Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Aras 6 – 10, Blok C7, Kompleks C Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62520 Putrajaya

Panduan Pengguna Borang SPA8i

Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Maklumat

Dikemaskini : 15 Ogos 2011

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

ISI KANDUNGAN

MUKA SURAT

1.0 2.0 3.0 4.0 5.0

DAFTAR AKAUN BARU...........................................................………...…….2 KESILAPAN MENDAFTAR E-MEL ATAU TIDAK MENERIMA E-MEL……7 DAFTAR MASUK BORANG SPA8I……………………………………………8 LUPA KATA LALUAN…………………………………………………………..13 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8I)…………………………………………………………………….16 A. B. C. D. E. F. G. Maklumat Peribadi Pemohon………………………….………………18 Maklumat Akademik Pemohon……….……………………………....24

Maklumat Ko-Kurikulum……………....………………………….34 Maklumat Tambahan………….…………………………………...36 Semakan Maklumat Peribadi Pemohon…………………………..39 Pengakuan Pemohon………………………………………………..40
Pemberitahuan……………………………………………….………….41

6.0 7.0

SEMAKAN STATUS PERMOHONAN…………………………….………….42 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8I………….45

Muka 1/45

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.0

DAFTAR AKAUN BARU Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini.

Langkah-langkah: 1. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.0 dan ke atas untuk daftar akaun baru. 2. Klik pautan yang ditunjukkan oleh anak panah di dalam Portal Rasmi SPA seperti berikut :

Rajah 1.0-1 Skrin Portal Rasmi SPA

Muka 2/45

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

3. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-2 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

4. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan Pengguna Borang SPA8i sebagai rujukan untuk mendaftar masuk Borang SPA8i. 5. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan bagi yang pertama kali mengisi Borang SPA8i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-3 Skrin Daftar Akaun Baru Muka 3/45

Masukkan semua maklumat yang diwajibkan.0-4 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 11. Mesej ini akan dipaparkan: Rajah 1. Klik butang OK dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan e-mel.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. 8. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat e-mel serta kata laluan e-mel tersebut.0-5 Skrin Pasti MyKad dan E-mel Daftar Akaun Baru Muka 4/45 . 9. Untuk makluman. 10. Pemohon perlu memasukkan alamat e-mel peribadi yang sah dan aktif. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. Oleh itu. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. tekan butang Daftar. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan) yang akan digunakan sebagai MyID. Setelah semua maklumat dimasukkan. 7.

Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di server e-mel berkenaan. Sekiranya e-mel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. 17. 16.0-7 Skrin E-mel Pengaktifan Akaun Baru Muka 5/45 . Pemohon diminta untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima e-mel selepas tempoh 48 jam dari tarikh pendaftaran. Sekiranya e-mel yang digunakan adalah e-mel dari yahoo. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula e-mel dari SPA sebagai ‘not junk/spam/bulk mail’. Berikut merupakan contoh e-mel yang diterima daripada pihak SPA selepas daftar akaun baru : Rajah 1. 15. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan e-mel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. Pemohon perlu menyemak e-mel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 12. 14.0-6 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 13. sila tunggu dalam tempoh 48 jam untuk penerimaan e-mel berkenaan. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. Klik butang Cancel untuk batal dan klik OK untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. ymail atau mana-mana perkhidmatan e-mel popular yang lain. hotmail. gmail.

Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Jika tidak.0-8 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 20. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel tersebut bagi tempoh 48 jam. Muka 6/45 . Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk log masuk menggunakan MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam e-mel tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 18. 19.

gov. Bagi pemohon yang telah berjaya membuat pengaktifan rekod pendaftaran tidak akan dibatalkan. No. rekod pendaftaran tersebut secara automatik akan dibatalkan dan pemohon dikehendaki mengisi semula daftar akaun baru. Alamat. E-mel yang sepatutnya dimasukkan. pemohon boleh menghubungi SPA. b. Jika e-mel pemohon tersilap semasa mendaftar atau tidak menerima emel pengaktifan dari pihak SPA selepas tempoh 48 jam. telefon.my Sekiranya pemohon tidak membuat pengaktifan daftar akaun baru selepas tempoh sebulan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Nama calon. Bagi tujuan verifikasi. Muka 7/45 .0 KESILAPAN MENDAFTAR E-MEL ATAU TIDAK MENERIMA E-MEL PENGAKTIFAN Pemohon hanya dibenarkan sekali sahaja untuk daftar akaun baru dan sekiranya pemohon mengisi semula maklumat daftar akaun baru. d. Hantarkan semua maklumat di atas ke e-mel HantarPengaktifan@spa. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat kerana MyID telah wujud. No. c. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah diperlukan seperti : a. kad pengenalan. dan e.

Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan baru pemohon Rajah 3. Kemudian tekan butang Log Masuk.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i. 4. 5.0 DAFTAR MASUK BORANG SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk e-mel yang diterima daripada SPA.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 3. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Muka 8/45 . Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. Jika tersalah taip kata laluan. Langkah-langkah: 1. 2.

0-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 6.0-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 9/45 . ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud.

skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan untuk yang pertama kali mendaftar. 10. Jika tiada sebarang ralat. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Muka 10/45 .0-4 Skrin Tukar Kata Laluan 8. pemohon perlu masukkan MyID dan kata laluan baru yang telah disi oleh pemohon. 9. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 7. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. Sekiranya pemohon keluar dari borang SPA8i. Kata laluan dalam e-mel SPA Kata laluan baru pemohon Kata laluan baru pemohon Rajah 3. Semua pemohon baru diwajibkan mengisi kata laluan semasa (kata laluan yang diberikan oleh SPA). Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. kata laluan baru pemohon dan semula kata laluan baru pemohon sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. 11.

Kategori borang dan jawatan adalah mengikut kelayakan tertinggi pemohon dan pemohon perlu membuat pilihan yang betul dan semua medan wajib diisi seperti mana yang dikehendaki. sila klik butang Seterusnya. Rajah 3.0 Cara Mengisi Borang Pendaftaran Pekerjaan di Sektor Awam (SPA8i) untuk maklumat terperinci mengenai borang. 14. Setelah selesai. Sekiranya anda tersilap memilih kelayakan semasa mengisi Maklumat Akademik Pemohon dan medan wajib diisi. Muka 11/45 . Sekiranya anda menerima mesej ralat.0-6 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 15. Untuk kembali ke muka surat borang. Sila rujuk para 5.0-5 Skrin Borang SPA8i 12. 13. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. anda isi maklumat tersebut terlebih dahulu dan kembali semula ke Maklumat Peribadi Pemohon dan klik kelayakan tertinggi untuk menukar semula kelayakan anda. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.

semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan sebagai draf. Walau bagaimanapun. 19. Pemohon akan dapat melihat maklumat yang telah diisi jika daftar masuk semula ke dalam borang SPA8i dan boleh kemaskini semula. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. 18.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 16. Muka 12/45 .0-7 Skrin Keluar Daripada Borang 17. Klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Rajah 3. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 4. Langkah-langkah: 1.0 LUPA KATA LALUAN Merupakan fungsi bagi mendapatkan semula e-mel pengaktifan akaun yang mengandungi MyId. 4. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. 2. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. Kata lalaun serta pautan pengaktifan. Skrin ini akan dipaparkan: Muka 13/45 . Pemohon perlu mengaktifkan akaun dengan klik pada pautan pengaktifan sebelum log masuk dengan menggunakan MyID dan Kata laluan yang disertakan.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 3. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4.

mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 4. 7.0-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 8. Jika tiada sebarang masalah. 6.0-2: Skrin Lupa Kata Laluan 5. 9. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan E-mel yang telah digunakan semasa pengaktifan atau e-mel yang telah dikemaskini dalam Borang SPA8i. Jika e-mel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru.0-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 14/45 . Kemudian tekan butang Hantar.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i No Kad Pengenalan E-mel yang dimasukkan dalam borang SPA8i Rajah 4. Sila rujuk para 2.0 Kesilapan Mendaftar E-mel Atau Tidak Menerima Emel Pengaktifan untuk bantuan dan e-melkan maklumat verifikasi tersebut.

11. 15. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 4. Contoh e-mel yang dihantar oleh SPA adalah seperti berikut: Rajah 4. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam e-mel tersebut. Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel bagi tempoh 48 jam.0-6: Skrin E-mel Pengaktifan Kata Laluan 14. Muka 15/45 . Pemohon boleh mengemaskini borang SPA8i atau melihat semakan status permohonan pada bila-bila masa. Pemohon perlulah menyemak atau menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi e-mel pemohon seperti yang dinyatakan.0-5: Skrin E-mel Pengaktifan Kata Laluan 12.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Jika tidak. 13.

0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 16/45 .0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. Langkah-langkah: 1.0 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8i) Pemohon yang telah membuat pengaktifan dan berjaya Log Masuk sudah boleh mengisi borang SPA8i dan pemohon juga dinasihatkan supaya membaca terlebih dahulu Maklumat Jawatan di Portal SPA sebelum memohon bagi mengelakkan memohon jawatan yang tidak berkaitan dengan kelayakan yang dimiliki. 2. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i di Portal Rasmi SPA dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan pemohon Rajah 5. Rujuk :Maklumat Jawatan (Diskripsi Tugas/Gaji Permulaan) sebelum membuat pilihan.

7. Walau bagaimanapun maklumat yang telah dimasukkan akan disimpan sebagai draf dan tidak akan diproses. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Pemohon boleh klik Keluar pada bila-bila masa. Tarikh Kemas kini adalah tarikh semasa pemohon Log Masuk dan Tarikh Proses bermaksud tarikh pemohon klik Hantar. 6. Pemohon hendaklah mengisi MyID dan Kata Laluan dengan betul dan klik pada pautan Log Masuk. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Tarikh Permohonan merupakan tarikh permohonan pertama melalui MyID. 4. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang pendaftaran SPA8i. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Semakan Status Permohonan Tarikh Permohonan / Kemas kini / Proses Keluar Rajah 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. Muka 17/45 .0-2: Skrin Borang pendaftaran (SPA8i) – Berkhidmat/KPSL 5. 8. Sebarang maklumat yang telah dikemas kini mestilah dengan klik butang Hantar di bahagian Pengakuan Pemohon untuk diproses dan pemohon akan mendapat tarikh pendaftaran baru. 9. Sila rujuk para 6.0 Semakan Status Permohonan sebagai panduan untuk menyemak status permohonan jawatan yang dipohon. Jika tiada sebarang ralat.

Nombor Kad Pengenalan (Lama/Tentera/Polis) a. Maklumat Peribadi Pemohon Rajah 5. RF 1234 isikan: isikan: isikan: 4824163 H0432516 RF1234 3. Kelayakan Tertinggi adalah penting pemohon pilih kerana ianya akan menentukan jawatan yang boleh dipohon berserta dengan maklumat yang diperlukan.0-3(1): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon Ruang Nombor Kad Pengenalan tidak perlu dimasukkan oleh pemohon kerana telah dipaparkan secara automatik pada skrin.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i A. 4824163 b.5-2 atau contoh seperti berikut: 1. Nombor Kad Pengenalan (Baru) 540603-03-5550 : 540603035550 2. Muka 18/45 . H 0432516 c. Rujuk Rajah 1.

. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan Ijazah atau Sarjana atau PHD serta maklumat tambahan yang berkaitan. Rajah 5. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Pilihan kategori Ijazah dan Diploma atau Ijazah dan STPM/STAM. sekiranya anda mempunyai STPM atau HSC atau STAM. c. Diploma dan Ijazah atau Sijil SPM. Peringatan : Matrikulasi tidak diambil kira sebagai Sijil/Diploma d. sekiranya anda mempunyai Ijazah dan Diploma sahaja atau Ijazah dan STPM/STAM sahaja.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon – Kelayakan Tertinggi b. Muka 19/45 . Sila pilih mengikut kelayakan tertinggi/kategori borang terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik akan bergantung kepada jenis pilihan tersebut. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan Diploma atau Sijil serta maklumat tambahan yang berkaitan. Peringatan : Matrikulasi tidak diambil kira sebagai Sijil/Diploma e. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan STPM atau HSC atau STAM serta maklumat tambahan yang berkaitan. sekiranya anda mempunyai Diploma atau Sijil. STPM/STAM dan Ijazah serta maklumat tambahan yang berkaitan. Pilihan kategori Ijazah/Sarjana/PHD. Pilihan kategori STPM/HSC/STAM. sekiranya anda mempunyai Ijazah atau Sarjana atau PHD. Pilihan kategori Diploma/Sijil.

Maklumat akademik yang boleh diisi pemohon adalah Sijil SRP/PMR/LCE. 4. sekiranya anda adalah pegawai yang sedang berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam Persekutuan. sistem tidak membenarkan anda untuk kembali semula ke Maklumat Peribadi Pemohon kerana medan wajib diisi. h. 5. Badan Berkanun dan Perkhidmatan Polis walaupun anda mempunyai Sijil Ijazah atau Diploma. Sila pilih Pusat Temuduga/Ujian Khas Yang Dipilih mengikut kesesuaian.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i f. SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM. i. Anda juga dibolehkan untuk memenuhi ruangan Jawatan 2 hingga 5 dan jawatan yang anda pilih hendaklah tidak berulang (Jawatan-jawatan yang dipaparkan adalah mengikut pilihan Kelayakan Tertinggi pemohon). Sekiranya anda tersilap memilih Kelayakan Tertinggi dan ketika itu anda berada dalam Maklumat Akademik Pemohon. Kerajaan Tempatan. Sila kemas kini Alamat e-mel anda yang aktif. Dploma/Sijil. Negeri. Untuk mengatasi masalah tersebut. Contoh : rosniyati@yahoo. Ijazah dan pengalaman dalam perkhidmatan awam serta maklumat tambahan yang berkaitan. Sila pilih jawatan-jawatan yang layak dipohon pada ruangan Jawatan 1.com Muka 20/45 . sekiranya anda mempunyai SPM atau SRP atau PMR. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM atau SRP atau PMR serta maklumat tambahan yang berkaitan. g. anda isi maklumat tersebut dan klik Maklumat Peribadi pemohon dan pilih semula Kelayakan Tertinggi tersebut. STPM/HSC/STAM. Pilihan kategori Berkhidmat/KPSL. Pilihan kategori SPM/SRP/PMR.

Sila kemas kini Poskod alamat surat-menyurat anda dengan jelas. 10. Sila kemas kini Alamat Surat-Menyurat seperti nombor peti surat / nombor rumah. Sila kemas kini Nama Penuh anda (sama seperti dalam MyKad). sila ringkaskan ejaan dan singkatan yang digunakan mestilah mudah difahami. Rajah 5. nama taman/kampung. Contoh : Nama Penuh : SYARIFAH ROSNIYATI BINTI HAJI SYED KAMARUL MANSOR 7.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 8. Sila kemas kini Bandar alamat surat-menyurat anda dengan jelas.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. nama jalan. Sila kemas kini Negeri alamat surat-menyurat anda dengan betul. 9. Sekiranya ruangan tidak mencukupi. Muka 21/45 .

Sila pilih Taraf Perkahwinan anda. Sila pilih Jantina anda sama ada Lelaki atau Perempuan. Sekiranya anda mengisi no. c. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Pemohon. Tetapi anda digalakkan menyemak Tarikh Lahir anda. Sila isikan Tarikh Lahir anda mengikut format dd/mm/yyyy. Tarikh lahir juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. Sila kemas kini Nombor Telefon anda yang boleh dihubungi (jika ada).kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. Sila pilih Keturunan anda. 15. sila abaikan langkah ini. 16. Contoh : Nombor Telefon : 03-89451010 Kod nombor telefon yang dipilih adalah 03 dan nombor berikutnya yang dimasukkan adalah 89451010 12. sila abaikan langkah ini. 14. Sila pilih Negeri Tempat Lahir seperti berikut : a. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Ibu Pemohon.1). Muka 22/45 .1). Sila pilih kod nombor telefon anda dengan betul dan isikan nombor berikutnya pada ruang kosong. b. Contoh : Tarikh Lahir : 31 Disember 1980 Isikan : 31/12/1980 13.kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Bapa Pemohon.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 11. Sekiranya anda mengisi no.

Oleh itu. Pendaftaran/Rujukan. 21. 18. 19. Sila pilih Penerima Bantuan sekiranya ibu/bapa/pemohon menerima bantuan Program Kesejahteraan Rakyat (PKR) / Bantuan Kebajikan Masyarakat / Program Perumahan Rakyat (PPR). ulangi proses penyemakan dan penghantaran. anda dikehendaki mengisi ruangan ini sekiranya meminta jawatan yang berkaitan. Sila pilih Warganegara anda. Sila pilih Agama yang dianuti oleh anda. Setelah selesai. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Sila pilih Pemegang Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sekiranya pemohon adalah pemegang biasiswa tersebut di Peringkat Diploma dan ke atas sahaja.0-3(3): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 17. Muka 23/45 . Sila isikan kelas Lesen Kenderaan anda sekiranya berkaitan. a. 20.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. Sekiranya anda menerima mesej ralat. sila klik butang Seterusnya. Lesen Kenderaan ini penting bagi jawatan tertentu seperti Juruaudio Visual. Klik pada kelas yang berkaitan dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. sila isikan No. Sekiranya berkaitan.

Muka 24/45 . 2001. anda boleh mengisi dua keputusan terbaik di ruangan Peperiksaan kali pertama dan Peperiksaan kali kedua mengikut tahun peperiksaan yang diambil. Maklumat Akademik Pemohon Rajah 5.5-4(1).Peperiksaan kali pertama Peringatan : Sekiranya anda mengambil SPM mengikut sistem terbuka (tahun 2000 ke atas) lebih dari sekali untuk tiga tahun berturut-turut (cth: tahun 2000.0-4(1): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. 1. 2002). a.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i B. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali pertama.

Sila pilih Pangkat yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. c. Sila pilih Gred yang diperolehi bagi matapelajaran Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dalam ruangan Gred kerana subjek tersebut adalah wajib diisi.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b. Sila pilih Jenis Sijil menduduki peperiksaan. d. Sila pilih matapelajaran selain Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred.5-4(2). Muka 25/45 . Sila pilih Lulus atau Gagal bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka.0-4(2): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. f. Rajah 5. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja. Rujuk contoh seperti Rajah 1.Peperiksaan kali pertama e.

Rujuk contoh seperti Rajah 1. b.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. Sila pilih Matapelajaran mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih Gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred.(Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja) 2. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Rajah 5.0-5: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. Seterusnya sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali kedua (Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja).0-6: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai / SAP / SPM / STPM / Universiti atau Setaraf Muka 26/45 . a. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja.5-5.Peperiksaan kali kedua -.

Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai /SAP/SPM/STPM/Universiti atau Setaraf sekiranya berkaitan. b.0-7: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Matematik Kertas Julai 4.5-7. Ruangan ini hanya perlu diisi oleh pemohon yang memiliki sijil daripada badan-badan profesional dan ikhtisas yang diiktiraf oleh Muka 27/45 . Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. a. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Seterusnya sila isikan maklumat Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas. Rujuk contoh seperti Rajah 1. a.5-6. Rajah 5. b. Sila pilih Jenis peperiksaan Bahasa Melayu yang diduduki. c. Rajah 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. Sila pilih Gred peperiksaan Matematik Kertas Julai yang diperolehi. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Matematik Kertas Julai sekiranya berkaitan. Sila pilih Gred peperiksaan Bahasa Melayu yang diperolehi.0-8: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas 5. d. Sila pilih LULUS atau GAGAL bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu yang diperolehi.

0-9: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain b. Rajah 5. Rujuk contoh seperti Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i kerajaan selain daripada butiran Kelulusan Pengajian Tinggi ATAU salah satu daripada syarat-syarat kelayakan masuk ke jawatan berkenaan.5-9 di bawah akan dipaparkan.5-8. Muka 28/45 . Klik butang Cari untuk memaparkan semua sijil kelulusan atau sila isikan Sijil berkaitan dan klik butang Cari untuk memaparkan sijil kelulusan yang dikehendaki. Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1. a. Sila pilih Sijil Pendaftaran daripada Badan Profesional dan Ikhtisas.

Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.0-10: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 6. d.5-10. Tarikh anda menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. Sila pilih Tahun Graduasi diperolehi. Seterusnya sila baca arahan yang tertera sebelum mengisi maklumat Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir). Muka 29/45 . Sila isikan Tarikh Menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan mengikut format dd/mm/yyyy. Rujuk contoh seperti Rajah 1. a. Contoh : Tarikh menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan: 19 Januari 2010 Isikan : 19/01/2010 Rajah 5.5-8 akan dipaparkan semula.

Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.0-11: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Institusi Pengajian Tinggi i. Sila pilih Institusi yang mengeluarkan sijil yang diperolehi.5-10 akan dipaparkan semula. Rajah 5.75: Sila pilih 3 dan isikan 75 pada ruang kosong di sebelah. Institusi tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. Muka 30/45 . Contoh : 3.5-11 di bawah akan dipaparkan.50: Sila pilih 3 dan isikan 50 pada ruang kosong di sebelah. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Institusi atau sila pilih Institusi Luar / Dalam Negara dan Negara (sekiranya institusi luar negara) klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Institusi. c. d. Sila pilih Peringkat Kelulusan yang diperolehi. 3. ii.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b. Sila pilih PNGK/CGPA yang diperolehi.

f.0-12: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Pengkhususan i. g. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Sila pilih Pengkhususan (Bidang) Pengajian anda. Rajah 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i e. Sila pilih sama ada YA atau TIDAK Institusi tersebut Institusi Francais Luar Negara. Pengkhususan tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. ii.5-10 akan dipaparkan semula.5-12 di bawah akan dipaparkan. Muka 31/45 . Klik butang Cari untuk memaparkan semua Pengkhususan atau sila pilih Bidang Pengkhususan dan klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Pengkhususan. Sila isikan nama Institusi sekiranya Institusi tersebut tiada dalam senarai.

3 (rujuk Rajah 1. Muka 32/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i h. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Seterusnya sila isikan Pengkhususan sekiranya Pengkhususan tersebut tiada dalam senarai.5-14 seperti di bawah.2 dan no. Langkah 6 perlu diulang bagi no. Rujuk Rajah 1. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Untuk kembali ke muka surat borang. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Rajah 5. Sekiranya anda menerima mesej ralat.0-13: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 7.5-13) sekiranya berkaitan.

0-14: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) Muka 33/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke borang Rajah 5.

Rujuk contoh seperti Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i C.5-15.0-15: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Sukan/Persatuan/Kepimpinan 1. Sila pilih Sukan yang disertai di ruangan Sukan dan Peringkat penyertaan di ruangan Peringkat. Muka 34/45 . 2. Sila isikan Nama Persatuan yang disertai di ruangan Nama Persatuan dan pilih Jawatan yang disandang dan Peringkat penyertaan di ruangan Jawatan dan Peringkat. Maklumat Ko-Kurikulum Rajah 5.

5-16 seperti di atas. Sila pilih Status Pekerjaan anda sekarang. Sila isikan Jenis Rekacipta dan Inovasi. Rujuk contoh yang diberi. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.0-16: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Rekacipta dan Inovasi/Pencapaian Khas/Pekerjaan Sekarang 3. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. 4. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. 5. Rujuk Rajah 1. Untuk kembali ke muka surat borang. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke Rajah 5. Muka 35/45 . Sila isikan Pencapaian Khas / Istimewa (sekiranya ada). Sekiranya anda menerima mesej ralat. pilih Sumbangan yang anda berikan dan Peringkat penyertaan.

0-17: Skrin Maklumat Tambahan – Kurang Upaya 1. Sekiranya berkaitan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i D. Maklumat Tambahan Rajah 5.5-17 di bawah akan dipaparkan. Rajah 5. Kategori ketidakupayaan boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1. sila masukkan No. Pendaftaran.0-18: Skrin Maklumat Tambahan – Kategori Ketidakupayaan Muka 36/45 . Sila pilih Jenis Kurang Upaya sekiranya anda adalah Orang Kurang Upaya (OKU) dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan.

3.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Sila pilih Bakat yang dimiliki sekiranya anda memohon jawatan di bawah Klasifikasi Perkhidmatan Bakat dan Seni.5-19. 4. sila pilih kategori anda sebagai bekas tentera / bekas polis dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan. Sila pilih kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu dan Tahap Penguasaan anda bagi setiap Bahasa/Dialek tersebut. pangkat dalam kategori akan dipaparkan.0-19: Skrin Maklumat Tambahan – Bakat/Kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu/Bekas Tentera/Bekas Polis 2. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Contoh: Kategori : Bekas Polis Pangkat dalam polis : Sila pilih maklumat daripada senarai yang disediakan Muka 37/45 . Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Selepas pilih kategori. Sekiranya anda Bekas Tentera / Bekas Polis.19 di bawah akan dipaparkan.5. Pautan kembali ke Rajah 5.

Seterusnya sila pilih sama ada anda bekas tentera / bekas polis yang menerima Pencen / Ganjaran sahaja. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Untuk kembali ke muka surat borang.5-19 seperti di atas. Muka 38/45 . sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Rujuk Rajah 1.

Rujuk Rajah 1. sila klik pautan di bahagian atas borang. Pada peringkat ini. Sila buat pembetulan sekiranya perlu.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i E. Sila pastikan No. Sila pastikan Maklumat Peribadi Pemohon yang diisi adalah tepat. Maklumat Ko-Kurikulum ataupun Maklumat Tambahan. Kad Pengenalan Baru. Semakan Maklumat Peribadi Pemohon Pautan kembali ke borang Rajah 5. 3. 2. Nama Penuh dan Alamat yang diisi adalah tepat. Muka 39/45 .5-20 seperti di atas.0-20: Skrin Semakan Maklumat Peribadi Pemohon 1. anda digalakkan menyemak kembali semua maklumat yang telah dimasukkan dengan menekan pautan Maklumat Peribadi Pemohon. Untuk kembali ke muka surat borang. Maklumat Akademik Pemohon.

21. Muka 40/45 . Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. 2.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Pengakuan Pemohon Rajah 5.0-21: Skrin Pengakuan Pemohon 1.5. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik pada butang HANTAR. Rujuk contoh seperti Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i F. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses.000.

Sekiranya anda menerima mesej ralat. Permohonan anda telah pun selesai jika mendapat Skrin Pemberitahuan dan Cetak Pemberitahuan ini. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i G. Pemberitahuan Rajah 5. 2. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. Skrin Pemberitahuan seperti Rajah 1.5-22 dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Selamat mengisi borang! Muka 41/45 . 3. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.0-22: Skrin Pemberitahuan 1.

Setelah selesai mengisi dan menghantar borang. Semakan Status Permohonan Rajah 6. Urusan tersebut akan dijana secara automatik oleh sistem SPA. di sebelah atas penjuru kiri borang SPA8i terdapat Semakan Status Permohonan iaitu ciri terbaru untuk pemohon menyemak status permohonan.0-1. klik Semakan Status Permohonan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Muka 42/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6.0-1: Skrin Borang SPA8i Langkah-langkah: 1. Selepas berjaya masuk skrin borang SPA8i seperti Rajah 6. 2. pemohon boleh menyemak status permohonan di pautan :: Semakan Status Permohonan :: yang berada dipenjuru atas kiri borang seperti Rajah 6.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i. Masukkan MyID dan Kata Laluan dan klik butang Log Masuk. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.0 SEMAKAN STATUS PERMOHONAN Borang SPA8i juga menyediakan Semakan Status Permohonan dimana pemohon boleh terus melihat status urusan pengambilan yang dibuat oleh SPA bagi tempoh setahun dari tahun semasa.0-1. 3.

0-2: Skrin Semakan Status Permohonan 4. 7. No. Urusan adalah nombor urusan yang digunakan untuk menjalankan proses tersebut. 6. 5. Status Permohonan Jawatan Semasa adalah mengikut jawatan semasa yang dipohon calon serta status urusan yang diproses dalam tempoh setahun. Jika urusan pengambilan telah diproses dan pemohon tidak memohon jawatan semasa maka ianya akan dipaparkan dalam Status Permohonan Jawatan Yang Pernah Dipohon. 8. Muka 43/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 6. pemohon tidak berjaya ke peringkat seterusnya dan paparan tersebut akan kekal. Pemohon juga boleh menyemak status urusan pengambilan yang diproses oleh SPA dimana Tarikh Tutup Urusan bermakna urusan tersebut dibuat dalam tempoh setahun ke belakang dari tarikh urusan. Status Urusan bermakna urusan jawatan tersebut berada di peringkat mana dan sekiranya status memaparkan ‘Tidak Melepasi Syarat-Syarat Semasa Yang Ditetapkan Oleh Suruhanjaya’. Pemohon boleh menyemak status permohonan jawatan seperti tarikh daftar dan tarikh luput setiap jawatan. 9.

Sekiranya pemohon ingin memilih jawatan selain daripada yang dipaparkan pemohon perlu mengemaskini di dalam borang permohonan dan menghantar semula perakuan pemohon untuk diproses. Rajah 6.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Walaubagaimanapun sekiranya urusan jawatan tersebut dibuat lagi pemohon akan diproses sekali lagi jika pendaftaran masih belum luput.0-3. Muka 44/45 . 10. 12. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali semula ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. Pemohon juga boleh melanjutkan tempoh permohonan setahun dari tarikh semasa dengan klik [Y] pada pelanjutan tempoh permohonan tanpa perlu menghantar perakuan seperti Rajah 6. 11. 14. Syarat-syarat semasa yang ditetapkan oleh Suruhanjaya adalah berubah-berubah mengikut kekosongan daripada Kementerian/ Jabatan dan Suruhanjaya. Klik pada pautan Keluar sekiranya hendak keluar dari borang pendaftaran pekerjaan SPA8i.0-3 Skrin Melanjutkan Tempoh Permohonan 13.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 7. Pemohon perlu memilih kategori borang mengikut Kelayakan Tertinggi pemohon terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik bergantung kepada jenis pilihan tersebut. c. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat e-mel serta kata laluan e-mel tersebut. Setiap urusan pengambilan yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon akan dapat dilihat oleh pemohon. Pemohon juga akan dimaklumkan melalui e-mel dan SMS sekiranya dipanggil peperiksaan atau temu duga. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID semasa hendak masuk ke borang SPA8i. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. e. kata laluan dan pengaktifan akan dihantar melalui e-mel. Terdapat Semakan Status Pemohonan di dalam borang SPA8i di mana pemohon boleh membuat semakan mengenai status permohonan mereka. Semua pemohon mesti mempunyai akaun e-mel yang masih aktif kerana MyID. b. h. j. f. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Pemohon juga boleh melanjutkan tempoh permohonan sekiranya tempoh sah laku permohonan telah luput. Muka 45/45 .0 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8i Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. Pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru. Di samping itu pemohon boleh mengemaskini maklumat borang SPA8i pada bila-bila masa dengan sekali sahaja pendaftaran MyID. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. g. Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). i. d. Oleh itu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful