Igre na umjetnoj stijeni mogu biti zabavne i poticajne.

Mogu poboljšati kvalitetu treninga stvarajući ugodnu atmosferu i obično produljuju vrijeme trajanja treninga. Evo nekoliko igara koje su pogodne za umjetnu stijenu. Ako znate neku novu igru koja nije ovdje spomenuta, molimo Vas da nam je opišete i pošaljete na mail: info@onsight.hr Nadodavanje Igraju dva penjača približno istih sposobnosti. Počnite tako da odredite prvi niz koji će se sastojati od 3 do 5 pokreta (gibova). Prvi penjač prolazi zadanu sekvencu. Kada završi, dodaje još jedan gib koji se može obilježiti kredom, ljepljivom vrpcom ili jednostavno zapamtiti. Svaki put kada penjač popne zadani niz, dodaje još jedan gib. Možete igrati na način „samo rukama“ gdje se mogu koristiti nožišta po izboru, ili točno odrediti hvatišta za ruke i nožišta. Igru ponavljajte dok se penjači ne umore. Odlična igra koja gradi izdržljivost i vježba pamćenje. Pokazivač Ovo je uglavnom igra horizontalnog prelaženja zato što zahtjeva da partner „pokazuje hvatišta“. Penjač koji igra ulogu pokazivača koristi laserski pokazivač, dršku metle ili bilo kakav štap kako bi pokazao sljedeće hvatište. Penjač počinje penjati, pokazivač mu pokazuje sljedeće hvatište tako da posvijetli ili štapom udari po njemu. Iduće hvatište se pokazuje neposredno nakon što je penjač savladao prethodni gib. Dobar „pokazivač“ će izazivati penjačeve sposobnosti, no neće izabirati nemoguće gibove. Igra završava kada penjač padne. Penjač i „pokazivač“ tada zamjenjuju uloge. Izvrsna vježba za poticanje i razvijanje sposobnosti penjanja „OnSight“. Igra pamćenja Prvi igrač određuje niz od 4 do 10 gibova ali ih ne obilježava na stijeni. Sljedeći po redu igrač mora popeti zadanu rutu prisjećajući se točno svakog hvatišta. Vrijednost je ove igre ta što potiče penjača da pamti hvatišta što će mu olakšati prelazak od pogleda na zadanu rutu do njezinog konačnog savladavanja.

Skok Odredite jedno ili dva nožišta i isto toliko hvatišta za ruke. vraća izbrisano hvatište. Ako sljedeći penjač ne može popeti novo zadanu rutu bez da padne. Pogodna za mlađe penjače. Ako nitko ne može savladati smjer. Postavite veće hvatište iznad hvatišta za ruke. Razvija sposobnost određivanja težine smjera.Oduzimanje hvatišta Osmislite smjer od dvadesetak hvatišta te ih obilježite kredom. posebice mišiće trupa. izuzev igrača koji ju je upravo dotakao. Osoba koja postaje „obilježena“ mora tada obilježiti nekog drugog. zadnji penjač briše jedno od hvatišta označenih kredom. Verzija igre u kojoj se koristi jedna noga će uvelike ojačati tijelo. Igrom se razvija i pomiče granica najdalje točke koju penjač može doseći pri zamahu te uvelike jačaju mišići ruku i nogu. snagu i izdržljivost. Obilježen Nekoliko igrača igra ovu igru na umjetnoj stijeni. Igra se može igrati na način „nadodavanja“ ili „oduzimanja“. Svi penjači prolaze smjer. Ukoliko ne uspije. . Igrom se vježba i razvija dinamičko penjanje. ovisno o zadanom smjeru. prelazi se na sljedećeg penjača. dijagonalan ili čak vodoravan. Prethodni igrač (nakon što nekog obilježi) može odpenjati sa stijene i odmoriti se dok idući igrač ne bude obilježen. Svaki igrač skače pokušavajući doseći označeno hvatište. Skok može biti okomit. Igra gradi izdržljivost. penjač koji je izbrisao hvatište penje smjer kako bi dokazao da se može popeti. Prvi igrač je „obilježen“ i pokušava se popeti do sljedećeg igrača i obilježiti ga. Nakon svakog uspješno popetog smjera. Jedna ruka / Jedna noga Dvoje ili više penjača određuju niz hvatišta (smjer) te ga pokušaju popeti koristeći jednu ruku.

snagu.. razvija i izdržljivost. . kako bi dosegnuo jedan od zadanih ciljeva.( povlačenjem za odjeći. Penjački rat Dva penjača se nalaze na stijeni male visine i dobro osiguranoj strunjačama. te pokušavaju „maknuti“ protivnika sa stijene. rupa u zidu. zamjenjuju mjesta. Neka se počne penjati opipavajući rukama i nogama stijenu. ruke ili noge bez udaranja!) Pobjednik je onaj penjač koji se ostane držati na stijeni. visiti na nekoj drugoj rupi). Igra razvija izdržljivost. Ovo potiče penjača da razmišlja o strategiji penjanja. jakne. velikih hvatišta) i isto toliko točaka brzih poteza (npr. Vidite tko će doći dalje bez padanja. dok ga taj igrač koji se nalazi 'unutra' pokušava spriječiti pokušavajući prvi doseći hvatišta. Vrtuljak Jedna osoba se nalazi 'unutra'. cipele.) ili čak po podu. Odabere se mjesto sa dobrim hvatištima. Penjač započinje penjati po stijeni i kako nailazi na odjevne predmete. Partner pokušava okružiti tog igrača. hlače.. Penjanje zatvorenih očiju Svežite oči penjaču. Penjač mora napredovati dotičući se točaka brzih poteza na način da se dotakne samo jednu. Pojačava svjesnost i osjet dodira u rukama i nogama. Kada igrač 10 sekundi ne zamijeni ruku ili nogu. Obucite se! Objesite različite odjevne predmete po stijeni (kape. Izvrsna igra za razvijanje osjećaja pronalaženja točaka i pozicija za odmaranje na stijeni. rukavice. hoće li prvo krenuti osvajati najudaljenije ciljeve ili one bliže.Igra brzih poteza Odredite 8-10 ciljeva (npr. mora ih odjenuti! Probajte isto i sa razodijevanjem. Igra razvija izdržljivost i ravnotežu.

Zatim izabere hvatište udaljeno barem 2 metra u bilo kojem smjeru (ne previsoko) i kaže koje je to hvatište. a ukoliko ne uspiju. Drugi igrač pokušava oboriti taj rekord. No ukoliko se popne do zadnjeg hvatišta. Kada je to učinjeno. Ukoliko pogode leđa tri puta. penjač taj dio više ne može koristiti. ravnotežu. Ukoliko padne. a broj koji dobije odrediti će koliko hvatišta između tih dviju točaka može koristiti. Osoba koja ga osigurava tada našpana uže kada penjač poviče „Ja sam Spiderman!“ i kaže penjaču da je uze našpanano. Ukoliko ne uspije. gubi. pokušava sljedeći i tako dalje. Poboljšava sposobnost procijene udaljenosti. Izvrsno za jačanje snage i izdržljivosti. penjač i osoba koja osigurava zamijene mjesta. Kruženje Proizvoljan broj igrača. Ukoliko prvi igrač ne uspije. dobivaju po jedno slovo (M-A-G-A…. Ukoliko prvi igrač prođe smjer. Čovjek-pauk (Spider-Man) Igrač se naveže i popne oko četvrtinu stijene (stijena sa većim hvatištima). igrač također gubi. Ukoliko uspije. pobjeđuje. penjač odskoči od stijene i pokušava dohvatiti hvatište koje je odredio. Ukoliko pogode glavu. Prvi igrač horizontalno prelazi stijenu koliko puta izdrži. Pravila su kao kod normalnog Twistera. Magarac Igra se sa dvoje ili više igrača i u principu je ista kao košarkaška igra. gubi. tada pobjeđuje. Prvi igrač izabere točku za početak i kraj. izdržljivost i preciznost.Amputirani Igrač se penje s jednog hvatišta na drugo. ukoliko ne uspije. Ostali igrači sa određene udaljenosti bacaju manji spužvenu loptu prema igraču.). . Igra razvija snagu. Tada baca kocku. tada ostali igrači moraju ponoviti. Osoba koja spota vraća loptu igračima koji gađaju. Razvija izdržljivost i ravnotežu. Ukoliko uspije. Razvija snagu i ravnotežu. može još jednom pokušati. Ukoliko pogode ruku ili nogu. gubi. Twister Odredite dio stijene kao za igru 'Twister'.

gubi. Vrlo je slična igri glazbenih stolica. Napad morskog psa U igri može sudjelovati broj igrača koliko stane na stijenu. pamćenje. Razvija izdržljivost. napravite luk i vidite koliko puta možete proći svaki od smjerova. Prvi igrač se spremi za igru. počinje druga runda gdje se dodaje par sekundi vremena. Vrijeme je isteklo Za neodređeni broj igrača. Prvi igrač izabire hvatište koje će se ukloniti. Onaj koji zadnji stigne na stijenu. Igra završava kada se svi umore. Igrači su postavljeni u krugu na podu okrenuti prema unutra – kada poviknete „Napad morskog psa!“. izdržljivost). Igrači imaju 3 pokušaja. Razvija izdržljivost i kreativnost. Sljedeći igrač pokušava ostvariti bolji rezultat. Najbolje odabrati veća hvatišta.. npr. Igrač nastoji uhvatiti što veći broj hvatišta u vremenu dok osoba koja mjeri vrijeme ne vikne :“Stop!“. Zabavno i jača natjecateljski duh! Pirati sa Kariba Kupite par spužvenih mačeva. Nakon što svi igrači prođu. Igrači se penju na stijenu i započinje borba. Taj igrač ili ispada iz igre ili“gubi“ ruku ili nogu. Zadnji koji ostaje na stijeni je pobjednik a oni kojima ispadne mač nagrađuju se zgibovima. Počinje se s 10 sekundi vremena. Ukoliko uspije. prepoznavanje. igrač se pomiče na kraj reda i igra se nastavlja sve dok ne ostaje samo jedan igrač ili nema više hvatišta. igrači ne smiju koristiti noge.4x4 Izaberite četiri smjera koja možete ispenjati. . snagu. Razvija izdržljivost. Kada prođe smjer. igrači se moraju postaviti na stijenu što brže mogu. Odredite smjer koji svi igrači mogu savladati. Svaki ponovite 4 puta. Vrijednost igre: Nikakva ali je zabavno! (ok. pobjeđuje i to postaje novi rekord. Možete dodavati razne varijacije. ELIMINAT Najbolje funkcionira sa maksimalno 4 igrača. osoba koja mjeri vrijeme označi start..

pamćenje i ovladavanje penjačkih tehnika. žaba.Pokazivač Jeste li ikad pomisliti kombinirati vaše dvije omiljene igre? Vaš partner odabere vaše prve poteze (1-3 giba.) zatim izrežite. Nadodavanje . zatim on/ona mora izvesti te gibove. ali djeca i tinejdžeri obožavaju ovu igru i zbilja se mnogo toga može naučiti. siga. Igrom se uvježbavaju različite tehnike penjanja. Zatim izvucite 3 papirića i nacrtajte boulder rutu koristeći ta tri poteza za papirića. izdržljivost i ravnoteža. Svaki put kada se hvatište označi i zadrži. križanje nogu. tramvajac itd.. Igra razvija izdržljivost.Graffitti Odaberite dio stijene sa mnogo hvatišta i početno hvatište ne previsoko.. obilježi se određenom bojom i postaje zabranjeno hvatište. ili neka netko napravi te poteze a ostali moraju pogoditi kako se zovu. stiskavac. Sretno izvlačenje Ova igra je odlična za vježbanje u grupi ili samostalan trening. Start je na tom hvatištu te vidite do koliko se još hvatišta uspijete pomjeriti i uhvatiti. Križanje ruku. kao i sljedeće gibove koje ste vi odredili i tako dalje sve dok netko od vas ne uspije izvesti gib. Vrijednost ove igre – rad nogu. ovisno o tome kako definirate). skok. Koristite krede u boji kako biste obilježili tko je uhvatio najveći broj dodatnih hvatišta. . Vrh mora biti označen i mora se držati 2-3 sekunde. presavijte papiriće i stavite ih u šešir/vrećicu za magnezij. Kroz igru postajete svjesni vlastite snage i partnerove slabosti te oboje radite na usavršavanju tehnike i ovladavanju slabosti. zastavica. Zapišite na papir sve penjačke gibove kojih se možete sjetiti (npr. Možda zvuci dosadno.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful