P. 1
PROGRAM Singur Acasa!

PROGRAM Singur Acasa!

|Views: 11|Likes:
Published by Grecu Dianna

More info:

Published by: Grecu Dianna on Sep 28, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/15/2013

pdf

text

original

SCOALA CU CLASELE I-VIII „MIHAI VITEAZUL”PUCIOASA

PROGRAMUL DE CONSILIERE DE GRUP A ELEVILOR CARE PROVIN DIN CENTRE DE PLASAMENT

’’ SINGUR PE LUME’’

ARGUMENT: Relatia cu mama si atasamentul de ea stau la baza sentimentului de siguranta, de incredere in ceilalti si in sine. Daca mama nu poate fi alaturi de copilul ei sau nu ii raspunde neconditionat si cu drag la nevoile lui obiective, copilul va dezvolta un sentiment de separare, de abandon si va deveni anxios. Daca mama lipseste – a decedat sau si-a abandonat fizic sau afectiv copilul – poate aparea fenomenul de „avitaminoza“ afectiva, adica o carenta afectiva majora, care, initial, se manifesta prin agitatie psihomotorie cu cautarea anxioasa a mamei din priviri, prin strigate, mai apoi comportament de renuntare, apatie, dezinteres fata de orice. Nici macar nu mai plange, mananca prost sau incepe sa refuze alimentatia si, in cele din urma, ca urmare a carentarii pe toate planurile, va renunta sa traiasca. Bebelusul „se sinucide“, prin carenta de factori nutritivi, din lipsa de dragoste. si exista, din pacate, multe astfel de cazuri... Copiii neglijati afectiv, crescuti fara dragoste, neluati in brate si mangaiati cu drag au niveluri mult mai ridicate de hormoni ai stresului, ce afecteaza cresterea si dezvoltarea creierului si a organismului, in general. Lipsa ingrijirilor materne provoaca traume fizice, intelectuale, afective si sociale. Se poate vorbi (la varste mai mari) si de o psihopatie cauzata de lipsa de dragoste, prin afectarea in mod negativ a construirii personalitatii si a formarii comportamentelor adaptative.Din pacate,tot mai multe scoli se confrunta cu astfel de cazuri,copii abandonati de parinti si institutionalizati in centre de plasament,care mai apoi incearca o integrare temporala a lor in anumite familii,atat de temporala incat aceasta(familia)se schimba des,pierzandu-si sensul ei afectiv si educatonal si pierzandu-l totodata si pe el,copilul.Tot atat de des precum schimba famila,se schimba si el(copilul),involuntar si dramatic ca sa faca fata inconstantei din viata lui.Un singur lucru ramane la fel lipsa(carenta)afectiunii sincere,consecvente si constante a cuiva,fie chiar si un substituent matern…Concluzia vorbeşte în termeni duri despre impactul carenţei afective asupra relaţiilor dintre acesti copii si lumea in care traiesc. Persoana caracterizată de imaturitate afectivă este impresionabilă, vulnerabilă şi inadaptată social. De fapt, sfera emoţională a copilului, atît de fragilă, dar şi foarte importantă pentru personalitatea lui, este o formaţiune aflată în controlul şi grija familiei. Maturitatea sau imaturitatea afectivă este determinată de relaţiile copilului cu părinţii, îndeosebi la vîrstă mică. De aceea, posibilitatea comunicării cu părinţii, satisfacerea trebuinţei de securitate prin intermediul relaţiilor favorabile din cadrul familiei se prezintă ca o premisă a formării unei persoane sănătoase psihologic, armonioase în plan psihic şi social.In lipsa lor…vorbim despre adevarate drame sufletesti!

SCOP:

Intergrarea elevilor „cu cerinte afective speciale”in climatul social al

clasei,precum si cresterea stimei de sine si a sentimentului de valorizare a propriei persoane in vederea prevenirii si stoparii comportamentelor indezirabile

sa invete sa-si gestioneze furia si sa o redirectioneze BENEFICIARII PROGRAMULUI: elevii care provin din centre de plasament: I B.sa dezvolte o atitudine pozitiva fata de sine si fata de cei din jur prin asumarea punctelor slabe.VREI SA FII PRIETENUL MEU? 4.SCOALA CU CLASELE I-VIII „MIHAI VITEAZUL”PUCIOASA OBIECTIVE: În urma derulării programului elevii vor fi capabili: .NIMENI NU ESTE PERFECT 3.să invete sa faca fata tachinarilor si sa le raspunda intr-o maniera care sa-i consolideze increderea in sine .SUNT UNIC 2.SI ADULTII GRESESC 3.PRIETENII ADEVARATI .dar si descoperirea punctelor forte .COPILUL PERFECT 3.să-si dezvolte abilitati sociale pentru a stabili si mentine relatii in cadrul grupului .a V-a C TIPURI DE ACTIVITATI: Clasa I B: 1.IMI FAC PRIETENI 4.DESENUL FURIEI Clasa a III-a A :1.SUNT FURIOS PE TINE! Clasa a V-a C: 1.a III-a A.IMI PLACE DE MINE 2.AMPRENTA MEA 2.

postere. invatator. psihopedagog.planse.diriginte PERIOADA DE IMPLEMENTARE: SEMESTRUL II . E NORMAL SA SIMT FURIE.culori.afise.SCOALA CU CLASELE I-VIII „MIHAI VITEAZUL”PUCIOASA 4.desenele copiilor ECHIPA DE LUCRU: Prof.NU E NORMAL SA RANESC RESURSE MATERIALE: povesti.fise de lucru.

SCOALA CU CLASELE I-VIII „MIHAI VITEAZUL”PUCIOASA .

SCOALA CU CLASELE I-VIII „MIHAI VITEAZUL”PUCIOASA Fișa de lucru 1 Modelul ABC C Ce simt A Situații B Ce gândesc C Cum mă comport .

SCOALA CU CLASELE I-VIII „MIHAI VITEAZUL”PUCIOASA Fișă de lucru activitatea 2 SCOPURI ÎN V IAȚĂ Cum mă văd peste 1 an? Cum mă văd peste 5 ani? Cum mă văd peste 10? Ce ar trebui să fac pentru a ajunge unde îmi doresc? .

SCOALA CU CLASELE I-VIII „MIHAI VITEAZUL”PUCIOASA .

SCOALA CU CLASELE I-VIII „MIHAI VITEAZUL”PUCIOASA ÎNȚELEGÂNDU-MĂ PE MINE! SITUAȚIA PREZENTĂ PLAN DE ACȚIUNE SITUAȚIA PREFERATĂ CONSECINȚE CONSECINȚE .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->