Gratulálok!

A Házi villámolvasás-tanfolyam megvásárlásával hatalmas lépést tettél előre az életedben. Elméd tudatos és tudatalatti működésének kihasználása során elsajátítod a módszert, ami lehetővé teszi, hogy eddigi tanulási sebességed sokszorosát érd el. Képzeld el, milyen előnyei vannak, ha — percenként 25 000 szavas sebességet is meghaladva — képes vagy „mentálisan lefényképezni" az írott oldalt! A villámolvasás-módszert használva olyant élsz át, ami eddig képtelenségnek tűnt. Vajon milyen lesz az életed, amikor napok helyett néhány óra alatt olvasol el egy könyvet? Amikor az üzleti jelentéseket órák helyett percek alatt átfutod? Vagy amikor könnyedén teljesíted az olvasási feladatokat az iskolában? Minőségi változás következik be az életedben! A villámolvasásnak az a szépsége, hogy megmarad az olvasás minden öröme, miközben a fájdalma eltűnik. Olyan magabiztosságra teszel szert, ami az információáradat korában kiemel az átlagemberek sorából. Sok embert láttam, aki visszanyerte önbizalmát, akinek megnőtt a szaktudása és tekintélye, és aki családtagjainak és barátainak is segített, hogy ők is felismerjék a bennük rejlő tehetséget. Izgatott öröm jár át arra gondolva, hogy a Learning Strategies Corporation (Tanulási Stratégiák Részvénytársaság) a Házi villámolvasás-tanfolyammal most végre átnyújthatja neked ezeket a forradalmian új gondolatokat és képességeket. Jó szórakozást! Élvezd a tanulást!

Paul R. Scheele, a Learning Strategies Corporation (Tanulási Stratégiák Részvénytársaság) elnöke

Kedves Vásárlónk!
Kifizettél egy bizonyos összeget ezért a tanfolyamcsomagért. Ez az összeg arra jogosít fel, hogy elvégezd a tanfolyamot, valamint használd és megőrizd a csomagban található tárgyakat. A tanfolyami anyag személyes használatodra készült. A Learning Strategies Corporation (Tanulási Stratégiák Részvénytársaság) írásos engedélye nélkül semmilyen másfajta felhasználási módja nem engedélyezett, másolása pedig tilos. ©1995. Learning Strategies Corporation Magyarországi kiadásra jogosult: Agykontroll Kft. 1389 Budapest, Pf. 115. Tel.: 394-4812
© Agykontroll Kft. 2002. Budapest, Hungárián translation

A „PhotoReading" (fotóolvasás) és a „Paraliminal" (paraliminális) kifejezéseket a Learning Strategies Corporation világszerte védjegyeztette. Learning Strategies Corporation 900 Easr Wayzata Boulevard Wayzata, Minnesota 55391-1836 USA Tel.: 612-475-2250 és 800-735-8273 Fax: 612-475-2373 A kazetták és a kézikönyv szövegét fordította: Dómján Ferenc, Honti László és Miklósfalvi Mária A fordítást az eredeti szöveggel összevetette és lektorálta: dr. Dómján László Szerkesztette: Sólyom Ildikó Nyomdai előkészítés: B&B Grafikai Stúdió Kft. Készült az IMIPrint Kft. nyomdájában, Nyíregyháza (tel.: 42/490-956). Felelős vezető: Nagy Imréné

Minden jog fenntartva

Isten hozott a villámolvasás világában!
Javaslom, ígérd meg most magadnak, hogy végigveszed a Házi villámolvasás-tanfolyamot. Ezeket a kazettákat bárhol és bármikor hallgathatod, ahol és amikor megfelelő neked. A Házi villámolvasás-tanfolyam segítségével kifejlesztheted a villámolvasás készségét. Ennek érdekében azonban nemcsak HALLGATNOD, hanem CSELEKEDNED is kell! Minden kazetta tartalmaz gyakorlatokat, amelyekkel egyre jobban elsajátíthatod a villámolvasás-módszer elemeit. Előfordulhat, hogy az adott helyzet nem teszi lehetővé, hogy a kijelölt feladatot azonnal elvégezd, különösen, ha éppen autót vezetsz. Ez nem probléma. Ilyenkor érdemes továbbhallgatni a kazettát, a feladatot pedig később megcsinálni. Ez a kézikönyv három fő célt szolgál: 1) alátámasztja és kiegészíti a kazettákon szereplő leckék anyagát; 2) gyakorlatokat tartalmaz, melyek segítségével jobban megtanulhatod a villámolvasást; és 3) kitűnő áttekintést ad a programról. Legjobb, ha külön időt és helyet biztosítasz magadnak a kazetták hallgatásához és a kézikönyvvel való dolgozáshoz. Kezdd az 1. számú kazetta A oldalával! Ha követed annak utasításait, tudni fogod, hogyan folytasd. Egy nap akár több kazettát is meghallgathatsz. Ugyanakkor van olyan is, amelyiken azt javaslom, hogy várj a következő lecke meghallgatásával, vagy végezz el bizonyos gyakorlatokat, mielőtt továbbmész. Néhány esetben azt a tanácsot kapod majd, hogy egy egész napot várj a folytatásra. Ha többször meghallgatod a kazettákat, akkor jobban megérted a fontosabb gondolati pontokat, és mélyebben beépíted új képességeidet a napi olvasásod gyakorlatába. A magnón kívül jó ha kéznél van még: # ceruza vagy toll a jegyzetek készítéséhez, a válaszok leírásához, # néhány színes golyóstoll vagy filctoll az úgynevezett elmetérkép készítéséhez, 0 stopperóra vagy másodpercmutatós óra az időtartamok mérésére, s nem az olvasási sebesség mérésére, 9 egy kis kézitükör a 19- és 20. oldalon szereplő „csodacsillagjátékhoz". (Ezt a tükröt megtalálod tanfolyami csomagodban.) Kívánom, hogy a lehető legnagyobb mértékben élvezd ezt a házi tanfolyamot! Szolgáljon örömödre a villámolvasás használata, és vedd hasznát életedben a most kifejlődő, rendkívüli erejű új képességeidnek!

TARTALOM.

;
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 17 18 19 21 22 25 26 34 37 38 39 41 42 43 45 46 47 48 49 50 51 52 Elmetérképlap Hogyan elmetérképezzünk egy-egy könyvet? Elmetérképlap A 8. kazetta anyagának vázlata Hogyan tanuljunk? Célkitűzés Otthoni játék Ajánlott képességfejlesztő és -gazdagító lépések Új viselkedésmódok létrehozása . . Megoldások 53 . . 54 55 56 57 58 59 60 63 64

Hogyan használd tanfolyamcsomagodat? Tartalomjegyzék A villámolvasás-tanfolyam térképe A villámolvasás története A kurzus célja és feladatai Alapszabályok A kazetták tartalomjegyzéke A teljes elmés villámolvasás rendszere A fotóolvasás gyors áttekintése Az első fotófókuszálási élmény Szófelismerési játék Előteszt Haladást mérő lap Az olvasás különböző megközelítései Csodacsillag-gyakorlat A tanulási folyamat Első lépés: felkészülés Második lépés: előzetes áttekintés Cikk: A paraliminális technológia alapjai Szuperolvasás és merülés A tudatosság szintjei A fotóolvasás folyamata Harmadik lépés: fotóolvasás Random pontsztereogramma Elmeszondázó kérdések Negyedik lépés: aktiválás Felismerési játék: 1. sz. könyv Haladást mérő lap Felismerési játék: 2. sz. könyv Haladást mérő lap Ötödik lépés: sebesolvasás A többszörös intelligencia elmélete Elmetérképezés Cikk: Elmetérképezés

Cikk: A test és a szellem kapcsolata a belső békéért 24

Cikk: A teljes kapacitással történő olvasás művészete 28

A VILLÁMOLVASÁS-TANFOLYAM TÉRKÉPE

J
1981 március. Megalakult a Learning Strategies Corporation mint emberi erőforrást fejlesztő tanácsadó cég. 1985 ősze. Paul Scheele megalkotta a villámolvasás-kurzus „prototípusát". 1986 január. A Learning Strategies Corporation bemutatta a villámolvasást a nagyközönségnek Minnesotaban. 1986 február. A Minnesotai Oktatási Minisztérium megkezdte a villámolvasás jóváhagyási eljárását. 1986 március. A Learning Strategies Corporation egy vállalatnál megtartotta az első villámolvasás-tanfolyamot. 1986 május. A Minnesotai Oktatási Minisztérium engedélyt adott, hogy a Learning Strategies Corporation magánszakiskolaként működjön. Az engedélyt a Minnesotai Felsőoktatási Koordinációs Bizottság évente megújítja. 1988 május. A villámolvasás első nemzetközi kurzusa Európában. 1993 november. Megjelent Paul R. Scheele: Villámolvasás teljes elmével című könyvének első kiadása.

A módszer megalkotója: Paul R. Scheele
Paul R. Scheele bölcsészdoktor, a Learning Strategies Corporation egyik megalapítója, a villámolvasás fő megalkotója. Munkáját az emberi erőforrások fejlesztésének területén kezdte 1975-ben. Korábbi tanulmányai középpontjában a felnőttkori tanulás, a pszichológia, a biológia, a neurolingvisztikus programozás, a gyorstanulás, az oktatással kapcsolatos kineziológia és a tudatelőttes adatfeldolgozás vizsgálata állt. Bölcsészdiplomáját a Minnesotai Egyetemen szerezte, a St. Thomas Egyetemen pedig bölcsészdoktorátusi címet nyert. Paul fejlesztette ki a hangkazettákkal történő tanulás területén a paraliminális technikát. Programtervezői munkája mellett nyilvános előadásokkal és vállalati tanácsadással is foglalkozik.

A módszer társalkotója: Patrícia Danielson
Patrícia Danielson, az Accelerated Learning Institute of New England (a New England-i Gyorstanulási Intézet) elnöke volt az első villámolvasás-oktató Minnesota államon kívül. 1986 májusában Paul Scheele-nél szerezte képesítését, és azóta a világ számos országában tartott már villámolvasás-tanfolyamokat. Nagy szerepe volt a villámolvasás továbbfejlesztésében, és így joggal nevezhetjük őt a villámolvasás társalkotójának. Patrícia nemzetközileg is elismert tanulásszakértő.

Köszönetnyilvánítás
Külön szeretnék köszönetet mondani azoknak a kreatív embereknek, akik tehetségükkel hozzájárultak a Házi villámolvasás-tanfolyam megszületéséhez. Tehát köszönet Pete Bissonette-nek, Susan Sawas-nak, Jon Fargo-nak, Marshall Trowbridgenek és Brad Johnson-nak. Köszönet azoknak a tehetséges és éles elméjű munkatársaknak is, akik szintén közreműködtek a villámolvasás-kurzusok világszerte folyó elterjesztésében és lebonyolításában.

A kurzus célja
A rendelkezésedre álló idő alatt és a számodra szükséges megértési szinten végezni az olvasnivalóiddal.

A kurzus feladatai
1. Fejlett olvasási stratégiák elsajátítása
Növeld a normál olvasás alapsebességét és megértési szintjét, hogy megbirkózz a sürgős olvasmányokkal, és könnyen kiszűrd az alapvető információkat! Élvezd a könnyed, aktív, hatékony olvasási módszereket!

2. A tanulás felgyorsítása
1) Használd mindkét agyféltekédet! Használd ki teljes elméd lehetőségeit a hatékony és gyors tanuláshoz! Fejlessz ki erős koncentrálóképességet és jó memóriát! Csökkentsd a stresszt! 2) Légy nyitott a nagyobb lehetőségekre! Építs ki erős és hatékony kommunikációs csatornát tudatos és „tudatostól eltérő" elméd, más szóval tudatalattid között! Fedezd fel a benned rejlő nagyobb lehetőségeket! 3) Használd ki jobban elméd tudatalatti részét! Javítsd a kapcsolatot tudatalattiddal, hogy hasznát vehesd a benne rejlő hatalmas tartalékoknak! Fotóolvass írott szövegeket elméd tudatalatti adatfeldolgozó részével, másodpercenként egyoldalas sebességgel!

3. A tanfolyam elveinek integrálása, életedbe való beépítése, az azonnali alkalmazás és a gyors eredmények elérése érdekében
Tapasztald meg azon képességeidet, amiket hatékonyan tudsz átvinni a mindennapi olvasásodba, és amelyekkel ki tudod elégíteni jelenlegi igényeidet! Fogadd meg, hogy valóban megteszel bizonyos lépéseket, hogy elérhesd olvasással és tanulással kapcsolatos céljaidat!

ALAPSZABÁLYOK

Tanulóként légy megértő önmagaddal!
Akkor tanulsz, ha csinálsz valamit, majd visszajelzést kapsz arról, hogy mennyire voltál sikeres, s ezt követően korrigálod az elért eredmény és a célod közti különbséget. A felnőtt tanulók gyakran azt gondolják, hogy már elsőre mindent tökéletesen kell csinálniuk. Ez a helytelen értelmezés kudarchoz vezet. Engedd meg magadnak, hogy a tanulás öröm legyen számodra, és a kísérletező hozzáállásával végezhesd a tanfolyamot!

Keríts időt a gyakorlatokhoz! ( Ne autóvezetés közben végezd őket!)
Ennek a kazettasorozatnak bizonyos hányada a teljes figyelmedet igényli, és ezért képtelenség például autóvezetés közben azokat eredményesen hallgatni. Amikor a teljes figyelemre szükség van, akkor olyan helyet biztosíts magadnak, ahol nyugodtan felfedezheted ezeknek a tanulási élményeknek az örömét!

Tartsd be a kiszabott időtartamokat!
Az optimális eredmény elérése érdekében minden gyakorlatnál tartsd be a megadott időket! Arra trenírozod agyadat, hogy megtanulja, mi kell ahhoz, hogy a szokásos idő töredéke alatt elérd olvasási céljaidat.

Viseld jó gondját magadnak!
Teremts olyan környezetet magad körül, ami elősegíti a tanulást és a személyes fejlődésedben bekövetkező áttörést! Összpontosíts arra, hogy megtanuld ennek a módszernek az alapelveit és a technikáit! Ha lehetséges, válassz olyan helyet, ami megfelelő a tanuláshoz! Ügyelj arra, hogy a tanulás időszakában megfelelően táplálkozz, kellő mértékben megmozgasd a testedet és eleget aludjál!

A KAZETTÁK TARTALOMJEGYZÉKE

\

Kazetta
1 A

Tartalom
A háttér ismertetése Tanulási alapszabályok A villámolvasás áttekintése Bevezetés a villámolvasásba Az első ötperces olvasás Fotóolvasunk egy szótárt Szófelismerési játék Előteszt, első próba Olvasásfajták Csodacsillag Felkészülés Előteszt, második próba Előzetes áttekintés Szuperolvasás és merülés A második ötperces olvasás A fotóolvasás áttekintése A fotófókusz A fotófókusz Az állapot stabil fenntartása Lapozás A biztos tudás érzésével történő zárás Az 1. sz. könyv fotóolvasása Aktivációs technikák Elmeszondázás Aktiváció szuperolvasással és merüléssel A 2. sz. könyv előzetes áttekintése A 2. sz. könyv fotóolvasása Elmeszondázás Szuperolvasás és merülés Sebesolvasás 8B

6A

Elmetérképezés Hogyan elmetérképezd az 1. sz. könyvet? További aktivációs technikák a 2. sz. könyvhöz Hogyan használd az álmodást aktiválásra? Periferikus felidézés A megbeszélés mint aktiválás Felkészülés, előzetes áttekintés és fotóolvasás egy tetszés szerint kiválasztott könyvvel A kiválasztott könyv aktiválása Tanulási készségek Olvasás az üzleti életben Pályamódosítás Memóriafejlesztés Célkitűzés Akcióterv Új viselkedésmódok kialakítása Zárás

6B

1 B

2A

7 A

2B

7B 8A

3A 3B

4A

4B

5 A

5B

A TELJES ELMÉS VILLÁMOLVASÁS RENDSZERE

1. lépés: Felkészülés

2. lépés: Előzetes áttekintés

3. lépés: Fotóolvasás

4. lépés: Aktiválás

A FOTÓOLVASÁS GYORS ÁTTEKINTÉSE

A fotóolvasás hat lépése: 1) Felkészülés
Ez az idő arra való, hogy fizikailag felkészülj a fotóolvasásra, és tisztázd magadban szándékaidat.

2) Belépés a gyorstanulás állapotába
Ekkor testileg ellazulsz, szellemileg pedig összeszedetté válsz. Ha ebbe a testi és lelki állapotba kerülsz, akkor könnyebben fogadod be a fotóolvasott anyagból az információt.

3) A koncentráció, a hatás és a cél megerősítése
A kívánt végeredmény megfogalmazása abban segít, hogy minden fotóolvasandó szöveg valóban a kívánt hatást fejtse ki.

4) Belépés a fotófókusz-állapotba
A fotófókusz-állapotban különleges módon nézünk a nyomtatott oldalra, s így agyunk tudatalatti része mentálisan lefényképezheti az oldalakat, ahogy szemünk előtt lapozunk.

5) A kialakított belső állapot stabil fenntartása
Számos olyan technikát fogsz alkalmazni, amelyek segítségével fotóolvasás közben a gyorstanulás állapotában tudsz maradni.

6j Zárás
Mindig a biztos tudás érzésével zárd a fotóolvasás-szakaszt! Ez biztosítja, hogy a tudatos és a tudatalatti elméd együtt fog működni a fotóolvasott anyag aktiválásában. Sokat segít, ha eszedbe vésed, hogy agyad már eleve rendelkezik a rendkívüli sebességgel történő fotóolvasás képességével! Ez a tanfolyam valójában nem új képességet ad agyadnak. Egyszerűen csak segít felismerni és felszabadítani agyad természetes képességeit.

AZ ELSŐ FOTÓFÓKUSZÁLÁSI ÉLMÉNY

Hogyan fotófókuszáljunk?
A „minivirsli- effektus"
Tartsd a két kezed körülbelül fél méterre a szemedtol, és érintsd össze a két mutatóujjadat! Nézz egy pontra valahová a kezeden túlra, és közben tartsd lazán a szemedet! Ne az ujjaidat nézd, hanem figyeld meg, mi jelenik meg a látóteredben!

A lágy tekintettel történő nézés
Tágítsd ki látóteredet úgy, hogy a könyvnek mind a négy sarkát lásd! Lazítsd el a tekintetedet annyira, mintha mindkét oldaladon látnád a szobát! Vedd észre az üres margókat és a bekezdések közötti fehér teret! Talán még egy nagy „X"-et is el tudsz képzelni, ami a könyv négy sarkát összeköti.

A kialakított speciális állapot fenntartása
Fotóolvasás közben a következő tanácsok segítenek fenntartani a gyorstanulási állapotot: # Testtartásod legyen egyenes! Legjobb, ha talpaid a földre simulnak, és nem teszed a lábaidat keresztbe. # Tartsd a könyvet az asztalhoz képest 45 fokos szögben, tekinteteted síkjára nagyjából merőlegesen! # Mélyen és egyenletesen lélegezz! # Egyenletes ritmusban lapozd a könyv oldalait! 9 Ne törődj azzal, ha véletlenül átlapoznál egy-két oldalt! Csak menj tovább! Még mindig visszatérhetsz oda egy másodszori átnézésnél — amikor például hátulról előre és fejjel lefelé villámolvasol. # Folyamatosan mondj versikét lapozásod ritmusára! Hagyd, hogy tudatos elméd kövesse a mondóka szavait! # Engedd el a zavaró gondolatokat úgy, hogy tudatos figyelmedet visszatereled arra, amit csinálsz!

SZÓFELISMERÉSI JÁTÉK

A játék menete
1) Fotóolvasd a csomagban lévő A magyar helyesírás szabályai című könyv szótárszakaszát vagy annak egy részét, majd relaxálj egy kicsit! ( Más szótárt is használhatsz, ami könnyen lapozható, viszonylag vastag papírból készült; elég kisméretű; és amiben kevés a kép, mert azok a kezdő figyelmét elvonhatják. A szótárak fotóolvasásának egyébként az is előnye, hogy növeli szókincsedet, amitől a hagyományos olvasásod is felgyorsul.) Hagyd, hogy a fotóolvasott oldalakról egy szó lágyan és könnyedén megjelenjen a tudatodban! Lehet, hogy úgy érzed majd, mintha csak te találtad volna ki, hiszen a szótár lapjait nem „olvastad el" a tudatos elméddel. 2) Képzeld lelki szemeid elé a nyitott szótárt! Képzeld el, hogy látod a könyv mindkét oldalát! Képzeld el, hogy szótárad két oldala közül valamelyiken ott szerepel az általad kiválasztott szó! Nézd meg képzeletben, hogy hol helyezkedik el! Tegyél úgy, mintha ereznéd, hogy a lap melyik részéhez tartozik az a szó! 3) Amikor kész vagy, akkor — a számodra kellemes ütemben — szép nyugodtan nyisd ki a szemed, és keresd meg a szót a szótárban! Hasonlítsd össze a szó elképzelt helyét a valódival!

Oldal Bal vagy jobb?

Hasáb
Bal vagy jobb?

Helyzet
Az oldal felső vagy alsó felén?

Elhelyezkedés Oldalszám

ELŐTESZT

13

1

Használati útmutató az első próbához:
1) Kezdd el olvasni az előteszthez kiválasztott szöveget a kézikönyv 14. és 15. oldalán, ám arra maximum 45 másodpercet szánj! 2) Válaszolj a 16. oldalon szereplő tíz kérdésre! Jegyezd le válaszaidat a 17. oldalon lévő Haladást mérő lapra, az „Előteszt, első próba" felirat alatti oszlopba! 3) Ezek után írj le olyan kifejezéseket, amelyek jól jellemzik, milyen élmény volt a két oldal olvasása! Lehettél például „összezavart", „frusztrált" vagy „hajszolt". Gondolkodj el olvasási tapasztalatodon! Milyen testi érzésed volt olvasás közben? Ereztél-e idegenkedést vagy félelmet amiatt, hogy olvasási tesztet végzel? Mi történt a látóteredben? Elmosódott szavakon kívül láttál-e mást is? Mennyire okozott megelégedettségérzést benned ez a gyorsolvasási gyakorlat? 4) Végül ellenőrizd válaszaidat a Megoldásoknál, a 64. oldalon! Csak azokat a válaszokat jelöld meg, amiket elrontottál! Ne olvasd tovább a cikket, mert később még visszatérünk rá a második próbánál!

Használati útmutató a második próbához:
1) Nézd meg a 17. oldalon, hogy mely válaszoknál tévedtél az első próbánál! Olvasd el újra a hozzájuk tartozó kérdéseket a 16. oldalon, hogy felkészülj a második próbára! 2) Vegyél egy mély lélegzetet, és lazítsd el magadat tetőtől talpig! Fogalmazd meg olvasási célodat: 45 másodperc alatt kell elolvasnom a két oldalt, és utána válaszolnom kell a kérdésekre. Lépj be az olvasáshoz szükséges ideális tudatállapotba oly módon, hogy figyelmed egy részét fix ponton rögzíted, fejed hátsó-felső részén! Képzeld el, hogy látótered kitágul! 3) Olvasd el a következőkét oldalt! Ne tölts az olvasással 45 másodpercnél több időt! 4) Gondold végig, milyen élmény volt az olvasás! Milyen testi érzéseid jelentkeztek ez alkalommal? Miben különbözött a látótered az első próbához képest? Érzelmileg mennyiben volt ez most más élmény? Többet tudtál-e most megérteni, illetve észrevettél-e válaszokat olyan kérdésekre, amiket első alkalommal eltévesztettél? írd le megjegyzéseidet a 17. oldalon szereplő üres helyre! 5) Válaszolj a cikk után következő tíz kérdésre, és válaszaidat írd a 17. oldalon az „Előteszt, második próba" felirat alatti oszlopba! 6) Ellenőrizd válaszaidat a Megoldásoknál, a 64. oldalon! Csak azokat jelöld be, amelyek jók! Javult-e az eredményed?

14

Olvasmány az előteszthez
— Nahát, nagymama! Ez az a kis park, amiről nagypapának meséltél? — kérdezte Jack láthatóan csalódottan — De Nagyi, ez olyan kicsi, és csak egy mérleghinta van benne, meg négy kicsi hinta — tette hozzá az ötéves Linda, ugyanolyan csalódottan. — És minden olyan poros és régi! — Drágáim, ez csak egy kicsi, öreg park a városnak egy régi részében. Látjátok? — terelte el figyelmüket, kezével az ősi bérházak, régi boltok és keskeny, kanyargós utcák felé mutatva. — Az autóban meséltem nektek erről, amikor idefelé jöttünk. Emlékeztek? Miriam nosztalgiával nézett körül, pontosan tudva, hogy érzelmei átszínezik, amit lát. Melegség és vágyódás támadt fel benne. — A jövő héten ezt itt mind elkezdik lebontani — folytatta, szinte suttogva. — Mindenütt magas épületeket fognak emelni. Ennek a parknak a helyén egy felhőkarcoló áll majd. — A kutyafáját, nagymama, az aztán óriási munka lesz! — ámuldozott Jack. Aztán nagyanyjára emelte a tekintetét, és azt mondta: — Most már emlékszem. Meséltél nekünk egyszer arról, hogy kislánykorodban errefelé laktál. Magas, tiszta hangja kérdőn csengett: — Emlékezni jöttél ide, vagy valami ilyesmi? Igen — gondolta. Emlékezni jöttem ide...Elmerengve idézte fel, mi is történt vele sok-sok éve. Miriam egy könnyed, fülbemászó dallamot dúdolt a „Mikádó"-ból. Észrevette, hogy idegesíti a vele szemben lévő padon egyedül ülő férfit. Ez boszszantotta és dühítette, mert úgy érezte, hogy a férfi éppen elég messze van ahhoz, hogy ne zavarja az ő alig hallható dúdolása. De mégis zavarta — legalábbis haragos tekintete és kevéssé visszafojtott morgása erről tanúskodott. Miriam abbahagyta a dúdolást, de még tíz percig ott üldögélt kitartóan és rosszkedvűen a padon. „Nem fogom hagyni, hogy holmi rossz külsejű, goromba alakok elkergessenek a padomról, a parkomból!" — füstölgött magában. Tíz perc elteltével, ami inkább egy órának tűnt számára, Miriam felállt, s méltóságteljesen, arcán nyílt megvetéssel és kihívóan elsétált a férfi mellett. A sötéthajú úr fel sem emelte tekintetét a puha kötésű, unalmasnak látszó könyvből, amit olvasott. A következő vasárnap Miriam megint a padjánál találta a férfit. Ezúttal a férfi közeledett felé. „Bo-bocsánat, kisasszony, ne-nem hibáztatnám, ha esetleg valamilyen őrültnek tartana" — mormogta a férfi, többször végigsimítva fésületlen, fekete haján —, „de bocsánatot szeretnék kérni a múlt heti viselkedésemért. Kérem, ne haragudjon! Most pedig elmegyek." „Nem kell elmennie! Legalábbis miattam nem!" — válaszolta saját magán is meglepődve. Csodálkozva vette észre, hogy milyen jóképű is valójában a férfi, ha nem húzza össze zordan a szemöldökét. — Talán errefelé lakik? — kérdezte Miriam. — Igen. A szüleimmel, két bátyámmal és... Bocsánat, azt hiszem illene bemutatkoznom.

A következő óra beszélgetése lassan, vizsgálódva kezdődött. Mindketten lágyan, halkan beszéltek. Fél órán belül boldogan fedezték fel, hogy mennyire hasonló az érdeklődési területük, ami a könyveket, a művészetet, a zenét és a muzsikusokat illeti — már amennyire ilyen rövid idő alatt ezt meg lehetett állapítani. Miriam boldog volt, amikor kiderült, hogy mindketten szeretik az állatokat, a fákat és a természet egyéb elragadó csodáit. A következő három hónap vidáman telt. Miriam és Bob majdnem minden vasárnap találkozott. Hamarosan már szerdánként vagy péntekenként is együtt vacsoráztak valamilyen olasz, francia vagy kínai étteremben. Vacsora után moziba vagy színházba mentek, ha volt rá mód. Máskor viszont egyszerűen csak végigsétáltak az Ötödik sugárúton, beszélgetve, nevetgélve, egymás kezét fogva, és közben néha megálltak egy csésze kávéra vagy italra. Újra és újra elmondták egymásnak, hogy teljes bizonyossággal érzik, egymásnak teremtődtek. Aztán egy meleg vasárnap délután a kis parkjukban Bob így szólt: — Miriam, próbáld megérteni, amit most mondani fogok! Sosem említettem még neked, hogy elköteleztem magam egy ügynek. Meg kell értened, hogy semmit sem tehetek ellene. Hónapokkal ezelőtt vállaltam, sokkal korábban, mint ahogy mi ketten találkoztunk. Az igazság az, hogy a Kommunista Párthoz tartozom, és — nos — véleményük szerint közel járok ahhoz, hogy árulónak tartsanak, ami viszont a legsúlyosabb vétségek közé tartozik a pártban, német szóval verboten, azaz megengedhetetlen, tilos. Nem véletlen, hogy a nagy Sztálin a sztálin nevet választotta pártneveként. Ez a szó ugyanis oroszul acélt jelent. Miriam előtt elsötétült a világ. — De hát nem azt mondtad, hogy mennyire boldog és hálás vagy, hogy találkoztál velem, és hogy sohasem fogsz elhagyni? — mondta akadozó hangon. — Hallgass végig, Miriam! — szólalt meg Bob néhány pillanat múlva. — Be kell tartanom az ígéretemet! Ez az ígéret pedig Spanyolországgal és az ottani polgárháborúval kapcsolatos — folytatta megfontolt hangon. Akár tetszik, akár nem, el kell mennem, hogy segítsek — sóhajtott, és keserű lemondással mosolygott. — Meg kell tennem. A pártnál nem változhat semmi. Ott csak az ő céljaik számítanak. Ettől a vasárnaptól kezdve Miriam egyedül ücsörgött a kis parkban. Szívét és lelkét állandó kétségbeesés és fájdalom gyötörte. Bob elment. Elhatározása megmásíthatatlan volt. A kedves kis park már soha többé nem volt számára igazán kedves. Egy vasárnap, majdnem egy évvel később kapta az első és utolsó hírt szerelméről. Bob egyik barátja lopva osont be a parkba, és Miriam fülébe súgta, hogy Bob nem fog visszatérni Spanyolországból, majd mint akit üldöznek, máris továbbsietett. „Nagymama, nem indulunk lassan haza?" — hallotta Miriam Jack hangját, valahonnét a távolból. Összerezzenve nyitotta ki a szemét. A gyerekek odafutottak hozzá. — A nagypapa aggódni fog értünk! — szólt közbe Linda. Miriam halkan sóhajtva felkelt, s közben csendesen azt mormolta: — Megemlékeztem rólad, drágám. Isten veled! Azután magához ölelte az unokáit, és megcsókolta őket. „Ne haragudjatok, drágáim, kicsit elkalandoztak a gondolataim" — mondta nekik. Megfogta a gyerekek kezét, egy röpke másodpercig tétovázott, visszanézett, majd lassan elindult velük kifele a kis parkból. — Igen, persze, hogy hazamegyünk. Nem szeretnénk, ha nagypapa akár csak egy pillanatra is azt hinné, hogy nem tiszteljük és szeretjük őt nagyon.

Előtesztkérdések
Válaszolj az itt felsorolt tíz kérdésre! Válaszaidat írd a következő oldalon szereplő haladást mérő lapra! 1. A park leírása így szólt: a) kicsi, de világos és vidám; b) kicsi, poros és öreg; c) tágas és zöld; d) felújítás alatt álló. 2. Miriam azért hozta a gyerekeket a parkba, a) mert az volt a kedvenc pihenőhelye; b) hogy emlékezzen és az emlékeiről beszéljen; c) mert a gyerekek látni akarták, hol lakott a nagymamájuk; d) hogy a problémáiról gondolkodjon. 3. Miriam rájött, hogy a dúdolása a) b) c) d) idegesítette az idegent; szórakoztatta az idegent; hatására az idegen átült egy másik padra; miatt mindenki őt nézi. 7. Bob problémája az volt, hogy a) egy korábbi szerelem sok keserűséget és fájdalmat hagyott benne; b) hónapok óta munkanélküli volt; c) elkötelezte magát a Kommunista Párt mellett; d) spanyol állampolgárként vissza kellett mennie harcolni. 8. Bob elhatározta, hogy a) állást keres; b) Spanyolországba megy; c) befekszik egy kórházba kivizsgálásra; d) megkéri Miriam kezét. 9. Háromhónapos kapcsolatuk után a) Miriam nem látta többé Bobot, és nem is hallott róla; b) Miriam és Bob csak ritkán találkozott; c) Miriam megesküdött, hogy nem fog többé találkozni Bobbal, és nem is gondol rá; d) egyszer hallott csak Bobról egy barátjától. 10. Amikor Miriam kiment a parkból, a) megfogadta, hogy soha nem jön ide vissza; b) megfogadta, hogy amilyen gyakran tud, visszajár ide; c) azt mormolta, hogy „Megemlékeztem rólad,drágám"; d) azt gondolta, hogy „Vajon ez most már mindig így lesz?"

4. Amikor az idegen először beszélt Miriammal, a) megkérte őt, hogy legyen egy kicsit csöndesebb; b) megkérdezte, hogy miért jött a parkba; c) megkérdezte a nevét; d) bocsánatot kért furcsa viselkedéséért. 5. Beszélgetés közben rájöttek, hogy a) ugyanazon a környéken nőttek fel; b) hasonló problémáik és emlékeik vannak; c) mitől olyan ellenségesek egymással; d) mennyire összeillenek. 6. A találkozásuk utáni három hónap a) mindkettőjük számára vidám volt; b) csak Bob számára volt kellemes; c) szomorú időszakokat hozott mindkettőjüknek; d) régi emlékeket idézett fel Miriamban.

Előteszt, első próba
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Megjegyzések:

Kísérlet Cél: összehasonlítani és szembeállítani a villámolvasás megismerése előtti és utáni olvasási élményedet. Szánj rá öt percet, és olvass bele egy tetszés szerinti, nem regény jellegű könyvbe! írd be az itt következő üres helyekre azt az oldalszámot, ahol az olvasást elkezdted, illetve befejezted! Utána írd le az erre szánt helyre, hogy milyen élmény volt számodra az olvasás! kezdő oldal befejező oldal Megjegyzések:

Előteszt, második próba
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. LO. Víegjegyzések:

Amikor már ismered a villámolvasás-módszer lépéseit, akkor folytasd az előbbi könyv olvasását öt percen keresztül ott, ahol az előbb abbahagytad! Jegyezd föl ismét a tapasztalataidat! kezdlő oldal befejező oldal Megjegyzések:

18

AZ OLVASÁS KÜLÖNBÖZŐ MEGKÖZELÍTÉSEI

J

Elemi szintű olvasás (lineáris megközelítés) Haladó olvasás (a teljes elmés megközelítés)
Átlagos olvasási sebesség: 220 szó/perc Felső határ: 400 szó/perc Az amerikaiak kevesebb mint 1%-a olvas gyorsabban, mint 400 szó/perc. Olvasás: 300-3 000 szó/perc. Gyorsolvasás: 600-25 000 szó/perc. Villámolvasás: 25 000 szó/perc vagy még nagyobb sebesség.

Általános megközelítés
Egyszer olvasod el a szöveget, az elejétől a végéig. A passzív befogadás jellemző. Olvasás közben megpróbálod megérteni és megjegyezni a szöveget. Azt hiszed, hogy egyforma sebességgel érdemes elolvasni mindent. Ugyanazt a stratégiát alkalmazod mindenféle anyaghoz. Unatkozol vagy szorongsz. A „mindent vagy semmit" hozzáállás jellemez. Bűntudatot érzel, ha a szövegből bármit is kihagysz.

Általános megközelítés
Többszöri olvasás. Aktív. Céltudatos. Kérdésfeltevő. Hasznos a fontossági sorrend eldöntéséhez. A lényeges gondolatokat célzód meg. Rugalmas. Deduktív: az egésztől haladsz a részek felé. Pozitív, bízol önmagádban. Tekintetbe veszed az időt, hatékony vagy. Hajlandó vagy kockázatot vállalni és növelni képességeidet.

Jellemző készségek
A betűk felismerése. A szavak felismerése. Szavakból kifejezések alkotása. Nekikezdesz, és aztán végigvonszolod magad az egész szövegen.

Jellemző készségek
Szóminták felismerése. Fölösleges szavak kihagyása. A szöveg jelentését ismered föl, s nem a hangzását. Előzetesen áttekinted a szöveget. Fontossági sorrend felállítása. Gyorstanulás állapota, ellazult-éberség. Elmetérképezés. Asszociatív memóriatechnikák. Szuperolvasás. Merülés. Sebesolvasás. Felülvizsgálat. A megfelelő stratégia kiválasztása.

Fejlődési célok
Többet olvasni. Gyorsabban olvasni.

Az elemi szintű olvasás korlátozó tényezői
Szűk látótér. Egyszerre 7 ±2 információegység feldolgozása. Balról jobbra, soronként, egymás után. Túlzott figyelés a részletekre. Lassú. Elmédnek csak a tudatos részét használod, ami agyunk tömegének csak kb. 5%-a. A tudatos adatbázist használod, ami a tudattalan adatbázisnál 10 milliárdszor kisebb. Megkritizálsz minden olyan olvasást, ami kevesebb, mint a tökéletes olvasás, és gyanakvással kezeled, ha nem fogadtál be tudatos szinten minden egyes szót.

Fejlődési célok
Kihagyod vagy csökkented a regressziót, vagyis a vissza-visszaugrást, valamint a szubvokalizációt és az auditív olvasást. Növeled a koncentrációt és a figyelmet. Gyorsaság, aminek oka a vizuális olvasási technikák alkalmazása. Közvetlen kapcsolat a szem és az elme között. Megértés, megjegyzés és felidézés. Lazaság és öröm.

19

CSODACSILLAG-GYAKORLAT

I

Cél
Megmutatni, hogy miként gátolja a logikus agy a tanulást, s hogy miként gördítünk könnyen érzelmi akadályokat magunk elé a siker felé vezető úton. Ez a gyakorlat olyan új gondolkodási és érzelmi stratégiák felfedezését segíti elő, amelyek a villámolvasás készségeivé válnak.

Kellékek
# A Házi villamolvasás-tanfolyam műanyag tartódoboza, amit úgy állítasz az asztalra, hogy az eltakarja szemed elől a csillagot. 0 Kis kézitükör, amit megtalálsz a tanfolyami csomagodban. # Egy ceruza vagy toll a rajzoláshoz. # Az oldal alsó felén látható Csodacsillagrajz.

Előkészület
Állítsd a tanfolyami anyagokat tartalmazó műanyag dobozodat magad és a csillag, közé úgy, hogy az eltakarja előled a csillagot! Tartsd az egyik kezedben a tükröt úgy, hogy a csillagot csak a tükörből lásd!

Gyakorlat
Nézd a csillagot a tükrön keresztül, és rajzold körbe vonalat a két csillag közötti sávba! Próbáld meg vonalat! így a kisebbik csillagot! Tehát húzz folyamatos 90 másodperc alatt lerajzolni a csillag alakú

Magyarázat (csak a gyakorlat elvégzése után olvasd el!)
A villámolvasás megtanulásának egyik legnagyobb akadálya, illetve kihívása az, hogy már tudod, hogy hogyan kell olvasni. Sokan elfelejtettük már, milyen az, amikor először tanulunk valamit. Ez a gyakorlat ilyen tanulási élményt teremt. Arra tanítottak bennünket, hogy erősen összpontosítsunk és gondosan olvassunk, mert az olvasással kapcsolatos legfontosabb dolog az előttünk fekvő oldalon található. Ez olyan, mintha ahhoz ragaszkodnánk, hogy mindennek, ami a csillag lerajzolásához kell, a tükörből kell jönnie. Ha ez az egyetlen stratégiád, akkor hamarosan leblokkolsz, „agyzárlatot" hozol létre. Elindulsz erre, aztán arra, de valójában helyben toporogsz, és nem tudsz továbbhaladni. Gondolj arra, hogyan néz ki egy csillag! Tudod, hogy a csúcsán egy ponttal kezdődik. Milyen irányban mozdulna a kezed, hogy megrajzold az első vonalat? Ezt a mozdulatot kell elvégezned, függetlenül attól, hogyan néz ki a tükörkép. Az egyetlen lehetőség, hogy sikeresen le tudd rajzolni a csillagot, hogy a szemed mögött - az elmédben - lévő csillagot nézed, és erre a belső, gondolati képre figyelve irányítod kezed mozgását. A tükör csak két dologban segít neked. Visszajelzést ad arról, hogy a két vonal között vagy-e, és tudtodra adja, mikor kell irányt változtatnod. Amikor egy szöglethez érsz, ahol irányt kell változtatnod, gondolj a belső képedre, és árinak alapján tudni fogod, hogy merre kell továbbmozdítani a kezedet! A gondolati képre hagyatkozva érzed tehát a helyes irányt, és a tükörben csak azt ellenőrizd, hogy a két vonal között vagy-e! Ugyanez a stratégia alkalmazható az olvasásnál is. A és érzéseinkre kell támaszkodnunk, s a lapon csak megváltoznia, illetve hogy mikor kell belső képeinket szavaknak megfeleljenek. „szemünk mögül" kell olvasnunk. Belső képeinkre azt ellenőrizzük, hogy mikor kell az érzéseinknek megváltoztatni, hogy azok a lapon lévő

A TANULÁSI FOLYAMAT

ÉRZELMEK
AUTOMATIKUSSÁG

INTEGRÁLATLANSÁG
KONTRA

SIKERESSÉG

FRUSZTRÁCIÓ
KONTRA

ZAVAR

FÉLELEM IZGALOM
Az első stádiumban, a tudattalan inkompetencia állapotában tudod, hogy van egy problémád. Valami eltört az életedben, de nem tudod, mit kell megjavítanod, vagy mit kell tenned, hogy megjavítsd. Ennél a szintnél gyakori a félelem érzése, amely néha a problémamegoldás lehetősége felett érzett izgalommal párosul. A következő, amikor azt érzékeled, hogy a jelenlegi viselkedésed nem szolgál téged megfelelően. Tulajdonképpen épp a viselkedésed okozza problémáid jelentős részét. Megismersz új technikákat, néhányat közülük még ki is próbálsz, de ezek a technikák idegennek tűnnek. Most már tudod, mi törött el, s azt is tudod, mit kell csinálnod, de még nem vagy képes azt meg is tenni. Ezt az állomást nevezzük tudatos inkompe tenc iának. A harmadik állomás, a tudatos kompetencia, már hatalmas ugrást jelent. Ekkor már használod az új készségeket, és sikert érsz el velük. Ennek ellenére ezek a készségek még nem épültek be teljesen az életedbe. Még mindig figyelmeztetned kell magadat arra, hogy használd az új megközelítést. Végül a kiválóság szintjére lépsz. Alaposan elsajátítottad a készségeket, és automatikusan használod őket. A technikák a minőségileg megváltozott életed természetes részévé váltak. KONTRA

A hatékony olvasás érdekében úgy tudod megfelelően felkészíteni elmédet, ha a következő két dolgot teszed: 1) világosan megfogalmazod a célodat, és 2) az ideális tudatállapotba kerülsz.

Fogalmazd meg a célodat!
Borzalmasan sok időt venne igénybe, ha mindent újra és újra elolvasnánk, csak hogy 100%-os megértést érjünk el. Ráadásul ez legtöbbször nem is érné meg. Mivel végső soron mindent valamilyen céllal tanulmányozunk át, legjobb ha azzal kezdjük, hogy megfogalmazzuk konkrét célunkat. íme néhány kérdés, melyek segítenek az olvasással kapcsolatos cél felállításában: 1) Végső soron mire akarom használni ezt az anyagot? 2) Mennyire fontos nekem ez az anyag, és hosszú távon mennyire éri meg a fáradságot?
r

Ha már válaszoltál a kérdésekre, szűkítsd a célodat! 3) Konkrétan mire akarok, illetve mire kell különösen emlékezni az elolvasandó anyagból: átfogó képet akarok kapni vagy bizonyos részletekre van szükségem? Van még egy fontos kérdés, ami segíteni fog! 4) Mennyi időt vagyok hajlandó most rászánni, hogy megkapjam a szükséges információt? Ha olvasol, mindig fogalmazd meg, mi a célod az olvasással! Tedd szokásoddá, hogy teljes figyelmeddel fordulsz a szöveg felé, és növeled a koncentrációt! A cél megfogalmazása azzal az előnnyel is jár, hogy hatására egyre eredményesebben tudod eldönteni, hogy hogyan és mikor használd szellemi energiáidat. Az említettek alkalmazása szükségszerűen azzal jár, hogy lényegtelen anyagokat ezentúl nem fogsz elolvasni. Ily módon pedig megszabadulhatsz a bűntudattól, ami korábban abból adódott, hogy majdani elolvasásra félretettél — számodra valójában szükségtelen — olvasmányokat. Ehelyett elkezdheted megerősíteni magadat abban, hogy „bármit el tudok végezni, amire igazán figyelmet fordítok."

Az ideális tudatállapot
Az olvasáshoz és tanuláshoz szükséges ideális tudatállapot az ellazult éberség állapota. Ha olvasás közben ellazult és éber maradsz, valószínűleg gyorsabban és folyékonyabban olvasol, és kevésbé kalandozik el a figyelmed. Az olvasott anyagból többet tudsz megérteni, megőrizni és előhívni.

A mandarintechnika
A mandarintechnika használatával könnyen és gyorsan elérheted az ellazult éber állapotot. Ennek az egyszerű technikának az a további jellemzője, hogy figyelmed rendelkezésre álló egységeit automatikusan irányítottá teszi. Ennek eredményeként azonnal javul olvasási teljesítményed.

Különböző tanulmányok azt mutatják, hogy mind az olvasáshoz, mind pedig az emlékezéshez figyelemre van szükségünk. Tudatosan hét (± kettő) különböző információs egységre tudunk egyszerre figyelni. Ha figyelmünk egy egységét egyetlen pontra rögzítjük, az segít abban, hogy a fennmaradó részét hatékonyan tudjuk az előttünk álló feladat elvégzésére irányítani. A kutatások azt is mutatják, hogy fontos, hol rögzítjük figyelmünket. Autóvezetés közben például legjobb, ha magunk elé, az útra figyelünk, s nem az autó kárpitjának mintájára, vagy az előttünk haladó kocsi lökhárítójára. A hatékony olvasó számára a figyelem ideális pontja közvetlenül a fej mögött és fölött található. A mandarintechnika segít megtalálni és megtartani az olvasáshoz szükséges ideális figyelmi pontot.

Kövesd a következő lépéseket:
1) Tarts a kezedben egy képzeletbeli mandarint! Erezd a mandarin súlyát, színét, érintését és illatát! 2) Csukd be a szemedet lágyan, és helyezd el a mandarint úgy, hogy az ott egyensúlyozzon hátul, a fejed búbján! Figyeld meg az érzést! 3) Képzeld el, hogy látótered kiszélesedik! 4) Nyisd ki a szemed, s közben tartsd fenn az érzést, hogy a mandarin ott pihen a fejeden! Kezdj el olvasni! Ha játszol egy kicsit ezzel a technikával, akkor gyorsabban és könnyedebben fogsz átsuhanni az anyagon. Jobban tudsz majd összpontosítani az információra, és pihentetőbbé válik az olvasás. Az első néhány héten még valószínűleg tudatosan kell a mandarint a fejed hátsó részére helyzened. Hamarosan azonban ez automatikussá válik, és így bármikor, amikor csak olvasásba kezdesz, spontán módon az ideális tudatállapotba kerülsz.

A TEST ÉS A SZELLEM KAPCSOLATA A BELSŐ BÉKÉÉRT
Paul R. Scheele:
A belső béke a lélek és a test csodálatos állapota. Ilyenkor minden nyugodt, a gondolatok csöndesek és derűsek, az izmok pedig ernyedtek, lazák. Ebből a cikkből megtudhatod, hogyan érheted el percek alatt ezt az állapotot. Ha már jártas vagy tested és elméd kontrollálásában, akkor elegendő egyetlen egyszerű gondolat, hogy eljuss a tökéletes békességhez. Bármikor „akarhatod" a tökéletes békességet. Azonnal ki tudsz lépni a nyomasztó stresszhelyzetből. Ehhez mindössze egy kis gyakorlásra van szükség. Némi időt azonban rá kell szánnod, hogy megtanuld testedet és elmédet pozitív módon irányítani, hogy aztán megkapd a belső béke örömét. A kormányrúd a te kezedben van! Induljunk hát útnak! Ezután már felelősséget vállalhatsz értük, és jobbra cserélheted őket. Az érzelmek természetes élettani reakciók, amelyeket az elménkben megfogalmazott gondolatok váltanak ki. Könnyen megváltoztathatod érzelmi állapotodat, ha testhelyzetet változtatsz, például ha egyenesen ülsz, ha lehajtod a fejedet vagy különböző grimaszokat vágsz, másképp jársz, és sorolhatnám tovább. Azzal is módosíthatod érzelmi állapotodat, ha fényesebb és kellemesebb gondolati képeket idézel elmédbe. Megvan a választási lehetőséged, de az csak akkor érvényesül, ha meg is hozod a döntést, és aszerint cselekszel! azt is, hogy vigasztaló, bátorító vagy akár önbizalom-növelő szavakat mondatsz vele. Vannak, akik mondókaszerűen, ritmikusan ismételgetik magukban a megnyugtató szavakat, illetve mondatokat. Az utolsó lépés, hogy olyan gondolati képeket hordozz elmédben, amelyek elősegítik a lelki békét! Az elmélkedő vagy imádságos emberek évezredek óta úgy irányítják elméjüket, hogy folyamatosan valamilyen mentális képre gondolnak. A gyertyaláng nézése például kiváló arra, hogy koncentrálja a figyelmet és megnyugtassa az elmét. De használhatod erre a célra egy békés táj, egy jól sikerült nyaralás, egy képzeletbeli kényelmes szoba, egy katedrális, egy virág vagy bármi más megnyugtató, csodálatos és békés tárgy gondolati képét.

A lelki béke megteremtése
Ha békét akarsz teremteni magadban, egyszerűen lazítsd el a testedet és a légzésedet! Ezután irányítsd az elmédet! A nyugodt test nyugodt elmét tükröz, de elménk nem lehet nyugodt, amíg testünk nem az. Kezdd azzal, hogy kényelembe helyezed magadat! Ezt követően lazítsd el tested feszes részeit! Ha például finoman megmozgatod nyakadat és vállaidat, az segít, hogy oldódjanak az itt lévő feszültségek. Az egyenletes, nyugodt légzés gyorsan lecsendesíti testünket és elménket is. A belégzés és a kilégzés egyforma hosszú legyen, és ne. tarts köztük szünetet! Ily módon légzésed nyugodt és egyenletes lesz. A következő lépés elméd lecsendesítése. Kezdd azzal, hogy figyelmedet a jelen pillanatra, az itt és mostra irányítod! így hatékonyan megszabadulhatsz a zavaró gondolatoktól. Minden jövővel kapcsolatos szorongás vagy múltból származó feszültség elhagyja elmédet és testedet. Egy másik módja elménk befolyásolásának, ha irányítjuk belső hangunkat, különösen, ha az szorongó vagy basáskodó. Játssz el azzal a gondolattal, hogy megváltoztatod belső hangod hangerejét! Halkítsd le! Cserélgesd tónusát egészen addig, amíg az kellemes, meleg és simogató nem lesz! Megteheted

Hagyd a békét kialakulni!
A belső béke döntés kérdése. Amikor felhagyunk a körülöttünk és bennünk lévő világgal folytatott küzdelemmel, akkor a béke megjelenik. Gondolatainkkal, érzelmeinkkel és testünkkel egyéni harcokat folytatunk. Ez irányulhat önmagunk ellen, vagy azok ellen, akikkel naponta találkozunk. íme néhány módszer, amellyel gyorsan felhagyhatunk a harccal, s ugyanakkor nyerünk is. Testünk számtalan módon jelzi napi küzdelmeinket. Te talán a fogaidat szorítod össze, amikor dühbe gurulsz. Lehet, hogy a nyakad és vállad táján gyűjtőd össze a feszültséget. Esetleg remeg a gyomrod. Az első lépés, hogy vedd észre mi történik a testedben! A második, hogy tudatosan döntsd el, hogy szélnek ereszted a feszültséget! Elmédben a küzdelem belső képek formájában jelenik meg. Az ideális végeredményt, vagy inkább a lehető legrosszabb helyzetet szoktad elképzelni? Az aggódás és a negatív gondolati képek kellemetlen érzelmekben és stresszel teli testi reakciókban jelennek meg. Gondosan válaszd meg gondolataidat, mert azok alapvetően meghatározzák közérzetedet! Vedd észre, hogy kizárólag te tudod megváltoztatni a gondolataidat!

Mit tegyünk, ha megérkeztünk ?
Eleinte 20-30 percet is igényelhet, amíg a leírt lépésekkel eléred az ellazult testi és lelki állapotot. Gyakorlással azonban már néhány perc is elég lesz ehhez. Ha megpróbálod ezt a békés érzést hosszabb ideig fenntartani, akkor talán azt veszed észre, hogy elméd más gondolatokhoz rohan. Nem csoda, hisz ahhoz szokott hozzá, hogy teljes gázzal hajtson egész nap. Ha hirtelen megállsz 20 percre, gondolod hogy azonnal veled tart? Nem! Azt teszi, amire a nap 16 órájában trenírozod: száguldozik. Mi hát a teendő? Hogyan teremtsünk békével teli életet, és nem csak háromperces „békerohamokat"? Egyszerre csak egy pillanat és egy gondolat legyen előtted! Vigyél békés, nyugodt és pozitív gondolati képeket és érzéseket napod hátralevő részébe! Tanuld meg azon nyomban szélnek ereszteni a felbukkan: feszültséget! Tanuld meg irányítani gondolataidat és érzéseidet! Ne hagy: hogy ok irányítsanak téged! Felfedeze; így, hogy nem csupán békességet tudsz teremteni magadban, hanem békével teli életet is élhetsz.

Az előzetes áttekintés a haladó olvasási technikák legalapvetőbbike, és az egyik legnagyobb haszonnal járó metódus. Segítségével megtudod, hogy miről szól az anyag, még mielőtt ténylegesen elolvasnád azt. Az előzetes áttekintéssel örökre eltemeted a régi „nekiugrok és végigverekszem magam rajta" hozzáállást.

Hogyan tekintsük át az írott anyagot?
Feltérképezés
Rövidebb cikknél vagy beszámolónál 10 másodpercet szánj az előzetes áttekintésre, hosszabbaknál maximum 3 percet! Olvasd el a címeket, alcímeket, a vastagon szedett szöveget, és a fő részek első és utolsó bekezdését! Ha könyvet nézel át, akkor arra 3-5 percet szánj! Nézd meg az első és hátsó borítót! Olvasd el az első és hátsó fülszöveget, az előszót, a szerző előszavát, a tartalomjegyzéket és a tárgymutatót! Fusd át az első és az utolsó oldalt! A feltérképezéssel kontextust teremtesz, vagyis tisztázod azt a valóságmezőt, amiben az írás keletkezett, és amiben értelmezhető. Nézd meg a szerzői jog dátumát és minden egyéb részletet, ami fontosnak tűnik! Határozd meg a könyv lényegét, illetve cikk esetén a fő gondolatot!

Emelj ki beindító szavakat a szövegből!
Hagyd, hogy szemed végigfusson az oldalakon! Könyvek előzetes áttekintésekor körülbelül 20 oldalanként vizsgálj meg egy-egy oldalt! Jegyezd meg azokat a kulcsszavakat, amelyek megragadják a. figyelmedet] Figyeld meg a fontosnak tűnő, „nagy energiájú" szavakat, illetve kifejezéseket! Összesen mintegy 20-25 szót emelj ki az egész szövegből! Ha akarod, le is írhatod őket.

Felülvizsgálat
Szánj rá néhány percet, és vizsgáld meg az információt, amit a feltérképezés során nyertél! Amikor a beindító szavak listájával foglalkozol, légy kíváncsi a szavak jelentésére! Kérdezd meg elmédet ezeknek a szavaknak a fontosságáról, és arról, hogy milyen kapcsolatban vannak azzal az anyaggal, amit el fogsz olvasni!

A PARALIMINALIS TECHNOLÓGIA ALAPJAI
A paraliminális kazetták hallás útján történő tanulási programok, melyek komoly áttörést jelentenek az emberi fejlődésben. A legfrissebb oktatási technológiák alkalmazásával segítenek, hogy túljussunk belső gátjainkon, és elérjük céljainkat. Ez a cikk a paraliminális módszer alapjait vizsgálja, és segít azoknak, akik nagyobb mértékben szeretnék kihasználni természetes tanulási képességeiket. képességeit, miközben a megtanulandó anyagot dinamikusan, lazító hatású zene mellett közvetítik számára. A gyorstanulás egyik előfeltevése, hogy az ember tudatos és tudatalatti elméjének egységével működik. Egy másik fontos előfeltevés, hogy szellemi tartalékaink felhasználásának a kulcsa a szuggesztió, ami meg tudja gyorsítani a tanulást. Ezeknek a technikáknak a használata dr. Owen Caskey (1980) szerint „lehetővé teszi, hogy az egyén könnyebben fogadja be az információt, mert így az kikerüli a legtöbb tanulási tevékenységgel együttjáró érzelmi akadályokat. Ennek eredményeként a megtanult anyag nagyobb hányada őrződik meg az agy hosszú távú memóriájában." A gyorstanulási technikákkal az oktatást gyorsabbnak és élvezetesebbnek találták, a megjegyzést magas arányúnak, s ráadásul a tanulók önértékelése is javult. A paraliminális kazetták a gyorstanulás elméletének és módszereinek felhasználásával készültek. A különleges tanulási technikák alkalmazásával a hallgatók sokkal hamarabb túllépnek saját gátjaikon, és elméjük hamarabb talál új utakra tanulási céljaik eléréséhez. módra utal, ahogy a belső érzékelési rendszerek valamilyen eredmény elérése érdekében szerveződnek. Az NLP-t sokan a „teljesítménynövelés új tudománya"-ként emlegetik. A paraliminális kazetták az NLPtechnikát több módon is alkalmazzák. Először is a speciális nyelvi szerkezetek kialakításában, hogy biztosítsák az ideális szuggesztiók adását. Másodszor bizonyos terápiás formációk kialakításában, hogy a tanulás és változás folyamata hatékonyabb legyen. Harmadszor a kazettán hallható üzenet szállításában, amibe beletartozik a hang minőségének és a zenének a megválasztása, valamint a hangszínnel való jelzés, és az érzékelés sajátságait figyelembe vevő nyelvezet kiválasztása is.

A „paraliminális" szó jelentése
A „pára" szó latin rag, melynek jelentése: „-túli". A „liminális" a tudatos figyelem „küszöbét" jelenti. A paraliminális tehát szó szerint úgy fordítható, hogy „a tudatos figyelem küszöbén túli". A kifejezést részben azért alkottuk meg, hogy megkülönböztessük a „szubliminális" kifejezéstől, aminek a jelentése „küszöbalatti". A pszichológiai szakirodalomban ez olyan információra utal, amit tudatosan nem tudunk érzékelni. A paraliminális kazettákon egy időben két különböző üzenet hallható. Az azonban rnár meghaladja a tudatos elme képességét, hogy néhány másodpercnél hosszabb ideig mindkét információt egyszerre tudja feldolgozni. Az eredmény egy élvezetes, többszintű kommunikáció az agy különböző féltekéivel. A hallgató választhat, hogy melyik üzenetet figyeli, de figyelme időnként átkapcsol a másikra. Ennek megfelelően a tudatos elme minden alkalommal mást hall a kazettáról. Tudatalattink azonban minden alkalommal befogadja az egész információt.

Az SZGYTT és az NLP közötti kapcsolat
Az SZGYTT-nek és az NLP-nek egyaránt célja, hogy a kommunikáció felhasználásával gyorsítsa meg a tanulás és a változás folyamatát. Mindkettő foglalkozik a közvetítő eszközzel és az üzenettel is. Mindkét technológia a folyamatra helyezi a hangsúlyt, s nem a tartalomra. S végül mindkét modellben központi szerepet játszik a terápiás és oktatási szuggesztió használata. A paraliminális kazetták ezt a két módszert együttesen alkalmazzák, kiegészítve kifinomult digitális hangeffektusokkal és gyártási technikákkal. A következőkben néhány fontosabb mozzanatát mutatjuk be annak, hogy a paraliminális kazetták miként használják fel a gyorstanulás alapelveit.

NLP
A paraliminális technológia tervezésében a második jelentős kiindulási alap a neurolingvisztikus programozás (NLP) volt. Az NLP több tudomány kiterjesztése, és „a szubjektív élmény szerkezetének tudománya"-ként ismert. John Grinder és Richárd Bandler fejlesztette ki, gyökerei a nyelvészetbe, az ideggyógyászatba és a pszichológiába nyúlnak. Az NLP egy modell arra, hogy megértsük azokat az alapvető folyamatokat, melyeket minden ember használ: a vielkedés kódolását, átvitelét, irányítását és módosítását. A „neuro" szórész azt az elvet tükrözi, hogy minden viselkedést idegi folyamatok irányítanak. A „lingvisztikus" arra utal, hogy az idegi folyamatok a nyelven keresztül jelennek meg, és rendeződnek modellekbe és stratégiákba. A „programozás" pedig arra a

A gyorstanulás
A paraliminális technológiát leginkább úgy definiálhatjuk mint a szuggesztív gyorstanulás és -tanítás (SZGYTT) módszertanának egyik alkalmazását. Ezek az oktatási módszerek a testi relaxációs gyakorlatok, a mentális koncentráció és a szuggesztióadás alapelveinek kombinációjából állnak. Céljuk, hogy erősítsék a tanuló énképét vagy éntudatát, és tágítsák szellemi

A gyorstanulás tíz alapelve
Ennek a századnak az elején William James professzor azt állította, hogy nagyon kevés ember használja ki teljes mértékben képességeit. így fogalmazott: „Az emberek rendszerint csak töredékét használják azon lehetőségeiknek, amiket pedig megfelelő körülmények között használni tudnának."

Nem sokkal később történt, hogy az emberi emlékezet és tanulás terén végzett szisztematikus kutatás és erőfeszítés igazolta James doktor felismerését. Az 1960-as években dr. Georgij Lozanov bolgár pszichiáter - kiterjedt, új megközelítést alakított ki a tanulás felgyorsítására és elménk szuperképességeinek kiaknázására. A szuggesztív technikák és a relaxáció elemeit alkalmazta az osztályteremben, és a módszert elnevezte szuggesztopédiának. Ez volt a gyorstanulás kezdete. A paraliminalis módszer magában foglalja ezt a megközelítést, felhasználva azt a tíz, egymással kölcsönösen összefüggő alapelvet, ami dr. Owen Caskey szerint alapvető a gyorstanulási módszertanban. Ezek a következők: 1) „A kényelmes, kellemes és vonzó tanulási környezet növeli a tanulás és a megjegyzés hatásfokát." A paraliminalis kazetták ezt az elvet használják fel, amikor arra biztatják a hallgatót, hogy a magnó bekapcsolása előtt ilyen környezetet teremtsen magának. 2) „A testileg és lelkileg ellazult állapot javítja a tanulás és a megjegyzés mértékét." A paraliminalis kazetták ilyen állapotot hoznak létre a tanulás előtt. 3) „Az agy mindkét féltekéjébe egyszerre történő információbevitel (a teljes agyas tanulás) növeli az új anyag elsajátításának hatásfokát." A paraliminalis kazettákra háromdimenziós, térhatású sztereohangot vesznek fel, ami egymástól független üzeneteket juttat a két fülbe. 4) „A tudatos és a tudatalatti tanulás egyidejű alkalmazása (kétsíkúság) könynyebbé és eredményesebbé teszi az anyag megjegyzését." A paraliminalis kazetták nyelvészeti szempontból gondosan megszerkesztett, közvetett módon küldenek szuggesztív üzeneteket, hogy lekössék a tudatalattit, miközben közvetlen utasításokat adnak a tudatos elmének. 5) „A jól megalkotott módszertan (összetevők és sorrendiség) legyőzi a szuggesztiót blokkoló akadályokat, melyek lehetetlenné tennék vagy gátolnák az új dolgok befogadását." A paralimi- • nális kazetták olyan utasításokat tartalmaznak, amelyek lépésről lépésre végigvezetik a hallgatót a tanulás folyamatán. 6) „A didaktikus, a pszichológiai, a

több érzékszervet foglalkoztató és a művészeti elemeket hangsúlyozó módszertan növeli a tanulás és a megjegyzés hatásfokát." A paraliminalis kazetták konkrét kérésekkel fordulnak a hallgató felé. Ezen kívül a tartalom kialakításakor érvényes lélektani alapelveket is figyelembe veszik, valamint olyan speciális térbeli hanghatásokat, környezeti hangokat és zenét használnak, amik különleges belső érzékelési környezetet teremtenek. 7) „A mentálhigiénés feltételek javítása elősegíti a koncentrálást, a zenei háttér pedig lazító hatású. Mindezek eredményeképpen javul a felidézés és a hosszú távú emlékezés hatásfoka." Valamennyi paraliminalis kazettán különleges figyelmet fordítunk arra, hogy erős önértékelés-javító üzeneteket is adjunk. Az alkalmazott zenét pedig speciálisan azzal a céllal írták és szerkesztették meg, hogy az optimális koncentrálást eredményezzen. 8) „Javul a felidézés mértéke, ha az információ hihető és hiteles forrásból származik." Valamennyi paraliminalis kazettákkal kapcsolatos kiadványban, amit a Tanulási Stratégiák Részvénytársasága adott ki, csak névvel ellátott, hitelesített sikertörténeteket használunk fel, és hangsúlyozzuk az alkalmazott technikák törvényes voltát. A kazetták kifejlesztőjének, Paul Scheele-nek a tudományos és szakmai minősítését is megemlítjük. 9) „A pozitív és támogató tanulási légkör hatékonyabbá teszi a megértést és a megjegyzést." A paraliminalis kazettákat a legapróbb részletekig gondosan szövegezték, hogy biztosítsák a pozitív szóhasználatot és a céltudatosságot. 10) „A tanulási siker javítja az énképet és fejleszti az alkalmazkodóképességet, valamint az önbizalmat." Figyelembe vesszük a tanulási fejlődés ütemét, hogy minden meghallgatásnál biztosítsuk a sikert. Az említett tíz alapelvet szigorúan betartjuk. Ezek alkalmazása bizony a legtöbb tanártól a pedagógiai szemlélet minden vonatkozására kiterjedő változtatást kíván meg. Amint az az elmondottakból is kiderül, a paraliminalis hangkazettákkal történő tanulás közvetlenül felhasználja az e téren végzett ku-

tatás által feltárt alapelveket. A paraliminalis módszer, akárcsak a gyorstanulás, a legkorszerűbb személyiségfejlesztő technikák közé tartozik, és rendkívül jelentős eredményeket produkál.

Kövef/rezfefés
Az emberi fejlődés, a tanulás és a terápiás változás irodalmának eredményei a személyes és szakmai fejlődés új korszakát vetítik előre. Az évtizedek óta tartó, minden fronton zajló úttörő erőfeszítések eredményeképpen olyan új lehetőségek valósulnak meg, amelyek alig néhány éve még elérhetetlennek tűntek.

„Még csak a küszöbén járunk annak, hogy megismerjük az ember taníthatóságának
határait." - Dr. Jerome Bruner, Harvard Egyetem. Szükség van újítókra a tanulás és a személyiségfejlesztés területén. A kihívás az, hogy vajon ki tudunk-e fejleszteni olyan agyunkhoz illő tanulási módszereket, amelyek kifizetődők, használatuk örömteli, s amik persze lehetővé teszik a kívánt eredmények elérését. A Tanulási Stratégiák Részvénytársasága ilyen újítást mutatott be a paraliminalis hangkazettákkal. Amikor valaki tanulni készül, mint például a hangkazetták vásárlói, „kétoldalas aggyal" közelednek az elsajátítandó anyag felé. A „teljes agy" kifejlesztése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a tanuló valóban hozzáférjen teljes szellemi kapacitásához. A paraliminalis kazetta az egyetlen ilyen megvásárolható hangkazetta, ami ezt maradéktalanul meg is teszi. Ezek a kazetták azokat az új tanulási elméleteket és alapelveket alkalmazzák, melyeket az utóbbi tíz évben fejlesztettek ki. A tanulási és a személyiségfejlődési mechanizmusok terén feltárt titkok egyesítése új utakat nyitott nagyobb képességeink felé. Milyen új lehetőségeket szeretnél a felszínre hozni?

„Az emberek olyan elmebeli képességek birtokában vannak, hogy az már szó szerint meghaladja a zsenialitást." - mondta Dr.
Barbara Brown élettanász, a biofeedback (biológiai visszajelző mechanizmus) kifejlesztője.

CIKK

A teljes kapacitással történő olvasás művészete
Hogyan legyünk aktív és igényes olvasók
Számtalan, megfontolásra érdemes tanács áll rendelkezésünkre, amelyek megmondják, hogyan alakítsuk át olvasási szokásunkat, hogy meg tudjunk birkózni az információáradattal. A villámolvasás-tanfolyam ezeket az ötleteket alkalmazza a teljes elmével történő olvasásra. Először az agy jobb féltekéjét ingereljük a fantasztikus sebességgel történő fotóolvaással, valamint az olvasási sebesség széles skáláját és sokféle típusú anyagot alkalmazva rugalmasságot fejlesztünk ki. Ezt követően átkapcsolunk a bal féltekére, hogy kifinomult, elemző olvasási stratégiát fejlesszünk ki. Az eredmény pedig az, hogy a villámolvasás több alapelve beépül a mindennapi olvasási gyakorlatba, és megtapasztaljuk, hogy azok bonyolultabb olvasnivalókra is alkalmazhatók. Ezt a cikket azzal kezdjük, hogy az olvasás művészetét az olvasó változó igénye szempontjából vesszük szemügyre. Azután pedig két területen vizsgáljuk meg a készségfejlesztés kérdését: a teljes elmével történő olvasás (a szintopikus olvasást is beleértve) és az analitikus olvasás területén. Majd néhány arra vonatkozó gondolattal zárjuk az írást, hogy miként válhatunk minden olvasnivalónkkal kapcsolatban aktívabbá és igényesebbé. A másik típusú olvasás az, amikor olyant olvasunk, amit elsőre nem teljesen értünk. Az író valami olyat közöl, ami növelheti tudásunkat. Az ilyen típusú olvasás abban segít, hogy többet értsünk, s ne csak több információra emlékezzünk azon az értelmi szinten, amilyenen már más tudásanyag is birtokunkban van. Ezt nevezzük elemző olvasásnak. Ilyenkor az a cél, hogy az adott könyvet alaposan megértsük. Ez esetben azt feltételezzük, hogy az olvasónak korlátlan ideje van az anyag tanulmányozására. tudsz meg annak valódi természetéről, lényegéről. Az igazi felvilágosultság azonban több, mint a meglátás szintje. Csak akkor éred el a felvilágosultságot, ha nem csak azt tudod, hogy mit mond a szerző, hanem azt is, hogy mit ért az alatt, és miért mondja azt amit mond. Az informáltság és a meglátással való rendelkezés előfeltételei a felvilágosultságnak. De ne érd be kevéssel, ha számodra fontos dologról van szó! A villámolvasás és az elemző olvasási stratégiák együttesen már eljuttathatnak a felvilágosultság legmagasabb szintjére!

Milyen eredményt akarsz elérni?
A kétfajta olvasás közti egyik különbség az eredményben mutatkozik meg. Az az eredmény, hogy jobban értesült vagy, hogy új meglátásokhoz jutottál, vagy hogy felvilágosultabb vagy? Döntsd el, milyen eredményt akarsz elérni! Tájékozottnak lenni annyi, mint tudni az ügyről. Meglátásról akkor beszélhetünk, ha olyan információval rendelkezel, amit kreatív módon szintetizáltál és kapcsoltál hozzá a már korábban létező ismeretcsomaghoz. Felvilágosultnak lenni ezen kívül azt is jelenti, hogy tudod, miről van valójában szó, miért alakult az ügy úgy, ahogy alakult, milyen kapcsolatban áll az egyéb tényekkel, milyen vonásaiban hasonlít, illetve miben különbözik hasonló esetektől, és így tovább. Ha emlékszel arra, hogy mit mond a szerző, valamit megtanultál az olvasás révén. Ha igaz, amit mond, akkor a világról is megtanultál valamit. De szóljon bár a való világról, amit megtanultál, csak puszta információt nyertél, ha csupán a memóriádat tornáztattad. A meglátás jelenti a következő lépést. Amikor összekapcsolod és szintetizálod a tudatalattiddal megszerzett és feldolgozott információt, akkor felismerésekre jutsz. Nagyobb az esélye, hogy az ismert tényt más szemszögből is szemügyre veszed, és ezáltal többet

Teljes kapacitásod
Legtöbbünk csak a bal agyféltekéjével tanult meg olvasni, és azt is csak a legelemibb módon. A villámolvasás aktiválja a jobb agyféltekét, és integrálja azt a bal féltekével, hogy megtörténhessen a teljes elmés olvasás. A következő lépés, hogy a mélyebb megértés és az eredményesebb tanulás érdekében hatékonyan használjuk az analitikus elmét. Csak a teljes elmés olvasás és az elemző olvasási stratégiák bevezetése révén juthatsz hozzá az adott anyagból kinyerhető maximális haszonhoz, ami jelenlegi megértési szintedet messze meghaladja. Amikor teljes kapacitásoddal olvasol, akkor ugyanazokat a készségeket használod, amelyek az igazi felfedező tanulásnál működnek. Ezek a megfigyelés élessége, az azonnal elérhető memória, a jó képzelőerő, valamint az elemzésben és gondolkodásban edzett intellektus.

Az olvasás különböző típusai
Amikor olvasásról beszélünk, akkor az olvasás céljától függően kétféle olvasás között teszünk különbséget. Az egyik típusa az, amit akkor használunk, ha újságot, képeslapot vagy bármi más olyan irományt olvasunk, amit készségeink és képességünk alapján könnyen megértünk. Az ilyen típusú olvasás növeli információs készletünket, és szélesíti látókörünket. Ezt nevezzük teljes elmés olvasásnak. A cél a gyorsaság és a hatékonyság.

A teljes elmés villámolvasásrendszer
A villámolvasásnál az időn van a hangsúly. Az olvasó kijelöl egy időtartamot arra, hogy az előírt mennyiségű olvasnivalóval végezzen, például egy órát szán egy 400 oldalas könyvre. Ennél a típusú olvasásnál viszonylag rövid idő

alatt akarjuk a legtöbbet megkapni a könyvtől. Ez az idő mindig túl kevés ahhoz, hogy minden információhoz hozzájussunk, amihez csak lehetséges lenne. A teljes elmés rendszer öt lépésből áll: felkészülés, előzetes áttekintés, fotóolvasás, aktiválás és sebesolvasás. A teljes elmés olvasás mindig könnyed és kellemes, de nem alkalmi vagy találomszerííen végzett olvasgatás. A villámolvasás rendkívül szisztematikus, aktív és erősen célorientált tevékenység.

Ezt követően az ellazult éberség állapotába lépünk. Ebben az állapotban nem létezik sem unalom, sem szorongás. Figyelmedet egy ponton, éppen a fejed tetejének hátsó részén rögzíted, ami segíti elmédet, hogy minden figyelmeddel a szóban forgó feladatra összpontosíts.

Második lépés: előzetes áttekintés
A második lépésnek az a célja, hogy megvizsgáljuk a könyv felszínét, hogy mindent megtudjunk, amit csak elárul az. Ennél a szintnél valójában azt kérdezzük, hogy miról szól a könyv, milyen a szerkezete, milyen részekből áll. Az előzetes áttekintés után már tudod, hogy miféle könyvet tartasz a kezedben. Mire befejezed az átnézést, ismerni fogod a szerző fő állítását, és azt is, hogy milyen fajta könyvet írt. Az is lehet, hogy rájössz, egyelőre, vagy tán örökre is, elegendő az az információmennyiség, amire az áttekintés révén tettél szert. Az előzetes áttekintés lépései a következők: 1. Olvasd el a borítólapon a kiadó fülszövegét! A szerző általában itt foglalja össze mondanivalója főbb pontjait. Ha pedig a fülszöveg csak vevőcsalogató reklámduma, az is árulkodik a műről és annak értékéről. 2. Nézd meg a címoldalt és az előszót! Mindegyiket gyorsan fusd át! Figyeld meg az alcímeket, vagy a könyv vizsgálódási területére, illetve a szerző speciális nézőpontjára utaló egyéb jelzéseket, így meglehetősen világos képet kapsz a témáról, és talán arról is, hogy a mű mely kategóriába sorolható. 3. Tanulmányozd a tartalomjegyzéket! Szerezz egy általános képet a könyv szerkezetéről! Használd úgy, mint egy autótérképet! Sok szerző tölt jelentős mennyiségű időt a tartalomjegyzék megalkotásával. Vizsgáld hát meg, hogy kiderítsd, hogyan építi föl mondandóját! 4. Ellenőrizd a tárgymutatót! Mérd fel gyorsan ennek alapján az érintett témák választékát, a hivatkozott szerzők és könyvek jellegét! Amikor kulcsfontosságúnak tűnő fogalomhoz érsz a tárgymutatóban, akkor legalább néhány megadott oldalszámnál üsd is föl a

könyvet! Könnyen lehet, hogy ezek a szakaszok tartalmazzák a központi gondolatot, ami körül az egész könyv tartalma forog, vagy ami a szerző véleményének megértéséhez a kulcs. 5. Keress beindító szavakat! Egy-egy könyv esetében nézd meg körülbelül minden 20. oldalt, és figyeld meg, mely szavak ragadják meg a figyelmedet! írj össze 20-25 beindító szót!

Harmadik lépés: fotóolvasás
A fotóolvasás-szakasz több lépésből tevődik össze. Először is újra megerősítjük a célunkat, és még mélyebbre megyünk abba az ellazult, mégis éber testilelki állapotba, amit a gyorstanulás állapotának nevezünk. Ezt követően fotófókusz-helyzetbe állítjuk szemeinket. Ellazítjuk a szemünket, hogy perifériás látásunk látótere kiszélesedjen, s így az egész nyomtatott oldal látóterünkbe kerüljön. Ezzel testi és szellemi ablakot nyitunk, ami lehetővé teszi tudatalattink számára, hogy a beérkező vizuális ingerek közvetlenül hassanak agyunkra. Ennek az állapotnak a stabil fenntartása érdekében egyenletesen lélegzünk és állandó ritmusban lapozunk, miközben minden oldal lefényképezése közvetlen idegi választ vált ki. Az agy, mivel nem zavarja a tudatos elme kritikus-logikus működése, az egész szöveget percek alatt magába szívja.

A forgatókönyv
Tegyük fel, hogy előtted van egy könyv, amiről nem tudod, hogy el akarod-e olvasni. Azt gyanítod, hogy hasznos ismeretekhez és meglátásokhoz is hozzájuthatnál, ha előbányásznád belőle azokat. Tételezzük fel, hogy időd korlátozott, mint ahogy ez általában lenni szokott. Ez esetben a villámolvasás első négy elemét alkalmazd; a felkészülést, az előzetes áttekintést, a fotóolvasást és az aktiválást, az utóbbit a szuperolvasással és a lemerüléssel! A fő célod, hogy annyit ismerj meg ebből a könyvből, amennyit csak lehet, hogy szinte szó szerint elmédbe szívd a szöveget. Eljutsz oda, hogy nagyra értékeled a könyv mondanivalóját és fontosságát, tehát amit adni tud számodra az életben. Erezni fogod a könyv kisugárzását, persze ha megengeded magadnak. És belsődből vezéreltetve el fogod tudni dönteni, hogy érdemes-e a villámolvasás ötödik lépését is elvégezned, a sebesolvasást.

Negyedik lépés: aktiválás
Az aktiválás lépése célodnak megfelelően újraingerli az agyat. Először kérdésekkel szondázzuk elménket, felkeltve ezzel a kiváncsiságérzést és a nyitottságot. Ennek hatására tudatalattid megtalálja a legjobb utat és eszközöket célodhoz, a megértéshez. A Házi villámolvasás-tanfolyam kazettáin több módszert is megismerünk egy-egy könyv anyagának aktiválásához. Eljátszunk az adott könyvvel, és szuperolvassuk azokat a részeket, amelyek a leginkább vonzanak minket. A következő lépések további hasznos támpontokat nyújtanak az aktiváláshoz:

Első lépés: felkészülés
A hatékony olvasás azzal kezdődik, hogy felkészítjük magunkat rá a cél világos megfogalmazásával és az olvasáshoz szükséges ideális tudatállapot kialakításával. A cél felállításához tudatosan meg kell fogalmaznod, hogy mit akarsz elérni az olvasással. Tudatalattink számára a cél úgy működik, mint a radarjelzés, aminek alapján az már képes a keresett eredményt produkálni.

túl sok időt pazarolni. Ha lassan olvasod ezeket, akkor csak vesztegeted az idődet, de egy sebesség nem alkalmas az egész olvasmányra. Változtasd a sebességet olvasás közben, az anyag természetétől és bonyolultságától függően! Csak tudd, hogy mikor milyen sebesség a megfelelő! A legtöbb ember túl sokat vár el egy nehéz könyv első olvasásától. Függetlenül attól, hogy milyen bonyolultnak tűnik, az átlagos ember számára tervezett könyvek között nincs olyan, amitől kétségbe kellene esni - ha megfelelően kezeljük azt. Amikor először veszel kezedbe egy nehéz könyvet, akkor olvasd el azt sebesolvasással anélkül, hogy közben egy Az aktiválásnál alapvetően fontos, pillanatra is megállnál elgondolkodni azokon a dolgokon, amiket nem értesz hogy a Dr. Howard Gardner által „A többszörös intelligencia elmélete" (Theory of benne! Arra figyelj, amit megértesz, és ne Multiple Intelligences) című könyvében le- hagyd, hogy megakasszon az, amit nem írt első két (logikai és nyelvi) intelligen- tudsz azonnal felfogni! ciánál többet használj! A hatékonyaktiválás érdekében a hétféle intelligenciából legalább hármat kell használnod. Ez biztosítja, hogy a folyamatba a teljes elmédet bevonod, s nem csupán azt a "balagyféltekés" elemző funkciót, amiről az iskolában azt tanultad, hogy egyedüli megbízható támaszod. Folytasd az olvasást, ha olyan ponthoz is érsz, ahol nehézséged van a megértéssel, és hamarosan ismét érthető szövegrészekhez jutsz el! Koncentrálj ezekre! Menj tovább, ne állj meg! Sebesolvasd azokat a bekezdéseket, lábjegyzeteket, megjegyzéseket és hivatkozásokat is, amik nem kötik le annyira a figyelmedet! Ha elakadsz ezen buktatók bármelyikénél, akkor elvesztél. A könynyedség, a „kihegyezettség" és a kíváncsiság révén elmerülten és hatékonyan végzed dolgodat. Még ha esetleg 70%-nál is kevesebbet értettél meg, akkor is segítségedre lesz az a tudás, amikor visszakanyarodsz a problémás részekhez. Szinte mindannyiunkat arra tanítottak, hogy arra koncentráljunk, amit nem értünk. Azt mondták nekünk, hogy forduljunk szótárhoz, keressük ki a szakkönyvből vagy lexikonból, nézzünk utána a lábjegyzeteknél, szövegmagyarázatoknál, vagy egyéb másodlagos segítségforrásnál. De ha ezt túl korán csináljuk, az csak megbénítja az olvasást, ahelyett, hogy segítené. Emlékezz, a teljes elmés villámolvasás-módszer a gyorsaság és a hatékonyság növelésére épült! Biztosítunk helyet és időt több elemző stratégia számára is, ahogy azt a következő részben meglátod.

1. Nézd meg azokat a fejezeteket, amelyek a téma szempontjából kulcsfontosságúnak tűnnek! Ha ezen fejezetek első vagy utolsó oldalán összefoglaló mondatokat találsz, akkor merülj le ott, és olvasd el ezeket az összegzéseket! 2. Lapozgass, merülj le itt-ott, olvass el egy vagy két bekezdést, néha esetleg néhány egymás utáni oldalt, de ennél sohasem többet! Lapozd át a könyvet, és keress a fő gondolatra utaló jelzéseket, keresd a mű központi mondanivalóját! Olvasd el az utolsó két-három oldalt, vagy ha az utószó, akkor a könyv fő részének néhány utolsó oldalát! Ezeken a lapokon a legtöbb szerző összefoglalja, amit újnak és fontosnak tart.

Szintopikus olvasás teljes elmével
Kit. nevezhetjük nagy és alapos olvasottsággal rendelkező embernek, aki érti egy téma valamennyi oldalának a dinamikáját, jó felfogású, és önálló következtetésekre jut. Ahogy Shakespeare mondta: „Fogadd el minden ember bírálatát, de tedd félre az ítéletüket...és mindenek fölött: légy hű önmagádhoz!" A szintopikus olvasás lehetővé teszi, hogy elképzeléseid, véleményed és gondolataid saját igazságodra épüljenek. Ha elemzed a különböző szerzők elképzeléseit, és végül kiválasztod azt, amelyik számodra a legigazabban cseng, akkor a te igazságod nem egyszerűen az utoljára olvasott könyvből származik.

Definíció
Szintopikus olvasásról akkor beszélhetünk, amikor két vagy több, ugyanahhoz a tárgyhoz tartozó könyvet olvasunk. A szintopikus olvasás lehetővé teszi, hogy a különböző szerzők nézőpontjainak összehasonlítása révén mélyebben értsd meg az adott témát. A szintopikus olvasás fogalmát Mortimer Adler említi először klasszikusnak számító, a „Hogyan olvassunk el egy könyvet?' '(How to reada Book) című művében. Adler szerint az a gondolkozási készségszint, amit a szintopikus olvasás során használunk, az olvasás terén a végső cél. Amikor Adler 1940-ben megírta könyvét, még hiányzott a képből a „teljes elmés" olvasási és tanulási megközelítésmód, s azon belül a fotóolvasás, az elmetérképezés és a többszörös intelligencia elmélete. Ha a teljes elmés villámolvasás rendszeréhez hozzáadjuk a szintopikus olvasást, akkor az információt olyan sebességgel tudod feldolgozni és szintetizálni, ami messze fölülmúlja az eddig normálisnak tekintett tempót. A teljes elmés szintopikus olvasás azonban nemcsak a rendkívül gyors információfeldolgozást teszi lehetővé, hanem azt is, hogy eredeti gondolatokat szintetizálhass. Vedd fontolóra a következőt: mivel egyéni módon te válogatod össze a szerzőket, könnyen lehet, hogy

Ötödik lépés: sebesolvasás
Mostanra már alaposan végigvizsgáltad a könyvet teljes elméddel. Határozott érzésed van már arra vonatkozóan, hogy mennyire érné meg még több időt és szellemi energiát fordítani a könyvre. A villámolvasás-rendszer következő lehetséges lépése, hogy lazán még egyszer végigfutsz a könyvön. Sebesolvasás közben változtatod haladásod sebességét. Minden könyvben vannak olyan részek, amiket gyorsan lehet és kell olvasni, és minden jó könyv tartalmaz olyan anyagot, ami bonyolult, s ahol érdemes lelassítani. Átlagosan ekkor 2-3-szor gyorsabban haladsz majd, mint a szokványos olvasáskor, bár időnként percenként 3 000-5 000 szavas sebességet is elérsz, ami oldalanként 515 másodpercet jelent. Gyakran sajnos olyan irományokat is el kell olvasnunk, amikre nem érdemes

olvasásuk során egyéni, eredeti nézőpontra bukkansz. A villámolvasás-tanfolyamot elvégzők arról számolnak be, hogy amikor a teljes elmés szintopikus olvasást használják, valami izgalmas dolog történik bennük belül, ami furcsa, bensőséges módon kapcsolja az olvasottakat saját tudásukhoz. Ennek eredményként a tanulás szenvedélyének egy új szintjére jutnak el, aminek hatására életre szóló, örömteli kapcsolat alakul ki köztük, s az így olvasott könyvek között.

A szintopikus olvasás elkezdése 1. Tűzd ki acélodat! A szintopikus olvasás első aktív lépése, hogy - egyelőre kezdeti formájában - megfogalmazod célodat. Olyan célt válassz, ami kapcsolatban áll életed valamilyen számodra jelentős vonatkozásával! A szintopikus olvasás folyamatában előrehaladva célod valószínűleg még fontosabb céllá alakul. A cél aktívvá tesz, s az eredményes olvasás kulcsa az aktivitás. Minél aktívabban olvasol, annál hatékonyabb lesz olvasásod. A világosan megfogalmazott cél hatékony olvasást eredményez. Célod megformálásakor nyomatékosabbá teheted azt a következő szavak hozzáadáséval: „... hogy aztán képes legyek arra, hogy ...". Tegyük fel az a célod, hogy elsajátíts különféle golftechnikákat. Melyik megfogalmazást érzed hatásosabbnak: „Többet akarok megtudni a golfozásról", vagy „Golfozási technikákat akarok megtanulni, hogy aztán meg tudjam nyerni az egyesületi bajnokságot"? Miért van a második mondatnak nagyobb érzelmi ereje? Mert az abban megfogalmazódó cél fontos a számodra. A fontosság, vagy idegen szóval relevancia, fokozza a hosszú távú emlékezést. 2. Állíts össze bibliográfiát! Lazán tekintsd át a kiválasztott könyveidet, hogy eldönthesd, megfelelnek-e azok a kitűzött célodnak! 3. Fotóolvasással olvasd el valamennyit, legalább 24 órával az aktiválás előtt! Fotóolvasd a kiválasztott könyveidet, hogy így megágyazz a kívánt információk könnyű szintetizálásának! Az elmének érlelési időre van szüksége ahhoz, hogy kapcsolatokat hozhasson létre. Ha fotóolvasol, majd vársz 24 órát, az rendkívüli mértékben segíti az információk villámgyors feldolgozását. Alvás közben agyad megtalálja a módját, hogy szortírozza a napközben befogadott adatokat. Ha nem készíted elő megfelelően az agyadat, akkor meglátod, sokkal lassabban lesz képes feldolgozni a gondolatokat és elképzeléseket. Próbáld csak ki! Végezz szintopikus olvasást előzetes

fotóolvasás nélkül, és döntsd el magad, vajon van-e különbség az intuitív jelzések jelentkezésében!

A szintopikus olvasás aktivációjának lépései 4. Készíts el egy óriási elmetérképet! Szükséged lesz egy nagyméretű papírra, a könyveidre, és néhány színes ceruzára. A szintopikus olvasás egész ideje alatt hasznosnak fogod találni, ha elmetérképezés formájában jegyzetelsz, hogy ne kelljen megterhelned rövid távú memóriádat. Helyezd a könyveidet magad elé, és a kiterített, nagyméretű papír közepére rajzolj egy kört, majd írd bele a kiindulási célodat! Hagyj elegendő helyet a körben, hogy később szükség szerint módosíthasd a célodat! 5. Keress fontos részeket! Szuperolvasással és meriiléssel találj könyvenként legalább két olyan részt, amit célod szempontjából fontosnak tartasz! Ebben a lépésben a te célod lényegesebb, mint a könyvek íróinak a célja. Azért érdemes a célodat lámpásként magad előtt tartani, mert annak fényénél veszed észre azokat az egyébként megbúvó kifejezéseket, amik elősegíthetik célbaérésedet. Tartsd féken magad, ne engedd, hogy a folyamatnak ennél a részénél túl sok részletet elolvass! Azt kockáztatnád így, hogy valamelyik szerző álláspontja beszippant, s így már nem szintopikusan olvasol. Az önuralom nagyon fontos! Alapvető, hogy valamennyi könyvben könnyeden merülgess le, s hogy az olvasást korlátozd a célod szempontjából jelentős szakaszokra! Támpontokat gyűjtesz össze, amik aztán segítenek az egyes könyvek megértésében. Tudd, hogy ha túl sok időt töltesz a hagyományos módon történő olvasással, akkor már nem beszélhetünk szintopikus olvasásról! Incselkedj elméddel folyamatosan, hogy az szinte kiéhezetten várja már, mikor adhat kérdéseidre végre választ! Ahogy a téma bonyolult összefüggései egyre áttekinthetőbbé válnak, úgy finomítod menet közben te is a célodat.

A paradoxon megértése „Amíg nem tudod pontosan, hogy milyen könyveket olvass el, addig nem tudsz szintopikusan olvasni, ám amíg nem tudsz szintopikusan olvasni, addig nem tudod, hogy milyen könyveket olvass el." - mondja Adler. Az első előfeltétel, hogy rájöjjünk, egynél több könyv fontos a témánkban. A második azonban, hogy tudjuk, melyeket érdemes elolvasni. Az utóbbi a nehezebb ügy. Tegyük fel például, hogy szeretnéd megérteni az emberi szeretettel kapcsolatos különféle elképzeléseket. Szintopikus olvasással tanulmányozhatod ez esetben, hogy milyen módokon jelenik meg a szeretet az életben. Vajon ugyanaz a szeretet van-e egy férfi és egy nő között az udvarlás idején, mint a házasságukban? Mi a helyzet a gyereknek a kedvenc háziállata iránt érzett szeretetével? Vagy a szülői szeretettel? Egyre több kérdés kígyózik elő. Számos könyvet kellene elolvasnod, hogy választhass ezek közül a kérdések közül, és elhatározhasd, hogy mit is helyezz vizsgálódásod középpontjába. És még azután is, hogy már sok könyvet elolvastál, kiderülhet, hogy választott témád szempontjából sokuk valójában érdektelen. A paradoxon tehát a következő: addig nem tudod, hogy hová mégy, amíg oda nem mész.

6. Foglald össze a saját szavaiddal! Ha hátradőlsz, és ránézel elmetérképedre, azt látod, hogy azon számos fontos gondolat szerepel. Foglald össze ennek alapján röviden, hogy az eddigieket figyelembe véve, mit is gondolsz a témáról! Ez segít, hogy kialakítsd saját semleges, szakszavaktól mentes terminológiádat, ugyanakkor eltünteti a szerzők sajátos zsargonját, egyedi nyelvezetét. A különböző szerzők különböző szavakkal mondják el nem egyszer ugyanazt. Neked kell hát megteremtened saját, semleges terminológiádat! írd ezeket a szavaidat elmetérképed peremére! 7. Fedezd fel a témákat! Nézd át a könyveket és az elmetérképedet az egyes szerzők nézőpontjai közötti hasonlóságok és különbözőségek szempontjából! Olyan kérdéseket és témákat fogsz észre venni, amelyeket minden, vagy legalábbis a legtöbb szerző felvet munkájában. Vigyázz, könnyű letévedni az útról! Megeshet, hogy elkezdesz kérdezni, ahelyett, hogy inkább a „szakemberek" válaszaira vonatkozó kérdéseket keresnéd. Térj hát vissza újra és újra az elmetérképedhez és a könyvekhez! A témák felfedezésének legfőbb haszna, hogy így könnyebben tudsz kutatómunkád során mindvégig szellemileg nyitott maradni. Ez a hozzáállás csökkenti az esélyét, hogy előítéletekkel közeledj némely szerzőhöz, ami viszont megakadályozhatná, hogy észrevedd fontosnak tartott meglátásaikat. „Erőfeszítéseid" eredményeként sokkal mélyebben érted meg az adott témakört. Még az is lehet, hogy a te szempontjaid, illetve kérdéseid egyik szerzőnél sem bukkannak föl, még senkinek sem jutottak eszébe. Megcsapolhatod hát saját kreativitásod zsenialitását is, hogy valami újjal járulhass hozzá a világ fejlődéséhez, olyasmivel, ami a témával foglalkozó szerzőknek elkerülte a figyelmét. 8. Határozd meg a vitapontokat! A következő lépés azt kideríteni, hogy mely kérdésekben tér el gyökeresen az egyes szerzők álláspontja. Ezeket nevezzük vitapontoknak.

Haladj gyorsan egyik könyvtől a másikig, és találd meg a vitatott témákban a kulcsgondolatokat! Képzeld magad nyomozó riporternek, aki egy szobában ül a szerzőkkel, s éppen most tisztázza, hogy mi is a véleményük a szóban forgó ügyekről! Jegyezd le röviden elmetérképedre, ha találsz valami kulcsfontosságú pontot! Mihelyst megtaláltad a választ az egyik könyvben, tedd le azt, és máris kezdd lapozni a következőt! Ha minden szerződ valamennyi fontos kérdésben egyetért, akkor a következő két dolog egyikéről van szó: vagy nem tettél föl nekik elég kérdést, vagy további szerzőket kell keresned. 9- Alakítsd ki a saját álláspontodat! A kérdéskörben tett felfedező munkád során kialakíthatod saját véleményedet. A szintopikus olvasó minden nézőpontot megvizsgál, de nem foglal korán állást. Tegyél szándékos erőfeszítést, hogy egyensúlyt teremts a szerzők különböző nézetei között! Ugord át azokat a megjegyzéseket, amiket az előítélet diktálhat, és figyeld meg, nem kap-e valami túl nagy, vagy éppen túl kicsi hangsúlyt! Csak te tudod eldönteni, hogy elfogult vagy-e a vitában. Miután elegendő információt gyűjtöttél össze, alakítsd ki saját, vizsgálódásod eredményére épülő álláspontodat! 10. Alkalmazd! Úgy alkalmazd a megszerzett ismereteket, hogy azok hasznodra legyenek! A legtöbb üzletember és diák már az előző lépés végére elérte célját. Amikor szintopikus olvasással vizsgálsz meg 3-5 könyvet, lehet, hogy azt találod, hogy egyikük mélyebb áttanulmányozást is megérdemelne. Ez esetben célod elérése érdekében használd a villámolvasásrendszer lépéseit, különösen a sebesolvasást! Ha dolgozatot kell írnod kutatásodról, akkor érvelésedben legyél konkrét, és mindig a szövegből vett idézettel támaszd alá egy-egy szerző álláspontjának ismertetését!

Az elemző olvasás Az elemző olvasás bonyolultabb és szisztematikusabb, mint a villámolvasás-rendszer, annál kevésbé intuitív, ám megeróltetőbb. Alapos, teljességre törekvő, a létező legaprólékosabb olvasási forma. Ha a villámolvasásról azt mondtuk, hogy korlátozott időtartam esetén a legjobb és legteljesebb olvasási rendszer, akkor ugyanezt mondhatjuk el az elemző olvasásról akkor, ha korlátlan mennyiségű idő áll rendelkezésedre. Az elemző olvasás során egyfolytában rendkívül aktívnak kell lenni, állandóan jól megtervezett kérdéseket kell föltenni az olvasottakra vonatkozóan, amire egyébként nemigen lenne szükség, ha célod egyszerűen ismeretszerzés vagy szórakozás. Az elemző olvasás célja alapvetően az, hogy elmédet az intellektuális megértés magasabb régióiba vezesse. Az ilyen megértés azonban szinte lehetetlen, ha nem rendelkezel legalább némi gyakorlattal a kritikai gondolkodás és az elemző olvasási stratégiák terén. Az elemző olvasásnak két állomása van. Az első lépésben azt vizsgáljuk meg, hogy miről szól a könyv a maga alapvétő egységében, és mi a szerző szándéka írásával. A második fázisban pedig azzal foglalkozunk, hogy miként értelmezzük a szerző üzenetét. Első fázis: a szerkezet elemzése Első szabály: tudnod kell, hogy milyen fajta könyv az, amit olvasol! Minél előbb derítsd ki ezt, lehetőleg még az olvasás megkezdése előtt! Második szabály: foglald össze az egész könyvet egyetlen mondatban, vagy legfeljebb egy rövid bekezdésben! Harmadik szabály: állapítsd meg, hogy melyek a könyv legfontosabb részei, s nézd meg, hogy ezek miként viszonyulnak egymáshoz, illetve hogy miként szerveződnek egy egésszé! Negyedik szabály: derítsd ki, milyen problémákat céloz meg a szerző! Villámolvasással nagyon könnyen túljuthatsz az első fázison.

Második fázis: a tartalom elemzése
Ötödik szabály: találd meg a fontos szavakat, s azokon keresztül juss közös nevezőre a szerzővel! Hatodik szabály: jelöld meg a könyvben szereplő lényegesebb mondatokat, és vizsgáld meg a bennük rejlő javaslatokat! Hetedik szabály: találd meg vagy alkosd meg a könyv alapérveit oly módon, hogy ilyen szemmel nézve vizsgálod át az egymáshoz kapcsolódó mondatok rendszerét, és abból összegereblyézed a fő érveket! Foglald össze dióhájban a könyv alapérveit! Nyolcadik szabály: derítsd ki, mit javasol a szerző megoldásként!

messze nem annyira fegyelem, mint inkább hozzáállás kérdése. Azon az attitűdön múlik, hogy ha olvasol, akkor azt a fejedben világosan megfogalmazott céllal teszed-e. Az olvasás célja legtöbbünk számára az, hogy érzelmileg, lelkileg és szellemileg profitáljunk belőle. De az is lehet, hogy információt szerezz, vagy mérlegre tégy és megkritizálj bizonyos gondolatokat, hogy gazdagítsd magad, vagy egyszerűen csak hogy lazíts, és élvezd az olvasást. Világosan tudatosítsd magadban, hogy azért olvasol, mert így döntöttél! Személyes hasznod érdekében választottad ezt a tevékenységet. Tudatosítsd azt is, hogy megváltozik életed, ha birtokába kerülsz az olvasmányodban lévő ismereteknek! Csak így tudod elmédet rávenni a teljes belemerülésre és összpontosításra. Az aktív olvasók azzal tartják koncentráltan a figyelmüket, hogy folyamatosan kérdéseket tesznek fel. Olyanokat, amelyekre olvasás közben meg kell kapniuk a válaszokat. Adler szerint a következő alapkérdéseket és a következő sorrendben kell az olvasónak megkérdeznie a szerzőtől: 1. Miről szól a könyv mint egész? Állapítsd meg, hogy mi a fő téma a könyvben, s hogy a szerző miként fejti azt ki, miközben kisebb, lényeges résztémákra bontja!

Végső megjegyzések az aktív olvasásról
Függetlenül attól, hogy milyen fajta olvasást választasz, minél aktívabban végzed azt, olvasásod annál folyamatosabbá válik, és annál hatékonyabban éred el áhított célodat. A „folyékonyán olvasók" tartósan tudnak erősen koncentrálni, mert céltudatosan olvasnak, és menet közben folyamatosan kérdéseket intéznek a szerzőhöz. A koncentrálás, az összpontosítás

2. Mit mond el a szerző részletesen és hogyan mondja el azt? Állapítsd meg, hogy melyek azok a fő gondolatok, állítások és érvek, amelyek a szerző alapüzenetét tartalmazzák! 3. Igaza van-e a szerzőnek részben, vagy akár teljes mértékben? Ha már ismered a szerző állításait, akkor el tudod dönteni, hogy igazat adsz-e neki. Tisztázd a saját nézeteidet! Nem elég a szerző nézeteit megismerni! 4. Mi az, ami igazán fontos a könyvben? Ha új információkra leltél benne, akkor gondolkozz el, vajon mennyire lényegesek azok! Miért gondolja az író, hogy fontos tudni ezeket a dolgokat? S ha a könyv nem csak informált, hanem felvilágosulttá is tett, akkor próbálj még több felvilágosultsághoz jutni azáltal, hogy megkérdezed, mi következik még, mire utal, illetve mit javasol még a szerző?" Összefoglalva: használd fel ezeket a gondolatokat arra, hogy sokkal aktívabb és igényesebb olvasóvá válj! Vond be teljes elmédet, hogy gyorsan és hatékonyan olvass! Terjeszd ki megértésedet jelenlegi határaidon túlra oly módon, hogy kicsit gyakorlód az alapos, elemző olvasást! Mindenekelőtt pedig használd elméd teljes kapacitását, hogy elérd személyes és szakmai céljaidat!

SZUPEROLVASÁS ÉS MERÜLÉS

Dr. Russel Stauffer, „Hogyan tanítsuk az olvasást gondolkodási folyamatként?" című könyvében kimutatja, hogy egy-egy szövegnek csupán a 4-11%-a hordoz valóban fontos jelentést. A szuperolvasás és a merülés célja éppen az, hogy gyorsan megtaláld és a magad számára kinyerd ezeket a jelentős gondolati magvakat. Szuperolvasáskor gyorsan végigfutsz nagy szövegrészeken, hogy lehetőséget adj elmédnek a jelentést hordozó szavak kiszűrésére és „kiszúrására". Amikor a szuperolvasást a világosan megfogalmazott céllal ötvözöd, akkor elméd ösztönösen a kulcsfontosságú szavakhoz, kifejezésekhez, szemelvényekhez és gondolatokhoz fog vonzódni, s minden felesleges részt egyszerűen átugrik. A merülés azt teszi lehetővé, hogy folyamatosan elolvasd azokat a kiválasztott részeket, amikről úgy érzed, hogy választ adnak kérdéseidre. Azt már te döntőd el, hogy ennek során mennyit időzöl egy-egy fontos ténynél vagy gondolatnál.

Szuperolvasáskor a következő lépéseket kövesd:
1) Könyv olvasásakor ahhoz a részhez lapozz, amelyik vonzl Cikk vagy beszámoló olvasásakor kezdd az elején! 2) Felkészülésként fogalmazd meg a célodat, és lépj az ideális tudatállapotba! 3) Hagyd, hogy tekinteted kényelmesen fusson lefelé az oldal közepén, s közben annyi szót láss egyszerre, amennyit csak tudsz! 4) Növeld a sebességet, különösen, ha azon kapod magad, hogy tudatos elméd elkalandozik! Maradj laza! 5) Mielőtt elégedetten befejeznéd, hunyd be a szemed, és hagyd, hogy elméd még egy kicsit eméssze az éppen szuperolvasott anyagot! Szuperolvasás után kérd meg elmédet, hogy nevezzen meg bármit, amit a folyamat közben megfigyelt! Ha az ekkor felbukkanó gondolatok zöme inkább & szuperolvasás folyamatára vonatkozik, mintsem a szöveg tartalmára, akkor ellenőrizd a célodat újra! Győződj meg róla, hogy az valóban összhangban áll-e a szöveg tartalmával! Ha pedig az derül ki, hogy célod ugyan a tartalomra vonatkozik, de homályos, nem elég konkrét, vagy túl sokat markolni akaró, akkor keress több péidát és részletet! Mielőtt szuperolvasással másodszor is végigmennél a szövegen, szondázd meg elmédet, hogy kiderüljön, mit szűrt ki abból az első menetben! Hatékonyságod növelése érdekében igazíts célodon, és erősítsd meg céltudatodat!

Még többet a szuperolvasásról
Szuperolvasáskor lehet, hogy többször is nagy sebességgel kell átmenned a szövegen. Amikor azt érzed, hogy bizonyos szavak szinte magukhoz vonzanak, akkor valójában tudatalattid jelzéseivel találkozol. Elméd mélyebb része ugyanis így közli veled, hogy mi a számodra fontos, illetve mi lényegtelen. Hasonlóan ahhoz, ahogy a zenekarban a hangszereket a koncert eló'tt össze kell hangolni és mintegy be kell járatni, a szuperolvasás és célod finomítása közben elméd különböző részei is összehangolódnak és kapcsolatba kerülnek egymással. Szuperolvasáskor egyenletes tempóban vidd lefelé tekintetedet az oldal középvonalán, s közben engedd meg magadnak, hogy odafigyelhess azokra a szavakra, amelyek mágnesként magukhoz vonzanak! Minél gyorsabban teszed ezt, annál könnyebb lesz tudatos elméd számára, hogy ne kalandozzon el a figyelme. Ha a szöveget egymás után többször nézed át így, akkor több fontos részt veszel észre. A szuperolvasás mögött rejlő alapvető képesség az, hogy érzékenyen tudod venni elméd finom jelzéseit. Ahogy bizonyára előfordult már életedben, hogy hallgattál a megérzésedre és az helyesnek bizonyult, ugyanúgy hagyd ilyenkor is, hogy intuíciód vezessen el a keresett konkrét információkhoz! Ez talán olyan formában jelentkezik, hogy észreveszed, szemed ösztönösen a lap valamelyik területe felé fordul. Lehet, hogy valamilyen belső érzés jelzi, hogy itt állj meg, vagy tán egy belső hangot hallasz, vagy valamilyen gondolati kép bukkan fel fejedben. Amikor szuperolvasás közben fenntartod a relaxált éberség állapotát, akkor kapcsolatba kerülsz a szövegben rejlő mondanivalóval. Ha kizökkensz ebből az állapotból, akkor a szuperolvasás folyamatára fogsz reflektálni, ahelyett, hogy belemélyednél magába az élménybe. Gyakori jelenség, hogy menet közben valaki egyszer az ideális állapotban van, máskor meg kizökken belőle, ezért az a cél, hogy rutinra tegyél szert olyan kérdések megfogalmazásában és megválaszolásában, amik segítenek szuperolvasás közben is a megfelelő állapotban maradni. Ha a szuperolvasás után aggódnál, hogy talán kihagytál valami fontosat, akkor szondázd meg elmédet! Ilyen kérdéseket kérdezz: „Milyen példa van a szövegben, amit még nem vettem észre?", vagy „Milyen egyéb fontos példa szerepel a szövegben ezzel a témával kapcsolatban?" Az elme megszondázása és a szuperolvasás kombinálása segít, hogy felfedezd a számodra szükséges információkat. Kérdezd meg: „Milyen példa van a szövegben arra, amire emlékezni akarok?" Azután pedig szuperolvass, és figyeld meg, mit találsz!

Merülés
Amikor szuperolvasással áthaladsz a szövegen, használd minden alkalommal a merülés technikáját, ha elméd valamelyik szóhoz vagy gondolathoz irányítja figyelmedet! Egyszerűen csak merülj le a szövegrészbe, és az ösztönzésre hallgatva olvasd el a szóban forgó szakaszokat! Cikkben lemerüve soha ne olvass el egy-két bekezdésnyi szövegnél többet, s utána ismét szuperolvasással haladj tovább! Könyvben végzett merülés esetén maximum egy-két oldalt olvass el egyszerre!

A merülés és a szuperolvasás egyaránt azt kívánja meg, hogy konkrét kérdésekre keresd a választ. Ezen a területen fogod leginkább megérteni, hogy milyen rendkívüli mértékben fontos a határozott cél felállítása.

Szuperolvasási és merülési gyakorlat
Ennek a gyakorlatnak a során többször futod majd át „A teljes kapacitással történő olvasás művészete" című cikket, ami a 28. és 33. oldal között található. Ha elvégzed ennek a gyakorlatnak a négy részét, akkor fel fogod fedezni, mekkora erő rejlik az elmeszondázás, a szuperolvasás és a merülés összekapcsolásában. 1) Szuperolvasd a teljes cikket oly módon, hogy kb. 15 másodpercet fordítasz egyegy szöveghasábra! Ne próbáld még megérteni a cikket! Csak figyeld meg azokat a szavakat, amelyek a jelek szerint a lényeges mondanivalókat hordozzák, és közben folyamatosan, egyenletes sebességgel vidd végig tekintetedet a hat oldal szöveghasábjain, felülről lefelé! 2) Amikor másodszorra nézed át az anyagot, akkor a szuperolvasás közben már merülj is le azokba a részekbe, amelyek magukhoz vonzanak! Óvakodj a merülés túlzásba vitelétől! Emlékezz: egy-egy merüléskor maximum egy-két bekezdést olvasunk el! Folyamatosan haladj! Éppen mielőtt elégedettséget ereznél, és azt mondanád: „Ennyi!", hunyd le a szemed, és engedd meg elmédnek, hogy egy kicsit még elidőzzön az információn! 3) Szondázd meg elmédet oly módon, hogy elolvasod a 42. oldalon található 10 kérdést! Használd fel a kérdéseket, hogy azok mintegy súghassanak elmédnek, s így intuíciód a következő szuperolvasáskor és merüléskor már biztosan fog elkalauzolni! 4) Nézd át újra az egész cikket szuperolvasással és merüléssel! Figyeld meg a különbséget az ekkori és az első két menet között!

^TUDATOSSÁG SZINTJEI

reflektrv tudatosság TUDATOS fokalis tudatosság

- múlt- és jövőorientált - öntudatos tudatosság - metakognitív összehasonlító gondolkodás - az idő jelen pillanata - tudatában van a belső beszédnek, a mentális képeknek, a felidézett emlékeknek és az érzéseknek - figyel a jelenidejű érzékszervi érzékelésre - az ingereknek csak halványan van tudatában - információ a rövid távú memóriában

primer tudatosság

perifériás tudatosság TUDATTALAN - tudattalanul nagyon érzékelt és elérhető milyen mértékben ingerek érhető el a tudatosság számára? - tudattalanul érzékelt, ám nem elérhető ingerek

könnyen előhívható emlékek

megfelelő végszavazással előhívható emlékek - nagyon nehezen előhívhat emlékek

érzékelési input

procedurális tudás

- deklaratív tudás (epizodikus és szemantikus)

Forrás: G.William Farthing: A tudatosság pszichológiája (The Psychology of Consciousness) Englewood Cliffs, NJ: Pentrice Hall, 1992.

Domináns agyfélteki feldolgozás elemez következtet értelmez bírál betartja a szabályokat célokat állít föl

Nem domináns agyfélteki feldolgozás (egészében) fog fel alkot ráérez felfog új szabályokat teremt földeríti a lehetőségeket

holisztikusan

motiváció szükségletek csökkenteni a perceptuális (érzékelési) védekezést az elfojtási mechanizmusokat

tudatos megértés

FOTÓOLVASÁS

elvárás énkép

egyéb pozitív hatások

Hogyan fotóolvass?
1) Készülj fel!
Mielőtt belekezdenél a fotóolvasásba (vagy bármilyen más olvasásba), mindig deklaráld a célodat! Fogalmazd meg magadnak világosan, hogy mit vársz az adott irománytól!

2) Lépj be a gyorstanulás állapotába!
A „háromról egyre" módszerrel lépj a tanulásra szolgáló, ellazult éberség állapotába!

3) Erősítsd meg a koncentrációt, a hatást és a célt!
Adj néhány pozitív megerősítést önmagadnak! Olyan pozitív állításokat mondj magadban, amik a fotóolvasandó anyagot a tudatalattidhoz irányítják, és biztosítják, hogy az valóban a vágyott hatást váltsa ki! Például: „Fotóolvasás közben teljes mértékben koncentrálok." „ Mindaz, amit fotóolvasok, tartós hatást gyakorol tudatalattimra, és hozzáférhető számomra." „Azért vágyom a ... című könyvben lévő információra, hogy elérjem célomat, ami
az, hogy ... (személyes célod)."

4) Alakítsd ki a fotó fókusz állapotot!
Vidd figyelmed fókuszpontját közvetlenül a fejed fölé és mögé! Ennek érdekében elképzelheted, hogy mit ereznél, ha valóban egy mandarin pihenne fejednek azon a részén. Amikor kinyitod a szemedet, lazítsd el a nézésedet, és nézz a könyv teteje felett a távolba, vagy nézz keresztül a könyv közepén! Figyelj a könyv négy sarkára és a bekezdések közötti fehér területekre! Tekintetedet irányítsd kényelmesen a könyv mögé, amíg meg nem jelenik a radaroldal látványa!

5) Tartsd fenn stabilan a kialakított belső állapotot!
Légy tudatában ritmikus, mély légzésednek] Egyenletes ütemben lapozz a könyvben! Kántáld magadban a lapozás ritmusára: „La-za va-gyok la-po-zok, lá-tom az e-gész la-pot."

6) Zárd le a folyamatot!
Jelentsd ki, hogy biztos tudással rendelkezel az éppen fotóolvasott anyagról! „Méltányolok minden érzést, amit ez a tapasztalat váltott ki bennem, és megengedem tudatalattimnak és testemnek, hogy feldogozza őket... Kíváncsi vagyok, vajon hányféleképpen tapasztalom majd meg, hogy ez az információ hasznomra van." Kérd meg a tudatos elmédet, hogy hagyja tudatalattidat feldolgozni mindazt, amit fotóolvastál!

Többet a fotófókusz állapotról Helyezd el figyelmed „sarokkövét"!
Képzeld el olvasáskor a mandarint a fejed fölött és mögött, és figyeld meg, ahogy látótered kiszélesedik!

„Minivirsli-effektus"
Tartsd a két kezedet kb. 30 cm-rel a szemed elé, és érintsd össze a két mutatóujjad hegyét! Nézz a kezeidnél távolabbra, lazán és divergáló szemekkel! Anélkül, hogy ránéznél az ujjaidra, figyeld meg, mi történik a látóteredben!

A papírlapon lévő vonal megduplázása
Húzz függőleges vonalat egy papír közepén! Rajzolj két egymás felé mutató ujjat a vonal két oldalára, úgy, hogy a vonalnál majdnem összeérjenek! Fókuszáld a tekintetedet az oldal mögé, és kezdd el így látni a minivirsli-effektust a rajzolt ujjak között! Vedd észre, hogy látóteredben megkettőződik a rajzolt középvonal!

A „radaroldal"
Miközben keresztülnézel egy könyv közepén, figyeld meg a könyv négy élét és a bekezdések közötti fehér részt! Figyeld meg, hogy megduplázódik a könyv kötésvonala, és a két középső, függőleges vonal között megjelenik a lekerekített szélű „radaroldal"!

Többet arról, hogy miként tarthatod fenn a stabil állapotot?
íme néhány tipp, ami segít, hogy fotóolvasás közben a gyorstanulás állapotában maradj: • Ülj egyenesen és lazán! Legjobb, ha két talpad a földre simul, karjaid és lábaid egymás mellett párhuzamosan pihennek. # Tested és elméd között a lélegzeted tartja fenn a kapcsolatot. Engedd, hogy légzésed mély és ritmikus legyen! # Egyenletes tempóban lapozd a könyv oldalait, és közben kántáld a mondókát a lapozás ütemére! # Ne törődj azzal, ha véletlenül átugranál egy lapot! Semmi baj! Visszatérhetsz ezekhez a kihagyott oldalakhoz, amikor például majd fejjel lefelé, hátulról előrefelé fotóolvasod a könyvet. Jobban jársz, ha egyenletes tempóban továbbhaladsz, mint ha egyetlen oldal kedvéért kizökkensz a speciális állapotból. Ereszd szélnek a másfelé terelő gondolataidat oly módon, hogy tudatos elméd figyelmét az éppen végrehajtott cselekvésedre irányítod! Figyelj meg minden gondolati képet vagy érzést, ami fotóolvasás közben felbukkan benned! Ezek gyakran jelezhetnek fontos szakaszokat a könyvben, s így segíthetik a későbbi aktiválást!

RANDOM PONTSZTEREOGRAMMA

A lap alján látható, számítógép által előállított „random pontmátrix"-ba ágyazva az angol PHOTOREAD avagy fotóolvasás szó háromdimenziós képe rejlik. Ezt, vagy ehhez hasonló háromdimenziós képeket nézve szórakoztató módon tapasztalod meg a fotófókuszálást, tehát azt a divergáló (széttartó) szemtengelyekkel történő nézésmódot, ami a fotóolvasáshoz szükséges.

Első módszer
Engedd meg, hogy a szemed keresztülbámuljon a papíron! Azt is megteheted, hogy addig nézed a kép felső élének közepén lévő két fekete négyzetet, amíg azt négynek nem látod. Mindkét szemed két foltot fog észlelni, egymástól függetlenül. Hozd össze ezeket a pontokat úgy, hogy a középsők összeolvadjanak, és így összesen három pontot láss! Amikor a két középső pont eggyé olvad, lazulj el, és nézz tartósan továbbra is ugyanígy, s közben figyeld meg a kép többi részét a látótered szélén! Tartsd meg összeolvadtnak a két középső pontot, és közben lassan nézz körül a lapon! Ilyen szemállás mellett agyad idővel létrehozza a térbeli képet.

Második módszer
Tartsd a képet olyan közel a szemedhez, hogy az érintse az orrodat! Lazítsd el a szemedet — dé vigyázz, hogy ne bandzsíts, — és így csupán egy elmosódott ponthalmazt fogsz látni! Várj egészen addig, amíg ez már nem zavar, közben nyugodtan, lazán továbbra is nézz keresztül a képen! Majd egészen lassan, maximum két centiméter/másodperc sebességgel kezdd el távolítani arcodtól a papírt! Mindvégig ugyanabban a magasságban tartsd a képet! Figyeld meg az oldalon lévő mintázatot anélkül, hogy ránéznél az oldalra! Vedd észre, hogy a lap felső élénél lévő két nagyobb fekete pontot négynek látod! Amikor a kép bizonyos távolságra kerül tőled, akkor ez a négy pont hárommá olvad össze! Lazíts, és akkor fokozatosan elkezded érzékelni a kép mélységet! Hagyd, hogy agyad kialakítsa a képet! Ha ráfókuszálsz az oldalra, a kép el fog tűnni. Légy türelemmel, és hamarosan felbukkannak a háromdimenziós betűk!

ELMESZONDÁZÓ KÉRDÉSEK

A következő tíz kérdés a „A teljes kapacitással történő olvasás művészete" című cikkel kapcsolatos, amit a 28. és a 33- oldal közötti részen találsz meg. Elolvashatod okét, hogy ily módon az olvasmány szuperolvasással és merüléssel történő aktiválása előtt az elmeszondázást is bevesd. 1. Hogy válhat valaki felvilágosult olvasóvá? 2. Mire helyezi a teljes elmés villámolvasás-rendszer a fő hangsúlyt? 3. Mi a hatékony olvasás első lépése? 4. Milyen szerepet játszik a fotófókúsz-állapot a fotóolvasásban? 5. Mi a szintopikus olvasás, és annak milyen lépései vannak? 6. Miért fontos a célkitűzés a szintopikus olvasásban? 7. Mely technikák segíthetik a saját álláspont kialakítását az adott támakörben? 8. Mi a különbség az elemző és a teljes elmés olvasás között? 9- Miféle kérdéseket tud egy aktívan olvasó személy megfogalmazni, amik aztán segítik fenntartani koncentrált figyelmét? 10. Sebesolvasás esetén mi a megfelelő sebesség?

A fotóolvasott anyagok aktiválása
A Házi villámolvasás-tanfolyam során minvégig szerepel a tanulásnak az a négy lépése, amelyik mindenféle tanulást felgyorsít. Az első fázis a bevezetés, ami megfelel az előzetes áttekintésnek, és arra való, hogy felszínes, hozzávetőleges képet nyerjünk az anyagról. A második lépést fotóolvasásnak nevezzük. Ennek során összehozod agyadat a teljes információmennyiséggel, ám anélkül, hogy közben megpróbálnál azon tudatosan gondolkozni. A harmadik szakasz az érlelés, ami lehetővé teszi tudatalattidnak, hogy kialakítsa azokat az idegi kapcsolatokat és asszociációkat, amelyek aztán lehetővé teszik a későbbi megértést. A gyorstanulás utolsó szakaszát aktivációnak nevezik. Ennek célja, hogy újra ingereld agyadat oly módon, hogy aktívan elmélyülsz a megismerendő anyagban. Ennek hatására kapcsolat jön létre a tudatos és a tudatalatti elméd között. A dolog lényege, hogy az elmédet könnyeden engeded bele a játékba, hogy az be tudja mutatni számodra, valóban birtokában van azoknak az információknak, amelyekre vágysz. A teljes elmés villámolvasás-rendszer több aktivációs technikát használ, mint például az elmeszondázást, a szuperolvasást, a merülést vagy az elmetérképezést. Aktiváláskor legalább háromféle intelligenciádat (ld. 50. oldal) kell bevonni a folyamatba ahhoz, hogy biztonságosan hozzáférhess az agyad nem verbális régióiban tárolt információhoz. Az aktiváció első néhány lépése azt szolgálja, hogy felépítsd és letisztázd a célodat. Az egyes lépések során szerzett információk finomítják a következő lépésedet. Például amikor először szuperolvasod a szöveget, akkor lehet, hogy az abban rejlő ismeretmennyiségnek csak kis részét érted meg, ám agyad közben mégis „belemelegszik", s így második menetre már képes kiszűrni az értékesebb információkat is.

Az aktiváció lépései
Elmeszondázás
Játssz a könyvvel, engedd meg magadnak, hogy lazán barangolj benne! Fogalmazz meg olyan kérdéseket, amelyekre kíváncsian várod a választ!

Szuperolvasás
Szuperolvasd azokat a részeket, amelyek vonzanak]

Merülés
Merülj le, és olvass el olyan kiválasztott részeket, amelyeknél ösztönzést érzel erre, de az egy-egy alkalommal sohase legyen egy-két oldalnál több! Keresd a téged érdeklő kérdésekre adott konkrét válaszokat!

Elmetérképezés
Aktiváld az anyagot elmetérképezés, álmodás, eljátszás, rajzolás, megbeszélés, felismerő játékok, vagy bármi más, számodra megfelelő módszer segítségével!

Még valami az elmeszondázásról A kérdezés célja
Sokan hiszik azt, hogy az olvas jól, aki utána válaszolni tud a szövegből feltett kérdésekre. Valójában az uralja az információt, aki arra is képes, hogy 1) kérdéseket tegyen fel és módosítsa a kérdéseket, 2) válaszokat keressen és találjon, és 3) szükség esetén fel tudja idézni a tanultakat. A kérdések megfogalmazásának és megválaszolásának a képessége két teljesen különböző készség. Amikor helyesen alkalmazzuk azokat a tanulásban, akkor „kommunikációs hurkot" alkotnak agyunk kreatív és analitikus funkciói között. Az egyik az információt előre-, míg a másik visszacsatolja azt. A hatékony elmeszondázás előfeltétele, hogy megtanulj gördülékenyen és rugalmasan gondolkozni. Meg kell tanulnod, hogy mikor és hogyan érdemes módosítani kérdéseidet attól függően, hogy milyen információval rendelkezel már, és milyen további ismeretre vágysz még. A kérdések megfogalmazásával történő elmeszondázás hatékonyan aktiválja elmédet, és több információról szerzel így tudatosan is tudomást.

Szuperolvasás és merülés a gondolatvonat mentén
Amikor valamilyen cikket vagy könyvet aktiválsz, vedd észre a jeleket, amik a lényeges mondanivaló helyére utalnak! Ha megnézed az iromány szerkezetét, megállapíthatod, milyen séma szerint dolgozik a szerző. Utána már az író gondolatmenetének megfelelően szuperolvass és merülj el az adott anyagban! Az egyik jellegzetes gondolatépítkezési módszer az, amikor a szerző először ismerteti a problémát, majd elmagyarázza, hogy szerinte miként kellene azt megoldani. Ha téged történetesen a problémamegoldási javaslatai érdekelnek, akkor ennek ismeretében könnyen átugorhatod a számodra felesleges részeket, és rögtön ott kezdheted a szuperolvasást és a merülést, ahol elérheted célodat. Ezt nevezzük mi az író „gondolatvonata" követésének. A vonathasonlat a következőkre utal: $ A vonatot azok a problémák vezetik, amikkel a szerző küzd. % Az információáramlásban a fő „rakomány" a probléma eredetéről szóló okfejtés. Ez bizonyos állításokra épül, melyeket a szerző megpróbál elfogadtatni velünk. Ez a rakomány tartalmazza a kulcsfogalmakat. # Végül a vonat végén felbukkan a megoldás, hogy orvoslást javasoljon a problémákra. Az említett gondolatvonat az egyik lehetséges séma, amelyet az írók mondanivalójuk elővezetéséhez használnak. Fedezz fel más struktúrákat is a különböző cikkekben és könyvekben, amik jelzik számodra, hogy hol érdemes szuperolvasnod és lemerülnöd annak érdekében, hogy gyorsan hozzájuss a téged érdeklő gondolatokhoz és adatokhoz!

FELISMERÉSI JÁTÉK: 1. SZ. KÖNYV

Paul Ft. Scheele: Villámolvasás teljes elmével
kb. 53 500 szó

12. Egy számítógép-programozó rájött, hogyha fotóolvassa a gépi kódokat tartalmazó oldalakat, akkor a) elkezdi beszélni a gépi kódnyelvet, b) fel tudja idézni a kódokat, c) gyorsan felfedezi a programhibákat. 13. A sebesolvasás a) olyan, mint a széllovaglás avagy szörfözés, b) olyan, mint a hagyományos olvasás, c) valamennyi technika közül a leginkább jobbagyféltekés technika. 14. Felkészüléskor nem fontos a) megfogalmazni a célodat, b) belépni az ideális tudatállapotba, c) divergáló (széttartó) szemtartással nézni. 15. A hagyományos iskolarendszer főleg a következő két intelligenciát használja: a) a logikai-matematikait és a nyelvit, b) az interperszonálisát és az intraperszonálisat, c) a zeneit és a testi-kinesztetikust. 16. A könyv szerzője tanuláshoz a következő időbeosztást javasolja: a) 3-5 perc felkészülés, 20 perc tanulás, 5 perc szünet, b) 3-5 perc felkészülés, 30 perc tanulás, 5 perc szünet, c) 3-5 perc felkészülés, 40 perc tanulás, 5 perc szünet. 17. Nem tudjuk megváltoztatni régi olvasási szokásainkat, ha a) alternatív szemléletmódot alkalmazunk az olvasással kapcsolatban, b) új választási lehetőségekkel élünk, c) elemi szintű olvasási készségeinket használjuk.

IGAZ VAGY TÉVES AZ ÁLLÍTÁS? 1. Érdemes úgy kezdeni az olvasást, hogy becsukjuk a szemünket. 2. A szuperolvasást és a merülést a Batman (denevérember) hasonlatával ismerteti a könyv. 3. A beindító szavak kulcsfontosságú szavak. 4. Egy ékszerész a szuperolvasás és a merülés technikáját alkalmazta egy szakmai kiállításon. 5. Ennek a kézikönyvnek az elején ugyanaz az elmetérkép szerepel, mint a könyv 87. oldalán. 6. A feje fölött világító villanykörtével látható Einsteinképecskék olyan bekezdések mellett láthatók, amelyeket - hacsak nem akarsz egy új Einsteinné válni - nyugodtan átugorhatsz. 7. A fotóolvasáshoz az az ideális testhelyzet, amikor egyenesen ülünk, s a könyvet úgy tartjuk, hogy az 90 fokos szöget zárjon be az asztallal. JELÖLD BE A HELYES VÁLASZT! 8. Paul Scheele szerint a fotóolvasás olyan, mint a) vizet inni egy tűzoltófecskendőből, b) sügércsalit használni bálnafogáshoz, c) megenni egy finom meggyespitét. 9. A fotóolvasás felhasználja a) a tudatos elmét, b) csak a bal agyféltekét, c) az agy természetes képességeit. 10. A fotófókusz-állapot a) arra használja fel a látást, hogy közvetlenül a tudatallattiba vigyen be információt, b) olyan, mint amikor élesen fókuszálunk az egyes szavakra, c) ugyanaz, mint a defókuszálás. 11. Az „itt van a nyelvem hegyén" jelenség olyasmi, mint a) a beszédképtelenség, b) a memória, c) a rugalmasság.

18. A teljes elmés villámolvasás-rendszert alkalmazni lehet a) mindenféle olvasmány esetén, b) a regények kivételével mindenhez, c) csak speciális irományok esetén. 19. Frank Smith szerint, ha olvasás közben igyekszünk megjegyezni az iromány tartalmát, akkor az a) segíti a megértést, b) zavarja a megértést, c) nem befolyásolja a megértést.

20. A mandarintechnika célja, hogy a) segítse az emésztést, b) stabil támpontot adjon a figyelemhez, c) könnyebbé váljon a lapozás.

HALADÁST MÉRŐ LAP

J

1. sz. könyv: Paul R. Scheele: Villámolvasás teljes elmével Beindító szavak:

Egymondatos összefoglaló:

Felismerési játék:
1. 2.

n.
12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

3. 4. 5. 6. 7.
8.

9.
10.

19.
20.

Megjegyzések:

Teljesebb élet — Agykontrollal
írta: Mária Sorel IGAZ VAGY TÉVES AZ ÁLLÍTÁS? 1. A meditáció során kialakuló tudatállapot normális tudatállapot. 2. A REM-fázis az álmodással kapcsolódik össze. 3. A holisztikus gyógyítás csapatmunka. 4. Ongyógyító erőink kulcsa saját gondolkodásunk. 5. A Silva-módszer dinamikus lazítás. 6. A könyv megemlíti az AIDS-betegséget. 7. Az alvás különleges tudatállapot. JELÖLD MEG A HELYES VÁLASZT! 8. „Nincs szellem anyag nélkül, nincs anyag szellem nélkül." — mondta: a) Emilé Coué, b) Rudolf Steiner, c) Descartes. 9. Hányféle tudatállapotot ismertet Mária Sorel? a) kettőt, b) hármat, c) háromnál is többet. 10. Melyik mesecímmel találkoztál a könyvben? a) Hófehérke és a hét törpe, b) Piroska és a farkas, c) A békakirály. 11. Hány alaptörvénye van a hermészi tanításnak? a) 3, b)5, c)7. 12. A kondicionált reakció jelentése: a) intuíció, b) feltételes reflex, c) feltétlen reflex. kb. 55.000 szó

13. — „Isten magját hordjuk magunkban, s mint ilyenek, Istenhez válunk hasonlókká." — mondta: a) Eckhardt mester, b) Sai Baba, c) Emilé Coué. 14. Hány csoportra osztja Mária Sorel a meditáció különböző módozatait? a) 2, b)3, c)5. 15. A külső tudatosság szintjén vagyunk, amikor a) relaxálunk, b) hallunk, c) álmodunk. 16. A speciális kapcsolatteremtés technikája: a) az Álomkontroll, b) a tanácsadók használata, c) a szubjektív kommunikáció. 17. Oscar G. a következő Agykontrolltechnikával találta meg egymillió márkás szerződését: a) Három Ujj technika, b) Elme Tükre technika, c) Álomkontroll. 18. Mivel kísérletezett Ana Mária Selmán? a) majmokkal, b) hagymával, c) emberi sejtekkel. 19- Az imagináció jelentése: a) kreativitás, b) szubjektív hallás, c) képzelőerő. 20. A kozmikus tudat jelentése: a) örökkévalóság, b) megvilágosodás, c) belső békesség.

48

HALADÁST MÉRŐ LAP

2. sz. könyv: Mária Sorel: Teljesebb élet — Agykontrollal Beindító szavak:

Egymondatos összefoglaló:

Felismerési játék:
l. 2. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18.

3. 4. 5. 6.
7. 8. 9. 10.

19.
20.

Megjegyzések:

Megtanultunk az iskolában agyunk bal féltekéjével olvasni: nagyon tudatosan, lineárisan, „egyszerre egy szótagot" módon. Ez kitűnően bevált arra a célra, hogy kiépítsük vizuális szófelismerő képességünket és az életünkben alkalmazott szókincsünket. Az olvasásnak ez a módja azonban mégis nagymértékben korlátozza a feldolgozási sebességet és az írott anyag megértését. Mivel már rutinosan olvasol, itt az ideje, hogy túlnődd ezeket a kisiskolás korban kialakult korlátaidat, és ráébredj, valójában milyen hatalmas és hatékony olvasási kapacitással rendelkezel. A gyakorlott olvasó végső célja, hogy az olvasási sebességek széles skáláján tudjon mozogni. Az igazán fejlett olvasás rugalmas olvasás, aminek a sebessége az anyag bonyolultságától és az olvasás céljától függően változik.

Hogyan sebesolvassunk?
Lehet, hogy a villámolvasás első néhány lépésének alkalmazása után úgy érzed, hogy még többet akarsz megtudni az adott irományból. A következő lépés — a sebesolvasás — használatakor végigmész a könyvön, az elejétől a végéig. Akkor vedd fontolóra az egész iromány egyszeri, könnyed sebesolvasását, ha az olyan ismereteket tartalmaz, amelyek komoly szolgálatodra lehetnek a jövőben. Az elemi szintű olvasás és a sebesolvasás között az a különbség, hogy az utóbbi esetén nem állsz meg töprengeni, ha valamelyik szövegrészt nem teljesen érted. Olvasási sebességed az anyag bonyolultságának és fontosságának mértékétől, illetve a témával kapcsolatos előismereteidtől függően változik. Ha például olyan szövegrészt sebesolvasol, amit előzőleg már szuperolvasással és merüléssel átvettél, akkor ott haladj gyorsan! Amikor olyan szakaszokhoz érkezel el, amiknek kitűzött olvasási célodhoz nincs közük, akkor azokon suhanj át! Más helyeken pedig nyugodtan lelassulhatsz, hogy kialakíthass lényeges új kapcsolatokat. Mindvégig folyamatosan és aktívan olvass, az ellazult éberség állapotában! Ha sebesolvasás közben valami miatt mégis elkalandoznának a gondolataid, akkor ismételten képzeld el a mandarint a fejeden, hogy támpontot adj figyelmednek!

3

A többszörös intelligencia elméletét Howard Gardner fejlesztette ki a Harvard Egyetemen. Ez az elmélet hét intelligenciát különböztet meg, amelyekre valamennyi tanulási tevékenység esetén érdemes tekintettel lenni.

1) Nyelvi intelligencia
Érzékenység a szavak jelentésére és a szórendre. Nyelvészek, írók és szónokok használják ezt az intelligenciát.

2) Logikai-matematikai intelligencia
A matematikában és más komplex logikai rendszerekben használt képesség. Számítógép-szakemberek, mérnökök és tudósok sorolhatók alapvetően ebbe a csoportba.

3) Zenei intelligencia
Képesség a zene megértésére és megalkotására. Zenészeknél, zeneszerzőknél és táncosoknál figyelhető meg kiemelkedő zenei intelligencia.

4) Térbeli eligazodási intelligencia
Annak a képessége, hogy a látott világot pontosan érzékeljük, és fejben vagy papíron újra fel tudjuk építeni (vagy meg tudjuk változtatni). A formatervezők, az építészek és a légiforgalom-irányítók emelkednek ki jelentősen ezen intelligencia terén.

5) Testi-kinesztetikus (test- és mozgásérzékelési) intelligencia
Annak a képessége, hogy a testet ügyesen használjuk önkifejezésre, cél elérésére vagy szórakozásra, illetve szórakoztatásra. A sportolók, a táncosok és a színészek emelkednek ki ebből a szempontból.

6) Interperszonális intelligencia
Annak a képessége, hogy érzékeljünk és megértsünk másokat, hangulatukat, kívánságaikat és motivációjukat. Vezető üzletemberek, politikusok, tanárok, terapeuták használják kiemelkedő mértékben ezt az intelligenciát.

7) Intraperszonális intelligencia
A személyes érzelmek, értékek és gondolkozásmód megértése. A magukba tekintő módon író szerzők, pszichológusok, feltalálók és vallási vezetők gyakorlottak ebben az intelligenciában.

Irodalom: Howard Gardner : Frames of Mind (Lelkivilágok) Péter Kline: The Everyday Genius (Zseninek születtünk!) (Magyar lektori megjegyzés: az Agykontroll Kft. megjelenés alatt álló magyar nyelvű kiadványa)

ELMETÉRKÉP

Hogyan készítsünk elmetérképet?
Befejezheted az aktiválást egy elmetérkép elkészítésével. Az elmetérképezés, aminek az ötlete Tony Buzan nevéhez fűződik, a teljes elmét bevonó, kreatív jegyzetelési módszer. Minden elmetérkép reljesen egyedi alkotás, ami készítőjének a gondolatait tükrözi vissza. A te elmetérképed is egyedi mű, ami a képeivel és asszociációival elősegíti, hogy hoszú ideig emlékezz az olvasott információkra. Az elmetérképezés alaplépései többek közt a következők: # írd a lap közepére a központi gondolatot! Legjobb ha egy rajzzal fejezed ki azt! # A központi körből kiindulóan húzz sugarakat, s azok végéhez írj olyan gondolatokat és fogalmakat, amelyek összefüggenek a középen ábrázolttal! # Csakis kulcsfogalmakat használj! Ezek egyébként gyakran olyan beindító szavak lesznek, amiket az előzetes áttekintéskor azonosítottál. Minden gondolatot, illetve fogalmat maximum három szóval fejezz ki! # Használj minél több vizuális elemet — rajzfilmfigurát, képet, szimbólumot! # Használj lehetőleg színeket is! A két legjobb könyv az elmetérképezésről, amelyek részletesebben is elmagyarázzák ezt a technikát, a következők:
Tony Buzan: The Mind Map Book (Az elmetérképezés könyve) és
Nancy Margulies: Mappíng Inner Space (A belső tér feltérképezése).

CIKK

ELMETERKEPEZES
Egy tinédzser jobbagyféltekés ötlete forradalmasíthatja a tanulást
írta: Barbara DiObilda Egy Miami-beli tinédzser olyan stratégiát dolgozott ki, ami véleménye szerint forradalmasíthatja a tanulást és a megértést az iskolás gyerekek, sőt a felnőttek körében is. Ezt a módszert nevezték el elmetérképezésnek. A 15 éves ameikai Léna Israel nevű kislányt híressé és ünnepeltté tette ez az ötlete az Egyesült Allamokban, Ausztráliában, Ázsiában, sőt még a korábbi Szovjetunió területén is. „Minden diák jobb osztályzatot szeretne kapni, de nem feltétlenül akar többet is tanulni" - mondja Léna, aki Észak-Miami Beach egyik középiskolájába jár. „Az elmetérképezéses tanulási módszerrel kevesebbet kell leírnod és tanulnod, mégis több információra tudsz majd visszaemlékezni." Hogyan működik ez? Ahhoz, hogy ezt megértsd, tedd a két ökölbe szorított kezedet egymás mellé! Körülbelül ekkora az agyad. A bal oldala kontrollálja a logikát, a nyelvet, a számokat és a sorrendiséget. A jelek szerint a jobb oldal az agy kreatív része; ez vezérli a képzeletet, a színérzékelést, a zenei készséget, sőt még az ábrándozást is. Mindkét agyfélteke önállóan dolgozza fel az információkat, az agy mégis akkor működik a legjobban, ha mindkét oldalát egyaránt éri inger. És éppen ebből a szempontból válik jelentőssé az elmetérképezés. „Ez egy olyan tanulási technika, amelyik az egész agyat használja." - mondja Léna. Készen állsz arra, hogy te magad is kipróbáld? Akkor vegyél elő egy üres papírlapot, rajzolj a közepére egy kört, majd írj abba egy szót, vagy rajzolj egy képet, ami az adott témát reprezentálja! Próbáld ki például a zenét! írd középre a „zene" szót, vagy rajzolj oda néhány kottafejet, hogy számodra azok szimbolizálják ezt a témát! Ezt követően húzz vonalakat, amelyek kiágaznak ebből a körből, tehát a központi témából, és mindegyik végénél jelölj egy-egy altémát! Mindegyikhez rajzolj egy képet, vagy írj egy szót! Az egyik vonal végéhez például azt a szót írod, hogy „stílusok", a másikhoz, hogy „előadók", a harmadikhoz, hogy „dalok", míg a negyedikhez mondjuk a „hangszerek" szót. Innen ismét ágaztass el! A „hangszerek"-től kiindulva húzzál több ágat, majd végükhöz írd vagy rajzold egy-egy hangszer nevét, illetve képét! Például: hegedű, trombita, dob. A „stílusok"-hoz is húzzál elágazó vonalakat, s írd a végükhöz például azt, hogy rock, country, jazz, vagy rajzolj olyan képeket, amik számodra találóan jelképezik ezeket a zenei irányzatokat! Egészen addig folytasd az elágaztatást, amíg az adott témát ki nem meríted! Próbáld meg, hogy minden ág végéhez csak egyetlen szót írsz, de még jobb, ha képet rajzolsz! Továbbá használj másmás színt az egyes ágaknál! Ezek a stratégiák mind azt szolgálják, hogy agyad mindkét oldalát érje inger. Az eredményül kapott „térkép" olyan tanulási eszköz lesz, ami vázlatul szolgálhat például egy fogalmazás megírásához, vagy ami a legalapvetőbb és legjelentősebb tények feltüntetésével áttekinthetően mutatja meg bármely tantárgy vázát. „Amikor lineáris módon jegyzetelsz, tehát csak szavakat írsz egymás mellé a papírra, akkor időd 90%-át olyan szavak leírására fecséreled el, amelyeknek semmi jelentőségük nincs a megértés vagy a felidézés szempontjából" — mondja Léna. „Amikor pedig ezt a jegyzeted tanulod meg, akkor ennek megfelelően a tanulási időd 90%-a is veszendőbe megy." „Elmetérképezéskor csak a kulcsszavakat használod, ezért többet tanulsz, és többre emlékezel. Barátom kémiafüzete csaknem 8 cm vastag, míg az enyém alig

2, mégis mindkettőben ugyanaz az információ található." Léna rendszere Tony Buzan: „Használd agyad mindkét oldalát!" (Use Both Sides of Your Brain) című könyvének egyik fejezetéből nőtt ki. Léna úgy gondolta, hogy az a koncepció, amit Buzan a hatékonyabb munkastratégia kialakítása érdekében üzletembereknek dolgozott ki, megfelelő házi dolgozati téma lesz számára, ha azt ő gyerekekre és tanulásra szabja át. Az lett. Dolgozatára jelest kapott, de ez csak a kezdet volt. Lénát meghívták, hogy adja elő újítását a tehetséges gyerekekkel foglalkozó 8. világkongresszuson 1989-ben Sydneyben, Ausztráliában. O volt az első fiatal, aki előadást tartott ilyen konferencián. „Olyan izgalmas volt" - mondta -, „több mint 250 igazán rám figyelő pedagógusnak tartottam elődást, akik a világ legkülönfélébb tájairól sereglettek össze." Amikor visszatért az Egyesült Államokba, Léna kiadott egy könyvet, amit a konferenciára állított össze. Címe: „Agyerő gyerekeknek - Hogyan lehetsz azonnal zseni?" (Brain Power for Kids — How to Become an Instant Genius). Több, mint 2 000 példányt adott el belőle. Azóta alakított egy vállalkozást Brain Power for Kids (Agyerő gyerekeknek) néven, és világszerte előadásokat tart. Ennek ellenére Léna csak egy tipikus tinédzsernek tartja magát - továbbra is kell például háztartási munkát végeznie -, sok kortársával szemben ő azonban már nem bizonytalan a jövőjét illetően. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ő azt már alaposan feltérképezte... A „Brain Power for Kids — How to Become an Instant Genius" című könyvét meg lehet rendelni tőle levélben. Postacíme: P.O.Box 630503 Miami, FL 33163 U.S.A. Ára 6 dollár, ami amerikai megrendelés esetén - a kezelési és a postaköltséget is tartalmazza már. Ezt a cikket a Scripps Howard News Service engedélyével közöljük itt.

A könyv egymondatos összefoglalása az előzetes áttekintés alapján

A könyv elolvasásával kapcsolatos célodra épülő kérdések, fontossági sorrendben.

55

I

A oldal Hogyan tanulhatsz a teljes elméddel?
Tervezd meg a munkát! A félévre kiadott teljes anyagot olvasd el az első este! Hogyan használd az iskolaórákat és előadásokat az olvasottak aktiválására? Az előadások elmetérképezése. Felkészülés a tesztvizsgákra. Beszámolók megírásához használd teljes elmédet! Alakítsd ki az ideális tanulási menetrendet! Hogyan remekelhetsz a tesztvizsgákon?

Tarts lépést az üzleti olvasnivalókkal!
Hogyan olvass el jelentéseket és folyóiratokat percek alatt? Kövesd nyomon a napi sajtót! Fusd át az emlékeztetőket, a leveleket és az elektronikus postát!

A sikeres pályamódosítás titka
Hogyan készülj fel felvételi beszélgetésre? Hogyan válhatsz gyorsan jól informálttá egy számodra új szakterületen? Használd a szintopikus olvasást, hogy szakértői szintű tudásra tehess szert!

Memóriafejlesztés
Hogyan aktiváljuk a memóriánkat? Használd a tudatalatti adatbázisát az emlékfelidézéshez! Légy nyitott a spontán aktiválódásokra!

B oldal Célkitűzés
A cél kialakítása. Alakítsd át kívánságodat akarássá! Győződj meg arról, hogy kitűzött célod megfelel a jól megfogalmazott cél valamennyi kritériumának!

Készíts akciótervet!
Tettekkel indulj el célod felé! Ajánlott célelérési cselekvések. Tisztázd magadban világosan, hogy milyen új viselkedésmódot fogsz szokásoddá tenni!

Alakíts ki új viselkedésmódokat!
Képzeletbeli próba. Az új viselkedésmódok kialakításának hat lépése.

Zárás

Tanulási módszerek
# # # Gyújtsd össze a megtanulandó anyagokat, s tedd magad elé az egészet! Döntsd el, hogy mit fogsz tenni, illetve tanulni a következő percekben! Szánj rá 3-5 percet, hogy a tanuláshoz megfelelő tudatállapotba kerülj! Menj szintedre a szokásos módon, tehát a háromról-egyre módszerrel, és ott mondogass magadnak pozitív állításokat! Például: „Az elkövetkező 20 percben teljes éberséggel és erőlködésmentes koncentrációval tanulok." „A tanulás végeztével frissnek, ellazultnak és magabiztosnak érzem majd magam." „Amikor a jövőben emlékezetembe akarom idézni ezt az információt, akkor ellazulok és elengedem magam. Az információ szabadon beáramlik az elmémbe, és könnyedén felidézek minden ismeretet, amire csak vágyom." # Tanulj 20 percen keresztül! Teljes figyelmeddel fordulj a tananyag felé! 0 Tarts ötperces szünetet! Ez alapvető fontosságú! Távolodj el a tanulástól fizikailag és szellemileg egyaránt! # Ismételd meg ezt a tanulási ciklust még kétszer, tehát összesen 90 percet tanulj így, majd adj magadnak 15 perces szünetet! Utána jöhet az újabb 90 perces periódus. Tesztvizsga írása közben gyakran állj meg, hogy ellazulj, és szorosabb kapcsolatba lépj tudatalattiddal! Ha a háttérben klasszikus, NewAge vagy „szupertanulási" zene szól, az segíthet, hogy jobban el tudj lazulni tanulás közben. Vizsgálatok szerint az ilyen zene hallgatásakor a tanult anyag nagyobb hatást gyakorol az agyra.

Tesztvizsga
Figyelmedet a jelen pillanatra összpontosítsd! Ne foglalkozz se az előző kérdéssel, se a következővel! Használd tudatos elmédet arra, hogy az elemezze, mit csinál elméd tudatalatti része! Figyeld tudatalattid jelzéseit, s ne a tesztkérdéseket elemezgesd! Figyelj meg minden felismerésérzést, amit tapasztalsz, ne pedig erőlködve próbáld felidézni a helyes választ! Ha a kérdés elolvasásakor nem jut eszedbe a válasz, akkor egyszerűen lépj a következő kérdéshez! Tudatalattid ilyenformán már megkapta a rendelést. Miután valamennyi könnyű kérdésre válaszoltál, kanyarodj vissza azokhoz, amiket első menetben megválaszolatlanul hagytál! A kérdés másodszori elolvasása megerősíti a tudatalattidhoz intézett kérésedet, és a válaszok kezdenek felbukkanni a mélyből. Eressz szélnek minden olyan gondolatot, ami azt súgja, hogy most feltétlenül jól kell szerepelned! A teljesítmény miatti szorongás nem segít, míg a kíváncsiság és a belső béke annál inkább.

A cél felállítása
Keress olyan célt, aminek eléréséhez a villámolvasást akarod használni! Egyszerű, konkrét és reális legyen ez a cél! Ellenőrizd, hogy kielégíti-e az a jól megfogalmazott cél ismertetendő kritériumait! Ezt szem előtt tartva válaszolj a lap alján található két „eligazító kérdésre"!

A jól megfogalmazott cél kritériumai:
A pontosan leírt célt könnyebb elérni. A jól megfogalmazott cél ismérvei: 1) Pozitívan van megfogalmazva. Azt határozd meg, hogy mi az, amit el akarsz érni, s ne azt, hogy mit akarsz elkerülni! 2) Elérése rajtad múlik. A célodnak elérhetőnek kell lennie, és te legyél az, aki eldönti, hogy elindulsz-e a cél felé, s ne valaki más! 3) Megőrzi a jelen pozitívumait. Amikor célod elérése érdekében lemondasz valamiről, akkor mindig őrizd meg az életedben már meglévő jó dolgokat! Olyan dologról mondj le tehát, ami nem szegényebbé, hanem gazdagabbá tesz! 4) Mérhető és ellenőrizhető. Legyen egyértelmű, hogy miből tudod, hogy elérted célodat! 5) Méltó. Fontos, hogy célod értékes legyen számodra! Olyan, ami megéri a befektetést.

Eligazító kérdések
1) Mi a célod?

2) Konkrétan mit tehetek az elkövetkező néhány napban azért, hogy közelebb kerüljek célomhoz?

Érdemes megszívlelni a következő tanácsokat, hogy fejlesszed képességedet, hogy egyre rutinosabb villámolvasóvá válj.

Ne gyakorold, hanem használd!
Ne áltasd magad azzal, hogy majd kiszakítasz napjaidból külön időt a gyakorlásra! A legtöbb ember ezt aztán soha nem tenné meg. Egyszerűen csak használd a módszert! Akármennyire is csábítana, hogy a megszokott, kis hatásfokú módon olvass, kövesd a teljes elmés villámolvasás-rendszer lépéseit, még mielőtt bármi más módon kezdenél el olvasni!

Játssz perifériás látásoddal!
Figyeld például vezetés közben az eléd táruló látvány teljességét, széles látótérrel, és azt is vedd észre, ami látótered szélén bukkan föl! Séta közben „lágy tekintettel" nézd a világot, ahogy a látóhatár felé irányítod szemed! Ez lehetővé teszi, hogy mindent láss, anélkül, hogy kemény fókuszálással valamire is ránéznél. Ha nevekre vagy más ismert adatra akarsz emlékezni, akkor lazulj el! Engedd meg magadnak, hogy felismerd az információmorzsákat tudatos tudatosságod peremén, hogy így segítsd a teljes emlék „bekattanását!

Fotóolvass!
Tekints át előzetesen és fotóolvass legalább egy könyvet minden nap! Aktiváld a fontos anyagokat elmeszondázással, szuperolvasással, merüléssel és elmetérképezéssel! Az előzetes áttekintés és a fotóolvasás után hagyj egynapos érlelési időt, és csak másnap aktiváld az adott anyagot! Ily módon sokkal jobban kihasználod agyad idegi kapcsolatteremtő képességét.

Teljes elméddel olvass!
Valahányszor el kell olvasnod valamit, mindig használd a teljes elmés villámolvasás-rendszert! A 60. oldalon megtalálod a tanácsokat, hogy különféle típusú irományok esetén miként érdemes alkalmazni a módszer egyes elemeit.

Növeld belső tudatosságodat!
Játszd a szótáras szófelismerő játékot a 12. oldalon, illetve az 1. kazetta B oldalán írtak, illetve mondottak szerint! Figyeld meg, hogy az álmaid hogyan aktiválják azokat az anyagokat, amelyeket fotóolvasással elolvastál! Figyeld meg, milyen érzéseket vált ki belőled nagy érzelmi töltésű szövegek fotóolvasása! Egy naplóba jegyezz fel magadnak minden jótékony hatást, amit a villámolvasás kapcsán megtapasztalsz életedben! Meg fogsz döbbeni, hogy milyen sok jó dolog kezd el történni veled — sok olyasmi is, amit közvetlenül nem tudsz a villámolvasásnak tulajdonítani — amik azonban spontán módon mégis létrejönnek, amikor pozitív és felemelő könyveket fotóolvasol!

Teljes elmés olvasás
A teljes elmés villámolvasás-rendszer az agy mindkét féltekéjét felhasználja a tanuláshoz. Valamennyien a bal agyféltekénkkel, illetve tudatos elménkkel tanultunk meg olvasni. A kutatások mégis azt mutatják, hogy a szófelismerés már akkor megtörténik az agyban, amikor a tudatos elme még nem ébredt a szó tudatára. A fotóolvasás lehetővé teszi, hogy a tudatalatti elme az olvasási feladat nagyobb részét végezze el, mint ahogy az a „tervben" szerepelt. A fotóolvasás egyúttal az elme egészének használatára is ösztönöz, ami növeli a megértés és a felidézés mértékét. A fotóolvasás természetes módon teszi lehetővé a szavak tudatalatti feldolgozását, és a mondanivaló nem tudatos szinten történő felismerését. Az újonc villámolvasóknak néha bizony néhány hétre is szükségük van, amíg megszokják, hogy a feladat elvégzését nyugodtan rábízhatják tudatalattijukra. A tudatalatti ahhoz ért a legjobban, hogy megragadja az egészet, tehát meglássa a nagy képet, és az információt értelmes struktúrákba szintetizálja. Ha előzetes tudásként felismerhető mintázatokat helyeztünk el stabilan, akkor minden jövőbeni olvasás vagy aktiválás már könnyen fog menni. A villámolvasás-rendszer egyik aktivációs lépése a szuperolvasás. Ennek során szorosan együtt dolgozunk tudatalattinkkal, hogy felgyorsítsuk az információk megértését, illetve hogy folytassuk az adatfeldolgozást, ami ilyenkor 1 000 szó/perc és 6 000 szó/perc közötti sebességgel zajlik. A szuperolvasás során tudatosan ismerjük fel a mondanivalót, s közben olyan további támpontok is kialakulnak, amik a balagyféltekés emlékfelidézés gyors változatának kiváltói lesznek. A fejlett olvasás öt stratégiai lépésének — a felkészülésnek, az előzetes áttekintésnek, a fotóolvasásnak, az aktivációnak és a sebesolvasásnak — a megfelelő kombinálásával sikeresen tudjuk kielégíteni a mindennapi életünkben felmerülő valamennyi szükségletünket. Hosszabb szövegek, mint például könyvek, magazinok vagy szakirodalmi művek esetén előzetes áttekintéssel és fotóolvasással érdemes kezdeni. Attól függően, hogy mennyi tudatos megértésre van szükséged, aktiválhatsz szuperolvasással és/vagy merüléssel, hogy megnöveld a tudatos szinten is megjelenő információ mennyiségét. Rövid folyóiratcikkek esetén sokszor legjobb azokat áttekinteni és sebesolvasni, majd ezt követően merülést alkalmazni. Nagyon rövid följegyzések és levelek esetén általában az válik be legjobban, ha előzetes áttekintés után, figyelmesen és regresszió nélkül sebesolvassuk az anyagot. (A regresszió a szokványos módon olvasóknál gyakran előforduló jelenség, amikor is az illető visszatér a mondat vagy a bekezdés elejére, mert nem „emlékszik" már, hogy éppen mit is olvasott.) Van a fotóolvasásnak egy másik figyelemre méltó vonása is. Gyakorlott villámolvasók be tudják bizonyítani, hogy nem kell feltétlenül tudatosan tudnunk a fotóolvasott anyagot ahhoz, hogy az abban lévő ismeretet tudásbázisunk lényeges részeként használhassuk.

Az olvasottak tudatos megértésekor valójában négy egymást követő szinten megyünk keresztül. Ezek: tudatosulás, ismerősség, tudás és szaktudás. Az első szint az egyszerű tudatosulás. Ez a helyzet akkor, amikor tudod, hogy bizonyos témakörben olvasol, és ismered az ezen témakört meghatározó alapvető gondolatokat megfogalmazó szavakat. A második szint, amikor a szóban forgó tárna már ismerős a számodra. Ezen a szinten már érted a témakör fő kategóriáit. A tudás harmadik szintje azt jelenti, hogy megismerted minden kategória legjellemzőbb példáit. Ezen a szinten akkor beszélhetünk az ismeretanyag uralásáról, ha rendelkezel előzetes tudással, és tudod, hogy miként közelíts az anyaghoz annak érdekében, hogy hozzájuss a számodra szükséges információhoz. A szaktudás, a negyedik szint, teljes tudást kíván meg a témakör minden nagyobb és kisebb kategóriáját illetően. Az ilyen fokú megértés a legapróbb részletek bensőséges ismeretét is jelenti. Szaktudásra általában csak az adott ismeretanyag szakmaszerű alkalmazásával lehet szert tenni. Ha írott anyagokat a teljes elmés villámolvasás-rendszer aktivációs lépéseinek segítségével tanulmányozol, akkor azok a megértés egyre magasabb szintjeire juttatnak el. Határozz úgy, hogy mindenképpen biztosítasz magadnak elegendő időt ahhoz, hogy el tudd érni a célodat, az olyan szintű megértést, amire valóban szükséged van!

Ajánlott készségfejlesztő lépések
1) Ha profi villámolvasóvá akarsz válni, akkor annak a nagy titka három szó: használd, használd, használd! Végezd el az 59. oldalon található „Otthoni játék" gyakorlatait, mert azok sokat segítenek a technikák hatékony használatának elsajátításában! 2) A leghasznosabb azonban valószínűleg az lesz, ha többször is meghallgatod a Házi villámolvasás-tanfolyam hanganyagát. A kurzus egy sor régi, rossz olvasási beidegződéssel szembesít. Tapasztalat szerint a legtöbb negatív szokás esetén legalább háromhetes eltökélt, kitartó és türelmes erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy azok helyét a hatékonyabb és eredményesebb új viselkedésminták vehessék át. 3) Fotóolvasd többször a magyar értelmező szótárt és az idegen szavak szótárát, hogy fejleszd a szókincsedet! A bő szókincs kulcsfontosságú előfeltétele a hatékony olvasásnak.

Szabadon választható gazdagító lépések
1) A kazetták bizonyított módon alkalmasak arra, hogy segítségükkel erősítsd és gazdagítsd teljes elmés olvasási készségeidet. A Learning Strategies Corporation (Tanulási Stratégiák Részvénytársaság) a paraliminális kazetták széles választékával áll rendelkezésedre.
(Lektori megjegyzés: Magyarországon paraliminális kazetta még nem kapható, ezért a kézikönyv magyar változatából kihagytuk az ilyen hanganyagok felsorolását. Ha a jövőben esetleg mégis megjelennének magyarul, akkor arról a sajtóból értesülhetsz. Paul Scheele tapasztalata szerint a kazetták hanganyagának eredményes más nyelvre ültetése rendkívül bonyolult, kényes feladat.)

2) Végezz el egy élőben zajló villámolvasás-tanfolyamot! A szakképzett oktató személyes jelenléte és a hasonlóan gondolkodó emberek köre jelentős segítség, illetve ösztönző erő lesz villámolvasói fejlődésed útján.
(Lektori megjegyzés: erre egyelőre csak külföldön van lehetőség, bár villámolvasó házcsoportok és klubok Magyarországon is kialakulóban vannak. Külföldi tanfolyamokról az amerikai közpottól lehet információt kérni. Megjegyzem, a kurzus angliai elvégzése után a Házi villámolvasás-tanfolyam jelentős előnyének tartom, hogy otthon, kényelmes tempóban, a pillanatnyi energiaszinthez igazítva lehet elvégezni, s tetszés szerinti számban megismételhető, és magyar ára a külföldi tanfolyam árának a töredéke.)

3) A látásterápia, vagy másképpen funkcionális látástréning (érzékszervi észlelési tréningnek is hívják) szintén olyan lehetőség, ami elősegítheti olvasási készséged fejlődését. Az ilyen gyakorlatozás erősíti a szemedet és agyadnak az írott információt feldolgozó képességét. A konvergáló és divergáló, tehát a szemtengelyek össze- és széttartását gyakoroltató feladatok, valamint a fókusz távolra és közeire történő állításának módszeres edzése erősebbé és kiegyensúlyozottabbá teszi látórendszeredet. Mindennek eredménye: sokkal hatékonyabbá válsz az olvasásban, sportban és munkában.

Aktíváció az álmaid segítségével
A következő gondolatok és tippek segítenek majd, hogy nagyobb mértékben tudatosíthasd álmaidat, mint eddig tetted. Ha ugyanis tudatosan emlékszel rájuk, és ha álmodás közben éberebb vagy, akkor az erősebb hidat épít elméd tudatos és tudatalatti része közt. Ez pedig azzal jár, hogy sokkal jobban hozzáférsz az elméd nem tudatosan működő mélyének óriási adattárához. Az első lépés, hogy ébredéskor emlékezz álmaidra! Minél gyakrabban emlékszel álmaidra, s azok minél világosabbak és részletgazdagabbak, annál valószínűbb, hogy úgy nevezett éber álmaid lesznek. Akkor beszélhetünk lucid avagy éber álmodásról, amikor álmodás közben észhez térsz annyira, hogy az álombéli eseményeket irányítani tudod, illetve tetszés szerint reagálni tudsz rájuk. A kulcs a motiváció. A legtöbb esetben ha valaki emlékezni akar az álmaira, akkor emlékezni is fog, ha pedig nem akar, akkor várhatóan nem is fog. Sok ember számára már az is elegendő, hogy szándékukban áll emlékezni álmaikra, s erre lefekvéskor emlékeztetik magukat. Programozd be tudatalattidat elalvás előtt, hogy reggelre kelve emlékezz álmaidra! Ezt úgy teheted meg, hogy ellazítod magad, és közlöd elméddel, hogy mit akarsz. Tarts továbbá jegyzetfüzetet az ágyad mellett, hogy elmetérképet készíthess álomemlékeidből, valahányszor csak fölébredsz éjszaka, illetve aztán reggel! Ha leírod álmaidat, akkor az segít, hogy idővel egyre több álomra emlékezz. Amikor újra elolvasod a jegyzeteidet, még közelebbi ismeretségbe kerülsz álmaiddal. Ennek hatására pedig könnyebben észre fogod venni, hogy éppen álmodsz. Légy kitartó! Ne add fel, ha esetleg elsőre semmire sem emlékeznél! Légy türelmes az álmaiddal való játszadozásban! A cél, hogy észre vedd az álmaidban megbúvó finom jelzéseket, amelyek tudatosságod peremén bukkannak föl. Ezen tudatosság erősítése valamennyi aktiválásodat hatékonyabbá teszi! Amikor reggel felébredsz, az legyen az első gondolatod, hogy „Mit is álmodtam éppen?" A legtöbb esetben ilyenkor álomrészletek és -töredékek kígyóznak majd elő. Ha ily módon vizsgálod gondolataidat és érzéseidet, akkor legtöbbször hozzájutsz azokhoz a támpontokhoz, amelyek birtokában már az egész álmot föl tudod idézni.
(Lektori megjegyzés: A Silva-féle Agykontrolltanfolyam elvégzése, s azon belül az Alomkontroll-technika elsajátítása is sokat segít álmaid kezelésének megtanulásában. Álmaid értelmezésében és személyiségfejlesztésed folyamatába illesztésében pedig e kézikönyv egyik fordítója, Miklósfalvi Mária klinikai pszichológus és társa, dr. Parádi József pszichiáter csoportfoglalkozásai segíthetnek rengeteget. Őket a budapesti 240-0856 telefonszámon érheted el.)

ÚJ VISELKEDÉSMÓDOK LÉTREHOZÁSA

I

1) Készülj neki!
Fogalmazd meg a végeredményt! Tudd, hogy mit fogsz látni, hallani és érezni, amikor elérted célodat! Helyezkedj el kényelmesen, hogy testileg és lelkileg egyaránt jól el tudj lazulni!

2) Menj az „erőforrásszintedre"!
A megszokott „3-ról l-re" módszerrel ugyanúgy ereszkedj mélyebb tudatszintre, ahogy a fotóolvasás előtt tesszük! Képzeld el magadat, amint kényelmesen ülsz vagy fekszel a csöndes pihenőhelyeden! Képzelj el bizonyos távolságra magad előtt egy nagy képernyőt, amire ki tudod vetíteni a sikeredet megjelenítő képeket!

3) Képzeld el!
Képzeld el, hogy látod és hallod magad képzeletbeli képernyődön, amint éppen élvezed, hogy elérted a kívánt eredményt! A részleteket élénken, elevenen jelenítsd meg! Ellenőrizd érzéseid alapján, hogy az elképzelt végeredmény valóban az-e, amire igazából vágysz!

4) Lépj be a jelenetbe!
Lépj be képzeletben a sikeredet megjelenítő gondolati képbe! Képzeld el, amint a saját testedben tapasztalod meg a végeredményt! Figyeld meg, mit látsz, mit hallasz, mit érzel testedben, ahogy szereplőként beleéled magad a helyzetbe! Képzeld el, ahogy élvezed a sikert, örülsz, hogy már elérted az áhított célt!

5) Integráld, vagyis építsd magadba!
Engedd meg elmédnek, hogy elcsöndesüljön és megnyugodjon, amint minden pozitív gondolat és érzés mélyen beleivódik tudatalattidba! Egyszerűen lazulj el még mélyebben néhány percre!

6) Térj vissza!
Számolj előrefelé 1-től 5-ig, s éber állapotodba visszatérve hozd magaddal az átélt kellemes érzéseket!

MEGOLDÁSOK

Előteszt 1. b 2. b
3. a 4. d 5. 6. 7. 8. d a c b

í. sz. könyv
1. 2. 3. 4. 5. 6. igaz téves igaz igaz igaz téves

2. sz. könyv
1. téves 2. igaz 3. igaz 4. igaz 5. igaz 6. igaz 7. téves

7. téves 8. a 9. c 10. a 11. b 12. c 13. b 14. c 15. a 16. a 17. c 18. a 19. b 20. b

9. d 10. c

8. b 9. b
10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. c c b a a b c c b

19. c 20. a

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful