You are on page 1of 9

JENIS – JENIS PEROBOHAN

1.

Perobohan dibahagikan kepada 2 jenis iaitu;
i. ii.

Perobohan penuh ~ merobohkan keseluruhan struktur bangunan. Perobohan separa ~ merobohkan bahagian – bahagian tertentu struktur bangunan.

2.

Kedua – dua jenis perobohan ini hendaklah mengambil kira perkara – perkara berikut;
i.

Kedudukan Tapak Bina
Untuk

bangunan berasingan yang diroboh sepenuhnya, jarak bangunan dengan sempadan

kawasan yang berhampiran mestilah sekurang – kurangnya 2 kali ketinggian bangunan yang dinamakan bangunan tapak.
Bagi ii.

bangunan yang tidak mencapai had ini dinamakan kawasan terkurung.

Jenis Struktur
Struktur

– struktur yang mempunyai kerangka utama seperti bangunan 2 tingkat.

iii.

Jenis Binaan
Bahan

dan kaedah binaan sesuatu struktur seperti tembok batu – bata, konkrit tuang dulu,

konkrit tegas dulu atau struktur keluli.

Kelemahan :. kaedah – kaedah perobohan yang lain hendaklah digunakan. Jarak minimum dengan sempadan mestulah lebih dari 6m atau separuh dari ketinggian bangunan di mana bahagian tersebut dibuang. Bagi kawasan terkurung.(i) Kos operasinya mahal (ii) Kerja perobohannya lambat . Sebagai langkah keselamatan. Untuk bangunan yang mempunyai kerngka utama. jejaring digantung dari atas bangunan yang tidak mempunyai kerangka utama yang dibina dari konkrit dan konkrit bertetulang. bahagian – bahagian yang telah diceraikan hendaklah diturunkan dengan menggunakan kren atau hios.TEKNIK PEROBOHAN Perobohan Secara Manual Perobohan dilakukan secara berperingkat – peringkat dengan menggunakan peralatan tangan.

Kawasan pengoperasian jentera ini mestilah tidak kurang dari 6m. Ia dikendalikan oleh seorang operator yang berada di belakang perisai kaca yang kalis hentakan (shatterproof). Jentera tersebut diletakkan pada tapak yang kukuh supaya dapat menanggung beban balikan tujahan.Perobohan Menggunakan Jentera Pusher arm I. ketinggian bangunan yang dapat dirobohkan ialah 6m dan ketinggian yang selebihnya dirobohkan secara manual. Mesin ini dipasangkan dengan lengan keluli yang akan mengeluarkan daya tujahan mengufuk. Alat ini digunakan untuk merobohkan bangunan secara bahagian demi bahagian. .

Bebola besi dijatuhkan secara pugak iaitu dari hujung kren ke bawah.(i) kos murah (ii) perobohannya cepat Kelemahan .II. Kren dan Bebola  Dilakukan secara berperingkat – peringkat dengan menggunakan bebola besi yang digantung pada kren.  2 cara perobohan dengan menggunakan kren iaitu:i.(i) tidak sesuai bagi bangunan di kawasan terkurung (ii) merbahaya sekiranya pengendali kren tidak mahir atau kurang cekap.. Cara hayunan sisi atau selari. kren yang lebih besar dan berat sahaja boleh digunakan kerana ia tidak mudah terbalik. Perobohan cara ini tidak dapat dilakukan pada bangunan yang ketinggiannya melebihi daripada 30m kerana ia tidak dapat mengawal puing – puing berterbangan. Kelebihan .    .. ii. Menghayunkan lengan kren yang digantungkan bebola dan melagakan kepada struktur bangunan. hanya cara pugak sahaja yang dapat dilakukan.   Untuk kren jenis bergerak (mobile crane).

Penarikan dengan kabel Adalah perobohan serentak. maka perobohan cara lain hendaklah digunakan.ia tidak sesuai bagi bangunan berstruktur besar. Tuin (winch) atau kenderaan berat digunakan untuk menarik kabel tersebut dan kedudukannya tidak berganjak dari kedudukan asal. Kabel yang digunakan mestilah kukuh dan ukur lilitnya tidak kurang dari 38mm. Kabel diikat pada kedua – dua hujungnya dan daya tarikan dikenakan secara perlahan – lahan.. . Setelah dikenakan beberapa tarikan tetapi bangunan masih tidak roboh juga. Kelemahan .III.

Pemecah Hidraulik Adalah perobohan bahagian demi bahagian. . tidak mengeluarkan bunyi yang bising. Alat pemecah hidraulik ini mempunyai silinder kelluli yang dipanggil katrij dengan beberapa piston di tengah – tengah batangnya.IV. Lubang – lubang 75mm ditebuk pada bahagian – bahagian yang hendak diroboh untuk dimasukkan katrij pemecah hidraulik. Semasa mesin ini beroperasi. Kelebihan :. tidak sesuai bagi konkrit bertetulang.kos operasinya murah. piston – piston pada katrij dengan beberapa piston ditengahnya.perobohannya lambat kerana dilakukan dari lubang ke lubang. Kelemahan :. Piston –piston ini akan ditolak masuk dan keluar oleh kuasa hidraulik dengan tekanan yang dibekalkan oleh kotak hidraulik yang disambungkan kepada silinder tersebut.

-peralatan yang digunakan dalam perobohan menggunakan bahan letupan. Harga bahan yang murah. . Peralatan yang digunakan sedikit dan ringan. iii. Gegaran akibat diletakkan di struktur utama pada tempat yang lemah. ii.Perobohan Menggunakan Bahan Letupan Bahan letupan diletakkan di struktur utama pada tempat yang lemah. iv. Menggunakkan pekerja yang sedikit. Kajian atau pemeriksaan. Kelebihannya :i.

 PEROBOHAN SECARA MANUAL  PEROBOHAN SECARA JENTERA ( KREN DAN BEBOLA ) .

• PEROBOHAN SECARA JENTERA ( PUSHER ARM ) .