You are on page 1of 7

ENEA

Legenda povesteste ca Enea, fiul Afroditei si al lui Anchise, a cladit cetatea Italia. Eneea era un troian, si a scapat din Troia deoarece cu putin timp inainte de iesirea aheilor din calul de lemn, Hector i sa aratat in vis si l-a vestit ca Troia va fi in curand arsa, iar ei nu o mai pot ajuta; apoi la sfatuit sa plece cat mai are timp. Hector i-a mai spus lui Eneea ca destinul vrea ca el sa fie rege al troienilor risipiti, asa ca sa ia cu el statuile zeilor si sa intemeieze un alt regat. Dupa ce Hector a disparut di visul lui Eneea, focul din altar sa stins, asta insemnand ca va veni sfarsitul Troiei. Eneea s-a trezit din cauza tipetelor si urletelor, caci deja macelul a inceput. El l-a vazut pe preotul din Troia, Pantus, care i-a spus ca Troia a fost vanduta de Sinion, copilul care le-a spus troienilor ca acel cal de lemn e un dar de la zei, si ca el e un dusman al aheilor. Eneea s-a convins ca nu mai poate salva Troia, asa ca a alergat la palat sa il salveze pe Priam, dar a fost prea tarziu, caci Priam a fost omarat sub ochii lui de fiul lui Achile, Pirus. Moartea lui Priam i-a adus aminte lui Enea de tatal lui, de sotia lui, Creusa, si de copilul lui, Julus-Ascaniu. El si-a luat familia, impreuna cu multi troieni in urma lui si au fugit cu totii din Troia. Dar, pe drum, Enea a observat ca sotia lui nu ii mai urma. El s-a intors in cautarea ei, dar a vazut umbra acesteia care ii spunea ca ea a murit, si sa mearga mai departe fara ea; atunci Enea s-a intors la ai lui si a pus mana pe 20 de vase, apoi a plecat pe mare. Dupa ce a trecut marea, s-a oprit pe insula Licrug. Acolo, Enea s-a grabit sa stranga crengi si sa inalte un rug. Dar, din fiecare creanga rupta se auzeau urlelte de durere si curgeau picaturi mari de sange. Din pamant s-a auzit un glas care i-a spus lui Enea ca padurea aceea este de fapt un fiu de-al lui Priam, care l-a trimis aici cu multe bogatii la un prieten de-al lui, Licrug. Dar cand a murit Priam, stiind ca nimeni nu ii mai cere socoteala pentru faptele lui, Licrug l-a omorat, luandu-i averea, iar in mormantul lui a aruncat o padure de sageti,

A treia zi au vazut niste insule si s-au oprit acolo. Astfel. parintele parintilor lor. sa ocoleasca Sicilia si sa nu piarda nici un prilej sa aduca jertfe Herei. si nu in Creta. pe insula ciclopilor. Troienii au plecat spre Italia in zori. s-au lasat in voia vantului si au adormit. la oracolul zeului Apolon. crezand ca aici se terminau suferintele lor.care au incoltit. iar Anhise a spus ca insula Creta a dat nastere lui Teucru. Troienii au ridicat un rug pentru Polidor. Din nefericire. . Eneea a aflat ca va ajunge in Italia si cand va vedea pe marginea albiei unui rau. unde domnea Helmus. Infricosati. care era pustie. dar sa nu se opreasca pe insulele apropiate. un grec murdar le-a povestit ca pe acolo a trecut Ulise si ca acesta l-a orbit pe conducatorul ciclopilor. care era condusa de Italus. Dupa ce l-au vazut pe ciclop. au vazut ca erau pe tarmul pe care era vulcanul Etna. iar cand va ajunge in Italia sa mearga la Cume. troienii au parasit acea insula. isulele acelea erau insulele Harpiilor. iar pe tarmul Italiei sa indure o foame mare. pentru a intemeia cetatea lui mult dorita. pe care i-au taiat si apoi au vrut sa-i manance. dar s-a pornit o furtuna puternica. care ii urmareste. Aici. si-au intemeiat locuinte trainice. Harpiile nu iau lasat sa manance si i-au blestemat ca pe drumul spre Italia sa indure vanturi puternice. Troienii incercau sa inteleaga vorbele oracolului. Eneea a intrebat oracolul ce sa faca. o scroafa la care sug deodata 30 de purcelusi. dar valurile fiind foarte puternice. la pestera Sibilei si aceasta ii va spune mai multe. Toti au plecat fericiti spre Creta. Glasul lui Poloidor i-a indemnat pe troieni sa plece de pe insula. Cand s-au trezit. Eneea visa intro noapte sufletele stramosilor care i-au spus ca trebuie sa mearga in Italia. fiul lui Priam. A mai aflat ca va trece cu bine de blestemul Harpiei. si au plecat pe insula Delos. au ocolit Sicilia. Au poposit apoi in Chacenia. Troienii au plecat in toiul noptii. iar oracolul a raspuns ca “pamantul care a dat nastere stramosilor lui ii va primi cu drag” . si au ratacit pe mare 2 zile. Acolo au gasit niste boi mari. Dar printre ei a aparut ciuma. si astfel s-a format aceasta padure. acela va fi semnul ca a ajuns la capatul calatoriei sale. care avea de la Zeus darul profetiei.

Marinarii au dus cerbii pe corabii si au incins un ospat cu carne fripta si vin din belsug. In acel moment Enea si-a dat seama ca a vorbit cu mama sa. Le mai spuse sa nu-si piarda curajul si sa mearga pana la capat pentru ca zeii ii vor ajuta. Regina l-a recunoscut pe fiul zeitei Afrodita si i-a primit in palatul sau . se intani intr-o padure cu zeita Afrodita prefacuta la chip ca o amazoana. Apoi Enea si oamenii sai s-au italnit cu regina Didona pe care a rugat-o sa-i gazduiasca. Insa Hera l-a convins pe Eol. Eneea a plecat din nou spre Italia. . unde a acostat. Eneea nu a mai oprit corabiile pana la Drepana.troienii au pornit din nou pe mare. cate unul pentru fiecare corabie. a luat arcul si a doborat sapte. Dupa inmormantare. Dar Eneea a avut aici de infruntat o mare pierdere. Enea sa ajunga in Italia si sa inalte zidurile cetatii fagaduite. A zarit un card de cerbi. astfel ca din sangele troienilor sa se nasca puterea romana. Apoi zeita pieri din ochii lor lasand in urma ei un miros de ambrozie. Eneea s-a urcat pe o stanca inalta pentru a cauta cu privirea vreo asezare omeneasca. zeul vanturilor. prin moartea tatalui sau. In timp ce corabierii au aprins focul si si-au potolit setea langa malul marii unde au gasit un port foarte linistit si un izvor limpede. unde domnea troianul Aceste. cutreierand prin tinutul necunoscut. care sa duca porunca reginei Didona sa dea ospetie troienilor cand se vor abate prin regatul ei. Enea a mai aflat ca din cele treisprezece corabii pe care le credea pierdute. Enea. Troienii au infruntat furtuna. intristanduse doar de soarta celor pieriti in furtuna. In acest timp Afrodita il ruga pe marele Zeus sa-l ajute pe fiul ei. Aceasta le povesti ca se afla intr-o tara locuita de fenicieni si condusa de printesa Didona-Elisabeta al carei sot fusese ucis. Acesta i-a primit cu mare bucurie. ajutati de Poseidon care a chemat vanturile si le-a certat. impinse de Poseidon. Zeus trimise la Cartagina pe crainicul Mercur. Eneea a ramas numai cu sapte corabii si a fost impins de furtuna pe tarmul Africii. sa trimita vanturi puternice pe mare care sa rastoarne corabiile troienilor. douasprezece se aflau in portul Cartaginei.

a trimis-o pe zeita curcubeului deghizata intr-o batrana intre femeile care se uitau la jocuri. Apoi. fiul lui Jupiter. In acest timp. regina a adunat toate lucrurile lui Enea. Orbita de furie. iar trupul sa-i ramana neingropat in mocirle. si le-a indemnat sa dea foc corabiilor lui Enea. dar Enea i-a spus ca trebuie sa-si indeplineasca menirea si a pornit la drum. Acesta i-a ascultat porunca dar. care i-au dus inapoi la troianul Aceste. sau cei care nu au mai vrut sa continuue. asa cum fagaduise. regina l-a blestemat pe Enea ca atunci cand va pune piciorul in noua sa patrie sa fie primit cu razboaie crancene. Didona a murit. spunand surorii sale ca vrea sa faca o vraja pentru a-l opri pe Enea. din joaca. iar femeile ispitite au inceput sa dea foc corabiilor lui Eneea. Afrodita l-a trimis pe copilasul ei. a facut un rug mare si. Ei s-au lasat in voia vanturilor. Aici. care a trimis un nor de ploaie. Inainte de a muri. Acesta ingheta de spaima si se pregati pe furis de plecare. Enea si Didona s-au indragostit si s-au casatorit. Dupa aceea zeita disparu. Eneea.In acest timp. Oamenii care nu au mai avut loc. Iarbas. cu sufletul indurerat. Enea si oamenii lui au pornit din nou pe mari. banui ca Didona si-a pus capat vietii. rugat de mama lui Enea. Auzind acestea. Mercur porni in zbor cu aripile-i de aur si il indemna pe Enea sa plece la drum. Cupidon sa ii sageteze inima Didonei pentru a se indragosti de Enea. iar chiar Poseidon. timp in care Enea a uitat de tinta calatoriei sale. il ruga pe tatal sau sa-l trimita pe Mercur pentru a-i porunci lui Enea sa porneasca deindata spre Italia pentru a pune bazele cetatii. iar Hera atata focul cu un vant. au stins focul. Enea a facut serbari in cinstea lui Anhise. lua sabia acestuia si si-o infipse in piept. l-a scrijelit si pe Enea cu o sageata pe care o tot invartea in mana. cladind o noua patrie. pe motivul ca acesta le poarta mereu pe drumuri. deschidea drum . Astfel. Dar barbatii au vazut la timp si. Regina prinse insa de veste si incerca sa-l opreasca. cu ajutorul lui Zeus. Dar Hera. si ca ar fi mai bine sa ramena aici. care mereu era manioasa pe troieni. au ramas in tara lui Aceste. traind fericiti. caci se implinea un an de la moartea lui.

razand “ ne mancam mesele!!! ”. care trebuia sa se marite cu Turnus. Enea cu troienii au plecat iarasi pe mare si. iar dupa ce Octavian va lua pe umerii lui grijile Romei. Acest rege avea o fata pe nume Lavinia. astrele erau impotriva acestei nunti. au ajuns in Italia. Cand solii au ajuns la Latinus. in timp ce toti carmuitorii dormeau. Cu toate acestea. Enea trimise 100 de oameni ca soli la regele Latinus.corabiilor troiene. asa ca a trimis-o pe cea mai rea dintre furii sa strice voia buna dintre regele Latinus si Enea. Amata. iar daca nu o va putea rupe. pe Hector. care ghicea viitorul. Dupa aceea. dar pentru a iesi ii trebuie o crenguta de aur. pe tatal lui. troienii au ajuns pe tarmul Italiei. care a fost adormit de-a sila de zeul Somn. si le-a spus sa ii spuna printului lor sa il socoteasca ca si prieten. in afara de cel mai bun. A strabatut tot infernul. Dar sigur ca Hera nu privea cu ochi buni aceasta prietenie. si pe multi altii care au cazut la Troia. atunci sa nu intre. in sfarsit. Apoi. mai ales mama fetei. si. . iar dupa ce au gatat de mancat au inceput sa isi roada mesele. Eneea ii dadu crenguta de aur Persefonei si iesi afara din Infern. Eneea cu cativa oameni au pornit in cautarea Sibilei. Enea a rupt crenguta si a intrat in Infern. Cu toate ca multi asteptau aceasta nunta. si pana la Cezar si fiul lui. si aruncat in mare. Anhise i-a mai spus ca la inceput Roma va avea parte de un sir de razboaie. alaturi de Sibila. a vazut-o pe Didona. care se va rupe doar daca Zeus ii permite sa iasa. intocandu-se la ai sai. Apoi. iar Enea si-a dat seama ca se implinise blestemul harpiei. si a innebunit-o. care i-a spus ca din neamul lui Julus se vor naste mari eroi. acesteia neplacandu-i de la inceput faptul ca Lavinia se va marita cu Enea. iar zeii spuneau ca fata era sortita unui print strain. Acolo si-au facut niste mese din aluat. cel dintai rege al Romei. Aici. pana la urma. August Octavian. in portul Cume. va urma pace si liniste. Furia s-a dus mai intai la Amanta. acesta i-a primit cu voie buna. incepand cu Romulus. Micul Julus a exclamat. la locul dorit. Aceasta i-a spus ca poate intra usor in Infern.

ci spunea ca impotrivirea lor ii duce la pierire. ca acesta sa inceapa lupta in zori. un aliat de-al lui Turnus. El se indrepata catre troieni. regele a fost bucuros sa il ajute.Apoi s-a dus la Turnus. care va lupta si el in razboi. care dormea. dusmanul de moarte al lui Turnus. Evandru ii mai arata lui Enea niste dealuri despre care mama sa. iar Turnus incerca sa ii ademeneasca pe troieni. si chiar si oameni din tara lui Latinus. sa ii faca niste arme stralucitoare lui Enea. se certa cu regele. In acest timp Enea si oamenii lui dormeau. . dar in ziua aceea nimeni nu a iesit pe porti. vestita prevestitoare. dar pe acestia ii aparau zidurile pe care le facuse Enea. vrajit de frumusetea Afroditei. care i se impotriveau lui Enea. Dar Turnus a vrut razboi. Acesta si-a luat oastea si a plecat catre regele Latinus. alaturi de el. In vis i se arata lui Enea zeul Tibrului. Afrodita era ingrijorata de soarta fiului ei. cum nu s-au mai vazut vreodata. alti regi. Atunci Enea se trezi din somn si porni la acel rege. In acest timp. Acesta. dar regele nu se indupleca. in Olimp. iar oamenii de acolo erau gata de plecare. a coborat un nor care i-a adus armele lui Enea. cu regi mandri. si ca el il va calauzi pe mare pana la regele Evandru. si. asa ca il ruga pe sotul ei. care i se va alatura. a trimis-o pe Iris sa il vesteasca pe Turnus. regele Evandru i-a spus lui Enea ca in lupta il va ajuta si oamenii din Eutria. Cand a ajuns. In acea tara. Dupa aceasta. Lupta incepu. dar Enea nu stia ce inseamna toate acele poze. care ii spuse ca Turnus vrea razboi. si i-a aratat in vis ca Lavinia se casatoreste cu Enea. i-a ascultat porunca. care au fost chinuiti de Mezentiu. caci Hefaistos era un stiutor al viitorului. Cand Hera a aflat ca troienii au ramas fara capitan. ajungand la palatul lui Latinus. Atunci Enea a plecat catre Eutria. Cand Hefaistos lucra la armele lui Enea. Turnus. furia se intoarce in infern. Alaturi de el au fost multe popoare. pe care era scrisa toata istoria stralucita a Romei. i-a spus ca se vor numi colinele Romei. Hefaistos. iar poporul il invinuia ca da tara pe mana troienilor.

Camila.dandu-le foc la corabii. Apoi regele Latinus a cerut o invoire de 12 zile pentru ingroparea mortilor. Turnus a plecat sa apere oastea lui ramasa acolo. cu toate incercarile sorei lui Turnus de a-i prelungi viata. dar a venit noaptea si fiecare s-a intors in tabara lui. regina Ahate s-a ucis. s-a dus la lupta insotit de amazoane. Dupa moartea lui Turnus. si i l-a trimis tatalui lui. Enea fu la un pas sa il omoare pe Mezentiu. Mezentiu l-a omorat pe fiul lui Evandru. iar sefa lor. aceasta fiind prima lui vitejie. a fost omorat de protectoarea amazoanelor. Turnus a vrut sa lupte cu Enea. dar acestea s-au transformat in zane. Hera l-a rugat pe Zeus sa ii prelungeasca zilele lui Turnus. iar din neamul lui Julus-Ascaniu au urmat multi eroi. Troienii erau nadajduiti. pentru ca au plecat sa il caute pe Enea. si stralucirea Romei a fost asa cum a spuas-o tatal lui Enea. Dar. iar acesta l-a trimis intr-o barca la ai sai. dar acesta sia incalcat juramantul cand Enea se vindeca din cauza ranii unei sageti. pana la urma. cand l-au vazut pe Enea venind. Palas. zeita Diana. astfel jertfindu-se pentru tatal lui. iar JulusAscaniu l-a omorat pe cumnatul lui Turnus. care tot a fost omorat de Enea. In acea noapte. daca nu s-ar fi bagat fiul lui Mezentiu intre ei. care. toti au iesit pe portile deschise de mai de mult de doi batrani. Dar. iar Enea s-a dus sa il intampine. in Infern. Enea l-a omorat. cu toate ca Hera l-a rugat pe Zeus ca romanii sa nu pastreze hainele si obiceiurile troienilor. a fost omorata de Ahate. si doreau ca Turnus sa lupte singur pentru femeia dorita. Enea a castigat-o pe Lainia si pamantul roman. Dar cand Turnus a vazut oastea lui Enea venind. Anchise. Atunci. . la randul lui. In acest timp. A doua zi. femeile vaduve din cetatea latinilor plangeau. Lupta a durat mult. si asa s-a intamplat. doi oameni au fost omarati. deoarece multi latini fugeau din fata troienilor.