P. 1
Panduan Pengguna Borang SPA8i

Panduan Pengguna Borang SPA8i

|Views: 2,085|Likes:
Published by Zoro Zul

More info:

Published by: Zoro Zul on Oct 14, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/24/2012

pdf

text

original

Sections

 • 1.0 DAFTAR AKAUN BARU
 • 2.0 KESILAPAN MENDAFTAR E-MEL ATAU TIDAK MENERIMA E-MEL PENGAKTIFAN
 • 3.0 DAFTAR MASUK BORANG SPA8i
 • 4.0 LUPA KATA LALUAN
 • A. Maklumat Peribadi Pemohon
 • B. Maklumat Akademik Pemohon
 • C. Maklumat Ko-Kurikulum
 • D. Maklumat Tambahan
 • E. Semakan Maklumat Peribadi Pemohon
 • F. Pengakuan Pemohon
 • G. Pemberitahuan
 • 6.0 SEMAKAN STATUS PERMOHONAN
 • 7.0 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8i

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Aras 6 – 10, Blok C7, Kompleks C Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62520 Putrajaya

Panduan Pengguna Borang SPA8i

Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Maklumat

Dikemaskini : 15 Ogos 2011

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

ISI KANDUNGAN

MUKA SURAT

1.0 2.0 3.0 4.0 5.0

DAFTAR AKAUN BARU...........................................................………...…….2 KESILAPAN MENDAFTAR E-MEL ATAU TIDAK MENERIMA E-MEL……7 DAFTAR MASUK BORANG SPA8I……………………………………………8 LUPA KATA LALUAN…………………………………………………………..13 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8I)…………………………………………………………………….16 A. B. C. D. E. F. G. Maklumat Peribadi Pemohon………………………….………………18 Maklumat Akademik Pemohon……….……………………………....24

Maklumat Ko-Kurikulum……………....………………………….34 Maklumat Tambahan………….…………………………………...36 Semakan Maklumat Peribadi Pemohon…………………………..39 Pengakuan Pemohon………………………………………………..40
Pemberitahuan……………………………………………….………….41

6.0 7.0

SEMAKAN STATUS PERMOHONAN…………………………….………….42 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8I………….45

Muka 1/45

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.0

DAFTAR AKAUN BARU Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini.

Langkah-langkah: 1. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.0 dan ke atas untuk daftar akaun baru. 2. Klik pautan yang ditunjukkan oleh anak panah di dalam Portal Rasmi SPA seperti berikut :

Rajah 1.0-1 Skrin Portal Rasmi SPA

Muka 2/45

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

3. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-2 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

4. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan Pengguna Borang SPA8i sebagai rujukan untuk mendaftar masuk Borang SPA8i. 5. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan bagi yang pertama kali mengisi Borang SPA8i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-3 Skrin Daftar Akaun Baru Muka 3/45

Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. Mesej ini akan dipaparkan: Rajah 1. Untuk makluman.0-5 Skrin Pasti MyKad dan E-mel Daftar Akaun Baru Muka 4/45 . Oleh itu. 9. 7.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Pemohon perlu memasukkan alamat e-mel peribadi yang sah dan aktif. 10. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan e-mel.0-4 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 11. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat e-mel serta kata laluan e-mel tersebut. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan) yang akan digunakan sebagai MyID. 8. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. tekan butang Daftar. Klik butang OK dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Setelah semua maklumat dimasukkan.

Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di server e-mel berkenaan. Pemohon diminta untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima e-mel selepas tempoh 48 jam dari tarikh pendaftaran. gmail. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. Klik butang Cancel untuk batal dan klik OK untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. hotmail. sila tunggu dalam tempoh 48 jam untuk penerimaan e-mel berkenaan. 17.0-6 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 13. Sekiranya e-mel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan e-mel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel.0-7 Skrin E-mel Pengaktifan Akaun Baru Muka 5/45 . Sekiranya e-mel yang digunakan adalah e-mel dari yahoo. 14. 16. Pemohon perlu menyemak e-mel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. 15.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 12. Berikut merupakan contoh e-mel yang diterima daripada pihak SPA selepas daftar akaun baru : Rajah 1. ymail atau mana-mana perkhidmatan e-mel popular yang lain. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula e-mel dari SPA sebagai ‘not junk/spam/bulk mail’.

Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Muka 6/45 . Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk log masuk menggunakan MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam e-mel tersebut. Jika tidak.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 18. 19. Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel tersebut bagi tempoh 48 jam.0-8 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 20. pautan ini tidak lagi boleh digunakan.

kad pengenalan. Hantarkan semua maklumat di atas ke e-mel HantarPengaktifan@spa.my Sekiranya pemohon tidak membuat pengaktifan daftar akaun baru selepas tempoh sebulan. d. dan e. telefon.gov. Muka 7/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah diperlukan seperti : a. c. No.0 KESILAPAN MENDAFTAR E-MEL ATAU TIDAK MENERIMA E-MEL PENGAKTIFAN Pemohon hanya dibenarkan sekali sahaja untuk daftar akaun baru dan sekiranya pemohon mengisi semula maklumat daftar akaun baru. Alamat. Bagi tujuan verifikasi. Bagi pemohon yang telah berjaya membuat pengaktifan rekod pendaftaran tidak akan dibatalkan. E-mel yang sepatutnya dimasukkan. b. pemohon boleh menghubungi SPA. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat kerana MyID telah wujud. Jika e-mel pemohon tersilap semasa mendaftar atau tidak menerima emel pengaktifan dari pihak SPA selepas tempoh 48 jam. No. rekod pendaftaran tersebut secara automatik akan dibatalkan dan pemohon dikehendaki mengisi semula daftar akaun baru. Nama calon.

Kemudian tekan butang Log Masuk.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3.0 DAFTAR MASUK BORANG SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. 5. 4.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 3. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Muka 8/45 . Langkah-langkah: 1. 2. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk e-mel yang diterima daripada SPA. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan baru pemohon Rajah 3. Jika tersalah taip kata laluan.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i.

0-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 9/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 3. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud.0-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 6.

Sekiranya pemohon keluar dari borang SPA8i. 10. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan untuk yang pertama kali mendaftar. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. Kata laluan dalam e-mel SPA Kata laluan baru pemohon Kata laluan baru pemohon Rajah 3. pemohon perlu masukkan MyID dan kata laluan baru yang telah disi oleh pemohon. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. kata laluan baru pemohon dan semula kata laluan baru pemohon sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. 9. Semua pemohon baru diwajibkan mengisi kata laluan semasa (kata laluan yang diberikan oleh SPA).Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 7. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. Jika tiada sebarang ralat. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. 11. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Muka 10/45 .0-4 Skrin Tukar Kata Laluan 8.

13. anda isi maklumat tersebut terlebih dahulu dan kembali semula ke Maklumat Peribadi Pemohon dan klik kelayakan tertinggi untuk menukar semula kelayakan anda.0-5 Skrin Borang SPA8i 12.0-6 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 15. Muka 11/45 . Rajah 3. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. 14.0 Cara Mengisi Borang Pendaftaran Pekerjaan di Sektor Awam (SPA8i) untuk maklumat terperinci mengenai borang. Sila rujuk para 5. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Setelah selesai. sila klik butang Seterusnya. Untuk kembali ke muka surat borang. Sekiranya anda tersilap memilih kelayakan semasa mengisi Maklumat Akademik Pemohon dan medan wajib diisi. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Kategori borang dan jawatan adalah mengikut kelayakan tertinggi pemohon dan pemohon perlu membuat pilihan yang betul dan semua medan wajib diisi seperti mana yang dikehendaki.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3.

jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan sebagai draf. Muka 12/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 16. 19. Klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Rajah 3. Pemohon akan dapat melihat maklumat yang telah diisi jika daftar masuk semula ke dalam borang SPA8i dan boleh kemaskini semula.0-7 Skrin Keluar Daripada Borang 17. 18. Walau bagaimanapun. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon.

4.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 3. Kata lalaun serta pautan pengaktifan. Skrin ini akan dipaparkan: Muka 13/45 . 2.0 LUPA KATA LALUAN Merupakan fungsi bagi mendapatkan semula e-mel pengaktifan akaun yang mengandungi MyId. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. Pemohon perlu mengaktifkan akaun dengan klik pada pautan pengaktifan sebelum log masuk dengan menggunakan MyID dan Kata laluan yang disertakan. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. Langkah-langkah: 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 4. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i.

0-2: Skrin Lupa Kata Laluan 5.0-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 8.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i No Kad Pengenalan E-mel yang dimasukkan dalam borang SPA8i Rajah 4.0-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 14/45 . Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan E-mel yang telah digunakan semasa pengaktifan atau e-mel yang telah dikemaskini dalam Borang SPA8i. Jika e-mel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru. 7. Jika tiada sebarang masalah. Sila rujuk para 2. 9. Kemudian tekan butang Hantar.0 Kesilapan Mendaftar E-mel Atau Tidak Menerima Emel Pengaktifan untuk bantuan dan e-melkan maklumat verifikasi tersebut. 6. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 4.

Muka 15/45 . Pemohon perlulah menyemak atau menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi e-mel pemohon seperti yang dinyatakan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. 11.0-5: Skrin E-mel Pengaktifan Kata Laluan 12. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam e-mel tersebut. Jika tidak. Pemohon boleh mengemaskini borang SPA8i atau melihat semakan status permohonan pada bila-bila masa. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 4. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Contoh e-mel yang dihantar oleh SPA adalah seperti berikut: Rajah 4. 13. 15. Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel bagi tempoh 48 jam.0-6: Skrin E-mel Pengaktifan Kata Laluan 14.

2.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i. Langkah-langkah: 1. Rujuk :Maklumat Jawatan (Diskripsi Tugas/Gaji Permulaan) sebelum membuat pilihan. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.0 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8i) Pemohon yang telah membuat pengaktifan dan berjaya Log Masuk sudah boleh mengisi borang SPA8i dan pemohon juga dinasihatkan supaya membaca terlebih dahulu Maklumat Jawatan di Portal SPA sebelum memohon bagi mengelakkan memohon jawatan yang tidak berkaitan dengan kelayakan yang dimiliki.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 16/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i di Portal Rasmi SPA dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan pemohon Rajah 5.

7. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Semakan Status Permohonan Tarikh Permohonan / Kemas kini / Proses Keluar Rajah 5. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Jika tiada sebarang ralat.0-2: Skrin Borang pendaftaran (SPA8i) – Berkhidmat/KPSL 5. Pemohon hendaklah mengisi MyID dan Kata Laluan dengan betul dan klik pada pautan Log Masuk. Pemohon boleh klik Keluar pada bila-bila masa. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Tarikh Permohonan merupakan tarikh permohonan pertama melalui MyID.0 Semakan Status Permohonan sebagai panduan untuk menyemak status permohonan jawatan yang dipohon. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang pendaftaran SPA8i. Walau bagaimanapun maklumat yang telah dimasukkan akan disimpan sebagai draf dan tidak akan diproses. 9. 4. Muka 17/45 . 8.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. 6. Tarikh Kemas kini adalah tarikh semasa pemohon Log Masuk dan Tarikh Proses bermaksud tarikh pemohon klik Hantar. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Sebarang maklumat yang telah dikemas kini mestilah dengan klik butang Hantar di bahagian Pengakuan Pemohon untuk diproses dan pemohon akan mendapat tarikh pendaftaran baru. Sila rujuk para 6.

Nombor Kad Pengenalan (Lama/Tentera/Polis) a. Muka 18/45 . Maklumat Peribadi Pemohon Rajah 5. Nombor Kad Pengenalan (Baru) 540603-03-5550 : 540603035550 2. RF 1234 isikan: isikan: isikan: 4824163 H0432516 RF1234 3. Kelayakan Tertinggi adalah penting pemohon pilih kerana ianya akan menentukan jawatan yang boleh dipohon berserta dengan maklumat yang diperlukan.0-3(1): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon Ruang Nombor Kad Pengenalan tidak perlu dimasukkan oleh pemohon kerana telah dipaparkan secara automatik pada skrin.5-2 atau contoh seperti berikut: 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i A. 4824163 b. Rujuk Rajah 1. H 0432516 c.

. Rajah 5. STPM/STAM dan Ijazah serta maklumat tambahan yang berkaitan. Pilihan kategori Ijazah/Sarjana/PHD.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Peringatan : Matrikulasi tidak diambil kira sebagai Sijil/Diploma e. Muka 19/45 . c. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan Ijazah atau Sarjana atau PHD serta maklumat tambahan yang berkaitan. Pilihan kategori Ijazah dan Diploma atau Ijazah dan STPM/STAM. sekiranya anda mempunyai STPM atau HSC atau STAM. Diploma dan Ijazah atau Sijil SPM. Pilihan kategori STPM/HSC/STAM. sekiranya anda mempunyai Ijazah dan Diploma sahaja atau Ijazah dan STPM/STAM sahaja. sekiranya anda mempunyai Diploma atau Sijil. Sila pilih mengikut kelayakan tertinggi/kategori borang terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik akan bergantung kepada jenis pilihan tersebut. sekiranya anda mempunyai Ijazah atau Sarjana atau PHD.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon – Kelayakan Tertinggi b. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan Diploma atau Sijil serta maklumat tambahan yang berkaitan. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan STPM atau HSC atau STAM serta maklumat tambahan yang berkaitan. Pilihan kategori Diploma/Sijil. Peringatan : Matrikulasi tidak diambil kira sebagai Sijil/Diploma d.

h. SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM. Badan Berkanun dan Perkhidmatan Polis walaupun anda mempunyai Sijil Ijazah atau Diploma. Anda juga dibolehkan untuk memenuhi ruangan Jawatan 2 hingga 5 dan jawatan yang anda pilih hendaklah tidak berulang (Jawatan-jawatan yang dipaparkan adalah mengikut pilihan Kelayakan Tertinggi pemohon). anda isi maklumat tersebut dan klik Maklumat Peribadi pemohon dan pilih semula Kelayakan Tertinggi tersebut. STPM/HSC/STAM. Contoh : rosniyati@yahoo. 4. sekiranya anda adalah pegawai yang sedang berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam Persekutuan. sistem tidak membenarkan anda untuk kembali semula ke Maklumat Peribadi Pemohon kerana medan wajib diisi.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i f. g. Pilihan kategori SPM/SRP/PMR. Sila pilih jawatan-jawatan yang layak dipohon pada ruangan Jawatan 1. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM atau SRP atau PMR serta maklumat tambahan yang berkaitan. 5. Dploma/Sijil. Sekiranya anda tersilap memilih Kelayakan Tertinggi dan ketika itu anda berada dalam Maklumat Akademik Pemohon. Pilihan kategori Berkhidmat/KPSL. Sila kemas kini Alamat e-mel anda yang aktif. Untuk mengatasi masalah tersebut.com Muka 20/45 . Sila pilih Pusat Temuduga/Ujian Khas Yang Dipilih mengikut kesesuaian. Kerajaan Tempatan. Negeri. sekiranya anda mempunyai SPM atau SRP atau PMR. i. Maklumat akademik yang boleh diisi pemohon adalah Sijil SRP/PMR/LCE. Ijazah dan pengalaman dalam perkhidmatan awam serta maklumat tambahan yang berkaitan.

10. 9. sila ringkaskan ejaan dan singkatan yang digunakan mestilah mudah difahami.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 8. Sekiranya ruangan tidak mencukupi. Muka 21/45 . nama taman/kampung.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Sila kemas kini Bandar alamat surat-menyurat anda dengan jelas. Contoh : Nama Penuh : SYARIFAH ROSNIYATI BINTI HAJI SYED KAMARUL MANSOR 7. Rajah 5. Sila kemas kini Alamat Surat-Menyurat seperti nombor peti surat / nombor rumah. Sila kemas kini Nama Penuh anda (sama seperti dalam MyKad). Sila kemas kini Negeri alamat surat-menyurat anda dengan betul. nama jalan. Sila kemas kini Poskod alamat surat-menyurat anda dengan jelas.

Sila isikan Tarikh Lahir anda mengikut format dd/mm/yyyy. Contoh : Nombor Telefon : 03-89451010 Kod nombor telefon yang dipilih adalah 03 dan nombor berikutnya yang dimasukkan adalah 89451010 12. 16. Sila pilih Keturunan anda. sila abaikan langkah ini. Tetapi anda digalakkan menyemak Tarikh Lahir anda.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 11. c. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Pemohon. 14. Sila pilih Jantina anda sama ada Lelaki atau Perempuan. sila abaikan langkah ini. Sila pilih Taraf Perkahwinan anda. Sila pilih Negeri Tempat Lahir seperti berikut : a. Sila pilih kod nombor telefon anda dengan betul dan isikan nombor berikutnya pada ruang kosong. Muka 22/45 . Contoh : Tarikh Lahir : 31 Disember 1980 Isikan : 31/12/1980 13.1). Sekiranya anda mengisi no. Sila kemas kini Nombor Telefon anda yang boleh dihubungi (jika ada). Tarikh lahir juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. Sekiranya anda mengisi no. b.kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Bapa Pemohon.kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. 15.1). Sila pilih Negeri Tempat Lahir Ibu Pemohon.

19. Oleh itu. anda dikehendaki mengisi ruangan ini sekiranya meminta jawatan yang berkaitan. Sila pilih Agama yang dianuti oleh anda. 18. 21. Sila pilih Penerima Bantuan sekiranya ibu/bapa/pemohon menerima bantuan Program Kesejahteraan Rakyat (PKR) / Bantuan Kebajikan Masyarakat / Program Perumahan Rakyat (PPR). Sila isikan kelas Lesen Kenderaan anda sekiranya berkaitan. sila isikan No. Sekiranya berkaitan. Sila pilih Pemegang Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sekiranya pemohon adalah pemegang biasiswa tersebut di Peringkat Diploma dan ke atas sahaja. Muka 23/45 . sila klik butang Seterusnya. Lesen Kenderaan ini penting bagi jawatan tertentu seperti Juruaudio Visual.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. a. Pendaftaran/Rujukan. 20. Klik pada kelas yang berkaitan dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. Sekiranya anda menerima mesej ralat. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.0-3(3): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 17. Setelah selesai. Sila pilih Warganegara anda.

2001. 1. a. Maklumat Akademik Pemohon Rajah 5. Sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali pertama. anda boleh mengisi dua keputusan terbaik di ruangan Peperiksaan kali pertama dan Peperiksaan kali kedua mengikut tahun peperiksaan yang diambil. Muka 24/45 . Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i B. Rujuk contoh seperti Rajah 1.Peperiksaan kali pertama Peringatan : Sekiranya anda mengambil SPM mengikut sistem terbuka (tahun 2000 ke atas) lebih dari sekali untuk tiga tahun berturut-turut (cth: tahun 2000. 2002).5-4(1).0-4(1): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -.

f. Rajah 5.5-4(2). Sila pilih Lulus atau Gagal bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. Sila pilih Jenis Sijil menduduki peperiksaan.0-4(2): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. Sila pilih matapelajaran selain Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred. Rujuk contoh seperti Rajah 1. c. Sila pilih Pangkat yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja.Peperiksaan kali pertama e. Sila pilih Gred yang diperolehi bagi matapelajaran Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dalam ruangan Gred kerana subjek tersebut adalah wajib diisi.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b. Muka 25/45 . d.

a. Rujuk contoh seperti Rajah 1.0-5: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. Sila pilih Matapelajaran mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih Gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred. b. Rajah 5.0-6: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai / SAP / SPM / STPM / Universiti atau Setaraf Muka 26/45 . Seterusnya sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali kedua (Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja). Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja.Peperiksaan kali kedua -.5-5.(Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja) 2.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5.

Seterusnya sila isikan maklumat Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas. Sila pilih LULUS atau GAGAL bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu yang diperolehi. Rajah 5. Rajah 5.0-7: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Matematik Kertas Julai 4. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. b.0-8: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas 5. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Matematik Kertas Julai sekiranya berkaitan. Sila pilih Gred peperiksaan Bahasa Melayu yang diperolehi. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai /SAP/SPM/STPM/Universiti atau Setaraf sekiranya berkaitan. a. d. a. Ruangan ini hanya perlu diisi oleh pemohon yang memiliki sijil daripada badan-badan profesional dan ikhtisas yang diiktiraf oleh Muka 27/45 . c. Rujuk contoh seperti Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. Sila pilih Gred peperiksaan Matematik Kertas Julai yang diperolehi.5-7. Rujuk contoh seperti Rajah 1. b.5-6. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Sila pilih Jenis peperiksaan Bahasa Melayu yang diduduki.

Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1. Rajah 5. Muka 28/45 . Rujuk contoh seperti Rajah 1.5-9 di bawah akan dipaparkan. a.5-8. Sila pilih Sijil Pendaftaran daripada Badan Profesional dan Ikhtisas.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i kerajaan selain daripada butiran Kelulusan Pengajian Tinggi ATAU salah satu daripada syarat-syarat kelayakan masuk ke jawatan berkenaan. Klik butang Cari untuk memaparkan semua sijil kelulusan atau sila isikan Sijil berkaitan dan klik butang Cari untuk memaparkan sijil kelulusan yang dikehendaki.0-9: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain b.

Rujuk contoh seperti Rajah 1. Tarikh anda menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. Sila isikan Tarikh Menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan mengikut format dd/mm/yyyy. a. Sila pilih Tahun Graduasi diperolehi. Seterusnya sila baca arahan yang tertera sebelum mengisi maklumat Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir). Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c.5-8 akan dipaparkan semula.0-10: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 6. Muka 29/45 . Contoh : Tarikh menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan: 19 Januari 2010 Isikan : 19/01/2010 Rajah 5. d.5-10.

Sila pilih Peringkat Kelulusan yang diperolehi. Sila pilih PNGK/CGPA yang diperolehi. Sila pilih Institusi yang mengeluarkan sijil yang diperolehi.50: Sila pilih 3 dan isikan 50 pada ruang kosong di sebelah. ii. c. Contoh : 3.5-10 akan dipaparkan semula. d. 3.5-11 di bawah akan dipaparkan.0-11: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Institusi Pengajian Tinggi i. Muka 30/45 . Institusi tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Institusi atau sila pilih Institusi Luar / Dalam Negara dan Negara (sekiranya institusi luar negara) klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Institusi.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b.75: Sila pilih 3 dan isikan 75 pada ruang kosong di sebelah. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Rajah 5.

5-12 di bawah akan dipaparkan.5-10 akan dipaparkan semula. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Pengkhususan atau sila pilih Bidang Pengkhususan dan klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Pengkhususan. Sila isikan nama Institusi sekiranya Institusi tersebut tiada dalam senarai. ii. Muka 31/45 . Pengkhususan tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. Sila pilih sama ada YA atau TIDAK Institusi tersebut Institusi Francais Luar Negara.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i e.0-12: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Pengkhususan i. Sila pilih Pengkhususan (Bidang) Pengajian anda. f. Rajah 5. g.

Rujuk Rajah 1.5-14 seperti di bawah. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Seterusnya sila isikan Pengkhususan sekiranya Pengkhususan tersebut tiada dalam senarai. Rajah 5.5-13) sekiranya berkaitan.0-13: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 7.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i h. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Untuk kembali ke muka surat borang. Muka 32/45 . sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang.3 (rujuk Rajah 1. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Langkah 6 perlu diulang bagi no.2 dan no.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke borang Rajah 5.0-14: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) Muka 33/45 .

0-15: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Sukan/Persatuan/Kepimpinan 1. Sila isikan Nama Persatuan yang disertai di ruangan Nama Persatuan dan pilih Jawatan yang disandang dan Peringkat penyertaan di ruangan Jawatan dan Peringkat.5-15. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Maklumat Ko-Kurikulum Rajah 5. Muka 34/45 . 2.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i C. Sila pilih Sukan yang disertai di ruangan Sukan dan Peringkat penyertaan di ruangan Peringkat.

Sila isikan Jenis Rekacipta dan Inovasi. 5. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Sila pilih Status Pekerjaan anda sekarang. Muka 35/45 . sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Untuk kembali ke muka surat borang.5-16 seperti di atas. 4. Sekiranya anda menerima mesej ralat.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke Rajah 5. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.0-16: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Rekacipta dan Inovasi/Pencapaian Khas/Pekerjaan Sekarang 3. pilih Sumbangan yang anda berikan dan Peringkat penyertaan. Rujuk Rajah 1. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Rujuk contoh yang diberi. Sila isikan Pencapaian Khas / Istimewa (sekiranya ada).

Kategori ketidakupayaan boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1. Maklumat Tambahan Rajah 5.0-17: Skrin Maklumat Tambahan – Kurang Upaya 1.5-17 di bawah akan dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i D. Rajah 5.0-18: Skrin Maklumat Tambahan – Kategori Ketidakupayaan Muka 36/45 . Sila pilih Jenis Kurang Upaya sekiranya anda adalah Orang Kurang Upaya (OKU) dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan. sila masukkan No. Pendaftaran. Sekiranya berkaitan.

19 di bawah akan dipaparkan. pangkat dalam kategori akan dipaparkan. Rujuk contoh seperti Rajah 1. sila pilih kategori anda sebagai bekas tentera / bekas polis dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan. Pautan kembali ke Rajah 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Selepas pilih kategori.0-19: Skrin Maklumat Tambahan – Bakat/Kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu/Bekas Tentera/Bekas Polis 2. Sekiranya anda Bekas Tentera / Bekas Polis. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. 4. 3.5-19. Contoh: Kategori : Bekas Polis Pangkat dalam polis : Sila pilih maklumat daripada senarai yang disediakan Muka 37/45 . Sila pilih kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu dan Tahap Penguasaan anda bagi setiap Bahasa/Dialek tersebut.5. Sila pilih Bakat yang dimiliki sekiranya anda memohon jawatan di bawah Klasifikasi Perkhidmatan Bakat dan Seni.

Untuk kembali ke muka surat borang.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Muka 38/45 . Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Sekiranya anda menerima mesej ralat.5-19 seperti di atas. Seterusnya sila pilih sama ada anda bekas tentera / bekas polis yang menerima Pencen / Ganjaran sahaja. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Rujuk Rajah 1.

Nama Penuh dan Alamat yang diisi adalah tepat. Pada peringkat ini. Sila buat pembetulan sekiranya perlu. Maklumat Akademik Pemohon.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i E. 3. Sila pastikan No. 2.0-20: Skrin Semakan Maklumat Peribadi Pemohon 1. Maklumat Ko-Kurikulum ataupun Maklumat Tambahan. Sila pastikan Maklumat Peribadi Pemohon yang diisi adalah tepat. Rujuk Rajah 1. sila klik pautan di bahagian atas borang. Kad Pengenalan Baru. Semakan Maklumat Peribadi Pemohon Pautan kembali ke borang Rajah 5. anda digalakkan menyemak kembali semua maklumat yang telah dimasukkan dengan menekan pautan Maklumat Peribadi Pemohon.5-20 seperti di atas. Untuk kembali ke muka surat borang. Muka 39/45 .

Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik pada butang HANTAR. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Muka 40/45 .21. 2. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. Pengakuan Pemohon Rajah 5.000. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan.5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i F.0-21: Skrin Pengakuan Pemohon 1. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu.

3. Skrin Pemberitahuan seperti Rajah 1. Selamat mengisi borang! Muka 41/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i G. Pemberitahuan Rajah 5.0-22: Skrin Pemberitahuan 1. Permohonan anda telah pun selesai jika mendapat Skrin Pemberitahuan dan Cetak Pemberitahuan ini. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. 2. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.5-22 dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Sekiranya anda menerima mesej ralat. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.

Urusan tersebut akan dijana secara automatik oleh sistem SPA. pemohon boleh menyemak status permohonan di pautan :: Semakan Status Permohonan :: yang berada dipenjuru atas kiri borang seperti Rajah 6. Semakan Status Permohonan Rajah 6.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. 3. Setelah selesai mengisi dan menghantar borang.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i. 2. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. klik Semakan Status Permohonan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Muka 42/45 . Selepas berjaya masuk skrin borang SPA8i seperti Rajah 6.0-1. Masukkan MyID dan Kata Laluan dan klik butang Log Masuk.0-1.0 SEMAKAN STATUS PERMOHONAN Borang SPA8i juga menyediakan Semakan Status Permohonan dimana pemohon boleh terus melihat status urusan pengambilan yang dibuat oleh SPA bagi tempoh setahun dari tahun semasa.0-1: Skrin Borang SPA8i Langkah-langkah: 1. di sebelah atas penjuru kiri borang SPA8i terdapat Semakan Status Permohonan iaitu ciri terbaru untuk pemohon menyemak status permohonan.

Muka 43/45 . 9. 8. 6. 7. Pemohon boleh menyemak status permohonan jawatan seperti tarikh daftar dan tarikh luput setiap jawatan. 5. Pemohon juga boleh menyemak status urusan pengambilan yang diproses oleh SPA dimana Tarikh Tutup Urusan bermakna urusan tersebut dibuat dalam tempoh setahun ke belakang dari tarikh urusan. Urusan adalah nombor urusan yang digunakan untuk menjalankan proses tersebut. Status Permohonan Jawatan Semasa adalah mengikut jawatan semasa yang dipohon calon serta status urusan yang diproses dalam tempoh setahun.0-2: Skrin Semakan Status Permohonan 4. Status Urusan bermakna urusan jawatan tersebut berada di peringkat mana dan sekiranya status memaparkan ‘Tidak Melepasi Syarat-Syarat Semasa Yang Ditetapkan Oleh Suruhanjaya’. pemohon tidak berjaya ke peringkat seterusnya dan paparan tersebut akan kekal.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 6. No. Jika urusan pengambilan telah diproses dan pemohon tidak memohon jawatan semasa maka ianya akan dipaparkan dalam Status Permohonan Jawatan Yang Pernah Dipohon.

Klik pada pautan Keluar sekiranya hendak keluar dari borang pendaftaran pekerjaan SPA8i.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Walaubagaimanapun sekiranya urusan jawatan tersebut dibuat lagi pemohon akan diproses sekali lagi jika pendaftaran masih belum luput.0-3 Skrin Melanjutkan Tempoh Permohonan 13. Muka 44/45 . 11. Sekiranya pemohon ingin memilih jawatan selain daripada yang dipaparkan pemohon perlu mengemaskini di dalam borang permohonan dan menghantar semula perakuan pemohon untuk diproses.0-3. Syarat-syarat semasa yang ditetapkan oleh Suruhanjaya adalah berubah-berubah mengikut kekosongan daripada Kementerian/ Jabatan dan Suruhanjaya. 12. 10. Pemohon juga boleh melanjutkan tempoh permohonan setahun dari tarikh semasa dengan klik [Y] pada pelanjutan tempoh permohonan tanpa perlu menghantar perakuan seperti Rajah 6. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali semula ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. Rajah 6. 14.

Pemohon perlu memilih kategori borang mengikut Kelayakan Tertinggi pemohon terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik bergantung kepada jenis pilihan tersebut. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat e-mel serta kata laluan e-mel tersebut. Di samping itu pemohon boleh mengemaskini maklumat borang SPA8i pada bila-bila masa dengan sekali sahaja pendaftaran MyID. g.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 7. Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). i. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. h. Semua pemohon mesti mempunyai akaun e-mel yang masih aktif kerana MyID. Oleh itu. Pemohon juga akan dimaklumkan melalui e-mel dan SMS sekiranya dipanggil peperiksaan atau temu duga. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses.0 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8i Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. e. Muka 45/45 . j. kata laluan dan pengaktifan akan dihantar melalui e-mel. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. b. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID semasa hendak masuk ke borang SPA8i. Terdapat Semakan Status Pemohonan di dalam borang SPA8i di mana pemohon boleh membuat semakan mengenai status permohonan mereka. c. Pemohon juga boleh melanjutkan tempoh permohonan sekiranya tempoh sah laku permohonan telah luput. d. f. Setiap urusan pengambilan yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon akan dapat dilihat oleh pemohon. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->