1.0 DISKRIPSI PRODUK 1.

1 Selendang Selendang merupakan sejenis kain yang boleh di pakai untuk menutup aurat serta untuk kecantikkan seseorang bagi yang bergaya. Selendang juga mempunyai corak yang cantik serta warna yang menarik dan sesuai dipakai untuk menghadiri semua majis. Selendang juga

mempunyai cara pemakaian yang pelbagai mengikut kesukaan dan keselesaan pemakai semasa memakainya, ianya juga boleh dipakai dengan pelbagai bentuk. Kini terdapat pelbagai bentuk selendang yang boleh didapati dipasaran dengan harga yang berpatutan. Harga pasaran

selendang kini RM 10.00 hingga RM 30.00 sahaja. 1.2 Minyak wangi Produk seterusnya adalah minyak wangi. Dimana produk ini halal dipakai oleh umat islam. Minyak wangi dapat mengharum badan dengan wangian yang menarik. Wangian ini diperbuat daripada alkohor. Tempoh wangian dapat mengambil masa selama satu hari. Minyak wangi ini terdapat pelbagai jenis wangian yang boleh didapati dipasaran yang berdekatan. Selain itu, botol wangian juga yang cantik serta menarik perhatian orang ramai untuk membelinya. Cara mengunakan wangian ini hanya menyapu pada badan sahaja dan perlu disimpan ditempat yang selamat supaya produk ini tahan lama. Ianya sesuai digunakan oleh kaum lelaki dan perempuan. Harga minyak wangi boleh didapati pada harga RM 10.00 sebotol.

Kaedah jualan yang telah digunakan ini dapat menarik pelanggan yang berminat sahaja. 2. waktu masa yang digunakan untuk menjual produk ini iaitu pada waktu malam pada pukul Sembilan sehingga sebelas malam.0 LANGKAH-LANGKAHDIAMBIL UNTUK MENJUAL PRODUK 2. Kaedah jualan sebegini telah disetakan harga sepaya pelanggan dapat melihat terus harga yang dipamerkan pada selendang tersebut.2 Lawatan rumah ke rumah Saya juga telah mengunakkan kaedah lawatan rumah ke rumah iaitu pergi ke blok-blok kolej untuk menjual selendang dan minyak wangi. Saya telah mempromosi kepada kawan.2. . Melalui kaedah jualan ini.1 Promosi melalui Facebook Saya telah melakukan promosi selendang dan minyak wangi melalui media elektronik iaitu facebook.saya dapat telah muat turun semua gambar. 2. Seterusnya. Saya memilih waktu dan masa seperti ini kerana menjangkakan ramai pelajar terdapat dirumah pada waktu malam. Dengan mengunakan kaedah ini. terdapat beberapa teman yang berminat untuk membelinya. Kolej yangmenjadi pilihan saya adalah kolej Aminuddin Baki dan kolej Zaba yang terletak di kawasan proton city.gambar selendang dan minyak wangi dan mula mencari pelanggan untuk membelinya.kawan yang terdekat supaya mebeli produk yang dijual.3 Promosi di dalam kelas Promosi di dalam kelas juga dilakukan untuk mencari pelanggan. Tumpuan utama pelanggan saya adalah pelajar junior semesta satu.

Terdapat ramai yang tidak suka memakainya disebabkan tidak pandai memakai dan tidak selesa semasa memakainya. .corak selendang juga yang agak lama dan kurang menjadi pilihan pembeli untuk membelinya. 3.1 Stok yang terhad Stok barang yang terhad menyebabkan saya tiada pilihan untuk memilih selendang yang menarik dan minyak wangi yang sesuai.0 MASALAH YANG DIHADAPI SEMASA JUALAN 3. jika dibandingkan dengan harga pasaran lebih murah. Kebiasaanya pelanggan akan lebih suka membuat pilihan terlebih dahulu untuk membeli. Selain itu. menghabiskan.3.4 Harga yang tinggi Harga selendang dan minyak wangi yang agak mahal.3 Cita rasa pengguna Tidak semua pelanggan yang suka memakai selendang dan minyak wangi. 3. 3. Ramai pelajar lebih suka membeli selendang dan minyak wangi dipasaran sendiri kerana terdapat banyak pilihan yang boleh dibuat.2 Kurang permintaan produk Disebabkan ini. saya terpaksa menjual produk ini untuk Permintaan produk kurang mendapat sambutan yang baik disebabkan kuantiti produk yang sedikit dan tidak mempunyai pilihan yang banyak.

Terdapat pelbagai pengalaman semasa Antara pengalaman yang dapat diambil seperti dapat berkenalan dengan pelajar-pelajar lain untuk mengeratkan hubungan silaturamin dan sebagainya.2 Mengetahui cita rasa pengguan Melalai kaedah jualan seperti ini. 4. menjalankan jualan aktiviti jualan tersebut. Tempoh masa yang agak lama diperlukan untuk mengahbiskan jumlah jualan seperti ini. 3. kita sebagai peniaga dapat mengetahui cita rasa pengguna dimana produk yang pelanggan lebih suka atau sebaliknya. .5 Peluang perniagaan Perniagaan ini kurang mendapat sambutan disebabkan perniagaan hanya tertumpu kepada pelajar yang terdapat dikolej sahaja.0 FAEDAH JUALAN 4. 4.dapat disimpulkan bahawa pelanggan akan lebih suka mengikut tren baru dengan dapat mengayakan fesyen yang terkini. keyakinan diri perlu ada dalam diri seorang peniaga kerana akan dapat menyakinkan pengguna untuk membeli prodak yang dijual.3.3 Tingkat keyakinan diri Semasa melakukan aktiviti jualan.6 Tempoh masa Tempoh masa yang diberikan agar singkat untuk mengahabiskan jualan produk ini.oleh itu.1 Pengalaman berniaga Saya diberi kesempatan untuk berniaga walaupun tempoh masa yang diberikan agar sekejap untuk mengabiskan produk tersebut. 4.

Secara keseluruhannya . saya juga belajar untuk mengetahui cita rasa pengguna yang rata-ratanya merupakan remaja yang gemar membeli belah dan sering bertukar kegemaran. dapat saya simpulkan bahawa aktiviti jualan ini mendatangkan faedah kepada setiap pelajar yang tidak mempunyai latar belakang perniagaan dalam diri mereka. tentunya fokus utama dalam diri setiap pelajar ialah belajar bersungguh-sungguh. Selain itu .Keyakianan adalah sangat penting supaya pelanggan yakin untuk membeli produk yang dijual. . Hal ini kerana sebagai status seorang pelajar IPTA . 5.0 Kesimpulan Daripada tugasan jualan yang telah diberikan ini . Namun melalui kursus ini . bahkan juga melalui proses rundingan dengan pelanggan untuk mempromosikan jualan. Semoga tugasan seperti ini akan tetap dijalankan pada semester akan datang. daripada tugasan ini . saya bukan sahaja melalui proses jualan dengan pelanggan di dunia sebenar. Antaranya ialah saya dapat menimba pengalaman untuk menjalankan perniagaan dalam erti kata sebenar. saya mendapati bahawa terdapat beberapa faedah yang boleh didapati.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful