SKRIP JURUACARA SUKAN SEKOLAH DAN SUKANEKA IBUBAPA TAHUN 2011 SEKOLAH KEBANGSAAN PERGAU MC ATURCARA KETIBAAN VVIP

SKRIP Mengumumkan ketibaan, Yang Berhormat Abu Seman bin Jahwie, Ahli Dewan Undangan Negeri N38 Jemoreng, berserta rombongan dengan diiringi oleh En Che Iman bin Shahdan, Guru Besar Sekolah Kebangsaan Pergau. Para hadirin dipersilakan duduk.

KATA-KATA ALUAN

BISMILLAHIRRAHMAANIRRAHIIM Yang Berbahagia, Yang Berhormat Abu Seman bin , bin Jahwie, Ahli Dewan Undangan Negeri N38 Jemoreng, merangkap Setiausaha Politik Ketua Menteri Sarawak, Yang Berusaha, En Che Iman bin Shahdan, Guru Besar Sekolah Kebangsaan Pergau, Yang Berbahagia, Pn. Rokiah bt. Mohd Jahar, Yang di Pertua Persatuan Ibubapa dan Guru, Sekolah Kebangsaan Pergau, Yang Dihormati, Ahli Jawatankuasa Persatuan Ibubapa dan Guru, Guru-Guru, Ibu Bapa dan seterusnya warga pelajar yang dikasihi sekalian. ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SATU MALAYSIA.

UPACARA PERASMIAN

Guru-guru, para ibu bapa serta hadirin yang dihormati sekalian Selamat datang ke Sukan Sekolah dan Sukaneka Ibubapa bagi tahun 2011. Sukan Sekolah pagi ini akan membuka tirai dengan perarakan

Sazali bin Hj Mohamad. Shahdan. Pn Lashipah bt Amri. Kontinjen seterusnya ialah pasukan Rumah Perdana.masuk kontinjen-kontinjen daripada rumah-rumah sukan. Pn Felamina Albert Silli Linsam dan Cik Nurerdalia Bt Majeri. En. Pn Asiah bt Yusuf dan Pn Suriati bt Li. *Beliau adalah _______________. (Tunggu sehingga kontinjen perbarisan menghampiri padang) Pertandingan perarakan perbarisan pada hari ini akan diadili oleh tiga orang hakim iaitu: iiiiii- Hadirin sekalian. Ismail b. Kekuatan kontinjen pasukan ini adalah seramai 33 orang dan diketuai oleh Adik ____________________. . Majelis. Kekuatan kontinjen seramai 32 orang lengkap berpakaian serba merah diketuai oleh Adik __________________________. Pn Norulhuda bt Mat. beliau juga memegang jawatan sebagai _______________________________________________. “Perdana Boleh” menjadi motto pada tahun ini. Pasukan ini telah dibimbing oleh En. Selain itu. En Silvister Tugong. Pasukan ini dibimbing bersama oleh En Che Iman b. Lintas hormat pada pagi ni diketuai oleh Adik ____________ . Perarakan pertama didahului oleh pasukan Rumah Inspira dengan mottonya “”. Pn Siti Sarah bt Zainuddin.

Dengan motto “Terbaik” pasukan ini diketuai oleh Adik ___________________ dengan kekuatan kontingen seramai 33 orang.Tair. Cik Halohati bt. PEMBACAAN DOA Hadirin yang dihormati sekalian. acara lintas hormat daripada pasukan rumah Pesona . Pasukan ini bermottokan “Terus Mara” dan diketuai oleh Adik __________________ serta dibimbing oleh En. Hanafiah bt Dalakim. Pn Huzaimah bt Alli Ahmad dan Cik Hajibah bt Kabir. Hassan. Bagi memberkati majlis. pasukan ini sudah bersedia untuk menempa kecemerlangan tahun ini. . Pn. Para hadirin dimohon berdiri. Abdullah Khilafah b.Seterusnya pasukan Rumah Waja melangkah segak bergaya untuk melakukan lintas hormat. Rosnah bt Juni. Cik Supia bt Rasda dan Pn. Kamil bin Maknon. Pn Widyawati bt Mohd Hussin. Majlis mempersilakan. Pasukan ini telah dibimbing oleh En. Terima kasih diucapkan atas bacaan doa sebentar tadi. Dengan kekuatan kontigen seramai 32 orang. dengan ini dipersilakan En Sazali bin Hj Mohamad untuk mengetuai bacaan doa. Seterusnya. Hadirin dipersilakan duduk. NYANYIAN LAGU Majlis diteruskan dengan nyanyian lagu Negaraku dan lagu Ibu Pertiwiku.

Terima kasih diucapkan kepada Tuan Guru Besar atas ucapan beliau sebentar tadi. Guru Besar Sekolah Kebangsaan Pergau. Terima kasih diucapkan kepada En. Bagi meneruskan majlis kita pada pagi yang indah ini. Aziz Bin Jamman kerana sudi merasmikan Sukan Sekolah dan Sukaneka Ibubapa Tahun 2011 Sek Keb Pergau. Majlis dengan segala hormat mempersilakan. Majlis merakamkan jutaan terima kasih kepada Yang Berbahagia dan Tuan Guru Besar atas kesudian menyempurnakan majlis sebentar tadi.UCAPAN GURU BESAR Hadirin sekalian. majlis menjemput YB Abu Seman bin Jahwie . UCAPAN PERASMIAN Kini. majlis menjemput dan mempersilakan. majlis mempersilakan En Che Iman bin Shahdan. PENYAMPAIAN CENDERAMATA Bagi meneruskan acara kita pada hari ini. Guru Besar Sek Keb Pergau untuk menyampaikan cenderahati kepada Yang Berbahagia Abu Seman bin Jahwie sebagai tanda terima kasih atas kesudian Yang Berbahagia hadir merasmikan majlis kita pada pagi ini. Dengan penuh takzim. dijemput En Che Iman bin Shahdan. memberikan ucapan dan seterusnya merasmikan Sukan Sekolah dan Sukaneka Ibubapa Tahun 2011 Sek Keb Pergau. . untuk menyampaikan ucapan. ADUN N38 Jemoreng.

Dipersilakan. Seterusnya kita akan menyaksikan keberangkatan keluar kontinjen rumah sukan. . Pemegangpemegang tiket cabutan bertuah sila tumpukan perhatian anda. Begitulah tadi sempurnanya majlis pembacaan ikrar kejohanan sebagai tanda komitmen para atlet kepada kejohanan ini. Bacaan ikrar ini akan diiringi oleh pembawa-pembawa bendera.SELINGAN POCOPOCO Seterusnya majlis berehat sebentar dengan tarian poco-poco yang akan diketuai oleh BACAAN IKRAR KEJOHANAN Hadirin sekalian. Dengan ini majlis menjemput _____________________ bagi mengadakan cabutan. Terima kasih diucapkan kepada _________________________. (Tunggu sehingga selesai) CABUTAN TIKET BERTUAH Majlis berehat sebentar dengan cabutan bertuah. Sukan Sekolah pada kali ini diteruskan lagi dengan bacaan ikrar kejohanan yang akan diketuai oleh Adik Muhd Aiman Fadhlullah bin Zulkepli. Hadirin sekalian.

-Marilah kita beralih ke acara yang dinanti-nantikan. . 3 Oktober yang lalu. acara padang telah dijalankan pada hari Isnin. acara balapan dan Sukan Prasekolah dan Kategori C. 100m dan 4x100m bagi kategori lelaki dan perempuan A dan B. ACARA BALAPAN Hadirin sekalian. Acara balapan yang akan dipertandingkan ialah acara 50m kategori lelaki dan perempuan C. -Pegawai-pegawai kejohanan yang terlibat di dalam acara ini diminta untuk turun ke arena bagi melicinkan perjalanan acara. (spontan) Acara 50 m (kategori lelaki dan perempuan C) Acara 100m(kategori lelaki dan perempuan A dan B) Acara 4x100m(kategori lelaki dan perempuan A dan B) CABUTAN TIKET BERTUAH Majlis berehat sebentar dengan cabutan tiket bertuah.HADIAH ACARA PADANG Majlis diteruskan lagi dengan penyampaian hadiah bagi acara padang. Dipersilakan ______________________ untuk membuat cabutan. Untuk makluman hadirin. (rujuk keputusan) Terima kasih diucapkan kepada ___________________________. Terima kasih diucapkan kepada ___________________________. Majlis menjemput ________________________________ bagi menyampaikan hadiah kepada para pemenang. Perjalanan Kesemua Acara. PENYAMPAIAN Hadirin sekalian.

HADIAH Bagi mengiktiraf kejayaan para atlet yang telah berjaya pada Sukan Sekolah kali ini. majlis menjemput bagi __________________ mengiringi ________________ meyampaikan hadiah kepada para pemenang. Sukaneka Ibubapa akan dimulakan pada pukul 2 petang ini. Sekian. . majlis dengan segala hormat menjemput _______________________. SUKANEKA IBU BAPA MC ATURCARA SKRIP SUKANEKA IBUBAPA PENYAMPAIAN HADIAH Kini tibalah acara kemuncak iaitu acara penyampaian hadiah. terima kasih. Kini diumumkan pemenang-pemenang bagi acara-acara balapan yang telah dipertandingkan sebentar tadi. ( dengan diiringi oleh __________________. ( untuk menyampaikan hadiah. (Rujuk Meja Data) ) ) MERARAU/ BEREHAT Majlis berehat sekarang. Bagi memulakan penyampaian hadiah.

Hadirin sekalian. berjaya dirangkul oleh pasukan Rumah______. kita akan umumkan secara rasmi johan. -Seterusnya tempat kedua berjaya digondol oleh pasukan Rumah________. Dipersilakan Sukan________________________ untuk menerima hadiah.tempat keempat disandang oleh Rumah ___________________. -Tempat ketiga berjaya dirampas Ketua oleh Guru pasukan Rumah Rumah____________. Dipersilakan Ketua Guru Rumah Sukan________________________ untuk menerima hadiah. -manakala tempat keempat disandang oleh pasukan Rumah _______________. Dipersilakan Ketua Guru Rumah Sukan _____________________ untuk menerima hadiah. Dipersilakan Ketua Guru Rumah Sukan________________________ untuk menerima hadiah. . . Kini tibalah saat-saat yang dinantikan. -Seterusnya Naib Johan. -Dan johan keseluruhan Rumah Sukan bagi Sukan Sekolah tahun 2011 jatuh kepada: Rumah __________________________. -Johan berjaya disandang oleh pasukan Rumah___________. tempat ketiga dan tempat keempat secara keseluruhan bagi Rumah-Rumah Sukan yang telah bertanding. naib johan.Diumumkan pemenang-pemenang bagi pertandingan perarakan perbarisan pada hari ini. -Dan tempat ketiga berjaya dirangkul oleh pasukan Rumah__________.

Majlis diteruskan lagi dengan penyampaian hadiah bagi kategori rumah sukan tercantik. Rumah yang menduduki tempat keempat kategori rumah sukan tercantik ialah Rumah _______________________. . Beliau telah meraih pingat________________________________________________ _____________________________________________________. Olahragawan Sekolah pada tahun ini adalah Adik____________________.Terima kasih diucapkan kepada _____________________________ atas kesudian menyampaikan hadiah. Majlis dengan penuh takzimnya mempersilakan -Peserta yang telah berjaya merangkul gelaran Olahragawati Sekolah adalah Adik____________________________. Hadirin sekalian. Untuk makluman semua. beliau telah memenangi acara_________________________________________________ ____________________________________________________. -Seterusnya dijemput ____________________ dengan diiringi oleh ___________________________ untuk menyampaikan hadiah kepada pemenang Olahragawati dan Olahragawan Sekolah pada tahun ini. Dipersilakan guru rumah sukan __________________ untuk menerima hadiah. -Kini diumumkan pula Olahragawan Sekolah pada tahun ini.

- Naib johan dimenangi oleh Rumah _____________________. Terima kasih diucapkan kepada ___________________________. kita adakan untuk kali terakhir cabutan tiket bertuah bagi hadiah utama. Tahniah diucapkan kepada para pemenang. Tahniah kepada pemegang tiket yang bertuah pada hari ini. . Majlis mempersilakan _________________________ bagi mencabut tiket bertuah. PENUTUP Kalau ada sumur di ladang. Dipersilakan guru rumah sukan __________________ untuk menerima hadiah. CABUTAN TIKET BERTUAH Sebelum menutup tirai. - Johan bagi kategori rumah sukan tercantik jatuh kepada Rumah ________________. Andai Allah memberikan usia yang panjang. Dipersilakan guru rumah sukan __________________ untuk menerima hadiah.- Tempat ketiga pula disandang oleh Rumah ______________. Dipersilakan guru rumah sukan __________________ untuk menerima hadiah. Rumah yang memenangi kategori ini iaitu rumah yang paling banyak mengutip sampah jatuh kepada Rumah ______________. Boleh kita menumpang mandi. Terima kasih diucapkan kepada __________________________ di atas kesudian menyampaikan hadiah. Dapatlah kita bersua di lain hari. Penyampaian hadiah diteruskan lagi bagi kategori rumah sukan yang paling banyak mengutip sampah.

Sesungguhnya yang baik itu datangnya daripada Yang Maha Kuasa. dan setiap kesilapan yang ada datangnya daripada kesilapan kami berdua. Warga Pergau berterima kasih.Kenangan indah akan terpatri. Kepada hadirin yang dihormati. dijemput Guru Besar Sekolah Kebangsaan Pergau . WARAHMATULLAHI . Semoga kita bersua kembali pada Sukan Sekolah pada tahun hadapan. Dilubuk hati dan disanubari. p/s: Seterusnya. SEKIAN. TA’ALA WASSALAMUALAIKUM WABARAKATUH. WABILLAHI TAUFIQ WALHIDAYAH.En Che Iman bin Shahdan untuk mengiringi YB Abu Seman bin Jahwie serta para jemputan menikmati juadah yang disediakan.

f©¾ °–f°¾ –ff¯f¯ ¯½ ¾ff° @ ¯ff¾ nf½f° ½f f@f° ¾fff¾nf½f° f¾ °ff   &! !#$ ° ¯f©¾¯ °© ¯½  ¯f° °f D-- ¯ °– ¯ ¯ f° nf½f° f° ¾ ¾°f ¯ f¾¯f°f° f f°f° f f½f@f°   9 –f  °–f° ½ ° f¯ ¯f©¾ ¯ °© ¯½ f°¯ ¯½ ¾ff° @ ¯f f¾ nf½f° ½f f °  ° f¯¯f° f°f ¾ ¯ f¾¯f° f° f f° f° f  f½f @f° 9 –f   !! #%  f– ¯ ° ¾f° fnff f ½f f f ° ¯f©¾ ¯ ¯½ ¾ff°°. ¯f° ° f f°  ¾f f f°–¾ff°9 –f °¯ °f¯½ff° nf½f° .

 ¯f° °f f° ¾f  9 –f ° ¯ °f¯½ff° n ° ff ½f f f°– ff–f  ¯f° ° f ¾ f–f f° f ¯f f¾ ff¾ ¾ f° f°– ff–f f ¯ f¾¯f°¯f©¾f½f f½f–° .f©¾ ¯ ff¯f° ©ff° ¯f f¾ ½f f f°– ff–f f° @f° ¾f ff¾ ¾ f° ¯ ° ¯½°ff°¯f©¾¾ °ff  .

 $! !    ¾°f ¯f©¾ f ¾ °f °–f° ff° ½n ½n f°–ff° f   ##   f °¾ ff° f° f ½f f f ° ¾f° f– °–f° fnff° f ©f°f°f°–ff° f .f©¾ f ¾ °f °–f° nf f° f 9 ¯ –f°– ½ ¯ –f°–  nf f° f ¾f ¯½f° ½ ff° f° f  °–f° ° ¯f©¾ ¯ °© ¯½ %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% f– ¯ °–f ff°nf f° ½ ¾ff° @ ¯ff¾ nf½f° ½f f%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%   &%%% #%&  . ¯f° f f ° ½ fnff° f ° ff° °–  ½ ¯ ff ½ ¯ ff ° f –f f ¾ ¯½°f°f ¯f©¾ ½ ¯ fnff° f ©f°f° ¾ f–f f° f ¯¯ ° ½ff f  ½f f ©f°f°°  f °¾ ff°  ¾°f f ff° ¯ °f¾f° f°–ff° f °°© °¯f¾f° %@°––¾ °––f¾ ¾f%  .

ff f f  fnff f°– °f° °f°f° fnff ff½f° f° f° 9f¾ f f° f – .f©¾ ¾f° f– °–f° ½ °f¯½ff° f f f– fnff ½f f°– D°¯f¯f°f ° fnff½f f°– f ©ff°f° ½f ff¾°° f°–f .f©¾ ¯ °© ¯½ %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% f– ¯ °f¯½ff°f f ½f f½ff½ ¯ °f°– %© ½¾f°% @ ¯ff¾ nf½f° ½f f%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%   #! f °¾ ff° .# ! .

 nff ff½f° f°– ff° ½ f° °–f° ff fnff ¯ f – f f° ½ ¯½f° .

 ¯ f° ¯ f– f – f f° ½ ¯½f° f° 9 –ff ½ –ff ©f°f° f°–  f ff¯ fnff ° ¯°f°° f °f f–¯ n°f°½ ©ff°f°fnff 9 ©ff°f° ¾ ¯fnff %¾½°f°% nff¯%f – f f°½ ¯½f°.

% nff¯%f – f f°½ ¯½f° f° % nff¯%f – f f°½ ¯½f° f° %  .f©¾ f¾ °f °–f°nf f° f ½ ¾ff°%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%°¯ ¯ fnf f° @ ¯ff¾ nf½f° ½f f%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%   !! f °¾ ff°  &%%% #%& .

 f–¯ °–f€ ©fff°½fff f°– f ©ff½f f f° ff° ¯f©¾ °–f°¾ –ff¯f¯ °© ¯½ %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% %% °–f° °– %%%%%%%%%%%%%%%%%% %% °¯ °f¯½ff°f f ° ¯¯f° ½ ¯ °f°– ½ ¯ °f°– f– fnff fnff ff½f° f°– f ½ f° °–f°¾ °ff  %©. ©fff%  ##&.

 #% .f©¾ f¾ ff°– f° f f½fff° ¯ff°½f f ½½ f°–° f° ¯ff¾    D- D 9  %&## $& &!   9  !!   ° fffnff ¯°nfffnff½ °f¯½ff°f f f– ¯ ¯ff° ½ °f¯½ff° f f ¯f©¾ ¯ °© ¯½ f– %%%%%%%%%%%%%%%%%% ¯ °–°– %%%%%%%%%%%%%%%% ¯ f¯½ff°f f ½f f½ff½ ¯ °f°– .

¯¯f° ½ ¯ °f°– ½ ¯ °f°– f– ½ f° °–f° ½ fff° ½ f¾f°½f ff° f° ©ff ¾f° f°– ½f¾f°¯f%%%%%%%%%%%  ¾°f ¯½f f ©ff –°  ½f¾f° ¯f%%%%%%%% f° ¯½f –f ©ff f°–  ½f¾f° ¯f%%%%%%%%%% ¯f°fff ¯½f ¯½f ¾f° f°–  ½f¾f° ¯f %%%%%%%%%%%%%%%  f °¾ ff° ° ff¾ff ¾fff°– °f°f° fff°¯¯f°¾ nff f¾¯ ©f° °f ©f°  ¯½f –f f° ¯½f ¯½f ¾ nff ¾ f° f– ¯f ¯f f° f°– f f° °–  ¯½f ¯½f ¾f° f°– ¯f%%%%%%%%%%%%%%%%%%% ½ ¾ff° f ¯f f° %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% °¯ ° ¯ff f @ ¯½f –f ©ff f¯½f¾ f  ½f¾f° ¯f ¯f%%%%%%%%%%%% ½ ¾ff° f°%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%°¯ ° ¯ff f  ¾°f -f f° ©ff f°–  ½f¾f° ¯f%%%%%% ½ ¾ff° f ¯f f°%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%°¯ ° ¯ff f f°©f° ¾ f°¯ff° f–f° ff° ©f ½f f ¯f%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% ½ ¾ff° f ¯f f°%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% ° ¯ ° ¯f f f .

@ ¯f f¾ nf½f° ½f f %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%ff¾ ¾ f°¯ °f¯½ff° f f  f °¾ ff°  ¾°f © ¯½ %%%%%%%%%%%%%%%%%%%% °–f° °–  %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% ° ¯ °f¯½ff° f f ½f f ½ ¯ °f°– ff–ff f° ff–ff° f ½f f f° ° .f©¾ °–f° ½ ° f¯°f ¯ ¯½ ¾ff° 9 ¾ f f°– f ©ff ¯ f°– – ff° ff–ff ff ff %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% D° ¯f¯f° ¾ ¯f f f ¯ ¯ °f°– fnff%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% ° ¯¯f° ½f ff–ff° f ½f f f° ° ff–ff° f ½f f f° ° f ff %%%%%%%%%%%%%%%%%%%% f f ¯ f ½°–f%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% .f©¾ ¾f° f– °–f° ½ °f¯½ff° f f f– f – ¯f¾f° nf°  ¯f f°– ¯ °  ¯½f ¯½f f – ¯f ¾f° nf° ff ¯f %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% ½ ¾ff° – ¯f ¾f° %%%%%%%%%%%%%%%%%% ° ¯ ° ¯ff f .

f©¾ ¯ ¯½ ¾ff° %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% f–¯ °nf  f @ ¯ff¾ nf½f° ½f f%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% @f°f ½f f½ ¯ –f°– f°– f½f ff°   !&%&!  fff f¾¯ f f°–  f¯ °¯½f°–¯f°  ° ff¯ ¯ f°¾ff°–½f°©f°– f½fff ¾f f°f . @ ¯½f –f½f ¾f° f°– ¯f%%%%%%%%%%%%%% ½ ¾ff° – ¯f ¾f° %%%%%%%%%%%%%%%%%% ° ¯ ° ¯ff f  -f ©f° ¯ °f°– ¯f%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% ½ ¾ff° – ¯f ¾f° %%%%%%%%%%%%%%%%%% ° ¯ ° ¯ff f  f° f– f – ¯f ¾f° nf° ©f ½f f ¯f %%%%%%%%%%%%%%%% ½ ¾ff° – ¯f ¾f° %%%%%%%%%%%%%%%%%%°¯ ° ¯ff f 9 °f¯½ff° f f ¾f° f– f– f – ¯f ¾f° f°–½f°– f°f¯ °–½¾f¯½f ¯f f°– ¯ ¯ °f°– f – ° f ¯f f°– ½f°– f°f¯ °–½¾f¯½f©f ½f f¯f%%%%%%%%%%%%%% @f°f nf½f° ½f f½ff½ ¯ °f°– @ ¯f f¾ nf½f° ½f f %%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%% ff¾ ¾ f°¯ °f¯½ff°f f  &%%% #%&  ¯ ¯ °½ f f f ff° ° f f nf f°  f f– f f f¯f .

ff f¾f f° ¾ f½ ¾f½f° f°– f f ff°–°f f½f f ¾f½f°f¯ f  ½$¾  ¾°f © ¯½ ¾f f f°–¾ff°9 –f ° . °f°–f°° fff° ½f  f f° ¾f° f Jf–f9 –f ¯ff¾  ½f ff °f°– ¯f  ¯–ff ¾f ¯ f½f ff° f½f ff° f f½f° ¾°––°ff°– f ff°–°f f½f f f°– .

 J @D  J.@D  . J @# J. ¯f° ° f f° ° ¯ °–°–   ¯f° ° f ¾ f½ff© ¯½f°¯ °¯f©f ff°– ¾ ff°  .DD. J @D.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful