Lampiran A

MAKLUMAT CALON PROJEK AMALAN TERBAIK DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PRASEKOLAH BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM ( BPK ) KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 2011 MAKLUMAT CALON Kategori Penyertaan ( tandakan pada kotak berkaitan di bawah ; √ Belajar Melalui Bermain Pembelajaran Melalui Projek Teknik Bercerita Muzik dan Gerakan No.K.P Baru : 720109-01-5712 Nama : SALWA BINTI HJ. HANAFIAH Jantina : Perempuan Alamat Sekolah : Sekolah Kebangsaan Sungai Linau, 86200 Simpang Renggam, Kluang, Johor Darul Ta’zim. No. H/P : 019-7076836 e-Mail : salwasalwira95@yahoo.com

No. Telefon : 07-7553611 ( Sek ) 07-7551076 ( Rumah ) No. Fax : 07-7553611 Jawatan Di Sekolah :

1. Guru Prasekolah
2. 3. 4. 5. Guru Pengawas dan Disiplin Sekolah Guru Perpustakaan Guru Penasihat PBSM. Jurulatih Utama Prasekolah Daerah Kluang 6. Jurulatih Utama Prasekolah Negeri Johor

Kelulusan Akademik : IJAZAH SARJANA MUDA SAINS KOMPUTER SERTA PENDIDIKAN ( MATEMATIK ). Tahun / Instisusi : 2004 / UNIVERSITI TEKNOLOGI MALAYSIA Tajuk / Tema Projek Amalan Terbaik : TENG TENG BERABJAD / MENGENAL HURUF KONSONAN DAN VOKAL DALAM TEKNIK BERMAIN SAMBIL BELAJAR.

: Murid menggunakan Teng Teng Berabjad untuk mengenal huruf konsonan dan vokal sambil bermain dalam kumpulan. 9. Kategori : Individu Prasekolah : Teng Teng berabjad / Mengenal Huruf Konsonan dan vokal dalam Teknik Bermain Sambil Belajar Pendidikan Prasekolah. 10. . BM 3.4 – Membina dan membaca suukata. 2. Sinopsis 5. dalam teknik Bermain Sambil Belajar.2 . Tajuk Kumpulan Sasaran : Murid Prasekolah : 25 orang murid 6. BM3. Latar Belakang : a. b. Jumlah Murid 7.Menyebut dan membunyikan huruf vokal.3. b. Kaedah / Teknik yang digunakan : Tenik Bermain Sambil Belajar dalam suasana yang menyeronokkan sambil bermain teng teng huruf. Masalah-masalah yang dihadapi : Kekeliruan murid dalam mengenal huruf vokal dan konsonan. BM 3. c. serta penggunaan bahan terbuang iaitu permaidani lama dapat menjimatkan kos pembelian bahan pengajaran dan pembelajaran dan boleh diubah suai dalam mengikut tunjang KSPK.Kedudukan sebelum Projek dilaksanakan : Murid prasekolah tidak dapat menyebut huruf konsonan dan vokal. Kaedah / Teknik : Teknik Bermain Sambil Belajar 4. 3.Lampiran B KERTAS KONSEP PROJEK AMALAN TERBAIK DALAM PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PRASEKOLAH BAHAGIAN PEMBANGUNAN KURIKULUM ( BPK ) KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 2011 1. Rasional Pemilihan Amalan Terbaik : Projek ini dapat meningkatkan kemahiran mengingat dan mengenal huruf vokal dan konsonan.Mengenal huruf konsonan. 8. Standard Pembelajaran KSPK yang digunakan : a.

Bentuk Bahan : 1. GAMBAR 1 : Permaidani lama yang digunakan untuk Teng Teng huruf. Perincian Aktiviti : a.11. Bola kertas yang dipilih dari bekas kotak inovasi Sponge Bob. merupakan panduan markah dalam sesi Fasa 2. seperti permaidani lama yang diubah suai dengan menampal kain huruf di atas setiap petak. Bahan persekitaran. 2. 3. . Apron kain yang ditampal dengan huruf konsonan. GAMBAR 2 : Kotak Inovatif Sponge Bob yang digunakan sebagai penilai ganjaran kebolehan pelajar.

00 Manakala bola kertas untuk pemarkahan boleh diperbuat daripada surat khabar lama ( bahan terbuang ). Pengendalian : 1. Pada Fasa ke 2. yang direka begitu rupa.50 marker pen RM 4. Perbelanjaan : RM 4. Semasa murid melompat. Teknik ini memberikan kecergasan fiizikal kepada pelajar. 3. 5. Guru mengumpulkan pelajar dengan memberi isyarat berkumpul. “m u”. Pelajar akan mengulangi aktiviti tersebut dengan memakai huruf konsonan yang berbeza pula. 2.b. Pengulangan akan mengukuhkan ingatan pelajar. huruf konsonan “ m ” dan pada petak pula. * Rujuk Lampiran Persembahan Multimedia. Pelajar yang berjaya menamatkan pengulangan sebutan. “ m a ”. hasilan kotak inovatif sponge bob.00 water colour Jumlah : RM 13.50 bagi kain untuk huruf. akan menarik minat pelajar untuk menjalankan aktiviti tersebut dengan bersungguh-sungguh. “ m i” . Contoh : “ l” . Atas kreativiti guru. Ini salah satu cara pengurusan projek amalan terbaik guru prasekolah untuk menarik minat pelajar. dan kotak spongebob pula diperbuat daripada kotak yang tidak digunakan lagi. murid akan menyebut huruf vokal yang dipijak.00 salotape RM 2. “ m ” dan sebagainya. RM 2. Contoh : Pada apron. murid memakai apron huruf konsonan dan melompat di atas petak Teng Teng. . 4. Murid dilatih melompat di atas permaidani yang tertera petak huruf. huruf vokal “ a ” . sambil membunyikan gabungan huruf vokal dan konsonan. “m e” dan seterusnya. Mata ganjaran tersebut sebagai rangsangan positif kepada pelajar untuk mahir menyebut sukukata dengan betul. akan diberi ganjaran mata dari kotak ajaib inovasi “Sponge Bob”. c. maka murid akan membunyikan sukukata tersebut iaitu.

1. 14. menghormati rakan sebaya. 13.d. memakan masa 2 bulan setengah.Reading Skills ( BI 3.Konsep Nombor ( ST 7. c. dengan hanya menggunakan bahan projek amalan terbaik yang dipilih disekeling pelajar iaitu penggunaan permaidani lama. berbanding dengan teknik ini. kertas surat khabar.1. Gabungan teknik Belajar Melalui Bermain yang melibatkan perkembangan fizikal dan sosioemosi memberi keseronokan kepada pelajar. 12. e. Nilai Murni yang diterapkan : Sikap bekerjasama serta mematuhi arahan.Perkembangan Motor Kasar ( PFK 2. Tunjang Sains dan Teknologi . Kesepaduan Standard Pembelajaran : a. Tunjang Komunikasi Bahasa Inggeris .1. .17 ) Berketengteng dengan lakuan yang betul. Tunjang Perkembangan Fizikal . b.6 ) Name letters of the alphabet. kotak dan. Penjimatan Masa : Pembelajaran sukukata di dalam bilik darjah. bertanggung jawab. setiakawan dan bekerja secara berpasukan. Peningkatan Keberkesanan Pengajaran dan Pembelajaran : Sessi Pengajaran dan pembelajaran menjadi lebih seronok dan pelbagai. Kaedah Pentaksiran semasa p & p : Penggunaan perisian data dalam Analisis Pentaksiran Prasekolah Kebangsaan (APePraK) digunakan untuk menilai kemahiran pelajar. Bentuk Kejayaan : Pengurangan Kos Operasi : Pelajar dapat mempelajari sukukata dengan cepat dan mudah. * Rujuk Lampiran cetakan Analisis Pentaksiran ( APePraK).. hanya memakan masa 8 hari.1 ) Menyebut nama nombor 1-10. f.

Kekuatan kaedah / teknik ini : a. 16. Tunjang Perkembangan Fizikal dan Tunjang Sains dan Teknologi. emosi. c. b.. Keterangan lain yang berkaitan : Aktiviti pengajaran dan pembelajaran tidak terhad di dalam bilik darjah sahaja.15. rohani dan intelek serta dapat diselaraskan dengan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan ( KSPK ). 17. ruang waktu yang terhad dapat dilaksanakan dengan berkesan. Diharapkan program yang digunakan ini dapat memberi pendekatan yang menyeluruh dan seimbang. Memandangkan pelajar kini lebih aktif dan agresif . Berbanding dengan teknik ini. ………………………. Pelajar dapat mempelajari sukukata tertutup dengan menggunakan teknik yang sama. khasnya dari segi jasmani. sebagai salah satu elemen penting didalam NKRA. Impak kaedah ( kejayaan ) : Sessi Pembelajaran di dalam kelas untuk pengajaran mengenal vokal dan membunyikan vokal hanya mencapai 60% penguasaan pelajar. Penggabung jalinan dalam kesepaduan Standard Pembelajaran (KSPK ) untuk 3 tunjang kurikulum iaitu Tunjang Komunikasi Bahasa Inggeris. Disediakan oleh . Penilaian Pentaksiran dapat dilaksanakan dalam Teknik Bermain Sambil Belajar. khususnya apa yang ada di sekitar pelajar kita. 90% pelajar dapat menguasai teknik mengenal huruf vokal dan konsonan dalam situasi luar bilik darjah yang lebih selesa dan seronok. Selain itu. Disahkan oleh : …………………………. sebagai guru kita perlu cenderung melihat perubahan tingkah laku pelajar dan kita perlu mengkaji sesi pembelajaran yang lebih mendatangkan kesan yang lebih cepat dan senang diingat. . Sesi ini dapat memudahkan sesi pembelajaran.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful