P. 1
Ordine arhitectonice grecesti

Ordine arhitectonice grecesti

|Views: 1,269|Likes:
Published by Dan Ovidiu Ilcus

More info:

Published by: Dan Ovidiu Ilcus on Oct 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/26/2013

pdf

text

original

Ordinul doric

Parthenonul Ordinul doric a fost unul dintre cele trei ordine clasice canonice ale arhitecturii antice greceşti. Celelalte două sunt ordinul ionic şi ordinul corintic şi succed celui doric în ordine cronologică.

Alcătuirea stilului doric 1. Tympanon, 2.Acroteră, 3.Sima, 4.Geison, 5.Mutulus, 7.Frizele triglifei, 8.Triglifă, 9.Metopă, 10.Regulă, 11.Gutta, 12.Taenia, 13.Arhitravă, 14.Capitel, 15.Abacă, 16.Echină, 17.Coloană, 18.Canelură, 19.Stylobat. Ordinul doric este cel mai simplu dintre toate celelalte ordine greceşti.

în secţiune transversală. Solul pe care se întinde fundaţia are o parte vizibilă. cu nişte adâncituri concave semirotunde. coloana dorică stă direct pe stylobat. Treapta superioară se numeşte stylobat şi reprezintă fundamentul pe care stau coloanele. numită euthynerie. numite caneluri. neexistând între acestea nicio treaptă intermediară. cea mai simplă dintre toate ordinele greceşti. krepis (treptele). Coloana Spre deosebire de coloana ionică şi cea corintică. Imagini • Coloanele templului din Taranto • Clădire actuală din Cincinnati • .Soclul coloanei Soclul (fundaţia) este alcătuit din: stereobat (baza). Grinda Grinda are două trepte: arhitravă şi friză. Coloana se subţiază în sens ascendent şi este prevăzută. Coloanele se termină prin capitelele cu decoraţia specifică.

Acest stil arhitectonic oferă un aspect suplu.baza coloanei. 2 . Trepta superioară a krepis-ului este stylobat-ul (platforma). Spre deosebire de ordinul doric. 6 . 4 .antablatură (antablament).fusul coloanei. 9 stylobat. la cel ionic coloana este susţinută de bază. care separă fusul coloanei de stylobat.coloană. 10 . Partea vizibilă a fundaţiei pe care se află soclul se numeşte euthynerie.Templul doric din Sageste Ordinul ionic Ordinul ionic este unul dintre cele trei ordine clasice ale arhitecturii antice greceşti. 3 . celelalte două fiind ordinul doric şi cel corintic. Coloana .cornişă. 5 arhitravă (epistil).stereobat. Elemente ale ordinului ionic: 1 . punând accent pe elementele decorative. Soclul este alcătuit din stereobat (fundamentul coloanei) şi krepis (treptele). 8 . 7 .friză.capitel (abacă compusă şi volute).

forma unui trapez isoscel. Ordinul corintic Templul lui Zeus Olimpicul din Atena . în secţiune transversală. Grinda (face parte din antablament) Grinda are două părţi: • • arhitrava: netedă şi împărţită în trei sau mai multe benzi frizele: pot fi bogate în basoreliefuri şi alte ornamente Istoric Ordinul ionic a fost inventat şi dezvoltat de grecii care locuiau în zona insulară (în zona continentală a evoluat ordinul doric) şi pe ţărmurile Asiei Mici. Abaca ionică este mai redusă faţă de cea dorică.Coloana şi secţiunea transversală De asemenea şi sistemul de caneluri al coloanei ionice diferă de cel doric. Dacă stilul doric prevede canelurile de forma unor muchii ascuţite. în cadrul celui ionic muchiile sunt teşite având.

Treapta superioară se numeşte stylobat şi reprezintă fundamentul pe care stau coloanele. alături de cel doric şi cel ionic.Hr.Ordinul corintic este unul din stilurile clasice ale arhitecturii greceşti şi romane. preluat ulterior şi de capitelurile compozite. Acesta prezintă ornamentul numit acantă. Istoric Ordinul corintic este cel mai nou dintre cele trei ordine de arhitectură al antichităţii greceşti. Evoluţia sa începe în jurul anului 400 î. Solul pe care se întinde fundaţia are o parte vizibilă. dar abia peste trei secole ajunge la forma sa canonică. Ceea ce oferă particularitate coloanei corintice este capitelul. Soclul coloanei Soclul (fundaţia) este alcătuit din: stereobat (baza) şi krepis (treptele). Descriere Capitel corintic Coloana este mai zveltă şi are capitelul ornat cu frunze de acant. Coloana Fusul coloanei este asemănător cu cel ionic. numită euthynerie. . dar ceva mai zvelt.

fie doar detalii ornamentale (Monumentul lui Lysicrate. in perioada arhaica (sec. Tezaurul era format din ex-voto-uri. 400 î. In arta greaca. cu drept de vizitare. tablouri. al VII-lea . cat si tezaurul. Tholos din Epidauros.164 î. constand in mici sculpturi. Planul templului era simplu: pronaosul (vestibul). ionic si corintic pe care le vom regasi la Colosseum. al V-lea i. . vreau sa povestesc cateva lucruri despre templul grec si despre oridinele doric. naosul sau cella (incaperea unde se afla statiua zeului) si opistodomul (incaperea unde se pastra tezaurul).Hr.Hr.). ionic. Templul Atenei din Tegea). amfiprostil (patru coloane la ambele intrari) si peripter (inconjurat de coloane). sec. iar accesul in templu era liber.Cel mai vechi edificiu cu capiteluri corintice este Templul lui Apollo din Bassai (c. Ptolemaion din Samotrace. Ordinele doric.). Intrarea in opistodom se facea pe partea opusa intrarii principale. capitelul corintic este tot mai prezent în arhitectura monumentală a templelor. templul putea fi prostil (cu patru coloane la intrarea principala). Dupa plasarea coloanelor in exterior. Templul grec. Începând din secolul al III-lea î. adica diferite obiecte oferite divinitatii.incep. Astfel s-au format primele colectii de arta.Hr. bijuterii etc. corintic Inainte de a prezenta imaginile cu Colosseumul. Mausoleul din Belevi).Hr. Alte edificii construite ulterior conţin fie elemente corintice în arhitectura interioară (Tholos din Delphi.) apare ca element tipic in arhitectura templul. Templul adapostea statuia de cult a zeului protector. Un exemplu elocvent îl constituie Olympieion-ul din Atena (174 .

Acoperisul e format din doua pante. o colonada deasupra careia se afla antablamentul. care formeaza pe laturile mici ale templului un triunghi numit fronton. peripter . Ordinul doric Exemplu: Theseionul din Atena . constructia unui templu se compune din trei parti: un piedestral numit stilobat. Diferenta intre cele trei este vizibila mai ales la forma capitelurilor coloanelor. Templele dorice sunt puternice si greoaie. urmate de aparitia ordinului corintic.Privita in sectiune verticala. Ordinul doric era raspandit mai ales in Pelopones si in coloniile grecesti din Italia de sud si Sicilia. S-au elaborat doua oridine insemnate: doic si ionic.templu doric.

sursa poze Oridinul ionic s-a dezvoltat in coloniile grecesti din Asia Mica si insulele din Marea Egee. Templele au proportii grandioase si o decoratie mai bogata. Fusul este prevazut cu caneluri adanci. . Coloanele sunt mai zvelte. mai inalte si se sprijina pe o baza. iar capitelul este impodobit cu o voluta dubla.

Ordinul ionic Exemplu: Templul Atenei Nike de pe Acropole. amfiprostil . templu ionic.

Fusul coloanei este asemănător cu cel ionic.sursa Ordinul corintic este cel mai nou dintre cele trei ordine arhitecturale ale antichitatii grecesti. dar ceva mai zvelt. Ceea ce oferă particularitate .

preluat ulterior şi de capitelurile compozite. Capitel corinitc sursa Exemplu: Templul lui Zeus din Atena Cultura greaca . Acesta prezintă ornamentul numit acantă.coloanei corintice este capitelul.Arhitectura Greciei antice ARHITECTURA GRECIEI ANTICE .

personificat printro statuia simbolica. bazata pe o organizare tribala. au aparut germanii unui urbanism ratinal. in cadrul incintei sacre a cetatii sau facand parte din ansamblul marilor sanctuare panelenice. epoca de aur a culturii grecesti. generand formele complexe ale religiei grecesti. fenomenele naturale erau personificate printr-un mare numar de zeitati carora li se atribuie nu numai o infatisare umana idealizata.n. In secolul al V-lea i. pietele comerciale-agorele. Priene. concretizate in centrele urbane Alexandria. .n. stiintelor si gandirii filozofice. intregul oras era protejat cu ziduri puternice de piatra (Atena). URBANISMUL. Construit pe o inaltime. Milet. Din fuziunea popoarelor preelenice cu grupari migratoare –aheeni. ionieni. insulele Marii Egee si regiunile unde au fost infiintat orasele-colonii: tarmurile Asiei Mici. s-au format primele orase-cetati independente uu339t3153ruur Pana catre secolul al V-lea. Epoca elenistica si-a insusit principiile hippodamice.s-a constitut. grecii au adus o viata patriarhala. PROGRAME.n.13339tuu53rur8p 13339tuu53rur8p 13339tuu53rur8p Cultura greaca s-a raspandit pe un teritoriu alcatuit din actuala Grecie. polisurile se dezvoltau relativ intamplator.si constructiile publice inscrise in textura ordonata a strazilor alcatuiau compozitii complexe. Italia de sud si Sicilia. forma de organizare politica a cetatilor grecesti a fost cea a aristocratiei sclavagiste. In epoca lui Pericles au fost create conditiile unei maxime infloriri a artei. In conditiile izolarii diferitelor regiuni datorita reliefului muntos al tarii.. Inunele cazuri. cu cartierele de locuinte grupate in jurul sanctuarului cetatii. poporul grec. Treptat. ci si actiuni. litoralul Mari Negre.dorieni. miturile diferitelor grupari etnice au fuzionat. Sub conducerea abila si inteleapta a lui Pericles (450-430 i. cu axe de simetrie. etc.) cetatea Atenei a devenit un adevarat model de organizare democratica pentru toate celelalte orase grecesti.e.n. s-au conturat trasaturi proprii societatii sclavagiste. bazat pe o trama rectangulara de strazi. ridicat de obicei pe o inaltime fortificata: acropola.e. ca si in cazul altor civilizatii.. in jurul anului 1100 i.. cu o larga participare a cetatilor libere la viata politica: democratia sclavagista. reactii si sentimente omenesti. In perioada patriarhala. Un progres insemnat l-a constituit trecerea la o forma evoluata de conducere a comunitatii.e. impreuna cu deceniile ce I-au urmat. Templul a fost cea mai importanta tema a arhitecturii Greciei antice.In timpurile cele mai vechi. In mitologia greacilor antici.e. templul indeplinea rolul de locuinta a zeului caruia ii era dedicat. fiind socotita. Pana catre anul 700 i.

inchise catre exterior. Teatrul. rapotul dintre numarul de coloane ale laturilor scurte si ale celor lungi era fix. Acoperirea spatiilor se facea cu grinzi de piatra.o platforma circulara de dale. purtand denumirea de “in antis”. Asamblarea diferitelor elemente se facea cu ajutorul unor piese metalice (scoabe. Locuintele erau de obicei modeste. piata in care se desfasura viata politica si comerciala a orasului. erau realizate din solzi de piatra. Capacitatea creatoare a arhitectilor greci s-a concentrat in realizarea unor volume cu caracter scuptoral. La templele clasice. au detinut un loc insemnat in arhitectura greaca. in acest caz acoperit. legate si de unele practici religioase. Dupa o prima perioada in care materialul principal de constructie a fost lemnul. Sistemul costructiv. oracole si alte forme de cult.. cu incaperile grupate in jurul unor curti inerioare cu coloane (peristil).Cel mai simplu tip de templu era alcatuit dintr-un naos si un vestibul deschis. se numea odeon. teatrul. avand un plan a carui forma depasea un semicerc si imbratisa orchestra-locul corului. material ceramic etc. cu doua coloane intre prelungirile zidurilor. teatre. Sanctoarele cuprindeau temple. FORME ARHITECTURALE SPECIFICE. se baza pe principiul trilitului: doua elemente verticale care sustineau un element orizontal.). marmura de Paros. din secolul al V-lea din piatra. Constructiile pentru educatie fizica erau nelipsite in cadrul cetatilor sau in zona sanctoarelor.. Sanctuarul. Invelitorile in doua ape. In varianta circulara. monumente votive. era ridicat in locuri cu semnificatie religioasa sau in legatura cu existenta unor izvoare tamaduitoare: Delphi. dictat de formula 2n+1 care stabilea numarul de coloane laterale fata de cele frontale (n). templul se numeste tolos. etc. crampoane. folosite de intregul popor grec. nelegate cu mortar. statui. era o constructie descoperita alcatuita dintr-un teatron cu gradenele asezate pe panta naturala a trenului. apoi. ca urmare a evolutiei artei dramatice. de Pentelic etc. Zidaria era realizata di blocuri cioplite regulat. unde se desfasurau mistere. urmarind stabilirea unor raporturi . generand in cazul templelor frontoane pe fatadele mici. Constructiile publice mai importante erau grupate de obicei in jurul agorei. ansamblul de mari dimensiuni. s-a trecut la folosirea pe scara larga a pietrei: diferite calcare. Olimpia. traspunerea in piatra a strcturii de lemn. hipodromul pentru curse de cai. in raza lor ridicandu-se diferite edificii destinate gazduirii vizitatorilor (un fel de hanuri). Printre aceste se numara: stadionul pentru intreceri atletice. altare. Adaptarea pentru desfasurarea spectacolelor muzicale. Este caracteristica pentru teatrele grecesti rezolvarea impecabila a problemelor de acustica. Constructiile pentru spectacol. scena s-a dezvoltat mult devenind un organism complex (skene). la inceput din lemn. Eleusis. Partea rezervata barbatilor (andronitis) era de obicei separata de cea destinata femeilor (gynekonitis). In perioada tarzie.

de o continua perfectionare a formelor si proportiilor. decorata cu basoreliefuri in camp continu. Efecte speciale erau obtinute prin compizitii bazate pe o asimetrie plina de rafinament. Friza decorativa cu metope sculptate si triglifi. Formele sale sunt simple. arhitectura greaca nu s-a indepartat de scara omului. cu unele modificari. ionic si corintic. Uneori coloana era inlocuit cu reprezentari sculpturale ale corpului uman.). Ordinul ionic a aparut in Asia Mica si in insulele marii egee. atat la cladirile laice. Principalele caracteristici sunt: • • • • Lipsa bazei. Se resimte preferinta specific orientala pentru o decoratie mai bogata. Caracterul monumental al constructiilor acestei epoci rezida in rigoarea si simplitatea formelor. in special in Attica. dand impresia de soliditate si forta. avand caneluri cu muchi tesite. Arhitectura perioadei arhaice a urmat o linie evolutiva marcata de acumulari succesive. Captelul alcatuit dintr-o echina rotunjita si o abaca prismatica.e.expresive intre cladirile ce alcatuiau ansamblul. ionica remarcandu-se prin suplete si eleganta. de-a lungul careia s-au constituit formele sale carcteristice. Ordinul corintic mai putin folosit de greci decat celelalte doua. patrunzand apoi. Ordinul iomic se caracterizeaza prin: • • • • Coloana rezemata pe stilobat prin intermediul unui baze. Ca o reflectare a umanismului. in Grecia continentala. sau elemente ceramice. PERIOADA ARHAICA (1100-450 i. Arhiectura greciei antice a parcurs o intreaga evolutie.n. punandu-se trptat bazele maturitatii artistice a epocii clasice. coloana rezemand direct pe stilobat partea superioara a platformei deasupra careia se ridica templul. difera de ionic prin aceea ca are coloana usor mai inalta si capitelul imbracat in frnze de acant. . severe. Friza in varianta attica. nici chiar in edificiile reprezentative. Pentru accentuarea unor anumite efecte s-a folosit culoarea: straturi de pictura in tonuri vii care subliniau antablamentul si capitelurile. Plastica arhitecturala se baza pe folosirea porticului de coloane. Capitelul decorat cu volute. Ordinul doric a fost folosit cu precadere in Grecia continentala. Fusul coloanei are caneluri verticale cu muchii vii. De-a lungul istoriei arhitecturii grecesti s-au constituit cele trei tipuri principale de colonade apartinand ordinelor doric. Fusul coloanei zvelt. cat si la temple.

templul Atenei.e. arhitectura greceasca a atins deplinul ei maturitate. in cadrul caruia formele ordinulu doric se apropie de cele clasice. in Grecia continentala ca si in Magna Grecia. de arhitectii Ictinos si Calictras. incredintand conducerea lucrarilor marelui sculptor Phidias.). sali pentru reuniuni politice. In Asia Mica. protectoarea orasului construit intre anii 447-439 i.e. raportul ei fata de latimea antablamentului fiind de 2. Coloana a devenit mai ingusta. ordinul doric a fost cel preferat de arhitecti. O imagine a primelor forme o ofera capitelul gasit la Neandria. spre sfarsitul epocei arhaice s-a ajuns la asa numitul arhaic avansat. ordinul ionic a imbracat si unele forme particulare.n. Erechteionul dedicat Atenei polais si lui Poseidon Erechteu.) si Arthemisionul din Ephes (550-500 i..n.In plastica arhitecturala. Patrunzand in Grecia. acropola cetatii Atena este reprezentativa pentru intreaga arhitectura greceasca.) care au suferit ulterior transformari.e. Parcurgand diferite etape inermediare. Inintreaga perioada clasica. a ramas pana in zilele noastre. . iar inclinarea echinei apropiata de 45o . Daca ordinul doric a fost folosit cu precadere in Grecia continentala si in coloniile din Magna Grecia. in edificii de mari proportii cum ar fi Arthemisionul din Ephes refacut integral dupa anul 356 i. Templul trebuia sa cuprinda cateva locuri cu semnificatie scara: maslinul plantat de Atena.).). cel mai prestigios monument al cetatii. izvorul de apa sarata si urmele tridentului lui Poseidon. monumente comemorative si funerare.e. Primul edificiu ridicat. in locul coloanele au fost folosite ca puncte de sprijuin.. ajungand la o inaltime de 10-11 moduli.n.e. antablamentul masiv. Partenonul. Pericles a initiat refacerea tuturor constructiilor acropolei.e. PERIOADA CLASICA (450-306 i.e. Ionicul si-a gasit insa expresia desavarsita intr-un alt edificiu construit de arhitectul Philokles in anii imediat urmatoari. in forme apropiate de cele ale Parthenonului. in Asia Mica a aparut si s-a dezvoltat ordinul ionic. La tezaurul Siphnienilor din sanctuarul de la Delphi (535—530 i.n. semn al luptei celor doi zei pentru suprematia orasului.cariatide: elemente scupturale reprezentand femei.n. echina capitelului foarte evazata. 421-405 i.5: 1. Monumentele ionice cele mai cunoscute din vremurile arhaice sunt cele doua temple diptere de mari dimensiuni: Heraionul din Samos (secolul VI i. in anul 447 i.n.n.485 i. Cel mai celebru ansamblu al perioadei clasice. exemplul cel mai caracteristic fiind templul Atenei Aphaia din insula Aegina (495. ponderea principala a detinut-o in continuarea ordinul ionic.n. teatre. gimnasioane. puternic galbate. Democreatia sclavagista a favorizat edificarea constructiilor publice: agore. Dupa distrugerea sanctoarului de catre persi.e.e. In epoca de aur si in deceniile ce i-au urmat. formele greoaie sunt caracteristice primelor monumente dorice: coloane robuste (6-8 moduli).n.

. Milet. intarite de o legislatie autoritara. centrulau de greutate gasindu-se in marile orase orientale: Alexandria. dominat de plastica dinamica a altoreliefurilor ce decorau soclul etc. Priene. In constructia cladirilor de cult elenistice. care prin formele lor.e. Orasele elenistice –Alexandria.). principiile dipodamice. Teatrele si-au cucerit un rol din ce in ce mai insemnat in viata orasului elenistic.erau alcatuite conform unor structuri ordonate cu parcelari dreptunghiulare.n. O gandire rationala a stat la baza amenajarilor edilitare. In urbanism.e. intre care se inserau constructiile publice. Cultura elenistica s-a constituit in secolul al III-lea i. Milet. . completat cu alte spatii de cult. Ultima forma de dezvoltare a culturii grecesti.).n. a orientarii optime in raport cu punctele cardinale etc.).) si Pergam (secolul III i. Deplasarea spatiului de joc de pe orchestra pe avanscena a implicat o dezvoltare a intregii structuri scenice. altarul lui Zeus din Pergam (180 i.n.n. cea elenistica. Priene.n. grandioase: refacerea templului lui Apollo Didymaeionul din Milet (313 i.e. traditia clasica a fost amplificata printr-o vadita tendinta catre forme monumentale. Sant celebre teatrele de la Priene (secolele IV-III i.n. Forma lor a devenit mai complexa.PERIOADA ELENISTICA (306-30 i.e.). au capatat o larga utilizare.e.e. a fost rodul contactului direct stabilit intre vechea Grecie si regiunile inglobate in imperiul macedonean. Pergam. fac trecerea intre teatrele grecesti si cele romane.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->