Isaac Newton (1642-1727), fizician englez, matematician şi filozof natural, este considerat unul dintre cei mai

importanţi oameni de ştiinţă ai tuturor timpurilor. Newton s-a născut în Woolsthorpe, Lincolnshire, în Anglia. Tatăl său a murit încă înainte de naşterea lui Isaac. La vârsta de trei ani, mama sa s-a recăsătorit, iar bunica sa s-a ocupat în continuare de educaţia lui. Newton a început şcoala într-un oraş învecinat şi, la vârsta de zece ani, a fost trimis la o şcoală în apropierea oraşului Grantham. În timpul şcolii, Isaac a locuit în casa unui faracist numit Clark, de unde se presupune că i s-a născut interesul pentru chimie. Tânărul Newton pare a fi fost un băiat tăcut însă priceput. El a construit cadrane solare, modele de mori de vânt, un ceas acvatic, o trăsură mecanică şi zmei zburători cu lanterne ataşate de cozi. Oricum Newton a fost (cum a şi mărturisit apoi) foarte neatent la şcoală. În 1656 mama lui Newton, după moartea celui de-al doilea soţ, s-a întors în Woolsthorpe şi şi-a retras fiul de la şcoală în speranţa să-l facă fermier. Newton nu a arătat nici talent şi nici aptitudini pentru a deveni un fermier, pentru munci agricole. Conform unei legende, el a fost odată găsit sub un gard viu cufundat în lectură în timp ce ar fi trebuit să fie în piaţa din Grantham. Din fericire, fostul profesor al lui Newton din Grantham a recunoscut inteligenţa sa şi a convins-o în cele din urmă pe mama acestuia să-i permită să se pregătească pentru admitere la Universitatea Cambridge. În iunie 1661 Colegiul Trinity din Cambridge l-a acceptat pe Newton ca student. Studiile sale includeau aritmetica, geometria, trigonometria şi, mai târziu, astronomia şi optica.
1

care a fost profesor de matematică la acel colegiu. Această perioadă a fost o îmbogăţire intelectuală pentru Newton. optica şi matematica. dacă era nevoie.Probabil că a primit multă inspiraţie la Trinity de la distinsul matematician Isaac Barrow. Newton a formulat legi ale gravitaţiei universale şi ale mişcării – legi care explică mişcarea obiectelor atât pe pământ. Perspicacitatea sa matematică l-a condus la inventarea ariei matematice numite „calculus” (pe care şi matematicianul neamţ Gottfried Wilhelm Leibnitz a dezvoltat-o independent). Newton şi-a primit diploma licenţiată în ianuarie 1665. Newton şi-a prezentat ideile în mai multe lucrări publicate dintre care două. În acest timp el a muncit mult şi a făcut descoperiri importante în subiectele pe care le va explora pe parcursul întregii sale vieţi: mişcarea. cât şi pe cer. Contribuţiile revoluţionare ale lui Newton explică funcţionarea unei mari părţi din lumea fizicii în termeni matematici şi sugerează că ştiinţa poate oferi explicaţii şi pentru alte fenomene. Newton s-a întors în Woolsthorpe unde a rămas aproape doi ani. pentru a modifica – teoriile 2 . Newton a luat lucruri cunoscute şi a format teorii matematice pentru a le explica. „Philosophiae Naturalis Principia Matematica” (Principii Matematice ale Filozofiei Naturale – 1687) şi Optică (1704) sunt considerate printre cele mai bune lucrări ştiinţifice produse vreodată. În final Newton a folosit rezultatele sale pentru a verifica – şi. El a utilizat aceste teorii matematice pentru a prezice prezentarea obiectelor în diferite circumstanţe şi apoi a compara prezicerile sale cu ceea ce a observat în decursul experimetelor. Acelaşi Newton a inventat şi studiul modern al opticii – sau comportarea luminii – şi a constuit primul telescop. Când o epidemie de ciumă bubonică în 1665 a închis temporal Universitatea Cambridge. Barrow a recunoscut geniul lui Newton şi a făcut tot ce-i stătea în putere pentru a-l cultiva.

Powered by http://www. În plus.ro/ cel mai tare site cu referate 3 . Newton a fost îngropat în Westminster Abbey. Newton a început cu legile mişcării şi a gravitaţiei observate în natură. al cronologiei.sale. invenţia „calculus-ului” a oferit ştiinţei una dintre cele mai puternice şi multilatreale unelte. A murit în data de 20 martie 1727. În 1725 Newton s-a mutat din Londra la Kensington (atunci un sat în afara Londrei) din motive de sănătate. al alchimiei şi al chimei. apoi a folosit aceste legi pentru a converti fizica de la o simplă ştiinţă a explicaţiilor într-un sistem matematic general cu legi şi cu reguli. Pe lângă lucrările sale ştiinţifice. Newton a mai lăsat şi substanţiale scrieri în domeniul teologiei. Experimentele sale au explicat fenomenul luminii şi a culorii şi au anticipat descoperiri moderne în teoria luminii. fiind primul om de ştiinţă care a avut această onoare.referat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful