INGRIJIRILE DE URGENTA ACORDATE PACIENTILOR

CU INSUFICIENTA RESPIRATORIE

CUPRINS

MOTIVATIA CAPITOLUL I. NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A APARATULUI RESPIRATOR CAPITOLUL II. NOTIUNI GENERALE PRIVIND INSUFICIENTA RESPIRATORIE II A DEFINITIE II B CLASIFICARE II C ETIOLOGIE II D MANIFESTARI CLINICE II E ROLUL ASISTENTEI MEDICALE IN INVESTIGATII SI TRATAMENT

II F TRATAMENT , EVOLUTIE , PROGNOSTIC II G EDUCATIA PENTRU SANATATE CAPITOLUL III. PREZENTAREA CELOR TREI CAZURI III A CULEGEREA DATELOR III B ANALIZA SI INTERPRETAREA DATELOR III C STABILIREA OBIECTIVELOR SI PLANIFICAREA INTERVENTIILOR IN URGENTA III D APLICAREA IN PRACTICA A PLANULUI DE INGRIJIRE III E EVALUAREA PACIENTULUI LA TRANSFERUL PE SECTIE EVALUAREA FINALA PENTRU CELE TREI CAZURI ANEXE BIBLIOGRAFIE

etc. . am ales ca tema a proiectului de diploma "Acordarea ingrijirilor in insuficienta respiratorie" deoarece este principala urgenta care apare frecvent atat in cazul afectiunilor decompensate cat si in politraumatisme . in functie de gradul urgentei .MOTIVATIA Asistentul medical are un rol deosebit in ingrijirea pacientilor . Din acest motiv prima sarcina a oricarei ingrijiri este cunoasterea bolnavului . acela de a face pentru cel bolnav ceea ce ar fi putut face el daca ar fi avut forta . Pentru ca am avut ocazia sa ma confrunt cu interventii de urgenta in cadrul Serviciului de Ambulanta Ploiesti . intoxicatii . vointa si cunostintele necesare. in complexitatea sa psihosomatica. Interventiile si ingrijirile ce se acorda in urgentele medicale reprezinta masuri vitale a caror corectitudine si viteza de efectuare influenteaza in mod hotarator evolutia ulterioara sau chiar viata pacientului.

CAPITOLUL I NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A APARATULUI RESPIRATOR .

NOTIUNI DE ANATOMIE .

. acestia divizandu-se in: · · · · · lobi segmente lobuli acini alveole alcatuind parenchimul pulmonar. trece prin faringe . Ultimile ramificatii ale bronhiilor . care este un conglomerat de alveole.Totalitatea organelor care au rolul de a asigura luarea oxigenului din aerul atmosferic si de a elimina bioxidul de carbon din organism alcatuiesc aparatul respirator. Din acest punct de vedere aparatul respirator cuprinde doua parti distincte : Ø Conductele aeriene ce cuprind : · · · · · · · caile nazale faringele laringele traheea bronhiile primare bronhiole canale alveolare Ø Plamanii in numar de doi. laringe si trahee si in dreptul vertebrei T4 aceasta din urma se bifurca in cele bronhii principale. Locul unde bronhiile patrund in plamani se numeste hil. Alveola este cea mai mica imitate din parenchimul pulmonar. se termina la nivelul acinilor. dar este elementul functional respirator cel mai important deoarece la acest nivel an loc schimburile respiratorii. Aerul patruns prin orificiile nasului .

pemitand ca prin plamani sa treaca in fiecare minut 6-7 litrii de sange. este mai mic si are o greutate de aproximativ 600 grame. Sunt in numar de doi . care provine din arterele pulmonare. plamanii sunt inveliti de o membrana seroasa numita pleura. procese patologice). La nivelul hilului pulmonar se restrage si se continua cu pleura parietala. Sistemul vascular al plamanilor este alcatuit dintr-o retea nutritiva . Intre cele doua foite se afla cavitatea pleurala cu presiune usor negativa (mai mica decat presiunea atmosferica) si continand o cantitate mica de lichid (lichid intrapleural). . Plamanii reprezinta organele de schimb ale aparatului respirator. Ei sunt asezati in cavitatea toracica . care devin insa active in conditii de suprasolicitare (efort . formata din arterele bronsice si o retea functionala . este formata din doua foite: -pleura externa sau parietala -pleura interna sau viscerala Pleura viscerala este in contact intim cu plamanul si patrunde in profunzimea scizurilor. ocupand aproape toata cavitatea. este mai mare si are o greutate de aproximativ 700 grame. ca orice seroasa . La nivelul ultimelor ramuri ale arterelor pulmonare (capilarele pulmonare) au loc schimburile gazoase. Pleura parietala este in contact direct cu peretii cavitatii toracice. Plamanul stang prezinta doi lobi . drept si stang. Aceasta . procesele inflamatorii avand adeseori o distribuie topografica lobara (lobite) sau segmentara (zonite). Acest lucru favorizeaza alunecarea foitelor una de cealalta . In conditii de repaus nu fimctioneaza toate capilarele . Reteaua capilara are o suprafata de 120-150 metrii patrati . La exterior . Aceasta reprezinta rezerva functionala a plamanului.Fiecare segment sau lob are o independenta fiziologica si patologica relativa . Plamanul drept prezinta trei lobi . in timpul actului respirator.

care consuma oxigen si elibereaza bioxid de carbon.timpul pulmonar .timpul sangvin . Timpul sangvin realizeaza transportul gazelor intre plamani -organ de aport si eliminare . Daca organismul poate rezista mai mult de 30 de zile fara hrana . .si tesuturi . La nivelul membranei alveolo-capilare . nu poate fi lipsit de oxigen mai mult de cateva minute (3 minute). iar bioxidul de carbon in sens invers.timpul tisular Timpul pulmonar realizeaza primul moment al schimburilor gazoase. oxigenul trece din aerul alveolar in sange .NOTIUNI DE FIZIOLOGIE Respiratia este un fenomen vital. Respiratia este o functie care asigura eliminarea bioxidului de carbon si aportul de oxigen catre celulele organismului. Aceasta functie cuprinde trei timpi: . 3-4 zile fara apa .

plamanii urmeaza miscarile cutiei toracice datorita contactului intim realizat prin pleura si ca urmare se destind. presiunea intrapulmonara scade sub cea atmosferica si permite intrarea aerului in plamani.respiratia interna. Cu fiecare inspiratie obisnuita patrunde in plamani un volum de aer de aproximativ 500 ml.Timpul tisular reprezinta al treilea moment al schimburilor gazoase . Realizarea timpului pulmonar presupune mai multe procese . Din acest motiv. In timpul inspiratiei se aduce pana la nivelul alveolei aer atmosferic bogat in oxigen si aproape lipsit de bioxid de carbon . care ia nastere la incetarea contractiei muschilor respiratori . care reprezinta etape ale respiratiei pulmonare : -ventilatia -difuziunea -circulatia Ventilatia reprezinta o succesiune de miscari alternative de inspiratie si expiratie ce conduc la deplasarea unor volume de aer. iar in timpul expiratiei se elimina aerul pulmonar sarac in oxigen si bogat in bioxid de carbon. Expiratia este acea etapa a ventilatiei . iar bioxidul de carbon ca produs rezidual al catabolismului este eliminat. Impulsurile acestei activitati ritmice pornesc din centrul respirator bulbar . oxigenul patrunde in celule . ce face ca diametrele cutiei toracice sa se micsoreze. Inspiratia reprezinta patrundera aerului in plamani prin marirea diametrelor cavitatii toracice . Deci inspiratia este un act activ. sub influenta bioxidului de carbon din sange si a scoartei cerebrale. La nivelul tesuturilor . datorita interventlei muschilor respiratori. Sub acest aspect presiunea de la nivel alveolar creste cu aproximativ 2-4 mmHg fata de . In cursul inspiratiei .

. volumul de aer care intra si iese intr-un minut din plamani este de 6-8 1 /minut. dar presiunile si rezistentele din arterele pulmonare sunt mult mai mici. Debitul sangvin pulmonar este egal cu debitul circulatiei generale . care poate varia in limite mari (20-200 metrii patrati).diferenta dintre presiunile partiale ale oxigenului si bioxidului de carbon de o parte si de alta a membranei alveolo-capilare . Aceasta diferenta de presiune face ca aerul din interior sa fie expulzat. Datorita acestor proprietati . Difuziunea reprezinta schimburile gazoase dintre membrana alveolo-capilara. In conditii bazale . Aceasta valoare corespunde unui volum curent de 500 ml si unei frecvente medii de 12-16 respiratii pe minut. .cea atmosferica. deci din alveole si din capilare. Acest proces depinde de : . Circulatia pulmonara.individul in repaus muscular si alimentar si in echilibru termic .structura membranei alveolo-capilara si procesele patologice care ingroasa membrane . In timpul unui efort muscular intens .ingreuneaza trecerea libera a gazelor. . fenomene care nu se intampla in circulatia generala. care sa permita trecerea unei cantitati normale de sange. Prin urmare expiratia este un act pasiv.suprafata activa a membranei alveolo-capilara . Pentru asigurarea respiratiei pulmonare este obligatorie si o circulatie corespunzatoare . circulatia pulmonara tolereaza mari cresteri de debit fara modificari de presume . volumul respirator poate creste de zece ori.

CAPITOLUL II NOTIUNI GENERALE PRIVIND INSUFICIENTA RESPIRATORIE .

Insuficienta respiratorie acuta . asociata sau nu cu cresterea bioxidului de carbon din sange (hipercapnie).caracterizata printr-un debut recent de ore sau zile. in conditii de repaus si efort . II B CLASIFICARE Insuficienta respiratorie imbraca doua mari forme si anume : 1.II A DEFINITIE Insuficienta respiratorie este o grava tulburare respiratorie . datorita incapacitatii plamanilor de a face fata schimburilor fiziologice de gaze . Din punct de vedere al etiopatogeniei si fiziopatogeniei se descriu doua forme : . De asemenea ea poate complica boli cu debut recent sau boli cronice. producandu-se in felul acesta scaderea oxigenului din sange (hipoxemie ) .

valorile hipercapniei fiind normale sau scazute (PaCO2 sub 45mmHg). sindrom de detresa respiratorie la adult. cu edemul pulmonar . AVC . valorile acesteia din urma fiind crescute (PaCO2 peste 45mmHg). embolii cu grasimi . Aceasta forma se intalneste cel mai frecvent asociata cu pneumonia virala si bacteriana .corpi straini .afectiuni neuromusculare b) Bronhoalveolite de deglutitie : . astm bronsic ).neoplasme . b) Insuficienta respiratorie acuta cu hiprcapnie . bronsita acuta severa .caracterizata prin hipoxemie .caracterizata atat prin hipoxemie cat si prin hipercapnie . chimice si termice .a) insuficienta respiratorie acuta fara hipercapnie . Cauze de origine bronhopulmonara : a) Stenoze functionale si organice ale cailor aeriene superioare (laringe .traumatisme mecanice . Insuficienta respiratorie cronica . in pneumopatii diverse (bronsita cronica obstructive . 2. supradozare cu droguri sau medicamente . trahee): . boli medulare si neuromusculare (polimielita . traumatisme cerebrale si toracice . ani si IIC ETIOLOGIE 1. miastenia gravis ).aceasta forma se dezvolta in luni sau are la baza hipoxemia si hipercapnia cronica din contextul bolilor de baza. pneumonia de aspiratie . boli pulmonare interstitiale . Acest tip este intalnit in boli ale SNC .edem Quincke . enfizem pulmonar .laringite acute .

alcool metilic .oxigenoterapie irationala . Cauze de origine extrapulmonara : a) Alterarea functiei centrului respirator: .P. opiacee . .V.bronhopneumonie .meningite .C.pleurezie masiva .pneumotorax spontan .intoxicatii cu barbiturice .A.O.enfizem mediastinal e) B.. Cauze de origine cardiaca : a) Astmul cardiac b) Infarctul minocardic c) Edemul pulmonar acut d) Embolie pulmonara e) Cordul pulmonar acut 3.tumori endocraniene .regurgitarea in caile aeriene a continutului gastric c) Crize de astm bronsic d) Reducerea acuta a campului respirator . 2.C.acidoza metabolica .

operatii pe torace .b) Afectiuni paretice sau spastice ale muschilor respiratori: .tetanos .traumatisme medulare .come grave .traumatisme cranio-cerebrale .operatii laborioase pe abdomen .poliomielita .rahianestezie inalta c) Boli ale cutiei toracice: .traumatisme toracice si abdominale d) Boli ale sistemurui nervos: .poliradiculonevrite .peritonite acute .sindroame de hipertensiune craniana e) Afectiuni abdominale: .fracturi costale .ascite acute masive .

b) Afectiuni sangvine .stare de soc . Cauze generate a) Intoxicatii acute cu medicamente ..N. deprimante ale S.4.anemii c) Alte afectiuni . boixid de carbon.C.obezitate . compusi organofosforici .trichinoza .

Ø Cianoza .ce exprima desaturarea de oxigen a sangelui arterial . intalnita de regula in astmul bronsic si edemul pulmonar acut. Ø Modifiacrea amplitudinii miscarilor respiratorii -pot fi: · · rare si ample. · · · bradipnee intalnita in intoxicatii cu deprimante ale S. respective cresterea hemoglobinei in sange.C. unghii .N. cornaj ce traduce obstacole in caile respiratorii superioare · bradipnee expiratorie .C. Ø Dispneea care poate aparea sub forma de : · bradipnee inspiratorie insotita de tiraj . pavilionul urechii si apoi se generalizeaza. . Se manifesta initial la buze . polipnee respiratie Kussmaul (in patru timpi) din acidoza metabolica · respiratie Cheyne-Stokes (polipneica) din afectiuni ale S.II D MANIFESTARI CLINICE Manifestarile clinice sunt produse de hipoxemie . hipercapnie si acidoze respiratorii.N. frecvente si superficiale in fracruri costale.

. cofuzie. matitate.ce apare ca fenomen compensator Ø Alte semne . · · · · · raluri de toate tipurile. volet costal.ce pot apare si depind de cauza care a determinat insuficienta resoiratorie : · durere toracica cu sediu precordial . · respiratie paradoxala in plagi pleuro-pulmonare . hipersalivatie datorita hipoxemiei si hipercapniei. hipersonoritate. Ø Tahicardia . · · · · tegument cald si umed acoperit cu transpiratii abundente. retrosternal . paralizia musculaturii unui hemitorace . pneumotorax spontan.· miscari ale unui hemitorace in colectii pleurale abundente . anxietate. la baza hemitoracelui si avand caracter constrictiv intens sau junghi toracic violent. somnolenta. delir.

.

iar radiografia se face in apnee dupa o inspiratie profunda. Se efectueaza si pentru excluderea altor cauze care pot determina bronhospasm . hiperaeratie . explicandu-i-se conditiile in care se va face examinarea ( camera in obscuritate). Este normal intre crize . Ø Pregatirea psihica a pacientului · se anunta pacientul . hiperdistensie alveolara. ceea ce reprezinta semnul tipic de hiperinflatie . · · pacientul va fi condus la serviciul de radiologie. Ø Pregatirea fizica a pacientului · se dezbraca complet regiunea toracica . Examenul radiologic (radiografia pulmonara). deci care pot mima insuficienta respiratorie.II E ROLUL ASISTENTEI MEDICALE IN INVESTIGATII SI TRATAMENT 1. . se indeparteaza obiectele radiopace. se explica pacientului cum trebuie sa se comporte in timpul examinarii (va efectua cateva miscari de respiratie . parul lung al femeilor se leaga pe crestetul capului . in timpul accesului apare aspect de hiperclaritate a ambelor campuri pulmonare .).

· cand pozitia verticala este contraindicata se aseaza pacientul in pozitie sezand sau in decubit dorsal. Ø Ingrijirea pacientului dupa examen · pacientul va fi ajutat sa se imbrace dupa terminarea examenului radiologic si va fi condus la pat. seringa laringiana . cu pieptul apropiat de ecran sau de caseta care poarta filmul. porttampoane . · se noteaza in foaia de observatie examenul radiologic efectuat. Examenul bronhoscopic Bronhoscopia este explorarea arborelui traheo-bronsic si se face cu ajutorul bronhoscopului rigid sau flexibil (fibrobronhoscopul). tavita renala . oglinda frontala .· se aseaza pacientul in pozitie ortostatica cu mainile pe solduri si coatele aduse inainte ( fara sa ridice umerii) in spatele ecranului . manusi sterile . bronhoscopul cu toate anexele sterilizate . 2. · in timpul examenului radiologic se ajuta pacientul sa ia pozitiile cerute de medic. pense . masti de unica folosinta sau casolete cu masti sterile . Ø Pregatirea instrumentelor si materialelor necesare · se face inventarul tuturor instrumentelor necesare .

. se verifica aspiratorul si etanseitatea legaturilor. serigi de 10ml de unica folosinta . comprese de tifon. · pacientul trebuie anuntat ca nu trebuie sa manance dimineata (Ajeune). flaconul cu solutie de adrenalina 1% . tampoane . · suprafata mesei pe care se afla instrumentarul este incalzita la 40-45 grade Celsius pentru a preveni aburirea instrumentului optic. · in ziua premergatoare examinarii se executa o testare la xilina pentru a determina o eventuala alergie . · se creeaza pacientului un climat de siguranta pentru a asigura cooperarea lui in toate momentele examinarii . la indicatia medicului pacientul va fi sedat atat in seara premergatoare explorarii cat si in dimineata zilei respective. punandu-1 in legatura cu alti pacienti carora li s-au efectuat o astfel de investigatie.flaconul cu ser fiziologic . lipsind medicul de o informatie cu greutate in diagnostic. · · · se verifica sursa de lumina si corecta cuplare a cablurilor. Ø Pregatirea fizica sipsihica a pacientului · pacientul trebuie convins de necesitatea examenului asupra riscului pe care si-1 asuma refuzandu-1 .· sterilizarea componentelor aparatelor principale se face tinand cont de instructmni. vor fi la indemana : flaconul de anestezie (xilina 2%) .

Ø Participarea la efectuarea tehnicii · · sunt necesare doua asistente medicale. Ø Supravegherea pacientului dupa bronhoscopie · · dupa examinare pacientul nu va manca o ora. · orienteaza capul in directia indicata de medic pentru a permite acestuia o orientare cat mai completa. rofaringele si hipofaringele cu xilina 2%(spray) .A. in mana dreapta va tine o tavita renala . · in prima faza medicul anesteziaza limba . puls . · sub umerii lui se plaseaza o perna tare care coboara capul la 12-15cm ajuta la extensia acestuia. asistenta va supraveghea in acest timp parametrii vitali (T. iar cu mana stanga dupa ce isi deschide larg gura scoate limba si o mobilizeaza cu ajutorul degetelor.· pentru anestezie este asezat pe un scaun . urmand sa anestezieze arborele traheo-bronsic instaland picatura cu picatura anestezicul usor incalzit cu ajutorul unei seringi laringiene. · pacientul este condus in camera de bronhoscopie. cu extremitatea cefalica in extensie. prima aseaza pacientul pe masa de examinare in decubit dorsal . respiratia). . · a doua asistenta serveste medicul cu instrumentele si materialele solicitate..

Spirometria Acesta investigate consta in masurarea capacitatii vitale cu ajutorul aparatului numit spirometru.astfel inacat aerul sa nu poata intra sau iesi din cavitatile nazale. chiar inainte de a anunta medicul (adrenostazin. · aerul expirat face ca cilindrul gradat sa se ridice deasupra . · la tubul de cauciuc al spirometrului se adapteaza o piesa bucala sterile . Ø Efectuarea tehnicii · · pacientul se aseaza pe un scaun in fata spirometrului. Cilindrul gradat este scufundat intr-un cilindru mai mare care este plin cu apa. 3. cu ajutorul unei cleme se penseaza narile . Spirometrul este alcatuit dintr-un cilindru gradat ce comunica cu exterioml printrun tub de cauciuc prin care sufla pacientul.· asistenta va avea la indemana hemostatice pe care le va administra in cazul unei hemoptizii . venostat). pacientul introduce in gura piesa si executa o inspiratie maxima urmata de o expiratie.

aparatul Eutest . Spirografia Este metoda ce utilizeaza spirograful. Capacitatea vitala cu 20% mai mica decat valoarea ideala reprezinta afectiune patologica.una in care efortul are aceeasi intensitate Ø Pregatirea pacientului psihica si fizica · · · pacientul este informat asupra importantei tehnicii va fi Ajeune sau testul se face la 3-4 ore dupa masa.aparat electronic compiuterizat. Exista doua variante ale acestui test: . 4.apei . cu 24 h inaintea testului nu se administreaza medicatie excitanta sau inhibitorie a centrilor respirator . aparat ce permite inregistrarea grafica a volumelor statice si dinamice.pneumotestul. Capacitatea vitala cu 40% mai mic adecat valoarea ideala indica automat aparitia sau prezenta dispneei. putandu-se citi astfel valoarea aerului expirat.aparatul Godart are circuit inchis . Cele mai utilizate aparate sunt: . Aceasta metoda se foloseste in mod obisnuit pentru determinarea capacitatii vitale.bolnavul inspirand aer atmosferic si pe care il expira in aparat .una in care efortul se face treptat . cu circuit deschis .

) . Ø Interpretarea datelor Valorile obtinute pe diagrama se compara cu valorile din tabele CECO. inaltimea . greutatea .parametrii respiratori ( consum de oxigen . ventilatia maxima indirecta: VEMS x 30/100. · Pentru diagnostic se calculeaza capacitatea vitala . · Valorile normale trebuie sa fie cuprinse intre 70-80% din valorile standard. sexul .G. umiditatea si presiunea atmosferica. VEMS . indicele TIFFNEAU (indice de permeabilitate bronsica) . E. temperatura camerei . tensiune arteriala .parametrii cardiaci (puls . · · se trece la inregistrarea valorilor obtinute. · Valorile mai mici de 70% din tabelul CECO indica miscarea mobilitatii cutiei toracice sau reducerea parenchimului pulmonar sau reducerea elasticitatii si permeabilitatii cailor respiratorii In cazul spirografiei asistenta medicala urmareste si noteaza in timpul efortului si dupa efort urmatorii parametrii: .· · · cu 30 minute inainte de test se face repaus fizic. ventilatia pulmonara) . eliminarile de bioxid de carbon . dupa tehnica se noteaza varsta . este pus sa inspire si sa expire de cateva ori pentru a se obisnui. pacientului i se da piesa bucala si i se penseaza nasul.K.

(volumul curent) -reprezinta cantitatea de aer mobilizata in timpul unei inspiratii si expiratii obisnuite in conditii de repaus.R. .E.V. -500 cm de aer Ø V. (capacitatea vitala) .V. Aceasta variaza in functie de varsta . = 1500-2000 cm Ø V-E. sex .E. (volumul expirator de rezerva) — reprezinta aerul expirat fortat dupa o inspiratie normala.C.R. 5. = V. inaltime si de gradul de antrenament.I.R. sau in cazul unei supreaincarcari fimctionale in scopul stabilirii capacitatii de munca.reprezinta capacitatea maxima de aer care circula prin plamani la amplitudine maxima.. + V.R.R.C.I. C.R= 1000-1500 cm Ø C. V. V. Probe ventilatorii Probele ventilatorii urmaresc evidentierea formelor incipiente de boala si determina modul in care aparatul respirator satisface nevoile de oxigen ale organismului in stare de repaus. Ø V-C. V. + V.parametrii umorali (saturatia de oxigen in sangele arterial) Interpretarea consta in compararea parametrilor in repaus cu cei de efort.I. (volumul inspirator de rezerva) – reprezinta aerul introdus printr-o inspiratie fortata dupa un expir normal.

E.E. valoarea normala a acestuia fiind 70% din C.R. (volumul rezidual) . Poate fi expulzat prin deschiderea toracelui.V. V./C. = 1600-5600cm Acesta se poate raporta la capacitatea vitala (C. V. x 100 6.T.) sub forma indicelui Tiffeneau. Ø V.V.V. . = C.reprezinta vaolumul maxim de aer eliminat in prima secunda a unei expiratii fortate si dupa o inspiratie fortata. + V.S. = 1500cm Ø C.P.S. (volumul expirator maxim pe secunda) .R.reprezinta volumul de aer ramas in alveole.P. Probe farmaco-dinamice Aceste probe depisteaza tulburarile de motricitate bronsica si se utilizeaza de obicei in formele latente din astmul bronsic.Ø V. Ø Materiale necesare: • Spirograf • Substante bronhodilatatoare sau bronhoconstrictoare • Trusa de urgenta Ø Testul bronhoconstrictor Se utilizeaza ca substanta bronhoconstrictoare acetilcolina 1% sau histamina 1% sub forma de aerosoli timp de trei secunde.R.M. Formula de calcul este V.M. T. (capacitatea pulmonara totala) C.S.EM.V.

La bolnavii astmatici si cei bronsici valoarea creste cu peste 20%.S. la adapost de aer.M.S.E.-ului se administreaza pacientului adrenalina 1% sub forma de aerosoli.M. Se racordeaza la spirograf pentru a repeta V. 7.E.S -ul scade cu peste 20%. fie dupa o pauza in functie de eficienta maxima a substantei administrate. Interpretare: Daca V.S.Testul se face prudent . Dupa determinarea V.E. Determinarea concentratiei gazelor Obiectivarea insuficientei respiratorii se face curent prin: Ø Determinarea SaHbO2% (saturatia oxihemoglobinei) .M.E.valoarea normala a acesteia este de 95% si se realizeaza prin metoda oximetriei directe pe sange prelevat din artera .M. Interpretare: Daca V. Ø Testul bronhodilatator Este cel mai utilizat.M.-ul fie imediat . Bolnavii astmatici raspund pozitiv acestei probe si de regula V. scade cu mai mult de 10-15% fata de valoarea initiala atunci raspunsul farmaco-dinamic este bun. bolnavul trebuie urmarit cu atentie pentru ca aceste substante pot induce o criza dispnee .S. ceea ce impune a se administra imediat aerosoli cu adrenalina sau alt derivat similar.E.-ul creste cu peste 10% fata de valoarea initiala atunci raspunsul farmacodinamic este bun. .

O scadere a pH-ului sub 7. Valoarea normala a PaCO2 este de 40(+-)2mmHg Cresterea PaCO2 peste 45mmHg evidentiaza hipercapnie.Ø Determinarea PaO2 (presiunea partiala a oxigenului) din sange arterial. cea mai curent utilizata fiind metoda Astrup. Ø Determinarea pH-ului Se foloseste metoda electrometrica cu ajutorul unor aparate numite pH-metre. Scaderea sub 95% a SaHbO2 si sub 91mmHg a PaO2 exprima hipoxemie si obiectiveaza insuficienta respiratorie.obiectiveaza acidoza respiratorie corelata cu unele forme de insuficienta respiratorie. 8.35. element deseori insotitor al insuficientei respiratorii. Ø Determinarea PaCO2(presiunea partiala a bioxidului de carbon din sangele arterial) Se realizeaza cu metode variate .limita inferioara a normalului . Trcerea oxigenului de la plamani in sange este conditionata de: -presiunea partiala a O2 in aerul inspirat coeficientul de solubilitate al oxigenului -starea parenchimului pulmonar starea peretelui alveolar Ø Surse de oxigen · · Statia centrala de O2 Microstatii . Valoarea normala a PaO2 este de 91mmHg. Oxigenoterapia Scopul oxigenoterapiei este acela de a imbogati concentratia de oxigen din aeml inspirat in vederea combaterii starii de hipoxie.

· Butelii de O2 Ø Precautii in utilizarea surselor de oxigen · Pentru ca O2 favorizeaza combustia prezenta trebuie atentionata · Pacientii si vizitatorii vor fi atentionati asupra pericolului fumatului . · Cunoastera de catre personalul care manevreaza oxigenul . · Prin masca (cu sau fara reinhalarea aerului expirat). permitand administrarea oxigenului in concentratie de 25-45%. a locului de amplasare a extinctoarelor si a modului de utilizare a acestora. Poate fi utilizata pentru o terapie pe termen lung . surselor de foc sau uleiurilor. Permite . · · Se vor verifica echipamentele electrice din incapere Aparatele de monitorizare sau aspirare vor fi plasate in partea opusa a sursei de O2 · Buteliile de O2 vor fi plasate in pozitie verticala pe un suport si fixate pe perete cu inele metalice departe de calorifer sau soba. Ø Metode de administrare a oxigenului · Prin sonda nazala.este metoda cea mai des intalnita. dar nu poate fi utilizata la pacientii cu afectiuni ale mucoasei nazale.

administrarea oxigenului in concentratie de 40-60% , accentueaza starea de anxietate mai ales la copii , poate cauza iritati tegumentului fetei. Este incomoda datorita sistemului de prindere si etanseitatea mastii. Nu se utilizeaza la pacientii cu arsuri la nivelul fetei. · Prin ochelari nazali. Sunt prevazuti cu doua sonde ce se

introduc in ambele fose nazale. Se utilizeaza in general la copii si pacienti agitati. · Prin cortul de oxigen sau izoleta. Este metoda foarte des

utilizata la copii. Concentratia oxigenului nu poate depasi 50%. Are dezavantajul ca atmosfera sub cort se incalzeste si se supraincarca cu vapori datorita faptului ca pacientul inspira si expira in acelasi mediu. Oxigenul inhalat nu poate fi umidificat deoarece a trecut prin instalatia de racire ce se afla in interiorul cortului. Necesita o supraveghere mai atenta deoarece cortul poate fi dizlocat de catre pacient. Ø Materiale necesare · · · · Sursa de oxigen. Sonda nazala , masca , ochelari. Umidificator cu apa sterila 2/3 si 1/3 alcool. Romplast pentru fixarea sondei.

Ø Rolul asistentei in administrarea oxigenului · · · Pregateste psihic pacientul. Pozitionarea corecta a pacientului. Verificarea instalatiei. - Dezobstruarea cailor respiratorii.

·

Amplasarea echipamentului. - Masurarea sondei de la nas la tragus.

·

Umezeste sonda cu apa sterila . - Introduce sonda si o fixeaza.

·

Fixarea debitului de oxigen tinand cont de indicatia

medicului · Aprecierea raspunsului terapeutic (culoarea tegumentelor ,

respiratia , puls). · Supravegherea pacientului pentru depistarea eventualelor

complicatii. · Supravegherea echipamentului de administrare a

oxigenului. · · · · Acordarea suportului psihic. Mobilizarea periodica a sondei. Scoate sonda o data pe zi si o introduce in cealalta nara. Curata echipamentul la terminarea tehnicii .

Ø Incidente si accidente · Daca recipientul pentru umidificare se rastoarna , lichidul

poate patrunde in caile respiratorii asfixiindu-1 prin bronhoembolie de aspiratie. · Utilizarea prelungita de oxigen si cu un debit marit poate

conduce la iritarea locala a mucoasei nazale , edem alveolar , hemoragie intraalveolara , atelectazie. · Patrunderea oxigenului in esofag duce la distensie

abdominala.

II F TRATAMENT , EVOLUTIE , PROGNOSTIC Tratament Ø In cazul insuficientei respiratorii acute - reanimare respiratorie se impune imediat si urmareste: · Dezobstruarea cailor respiratorii si anume:

Tractiunea limbii pentru a se evita alunecarea ei posteroara , cauza frecventa de asfixie. Pozitia bolnavului in decubit ventral sau lateral cu capul mai jos decat trunchiul , pozitie ce favorizeaza eliminarea secretiilor si previne caderea limbii posterior , sau pozitie ortopneica ce favorizeaza respiratia.

Tratamenrul medicamentos ce consta in administrarea de analeptice respiratorii . inflamatii sau prezentei unor corpi straini.V. Ø In cazul insuficientei respiratorii cornice . . mucolitice . Umidificarea aerului. miofilin . · · Ventilatie mecanica utilizata in cazuri grave.Metoda indicata in obstructii acute ale cailor respiratorii superioare datorate unor traumatisme .tratamentul in aceasta forma are in vedere: · Oxigenoterapia ce duce la corectarea hipoxemiei (1-31/minut) · Tratamentul obstructiei bronsice se face cu bronhodilatatoare (teofilina) . aspiratia secretiilor. corticoizi (HHC) 100mgla6-8oreI. · Oxigenoterapia Terapie folosita pentru combaterea hipoxiei (6-81/minut) · Traheostomia .Intubarea traheala . In aceasta forma morfina si barbiruricele care pot produce moarte subita prin deprimarea centrului respirator bulbar sunt contraindicate. proteolitice si antiinfectioase. Nu se administreaza oxigen in caz de retentie de CO2 pentru a nu agrava hipercapnia.

· Tratamentul infectiei bronsice utilizeaza antibiotice conform antibiogramei (doxiciclina . · · Mentinerea pacientului in pozitia ortopneica. utilizarea de mucolitice (mucosolvin si bronhexin) · Tratamentul hipertensiunii pulmonare si cordului pulmonar cronic ce consta in administrarea de diuretice si digitala (furosemid . · Internarea pacientilor in stare grava . · Gimnastica respiratorie. Ø Rolul asistentei medicale in ingrijirile pacientilor in urgenta · · Controlul si asigurarea permeabilitatii cailor aeriene. printr-o hidratare adecvata . gentamicina) · Controlul secretiilor bronsice se face prin tratarea corecta a infectiei . digoxin) · Intubatia si respiratia asistata impusa in cazuri grave (stop cardio-respirator) · Corectarea deficientelor nutritionale printr-un aport caloric de 35-40cal/kg la 24h. Aplicarea masurilor de urgenta privind combaterea insuficientei respiratorii. ampicilina . Identificarea factorilor care contribute la exacerbarea manifestarilor clinice si indepartarea lor.

greata). · Observarea unor efecte secundare (tahicardie . Ø Rolul asistentei medicale privind educatia pacientului in respectarea tratamentului la domiciliu. a C02 (PaC02) si a valorii pH-ului sangvin la o ora. · Masurarea functiilor vitale si notarea lor in foaia de observatie (reevaluare la 15 minute).· Suplinirea pacientului in satisfacerea nevoilor fundamentale afectate. Recoltarea probelor sangvine pentru laborator. Administrarea tratamentului prescris de medic in functie de etiologie. · Determinarea presiunii partiale a oxigenului (Pa02). · · · Interventie de urgenta in starile decompensate. . · · Asigurarea suportului psihic. Hidratarea corespunzatoare pentru fluidificarea secretiilor. aritmii .

Ø Profilaxia Consta in combaterea si tratarea tuturor cauzalor pulmonare si extrapulmonare care pot determina decompensari respiratorii. Regimul de viata echilibrat. In final se ajunge frecvent la cordul pulmonar cronic care poate aparea prin doua mecanisme: Ø Mecanism respirator (hipoventilatie alveolara) care duce pe cale reflexa la vasoconstrictie pulmonara. Importanta consumului de lichide. . Toaleta cavitatii bucale dupa expectoratie si varsatura. Necesitatea curelor balneo-climaterice (saline). Cand este generalizata aceasta antreneaza tulburari organice aparand hipertensiunea pulmonara. Evolutie Depinde de afectiunea cauzala. Modul de intretinere si utilizare a aparatului de aerosoli.· · · · · · · · · · Modul de administrare a tratamentului la domiciliu Efectele secundare ce pot surveni Regimul alimentar din timpul tratamentului cu corticoizi Masuri de prevenire a crizelor (evitarea factorilor favorizanti). Gimnastica respiratorie.

Toate infectiile acute sau afectiunile care reduc si mai mult functia respiratorie precipita evolutia.Ø Mecanism circulator cu reducerea capilarelor pulmonare. reflecta evolutia invariabila catre exitus. Ø Sever in disfunctii obstructive Ø Foarte sever in insuficientele respiratorii restrictive. . grabind deznodamantul. insuficienta respiratorie odata aparuta . Prognostic Este in functie de reversibilitatea bolii de baza: Ø Bun in astul bronsic. Indiferent de forma clinica .

II G EDUCATIA PENTRU SANATATE Educatia pentru sanatate trebuie sa aiba ca obiectiv prevenirea afectiunilor respiratorii prin protejarea aparatului respirator si calirea organismului. Practicarea exercitiilor fizice si a sportului. Tratarea deformarilor musculo-scheletice din regiunea . Ø Masuri de profilaxie primara · · · Mentinerea unei bune pozitii a corpului.

virale. · Evitarea aglomerarilor mai ales in cursul epidemiilor gripale . · Respectarea unui regim de viata si munca echilibrat combinand activitatea fizica si intelectuala. lipide si bogata in legume si fructe. Evitarea schimbarilor bruste de temperatura. vicii de atitudine . Evitarea respiratului pe gura in anotimpul rece si umed. sechele posttraumatice sau de alta natura) prin gimnastica corectiva sau tratament chirurgical. Calirea generala a organismului prin factori naturali. · Evitarea consumului de alcool si droguri-acestea inhiba activitatea centrilor respiratori. · · · · · · Evitarea eforturilor fizice intense si a stresului. glucide . performantele sportive . · Evitarea contactului cu persoane care prezinta afectiuni respiratorii. .· toracica (deviatii ale coloanei vertebrale . · Evitarea fumatului deoarece acesta perturba functiile fiziologice de autocuratire a cailor respiratorii . favorizeaza dezvoltarea unui numar mare de imbolnaviri. Purtarea de imbracaminte corespunzatore anotimpului. Alimentatia echilibrata in proteine . scade randamentul muncii fizice si intelectuale .

· Tratarea precoce a afectiunilor cailor respiratorii superioare. Prevenirea tuberculozei. . Evitarea mediului poluant. insuficienta cardiaca). infectii . · Tratarea afectiunilor care au rasunet si asupra aparatului respirator (anemii . · · · · Combaterea obezitatii. Educatia sanitara.

.

.I.P. NEOPLASM PULMONAR CAZUL 2 . EDEM PULMONAR ACUT .INSUFICIENTA RESPIRATORIE. ASTM BRONSIC. .E. .M.INSUFICIENTA RESPIRATORIE ACUTA SEVERA.P.T. HIPERTENSIUNE ARTERIALA IN PUSEU. CAZUL 3 .INSUFICIENTA RESPIRATORIE ACUTA.CAPITOLUL III PREZENTAREA CELOR TREI CAZURI CAZUL 1 .

Varsta: 67 ani .interviu .documente medicale b) Metode de culegere a datelor: . . .observatie .familie .CAZUL 1 III A Culegerea datelor a) Surse de culegere a datelor : .Prenume: E.luarea de notite c) Date de identitate: .Nume: P.pacient .

79m .Conditii de locuit: acceptabile d) Elemente fizice si reactionare: .Ocupatia: pensionar .Inaltime: 1.Rh: pozitiv .Limite senzoriale: acuitate vizuala diminuata .Greutate: 60kg .Religie: ortodoxa .Domiciliul: Ploiesti .Obiceiuri: fumator pana in urma cu doi ani ..Starea civila: necasatorit . poarta ochelari e) Informatii privind starea de sanatate: .Sex: B .Grup sangvin: B III .Proteze: nu prezinta .Alergii: nu prezinta .

Odata cu trecerea anilor.calde. dearece starea de sanatate a Domnului P. decedata in urma cu sapte ani Tatal . motivul solicitarii fiind "insuficienta respiratorie acuta" Dupa sosirea echipei medicale de urgenta aceasta constata ca starea generala a pacientului este grava. cianotice. s-a inrautatit. in anul 1998.fara importanta Mama.E. pana la stadiul de metastaze pulmonare.foarte slab reprezentat . Ø Examenul clinic pe aparate: · · Tegumente si mucoase . boala a evoluat in ciuda masurilor terapeutice luate. diagnosticata in anul 1998 Neoplasm pulmonar in luna iunie 2008 Istoricul bolii: · Pacientul in urma depistarii silicozei. se interneaza in mod repetat in Spitalul de Boli Pulmonare Breaza si in Institutul de Pneumologie Marius Nasta Bucuresti.fara importanta Ø Antecedente patologice personale: · · · · Bolile copilariei Rezectie gastrica in anul 1986 Silicoza.Ø Antecedente heredocolaterale: · · · Sora cu neoplasm. turgor prezent Sistem musculo-adipos . f) Date privind starea de sanatate actuala: Ø Motivele solicitarii Serviciului de Ambulanta: · In data de 12-09-2008 apartinatorii bolnavului au apelat la Serviciul de Ambulanta Prahova.

mictiuni prezente. scaun hipocondrul st. Localizeaza ll-13 Obnubilat Interpretare 14-15 Normal . · Aparat digestiv .integru Aparat ganglionar .C. tahicardie paroxistica 180p/min. dureros la palpare in hipocondrul stang . diureza in limite normale.abdomen meteorizat.ganglioni superficial palpabil · Aparat respirator .· · Sistem posteo-articular .insuficienta respiratorie R=25r/min. SCOR GLASGOW Deschiderea ochilor Raspuns verbal Raspuns motor 6. arnplu. loje nedureroase. raluri sibilante . Executacomanda 5.starea de constienta este prezenta. · Aparat renal . Coerent 5.N. dispnee . SpO2 =40%. . TA =125/80mmHg. renale libere · S. murmur vezicular diminuat bilateral · Aparat cardiovascular — puls prezent. absent.

Sunete 4.101/min pe masca . La durere 4. Retrage la durere 3. Cuvinte fara sens 2. Confuz 3. Extensie la durere 1 . tahicardie paroxistica sinusala. Fara raspuns 1 .traseu modificat. PEV cu ser fiziologic) . P=180p/min · · TA -125/80mmHg la ora 15:45 120/80mmHglaoral6:14 Monitorizare permanenta a functiilor vitale. . Flexie la durere 2.10 Coma 5-7 Coma profunda Ø Examene complementare: · · SpO2 = 40%laoral5:45 60% la ora 16:14 EKG . Ø Motivele internarii : · In urma investigatiilor la domiciliu si a instituirii masurilor de urgenta (administrez O2. Fara raspuns 3-4 Are actvitate 8. starea pacienrului ramane in continuare grava . Spontana 3. Fara raspuns 1 . La comanda 2.durerea 4.

a monitorizarii si masurilor de urgenta . Pacientul a fost mobilizat pe targa in semisezand (pozitie ce favorizeaza respiratia).persista insuficienta respiratorie . SpO2 scazuta . tahicardia . motiv pentru care se decide transportul pacientului in vederea internarii la Spitalul Judetean Nord cu asigurarea pe timpul transportului . Ø Data internarii 12-09-2008 Ø Diagnosticul la internare: · · · Insuficienta respiratorie cronica acutizata Silicoza pulmonara Tumora pulmonara in observatie .

Nevoia Manifestari de Manifestari de dependenta -respiratie stertoroasa si Surse de dificultate -silicoza Grad de dep. Crt.III B Analiza si interpretarea datelor Nr. fundamentala independenta 1 Nevoia de a -conformatie respira si a avea o toracica normala .

expectoratie deasa .situatiei de criza . elimina normale .inapetenta prezent . bruna fiziologice dificultate dep.diureza in limite .greata -tumora pulmonara -cord pulmonar cronic 3p 2 Nevoia de a bea si a manca . . fundamentala independenta dependenta 3 Nevoia de a .alterarii functiei respiratorii .masticatie . SpO2=40% .buna circulatie anevoioasa cu ortopnee . -respiratie de tip abdominal superior R=25r.transportului 3p Nr. mictiuni gelatinoasa ./min -TA = 125/80mmHg tahicardie paroxistica P=180p/min -tuse prezenta -raluri sibilante bilateral -tegumente cianotice .nu prezinta proteza superficiala dentara .tusei prezenta si inplicit boli de .reflex de deglutitie . Nevoia Manifestari de Manifestari de Surse de Grad de crt.

dificultate de schimbare a pozitiei 3p .transpiratii . crt. fundamentala 6 Nevoia de a se imbraca si a se dezbraca dependenta dificultate .pozitie ortopneica .prezinta . agitat . .hipotonie musculara .dispneei capacitatea de a-si imbraca si dezbraca alege vesmintele in .d.dificultatea de a se . 300 ml.aprox.aparat locomotor . Nevoia Manifestari de independenta Manifestari de Surse de Grad de dep. intoleranta o buna postura anatomic la efort .tranzit intestinal incetinit baza .anxietate 3p .dispneei .p.dispneei misca si de a avea integru d.v.odihna necorespunzatoare 4p 5 Nevoia de a dormi si de a se odihni Nr. voluntare .diminuarea miscarilor .somn intrerupt .epuizarii conformitate cu anotimpul si sexul 3p .reducerea efortului prin neputinta persoanei 4 Nevoia de a se .

epuizarii .dispneei satisface cu dificultate ingrijirile . Nevoia Manifestari de Manifestari de dependenta .ansamblul de conform propriilor valori morale si convingeri si valori credinte .bolii de baza diminuata .confuzie 3p 3p 3p Nr.acuitate vizuala .miscari lente Surse de dificultate .anxietate . isi .mediu sanatos pericolele 10 Nevoia de a comunica .subfebrilitate mediului ambiant 18-25 grade .tegumente cianotice .neliniste criza .7 Nevoia de a mentine temperatura in limite normale .situatiei de .epuizarii igienice .tegumente si curat si ingrijit .expresie nonverbala . de fanere curate a proteja tegumentele 9 Nevoia de a evita . de a practica 3p .predispozitii la . fundamentala independenta 11 Nevoia de a actiona .neoplasmului complicatii si pulmonar accidente .situatiei de criza Grad de dep.depresie . crt.procesului inflamator 3p 8 Nevoia de a fi .temperatura .edentatie .

sentiment de descurajare . 2.situatiei de criza 3p . 6.religia 12 Nevoia de a fi preocupat in vederea realizarii .lipsa interesului de a-si imbogati cunostintele .autocritica . 4.bolii de baza .anxietate .lipsa interesului pentru activitati recreative .epuizarii 3p 13 Nevoia de a se recreea 14 Nevoia de a invata cum sa-si pastreze sanatatea 3p 43p Ø Gradul de dependenta Total 43 puncte ceea ce rezulta o dependenta totala. Pacientul necesita suplinire in satisfacerea nevoilor fundamentale din partea echipei medicale. Dispnee Obstructia cailor respiratorii Expectoratia Circulatia inadecvata Postura inadecvata Comunicare inadecvata . 5.integritate psihica .prognostic negativ .depresie .dispneei . actuala si permanenta.situatiei de criza . 3. Ø Problemele pacientului la domiciliu si pe timpul transportului: Actuale: 1.disperare .

6. respiratie stertoroasa. ortopnee. bnma. 2. Obstructia cailor respiratorii din cauza procesului inflamator pulmonar. Circulatie inadecvata din cauza afectarii cardio-pulmonare manifestata prin: tahicardie (P=180p/min) si scaderea concentratiei de O2 (Sp02=40%). Ill C Stabilirea obiectivelor si a interventiilor in urgenta Ø Obiectiv general · Pacientul sa fie stabil din punct de vedere cardio-respirator si hemodinamic pe timpul transportului. Comunicare inadecvata la toate nivelurile din cauza bolii de baza si situatiei de criza manifestata prin anxietate. Postura inadecvata din cauza dispneei prin ortopnee. Dispnee din cauza afectarii pulmonare si manifestata prin: tahipnee (R=25r/min). 7. in cantitate de 300ml/24h. Ø Diagnosticul nursing pentru problemele de urgenta 1. Risc de complicatii din cauza bolii de baza si a epuizarii. dar ele vor fi luate in consideratie in momentul internarii. raluri bilaterale.Potentiate: Risc de complicatii Pacientul prezinta probleme la nivelul fiecarei nevoi fundamentale. manifestata prin: ruse productiva. tegumente cianotice. . Expectoratie din cauza afectarii arborelui respirator si manifestata prin: expectoratie gelatinoasa. Limitarea miscarilor din cauza afectarii respiratiei manifestata prin dificultate de schimbare a pozitiei si intolerantei la efort. 4. 3. 5.

Ø Stabilirea interventiilor de urgenta. Asigurarea pozitiei corespunzatoare pe timpul transportului. Supravegherea pacientului pe timpul transportului. Pacientul sa prezinte o diminuare a tahicardiei in 20min si pe timpul transportului. Imbunatatirea respiratiei si a oxigenarii. Echilibrarea hidro-electrolitica. Pacientul sa nu devina sursa de infectie pe timpul transportului. Ill D Aplicarea in practica a planului de ingrijire .Ø Obiective specifice · · · · Pacientul sa prezinte o diminuare a dispneei in termen de 20 min. · Pacientul sa prezinte o ameliorare a starii generale si sa nu prezinte complicatii pe timpul transportului. · · · · · · Permeabilizarea cailor respiratorii. · Pacientul sa-si diminueze anxietatea si sa colaboreze cu echipa medicala pe timpul transportului. · Pacientul sa-si mentina o postura adecvata pe timpul transportului si sa nu fie solicitat din punct de vedere fizic. Pacientul sa prezinte cai respiratorii libere in termen de 10 min. Echilibrarea psihica a pacientului.

Pacientul sa . 15:45 prezinte o diminuare a .la indicatia medicului prezinte cai administrez respiratorii libere O2 pe masca 101/min.aspir secretiile bronsice si curat cavitatea bucala R-20r/min P-140p/min TA=120/80mmHg Perioada Problema Obiectiv Interventii autonome si Evaluare delegate .masor respiratia. 16:05 SpO2=40% Tegumente cianotice. Tuse prezenta.Perioada Problema Obiectiv 15:45-16:05 Dispnee La domiciliu Interventii autonome si Evaluare delegate Pacientul sa .pregatesc si ajut pacientul in timpul examinarii clinice. traheo-bronsice. iar in P-180p/min timpul examinarii clinice supraveghez TA=125/80mmHg respiratia. . secretii Obstructia cailor respiratorii . pozitia sezand.asigur pacientului R=25r/min dispneei.

. pozitie sezand asigurat cu chingi. Tegumente cianotice SpO2=80%. Postura si 16:05-16:14 Pe timpul miscari transportului inadecvate Pacientul sa.transport pacientul la ambulanta cu ajutorul targii flexibile.aplic puls-oximetrul si si mentina electrozii pentru postura adecvata.pregatesc pacientul tahicardiei. .efectuez EKG si supraveghez pacientul pe timpul investigatiei. Pacientul prezinta cai respiratorii libere si tuse cu expectoratie. .masor TA si pulsul.asigur pacientului pozitia sezand cu ajutorul pernelor iar pe timpul ortopnee si intoleranta la efort 16:05 Pacientul este transportului cu ajutorul transportat si instalat targii flexibile pe targa ambulantei in (inclinatie 70 grade).. pentru EKG.Circulatie inadecvata Pacientul sa . . monitorizare. prezinte o diminuare a . 15:45 Pacientul prezinta .ajut pacientul sa ia pozitia indicata de medic in timpul examenului clinic ajutandu-1 in schimbarea pozitiei.

linistesc pacientul.permit pacientului comunicarea cu apartinatorii si il asigur de Pacientul este linistit.Perioada Problema Obiectiv Interventii autonome si delegate Evaluare Comunicare inadecvata. il asigur ca i se vor acorda ingrijirile corespunzatoare si ca va 15:45 Pacientul este usor confuz. raspunde cu dificultate. . cooperant. . agitat. fi transportat in timp util la spital 16:05 .

500ml.la indicatia medicului execut abord venos si instalez PEV cu NaCl 9%. sa tuseasca cu gura inchisa.Expectoratie prezenta acestora pe timpul transportului. .la indicatia 16:14 .monitorizez si supraveghez pacientul 16:14 SCO =15 Pacientul nu a prezentat complicatii pe timpul transportului SpO2 = 60% Perioada Problema Obiectiv Interventii autonome Evaluare si delegate 16:14 Respiratie Pacientul sa-si .educ pacientul sa foloseasca batista de unica folosinta. Risc de complicatii . .

cordarone 1f.asigur transportul de pe targa pe patul rulant din serviciul stabilizare Postura si miscari inadecvate . miofilinR=20r/min 1f . TA=120/60mmHg .5mg cu ajutorul nebulizatorului si a piesei bucale.si imbunatateasca respiratia si Prezentarea la camera de circulatie circulatia. Pacientul sa-si mentina postura adecvata Pacientul adopta pozitia sezand si prezinta intoleranta la efort.asigur pozitia sezand a pacientului .supraveghez perfuzia si asigur Sp02=89% pozitia sezand. Tegumente usor cianotice. 17:10 . .adm. O2 pe masca R=20r/min 101/min P=130p/min intermitent. P=130p/min .adm. SpO2 -80% Tegumente usor cianotice. pe cale respiratorie bricanil TA=120/80mmHg 2. stabilizare inadecvata medicului administrez IV – HHCl00 mg .

Perioada Problema Obiectiv Interventii autonome Evaluare si delegate Risc de Pacientul sa complicatii prezinte o ameliorare si sa nu prezinte complicatii. Ht. TGO451M transaminaze.transport pacientul la serviciul radiologie si asigur pozitia acestuia in timpul investigatiei .pregatesc materialele si pacientul pentru punctia venoasa . uree. TGP=42Ui/l HLG.2g/100ml Ht=48.2% Leucocite=22900/mm3 Glicemie^ 148mg0/00 sange pentru Hb. glicemie.la indicatia medicului recoltez Hb=15. Uree=0. .84 0/00 .

Ill E Evaluarea pacientului la transferul pe sectie Ø Data:ora 12-09-2008 ,17:10 Ø Diagnosticul la transferul pe sectie: • • • Insuficienta respiratorie cronica acutizata Silicoza pulmonara In observatie tumora pulmonara

Ø Bilantul autonomiei: • In urma interventiilor acordate la domiciliu , pe timpul transportului si in serviciul de stabilizare, pacientul prezinta o diminuare a tahicardiei, o imbunatatire a concentratiei de oxigen, este cooperant si linistit dar prezinta in continuare afectarea tuturor nevoilor fundamental. Ø Grad de dependenta la momentul transferului • Pacientul prezinta dependenta majora, actuala si pemanenta, necesita sprijin si suplinire din partea echipei medicale in satisfacerea nevoilor fundamentale. Ø Recomandari la momentul transferului: • Evitarea efortului fizic - transportul efectuat cu patul rulant pe sectie. • Continuarea tratamentului. • Asigurarea sursei de O2 pe sectie. • Supraveghere permanenta. • Suplinirea in satisfacerea nevoilor fundamentale.

Tabel cu analizele pacientului P.E. Analiza Hb Mod de recoltare Valoare normala Valoare reala Observatii Prin punctie 15±2g/100ml 15.2g/100ml Valoare in limite venoasa , 2ml sange normale pe EDTA Prin punctie capilara Prin punctie 42-52% venoasa , 2ml sange pe EDTA sau pe doua picaturi de heparina Prin punctie 4000-8000/cm capilara , intepare in pulpa degetului Prin punctie venoasa

Ht

48.2%

Valoare in limite normale

Leucocite

22.900/cm

Valoare peste limita maxima admisa

Glicemie

Transaminaze

2ml sange pe EDTA Prin punctie venoasa 0.80-120‰ 2ml sange pe 4ml NaF Prin punctie venoasa TGP-2-16UI/I 5-10ml sange fara anticoagulant TGO-2-20UI/I Prin punctie venoasa 0.20-0.40g‰ 5-10ml sange

148mg‰

TGP-42UI/I TGO-45UI/I 0.48‰

Valoare peste limita maxima admisa Valoare peste limita admisae

Uree sangvina

Valoare peste limita maxima admisa

Tabel cu medicatia pacientului P.E. Denumirea Forma de prezentare Doza zilnica HHC Fiole de 5ml ce 300-400mg contin polietien gicol + solvent Miofilin Fiole 10 ml(25mg) 10-20ml Doza unica Actiune In functie de Antiinflamator , gravitatea bolii antialergic 10ml la 24h Antispastic pe musculaturea bronsica

Calea de admi IV sau PEV

IV lent

Bricasnil Solutie in unitati de 2ml de 4 ori pe plastic cu doze unice 24h de 2ml (5mg) Denumirea Forma de prezentare Doza zilnica Cordarone Fiole 3ml(150mg) 3ml(150mg) NACL 9% Solurie apoasa perfuzabila de 500 ml Glucoza Solutie apoasa 5% perfuzabila de 500 ml 1000 ml in functie de natremie 1000 ml

2ml

Relaxant al musculatirii Inhalare prin neb bronsice Actiune Combate TPSV-ul Hidratant Deficit de sare Nutritiva Hidratanta

Doza unica 3ml(150mg) 250 ml

Calea de admi IV in PEV lent c PEV

250 ml

PEV

pacient .familie .interviu .documente medicale b) Metode de culegere a datelor: .observatie .luarea de notite c) Date de identitate: Nume: M.CAZUL 2 III A Culegerea datelor a) Surse de culegere a datelor : . .

Greutate: 70kg .Alergii: nu prezinta . .Varsta: 69 ani .Starea civila: necasatorita .Ocupatia: pensionar .Grup sangvin: A II .Rh: pozitiv .57m .Limite senzoriale: acuitate vizuala si auditiva diminuata .Proteze: dentare.Inaltime: 1.Religie: ortodoxa .Domiciliul: Ploiesti .Obiceiuri: consumatoare de cafea si pana in urma cu trei luni fumatoare .Prenume: I.Sex: F .Conditii de locuit: acceptabile d) Elemente fizice si reactionare: .. ochelari e) Informatii privind starea de sanatate Ø Antecedente herdocolaterale: · · · Tata – fara importanta Mama – fara importanta Frati – fara importanta .

· Odata ajusi la domiciliul pacientei. se afla in criza de insuficieta respiratorie. 55 . deplasarea facandu-se in timp util deoarece asemenea diagnostic reprezinta o urgenta majora. f) Date privind starea de sanatate actuala Ø Motivele solicitarii Serviciului de Ambulanta · In data de 22-03-2008 s-a primit un apel la dispeceratul Ambulantei precum ca Doamna M. echipa medicala a confirmat diagnosticul si au trecut la asigurarea primului ajutor. starea de sanatate a acesteia s-a agravat datorita ignorarii sfaturilor medicale si a tratamentului prescris de medicul specialist.I. · Informatia a fost transmisa echipajului de urgenta prin radio-emisie.Ø Antecedente patologice personale: · · · · Bolile copilariei Cezariana in anul 1971 Bronsita tabacica diagnosticata in anul 1998 Enfizem pulmonar diagnosticat in anul 1999 Ø Istoricul bolii: · Inca din anul 1998 si respectiv 1999 de cand pacienta a fost diagnosticata cu bronsita tabacica si enfizem pulmonar.

insuficienta respiratorie.abdomen suplu . SCOR GLASGOW Deschiderea ochilor Raspuns verbal Raspuns motor 6.Executa Interpretare 14-15 Normal .nepalpabil Aparat respirator . ruse . · SNC.Mictiuni prezente . · Aparat renal .TA= 170/90mmHg . · Aparat cardiovascular. palide. · Aparat digestiv . T=36. polipnee R=22r/min.puls prezent amplu . nedureros la palpare .Ø Examenul clinic pe aparate: · Tegumente si mucoase . murmur vezicular prezent bilateral .integru Aparat ganglionar .bine reprezentat Sistem osteo-articular. SpO2=90%.uscate. loje renale libere nedureroase. scaune prezente regulate.4°C · · · · Sistem musculo-adipos . tahicardie medie sinusala P=100p/min . Wheezing . raluri bronsice bilaterale. jugulare turgescente. diureza in limite normale . dispnee expiratorie .starea de constienta este prezenta.

La durere 4.Retrage la durere S.Localizeazadur erea 4.170/90mmHg la ora l4:18 .Fara raspuns 1 .Flexie la 8.La comanda 2.10 Coma 5-7 Coma ll-13Obnubilat durere 2.Fara raspuns 1 . AV= 100p/min TA.Extensie la profunda Ø Examene complementare · SpO2=90%laoral4:18 94% la ora 14:50 · · EKG .Fara raspuns 3-4 Are activitate 4.Sunete durere 1 .Cuvinte fara sens 2.comanda .tahicardie medie sinusala.Confuz B.Coerent 5 .Spontena 3 .

administrare de O2 pe masca 81/min si abord venos cu administrare de miofilin 1/2 fiola.. Ø Data internarii: 22-03-2008 Ø Diagnosticul la internare: · · Insuficienta respiratorie acuta Astm bronsic in criza . HHC l00mg. apoi pozitionata pe targa in pozitie sezand. monitorizarea si supravegherea functiilor vitale facandu-se pana la momenml internarii. furosemid 2ml si nitromint 2 pufuri SL) starea pacientului se amelioreaza usor. · Pacienta a fost transportata la ambulanta cu ajutorul scaunului mobil. dar aceasta solicita transportul la spital in vederea internarii si supravegherii.160/90mmHg la ora 14:50 · Monitorizare permanenta a functiilor vitale Ø Motivele internarii: · In urma investigatiilor la domiciliu si a institiiirii masurilor de urgenta (pozitionare ortopneica.

weezing. jugulare turgescente .spasm al musculaturii bronsice . 1 Nevoia de a .reflex de .tahicardie P=100p/min . expectoratie tuse.III B Analiza si interpretarea datelor Nr. crt.anxietate 3p 2 Nevoia de a bea .tahipnee R=22r/min .proteza dentara adecvata .dispnee -situatie de criza 2p .TA=170/90mmHg .inapetenta si a manca deglutitie prezent . Nevoia fundamentala Manifestari de independenta Manifestari de dependenta Surse de dificultate Grad de dep.miscari respira si a avea orespiratorii buna circulatie simetrice .dispnee.

dispneei anxietatii 5 3p 6 1p .aparat locomotor .crt.tranzit intestinal normal .mictiuni prezente . normale 1p Nr. 2p 4 Nevoia de a se .somn agitat. odihna ineficieta .are capacitate de alegere a hainelor se poate imbraca si dezbraca singura .3 Nevoia de a elimina . Nevoia fundamentala Manifestari de independenta Manifestari de dependenta Surse de Grad de dificultate dep.transp.ortopnee insuficientei misca si a avea o integru functional in intoleranta la efort respiratorii buna postura limitele varstei Nevoia de a dormi si a se odihni Nevoia de a se imbraca si a se dezbraca .

in tegumente calde limite normale Nevoia de a fi .mediu securizant . Nevoia fundamentala Manifestari de independenta Manifestari de dependenta Surse de Grad de dificultate dep.bolii de baza 2p 9 Nevoia de a evita .predispozitie la pericolele complicatii Nevoia de a comunica .T=36.comunica la nivel afectiv .crt.4 C mentine temp. normala . de mucoase integre. .covingeri si credinte personale capacitate de 10 1p 11 Nevoia de a actiona conform propriilor convingeri si 1p .tegumente palide. a proteja curate .fanere tegumentele curate .fara deficite senzoriale majore capacitate intelect.tegumente si curat si ingrijit. dezechilibru uscate -situatiei de criza 1p 8 2p Nr.7 Nevoia de a .

Nevoia fundamentala Manifestari de independenta Manifestari de dependenta Surse de Grad de dificultate dep. 2p 13 Nevoia de a se recreea .incapacitatea de a . de a practica religia 12 discernamant Nevoia de a fi .crt.dorinta si interes cum sa-si pastreze in acumularea de sanatatea noi cunostinte mijloace de informare adecvate 1p 23p .integritate psihica preocupat in vederea realizarii 1p Nr.dispneei participa la activitati spitalizarii recreative situatiei de criza 14 Nevoia de a invata .valori.

ceea ce rezulta o dependenta moderata actuala si permanenta. Pacienta necesita ajutor si supraveghere din partea echipei medicale in satisfacerea nevoilor fundamentale. Ø Problemele pacientului la domiciliu si pe timpul transportului: .Ø Grad de dependenta Total 23 puncte.

dispnee expiratorie. tahicardie P=100p/min TA=170/90mmHg. Risc de complicatii din cauza afectiunii de baza. 3. manifestata prin tahipnee R=22r/min. Weezing. a se recreea. 2. Postura inadecvata. 5.Actuale: 1. Risc de complicatii. a dormi si a se odihni. Ø Diagnosticul nursing pentru problemele de urgenta: 1. Dezechilibru nutritional si hidric. ruse. 2. Postura si miscare inadecvata din cauza insuficientei respiratorii manifestata prin ortopnee si diminuarea capacitatii de efort. 4. Respiratie si circulatie neadecvata din cauza spasmului bronsic si a anxietatii. Respiratie si circulatie inadecvata. Potentiale: 3. Dificultati in satisfacerea nevoii de a bea si a manca. 4. . Odihna si somn ineficient. jugulare turgescente. Stare de rau astmatic.

· Pacienta sa prezinte diminuarea tahicardiei si a TA in 20 minute.Ill C Stabilirea obiectivelor si a interventiilor in urgenta Ø Obiectiv general · Pacienta sa fie echilibrata cardio-respirator si sa nu prezinte complicatii pe timpul transportului Ø Obictive specifice · Pacienta sa prezinte diminuarea dispneei in termen de 20 minute. · Supravegherea permanenta a functiilor vitale si a starii . Ø Stabilirea intervantiilor de urgenta · · Asigurarea pozitiei corespunzatoare Imbunatatirea concentratiei de O2 in aerul inspirat. antihipertensive. · Pacienta sa-si mentina o postura adecvata pe timpul transportului si sa nu fie solicitata din punct de vedere fizic. · Pacienta sa nu prezinte complicatii pe timpul transportului. · Administrarea medicatiei prescrise – bronhodilatatoare.

14:18 diminueze linistesc pacienta si dispneea. l00 mg P=110p/min HHC.pacientei. TA=170/90mmHg -masor TA si pulsul Sp02=90% Obiectiv -pregatesc materialele SCG=15 si medicatia pentru injectia IV 14:50 -administrez la R=20r/min indicatia medicului 1/2 fiola miofilin.Dispnee -Circulatie inadecvata Interventii autonome Evaluare si delegate Pacienta sa-si -masor respiratia. tahicardia alic pulsoximetrul R=22r/min si valoarea TA -la indicatia mediculuiP-lOOp/min administrez O2 pe masca 81/min. nitromint 2 . furosemid 1 fiola. IIID Aplicarea in practica a planului de ingrijire Perioada 14:1814:50 La domiciliu Problema .

aplic electrozi pentru P=109p/min monitorizare TA=160/80mmHg Sp02=92% . TA=160/90mmHg SpO2=94% Postura si miscari inadecvate Pacienta sa prezinte -asigur pacientei pozitie pozitie semisezand corespunzatoare -o ajut in timpul si sa nu fie examinarii sa ia solicitata fizic pe pozitia indicata de timpul transportului medic -transport pacienta la ambulanta cu ajutorul scaunului din dotare Perioada 14:50 -15:00 Transport Problema Respiratia si circulatia inadecvata Obiectiv Pacienta sa prezinte diminuarea dispneei si tahicardiei Risc de complicatii Pacienta sa nu Interventii autonome si Evaluare delegate . targa rnobila spre sectia Stabilizare.asigur pozitie semisezand si incurajez Pacienta este pacienta nelinistita in privinta prognosticului si a .asigur transportul cu internarii.pufuri SL. Prezinta in continuare dispnee cu ortopnee .asigur oxigenoterapie 15:00 pe masca 81/min R=28r/min . tahicardie si .

Leucocite= 13100/cm Glicemie=257mg%o -efectuez punctie Uree=0.46%o venoasa si recoltez la indicatia medicului Na+= 129mEg/l sange pentru ex. Perioada 15:0015:30 La spital Problema Obiectiv Respiratie si Prezinta respiratie si circulatie in circulatie limite normale -montez branula si inadecvata pregatesc PEV cu glucoza 5% .prezinte complicatii hipertensiune.5mg bricanil+apa distilata si Hb=13.8g/100ml invat pacienta sa Ht=46. de . R=24r/min P=104p/min TA=140/80mmHg Pacienta sa nu Risc de complicatii prezinte complicatii -pregatesc SpO2=95% nebulizatorul si 2.500ml Interventii autonome si Evaluare delegate -la indicatia medicului 15:30 continui oxigenoterapia.6% inspire aerosolii cu ajutorul piesei bucale.

ionograma. transaminaze. Ht. -pregatesc pacienta pentru efectuarea EKG aplicand electrozii.7mEg/l TGO=23Ui/l TGP=17Ui/l EKG normal conform varstei III E Evaluarea pacientei la transferul pe sectie Ø Data:ora 22-03-2008 .laborator: Hb. uree. -asigur transportul corespunzator pacientei pe sectia de interne. K+ = 3. leucocite.15:30 Ø Diagnosticul la transferul pe sectie · · Insuficienta respiratorie acuta severa Astm bronsic in criza Ø Bilantul autonomiei . glicemie. -asigur transportul pacientei la serviciul radiologie pregatind-o psihic si fizic.

a evita pericolele. dispnee moderata. Continuarea tratamentului medicamentos.· In urma interventiilor acordate la domiciliu pe timpul transportului si la camera de stabilizare. pacienta prezinta o diminuare a TA. prezentand in continuare rise de complicatii ale bolii de baza. si afectarea nevoilor: de a se alimenta. a se odihni. tahicardie. Suplinire in satisfacerea nevoilor fundamentale. o imbunatatire a concentratiei de oxigen in sangele arterial. . a dispneei. a se recreea. Supraveghere permanenta. Asigurarea sursei de O2 pe sectie. Ø Recomandari la momentul transferului: · · · · · Evitarea efortului fizic transportul facandu-se cu patul rulant. · Prezinta in continuare tahipnee.

20-0.2ml sange pe EDTA sau pe doua picaturi de heparina 42-52% Ht 46.2-20Ui/l anticoagulant TGP-lVUi/l TGO-23Ui/l Uree sancvina Prin punctie venoasa 0. 4000-8000/cm3 intepere in pulpa degetului Prin punctie venoasa 2ml sange pe EDTA Prin punctie venoasa 0.8-5.7mEg/l Valoare sub limita minima admisa .6% Valoare in limite normale Leucocite Prin punctie capilara.I Analiza Hb Mod de recoltare Valoare normala Valoare reala 13.4mEg/l heparinata 3.Tabel cu analizele pacientei M.46g%0 Valoare peste limita maxima admisa lonograma Prin punctie venoasa Na+137-152mEg/l129mEg/l 2ml pe seringa K+3. 15±2g/100ml 2ml sange pe EDTA Prin punctie capilara Prin punctie venoasa.80-120mg%o 2ml sange pe 4mg NaF 13100/cm3 Valoare peste limita maxima admisa Glicemie 257mg%o Valoare peste limita maxima admisa Valoare peste limita maxima admisa Transaminaze Prin punctie venoasa TGP-2-16Ui/l 5-10ml sange fara TOO.8g/100ml Obseravatii Valoare in limite normale Prin punctie venoasa.40g%o 5-10ml sange 0.

Tabel cu medicatia pacientei M.I. Denumirea Forma de prezentare Doza zilnica Doza unica Actiune Ca admi HHC Fiole de 5ml ce contin 300-400mg polietilen glicol+solvent In fimctie de gravitatea bolii Antiinflarnator.4mg 2-3 pufuri 1puf Relaxant al musculaturii bronsice Antianginos Scade presiunea de umplere a inimii Inhalare nebuliza Nitromint Sub lingu . antialergic IV sau P Miofilin Fiole 10ml(25mg) 10-20ml 10ml la24h Antispastic pe IV lent musculatura bronsica Bricanil Solutie in unitati de 2ml de patru ori la 2ml plastic cu doze unice 24h de 2ml(5mg) Flacon cu aerosoli l puf=0.

Denumire Forma de prezentare Doza zilnica Doza unica Actiune Ca admi Furosemid Fiole de 2ml (20mg) l-2fiole 1 fiola Diuretic cu actiune prompta IM sau I Dexametazona Fiole de 2ml (4mg) In functie de gravitatea bolii 0.5mg-20mg/24h Antiinflamator Imunosupresor IM .IV - Glucoza 5% Solutie apoasa 1000ml perfuzabila de 500ml 250ml Nutritiva Hidratanta PEV .

documente medicale b) Metode de culegere a datelor . Starea civila: necasatorita.observatie .Varsta: 70 ani.Cazul 3 III A Culegerea datelor a) Surse de culegere a datelor . Ocupatia: pensionara.pacient .interviu . Prenume: T. . Domiciliu: Barcanesti.familie . Sex: F. .luare de notite c) Date de identitate Nume: P. Religie: ortodoxa.

Obiceiuri: fumatoare pana in urma cu 5 ani. d) Elemente fizice si reactionare: Inaltime: 1. Mama. .fara importanta. Hepatita virala in urma cu 30 ani. . .Greutate: 45kg. hipertensiunearteriala diagnosticate .- Conditii de locuit: acceptabile. poarta ochelari. Frati .Proteze: nu prezinta . . e) Informatii privind starea de sanatate: Ø Antecedente heredocolaterale · · · Tata .Limite senzoriale: acuitate vizuala diminuata.RH: pozitiv . Ø Antecedente patologice personale: · · · Bolile copilariei.60m .fara importanta.Alergii: nu prezinta.Grup sangvin: BIII . Cardiopatie ischemica dureroasa .fara importanta.

dispeceratul decide deplasarea la domiciliul pacientei a echipajului de urgenta. Ø Istoricul bolii: · Inca de acum 25 ani. problemele de sanatate ale pacientei s-au agravat incet si sigur datorita ignorarii sfaturilor medicale si a tratamentului prescris. Ø Examenul clinic pe aparate: . · La momentul sosirii echipa medicala constata ca starea generala a pacientei este intr-adevar grava. · Toate aceste lucruri au condus la internari in mod repetat si de fiecare data aceasta nu da importanta sanatatii . considerandu-se o urgenta majora.T. aceasta prezentand simptomatologia edemului pulmonar acut. In urma acestui apel . · Edem pulmonar repetat in ultimul an. motiv pentru care boala a evoluat ajungand in momentul de fata la un grad de dependenta majora. f) Date privind starea de sanatate actuala: Ø Motivele solicitarii Serviciului de Ambulanta: · In data de 25-06-2008 dispecerarul Serviciului de Ambulanta primeste un apel telefonic din partea familiei precum ca Doamna P. se afla in insuficienta respiratorie si cefalee occipitala.in urma cu 25 ani.

Sistem musculo-adipos. Aparat respirator . palide.insuficienta respiratorie. fibrilatie cu ritm rapid P=166p/min. Sistem osteo-articular . · Aparat digestiv . loje renale libere nedureroase.starea de constienta este prezenta.foarte slab reprezentat.nepalpabil.abdomen suplu.· · · · · Tegumente si mucoase.Confuz 4.mictiuni prezente. raluri crepitante bazal dreapta + bronsice in varf si subcrepitante bazal stanga. · SNC .reci.Retrage la durere 8. Aparat ganglionar . umede.Localizeaza durerea 4. TA=195/100mmHg. polipnee R=28r/min. jugulare turgescente SpO2=92%. diureza in limite normale.10 Coma ll-13Obnubilat Interpretare 14-15 Normal .Executa comanda 5. · Aparat cardiovascular . nedureros la palpare. · Aparat renal .8°C. T=36.scaune prezente regulate.puls prezent.integru. amplu.Spontana 4. SCOR GLASGOW Deschiderea ochilor Raspuns verbal Raspuns motor 6.Coerent 5. ortopnee. dispnee expiratorie.

Extensie la durere 5-7 Coma profunda 3-4 Are activitate 1 . administrare O2 81/min pe masca. PEV cu G5% 500ml si digoxin .Fara raspuns 1 . La comanda 2.Cuvinte fara sens 2. La durere 3.Sunete 3. nitromint 1 puf SL. abord venos cu miofilin 10ml + furosemid 2ml.Fara raspuns Ø Examene complementare: · SpO2=92% la ora 8:45 96% la ora 9:15 · · EKG .Flexie la durere 2.Fara raspuns 1 . fibrilatie cu ritm rapid P=166p/min.traseu modificat. Ø Motivele internarii: · In urma investigatiilor la domiciliu si a instituirii masurilor de urgenta (pozitionare ortopneica.3. TA=195/100mmHglaora8:45 170/90mmHglaora9:15 · Monitorizare permanenta a functiilor vitale.

Nevoia fundamentala 1 Nevoia de a respira si a avea Manifestari de independenta . 25-06-2008 Ø Diagnosticul la internare: · · puseu.dispnee expiratorie. · Edem pulmonar acut. persista insuficienta respiratorie. . motiv pentru care se decide transportul in vederea internarii pacientei cu asigurarea pe timpul transportului a monitorizarii functilor vitale si masurilor de urgenta.crt. polipnee Surse de dificultate -afectiunii cardiovasc.1ml) starea pacientei ramane in continuare grava. Grad de dep. ortopnee. Insuficienta respiratorie cronica acutizata. Ø Data internarii.torace normal conformat Manifestari de dependenta .hipertensiune areteriala in Ill B Analiza si interpretarea datelor Nr. SpO2 scazuta. · Pacienta a fost mobilizata in sezut pe targa flexibila si transportata de urgenta la spital. Fibrilatie cu ritm rapid .

jugulare turgescente 3p 2 Nevoia de a bea .deficit ponderal.edentatie .reflex de .tranzit intestinal normal .insuficientei respiratorii Nr.transpiratii profude reci .mucoasa bucala roz . apetit si a manca deglutitie prezent diminuat .posibilitati materiale 3p reduse .afectarii SpO2=92 pulmonare.mictiuni prezente . puls aritmic P=166p/min .o buna circulatie R=28r/min .crt. TA=195/100mmHg . . 3 Nevoia de a elimina . Nevoia fundamentala Manifestari de independenta Manifestari de dependenta Surse de dificultate Grad de dep. umeda .crizei respiratorii 2p . . raluri sub cronice si crepitante . deprinderi alimentare gresite .lipsei de cunostinte .

cunoaste metode si a se odihni de relaxare . in limite normale ..agitatie .anxietatii de somn .ore insuficiente .afebrila 1p Nr.odihna peturbata .mediu ambiant corespunzator .situatiei de .diminuarea capacitatii de efort cardiace Nevoia de a dormi.tegumente si curate .orientata .aparat locomotor . de a proteja tegumentele .dispneei .dispneei 2p 3p 5 3p 7 Nevoia de a .tegumente reci .T=36.crt.se imbraca si dezbraca cu dificultate .diureza in limite 4 Nevoia de a se .8 C mentine temp.aspect ingrijit .ortopnee . umede si palide . Nevoia fundamentala Manifestari de independenta Manifestari de dependenta Surse de dificultate Grad de dep.vesminte corespunzatoare .modificarii misca si a avea o integru functional in functionalitatii buna postura limitele varstei respiratorii si . 8 Nevoia de a fi curat si ingrijit .afectiunii cronice cardio vasculare -insuficientei respiratorii 2p 9 Nevoia de a evita .agitatie 6 Nevoia de a se imbraca si a se dezbraca .

-varstei anxietate .durere occipitala cardiovasc si pulmonare . Nevoia fundamentala Manifestari de independenta Manifestari de dependenta Surse de dificultate Grad de dep.neliniste .risc de complicatii 2p 10 Nevoia de a comunica -exprimare coerenta -diminuarea acuitatii vizuale -situatiei de criza 2p -limbaj clar. crt. izolare Nr.pericolele temporo-spatial cunoasterea masurilorde prevenire a accident criza -HTA .afectarii . 11 Nevoia de a actiona .isi expnma conform propriilor convigerile si convingeri si valorile in limita valori. neliniste .manifestari sociale si psihologice in conformitate cu varsta si limitele 1p 12 Nevoia de a fi preocupat in vederea realizarii . precis -agitatie . de a practica posibilitatilor si a religia varstei Nevoia de a fi preocupat in vederea realizarii -manifestari sociale si psihologice in conformitate cu varsta si limitele bolii .

chiar suplinirea in satisfacerea unor nevoi fundamentale. 3. Afectarea respiratiei Circulatie inadecvata.situatiei de criza -cunostinte -varstei insuficiente -situatiei de -lipsa interesului criza -capacitate redusa de intelegere 29p 2p 14 Nevoia de a invata cum sa-si pastreze sanatatea 2p Ø Grad de dependenta: Total 29 puncte ceea ce rezulta o dependenta majora. .bolii 1p 13 Nevoia de a se recreea . Deficit de autoingrijire. 2. Comunicare inadecvata. Ø Problemele pacientei la domiciliu si pe timpul transpotului : Actuale: 1. Postura si miscare inadecvata. 5. 4.insuficientei a participa la respiratorii activitati recreative . Pacienta necesita ajutor si supraveghere din partea echipei medicale.imposibilitatea de . Dispnee.

neliniste. Pacienta prezinta probleme de dependenta in satisfacerea majoritatii nevoilor fundamentale.Potentiate: Risc de complicatii pulmonare si cardiace . Risc de complicatie din cauza bolilor cronice si a crizei respiratorii. 5. 6. Afectarea respiratiei din cauza diminuarii capacitatii functionale a plamanilor si manifestata prin dispnee expiratorie.Dezechilibre : atingerea integritatii fizice. dar ele se vor lua in consideratie la momentul internarii. agitatie. Comunicare ineficienta din cauza situatiei de criza si a bolii manifestata prin anxietate. Ø Diagnosticul nursing pentru problemele de urgenta 1. 2. jugulare turgescente. Deficit de autoingrijire din cauza dispneei si manifestata prin dificultate de a se imbraca. diminuarea capacitatii vizuale. diminuarea capacitatii de efort. raluri bilaterale. SpO2=92%. dezbraca si a-si acorda ingrijiri igienice. ortopnee. 3. Circulatie inadecvata din cauza afectiunii cardiovasculare cronice si a nerespectarii regimului si manifestata prin fibrilatie cu ritm rapid (P=166p/min). Postura si miscare inadecvate din cauza modificarii functionalitatii respiratorii si cardiace si manifestata prin ortopnee. 4. polipnee (R=28r/min). HTA (TA=195/100mmHg). .

.

Ø Objective specifice · Pacienta sa prezinte o diminuare a dispneei in termen de 20 minute si pana la internare. · Pacienta sa-si diminueze anxietatea si sa fie linistita si cooperanta.Ill C Stabilirea obiectivelor si a interventiilor in urgenta Ø Obiectiv general · Pacienta sa fie echilibrata cardio-respirator si hemodinamic si sa nu prezinte complicatii. · Pacienta sa prezinte o diminuare a fibrilatiei si hipertensiunii in 20 minute si pe timpul transportului. Ø Stabilirea interventiilor de urgenta . · Pacienta sa-si mentina o postura adecvata pe timpul transportului si sa nu fie solicitata din punct de vedere fizic. · Pacienta sa nu beneficieze de ajutor in a se imbraca si a se dezbraca.

· · · · ·

Imbunatatirea respiratiei si a oxigenarii. Asigurarea pozitiei corespunzatoare. Evaluarea functiilor vitale si vegetative. Administrarea medicamentelor recomandate. Supravegherea starii pacienului si monitorizarea

permanenta.

Ill D Aplicarea in practica a planului de ingrijire Perioada 8:40-9:00 La Problema Afectarea respiratiei: Obiectiv Pacienta sa-si imbunatateasca respiratia in 20 minute Interventii autonome si delegate - masor respiratia 8:45 - asigur pacientei pozitia sexand in timpul examinarii Evaluare

R=28r/min,

domiciliu

dispneei

clinice

Sp02=92%

- aplic pulsoximetrul Pacienta prezinta - la indicatia medicului administrez O2 pe masca 81/min si miofilin IV dispnee, ortopnee 9:15 R=15r/min SpO2=96% Pacienta prezinta dispnee diminuata , ortopnee Pacienta sa-si diminueze tahicardia, HTA in termen de 20min - aplic electrozii de monitorizare 8:45 P=166p/min - masor TA si pulsul TA=195/100mmHg 9:15

Circulatie inadecvata

P=115p/min - pregatesc pacienta pentru EKG TA=170/90mmHg - supraveghez si ajut pacienta pe timpul examinarii - pregatesc materialele si pacienta in vederea punctiei venoase

Perioada

Problema

Obiectiv

Interventii autonome si delegate -aplic branula si la indicatia medicului administrez G5%, digoxin 1ml, furosemid 2ml, nitromint 1puf SL.

Evaluare - pacienta prezinta puls amplu aritmic, jugulare turgescente -traseu EKG fibrilatie cu ritm mediu 9:15 Pacienta este mai linistita, cooperanta, se teme in continuare de prognostic

Comunicare inadecvata

Pacienta sa-si diminueze anxietatea si sa fie linistita si cooperanta

-linistesc pacienta si apartinatorii -asigur pacienta ca va primi ingrijirile core spunzatoare si ca va ajunge in timp util la spital -asigur pacienta de prezenta apartinatorilor pe timpul transportului

Deficit de auto Pacienta sa fie ingrij ire sprijinita din acest punct de vedere

-ajut sa se dezbrace pentru examenul clinic si EKG si sa se imbrace in vederea transportului la spital

Perioada 9:00-9:15 Transport Problema Postura si miscare inadecvata Risc de complicatii Interventii autonome Evaluare si delegate Pacienta sa fie -asigur pozitia Pacienta prezinta ajutata in pacientei in timpul ortopnee . Pacienta nu a -mut pacienta de pe prezentat complicatii carucior pe targa pe timpul Pacienta sa nu transportului prezinte 9:50 -monitorizez si complicatii supraveghez pacienta TA=160/100mmHg pe timpul P=86p/min transportului R=20r/min -urmaresc efectul medicatiei administrate -la indicatia medicului administrez PEV 2 fiole trinitrosan . 8mg dexametazona. intoleranta efectuarea examinarii clinice si la efort si este miscarilor . sa i se apoi pe timpul transportata cu asigure pozitia transportului cu caruciorul si targa corespunzatoare ajutorul targii asigurate cu chingi flexibile. Obiectiv 9:15-9:50 La spital Pacienta sa fie echilibrata cardiorespirator si sa prezinte o imbunatatire a respiratiei si Respiratie si circulatiei circulatie inadecvata Perioada Problema Obiectiv Interventii autonome si Evaluare delegate .

9g/100ml Ht =45.2% Leucocite =12700/cm3 Glicemie =140mg%0 Risc de complicatii prezinte complicatii Uree = 39. tQuik .Postura si miscari inadecvate Pacienta sa-si -asigur pacientei pozitiePacienta prezinta in mentina o semisezand prin continuare ortopnee postura adecvata ridicarea extremitatii si sa nu fie cefalice a patului solicitata d. fizic Pacienta sa nu -la indicatia medicului punctionez vena si recoltez sange pentru: Hb . Ht. glicemie . transaminaze . leucocite . uree .40sec Radiologie tQ =16sec Na+138mEg/l K+4.2%o -pregatesc pacienta si o transport la Serviciul tH =1. ionograma .7mEg/l TGO=61Ui/l TGP=58Ui/l Fibrinogen=351 Nu prezinta complicatii majore Perioada Problema Obiectiv Interventii autonome si Evaluare .p. fibrinogen.d. t Howell.v. Hb =13.

delegate Deficit de autoingrijire Pacienta sa beneficieze de ajutor in a se imbraca si a se dezbraca -ajut pacienta sa-si dezbrace hainele particulare si sa imbrace pijamalele .

transportul efectuat cu patul rulant in pozitie semisezand. avand nevoie de ajutor in satisfacerea nevoilor fundamentale. anxietate moderata . dar prezinta in continuare ortopnee si dispnee. o imbunatatire a saturatiei de O2 in sangele arterial (SpO2=96%) . . Ø Recomandari la momentul transferului : · Evitarea efortului fizic . Supraveghere permanenta. pacienta prezinta o diminuare a ritmului cardiac (P=96p/min) .III E Evaluarea pacientului la transferul pe sectie Ø Data: ora : 25-06-2008 . Asigurarea sursei de O2. a hipertensiunii (TA=160/100mmHg) . pe timpul transportului si in Serviciul de Stabilizare . 09:50 Ø Diagnosticul la transferul pe sectie : · · Insuficienta respiratorie cronica acutizata Fibrilatie cronica cu ritm rapid . este cooperanta . · · · · Continuarea tratamentului. Ø Grad de dependenta la momentul transferului : · Pacienta prezinta probleme de dependenta majora si necesita supraveghere si ingrijiri din partea echipei medicale . Sprijinul acordat in satisfacerea nevoilor fundamentale.hipertensiune arteriala in puseu · Edem pulmonar acut Ø Bilantul autonomiei : · In urma interventiilor acordate la domiciliul .

intepare in pulpa degetului Prin punctie venoasa 2ml sange pe EDTA 45. 2ml sange pe EDTA Prin punctie capilara Ht Prin punctie venoasa 42-52% .Tabel cu analizele pacientei P.2% Valoare in limite normale Leucocite 12000/cm3 Valoare peste limita maxima admisa Glicemie Prin punctie venoasa 0.80-120mg%o 180mg%o Valoare peste . Analiza Hb Mod de recoltare Valoare normala Valoare reala 13.9g/100ml Obseravatii Valoare in limite normale Prin punctie 15±2g/100ml venoasa. 2ml sange pe EDTA sau pe doua picaturi de heparina Prin punctie 4000-8000/cm3 capilara .T.

4.40sec Valoare in limite normale.20-0.30sec.40g%0 5-10 ml sange lonograma TGP-61Ui/l TGO-58Ui/l 0.39g%0 limita maxima admisa Valoare peste limita maxima admisa Valoare in limite normale Valoare in limite normale Prin punctie venoasa Na+137138mEg/l 2ml pe seringa 152mEg/l heparinata 4. . 16sec.30-2.4mEg/l Analiza Fibrinogen Mod de recoltare Valoare normala Valoare reala 351mg% Obseravatii Valoare in limite normale Prin punctie venoasa 200-400mg% 4.7mEg/l K+3.5 ml sange pe 0. Valoare peste limita maxima admisa. 4.5 ml citrat de sodiu (anticoagulant) Timp Howell Prin punctie venoasa 1.5 ml sange pe 0.2ml sange pe 4mg NaF Transaminaze Prin punctie venoasa TGP-2-16Ui/l 5-10 ml sange fara anticoagulant TGO.5 ml oxalat de potasiu (anticoagulant) 1.8-5.2-20Ui/l Uree sangvina Prin punctie venoasa 0.5 ml oxalat de potasiu (anticoagulant) Timp Quik Prin punctie venoasa 12-14 sec.5 ml sange pe 0.

T. Denumirea Forma de Doza Doza unica Actiune Calea de Observatii prezentare Fiole Miofilin zilnica Antispastic pe administrare Hemoragie IV lent cerebrala 10 ml (25mg) 10-20 ml 10 ml la musculatura 24h bronsica Epilepsie .Tabel cu medicatia pacientei P.

vertij .4 mg presiunea de (SL) transpiratii umplere a inimii Fiole de 2 ml Furosemid (20 mg) Diuretic cu 1-2 fiole 1 fiola actiune prompta IM sau IV Risc de HTA Diureza excesiva Risc de HTA ortostatica . rapida Flacon cu Antianginos Cefalee .5 mg Bradicardizant IV lent cu actiune In doze mari: -pericardita -FIA ventricular intensa. Sub lingual greata .5 mg) 1mg Tonic cardiac 0. Nitromint aerosoli 2-3 pufuri 1puf Scade l puf = 0.Nefrita acuta Fiole 2 ml Digoxin (0.

Dexametazona Fiole de 2 ml (4 mg) In functie de gravitatea bolii 0.5-l mg/h gravitatea bolii 5 mg/h Antianginoasa cu efect rapid PEV c monito 1 /4 EVALUAREA FINALA A CELOR TREI CAZURI A.5 mg -20mg / 24h Antiinflamator Imunosupresor IM-IV Glucoza 5% Solutie apoasa perfuzabila de 500ml Fiole de 1ml (5 mgnitroglicerina) 1000 ml 250 ml Nutritiva Hidratanta PEV Trinitrosan In functie de 0. CULEGEREA DATELOR .

edem pulmonar acut repetat . Varsta: 69 ani Sex: F Diagnostic medical: .emfizem pulmonar in1999 .neoplasm pulmonar in 2008 Data internarii: 25-06-2008 Sosire la domiciliu: Data internarii: Data internarii: 12-09-2008 22-03-2008 Sosire domiciliu: Sosire la domiciliu: 15:45 14:18 Sosire spital: Sosire la spital: 16:14 15:00 Transfer pe sectie: Transfer pe sectie: 17:10 15:15 09:50 Transfer pe sectie: 09:15 Sosire la spital: 08:40 .astm bronsic in criza CAZUL 3 Initiale: P.insuficienta respiratorie cronica acutizata .I.insuficienta respiratorie cronica acutizata .CAZUL 1 Initiale: P.E. HTA puseu .bronsita tabacica in 1998 Antecedente patologice personale: .tumora pulmonara in observatie Antecedente patologice personale: .silicoza pulmonara in 1998 .rezectie gastrica in 1986 CAZUL 2 Initiale: M.T.silicoza pulmonara .edem pulmonar acut Antecedente patologice personale .insuficienta respiratorie acuta . Varsta: 67 ani Sex: B Diagnostic medical: . HTA in 1984 .cardiopatie ischemica dureroasa .fibrilatie parixistica . Varsta: 70 ani Sex: F Diagnostic medical: .

hipertensiune arteriala TA = 195/100 mmHg .respiratie si circulatie inadecvata .postura si miscare inadecvata . 100p/min tegumente cianotice .tahicardie sinusala P = paroxistica P = 180p/min .risc de complicatii Probleme comune . tuse 28r/min R = 25r/min .tahicardie aritmica P =166p/min .jugulare turgescente .dispnee expiratorie R = stertoasa Weezing.B. tehicardie .subfebrilitate .dispnee .dispnee expiratorie.ortopnee .expectoratie . .comunicare inadecvata .comunicare inadecvata .hipoxemie .ortopnee . SpO2 = 40% .hipoxemie SpO2 = 90% .ortopnee .jugulare turgescente . respiratie .expectoratie bruna gelatinoasa . ANALIZA SI INTERPRETAREA DATELOR Manifestari de dependenta Manifestari de dependenta Manifestari de dependenta .deficit de autoingrijire .tahipnee R = 22r/min .

neliniste .pacienta sa-si diminueze . jugulare acuitatii vizuale turgescenta (caz 2-3) din cauza .postura inadecvata si limitarea anxietate marcata . cca hipoxemie . diminuarea 300ml arteriala (caz 2-3) . a situatiei de criza manifestata prin . STABILIREA OBIECTIVELOR SI INTERVENTIILORPLANIFICAREA Obiectiv general . ortopnee . inadecvata manifestata prin cauza situatiei de criza manifestata prin expectoratie dispnee .respiratie si circulatie comunicare inadecvata din afectarii arborelui bronsic . sa nu prezinta complicatii Obiective specifice comune . tahipnee . bruna-gelatinoasa .deficit de autoingrijire din cauza dispneei manifestata prin dificultate de a-si acorda ingrijirile igienice .pacientii sa fie echilibrati cardiorespirator si hemodinami .Diagnostice nursing comune .pacienta sa prezinte . miscarilor manifestete prin diminuarea acuitatii vizuale ortopnee . diminuarea capacitatii de efort din cauza insuficientei respiratorii . de a se imbraca si dezbraca C.comunicare inadecvata din afectiunilor de baza cauza bolii .risc de complicatii din cauza afectiuniloe de baza .pacientul sa nu devina sursa . hipertensiune nuliniste .expectoratie din cauza . manifestata prin anxietate . a celor asociate si a epuizarii .

echilibrare psihica O2 in aerul inspirat .2g/100ml Glucoza 5% 500ml Glucoza 5% 500ml Recoltarea de sange pentru analize de laborator Hb = 13.8g/100ml Hb = 13.pacienta sa beneficieze de ajutor in satisfacerea nevoilor fundamentale Interventii de urgenta comune .echilibrarea psihica .5mg Nitromit 2 puf Furosemid 20mg Dexametazona Digoxin 1ml Nitromit 1 puf Furosemid 2ml Dexametazona 8ml Trinitrosan 2ml HHC 100mg Miofilin 10ml Bricanil 2.5mg Cordarone 150mg NaCl 500ml Glucoza 5% 250ml Hb = 15.9g/100ml .pacientul sa-si diminueze anxietatea si sa fie cooperant diminuarea dispneei in 20-30 minute si o diminuare a tahicardiei .masurarea .de infectie . supravegherea si monitorizarea functiilor vitale D.imbunatatirea concentratiei de . APLICAREA IN PRACTICA A PLANULUI DE INGRIJIRE Echilibrarea hidroelectrica si administrarea medicatiei HHC 100mg Miofilin 10ml Miofilin 5ml Bricanil 2.permeabilizarea cailor respiratorii .asigurarea pozitiei corespunzatoare si ajutorul acordat miscarilor .pacienta sa-si mentina pozitia adecvata si sa nu fie solicitati din punct de vedere fizic anxietatea si sa fie cooperanta .

Ht = 48. oropnee 14:18 R = 22r/min P = 100p/min TA = 170/90mmHg SpO2 = 90% 14:50 R = 20r/min P = 100p/min TA = 160/90mmHg SpO2 = 94% Ortopnee . K+ = 4.48g%0 Ht = 46.2%0 TGP = 58Ui/l .modificat tahicardie paroxistica Examene complementare EKG – traseu normal conform varstei E.2% Leucocite = 22900/cm3 Glicemie = 148mg%0 TGP = 42Ui/l TGP = 45Ui/l Uree = 0.2% Leucocite = 12700/cm3 Glicemie = 140mg%0 Uree = 39. anxietate 08:45 R = 28r/min P = 166p/min TA = 195/100mmHg SpO2 = 92% 09:00 R = 20r/min P = 115p/min TA = 170/90mmHg SpO2 = 96% . EVALUARE EKG – fibrilatie cu ritm mediu 15:45 R = 25r/min P = 180/in A = 125/80mmHg SpO2 = 40% 16:05 R = 20r/min P = 140p/min TA = 120/80mmHg SpO2 = 80% Cai respiratorii libere . tQuik = 16s Na+ = 138mEg/l .6% Leucocite = 13100/cm3 Glicemie = 247mg%0 TGP = 17Ui/l TGO = 23Ui/l Uree = 0. TGO = 61Ui/l tHawell = 1.7mEg/l Fibrinogen = 351mg% EKG .40s .46g%0 Na+ = 129mEg/l K+ = 17Ui/l Ht = 45.

LUCRETIA TITIRCA .Intoleranta la efort . cooperant Anxios 15:00 R = 28r/min 16:15 R = 20r/min P = 109p/min P = 130p/min TA = 160/80mmHg Ta = 120/80mmHg SpO2 = 92% SpO2 = 80% Ortopnee Tegumente cianotice efort 15:30 R = 24r/min 17:10 R = 20r/min P = 104p/min P = 130p/min TA = 140/80mmHg TA = 120/60mmHg SpO2 = 95% SpO2 = 89% Ortopnee . anxietate moderata .As. cooperanta Dependenta moderata SpO2 = 96% TA = 160/100mmHg P = 86p/min 09:50 R = 20r/min Ortopnee . LUCRETIA TITIRCA URGENTE MEDICO-CHIRURGICALE -As. intoleranta la SpO2 = 96% TA = 170/90mmHg P = 115p/min 09:15 R = 15r/min Dependenta majora Dependenta moderata BIBLIOGRAFIE GHID DE NURSING .

C.DR. DENNIS L.PROF . KASPER . EUGENE RRAUNWALD . VOICULESCU .C.DR.DR. ANTHONY S.DR.DR.DR. CORNELIU BORUNDEL HARRISON MEDICINA INTERNA . DAN L. I.ANATOMIA SI FIZIOLOGIA OMULUI . I.PROF .DR. PETRICU MEDICINA INTERNA . LONGO . FAUCI .DR. MIOARA MINCU MEDICINA INTERNA .

ANEXE .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful