P. 1
Sports Nutrition

Sports Nutrition

|Views: 10|Likes:
Published by msaadshuib757390

More info:

Published by: msaadshuib757390 on Oct 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/08/2014

pdf

text

original

(TEMPLET TUGASAN - VERSI BAHASA MALAYSIA

)

(MUKA SURAT HADAPAN)

SPORTS NUTRITION

Rujukan 14 . Pengenalan 2-3 4–5 6–7 8–9 10 – 11 12 – 13 2.SBSP2203 Isi Kandungan: Muka surat 1. Kesan-kesan Dari Kekurangan 5 Jenis Vitamin 7.15 1 . Pengambilan Makanan Seimbang Bagi Acara 800m-3000m 6. Kepentingan Vitamin Kepada Atlet. Acara Jarak Sederhana 800m-3000m 5. 3. Jenis-jenis Vitamin 4.

Asid Folik. Vitamin B12 dan Niasin. Vitamin B6. perkembangan dan prestasi. Riboflavin. Nutrisi boleh dikategorikan kepada 6 jenis: a). Metabolisma: Thiamin. Vitamin B6. Asid Pantothenic dan Biotin. iii). v). Pengenalan. Mineral f). Asid Folik.SBSP2203 1. Antioksida: Vitamin A dan Vitamin E. Vitamin A dan Vitamin E. Karbohidrat b). vi). Lemak d). Nutrisi atau pemakanan ialah kajian makanan dan berkait rapat dengan kesihatan. Vitamin e). Air Berikut adalah panduan penting kepada atlet untuk menjalankan latihan kerana nutrisi memainkan peranan dan fungsi yang penting misalnya: i). Protien c). Nutrisi adalah bahan yang diperolehi daripada makanan dan yang digunakan dalam badan untuk memberikan tenaga dan bahan struktur. Metabolisma Tulang: Vitamin D. Vitamin B12. Badan kita boleh menghasilkan nutrisi tetapi bukan semua nutrisi boleh dihasilkan oleh badan dan ia boleh diperolehi daripada makanan yang kita ambil. seperti otot dan tulang. Vitamin C. Imunisasi: Vitamin B6. Penguncupan Otot: Thiamin. 2 . Niasin. ii). Penghasilan Hemoglobin: Vitamin B6 dan Vitamin C. Riboflavin. iv).

SBSP2203 Vitamin adalah sebatian organik yang poten yang diperlukan dalam kuantiti yang amat sedikit untuk fungsi badan yang spesifik. Ia boleh dikelaskan dalam vitamin larut air dan vitamin larut minyak. Ia dibekalkan oleh makanan atau supplemen ( makanan tambahan ). 3 . Vitamin tidak dapat dihasilkan oleh badan kecuali vitamin D. menukar lemak dan karbohidrat kepada tenaga serta membantu pembentukan tulang dan tisu. Fungsi vitamin ialah membantu mengawal atur metabolisme.

dan penyakit. merangka strategi yang makan untuk memastikan bahawa makanan yang sesuai dimakan dalam memenuhi matlamat tersebut. hemoglobin synthesis. Kepentingan Vitamin Kepada Atlet. protein. lemak dan vitamin dan mineral yang penting untuk kesihatan dan prestasi. Akibatnya tubuh memerlukan kemasukan dan penggantian 4 . jumlah yang sesuai pada masa yang betul untuk tetapi Walaupun prinsip-prinsip umum adalah mudah adalah amat terperinci dan kompleks dan atlet yang serius akan mendapatkan bantuan profesional untuk memastikan bahawa kesihatan dan prestasi tidak akan terjejas oleh diet yang salah. Latihan yang dilakukan secara berpanjangan juga kemungkinan untuk meningkatkan kehilangan mikronutrient dari tubuh. Peningkatan aktiviti memerlukan lebih banyak vitamin. Pengambilan vitamin dapat membantu atlet memenuhi keperluan biasa badan mereka. Vitamin membantu dengan melawan menggunakan synthesis dan pemulihan otot semasa latihan dan kecederaan. karbohidrat. Atlet perlu mengenal pasti. Setiap atlet adalah keperluan tenaga dan berbeza. Atlet juga suka untuk membuat pilihan makanan yang berbeza. terutama aktiviti yang melibatkan proses metabolisme tenaga. tetapi mungkin lebih keselesaan diri sendiri. Oleh itu. tetapi di samping itu mereka mempunyai individu fisiologi dan biokimia ciri-ciri yang membentuk keperluan nutrien mereka. Pakar pemakanan sukan yang berkelayakan mampu untuk memberikan nasihat kepada atlet.SBSP2203 2. Bukan nutrien yang berlainan sahaja mereka bagi mempunyai bergantung kepada saiz badan dan fizikal dan mereka beban acara dan latihan. fungsi imunisasi yang cukup. Contohnya vitamin B untuk pertumbuhan. Mikronutrient memainkan peranan penting dalam penghasilan tenaga. walau bagaimanapun semua vitamin dan zat galian ini mampu diperolehi melalui pemakanan yang seimbang. Oleh itu. memelihara perlindungan terhadap tubuh tulang . vitamin A untuk pembaikan tisu. setiap atlet mesti mengenal pasti matlamat utama makanan dari segi keperluan untuk tenaga. berpangkalan di bahagian atas isu-isu budaya dan gaya hidup.

Makanan karbohidrat dan protein adalah sumber terbaik viyamin. jadi ketoksikan jika tidak isu. riboflavin dan niasin (vitamin B) yang diperlukan untuk menghasilkan tenaga daripada sumber bahan api dalam diet. Atlet menghadapi risiko yang tinggi dalam kehilangan vitamin kerana penggunaan tenaga yang banyak yang akan mendorong kehilangan berat badan apabila mengamalkan sistem pemakanan yang tidak sihat. jadi memastikan penggunaan adquate makanan yang kaya dengan riboflavin-penting.SBSP2203 mikronutrient yang banyak untuk memenuhi keperluan otot yang dalam sedang dibina dan seterusnya memelihara tubuh yang kurang lemak. 5 . vitamin B adalah larut air dan tidak disimpan dalam badan. Tidak ada bukti bahawa mengambil vitamin yang lebih banyak daripada yang diperoleh dengan memakan pelbagai jenis makanan akan meningkatkan prestasi. Penggunaan vitamin dengan cara ini tidak membantu memperbaiki kekuatan dan stamina jika pengambilannya tidak mencukupi. Atlet ini berkemungkinan akan mendapatkan sumber vitamin dari pil-pil yang terdapat di pasaran. Thiamin. Atlet olahraga boleh mengambil vitamin secara semula jadi untuk menggantikan dan memenuhi keperluan tubuh. Selain itu. Walau bagaimanapun. jumlah vitamin larut lemak yang berlebihan mungkin mempunyai kesan toksik.Produk susu bukan sahaja meningkatkan tahap riboflavin tetapi juga menyediakan protein dan kalsium. D. E dan K. banyak vitamin akan diperolehi daripada makan pelbagai jenis makanan. Beberapa atlet wanita mungkin kekurangan riboflavin. seperti susu. Peningkatan pengambilan kalori melalui diet yang pelbagai memastikan jumlah yang mencukupi vitamin dan mineral untuk atlet. Badan menyimpan lebihan vitamin larut lemak A.

ayam. ayam. kekacang.pengambilan yang disyorkan 15 mg / hari Membantu membina tisu badan dan membantu dalam metabolisme protein.SBSP2203 3. bijirin penuh. lemak. rambut. bijirin penuh. dan sayur-sayuran. Vitamin B2 (riboflavin): Pengambilan yang disyorkan 15 mg / hari. Vitamin A membantu dengan pertumbuhan tulang dan gigi. Best sumber vitamin B6: ikan. 6 . kacang. Membantu pembebasan tenaga badan daripada karbohidrat. B). susu. dan produk tenusu. Best sumber vitamin B3: daging. daging. protein dan metabolisme lemak. Antara vitamin yang amat penting bagi seorang atlet ialah: A). D). daging tanpa lemak. bijirin penuh. Vitamin B5 (Pantothenic acid): Pengambilan yang disyorkan 10 mg / hari. Terlibat dalam karbohidrat. produk tenusu. F). dan telur. daging organ. bijirin yang diperkaya. sayuran berdaun hijau. dan avokado. pisang. ikan. oatmeal diperkuat. Vitamin A (carotene): Pengambilan yang disyorkan 5000 IU / hari. Membantu pembebasan tenaga badan daripada protein. E). Membantu dalam pembebasan tenaga daripada lemak dan karbohidrat. Best sumber vitamin B2: bijirin penuh. hati. Membantu pertumbuhan dan nada otot. dan telur. pasta. kacang tanah. dan karbohidrat. Best sumber vitamin A: kuning dan orange buah-buahan dan sayur-sayuran. sayur-sayuran berdaun hijau. nasi. Vitamin B1 (thiamine): Pengambilan yang disyorkan 50 mg / hari. Vitamin B3 (niasin): Pengambilan yang disyorkan 25 mg / hari. C). Best sumber vitamin B1: bijirin yang diperkaya dan oatmeal. dan hati. Vitamin B6 (pyridoxine) . dan membran mukus. buahbuahan. Best sumber vitamin B5: daging. Ia membantu anda lihat dalam cahaya malap. prun. Digunakan untuk pembentukan dan penyelenggaraan kulit. ubi kentang. Jenis-jenis Vitamin.

tulang rawan. Best sumber vitamin E: multigrain bijirin. mentega. dan sayur-sayuran I). Best sumber vitamin C: buah-buahan sitrus. dan asid lemak dari kemusnahan berbahaya dalam badan. Aids pembangunan sel. produk tenusu. otot dan saluran darah. Vitamin B12 (cobalamin): Pengambilan yang disyorkan 6 mcg / hari. Best sumber vitamin K: sayuran berdaun hijau. Membantu meningkatkan sistem imun dan adalah baik untuk mengurangkan mencegah beberapa kesan sampingan daripada overtraining seperti jangkitan dan penyakit. Best sumber vitamin D: susu yang diperkaya. germa gandum. Membantu mengekalkan kapilari dan gusi. tisu badan. ikan. produk tenusu. fungsi sistem saraf.SBSP2203 G). 7 . dan makanan laut. dan sayuran berdaun hijau. K). Vitamin E: Pengambilan yang disyorkan 1200 IU / hari. dan marjerin yang diperkaya. Perlu untuk fungsi pembekuan darah dan membantu menguatkan tulang. Vitamin D: Pengambilan yang disyorkan 600 IU / hari. dan produk bijirin. membantu penyerapan zat besi. Membantu meningkatkan sistem imun dan adalah baik untuk mengurangkan kesakitan otot selepas senaman. Vitamin K: Pengambilan yang disyorkan 125 mcg / hari. H). Vitamin C (asid askorbik): Pengambilan yang disyorkan 3000 mg / hari. telur. kacang. dan metabolisme protein dan lemak. beri. buahbuahan. Melindungi sel-sel badan. cahaya matahari. Penting untuk struktur tulang. Best sumber vitamin B12 adalah: daging. J). membantu mengekalkan tindakan jantung dan sistem saraf. Membantu dalam pembentukan tulang dan gigi. minyak sayuran.

dari fasa pembangunan ketahanan ke arah puncak kejohanan lumba. Di pusat regimen latihan ini pendekatan pemakanan yang mengambil kira keperluan yang teratur dan bermusim yang didorong oleh khusus latihan beban. di mana otot menggunakan karbohidrat meningkat mendadak kerana peningkatan kelajuan berjalan. Sebagai kemajuan atlet melalui musim latihan dan berlumba-lumba. Atlet Oleh itu. Sebahagian besar daripada beban latihan biasanya terdiri daripada sesi selang-seli. Acara-acara jarak sederhana meliputi jarak antara 800m hingga 3000m. yang tempat terutamanya permintaan yang tinggi kadarnya. Apabila sesi keras berhampiran bersama-sama. daripada pelari maraton menggunakan dalam sesi dua jam. maka pemulihan kedai karbohidrat antara sesi adalah menjadi objektif utama jika kualiti latihan dikekalkan. katakan. dengan hanya beberapa jam pemulihan antara. Latihan intensiti yang tinggi juga terutama mungkin menyebabkan masalah gastrousus. memerlukan kombinasi yang unik kepantasan dan stamina. 20 x 200 m dengan pemulihan yang pendek. manakala lemak yang diperolehi berkurangan. atlet kebanyakkannya enggan makan untuk beberapa jam sebelum latihan dan boleh tidak mahu makan apa-apa untuk beberapa jam selepas itu. Oleh itu. Pelari jarak sederhana menghadapi cabaran khas dalam latihan dan pertandingan. jadi pelari jarak pertengahan menggunakan lebih banyak otot glikogen sengit 30 selang sesi min yang terdiri daripada. Jika ada sesi lain kemudian dalam sehari. Penggunaan Sumber Tenaga. 8 . adalah penting untuk makan sejurus selepas sesi latihan jika pemulihan dioptimumkan. Minuman karbohidrat dan tinggi karbohidrat makanan ringan atau konfeksi mungkin berguna pada masa ini untuk memulakan proses pengisian semula tenaga. kadang-kadang makan walaupun mereka tidak merasa lapar. Isu-isu latihan jarak tengah atlet jarak sederhana melaksanakan latihan dinamik. yang menggunakan semua tenaga menghasilkan laluan dan jenis serat otot. jangka masa dan intensiti.SBSP2203 4. relatif sumbangan karbohidrat kepada peningkatan bekalan tenaga.

Alanine boleh menambahkan buffering intra-dan extracellular kapasiti. dan atlet perlu memastikan pengambilan zat besi yang mencukupi dengan memakan daging merah. Terdapat beberapa risiko yang mengambil dalam jumlah yang besar ini ejen buffering akan menyebabkan muntah-muntah atau cirit-birit dalam beberapa atlet dan akan mencuba dalam latihan dan bukannya dalam persaingan.SBSP2203 Bukti-bukti yang sangat jelas bahawa makan beberapa protein dan karbohidrat sejurus selepas latihan ketahanan mempunyai manfaat yang berpotensi untuk menggalakkan penyesuaian untuk latihan. 9 . hati atau makanan laut sekurang-kurangnya 2-3 kali setiap minggu. Isu-isu persaingan untuk jarak pertengahan. Oleh itu. ia adalah sangat jelas bahawa atlet yang memulakan perlumbaan dengan rendah glikogen otot tidak akan prestasi yang baik. tetapi penting dalam peningkatan prestasi. Jika ini tidak mungkin.3 g natrium sama ada bikarbonat atau sitrat setiap kg berat badan yang ditadbir kira-kira 13 jam sebelum menjalankan mungkin menawarkan manfaat kecil tetapi amat nyata. data menunjukkan bahawa pemakanan diberikan 0. yang mungkin pula membawa kepada yang kecil. Kapasiti aerobik yang tinggi adalah penting terutamanya untuk pelari jarak pertengahan: VO2max • pertengahan atas pelari jarak adalah lebih tinggi daripada larian marathon. zat besi sangat penting. Walaupun ia tidak jelas bahawa karbohidrat muatan akan memberi manfaat kepada pelari jarak sederhana kerana ia atlet ketahanan. tetapi ia adalah kurang jelas bahawa ini juga terpakai kepada lain-lain jenis latihan. Walaupun sangat terpencil. maka pengambilan bijirin sarapan yang diperkaya dengan zat besi dan berdaun hijau sayur-sayuran adalah dinasihatkan.

Keperluan atlet semasa menjalankan latihan haruslah dipenuhi terutamanya dari segi pemakanan yang baik. d). b). Pelbagai buah-buahan dan sayur-sayuran untuk membekalkan vitamin dan mineral yang diperlukan untuk pertumbuhan dan prestasi. Contoh menu bagi atlet olahraga semasa menjalani latihan: Waktu Makan Sarapan Contoh Menu 2 keping roti dengan marjerin 1 biji telur ½ cawan bijirin sarapan 1 potong betik 1 gelas susu rendah lemak 2 keping karipap 1 gelas susu soya 2 cawan nasi 1 ketul ayam/ikan 1 mangkuk sup sayur campur + tauhu 1 cawan daun salad dan timun 1 gelas air kosong 1 biji pisang 1 cawan bubur kacang hijau 1 cawan the 1 mangkuk mi sup(dengan ayam/daging bebola ikan dan sayur-sayuran) 1 potong jambu batu 1 gelas air kosong 3-6 keping biskut 1 gelas susu rendah lemak Minum Pagi Makan Tengah hari Minum Petang Makan Malam Minum Malam 10 . g). Lemak yang mencukupi tetapi tidak berlebihan. f). Pelbagai jenis makanan mengikut keperluan kalori anda. Tenaga yang mencukupi untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan yang normal serta aktiviti fizikal. c). Antaranya: a). Pengambilan Makanan Seimbang Atlet Bagi Bagi Acara 800m – 3000m.SBSP2203 5. Protein yang mencukupi untuk pertumbuhan tetapi tidak berlebihan kerana ia boleh meningkatkan risiko hidrasi. teratur dan seimbang. Pelbagai sumber kalsium dan vitamin D untuk memastikan tulang sihat. e). Karbohidrat yang mencukupi untuk menyimpan bekalan tenaga. Makanan yang kaya dengan zat besi. Air yang mencukupi untuk mengelakkan hidrasi dan meningkatkan stamina.

SBSP2203 Tujuan utama pengambilan makanan sebelum sesuatu acara sukan adalah untuk mengelakkan rasa lapar sebelum atau semasa latihan atau pertandingan. jumlah protein yang sederhana dan sedikit lemak. Ini bermakna anda perlu minum minuman yang tinggi karbohidrat sejurus selepas latihan dan makan hidangan yang tinggi karbohidrat dalam tempoh 2 jam selepas itu. serta mengekalkan paras optimum glukosa dalam darah. Jumlah makanan yang perlu dimakan bergantung kepada tempoh masa yang ada sebelum acara sukan itu bermula. 11 . dan sekali lagi 2 jam kemudian. Berikut adalah contoh corak pengambilan makanan yang boleh diikuti: Hidangan/Snek Snek Selang masa ½ .2 cawan nasi 1 ketul ayam/ ikan bakar ½ cawan sayur yang dimasak atau 1 cawan sayur mentah Jus oren Glikogen di dalam otot dapat diganti dengan optimum dengan memakan atau meminum sumber yang tinggi karbohidrat sejurus selepas sesi latihan.1 jam sebelum 2 – 4 jam sebelum Contoh 1-2 keping roti Air kosong Hidangan ringan 1 set sandwich tuna 1 potong betik Air kosong Hidangan Berat 4 – 5 jam sebelum ½ . Sasaran utama pemakanan adalah untuk menyediakan makanan yang tinggi karbohidrat terutamanya karbohidrat kompleks.

lemah badan dan hilang selera makan. Vitamin B1 atau Thiamin: Keletihan. kesakitan dan kegagalan jantung. .Sakit-sakit dan sengal badan. . 12 .Kulit menjadi kering dan gatal. . kebas tangan dan kaki.Sakit pada bahagian abdomen.Kekeringan pada bahagian mata putih. . Seseorang atlet yang menjalankan latihan olahraga dengan maksimum akan meninggikan lagi risikonya untuk mengalami kekurangan vitamin dalam badan.Kegelisahan. . yang menyebabkan kesakitan).SBSP2203 6. Kesan-kesan Kekurangan Vitamin. iaitu sejenis penyakit "metabolic disorder" dengan gejala seperti cirit.Anemia. dan gusi berdarah.Hidung berdarah. hilang selera makan.Tulang dan gigi menjadi lemah dan keratomalacia iaitu sejenis penyakit di mana terjadi kerosakkan teruk pada kornea mata yang boleh menjadi buta. gigi mudah tercabut. . . . . lebam-lebam. .Scurvy ( pendarahan pada badan.Beriberi. pendarahan ke dalam otot dan sendi. .Bengkak gusi.Sembelit. Antara kesan-kesan sampingan yang akan di alaminya ialah: 1. selaput seperti keju pada mata putih.Gangguan mental atau emosi. Vitamin A: Lemah daya penglihatan pada waktu malam dan rabun malam.Lemah daya tahan badan dan ini akan lebih terdedah pada jangkitan. 2. Vitamin C: Lemah badan. . . gangguan tidur. . bengkak buku lali dan kaki. 3.

Vitamin D: . . leher.Rambut gugur. dan tulang dada.Penuaan kulit sebelum masa. yang menyebabkan sakit. bengkak sendi. Vitamin E: Mudah radang dan odema ( pengumpulan air dalam tisu). . terutamanya pada kaki.SBSP2203 4. dan tekak). pada kanak-kanak ( cacat tulang. pinggang. kejang otot pada tangan. . mudah patah tulang. .Osteomalacia. pada orang dewasa ( tulang menjadi lembut. kaki dan tengkorak tulang mudah patah. pada bayi. dan lemah otot).Rickets.Anemia. 13 . terutamanya tulang belakang. 5. kaki.

Peak Performance: Training and Nutritional Strategies for Sports.Manore MM. 2000. 1998. Pa: Lea & Febiger. Hudson. St Leonards. 2. 4. Harber VJ. Position Stand: The Female Athlete Triad.28:19-23. RUJUKAN: American College of Sports Medicine. Dueck CA. Ill: Human Kinetics. and Health. 1993 7. Introduction to Nutrition. 1997. Int J Sport Nutr. Grandjean AC. Sport Nutrition for Health and Performance.. 1996.29:i-ix. In: Berning JR. The Ultimate Guide to Health from Nature. In: Maughan R. 6. Burke L. The overweight athlete.6:165-190. Wolf. Oxford.8:331-344. Md: Aspen Publishers. eds.Hawley J. J Am Diet Assoc. 5. J. Tilman. Role of energy balance in athletic menstrual dysfunction. Gaithersburg. McArdle WD. 1998. Katch FI. United Kingdom: Blackwell Science Publishers. Diets of elite athletes: Has the discipline of sports nutrition made an impact? J Nutr. Contemporary Nutrition.Nutrition for and Exercise. Sundgot-Borgen J.Holden. S.. 1997. 2000. Steen SN.Jonnalagadda SS. ed. 1997. 1999:469-483. Pan. Davies. and binge eating. 2003. Sport 187-203. Position of the American Dietetic Association: Nutrition Intervention in the treatment of anorexia nervosa. Med Sci Sports Exerc. Eating Disorders. 1. K. Matt KS. bulimia nervosa. IOC Encyclopedia of Sports Medicine: Nutrition in Sport. 1998: 14 . Exercise. Champaign. 8. Manore MM.127(suppl):874S-877S. NWS: Allen & Unwin Publishers. 3. J & B Associates. J. Exerc Sport Sci Rev. 1996. 4th ed. S. Energy and nutrient intakes of the United States national womens artistic gymnastics team. Asrolog Publication.SBSP2203 APENDIKS 7. 1994.94:902-907.. Stewart. and A. Philadelphia. Nutritional Medicine. Nelson M. 9. Int J Sport Nutr. Thompson JL. Manore MM. Menstrual dysfunction in athletes: an energetic challenge. Benardot D.Bland. & D.

Ill: Human Kinetics. In: Reducing Stress Fractures in Physically Active Military Women. Kopp-Woodroffe SA. Dietary energy requirements of physically active men and women: Threshold effects on reproductive function. Champaign. Human Body Composition. eds. Thompson JL. Going SB. Washington. 1996:257-273. Dueck CA. Ill: Human Kinetics.SBSP2203 10. Champaign. Sport Nutrition for Health and Performance. Manore MM. 12. Body composition in athletes. Sinning WE. 1998:89. Subcommittee on Body Composition. Champaign. Lohman TG. 2000: 199-219. 11.9:70-88. In: Roche AF. Heymsfield SB. 15 . DC: National Academy Press. 13. Int J Sport Nutr. Ill: Human Kinetics. In: Roche AF. Houtkooper LB. 1999. Body composition. 1996:3-23. Skinner JS. In: Human Body Composition. eds. Loucks AB. 14. IN: Manore MM. Matt KS. Energy and nutrient status of amenorrheic athletes participating in a diet and exercise training intervention program. Densitometry. Lohman TG. Committee on Military Nutrition Research. Heymsfield SB. Nutrition and Health of Military Women.

.3/507.393/.3/507.3 202-.2 502-039:. .7 .3 /847...32.1 0898:2-07. ...3889028..2-.39:2030.23 8:8:.23 !03...9.39: /.3  & .3 /.2.39:3/.9.3..7 02-.3 90:7 20390. /.  '9.3 .7073.3 9:.7.

.3 503..3 /. ../. /.3 072. /.3 /847. 4. :39: 203:7.75./.23 2:97..3/:2 23.3 .3 8./..3 88902 2:3 /.:7.0797. -.3 /. 08.3 /.8.9 0898:2-07 ./.3 .5..3 203.3.3 98: -.2-.3-07/.. .33805079.0.3 -73 . -0-07.:  '9.3 .3 2.39.3 /.253./.39: 2033..23 !03.8/ 02.7 02:83.9.7 03/:3 80 80 -.3 02-.:7.3 -07-.9.:3.38.2 -.

3 574/:903:8: /..:3 .3 -07/.9.23 8.7 !07: :39: 1:38 502-0:.3574/:-73      .:7.9.3 9:.3 089 8:2-07 . -:. /.7.3 202-.3 /.: -:.39: 203:. .

9:7 /.3 /3.3 .7 2.39. /.3-078. 203.3. 507239.257. 8: 8: .3 /. 4949 203:3.3 :39: -0-07..7/.30.3.3. .-.203.9.3 3 503/0. 907:9.3 . ..-... 502:.30/.39..3 93 ..9 2.9 4949 5:8.9.8/..02...3907/7/.8-07.3 -072:82 .3.3.2.2 80. .2502:.943 203:3.909 .3 02:/...:2.9.3/50740-07:7.: 2:82 . 2   !0.2 .3 .3 20207:.././. 04.. 2.3.3.3 ../.9.7-4/7.3 93 :.5. 50.23.3 ..9 70203 .   $$!   !03:3..9 /.3.7-4/7.2.3 502.3/3.3.3 42-3.3 203.9.5. 20.3 .909 20.3 /..909 0-. 903. 50393 :39: 2.3.3.7../50..3 2.3. /03.7.7-4/7.9.903.3 .3..8.3.5.3 .3 /.75. .3 .907/7/.7.3-08. 03.3 /0.-0-07.3 /4592:2././.3 $0-. 903.3 89. ..-0-.7 1.9.3    2 /03.380823.35079.75. 502-.7..3.30--.3 73.3 .3802:.9203/.8.3 09..2.49494038039 80.35748085038.3 2.3 909 0 9: .. 5033..3 :3 05.3 0 . 70.:.8974:8:8 0 9: .9.-.75.7-4/7..203.3.5033.3 903.3 2..8..5.2 80-0:2 .7.2 .3 ..8.3../.3 502:.507903.5.2 808 /:.3  $0-.3 80 ./.3 203:3.3 203:3.3 802:.7-4/7./....3 .3 .3/. / 2./.9 05.8 ..:. .:39:-0-07.9.3 80:7:8 8005.3 :2-.7.3 . 80/07. .9.3 ..8.9 2033.3-07.3../4-091:9.:. .3 -07:2-.9.8.2.7.9.91 8:2-.   ..28005.808.: 43108 2:33-07:3.3 /..3..33.3 503/0 /.5.9.80/07.07.2.9 907:9.3 ..3 9025.3:39:202:.7 2. 2:33 2030-.3 038 807.3.3 .7.8.3.7.9./.9..3 93 . 02.3 907.7..5. :2-.3.3:3.9.75.80/07. 0507:.2- 7./.2.39.80880. /. 9/.2..3 .8 808 .205:9.3. 23./..7.3 /....2. 2. .3 -0.9.808 07.. 5:3.8.5..7.39.7.8. .73.7.3-409/. 808 .:5:3 2070./. 8.3$:2-07%03.3/. .9.3 -0-.7..:.3-.3 390389 .7 3:2./. 207. 502:.89: 5.3 //4743 40 :8:8 .7.3 390389 .

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

3 ..//...3 .390 2.74843 -58...8....3: 2 8:5 /03..:38.:7.2.3/..3-:-:7.25:7 9.392:3 0.3.3 2.3:8:58.:: ...: .

2-:-./.9: 0.. 3:2!.2   ..:7.74843 053-8:9 0.3 -0-4..:7 8.02.3/.. ..2 3:2.7 3:2!09.3.8.3%03.3 54943.38.88:8:703/.3 ..

9.3 .3.942508 :2. :2.3 .8:.7...8./.3 -07.: 802.2 /.3..9.3.3 8079.2-.: 5079..3 80-0:2 808:.80-0:2./. 502.7.3 507: /2. :39:2030/..3 2.8.7-4/7.. :39: 2030.7.3 :9..3.39:305..7.8 4592:2 :48.. /. .380/9 02.3.393.3 80/07..3. 574903 . 2.39:-072:. 503. /.. 8:.3./.3 5.5..902542.  /.7 80-0:2 .3 .   $$!  %::.2..7./.8.3 7.9: .7-4/7..3.. $.2.9. .3.32.3.9907:9..3/3.2.3 ..8. 2030.3 :9.

$30 $30 $0.9 .280-0:2 4394 053749 74843 /.3/. 54943-09 74843 /..373.3.9:3. .280-0:2 .33.32.280-0:2 8098.8.3 .3...2.8 09:.307.

.393.3 4592:2 /03.7 .3..507:23:223:2.8 .9.39 /03.38.3 /.202:/.3 80.28005.:.9 /..3..3 /.393 .9.503.3 /. .9/.3.3 2.9.47.3.8.3-40/:9 2023:2 8:2-07 .:72039..3 202.: 07:9.980:7:88005. .2-.:7....3 8./.7-4/7..4394.2 4949 /.89:     .5. :84703   403 / /.8808 .980:7:8 8005.32.290254.3/.9.3 3-072.7-4/7..3.7-4/7.3....3-.3 .3 /2...393.

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

3 2030-.39:.2-:9::7 302.7/. 47./.3/.   $$!  '9. 9:.4949  89042.2.2:/.3 203..3 .098 5..9:.-.9:.9 907:9.9.3:980-0:22. #. /.32:/.3.5.3./.3.3./ 02-:9 ..5.803//.3 90347./../.3 8..2..  '9. 5./.3 . . 9:.23 :/. !03:.8.                .7..3 007 /.390.9.298: 5.3.30. 503:25:.34/02.3/. . /.. 53./..-03.3 -0..5.9 9:./.3 49495.3 /0.23 #.3 907:9. .9.3.302.-.8.

.93 2 09 884.99 $ #40 41 0307 -.     $5479   $:3/49 4703 .0  :70  !0.0 $.3/ :97943.7-07' 03897:. -:2..3/ -30 0.3470. 23.92039 41 .908 3.3030709..79 :97943.0709 .3 400 41 $54798 0/.8  .90908.90:/0940.0.3/ 3:97039 39.3/ $90.943.0 9090 %7.3309.3 25..94394:97943 07. #0.25.0 .3.0 $54798 0/. .$5479807. /81:3.48./ 0/$.9 .03.3470  %425843 $5479 :97943 147 0. .3/  43902547. !.7/49  0843  307 .3 :0.9.30 !.80 .08 4190 &390/$9.890/8.33 .   $$! !$   #&& 207.$5479 $.93847/078 30733# $9003$ 0/8 :97943147 .2 39$5479:97    ..30 :97943 3 $5479 !:-8078   !48943 41 90 207. $97.48. 42038 .9 :97  8:55 $ $ .7989.03943 3 90 970.0/..9433.08 $ .3 :2.9008 147 $54798 $9 043. 884. 41 147/ &390/ 3/42 .3 # 0/  3./0 . !071472.0 %7.9078-:7 / 8503 !:-8078   .3470 .//.3/0.3.908   .943 :97943 3907.. .890.0 3...3 0909.943 39 $5479 :97  4/03 $ :/843  %2..3/ %0 02. 307.7:97943  884.530418547983:979432.. $$ 03. 307.9090 3 .  .3/ 07.   433..30 !48943 $9.:.89.91742.943  7.80 .9 9 0/ !../81:3.030 07.3470  %0 4.3/0.909./05.3/ !071472.450/.3 09841090..90908.7/8 $ 03 &33 !:-8078 . 203897:.3. 0-07  .9:70 8744!:-.7/0 3974/:.3    41  %0&92.

   $$!  455 44/74110$ .2034770.9.4229900 43 4/42548943 :97943.3 4/ 42548943 ..42548943 3 . .7 :97943 #080.8   $333  4/ .83943 .9:708 3 !8.039435747.3/ 4203 %7084/ 0110.3..98 43 70574/:.3 % 0/8 :2.99$ 307.7 4203 4229900 43 9. .3 4/ 42548943 3 #4.2 39$5479:97   4:.80 97.3 309.3470  %425843  $5479 :979431470.3 $97088 7.42548943  .79.3309. /09 .7.9:8 41 . $:-.25.8  09.74203 .9.90908 5.943 3 #0/:.8   43 $ 038942097 3 :2.25.3  :2.25..9419..0 203 .0 .3470 :0.3 :2.5./02!7088  4:944507  4/ .3/0.9.3 :2.0  02810/ $ 42.8      .3% 0/8 . .0  02810/$ 42.33 3907.0 1:3. $3307$ .943.. .9.0 9.3309.7 0307 706:7020398 41 58.3/ 3:97039 89.90908 3 #4.3/ 007.93 3 .3/!071472.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->