Jabatan Kemajuan Islam Malaysia “SIHAT TANPA MAKSIAT ” (7 OKTOBER / 9 ZULKAEDAH 1432H

)

Muslimin Yang di Rahmati Allah, Saya berpesan kepada tuan-tuan dan diri saya sendiri marilah sama-sama kita bertakwa kepada Allah SWT dengan memperkukuhkan pengabadian diri kita kepadaNya dengan melaksanakan segala perintah dan meninggalkan segala larangan-Nya. Mudah-mudahan pada hari yang penuh berkat ini menjadikan kita insan yang berjaya di dunia dan akhirat. Tajuk mimbar Jumaat pada hari ini ialah: “ SIHAT TANPA MAKSIAT”. Muslimin Yang di Rahmati Allah, Sejak sekian lama umat Islam telah diperingatkan oleh Allah SWT menerusi ayatNya bahawa kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan. Saiyidina Ali RA pernah berkata “ Hai dunia, tipulah orang lain selain aku. Aku telah menceraikanmu dengan talak tiga. Umurmu pendek, perhiasanmu sulit dan bahayamu sangat besar. Betapa sedikit bekalku, betapa panjang perjalananku dan betapa sunyi jalanku”. Justeru, di dalam mengabdikan diri kepada Allah SWT, manusia ini juga dapat digolongkan kepada dua golongan. 1

menafkahkan harta mereka ke jalan Allah. Maka Rasulullah SAW memegang lidahnya sendiri 2 . Cara lisan lebih penting daripada perbuatan kerana di situlah terhimpun segala pujuk rayu dalam jiwa. ” Orang-orang yang beriman. sehingga mereka lupa mengingati Allah. dengan orang yang celik serta mendengar. Mereka lebih mementingkan keredhaan Allah daripada bermewah-mewah dengan kehidupan dunia. Firman Allah SWT dalam surah Hud ayat 24: Maksudnya : “ Bandingan dua golongan itu samalah seperti orang yang buta serta pekak. tidak melampaui batas dalam bertindak dan mereka juga sentiasa menjaga amanah. Firman Allah SWT dalam surah al-Mujadalah ayat 19: Maksudnya: “ Syaitan telah menguasai mereka. menjaga kemaluan atau kehormatan daripada berbuat kemungkaran. mereka menyerahkan kehidupannya hanya kepada Allah SWT dan bukan kepada selain daripada Allah. menjauhkan diri daripada perbuatan dan perkataan tidak berguna. Ketahuilah! Bahawa puak Syaitan itu orang yang rugi. menjaga solat melakukannya dengan khusyuk. mereka itulah puak Syaitan. Lisan juga merbahaya kepada tubuh manusia kerananya juga akan membawa hidup penuh sengsara di dalam neraka. Sayidina Mu’adz pernah bertanya kepada Rasulullah SAW tentang amalan yang dapat memasukkan ke dalam syurga dan menjauhkan daripada api neraka. maka tidakkah kamu mengambil peringatan. ” Musuh Allah SWT iaitu syaitan menggunakan dua cara untuk mewujudkan pintu godaan ke lembah maksiat iaitu dengan lisan ataupun perbuatan. golongan kedua mereka yang ingkar dangan ketentuan dan ketetapan Allah SWT. Begitu juga sebaliknya bagi yang ingkar dan maksiat.Golongan pertama mereka yang taat dan patuh menjalankan perintah Allah SWT. Adakah kedua-dua golongan itu sama keadaannya. mereka berpegang teguh dengan tali syaitan yang menguasai dalam kehidupan mereka.

takabur dengan diri sendiri. mereka yang dibawah takluk dan lemas dalam godaan maksiat akan jatuh ke dalam lumpur dan lembah kesesatan. menanamkan permusuhan antara individu. Manusia yang hidup di dalam kemaksiatan adalah mereka yang mengikut hawa nafsunya dan menjadi pengikut jalan para perosak. Panjang angan-angan dapat melupakan kehidupan akhirat. Mereka ini tidak mendapat petunjuk dari Allah SWT sedikit pun. Sayidina Ali RA berkata: “ yang paling aku takutkan menimpa kamu adalah panjang angan-angan dan mengikuti hawa nafsu. masyarakat hinggalah ke sesuatu bangsa. Di dalam hatinya terdapat sifat-sifat tercela seperti tamak. “Hendaklah kamu menjaga ini ”. “Sesungguhnya kita akan dipertanggungjawabkan atas apa yang kita perkatakan. Dengan demikian.” Muslimin Yang di Rahmati Allah. Selanjutnya Baginda bersabda. mencegah daripada mengingati Allah SWT samada dengan kesenangan atau kesulitan. maka lahirlah manusia yang terpaut dengan ajakan serta bisikan yang mendatangkan kerosakan pada kehidupan manusia itu sendiri. menghalalkan apa yang diharamkan oleh Allah SWT. iri hati. memperbanyakkan harta untuk sekadar disimpan bukan untuk kepentingan umum. Dengan pujuk rayu dan godaannya. sedangkan mengikuti hawa nafsu dapat menghalang-halangi kebenaran. maka ingatlah bahawa musuh Allah ini sentiasa mengintai-intai sasarannya dan 3 . maka akhirnya ramailah manusia yang bergabung menjadi pengikut kemaksiatan ini.lalu bersabda. menanam rasa takut miskin. mereka melupakan Allah SWT semasa melakukan maksiat dan dikuasai oleh para syaitan. menanam rasa putus asa. menyemai nilai-nilai dusta. Hasil daripada Allah SWT menyingkap pintu-pintu musuh Allah ini.” Pelaku maksiat sudah tentu mereka yang dikalahkan oleh hawa nafsunya. keluarga. takjub. hasad dengki. Muslimin Yang di Rahmati Allah. kebatilan menguasai hati. malah mendorong ke arah kemaksiatan dan kederhakaan kepada Allah SWT. ego. Allah SWT telah menyingkap rancangan-rancangan musuh-Nya sebagai jalan atau pintu masuk yang akan merosakkan manusia antara lain adalah: Ajakan kepada kejahatan.

Rasulullah bersabda dengan maksudnya: Tidaklah beriman seseorang penzina itu ketika berzina. Hadith Rasulullah SAW yang bermaksud: Sebaik-baik orang yang sering berbuat kesalahan adalah yang sering bertaubat kepada-Nya (Riwayat al-Tirmizi). (Riwayat al-Bukhari) Muslimin Yang di Rahmati Allah. kebaikan dan keberkatan akan datang kepadanya. kezaliman keatas makhluk-makhluk Allah adalah perbuatan yang dipengaruhi hawa nafsu. Apabila seseorang bermujahadah melawan nafsunya. bukan sahaja kepada Allah tetapi juga kepada diri sendiri. Bagi mereka yang ingin bertaubat dan ingin hidup sihat tanpa maksiat maka hendaklah ikhlas dan menyerah diri sepenuhnya kepada Allah SWT di dalam taubatnya.menunggu mangsanya untuk dijerumuskan ke dalam jurang yang dalam. bermujahadah dengan bersunguh-sungguh untuk mengelak diri dari diperhambakan oleh hawa nafsu. Mimbar mengingatkan bahawa dalam kehidupan hari ini ramai manusia yang menghadapi penyakit hidup bermaksiat . Mengawal nafsu dari melakukan maksiat bukanlah bermaksud melawan sekali dua tetapi ianya perlu berterusan kerana Allah SWT. Rasulullah SAW menjelaskan bahawa maksiat tidak akan dilakukan semasa hati seseorang itu beriman kepada Allah SWT. keruntuhan akhlak. Ingatlah wahai muslimin sekalian bahawa kejadian-kejadian yang berlaku masa kini seperti gejala sosial. maka hendaklah kita sedar dan insaf bahawa sebagai hamba pintu taubat sentiasa terbuka. Muslimin Yang di Rahmati Allah. penindasan sesama manusia. Bagi menutup segala pintu maksiat. tidak beriman seorang pencuri itu ketika mencuri. tidak beriman seorang penenguk arak itu ketika ia menenguknya dan tidak beriman orang yang merampas harta yang tinggi nilainya itu ketika merampasnya. pembunuhan. Ingatlah bahawa mereka yang menjadikan nafsu sebagai petunjuk kehidupan akan menemui kegagalan akhirnya. Golongan ini tidak akan diberi petunjuk oleh Allah SWT dan di 4 . membunuh diri dan melakukan kejahatan. kes-kes jenayah. Dalam sebuah hadith. Mereka sentiasa resah kerana sentiasa diburu rasa bersalah.

yang disediakan bagi orang yang beriman kepada Allah dan Rasul-Rasul-Nya. dimanakah sebenarnya kedudukan kita. adakah dilandasan kebenaran atau masih lagi berada dijalan yang berliku yang penuh dengan duri-duri maksiat. Mengakhiri khutbah pada minggu ini marilah sama-sama kita merenung diri kita. Mimbar menyeru sidang jumaat dan umat Islam sekalian. Akhir sekali marilah sama-sama kita merenung firman Allah SWT dalam surah al.” 5 . dan Allah mempunyai kurnia yang besar . diberikan kepada sesiapa yang dikehendaki.akhirat kelak mereka akan di azab dengan api neraka yang amat pedih. dan syurga yang luasnya seluas langit dan bumi. marilah sama-sama kita mengamalkan hidup sihat tanpa maksiat. Marilah samasama kita kembali ke jalan yang benar dengan melakukan amal soleh. itulah kurniaan Allah. menutup segala pintu maksiat dan mengingati akhirat agar kita sedar tentang hakikat kehidupan serta menilik wajah kita agar ianya berseri-seri dengan amalan mulia di sepanjang kehidupan ini.Hadid ayat 21: Maksudnya: “Berlumbalah kamu untuk mendapat keampunan dari Tuhan kamu.