Panduan Menternak Ikan Tilapia Dalam Kolam

PANDUAN MENTERNAK IKAN TILAPIA DALAM KOLAM
PENGENALAN Nama Tempatan : Nama Inggeris : Nama Saintifik : Kadar tumbesaran: Harga pasaran : Tilapia Hitam / Tilapia Merah Black Tilapia/ Nile Bream Oreochromis niloticus Boleh mencapai 500gm dalam 6 – 8 bulan 450 gm ke atas = RM8.00 – RM12.00 / kg Benih ikan = RM 0.20 – RM 1.00 / ekor

Gambar 1: Tilapia albino

Gambar 2: Tilapia hitam

MENGAPAKAH IKAN TILAPIA POPULAR i. ii. iii. iv. v. vi. vii. viii. ix. Mempunyai pasaran Tumbesaran yang cepat Rupabentuk luaran yang menarik untuk pasaran Tulang yang sedikit Daging yang enak dan sesuai untuk pasaran Tahan kepada perubahan persekitaran Tempoh ternakan yang singkat Teknologi untuk pengeluaran komersil yang sedia ada Boleh diproses kepada pelbagai bentuk produk KRITERIA PEMILIHAN TAPAK KOLAM 1. 2. 3. 4. Bekalan air sesuai : sungai, mata air, taliair dan air bukit. Jenis tanah yang boleh menakung air : tanah liat. Bentuk mukabumi yang landai tetapi seboleh-bolehnya pilih tapak yang air mengalir bergerak mengikut graviti bumi untuk menjimatkan kos elektrik. Ada kemudahan infrastruktur seperti kemudahan asas (jalanraya, elektrik dll), senang mendapatkan buruh, selamat daripada bencana alam seperti banjir atau kemarau. Senang untuk memasarkan ikan.
1

5.

susunan kolam. Komponen utama kolam yang perlu ada/ dibina : a. Buat perancangan sebelum membina kolam seperti rangkabentuk kolam. parit dll. 3. Gambar 3 : Parit untuk saluran sumber air masuk Gambar 4 : Saluran air keluar melalui ‘monk’ A Air masuk B Air masuk Parit untuk saluran air masuk Parit untuk saluran air keluar Parit untuk saluran air masuk Parit untuk saluran air keluar Satu rangkai kolam selari Rajah Dua rangkai kolam selari Gambarajah 1 : . kedudukan bangunan. Kedalaman kolam yang sesuai = lebih kurang 4 – 5 kaki. Bersihkan kawasan di mana kolam akan dibina. Saluran untuk sumber air masuk ke dalam kolam dan juga untuk membuang air. 2. 5. b.Beberapa Jenis Susunan Kolam-Kolam Ikan 2 . Batas atau ban – pastikan tidak mudah runtuh (tebing mesti bersudut 45 darjah). 4. Korek kolam – menggunakan jentera berat atau cangkul bagi kolam yang kecil.Panduan Menternak Ikan Tilapia Dalam Kolam PEMBINAAN KOLAM 1.

d. Mencepatkan proses mendakan bahan organan yang berlebihan di dalam air. Menghapuskan parasit (penyakit). CaMg (CO) Kapur Abu Panas. Kebaikan pengapuran adalah: a. Selain itu. Taburkan kapur pada dasar.0 5.5 4. buang semua tumbuhan air yang tidak memberi manfaat kepada ikan. pereputan bahan organan serta meninggikan e. Buang lumpur pada dasar kolam kerana ia akan menurunkan kualiti air.5 – 4. Meningkatkan pH air b.0 – 5. Berikut adalah jenis-jenis dan kadar penggunaan kapur yang disyorkan : pH Bawah 4 4 – 4. 3. CaO2 (Quicklime/ Burnt Lime) Kapur Abu Sejuk.5 – 6 6 – 6.5 Kg/ha Kapur Batu Putih Limestone. Biarkan sekurang-kurangnya 2 minggu di bawah sinaran matahari. Mempercepatkan proses kesuburan kolam. 2. Keringkan air asal kolam untuk menggelakkan kematian ikan daripada jangkitan penyakit. Mengeraskan dasar kolam c.5 5. tebing dan batas kolam. Ca (OH)2 (Hydrated/ Slake Lime) 3805 2917 1903 3044 2283 1522 2283 1776 1142 1902 1395 1015 1012 761 507 888 634 507 3 . musuh ikan dan tumbuhan yang tidak dikehendaki.Panduan Menternak Ikan Tilapia Dalam Kolam Tambak/ Batas/ Ban Saluran Air Masuk Saluran air masuk 5 kaki Saluran air keluar Monk Dasar kolam Keceruanan tebing = 45o 3 kaki SaluranGambarajah 2 : Contoh Keratan lintang sebuah kolam ternakan ikan Air Keluar PERSEDIAAN KOLAM SEBELUM PELEPASAN BENIH IKAN 1.

Selepas dasar kolam kering dan merekah. ii. iv. Amonium Sulfat Amonium Nitrat Amonium liquar Urea 80 kg/ ha/ setahun 1. baja ikan ditabur untuk menyuburkan kolam dari segi kandungan plankton (makanan semulajadi ikan). Setelah dibajai. Setelah sekurang-kurangnya 1/3 kolam dipenuhi air. air dimasukkan ke dalam kolam Gambar 7: Kolam yang telah dikapur dan dibiarkan kering sehingga dasar merekah/pecah g. Kadar penaburan baja air mengikut jenis adalah seperti berikut : Jenis Baja Baja Fosfat i. 4 .Panduan Menternak Ikan Tilapia Dalam Kolam Gambar 5 : Kolam yang telah ditabur kapur Gambar 6 : Aktiviti pengapuran sedang dijalankan f. iii. Double Superfosfat (DSP) Triple Super Fosfat (TSP)” 400 kg/ ha/ setahun 340 kg/ ha/ setahun Kadar yang disyorkan Baja Nitrogen i.350 kg/ ha/ setahun 550 kg/ ha/ setahun 67 kg/ ha/ setahun h. kolam dibiarkan sekurang-kurangnya 2 minggu sehingga air kolam menjadi kehijauan. ii.

Kemudian kualiti air diuji agar menepati keperluan mengikut kesesuaian seperti berikut : Parameter Nilai Yang Sesuai Lebih dari 2. Selepas itu. Oksigen Terlarut (D. Beg plastik ini perlu diapungkan di atas permukaan kolam sekurangkurangnya setengah jam. Ammonia PELEPASAN BENIH IKAN TILAPIA 1.000 ekor/ ha. pH iv. Suhu air v. 2. Kadar pelepasan = 3. Karbon dioksida iii.5 ppm Kurang dari 25 ppm 6–8 20 – 35 C (optimum 28 – 32oC) Kurang dari 1.000 – 5. Ini bertujuan supaya benih ikan tidak mengalami tekanan akibat perubahan suhu yang mendadak.0 ppm o i.Panduan Menternak Ikan Tilapia Dalam Kolam Gambar 8: Kolam yang baru siap dibina (sebelum air dimasukan) Gambar 9: Kolam yang sama iaitu setelah air dimasukkan Gambar10 : Beberapa buah kolam penternak untuk ternakan ikan tilapia i. 5 . Biasanya benih ikan yang hendak dimasukkan ke dalam kolam disimpan di dalam beg plastik.O) ii. benih ikan dilepaskan secara perlahan-lahan ke dalam air.

Terdapat 3 punca utama iaitu : Makanan semulajadi – bentos. namun demikian pemberian makanan boleh dikawal dengan senang. a.makanan diberi perlahan-lahan sehingga ia berhenti makan.makanan ikan ditabur ke dalam atau di tepi kolam Cara Cuba-cuba . 2. Makanan haruslah diberikan ditempat yang sama setiap masa Ikan perlu diberi makan 2 kali sehari iaitu pada sebelah pagi dan petang. Cara pemberian makanan : Tabur . tumbuhan air dll Makanan tambahan – dedak. Kadar pemberian makanan adalah seperti berikut : Saiz Ikan Anak ikan kurang dari 2 inci Anak ikan antara 2 – 6 inci Ikan lebih dari 6 inci % Makanan yang patut diberi mengikut berat badan 6 – 10% 3 – 6% 2% 4. Gambar 13: Salah satu jenis makanan berfomulasi (pellet) berjenama DINDING Gambar 14: Salah satu jenis makanan berfomulasi (pellet) berjenama CARGILL 6 . 3. a. b. 5. hampas kacang tanah. makanan berfomulasi (pellet).Panduan Menternak Ikan Tilapia Dalam Kolam PEMAKANAN 1. lumut. Cara ini agak lambat. Ikan Tilapia adalah daripada jenis “Omnivorous” ataupun Maserba (iaitu boleh memakan makananan berasaskan haiwan dan juga tumbuhan). Gambar11 : Makanan ikan iaitu pellet (kiri) dan tumbuhan (kanan) Gambar 12 : Aktiviti menabur makanan. plankton. b. kelapa. nekton. bahan-bahan buangan sayuran dan sebagainya. soya.

6. air batu boleh digunakan ke dalam tangki berkenaan dengan tujuan untuk menurunkan suhu dan mengurangkan aktiviti-aktiviti bakteria dan sebagainya. Penuaian keseluruhan – dilakukan dengan mengeringkan kolam Penuaian secara sebahagian – menggunakan jala. 3.Panduan Menternak Ikan Tilapia Dalam Kolam AKTIVITI HARIAN Pemeriksaan ke atas kolam biasanya dibuat khususnya pada waktu pagi. Gambar 16: Penternak baru sahaja menuai ikan tilapianya menggunakan pukat Gambar 17: Aktiviti penuaian ikan menggunakan pukat Gambar 18: Aktiviti penuaian ikan menggunakan pukat 7 . Penuaian boleh dilakukan mengikut bilangan ikan yang hendak dituai iaitu samada : a. 7. pukat Membersihkan penapis saluran air masuk dan keluar Mengawal rumpair Mengawal pemangsa Membuat catatan harian Gambar 15: Ikan yang dituai dikumpul dalam kolam simen sebelum dipasarkan. tangki atau bekas yang mengandungi air dan dibekalkan alat pengudaraan untuk menyimpan hasil tangkapan sebelum dipasarkan. Memberi makanan Pemeriksaan kebocoran kolam/ tambak/ batas Memeriksa kualiti air. b. PENUAIAN 1. Ini bagi mengelakkan penternak mengalami masalah-masalah diluar jangkaan. Semasa penyimpanan ini. 2. 2. tarik. 5. 4. penternak perlu menyediakan tempat seperti kolam khas (kecil). dengan tangan. 3. Antara aktiviti yang perlu ialah: 1. Umumnya tidak semua ikan yang dituai dapat dijual sekaligus. Oleh itu. sepenuhnya.

bakul. Gambar 21: Bekalan oksigen dimasukkan ke dalam beg plastik yang mengandungi ikan dalam jumlah yang sedikit. basin. HAZLAN 8 . Gambar 22: Ikan dalam tangki yang diangkut menggunakan lori untuk dipasarkan. Selalunya bahan pelali dan air batu digunakan bagi memastikan ikan berada dalam keadaan yang baik. Membungkus – sesuai sekiranya destinasi pasaran yang jauh.Panduan Menternak Ikan Tilapia Dalam Kolam PENGANGKUTAN IKAN UNTUK PEMASARAN Terdapat 2 cara utama yang boleh digunakan : i. ii. Gambar 19: Peti plastik yang diguna untuk menyimpan ikan untuk dipasarkan Gambar 20: Tangki PVC yang diisi air dan dibekalkan pengudaraan digunakan semasa memasarkan ikan. Bekas-bekas ini perlu dibekalkan pengudaraan dan suhu air dikawal.berbagai bekas boleh digunakan seperti tong plastik. Bekas-Bekas / Tangki . kotak kayu dll.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful