You are on page 1of 13

FOLIO SISTEM PEMASANGAN TETAP

--------------------

CIKGU: MOHD DIYA BIN CHE JUSOH

Kumpulan: HBU133ZB

W. kami ingin memanjatkan kesyukuran ke Hadrat Allah S. Sekian terima kasih. Kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada cikgu kami kerana memberi sokongan kepada kami. banyak ilmu dan pengetahuan yang kami perolehi mengenai sistem pemasangan tetap.T kerana dengan izin. Semasa menulis buku folio Bomba ini. . Terlebih dahulu. Ribuan terima kasih juga kepada sesiapa yang terlibat secara langsung atau tidak langsung semasa proses menulis folio ini. Nur Ismaliyana bt Ismail dan Nur Hakimah bt Jamaludin kerana banyak membantu dan memberi pendapat idea semasa menulis buku folio Bomba ini. limpah dan kurnia Nya jua dapat kami menyiapkan folio Bomba ini dengan jayanya.PENGHARGAAN Assalamualaikum. Dan terima kasih juga tidak terhingga kepada ahli kumpulan kami iaitu Khairunnisa bt Zaini.

Ia bergantung kepada tahap keluasan dan ketinggian sesebuah bangunan tersebut.SISTEM PEMASANGAN TETAP Sistem Pemasangan Tetap ialah sistem Perlindungan Kebakaran secara aktif. ia juga diadakan bagi mengawal dan menentang kebakaran secara manual mahupun automatik. didengar dan berkemampuan menggerakkan lain-lain tindakan dan arahan 2. Sistem ini diadakan bagi memberi amaran kebakaran kepada penduduk/penghuni sesebuah bangunan tersebut. Selain itu. Pemasangan sisitem ini boleh dibahagikan kepada tiga jenis iaitu:    Dalam bangunan Luar bangunan Pengudaraan Tidak semua pemasangan sistem ini sama. Setiap jenis bangunan mempunyai pemasangan yang berbeza. SISTEM PEMASANGAN DALAM DAN LUAR BANGUNAN YANG PERLU DIKETAHUI 1. member amaran dan memadam kebakaran secara automatik sekiranya . Sistem Penggera Kebakaran  Sistem yang memberi amaran kebakaran melalui peralatan yang boleh dilihat. Sistem Penyembur Automatik  Sistem ini ialah sistem yang merangkumi semua aspek iaitu mengesan.

 Sistem penyembur automatik ini ialah sambungan paip-paip kepada SPRINKLER mengikut jarak am yang telah ditetapkan. Biasanya. lobi. Sistem Pili Bomba  Sistem pili bomba adalah satu alat yang dipasang bagi mengawal kebakaran di peringkat awal sebelum pihak bomba tiba bagi menjalankan tugas. Sistem ini mampu berfungsi sendiri tanpa bantuan manusia.  Terdapat tiga reka bentuk pemasangan sistem ini iaitu menggunakan pam sendiri. 4. Paip-paip ini kemudiannya akan disambung pada tangki yang mempunyai pam bagi memberi tekanan untuk ia berfungsi. 3. Sistem Salur Bantu Mula  Sistem salur bantu mula adalah satu pemasangan tetap yang dipasang bagi mengawal kebakaran di peringkat awal sebelum pasukan bomba tiba menjalankan tugas. tekanan gravity dan gandingan dengan sistem lalu. ia ditempatkan di dalam kurungan tangga.000 liter air dan sentiasa dalam .berlaku sebarang kebakaran. Sistem ini ditempatkan di setiap tingkat sesebuah bangunan.  Pemasangan ini dipasang pada siling setiap bangunan.  Tangki yang dimaksudkan itu perlulah mempunyai kandungan tidak kurang daripada 45. Sistem ini boleh digunakan oleh penduduk/penghuni bangunan tersebut. Sistem ini dipasang pada saluran paip atau tangki yang sedia ada bagi mendapatkan air. pintu keluar atau lain-lain lokasi yang sesuai.

Jenis api yang berbeza perlu menggunakan jenis pemadam api yang berbeza. 5.  Sistem ini dipasang pada tembok bangunan. Alat Pemadam Api  Alat pemadam api amat mudah untuk dikendalikan. kaca pada sistem ini perlu dipecahkan dan secara tidak langsung alat penggera keselamatan akan berbunyi. 6.  Sistem ini dihubungkan terus ke peti penggera. Sekiranya berlaku kecemasan. pintu-pintu masuk utama atau tempat-tempat yang mudah untuk dilihat. . loronglorong jalan keluar.keadaan penuh. terdapat juga jenis pemadam api yang boleh digunakan untuk api jenis ABC. Sistem Pecah Kaca  Sistem pecah kaca ialah sistem yang digunakan secara manual apabila berlakunya sebarang kecemasan. Tangki ini mendapat bekalan air dari LAM.  LAM mempunyai pam dan mampu memberi tekanan di antara 75-85 psi.  Api Kelas ‘A’ – Api Pepejal Api Kelas ‘B’ – Api Cecair Api Kelas ‘C’ – Api Gas & Wap Api Kelas ‘D’ – Api Logam  Kini.

3) Membolehkan anda mengambil tindakan yang perlu untuk memadamkan kebakaran. Sistem Pengesan Haba   Alat pengesan haba ini mampu mengesan kadar haba seperti yang telah ditetapkan. 8.7. Ia juga mampu mengesan kadar kenaikkan haba kepanasan pada jarak waktu yang ditentukan . Sistem Pengesan Asap  Alat ini akan dipasang pada siling setiap bangunan untuk mengesan kehadiran asap. 4) Memberi anda lebih masa untuk menyelamatkan diri sekiranya api dalam keadaan tidak terkawal.  Fungsi : 1) Memberi amaran awal sekiranya berlaku sesuatu kebakaran dimana membolehkan anda bertindak dengan cepat untuk 2) Memberikan amaran segera kepada penghuni lain supaya nyawa dan harta benda dapat diselamatkan.

I kelas C bersaiz 100mm disambungkan terus ke tangki. pam duty. 4) Paip kembali (return pipe) : jenis wrought steel atau G. 5) Injap pelantar (landing valve) dipasang pada setiap aras bangunan.5m (10 tingkat) dari paras akses perkakasan bomba (rujuk UBBL para 229(1). 6) Hos kanvas @30m panjang dilengkapi 65mm dia.9. Sistem Halon / Carbon Dioksida (CO2)  Sistem halon ialah sejenis alat pemadam api dimana ia hanya dipasang ruang-ruang tertentu iaitu ruang yang air tidak boleh digunakan sebagai media pemadaman.   Sistem ini mampu mengesan. Ia mengeluarkan gas CO2 dengan automatik apabila berlaku kebakaran. bilik computer dan bilik pendawaian. di 10. memberi amaran dan memadam kebakaran. Contoh tempat yang menggunakan sistem ini ialah bilik jentera. Ianya diwajibkan bagi ketinggian bangunan melebihi 30. pam stand-by 3) Paip utama (riser): jenis wrought steel atau G.I kelas C bersaiz 150mm. coupling dan nozel. 7) Four way breeching inlet .  Komponen sistem pancur basah : 1) Tangki pancur basah 2) Set pam : pam jockey. Sistem Pancur Basah  Sistem pancur basah merupakan pili bomba dalam bangunan untuk kegunaan anggota bomba semasa kejadian kebakaran.

Sistem Pancur Kering  Adalah satu paip menegak yang sentiasa berkeadaan kering (tanpa air di dalamnya) yang di pasangkan pada bangunan untuk tujuan menentang kebakaran. 3) Mengurangkan peluang pada api untuk ‘mushrooming’  Membuat pengudaraan yang betul pada bangunan yang terbakar boleh mengurangkan kemungkinan haba dan gas-gas api daripada merebak ke bahagian bumbung struktur . Ia nya di lengkapkan dengan injap pelantar (Landing Valve) dan juga Alir Masuk (Breeching Inlet) bagi membolehkan jentera Bomba membekalkan air ke dalam sesalur paip sistem ini. Oleh itu.Pengudaraan juga membantu dalam mengenalpasti arah perjalanan kemerebakan api. Ianya juga dapat memudahkan laluan keluar mangsa yang terperangkap serta menjadikan keadaan lebih selamat bagi anggota bomba untuk bekerja.Sistem yang membantu pemadaman kebakaran objektif-objektif pengudaraan : 1) Membantu menyelamatkan nyawa.  Pengudaraan yang betul menghalang kewujudan asap dan haba yang lebih teruk.11. 2) Mempercepatkan proses pemadaman kebakaran  Dengan bergerak keluarnya asap dan api daripada dalam bangunan. Sistem Pengudaraan   . 12. langkahlangkah yang betul dapat diambil untuk mengawalnya. anggota bomba akan dapat mengawal api dan meneruskan tugas-tugas pemadaman.

PAM UTAMA dan PAM KEDUA. 14. 15. 13. dan aksesori-aksesori elektrik. Sistem Tangki Air  Tangki air adalah satu sistem yang sangat perlu di setiap pembinaan yang dilakukan. api dapat dibendung pada satu titik yang lebih selamat di mana perolakan haba dapat di tahan atau dikepung daripada terus berolak. Sistem Pendawaian  Sistem pemasangan litar elektrik yang merangkumi pengalir.bangunan itu. Setiap tangki air perlulah mempunyai kandungan air tidak kurang dari 45.  Tangki air ini dilengkapi dengan 1 set pam yang terdiri daripada PAM JOCKEY. perlindungan mekanikal.000 liter dan perlulah sentiasa penuh. penebat. . Sistem Jalan Keluar  Sistem ini dipasang pada laluan-laluan pintu keluar.  Sistem jenis pendawaian : 1) Sistem pendawaian tersembunyi 2) Sistem pendawaian penyokong katenari 3) Sistem pendawaian konduit. Tangki air ini mendapatkan air terus dari LAM. Dengan cara ini. Biasanya di tangga dan lobi.

Pergerakkan pam-pam ini boleh dilakukan secara manual mahupun automatik. penduduk. . ia digerakkan melalui kejatuhan tekanan.16. 17. Sistem ini bertujuan menerangi bangunan kerana jika berlaku kebakaran. ia akan digerakkan secara terus manakala jika ia secara automatik. Sistem Pam-Pam   Terdapat 3 jenis pam iaitu pam jockey.  Sistem ini mempunyai bateri yang mampu bertahan selama 2 hingga 3 jam. Sistem Lampu Kecemasan  Sistem ini juga dipasang pada siling setiap bangunan.  Pergerakan pam ini dihubungkan kepada sistem penggera kebakaran. ia juga dipasang di jalan-jalan keluar bangunan. biasanya bekalan elektrik akan terputus secara tidak langsung. Oleh itu.pam utama dan pam kedua.penghuni bangunan boleh mencari jalan keluar. Selain itu. Jika secara manual.

Jenis-jenis sistem pengudaraan pada bangunan adalah pengudaraan biasa seperti tingkap dan struktur terbuka.   Elak kemasukan asap ke dalam kawasan terlindung Kurangkan kemerebakan kebakaran disebabkan oleh asap. Penting kepada penghuni bangunan dan bomba:   Untuk menjamin keselamatan penghuni keluar dari bangunan semasa selamatkan diri Memudahkan anggota bomba lakukan kerja menyelamat dan memadam kebakaran. . 2. Tujuan pengudaraan diadakan:  Beri pengudaraan kepada jalan-jalan keluar keselamatan . 3. lobi melawan kebakaran. tangga keselamatan dan koridor terkawal.SISTEM PEMASANGAN PENGUDARAAN BANGUNAN 1.

tred.UNDANG-UNDANG BERKAITAN SISTEM PEMASANGAN TETAP Sistem pemasangan tetap adalah sangat penting sebagai satu tindakan langkah awal yang mesti diambil bagi mengelakkan api kebakaran daripada berlaku dan juga langkah awal bagi mengelakkan kebakaran yang baru bermula (infant stage) daripada merebak kepada peringkat yang tidak boleh dikawal lagi (uncontrollable stage ). (1) Penggera kebakaran hendaklah disediakan mengikut Jadual Kesepuluh Undang-Undang Kecil ini. (WILAYAH PERSEKUTUAN KUALA LUMPUR) 1985. 236. PENGGERA KEBAKARAN. Pemasangan tetap hendaklah sama ada sistem banjir seluruh atau sistem pelindung unit bergantung kepada jenis proses berbahaya dan pendudukan sebagaimana dikehendaki oleh Pihak Berkuasa Bomba. UNDANG-UNDANG KECIL BANGUNAN. PENGESAN API. SUSUNAN UNDANG-UNDANG KECIL. pendudukan atau saiznya adalah dikehendaki supaya dilindungi oleh pemasangan tetap. Tempat-tempat yang mempunyai bahaya atau risiko khas disebabkan oleh jenis storan. . BAHAGIAN VIII. sistem alat pelindung. PEMADAM API DAN AKSES MENENTANG KEBAKARAN menyatakan : 235. PARIT DAN BANGUNAN 1974. dan pemadam api khas sebagaimana dikehendaki oleh Pihak Berkuasa Bomba. 237. Menurut AKTA JALAN. Untuk itu setiap pelan bangunan yang akan di bina perlu menyediakan sistem pemasangan tetap untuk mendapatkan kelulusan pembinaan.

5 meter tinggi hendaklah dilengkapkan dengan sistem penggera kebakaran dua peringkat di mana isyarat pengungsian (isyarat berterusan) diberi dengan serta merta di bahagian premis itu yang terjejas sementara suatu isyarat bahaya (isyarat sela-menyela) diberi di bahagian yang bersampingan. yang melebihi 9290 meter persegi atau melebihi 30. . tidak termasuk tempat letak kereta dan kawasan storan.(2) Semua premis dan bangunan yang mempunyai keluasan lantai kasar.

2.5      .3/. .2.3 897:9:7907-:.9/.7.3 .3.5 /.3202.8.:...3/.3 0:.3 4- 20.349.3 -.8.23080...7.50/./.7 080. O &39:203. O .9.3802.9.7.2030....39073/:3 O :7.3/7 O 02:/..080../.7.8.3/.3.-42-.8./.3-42-.3503:/.2.7././.3..9.80.02.7. -.3:3.2.7.. 805079 93.3:3..3 5.30-..3.20-.9...3  038 038 88902 503:/.3 0-.-.503:3-.3/80-.347/47907.302070-..2.$$%!$!&#&  !039305.  %::.7-. 503:/.8.3503:30:.8:../.3 O 07 503:/.3 9.7/.3 .3:3.3 05.2.307..340.

8. -.32089 /.7: -072:..3.303/..39 89.3909./.8/80-.9503/:3 /.-..32025:3.3909./.5:39:203/..8.0 /..9.. 2030.0-./3/:340502.8.. 42-.  %025.2- -.40!..:8.8./003/.3..-...8:5.3 ...7.3203:9.9.0805::&3/.../:.9.3..3.9:93/.2..39:305.3 0-. -07.388902502.5 0-.:88902503/:3:39 -07.9./. :3.. .:784./003/.3 970/ 503/:/:.30::8. 07:.3400388947.9. 2030...3 -.42-. 31.: /..3780:7:.3..3 .3503/:/:..5.   !0307.3.-089..40!.3 /./..3.3 . 5073...3 0. .2..5 88902.75.3909.9.-40/.3-.507:2030/.2.88902-.3/ -3.3.95039380-.& &#%$$%!$%%! $8902502.8.3909.8.3 :. 05..7.3 03:7:9% !#%& & && !#$&%&&&!&# $&$&& & ' !## !$! !!$$ %#203./.3./.2.9 9025.3.3.75.038574808-07-.8.3.8./..3 &3/.3.9 ./003/./.07:.0 &39:9:809.. 2070-.43974.7.3502-3.380-.3./80/./.503/.5.550..39/.8.3 !02.880-.5.3502..3:3.

 $02:./.38947..7.39070.0-.3-.7.3/03.7.3:3.8.3..8.9:8.7 9/.3570289:..3      ./03.8:9025. 2030.3.8:.7.3 /-07/03.38079..9-07907:8.57028/. 8.8 802039.0:..2079.7.253.3200- 2090750780.32025:3.9 09...3/:. /-07/-.0709.3.3.8.:200- 20907 9303/.9/2./-..9072..38890250307..8.39.9 503:38.980.3.5.7.3 8.9.3 .3-078.5073.9-.