Linedanser

Indledning og analyse : side 1 Analyse og min egen mening : side 2 – 3

Skrevet af Nicklas

1

Indledning

Jeg har læst Linedanser som er et digt der handler om livets veje og beslutninger. Digtet er skrevet i slutningen af 90’erne. Tekst og melodi er komponeret af Per Krøis Kjærgaard. 90’erne var en tid hvor folk begyndte at koncentrere sig mere om arbejde og om sig selv. Samtidig blev folk mere stressede. Med al denne stress og jag skulle man passe på med at træde ved siden af. Det er dette digt et godt eksempel på. Litteraturen i 90’erne, var et kæmpe gennembrud i dansk littaratur, fordi forfatterne fik mere frihed til at skrive hvad de havde lyst til ( Prosa ) 90’erne var også en tid hvor dansk musik, film og digte blev internationalt accepteret.

Analyse
Når jeg læser dette digt, bliver mine tanker sat i gang med en masse billeder, af en person som ligner enhver anden person. Personen for fortalt nogle kloge ord om, hvordan han / hun skal bære sig ad med at overleve dette virvar af ting som man skal nå, og om hvordan og hvor langt man kan træde ud fra linien uden at det går galt. Digtet er et lyrisk digt fordi der er en masse følelser og sanser med i digtet. Digtet er delt op 65 vers og 15 strofer. Den relative kronologi i digtet er en fortælling om en person der går igennem livets veje, for at finde sin egen vej. Fortælleren er en altvidende – fortæller, fordi der bliver fortalt om personens erindringer, Og fordi fortælleren har mulighed for at sætte tanker i hovedet på personen der bliver snakket om. Fortællingen foregår i 90’ernes Danmark. I starten af historien foregår historien på fødeafdelingen. Midt i historien er man det steder hvor personen skal træffe valg. Og i slutningen af historien er man på alderdomshjemmet. Linedanseren er en person, der lige fra sin fødsel, til sine ældre dage. Skal have gode råd til alle de vigtige beslutninger, der skal tages i livet. Jeg mener derfor at hun har været en person, der har været nem at narre og har været svag på en masse punkter. En anden betydning kunne være at hun har været stærk, men har været udsat for stor fare på sin vej igennem livet.

2

Fortælleren, Per Krøis Kjærsgaard er en utrolig kristen person, fordi at han har sat sig ind i rollen som en slags gud i historien ”Den store, hjælpende stemme” Jeg mener at sætningerne til sidst ”At lyset brænder for dig !” ”Og kigger du op, er der nok en vej” Har til hensigt at fortælle folk at linedanseren, har en hvis tro på gud, fx betyder ”at lyset brænder for dig !” At himlen lys åbner sig ”Guds port” Og sætningen ”Og kigger du er op, er der nok en vej” Betyder at himmel stien, op til gud er åben. Forfatteren har valgt at bruge en masse metaforer i historien, som fx ” Tænk at få balancekunst” det kunne betyde ” Tænk at få sin verden til at hænge sammen og leve et dejligt normalt liv” Historien er også skrevet i høj stil, fordi ordvalget i historien er specifikt udvalgt til at lyde godt når det bliver sat sammen. Samtidig er det nogle meget smukke ord der bliver brugt. Temaet i historien er at, man følger en person der går gennem livets veje, igennem fare og usikkerhed. Personen overlever disse komplikationer og ender i himlen som en engel. Hensigten med dette digt, var at Per Kjærsgaard ville fortælle om hans egen mening om livet, og om hvordan man skal følge stien til glæde og lykke. Historien er skrevet i slutningen af halvfemserne. Hvor folk skulle passe på med at træde ved siden af. Pga. den store udvikling i dagligdagen. Jeg finder det svært at sætte dette digt sammen med nogle film / tekster, fordi at der er så mange. Hvis jeg skal give et eksempel, ”Leon” en film om en professional lejemorder, som hedder Leon. Leon bliver vidne til et massedrab hos hans nabofamilie, begået af politiets kriminalistyrker. Men der en en overlevende fra familien, en lille pige kaldet Mathilda. Mathilda har været nede og købe ind, imens familien er blevet skudt. Pigen kommer hjem til sin lejlighed og finder sin familie døde på gulvet. Pigen havde ikke noget særligt forhold til sine forælder eller sin søster, men da hun finder sin lillebror død bliver hun rasende. Hun skynder sig over til sin nabo ”Leon” og banker på døren. Leon tøver lidt med at åbne men beslutter så at gøre det alligevel. Fra det tidspunkt har Leon sagt ja til at vælge en anden vej en sin professionale karriere som lejemorder. Pigen tilbyder at gøre rent for Leon, for han til gengæld kan lære hende at dræbe. Leon beslutter at sige ja til pigens tilbud og fra den dag begynder det stille og roligt at gå galt. Resten kan du selv læse dig til, eller se i filmen.

3

Min vurdering af dette digt er at det rummer så meget i sig, om religion og Per’s egen holdning til livet. Jeg synes selv digte omkring livet er de bedste digte man finder. Især når det handler om livets veje. Hvis jeg skal give en karakter, Giver jeg digtet 8 ud af 10.

4

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful