99 sfaturi practice pentru optimizarea Windows Vista

Sfatul 1 Restaurare registrii in Vista Registrii sunt foarte importanti in functionarea sistemului. Este indicat ca imediat dupa instalarea sistemului sa faceti o copie a acestora, pastrandu-i astfel curati. Pentru asta deschideti meniul Start si scrieti in bara de cautare ‘Regedit’, apoi apasati Enter. Selectati 'Computer' din panoul din stanga, apoi mergeti la 'file\export'. Alegeti o locatie unde sa salvati copia fisierului de registrii. Recomandarea este sa le salvati pe un Stich USB. Pentru a incarca copia facuta executati pasii de mai sus. Sfatul 2 Cum putem edita registrii in Vista Pentru a edita registrii sub Vista, deschideti Start si scrieti in caseta de cautare ‘Regedit’, apoi apasati Enter. Acest lucru va deschide programul ‘regedit’. Pentru a naviga in ‘regedit’ utilizati directoul arbore din partea stanga.

Sfatul 3 Crearea unui punct de restaurare La fel ca si XP-ul, Vista include utilitarul de restore. In conditii ideale acest utilitar va permite sa restaurati intreg sistemul de operare la o data anterioara. In acest fel se pot repara unele erori sau defecte saftware sau de instalare. Asadar pentru a crea un punct de restaurare deschideti meniul Start si facei clic dreapta pe ‘computer’, apoi alegeti proprietati. In panoul din dreapta faceti clic pe 'System Protection', apoi clic pe butonul ‘create’. Daca doriti sa restaurati Vista la un punct anterior, intrati in Start si scrieti in bara de cautare 'system restore”. Apoi faceti clic pe ‘ next’, alegeti un punct de restaurare si apoi faceti clic pe ‘next’. Dupa ce ati apasat butonul 'finish' sistemul se va restarta si va reveni la setarile pe care le-a avut la data la care s-a initializat acel punct de restaurare ales.

Sfatul 4 – hardware Adaugare mai multa memorie RAM Acest lucru poate parea auto-explicit, insa nu este asa. De multe ori am fost intrebat de catre utilizatorii de Windows XP ce pot sa faca sa isi accelereze viteza calculatorului. Sfaturile primite inainte au fost sa adauge mai mult Ram, insa acest sfat este gresit. In timp ce diferenta intre 1G de RAM si 3-4 G de Ram, sub XP a fost extrem de greu de remarcat, Windows Vista beneficiaza foarte mult de pe urma acestei mariri de memorie RAM. Cu toate ca Windows Vista 32-bit este in continuare limitat la aproximativ 3.2G de RAM, marirea memoriei de la 1 G se poate face foarte bine simtita, mai ales daca sunteti un impatimit al jocurilor. Intrebarea care se pune este: cata memorie este optima pentru Vista? Iar raspunsul este 2 G, este o limita pentru utilizatorii “casnici” indiferent de tipul memoriei DDR1, DDR2 sau DDR3. Daca sunteti un impatimit al jocurilor, pe langa o placa video de ultima generatie, un 4 G de memorie RAM este indeajuns. Sfatul 5 Actualizarea BIOS-ului placii de baza Este o idee buna ca sa va asigurati ca firmware-ul calculatorului este “updata” in momentul schimbarii cu un nou sistem de operare. Recomandarea noastra este sa verificati orice actualizare disponibila pentru BIOS-ul placii de baza. Sfatul 6 Actualizarea hardware Windows Vista este relativ nou, de aceea multi producatori de echipamente pentru calculator inca nu si-au actualizat driverii componentelor produse, astfel recomandam ca inainte de instalare Windows Vista sa va actualizati acesti driveri. Ar trebui sa faceti acest lucru in special cand achizitionati un calculator, stiind ca din anul 2009 Microsoft intentioneaza sa scoata de la vanzare orice varianta de Windows XP. Astfel veti putea trece cu usurinta de la un sistem de operare la altul. De altfel, multi utilizatori au probleme legate de acesti driveri care sunt ori prea vechi, ori insuficienti de bine dezvoltati pentru Vista. Sfatul 7 Testeaza memoria RAM Este o ideie buna ca sa testati periodic Memoria RAM, in special daca aveti instalat Windows Vista. Acest lucru duce la o stabilitate a sistemului si este recomandata in special celor care au probleme cu stabilitatea sistemului de operare. Din fericire, Vista are in componenta un tester de memorie care isi face treaba destul de bine. Este necesar doar sa lasati calculatorul timp de 30 minute pentru ca aceasta aplicatie sa isi faca treaba.

2

Deschideti Start si in bara de cautare scrieti “memory”, apoi alegeti “restart now and check for problems”. Programul va restarta sistemul si isi va incepe lucrul dupa repornire. Exista si alte modalitati de diagnosticare a memoriei folosind programe specializate pentru acest lucru. Pe acestea le gasiti in www.ghidpc.eurnet.ro .

Sfatul 8 Optimizarea memoriei pentru Windows Vista Pentru a obtine performante maxime pentru Windows Vista va recomand folosirea overclocking-ul (supratactarea) memoriei RAM. Latenta timings este intarzierea cu care modulele de memorie lucreaza cu calculatorul dumneavoastra. Aceste intarzieri programate asigura ca datele transferate sa fie si citite de catre calculatorul dumneavoastra. Practic scurtarea acestor intarzieri asigura transferul a cat mai multor date intr-un anumit interval de timp, adica o crestere in performanta.

Sfatul 9 Overclock de proces si memorie Calculatorul este motorul folosit de Vista pentru a putea rula. Asa ca de ce sa nu facem acest motor mult mai rapid pentru ca Vista sa poata rula mai rapid. Tehnologia de astazi ofera posibilitatea unui mic overclock, chiar garantat de catre producatori. Asadar, va recomandam pentru a mari performantele in sine a Windows Vista, sa incercati sa faceti un overclock atat la procesor cat si la memorii. Mai pe larg despre acest lucru gasiti la www.ghidpc.eurnet.ro . Sfatul 10 Overclok la placa video Daca jocurile sunt o prioritate pentru dumneavoastra atunci poate ca sunteti interesat sa faceti un overclock la placa video. Cu toate ca aceasta procedura nu este garantata de nimeni, puteti sa supratactati viteza placii video sporind performanta cu x10 ori. Asadar prin overclocking, Vista va spori in performanta. Daca nu stiti sa faceti un overclocking la placa video si nu cunoasteti instrumententele necesare va invitam sa consultati ghidul nostru www.ghidpc.eurnet.ro . Sfatul 11
3

dupa care va fi nevoie de un restart al sistemului. Prin dezactivarea acestei optiuni ne intoarcem de fapt la nivelul de securitate a XP-ului. dar face ca Vista sa fie mai usor de utilizat. Daca sunteti un incepator. Faceti clic apoi pe OK . Cum facem acest lucru posibil? Intrati in Strat / Control Panel / Security / Turn automatic updating on or off. Din fericire. Atentie! Dezactivarea UAC se va face doar pentru utilizatoul curent. 4 . Avem posibilitatea ca sa oprim aceasta optiune din Vista. pentru ceilalti utilizatori dezactivarea UAC se poate face astfel: Start / Control Panel / user accounts and family safety / user accounts.Dezactivarea “User Account Control” UAC User Account Control (UAC) reprezinta cel mai enervant program din Vista. Acest lucru duce la nenumarate restartari ale sistemului atunci cand nu dorim acest lucru. Sfatul 12 Selectarea actualizarilor automate doar pentru descarcare In mod normal Windows Vista va incepe sa isi descarce de pe internet si sa isi instaleze. este cazul sa va ganditi sa nu dezactivati aceasta optiune. in mod automat. Daca aveti mai multe conturi de utilizator este necesar urmarea pasilor de mai sus. UAC poate fi dezactivat relativ usor. UAC reprezinta o protectie suplimentara privind securitatea impotriva virusilor si a programelor mallware. orice patch sau actualizare pe care Microsoft o considera necesara. Dumneavoastra puteti seta Vista sa restarteze sistemul doar daca dumneavoastra doriti acest lucru. Este o mica casuta POP care impiedica modificarea neautorizata la setarile din Windows Vista si necesita un OK pentru fiecare modificare facuta. dar trebuie sa fim constienti ca ne supunem unui risc. Faceti clic pe “turn user account control on or off” si selectati “continue” atunci cand apare caseta de UAC. Debifati “use user account control (UAC) to help protect your computer”.

email etc. Sfatul 15 Utilizarea Windows Defender pentru a dezactiva programele de la pornire 5 . De acum Vista va va anunta in prealabil cand sunt disponibile actualizari printr-o pictograma in bara de start. Sfatul 14 Dezactivarea optiunii de cautare si instalare automata In mod curent. Asta inseamna ca fiecare document pe care l-ati creat. Poate ca vi se va parea ciudat sau greoi modul de folosire a acesteia. Alegeti “hardware” si faceti clic pe fila “Windows update driver settings” Selectati “never check for drivers when I connect a device”. Windows Vista va folosi pe deplin serviciul de cautare si download al driverilor pentru hardware-ul din PC-ul nostru.Selectati apoi optiunea “Download updates but let me choose whether to install them” si faceti clik pe OK. directoarele dumneavoastra. Sfatul 13 Cum sa folosim bara de cautare Inca din primul rand trebuie spus ca bara de cautare este cel mai bun prieten al utilizatorului de Vista. Ex. Apasati tasta Windows o data si o sa va apara tipul de email si apasati Enter. Cand doriti sa instalati aceste actualizari aveti si posibilitatea de a alege care dintre acestea va sunt utile si care nu. apoi clic pe OK. E simplu nu? Tastati din nou “cmd” si veti fi surprinsi ce va apare… Pe parcursul ghidului nostru ne vom referi destul de des la folosirea acestei bare de cautare si subliniem marea importanta pe care o are. Cu bara de comanda sau de cautare veti avea acces la toate programele. fiecare program recent instalat va fi accesibil doar de la aceasta bara prin tastarea doar a catorva intrari. insa nu este asa. Problema este ca aceasta optiune va gasi si va instala nu intotdeauna driveri potriviti pentru componentele hardware din calculatorul nostru. folderele. Pentru dezactivarea acestei optiuni urmati pasii de mai jos: Deschideti Start si faceti clic dreapta pe “Computer” si alegeti “Properties”. Va recomand sa dezactivati functia Update Driver si sa va faceti singuri actualizarile de driveri atunci cand este necesar. Faceti clic pe “advanced system settings” de pe panoul din stanga. Sunt cazuri in care aceasta optiune de cautare si instalare a driverilor a creat probleme in functionarea sistemelor. fiecare pagina web pe care ati vizitat-o.

Sfatul 17 Activarea redarii DVD-urilor sub Windows Vista si Windows Vista Busness Din pacate. Power DVD sau VLC. au inclus pachete de codecuri doar pentru versiunile Windows Vista Ultimate si Home Premium care au instalat codecul MPEG 2.betanews. 6 . Panoul din stanga arata starea programelor setate sa se incarce de fiecare data cand pornim calculatorul.Windows Defender este un program menit sa protejeze calculatorul nostru de aplicatii care ne-ar putea dauna.com sau pe CD-ul nostru. Sfatul 16 Optiuni de alimentare cu inalta performanta In mod normal Vista utilizeaza unele optiuni de alimentare cu energie destul de vechi. Uneori este necesar ca sa oprim aceste optiuni din diferite motive. Veti primi trei mesaje: eliminare. multi utilizatori au probleme tocmai din aceasta cauza. bineinteles ca va permite programului respectiv sa fie acitvat odata cu pornirea Vista. Daca folositi versiunea Windows Vista 64-bits va trebui sa folositi WMP 11 cu pachetul de codecuri mai sus amintit si cu adonul 1. Va recomnadam sa nu dezactivati programele cu marca Microsoft. Faceti clic pe elementele care duc la detalii din panoul din dreapta. Folosindu-ne de acest program putem sa oprim programele care se incarca la pornirea Windows Vista si care. Pentru a dezactiva aceste programe folosind Windows Defender. dezactivare sau activare. urmati indicatiile de mai jos. insa el poate fi reactivat in acesta lista. Pentru Vista 32-biti WMP 11 este situat in “ / Program Files (x86) in timp ce pe Vista 64 biti. ci doar din lista de startup. optiunea de dezactivare a unui program implica oprirea sa de a porni odata cu Vista.codecguide. bune pentru laptop sau economisirea de energie electrica. sortate dupa numele companiei care le-a creat. Optiunea de stergere a unui program nu implica stergerea acestuia din calculator. O indicatie a producatorilor ar fi sa facem un upgrade de versiune superioara. unele.com . Daca dorim sa vedem un DVD cu filmul favorit in primele doua versiuni de Vista la pornirea acestuia ne va aparea un ecran gol. Deschideti “power options” si selectati “high performance”. Pentru a seta Vista pentru acest profil de “ianlta performanta” mergem la Start / Control Panel. De aceea. optiunea de activare. Aceasta presupune reducera consumului de energie electrica dupa 20 de minute in cazul in care nu se intervine asupra sistemului. disponibil la adresa www. Producatorii. standard. Microsoft a introdus a treia optiune de alimentare cu energie. sunt nefolositoare. Din fericire. Sfatul 18 Windows Media Player 11 . chiar daca vom folosi ca player Windows Media Player 11. Totusi nu este necesar sa mai dam niste bani in plus doar pentru a putea viziona un DVD cu filme. Remediul: cateva indicatii de la tastatura. DVD-urile mass-media nu pot fi redate sub Windows Vista Basic si nici sub Vista Busness. numita “high performance”. Faceti clic pe iconul “Tools” din partea de sus a ecranului. intrati in Start / All programs si selectati Windows Defender ca administrator.2.versiunea pentru Windows Vista 64-bits Deoarece exista probleme de compatibilitate intre cele doua versiuni de WMP 11 pentru cele doua versiuni de Vista. el este situat direct in folderul “…/Program Files“. apoi faceti clic pe “classic view” din panoul din stanga.0 care poate fi gasit la adresa: www. acest inconvenient se poate rezolva relativ usor prin instalarea pe versiunile in cauza a unui pachet de codecuri cum ar fi: K-Lite Codec Pack. apoi clic pe “software explorer”. Pentru a seta Vista 64-biti pentru versiunea de WMP 11 versiunea 64-biti.

apoi apasati Enter. faceti clic pe aceasta si apoi “Properties”. Sfatul 22 Optimizarea barei de start Odata ce v-ati obisnuit cu modul de cautare din Vista si ati inteles cat de folositor sau nu va este acest modul. Acest lucru ajuta la protejarea sistemului de operare.pentru a reveni la versiunea de WMP 11 32-biti scrieti: unregmp2. Sfatul 19 Actualizare Vista La un an de la lansare.Start si scrieti urmatoarele comenzi: . Pentru a actualiza Vista in mod rapid. Daca nu va intereseaza foarte mult modul de cautare puteti dezactiva functia de indexare si cautare astfel: Intrati in Start si tastati “Services”. Microsoft a produs mai multe patchuri si programe de reparare a defectelor aparute. serviciul de indexare si cautare este mult mai bine pus la punct decat la XP. bara de cautare si scrieti “update”. puteti sa il personalizati. 7 . Intrati in Start si tastati numele programului pe care doriti sa-l rulati. Dupa aceasta operatie aveti aceleasi privilegii ca si administratorul. acest privilegiu il are doar administratorul. Sfatul 21 Dezactivarea serviciului de indexare si cautare La Vista. Totusi acest serviciu este un mare consumator de resurse. In fereastra de servicii cautati optiunea “Windows search”.pentru a seta versiunea de WMP 11 ca player implicit scrieti: unregmp2.exe / SwapTo:64 . Intrati in Start si selectati proprietati. Aici gasiti cinci optiuni pe care le puteti personaliza si anume: “Search” – daca aveti de gand sa lasati aceasta activitate. derulati in jos pana ajungeti la “cautare”. “Search communications” – aceasta optiune se refera la cautari de contacte pe Window Mail sau mesaje pe posta electronica. intrati in Start. Sfatul 20 Cum puteti rula programele cu drept de autor Microsoft a asigurat la Vista un al doilea paravan de protectie prin care asigura ca conturile de utilizator standard nu au privilegii de administrator. mai ales cand se foloseste bara de cautare din meniul Start. apoi faceti clic pe “personalizare”. Nu poate oricine sa schimbe setarile de sistem. In mod normal este bine ca toate aceste actualizari sa le faceti si dumneavoastra. Acest impediment se poate rezolva rapid. Windows Vista 64-biti va fi automat fixata pentru a viziona DVD-urile cu WMP 11 64-biti.exe / SwapTo:32 Din acest moment. Ne este foarte util. in special de memorie RAM. Apoi dati clic dreapta pe iconul acestui program si alegeti “Run as administrator”. In casuta “Startup Type” faceti clic pe butonul “Stop” pentru a opri acest serviciu imediat. apoi continuati prin apasarea butonului OK.

Asadar: cu unitatea externa alimentata mergeti in Start \ Computers Faceti clic dreapta pe unitatea externa si alegeti “Properties”. insa pentru utilizatorii de acasa este inutila. De asemenea. In mod normal va cauta toate fisierele din directorul si din contul dumneavoastra. Sistemul se poate folosi si pentru altceva in timpul copierii datelor intre aceste medii. posibilitatea de a dezactiva fisierul in intregime. “Search favourites and history” – aceasta optiune are trei stari. va trebui de acum sa folositi pictograma “Safely remove hardware” ori de cate ori doriti sa scoateti unitatea externa din portul USB. puteti sa o setati pentru a cauta toate fisierele indexate de pe calculatorul dumneavoastra sau pentru viteza maxima de cautare. alegeti a doua optiune “Optimize for performance”.Daca aveti de gand sa nu folositi Windows Mail puteti dezactiva aceasta optiune. Selectati ”Policies”. Daca totusi aveti un flash de memorie si Vista va spune ca acesta nu este suficient de rapid pentru a putea fi legat la sistem. debifati apoi “Remote differential compression” si dati clic pe OK. puteti activa ReadyBoost pentru o memorie flash lenta. Acest lucru nu este necesar atunci cand inchideti normal calculatorul. Faceti clic pe “Turn windows features on and off”. Pentru a dezactiva aceasta optiune urmati pasii: Start / Control Panel / Programs / Remove Programs. in timp ce pentru dispozitivele de tip flash aceasta crestere este nesemnificativa. Sfatul 23 Eliminarea compresiei diferentiala la distanta Aceasta optiune de compresie a fost conceputa pentru eficientizarea transferurilor fisierelor la distanta prin monitorizarea modificarilor de fisiere sau monitorizarea transferurilor de ambele parti. Zona cache se comporta ca o zona tampon intre aceste dispozitive si calculator. Exista. apoi clic pe “Hardware”. la Vista. Aceasta optiune este foarte buna pentru transferurile dintre birouri. Pentru a activa scrierea in cache. apoi faceti clic pe OK. Sfatul 25 Activarea ReadyBoost pe orice dispozitiv de memorie flash Aceasta optiune duce la o crestere in performanta a sistemului cand dispuneti de minimul de memorie recomandat. Atentie: Pentru a preveni pierderea de date. dar nu si in alta parte. 8 . Va recomandam sa lasati activa macar o optiune din cele de mai sus. Selectati unitatea externa si faceti clic pe butonul “Properties”. 512 M RAM. “Search files” este optiunea permite cautarea de programe. de asemenea. Sfatul 24 Marirea performantei pentru hard disk extern Daca folositi in mod frecvent un hard disk extern sau memorii flash de stocare aveti posibilitatea de a mari considerabil viteza de transfer intre aceste medii si calculatorul dumneavoastra. In mod normal Windows Vista nu utilizeaza stocarea in cache a datelor transferate catre aceste dispozitive. ea poate fi activata sau dezactivata. ceea ce inseamna ca toate datele sunt transferate instantaneu catre aceste dispozitive. se urmeaza pasii urmatori: De remarcat ca puteti creste performanta hard-ului extern foarte mult.

Sfatul 27 Folosirea la capacitate maxima a procesoarelor sub Vista 9 . Intrati in Start \ computers si faceti clic pe dispozitivul de memorie flash si alegeti proprietati. Intrati in Start \ computer. Windows Vista are doua niveluri de scriere cache. Selectati unitatea SATA si faceti clic pe butonul proprietati. La Vista se poate mari performanta pentru hard disk-urile SATA (Serial ATA) la fel ca si la sfatul 24. datele scrise in memorie pot fi scrise si pe hard disk. Gasiti dispozitivul respectiv si deschideti-l. Deschideti Regedit (Start si in bara de cautare scrieti “regedit”) si cautati cheia : "HKEY_LOCAL_MACHINE \ SOFTWARE \ Microsoft \ WindowsNT \ CurrentVersion \ EMDMgmt “ . prin extinderea scrierii in cache. Faceti clic pe unitatea SATA si alegeti proprietati. Sfatul 26 Mariti viteza unitatii Hard Disk SATA la Vista.Introduceti memoria flash in portul USB si ignorati fereastra de redare automata prin apasarea butonuli “Cancel”. In acest loc ar trebui sa existe cate un folder pentru fiecare dispozitiv USB folosit la stocarea de date. Faceti clic pe valoarea “DeviceStatus” si schimbati-l cu valoarea “2”. Totusi activarea modului duce la o crestere importanta de performanta. Pe nota de avertisment faceti clic pe OK. apoi faceti clic pe “Hardware”. Apoi mergeti la fila “ReadyBoost” si bifati optiunea “Do not retest this device”. apoi apasati OK. Atentie! Aceasta modificare poate sa va deterioreze instalarea Vista. Acum reintroduceti dispozitivul flash in portul USB. Pentru a imbunatati performanta disk-urilor SATA puteti activa modul “Advanced disk performance”. Acesta va fi recunoscut acum ca fiind capabil pentru ReadyBoost. numai nivelul de baza este activat. Selectati apoi “politici” si selectati “Enable enhanced performance”. lucru care duce la riscul de a deteriora Vista in cazul unor transferuri defectuoase de fisiere sau opriri accidentale ale energiei de alimentare.

Toate aceste setari se vor restabili dupa restartarea calculatorului. Dati clic dreapta pe ea si alegeti “'Set affinity…”. setare care va reveni dupa pornirea calculatorului. Faceti clic pe butonul 'Open file location' din partea de jos a ferestrei urmatoare. Acest lucru inseamna ca putem seta pentru fiecare proces rulat o anumita prioritate. acum va voi arata cum putem face aceste setari permanente. Notati-va undeva calea de acces catre acest executabil. porniti aplicatia si apasati CTRL+ALT+DEL si alegeti ‘Task manager’. Pentru a atribui prioritate aplicatiei dorite. Pentru a face acest lucru trebuie sa cream o comanda rapida la setarea specifica CPU. O putem afla folosind bara de cautare. De retinut este faptul ca toate setarile pe care le faceti vor reveni la valoarea initiala dupa repornirea calculatorului. urmati pasii: Porniti aplicatia dorita si apasati CTRL+ALT+DEL si pentru a va aparea pe monitor “Task managerul”. Alegeti apoi 'Go to process'. 'Applications' localizati programul dorit si faceti clic dreapta pe ea. Dupa prima cautare veti gasi executabilul Acestei aplicatii. In acest mod puteti folosi la maxim toate procesoarele de pe calculatorul dumneavoastra. Pentru a atribui unui procesor o aplicatie sau un program anume. Dati clic dreapta si alegeti 'Set priority'. aveti posibilitatea sa particularizati acest lucru.' Dupa ce apare wizard-ul de comenzi rapide scrieti in caseta textul: C:\WINDOWS\system32\cmd. Pentru aceasta deschideti meniul Start si scrieti ‘gadget’ in casuta de cautare. In exemplul nostru aceasta este 'c:\program files\windows sidebar\sidebar. Sfatul 29 Crearea scurtaturilor pentru diferite aplicatii Daca mai sus ati invatat sa setati prioritatea pentru un proces.Windows Vista va permite sa folositi un anumit procesor pentru a rula un anumit program sau aplicatie. Se va deschide lista de prioritati. In primul rand trebuie sa cunoastem locatia aplicatiei pe care dorim sa o rulam. In fila. asta in cazul in care aveti instalat un procesor dualcore sau multicore. Sa luam ca exemplu gasirea fisierului executabil pentru bara de cautare Vista. Acest lucru va conduce la fila “Processes”. Folositi casetele de selectare si selectati ce procesor doriti sa folositi pentru acest proces.exe'. Deschideti fereastra procesului.exe /c start "(numele aplicatiei pe care o doriti sa o porniti). Sfatul 28 Alocati prioritati pentru fiecare aplicatie Toate sistemele de operare Windows au inclus conceptul de prioritate. De remarcat ca alegerea ‘reale time’ nu este cea mai buna alegere daca mai doriti sa faceti si altceva in acelasi timp. La Vista. Acest lucru va duce la fila ‘ Processes’. Dati clic dreapta pe el si alegeti proprietati. In Vista avem de a face cu mai multe stari ca ‘low’ sau ‘reale time’. In fila “Applications” localizati programul dorit si mergeti la “Go to process”. facand ca sistemul dumneavoastra sa se ‘concentreze’ mai mult asupra unor procese specificate. 10 . HIGH sau REALTIME priority) /AFFINITY (1 or 2) "(calea catre fisierul pe care doriti sa-l executati)" Salvati comenzile rapide dupa care puteti sa il utilizati.exe" /(LOW. Alegeti de aici procesul dorit. Dupa acest lucru reveniti la desktop si dati clic dreapta pe acesta selectand 'new/shortcut.

Sfatul 30 Oprirea serviciilor inutile sub Vista Exista cateva servicii in Vista care sunt rulate in mod implicit si care este putin probabil ca un user sa le foloseasca vreodata. In fereastra de servicii cautati serviciul pe care doriti sa-l opriti. Aceste modificari se refera doar la simpli useri care nu fac parte dintr-o retea de afaceri. 11 . Le puteti dezactiva pentru a salva din resursele sistemului. Faceti clic dreapta pe el si selectati proprietati. Pentru a dezactiva serviciile inutile deschideti Start si scrieti in bara de cautare 'Services' apoi apasati Enter.

o scanare manuala. Iata in continuare o lista de servicii pe care le puteti opri. puteti sa dezactivati scanarea automata a acestui serviciu si sa efectuati. Faceti apoi clic pe iconul ‘Tools’ din partea de sus a ferestrei si apoi pe ‘Options’. Aici cautati butonul ‘Start’ si apoi dati OK. apoi apasati OK. Sfatul 32 Upgrade Vista la Service Pack 1 (SP1 Beta) Service Pack 1 este disponibil de curand. Pentru dezactivarea serviciului intrati in Start si scrieti in bara de cautare ‘Defender’. care porneste la o ora din zi. Sfatul 31 De-automatizarea Windows Defender Windows Defender este un serviciu de scanare anti-spyware. Acest lucru poate deveni un inconvenient deoarece poate perturba unele activitati ale dumneavoastra. Din fericire. Application experience Application management Distributed link tracking client Offline files Tablet PC input service TCP/IP NETBIOS helper Webclient Pentru repornirea serviciului respectiv. cand doriti. El ofera o stabilitate in plus sistemului si stabileste o serie intreaga de trucuri care trag in jos performantele Vista. 12 . Debifati 'Automatically scan my computer' si apoi dati 'Save'. dati restart la calculator si urmati pasii de mai sus pentru a ajunge la la casuta ‘Start type’.In casuta ‘Start type’ derulati pana gasiti butonul ‘Stop’ pentru a opri serviciul respectiv.

De remarcat este si faptul ca acest SP 1 asigura o protectie suplimentara vis-a-vis de problema securitatii conectarii la internet. Daca nu sunteti multumit cum ruleaza PC-ul dumneavoastra puteti dezactiva aceasta facilitate. Mergeti apoi la ‘Boot’ si 13 . Sfatul 34 Folosirea 100% a procesoarelor pentru pornirea Vista Vista foloseste pentru pornire doar un singur procesor cu toate ca sistemul dumneavoastra poate sa aiba doua procesoare. apoi clik dreapta si alegeti proprietati. Sfatul 33 Opresterea aplicatiei SuperFetch la calculatoare cu putina memorie Castig de memorie – dezactivarea SuperFetch La Vista avem de a face cu o facilitate interesanta. Aceasta memorare are rolul de a preconfigura a fisierelor. Din fericire puteti sa ignorati acest lucru si sa cresteti astfel performanta sistemului. viteza si performanta. apoi apasati “OK”. acest lucru functioneaza foarte bine pe un calculator cu 2G de memorie sau mai mult. Pentru a seta folosirea ambelor procesoare la pornire urmati pasii: dati clic dreapta pe Start si in bara de cautare scrieti ‘msconfig’. Asadar. castigand astfel memorie RAM. Teoretic. calculatorul dumneavoastra va invata activitatile tipice de zi cu zi din punct de vedere al accesului si al aplicatiilor cu fisiere. recomandarea noastra ar fi sa instalati acest Service Pack care va poate asigura numai beneficii. In practica. Previne o multime de ‘gauri’ care initial nu au fost ‘astupate’. pentru ca acestea sa fie accesate mult mai rapid. In fereastra de “Services” cautati “SuperFetch”. Puneti la meniul “Startup type” pe “Disabled” si faceti clic pe butonul “Stop” pentru a opri servicul. apoi apasati Enter. Pentru a opri si dezactiva Vista SuperFetch urmati instructiunile urmatoare: Intrati in Start / Services apoi apasati Enter.

Daca aveti instalata totusi mai mult de 3. Reporniti sistemul pentru ca modificarile sa aiba efect. Sfatul 37 Oprirea rapida (ShotDown) a Windows Vista Cand inchideti Windows Vista. care va da posibilitatea la un control mai bun. In acest moment puteti alege optiunile preferate.exe'. Cautati cheia 'HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control'. apoi faceti dublu clic pe 'WaitToKillServiceTimeout' pentru ai 14 . Pentru a rula acelasi profil pentru toate unitatile de stocare introduceti in promptul de comanda 'cleanmgr /sagerun: 1'. deschideti promptul de comanda si tastati urmatoarele: 'bcdedit /set pae forceenable'. Acest lucru va duce la o lista de controale a elementelor pentru utilitarul ‘ diskcleanup’.2G RAM este posibil sa fortati sistemul de operare sa recunoasca intreaga memorie. tastati ‘cmd’ in caseta de cautare si apasati CTRL+SHIFT+ENTER. Scrieti aici 'cleanmgr /sagetset: 1' si apoi apasati Enter. Verificati si modificati optiunea 'Number of processors:' pentru doua procesoare si apoi dati clic pe OK. Asadar. Daca aveti acces la acest fisier din promptul de comanda aveti posibilitatea sa activati unele optiuni ascunse. Sfatul 35 Configurare Vista 32-biti pentru folosirea a peste 4G RAM Cum spuneam mai sus Vista 32-biti recunoaste doar 3. Daca unul sau mai multe procese sunt antrenate in continuare in rularea unor aplicatii sunteti nevoiti sa asteptati 30 de secunde pentru fiecare proces in parte pana acesta se opreste automat. Apoi apasati OK pentru a pastra profilul ales. Sfatul 36 Unelte avansate pentru “Disk Cleanup” pentru castig de spatiu Programul de curatire al hard diskului din Vista este 'cleanmgr. Daca vreti sa reveniti la setarile initiale o puteti face tastand din nou in promptul de comanda: 'BCDedit /set PAE forcedisable' si dati din nou restart. intrati in Start si scrieti in bara de cautare ‘regedit’. Pentru a face acest lucru posibil. apoi apasati Enter. Pentra a avea acest acces trebuie sa activam PAE (Page Address Extension).faceti clic pe ‘Advanced options’. evident se inchid toate procesele care ruleaza. O metoda simpla de a accelera procesul de oprire al Vista este de a scurta timpul de asteptare in care aceste procese se opresc automat. Pentru a utiliza comanda cleanmgr in mod personalizat deschideti promptul de comanda.2 G memorie RAM. apoi reporniti calculatorul. In mod normal Windows Vista ar trebui sa vada acum toata memoria instalata in calculator.

Puteti sa reduceti din consum setand-o ca un proces cu prioritate scazuta. Este simplu. Sfatul 38 Dezactivarea ‘sidebar’ gadget la Vista Aceste ‘sidebar-uri’ folositoare sau nu.edita o valoare. Exista o metoda de a elimina acest gadget. Pentru aceasta dati clic dreapta intr-o zona goala din acest ‘sidebar’ si alegeti proprietati. apoi apasati Enter. au aprins destule polemici pro sau contra. Eu v-as recomanda sa-l dezactivati si sa economisiti astfel spatiu de pe hard disk. sidebar va fi pornit cu prioritate scazuta. selectati 'Show hidden files and folders' si apoi faceti clic pe OK. acest utilitar nu ne era pera mult de folos. Dati clic dreapta pe spatiu gol si alegeti 'New\shortcut.' Sfatul 39 Setarea bare cautare (sidebar) pentru prioritate scazuta Chiar daca va place sau nu bara de cautare consuma destul de multe resurse din sistem. Totusi acestea gadgeturi consuma destul de multe resurse din calculator si de aceea este recomandabil sa le oprim. Dati apoi clic pe OK pentru a salva comenzile rapide. Sfatul 40 Dezactivarea gadget RSS-feed Gadget-ul RSS feed are prostul obicei sa ramana ‘deasupra’ in orice moment. Sfatul 41 Oprire beckup/system restore De cele mai multe ori acest ‘system restore’ nu ne ajuta la mare lucru. Pentru a face acest lucru intrati in Start si scrieti in bara de cautare 'backup'. Chiar si la versiunile anterioare ale Windows Vista.exe" . Apoi clic dreapta intr-o zona goala de pe bara de activitati (taskbar) si alegeti 'close sidebar. Dati acesteia intre 5000 (5 secunde) si 12000. Mergeti cu mouse-ul in dreapta icon-ului acestuia unde gasiti un ‘x’.' Cand apare wizard-ul de comenzi rapide copiati urmatorul text in casuta respectiva C:\WINDOWS\system32\cmd.exe" /LOW "C:\Program Files\windows sidebar\sidebar.’ 15 . de fiecare data cand porniti Windows Vista.exe /c start "sidebar. Mergeti apoi in ‘Tools \ Folder options‘ si selectati ‘View’. calculatorul se va opri mai repede. Sub sectiunea 'Hidden files and folders'. Acest lucru face ca sistemul sa ii aloce acesteia resurse putine cand alte aplicatii mai importante cer acest lucru. Dati clic pe el si astfel acest gadget este inchis pana la urmatoarea repornire a calculatorului. In panoul din stanga faceti clic pe 'Create a restore point or change settings. lucru care devine enervant atunci cand urmarim un film sau rulam un joc. Debifati 'Start sidebar when windows starts' si apasati OK. Dupa acest lucru. Pentru a seta permisiunile scazute pentru bara de cautare intrati in Start / My Computers si apasati tasta ALT pentru a ajunge la meniul din bara de activitati. Intarti din nou in Start \ My Computers \ C:\users \ (numele dumneavoastra de utilizator) \ AppData \ Roaming\Microsoft\Windows\Start menu\Programs\Startup\’. Acum.

In promptul de comanda scrieti 'powercfg h off'. Sfatul 42 Oprire serviciul de hibernare la calculatoarele desktop Daca dispuneti de un calculator Desktop pe care rulati aplicatii in fundal. apoi apasati Enter. Recomandabil ar fi sa dezactivati procesul de defragmentare automata sa si executati acest proces. ora 1 A.M.Sub rubrica 'available disks' deselectati toate intrarile apoi confirmati cu OK. manual. Dati apoi clic dreapta pe comenzile rapide “cmd” si alegeti 'Run as administrator'. In mod normal producatorii au initiat o procedura care defragmenteaza automat discul in fiecare zi de miercuri. Sfatul 43 Oprirea programarii automate a defragmentarii diskului Microsoft a simplificat considerabil procedura de defragmentare a discului prin automatizarea acesteia. Motivul ? 99% dintre utilizatorii Windows nu stiu ce este defragmentarea si nici nu sunt interesati de acest lucru. odata la 3-6 luni. Asadar. intrati in Start si in bara de cautare si scrieti “cmd. 16 . Pentru a dezactiva procesul de defragmentare automata urmati pasii: intrati in Start si in bara de cautare scrieti ‘defrag’ apoi apasati Enter. este cazul sa opriti intrarea calculatorului in starea de hibernare. ca jocuri 3D. veti avea surpriza ca acestea sa se miste destul de greoi. Cu aceasta ati oprit intrarea in hibernare a calculatorului dumneavoastra. Facand aceasta puteti economisi spatiu de pe hard disk (folosit de acest proces) si memorie RAM. Daca se intampla ca in acel moment dumneavoastra sa rulati aplicatii mari.

Acest lucru este unul bun. selectati 'No paging file' apoi faceti clic pe ‘Set’. insa de cele mai mute ori Vista isi creeaza acest fisier pe partitia cu sistemul de operare. Debifati caseta 'Automatically manage paging file size for all drives' . Selectati apoi optiunea 'System managed size'. Sfatul 45 Fixarea dimensiunilor fisierului de paginare din Vista 17 . Alegeti o partitie pe care nu este instalat Windowsul si unde considerati ca aveti mai mult spatiu. Acum vi se va evidentia faptul ca partitia C: (pe care se afla sistemul de operare). Alegeti din nou fila ‘Advanced' apoi faceti clic pe 'Virtual memory'. Sfatul 44 Mutarea fisierului de paginare pentru o performanta mai buna (memoria virtuala) ‘Pagina de fisiere’ este o zona de pe hard disk rezervata Windows. In panoul din stanga alegeti 'Advanced system settings'. Aceasta actiune va crea un fisier de paginare (fisier de memorie virtuala) pe partitia in cauza.. Faceti clic pe fila 'Advanced' apoi pe ‘Performance' si alegeti rubrica 'Settings’.Aici debifati caseta 'Run on a schedule'. apoi din nou clic pe 'Change. Pentru a face acest lucru intrati in Start si dati clic dreapta pe ‘computer’. apoi alegeti 'Properties'. Windows-ul il gestioneaza si il rearanjeaza in mod constant pentru nevoile sale. Acest lucru necesita mutarea acestuia pe o alta partitie a HDD-ului. In aceasta fereastra veti gasi afisate partitiile (C:. care de obicei este destul de mic in comparatie cu restul de spatiu de pe hard disk. D:. etc). apoi faceti clic pe OK. Acest fisier este dinamic.. zona folosita pentru suplimentare de memoriei. apoi faceti clic pe butonul ‘Set’. Veti observa ca dimensiunea fisierului de memorie virtuala va primi numele de 'System managed'.'.

. Rezultatul dat il treceti in casuta ‘Maximum size’.. Alegeti din nou fila 'Advanced' apoi 'Virtual memory' si faceti clic pe 'Change. Dumneavoastra puteti sa eficientizati modul de lucru al Vista si sa dati o dimensiune fixa acestui fisier.'. Faceti clic pe fila 'Advanced' apoi pe 'Performance' apoi alegeti 'Settings. apoi alegeti proprietati.Daca doriti o optimizare mai buna a Windows Vista puteti seta manual dimensiunea fisierului de paginare. fisier pe care Vista il rearanjeaza in mod dinamic in functie de necesitati. Selectati partitia care contine fisierul de paginare si bifati 'Custom size'. In panoul din dreapta alegeti 'Advanced system settings'. Faceti clic pe ‘Set’ apoi pe OK. ex.5 G. de exemplu jucati un joc. Recomandarea noastra este ca sa imultiti cu 1..5 valoarea totala a memoriei RAM instalata in sistemul dumneavoastra. 18 . fisierul dumneavoastra ajunge la dimensiuni de aporoape 1. FIFA 2008.. Pentru a seta marimea sa la dimensiuni fixe urmati pasii: faceti clic pe Start si apoi dati clic dreapta pe ‘computer’. Daca. in timp ce pentru aplicatii marunte sau navigare pe internet acest fisier capata marimi cuprinse intre 300 si 500 M. In casutele din dreapta puteti trece acum marimea memoriei virtuale dorite.'. Debifati 'Automatically manage paging file size for all drives'.

. Sfatul 47 Mutarea indexului de cautare pe un alt Hard Disk La fel ca si la ‘sfatul 44’ puteti muta fisierul de cautare pe o alta unitate de volum sau o alta partitie pentru a salva spatiul de pe partitia cu sistemul de operare. Faceti clic pe fila 'Advanced' apoi pe 'Performance' si alegeti 'Settings.Sfatul 46. dati clic pe ‘Set’ apoi OK. Dupa pornire. Schimbati dimensiunile (min si max) la 0. Faceti apoi clic pe butonul ‘Advanced’ 19 . In mod normal Vista creeaza acest fisier ca o suplimentare de memorie insa aceasta zona nu este defragmentata ca restul hard diskului. Reconstructia fisierului de paginare pentru a optimiza performanta Daca ati observat ca jocurile isi pierd din performanta sau incarcarea unor programe este mai lenta decat de obicei este cazul sa resetati fisierul de paginare care este principala cauza a acestui fapt. Acest fapt necesita o resetare a acestui fisier..’. urmati aceeiasi pasi ca mai sus si in loc de valoarea 0 treceti valorile care au existat inainte. Deschideti Start si scrieti in bara de cautare ‘index’ apoi apasati tasta Enter. Pentru a realiza acest lucru dati clic pe Start si cu clic dreapat alegeti proprietati de pe ‘computer’. Apoi restartati calculatorul. in special cand se doreste rularea unor jocuri noi. selectati apoi unitatea care contine fisierul dumneavoastra si selectati optiunea ‘Custom’ size. In panoul din dreapta alegeti 'Advanced system settings'. apoi faceti clic pe ‘Set’. Debifati 'Automatically manage paging file size for all drives' .

apoi apasati tasta Enter. o puteti crea cu clic dreapta 'new/key’ si o denumiti 'Explorer. acest tip de scriere a fost pastrat degeaba de catre Microsoft. myfile83. Sfatul 50 Dezactivarea accesului la ultima actualizare a sistemului In mod normal la fiecare instalare de Windows care utilizeaza sistem NTFS fiecare fisier este actualizat cu cate un ‘timbru’ de 20 . Cautati cheia 'HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem' si modificati valoarea 'NtfsDisable8dot3NameCreation' cu ‘1’. Cautati cheia 'HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies' Daca aveti o cheie 'Explorer' in aceasta locatie faceti clic pe ea pentru a o deschide.3 pentru crearea de nume de fisiere Numele de 8.' Intrati in ea si dati o noua valoare SWORD pe care o numiti ‘NoLowDiskSpaceChecks' si atribuiti acesteia valoarea ‘1’.Faceti clic pe 'Select new' din partea de jos a paginii si alegeti de aici o noua locatie a acestui fisier. Daca nu. apoi apasati OK.exe).1 (de ex. In acest moment controalele de disk sunt dezactivate.3 spatiu de nume este caracteristic sistemelor DOS si Windows 3. Sfatul 48 Oprirea notificarii “low disk space check” Intrati in meniul Start si in bara de cautare scrieti ‘regedit’. Veti primi deseori mesajul ‘The creation of 8.3 filenames and directories for all long filenames and directories on NTFS partitions may decrease directory enumeration performance’ cu alte cuvinte inseamna incetinirea ta. Sfatul 49 Oprirea 8. Pentru dezactivarea acestui serviciu deschideti meniul Start si scrieti ‘regedit’ apoi apasati Enter.

Pentru a face acest lucru deschideti meniul Start si scrieti 'event' in bara de cautare. Cautati: 'application and service log\microsoft\diagnostics-performance\'si faceti dublu clic pe log-ul 'operational'. Faceti clic dreapta pe acesta si alegeti 'Disable'. apoi apasat Enter. Daca doriti sa il reactivati din nou intoarceti-va la 'Device manager' si alegeti 'Enable' pentru a reveni la starea sa initiala. sa verificati pornirea sau inchiderea sistemului prin comparare cu aceste evenimente anterioare. Faceti apoi clic pe 'Device manager' in panoul din stanga. 21 . Pentru dezactivare deschideti meniul Start si faceti clic dreapta pe ‘My Computer’ apoi selectati 'Properties'. insa are cateva utilitati interesante. Pentru a dezactiva aceasta ‘utilitate’ mergeti in meniul Start si scrieti ‘regedit’ apoi apasati Enter. Sfatul 51 Oprirea elementelor hardware nefolosite Nu mai utilizati dispozitive firewire? Sau reteaua wireless? Daca da. Cautati cheia 'HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem' si modificati valoarea ‘ NtfsDisableLastAccessUpdate’ cu ‘1’. In aceasta interfata veti observa ultima pornire. Cand se deschide acesta. este mai evidentiata decat restul.fiecare data cand este accesat. Un lucru puteti face cu el. Sfatul 52 Verificarea pornirii si inchiderea din Windows Vista cu Event Viewer Windows Vista Event Viewew nu este un instrument prea mult utilizat. cautati cu mouse-ul hardware-ul pe care doriti sa-l dezactivati. Faceti clic pe ‘100’ si cautati 'details' apoi cautati fila 'friendly view'. atunci le puteti dezactiva eliberand astfel resurse ale sistemului dumneavoastra.

Aveti posibilitatea de a compara acestea cu cele anterioare. Aceasta va analiza fiecare componenta hardware si va va prezenta un raport de ‘sanatate’ a acestor componente. Faceti clic pe 'Advanced tools' din panoul din stanga. Acest sistem de operare este bazat pe o interfata usoara si usor de folosit. Pentru a rula aceasta aplicatie. Sfatul 53 Verificarea calculatorului de erori in mai putin de 60 de secunde O alta utilitate adaugata la Vista este si o aplicatie care monitorizeaza performanta si fiabilitatea sistemului.Aici sunt prezentate in unitati de timp procesul de pornire a sistemului. precum si lungimea diferitelor etape ala acestuia. 22 . Sfatul 54 Folositi casetele de selectie pentru mai multe tipuri de fisiere Iata in continuare un exemplu de ce utilizatorii nu ar renunta la Windows Vista. apoi apasati Enter. deschideti meniul Start si scrieti in bara de cautare 'perform info'. Pentru a activa caseta de selectare intarti in Start / my computer. In partea de jos a ferestrei faceti clic pe 'Generate a system health report' pentru a rula generatorul de rapoarte. folosirea casetelor de selectare este o facilitate in plus.

In bara de cautare faceti clic pe 'turn windows features on and off'.' Selectati apoi optiunea “theme”. apoi faceti clic dublu pe 'MenuShowDelay' si schimbatii valoarea la 150. Deschideti 'organize' si alegeti din acest meniu 'folder and search options. Dati clic dreapta pe o zona goala de pe desktop si alegeti 'personalize. Cu ajutorul casetei de selectare din lista de caracteristici optionale pot fi adaugate sau dezactivate. 23 . never thumbnails' Sfatul 58 Eliminati caracteristicile inutile din Windows Vista Pentru a elimina elementele nedorite din Vista intrati in Start / Control Panel / programs / remove programs. faceti clic dreapta pe Start si apoi intrati in proprietati. Pentru aceasta deschideti meniul Start si scrieti in bara de cautare ‘regedit’. Sfatul 57 Inchiderea obligata a thumbnail previews Pentru a dezactiva thumbnail. intrati in Start apoi in My Computers. Sfatul 55 Activarea Windows clasic la calculatoare desktop Daca doriti sa activati interfata Vista clasic. selectati 'view'. derulati in jos si bifati 'use check boxes to select items'. Sfatul 56 Reducerea intarzierii deschiderii meniului de start Puteti creste viteza de deschidere a meniului Start. Aici selectati optiunea ‘classic start menu’. Cautati apoi cheia 'HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop'. iar in casuta aceasta alegeti ‘Windows Clasic”. apoi faceit clic pe OK.' Selectati fila vizualizare si verificati 'always show icons 'always show. apoi faceti clic pe OK.Faceti apoi clic pe ‘organize’ de unde alegeti meniul 'folder and search options'. apoi apasati tasta Enter.

Sfatul 62 Taste rapide pentru Vista Iata in continuare o lista cu scurtaturi in Vista care va pot face viata mai usoara. apoi apasati Enter. WIN + (1-10) – primele 10 hotkey din bare de lansare rapida WIN + spatiu – aduce bara de cautare in fata WIN + G ruleaza ciclul de gadgeturi in bara de cautare WINKEY+TAB: Flip 3D interface CTRL+WINKEY+TAB: persistent Flip 3D ALT + TAB . Este simplu nu? Sfatul 61 Backup pentru calculator si restaurare sub Vista Va recomandam sa faceti o copie a intregului sistem imediat dupa instalarea Vista. Sfatul 60 Executare de cautare fara gadget-uri Daca doriti puteti face scurtaturi la gadget-urile preferate direct pe spatiul de lucru.face un salt intre toate ferestrele deschise ALT + Print Screen – face o poza ferestrei in care va aflati 24 .Sfatul 59 Deschiderea directa a “task manager” La Vista task Managerul mai poate fi pornit si cu combinatia de taste CTRL+SHIFT+ESC. dar si cu clasicul CTRL+ALT+DEL. Faceti apoi clic pe 'backup computer'. Tineti clic stanga apasat pe acesta si trageti-l pe suprafata de lucru. Acesta ne permite sa facem acest lucru. Dupa ce ati ales unde doriti sa depozitati imaginea apasati OK paentru a incepe procesul. Pentru a face o copie de rezerva a intregului sistem deschideti meniul Start si scrieti in bara de cautare 'backup'.

Pentru a deschide ecranul de resurse. Cu toate ca la cele mai multe aplicatii noi aparute sunt de fapt un upgarde la cele vechi cum ar 25 .Mai puteti folosi CTRL+A. Sfatul 64 Adaugati noi monitoare de activitate in Windows Vista In Vista puteti sa monitorizati o intreaga serie de componente ale sistemului. Faceti apoi clic pe butonul 'customize'. apoi apasati Enter.CTRL+C. apoi alegeti ‘start menu’. CTRL+TAB etc Sfatul 63 Revenirea la unele setari ca in XP Pentru a face comanda RUN sa apara in meniul Start faceti clic dreapta pe meniul Start si alegeti proprietati. deschideti meniul Start si scrieti 'monitor'. CTRL+V. Sfatul 65 Folosirea la maxima capacitate a sistemului de verificare a fiabilitatii sub Vista O parte interesanta la Vista o gasim la servicele de monitorizare adaugate fata de Windows XP. La Vista ne apare o suita de noi instrumente de auto-monitorizare. derulati in jos pana gasiti optiunea 'run command' si verificati daca este activata. apoi dati clic pe OK. Din acest punct incercati dumneavoasstra sa aprofundati cat mai mult din structura acestui sistem de monitorizare.

Pentru a deschide Verificatorul de fiabilitate trebuie sa urmati pasii: intrati in “Start”. menit sa analizeze in amanunt performantele sistemului. Verificarea se face zilnic. Faceti apoi clic pe linkul “reliability monitor” care va apare in partea stanga. Pentru a realiza acest lucru este necesar sa urmariti instructiunile de mai jos: Dati clic dreapta pe un spatiu liber de pe desktop si selectati “new\shortcut”. puteti foarte usor sa comutati cu efecte vizuale de avertizare. Verificati “turn on visual notifications for sound (sound sentry)” si alegeti “vizual cue” pe care doriti din lista de mai jos. Deschideti “Start” si scrieti in bara de cautare “ease”. Verificatorul de fiabilitate este de fapt un jurnal al tuturor erorilor legate de software. Sfatul 67 Creati pe desktop iconul Shutdown si Reboot Daca sunteti satul de modul greoi de inchidere a lui Vista si doriti un mod mai simplu de inchidere sau repornire a sistemului. totusi gasim si un program nou “Windows Vista fiabilitate checker”. puteti face acest lucru prin crearea unui set de iconuri pe desktop care va ajuta la oprirea si repornirea sistemului. scrieti : “ Shutdown. de hardware sau de toate neregulile aparute la sistemul dumneavoastra. Pentru a dezactiva efectele audio vizuale sub Vista urmati instructiunile urmatoare. apoi tastati in casuta de cautare “Monitor” si apasati “Enter”. facand astfel Windows Vista mult mai fiabil. Derulati in jos si faceti clic pe “'use text or visual alternatives for sound”.exe –s 26 . Sfatul 66 Inchiderea sunetelor de avertizare si adaugarea de efecte vizuale Daca sunteti satul de efectele sonore de avertizare sau solicitarile sonore din Windows Vista. In locatia casetei de text.fi monitorizarea performantei. apoi apasati “Enter”. Acest program are o interfata usoara si care va permite sa vizualizati erorile de sistem si sa va faceti o idee de unde apar problemele.

Microsoft a introdus un utilitar de configurare rapida care poate seta preferintele dumneavoastra ca prioritate pentru fiecare tip de mass-media selectat de dumneavoastra.windowslive.exe –r –t 00” – pentru iconul de repornire. nu uitati sa salvati modificarile facute. dar esti satul de alertele de securitate din Vista puteti incerca un mic truc de comenzi rapide de la tastatura. Va recomandam si noi cateva lincuri utile.com Gagdget de cautare – www. tineti apasat tasta CTRL si SHIFT. apoi apasati Enter.feebdack. Aplicatia se va lansa automat ca privilegiu de administrator. Pentru a seta preferintele AutoPlay: Deschideti Start si tastati in bara de cautare “Autoplay” apoi apasati Enter. In cazul in care aceasta optiune este debifata.st Sfatul 69 Executare ca administrator a oricarei aplicatii de la tastatura Daca nu doriti sa dezafectati UAC. care sunt utile din toate punctele de vedere. Sfatul 70 Configurati Windows Vista AutoPlay manual pentru a se potrivi preferintelor dumneavoastra Meniul Windows AutoPlay are ceva mai multe optiuni decat Windows XP. Atentie! Lasati bifata optiunea “use autoplay for all media and devices”. Sfatul 68 Adaugare de gadget-uri la Vista O idee buna este sa adaugati gadget-uri.http://crx. dezactivati Autoplay-ul. dar inainte de a apasa Enter. Apasati in continuare “next” si dati o noua comanda rapida cu numele “shutdown”.com Incercati si acest gagdget . Din acest ecran aveti posibilitatea sa selectati ce doriti sa se intample atunci cand este introdus un CD in unitatea optica. Monitorizare la procesor. memorie si hard disk – www.hacki. Sfatul 71 Inchiderea notificarilor de securitate 27 . Dupa ce ati terminat de modificat preferintele. Dupa ce tastati numele aplicatiei pe care urmeaza sa o lansati. efecuarea unui clic de fiecare data cand introduceti un CD mass-media in unitate. insa exista o problema.–t 00” – pentru iconul de inchidere sau “Shutdown.

msc” si alegeti “as administrator”. Dati clic dreapta apoi pe ‘cmd’ si alegeti 'run as administrator'. Sfatul 72 Folosirea eficienta a mouse scroll Pentru a mari viteza rotii mouse-ului deschideti ‘regedit’ si cautati cheia 'HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop'. Bifati optiunea 'No GUI boot' si faceti clic pe OK. Pentru aceasta. apoi apasati Enter. Parola este aleasa de dumneavoastra si nu include parantezele. apoi apasati Enter. Pentru a realiza un cont de Administrator care apare pe ecranul de “bun venit” este necesar sa facem doua lucruri. apoi apasati Enter. 28 . apoi apasati Enter. navigati la fila ‘boot’. Astfel contul de administrator va apare in ecranul de bun venit. cum ar fi dezactivarea UAC si sunteti enervat de notificarile sonore si vizuale despre acest lucru. In promptul de comanda scrieti 'Net user administrator (parola)'. Deci. Mariti valoarea 'notches'. faceti clic dreapta pe acesta si apoi pe “properties”. Creati o noua valoare DWORD numita 'EncryptionContextMenu' si dati valoarea 1. In casuta “Startup Type” faceti clic pe Stop pentru a opri servicul imediat. Sfatul 76 Personalizati nivelurile volumului Puteti foarte simplu sa personalizati nivelul volumului in Vista. Sfatul 75 Adaugarea contului de administrator pentru ecranul “Wellcome” In mod normal la Vista contul de Administrator nu este necesar. Pentru a acccesa mixerul de sunet faceti clic dreapta pe iconul de volum si selectati 'open volume mixer'. deschideti Start si scrieti in bara de cautare ‘msconfig’. Sfatul 74 Dezactivarea “GUI boot” pentru a mari viteza la pornire Puteti simplu sa dezactivati animatiile pe care le vedeti in bara de cautare a Windows-ului. pentru a adauga criptarea la meniul contextual deschideti ‘regedit’ si cautati cheia 'HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced'.msc”. Pentru a folosi aceasta optiune cat mai bine puteti sa ii faceti accesul mai usor. Sfatul 73 Adaugare: criptare / decriptare a meniului Vista contine o functie de criptare care poate fi folosita pentru blocarea unor fisiere si directoare pe baza unei parole sau a unui cont. Pentru activarea contului de administrator si pentru a-i crea o parola deschideti meniul Start si scrieti “cmd” in bara de cautare.Daca ati modificat ceva. Cand se deschide fereastra MSConfig. Dati clic dreapta pe “services. In fereastra de servicii cautati “Security Center”. puteti sa le dezactivati: Intrati in Start si scrieti in bara de cautare “service. Apoi apasati OK. Cautati in jos pana la valoarea 'WheelScrollLines' si faceti clic dublu pe ea pentru a o edita.

In acest moment.' Faceti clic pe 'change plan settings’. Pentru a activa acest privilegiu de admin de pe un cont de user normal. apoi faceti clic pe OK. Pentru a face accesul la acesta mai prietenos deschideti Start apoi Control Panel. dupa care faceti dublu clic pe valoarea 'ShowGallery' si modificati valoarea 'Gallery'. Faceti clic pe 'classic view' din panoul din stanga si deschideti 'power options. Cautati cheia 'HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Media Center\Settings\DvdSettings'. Scrieti 'net user administrator activate:yes' si apasati tasta Enter Sfatul 80 Optimizarea meniului Start Accesul la butonul Start in Vista este destul de greoi. Sfatul 79 Activeaza modul de super user In Vista puteti pacali sistemul ca sunteti admin (cu toate beneficiul care se datoreaza acestui fapt) cu o simpla comanda data de la tastatura. Derulati in jos pentru a intra in 'power buttons and lids' si cautati 'start menu power button. imaginea de DVD-uri stocate in Media Center va fi afisata.' Modificati 'setting' din caseta derulanta cu 'shutdown'. deschideti promptul de comanda (vedeti sfatul 20). Sfatul 78 Descoperirea uneltelor ascunse sub Vista Meniul din Vista are cateva surprize si anume: daca rulati un fisier si tineti apasat tasta SHIFT acel fisier este trecut ca scurtatura in meniu. Dupa aceste modificari veti vedea ca 29 . Totodata puteti sa-l trageti peste bara de Quicklanch. apoi clic pe 'change advanced power settings’. Sfatul 77 Afisarea pornirii rapide pentru DVD in Vista Media Center Din pacate Windows Media Center are setari implicite legate de rularea DVD-urilor. Pentru a obtine o lista a afisarilor mass-media stocare DVD Meia Center intrati in Start si tastati ‘regedit’.De aici se pot regla in functie de doleante orice nivel de sunet dorit.

Sfatul 81 Activarea voce inchidere Vista Pentru a inchide mesajele verbale. Acesta stocheaza rezultatele intr-un fisier XML pe hardul dumneavoastra care este apoi citit pentu a putea genera un scor al performantei sistemului pe care il detineti. normal status messages'. Faceti clic dublu pe el activati optiunea 'enable' apoi apasati OK. Pentru a modifica spatiul de lucru urmati pasii de mai jos: Deschideti meniul Start si faceti clic dreapta pe “Computer”. care afecteaza performanta sistemului. Sfatul 83 Optimizare finala pentru Vista Performanta calculatorului dumneavoastra se poate calcula cu ajutorul unui program si anume WinSat. Toate aceste optiuni le gasiti in meniul Start.butonul de 'shutdown' actioneaza ca cel din XP. Mergeti apoi la fila ‘advance’ si in rubrica ‘performance' dati clic pe ‘settings…’ In fila 'visual effects' veti gasi o gama larga de setari pe care le puteti activa sau dezactiva marind astfel performanta spatiului de lucru. puteti sa optimizati spatiul de lucru asa cum doriti dumneavoastra. In fereastra politici de grup cautati 'computer configuration\administrative template\system' si cautati in jos pana ajungeti la ‘verbose vs. apoi alegeti proprietati. apoi apasati Enter. 30 . Sfatul 82 Personalizarea Vista pentru calculatoare desktop Indiferent daca folositi sau nu interfata Aero 3D. deschideti ‘Start’si scrieti in bara de cautare 'gpedit. Totodata puteti alege 'adjust for best performance option' daca dumneavoastra nu prea va descurcati. Faceti clic pe 'advanced system settings' de pe panoul din stanga.msc'.

puteti sa dezactivati efectul de transparenta al acestei interfete. Apoi salvati fisierul. Inchideti ‘regedit’ si restartati sistemul 31 . Dati clic dreapta pe o zona goala a desktopului si apoi alegeti ‘personalize’. performantele pot sa difere foarte mult.' Cand actualizarea s-a terminat va va aparea si scorul dumneavoastra. Creati aici o noua valoare DWORD numita 'MaxConnectionsPer1_0Server' si dati-i acesteia o valoare zecimala intre 3 si 5. o puteti dezactiva cu usurinta.. Alegeti apoi 'window colour and appearance' option ’ si debifati caseta 'enable transparency' Sfatul 87 Descarcarea de pe internet simultana pe Internet Explorer 7 Dupa cum probabil stiti. Creati apoi o alta DWORD 'MaxConnectionsPerServer' si dati acesteia o valoare identica ca la prima cheie creata. insa este bine de facut pentru ca el arata bine.#). deschideti ‘regedit’ si cautati cheia 'HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings'. efect care consuma destul de multe resurse din sistem. dar sunt probleme cu viteza de rulare a calculatorului.exe’ si apoi alegeti : 'run as administrator'. Dati clic dreapta intr-o zona goala de pe desktop si alegeti ‘personalize'. Schimbati apoi in caseta de jos “all files.Deschideti Start si scrieti ‘wordpad’ in bara de cautare. Sfatul 86 Oprirea interfetei transparenta Aero (exceptie Vista Basic) Daca va place totusi aceasta interfata. daca aveti putina memorie sau daca nu va plac sunetele stridente ale acestei interfete Aero. Cu toate ca acest scor nu este cel real. Cand se deschide Wordpad mergeti la 'file\open' si cautati la 'c:\windows\performance\ winsat\datastore'. Acum deschideti fereastra de informatii despre performanta (Start si scrieti 'performance info') si faceti clic pe 'update my score. Selectati optiunea 'window colour and appearance' si intrati apoi pe classic appearance properties for more options. Dati apoi clic dreapta pe ‘wordpad.”. Internet Exploret 7 este limitat doar la doua legaturi simultane de pe acelasi server. Pentru a creste numarul de download-uri. ⅛ Sfatul 84 Dezactivarea interfetei Aeroglass (exceptie Vista Basic) Daca aveti o placa video mai veche. Deschideti apoi fisierul care are cea mai recenta data. Editati apoi linia 12 si 19 adaugand orice valoare pe care o doriti sa o vedeti (in formatul #.' In caseta de derulare alegeti ‘Vista Basic’ si dati clic pe OK.

Cautati cheia 'HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\tcpip6\Parameters\. Noua cheie pe care o faceti se numeste 'DisabledComponents' and give it the value '0xFF'. Cautati in jos pana la intrarea 'network. Sfatul 89 Rezolvarea copierii fisierelor mari in Vista Vista are cateva probleme cu copierea de fisiere mari pe retea. Puteti face asta prin intrarea in Start apoi Run si aici scrieti ‘regedit’. Sfatul 92 Inchiderea tranzitiei multi monitor pentru a spori viteza de pornire la Vista Windows a inclus un serviciu nou TMM care faciliteaza conectarea si deconectarea telefoanelor mobile si a monitoarelor multiple. Cu toate ca pana acum nici un protocol nu-l utilizeaza este recomandabil sa il opriti. Daca aceasta optiune este un impediment pentru dumneavoastra. Trebuie sa opriti sistemul ca modificarile sa aiba efect. Pentru a deconecta TMM intrati in meniul Start si dati clic dreapta pe ‘my computers’. In fereastra Computers Management cautati 'task scheduler\Task scheduler library\Microsoft\Windows\MobilePC' Apoi faceti clic dreapta pe TMM si alegeti 'disable’. Daca problema nu s-a rezolvat atunci deschideti un alt prompt si scrieti aici 'netsh interface tcp set global autotuninglevel=disabled'. cautarea retelelor wireless nu are optiune de refresh.http. Pentru asta deschideti FireFox si scrieti in bara de adrese 'about:config'. apoi apasati Enter. Pentru a face acest lucru. Alegeti apoi ‘manage’. Reporniti programul pentru ca modificarile sa capete efect. puteti folosi tasta F5 care va improspata automat ecranul. In acest moment. utilizatorul are la dispozitie o fereastra pop-up pentru a configura acest dispozitiv nou conectat. va recomandam oprirea acestei facilitati.max-persistent-connections-per-server'. Sfatul 90 Inchide Ipv6 in Windows Vista Vista este primul Windows care foloseste IP versiunea 6. Cu toate acestea. 32 .Sfatul 88 Activati descarcarea multipla cu Firefox Daca preferati sa folositi FireFox puteti sa il setati sa descarce simultan de pe mai multe servere. Faceti clic pe intrare si modificati de la 4 la 10. Sfatul 91 Refresh automat pentru retelele de wireless La Vista. Aceasta este din cauza unei noi facilitati numite 'receive window auto-tuning'. logati-va ca administrator si in casuta prompt scrieti 'netsh interface tcp set global autotuninglevel=restricted'. Dati clic dreapta intr-o zona goala in panoul din dreapta si alegeti 'new\DWORD value'. Principala sa functie este de a detecta cand un monitor nou este conectat la priza.

apoi apasati Enter. cautarea si indexarea alimentare in mod de salvare. Planul dumneavoastra este acum salvat. Selectati optiunea 'window colour and appearance' si apoi 'open classic appearance properties for more options. Sfatul 94 Inchidere interfata Aeroglass pentru a mari durata de viata a acumulatorului O alta optiune de a economisi energie electrica din bateria laptopului este si dezactivarea Aeroglass. adaptorul wireless maxim de economie a energiei. Aceste jocuri necesita ultima versiune de DirectX 9. Aveti posibilitatea de a sterge folderul dupa instalarea acestuia. Recomandarile noastre sunt: dezactivarea hdd – 10 minute de inactivitate. In continuare alegeti 'change plan settings. deschideti meniul Start si si scrieti in bara de cautare 'power'. alegeti ‘ Vista Basic’ si dati clic pe OK. Vista nu contine DirectX 9. Alegeti sablonul 'power saver' si dati-i un nume apoi apasati ‘next’. In fereastra de optiuni de putere selectati 'create a power plan' din panoul din stanga. dezarhivati-l intr-un folder pe desktop apoi porniti-l prin clic pe executabilul DXSETUP. 33 . Aici puteti sa optimizati planul dumneavoastra in functie de cum utilizati laptopul pentru a-i asigura acestuia o viata cat mai lunga. Pentru a crea un profil. In consecinta. Sfatul 95 Actualizarea DirectX 9 pentru jocuri sub Vista Remediul de a rula jocuri pe Vista care de regula nu functioneaza este simplu. descarcati de pe site-ul Microsoft versiunea de DirectX 9. Acest lucru poate sa duca la o marire a duratei de viata a acumulatorului laptopului nostru. doar cateva elemente de compatibilitate.Sfatul 93 Optimizarea cautarii sub Vista pentru economie de timp Vista permite o particularizare a optiunilor de alimentare. Pentru a opri aceasta dati clic dreapta intr-o zona goala de pe descktop si alegeti 'personalize'. Selectati apoi optiuni speciale de afisare sau hibernare apoi apasati OK.' si apoi 'change advanced power settings’.' In caseta.

Pentru aceasta gasiti executabilul jocului in cauza (cel mai bine mergeti direct in Program Files pentru a-l gasi) sau folositi functia de cautare. Gasiti executabilul jocului respectiv. Aici ar trebui sa gasiti 'play DirectX 9’.. Rularea cu DirectX 9 s-ar putea sa inlature multe ‘zorzoane’ insa rularea jocului o sa va satisfaca pe deplin. Daca aveti o placa de sunet Creative Audigy or X-Fi nu aveti nici o optiune de a activa sprijinul 3D. dar costa foarte putin. 34 . Faceti clic pe OK. nu exista componente hardware care sa fie compatibile cu acceste modelari 3D. Pentru a activa modulul de compatibiltate pentru jocuri urmati exemplul de mai jos. Vista va permite sa efectuati unele comenzi in cadrul executabilului cum ar fi inchiderea efectelor vizuale 3D cum ar fi Aero. Trebuie sa faceti acest lucru pentru fiecare joc care va da batai de cap. Retineti ca dezactivarea Aero se face doar pentru jocul in cauza.inchiderea fundalului Daca doriti o cat mai buna rulare a jocurilor sub Vista incercati modificarea fisierului executabil pentru a dezactiva unele caracteristici de fundal pentru desktop. Din pacate. Din fericire. Exista o multime de programe care nu pot rula sub Vista. apoi faceti clic pe OK. Faceti clic pe ‘compatibility’ si verificati rubrica 'disable visual themes'. Creative Labs a creat un program numit ‘Alchemy’ care reglementeaza acest lucru. Sfatul 99 Pentru rulare jocuri . Verificati caseta 'run this program in compatibility mode for.mod DirectX 9 Daca sunteti dezamagit de evolutia DirectX 10 atunci cautati folderul in care se afla jocul respectiv si faceti clic dreapta pe iconul DirectX 10.:’ in care cautati sa fie setata optiunea 'Windows XP Service pack 2'. atunci cand rulati jocul.. Clic dreapta pe acesta si selectati proprietati. Dupa ce l-ati gasit.Sfatul 96 Optimizare jocuri . pe piata. Faceti clic apoi pe compatibility'. Microsoft a lansat o multime de patch-uri care reglementeaza aceasta problema. Sfatul 98 Optimizare sunet 3 D pentru unele jocuri Microsoft a facut modificari majore in modul 3D al efectelor sonore. dati clic dreapta si alegeti proprietati. Din pacate programul nu este free. Sfatul 97 Optimizare DirectX 9 pentru jocuri compatibile cu Windows XP Multa lume stie ca Vista are multe probleme de compatibilitate cu rularea unor jocuri mai vechi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful