Dakai

Comunicare online

PR si Marketing eficient pentru website

Comunicare Online

“The value of fans is zero unless you do something with them. We got them to the playing field; now it’s a matter of giving them something to play with.” 1
Client Partner for Isobar North America *

Kerry Lange,

Urmand aceeasi perspectiva enuntata in citatul de mai sus, am putea spune ca investitia in relatii interumane este o investitie pe viata, comunicarea facand toata treaba pentru crearea si mentinerea relatiilor intre oameni. Mai departe depinde cat de fideli suntem acestor relatii. In asta consta castigul pe care il cautam atunci cand aplicam tot felul de strategii ca sa atragem clientii spre noi. In mediul online comunicarea cu utilizatorii nostri are acelasi fundament ca si comunicarea offline: sa fim constanti cu prezenta noastra in atentia consumatorului/utilizatorului. Asta inseamna sa ii vorbim mereu celui pe care vrem sa il pastram sau sa il facem client, sa ii transmitem mereu lucruri noi, interesante si folositoare. In definitiv, sa folosim internetul inseamna sa comunicam mesajele noastre, si abia apoi sa facem afaceri pe web.
* Isobar North America: agentie de marketing digital cu servicii complete pentru marcile care vor sa isi creeze timp de relatie cu clientii intr-o lume interconectata Kerry Lange: „Valoarea fanilor (n.n. a utilizatorilor) este egala cu zero daca nu faci ceva cu ei. Am adus utilizatorii pe campul de joaca; acum trebuie sa le dam ceva cu care sa se joace.”

Dakai Consult

office@dakai.ro www.dakai.ro

1

Sa trimitem mesaje de informare despre noi nu inseamna sa vrem sa vindem ceva. imaginea.Dakai Comunicare online Insa. care sunt canelele de comunicare cele mai populate si mai interesa(n)te din Internet unde putem obtine maximum de popularitate. In acest capitol incercam sa schitam cativa factori care duc la o comunicare eficienta in mediul web. Si nu mai putin important.dakai. Vanzarea va fi intotdeauna un pas diferit de comunicare in planul unei afaceri. serviciile sau produsele nu inseamna sa le si vindem.ro 2 . A comunica aceste aspecte are mai multe in comun cu PR-ul decat cu marketingul. PR-ul nu inseamna marketing. Dakai Consult office@dakai. atentie! Sa ne comunicam mesajul.ro www. vom afla ce trebuie sa facem ca sa comunicam mesajele noastre pe web. De asemenea.

Relatiile publice pe internet II. altfel. Mijloace web de comunicare I. produsele. Simpla prezenta pe web nu ne asigura atentia utilizatorilor de internet.Promovarea site-ului. uitand de cerintele si problemele utilizatorilor. imaginea companiei. Nu doar tu transmiti ceva ci si utilizatorii iti vor da un raspuns inapoi.ro www. si ei vor uita de noi. Asta presupune sa apreciem atentia pe care o obtinem de la utilizatori si sa incercam sa mentinem o relatie constanta cu ei. Comunicarea cu clientul. in vizite. cei care vrem sa le atragem interesul. fie el bun sau rau pentru tine.Dakai Comunicare online I.dakai. etc. Fii prezent in medi- Dakai Consult office@dakai. Ca sa le mentii atentia trebuie sa pastrezi prezenta ta constanta prin locurile pe unde trec utilizatorii. Comunicarea online presupune in acelasi timp transmiterea unui mesaj dar si un schimb de replici bilateral: trebuie sa te astepti la un raspuns din partea utilizatorilor. in variate forme: in scris. COMUNICAREA CU CLIENTUL PR-ul si Internetul In toate mediile online putem sa ne comunicam adecvat site-ul (site-urile). in comentarii despre tine pe alte canale de comunicare.ro 3 . si un simplu newsletter nu ne garanteaza ca cei care l-au primit vor intra periodic pe site-ul nostru.

ceea ce ti-ai propus sa transmiti mai des trebuie sa fie interesant. si detaliate. Oamenii te tin minte daca „iesi la rampa” mai des.dakai.ro www. cu alte cuvinte sa cauti sa vorbesti des si mult. Elemente care duc la o comunicare eficienta si cu impact in mediul web: 1.. mult. Nu te opri la a anunta ceva. trebuie sa adaptezi tipul de comunicare la fiecare mijloc folosit • Gaseste tonul si frecventa potrivite fiecarui canal de comunicare – asta garanteaza o tinta ochita bine. un Dakai Consult office@dakai.Dakai Comunicare online ile online unde ai intrat si fa-ti un loc acolo..ro 4 . Sigur asta nu trebuie sa vina in detrimentul calitatii mesajelor transmise. la un singur mesaj si ala trimis rar. nu doar. nu inseamna sa transmiti lucruri inutile si marunte. si obtinerea de rezultate bune Ex: un blog este mai potrivit pentru articole mari. Planificare strategica • Daca faci comunicarea pe mai multe canale online (multi channel communication). Echilibreaza abundenta informatiei cu eficienta ei.

si promte) • Este recomandat ca site-ul sa comunice cu userul. in special sa monitorizam piata webmedia (mediile online de comunicare) • Cand lansam un produs. sunt adaptate ca sa investigam mediul online.ro 5 . download rapid. Dupa lansarea produsului. consistente si bine formulate. despre reactiile cumparatorilor. cand el intreaba sa primeasca raspuns. despre concurenta noastra. sa primeasca orice tip de raspuns: feedback. forum sa fie active. linkedin) se preteaza mai mult pentru anunturi scurte. trebuie ca inainte de lansare. Comunicare transparenta cu utilizatorii • Nevoie de canale transparente de comunicare intre utilizator si site-ul respectiv (blog. etc. despre efectele reale ale produsului nostru. • Trebuie sa tinem legatura constant cu clientul. care duc la randul lor spre alte adrese web. 3.Dakai Comunicare online mini grup (facebook. despre tendintele cumparatorilor.ro www. • La fel de important este corelarea optima a canalelor folosite in comunicare 2.dakai. download corect pe mail. trebuie sa avem constant date la cald. sa avem date despre tendintele pietei. Monitorizare social media • Motoarele de cautare si alte instrumente web-profi. este mai Dakai Consult office@dakai.

• Recomandare foarte importanta: a. monitorizare cel putin o data pe saptamana despre brandul nostru este necesara.Dakai Comunicare online benefic sa luam pulsul personal cu clientul. decat sa lansam un produs si fara comunicare sa asteptam sa fie cumparat. forumuri. b. ne poate da o idee despre cum sa echilibram relatia cu clientul nostru. care sa prinda publicul • Atentie! Publicul este din ce in ce mai informat si ceea ce dai trebuie sa ii atraga atentia prin relevanta. retele sociale. 4. pe motoarele de cautare. sa vedem cursul cererilor. In acelasi timp trebuie sa ii atraga atentia emo- Dakai Consult office@dakai. sa poata folosi informatia. Mai bine cercetam tendintele din piata online.dakai. totodata. Ne poate da semnale de alarma despre produsul nostru. ne poate furniza date despre ce cauta oamenii. si astfel putem veni in intampinarea nevoilor lor (vezi twitter). sau nu putem vinde un produs. nu trebuie sa fim luati prin surprindere cand nu mai avem cerere. c. Desi este costisitor din punct de vedere al timpului si al resurselor umane implicate. wikis. Monitorizarea brandului poate fi facuta pe bloguri. Relevanta si eficienta comunicarii • Spune lucruri relevante si emotionante.ro 6 .ro www.

ro 7 . cel care s-a inregistrat pe site-ul tau. Comunicatorul trebuie sa transmita informatia ca un ghid pentru a-i capta si coordona atentia utilizatorului. cel care a intrat in grupul tau • Odata ce ai format un grup intr-o retea sociala. o lista de abonati.ro www. Comunicarea trebuie mentinuta. utilizatorul castigat nu trebuie lasat sa astepte prea mult dupa o noua informatie • Un utilizator castigat este un potential client: cel care s-a abonat la newsletter sau RSS. informatia pe care o comunici tu trebuie sa fie structurata in asa fel incat utilizatorul sa fie ghidat de ceea ce primeste. • Cel mai important aspect. totusi: desi publicul este informat. un trend cu site-ul tau. sa retina ceea ce a primit de la tine. 5.Dakai Comunicare online tionala. Cu alte cuvinte. cum vrei sa fie ei fata de site-ul tau ca sa obtii trafic. daca nu stii CUM sa folosesti ceea ce detii. nu stie sa foloseasca optim ceea ce afla. Fii la fel de fidel fata de ei. nu vei obtine controlul. nu abandona comunicarea cu acesti utilizatori.dakai. • Desi a detine informatia inseamna sa ai control. Dakai Consult office@dakai.

oferte.ro www.ro 8 . pastrat in memorie.pentru mentinerea/ pastrarea comunicarii • Prezenta constanta (pentru a fi retinut.dakai. etc? • De ce comunicam? Care este scopul pentru care vrem sa transmitem ceva? • Cum comunicam? Cum ne adresam audientei noastre? • Cui comunicam? La cine trimitem mesajele noastre? (care este audienta?) • Cat comunicam? Ce debit de informatie dam audientei noastre? • Unde comunicam? In ce mediu? Prin ce mijloace? • Cand comunicam? In ce perioade? Tinem cont de Dakai Consult office@dakai.Dakai Comunicare online II. brandul. intrarea noastra pe web.pentru a fi inteles • Respectarea interlocutorului . Mijloace web de comunicare Orice tip de comunicare care vrea sa aiba impact. produsul. PROMOVAREA SITE-ULUI. implica: • Limbaj comun . altfel intervine uitarea) Ce trebuie sa avem in vedere cand vrem sa comunicam brandul/afacerea pe web: • Ce comunicam? Imaginea companiei. promotii.

cum le vorbim utilizatorilor nostri. nu trebuie sa uitam de un aspect care ne poate aduce clienti sau ii poate indeparta: • Modul de comunicare: in ce fel transmitem informatia noastra. Suntem hotarati spre agresivi. etc. sau incercam sa fim persuasivi prin instrumente captatoare de atentie.ro www. Toate aceste intrebari duc la gruparea catorva elemente de care trebuie sa tinem cont in comunicare pe web: • Canalul de comunicare: unde. cat comunicam din afacerea noastra. care este scopul comunicarii noastre • Tipul de audienta: cui Ce.ro 9 . in ce perioade De asemenea. prin ce mijloc comunicam cu audienta noastra? transmitem. cum. fara sa deranjam? Dakai Consult office@dakai. de evenimente la care oamenii se aduna. prin ce mijloace comunicam • Profilul afacerii: ce transmitem.Dakai Comunicare online sezoane.dakai. de ce.

seniori. modul in care il transmiti si canalul folosit sunt cele mai importante elemente de care trebuie sa tinem cont. avem nevoie de o analiza. copii.dakai. public nu foarte informat. femei. poate fi diseminata prin diferite canale web: 1. trebuie sa stii bine cui te adresezi.ro www. in speta utilizatorii. Canale de comunicare cu utilizatorul Comunicarea cu clientii din Internet. Stilul de comunicare pe web. Mesajul are nevoie de adaptare la public. ofertele noastre. informarea de care dispunem. Dakai Consult office@dakai. iar site-ul tau sa fie bine construit. Comunicarea online trebuie sa aiba in vedere si cui se adreseaza. persoane simple. tipului de audienta: tineri. Site-ul companiei / produsului Pentru a atrage atentia utilizatorilor. etc. barbati. va tine cont nu doar de canalul folosit ci si de profilul afacerii si nu in ultimul rand de intentiile de marketing: cum comunicam afacerea noastra. nu putem sari peste cei carora le transmitem mesaje despre noi. societati.ro 10 . cu informatie relevanta si eficient imbinata. La fel. public informat.Dakai Comunicare online Pentru orice afacere din online. pentru a adapta profilul afacerii la mijloacele de comunicare.

dakai. tot din clientul de mail. mai aproape de utilizatorul obisnuit. In cazul unui newsletter. abonatul trebuie sa aiba posibilitatea de a se dezabona. in timp de RSS-urile sunt scripturi care aduc informatia in clientul de mail folosit de utilizator.ro 11 . Newsletter / RSS Feed Un canal de comunicare foarte util si rapid. Monitorizand activitatea de pe blogul companiei. putem preveni situatii neplacute pentru imaginea noastra. distant si cu postari rare.ro www. agentii de presa. wordpress. putem lua pulsul clientilor care folosesc produsul sau serviciile noastre. Un blog devine mai uman. decat daca este un blog doar al companiei. mai aproape de oameni. Mai mult de atat. 3. daca este administrat de o persoana in numele companiei respective. blogger. Ulterior acesta se poate dezabona de la RSS-ul folosit. care apropie serviciul sau produsul de utilizator. Blog-ul companiei sau al produsului Pe un blog ne putem exprima mai direct. Putem folosi una dintre platformele existente pentru un blog: weblog. in cazul site-urilor cu multa informatie (stiri. sau putem achizitiona un domeniu web in care sa instalam un blog cu o platforma administrabila (CMS). direct din mesajul primit sau de pe site.Dakai Comunicare online 2. Dakai Consult office@dakai. Utilizatorul trebuie sa aiba in site posibilitatea de a se abona la Newsletter sau la Feed-uri RSS. bloguri active).

Dakai Consult office@dakai. unde postezi mini-comentarii. informatii.Dakai Comunicare online Retele sociale foarte populare: 4. cu scopul de a le disemina in masa.ro 12 . pot fi gasiti din ce in ce mai mult pe Facebook.dakai. Twitter se preteaza foarte bine pentru Client Service. dar multi din segmentul de varsta 30 – 50 ani. anunturi. Un PR bun poate fi sprijinit de utilizarea Twitter. unde comunicarea si feedback-ul este prompt si in masa. Twitter este pretabil pentru companiile care au multe produse. fara a ne face probleme ca avem de-a face mai mult cu tineri.ro www. pentru relatia cu clientii companiei tale. dar care este mai activa in lansarea de promotii/oferte si evenimente. Totusi. 5. Facebook Facebook este un canal foarte popular in primul rand pentru tineri. trebuie sa tinem cont ca acest segment de varsta este foarte activ in a disemina si a face trafic pe site-uri. Facebook se preteaza pentru afaceri cu un numar redus de produse. Twitter Twitter este un fel de micro-blog.

Dakai Consult office@dakai. tutoriale video. In LinkedIn relatia se poarta la nivel de afacere si nu la nivel de furnizor – client. LinkedIn Linkedin.a. 7. Este un canal perfect pentru parteneriate sau evenimente la care poti agrega in timp util mai multe companii.ro 13 . podcast-uri.d. Evenimentele online Poti comunica produsele/servicii tale prin evenimente online. insa cel mai bine reprezentate sunt companiile.dakai.Dakai Comunicare online 6. si relatiile dintre ele. Sau poti simplu sa diseminezi continut online: tutoriale scrise. Nu este inchis persoanelor fizice.ro www. etc. cursuri. s. discutii prin webcam cu specialisti si personalitati. chestionare. updates.m.com este un canal de comunicare la nivel B2B (Business-toBusiness). Evenimentele online sunt: webminarii. documente legate de diferite produse.

Insa este Dakai Consult office@dakai. atat de mult incat nu putem neglija mediul web si beneficiile pe care le putem obtine de aici.ro 14 . incat nevoia de a transpune o parte din persoana noastra sau din afacere pe web a devenit imperativa. vei folosi mijloace web prin care sa ai maximum de impact si trafic. Comunicam cu prietenii. Stim deja ce se intelege prin expresia "putin dar bun".dakai. filme.ro www. e-books Youtube: sharing de fisiere video Vimeo: sharing de fisiere video Flickr: sharing de imagini Lista e lunga si tine de profilul afacerii tale si de inventivitatea celui care administreaza afacerea respectiva. si de informatia pe care vrei sa o comunici. Mediile de comunicare online si-au facut loc printre obiceiurile si interesele noastre.Dakai Comunicare online 8. prezentari in special Scribd: sharing de documentatie. muzica. clientii nostri atat de des in fiecare zi. Retele de sharing: fisiere. In functie de evenimentul pe care vrei sa il promovezi. etc Slideshare: sharing de documentatie. colegii. fara echivoc. imagini. prin canale de socializare.

ro 15 . Cu alte cuvinte nu ai castigat incredere si popularitate. si nu esti cunoscut. nu vor reveni la tine. nu vom fi luati in serios sau vom fi uitati. dar PR-ul trebuie sa isi faca treaba constant. inseamna sa transmitem cat de des putem si constant informatie putina si de buna calitate (interesanta sau emotionala). anunta-ne mai des despre lucrurile interesante pe care sigur le ai de transmis. Comunicarea online presupune inainte de toate. Mai tarziu intervine comunicarea spre a face vanzare. totusi.. Dakai Consult office@dakai. sa iti proiectezi comunicarea in urma unei strategii si .dakai. Nu uita. putin si bun trebuie sa fie completat de mai des: sa comunicam putin si bun dar mai des. Altfel daca noi comunicam cu utilizatorii nostri foarte rar..Dakai Comunicare online bine de luat in considerare ca in practicarea comunicarii online.ro www. strategii de relatii cu publicul tau. Daca intri pe web direct ca sa iti faci reclama pentru produsele sau serviciile tale. sa fii cunoscut celorlalti si sa castigi incredere. drept urmare utilizatorii care te-au vizitat odata. atunci vanzarile tale nu vor avea un impact prea mare sau nu vor rezista mult timp.

Dakai Referinte: Dakai Consult office@dakai.ro www.0 – The Variables of 'Like'. Brands go to great lengths for Facebook fans 16 .ro Comunicare online Underclick PR Romania AdWeek – Elemente de comunicare online – Factori de succes in comunicarea 2.dakai.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful