1. Tipologia lui Kretschmer prezintă tipurile picnic, astenic, atletic şi displastic.

Iată cum descrie celebrul psihiatru german cele două tipuri pe care le-a studiat în mod aprofundat: picnicul şi astenicul (după N.Mărgineanu, 1978): Picnicul prezintă spre mijlocul vieţii lui, o structură corporală scundă, bondoacă şi îndesată, o faţă rotundă şi un ten mai degrabă proaspăt şi fin. Sistemul lor osos este plăpând, slăbuţ, musculatura moale, iar faţa, gâtul şi trunchiul sunt acoperite de un strat gros de grăsime. Capul, pieptul şi abdomenul sunt largi, umerii apropiaţi, ceea ce dă trunchiului forma generală a unui butoi, în cazurile tipice, cutia craniană este joasă, vârful ei prezintă contururi plate, în vreme ce partea occipitală este rotunjită, faţa este moale, largă şi rotundă, cu proporţii verticale, armonioase, mijlocii; diferitele sale părţi sunt bine formate, profilul este moale, prezintă o curbură puţin aplecată şi un nas cărnos; conturul frontal al feţei, prezentat în mod schematic, are forma unui pentagon sau a unei pajuri mari. în general picnicii au părul suplu, fin, rar, cu o tendinţă puternică spre chelie precoce, în vreme ce barba şi părul de pe corp sunt destul de abundente. Picnicul este înclinat spre inteligenţă concretă, în plan social este un conformist, în plan afectiv oscilează între tristeţe şi veselie, este un ciclotim. Astenicul are o constituţie verticală, un trunchi cilindric, un spaţiu toracic strâns şi lungit, iar umerii apropiaţi. Extremităţile şi gâtul apar mai degrabă alungite. Capul prezintă dimensiuni mici, este rotund şi puţin alungit. Oasele şi muşchii sunt subţiri, mici şi slabe. Nasul, lung şi ascuţit, contrastează puternic cu maxilarul inferior, care este mai degrabă hipoplazic, ceea ce face ca bărbia să pară intrată, gata oarecum de fugă, dând omului un profil unghiular, pe care, de altfel, îl întâlnim şi la structuri asemănătoare cu constituţia astenică. Conturul frontal al feţei se apropie, în cazurile bine definite, de forma ovală adunată. Pielea are deseori o culoare pală, părul şi sprâncenele sunt abundente, solid plantate şi persistă timp îndelungat, în vreme ce în restul corpului sistemul păros este în general puţin dezvoltat, întâlnim deseori în această structură corporală bărbaţi cu trăsături eunucoide, ca lungimea exagerată a extremităţilor, bazinul nespus de mare; se observă, de asemenea, trăsături feminine la bărbaţi, trăsături masculine şi lipsă de dezvoltare normală a organelor genitale la femei; în sfârşit, se observă frecvent trăsături hipoplazice, cu o dezvoltare redusă ca talie mică, o stare de regresiune a corpului în întregime sau a unor părţi luate separat, în special a feţei care prezintă un profil aproape drept, puţin dezvoltat, cu un nas mic, obtuz, puţin reliefat; s-ar putea spune că toată partea mijlocie a feţei este atinsă de o oprire a

proprietatea de a părea mai în vârstă. Pornind de la un număr de 17 variabile supuse observaţiei (spre ex. Tipul psihologic corespunzător este viscerotonul caracterizat prin dorinţa de odihnă şi relaxare. prin pieptul dezvoltat şi păros. Atleticul este caracterizat foarte sumar prin dezvoltarea importantă a muşchilor. în raport cu greutatea sa el are cea mai mică suprafaţă. dezvoltarea toracelui şi a capului ş. Din cauza suprafeţei sale mari este cel mai sensibil la contactul cu mediul . Pare a fi dezvoltat mai mult din ţesuturile ectoderme ale embrionului. 2. Tipul psihologic corespunzător este somatotonul caracterizat prin atitudinea asertivă. dependenţa de aprobarea socială a celorlalţi. tare. savantul american identifică. Atletul.d. energia în vorbă şi faptă. cu coşul pieptului turtit şi cu corp în general delicat. fragil. rezistent la răniri şi bine echipat pentru solicitarea efortului fizic. Faptul că viscerele digestive sunt mult dezvoltate şi că ele mentele funcţionale ale acestor structuri se dezvoltă din endoderma embrionului justifică termenul de endomorf.m. cu o dezvoltare superioară a oaselor şi a muşchilor. nevoia de a fi consolat de semeni la necaz etc. Corelaţia cu aceste două trăsături este dezvoltarea sub medie a oaselor şi a muşchilor. Coordonatele dominante ale biotipului derivă în primul rând din mezoderma embrionului de unde şi numele. deschisă şi fără reţineri. înălţimea. maniera directă. manifestând astfel o precumpănire a greutăţii faţă de suprafaţă. Mezomorful este greu şi rectangular. vocea neinhibată. plăcerea digestiei. Vom apela la descrierile lui Sheldon (după N. Astenicul este înclinat spre inteligenţă abstractă. cu manifestări afective de tip schizotim. nevoia de acţiune imediată la necaz etc. Corpul mezomorf este puternic. este nonconformist şi exigent în plan social. Biotipologia Iui Sheldon este expresia cea mai evoluată şi mai rafinată a tipologiilor constituţionale. Tot în raport cu masa corpului el are creierul şi. trei tipuri morfologice care corelează cu tipurile psihologice corespunzătoare. 1978). greutatea.a. somnul adânc. nevoia de confort. oscilând între iritabilitate şi calm. Este de obicei slab şi cu muşchii nedezvoltaţi. precum şi un coeficient scăzut de suprafaţă a corpului. interiorizat. aventurierul. nevoia de exerciţiu. sistemul nervos cel mai dezvoltat. Un atare individ are o greutate specifică scăzută şi pluteşte pe apă. Alte inferenţe şi relaţii ale atleticului sunt foarte puţin precizate de către Kretschmer. prin umerii mai largi decât bazinul.dezvoltării. soldatul de meserie ilustrează cu precădere acest tip.) şi interpretate sub unghi embriologic. prin laborioase cercetări desfăşurate în anii '40. retractil. siguranţa în afirmare . Măr-gineanu. Endomorful este caracterizat prin modul său de a apare molatic şi sferic. în general. în înălţime. Ectomorful este dezvoltat linear.

Tipul psihologic corespunzător este cerebrotonul. reţinere vocală. reactivitate nervoasă. somn nervos. nevoia de singurătate. Are un corp slab echipat pentru efortul fizic îndelungat. dialog social inhibat.extern. caracterizat prin reţinere în manifestări şi atitudini. sociofobie. . de competiţie. persistenţa în maniere şi deprinderi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful