You are on page 1of 46

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Aras 6 – 10, Blok C7, Kompleks C Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62520 Putrajaya

Panduan Pengguna Borang SPA8i

Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Maklumat

Dikemaskini : 15 Ogos 2011

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

ISI KANDUNGAN

MUKA SURAT

1.0 2.0 3.0 4.0 5.0

DAFTAR AKAUN BARU...........................................................………...…….2 KESILAPAN MENDAFTAR E-MEL ATAU TIDAK MENERIMA E-MEL……7 DAFTAR MASUK BORANG SPA8I……………………………………………8 LUPA KATA LALUAN…………………………………………………………..13 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8I)…………………………………………………………………….16 A. B. C. D. E. F. G. Maklumat Peribadi Pemohon………………………….………………18 Maklumat Akademik Pemohon……….……………………………....24

Maklumat Ko-Kurikulum……………....………………………….34 Maklumat Tambahan………….…………………………………...36 Semakan Maklumat Peribadi Pemohon…………………………..39 Pengakuan Pemohon………………………………………………..40
Pemberitahuan……………………………………………….………….41

6.0 7.0

SEMAKAN STATUS PERMOHONAN…………………………….………….42 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8I………….45

Muka 1/45

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.0

DAFTAR AKAUN BARU Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini.

Langkah-langkah: 1. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.0 dan ke atas untuk daftar akaun baru. 2. Klik pautan yang ditunjukkan oleh anak panah di dalam Portal Rasmi SPA seperti berikut :

Rajah 1.0-1 Skrin Portal Rasmi SPA

Muka 2/45

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

3. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-2 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

4. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan Pengguna Borang SPA8i sebagai rujukan untuk mendaftar masuk Borang SPA8i. 5. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan bagi yang pertama kali mengisi Borang SPA8i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-3 Skrin Daftar Akaun Baru Muka 3/45

Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. 7. Setelah semua maklumat dimasukkan.0-4 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 11. 8. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. Untuk makluman. tekan butang Daftar. Oleh itu. Klik butang OK dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1.0-5 Skrin Pasti MyKad dan E-mel Daftar Akaun Baru Muka 4/45 . Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan e-mel. 9.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. 10. Mesej ini akan dipaparkan: Rajah 1. Pemohon perlu memasukkan alamat e-mel peribadi yang sah dan aktif. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan) yang akan digunakan sebagai MyID. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat e-mel serta kata laluan e-mel tersebut.

sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula e-mel dari SPA sebagai ‘not junk/spam/bulk mail’. ymail atau mana-mana perkhidmatan e-mel popular yang lain. 17. 15. Berikut merupakan contoh e-mel yang diterima daripada pihak SPA selepas daftar akaun baru : Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 12. Sekiranya e-mel yang digunakan adalah e-mel dari yahoo. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan e-mel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. Pemohon diminta untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima e-mel selepas tempoh 48 jam dari tarikh pendaftaran. Pemohon perlu menyemak e-mel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. 16. gmail. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. sila tunggu dalam tempoh 48 jam untuk penerimaan e-mel berkenaan. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di server e-mel berkenaan. hotmail.0-7 Skrin E-mel Pengaktifan Akaun Baru Muka 5/45 . Klik butang Cancel untuk batal dan klik OK untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1.0-6 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 13. 14. Sekiranya e-mel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan.

Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel tersebut bagi tempoh 48 jam. 19. Muka 6/45 . Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk log masuk menggunakan MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam e-mel tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 18. pautan ini tidak lagi boleh digunakan.0-8 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 20. Jika tidak.

Nama calon. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah diperlukan seperti : a.my Sekiranya pemohon tidak membuat pengaktifan daftar akaun baru selepas tempoh sebulan. c. Hantarkan semua maklumat di atas ke e-mel HantarPengaktifan@spa. Jika e-mel pemohon tersilap semasa mendaftar atau tidak menerima emel pengaktifan dari pihak SPA selepas tempoh 48 jam. E-mel yang sepatutnya dimasukkan. d. Muka 7/45 . b. Alamat. rekod pendaftaran tersebut secara automatik akan dibatalkan dan pemohon dikehendaki mengisi semula daftar akaun baru.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2.gov. dan e. kad pengenalan. No. telefon. Bagi tujuan verifikasi. pemohon boleh menghubungi SPA.0 KESILAPAN MENDAFTAR E-MEL ATAU TIDAK MENERIMA E-MEL PENGAKTIFAN Pemohon hanya dibenarkan sekali sahaja untuk daftar akaun baru dan sekiranya pemohon mengisi semula maklumat daftar akaun baru. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat kerana MyID telah wujud. Bagi pemohon yang telah berjaya membuat pengaktifan rekod pendaftaran tidak akan dibatalkan. No.

Jika tersalah taip kata laluan. Kemudian tekan butang Log Masuk. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. 2. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk e-mel yang diterima daripada SPA.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 3.0 DAFTAR MASUK BORANG SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. 4. Langkah-langkah: 1. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Muka 8/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan baru pemohon Rajah 3. 5.

Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 3.0-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 9/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3.0-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 6.

Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Muka 10/45 . pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. Sekiranya pemohon keluar dari borang SPA8i. 10. 11. pemohon perlu masukkan MyID dan kata laluan baru yang telah disi oleh pemohon. Kata laluan dalam e-mel SPA Kata laluan baru pemohon Kata laluan baru pemohon Rajah 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 7. kata laluan baru pemohon dan semula kata laluan baru pemohon sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. Jika tiada sebarang ralat. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan untuk yang pertama kali mendaftar.0-4 Skrin Tukar Kata Laluan 8. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. Semua pemohon baru diwajibkan mengisi kata laluan semasa (kata laluan yang diberikan oleh SPA). 9.

0-5 Skrin Borang SPA8i 12. Rajah 3. anda isi maklumat tersebut terlebih dahulu dan kembali semula ke Maklumat Peribadi Pemohon dan klik kelayakan tertinggi untuk menukar semula kelayakan anda.0 Cara Mengisi Borang Pendaftaran Pekerjaan di Sektor Awam (SPA8i) untuk maklumat terperinci mengenai borang. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut.0-6 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 15. Sekiranya anda tersilap memilih kelayakan semasa mengisi Maklumat Akademik Pemohon dan medan wajib diisi. sila klik butang Seterusnya. Setelah selesai.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3. 13. Sila rujuk para 5. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. 14. Untuk kembali ke muka surat borang. Kategori borang dan jawatan adalah mengikut kelayakan tertinggi pemohon dan pemohon perlu membuat pilihan yang betul dan semua medan wajib diisi seperti mana yang dikehendaki. Muka 11/45 . sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Sekiranya anda menerima mesej ralat.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 16. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon. Walau bagaimanapun.0-7 Skrin Keluar Daripada Borang 17. 19. Pemohon akan dapat melihat maklumat yang telah diisi jika daftar masuk semula ke dalam borang SPA8i dan boleh kemaskini semula. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan sebagai draf. 18. Muka 12/45 . Klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Rajah 3.

Skrin ini akan dipaparkan: Muka 13/45 .0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 4.0 LUPA KATA LALUAN Merupakan fungsi bagi mendapatkan semula e-mel pengaktifan akaun yang mengandungi MyId. Langkah-langkah: 1. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. 4. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 3. Pemohon perlu mengaktifkan akaun dengan klik pada pautan pengaktifan sebelum log masuk dengan menggunakan MyID dan Kata laluan yang disertakan. 2. Kata lalaun serta pautan pengaktifan.

Jika e-mel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru. Jika tiada sebarang masalah.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i No Kad Pengenalan E-mel yang dimasukkan dalam borang SPA8i Rajah 4.0 Kesilapan Mendaftar E-mel Atau Tidak Menerima Emel Pengaktifan untuk bantuan dan e-melkan maklumat verifikasi tersebut. 7. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 4. 6. Sila rujuk para 2. 9.0-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 14/45 . Kemudian tekan butang Hantar. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan E-mel yang telah digunakan semasa pengaktifan atau e-mel yang telah dikemaskini dalam Borang SPA8i. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4.0-2: Skrin Lupa Kata Laluan 5.0-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 8.

13. 11.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. Pemohon boleh mengemaskini borang SPA8i atau melihat semakan status permohonan pada bila-bila masa. Jika tidak. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam e-mel tersebut. Contoh e-mel yang dihantar oleh SPA adalah seperti berikut: Rajah 4. 15. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel bagi tempoh 48 jam.0-6: Skrin E-mel Pengaktifan Kata Laluan 14. Pemohon perlulah menyemak atau menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi e-mel pemohon seperti yang dinyatakan.0-5: Skrin E-mel Pengaktifan Kata Laluan 12. Muka 15/45 . Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 4.

Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i.0 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8i) Pemohon yang telah membuat pengaktifan dan berjaya Log Masuk sudah boleh mengisi borang SPA8i dan pemohon juga dinasihatkan supaya membaca terlebih dahulu Maklumat Jawatan di Portal SPA sebelum memohon bagi mengelakkan memohon jawatan yang tidak berkaitan dengan kelayakan yang dimiliki.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i di Portal Rasmi SPA dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan pemohon Rajah 5.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 16/45 . Langkah-langkah: 1. Rujuk :Maklumat Jawatan (Diskripsi Tugas/Gaji Permulaan) sebelum membuat pilihan. 2.

Muka 17/45 .0-2: Skrin Borang pendaftaran (SPA8i) – Berkhidmat/KPSL 5. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Walau bagaimanapun maklumat yang telah dimasukkan akan disimpan sebagai draf dan tidak akan diproses. 4. Tarikh Permohonan merupakan tarikh permohonan pertama melalui MyID.0 Semakan Status Permohonan sebagai panduan untuk menyemak status permohonan jawatan yang dipohon. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. 6. Pemohon boleh klik Keluar pada bila-bila masa. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Pemohon hendaklah mengisi MyID dan Kata Laluan dengan betul dan klik pada pautan Log Masuk. 8. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Sebarang maklumat yang telah dikemas kini mestilah dengan klik butang Hantar di bahagian Pengakuan Pemohon untuk diproses dan pemohon akan mendapat tarikh pendaftaran baru.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. 9. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang pendaftaran SPA8i. 7. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Semakan Status Permohonan Tarikh Permohonan / Kemas kini / Proses Keluar Rajah 5. Jika tiada sebarang ralat. Tarikh Kemas kini adalah tarikh semasa pemohon Log Masuk dan Tarikh Proses bermaksud tarikh pemohon klik Hantar. Sila rujuk para 6.

Kelayakan Tertinggi adalah penting pemohon pilih kerana ianya akan menentukan jawatan yang boleh dipohon berserta dengan maklumat yang diperlukan.0-3(1): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon Ruang Nombor Kad Pengenalan tidak perlu dimasukkan oleh pemohon kerana telah dipaparkan secara automatik pada skrin.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i A. Rujuk Rajah 1. Maklumat Peribadi Pemohon Rajah 5. Nombor Kad Pengenalan (Lama/Tentera/Polis) a. H 0432516 c. 4824163 b. Nombor Kad Pengenalan (Baru) 540603-03-5550 : 540603035550 2. RF 1234 isikan: isikan: isikan: 4824163 H0432516 RF1234 3.5-2 atau contoh seperti berikut: 1. Muka 18/45 .

Pilihan kategori STPM/HSC/STAM. sekiranya anda mempunyai STPM atau HSC atau STAM. Peringatan : Matrikulasi tidak diambil kira sebagai Sijil/Diploma e. Pilihan kategori Diploma/Sijil. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan Diploma atau Sijil serta maklumat tambahan yang berkaitan.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon – Kelayakan Tertinggi b.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. sekiranya anda mempunyai Ijazah dan Diploma sahaja atau Ijazah dan STPM/STAM sahaja. sekiranya anda mempunyai Diploma atau Sijil. Sila pilih mengikut kelayakan tertinggi/kategori borang terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik akan bergantung kepada jenis pilihan tersebut. Peringatan : Matrikulasi tidak diambil kira sebagai Sijil/Diploma d. Pilihan kategori Ijazah dan Diploma atau Ijazah dan STPM/STAM. sekiranya anda mempunyai Ijazah atau Sarjana atau PHD. Muka 19/45 . STPM/STAM dan Ijazah serta maklumat tambahan yang berkaitan.. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan STPM atau HSC atau STAM serta maklumat tambahan yang berkaitan. Diploma dan Ijazah atau Sijil SPM. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan Ijazah atau Sarjana atau PHD serta maklumat tambahan yang berkaitan. c. Pilihan kategori Ijazah/Sarjana/PHD. Rajah 5.

Sekiranya anda tersilap memilih Kelayakan Tertinggi dan ketika itu anda berada dalam Maklumat Akademik Pemohon. i. sekiranya anda adalah pegawai yang sedang berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam Persekutuan. Sila pilih Pusat Temuduga/Ujian Khas Yang Dipilih mengikut kesesuaian. Badan Berkanun dan Perkhidmatan Polis walaupun anda mempunyai Sijil Ijazah atau Diploma. sekiranya anda mempunyai SPM atau SRP atau PMR. g. Anda juga dibolehkan untuk memenuhi ruangan Jawatan 2 hingga 5 dan jawatan yang anda pilih hendaklah tidak berulang (Jawatan-jawatan yang dipaparkan adalah mengikut pilihan Kelayakan Tertinggi pemohon). Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM atau SRP atau PMR serta maklumat tambahan yang berkaitan. Negeri. Pilihan kategori Berkhidmat/KPSL. Kerajaan Tempatan. SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM. 5. sistem tidak membenarkan anda untuk kembali semula ke Maklumat Peribadi Pemohon kerana medan wajib diisi. Untuk mengatasi masalah tersebut. Contoh : rosniyati@yahoo. Ijazah dan pengalaman dalam perkhidmatan awam serta maklumat tambahan yang berkaitan. h. Sila kemas kini Alamat e-mel anda yang aktif. Pilihan kategori SPM/SRP/PMR. Dploma/Sijil. Sila pilih jawatan-jawatan yang layak dipohon pada ruangan Jawatan 1. STPM/HSC/STAM. anda isi maklumat tersebut dan klik Maklumat Peribadi pemohon dan pilih semula Kelayakan Tertinggi tersebut. Maklumat akademik yang boleh diisi pemohon adalah Sijil SRP/PMR/LCE.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i f. 4.com Muka 20/45 .

Rajah 5. 10. Contoh : Nama Penuh : SYARIFAH ROSNIYATI BINTI HAJI SYED KAMARUL MANSOR 7. Sekiranya ruangan tidak mencukupi. Sila kemas kini Negeri alamat surat-menyurat anda dengan betul.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 8. Sila kemas kini Bandar alamat surat-menyurat anda dengan jelas. sila ringkaskan ejaan dan singkatan yang digunakan mestilah mudah difahami. nama taman/kampung. Sila kemas kini Nama Penuh anda (sama seperti dalam MyKad). Sila kemas kini Alamat Surat-Menyurat seperti nombor peti surat / nombor rumah. nama jalan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Muka 21/45 . 9. Sila kemas kini Poskod alamat surat-menyurat anda dengan jelas.

Sila pilih kod nombor telefon anda dengan betul dan isikan nombor berikutnya pada ruang kosong. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Pemohon. Muka 22/45 . Sekiranya anda mengisi no. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Ibu Pemohon. Sila isikan Tarikh Lahir anda mengikut format dd/mm/yyyy. 15. Sila pilih Negeri Tempat Lahir seperti berikut : a. 16. c. sila abaikan langkah ini.kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. Sila pilih Keturunan anda. b. Contoh : Nombor Telefon : 03-89451010 Kod nombor telefon yang dipilih adalah 03 dan nombor berikutnya yang dimasukkan adalah 89451010 12. Sila pilih Jantina anda sama ada Lelaki atau Perempuan.1). Sila pilih Negeri Tempat Lahir Bapa Pemohon.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 11. 14. Tetapi anda digalakkan menyemak Tarikh Lahir anda. Sila pilih Taraf Perkahwinan anda. Contoh : Tarikh Lahir : 31 Disember 1980 Isikan : 31/12/1980 13. Sekiranya anda mengisi no. Sila kemas kini Nombor Telefon anda yang boleh dihubungi (jika ada).1).kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. sila abaikan langkah ini. Tarikh lahir juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan.

sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. Muka 23/45 . Oleh itu. 19. Klik pada kelas yang berkaitan dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. 18. Sila pilih Pemegang Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sekiranya pemohon adalah pemegang biasiswa tersebut di Peringkat Diploma dan ke atas sahaja. Sila pilih Penerima Bantuan sekiranya ibu/bapa/pemohon menerima bantuan Program Kesejahteraan Rakyat (PKR) / Bantuan Kebajikan Masyarakat / Program Perumahan Rakyat (PPR). Sila pilih Agama yang dianuti oleh anda. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Lesen Kenderaan ini penting bagi jawatan tertentu seperti Juruaudio Visual. 21. sila klik butang Seterusnya. anda dikehendaki mengisi ruangan ini sekiranya meminta jawatan yang berkaitan. Sekiranya berkaitan.0-3(3): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 17. Sila pilih Warganegara anda. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. 20. Setelah selesai. sila isikan No. Sila isikan kelas Lesen Kenderaan anda sekiranya berkaitan. a. Pendaftaran/Rujukan.

Peperiksaan kali pertama Peringatan : Sekiranya anda mengambil SPM mengikut sistem terbuka (tahun 2000 ke atas) lebih dari sekali untuk tiga tahun berturut-turut (cth: tahun 2000. Sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali pertama.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i B.5-4(1). Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan.0-4(1): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. 1. 2001. 2002). Rujuk contoh seperti Rajah 1. anda boleh mengisi dua keputusan terbaik di ruangan Peperiksaan kali pertama dan Peperiksaan kali kedua mengikut tahun peperiksaan yang diambil. Maklumat Akademik Pemohon Rajah 5. Muka 24/45 . a.

Rajah 5. Sila pilih matapelajaran selain Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred. Muka 25/45 .Peperiksaan kali pertama e. d. Sila pilih Gred yang diperolehi bagi matapelajaran Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dalam ruangan Gred kerana subjek tersebut adalah wajib diisi.5-4(2). c. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja.0-4(2): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih Lulus atau Gagal bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. Sila pilih Pangkat yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. f. Sila pilih Jenis Sijil menduduki peperiksaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b.

Rajah 5. Seterusnya sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali kedua (Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja). Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja. a. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. b. Rujuk contoh seperti Rajah 1.0-6: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai / SAP / SPM / STPM / Universiti atau Setaraf Muka 26/45 .(Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja) 2. Sila pilih Matapelajaran mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih Gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5.5-5.0-5: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -.Peperiksaan kali kedua -.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. Seterusnya sila isikan maklumat Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Ruangan ini hanya perlu diisi oleh pemohon yang memiliki sijil daripada badan-badan profesional dan ikhtisas yang diiktiraf oleh Muka 27/45 .5-7. c. Sila pilih Gred peperiksaan Matematik Kertas Julai yang diperolehi. Sila pilih Jenis peperiksaan Bahasa Melayu yang diduduki. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai /SAP/SPM/STPM/Universiti atau Setaraf sekiranya berkaitan. Sila pilih LULUS atau GAGAL bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu yang diperolehi.0-8: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas 5. Rajah 5.5-6. d. a. Sila pilih Gred peperiksaan Bahasa Melayu yang diperolehi. b. b. a.0-7: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Matematik Kertas Julai 4. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Matematik Kertas Julai sekiranya berkaitan. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Rajah 5. Rujuk contoh seperti Rajah 1.

Rujuk contoh seperti Rajah 1. Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1. a.5-9 di bawah akan dipaparkan.0-9: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain b. Klik butang Cari untuk memaparkan semua sijil kelulusan atau sila isikan Sijil berkaitan dan klik butang Cari untuk memaparkan sijil kelulusan yang dikehendaki.5-8.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i kerajaan selain daripada butiran Kelulusan Pengajian Tinggi ATAU salah satu daripada syarat-syarat kelayakan masuk ke jawatan berkenaan. Rajah 5. Sila pilih Sijil Pendaftaran daripada Badan Profesional dan Ikhtisas. Muka 28/45 .

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. Contoh : Tarikh menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan: 19 Januari 2010 Isikan : 19/01/2010 Rajah 5. a. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Seterusnya sila baca arahan yang tertera sebelum mengisi maklumat Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir).5-8 akan dipaparkan semula. Muka 29/45 .5-10. Sila pilih Tahun Graduasi diperolehi. Sila isikan Tarikh Menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan mengikut format dd/mm/yyyy. d. Tarikh anda menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.0-10: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 6.

0-11: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Institusi Pengajian Tinggi i. Sila pilih Institusi yang mengeluarkan sijil yang diperolehi. Sila pilih PNGK/CGPA yang diperolehi.50: Sila pilih 3 dan isikan 50 pada ruang kosong di sebelah. d. Contoh : 3. c. Rajah 5. Sila pilih Peringkat Kelulusan yang diperolehi. ii. Muka 30/45 . Institusi tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. 3.5-11 di bawah akan dipaparkan.75: Sila pilih 3 dan isikan 75 pada ruang kosong di sebelah.5-10 akan dipaparkan semula. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Institusi atau sila pilih Institusi Luar / Dalam Negara dan Negara (sekiranya institusi luar negara) klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Institusi.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.

Sila pilih sama ada YA atau TIDAK Institusi tersebut Institusi Francais Luar Negara.5-12 di bawah akan dipaparkan. Sila isikan nama Institusi sekiranya Institusi tersebut tiada dalam senarai. Rajah 5. Pengkhususan tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. g. Sila pilih Pengkhususan (Bidang) Pengajian anda.5-10 akan dipaparkan semula. f.0-12: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Pengkhususan i. Muka 31/45 . ii. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Pengkhususan atau sila pilih Bidang Pengkhususan dan klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Pengkhususan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i e. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.

3 (rujuk Rajah 1.0-13: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 7.5-14 seperti di bawah. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Langkah 6 perlu diulang bagi no.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i h. Rujuk Rajah 1. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Seterusnya sila isikan Pengkhususan sekiranya Pengkhususan tersebut tiada dalam senarai.5-13) sekiranya berkaitan.2 dan no. Muka 32/45 . Sekiranya anda menerima mesej ralat. Untuk kembali ke muka surat borang. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Rajah 5. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya.

0-14: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) Muka 33/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke borang Rajah 5.

Sila isikan Nama Persatuan yang disertai di ruangan Nama Persatuan dan pilih Jawatan yang disandang dan Peringkat penyertaan di ruangan Jawatan dan Peringkat.0-15: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Sukan/Persatuan/Kepimpinan 1.5-15. Sila pilih Sukan yang disertai di ruangan Sukan dan Peringkat penyertaan di ruangan Peringkat. Maklumat Ko-Kurikulum Rajah 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i C. Muka 34/45 . Rujuk contoh seperti Rajah 1. 2.

Untuk kembali ke muka surat borang.0-16: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Rekacipta dan Inovasi/Pencapaian Khas/Pekerjaan Sekarang 3. Sila isikan Jenis Rekacipta dan Inovasi. Sila pilih Status Pekerjaan anda sekarang. Rujuk Rajah 1. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Sekiranya anda menerima mesej ralat.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke Rajah 5. Muka 35/45 . ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Rujuk contoh yang diberi. Sila isikan Pencapaian Khas / Istimewa (sekiranya ada). Setelah selesai sila klik butang Seterusnya.5-16 seperti di atas. 4. pilih Sumbangan yang anda berikan dan Peringkat penyertaan. 5. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.

Sila pilih Jenis Kurang Upaya sekiranya anda adalah Orang Kurang Upaya (OKU) dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan. Pendaftaran.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i D. sila masukkan No. Rajah 5. Kategori ketidakupayaan boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1.5-17 di bawah akan dipaparkan.0-18: Skrin Maklumat Tambahan – Kategori Ketidakupayaan Muka 36/45 . Sekiranya berkaitan. Maklumat Tambahan Rajah 5.0-17: Skrin Maklumat Tambahan – Kurang Upaya 1.

Pautan kembali ke Rajah 5. Contoh: Kategori : Bekas Polis Pangkat dalam polis : Sila pilih maklumat daripada senarai yang disediakan Muka 37/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. sila pilih kategori anda sebagai bekas tentera / bekas polis dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan. 4.5. Rujuk contoh seperti Rajah 1. pangkat dalam kategori akan dipaparkan. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Selepas pilih kategori. 3. Sekiranya anda Bekas Tentera / Bekas Polis. Sila pilih Bakat yang dimiliki sekiranya anda memohon jawatan di bawah Klasifikasi Perkhidmatan Bakat dan Seni.19 di bawah akan dipaparkan.5-19. Sila pilih kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu dan Tahap Penguasaan anda bagi setiap Bahasa/Dialek tersebut.0-19: Skrin Maklumat Tambahan – Bakat/Kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu/Bekas Tentera/Bekas Polis 2.

Rujuk Rajah 1.5-19 seperti di atas. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Seterusnya sila pilih sama ada anda bekas tentera / bekas polis yang menerima Pencen / Ganjaran sahaja. Muka 38/45 . sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sekiranya anda menerima mesej ralat.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Untuk kembali ke muka surat borang.

Pada peringkat ini. 3. Maklumat Akademik Pemohon. sila klik pautan di bahagian atas borang. anda digalakkan menyemak kembali semua maklumat yang telah dimasukkan dengan menekan pautan Maklumat Peribadi Pemohon. Sila pastikan Maklumat Peribadi Pemohon yang diisi adalah tepat. Muka 39/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i E. 2. Nama Penuh dan Alamat yang diisi adalah tepat. Sila buat pembetulan sekiranya perlu. Untuk kembali ke muka surat borang. Kad Pengenalan Baru.0-20: Skrin Semakan Maklumat Peribadi Pemohon 1. Sila pastikan No.5-20 seperti di atas. Rujuk Rajah 1. Semakan Maklumat Peribadi Pemohon Pautan kembali ke borang Rajah 5. Maklumat Ko-Kurikulum ataupun Maklumat Tambahan.

Muka 40/45 . Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik pada butang HANTAR. Rujuk contoh seperti Rajah 1.0-21: Skrin Pengakuan Pemohon 1. 2. Pengakuan Pemohon Rajah 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i F.000. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses.21.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2.5.

Selamat mengisi borang! Muka 41/45 . sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 3. Skrin Pemberitahuan seperti Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i G.5-22 dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda.0-22: Skrin Pemberitahuan 1. 2. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Permohonan anda telah pun selesai jika mendapat Skrin Pemberitahuan dan Cetak Pemberitahuan ini. Pemberitahuan Rajah 5.

di sebelah atas penjuru kiri borang SPA8i terdapat Semakan Status Permohonan iaitu ciri terbaru untuk pemohon menyemak status permohonan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Setelah selesai mengisi dan menghantar borang.0-1. klik Semakan Status Permohonan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Muka 42/45 . 2. Selepas berjaya masuk skrin borang SPA8i seperti Rajah 6. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. pemohon boleh menyemak status permohonan di pautan :: Semakan Status Permohonan :: yang berada dipenjuru atas kiri borang seperti Rajah 6. Masukkan MyID dan Kata Laluan dan klik butang Log Masuk.0 SEMAKAN STATUS PERMOHONAN Borang SPA8i juga menyediakan Semakan Status Permohonan dimana pemohon boleh terus melihat status urusan pengambilan yang dibuat oleh SPA bagi tempoh setahun dari tahun semasa. Urusan tersebut akan dijana secara automatik oleh sistem SPA. Semakan Status Permohonan Rajah 6.0-1. 3.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i.0-1: Skrin Borang SPA8i Langkah-langkah: 1.

Pemohon juga boleh menyemak status urusan pengambilan yang diproses oleh SPA dimana Tarikh Tutup Urusan bermakna urusan tersebut dibuat dalam tempoh setahun ke belakang dari tarikh urusan. 5.0-2: Skrin Semakan Status Permohonan 4. Urusan adalah nombor urusan yang digunakan untuk menjalankan proses tersebut. Jika urusan pengambilan telah diproses dan pemohon tidak memohon jawatan semasa maka ianya akan dipaparkan dalam Status Permohonan Jawatan Yang Pernah Dipohon. Pemohon boleh menyemak status permohonan jawatan seperti tarikh daftar dan tarikh luput setiap jawatan. 8. Status Urusan bermakna urusan jawatan tersebut berada di peringkat mana dan sekiranya status memaparkan ‘Tidak Melepasi Syarat-Syarat Semasa Yang Ditetapkan Oleh Suruhanjaya’. pemohon tidak berjaya ke peringkat seterusnya dan paparan tersebut akan kekal. No. Muka 43/45 . Status Permohonan Jawatan Semasa adalah mengikut jawatan semasa yang dipohon calon serta status urusan yang diproses dalam tempoh setahun. 6.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 6. 7. 9.

Pemohon juga boleh melanjutkan tempoh permohonan setahun dari tarikh semasa dengan klik [Y] pada pelanjutan tempoh permohonan tanpa perlu menghantar perakuan seperti Rajah 6. Syarat-syarat semasa yang ditetapkan oleh Suruhanjaya adalah berubah-berubah mengikut kekosongan daripada Kementerian/ Jabatan dan Suruhanjaya. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali semula ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. Klik pada pautan Keluar sekiranya hendak keluar dari borang pendaftaran pekerjaan SPA8i.0-3. 10. Muka 44/45 . Sekiranya pemohon ingin memilih jawatan selain daripada yang dipaparkan pemohon perlu mengemaskini di dalam borang permohonan dan menghantar semula perakuan pemohon untuk diproses.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Walaubagaimanapun sekiranya urusan jawatan tersebut dibuat lagi pemohon akan diproses sekali lagi jika pendaftaran masih belum luput.0-3 Skrin Melanjutkan Tempoh Permohonan 13. 12. Rajah 6. 11. 14.

Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat e-mel serta kata laluan e-mel tersebut. Oleh itu. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Setiap urusan pengambilan yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon akan dapat dilihat oleh pemohon. d. e. g. h. Pemohon juga boleh melanjutkan tempoh permohonan sekiranya tempoh sah laku permohonan telah luput. f.0 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8i Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. Muka 45/45 . Terdapat Semakan Status Pemohonan di dalam borang SPA8i di mana pemohon boleh membuat semakan mengenai status permohonan mereka. Semua pemohon mesti mempunyai akaun e-mel yang masih aktif kerana MyID. Pemohon perlu memilih kategori borang mengikut Kelayakan Tertinggi pemohon terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik bergantung kepada jenis pilihan tersebut. Di samping itu pemohon boleh mengemaskini maklumat borang SPA8i pada bila-bila masa dengan sekali sahaja pendaftaran MyID. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. c. i. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID semasa hendak masuk ke borang SPA8i. j.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 7. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Pemohon juga akan dimaklumkan melalui e-mel dan SMS sekiranya dipanggil peperiksaan atau temu duga. Pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). b. kata laluan dan pengaktifan akan dihantar melalui e-mel.