Programare neuro-lingvistica

Introducere in Programare Neuro-Lingvistica

Andy Szekely

www.andyszekely.ro

Pagina 1

Programare neuro-lingvistica

Acest material este extras din prima carte de Programare Neurolingvistica scrisa de un român (NLP – Calea Succesului – Andy Szekely) aparuta la Editura Amaltea 2003. Pentru a comanda cartea NLP – Calea Succesului: © 2003 Editura Amaltea adresa: Cp 9-8 Bucuresti internet: www.amaltea.ro – email: office@amaltea.ro www.astc.ro Toate drepturile asupra acestei editii sunt rezervate Editurii Amaltea.

www.andyszekely.ro

Pagina 2

Programare neuro-lingvistica

“Capacitatea de a-ti stapâni propriile strari prin controlul pe care-l exerciti asupra propriului creier”

Richard Bandler

www.andyszekely.ro

Pagina 3

................. 9 Primul pilon: Rapportul ................ Stapânirea propriei minti ...................................................Programare neuro-lingvistica CUPRINS Introducere ...andyszekely...............................................................ro Pagina 4 ......................... 34 Despre Autor ....................... 12 Al doilea Pilon: Stabilirea obiectivelor ......... NLP în România? .............. 5 6 7 7 7 8 8 9 Pilonii Succesului ................................................................................. 18 Al patrulea pilon: Flexibilitatea Comportamentala 25 Ancorarea starilor . Ce este NLP? ............................................................. Comunicare eficienta ....... 35 www................................................................................................................ Dimeniunile succesului cu NLP ............ Emularea excelentei ......................................... Instalarea unei ancore kinestezice ................. 29 30 Epilog ....................................................................... Aventura NLP .... 14 Al treilea pilon: Acuitatea senzoriala .........................................................................................................................

ro Pagina 2 www. când pornesti pe calea succesului. Ceea ce pentru mine înseamna succes pentru tine ar fi un efort inutil. alegi sa iei cu tine propriul bagaj de cunostinte care sa-ti foloseasca în calatorie. Este o destinatie pe care fiecare om si-o propune. www. iar popasurile ti le alegi singur. Drumul tau. Este un drum care începe în copilarie. dupa criterii care îi apartin în totalitate.astc. De aceea.Programare neuro-lingvistica INTRODUCERE Succesul este o stare dorita.andyszekely. la fel ca si drumul celorlalti a început din copilarie de când îti fixai obiectivele.ro Pagina 5 .

mai ales în mediul de afaceri.Programare neuro-lingvistica NLP în România? Când am aflat prima data despre Programare Neuro Lingvistica. În România în iunie 2002 a avut loc finalizarea primei etape a programului de formare NLP practitioner. Ideea de la care am pornit este ca NLP înseamna în primul rând o cale de a-ti deschide noi perspective. www. este utilizat la scara mare. Ca instrument de dezvoltare personala. si cunoaste o dezvoltare exploziva. exista o nevoie colectiva pentru “mai bine”. În Europa occidentala a patruns la scurta vreme dupa creare. precedentul este creat in occident. De fapt. NLP a schimbat multe destine în ultimele decenii. Îti darâma convingerile care te saboteaza si îti ofera multe resurse pentru atingerea scopurilor. co-creatorul NLP. Dezvoltarea individului folosind puterea NLP va face ca acest “mai bine” sa fie si mai aproape. Indiferent daca o constientizam sau nu. Rezultatul: 40 de practicieni NLP licentiati de Richard Bandler. De atunci am cautat sa adun informatii care ar putea face posibila practicarea acestui sistem în tara. în 1995.andyszekely. domeniul era cvasinecunoscut la noi. este un foarte bun impuls de schimbare a mentalitatilor la nivel social. Cu aceste avantaje la nivel individual. la începutul anilor ’80. În america (locul de origine).ro Pagina 6 .

Limbajul este mijlocul prin care gândim si dam sens lucrurilor din jurul nostru.ro Pagina 7 . Practicând NLP recunosti ceea ce oamenii presupun atunci www. Acesta este modul cel mai eficient de a învata o noua abilitate. NLP ofera instrumente practice pentru oricine doreste sa devina un comunicator abil.Programare neuro-lingvistica Ce este NLP? Programarea Neuro-Lingvistica (NLP). Dezvoltarea competentei de modelare este o contributie personala a fiecaruia. În esenta. ariile pentru care NLP este calea succesului sunt urmatoarele: Emulare excelentei NLP este legat de descoperirea modului în care performerii obtin rezultate de exceptie. Acest proces de “modelare” a excelentei presupune scoaterea la lumina a succesiunii actiunilor si a proceselor interne prin care ei trec. este considerata astazi cea mai puternica tehnologie pentru succes.andyszekely. cunoscutasi sub numele metaforic de “ghid de utilizare pentru creierul uman”. Totusi. Exista numeroase abordari privind beneficiile acestui sistem. nu comunicam intodeauna ceea ce intentionam. importanta în dezvoltarea Comunicare eficienta Conditia noastra de oameni presupune comunicare. procesul de convertire a experientei în limbaj presupune în mod inevitabil distorsiuni. Îndata ce ai înteles CUM cineva face un anumit lucru poti sa reproduci strategia respectiva si vei obtine rezultate similare. Totusi.

abilitatea de a întelege punctul de vedere al celuilalt este o piatra de hotar în NLP. Pe de alta parte. pot relationa eficient. astfel. O data ce l-am înteles. Dimeniunile succesului cu NLP: SUCCES comunicare eficienta stapânirea propriei minti modelarea excelentei www. Schimbarea devine un proces mult mai usor si putem deveni mult mai eficienti.andyszekely. ma pot alinia interlocutorului la toate nivelurile gândirii sale si. NLP ofera instrumente pentru a întelege mai bine cum functioneaza creierul.Programare neuro-lingvistica când vorbesc si folosesti un limbaj de precizie pentru a îmbunatati întelegerea reciproca.ro Pagina 8 . NLP ofera instrumente pentru a face acest lucru cu abilitate si respect. Stapânirea propriei minti Majoritatea oamenilor recunosc ca mintea omeneasca este “unealta” extrem de puternica si ca folosim numai o mica parte a acestui potential. Când întelegem modalitatile specifice prin care “ne punem mintea la contributie” ne aflam în situatia de a lua decizii mai bune.

alteori nu.andyszekely.Programare neuro-lingvistica Filozfia care sta la baza NLP este ca. în orice moment al vietii. Foarte bine. Nu în ultimul rând. Termenele de livrare erau ratate sistematic. A comunica eficient si a învata eficent devin temelia succesului tau personal si profesional cu NLP.) www. Forma suprema de învatare în NLP este modelarea excelentei... succesul parea ca se îndeparteaza pe zi ce trece. starea de spirit din interior se degrada. managerul general i-a spus consultantului: . Grabit ca în fiecare zi. desi oamenii munceau foarte mult. (L-a privit cu subânteles pe manager si acesta i-a facut semn sa continue. Pilonii succesului Un cosultant NLP a fost solicitat de o mare companie pentru a rezolva o situatie de criza.Asadar un semninar de trei minute. comunicam unii cu altii în fiecare zi. zâmbind. Ritmul este infernal! Daca ai avea numai trei minute la dispozitie. a replicat practicianul. Firma era în cadere liberasi. omul învata si foloseste experientele pe care le acumuleaza. si a început: Pentru a avea succes ai nevoie sa sti numai trei lucruri.ro Pagina 9 . clientii erau nemultumiti. Uneori facem acest lucru în mod eficient. El trece prin diverse stari emotionale pe care daca le poate controla devine eficient în timp foarte scurt.Aici trebuie sa ne miscam foarte repede pentru a face fata. ce le-ai spune managerilor mei de linie ca sa-si faca treaba mai bine? .

si a zâmbit din nou cu subînteles. Pe lânga cele trei elemente - www. sa ai flexibilitatea de a ajusta mereu ceea ce faci pâna când obtii ceea ce vrei.Obiective . Contractul a fost semnat. Contractul nu ar fi fost semnat daca demonstratia nu ar fi avut un ingredient esential.Acuitate . Sfârsitul seminarului. a raspuns consultantul. Este prea simplu.ro Pagina 10 . sa fii mereu atent si sa observi cu acuitate ceea ce obti. Managerul a ramas perplex.andyszekely. Un lucru important mai trabuie spus. pas cu pas.Flexibilitate S-a ridicat a lipit coala de hârtie pe usa biroului si s-a asezat din nou.. În al treilea rând. cu atât functioneaza mai bine. sa ai o idee clara a obiectivelor pe care vrei sa le atingi în orice situatie. Apoi a luat o coala de hârtie si a scris: . În al doilea rând. zâmbind iarasi în stilul lui caracteristic. Si cu cât este mai simplu.. pentru a sti daca te apropii de obiectivul fixat.Programare neuro-lingvistica În primul rând. sa stii ce vrei. a spus el într-un târziu. Atât!..

aprofundarea si practicarea acestor abilitati pentru fiecare din actiunile pe care le întreprinzi pe drumul catre succes.ro Pagina 11 . Tehnica rapport se bazeaza pe faptul ca în comunicare cuvintele au o pondere minora în transmiterea mesajelor. www.andyszekely. vocala si verbala. intr-o atmosfera de încredere reciproca. atunci le poti alege si iti maresti capacitatea de a stabili relatii eficiente. Aceste modele de comportament se desfasoara inconstient. Totusi. se aseamana unul cu altul. daca le constientizezi. Rapport este fundamentul aplicarii oricarei tehnici NLP. patru elemente esentiale ale NLP sunt pilonii succesului: • Rapport • Obiective • Acuitate • Flexibilitate Esenta NLP consta în întelegerea. Concluzia lui surprinde 3 caracteristici esentiale în transmiterea mesajelor: vizuala. Asadar. Se completeaza unul pe altul – când unul se opreste. Profesorul Albert Mehrabian de la Universitatea UCLA (California) a demonstrat prin studii facute în 1967 ca limbajul nonverbal are o importanta covârsitoare. Când sunt în rapport oamenii se potrivesc.Programare neuro-lingvistica cheie ale succesului. orice comunicare eficenta se bazeaza pe abilitatea de a intra in rapport. celalalt continua. de exemplu în ceea ce priveste pozitia corpului si tonalitatea vocii. Primul pilon: Rapportul A intra în rapport înseamna a genera o relatie în care doi oameni se înteleg bine.

Vei constata o mare usurinta în abordarea persoanelor pe care le-ai abordat în timpul exercitiului. sunt câteva dintre supapele care elimina tensiunea initiala si favorizeaza intrarea în rapport. studiul profesorului Mehrabian ofera o buna indicatie a ponderii limbajului nonverbal în comunicare. aminteste-ti ca intodeauna poti gasi ceva de apreciat. Discutiile despre vreme.andyszekely. 38% tonul vocii 7% cuvinte 55% limbajul corpului Dar cum se creeaza rapportul? Pentru a putea intra în rapport cu cineva trebuie sa gasesti mai întâi elementele de interes comun pe care le aveti. despre “starea natiunii”.Programare neuro-lingvistica Chiar daca nu sunt cifre absolute care sa se verifice în orice context. Un exercitiu simplu pentru a dezvolta aceasta abilitate îl poti face la o petrecere sau la o întâlnire de afceri în care nu cunosti dinainte participantii. în care au mari sanse sa gaseasca interese comune. www. Vechea zicala româneasca “Cine se aseamana se aduna” îsi gaseste aici cea mai literala ilustrare. Chair daca nu esti de acord cu ce spune persoana din fata ta . Apoi iesi din exercitiu si continua-ti ritualul de socializare obisnuit.ro Pagina 12 . Fixeaza-ti un termen limita (de exemplu 15 minute) si gaseste câte trei elemente comune pe care le ai cu un numar cât mai mare de persoane. De cele mai multe ori oamenii intra în contact pe teme generale si “sigure”. despre sport.

În timp ce înveti mai multe despre NLP si astfel devii mai abil. ritmul vocii si celelalte elemente pe care le observi si sa spui ceea ce ai de spus în acelasi mod ca si partenerul tau de dialog. alinierea si ghidajul creeaza o sincronizare placuta. • Miscarile repetate – cateodata este recomandat ca acestea sa nu se potriveasca exact – concentreaza-te asupra ritmului. • expresiile faciale – ridicatul sprâncenelor. www. ca intr-un dans reusit. tot ce ai de facut este sa preiei (asociezi) tonalitatea.ro Pagina 13 . poti potrivi: • respiratia – observa subtil diverdse moduri de respiratie si preia ritul respectiv. pozitia capului si a umerilor. Pentru a intra în rapport. De asemenea. Cele mai evidente modele de comportament care pot fi asociate sunt: • Pozitia corpului: întregul corp. strângerea buzelor. De exemplu. vei fi capabil sa folosesti “încrucisarile”.Programare neuro-lingvistica Ce ar fi daca ai aprecia si ai onora intensitatea sentimentelor? Nu este un lucru extraordinar sa exprimi emotii de diferite intensitati? Rapportul. potrivesti ritmul vocii cu respiratia celeilalte persoane sau miscarile capului cu clipirea ochilor sai.andyszekely. • Tonul si ritmul vocii.

? Iata un exemplu: Un pasager se urca într-un taxi si soferul..Bine. bine dar unde vrei sa ajungi? .. da-i drumul.. îl întreaba: .! În viata de zi cu zi nu toate drumurile duc în “Piata Centrala”.Programare neuro-lingvistica Al doilea Pilon: Stabilirea obiectivelor Cum abordezi o problema pe care urmeaza sa o rezolvi? Crezi ca îti va fi mai usor daca planifici modul de rezolvare.Bine.Unde vrei samergi? . A stabili cu exactitate rezultatul dorit este o borna importanta pe drumul catre succes.Nu vreau sa merg pe strada Sperantei si nici pe Solidaritatii. sau cel putin stii care este în mod concret rezultatul final.. sunt obosit si stresat.OK! Unde vrei sa mergi atunci? .Stii ceva.. Om cu foarte multa experienta... www. condu si vedem noi unde ajungem.. lucrurile par mult mai simple pentru amândoi..andyszekely..? . Apoi. Sa nu fie în Piata Centrala! . bine.ro Pagina 14 .Nu stiu . . taximetristul se învârte în cerc pâna când clientul îsi limpezeste gândurile si se hotaraste unde vrea sa ajunga de fapt. un batrânel simpatic si binevoitor.

pentru a ateriza în final în beci. te rog sa raspunzi la urmatoarea întrebare: www.Ai cu ce deschide usa? . ca doua fantome ratacite în miez de noapte. Asa se face ca cei doi au traversat centru orasului în halate albe si pantofi albi. Nu te gândesti la un elefant roz? Buuuun! Un prieten de -al meu care este medic stomatolog mi -a povestit de curând o întâmplare hazlie: Într-o seara. Acum. Asa ca l-a întrebat pe colegul sau: . Scopul este verificarea abilitatii tale de a evita sa te gâdesti la un el efant roz. pentru a încheia experimentul.andyszekely.Da . dupa program. Sa facem un mic experiment. Era întuneric si pe masura ce se apropiau de încapere si-a amintit ca usa era încuiata.ro Pagina 15 . De aceea NLP foloseste conceptul de afirmatie pozitiva ca prim pas pentru stabilirea obiectivelor.Programare neuro-lingvistica Atunci când îti stabilesti un obiectiv acesta trebuie sa fie specific si exprimat în termeni pozitivi.. apoi printre balustrade. Urmatorul sunet pe care l-au auzit a fost clinchenitul cheii care se rostogolea pe mozaicul treptelor.AI GRIJA SA nu SCAPI CHEIA! . urca scarile spre vestiar împreuna cu un coleg. Usa beciului era încuiata. În urmatoarele trei minute concentreaza-te sa nu te gândesti al un elefant roz..

Programare neuro-lingvistica Ce culoare are elefantul? Loc pentru raspuns: ______________ Daca ai reusit sa NU raspunzi la aceasta întrebare. Când îti propui un obiectiv.. creierul are proprietatea naturala de a îndeparta negatiile si de a percepe în termeni pozitivi mesajele comunicate. Vreau sa fiu suplu(a) este un obiectiv bine gândit. fa acest lucru în termeni pozitivi. Daca n-ASCULTI ce-ti spun!” Evident.andyszekely. fa acest lucru în termeni pozitivi. În consecinta. în viata adulta se întâmpla exact la fel.. dar si pentru mesajele pe care le tranzmiti celorlalte creiere atunci când comunici. Marea majoritate a oamenilor. îi tra nzmite de fapt la nivel inconstient sa continue. se gândeste exact la ceea ce intra în aria lor de atentie. Nu mai vreau sa fiu gras(a). pentru a avea succes trebuie sa îi tranzmiti creierului mesaje formulate în termeni pozitivi. este un obiectiv gresit formulat. În plus.!”.ro Pagina 16 . si de cele mai multe ori la finalul episodului acelasi parinte se simte îndreptatit sa îl “altoiasca” pe neastâmparat spunându-i “Ti-am spus ca o s-o patesti. Este valabil pentru mesajele pe care le tranzmiti propriului creier. la fel ca în povestea colegului meu.. Un parinte care îi striga copilului “NU sari ca un bezmetic!”. esti o exceptie. Ne conditionam reciproc pentru mai mult sau mai putin succes în functie de modul cum folosim doua litere: “nu”. Când le propui celorlalti obiectivele. www... Ce sa mai spunem de un mesaj de genul “Ai sa CAZI..

De aceea. Varianta pe care am preferat-o este aceea de sisitem senzorial pentru ca face referire directala simturi. Aceste denumiri se folosesc interschimbabil în NLP. www. obiectivul tau mai trebuie sa fie si specific. Din fericire harta este suficient de apropiata de realitate pentru a ne putea orineta si a ne întelege unii cu ceilalti. Uneori. termenul NLP utilizat este acela de canale. Aceasta re-reprezentare a realitatii se numeste harta sau model despre lume.andyszekely. Ne reprezentam realiatea si experientele prin intermediul simturilor. când analizam folosirea simturilor în comunicare.Programare neuro-lingvistica Afirmatia pozitiva este o tehnica foarte simpla si eficienta în programarea creierului pentru atingerea obiectivelor. moduri sau modalitati. Acestea sunt portile prin care percepem lumea în care traim. În NLP exista 5 sisteme senzoriale: Vizual Auditiv Kinestezic Gustativ Olfactiv Una dintre ideile de pornire este ca percepem realiatea prin intermediul sistemelor senzoriale si formam în creier o harta a ceea ce reprezinta de fapt realitatea. cele 5 simturi se mai numesc sisteme reperezentationale. Pentru a cuantifica succesul.ro Pagina 17 .

Ne folosim simturile în exterior pentru a percepe realitatea înconjuratoare. o anumita expresie faciala si postura. care înseamna “ascutit” sau “taios” si se refera la abilitatea de a face distinctii de finete. ceea ce ni se tranzmite de fapt este NU.ro Pagina 18 . a sculta s a i simti ce se întâmpla de fapt cu tine si cu lumea din jurul tau.Programare neuro-lingvistica Conform NLP aceasta harta este construita cu ajutorul sistemelor senzoriale. Copii mici au o acuitate senzoriala extraordinara. Ei nu înteleg toate cuvintele care li se spun. Printre cele mai importante filtre ale gândirii se numera limbajul si sistemul de valori. Totusi. O persoana cu bratele încrucisate ar putea fi într-o www.andyszekely. dupa ce filtram stimulii din mediu. Stim ca atunci când cineva spune DA cu un anume ton. Cu totii avem abilitatea de a percepe si înma gazina informatii despre lumea din jurul nostru. NLP te face constient de acuitatea senzoriala pentru a o putea folosi mai eficient. dar înteleg tot ce li se comunica. Al treilea pilon: Acuitatea senzoriala Acuitatea înseamna folosirea eficienta a simturilor: a privi. Parte din aceasta abilitate se pierde prin învatarea “bunelor maniere” si a convenientelor sociale. si intern pentru a “reprezenta” experienta pentru noi însine. Am folosit aceasta abilitate înca de când ne -am nascut. a dezvolta acuitatea nu înseamna a atribui semnificatii oricarui gest al partenerului de dialog. Termenul provine din cuvântul acutus (latina).

În toate cazurile. precum si o buna perceptie a relatiei în ansamblu. poti ghici si poti întreba în ce stare se gas este interlocutorul. A calibra înseamna a recunoaste sta rea în care se afla interlocutorul pe baza semnalelor nonverbale. www. simte. cum îti poti îmbunatati acuitatea senzoriala? Poti calibra. cum poti sti în ce stare se afla celalalt? În NLP tehnica folosita în acest scop se numeste calibrare.Programare neuro-lingvistica pozitie defensiva. analizeaza. Mai mult o buna calibrare înseamna folosirea tuturor simturilor din partea celui care aplica tehnica. Pleiada de tehnici si abilitati de comunicare bazata strict pe limbajul nonverbal este apa de ploaie deca nu ia în considerare persoana în întregul sau. Nu poti presupune ca o anumita pozitie a corpului înseamna acelasi lucru în orice situatie. sau pur si simplu s-ar putea sa-i fie frig. Asadar. nivelul de rapport în care te afli cu el determina succesul pe care îl obtii. În mod concret înseamna observarea atenta a modului cum cealalta persoana îsi foloseste simturile. Si atunci.ro Pagina 19 . dar la fel de bine ar putea fi relaxata. El asculta. Comunicatorul de succes nu numai priveste.andyszekely. fericita.

Spune-mi când ai aflat ca Nate ancheteaza furturile din fondurile de pensii! www. Kevin Spacey (Chris Sabian) este negociatorul din partea politiei care încearca sa îl convinga pe Samuel L. În negocierile de afaceri. În jocul de poker. Roman foloseste una dintre cele mai spectaculoase tehnici de calibrare NLP. fara sa stie în mod constient cum procedeaza. Exista situatii si mai dramatice.Programare neuro-lingvistica Aplicatii ale acestei abilitati se gasesc la tot pasul.ro Pagina 20 . uite aici! (face semn cu degetele catre ochi). Jackson (Danny Roman) sa predea ostaticii cu care s-a baricadat într-o cladire administrativa. Iata demonstratia de calibrare: DR: Vreau sa te uiti în ochii mei. Întregul film este o demonstratie a maiestriei în negocierea situatiilor de criza. care este observarea cheilor de acces ale ochilor. Un film remarcabil care se numeste chiar “Negociatorul”. ilustreaza cum nu se poate mai bine aceasta realitate.andyszekely. Niebaum. diferentele în capacitatea de a calibra se masoara în cifre de 6 zerouri (în dolari). el ia patru ostatici dintre proprii colegi pe care îi banuieste de înscenare si îi propune unui tir de întrebari. unii jucatori ramân la masa si aduna tot potul. cum ar fi negocierea pentru propria viata. Pentru a -si scapa pielea. Danny Roman este un politist onest caruia niste colegi corupti îi însceneaza o crima. În cursul interogatorului.

Nu stiai ce fac? Asta facem noi. deci nu minti. iar ochii se orienteaza în sus si spre stânga. neurofiziologii spun ca accesezi cortexul vizual. Daca ochii se orienteaza în sus si spre dreapta. dupa ce el a fost omorât (se uita în dreapta sus de doua-trei ori) DR: Minti! . politistii adevarati! Studiem mincinosii.. Exemplu: daca te întreb ce culoare îti place..andyszekely. adica manânci rahat! Hai sa mai încercam: care este emisiunea ta prefereta? Niebaum: Nu joc jocul asta tâmpit! DR: De ce ? Ti-e frica sa nu te prind cu minciuna? Când ai aflat ca Nate ancheteaza furturile? Niebaum: Tu mi-ai spus! Un alt ostatic : Minte.Programare neuro-lingvistica Niebaum: Am afalt de ancheta de la tine. si eu stiu asta! Niebaum: Zau?! Îmi citesti gandurile.. sa mor eu! Niebaum: Du-te dracului! Nici n-am clipit! DR: Nu era nevoie! Limbajul trupului spune tot! www..? DR: Ti-o citesc în ochi! Ochii nu pot minti!... activezi centrii creativitatii.ro Pagina 21 .

De exemplu încerci sa modific melodia preferata si sa creezi una noua folosind sunete pe care le alegi. stranuti. www.ro Pagina 22 .. Este vorba despre o amintire auditiva. În NLP cei doi au demonstrat dupa cercetari asidue ca modul de functionare al creierului poate fi observat cu cheile (indiciile) de accesare ale ochilor astfel: Când privirea este orientata în sus. În partea opusa. adica sunete care au mai fost auzite în trecut. indicatia este pentru crearea de constructii vizuale în creier. Sistemul e mai tare! Nu poti învinge sistemul! O ultima întrebare: Cine l-a omorât pe Nate? .andyszekely. te scarpini în fund. o melodie preferata care este rememorata va induce miscarea ochilor în plan orizontal spre stânga (ca si când ai încerca sa te uiti la propria ureche).. Daca ochii se îndreapta spre urechea stânga. încrucisezi picioarele.Programare neuro-lingvistica Un alt ostatic : E agitat! La ce te-ai fi asteptat? DR: Taci naibii din gura! Nu întelegi ce spun? Nu e vorba doar de ochi! Niebaum. înseamna ca persoana asculta ceva. spre stânga persoanei. daca tusesti. în sus spre dreapta. Miscarea ochilor spre dreapta în acelasi plan presupune construirea de sunete. totul te tradeaza! Poti sa te holbezi oricât la mine cu ochii aia de mort. Ceea ce se întâmpla în film ilustreaza cum nu se poate mai bine observatiile lui Grinder si Bandler. De exemplu. înseamna ca acceseaza amintiri vizuale.

ro Pagina 23 . orientarea ochilor indica accesarea senzatiilor tactile si a emotiilor.Programare neuro-lingvistica Privirea orientata în jos si spre stânga indica un dialog interior care are loc în acel moment. www. Este o tehnica de finete.andyszekely. În partea opusa. dreapta jos. Vc Ac Va Aa Ad K Vc – vizual construit Ac – Auditiv construit K – Kinestezic Va – vizual amintit Aa – Auditiv amintit Ad – Auditiv digital Folosirea calibrarii în comunicare presupune verificarea prin întrebari adresate persoanei din fata ta. urmate de observarea miscarilor oculare. iar rezultatele sunt spectaculoase.

Al patrulea pilon: Flexibilitatea comportamentala Flexibilitatea se refera la gamna de posibilitati si optiuni de care dispune o perosana sau un sistem la un moment dat. ajungi sa îti verifici presupunerile sau observatiile initiale cu alte indicii si ajungi la concluzii sigure. www. Privind acolo nu poti vizualiza informatia. indiciile nu ofera neparat o descriere exacta. armoniei si integritatii individuale.andyszekely. Nici o problema! În NLP tehnicile de calibrare sunt numeroase si folosite împreuna ofera informatii detaliate pentru succesul personal si pentru comunicare eficienta. Daca nu esti în starea portivita sa îti amintesti ceva ce ai vazut zilele trecute. calibrarea ochilor nu este singurul lucru ce desemneaza acuitatea senzoriala. Întregul sistem de comunicare verbala si nonverbala care este omul da indicii clare asupra sinceritatii. s-ar putea sa descoperi ca memoria îti “revine” cu rapiditate..Programare neuro-lingvistica Care este utilitatea acestei tehnici? În afara de “amanuntul” ca îti poti da seama ca o persoana spune adevarul sau nu. Prin practica însa. tehnica observarii ochilor îti permite sa îti modific propriile stari. Principiul de baza este sa dezvolti flexibilitatea pentru a deveni un comunicator mai bun si pentru a excela în ceea ce faci. Dupa cum reiese si din exemplul din film. Daca vei privi în stânga sus. Te uiti cumva în dreapta jos si esti din ce în ce mai mâhnit(a) ca nu îti poti aminti.ro Pagina 24 . s-ar putea ca pozitia ta sa nu fie cea potrivita. Luate separat. Notiunea se aplica atât la procesele mentale cât si la cele fizice.. Atunci când practici cheile de accesare ale ochilor s-ar putea sa ai o viteza mai mica de observatie la început.

dar de fapt sunt doar un mijloc pentru a obtine anumite stari. iar abia când ai trei variante poti sa simti ca esti liber sa alegi. atunci fa alceva. www. Daca deja este dovedit ca ceea ce faci nu functioneaza. Din perspectiva NLP. este util sa ai cel putin o alternativa. o suma a gândurilor. Putini oameni daca ar avea de ales între bogatie si sanatate ar alege bogatia. nu are nici un rost sa te straduiesti sa îti demonstrezi acest lucru în continuare. Adesea cheltuim bani pentru a obtine aceste stari din afara. O stare este un fel de a te gasi la un moment dat. cauza este probabil propria ta inflexibilitate. Principiul afirma ca daca ceva nu functioneaza. (alte doua variante) înainte de a începe ceva. sentimentelor. pentru a nu raspunde reactiv sau haotic la problemele care apar. emotiilor. când ai doua variante ai facut rost de o dilema. (John Grinder afirma ca atunci când ai o singura varianta pentru a rezolva o problema esti ca un robot. energiilor fizice si mentale.andyszekely. sentimentul ca esti acceptat. flexibilitatea se poate trata ca un sir continuu de schimbari ale starilor în care te gasesti. siguranta). Unele stari sunt foarte apreciate de noi (fericire.) Conform acestui principiu.ro Pagina 25 . O implicatie importanta a principiului flexibilitatii în comunicare este ca daca întâmpini rezistenta din partea interlocutorului. Banii sunt adesea vazuti ca un scop în sine. sanatate.Programare neuro-lingvistica Este important sa ai mai multe optiuni înainte de a începe ceva.

În NLP a fi flezibil înseamna a avea abilitatea de a schimba starea în functie de necesitati. Îti afecteaza sanatatea. cel mai util lucru ar fi sa poti decide în ce stare vrei sa te gasesti pentru a fi eficient. Mai gandeste-te la câteva stari care îti aduc deservicii si de care ai vrea sa scapi. Deci cum poti schimba starea? Începe prin a raspunde la o serie de întrebari: Ce stari induci în celelalte persoane în mod obisnuit? Ce stari te ajuta în munca ta? Care stari îti aduc deservicii? Cum recunosti în ce stare se gasesc cei din jurul tau? Poti sa treci rapid de la o stare la alta fara tulburari interioare si stress? Dupa ce ai gasit raspunsurile. Pune-le pe hârtie si pe acestea.Programare neuro-lingvistica Starea în care te gasesti este foarte importanta. alege câteva stari prin care daca le ai la dispozitie atunci când ai nevoie de ele îti pot mari sansele de succes. Pune-le pe hârtie. Fa o comparatie între cele doua liste. www. calitatea deciziilor.ro Pagina 26 . Ai vrea sa iei o decizie importanta când ai gripa si o temperatura de 40ºC? În consecinta.andyszekely. Apoi sa poti accesa acea stare dupa vointa. cât de bine înveti si cât de bine reusesti sa duci la îndeplinire o anumita sarcina.

bucurie. Gândeste-te la reclamele de la televizor. De exemplu majoritatea reclamelor la automobile nu spun mai nimic despre masina. succes. Capacitatea de a gestiona propriile stari în folos propriu se numeste managementul starilor resursaîn NLP. cu exceptia numelui si a marcii. Pentru a putea alege starea în care vrei sa te gasesti (a fi flexibil). ce simti când esti la volan si vezi un politist? Dar când auzi undeva în spate o sirena de politie si o voce în megafon îti spune sa tragi pe dreapta? Celelalte simturi au de asemenea influenta în accesarea diferitelor stari: Cu doi ani în urma lucram în birou si tocmai desfacusem o portocala. putere. trebuie sa stii ce anume o declanseaza.Programare neuro-lingvistica Felicitari! Acum esti constinet de una dintre cele mai importante diferente dintre mediocritate si succes în viata ta. Ideea de pornire este ca starile noastre se schimba oricum în interactiunea cu mediul. Era în www. De exemplu. frenezie.andyszekely. Cumpara aceasta masina si vei cumpara aceasta stare.ro Pagina 27 . libertate. Cele mai eficiente sunt cele care leaga produsul de o anumita stare emotionala. Sunetele si imaginile au capacitatea de a-si schimba starea. Ceea ce fac este sa ofere un context în care asocieaza automobilul cu o anumita stare dorita: . Reclamele Tv sunt cu atât mai eficiente cu cât sunt repetate mai des.

uitându-ma la el. O ancora poate fi vizuala. În NLP.Programare neuro-lingvistica timpul verii. am vazut cum se schimba la fasa. altii fac joc de glezna. www. si a spus: “Aici miroase a Craciun!” Va mai amintiti poate anii de dinainte de 1989 când singurele ocazii în care puteam savura o portocala erau sarbatorile de iarna? Acea stare de bucurie copilareasca a sarbatorii pe care o citeam pe fata lui era declansata de mirosul de portocala. mascota este un exemplu de ancora externa. altii îsi pun în gând o anumita “formula magica” uitându-se în dreapta jos (acceseaza starea emotionala). În lumea sportului. ca în povestea cu portocala. ca un copil. auditiva sau kinestezica (o strângere de mâna sau o bataie pe umar). O anocra poate fi externa sau interna (creata în mintea ta).ro Pagina 28 . orice stimul care duce la modificarea starii în care te gasesti poarta numele de ancora.andyszekely. Unul dintre colegi a intrat sa vada ce mai fac si. sau gustativa (un gust care evoca un anumit sentiment ori o amintire). De asemenea mai poate fi olfactiva. O ancora interna este ceea ce fac unii atleti când se pregatesc de cursa pentru a se transpune în starea specifica performatei. Unii îsi freacalobul urechii. A zâmbit larg.

www.ro Pagina 29 . 3. Alege o anumitastare resursa dintre cele pe care le-ai experimentat dea lungul vietii.Programare neuro-lingvistica Ritualurile sunt ancore.andyszekely. baschetbalistii sau jucatorii de fotbal american au tot felul de ritualuiri care le ancoreaza stari specifice diferitelor momente ale jocului. Gâdeste-te la o situatie sau la un moment în care ti-ai dori sa te manifesti în mod diferit si sa te simti diferit (de exemplu o întâlnire cu cineva care te pune sub stress). iar unele sunt de-a dreptul nefolositoare si genereaza stari neplacute. Ele se formeaza în mod aleator de-a lungul vietii. Gâdeste-te la un moment din trecutul tau când stii ca ai experimentat aceasta stare (alege o situatie în care starea a fost traita cu intensitate). Ancorarea este una dintre cele mai simple si elegante modalitati de schimbare a starii în NLP. în sensul ca oamenii au abilitatea de a lega sistemul de raspuns în mod automat. pentru a nu fi nevoiti sa treaca prin filtrele gândirii fiecare stimul pe care îl gândesc. Rugbistii. Pentru a instala o ancora kinestezica trebuie sa parcurgi urmatorii pasi: 1. sau orice alceva intuiesti ca ti-ar fi util). curaj. alegem în mod co nstinet foarte putine dintre ancorele pe care le avem. 2. A putea alege în mod constient mai multe ancore înseamna a îmbunatati calitatea vietii. o stare pe care ti-ai dori sa o ai la dispozitie în situatia de la pasul 1 (poate fi încredere. creativitate. În consecinta. Multe dintre ele sunt neutre. Ancorele sunt universale.

. aceleasi emotii care faceau parte din experienta ta. 8. 5.. 6. (gestul trebuie safie identic). ce vedeai si ce auzeai.Programare neuro-lingvistica 4. Repeta de mai multe ori pasii 7 si 8 pentru a fixa ancora. aminteste-ti unde erai si ce faceai. Retraieste experienta la intensitate maxima.ro Pagina 30 . www. 9..andyszekely. Schimba starea – spune numarul de telefon al unui prieten în ordine inversa. Poti sa începi chiar sa simti aceleasi senzatii. Urmeaza ancorarea starii resursa: 7. Acum reacceseaza starea dorita si exact în momentul când atinge intensitatea maxima fa gestul pentru ancorare ales în pasul 4.. spune cu voce tare care este numarul tau de telefon.. a reveni la situatia actuala. de la cap la coada. Alege un gest unic si discret care sa fie ancora pentru starea dorita (de exemplu o presiune scurta si intensa între degetul mare si aratatorul de la mâna stânga). Faci acest lucru pentru a schimba starea. Pâna acum ai aflat care este cel mai bun mod prin care accesezi starea resursa si cât dureaza sa faci acest lucru.. Aminteste-ti de momentele când ai experimentat starea resursa dorita si retraieste-le. Când aceste emotii si senzatii retraite încep sa scada în intensitate.

fii atent la urmatoarele detalii: Asocierea se pierde în timp daca nu este folosita. Ancora (gestul) trebuie sa fie unica pentru a nu amesteca starea resursa dorita cu alte stari ce ar putea fi asociate cu un gest comun. Pentru a folosi ancora cu beneficii maxime. Când instalezi ancora trebuie sa declansezi gestul în momentul de intensitate maxima a starii traite. Nu e lung! Poti lucra repede si intuitiv. Chiar daca este toiul verii. macina cafea proaspata si prajesc pâine exact în monetele când clientii trebuie sa soseaca. Un “truc” al agentilor imobiliari consta în a pregati casa pe care urmeazasa o vânda ca si cum ar fi un leagan al fericirii familiale. De aceea. ei aprind focul în semineu. www. Înainte de a aplica ancora în viata de zi cu zi.andyszekely. starea ancorata trebuie declansata din când în când pentru a ramâne functionala. Pentru ancora kinestezica. Creierul face asocieri le necesare în ritm alert mai bine decât lucrând încet. procesul poate parea lung.Programare neuro-lingvistica Atunci când instalezi o ancora. tehnica ancorarii este folosita de mult de catre profesionisti. dar nepotrivita. În lumea vânzatorilor. a sta în cap pentru a accesa o stare de încredere poate fi o ancora eficienta. gestul trebuie sa fie discret.ro Pagina 31 . pentru a-l putea aplica în orice situatie. De exemplu. gândeste-te care este situatia potrivita si care este momentul cel mai bun pentru a declansa starea resursa pe care o doresti.

împreuna cu stapânirea tehnicilor si proceselor ce le însotesc. liderul formatorilor în profesia de vânzator în SUA afirma: “Marii vânzatori. Modul cum îti controlezi starile si implicit flexibilitatea de care dispui sunt un mare atu pentru succes. pentru ca ele nu fac alceva decât sa declanseze stari. ca si marii sportivi. NLP dispune de sute de tehnici usor de învatat. te adaptezi la conditiile de mediu pentru a-ti putea atinge scopul. . Tom Hopkins.ro Pagina 32 . practica NLP înseamna întelegere si mai ales integrarea (trairea) acestor principii. pentru a obtine repid tot atâtea rezultate concrete.Programare neuro-lingvistica Amestecul acesta de ancore da rezultate întodeauna. www.andyszekely. Când esti flexibil. Privind în ansamblu.. ci si abilitati. pur si simplu executa foarte bine elementele fundamentale” A executa foarte bine elementele fundamentale înseamna nu numai pricipii..

care citesti acum aceste rânduri.. Eu am ales calea succesului cu ajutorul unor instrumente de dezvoltare personala cum este NLP. ce alceva este libertatea. Si tocmai prin faptul ca le citesti. ai putearea cea mai de pret: puterea de a alege.andyszekely.ro Pagina 33 . De fapt. Si asta este extraordinar! www.Programare neuro-lingvistica Epilog Am scris aceste rânduri pornind de la credinta ca fiecare dintre noi are puterea extraordinara de a alege cum sa îsi traiasca viata. Mai sunt si altele.. daca nu sansa de a decide singur pentru tine însuti?! Mai cred în unicitatea si frumusetea interioara a fiecarui om si în libertatea fiecaruia de a-si fauri propriul destin. Poate ca unele dintre ele ti se potrivesc mai bine tie. Mizeria este optionala! Succesul la fel.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful