You are on page 1of 2

Penagih dadah perlu sentiasa diberi sokongan, dorongan, galakan dan bimbingan yang berterusan oleh institusi keluarga

. Keluarga amat penting dalam proses pemulihan penagih yang terlibat dengan dadah samada sebelum masuk ke pusat pemulihan ataupun selepas rawatan.

Keluarga PERLU melibatkan diri dalam usaha pemulihan bekas penagih. Usaha ini haruslah jelas dan di buat mengikut peringkat-peringkat seperti berikut :-

PRA – PEMULIHAN SEMASA DI PUSAT PEMULIHAN SEMASA DALAM PROSES PENGAWASAN

Penyakit penagihan boleh dirawat dan boleh baik jika cara-caranya bertepatan. Rawatan pula memerlukan masa dan bergantung kepada individu itu sendiri. Mungkin 10 tahun, 20 tahun dan ianya merupakan proses sepanjang hayat.

Keluarga penagih adalah orang yang utama. Keluarga yang stabil, penyayang dan prihatin masalah ahlinya akan memberi pertolongan yang besar. Manakala keluarga yang bermasalah akan menjadi faktor penghalang dalam usaha pemulihan dadah.

Tanggungjawab keluarga menentukan penagih menjadi lebih baik bukannya bertambah teruk. Tentukan penagih menjalani tugas harian mengikut kemampuannya, Usah biarkan mereka sentiasa termenung, buang masa/lepak dan berjumpa kawan lama. Sekiranya belum bekerja, ajak mereka membantu kerja rumah, kemas bilik dan sentiasa bersama keluarga. Keluarga perlu bantu mencarikan kerja agar penagih dapat menyara hidup sendiri dan rasa tidak bergantung kepada orang lain.

Bekas penagih boleh berhenti menagih dan boleh menagih semula bila ada ciri-ciri pendorong seperti berikut :-

- Komunikasi berterusan antara bekas penagih dengan penagih yang masih menagih seperti kawan, orang yang tidak dikenali. PERLU DIATASI DENGAN ADANYA DAYA KEMAHIRAN DAN STRATEGI KOMUNIKASI BERKESAN.

. tertekan dan serba-salah untuk berdepan dengan masyarakat.Kecelaruan psikiatrik seperti kemurungan. . SATU PROGRAM RAWATAN KELUARGA PERLU UNTUK TENTUKAN KELUARGA MENERIMA SEMULA PENAGIH DAN MEMBERI SOKONGAN. BOLEH DI ATASI DENGAN CARA KAUNSELING.Tiada pantauan daripada Pusat Pemulihan . . bekas penagih gerun. .Tiada penerimaan masyarakat dan keluarga. tekanan emosi dan gangguan kebimbangan yang tidak dapat dikawal. tiada pekerjaan dan jaringan sokongan sosial yang lemah.Sindrom Pengekangan Diri yang berpanjangan dimana keinginan wujud (rindu) selepas telah lama tidak menikmati kesan dadah. DITAMBAH SIKAP PRIHATIN DAN KASIH SAYANG AHLI KELUARGA.Prasangka buruk bekas penagih kepada masyarakat dan keluarga serta sikap prejudis terhadap masyarakat seolah-olah masyarakat adalah punca mereka menagih. .

D-- @. 99@--- D   ° ¯9 °– f°–f°f°– ½f°©f°–f° ¯f°f °–°f°© %° %¾  ½f¾ ff¯f f ¯ °¯f ¾f° f f   @f f½f°ff° f½f f9¾f9 ¯f° .