Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
P. 1
Ne Vorbeste Parintele Cleopa - Volumul 08

Ne Vorbeste Parintele Cleopa - Volumul 08

Ratings:
(0)
|Views: 119|Likes:
Published by zarci

More info:

Published by: zarci on Oct 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/20/2014

pdf

text

original

 
 NE VORBESTE
PARINTELE CLEOPA8
1
 
CUVANT INAINTE
Cu mila Bunului Dumnezeu si cu rugaciunile Maicii Domnului, iese de sub tipar si aloptulea volum din seria cartilor 
Ne vorbeste Parintele Cleopa.
Preacuviosia sa a plecat la Domnul de cateva luni, dar, prin cartile si cuvintele sale, levorbeste tainic cu fiecare si se roaga pentru toti fiii sai duhovnicesti si pentru ce-i care ii cer ajutorul. Deci, asa cum se roaga Parintele Cleopa pentru noi, si noi suntem datori sa ne rugam pentru el, cerand mila lui Dumnezeu si iertare de pacate, ca sa dobandim cu totii cereascaImparatie.Continuand tiparirea cuvintelor duhovnicesti ale Parintelui Cleopa, din seria sus-amintita, involumul de fata am introdus mai intai o minunata predica la Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul,rostita de sfintia sa la hramul Schitului Sihla, in vara anului 1980.Tinand seama de situatia critica de decadere morala a copiilor nostri, am grupat catevateme, privind cresterea copiilor in frica Domnului, cu exemple de neascultare fata de parinti siconsecinta acestui pacat strigator la cer, care are grele urmari atat in lumea aceasta, cat si dincolo demormant, in chinurile iadului.Apoi am adaugat, in mod selectiv, si alte cuvinte duhovnicesti netiparite pana acum, dintrecare amintim: „Treptele urcusului duhovnicesc”, o istorioara infricosata cu femeile care fac avort,„Insemnatatea celor sapte Laude ale Bisericii”, „Despre treptele maniei”, o minune cu mutareaMuntelui Adar, darurile si Acoperamantul Maicii Domnului si cantarea Axionului; „Potopul cu apasi potopul cu foc”, „Cele patru ispite din vremea mortii” si, la urma, am completat cu raspunsuriledate la unele intrebari ale crestinilor, incluse in tema „Sfaturi duhovnicesti”.Suntem incredintati ca si acest volum de cuvinte duhovnicesti ale iubitului nostru parinteArhimandritul Cleopa Ilie, va fi de mare folos credinciosilor nostri iubitori de Hristos. De aceeastaruim sa continuam aceasta serie pana la epuizarea invataturilor care ne-au ramas inregistrate dela Parintele Cleopa.Fie ca Bunul nostru Mantuitor sa odihneasca sufletul Parintelui Cleopa in ceata sfintilor Sai,ca sa se roage neincetat pentru noi toti, care ne mangaiem din frumoasele sale invataturiduhovnicesti.
Arhimadrit Ioanichie Balan
Sfanta Manastire Sihastria, Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul,24 iunie 19992
 
PREDICA LA NASTEREASFANTULUI IOAN BOTEZATORUL
 Iubiti credinciosi,
Se spune in traditie ca Sfantul Apostol si Evanghelist Luca a fost pictor si doctor, cum ilnumeste marele Apostol Pavel:
 Inchina-se voua Luca, doctorul cel bun.
Dar noi vedem ca nu numai doctor si pictor a fost, ci si mare scriitor. Daca ati ascultat cumulta atentie dumnezeiasca Evanghelie de astazi, atat de frumos descrie el aceasta unui oarecareTeofil, prieten ales al sau, incat nu mai este nevoie de nimeni ca s-o talcuiasca. Ca asa de frumosspune, zamislirii Sfantului Ioan Botezatorul si minunile care s-au intamplat atunci.Tocmai de aceasta nu ne vom opri mult asupra talcuirii Evangheliei, ca ati auzit-o cu totiiexplicata asa de frumos si luminat. Vom vorbi numai cateva cuvinte la nasterea dumnezeiesculuiIoan Botezatorul si Inaintemergatorul si despre cine a fost el.Ati auzit ce spune Mantuitorul in Sfanta Evanghelie:
 Asa sa lumineze lumina voastrainaintea neamurilor, ca, vazand oamenii faptele voastre cele bune, sa slaveasca pe Tatal vostruCel din ceruri
. Cine a fost o lumina mai mare ca Ioan Botezatorul?Si ca sa aflam cine a fost el, sa intrebam direct pe Hristos, Mantuitorul lumii, Care spuneaatunci ucenicilor Sai si la tot poporul:
Ce-ati iesit sa vedeti in pustie? Au doara trestie clatinata devant?Au doara om imbracat in haine moi? Iata, cei ce petrec in haine scumpe si in desfatare sunt in casele regilor? Dar ce ati iesit sa vedeti? Au doara prooroc?
Si apoi le explica: „Daca ati iesit pentru aceasta, sa stiti ca mai mult decat prooroc este Ioan Botezatorul!” Apoi, aratand cine esteIoan, zice ca, din toti cei ce s-au nascut din femeie pana la el, nimeni nu este mai mare ca IoanBotezatorul.Daca ar fi spus un prooroc acest adevar, un patriarh, un apostol, un sfant, ar trebui sa-lcredem; dar cand spune Ziditorul proorocilor si Dumnezeul proorocilor ca Ioan este cel mai mareom nascut din femeie, cine poate sa se indoiasca de acest adevar?Pe acest dumnezeiesc prooroc, mai inainte l-a vestit Isaie, zicand:
 Iata, Eu trimit pe ingerul Meu inaintea fetei Tale, care va gati calea Ta inaintea Ta.
Si iarasi:
Glasul celui ce striga in pustie, gatiti calea Domnului, drepte faceti cararile Lui.
Dar de ce l-a numit inger? Pentru ca viata lui s-a asemanat foarte mult ingerilor celor faratrup. Nu era la Ioan avere, nu era lux, nu erau mancaruri alese; nu era la Ioan viata impatimita catretrup, ci inger. Se hranea cu acride si miere salbatica.Ioan manca muguri de copaci si miere salbatica care o fac viespile si albinile salbatice prinniste stanci si este foarte amara. Deci aceasta era hrana de toate zilele a acestui dumnezeiesc prooroc, si era imbracat cu o piele de camila si incins cu curea. Si a iesit pe malurile Iordanului,cand a fost trimis la vremea propovaduirii, si a inceput sa strige:
 Pocaiti-va, ca s-a apropiat  Imparatia Cerurilor!
Iata ce este mai mare in lume! Nu dregatoria. Nu bogatia. Nu cinstea de la oameni. Ci faptacea buna; virtutea este mai slavita si in cer si pe pamant, si de Dumnezeu si de oameni.Auzind oamenii din Iudeea si din Samaria si din tot Ierusalimul ca a iesit un prooroc pe prundurile Iordanului si predica apropierea Imparatiei Cerului, mergeau la el si erau botezati deIoan in Iordan. Pielea cea de camila a lui Ioan cu care era imbracat, cureaua cea de pe mijlocul sau,viata lui ingereasca si sfanta, lepadarea lui de toate ale veacului de acum, au atras toata Palestina lael.Veneau la Ioan cei ce dormeau pe paturi impodobite cu nestemate, cu fildes de elefant; ceiinvatati sa doarma pe saltele si pe cearsafuri, pana si cei cu coroana pe cap, ca si Irod a venit, atuncicand Ioan l-a mustrat in fata poporului, zicand:
 Nu se cade, o, Iroade, sa traiesti cu cumnata-ta,
cufemeia fratelui tau.Veneau pe prundurile Iordanului si dormeau pe nisip noaptea, ca sa asculte de dimineata3

Activity (4)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Isp Stef liked this
adrian_d liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->