest 2010.

You might also like