PJM 3106

1

PJM 3106 ISI KANDUNGAN:

Bil. 1. 2. 3. 4. Pengenalan Objektif

Isi Kandungan

Muka Surat 2 2–3 3 3–7

Latihan Bangkit Tubi Separa Cara-cara Melakukan Bangkit Tubi Separa

5.

Otot-otot utama yang terlibat semasa aktiviti Bangkit Tubi Separa a) Otot Anterior Abdominis: i. Rektus abdominis ii. External Obliques iii. Internal Obliques iv. Transverses Abdominis b) Posterior Abdominis i. Iliacus ii. Psoas Major iii. Quardratus Lumborum

7 – 10

6. 7. 8. 9. 10. 11.

Analisis Pergerakan Otot Bangkit Tubi Separa Analisis Otot-otot yang terlibat semasa aktiviti Bangkit Tubi Separa Analisis tulang-tulang rangka serta sendi yang terlibat dalam aktiviti Bangkit Tubi Separa Rumusan Rujukan Refleksi

11 - 13 14 - 15 16 - 17 18 19 20 – 21

2

dinding posterior abdomen serta hip flexsors.2 Mengetahui bagaimana latihan daya tahan otot khususnya yang berkaitan dengan otot-otot “teras” dapat menstabilkan bahagian torso dan punggung badan.1. 1.PJM 3106 LATIHAN BANGKIT TUBI SEPARA 1. iaitu: 1. 1.1 Objektif Objektif kerja projek ini ialah untuk memahami peranan.1.3 Menjelaskan bagaimana bangkit tubi separa dapat menstabilkan pergerakan agonist dan antagonist otot-otot “teras” untuk menampung postur badan kita 3 . 1. khususnya di bahagian dinding anterior abdomen. Tumpuan utama latihan daya tahan otot ialah untuk membina kestabilan pengerakan agonist dan antagonist otot-otot “teras” khususnya di bahagian torso dan punggung (hip). Daya tahan otot dapat ditingkatkan melalui latihan daya tahan otot (Muscular Strength and Endurance Training) iaitu satu latihan Calisthenics yang tidak memerlukan penggunaan alatan jim yang mahal. Latihan ini adalah berkaitrapat dengan daya tahan otot-otot “teras” badan iaitu secara asasnya di antara bahagian diafram rusuk dan punggung (hip).1 Memahami bagaimana latihan jenis ini boleh dilaksanakan menggunakan rintangan berat badan dengan memberikan satu cabaran terhadap kemampuan mengawal dan mengimbangi berat badan semasa melakukan aktiviti latihan dengan posisi badan yang betul.0 Pengenalan: Daya tahan otot ialah kemampuan otot untuk melakukan sesuatu aktiviti secara berulang-ulang dan berterusan tanpa berasa letih dan lesu dalam jangka masa yang panjang. fungsi dan proses pergerakan sendi dan otot-otot dinding anterior abdomen serta otot-otot dinding posterior abdomen (hip flexsors) di bahagian torso dan punggung (hip).1.

Ia merupakan satu latihan jasmani di mana kita menggunakan otot rectus abdominis. latihan ataupun dalam sesuatu pertandingan.2 Latihan Bangkit tubi Separa Banyak kecederaan boleh berlaku disebabkan bentuk badan yang tidak dapat mengekalkan alignment semasa melakukan senaman. 1. Latihan bangkit tubi separa merupakan satu latihan fizikal untuk meningkatkan kekuatan dan ketahanan otot-otot di bahagian abdominis. 1. Gulung sehelai tuala dan sisipkan di bahagian bawah pinggang (saiz gulungan tuala akan memberikan kesan terhadap posisi badan semasa melakukan aktiviti ini. oleh itu gunakan tuala mandi yang cukup besar) Langkah 2: 4 . Salah satu latihan daya tahan otot yang boleh digunakan untuk menguatkan daya tahan otot-otot “teras” ini ialah latihan bangkit tubi separa. Terdapat banyak variasi.3 Cara-cara Melakukan Bangkit tubi Separa Langkah 1: Baring di atas lantai. transverse abdominus. Di antara variasi berbahaya termasuk yang meletakkan tekanan melampau pada otot-otot trapezius dan otot-otot erector spine di bahagian bawah belakang. Latihan bangkit tubi adalah baik dan membawa manaafat jika caranya dilakukan dengan betul. Bangkit tubi separa adalah satu senaman ataupun latihan fizikal yang paling asas.PJM 3106 yang berkaitan dengan empat lapisan otot-otot anterior abdominis dan otot-otot posterior mempunyai hubungan pergerakan hip flexion sendi spinal. obliques dan hip flexors untuk menaikkan badan daripada keadaan senggang ke keadaan separa duduk dan kembali semula dalam keadaan senggang tanpa menggerakkan kaki yang dibengkokkan kira-kira 90 darjah. dan ada sesetengah variasi yang boleh memudaratkan daripada membawa kebaikan.

Kedudukan pelvis 15° ke 20°. Ini akan dapat mengurangkan aksi tarikan langsung hip flexors semasa melakukan aktiviti bangkit tubi separa. Langkah 3: Biarkan kaki bebas tanpa ada sebarang bantuan kerana melalui bantuan mengekalkan kedudukan kaki akan secara langsung mengaktifkan aksi hip flexsors.PJM 3106 Bengkokkan lulut lebih kurang 90°.gulungan tuala. Gambar I: Kedudukan mula bangkit tubi separa Gambarajah I (a): Extensi penuh Abdomen Belakang yang melengkung dan disokong. Gambarajah I (b): Extensi penuh Abdomen 5 . Rapatkan serta tanamkan kaki dengan kuat di lantai dan bahagian lutut biarkan terbuka.

Pastikan bahagian pinggang sentiasa berada di atas gulungan towel dan pastikan juga tekanan sentiasa berada di abdomen. kemudian bangkit dengan mengecutkan bahagian abdomen sambil menarik nafas. Gambar II: Kedudukan semasa fasa bangkit tubi separa 6 . Langkah 5: Apabila sudah mencapai sudut kenaikan 25° hingga 30° secara menegak. Keadaan pelvis yang bergerak diantara 15° ke 20° untuk extensi abdomen. pastikan muka sentiasa melihat ke atas ( lihat ke atas.PJM 3106 Belakang melengkung diantara 15° ke 30°. tahan untuk beberapa saat dan cuba mengecutkan abdomen sekuat mungkin. Semasa bangkit. bukan di sekeliling). Langkah 4: Mulakan aktiviti ini dengan memembuatkan torso lurus dan dikeraskan.

otot primer utama yang terlibat ialah otot-otot abdominal.PJM 3106 Gambarajah II (a): Gulungan Tuala (saiz yang sesuai) Gambarajah II (b): Dalam pergerakan bangkit. Bahagian diafram tulang rusuk 7 . Langkah 6: Turunkan torso perlahan dan dalam keadaan yang terkawal serta hembuskan nafas perlahan-lahan.4 Otot-otot utama yang terlibat semasa aktiviti Bangkit tubi Separa Dalam aktiviti bangkit tubi separa. pengecutan otot rektus abdominis dapat berlaku. Jangan menurunkan torso tanpa kawalan. Latihan bangkit tubi separa melibatkan otot-otot abdominal iaitu otot-otot yang terletak di antara bahagian pelvis dan torac. pengecutan abdomen sepenuhnya berlaku Sudut fleksi spinal 30° Bila kedudukan pelvis dalam keadaan yang betul. kedudukan spinal 30°. 1.

8 . dan empat lagi otot abdomen di dinding abdominal bahagian belakang. Otot-otot di dinding abdominal hadapan ialah rectus abdominis.4. Rectus bermaksud “lurus” dan abdominis merujuk kepada abdomen. Ada empat otot abdomen di dinding abdominal bahagian hadapan. otot ini dengan otot-otot teras yang lain bertindak untuk mengekalkan kestabilan pada spine dan pelvis. Ia menyambungkan diafram tulang rusuk dengan pelvis dan berfunsi menarik torso badan ke hadapan semasa aktiviti bangkit tubi separa. Otot ini menganjur lurus ke bawah abdomen. Selain itu. external obliques. Gambarajah (a) Otot di dinding abdomen hadapan: 1.PJM 3106 memisahkan bahagian abdomen dengan torac dan otot-otot di bahagian dasar pelvis adalah bahagian bawah abdomen. dan transverses abdominis.1 Otot Rectus Abdominis Otot rectus abdominis ialah otot yang dikenali sebagai otot “the 6 pack”. Otot ini juga ada ciri-ciri tendon yang misahkan antara otot untuk memberikan ciri pergerakan tuas dan memberikan bentuk “the 6 pack” pada abdomen. internal obliques.

1. Gambarajah (b) Otot di di dinding abdomen belakang. Fungsi utamanya ialah untuk menstabilkan bahagian bawah belakang. dan juga berfungsi secara putaran dan memulas spinal.4 Otot Transversus Abdominis Otot transversus abdominis ialah otot yang terletak paling ke dalam dari empat otot dinding abdominal. Selain itu ia juga berperanan untuk fleksi pinggang dan spinal ke arah sisi. 9 . Ia menyambungkan pelvis dengan tulang rusuk secara melintang. dan ia juga berfungsi dalam memulas.PJM 3106 1.4. Otot ini menyambungkan bahagian tulang rusuk bawah dan menganjur secara melintang ke arah pelvis. 1. memutar serta fleksi spinal ke arah sisi. otot ini memainkan fungsi yang lebih dalam mengekalkan stabiliti pelvis dan spinal. dan juga tidak berfungsi untuk memulas atau putaran spinal.2 Otot External Obliques Otot external obliques berada di bawah kulit di bahagian sisi abdomen. Otot ini tidak berperanan fleksi spinal ke hadapan semasa bangkit tubi separa.4.4. otot ini akan membuat fleksi untuk spinal naik ke atas. Dalam aktiviti bangkit tubi separa.3 Otot Internal Obliques Otot internal obliques berada di bahagian bawah otot external obliques. dan ia memainkan fungsi utama mengekalkan kestabilan bahagian bawah belakang. Oleh kerana otot ini berkedudukan jauh di dalam dan berhampiran dengan spinal. Ia akan membuat fleksi untuk spinal naik ke atas sama seperti rectus abdominis.

4.PJM 3106 Empat otot utama di dinding abdomen belakang ialah iliacus psoas major. psoas minor dan quardratus lumborum. 1. Aksi feksi paha juga dikenali sebagai “hip flexion” . dan otot iliacus ialah otot utama dalam aksi “hip flexion”. Otot iliacus dan psoas major berfungsi sebagai “hip flexsor” yang menyambungkan bahagian bawah belakang dengan pelvis memberikan kesan yang amat ketara 10 .4. Otot ini bersambung dengan otot iliacus di tulang femur dan kedua-dua otot ini dikenali sebagai otot iliopsoas. Kedua-dua otot ini merupakan otot utama berfungsi sebagai “hip flexsor” badan.6 Otot Psoas Major Otot psoas major ialah otot yang menyambungkan semua lumbar vertebra dengan femur. Ia berfungsi untuk fleksi paha di bahagian punggung (hip) dan juga menarik kaki bergerak ke arah dada. Fungsinya adalah sama seperti otot iliacus iaitu fleksi paha di bahagian punggung serta mengerakan kaki ke arah dada. 1.5 Otot Iliacus Otot iliacus ialah otot yang menyambungkan bahagian dalam pelvis dengan tulang femur.

Jadual I: Otot-otot yang terlibat dengan aktiviti bangkit tubi separa Otot Primer yang terlibat Rectus abdominis Internal obliques External obliques Transversus abdominis Otot Sekunder yang terlibat Otot iliacus Psoas Major Otot quardratus lumborum Penerangan Fleksi colum vertebra Mengecutkan abdomen dan putaran lateral Mengecutkan abdomen dan putaran lateral Mengecutkan abdomen Penerangan Fleksi dan putaran lateral paha di bahagian punggung (hip).PJM 3106 terhadap posisi pelvis dan bahagian bawah belakang semasa apa-apa aktiviti abdominal. menstabilkan badan fleksi ke arah sisi. serta menstabilkan badan semasa meregangkan bahagian bawah belakang. Ia berperanan utama semasa aktiviti fleksi ke arah sisi ataupun sokongan ke arah sisi.5 Analisis Pergerakan Otot Aktiviti Bangkit Tubi Separa Ada tiga fasa utama dalam melakukan aktiviti bangkit tubi separa iaitu fasa persediaan. Ia terletak di sisi bawah bahagian belakang. Otot ini membantu menstabilkan pelvis.5. serta fleksi sendi colum vertebra Menstabilkan pelvis dan merupakan otot teras utama 1. fasa bangkit dan fasa turun.1 Fasa Persediaan 11 . 1. serta fleksi sendi colum vertebra Fleksi dan putaran mandatar paha di bahagian punggung (hip). khususnya dalam aktiviti bangkit tubi separa. dan otot ini ialah otot teras utama.7 Otot Quardratus Lumborum Otot quardratus lumborum menyambungkan pelvis dengan bahagian bawah tulang rusuk dan juga lumbar vertebra.4. 1.

pengecutan konsentrik di bahagian otot-otot abdomen iaitu otot rektus abdominis dan otot-otot obliques dikendurkan perlahan-lahan sehingga keadaan torso balik ke keadaan senggang (supine) semula. 1. Dalam keadaan senggang (supine) ini.PJM 3106 Dalam fasa persediaan (gambar I). Kenaikkan bahagian torso di hadkan kepada 30 ke 40 darjah untuk meminimumkan penglibatan otot-otot iliopsoas yang bertindak sebagai “hip flexsor”. extensi di bahagian otot rektus abdominis akan berlaku semula kerana sisipan gulungan tuala di bawah pinggang.5.5. dan pengecutan konsentrik (isotonik) di bahagian otot-otot abdominal iaitu otot rektus abdominis. dan otot obliques berlaku secara maksimum. 1.3 Fasa menurun: Semasa fasa menurun. iaitu dalam keadaan senggang (supine).1 Fasa Bangkit Fasa – fasa Bangkit Tubi Separa: 12 . 1. fleksi berlaku di bahagian lumbar spine.5.2 Fasa Bangkit Semasa fasa bangkit (gambar II) di antara 30 ke 40 darjah bahagian torso. otot rektus abdominis adalah dalam keadaan ektensi kerana di bahagian bawah pinggang yang disisipkan gulungan tuala menyebabkan kedudukan pelvis naik disebabkan keadaan tulang spinal melengkung.

kedudukan spinal 30°. Rectus abdomi nis 2. External /intern al oblique s 1. Rectus abdomi nis 2.PJM 3106 Dalam pergerakan bangkit. Jadual II: Analisa Pergerakan Otot Semasa Aktiviti Bangkit tubi Separa JENIS AKTIVITI : BANGKIT TUBI SEPARA PHASE JOINT JOINT ACTIO N Flexion PLANE AXIS AGONIST MUSCLE S 1. pengecutan abdomen sepenuhnya berlaku Sudut fleksi spinal 30° Bila kedudukan pelvis dalam keadaan yang betul. pengecutan otot rektus abdominis dapat berlaku. External /intern al oblique s ANTAGONIS TIC MUSCLES Iliopsoas ( iliacus / psoas major) BANGKIT Sendi Spinal Transve rse Transve rse Concent ric TURUN Sendi Spinal Extensi on Coronal Coronal Eccentri c Iliopsoas ( iliacus / psoas major) 13 .

5.PJM 3106 1.2 Otot-otot umum yang terlibat semasa aktiviti Bangkit Tubi Separa. Gambarajah III (a): Otot-otot utama manusia di bahagian anterior. Gambarajah III(b): Otot-otot utama manusia di bahagian posterior 14 .

sternocleidomedialis. rhomboids.5. triceps brachii.3 Sendi-sendi umum yang terlibat semasa aktiviti Bangkit Tubi Separa: 15 . 1. gastronemius. latissimus dorsi. otot abductor. dan brachialis iaitu di bahagian anterior. tibialis posterior dan soleus. deltoid. biceps brachii. gluteus maximus.PJM 3106 Otot-otot yang membantu otot-otot utama semasa melakukan aktiviti Bangkit Tubi Separa ialah otot pectoralis major. deltoid. quadriceps femoris. Sementara otot-otot yang membantu otot-otot utama di bahagian posterior pula ialah otot trapizius. biceps femoris.

PJM 3106 Gambarajah IV(a): Tulang-tulang rangka utama manusia Gambarajah IV(b): Jenis-jenis sendi utama manusia 16 .

PJM 3106 Dalam melakukan aktiviti Bangkit Tubi Separa ini. humerus. sacrum. kebanyakkan tulang rangka adalah terlibat iaitu seperti tulang scapula. sternum. spinal. pubis dan femur. Sendi-sendi utama yang terlibat ialah seperti sendi “ball and socket” antara tulang humerus dengan tulang scapula. serta sendi ensel antara tulang humerus dengan tulang radius dan ulna. illum. 17 .

PJM 3106 Rumusan Latihan daya tahan otot adalah penting untuk kanak-kanak khususnya yang berkaitan dengan latihan abdominal. khususnya bangkit tubi separa. mengurangkan kesakitan kronik dan kecederaan. maka kanak-kanak akan dapat belajar untuk melakukan sesuatu aktiviti latihan abdominal dengan prosedur yang betul serta bermanfaat. Melalui pelbagai latihan abdominal. 18 . serta dapat meningkatkan kekuatan dan daya tahan otot secara keseluruhan. kanak-kanak dapat belajar dan mengetahui cara dan fungsi pergerakan torso. Latihan abdominal yang betul akan membentuk postur yang baik dan stabil.

Ross and Wilson Anatomy and Physiology in Health and Illness. Mc Graw Hill.com/od/glossary/g/flexion_def. Lotus Publishing. Waugh.2. The Concise Book of Muscles.com/what. Abdominal Muscle Anatomy Pictures of Abdominal Muscles (dirujuk pada 16. What is Sit-Ups (dirujuk pada 18.2010) http://sportsmedicine. 3.ab-core-and-stomach-exercises. Anne. Churchill Livingstone Elsevier.2010) http://www. Palmer.fitstep.2. 4.. New York.2010) www.2010) Refleksi: 19 .htm 8.PJM 3106 Rujukan: 1. UK.2010) http://www. 10th Edition.twohundredsitups.W.html 9.umich.htm 6.med.com/Library/Exercises/Crunches...html#flex 7. Allison. Abdominal Muscles (dirujuk pada 20. Van De Graaff. England. HYPERMUSCLE: MUSCLES IN ACTION (dirujuk pada 3.2.: 2008. Chichester. Jarmey.2010) http://www.com/ 5.2. Chris.: 2006. 2. Ward Rhees. The Hip (dirujuk pada 3.1.: 2010. Abdominal Crunches ( dirujuk pada 20. Kent M.edu/lrc/Hypermuscle/Hyper. 2nd Edition.1. Sydney L. Schaum’s Outlines Human Anatomy and Physiology. and Grant.about.

Melalui tugasan ini. Walaupun demikian. peranan dan fungsi sistem otot. dengan bimbingan Pensyarah yang berdikasi iaitu En. sistem rangka dan juga sendi-sendi yang berperanan dalam pergerakan seseorang manusia. 2008 Refleksi: Nama: Anuar bin Abang 20 .K/P: 650403-13-6549 Tugasan ini merupakan satu tugasan yang agak sukar untuk dilaksanakan kerana Kursus PJM 3106 Anatomi dan Fisiologi merupakan satu kursus yang menggunakan kaedah pendekatan sainstifik kajian manusia. khususnya dalam memartabatkan mata pelajaran pendidikan Jasmani di sekolah. maka akhirnya saya dapat menyiapkan tugasan ini. pengetahuan saya tentang anatomi dan fisiologi manusia secara amnya dapat dipertingkatkan khususnya tentang istilah. keberkesanannya ialah kursus ini telah mampu menyemaikan satu semangat baru kepada saya yang sudah pun bergelar sebagai seorang guru untuk menambahkan ilmu bagi meningkatkan lagi kemahiran serta kualiti pengajaran saya. Ling Chung Yeo. serta bantuan rakan-rakan sekursus dan dengan kemudahan laman sesawang.PJM 3106 Christopher ak Obos No. Walaupun perlaksanaan kuliah untuk kumpulan PGSR ini padat dalam masa atau tempoh yang singkat. Secara peribadi saya menyatakan bahawa pemerolehan ilmu melalui perlaksanaan tugasan ini telah dapat memberikan satu manafaat yang besar kepada diri saya yang sudah bertugas sebagai seorang guru dalam jangka masa 20 tahun. Adalah menjadi harapan dan matlamat utama saya melalui pembelajaran yang diperolehi melalui kursus ini akan dapat melengkapkan pengetahuan saya untuk melaksanakan pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Jasmani di sekolah dengan lebih baik dan berkesan. Christopher ak Obos PGSR(PJ) Ambilan Nov.

Menyudahkan kerja kursus ini memberi ruang dan peluang mempelajari dan meneroka tajuk pelajaran Anatomi dengan lebih luas. Mudah-mudahan ilmu yang amat bermanafaat ini akan saya gunakan sebaik mungkin dalam melaksanakan tugas dan kehidupan seharian. Dari sumber bahan yang dirujuk dan bimbingan pensyarah (En. Walaupun dengan kongkongan waktu yang terbatas. Syukur ke hadrat Ilahi dengan izinNya saya dan saudara Christopher telah berjaya menyiapkan tugasan ini. saya juga dapat memahami jenis latihan yang boleh dilakukan untuk mengawal dan mengimbangi keupayaan badan ketika melakukan pelbagai aktiviti. Terima kasih saudara Christopher yang banyak membantu. Dari tajuk pelajaran ini saya dapat mengetahui fungsi-fungsi. Dalam menyudahkan kerja kursus ini juga. KP: 680726-13-5433 ALHAMDULILLAH. Ling) dapatan pengetahuan yang diperolehi amat bermakna dalam melaksanakan tugas sebagai seorang guru Pendidikan Jasmani dan sukan. fungsi dan proses pergerakan sendi dan otot yang berlaku semasa melakukan latihan. Dari sini juga saya dapat mengetahui peranan.PJM 3106 No. Anuar B Abang PGSR/PJ(2008-2012) 21 . daya tahan dan keupayaan otot-otot untuk melakukan aktiviti secara berterusan dan berulang-ulang tanpa merasa letih dalam jangka masa panjang dengan latihan yang berterusan.

PJM 3106 22 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful