Cresterea prepelitelor In principiu, sistemele de intretinere a prepelitelor se aseamana intru totul cu cele care se intalnesc si in cresterea intensiva a gainilor

, pe asternut permanent sau in baterii. La fel ca la gaini, prin selectie si hibridare, s-au realizat pasari hibride de prepelita, specializate pentru productia de carne sau pentru productia oualor de consum ca aliment dar si ca medicament. De asemenea, tot ca la gaini, exista tehnologii diferite de crestere, reproducere si exploatare, pentru cele doua directii de productie si pentru fiecare sistem de intretinere.

Dar inainte de a incepe prezentarea tehnologiilor de crestere a prepelitelor si modalitatile de exploatare recomandate, cate ceva despre unele probleme orientative privind organizarea crescatoriei. Stabilirea directiei de productie Se face in functie de cerintele familiei sau ale beneficiarilor pentru un produs sau altul si de posibilitatile materiale. Astfel, mai simplu, se poate avea in vedere numai productia de oua (la care se adauga prepelitele reformate dupa terminarea sezonului de ouat) in care caz se cumpara puici de 3-4 saptamani sau, daca se organizeaza si sector de cresterea puilor, puicute de o zi. Daca se urmareste productia de carne a prepelitelor, se organizeaza sectorul de crestere, in 6-7 baterii sau compartimente, in care caz se cumpara pui de carne de ambele sexe, mereu in aceeasi zi, la interval de o saptamana, urmand sa se livreze in fiecare saptamana cate o serie de prepelite in varsta de 5-6 saptamani (35-42 zile). In sfarsit, daca se doreste sa se obtina si pui de o zi, pentru carne sau pentru oua, se va lucra in flux continuu, organizand un sector de reproductie (femele si masculi parinti, cumparati de la ferme de selectie) ale caror oua vor fi incubate in doua incubatoare si un eclozionator. Sistemele de intretinere a prepelitelor Se practica numai sisteme intensive: baterii de ouat si baterii de crestere (pentru tineret de inlocuire la 1-4 saptamani, iar pentru pui de carne la 1-5 (6) saptamani; pentru investitii mai reduse se poate folosi si cresterea la sol, pe asternut, dar numai in sectorul de crestere. Marimea fermei Este determinata atat de necesarul familiei cat si de existenta beneficiarilor. Din acest punct de vedere crescatoriile de prepelite pot fi: - familiale (2-3 incaperi, de 10-16 m², cu pana la 60-65 pasari ouatoare (200-250 oua pe saptamana) sau, daca li se repartizeaza masculii necesari si ouale se clocesc, pana la 150-160 pui de carne; - artizanale (4-5 incaperi, de 80-100 m²), cu pana la 600 pasari ouatoare si cu productii saptamanale de pana la 3000 oua sau 2000 prepelite de carne; - industriale (5-7 incaperi, cu suprafata totala de 700-900 m²) dotate cu incubatoare si abator, care asigura productii saptamanale de 30000 oua sau 20000 prepelite taiate.

prepelitele au nevoi mai mari de caldura. Pentru prepelite de carne sunt necesare seturi de cate 3 incubatoare de suprafata sau 2 incubatoare.9 Lei . asigurand minimum 5 oua/zi de persoana. in hrana sau apa unor loturi de pasari. pentru cate 120-250 pui (in functie de varsta) sau pentru cate 80-100 prepelite ouatoare. anumite vitamine si microelemente minerale.prepelite ouatoare . sau un incubator in incarcare pe serii. adapostite intr-o cusca de 60 x 30 cm. Mihail BALASESCU Daca sunteti interesati de prepelite pentru reproductie. le puteti obtine. Volumul de munca in ferma de prepelite Putem spune ca este neinsemnat in ceea ce priveste cresterea familiala (pentru o familie de 4 persoane sunt suficiente 25-30 prepelite.9 Lei . dupa caz.20 Lei . In ceea ce priveste conditiile (microclimatul) din adapost.1-35 zile .prepelite reproductie . special construite pentru aceasta specie sau cu sitele adaptate pentru marimea oualor. atat pentru puii de carne cat si pentru pasarile ouatoare. mai bogat in proteine. Comuna Gruiu. Silistea Snagovului. cu spatiu pentru ecloziune. univ. Reproductia prepelitelor Se face in incubatoare. dr.pui . 1 eclozionator la incubatoare de volum. Prepelitele consuma zilnic 750 g nutret si produc 600 g dejectii. spre exemplu. pentru marirea puterilor tamaduitoare ale oului de prepelita trebuie sa se asigure.prepelite de carne 380g .Adapostul de crestere a prepelitelor Spatiile destinate adapostirii trebuie sa asigure suprafete de 1 m² (pe asternut sau in fiecare etaj de baterie).Pret in functie de varsta .11. www. umiditate si lumina.15 .ro Preturi: . De asemenea.11. de la firma Sipomi Prod. de suprafata sau de volum. Prof.fermaprepelite. Hranirea prepelitelor Se face cu nutret combinat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful