SEJARAH AWAL

UTAR

1

Mengapa kita perlu mengetahui sejarah negara kita?
Dapat mengenali diri, masyarakat, bangsa dan negara. Dapat dijadikan sebagai panduan. Yang baik dikenang dan dicontohi, sementara yang buruk dielakkan. Dapat menanam sifat setia kepada negara dan semangat patriotisme.
UTAR 2

1

Buktinya penemuan tengkorak budak lelaki di Gua Niah yang berusia lebih kurang 40 000 tahun lalu.Penduduk Awal Negara kita telah diduduki oleh manusia seawal 40 000 tahun lalu. [Perak man & Perak woman] UTAR 3 Penduduk Awal… Zaman Air Batu Zaman PraSejarah Zaman Batu Zaman logam Pembahagian Zaman Pra-Sejarah UTAR 4 2 . Penemuan petempatan purba baru di sekitar Kota Tampan. Lenggong.

000 tahun lalu Lokasi: Gua Cha (Kelantan). Zaman Hoabinh) 11. Tembeling (Pahang). npmad. Ptolemy menggelarkannya sebagai Golden Khersonese (Semenanjung Emas). Jenderam Hilir (Selangor).500 tahun lalu. kepercayaan. Cara hidup: sara diri (memburu. Kota Tampan (Perak).Zaman Pra-Sejarah dan Ciri-cirinya Zaman Paleolitik (Zaman Batu Amal) 35. Hidup bermasyarakat. Sg. Terengganu (Terengganu). bercucuk tanam. Tingkayu (Sabah). Gua Kecil (Pahang). Batu Buruk & Sg. perahu. Lembing & Sg. Pelabuhan Awal Kuala Selinsing di Perak Sungai Emas dan Pengkalan Bujang di Kedah Jenderam Hilir di Selangor Santubong di Sarawak Pedagang India menggelarkan Semenanjung Tanah Melayu sebagai Survanabumi (Bumi Emas). Jenderam Hilir (Selangor). bertukar hasil) Peralatan: diperbuat daripada batu yang diperhalusi buatannya Zaman Neolitik (Zaman Batu Baharu) 5. Gua Niah (Sarawak. bercucuk tanam. Pagang (Pahang). Ciri-ciri: Kediaman: Berdekatan sungai.000 tahun lalu Lokasi: Gua Badak. Sg. dan barang-barang hiasan (manik) Lokasi: Sg. Gua Kepah (Kedah). menangkap ikan. tasik dan pantai. Ciri-ciri: Kediaman: Gua-gua batu kapur berdekatan sungai atau tasik. Cara hidup: sara diri (memburu & mengumpul hasil hutan) Peralatan: diperbuat daripada batu Lokasi: Gua Cha (Kelantan). Gua Gomantong & Gua Madai (Sabah). npmad. Gua Niah & Gua Tengkorak (Sarawak). Ciri-ciri: Kediaman: Tinggal tetap (berdekatan sungai. UTAR 6 3 . berdagang). bercucuk tanam. tasik dan pantai). Langat (Selangor). menangkap ikan. Gua Kecil (Pahang).000 tahun lalu Zaman Mesolitik (Zaman Batu Tengah. Ciri-ciri: Kediaman: Gua-gua batu kapur berdekatan sungai atau tasik. Gua Kepah (Kedah). berdagang) Peralatan: diperbuat daripada batu yang halus buatannya. Cara hidup: sara diri (memburu. Cara hidup: sara diri (memburu. Gua Niah (Sarawak). sistem barter diperkenalkan UTAR 5 Peralatan: diperbuat daripada logam (gangsa & besi) Zaman Logam (Zaman Gangsa-Besi) 2. Gua Gomantong & Gua Madai (Sabah). mula hidup bermasyarakat. menangkap ikan.

UTAR 8 4 .7 Selepas kurun ke . Kerajaan Melaka terkenal sebagai pusat perdagangan utama. pusat perkembangan agama Islam. mempunyai tanah jajahan yang luas.6 Kurun ke .7 UTAR 7 Kerajaan Melayu Tradisional Kerajaan Melayu Melaka Diasaskan oleh Parameswara pada tahun 1403. mempunyai hubungan diplomatik dengan negara China.Kerajaan-Kerajaan Awal di Semenanjung Tanah Melayu KERAJAAN Langkasuka (Patani) Gangga Negara (Perak) Chieh-Cha (Kedah Tua) Tan Tan (Terengganu) Chih-Tu (Kelantan) Fo-lo-an (Kuala Berang) Peng-keng (Pahang) Teng-ya-nung (Terengganu) Temasik (Singapura) KERANGKA MASA Kurun 1 – 5 Kurun ke .

kawalan jajahan dan undang-undang. 1) 2) 3) 4) Sebuah empayar yang besar dan kukuh dari segi pemerintahan.Kerajaan Melayu Melaka… Sistem Pentadbiran Kesultanan Melayu Melaka (juga dikenali sebagai sistem pembesar empat lipatan) UTAR 9 Peranan Melaka sebagai sebuah kerajaan Agung. ketenteraan. Pusat Perdagangan Dunia Pusat Penyebaran agama Islam Pusat Penyebaran Ilmu Pengetahuan UTAR 10 5 .

. Melaka terlindung daripada tiupan angin Monsun Barat Daya dan Monsun Timur Laut. UTAR 12 6 .. Adanya petempatan orang laut.Faktor Perkembangan dan Kegemilangan Kerajaan Melaka 1. Kekayaan hasil serantau – rempah. hasil rotan. Mempunyai pelabuhan semula jadi yang dalam. kayu dan damar. UTAR 11 Faktor Perkembangan. Melaka muncul sebagai sebuah pelabuhan perdagangan utama dengan sistem entreport yang baik. Faktor Geografi Kedudukan Melaka di tengah-tengah jalan perdagangan di antara India dan China. 2. yang berperanan membantu mempertahankan Melaka daripada ancaman. Faktor Ekonomi Melaka dilimpahi kemewahan barang-barang dagangan dari luar negara.

. Temenggung. Islam dijadikan sebagai agama rasmi. Penggunaan sistem mata wang (emas. Mempunyai undang-undang yang baik dan tersusun (Hukum Kanun Melaka dan Undang-undang Laut Melaka). Bahasa Melayu digunakan sebagai bahasa perantaraan. Laksamana..Faktor Perkembangan.. Faktor Politik dan Pentadbiran Melaka telah mendapat perlindungan politik daripada China dari serangan Siam dan Majapahit. UTAR 14 7 . Sultan dibantu oleh Bendahara.. UTAR 13 Faktor Perkembangan. perak & timah). Pentadbiran Melaka mantap. 3. Sistem pungutan cukai yang baik dan berpatutan. Syahbandar dan Penghulu Bendahari.

Kegiatan rasuah yang berleluasa. Sikap tidak jujur pedagang asing.. 2. d..Pemerintahan yang lemah. Faktor Luaran Penemuan Tanjung Harapan di Selatan Afrika oleh Bartholomew Diaz pada tahun 1488 memberi rangsangan kepada penjelajahan orang Eropah ke Timur.Faktor Kemerosotan Kerajaan Melaka 1. Faktor Dalaman a. b. terutamanya antara kaum Melayu dan kaum India Muslim. UTAR 16 8 . Serangan Portugis yang diketuai oleh Alfonso d’Albuquerque pada tahun 1509 dan 1511. UTAR 15 Faktor Kemerosotan.Rakyat berpecah belah dan tidak bersatu padu. c.Ketiadaan kepimpinan yang cekap setelah kematian Bendahara Tun Perak.

UTAR 17 Kesimpulan Negara ini telah wujud dan didiami oleh manusia sejak berpuluh ribu tahun lalu. wujud beberapa kerajaan Melayu Tradisional lain: i. ii-Kerajaan Perak (abad ke. Rantau ini telah membina sebuah kerajaan Melayu yang masyhur dan terkenal di dunia. UTAR 18 9 .Kerajaan.16).Kerajaan Johor (abad ke-16). • Kewujudan kerajaan-kerajaan ini berkait rapat dengan kesan kejatuhan kerajaan Melaka ke tangan Portugis. dan iii-Kerajaan Pahang (abad-15).kerajaan Melayu Tradisional lain Selain kerajaan Melaka. Kemakmuran dan kekayaan hasil bumi di Tanah Melayu menyebabkan Melaka dan negeri-negeri lain menjadi rebutan kuasa asing.

. (Eds. Mahadee ismail. & Jayum A. Wong. C. Ruslan Zainuddin. (2009). Taufik A. Chin. K.C.. Afi Roshezry Abu Bakar.).Latif. Shah Alam: Oxford Fajar.al.(2005). et. S. Zaini Othman. Petaling Jaya: Prentice Hall. Mohd. Kenegaraan Malaysia.RUJUKAN Asnarulkhadi Abu Samah. (1997). Kenegaraan Malaysia. Y. UTAR 19 10 . Pengajian Malaysia. Jawan. Ng. Ira Meilita Ibrahim. M. Serdang : Universiti Putra Malaysia.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.