LATIHAN KATA PENGUAT 1. Baju itu terlalu amat singkat. ( ) 2. Baju itu teramat singkat. ( ) 3.

Ibu tersangat terharu apabila anak-anak mengerti akan kesusahannya untuk mend apatkan wang. ( ) 4. Sofealah yang paling bijak sekali dalam kelas itu. ( ) 5. Arif kasih benar akan ibunya. ( ) 6. Intan amat rindu akan datuknya. ( ) 7. Pemandangan di puncak gunung itu sangat indah sekali ( ) 8. Baju Melayu yang baru ibu beli itu terlalu labuh sekali. ( ) 9. Nyaman nian udara di kawasan pedalaman ini. ( ) 10. Aina sungguh penat sekali kerana terpaksa menyiapkan kerja sekolah sambil menjaga adiknya. ( ) 11. Kata-kata sindirannya itu terasa amat pedih sekali. ( ) 12. Perbuatan membuat sampah daripada bas sungguh memalukan sekali.( ) 13. Kotak-kotak itu besar nian. ( ) 14. Luqman menghadiahi ibunya sejambak bunga yang paling cantik sekali ( ) 15. Nian indah suasana senja di Pantai Cherating ini. ( ) LATIHAN KATA PEMERI 1. Guru Besar sekolah kami ___________Puan Azizah bt Hassan. 2. Majlis itu diadakan ____________untuk membincangkan tentang Program UPSR tahu n ini. 3. Menara Kuala Lumpur _____________antara menara yang tertinggi di dunia. 4. Menara Kulala Lumpur ___________ menara yang keempat tertinggi di dunia. 5. Buku cerita ini ____________untuk adik saya. 6. Warna kegemaran Syazwani _____________ merah. 7. Kegagalan projek itu ___________disebabkan oleh kecuaian pemajunya. 8. Karya Ibnu Sina yang paling dikenali dunia ___________ Hukum Ilmu Kedoktora n. 9. Ibnu Sina ____________antara tokoh ilmuan Islam yang terkenal. 10. Pokok periuk kera ___________ antara tumbuhan yang tumbuh di kawasan pergunu ngan. 11. Pokok periuk kera _____________sejenis tumbuhan yang memerangkap serangga un tuk dijadikan makanan. 12. Sungai Rajang ___________sungai yang terpanjang di Malaysia. 13. Johan merentas desa pada tahun ini __________ Muhammad Firdaus. 14. Nasi ayam ____________makanan kegemaran Shafisa. 15. Warna padi yang hampir masak itu ___________kekuning-kuningan. LATIHAN PENGGGUNAAN KATA YANG TEPAT (i) Isi tempat kosong dengan perkataan yang paling sesuai. 1. _________________ aku bermimpi ? 2. ________________nama ibu negara Mesir ? 3. ________________cikgu marah kepada kita ? 4. _________________tepat jawapan saya ini ? 5. __________________kedatangan saya mengganggu kamu ? 6. ________________ yang menyebabkan kamu risau ?

7. ________________ baju ini yang kamu pakai semalam ? 8. _________________pekerjaan bapa kamu ? 9. _________________ dapat hadir ke majlis kesyukuran di rumah Balqis malam ini? 10. ________________Aina telah memaklumkan kepada kalian berita hangat itu ? 11. Zharifah tidak _______________ hadir ke sekolah kerana demam. 12. Sarawathi ___________menghasilkan karangan yang menarik kerana beliau rajin membaca. 13. Firdaus ____________ berlari dengan pantas kerana dia selalu berlatih dan bersenam. 14. Asyikin ___________ menonton televisyen pada waktu cuti sekolah sahaja. 15. Asyraf __________ melepasi palang lompat tinggi itu dengan mudah. 16. Fathullah ___________ membeli buku cerita kegemarannya setelah cermat dalam berbelanja. berjimatâ 17. Mangsa-mangsa banjir ___________ ke rumah masing-masing setelah banjir surut. 18. Berita tentang kejayaan angkasawan negara ___________ dilihat di kaca televisyen.

LATIHAN PENGGUNAAN KATA YANG TEPAT ( ii ) Isi tempat kosong dengan perkataan yang paling sesuai. 1. Qamarina menangis ______________mendengar berita sedih itu. 2. ____________ hari lahir kamu ? 3. Ibu sangat risau ______________ mendapati Izzat masih belum pulang. 4. Syafiq terkejut _____________ adiknya menjerit dengan tiba-tiba. 5. ___________ sekolah kamu akan mengadakan kejohanan sukan ? 6. Hatiku berdebar-debar __________ mendapati UPSR kian menjelang. 7. Yusof gembila ______________ namanya diumumkan sebagai pemenang pertandingan pidato itu. 8. Sekolah kami telah menjadi johan _____________ pertandingan bola sepak _________________ sekolah-sekolah di Daerah Hulu Selangor. 9. Mantan Guru Besar terharu _________ penghormatan yang diberikan kepadanya. 10. Ramai penumpang yang berdiri __________________ komuter itu kerana tempat duduk yang telah penuh.

11. Kotak itu terletak _________________ almari dan meja tulis itu. 12. Bapa memelihara beberapa ekor ikan emas ____________akuarium. 13. Pasukan Inovatif telah menang ____________ dalam pertandingan perbahasan it u. 14. Kejayaan itu seolah-olah telah berada __________ genggaman. 15. Ain meletakkan beberapa biji ceri ____________ kek sebagai hiasan. 16. Joseph membersihkan rumput-rampai yang tumbuh ___________ batas-batas sayurnya. 17. Allia gembira kerana telah berjaya __________ temuduga untuk ke sekolah berasrama.