You are on page 1of 3

Maclura pomifera

(Maclura aurantia)

Maclura este o specie exotică numită popular şi “portocal fals”. A avut utilitate în trecut la delimitarea aleilor sub formă de gard viu. Acest arbore spinos era deasemenea plantat pentru a ţine la distanţă vitele şi alte animale, înainte de inventarea gardului cu sârmă ghimpată Istoric: Maclura Aurantiaca a fost descoperită în 1804, de botanistul Nuttall. Numele plantei vine însă de la William Maclure, un geolog care a finanţat expediţia lui Nuttall, în zona statelor Arkansas şi Oklahoma. La acea vreme, acolo era teritoriul indienilor Osage, care îşi spuneau "Copiii Apei de Mijloc". Ei au denumit planta Bow Wood, adică Lemnul de Plecăciuni. A mai fost un pas până la Osage Orange, denumire generică păstrată în toată lumea şi în prezent. Descriere : Tulpina este ramificată de la mică înălţime. Scoarţa este portocaliu închisă cu ritidom timpuriu adânc brăzdat, iar coroana largă, deasă. Atinge pana la 20m inaltime cu structura de tufa. Lujeri verzi-măslinii, glabri, evident geniculaţi, cu spini puternici (1-2.5 cm), aşezaţi lateral faţă de mugure; ce are lujerii fără spini. Muguri alterni, mici, sferici. Frunze ovale sau eliptice, 5-15 cm, acuminate, la bază rotunjite sau cordate, cu margine întreagă, pe faţă verzi-lucitoare, pe dos verzimat. Flori dioice, apetale, cu caliciu 4-divizat, cele mascule cu 4 stamine şi grupate în ciorchini globuloşi, iar

pe marginea aleilor sau în garduri vii. grădini. Recoltare: Maturatia este anuala. dar îndeosebi arborii încarcati cu fructe sunt pitoresti. Temperamentul este de semiumbră. Printre acestea sunt şi câteva toxice: Antiaris toxicaria. În România se cultivă în scop ornamental. Fructele sunt polidrupe mari de circa 10 cm. Raspandire: Maclura este o specie originară din Sudul Americii de Nord. cercetătorii au început să folosească tinctura extrasă din aceste fructe la teste pentru inhibarea tumorilor. care include aproximativ 1400 de specii de plante. seminţele sunt albe. înfloreşte prin mai. care pricinuieşte dermatite severe. are frunzis frumos. dar seminţele sunt germinabile. Recent. la noi fructele nu dau în pârga. Se utilizeaza ca arbori izolati. prin parcuri. renumită pentru faptul că le provoacă o febră puternică celor vin în contact cu ea. La noi fructul nu ajunge la maturaţie. verzi-gălbui. unde vegetează în zona preeriilor. care a apărut acum 52 de ani. ce conţin un suc lăptos care în contact cu aerul se înnegreşte. cu suprafaţa neregulată. garduri vii. Este rezistentă la secetă.cele femele grupate în capitule sferice de 2.5 cm. Creşte bine pe soluri fertile. în aliniamente. Lastareste si drajoneaza. .5-3. Planta este descrisă şi în primul volum al Monografiei Florei Române. unde are port arborescent. Creste destul de repede si suporta tunderea. dar suferă din cauza gerurilor târzii. semintele germineaza totusi. în octombrie. sau Brounsettia. Este o interesanta specie ornamentala. Provenienta: Maclura face parte din familia Moracee.

plantpedia. in Galati. semintele fiind germinabile s-au extins cu repeziciune. cu samânta stratificata circa o luna. Surse : http://old. iar arborele s-a adaptat la clima noastra. cu calcâi. S-a mai semnalat prezenta lui in Cluj in curtea Universitatii Tehnice. se înradacineaza greu) în rasadnite. Semanaturile se fac în mai în pepiniere sau rasadnite.clujeanul. Concluzie: Cel mai probabil arborele a fost adus aici in Romania de oameni ca planta ornamentala. are insa doar scop decorativ.ro/maclura/ http://en.Se poate obtine din samânta sau butasi. Pentru butasire se folosesc fragmente de radacina (butasii de ramura.ro/articol/ziar/cluj/maclura/3957/ http://www.org/wiki/Maclura_pomifera . dar si in parcurile din Timisoara.wikipedia. în decembrie. Cert este ca acest pom se afla in tara noastra de multi ani si nu este o noutate. in niciun caz pe cai naturale. formele ornamentale prin altoire în despicatura.