“Din istorie, popoarele invata ca n-au invatat nimic din istorie” Hegel

Adolf Hitler
Adolf Hitler s-a nascut in 1889, in localitatea Brunau am Inn. A fost fiul unui functionar vamal si al celei de-a treia sotii a acestuia. Dupa ce tatal sau a decedat, si-a intrerupt studiile si a facut cerere pentru a fi admis la Academia de Arte plastice din Viena, fara ca aceasta sa fie aprobata. Ca sa se intretina a lucrat ca zugrav si a facut carti postale ilustrate. In 1913 s-a stabilit la Munchen. In anul urmator, la izbucnirea razboiului, s-a inrolat ca voluntar. La sfarsitul conflictului, a revenit la Munchen unde a intrat in batalionul de rezerva si s-a apropiat de cercurile extremei drepte. In 1919 s-a inscris in Partidul Muncitorilor Germani care un an mai tarziu avea sa-si schimbe numele in NSDAP(NationalSozialisteche Deutsche Arbeit Partei=Partidul National-Socialist al Muncii, prescurtat Nazi, de unde si denumirea de nazisti data membrilor acestui partid). ‘’Vino maine la noi la dineu, ii vei putea cunoaste pe generalul Ludendorff si pe Adolf Hitler…Vreau sa vii, e o chestiune foarte importanta.’’ Aceste cuvinte i le spunea la telefon, in octombrie 1920, Gregor Strasser fratelui sau Otto. Amandoi faceau parte dintre fondatorii NSDAP si amandoi l-au ajutat foarte mult pe Hitler in cariera sa politica. La cafea s-a dovedit ca ambii musafiri venisera la Gregor Strasser cu intentia ca acesta sa le puna la dispozitie detasamentele lui de lupta. Cand Otto a intrebat, cu naivitate, care este programul NSDAP, pentru prima oara Hitler sa infuriat, pierzandu-si dintr-o data calmul : ‘’Nu de program ne arde noua, noi vrem sa punem mana pe putere ! Programul e o chestiune a intelectualilor,pe noi ne intereseaza doar puterea… .‘’ Gregor, insa, le-a cedat ulterior detasamentul si a aderat la NSDAP.

cu 107 deputati. controlati direct de catre Rohm. astfel. proces incheiat in cursul anului 1934.Prestigiul lui Hitler in cadrul partidului a continuat sa creasca. tara. din noiembrie 1923. fie chestiuni politice cu caracter mai general. cu un statut cu al celorlalti membri. In 1932 a obtinut cetatenia germana si a putut. Primii bani pentru partid au venit de la Rohm. NSDAP a ajuns in pozitia unui partid de masa. pe care aveau sa-l sa-l programeze ulterior ‘’Camasile Brune’’ la rang de dogma politica. unde a scris Mein Kampf-scriere programatica a fascismului. fie ca acesta privea elitele naziste aflate la putere. Etapele ascensiunii sale politice au coincis cu disolutia sistemului democratic si centralizarea intregii puteri a statului in mainile sale. In 1913 cand Hitler a parasit Viena si s-a stabilit la Munchen. Faptul ca a reusit sa devina liderul celui mai puternic partid din Germania si sa-l conduca timp de 12 ani a fost determinat de . Dar puciul ratat de la Munchen. avea nevoie de cineva care sa promita si sa minta frumos. puterea si prestigiul sau au continuat sa creasca si pentru ca el a avut grija sa se mentina intotdeauna in afara oricarui conflict. In anii urmatori. fiind in criza. Sa nu uitam ca Hitler a ajuns prin vot in fruntea Germaniei in 1933. Hitler a cumparat un ziar obscur. Rohm a trebuit sa fuga din Germania. atunci cand nu mai exista nicio speranta de imbunatatire a situatiei. care aparea de doua ori pe saptamana. si nereusita lui Hitler au schimbat situatia.intemeiat pe antisemitism si pe un imperialism rasist. La alegerile din 1930. sa aspire la functia de cancelar care avea sa-i fie incredintata un an mai tarziu de presedintele Hindenburg. iar Hitler a aterizat in inchisoarea de la Landsberg. Observatorul Popular. bagajul sau ideologic era destul de confuz. Primii pasi facuti de Hitler au fost deci. iar Hitler a a fost primit in Frontul dreptei(Frontul lui Harzburg). incepand sa se clatine abia in timpul razboiului. Mitul creat in jurul figurii sale a fost unul dintre cele mai eficiente instrumente de consens ale celui de-al Treilea Reich. Cu fondurile puse la dispozitie de el.

un atac puternic din partea regimului : propaganda impotriva scolilor catolice. La aceasta solutie se ajunge din initiativa curentului majoritar din cadrul Bisericii Evanghelice(grupul Deutsche Christen). in primele luni ale anului 1933. Sfantul Scaun a interzis clerului orice tip de activitate . generate mai ales de criza economica . in mai 1934. atacuri indreptate impotriva presei. in masura in care acestea se limitau la scopuri culturale si caritabile. condusa de un episcop al Reich-ului. In iulie 1933 pune capat organizarii Bisericii Evanghelice in 28 de circumscriptii si instituia o structura unitara. Biserica Catolica a suferit. La randul sau. restrangerea progresiva a libertatii de actiune a asociatiilor. Pe 20 iulie a fost semnat un acord intre guvernul hitlerist si Sfantul Scaun care urma sa reglementeze raporturile reciproce din anii urmatori si care a contribuit la sporirea prestigiului international al nazismului.trei factori : opozitia tenace a majoritatii mediilor conservatoare fata de Republica de la Weimar . Nu exista. care l-a facut sa apara ca un Mesia in ochii multor germani dornici de o ameliorare a situatiei. ci numai un concurs de imprejurari complex si complicat. in ascensiunea sa aspecte diabolice sau imposibil de explicat. favorabil unui stat autoritar si care a sprijinit politica nazista si in anii urmatori. Gruparile Bisericii Evanghelice care se opuneau acestei decizii s-au reunit in cadrul ‘’Bisericii Marturisitoare’’ care. intrunindu-se intr-un sinod. si-a facut cunoscuta pozitia conform careia chiar si un stat autoritar trebuia sa recunoasca in poruncile divine o limitare a propriei puteri. Statul recunostea scolilor si asociatiilor libertatea de cult si de activitate. pana la a propovadui discriminarea evreilor. nemultumirile crescande ale diferitelor paturi ale societatii. In anii urmatori ‘’Biserica Marturisitoare’’ s-a luptat mai ales pentru a-si apara propriul spatiu de actiune . ajungand uneori la forme de opozitie mai radicala. conform unui model care era inspirat in mod clar de Fuhrerprinzip. talentul oratoric. asadar.

conducatorul trupelor SA si al aripii active a partidului. El considera trupele SA nucleul unei viitoare militii populare care sa se opuna armatei.desi fusesera ucisi si doi generali. Partidul nazist era caracterizat de coexistenta unor spirite diferite. In anii urmatori. In iulie 1933. A fost pregatita o inscenare cu scopul de a face sa se creada ca trupele SA puneau la cale o lovitura de stat. iar in noaptea de 30 iunie 1934-intrata in istorie sub denumirea de ‘’Noaptea cutitelor lungi’’-Rohm si peste 100 de membri ai trupelor SA au fost ucisi. Statul Major al armatei nu a intervenit. Hindenburg i-a multumit lui Hitler pentru ca salvase tara . A fost anulata autonomia locala. Hitler a declarat incheiata ‘’faza de revolutie’’ si inceperea celei de ‘’evolutie’’. regimul nu a respectat aceste clauze.politica. fiind astfel eliminati multi adversari considerati periculosi si invinsa actiunea violenta care constituise forta de asalt a NSDAP in anii Republicii de la Weimar. Intre timp. gratie medierii presedintelui Hindenburg. proclamarea incheierii fazei revolutionare. Legea emisa la 14 iulie 1933 a sanctionat existenta unui singur partid. care era hotarat sa mentina impulsurile revolutionare cu ajutorul organizatiei paramilitare pe care o conducea. un . interesati de cresterea sferelor de influenta. O asemenea perspectiva nu era impartasita si de Ernest Rohm. si care de acum. prin orice mijloace potentialului eversiv care periclita alianta tot mai stramta dintre partidele conservatoare. nu mai corespundea exigentelor de intrare in normalitate ale partidului.regionala si municipala. Hitler insusi a fost convins ca era necesar sa se puna capat. dupa disparitia ultimului concurent potential. Intrarea partidului in aparatul traditional al puterii nu corespundea idealurilor sale si. cu atat mai putin. bisericile au tacut :violenta si ilegalitatea erau de acum acceptate ca instrumente ale puterii. opozitia in sanul lumii catolice accentuandu-se. si anume a Partidului Catolic de centru. doreau sa limiteze puterea trupelor SA si proiectele lui Rohm cu privire la ‘’cea de-a doua revolutie’’.

noul Reichstag s-a reunit pentru prima data . Dupa moartea presedintelui Hindenburg. Pe 12 martie 1933. edificarea noii structuri institutionale de catre regimul nazist era incheiata. Combaterea evreilor. ci si de infrangerea Reich-ului si de proclamarea republicii. Germanii erau. pentru a-si asigura materiile prime si surse de subzistenta mai abundente. Principiul conducatorului a devenit temeiul puterii naziste. cucerind teritoriul aflat la est. impiedicata de evrei. Pe 21 mai. In viziunea lui Hitler asa cum scrisese si in Mein Kampf-existau rase superioare si rase inferioare si era fundamental ca intre acestea sa nu existe contacte. in viziunea lui Hitler. insemna. Dupa numai un an si jumatate de guvernare. o lupta defensiva in fata unui complot urzit cu viclenie in dauna Germaniei. Dar aceasta ‘’purificare’’ progresiva era. Celalalt element fondator al ideologiei naziste a fost convingerea ca germanii ar trebui sa sa se extinda dincolo de granitele proprii. pentru evitarea degenerarii. Fuziunea dintre stat si partid s-a manifestat si prin simbolistica.asadar. Tratatul de la Versailles era asadar incalcat si se impunea reluarea unei politici de mare putere. in opinia sa. Centralizarea tuturor puterilor in mainile lui Adolf Hitler a fost desavarsita in cursul anului 1934. alaturi de drapelul negru-alb-rosu al Reich-ului. Hitler a cumulate pe langa functia de cancelar sip e aceea de presedinte al Reich-ului si de comandant al suprem al fortelor armate.alt pas in vederea lichidarii oricarei forme de indepedenta si diversitate si a consolidarii puterii de control a guvernului central. presedintele Hindenburg a dispus ca. raspunzatori nu numai de izbucnirea primului razboi mondial. sa fie inaltat si cel cu svastica. astfel incat poporul german sa devina din ce in ce mai pur. Unul dintre elementele centrale ale ideologiei naziste era chestiunea rasei. in majoriate inca ‘’necontaminati’’ si era necesar sa se ia masuri ca numai acestia sa procreeze. salvarea identitatii ariene a poporului german.

asa numita ‘’zi de la Potsdam’’ a urmarit canalizarea pasiunilor nationaliste in slujba noului regim. Ziua de nastere a lui Hitler(20 aprilie) a devenit o alta sarbatoare recurenta prin care regimul a intentionat sa consolideze mitul Fuhrer-ului.la Potsdam in biserica in care se afla mormantul lui Frederic al IIlea. in 1934 ‘’Triumful vointei’’ pentru a indica incheierea procesului de cucerire a aparatului de stat si asa nai departe.prin evocarea simbolica a traditiei prusace . Ziua de 9 noiembrie 1938(cunoscuta sub denumirea de ‘’Noaptea de cristal’’) a marcat un alt moment decisiv in persecutarea evreilor din Germania. discursuri. Manifestari sportive. SA si ai partidului. Pe 20 martie a fost deschis primul lagar de concentrare. deoarece statul a trecut de la discriminarea legislativa si administrativa la violenta fatisa. expresie a puterii si dovada concreta a existentei ‘’comunitatii populare’’. Acestea au capatat caracterul unor manifestatii de stat si erau definite de cate un moto care sugera evenimentele cele mai importante :in 1933 ‘’Victorie si credinta’’ pentru a onora preluarea puterii. Dupa . Elementul central al imagisticii au fost congresele partidului. acestia constituiau o masa de manevra importanta ce putea fi mobilizata exploatandu-i-se spiritul entuziast si inflacararea. viitoarea armata care trebuia educata in spiritul luptei pentru cucerirea spatiului vital pentru Reich-ul german. parade culminau cu discursul programatic al lui Hitler. gandite nu ca prilej de dezbatere politica. aparatul politiei germane a trecut in mainile membrilor de incredere ai trupelor SS. ci de autoexaltare. in localul fabricii de praf de pusca de la Dachau. Baietii faceau parte din Hitlerjugend si fetele din Uniunea Fetelor Germane(BDM) La cateva saptamani dupa venirea la putere a lui Hitler. Educatia si organizarea tinerilor au fost unele dintre aspectele carora nazistii le-au acordat cea mai mare atentie.

In primavara aceluiasi an Hitler se sinucide. Jurnalism Bibliografie Marian Podkowinski. Intre 1941 si 1942. traducere si prelucrare :Nicolae Mares.wikipedia. Hitler si Arhanghelii Mortii. traducerea : Gabriela Sauciuc. Cluj –Napoca. al caror scope ra uciderea deportatilor. Istoria ilustrata a nazismului.2006 http://ro. Majdenek. majoritatea evrei. multi si acum mai cauta raspunsuri. Enciclopedia RAO. Bucuresti. Pana la urma moartea lui Hitler a ramas un mister pentru multi istorici.org/wiki/Adolf_Hitler . specialistii au descoperit ca Hitler suferea de Parkinson. Belzecsi cel de la Auschwitz II(Birkenau). Dupa vizionarea multor ore de film. 2001 Minerbi Alessandra. Unii cercetatori presupun ca Hitler ar fi suferit si un atac cerebral. Abia la 27 ianuarie 1945 trupele sovieitce elibereaza AuschwitzBirkenau. Ermina Fatu Anul 2. in Polonia ocupata au intrat in functiune lagarele de exterminare de la Treblinka. Chelma.aceasta noapte a inceput o noua faza a persecutiei antisemite : comasarea evreilor in mari orase si separarea lor de populatia germana.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful