Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010

LAPORAN PERCUMA
MENYINGKAP RAHSIA PELABURAN E M AS

JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T)

1

Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010

PRAKATA
Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar pembaca sekalian? Saya harap anda sihat dan ceria adanya… Untuk memulakan Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas’ ini, saya ingin membincangkan dengan anda mengenai pengurusan dan pelaburan wang. Adakah anda punyai tabiat menyimpan wang? Jika jawapan anda adalah Ya… Tahniah! Sebelum anda menyimpan wang, ada baiknya kita berkongsi maklumat tentang rahsia wang. Hehehehe… wang pun ada rahsianya… anda tau tak? Kalau anda dah mengenali wang yang sebenarnya.. sudah pasti anda akan jatuh cinta dengannya Rakyat Malaysia dan Wang. Bagi rakyat Malaysia, bila bercakap tentang wang, maka di dalam minda kita akan terbayang wang kertas Ringgit Malaysia (RM). Betul tak? Maklumlah.. celik-celik mata ajer… wang kertas inilah yang kita gunakan hari-hari. Kita sangkakan inilah wang yang sebenarnya… hmmm… betul ker? Ringgit Malaysia – wang kertas kita

Tahukah anda, bila anda memahami tentang wang dan fungsi-fungsi wang, anda akan teperanjat! Anda akan tahu apakah itu wang yang sebenarnya. Adakah wang kertas yang kita gunakan merupakan wang yang benarbenar berfungsi sebagai wang?

JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T)

2

jika anda hendak ke pasar malam dan anda hendak membeli 10 barangan. 4. 2. Jika wang gagal memenuhi mana-mana fungsi ini. kesemua barangan dan perkhidmatan di Malaysia dijual di dalam Ringgit Malaysia (RM). anda cuma perlu membawa Ringgit Malaysia yang mencukupi. Sebab itulah benda-benda yang mudah rosak seperti buah-buahan tidak boleh menjadi penyimpan nilai yang baik. Sebagai Piawai Bayaran Tertunda: Wang perlu memainkan berfungsi sebagai piawai bayaran tertunda. Contohnya. Wang fiat merujuk kepada wang yang tidak disandarkan kepada sesuatu yang bernilai seperti emas dan perak. Contohnya. Sebagai unit nilai: Wang perlu berfungsi sebagai pengukur nilai bagi barangan dan perkhidmatan. Wang mempunyai 4 fungsi yang utama: 1. Anda tahu semua peniaga pasar malam menerima RM sebagai media pertukaran dengan barangan yang mereka jual. Unit nilai bagi negara kita ialah ringgit dan sen. Wang fiat mempunyai kelemahan yang sangat ketara: JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 3 . Sebagai penyimpan nilai: Wang perlu menjadi penyimpan nilai yang unggul. sebaliknya digunakan kerana arahan pemerintah. maka wang tersebut bukanlah merupakan wang terbaik. Ia membolehkan kita menukarnya dengan barangan dan perkhidmatan yang diperlukan. Dengan kata lain kita boleh menyimpan wang dan menggunakannya pada masa hadapan/bila diperlukan tanpa perlu risau wang tersebut kehilangan nilainya. 3. Contoh. jika anda membuat pinjaman bank dengan kadar keuntungan sekian %. Media Pertukaran: Wang perlu berfungsi sebagai media pertukaran. Wang Fiat Ringgit Malaysia. Wang kertas RM yang kita gunakan sekarang sebenarnya wang fiat. maka jumlah pembayaran pada masa hadapan boleh dikira dengan mudah. Ini membolehkan urusniaga secara kredit atau bayaran tertunda dilakukan.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Fungsi-Fungsi Wang.

00 daripada segi harga kertasnya. menyebabkan nilai wang kertas ditangan anda sekarang tidak akan sama dengan nilainya pada masa hadapan. Wang kertas adalah penyimpan nilai yang lemah. Ini adalah petikan daripada ucapan Tun Dr. Sudah terang lagi bersuluh… 2. lihatlah pengakuan daripada bekas Perdana Menteri Malaysia. Nilai wang kertas RM1000 itu akan menyusut akibat inflasi. Wang kertas RM1.00 bukan bernilai RM1. Satu fungsi utama wang yang gagal dimainkan oleh wang kertas adalah penyimpan nilai yang baik. JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 4 . 10 tahun akan datang. Betul tak? Jadi bagus ke tak bagus menyimpan wang kertas nie? Memang sah tak bagus! Cuba bayangkan jika anda menyimpan emas bernilai RM1000 di bawah almari. Tun Dr.00 kerana itulah nilai yang ditetapkan oleh Kerajaan.00. Dengan kata lain. nilai wang kertas akan menyusut dalam jangka masa yang panjang. Jika Kerajaan mencetak angka lima atau sepuluh maka nilai kertasnya tidak naik kepada RM5. Contohnya amat mudah: Katakan anda menyimpan wang kertas bernilai RM1000 di bawah bantal. Bekas Perdana Menteri. Mahathir dalam ucapan Hari Raya Aidilfitri 18/1/1999 telah mengakui bahawa wang kertas sebenarnya tidak berharga. Tidak mempunyai nilai intrinsik.00 atau RM10. Ia bernilai RM1. apa yang akan terjadi kepada nilai emas berkenaan? Sudah pasti nilainya akan naik. Hanya pengakuan dan jaminan Kerajaan yang menjadikannya bernilai sebanyak mana yang ditentukan” Nah. 10 tahun dari sekarang. “Sebenarnya matawang tidak berharga melainkan jika Kerajaan memberi nilai kepadanya. Mahathir 11.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 1. sudah pasti tak boleh. adakah nilai RM1000 tersebut boleh membeli barangan yang sama seperti sekarang? jawapannya. Inflasi akan memakan nilai wang anda.

Jastram. Sejarah telah membuktikan bahawa emas adalah wang yang terunggul dan tiada bandingannya. Tanpa perlu membuat sebarang pelaburan pun.. Dulu. Emas sebagai penyimpan nilai terunggul: Professor Roy W. beliau telah mengkaji peranan emas sebagai pelindung inflasi dan deflasi dalam jangkamasa 400 tahun. terbaik dan tepat.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Harga emas 10 tahun naik dari USD280 kepada USD842 Inilah yang dikatakan penyimpan nilai terunggul. Kesimpulan: Pembaca sekalian. di dalam bukunya yang terkenal “The Golden Constant” yang diterbitkan pada tahun 1977 menyebut “Emas mengekalkan kuasa membeli dalam jangkamasa yang panjang. contohnya setengah abad”. Jika anda hendak menyimpan wang. emas adalah wang yang sebenarnya.kini dan selamanya. JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 5 . Di dalam buku tersebut. simpanlah dalam bentuk emas..

Menyimpan kekayaan di dalam bentuk emas akan memberikan ketenangan jiwa kepada penyimpannya. Kita tidak perlu takut kehilangan nilai dalam jangka masa panjang dan juga kita tidak perlu bergantung kepada pengakuan dan jaminan kerajaan mengenai nilai wang kita. Jadi mulai hari ini. Musuh utama wang kertas ialah inflasi yang menghakis nilai wang kertas ini. saya berharap anda semua belajar suatu perkara yang sangat penting Wang = Emas Simpan wang = Simpan emas JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 6 .Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Wang kertas gagal berfungsi sebagai wang. Ia gagal menyimpan nilai untuk jangkamasa panjang dan akan merugikan penyimpannya. Ia mempunyai kelemahan yang sangat besar kerana tidak mempunyai nilai intrinsik yang tersendiri.

Syiling emas 2. JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 7 .Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 BAGAIMANA MEMBUAT PELABURAN? Antara persoalan-persoalan yang perlu anda ketahui sebelum membeli emas/membuat pelaburan emas ialah samada anda suka emas fizikal atau tidak? Modal anda besar atau kecil? Ada masalah menyimpan tak? Memandangkan tiada jawapan yang khusus untuk soalan ini. 1. Pilihan pertama – Syiling Kijang Emas (1 Oz) Sebab: Modal yang tidak tinggi. Panduan pertama: Emas fizikal atau bukan fizikal? Jawapan: Kalau anda suka emas fizikal dan tak ada masalah untuk menyimpan. Syiling Kijang Emas . maka saya cadangkan anda buka akaun simpanan gold saving Public Bank atau Maybank. maka saya berikan panduan umum berkenaan pelaburan emas yang baik/sesuai untuk anda. maka pelaburan terbaik untuk anda ialah: 1. kualiti emas 999. kemudahan menyimpan emas dan sebagainya. Harap-harap lepas nie terjawablah semua persoalan anda Laporan ini adalah panduan asas semata-mata.9. mudah dibeli dan dijual balik. cara pembayaran samada cash atau credit card etc. modal anda. Gold bar. Jika susah nak simpan. anda boleh ubahsuai mengikut aspek-aspek lain seperti jarak institusi jualan emas tersebut dengan tempat anda.

Australian Nugget . .Singapore gold coin Syiling-syiling emas yang dijual UOB Bank Pilihan ketiga: a) Syiling Emas/gold Bar Public Gold b) gold bar (PAMP Suisse atau Poh Kong Bunga Raya) Sebab: Kualiti emas 999. Gold bar Public Gold 20 gram dan 50 gram (24K) JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 8 . Anda boleh membeli mana-mana syiling-syiling emas ini samada: .Canadian gold Maple Leave .Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Pilihan kedua – Syiling emas UOB bank (1 Oz) .9 (24K) Bagi gold bar PAMP pula. Syiling emas Public Gold 50 gram (24K) . Mudah diperolehi di kedai emas. ia jenama yang terkenal di seluruh dunia.

kualiti emas 22K. . JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 9 . gambar gold bar Poh Kong Bunga Raya . . Gambar Dinar Emas Kelantan . Ini gambar PAMP Suisse gold bar: . Pilihan keempat. Mudah dibeli dan dijual.Dinar Emas Kelantan (1 Dinar) Sebab: Kos yang murah.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 .

Terdapat 2 jenis akaun simpanan emas yang terdapat di malaysia iaitu: 1. 2. saya cadangkan anda beli Dinar Emas Public Gold/Kelantan sebagai pilihan pertama. Public Bank Gold Investment Account 2. . Anda tak minat emas fizikal atau risau nak simpan emas.00) Pilihan kedua – Maybank Gold saving passbook p/s: Harga jual beli Maybank adalah lebih tinggi berbanding Public Bank. Kebaikan: Harga Harga jual beli yang rendah (beza RM3. . Jawapan: Kalau anda tak minat emas fizikal atau risau emas hilang. JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 10 .Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 p/s: Kalau anda minat emas fizikal tapi modal anda kecil. saya nasihatkan anda membuka akaun simpanan emas. Maybank Gold Saving Passbook Account Pilihan pertama – Public Bank gold saving passbook.

25 / 31. anda dapat lihat rate harga emas harian untuk pasaran London kat bahagian current statistic: Sebelum tu.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 CARA PENGIRAAN EMAS Dalam bab ini saya ingin berkongsi dengan anda cara termudah mengira harga emas pasaran dunia. Tarikh: Jumaat 12/9/2008 – London time Harga ditetapkan ialah USD750. Pertama sekali anda perlu tahu yang harga harian emas dunia ditetapkan di pasaran emas London. saya akan gunakan harga USD (refer gambar di atas).com Bagaimana mengira harga emas dunia? First sekali anda boleh lihat harga emas pasaran London dengan melawati laman web London Bullion Market Association ( http://lbma.1237 segram JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 11 . 2. Habib Jewel dan sebagainya dengan harga emas dunia.kitco. Jadi harga ini akan digunapakai oleh pasaran emas dunia yang lain Seperti New York. Harga emas ditetapkan sebanyak 2 kali sehari (AM fixed dan PM fixed) Harga yang dipaparkan adalah untuk 1 Troy Ounce emas (bersamaan 31. Anda boleh menggunakan harga ini sebagai perbandingan dengan harga emas yang dijual di Malaysia. Etika Emas.10 gram) harga rujukan yang digunakan ialah PM fixed (bulatan merah) Waktu London dan Malaysia berbeza 7 jam (Malaysia pukul 8 malam – London baru pukul 1 tengahari) Untuk contoh pengiraan.. 3. 4.org. maka perdagangan emas dijalankan. Daripada harga ini. Dengan ilmu ini anda akan membuat perbandingan harga emas yang dijual oleh bank.10 = USD24. anda kena tahu beberapa fakta: 1. Permintaan dan penawaran emas akan menyebabkan berlaku turun naik harga seperti yang dapat dilihat di www. kedai emas. Kedai Emas Poh Kong. Swiss dan Hong Kong.net ) Jadi.25/ Troy Oz Jadi untuk tukar kepada harga segram maka: USD750.

shtml JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 12 . Rate jualan Kijang Emas = RM88.xe.com/ucc/ Pilih convert: USD to Malaysian Ringgit (MYR) Daripada conversion rate.maybank2u. Public Bank.99 segram.com. anda pergi ke laman web http://www.my/rates/gold_rates. maka anda boleh bandingkan dengan rate emas semasa yang ditawarkan oleh bank atau kedai emas: Sebagai contoh. didapati bahawa harga semasa emas dunia pada 12/9/2008 ialah RM81. Sekarang kita nak kena tukar ke RM pula.07/gram Link: http://www. Rate jualan emas Gold Saving = RM87.75 2. Lepas anda dah dapat harga semasa emas dunia. Maybank dan UOB Bank.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Sekarang kita dah dapat rate dalam USD. So. Jom lihat satu persatu: Maybank: Rate pada 12/9/2008 1.

http://www1..uob. Rate pada 12/9/2008 hehe.pbebank. Rate jualan: RM85.com/en/en_content/personal/rates/goldinvest..99 / gram Link: http://www..00 (RM119/gram) perg!!! mahal… JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 13 .html UOB Bank pulak. saya dah tunjukkan p/s: Ini adalah harga emas fizikal.com.my/jsp/finance/fin_gold.jsp?func=gold Kedai emas Poh Win Melaka pula (saya survey pada 14/9/2008) Harga PAMP Suisse 10 gram = RM1190.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Public bank: Rate pada 12/9/2008 1. cuba kira sendiri harga.

Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Oklah! dengan pengetahuan ini. sebagai buyer.. anda boleh tawar menawar dengan penjual. Jadi setiap penjual emas boleh letak harga mengikut kehendak masing-masing. Jadi ini akan memberikan manfaat kepada anda agar peka dengan harga emas. So. saya berharap anda semua dapat tahu bagaimana mengira harga emas semasa dunia. JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 14 . dan kemudian bandingkan dengan harga emas kat pasaran Malaysia. Tapi saya ingatkan bahawa harga emas nie bukan harga kawalan. Tiada masalah.

Poh Kong Bunga Raya. 3. Apabila harga naik melepasi target keuntungan anda maka anda boleh jual balik kat bank atau kedai emas dan mendapat keuntungan. saya hanya mengupas asas sahaja. Sebenarnya terdapat banyak cara membuat keuntungan dalam bisnes emas ini.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 CARA MENGIRA KEUNTUNGAN Saya pasti anda semua ingin mengetahui bagaimana menjana keuntungan melalui aktiviti jual beli emas. Emas fizikal pilihan. buyer dan investor yang anda kenal) Kejujuran/trustworthy (sejauh mana orang percaya kat anda) Ok. Ini adalah kaedah yang termudah sekali. PAMP Suisse gold bar kemudian simpan. berapa banyak pendapatan yang anda akan perolehi daripada aktiviti trading emas ini bergantung kepada beberapa faktor iaitu: 1. syiling emas. 2. Dinar Emas. Dinar dan gold Bar. 4. Anda beli emas fizikal seperti Syiling Kijang Emas. Ilmu pengetahuan anda berkenaan emas Modal yang anda ada Networking anda (berapa ramai supplier. syiling emas dari UOB Bank. Untuk pengetahuan anda. tetapi dalam laporan percuma ini. JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 15 . sekarang kita lihat antara kaedah buat duit dalam trading emas nie: Kaedah Pertama: Beli emas fizikal pada harga rendah dan jual pada harga tinggi.

Tapi untuk membuat untung. Untung pun InsyaAllah banyak JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 16 . Ini kerana syiling emas nie produk yang hot. Selalu out of stock. anda berkemungkinan boleh menjual dengan harga yang lebih tinggi dari harga pasaran kepada orang yang berminat nak beli.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Contoh bagi Kijang Emas: Berdasarkan kepada jadual diatas. So boleh tambah profit lagi Kelemahan: 1. maka tak berapa sesuai guna emas fizikal. anda sendiri yang tentukan Kebaikan: 1. anda boleh membeli emas dengan kuantiti yang lebih banyak. anda dapati harga Kijang Emas memang naik. Dengan membuat pinjaman. So takut nanti bila nak beli balik stok dah tak ada. Kalau anda nak pakai kaedah beli harga rendah dan jual harga tinggi utk jangkamasa pendek. Kaedah kedua: Buat loan bank semaksima mungkin (antara 5 ke 10 tahun) dan beli syiling emas 1Oz seperti Kijang Emas. Syiling Emas dari UOB Bank atau Dinar Emas.

mari kita lihat contoh sebenar: Pada 12/9/2008 harga jualan emas Public Bank ialah RM85.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Kemudian simpan syiling emas berkenaan sehingga loan habis bayar..99/gram Pada 19/9/2008 harga emas naik menjadi RM92. Anda boleh membuat keuntungan yang menarik melalui kaedah Ini. Caranya ialah membeli emas apabila harga turun dan menjual kembali apabila harga emas naik. Kaedah ketiga: Membeli dan menjual emas melalui Public Bank Gold Investment Account. Anda akan mendapati kenaikan harga emas tersebut akan cover duit loan dan akan berikan anda keuntungan.71/gram JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 17 . Public Bank menjual emas mengikut pergerakan harga emas dunia (spot gold + exchange rate bank + untung bank). hehehe. Memandangkan perbezaan harga belian dan jualan yang rendah (RM3) maka anda boleh mendapat keuntungan lumayan jika harga emas naik melebihi RM3.

nak dijadikan cerita.27 Ini adalah keuntungan RM10.95%) selepas 2 minggu!!! Dalam tempoh 2 minggu sahaja 300 gram emas yang anda beli kat Public Bank akan memberikan keuntungan sebanyak RM3084.) JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 18 .com/en/en_content/personal/rates/goldinvest.72 x 300 = RM2016.81%) dalam masa seminggu! Katakan anda membeli 302 gram emas. dan anda jual balik 300 gram pada 19/9/2008 (kena simpan min 2 gram dalam akaun) maka anda akan untung RM6.72/gram (7.00 (RM10. 2. so cepat atau lambat anda tetap akan untung.html Kebaikan: 1. anda akan kaya (err. Mudah dibeli dan dijual balik kat bank.. Takder masalah stok abis.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Ini adalah keuntungan RM6.28 x 300 gram = RM3084) Kalah dividen setahun ASB betul tak? Jika anda nak tahu harga semasa Gold Investment Account Public Bank klik sini: http://www. Kena pandai baca timing.. tengok modal jugak lah. Anda kena peka terhadap tinggi rendah harga emas bulanan dan tahunan. so anda mudah nak pergi beli 3. hehehe.28/gram (11. Kos membuka akaun yang rendah (cuma beli 20 gram permulaan) 4.. Public Bank ada di seluruh Malaysia. Once anda dah mahir timing.pbebank. harga emas terus naik daripada 19/9/2008… Setelah 2 minggu (26/9/2008) harganya mencecah RM96..00!! Kemudian. Dalam jangkamasa panjang emas akan naik harga. bila nak beli dan bila nak jual. Kelemahan: 1.

Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 TIP-TIP MELABUR Assalamualaikum dan salam sejahtera. Sifat komoditi ialah harganya akan berubah-ubah mengikut trend samada harga menaik atau harganya menurun. Baiklah… sekarang saya ingin berikan anda panduan. Nampak tak? harga emas naik… then turun…. bagaimana anda dapat memaksimumkan keuntungan pelaburan emas dalam jangkamasa pendek dan sederhana. Mari kita lihat graf harga emas dibawah. apa kata kita belajar cara-cara mengaut keuntungan dalam jangka masa pendek ataupun jangkamasa sederhana? Saya tahu ramai peminat emas kat sini nak tahu cammana nak buat untung dalam jangka masa pendek betul tak? Tips ini sesuai dilakukan dengan akaun Public Bank Gold Investment Account (PBGIA). Walaupun emas nie memang dijamin boleh menguntungkan pembelinya dalam jangka masa panjang. Sifat harga emas. Mula-mula sekali. kita kena tahu bahawa emas ini termasuk dalam kategori komoditi. lepas tu naik balik… lepas tu turun… then naik balik… JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 19 . Apa khabar pembaca semua? saya harap anda semua sihat dan ceria.

Support bermaksud halangan untuk harga turun dengan lebih rendah. Anda cuma perlu baca dan fahami artikel ini. Untuk memahami kaedah ini dengan lebih lanjut. anda perlu tahu beberapa istilah iaitu support dan resistance. Resistance bermaksud halangan untuk harga naik dengan lebih tinggi.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 gambar: harga pasaran emas Daripada sifat naik turun harga emas ini kita boleh buat untung. lepas tu mulakan langkah membeli emas anda dan membuat keuntungan Beberapa istilah penting. JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 20 .

gambar: trend harga menaik (Klik untuk besarkan) Situasi: katakan anda telah membeli emas GIA pada 23/10/2008 sebanyak 202 gram. jumlah modal anda ialah RM17.02/gram.99/gram. harga GIA ialah RM93.03/gram! Bestnyer… Jumlah keuntungan keseluruhan anda pula ialah RM1622.06!! (selepas sebulan je) (Pengiraan: RM8. pada 25/11/2008.03/gram x 202 gram) JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 21 . Harga emas Public Bank GIA ketika itu ialah RM84. Jadi.98 Kemudian. Anda telah untung sebanyak RM8.167.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Memaksimakan keuntungan bila trend harga menaik.

jangan jual semua emas anda. JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 22 . Dalam kes ini. Jadi anda kena jual sebanyak: RM1622. Best tak? Kesimpulan: Dalam trend harga menaik. anda bercadang nak jual semula emas anda nie. Jadi berapa banyak nak jual balik? nak jual semua ke? Jawapan: Memandangkan harga masih lagi dalam trend menaik. anda tak perlu menjual semua emas GIA anda. Jual keuntungan sahaja. Jadi.02 = 17. keuntungan ialah RM1622.06/RM93. dan meningkat sehingga mencapai harga resistance. Anda cuma jual nilai keuntungan sahaja. Anda telah membuat keuntungan maksima! Sekarang.06 . maka anda akan berpeluang mengaut keuntungan lagi dengan cara yang sama. Situasi: Katakan anda telah membeli emas GIA pada harga rendah. Kemudian harga telah meningkat. maka anda cuma perlu menjual 17 gram sahaja dan membawa pulang RM1581.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Jadi. Memaksimakan keuntungan bila trend harga menurun. Baki yang tinggal dalam akaun GIA anda sekarang ialah 185 gram.34.. bila harga terus menaik lagi. harga emas dijangkakan dalam trend menurun.43 gram Memandangkan anda kena jual dalam gandaan 1 gram.

modal pulak anda transferkan kedalam akaun simpanan Public Bank. selepas harga mencapai support line. Tinggalkan baki 2 gram je. terdapat 2 teknik membeli. Tak payah tunggu. Jadi anda cuma perlu mengulangi proses-proses diatas. tapi once harga target dah sampai. Ini kerana. Yang mana satu terbaik? erm… kena ikut style anda juga. Penantian suatu penyiksaan. InsyaAllah anda boleh dapat banyak keuntungan daripada pelaburan emas anda. Profit daripada jualan anda ambil. Sewaktu masa membeli tiba. maka trend menaik akan bermula kembali. Teknik hentam perabis: semua modal tu terus beli emas. 1. sehingga harga emas mencapai support line.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Gambar: Trend harga menurun Apa nak buat? Jawapan: Jual semua emas GIA anda. 2. Teknik cost averaging: beli sikit-sikit mengikut perubahan harga. Kemudian… tunggu aje sehingga harga turun dan turun…. Teknik membeli emas GIA. Tepuk dada tanya selera JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 23 .. maka kita start beli balik emas GIA.

Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 PENUTUP Ketika keadaan aman. Ketika itu manusia tidak akan mempercayai wang kertas kerana wang kertas hanyalah – kertas! tak ada nilai. seperti di Malaysia dan kedua ketika krisis ekonomi dan politik. tidak pernah terlintas di hati kita bahawa emas adalah penyelamat nyawa. Ketika ini keadaan ekonomi dan politik Zimbabwe adalah tidak menentu. biasanya ada 4 tujuan: 1. Peranan emas ketika negara aman dan makmur. Bagi kita rakyat Malaysia. apabila kita membeli emas. Sebagai pelaburan . 4. Di dalam keadaan kegawatan ekonomi atau politik. Hantaran kahwin Memandangkan kita berada di dalam keadaan yang sangat aman dan ekonomi yang stabil. Contoh yang paling mudah ialah apa yang berlaku di Negara Zimbabwe.untung beli ketika harga rendah. duit ataupun penentu hidup atau mati betul tak? Peranan emas ketika kegawatan ekonomi dan politik. seperti yang sedang berlaku di negara Zimbabwe. emas akan memainkan peranan utama sebagai medium pertukaran – atau wang. jual ketika harga tinggi 3. Sebagai barang kemas sebab nak nampak cantik. Sebagai penyimpan kekayaan (harga emas stabil/naik dalam jangkamasa panjang) 2. Kadar inflasi di Zimbabwe mencecah 5 sextillion peratus (ada 21 biji kosong) JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 24 .

000.000.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 5 . Pergh… teruk giler… Wang 100 billion Zimbabwean Dollar cuma boleh membeli 3 biji telur.000% inflasi.000.000. JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 25 . tetapi kerana pemerintah yang sesuka hati mencetak wang kertas. maka nilai wang negara Zimbabwe telah kehilangan nilainya. Pada tahun 1980. Zimbabwean Dollar mempunyai nilai yang lebih tinggi daripada USD.000.000.

Saudara saudari sekalian. Roti. minyak masak dan berbagai barangan keperluan dibeli menggunakan emas. bijirin. Emas. Kat sana. Wang kertas tidak ada nilai. Jadi. maka tak boleh beli makanan – anda akan mati kebuluran. Kalau tak ada emas. dengan keadaan politik dan ekonomi yang tidak stabil kehidupan mereka sangat sukar. bagaimana mereka meneruskan kehidupan? Apa yang mereka gunakan sebagai duit? Jawapannya. Ini kerana emas diterima sebagai wang.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Wang kertas Zimbabwe tak laku… Kehidupan rakyat Zimbabwe. JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 26 . emas nie menentukan hidup atau mati. Untuk meneruskan kehidupan rakyat Zimbabwe terpaksa mendulang emas.

. Segala keperluan dibeli menggunakan emas JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 27 .Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Nak beli roti nie? bayar dengan 0.1 gram emas Wang kertas tak laku pun.

Mereka mendulang emas untuk meneruskan kehidupan Rakyat Zimbabwe yang kelaparan… 3 hari tak makan JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 28 . tanpa emas anda tak boleh hidup.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Di Zimbabwe.

Jadi kalau kita simpan emas ianya lebih kepada menyimpan kekayaan dan membuat pelaburan. Kesimpulannya. Menyimpan Emas Pasti Menguntungkan Anda. kita amat bertuah kerana negara kita aman. dengan harga emas yang turun sekarang nie anda dah boleh beli emas. emas akan menjadi penyelamat nyawa kita dan keluarga kita. mulakan simpanan emas anda sekarang! Dalam Apa Jua Situasi Ekonomi dan Politik. Bagi kita rakyat Malaysia. stabil dan makmur. Inilah yang akan menjadi wang nanti. Walau apa jua keadaan ekonomi dan politik. JAMAL ONLINE MARKETING ENTERPRISE (001942583-T) 29 . Kita tetap untung. Sekian.Laporan Percuma Menyingkap Rahsia Pelaburan Emas 2010 Emas adalah penyambung kehidupan. So apa tunggu lagi. orang yang menyimpan emas tetap akan untung. Dalam situasi yang politik dan ekonomi yang tidak stabil. Jadi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful