FFA 1405-SAMPLE MAKING

Click to edit Master subtitle style

KELIM-KELIM

OBJEKTIF
OBJEKTIF AM : ¡ Di akhir modul ini, pelajar-pelajar akan dapat :¡ Mengetahui definisi kelim. ¡ Memahami dan mengaplikasikan teknik-teknik menjahit proses jahitan kelim. OBJEKTIF KHUSUS : ¡ Di akhir unit ini, pelajar-pelajar akan dapat :¡ Menyenaraikan jenis-jenis kelim iaitu kelim belah kangkung, kelim lipat tindih, kelim papan mesin dan kelim betawi. ¡ Menerangkan dengan jelas faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan kelim pada pakaian. ¡ Memilih proses jahitan yang tepat berdasarkan faktorfaktor fabrik dan kesesuaian pakaian. ¡ Menjahit kelim dengan kemas dan elok.

PENGENALAN
¡

Kelim-kelim yang dibuat pada pakaian bertujuan untuk mengukuhkan jahitan pakaian selain daripada digunakan sebagai perhiasan. Terdapat pelbagai jenis kelim yang boleh dibuat pada pakaian bergantung kepada faktor-faktor tertentu yang akan anda pelajari nanti. Namun begitu, kesesuaian penggunaan kelim pada sesebuah pakaian amat bergantung kepada jenis-jenis kelim itu sendiri.

DEFINISI KELIM
¡

Kelim adalah salah satu proses jahitan yang digunakan untuk menyambung dua atau lebih kepingan fabrik.

JENIS-JENIS KELIM
¡ ¡

¡

¡

KELIM BELAH KANGKUNG (open seam/flat seam) KELIM LIPAT TINDIH (lapped seam) KELIM PAPAN MESIN (machine fell seam) KELIM BETAWI (French seam)

Manakala fabrik tebal pula lebih sesuai menggunakan kelim belah kangkung. Contohnya fabrik nipis dan mudah berjerumbai adalah sesuai menggunakan kelim betawi. Kelim lipat tindih dan kelim papan mesin pula adalah sesuai dijahit pada fabrik yang sederhana tebal. .FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PEMILIHAN KELIM PADA PAKAIAN Terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi pemilihan kelim pada pakaian seperti Jenis fabrik ¡ penggunaan fabrik yang digunakan untuk membuat kelim memainkan peranan yang penting bagi penghasilan kelim yang bermutu.

seluar jeans yang digunakan untuk aktiviti-aktiviti lasak memerlukan kelim yang teguh. . Oleh itu. Sebagai contoh.JENIS PAKAIAN ¡ Sebelum kelim hendak dijahit pada pakaian. kita perlu pastikan kelim yang akan digunakan sesuai dengan jenis atau stail pakaian. kelim yang sesuai dipilih ialah kelim papan mesin kerana ia mempunyai dua barisan jahitan.

.KEDUDUKAN KELIM PADA PAKAIAN ¡ Kedudukan kelim pada pakaian amat penting bagi memberi keselesaan kepada si pemakai. Misalnya kelim lipat tindih sesuai dijahit pada bahu mendatang dan skirt mendatang.

kukuh dan rata pada kedua-dua belah pakaian. Ketegangan mata jahitan hendaklah sesuai dengan jenis fabrik. Lebar kelim hendaklah sama sekata pada keseluruhannya. Kelim hendaklah dijahit dengan tepat pada garisan pemadan. Basi kelim yang berkelepet mesti dihala ke bahagian belakang pakaian.CIRI-CIRI KELI YANG ELOK ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ Terdapat beberapa ciri yang perlu diambilkira bagi menghasilkan kelim yang elok seperti Kelim mestilah kemas. Kelim pada bahagian melengkung perlu disnip sebelum ditekan terbuka supaya ia rata. Kelim mestilah ditekan dengan baik. .

KELIM BELAH KANGKUNG ¡ Kelim belah kangkung ialah kelim yang paling mudah dan amat sesuai untuk semua jenis fabrik yang sederhana tebal dan tebal.1. Kelim ini rata dan mata jahitannya tidak kelihatan di sebelah luar pakaian. . Kelim belah kangkung terdiri daripada satu baris mata jahitan yang dijahit pada dua keping kain yang dicantumkan.

1. KEDUDUKAN KELIM ¡ ¡ ¡ ¡ Bahu Rusuk Lengan Sambungan jalur serong .

KEBAIKAN KELIM BELAH KANGKUNG Kelim ini rata Jahitan tidak kelihatan di sebelah luar Ia tidak tebal Kelim boleh dibuka apabila badan bertambah besar ¡ ¡ ¡ ¡ .

KELEMAHAN KELIM BELAH KANGKUNG ¡ ¡ ¡ kedua bahagian kelim mesti dibuka dan ditekan berasingan tidak sesuai untuk fabrik yang nipis Ia kurang teguh kerana ia hanya mempunyai satu baris jahitan .

CIRI-CIRI KELIM BELAH KANGKUNG YANG BAIK ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ Lebarnya sekata iaitu sebaik-baiknya 13mm Kedua-dua belah kelim ditekan terbuka Ia rata Basi kelim dikemaskan dengan elok Kelim belah kangkung yang melengkung hendaklah disnip supaya boleh ditekan rata .

Langkah 1 . Kelim belah kangkung .D.LANGKAH-LANGKAH UNTUK MEMBUAT KELIM BELAH KANGKUNG Langkah 1: ¡ temukan fabrik dengan sebelah luar berhadapan Tandakan garisanpemadan S.

Langkah 2 .D.Langkah 2 ¡ semat dan jelujur di atas garisan pemadan. 13 mm Jahit mesin S. ¡ Jahit mesin . Kelim Belah Kangkung .

Kelim belah kangkung .Langkah 3 .Langkah 3 ¡ Buka kelim dan tekankannya S.L.

Jahit mesin ¡ ii.Cara-cara mengemaskan kelim belah kangkung ¡ i. Jahit lilit kemas .

Kun .¡ iii. Jahit insang pari ¡ iv.

¡ v.Jahit dengan mesin pengemas tepi .Menggunakan gunting pucuk rebung /bergerigi ¡ vi.

2. . Kelim tersebut adalah teguh kerana ia dijahit menggunakan tiga lapisan kain. Kelim jenis ini memperlihatkan mata jahitan pada kelim di sebelah luar. KELIM LIPAT TINDIH ¡ Kelim lipat tindih adalah kelim yang sangat berguna bagi pakaian dalam dan pelbagai jenis pakaian luar. Kelim ini tidak digunakan pada kain-kain tebal yang berkedut.

KEDUDUKAN KELIM ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ garisan bahu mendatang garisan puteri garisan pinggang kelim lengan pesak skirt atau gaun dan baju melayu mengenakan ropol pada pakaian atau artikel .

CONTOH KEDUDUKAN KELIM Contoh-contoh kelim lipat tindih pada pakaian .

Kebaikan kelim lipat tindih ¡ ¡ ¡ ¡ ia boleh menjadi hiasan pada pakaian ia rata kerana lipatan kelim ditekan ke satu arah ia kemas kerana tepi kain dikemaskan is kukuh kerana dijahit di atas tiga lapisan fabrik .

Oleh itu ia tidak boleh digunakan pada fabrik tebal .Kelemahan kelim jenis ini ¡ Ia tebal.

Ciri-ciri kelim yang baik ¡ ¡ ¡ Dijahit rapat pada tepi kelim Lebarnya sekata Mata jahitan tidak putus .

¡ Jelujur di atas bahagian lipatan Kelim Lipat Tindih – Langkah 1 .Langkah-langkah membuat kelim lipat tindih: Langkah 1 ¡ Lipatkan bahagian sebelah atas kelim di garisan pemadan ke sebelah dalam.

garisan pemadan dan kedut jika perlu di bahagian bawah kelim Kelim Lipat Tindih – Langkah 2 .Langkah 2 ¡ Tandakan garisan tengah hadapan.

Langkah 3 ¡ Letakkan tepi yoke atas yang berlipat ke atas garisan pemadan bahagian bawah pastikan dengan garisan tengah hadapan (GTH) bertemu. ¡ Jelujur dan mesin rapat dengan lipatan. ¡ Cabutkan jelujur Kelim Lipat Tindih – Langkah 3 .

Cara-cara mengemas kelim lipat tindih: ¡ ¡ ¡ ¡ Dengan jahit insang pari Dengan cara balutan sendiri Dengan kun / pita jalur serong tepat Dengan mesin pengemas tepi .

Jahit Insang Pari Cara Balutan Sendiri .

. Begitu juga sebaliknya jika disiapkan di sebelah dalam maka dua baris jahitan mesin akan kelihatan di sebelah dalam dan satu baris jahitan akan kelihatan di sebelah luar. kemas dan tidak berjerumbai. Jika disiapkan di sebelah luar. Kelim ini juga boleh dijahit menggunakan benang yang berwarna kontras untuk menjadi hiasan atau stail pada pakaian.3. kelim ini digunakan untuk kain yang mudah berjerumbai dan sederhana tebal. Kelim ini kelim yang kukuh kerana ia dijahit dengan menggunakan dua baris jahitan. Oleh itu. dua baris jahitan mesin akan kelihatan di sebelah luar dan satu baris jahitan akan kelihatan di sebelah dalam. Ia boleh disiapkan di sebelah luar atau di sebelah dalam pakaian. KELIM PAPAN MESIN ¡ Kelim papan mesin adalah rata.

KEDUDUKAN KELIM ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ Kemeja Blaus Pijama Seluar Pakaian kerja Jeans .

Kebaikan Kelim Papan Mesin l l l l l Kukuh kerana dijahit dua kali Kemas kerana semua tepi fabrik tidak kelihatan Rata Mudah didobi Boleh dijadikan sebagai hiasan sekiranya menggunakan warna benang yang berlainan. .

Kelemahan Kelim Papan Mesin ¡ ¡ ¡ Tidak sesuai untuk fabrik yang tebal Dua baris jahitan kelihatan di sebelah luar jika kelim dibuat di sebelah luar Memerlukan masa dan kos yang lebih untuk membuatnya .

L) atau sebelah dalam (S.D) Lebar kelim yang siap biasanya adalah 6mm dan ia mesti sekata .Ciri-ciri Kelim Papan Mesin ¡ ¡ Dua baris jahitan kelihatan sama ada di sebelah luar (S.

L Kelim Papan Mesin – Langkah 1 . Jahitan mesin S.Langkah-langkah membuat kelim papan mesin Langkah 1 ¡ Temukan dua keping fabrik sebelah dalam berhadapan ¡ Semat . jelujur dan mesin di atas garisan pemadan ¡ Cabutkan jelujur.

. Gunting basi jahitan kelim di bahgain hadapan sehingga 13 mm.¡ ¡ ¡ Langkah 2 Gunting basi jahitan kelim di bahagian belakang pakaian sehingga 5mm.

L Kelim Papan Mesin – Langkah 3 .¡ ¡ ¡ Langkah 3 Lipatkan bahagian hadapan yang lebih panjang ke atas bahagian belakang di atas garisan pemadan Jelujur untuk menetapkan kedudukan lipatan S.

Jelujur dan mesin rapat dengan lipatan Cabutkan jelujur (Tepi yang berlipat mengadap ke belakang pakaian).¡ ¡ ¡ ¡ ¡ Langkah 4 Tekan tepi yang berlipat ke atas bahagian belakang pakaian. Kelim Papan Mesin – Langkah 4 .

Kelim Papan Mesin – Langkah 4 .

4. Kelim ini kukuh kerana ia mempunyai dua kali jahitan. KELIM BETAWI ¡ Kelim Betawi adalah kelim di dalam kelim. Kelim ini sesuai untuk fabrik nipis. Kelim ini sesuai dijahit pada bahagian pakaian yang lurus kerana ia agak sukar dijahit pada bahagian melengkung. Di samping itu juga ia adalah kemas kerana basinya tersembunyi. . jarang dan mudah berjerumbai.

KEDUDUKAN KELIM ¡ ¡ ¡ ¡ ¡ Pakaian kanak-kanak Blaus Pijama Pakaian dalam Pakaian bayi .

.Kebaikan menggunakan Kelim Betawi ¡ ¡ ¡ ¡ Kelim ini kecil dan teguh kerana terdapat dua kali jahitan. Ia kemas dan bahagian tepi fabrik tidak kelihatan Ia mudah didobi. Sesuai untuk fabrik nipis dan pakaian yang mudah berbulu.

Lebar kelim yang siap ialah 6 mm. Ia mengambil masa yang lama untuk kering.Kelemahan menggunakan Kelim Betawi ¡ ¡ ¡ ¡ Kelim ini tebal dan tidak sesuai untuk fabrik yang tebal. . Tidak boleh dibuka untuk membesar pakaian.

Langkah-langkah membuat Kelim Betawi Langkah 1 ¡ Temukan dua keping fabrik dengan sebelah dalam berhadapan. ¡ Semat dan jelujur di garisan pemadan. Kelim Betawi – Langkah 1 . ¡ Mesin 5mm di atas garisan pemadan.

20. Balikkan ke sebelah dalam dan tekan buka basi kelim Kelim Betawi – Langkah 2 .¡ ¡ ¡ Langkah 2 Tanggalkan jelujur dan gunting lebar basi hingga 3-4 mm seperti rajah 1.

Langkah 3 ¡ Balikkan ke sebelah luar dan lipat mengikut garisan mesin. ¡ Jelujur dan mesin 6mm dari jahitan yang pertama. Kelim Betawi – Langkah 3 . ¡ Tolakkan kelim ke atas untuk mengelakkan kelim dari beralur.

Langkah 4 ¡ Cabut jelujur dan tekan kelim ke satu arah 6mm Contoh Kelim betawi yang telah siap dijahit Kelim Betawi – Langkah 4 .

. kelim betawi PERHATIAN : Sila dapatkan tunjuk ajar daripada pensyarah sekiranya ada keraguan atau kemusykilan. Contoh kelim-kelim tersebut adalah ¡ i. kelim belah kangkung ¡ ii.TUGASAN 1 Penghasilan contoh-contoh kelim ¡ Pelajar diminta mengaplikasi apa yang telah diajar bagi menghasilkan contoh-contoh kelim pada fabrik berdasarkan langkah-langkah yang telah diajar sebelum ini. kelim lipat tindih ¡ iii. kelim papan mesin ¡ iv.

PERHATIAN : Sila dapatkan tunjuk ajar daripada pensyarah sekiranya ada keraguan atau kemusykilan. .

TERIMA KASIH. SELAMAT MENCUBA .

/..9. 07. !#%$.-7-07/..203./.7.3..993/   025.5.7/239.9.8./..3 .3. 02-09.4394 .5038.780-0:23 439402 02 90780-:9..4394 .8.7.390.5.203.8.3./. ..3:3   025.3 90.32083  ..3.3.75.439402 5.3.8.5.%&$ !03.:02:8. /./.1.807.   02-0..:.7 /..439402  !0.3.7-.5./.39:3:.

5../.:02:8.7/.9.39:3:.!#% $. 07.9./. 5038.3.3 ./..807.75.:.3.7.

%#$ $%& .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful